Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 179
Zelenski: Rusia ar putea face ceva deosebit de violent săptămâna viitoare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că Rusia ar putea încerca să comită atacuri deosebit de violente săptămâna viitoare, când Ucraina sărbătorește pe 24 august Ziua Independenței, scrie Ukrainska Pravda.
„Trebuie să fim conștienți că săptămâna viitoare, Rusia ar putea încerca să facă ceva teribil, deosebit de violent. Acesta este adversarul pe care îl avem. Dar Rusia a făcut acest lucru în fiecare săptămână în ultimele șase luni – a făcut lucruri teribile și violente”, a afirmat liderul de la Kiev, în mesajul său video din noaptea de sâmbătă spre duminică, adresat națiunii.
Președintele Zelenski a reamintit că Ucraina își va sărbători săptămâna viitoare Ziua Independenței și Ziua Drapelului Național. Summitul „Platformei Crimeea” este, de asemenea, așteptat să aibă loc săptămâna viitoare.
„Se simte literalmente în aer în Crimeea faptul că ocupația [asupra peninsulei] este temporară și că Ucraina se întoarce”, a adăugat Zelenski.
Liderul de la Kiev a precizat că unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este acela de a umili poporul ucrainean, de a-i submina potențialul și eroii și de a răspândi disperarea, frica și conflictul.
„De aceea este important să nu cedăm niciodată în fața presiunii inamicului, nici măcar pentru un minut. Să nu vă arătați slăbiciunea”, i-a îndemnat el pe ucraineni.
„De aceea trebuie să rămânem uniți, să ne ajutăm unii pe alții, să reconstruim ceea ce a fost distrus, să luptăm pentru toți oamenii noștri. Pentru a-i susține pe toți cei care reprezintă Ucraina”, a mai afirmat Zelenski.
Rușii anunță că apărarea antiaeriană a fost activată din nou deasupra părții vestice a Crimeei
Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate din nou, sâmbătă seara, deasupra localității Olenivka din vestul peninsulei anexate Crimeea, informează Ukrainska Pravda.
„Crimeea. Olenivka. În urmă cu două ore, un sistem antiaerian a fost activat la periferie”, a scris, Oleg Kryuchkov, un consilier al liderului din Crimeea, numit de ruși, pe canalele locale de Telegram.
Un reprezentant al ocupanților ruși a publicat, de asemenea, o înregistrare video, realizată probabil sâmbătă seara în Olenivka, la festivalul „Extreme-Crimea”, care arată o adunare mare de oameni.
În același timp, potrivit unuia dintre canalele locale Telegram, sistemul de apărare aeriană de deasupra Olenivka a fost activat de două ori.
În dimineața zilei de 20 august, o altă explozie a avut loc în Sevastopol, iar autoritățile de ocupație au raportat că o dronă a fost doborâtă deasupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră. Explozii au fost auzite și în satul Zaozerne, nu departe de orașul Evpatoriia. Ocupanții au susținut că apărarea antiaeriană a fost activată, iar ținta a fost doborâtă.
Bilanțul primelor 20 de zile ale implementării acordului de la Istanbul privind exporturile de cereale
În primele 20 de zile de funcționare a așa-numitului „coridor al cerealelor”, 27 de nave au părăsit porturile ucrainene, transportând în total 670.000 de tone de produse agricole exportate, a anunțat sâmbătă ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit Ukrainska Pravda.
Tot în această perioadă, de după semnarea acordului de la Istanbul privind reluarea exporturilor prin Marea Neagră, 18 nave cargo au sosit în porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale. Alte 40 de cereri de intrare în porturile ucrainene sunt în prezent în curs de examinare, a precizat ministerul Infrastructurii, într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Ucraina își respectă obligațiile față de omenire în lupta împotriva foametei globale. Suntem recunoscători aliaților noștri pentru îndeplinirea garanțiilor de securitate în Marea Neagră”, a mai scris Ministerul Infrastructurii.
Între timp, Spania a lansat un proiect pilot prin care cerealele ucrainene vor fi transportate pe calea ferată, ca alternativă sau ca factor adițional față de ruta navală.
Coloane de mașini la ieșirea din Sevastopol spre Ialta
Portalul Nexta TV anunță formarea unor coloane uriașe de mașini în Crimeea, după ce sâmbătă dimineață au avut loc noi explozii în portul Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsulă.
Astfel, traficul la ieșirea din Sevastopol spre orașul Ialta a fost practic paralizat în timpul zilei.
Statul Major General al Ucrainei: Trupele ruse continuă să avanseze în mai multe direcții
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat sâmbătă, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, că armata rusă continuă să avanseze în mai multe direcții pe teritoriul ucrainean, informează The Kyiv Independent.
Trupele ruse au desfășurat ofensive în apropierea satelor Blagodatne și Vasylky din regiunea Mikolaiv pentru a-și „îmbunătăți poziția tactică”, a precizat Statul Major General al Ucrainei.
De asemenea, armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pentru a relua o „ofensivă” în direcția orașului Sloviansk din regiunea Donețk și a bombardat cu artileria șase așezări, a mai transmis conducerea armatei ucrainene.
Bilanțul atacului de acum două zile asupra unui cămin din Harkov ajunge la 18 morți
Încă trei cadavre au fost găsite sâmbătă în ruinele unui cămin de pe strada Ahiezeriv din Harkov, care a fost lovit joi de rachete rusești, informează The Kyiv Independent.
Angajații Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență continuă căutările la locul tragediei, a anunțat consiliul local al orașului Harkov, într-un mesaj pe Telegram.
Astfel, bilanțul morților în urma atacului asupra căminului a ajuns la 18 persoane.
Moscova acuză Kievul de otrăvirea unor militari ruși în regiunea Zaporojie
Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Kievul de otrăvirea, la sfârșitul lunii iulie, a unora dintre militarii săi în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, informează Reuters.
În replică, un consilier al Ministerului ucrainean de Interne a declarat că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele ruse care au mâncat conserve expirate de carne.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că mai mulți soldați ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă, pe 31 iulie. Testele au arătat prezența unei substanțe toxice, toxina botulinică de tip B, în corpurile lor, a precizat ministerul de la Moscova.
„Cu privire la terorismul chimic sancționat de regimul (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a transmis ministerul rus, într-un comunicat de presă. Instituția nu a precizat câți militari au suferit în urma „otrăvirii” sau care este starea lor actuală. Nu a precizat nici care sunt „dovezile justificative”.
Mai multe detalii: Moscova acuză Ucraina de otrăvirea unora dintre soldații săi. Kievul susține că aceștia au mâncat conserve expirate de carne
Un primar ucrainean anunță o tentativă nereușită de asasinare a șefului instalat de ruși în Mariupol
Petro Andriușcenko, un consilier al fostului primar ucrainean al Mariupolului, a anunțat sâmbătă că a existat o tentativă de asasinare a lui Kostiantyn Ivashchenko, șeful instalat de ruși în orașul-port ocupat, informează The Kyiv Independent.
Andriușcenko a scris, pe contul său de Telegram, că tentativa a eșuat și nu a oferit detalii.
„Acesta este doar începutul”, a adăugat Andriușcenko.
Mai multe detalii: Primarul din Mariupol instalat de Rusia a supraviețuit unei „tentative de asasinat” la grădina zoologică. Mașina acestuia ar fi fost aruncată în aer
4 rachete Kalibr, doborâte deasupra orașului Dnipro de apărarea antiaeriană ucraineană
În dimineața zilei de sâmbătă, o explozie a zguduit orașul Dnipro. Șeful administrației militare din regiune, Valentyn Reznichenko, a anunțat că un sistem de apărare aeriană ucrainean a doborât patru rachete Kalibr lansate de forțele ruse asupra regiunii Dnipropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda.
„Sistemele de apărare aeriană funcționează în Dnipro. Nu ignorați sirenele de raid aerian!”, a transmis, pe Facebook, Comandamentul din Est al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Ulterior, Valerii Zalujni, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a anunțat că trupele ucrainene au folosit patru rachete S-300 pentru a doborî cele patru rachete rusești Kalibr deasupra orașului Dnipro.
După-amiază, Mykola Lukașuk, șeful Consiliului regiunii Dnipropetrovsk, a publicat imagini cu rămășițele rachetelor de croazieră Kalibr care au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Lukașuk a precizat că fragmente ale uneia dintre rachete au căzut în orașul Pokrov și au avariat patru clădiri rezidențiale.
Bilanțul persoanelor rănite după ce o rachetă rusă a lovit orașul Voznesensk a crescut la 12
O rachetă rusă a lovit sâmbătă o zonă rezidențială a orașului Voznesensk din sudul Ucrainei, situat nu departe de o centrală nucleară, rănind 12 civili, au anunțat sâmbătă oficialii ucraineni, informează Reuters, care notează că acest atac sporește temerile privind un accident nuclear în timpul războiului din Ucraina.
Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mikolaiv, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că patru copii se numără printre cei răniți în atacul care a avariat mai multe case și o clădire de apartamente cu cinci etaje din Voznesensk.
Orașul se află la aproximativ 30 de kilometri de centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP), a doua ca mărime din Ucraina.
Actualizând un bilanț anterior, biroul procurorului general din regiunea Mikolaiv a anunțat că 12 civili au fost răniți.
Operatorul de stat Energoatom, care gestionează toate cele patru generatoare ucrainene de energie nucleară, a descris atacul de la Voznesensk drept „un alt act de terorism nuclear rusesc”.
Sirenele de atac aerian au sunat de mai multe ori sâmbătă în regiunea Mikolaiv.
„Este posibil ca această rachetă să fi vizat în mod special centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk, pe care armata rusă a încercat să o ocupe la începutul lunii martie”, a precizat Energoatom într-un comunicat.
Poliția ucraineană: Forțele ruse au bombardat regiunea Donețk de 17 ori în ultimele 24 de ore
Departamentul de Poliție din regiunea Donețk a documentat în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 17 bombardamente efectuate de trupele ruse asupra regiunii, relatează The Kyiv Independent, citând site-ul poliției naționale din Ucraina.
Poliția din Donețk susține că forțele ruse au tras asupra a 11 orașe și localități, inclusiv Bahmut, Avdiivka Torețk și Kosteantînivka, lansând lovituri aeriene și bombardând regiunea cu rachete Uragan.
Poliția a precizat că 18 infrastructuri civile au fost fie distruse, fie avariate, printre care 10 clădiri rezidențiale, un loc de joacă, un cămin și o uzină.
Numărul exact al victimelor nu a fost inclus în raport, deși polițiștii menționează că „ocupanții au ucis și rănit civili”.
Zelenski spune că Ucraina va riposta la fiecare atac al rușilor
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că orice atac rusesc asupra țării sale va primi un răspuns, relatează Al Jazeera.
„Nu vom lăsa niciuna dintre aceste lovituri [rusești] fără răspuns. Vom stabili identitatea fiecărui ocupant care dă ordine și execută aceste lovituri asupra orașelor. Și îi vom aduce pe toți în fața justiției, într-un fel sau altul. Niciun criminal nu se va ascunde”, a declarat Zelenski, în mesajul video adresat națiunii în noaptea de vineri spre sâmbătă.
9 răniți, inclusiv copii, în urma unui atac al rușilor asupra orașului Voznesensk din regiunea Mikolaiv
Forțele ruse au lovit sâmbătă o clădire rezidențială cu cinci etaje din orașul Vosnesensk, rănind nouă persoane, inclusiv patru copii, potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Mikolaiv, Vitaliy Kim, informează The Kyiv Independent.
O fată a fost grav rănită la un ochi, din cauza unei răni provocate de șrapnel, în urma atacului asupra clădirii rezidențiale, potrivit portalului Nexta, notează The Guardian.
Un jurnalist al BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a precizat că patru copii cu vârste cuprinse între trei și 17 ani au fost grav răniți, iar alți cinci adulți au fost răniți.
Șeful Programului Alimentar Mondial: SUA intenționează să cumpere 150.000 de tone metrice de cereale din Ucraina
Statele Unite plănuiesc să cumpere cantitatea de cereale de la Ucraina în următoarele săptămâni, pentru a le distribui către zonele sărace ale lumii, a declarat David Beasley, şeful Programului Alimentar Mondial (PAM), agenție a ONU, pentru Associated Press.
Destinațiile cerealor nu sunt confirmate și discuțiile continuă, a precizat David Beasley. Este o cantitate de cereale de peste șase ori mai mare decât cea pe care prima navă pregătită de PAM din Ucraina o transportă acum către locuitorii din Cornul Africii, aflați în pericol de foamete.
Nava de prim ajutor așteptată acum să ajungă din Ucraina, transportă 23.000 de tone metrice de cereale, suficiente pentru a hrăni 1,5 milioane de oameni cu rații complete timp de o lună, a explicat Beasley. Aceasta ar trebui să acosteze în Djibouti pe 26 sau 27 august, iar grâul să fie transportat pe uscat în nordul Etiopiei, unde milioane de oameni din regiunile Tigray, Afar și Amhara s-au confruntat nu numai cu secetă, ci și cu conflicte.
Ucraina a fost sursa pentru jumătate din cerealele pe care PAM le-a cumpărat anul trecut pentru a hrăni 130 de milioane de oameni în pericol de foamete. Luna trecută, Moscova și Kiev au semnat acorduri cu ONU și guvernul turc pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene pentru prima dată de la la începutul invaziei ruse.
Dar redeschiderea lentă a porturilor Ucrainei și mișcarea prudentă a navelor de marfă pe Marea Neagră minată nu vor rezolva criza globală a securității alimentare, avertizează Beasley, care spune că țările mai bogate trebuie să facă mult mai mult pentru ca cerealele să ajungă în cele mai înfometate părți ale lumii.
„Cu profiturile din petrol atât de mari în acest moment – profituri record, miliarde de dolari în fiecare săptămână – statele din Golf trebuie să ajute, și să o facă acum. Este de neiertat să nu faci. Mai ales că aceștia sunt vecinii lor, sunt frații lor, familia lor”, a mai declarat David Beasley.
Alte explozii au fost auzite în Crimeea
Exploziile au fost auzite în satul Zaozerne de lângă orașul Evpatoria, în vestul peninsulei Crimeea, relatează Ukrainska Pravda.
”Se aud explozii peste satul Zaozerne (o suburbie a Evpatoriei). Se pare că rușii luptă cu o dronă”, a precizat Refat Chubarov, șeful Mejlis, un organism reprezentativ al tătarilor din Crimeea.
Autoritățile ruse din provincie au anunțat apoi că sistemul de apărare aeriană din Evpatoria funcționează.
Incendiu în apropiere de aerportul din stațiunea rusească Soci
Focul a izbucnit într-o anexă în care se presupune că se află un garaj, potrivit primelor informații, relatează agenția de presă Rador.
Ministerul rus pentru Situaţii de Urgență a anunțat că activitatea aeroportului nu a fost afectată.
Imagini cu incendiul din zona aerportului din Soci, stațiunea rusească la Marea Neagră, au apărut sâmbătă pe rețelele sociale.
Caza incendiului nu este cunoscută în acest moment.
Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina
Cele dou nave care transportă cereale au părăsit porturile ucrainene, potrivit Ministerului turc al Apărării, citat de BBC.
Navele Zumrut Ana și MV Ocean S sunt încărcate cu 6.300 de tone de ulei de floarea soarelui și 25.000 de tone de grâu.
Astfel, se ajunge la 27 de nave care au părăsit până acum porturile Ucrainei la Marea Neagră de când ONU a încheiat un acord pentru a permite trecerea lor în siguranță.
Centrul comun de coordonare care a fost deschis la Istanbul, ca parte a acordului, nu a precizat destinația navelor.
Pierderile suferite de Rusia în război, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat sâmbătă noi estimări privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului. Potrivit Kievului, 44.900 de soldați ruși au murit din 24 februarie și până acum, relatează The Guardian.
Printre pierderi Ucraina menționează și:
- 1.907 tancuri
- 4.212 vehicule blindate de luptă
- 3.137 de vehicule și rezervoare de combustibil
- 1.018 sisteme de artilerie multiple
- 266 de sisteme de lansare de rachete
- 141 de sisteme de apărare aeriană
- 197 de elicoptere
- 234 de avioane
- 803 drone
- 15 bărci
Noi detalii despre atacul din Crimeea
Șeful regional instalat de Rusia în Crimeea, Mihail Razvojaiev, precizează într-o postare Telegram că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra sediului Statului Major al Forțelor Navale ruse de la Marea Neagră și a căzut pe acoperișul clădirii, relatează BBC.
”A fost lovită chiar deasupra sediului flotei. A căzut pe acoperiș și a luat foc. Nu au reușit să lanseze atacul. Bună treabă, băieți”, a scris Razvojaiev.
Mai multe alte atacuri cu drone au fost raportate peste noapte în Crimeea, inclusiv unul la o bază aeriană.
Serghei Aksionov, șeful administrației Crimeei, a confirmat că în orașul Evpatoria funcționează un sistem de apărare aeriană.
Înspre nord, lângă orașul Herson, forțele ruse anunță că au doborât șase drone ucrainene care atacau barajul hidroelectric de la Nova Kakhovka.
BBC menționează că informațiile nu au putut fi verificate independent. Autoritățile ucrainene nu au făcut precizări în legătură cu aceste atacuri.
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia sporește vizibil măsurile de securitate în Crimeea
Trupele Rusiei au lansat mai multe atacuri nereușite vineri, 19 august, în regiunile Herson și Mikolaiv, precizează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un nou raport despre situația din Ucraina, citat de The Kyiv Independent.
În același timp, think thank-ul american notează că autoritățile ruse sporesc vizibil măsurile de securitate în Crimeea, indicând o îngrijorare tot mai mare cu privire la amenințarea cu lovituri ucrainene.
În ciuda afirmațiilor rusești că Ucraina ar crea provocări la centrala nucleară Zaporojie, nu a fost raportată nicio activitate semnificativă în zonă în ultimele 24 de ore, se mai precizează în raportul ISW.
Luptele continuă în apropierea a patru sate din Luhansk
Forțele ruse continuă să încerce să avanseze și să captureze mica parte a regiunii Luhansk controlată încă de Ucraina, dar ultimele lor încercări au eșuat, scrie guvenratorul Serghei Haidai pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit oficialului, armata ucraineană a respins șapte atacuri din partea forțelor ruse pe 19 august și luptele continuă în zonele din apropierea regiunii Donețk, unde forțele ruse încearcă să captureze mai multe teritorii pentru a atinge obiectivul Kremlinului de a controla întregul Donbas.
O nouă explozie a avut loc în Crimeea
Explozia puternică s-a auzit sâmbătă dimineață în apropierea sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, în regiunea Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, relatează The Guardian și The Kyiv Independent.
Guvernatorul instalat de Moscova în portul Sevastopol, Mihail Razvojaiev, a precizat că o dronă a lovit acoperișul sediului flotei fără a fi înregistrare victime.
Portugalia se opune interzicerii vizelor turistice pentru cetățenii ruși
Ministrul portughez al Afacerilor Externe a declarat într-un comentariu pentru ziarul local EcoNews că nu sprijină interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii ruși, considerând că doar „mașina de război rusească” ar trebui să fie ținta acțiunii politice, relatează The Kyiv Independent.
„ Portugalia consideră că obiectivul fundamental al regimului de sancțiuni ar trebui să fie penalizarea mașinii de război rusești și nu a poporului rus. Portugalia va participa la discuția care poate avea loc în cele din urmă, la nivel european, pe această temă, contribuind la o poziție unită a statelor membre UE, așa cum am făcut-o întotdeauna”, a transmis ministrul João Gomes Cravinho.
Explozii puternice în Melitopol
Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, anunță că în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost auzite explozii în orașul din sudul Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.
„În seara asta au fost explozii puternice în Melitopol, pe care le-a auzit întreg orașul”, spune Fedorov.
Potrivit datelor preliminare, a avut loc un atac care a vizat una dintre bazele militare, pe care rușii încearcă să o restabilească în zona aerodromului.
Fedorov afirmă că după explozii, colaboratorii ruși au raportat că ”apărarea lor aeriană a funcționat”.
”A funcționat atât de bine, încât fumul continuă să iasă”, spune edilul.
Primar: Rusia a lovit infrastructura critică din Harkov
În noaptea de 20 august, forțele ruse au atacat cu rachete în infrastructura critică din Harkov, anunță sâmbătă dimineață primarul orașului Igor Terekhov, într-un mesaj pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.
Atacurile au vizat districtul Nemyshlyansky și suburbiile orașului.
Potrivit datelor preliminare, nu au fost raportate victime.
Primarii din opt orașe europene au făcut o vizită la Kiev
Primarii oraşelor Marsilia, Lyon, Atena, Florenţa, Helsinki, Oslo, Riga şi Tirana, membrii ai delegației Eurocities, au ratificat vineri, la Kiev un memorandum privind reconstrucția orașelor ucrainene după război, relateză AFP, citată de Agerpres.
Intenția este aceea ca prin acțiuni comune să fie permisă, ”de îndată ce pacea va fi restabilită, o reabilitare rapidă, ecologică” şi „care să respecte statul de drept, precum şi drepturile civile şi sociale ale populaţiei”, precizează primarul orașului francez Marsilia, Benoît Payan, într-un comunicat.
”Această iniţiativă va permite o mai bună coordonare a circuitelor de ajutor umanitar între oraşele europene şi oraşele ucrainene”, a adăugat edilul.
”Ucraina va putea conta şi pe Batalionul de Marină-Pompieri în acţiunea sa de reconstrucţie; vom pune expertiza noastră la dispoziţia oraşelor ucrainene, în special pentru a le reconstitui arhivele şi a le restaura patrimoniul cultural şi istoric”, mai transmite conducerea orașului Marsilia, adăugând că de la începutul invaziei ruse a trimis în Ucraina ”aproape 450 de tone de donaţii, 15 ambulanţe şi vehicule de pompieri”.
Restabilirea securității la centrala Zaporojie poate începe odată cu misiunea intrenațională, spune Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său de vineri seară că la nivel internațional sunt puse la punct detaliile misiunii care va ajunge la centrala nucleară de la Zaporojie. Apoi, poate începe procesul de restabilire a securității depline în zonă, spune liderul de la Kiev, potrivit mesajului publicat de președinția ucraineană.
”Diplomații ucraineni, partenerii noștri, reprezentanții ONU și AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimise la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securității depline la ZNPP și la Enerhodar. Și sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acțiuni și inițiative”, a spus Zelenski.
Totodată, liderul ucrainean a acuzat Rusia de ”șantaj cu radiații” în privința centralei nucleare, precizând că dacă situația va continua ”vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor țări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile”.
”Pentru că nicio instrucțiune la nicio centrală nucleară din lume nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o țintă”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Statul Major General al Ucrainei: Toate atacurile de vineri ale rușilor au fost respinse
Armata ucraineană a respins toate atacurile de vineri ale trupelor ruse, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Tupele ucrainene i-au forțat pe ruși să se retragă din mai multe direcții, inclusiv în Kramatorsk, Bahmut, Sloviansk și Pisky din regiunea Donețk, precum și în apropierea satului Kirove din regiunea Herson, a precizat Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Noi explozii în portul Sevastopol, din Crimeea
În Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, locuitorii au raportat sunete de explozii care s-au produs în seara zilei de vineri, scrie ru.krymr.com. Potrivit presei ruse și din Crimeea, apărarea antiaeriană rusă funcționează deasupra orașului.
Conform Wind, un canal de Telegram din Crimeea, 9 lansări de rachete au fost auzite în decurs de un minut. „Se trage și în Sevastopol. În decurs de un minut – nouă lansări, auzite în tot orașul”, a scris canalul.
Mihail Razvozzhayev, șeful guvernului rus de ocupație din Sevastopol, în Ucraina, a raportat, de asemenea, explozii care au fost auzite în centrul orașului. Acesta a precizat că mai multe drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă.
Anterior în cursul serii, un oficial rus a anunțat că s-au auzit explozii pe cerul de deasupra orașului-stațiune Evpatoria.
Joi, alte explozii au fost raportate la aerodromul militar Belbek din apropierea Sevastopolului.
Lukaşenko neagă că ar avea intenția să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează agenția EFE, preluată de Agepres.
„Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta”, a spus preşedintele belarus.
El a adăugat că nu are „nicio dorinţă” ca copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte. „De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!”, a spus preşedintele belarus.
Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci „întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei”. Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a mai susținut Lukaşenko, citat de agenția oficială Belta.
Guvernul ucrainean consideră regimul belarus drept „complice la agresiunea rusă” pentru că a permis de pe teritoriul său nu numai atacuri ruseşti cu rachete, ci şi intrarea trupelor ruse în Ucraina la începutul „operaţiunii militare speciale” lansate de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu aproape şase luni.
Apărarea antiaeriană rusă, activată deasupra Crimeei
Sistemul de apărare antiaeriană rus a fost activat vineri seară deasupra orașului-stațiune Evpatoria, din vestul peninsulei Crimeea, a anunțat un oficial rus, potrivit Sky News.
Oleg Kryuchkov, un consilier al șefului guvernului rus de ocupație din Crimeea, a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană au doborât o țintă deasupra orașului.
„Probabil că sistemul de apărare antiaeriană a fost activat. Crimeea este protejată”, a afirmat el, potrivit agenției ruse de știri TASS.
Un martor ocular a declarat pentru agenția de presă controlată de statul rus că cel puțin două rachete au fost lansate pe cer deasupra teritoriului ocupat.
„Am văzut de la balconul meu două benzi întunecate și lumini pe cer”, a spus martorul.
Pliante distribuite locuitorilor din Herson în care li se spune să nu accepte pașapoarte rusești
Locuitorii din regiunea ocupată Herson sunt îndemnați, prin intermediul unor pliante, să nu accepte pașapoartele rusești, susține Samuel Ramani, expert în relații internaționale la Universitatea Oxford, potrivit Sky News.
Samuel Ramani afirmă, într-un mesaj publicat pe Twitter, că doar 1% dintre locuitorii din regiunile Herson și Zaporojie au acceptat cetățenia rusă.
Afirmația expertului în relații internaționale vine în urma informațiilor potrivit cărora ocupanții ruși încearcă să-i determine pe cetățenii ucraineni să accepte documente rusești, inclusiv pașapoarte și permise de conducere. Alte informații, distribuite de oficialii ucraineni, arată că Rusia plănuiește organizarea unor referendumuri „de fațadă” în regiunile ocupate, prin care să justifice „alipirea” acestor teritorii.
Imaginile din satelit nu arată semne de „bombardamente sistemice” la centrala nucleară, contrazicându-l pe Putin
Nu există semne de „bombardamente sistemice” la centrala nucleară din Zaporojie, arată noile imagini surprinse din satelit, aparținând companiei americane Maxar Technologies, relatează CNN.
Imaginile contrazic afirmațiile de vineri ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora armata ucraineană ar fi efectuat lovituri militare repetate asupra sitului nuclear. Liderul de la Kremlin a făcut aceste afirmații în cadrul unei convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat de presă emis de Kremlin.
Cele mai recente imagini din satelit au fost realizate vineri dimineață.
CNN notează că a analizat o serie de imagini din satelit ale complexului de centrale nucleare situat în Enerhodar, Ucraina, și arată că pagubele sau distrugerile s-au schimbat foarte puțin sau deloc începând din 19 iulie, când a avut loc un atac al armatei ucrainene asupra a trei corturi aflate la mai puțin de 1.000 de metri de unul dintre reactoarele nucleare.
Rusia, scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu „provocările” de la centrala nucleară
Rusia a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în care avertizează cu privire la „provocările” pe care le plănuiește Ucraina la centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri agenția rusă de stat TASS, citând un diplomat, potrivit The Guardian.
Scrisoarea a reluat acuzația anterioară a Rusiei, potrivit căreia Kievul plănuia vineri să organizeze o „provocare” la centrala nucleară, a precizat TASS.
Complexul de reactoare nucleare de la Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost ocupat de ruși în martie, dar este încă administrat de tehnicieni ucraineni. Centrala a fost supusă unor bombardamente repetate în ultimele zile, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc de efectuarea acestora.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!