Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 162.
Peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului cu Rusia
ONU a anunţat că peste 10 milioane de persoane au ieşit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marţi, 2 august, potrivit ONU. În același timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeași perioadă.
10,350,489 people left #Ukraine after February 24. This is according to the data of the Office of the #UN High Commissioner for Refugees.
— NEXTA (@nexta_tv) August 3, 2022
At the same time, 4,272,233 people entered Ukraine during the same period.
📰https://t.co/kOnIWQ2XUp pic.twitter.com/AMn9ihnykA
ONU pregăteşte o misiune care să stabilească adevărul despre atacul asupra închisorii din Ucraina
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că această organizaţie pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle „adevărul” asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi, potrivit CNN.
ONU răspunde astfel unei solicitări ce i-a fost adresată de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra acelei închisori în urma căruia au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol.
În timp ce Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit astfel de arme din partea SUA, Ucraina susţine că închisoare a fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.
„Termenii de bază ai acestei misiuni de anchetă sunt în curs de pregătire”, a declarat Guterres, manifestându-şi speranţa că va putea obţine un acord asupra acestor termeni între Ucraina şi Rusia.
„Sperăm să obţinem toate facilităţile de acces din partea celor două părţi şi să obţinem datele necesare pentru stabilirea adevărului asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a explicat secretarul general al ONU, precizând că această organizaţie caută acum persoanele corespunzătoare, „independente şi competente”, care să facă parte din misiune.
Rusia spune că din cauza sancţiunilor îi este „imposibil” să preia turbina destinată gazoductului Nord Stream
Restituirea către Rusia a unei turbine considerată ca fiind esenţială funcţionării gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este „imposibilă” din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei, a susţinut miercuri compania rusă Gazprom, potrivit CNN.
„Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea” turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat.
Această declaraţie riscă să sporească îngrijorarea ţărilor europene, care observă că de fapt Rusia caută pretexte pentru a întârzia preluarea acestei turbine, a cărei lipsă este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuare livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care de o săptămână funcţionează la numai 20% din capacitate.
Respectiva turbină fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei. Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului.
În numai o zi, Rusia a lansat rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în Ucraina (presa ucraineană)
Opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de către Rusia asupra Ucrainei marţi au costat aproape 100 de milioane de dolari, relatează miercuri Ukrainska Pravda, citând o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit Agerpres.
„Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul ţării sale. Nu ar fi timpul ca ruşii să înceteze să mai mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt şi să înceapă să-şi pună întrebări?”, se întreabă reprezentantul diplomaţiei ucrainene, argumentându-şi declaraţia cu un calcul făcut de către ediţia ucraineană a revistei Forbes numai pentru rachetele de croazieră pe care Rusia le-a lansat marţi seara asupra Ucrainei.
Astfel, conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr – 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari.
Rezultă, potrivit Forbes.ua, că numai în decursul zilei de marţi, forţele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.
Zelenski: Economia Ucrainei „este în comă”, primul vapor cu cereale pentru export nu înseamă „nimic’”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras miercuri atenţia că primul transport de cereale ucrainene destinate exportului după acordul ce a permis ridicarea blocadei ruse în Marea Neagră are doar o valoare simbolică şi că Ucraina trebuie să exporte mult mai mult pentru a-şi ajuta economia grav afectată de războiul cu Rusia, potrivit Agerpres.
„Cu puţin timp în urmă, graţie ONU şi în parteneriat cu Turcia, am expediat prima navă cu cereale, dar în continuare aceasta nu înseamnă nimic. Sperăm însă că este o tendinţă care va continua”, a spus Zelenski într-un discurs prin legătură video adresat unor studenţi din Australia.
Preşedintele ucrainean s-a referit astfel la acordul convenit de ţara sa cu Rusia, în urma medierii Turciei şi a ONU, ce a permis reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, sistate în urma blocadei impuse de Rusia după lansarea agresiunii sale militare contra Ucrainei. În urma acestui acord o primă navă, încărcată cu 26.000 de tone de cereale, a plecat luni din portul Odesa.
„Războiul … aproape că ucide economia. Ea este în comă. Blocada rusă asupra porturilor este o mare pierdere pentru economia noastră”, a remarcat preşedintele ucrainean.
Condițiile Ucrainei pentru un acord de pace cu Rusia
Ucraina a transmis că orice acord de pace negociat cu Moscova depinde de încetarea focului și de retragerea trupelor ruse.
Declarațiile au fost făcute de consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, la scurt timp după ce fostul cancelar german Gerhard Schroeder a spus, după o întâlnire cu Vladimir Putin, că Rusia vrea să încheie războiul la masa tratativelor și că există posibilitatea de a ajunge, încet-încet, la încetarea focului.
Moscow is raising the terror level with one hand, and inviting to surrender with the other. Shredder — a well-known herald of the Empire and a voice at the ru-tsar’s court. If Moscow wants dialogue, it is up to them. First, a cease-fire and troops withdrawal, then – constructive. pic.twitter.com/uo8SphEJlv
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 3, 2022
Podoliak a spus despre Schroeder că este „vocea a curții regale ruse”, într-o postare pe Twitter.
Kremlinul spune că e dispus să negocieze pacea în Ucraina, dar în propriile condiții
Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Themoscowtime.
„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată, în propriile noastre condiţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina.
„Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul Stern, în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova săptămâna trecută.
Potrivit lui Peskov, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare „sunt bine-cunoscute”: „Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul.
Primul transport de cereale ucrainean a trecut inspecția la Istanbul
Primul transport de cereale care a părăsit portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, de când Rusia și-a început invazia, a trecut miercuri de inspecția Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, potrivit oficialilor ucraineni și turci, scrie CNN.
Ministerul turc al Apărării a declarat marți că o inspecție a M/V Razoni va fi efectuată de o delegație formată din reprezentanți ai Turciei, Federației Ruse, Ucrainei și Națiunilor Unite.
„Nava RAZONI a trecut de inspecția Centrului Comun de Coordonare și este gata să meargă la destinație”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
Inspecția de trei ore a presupus evaluarea echipajului și a încărcăturii navei și înregistrarea „informațiilor despre călătoria navei” de-a lungul coridorului din Marea Neagră agreat de JCC, potrivit unui comunicat al centrului.
„JCC va folosi această călătorie în activitatea sa continuă privind procedurile și procesele de reglare fină pentru a permite continuarea trecerii în siguranță a navelor comerciale peste Marea Neagră în cadrul Inițiativei”, se arată în comunicat.
M/V Razoni a plecat luni din portul Odesa, transportând peste 26.000 de tone de porumb. După ce a fost întârziat din cauza vremii nefavorabile, a ajuns la Istanbul marți seara. Nava se îndreaptă următoarea către portul Tripoli din Liban.
Imagini rare cu 4 lansatoare HIMARS trăgând în același timp
Un videoclip distribuit pe contul de Twitter a surprins 4 lansatoare multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite trăgând simultan spre unitățile rusești din Ucraina.
„Imagini rare cu nu mai puțin de patru M142 HIMARS în acțiune, trăgându-și rachetele M31A1 GMLRS asupra unor ținte rusești. Această înregistrare este remarcabilă nu doar datorită cantității, ci și utilizării HIMARS-urilor pe timp de zi”, se arată în descrierea postării, pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker.
#Ukraine: Rare footage of no less than four M142 HIMARS in action, firing 24 M31A1 GMLRS unitary rockets at Russian targets.
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 3, 2022
This footage is notable not just for the quantity but also the daytime usage of HIMARS. Note the Ukrainian soldier with possible MANPADS to the left. pic.twitter.com/bHQKQM2fiG
Centrala nucleară din Zaporojie este ”complet scăpată de sub control”
Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie, aflată în mâinile rușilor, este tot mai periculoasă, a avertizat marți directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear, transmite Associated Press.
„E complet scăpată de sub control… Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios, de grav şi periculos”, a declarat Rafael Grossi, într-un interviu pentru Associated Press.
Mai multe informații: Centrala nucleară din Zaporojie este ”complet scăpată de sub control”, avertizează șeful AIEA
Armata ucraineană a mai eliberat 7 sate din regiunea Herson
Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat miercuri încă 7 sate din regiunea ocupată Herson. Trupele ucrainene au eliberat deja marți seară 53 de sate din Herson, potrivit Kyiv Independent.
De asemenea, Rusia importă medici din Rusia în absența personalului medical, pe măsură ce situația umanitară se înrăutățește, potrivit Administrației Militare a Regiunii Herson.
Pierderile suferite de Rusia în Ucraina, de la începutul războiului
Statul Major al Ucrainei a raportat miercuri că Rusia a pierdut 41.350 de militari în Ucraina din 24 februarie. Rusia a pierdut, de asemenea, 1.774 de tancuri, 4.022 de vehicule blindate de luptă, 939 de sisteme de artilerie, 259 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 118 de sisteme de apărare antiaeriană, 191 de elicoptere, 223 de avioane, 740 de drone și 115 ambarcațiuni.
Regiunea Dnipro, bombardată de ruși
Forțele ruse au bombardat regiunea Dnipro în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat guvernatorul regiunii Valentin Reznichenko, citat de Kyiv Independet.
Potrivit acestuia, comunitățile Zelenodolska și Apostolivska au fost vizate de artileria rusă. În satul Velyka Kostromka, o grădiniță și o biserică au fost avariate. Reznichenko a spus că nu au fost raportate victime.
Noi explozii la Harkov
Două explozii au fost auzite miercuri dimineață, în jurul orei 04, a anunțat primarul Harkovului, Ihor Terekhov. Potrivit oficalului, una dintre explozii s-a auzit în districtul Kholodnohirskyi din Harkov și cealaltă într-o locație care nu a fost încă confirmată, potrivit Kyiv Independent.
Până acum nu au fost raportate victime sau pagube.
Pentagonul infirmă afirmaţiile Rusiei referitoare la distrugerea unor rachete HIMARS
Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, informează Reuters.
„Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false”, a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
„Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei”, a adăugat Breasseale.
Zelenski: HIMARS este sinonim pentru justiție în Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit marți seară SUA pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, lăudând sistemele HIMARS despre care spune că sunt foarte eficiente.
„Cuvântul «HIMARS» a devenit aproape sinonim cu cuvântul «justiţie» pentru ţara noastră şi forţele de apărare ucrainene vor face totul pentru a se asigura că ocupanţii suferă pierderi tot mai dureroase în fiecare săptămână, graţie acestor sisteme foarte eficiente. Da, într-adevăr, încă tot nu putem trece cu totul de avantajul armatei ruse în ceea ce priveşte artileria şi numărul trupelor, şi asta este palpabil în lupte, în special în Donbas – Pisky, Avdiivka, în alte direcţii. Acolo e pur şi simplu iadul. Nici nu poate fi descris în cuvinte…”, a transmis Zelenski.
Ucraina anunță că a recucerit 53 de localități în regiunea Herson
Trupele ucrainene au eliberat deja 53 de așezări din regiunea Herson de sub ocupația rusă a declarat marţi guvernatorul regional, potrivit Ukrayinska Pravda.
Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie. Ucraina desfășoară acum o contraofensivă majoră pentru recuperarea teritoriilor pierdute folosind arme cu rază lungă de acțiune primite din Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești.
„De acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul regiunii Herson pentru televiziunea națională.
Cifra prezentată de ucraineni indică un ritm accelerat al câștigurilor în regiune, după ce luni au anunțat că au recucerit 44 de localități.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat îndeplinirea de către Rusia a obligațiilor de export de cereale din porturile Ucrainei
Rusia a anunțat că și-a îndeplinit partea sa din acordul privind transportu de cereale din Ucraina, potrivit TASS.
„Federația Rusă își urmează cu strictețe obligațiile pentru a-și îndeplini acordurile încheiate pentru a asigura exportul de cereale și îngrășăminte minerale din porturile ucrainene”, a declarat șeful Centrului de control al apărării naționale al Federației Ruse, general-colonelul Mihail Mizintsev.
Prima încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul.
SUA au impus sancțiuni împotriva fostei gimnaste Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin
O nouă rundă de sancțiuni anunțată de Statele Unite a vizat-o în cele din urmă și pe Alina Kabaeva, presupusa iubită a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Ukrayinska Pravda.
Trezoreria americană a anunțat marți că a înghețat viza Alinei Kabaeva, fostă gimnastică olimpică rusă, și a impus alte sancțiuni legate de activele acesteia.
Oficialii de la Washington au justificat mutarea prin faptul că ea este directoarea unei companii mass-media care promovează „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.
Mai mulți critici ai Kremlinului, inclusiv disidentul Alexei Navalnîi, au cerut statelor occidentale să impună sancțiuni împotriva lui Kabaeva, afirmând că ea este cea care îi administrează de facto averea din străinătate a președintelui rus.
În plus, au fost sancționați o serie de colaboratori ai Rusiei în teritoriile ocupate – în special, Kiril Stremousov, Gauleiter din regiunea Herson Vladimir Saldo și „primarul” lui Mariupol Konstantin Ivashchenko.
În același timp, Uniunea Europeană, Canada și Marea Britanie au introdus deja sancțiuni împotriva lui Kabaeva.
Ucraina spune că a doborât 7 rachete de croazieră rusești
Forțele aeriene ucrainene spun că bombardierele rusești au lansat un atac cu rachete de croazieră marți după-amiază, potrivit CNN.
Autoritățile din Ucraina au spus că bombardierele strategice Tu-95 au fost folosite pentru a trage opt rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean.
Forțele aeriene au spus că 7 dintre cele 8 rachete au fost doborâte – majoritatea de către forțele de rachete antiaeriene. O rachetă a lovit un complex de rachete antiaeriene din vestul regiunii Liov, iar pagubele sunt în curs de evaluare.