Bilațul persoanelor ucise în atacul asupra gării din Ceapilne a crescut la 22
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că 22 de persoane au fost ucise în atacul cu rachete efectuat miercuri de către trupele ruse asupra gării din localitatea Ceapline, din regiunea Dnipropetrovsk, relatează Sky News.
Ministerul a precizat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că aproape alte 50 de persoane au fost rănite.
.@ZelenskyyUa
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 24, 2022
22 people were killed, and near 50 more were injured after russian shelling of Chaplyne railway station in the Dnipro region. pic.twitter.com/kK2AP7uIYy
Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că 15 oameni au murit în urma acestui atac.
Șeful unui serviciu secret ucrainean: Ofensiva rusă încetinește
Unul dintre cei mai importanți oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informații militare a sugerat că ofensiva Rusiei încetinește din cauza „oboselii morale și fizice” din rândul trupelor sale și din cauza bazei „epuizate” de resurse a Moscovei, scrie BBC citând Reuters.
Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a făcut aceste declarații la televiziunea ucraineană, oferind unul dintre cele mai puternice semnale de până acum că autoritățile de la Kiev consideră că puterea militară Rusiei ar putea fi în declin.
„Rusia a încetinit destul de serios ritmul asaltului său. Motivul îl reprezintă epuizarea bazei lor de resurse, precum și o oboseală morală și fizică din cauza luptelor”, a declarat Budanov.
Declarația acestuia vine după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Moscova și-a încetinit în mod deliberat campania din Ucraina, lucru care, potrivit deminitarului rus, a fost determinat de necesitatea de a reduce numărul victimelor civile.
Mai multe detalii: Șeful serviciului secret al armatei ucrainene a dezvăluit motivele pentru care ofensiva rușilor a încetinit
Un copil de 11 ani, printre victimele atacului asupra gării din Ceapline
Un copil de 11 ani se numără printre persoanele ucise în atacul de miercuri asupra gării din mica localitate Ceapline din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat pe Twitter președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefanciuk, potrivit CNN.
„În urmă cu puțin timp, 15 persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost ucise în timpul unui atac cu rachete asupra gării din Ceapilne. Alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite. De ce mai este nevoie pentru ca lumea să recunoască această țară (Rusia, n.r.) ca fiind teroristă? Noi nu vom uita. Nu vom ierta”, a scris Ștefanciuk.
Biroul regional al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Dnipropetrovsk a precizat, pentru CNN, că salvatorii încă intervin la fața locului.
Just recently, 15 people, including an 11-year-old child, were killed during a rocket attack on the Chaplyne railway station. About 50 more were wounded.
— Ruslan Stefanchuk (@r_stefanchuk) August 24, 2022
What else is needed for the world to recognize this ersatz country as a terrorist?
We will not forget. We will not forgive.
SUA vor trimite Ucrainei sistemele VAMPIRE de doborâre a dronelor, în cadrul celui mai recent pachet de ajutor militar
Statele Unite vor furniza Ucrainei sistemele VAMPIRE de distrugere a dronelor, care folosesc „în esență, mici rachete pentru a doborî rachetele de pe cer”, a anunțat miercuri subsecretarul pentru politici al Departamentului american Apărării, Dr. Colin Kahl, potrivit CNN.
Sistemele VAMPIRE de distrugere a dronelor sunt incluse în cel mai recent pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunțat miercuri.
SUA continuă să „antreneze forțele ucrainene pe toate sistemele” pe care SUA și aliații din NATO le furnizează, a precizat Kahl. Această instruire a avut loc pe „bază de rotație”, a adăugat el.
În ceea ce privește antrenamentul pentru sistemele incluse în ultimul pachet de asistență militară, SUA consideră că există „timp pentru a-i instrui pe ucraineni cu orice sistem cu care nu sunt familiarizați”, a adăugat Kahl.
16.500 de persoane au fost reținute în Rusia, în 6 luni, pentru că s-au opus războiului
Aproximativ 16.500 de ruși au fost arestați pentru că au protestat față de invazia din Ucraina, începută în urmă cu șase luni, pe 24 februarie, arată datele unui grup independent pentru drepturile omului, citat de publicația The Moscow Times.
Cele mai multe arestări au fost în prima lună a războiului, înainte ca parlamentarii ruși să adopte o legislație care incriminează practic orice discurs sau act care critică războiul, se arată pe site-ul OVD-Info, ce aparține unei organizații neguvernamentale ce militează pentru respectarea drepturilor omului.
Cele mai multe arestări au avut loc în orașele Moscova și Sankt Petersburg. Peste 3.800 din persoanele reținute au fost puse sub acuzare pentru infracțiuni care presupun amenzi, în timp ce 224 de persoane se confruntă cu urmărirea penală pentru că au numit „operațiunea militară specială” din Ucraina drept „război” sau „invazie”, a precizat OVD-Info.
Mai multe detalii: Bilanț din Rusia: numărul celor care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au condamnat invazia din Ucraina
Zelenski: Cel puțin 15 morți în atacul asupra gării din regiunea Dnipropetrovsk
Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite în urma unui atac asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul alocuțiunii sale de miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU, informează CNN și The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc în gara din localitatea Ceapline, cel puțin 50 de persoane fiind rănite. Zelenski a mai declarat că se așteaptă ca numărul răniților să crească.
Potrivit lui Zelenski, patru vagoane de tren au luat foc în urma atacului. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare, a precizat liderul ucrainean.
⚡️Zelensky: Russia attacks train station in Dnipropetrovsk Oblast, kills at least 15 people.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) August 24, 2022
According to Zelensky, Russia attacked a railway station in the village of Chaplyne on Aug. 24, killing at least 15 people and injuring 50.
📷Demokratychna Sokyra/Telegram pic.twitter.com/Wc4Vp7wLHU
Terrorist Russia keeps killing Ukrainian civilians. At least 15 killed in a Russian missile strike on a train station in Chaplyne, Dnipropetrovsk region. As @ZelenskyyUa stressed at UNSC: terrorist Russia must be stopped now before it kills more people in Ukraine and beyond. pic.twitter.com/GSbMbrYEc2
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 24, 2022
Mai multe detalii: Cel puțin 22 morți și 50 de răniți, în urma unui atac cu rachete asupra gării din Ceapline. Imagini cu urmările
Un copil, ucis în urma atacului cu rachte rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk
Adjunctul șefului cancelariei prezidențiale din Ucraina, Kirilo Timoșenko, a anunțat că un copil de 11 ani a fost ucis miercuri, în atacul cu rachete efectuat de ruși asupra districtului Sinelnik, din apropierea orașului Dnipro, scrie The Kyiv Independent.
În cursul zilei, Timoșenko anunțase că doi copii au fost salvați de sub dărâmăturile unei case din acest district după ce aceasta a fost lovită de o rachetă rusească.
Mai multe explozii puternice în regiunea Hmelnițkii, rușii au lansat 4 rachete din Belarus
Mai multe explozii puternice au fost raportate miercuri în regiunea ucraineană Hmelnițkii, relatează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Guvernatorul Serhiy Hamalyi a precizat că rachetele rusești au lovit miercuri seară unele instalații de pe teritoriul regiunii și i-a îndemnat pe oameni să rămână în case, fără a oferi alte detalii.
Potrivit grupului de monitorizare militară Belarusian Hajun, patru rachete au fost lansate din regiunea Homel din Belarus spre teritoriul ucrainean.
Armata ucraineană: Ofensivele rușilor în direcția a 5 orașe, respinse
Statul Major General al Ucrainei a anunțat miercuri că forțele armate ale țării au respins ofensivele trupelor ruse efectuate în cinci direcții, informează The Kyiv Independent.
Statul Major General a precizat, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, că armata ucraineană a respins ofensivele rușilor în direcțiile orașelor Sloviansk, Bahmut, Avdiivka, Novopavlivka și Buh Sud.
Biden va discuta joi cu Zelenski
Președintele american Joe Biden va discuta joi cu omologul său ucrainean, Volodomir Zelenski, pentru a-l pune la curent cu livrările de arme americane și pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, a anunțat Casa Albă, potrivit CNN.
John Kirby, șeful departamentului de comunicare din cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că SUA vor continua să „mobilizeze lumea liberă” și să „mobilizeze aliații și partenerii” pentru a sprijini Ucraina, în contextul în care invazia rusă va intra în luna a șaptea. El a spus că în cadrul discuției telefonice dintre Biden și Zelenski aceste angajamente vor fi reafirmate.
„Președintele așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, a declarat Kirby, precizând totodată că nu există planuri în privința unei eventuale vizite a lui Biden la Kiev. Kirby a precizat că o vizită va fi luată în considerare doar dacă aceasta „are sens”.
Mai multe detalii: Biden va discuta joi cu Zelenski. Informațiile deținute de SUA despre planul rușilor în Ucraina
Alertă de raid aerian în toată Ucraina
Sirenele antiaeriană au răsunat în toată Ucraina, anunță canalul Nexta. Mai multe bombardamente au avut loc pe parcursul zilei în diferite orașe.
Air raid map at the moment. pic.twitter.com/VcYASOBPo2
— NEXTA (@nexta_tv) August 24, 2022
Rusia le va da aproximativ 600 de dolari familiilor cu copii din teritoriile ucrainene ocupate
Președintele rus Vladimir Putin a dat miercuri instrucțiuni guvernului său să plătească 10.000 de ruble (aproximativ 167 dolari) familiilor cu copii din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a anunțat Kremlinul, potrivit CNN si The Moscow Times.
Sumele de bani vor fi acordate familiilor cu copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care locuiesc în regiunile Zaporojie, Harkov și Herson, precum și în autoproclamata Republică Populară Donețk și în Republica Populară Luhansk, menționează Kremlinul, într-un comunicat.
Sumele de bani urmează să fie plătite până pe 15 septembrie familiilor ai căror copii merg la școală în teritoriile ocupate de Rusia.
Mai multe detalii: Putin semnează un decret pentru ca familiile din teritoriile ocupate care își trimit copiii la școală să primească 167 de dolari
OMS: Sistemul de sănătate din Ucraina „nu s-a prăbușit”, în ciuda războiului
Organizația Mondială a Sănătății a afirmat miercuri că sistemul de sănătate din Ucraina a reușit să supraviețuiască, în ciuda invaziei Rusiei, informează CNN.
„Șase luni de război au avut un impact devastator asupra sănătății și vieților oamenilor din Ucraina, dar, în ciuda numeroaselor provocări, sistemul de sănătate a reușit să supraviețuiască și să ofere îngrijiri acolo unde și când este nevoie cel mai mult de ele”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
Șeful OMS mai spus că „deși zdruncinat, sistemul de sănătate nu s-a prăbușit”. „OMS continuă să sprijine Ministerul Sănătății din Ucraina în vederea restabilirii serviciilor perturbate, a infrastructurii distruse și a relocării lucrătorilor din domeniul sănătății strămutați, ceea ce este esențial nu numai pentru sănătatea populației Ucrainei, ci și pentru capacitatea de rezistență și de redresare a țării”, a adăugat Ghebreyesus.
„Însă niciun sistem nu poate oferi o stare de sănătate optimă populației sale sub stresul războiului, motiv pentru care continuăm să solicităm Federației Ruse să pună capăt acestui război”, a punctat șeful OMS.
OMS a precizat că, în cele șase luni de la începutul invaziei ruse, a ajutat la livrarea a peste „1.300 de tone de provizii medicale esențiale în Ucraina, în coordonare cu Ministerul Sănătății și cu partenerii, iar altele sunt pe drum”.
133 de sportivi și antrenori au murit în cele șase luni de război din Ucraina
Războiul Rusiei în Ucraina a provocat moartea a 133 de sportivi și antrenori ucraineni, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Tineretului și Sportului, potrivit CNN.
„Drapelul nu va mai fi înălțat și imnul nu va mai fi intonat în cinstea victoriilor sportive ale sportivilor decedați”, a scris ministrul Tineretului și Sportului, Vadym Gutzait. „Rusia a invadat Ucraina și le-a luat viața. 133 de sportivi și antrenori au murit pe câmpul de luptă și din cauza bombardamentelor inamice”, a precizat demnitarul ucrainean.
CNN notează că a putut să confirme în mod independent numărul de decese ale sportivilor și antrenorilor ucraineni.
Ziua Independenței Ucrainei din acest an marchează fix șase luni de când Rusia a invadat Ucraina și a început un război sângeros care continuă să facă ravagii în întreaga țară.
Site-ul „Sports Angels” prezintă în detaliu viețile fiecărui sportiv ucis în timpul războiului – unii în misiuni de luptă, alții în casele lor distruse de bombardamente. Printre cei uciși se numără Ivan Bidnyak, în vârstă de 36 de ani, care a murit în timp ce lupta în regiunea Herson. El a reprezentat Ucraina la Campionatele Mondiale și a fost primul ucrainean care a concurat la tir la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Gimnasta Kateryna Diachenko, în vârstă de 11 ani, ar fi fost ucisă când un obuz i-a lovit casa din Mariupol, pe 10 martie, împreună cu tatăl, mama și fratele ei.
Zelenski cere Rusiei, în Consiliul de Securitate al ONU, să-și retragă complet trupele de la centrala din Zaporojie
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri Consiliului de Securitate al ONU, solicitând ca organismul de supraveghere nucleară al organizației, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), să preia cât mai curând posibil controlul permanent al situației de la centrala din Zaporojie. De asemenea, el a cerut Rusiei să se retragă complet de la centrală, relatează CNN.
„Rusia a adus lumea în pragul unei catastrofe de radiații. Este un fapt că armata rusă a transformat teritoriul celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară de la Zaporojie, într-o zonă de război. (…) Acum, Europa și regiunile învecinate se confruntă cu amenințarea poluării cu radiații”, a declarat Zelenski.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, de asemenea, că este „grav îngrijorat” de situația de la Zaporojie. „Luminile de avertizare sunt în funcțiune. Orice acțiune care ar putea pune în pericol integritatea fizică, siguranța sau securitatea centralei nucleare este pur și simplu inacceptabilă. Orice escaladare suplimentară a situației ar putea duce la autodistrugere”, a declarat Guterres, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Secretariatul ONU este în strânsă legătură cu AIEA pentru a sprijini orice misiune la centrala electrică de la Kiev, cu condiția ca atât Rusia, cât și Ucraina să fie de acord.
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății premierului britanic
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acordat premierului britanic Boris Johnson Ordinul Libertății, în cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri la Kiev, informează CNN.
Distincția „reflectă munca pe care Boris a depus-o pentru țara noastră și pentru întreaga Europă”, a declarat Zelenksi în timp ce îi înmâna Ordinul lui Johnson.
„Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și poporului ucrainean pentru incredibila onoare pe care mi-ați făcut-o, care este, cred, cu adevărat o recunoaștere a eforturilor Marii Britanii”, a declarat Johnson după ce a primit distincția.
Premierul britanic a efectuat miercuri o vizită surpriză în Ucraina, în contextul în care țara din estul Europei își marchează Ziua Independenței.
Rusia oferă recompense pentru capturarea comandanţilor batalionului Azov
Persoanele care oferă informații despre ascunzătoarea comandanţilor batalionului ucrainean Azov, declarat recent organizaţie teroristă în Rusia, vor primi o recompensă de milion de ruble (aproximativ 16.600 de euro), a anunțat miercuri Ministerul rus de Interne, potrivit agenției spaniole de știri EFE, preluată de Agerpres.
Autoritățile ruse vor, astfel, să îi prindă pe ucrainenii Konstantin Nemicev şi Serghei Veliciko, acuzaţi că au ucis şi torturat prizonieri de război ruşi, motiv pentru care au fost daţi în urmărire de către Moscova, în luna mai.
Ambii combatanţi, în vârstă de 26 şi respectiv 28 de ani, au fost de asemenea incluşi pe lista federală rusă cu cei mai periculoşi zece criminali.
La începutul lunii august Curtea Supremă a Rusiei a declarat batalionul Azov drept organizaţie teroristă.
Mai multe detalii: Rușii oferă recompensă pentru prinderea a doi dintre comandanţii regimentului Azov. Ce sumă au pus la bătaie
Ucraina cere mai mult „armament real” din Germania
Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a cerut miercuri Berlinului să autorizeze livrarea de tancuri Leopard din alte ţări, relatează agenția germană DPA, preluată de Agerpres.
„Le-aţi putea acorda permisiunea de a ne da tancurile. Iată de ce le cerem germanilor: daţi-ne instrumentele şi noi vom face treaba”, a declarat Reznikov pentru postul de televiziune german ARD. Ucraina ar dori să aibă, de asemenea, mai multe „arme reale, precum lansatorul de rachete MARS II”, a adăugat ministrul ucrainean. Armata ucraineană are deja trei, dar 12 ar fi „chiar mai bine”, a precizat Reznikov.
Pe de altă parte, Oleksii Reznikov a respins o soluţie diplomatică la actualul război: „Obiectivul negocierilor este un vis al partenerilor noştri. Pentru moment acesta nu este visul Ucrainei”. Dorinţa Ucrainei este de a elibera întregul teritoriu care a fost temporar ocupat, a explicat demnitarul ucrainean.
Iniţial, Germania s-a opus furnizării de armament greu Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei lansate de Rusia la 24 februarie, dar ulterior Berlinul şi-a revizuit poziţia şi chiar a trimis unele transporturi de arme către Kiev.
Rușii au atacat cu rachete o gară din Dnipropetrovsk, anunță Zelenski
Rusia a lansat un atac cu rachete asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, centrată pe situația din Ucraina, informează Reuters.
„Aceasta este viața noastră în fiecare zi. Așa s-a pregătit Rusia pentru această sesiune a ONU”, a spus Zelenski, care a participat la reuniune prin videoconferință.
Au fost morți și răniți în acest atac cu rachete, a precizat Zelenski, avertizând că numărul victimelor ar putea crește.
Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, anunțase anterior că o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din districtul Sinelnik, din regiunea Dnipropetrovsk, în jurul orelo locale 15:00.
‼️In the Dnipropetrovsk region, a Russian missile hit a private house in the Synelnikov district around 15:00
— DanaElena. 🇺🇦🇪🇺🇮🇹🇷🇴🇵🇱 (@danielapruna2) August 24, 2022
Two children were covered under the rubble. They were evacuated, the children are alive. pic.twitter.com/Z4z11SecOf
Rușii au bombardat regiunea Poltava și au lovit infrastructura militară din orașul Mirhorod
Trupele ruse au efectuat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra orașului Mirhorod, din regiunea Poltava, relatează The Kyiv Independent.
Brigada tactică de aviație 831 din Ucraina a anunțat că atacurile cu rachete au lovit infrastructura militară din oraș, adăugând că autoritățile încearcă să stabilească numărul victimelor și distrugerile totale.
Brigada ucraineană nu a specificat exact ce obiectiv militar a fost lovit.
„Cu toții trebuie sa stăm în adăposturi!”, a scris pe Instagram, miercuri dimineață, șeful administrației regionale din Poltava, Dmitri Lunin.
⭕️🇺🇦#Ukraine: Huge crater of one of the arrivals near Mirgorod. pic.twitter.com/RSZsteN6UR
— 🅻-🆃🅴🅰🅼 (@L_Team10) August 24, 2022
Forbes: Ucraina a distrus echipamente militare rusești în valoare de 16,6 miliarde de dolari
În șase luni de război în Ucraina, Rusia a pierdut 12.142 de echipamente militare în valoare de 16,56 miliarde de dolari, excluzând rachetele, scrie revista Forbes, potrivit The Kyiv Independent.
Cea mai importantă pierdere a armatei ruse a fost scufundarea crucișătorului de rachete Moskva, pe data 14 aprilie, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră valorând 750 de milioane de dolari.
Zelenski promite, din fața monumentului central din Kiev, că Ucraina își va recâștiga teritoriile pierdute
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis, miercuri, că Ucraina va recâștiga toate teritoriile ocupate de Rusia, într-un discurs care marchează 31 de ani de la sfârșitul regimului sovietic și șase luni de la începutul războiului, relatează The Guardian.
„Pentru noi, Ucraina înseamnă toată Ucraina. Toate cele 25 de regiuni, fără concesii sau compromisuri. Nu contează pentru noi ce fel de armată aveți; ceea ce contează pentru noi este pământul nostru. Vom lupta pentru el până la sfârșit”, a spus Zelenski, într-un discurs rostit în fața monumentului independenței față de Uniunea Sovietică, din centrul Kievului.
Mii de oameni au fost uciși de la începutul războiului, pe 24 februarie, Kievul recunoscând că 9.000 de militari ucraineni au murit până acum, și există puține speranțe pentru a se întrevede un sfârșit al luptelor, notează The Guardian.
Premierul britanic anunță un pachet de ajutor militar de 66 de milioane de dolari pentru Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, miercuri, un pachet de ajutor militar în valoare de 66 de milioane de dolari (54 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina, în timpul unei vizite surpriză la Kiev, transmițându-le ucrainenilor că „pot și vor câștiga” războiul împotriva Rusiei, relatează CNN și Reuters.
Marea Britanie a numit acest pachet „un pas înainte pentru capacitatea actuală a ucrainenilor, îmbunătățind abilitățile lor de supraveghere cu rază lungă de acțiune și de țintire defensivă”, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.
Noul pachet de sprijin militar cuprinde 200 de drone de ultimă generație și muniții care „vor permite Ucrainei să urmărească și să țintească mai bine forțele rusești invadatoare”, mai arată comunicatul de presă transmis de biroul premierului britanic.
Acesta conține, de asemenea, 850 de micro-drone Black Hornet lansate manual, care sunt „special concepute pentru a fi utilizate în orașe și sate și pot fi desfășurate pentru a detecta forțele inamice care se apropie”, potrivit comunicatului de presă.
Mai multe detalii: Boris Johnson anunță un pachet de ajutor de 66 de milioane de dolari în timpul unei vizite surpriză la Kiev, cu ocazia Zilei Ucrainei
Reznikov susține că, pe 24 februarie, Șoigu a cerut capitularea Ucrainei. Ce răspuns i-a dat
Publicația americană The Washington Post scrie că, pe data de 24 februarie, Rusia a cerut Ucrainei să se predea, iar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a răspuns că este gata să accepte capitularea din partea Rusiei, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit lui Oleksii Reznikov, acesta a primit un telefon de la omologul său belarus, Viktor Khrenin, la câteva ore după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei.
Reznikov a precizat că ministrul belarus i-a transmis un mesaj din partea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a cerut ca Ucraina să semneze un act de capitulare.
„Sunt gata să accept capitularea din partea Rusiei”, a spus Reznikov, ca răspuns la solicitarea lui Șoigu.
Boris Johnson se află în vizită în Ucraina, la împlinirea a 6 luni de la începutul invaziei
Premierul britanic Boris Johnson se află la Kiev pentru a marca Ziua Independenței Ucrainei, a anunțat miercuri Downing Street, într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit CNN. Astăzi se împlinesc 31 de ani de când Ucraina a votat pentru independența față de Uniunea Sovietică. Este, de asemenea, ziua în care se împlinesc șase luni de la începutul războiului.
What happens in Ukraine matters to us all.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 24, 2022
That is why I am in Kyiv today.
That is why the UK will continue to stand with our Ukrainian friends.
I believe Ukraine can and will win this war. pic.twitter.com/FIovnqJGTS
Johnson a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei, care încearcă să se apere împotriva atacului neprovocat al Rusiei, iar călătoria de miercuri a premierului britanic este treia sa vizită în capitala ucraineană de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie. El a fost unul dintre primii lideri străini care au făcut o călătorie în capitala ucraineană, la sfârșitul lunii aprilie, apoi a revenit într-o altă vizită surpriză, în iunie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe canalul său de Telegram: „Mă bucur să mă întâlnesc cu Boris Johnson, un mare prieten al Ucrainei, de Ziua Independenței”.
„Boris, vă mulțumim pentru sprijinul fără compromisuri acordat țării noastre încă din primele zile ale agresiunii rusești la scară largă, pentru apărarea fermă a intereselor Ucrainei pe arena internațională! Ucraina este norocoasă să aibă un astfel de prieten!”, a mai scris liderul de la Kiev.
Doi angajați ai centralei din Zaporojie, reținuți de ruși pentru că ar fi transmis informații armatei ucrainene
Doi angajați ai centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse, au fost reținuți pentru transmiterea de informații către autoritățile ucrainene, au anunțat miercuri Garda Națională a Rusiei și un oficial instalat de ruși la conducerea regiunii Zaporojie, potrivit Reuters.
Într-un comunicat, Garda Națională a Rusiei a precizat că a împiedicat ceea ce a numit „acțiuni ilegale” care amenințau securitatea uzinei și i-a arestat pe cei doi membri ai personalului, despre care a spus că au transmis informații forțelor armate ucrainene cu privire la locația personalului și a echipamentelor de pe amplasamentul instalației nucleare.
Garda Națională a mai transmis că a reținut și o a treia persoană care a încălcat procedurile de acces în centrală, descriind-o drept „un complice al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a transmis coordonatele mișcării coloanelor de echipamente rusești”.
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de trupele ruse în martie. Aceasta rămâne aproape de linia frontului și a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru nuclear. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.
Vladimir Rogov, un oficial din cadrul administrației de ocupație instalate de Rusia, a declarat că alte două persoane au fost reținute pe 17 august și au fost acuzate că au ajutat forțele ucrainene să vizeze atacuri asupra centralei.
Rosatom și AIEA, discuții despre inspecția de la centrala nucleară din Zaporojie
Șeful agenției de stat pentru energie nucleară din Rusia a avut o întâlnire cu șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU pentru a discuta despre inspecția care ar urma să aibă loc la centrala nucleară din Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, ocupată de trupele ruse, scrie Al Jazeera.
Șeful agenției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și șeful Rosatom, Alexei Likhachev, s-au întâlnit miercuri la Istanbul, a anunțat agenția rusă pentru energie nucleară, într-un comunicat de presă.
Grossi și Likhachev „au discutat în detaliu toate aspectele legate de misiunea planificată a AIEA la centrala nucleară Zaporojie”, a precizat Rosatom.
„Partea rusă împărtășește intenția (…) de a organiza o astfel de misiune în viitorul apropiat, de îndată ce situația militară de pe teren o va permite”, a adăugat Rosatom, în comunicat.
Joe Biden anunţă că SUA vor acorda Ucrainei un ajutor militar de 3 miliarde de dolari
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, informează Reuters.
Liderul de la Casa Albă a precizat că este vorba de „cea mai mare tranşă de asistenţă de securitate de până acum”, la şase luni de când Rusia a invadat Ucraina.
Cele aproximativ 2.98 miliarde alocate „vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung”, a spus Biden, citat într-un comunicat al preşedinţiei americane, chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, potrivit Agerpres.
Reuters informase încă de marţi seara despre noul pachet de asistenţă pentru Ucraina, dintr-o sursă oficială de la Washington care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Agenţia menţiona că fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului SUA să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.
Volodimir Zelenski și soția sa au depus flori în memoria soldaților care au murit în război
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, au vizitat miercuri un memorial al soldaților din Ucraina, relatează BBC.
Cei doi au depus flori galbene și albastre la Zidul Memoriei Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei, pentru a marca Ziua Independenței.
Într-un mesaj video de astăzi, Zelenski a promis că va „elibera” toate teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia fără „vreo concesie sau compromis”.
”Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt”, a spus liderul de la Kiev.
Liderii mondiali își exprimă sprijinul pentru Ucraina de Ziua Independenței
Liderii internaționali au transmis miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei, mesaje de solidaritate și și-au reiterat sprijinul pentru țara afectată de război, relatează BBC.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că blocul comunitar va fi în continuare alături de Ucraina.
”Dragi cetățeni ai Ucrainei, niciodată nu putem egala sacrificiile pe care le faceți în fiecare zi. Dar putem și vom fi alături de voi. UE a fost alături de voi în această luptă încă de la început. Și vom fi cât va fi nevoie”, a transmis șefa Executivului UE într-un mesaj pe Twitter.
Dear citizens of Ukraine, we can never match the sacrifices you are making every day.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 24, 2022
But we can and will stand by your side.
The EU has been with you in this fight from the very beginning. And we will be for as long as it takes.#UkraineIndependenceDay pic.twitter.com/00iLU8I7sw
La rândul său, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, adaugă că UE „nu va înceta niciodată să susțină independența Ucrainei și lupta sa curajoasă împotriva agresiunii ilegale a Rusiei”.
Și prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că națiunea sa va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, adăugând că va fi oferit tot sprijinul umanitar, economic și militar posibil.
Cancelarul german Olaf Scholz a transmis că inimile țării sale sunt alături de Ucraina astăzi, când își sărbătorește Ziua Națională în „circumstanțe teribile”.
”De Ziua Independenței Ucrainei, admirăm curajul și rezistența oamenilor Ucrainei – apărătorii casei lor și luptători pentru libertate, independență și democrație. Sunteți o inspirație pentru generațiile viitoare. Vă stăm alături și vă dorim pace și prosperitate. O «Zi a Independenței» fericită”, a transmis și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
On the Independence Day of #Ukraine, we admire the courage& defiance of 🇺🇦people – defenders of their home & fighters for freedom, independence & democracy. You are an inspiration for generations to come.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) August 24, 2022
We stand with you & wish you peace & prosperity. Happy Independence Day 🇺🇦! pic.twitter.com/eEpk4zdf0p
Mesaje de susținere au venit și din partea președinților Finlandei, Letoniei și Lituaniei, precum și a miniștrilor de externe din Polonia și Turcia.
Un oficial pro-Putin din Zaporojie a murit după ce mașina lui a explodat
Șeful administrației din zona Mihailivka, Ivan Sușko, a murit, după ce mașina sa a sărit în aer, miercuri, 24 august, a anunțat Vladimir Rogov, membru al Consiliului principal al Administrației Civil-Militare din regiunea Zaporojie, citat de agenția de presă rusă TASS.
Ivan Sușko avea 40 de ani și era cetățean ucrainean. El acționa ca un oficial pro-Putin în regiunea ocupată Zaporojie, din sudul Ucrainei, relatează și Daily Mail.
Vladimir Rogov a acuzat că în spatele atacului se află „sabotori” din regiune. Oficialii ucraineni nu au reacționat încă în urma morții lui Ivan Sușko.
Mai multe informații: Un oficial al lui Putin dintr-o zonă ocupată din Ucraina a murit după ce mașina sa a sărit în aer
Un fost primar din Rusia, reținut pentru declarațiile sale împotriva războiului
Evgheni Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, al patrulea ca mărime din Rusia, a fost reținut, împotriva sa fiind deschis un dosar penal în care este anchetat pentru discreditarea armatei, relatează publicația rusă Kommersant.
Cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului, Evgheni Roizman s-a declarat împotriva războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Potrivit unor surse citate de agenția rusă de presă TASS, dosarul penal a fost deschis din cauza unui videoclip de pe canalul de YouTube al lui Roizman.
Pedeapsa maximă pentru discreditarea armatei ruse este de până la cinci ani de închisoare.
Mai multe infomrații: Fostul primar al celui de-al patrulea cel mai mare oraș al Rusiei, reținut pentru că s-a declarat împotriva războiului
Marea Britanie poate „înăspri” condițiile de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși, spune ministrul Apărării
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că Regatul Unit poate „înăspri” condițiile de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși, dar nu este sigur dacă o interdicție totală este „varianta corectă”, relatează The Guardian.
”Cu siguranță cred că putem înăspri condițiile în care acordăm vizele. Nu sunt sigur dacă o interdicție totală este cea corectă. Cred că aceasta este o chestiune pe care trebuie să o examineze ministrul de interne. Dar nu-mi place (…) să privesc soțiile oligarhilor sau chiar soțiile unor înalți oficiali ruși care se distrează în Grecia sau în sudul Franței sau pe super iahturi din întreaga lume, în timp ce armata lor comite crime de război în Ucraina”, a declarat Ben Wallace la BBC Radio 4.
Declarațiile oficialului britanic vin în contextul în care mai multe state membre UE, printre care Finlanda, Estonia și Republica Cehă au cerut Bruxelles-ului să interzică la nivelul blocului comunitar acordarea de vize turistice pentru cetățenii ruși din cauza războiului din Ucraina.
Germania va furniza Ucrainei încă 500 de milioane de euro sub formă de ajutor militar
Echipamentul va include trei sisteme antiaeriene IRIS-T, „aproximativ o duzină de vehicule de recuperare armate, 20 de lansatoare de rachete montate pe pick-up, muniție de precizie și echipamente anti-drone”, a declarat marți, 23 august, un purtător de cuvânt al guvernului german, pentru Agenția France-Presse, relatează The Guardian.
Oficialul a adăugat că cea mai mare parte a echipamentului va fi livrată în 2023.
Norvegia și Marea Britanie vor dona Ucrainei micro-drone
Dronele Black Hornet, dezvoltate în Norvegia, sunt produse de Teledyne FLIR și valorează până la 9,25 milioane de dolari, a anunțat miercuri, 24 august, Ministerul norvegian al Apărării, citat de CNN.
Pachetul include unități Black Hornet, piese de schimb, transport și instruire, toate acestea fiind finanțate de un fond condus de britanici la care a contribuit Norvegia.
„Drona este folosită pentru recunoaștere și identificarea țintei. Este ușor de operat, robustă, greu de detectat și deosebit de potrivită pentru luptă în zonele urbane”, a precizat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, adăugând că Ucraina a cerut acest tip de aparat de zbor fără pilot.
„Aceste drone de ultimă generație vor oferi trupelor Ucrainei un avantaj vital pe câmpul de luptă”, a spus, la rândul său, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.
Papa Francisc avertizează cu privire la riscul unui dezastru nuclear la Zaporojie
Suveranul Pontif a cerut să fie făcuți ”pași concreți” pentru a fi evitat un posibil dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie, relatează Reuters.
”Sper că se vor face pași concreți pentru a pune capăt războiului și pentru a preveni riscul unui dezastru nuclear la Zaporojie”, a spus Papa Francisc în timpul audienței săptămânale, numindu-i pe comercianții de arme care profită de război „delincvenți care ucid umanitatea”.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organism al ONU, a anunțat marți că reprezentanții săi vor vizita centrala ocupată de ruși din Ucraina în câteva zile, dacă discuțiile pentru în vederea accesului vor avea succes.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că au bombardat zona centralei, cea mai mare de acest fel din Europa.
Centrala nucleară se află sub controlul forțelor ruse din luna martie, însă este operată în continuare de personal ucrainean.
Organizația Națiunilor Unite a cerut ca zona să fie demilitarizată, însă Rusia a respins solicitarea.
Șeful NATO: Războiul se va încheia la masa negocierilor
Războiul din Ucraina „se va încheia cel mai probabil la masa negocierilor”, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a promis, într-o declarație pentru Sky News, că alianța „va sprijini Ucraina cât va fi nevoie”, relatează BBC.
„Vom sprijini Ucraina să prevaleze ca stat suveran independent în Europa și atunci, cel mai probabil, acest război se va termina la masa negocierilor. Și rezultatul va depinde în totalitate de puterea de pe câmpul de luptă, acesta este motivul pentru care îi susținem”, a mai spus Jen Stoltenberg.
Mesajul Belarusului de Ziua Națională a Ucrainei
Liderul belarus Aleksandr Lukașensko a transmis un mesaj Ucrainei în ziua în care țara sărbătorește Ziua Independenței, relatează BBC.
„Sunt convins că dezacordurile de astăzi nu vor putea distruge temelia veche de secole ale relațiilor sincere și de bună vecinătate dintre popoarele celor două țări”, spune Lukașenko, adăugând că țara sa va continua să susțină „menținerea înțelegerii, dezvoltarea unor contacte prietenoase și respectuoase reciproc la toate nivelurile”.
De asemenea, Lukașenko le-a urat ucrainenilor „un cer pașnic, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți demne”.
Minskul a fost principalul aliat al Moscovei în invazia în Ucraina și a permis trupelor ruse să intre în țara vecină trecând granița dintre Belarus și Ucraina.
Marea Britanie marchează Ziua Națională a Ucrainei
Intrarea în biroul premierului britanic din Downing Street a fost împodobită astăzi cu flori galbene și albastre, în culorile drapelului Ucrainei, care săbătorește pe 24 august Ziua Independenței.
Pentru ornament s-a folosit floarea soarelui, care este considerată floarea națională a Ucrainei.
Într-un mesaj pe Twitter, biroul premierului Boris Johnson a transmis că Regatul Unit va „continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni – acum și în viitor”.
Downing Street is adorned with sunflowers, the national flower of Ukraine, on the eve of Ukraines Independence Day 🌻
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) August 23, 2022
The United Kingdom will continue to stand with our Ukrainian friends – now and in the future 🇺🇦 #StandWithUkraine pic.twitter.com/yw9oodD5k5
Și tot pentru a marca Ziua Națională a Ucrainei, Trupa Gărzilor Scoțiene a intonat astăzi melodia „Stefania” cu care Ucraina a câștigat în acest an concursul Eurovision.
Today Ukraine marks 31 years since it gained independence.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 24, 2022
To honour the anniversary and as a tribute to the Ukrainian people, the @ScotsGuardsBand performed the winning @Eurovision entry, ‘Stefania’, on Horse Guards Parade. 🇺🇦🇬🇧@ArmyInLondon #StandWithUkraine #StandForFreedom pic.twitter.com/mUC5k07tC4
Rusia bombardează „gropile de cenușă” ale centralei nucleare pentru a elibera praf radioactiv, acuză Ucraina
Direcția de informații a Ucrainei acuză că Rusia încearcă să bombardeze „gropile de cenușă” ale centralei nucleare Zaporojie pentru a „răspândi nori de praf radioactiv”, relatează The Guardian.
Oficialii ucraineni precizează că atacurile recente din suburbiile orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară, au vizat gropile de cenușă ale uzinei Zaporojie.
”Acestea sunt locuri în care se depozitează cenușa, care se formează în timpul funcționării centralelor termice. Aceste deșeuri au o concentrație mare de substanțe toxice și un nivel de radiație care este de cel puțin 2,5 ori mai mare decât fondul natural. La uscare, formează praf care se poate deplasa pe distanțe considerabile.
În urma loviturilor asupra gropilor de cenușă, se formează nori de praf, care sunt aruncați de vânt în vecinătatea Enerhodarului. Monitorizarea fondului de radiații, care se efectuează în apropierea centralei nucleare, indică o creștere a nivelului de radiații. Ocupanții încearcă să prezinte aceste date ca fiind rezultatele unor mitice «atacuri ale forțelor armate ale Ucrainei»”, precizează Direcția de informații a Ucrainei.
Bombardamente în mai multe regiuni în timpul nopții
În primele ore ale zilei de 24 august, când Ucraina sărbătorește Ziua Independenței, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra mai multor regiuni, printre care Zaporojie, Dnipro, Harkov, Donețk și Luhansk, relatează Ukrainska Pravda.
”Așezările și fortificațiile trupelor ucrainene de la granița regiunilor Lugansk și Donețk au rezistat la trei lovituri cu rachete și un atac aerian”, anunță administrația militară regională din Luhansk.
În regiunea Donețk a avut loc un atac cu rachete asupra orașului Slaviansk și au fost bombardate localitățile Mariinka, Krasnogorovka și Georgievka. O persoană a murit și două au fost rănite în urma atacurilor din timpul zilei.
Au fost avariate șapte clădiri rezidențiale private, o clădire înaltă, linii electrice și clădirea administrativă a unui colegiu. Regiunea este în continuare fără gaz și parțial fără apă și electricitate.
În regiunea Dnipro, au fost lovite trei districte. Două persoane au fost rănite în Marganeț. Mai multe case au fost distruse, iar peste 10 au fost avariate.
În Zaporojie a fost lovită infrastructura districtului Shevchenkovsky.
De asemenea, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii din Mirgorod, în regiunea Poltava. Raidul aerian a durat între orele 10:13 și 11:25.
De altfel, miercuri, începând cu ora 10:42, a fost anunțată o alertă aeriană în regiunile din centrul, nordul, sudul și estul Ucrainei.
Ministerul britanic al Apărării: analiza frontului la șase luni de război
Ministerul britanic al Apărării a făcut o analiză la 6 luni de la începutul războiului în ucraina și transmite că ofensiva Rusiei în Donbas înregistrează progrese minime, iar forțele sale suferă din cauza lipsei de muniții, vehicule și personal.
Într-o postare publicată pe Twitter Ministerul Britanic al Apărării spune că Rusia a lansat o invazie completă a Ucrainei în urmă cu șase luni, cu scopul de a răsturna guvernul ucrainean și de a ocupa cea mai mare parte a țării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 24 August 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 24, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/MlStHyXAGO
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/rVDqlANRGJ
Până în aprilie, liderii Rusiei și-au dat seama că acest lucru a eșuat și au revenit la obiective mai modeste în estul și sudul Ucrainei.
Ministerul britanic al Apărării subliniează că Rusia anticipează un contraatac ucrainean major. Din punct de vedere operațional, în timp ce moralul soldaților ruși este scăzut, iar armata sa este semnificativ degradată.
Președintele Lituaniei mesaj pentru Ucraina
Președintele lituanian Gitanas Nausėda a distribuit pe twitter, în această dimineață, o fotografie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, însoțită de un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.
„Le doresc putere lui Zelenski și Ucrainei care luptă pentru libertate cu un curaj, o sfidare și o demnitate incredibile. Lituania este întotdeauna alături de voi”, a scris Gitanas Nausėda.
Today Ukraine celebrates Independence Day, while it also marks six months since the beginning of Russian war atrocities.
— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) August 24, 2022
Wishing strength to @ZelenskyyUa& 🇺🇦 nation who fights for freedom with incredible courage, defiance& dignity.
Lithuania is always with you 🇱🇹🇺🇦! pic.twitter.com/Wxl3vG7qfk
De Ziua Independenței Ucrainei, Șoigu a spus că rușii își încetinesc în mod special „operațiunea specială”
Ministrul rus apărării al Rusiei, Serghei Şoigu că de Ziua Independenței Ucrainei Federația Rusă încetinește în mod deliberat ritmul ofensivei sale în Ucraina pentru a minimiza victimele civile, potrivit Ukrayinska Pravda.
„În timpul operațiunii speciale, respectăm cu strictețe normele dreptului umanitar. Loviturile sunt efectuate cu arme de înaltă precizie împotriva obiectelor infrastructurii militare a Forțelor Armate ale Ucrainei – puncte de control, aerodromuri, depozite , zone fortificate, obiecte ale complexului militar-industrial. Totodată, totul se face pentru a evita victime în rândul civililor, bineînțeles că încetinește ritmul ofensivei, dar o facem în mod deliberat”, a spus ministrul rus al Apărării.
Zelenski, mesaj emoționant de Ziua Independenței
În ziua în care Ucraina sărbătorește 31 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj emoționant ucrainenilor cărora le-a spus că în ultimele șase luni, Ucraina a schimbat lumea, istoria și s-a schimbat pe sine.
„O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat”, a spus Zelenski într-un filmuleț înregistrat și publicat pe pagina sa de Facebook.
Discursul transmis de Volodimir Zelenski de Ziua Independenței Ucrainei.
Armata rusă a lovit în noaptea de marți spre miercuri infrastructura din Zaporojie
Armata rusă a lovit în noaptea de marți spre miercuri infrastructura din Zaporojie, potrivit primarului interimar , Anatolii Kurtiev, iar salvatorii lucrează la fața locului, transmite.
În Zaporojie, care a fost bombardată de ruși de două ori în noaptea dinaintea Zilei Independenței Ucrainei, infrastructura civilă a fost avariată, geamurile au fost sparte în mai multe case.
Zelenski, de Ziua Independenței: „Este o zi importantă și pentru inamicul nostru”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marți compatrioților să fie atenți de Ziua Independenței, 24 august, din cauza posibilelor provocări și a bombardamentelor masive ale rușilor.
„Mâine (n.r. – miercuri) este o zi importantă pentru noi toți. Și de aceea această zi, din păcate, este importantă și pentru inamicul nostru. Trebuie să ne dăm seama că mâine sunt posibile provocări dezgustătoare și lovituri brutale ale Rusiei”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit șefului statului, forțele armate, serviciile speciale și de informații vor face totul pentru a proteja oamenii cât mai mult posibil.
„Vă rugăm însă să respectați restricția. Acordați atenție semnalelor de avertizare din aer. Atenție la anunțurile oficiale. Și amintiți-vă: trebuie să obținem cu toții victoria împreună”, a precizat Volodimir Zelenski.
Explozii la Sevastopol. Rușii transmit că doboară drone ucrainene
Cel puțin două explozii au fost auzite la Sevastopol, în Crimeea, marți după-amiază, Mihail Razvozhaiev, șeful guvernului rus din Sevastopol, susținând că „drone” a fost doborâtă de apărarea aeriană rusă.
„Ocupanții își continuă „relațiile publice cu privire la explozii” la Sevastopol. În ultimele zile, invadatorii ruși au anunțat periodic „operațiunea de succes a apărării aeriene” în Sevastopolul ocupat. În același timp, … exploziile duc la panică în masă, în primul rând în rândul „colonizatorilor” și „turiștilor” ruși, precum și al colaboratorilor locali”, se arată într-un comunicat al Asociația de Reintegrare din Crimeea.
„Deasupra mării, în zona Capului Khersones, apărarea aeriană continuă să doboare drone. Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a scris, la rândul său, Mihail Razvozhaiev.
⚡️ Explosions reported in Sevastopol, Crimea.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) August 23, 2022
Media reported 2 explosions in Sevastopol at around 4:30 p.m. on Aug. 23.
Mikhail Razvozzhayev, head of the Russian occupation government in Ukraine’s Sevastopol, claimed that a drone had been shot down by Russian air defense.
Mai multe explozii au avut loc la Sevastopol în ultimele săptămâni. Autoritățile ruse au anunțat doar că au fost doborâte drone și au fost efectuate lovituri de apărare aeriană.
Explozie în regiunea Belgorod, despre care rușii susțin că a fost provocată de „efectul de lupă”
În regiunea Belgorod din Rusia, muniția arde, iar populația este evacuată, în timp ce autoritățile locale susțin că afirmând că explozia a fost cauzată de căldură și de „efectul de lupă”, informează Ukrainska Pravda.
„Ca urmare a vremii calde (efectul de lupă a funcționat), în zona satului Timonovo, a avut loc arderea spontană a muniției, pe care pompierii încă nu au reușit să o neutralizeze”, a declarat, pe Telegram, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.
Oficialul rus a spus că deflagrația nu a produs victime dar că „pentru a asigura siguranța rezidenților, șeful districtului Valuiski a organizat transportul și cazarea rezidenților în sanatoriul Krasnaia Poliana”.
„Unii dintre săteni au plecat singuri să locuiască cu rudele din alte aşezări. Țin situația sub control personal, serviciile operaționale lucrează la fața locului”, și-a încheiat mesajul Viaceslav Gladkov.
Noua explozie vine după ce alte două sate din regiunea Belgorod au fost evacuate joia trecută după izbucnirea unui incendiu puternic la un depozit de muniții.
Ucraina acuză Rusia de adopții ilegale de copii
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a acuzat marţi Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi din zone ocupate spre Rusia, informează AFP.
„Rusia continuă să răpească copii de pe teritoriul ucrainean şi să aranjeze adopţia lor ilegală de către cetăţeni ruşi”, a precizat într-un comunicat ministerul ucrainean de externe.
„Mai mult de 1.000 de copii din Mariupol (n.r. – oraş-port din sud-estul Ucrainei căzut în mâinile armatei ruse) au fost daţi ilegal (n.r. – spre adopţie) unor străini la Tiumen, Irkutsk, Kemerovo şi în districtul Altai, în Siberia”, a afirmat ministerul ucrainean de externe.
În acest moment, peste 300 de copii ucraineni se află de asemenea în „instituţii specializate” din regiunea Krasnodar, susţine ministerul ucrainean de externe.
Aceste acţiuni ale Rusiei constituie o „încălcare gravă a Convenţiei de la Geneva” privind protecţia civililor în timpul războiului şi a convenţiei ONU asupra drepturilor copiilor, a acuzat ministerul ucrainean.
„Toţi copiii ucraineni transferaţi ilegal pe teritoriul rus trebuie să fie restituiţi părinţilor lor sau tutorilor lor legali”, a mai subliniat ministerul uceainean de externe.