Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 171.
Ucraina anunţă că ruşii au bombardat din nou Zaporojie
Bombardamentul rusesc a rănit un om în Zaporojie, transmite Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, forțele ruse au tras cinci rachete asupra orașului cu acelaşi nume în seara zilei de 12 august.
Unele infrastructuri au fost avariate, a precizat oficialul, iar numărul victimelor este încă în curs de stabilire.
Ucraina susţine că forțele ruse fac progrese în apropierea orașului Bakhmut
Armata ucraineană afirmă că forțele ruse fac progrese în apropierea orașului Bakhmut din estul Ucrainei. „În direcția Pokrovske – Bakhmut, inamicul a avut un succes parțial și încearcă să obțină un punct de sprijin”, a declarat vineri statul major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat, conform CNN.
O echipă CNN aflată în orașul Bakhmut a auzit focuri de artilerie, focuri de armă antiaeriană, focuri de mitralieră grea și focuri de armament ușor. Unii civili au rămas încă în oraș, unde majoritatea magazinelor sunt închise, iar unele străzi sunt blocate de blocuri de ciment și alte baricade. Echipa CNN a văzut convoaie militare care se îndreptau spre oraș în timp ce ambulanțele ieșeau din oraș.
De asemenea, armata ucraineană a declarat că a reușit să respingă avansurile trupelor ruse spre oraș din diferite direcții.
„Cu acțiuni ofensive și de asalt, ocupanții ruși au încercat fără succes să străpungă apărarea unităților noastre și să avanseze în direcția așezărilor Spirne, Ivano-Dariivka, Vyimka, Yakovlivka, Kodema, Vershyna și Zaitseve. Au suferit pierderi și au plecat haotic. Luptele continuă în unele zone”, a precizat armata.
Armata ucraineană a precizat că bombardamente intense și lovituri aeriene au fost resimțite pe întreaga linie de front din est.
Zelenski a anunţat că a vorbit cu Papa Francisc
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a vorbit astăzi cu Papa Francisc.
„Papa Francisc a fost informat despre agresiunea pe care Federația Rusă o desfășoară împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.
„Îi suntem recunoscători suveranului pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina”, a adăugat el.
Провів розмову з @Pontifex_it. Поінформував про агресію, яку РФ здійснює проти 🇺🇦, про страшні злочини Росії. Ми вдячні понтифіку за молитви за 🇺🇦. Наш народ потребує підтримки світових духовних лідерів, які мають доносити до світу правду про жахіття, які агресор коїть в 🇺🇦.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 12, 2022
Zelenski propune prelungirea legii marțiale în Ucraina pentru încă 90 de zile
Președintele Volodimir Zelenski a înaintat parlamentului un proiect de lege menit să prelungească legea marțială în Ucraina cu încă 90 de zile.
Zelenski a impus legea marțială pe 24 februarie, legea actuală urmând să expire pe 23 august, informează Kyiv Independent.
Imagini din satelit cu rămășițele unui cort militar rusesc vizat de un atac ucrainean la uzina din Zaporojie
Rămășițele cortului militar rusesc, vizat de o lovitură militară ucraineană, pot fi văzute într-o imagine din satelit realizată de Planet Labs a centralei nucleare Zaporojie din 7 august, notează CNN.
Lovitura militară a avut loc la 19 iulie, potrivit primarului din Enerhodar, orașul în care se află centrala nucleară. La vremea respectivă, primarul Dmytro Orlov a declarat că atacul a provocat rănirea a cel puțin nouă soldați ruși și a ucis un număr necunoscut de soldați.
Pe 22 iulie, Serviciul de informații al apărării din Ucraina a publicat o înregistrare video care arată o lovitură militară printre o zonă de corturi din incinta centralei Zaporojie. Corturile se aflau la mai puțin de 1.000 de metri de unul dintre reactoarele nucleare.
Agenția de informații ucraineană a susținut că lovitura a ucis trei soldați ruși și a rănit 12.
Ucraina solicită reprezentanţi străini în locaţiile în care Rusia ţine prizonieri de război
Agențiile de securitate ucrainene au emis vineri o declarație comună în care solicită Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni, transmite The Guardian.
Solicitarea vine în urma unor acuzații anterioare ale Kievului potrivit cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri, inclusiv prin atacul dintr-o tabără de prizonieri de război ucraineni din Olenivka.
Moscova susține că Ucraina a bombardat locaţia, ucigând peste 50 de prizonieri de război, potrivit Reuters.
Noi bombardamente în Herson
Mai multe explozii au fost raportate în Nova Kakhovka, din regiunea ocupată Herson, potrivit Kyiv Independent. Agenția de presă rusă de stat RIA Novosti a relatat că exploziile din apropierea hidrocentralei au avut loc în urma atacurilor ucrainene cu rachete HIMARS.
Un înalt oficial pro-rus, rănit grav în atacul de la Melitopol
Un important oficial pro-rus a fost grav rănit într-un atac de sabotaj în orașul Melitopol, ocupat de Rusia, a afirmat primarul orașului, Ivan Fedorov, citat de CNN.
Fedorov a declarat pe canalul său Telegram că „unul dintre șefii sediului electoral al «Rusiei Unite» (partidul de guvernământ al Rusiei)” a fost grav rănit într-un atac vineri dimineață.
Fedorov a numit oficialul ca fiind Oleg Șostak și a spus că era șeful departamentului de propagandă.
A existat o „avertizare explozivă din partea mișcării de rezistență subterană din Melitopol. A început vânătoarea de colaboratori care se pregătesc pentru pseudo-referendum”, a spus acesta.
Oficiali americani: Aproximativ 500 de militari ruși sunt uciși sau răniți zilnic în Ucraina
Oficiali militari americani și ai serviciilor secrete au susținut, citați de New York Times, că sata mare a victimelor rușilor în Ucraina semnalează că Vladimir Putin s-ar putea să nu poată atinge unul dintre obiectivele sale cheie de război. Anume, ”acapararea întregii părți de est a țării până la sfârșitul anului”.
Potrivit oficialilor din domeniul apărării, Rusia a trimis deja aproape 85% din armata sa să lupte în Ucraina.
Anunțul Energoatom despre situația de la centrala nucleară Zaporojie
Operatorul ucrainean de energie nucleară, Energoatom, a transmis vineri că centrala nucleară din Zaporojie „funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu”, potrivit CNN.
Energoatom a susținut că bombardarea centralei nucleare de către forțele ruse săptămâna trecută și peste zece rachete lansate joi în apropierea centralei ”au cauzat un risc grav pentru funcționarea în siguranță a centralei”.
„Ca urmare a atacului asupra CNE Zaporojie, a fost activată protecția de urgență a uneia dintre unități de alimentare; una dintre cele trei unități de alimentare este acum deconectată”, a transmis Energoatom, pe canalul său Telegram.
Bilanțul victimelor în regiunea Donețk, în urma atacurilor Rusiei
Rusia a ucis 7 oameni și a rănit alți 14 în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor lansate joi, 11 august, transmite Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, armata rusă a ucis trei civili în Bakhmut, doi în Kurakhove, unul în Mariinka și unul în Avdiivka pe 11 august.
Guvernatorul a adăugat că de la începutul invaziei, cel puțin 723 de civili au fost uciși în regiune, iar alți 1.845 au fost răniți. Aceste cifre nu includ victimele din Mariupol și Volnovakha ocupate de ruși.
Pierderile suferite de Rusia în războiul din Ucraina
Statul Major al Ucrainei a transmis vineri că Rusia a pierdut 43.200 de militari în Ucraina din 24 februarie. De asemenea, Rusia a pierdut și 1.849 de tancuri, 4.108 vehicule blindate de luptă, 975 de sisteme de artilerie, 261 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 136 de sisteme de apărare aeriană, 193 de elicoptere, 233 de avioane, 778 de drone și 778 de drone.
Oficial pro-rus din Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie ar putea fi ”conservată”
Vladimir Rogoz, un oficial local pro-rus numit de Moscova în Zaporojie, a sugerat vineri că centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi „pusă la conservare”., fără să precizeze ce ar presupune asta, potrivit CNN.
„Încărcătura centralei nucleare este minimă, producția este minimă, există o modalitate de a păstra ceea ce este, astfel încât să nu se întâmple nimic”, a spus Rogov într-un interviu pentru postul Rossiya 24.
„În curând (autoritățile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, bineînțeles, vom salva centrala nucleară, o vom conserva, vom aduce încărcăturile (de electricitate) pe care le avem în teritoriile eliberate”, a mai spus acesta.
Centrala nucleară de la Zaporojie „nu se află sub un control adecvat”
Ministrul de Interne al Ucraina, Denis Monastirski, a acuzat forțele ruse că nu exercită un control adecvat asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa.
Centrala se află sub controlul rușilor din martie și a continuat să opereze cu capacitate limitată, în special datorită specialiștilor civili ucraineni.
„Nu există un control adecvat asupra operațiunilor de la CNE Zaporojie”, a spus Monastirski într-o postare pe Facebook. „Acum, de fapt, nu este doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor specialiști nepregătiți care pot permite cu adevărat o tragedie”.
„Acei specialiști ucraineni care au rămas acolo nu au acces în zonele în care ar trebui să fie. După cum se știe, echipamentele militare ale Federației Ruse se află acum pe teritoriul stației. Toate acestea sunt evaluate ca fiind de cel mai înalt nivel de amenințare, ” el a adăugat.
Ambele părți s-au învinuit reciproc pentru că a pus centrala în pericol, Monastirski acuzând forțele ruse că bombardează unitatea electrică a centralei.
Zelenski le cere oficialilor ucraineni să nu mai vorbească public despre tactici militare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat oficialii ucraineni că nu au voie să vorbească public despre campanii militare împotriva Rusiei. El a subliniat că războiul „cu siguranță nu este momentul pentru orgoliu și declarații lăudăroase”.
„Cu cât oferiți mai puține detalii concrete despre planurile defensive, cu atât mai bine va fi pentru implementarea acestor planuri defensive”, a afirmat liderul ucrainean.
„Trebuie să fiți responsabil pentru fiecare cuvânt pe care-l spuneți despre pregătirile statului nostru pentru apărare sau contraofensive”, a completat Volodimir Zelenski.
Afirmațiile vin al scurt timp după ce un important lider militar, generalul Dmitro Marchenko, a vorbit pe larg despre planurile de eliberare a orașului Herson din sudul Ucrainei până la finalul anului.
11 rachete au lovit orașul Kramatorsk
Primarul orașului Kramatorsk din regiunea Donețk a anunțat că forțele ruse au bombardat localitatea în timpul nopții, fiind trase 11 rachete.
„Locuințe private au fost distruse. Nu există informații despre victime. Ocupanții distrug totul în cale lor, o tactică teroristă”, a declarat primarul Oleksandr Honcharenko.
Orașul Nikopol, bombardat în timpul nopții
Nikopol, oraș separat de râul Dnipro de centrala nucleară de la Zaporojie, a fost atacat din nou de forțele ruse în timpul nopții, potrivit autorităților ucrainene.
Zona orașului a fost bombardată aproape în fiecare noapte, în ultima perioadă, cu rachete și focuri de artilerie.
Apropierea de centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, provoacă îngrijorări. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat că părți ale centralei au fost afectate de ultimele atacuri ceea ce reprezintă un risc „de neacceptat”.
Noi bombardamente ale rușilor în Dnipropetrovsk
Armata rusă a bombardat din nou clădiri de locuințe în regiunea Dnipropetrovsk, relatează șeful administrației militare regionale Valentin Reznichenko.
Aproximativ 40 de rachete au zburat în Marganets. Trei persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 12 ani.
The #Russian army has shelled residential buildings in #Dnipropetrovsk region again, reports the head of the regional military administration Valentin Reznichenko.
— NEXTA (@nexta_tv) August 12, 2022
About 40 rockets flew into #Marganets. Three people were injured, including a 12-year-old child. pic.twitter.com/T5rycDWUOG
Încă două nave cu cereale au părăsit Ucraina
Un transport cu cereale ucrainene urmează să fie transportat în Etiopia după ce alte două nave de export au părăsit porturile Ucrainei.
Numărul total de nave care părăsesc țara în baza unui acord intermediat de ONU a ajuns acum la 14.
„Datorită Inițiativei Mării Negre, suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter.
Rusia a pierdut 8 avioane de luptă în atacul din Crimeea
Ministerul Apărării din Marea Britanie a precizat că exploziile de la aerodromul militar Saki, operat de ruși în Crimeea, au fost „aproape sigur” de la detonarea a până la patru zone de depozitare a muniției, deși cauza inițială a exploziei rămâne neclară.
Cel puțin cinci avioane de luptă Su-24 și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în explozii, potrivit informațiilor britanice. Aerodromul rămâne probabil funcțional.
Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din flota totală de avioane pe care Rusia o are disponibilă pentru a sprijini războiul. Cu toate acestea, Saki a fost folosit în principal ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse de la Marea Neagră.
Capacitatea de aviație navală a flotei este acum semnificativ degradată și probabil că incidentul va determina armata rusă să-și revizuiască percepția amenințării, au spus oficialii.
Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP, citat de Agerpres.
„Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie”, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.
„Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă”, a adăugat el, denunţând „şantajul nuclear rusesc”.
ONU: Şeful AIEA consideră gravă situaţia centralei de la Zaporojie şi cere acces
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că au bombardat-o, informează AFP, citat de Agerpres.
„Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil”, a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.
„Ne presează timpul”, a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei.
Anterior, șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut încetarea imediată a tuturor activităților militare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa – centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, avertizând că orice deteriorare ar putea duce la „consecințe catastrofale” în regiune și în afara ei, informează Al Jazeera.
Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi, Kievul şi Moscova acuzându-se din nou reciproc că sunt responsabile de atac.
Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși din regiunea Luhansk
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a vizitat joi partea ocupată a regiunii Luhansk, unde a organizat o reuniune de securitate în numele lui Vladimir Putin, relatează Ukrainska Pravda.
Anunțul vizitei în aceste teritorii a fost făcut chiar de Medvedev, pe contul său de Telegram.
„Joi am vizitat Republica Populară Luhansk, unde m-am întâlnit cu liderii RPL [autointitulata Republică Populară Luhansk, n.r.], Leonid Pasichnyk, și RPD [autointitulata Republică Populară Donețk], Denis Pușilin”, a scris Medvedev.
Potrivit lui Medvedev, a avut o întâlnire în care participanții au discutat probleme de securitate în teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Medvedev a precizat că la reuniune au mai participat procurorul general al Federației Ruse, Igor Krasnov, prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kiriyenko, șeful FSB (Serviciul Federal de Securitate – principalul serviciu secret al Rusiei), Aleksandr Bortnikov, precum și alți oficiali ruși de rang înalt.
Fostul președine rus a adăugat că s-a pus un „accent deosebit” pe „armonizarea legislației RPL și RPD cu cea a Federației Ruse”.
Doi răniți, după ce mașină de poliție a fost lovită de un obuz, în orașul Marinka, în timpul evacuării civililor
O mașină a poliției ucrainene a fost lovită de un obuz lansat de forțele ruse în timpul evacuării civililor din orașul Marinka, din regiunea Donețk. Doi polițiști au fost răniți în urma atacului, a anunțat Poliția națională din regiunea Donețk, potrivit Ukrainska Pravda.
„[Soldații ruși] au atacat Marinka cu artileria, iar obuzul a explodat lângă o mașină de poliție. În acel moment, în interiorul acesteia se aflau cinci persoane în vârstă, care nu au fost rănite”, a transmis poliția regională.
Doi dintre cei trei polițiști au suferit răni provocate de schije, iar șoferului i-a fost secționată o arteră. În ciuda hemoragiei, aceștia și-au continuat misiunea, până când au dus persoanele evacuate în siguranță.
Poliția nu a menționat când a avut loc atacul.
OMS: Atacurile asupra unităților spitalicești îi privează pe ucraineni de asistență medicală
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că a verificat și confirmat 445 de atacuri asupra unităților medicale și furnizorilor de servicii medicale din Ucraina, care au avut loc de la începutul invaziei ruse și care s-au soldat cu 105 răniți și 86 de morți, informează Al Jazeera.
„Aceste atacuri îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă, pun în pericol furnizorii de servicii medicale și subminează sistemele de sănătate”, scrie OMS, în cel mai recent raport al său.
„Accesul la asistență medicală continuă să fie grav afectat din cauza problemelor de securitate, a mobilității limitate, a lanțurilor de aprovizionare întrerupte și a strămutărilor în masă”, a adăugat OMS.
Organizația internațională precizează că 6,2 milioane de ucraineni au trecut granița spre Europa în calitate de refugiați, în timp ce 6,6 milioane de persoane au fost strămutate pe interiorul Ucrainei, până pe data de 23 iulie.
Ucraina a refuzat să revendice public responsabilitatea pentru exploziile de la baza Saki, dar nici nu a negat implicarea forțelor sale.
Ministrul ucrainean de Interne: Ucraina se pregătește pentru o „tragedie” la centrala de la Zaporojie
Ministrul ucrainean de Interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie – aflată sub controlul trupelor ruse și care a fost lovită din nou de bombardamente -, inclusiv pentru evacuarea oamenilor din zonă, informează Reuters.
„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor specialiști needucați care ar putea permite producerea unei tragedii”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastyrsky, într-un interviu acordat Reuters.
„Desigur, este greu să ne imaginăm măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a spus el.
Mai multe detalii: Ucraina se pregătește pentru o „tragedie” la centrala nucleară din Zaporojie. Ministrul de Interne nu exclude evacuarea oamenilor din regiune
Șeful ONU avertizează asupra unor „consecințe catastrofale” dacă bombardamentele la centrala din Zaporojie vor continua
Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut încetarea imediată a tuturor activităților militare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa – centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, avertizând că orice deteriorare ar putea duce la „consecințe catastrofale” în regiune și în afara ei, informează Al Jazeera.
Într-o declarație emisă înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în care se va discuta despre securitatea din zona centralei, Antonio Guterres a făcut apel „la bun simț și rațiune” pentru a evita orice acțiune „care ar putea pune în pericol integritatea fizică, siguranța sau securitatea centralei nucleare” de la Zaporojie.
Guterres mai făcuse un apel pentru încetarea ostilităților de la Zaporojie, anterior în cursul zilei de joi, înainte ca situl centralei nucleare să fie lovit de cinci ori, așa cum susține operatorului nuclear de stat din Ucraina, Energoatom.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut anterior, în cursul zilei de joi, încetarea imediată a activităților militare în apropierea instalației de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Energoatom: Noul bombardament asupra centralei din Zaporojie a avariat senzorii de radiații
Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat din nou joi centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unui comunicat transmis de agenția nucleară a țării, Energoatom, relatează CNN și Al Jazeera.
Energoatom a precizat, într-o postare pe Telegram, că noile lovituri au avut loc în apropierea unuia dintre cele șase reactoare ale centralei ucrainene controlate de ruși și că a existat „un fum extins”, adăugând că „mai mulți senzori de radiații sunt avariați”.
„Invadatorii au vizat din nou teritoriul centralei nucleare, lovind nu departe de primul reactor”, a transmis Energoatom, într-o postare pe Telegram. „Ei au avariat stația de pompare a apelor uzate menajere. În apropiere s-a înregistrat un fum extins”, a mai acuzat operatorul.
„Situația se înrăutățește, deoarece există surse de radiații în apropiere și mai mulți senzori de radiații sunt avariați”, a adăugat Energoatom.
Anterior, agenția nucleară de stat din Ucraina precizase că nivelurile de radiații de la centrala din Zaporojie se află în limitele normale, în ciuda reluării bombardamentelor asupra sitului.
Într-o declarație de miercuri, țările G7 au cerut Rusiei să redea Ucrainei controlul deplin asupra centralei nucleare din Zaporojie și a altor instalații nucleare, în contextul în care organizațiile internaționale sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că luptele din apropiere ar putea avea consecințe catastrofale.