Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 184-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 184.
Autoritatea pentru Energie Atomică a ONU ar putea merge în Ucraina să inspecteze centrala Zaporojie, zilele următoare
Ministrul ucrainean al energiei, german Galușcenko, a declarat agenția ONU ar putea face o deplasare în Ucraina, într-o misiune ce vizează centrala nucleară Zaporojie, în următoarele zile, potrivit The Guardian.
Galușcenko a declarat pentru Reuters:
„Este planificată o vizită. Este vorba despre zilele următoare – cu siguranță nu mai târziu de începutul lunii septembrie”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat importanța unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală și a declarat că Rusia este pregătită să ofere asistența necesară inspectorilor organizației.
Ultima linie electrică care alimentează centrala nucleară Zaporojie a fost repusă în funcțiune
Ultima linie care alimentează cu electricitate centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost reconectată, anunță organismul de control nuclear al ONU, citat de autoritățile ucrainene, notează The Guardian.
Decizia vine după ce operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua națională a Ucrainei, pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare.
Linia electrică care conectează centrala la rețea a fost întreruptă de două ori din cauza unor incendii, a anunțat operatorul.
Deconectarea centralei crește riscul de defecțiuni cu potențial efect catastrofal a sistemelor de răcire pentru reactoarele sale, care funcționează cu energie electrică.
Într-o declarație, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis:
„Ucraina a transmis AIEAc ă ZNPP (n.r. Centrala Zaporojie), cea mai mare centrală nucleară din Europa, a pierdut de cel puțin două ori conexiunea la linia electrică în timpul zilei, dar că în prezent a fost din nou reconectată”
95 de străzi ale căror nume sunt legate de Rusia au fost redenumite la Kiev
În ședința din 25 august, Consiliul orașului Kiev a redenumit 95 de străzi, alei și piețe ale capitalei, ale căror nume sunt legate de Rusia și trecutul sovietic, a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko pe Telegram.
„Noile nume, inițiate și susținute de public în timpul votului ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și personaje celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru, în special în războiul ruso-ucrainean”, a declarat Vitali Klitschko.
Potrivit lui Klitschko, procesul de redenumire a străzilor în capitală nu a fost încă finalizat și, deja, la următoarea ședință plenară a Consiliului orașului Kiev, va continua să lucreze la aceste aspecte pentru a finaliza „procesul de derusificare”.
Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică pentru prima oară în istorie
Agenţia nucleară ucraineană Energoatom a anunțat, joi, deconectarea completă de la rețeaua electrică a centralei nucleare de la Zaporojie, în urma avarierii liniilor de comunicaţie, informează Reuters și publicația ucraineană Ukrinform.
„Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare de la Zaporojie de la reţeaua electrică”, a subliniat Energoatom pe Telegram.
Este pentru prima oară în istorie când cea mai mare centrală din Europa, care se află sub controlul armatei ruse şi este vizată de bombardamente de care ambele tabere se acuză reciproc, a fost deconectată total de la rețeaua electrică.
Mai multe detalii: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost „complet deconectată” de la rețeaua electrică, pentru prima oară în istorie, anunță Kievul
Rusia a utilizat masiv armele cu dispersie în Ucraina
Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a anunţat joi Observatorul pentru arme cu dispersie, citat de France Presse, informează Agerpres.
„Sute de atacuri cu arme cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, semnalate sau au avut loc în Ucraina în acest an”, indică Observatorul pentru arme cu dispersie (Cluster Munition Coalition, CMC) în raportul său anual.
„Forţele ucrainene par să fi folosit de asemenea astfel de arme în mai multe rânduri în cadrul conflictului în curs” de desfăşurare, care a început la 24 februarie odată cu invazia rusă în Ucraina, conform acestuia.
Nici Rusia şi nici Ucraina nu au aderat la convenţia care interzice utilizarea unor astfel de arme, cu 110 state-părţi şi 13 ţări semnatare.
„Utilizarea masivă de către Rusia în Ucraina a armelor cu dispersie, interzise la nivel internaţional, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieţii omeneşti, a principiilor umanitare şi normelor juridice”, a declarat Mary Wareham, cea care a redactat capitolul asupra politicilor de interzicere în raportul respectiv.
„O condamnare fără echivoc a utilizării în curs a armelor cu dispersie în Ucraina este crucială pentru consolidarea stigmatizării acestor arme şi pentru a se pune capăt ameninţării pe care ele o reprezintă”, a adăugat ea.
Statele care au aderat la această convenţie se pregătesc pentru reuniunea anuală, preconizată să se desfăşoare între 30 august şi 2 septembrie, la Naţiunile Unite, la Geneva.
Rusia admite că a atacat gara din Ceapline
Ministerul rus al Apărării a anunțat joi, 25 august, că forțele sale au lovit cu rachete un tren militar în gara Ceapline, relatează Reuters. Cel puțin 25 de civili au murit în urma atacului, potrivit autorităților ucrainene.
O rachetă Iskander a lovit un tren militar la Ceapline, a anunțat ministerul rus în informarea zilnică, precizând că trenul urma să livreze arme în prima linie a conflictului, în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Totodată, Rusia anunță că trupele sale au distrus opt avioane de vânătoare ucrainene în urma unor atacuri care au vizat baze aeriene din regiunile Poltava și Dnipropetrovsk. Informațiile nu au fost confirmate independent.
Aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari pierderi înregistrate de forțele Kievului în ultimele săptămâni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri, 24 august, că rachete rusești au lovit un tren de pasageri în gara Ceapline din regiunea Dnipropetrovsk. Patru vagoane au luat foc în urma atacului, a adăugat liderul de la Kiev.
Mai multe informaţii: Rusia admite că a atacat gara din Ceapline. Ministerul Apărării de la Moscova anunță că a fost lovit un tren militar
Borrell: Rusia va fi trasă la răspundere pentru atacul „terorist cu rachete”
Rusia va fi trasă la răspundere pentru atacul „terorist cu rachete”, susţine cel mai înalt diplomat al UE, conform The Guardian.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat atacul rusesc cu rachete asupra unei gări ucrainene, care a ucis 25 de persoane și a rănit alte 31.
Borrell a descris atacul de miercuri din orașul Ceapline ca fiind „atroce” și a promis că cei responsabili „vor fi trași la răspundere”.
The EU strongly condemns another heinous attack by Russia on civilians: in #Chaplyne on #UkraineIndependenceDay.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 25, 2022
Those responsible for Russian rocket terror will be held accountable.
Rusia este pregătită să participe la vizita ONU de la centrala nucleară Zaporojie
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul francez, Sébastien Lecornu, au discutat joi, în timpul unei convorbiri telefonice, despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit Ministerului rus al Apărării, informează CNN.
Ministrul rus a subliniat importanța unei vizite a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală și a declarat că Rusia este pregătită să ofere asistența necesară inspectorilor organizației.
Președintele american Joe Biden și liderii occidentali au subliniat necesitatea ca organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite să viziteze centrala din sud-estul Ucrainei, unde bombardamentele au stârnit temeri privind un dezastru.
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, însă lipsa accesului independent la centrală, care este ocupată de forțele rusești din martie, face imposibilă verificarea a ceea ce se întâmplă acolo.
Spania anunţă livrări de armament către Ucraina
Spania va trimite Ucrainei o baterie antiaeriană și rachete pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, a declarat miercuri Ministerul spaniol al Apărării, conform CNN.
Noul ajutor militar al Madridului va include, de asemenea, muniție de artilerie de câmp, o mie de tone de motorină, diverse vehicule blindate și 30.000 de uniforme de iarnă, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.
Spania va instrui trupele ucrainene în operarea bateriei antiaeriene și, de asemenea, va oferi instruire pentru personalul forțelor aeriene ucrainene „într-o țară aliată”, care nu a fost specificată, se arată în comunicat.
În aprilie anul trecut, Spania a anunțat trimiterea a 200 de tone de muniție și alte ajutoare militare către Ucraina.
Campania de combatere a dezinformării privind refugiaţii ucraineni
Jigsaw, subsidiara Google, va lansa o campanie de combatere a dezinformării în Polonia, Slovacia și Cehia cu privire la refugiații ucraineni, relatează Reuters.
Campania se va desfășura timp de o lună și a fost concepută pentru a combate la retorica anti-refugiați din mediul online.
Google a efectuat cercetări împreună cu psihologi de la două universități britanice și va lucra la acest proiect alături de academicieni, organizații neguvernamentale și experți în dezinformare.
Rusia a bombardat Dnipropetrovsk
Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, forțele ruse au bombardat districtul Synelnykove din vestul țării, opt persoane fiind rănite, informează Kyiv Independent.
Districtul Nikopol din sud a fost bombardat cu rachete Grad și artilerie grea, iar districtul Kryviy Rih a fost bombardat cu Smerch și Uragan. O rachetă rusă a fost doborâtă în apropiere de orașul Dnipro.
Bilanţul atacului de la Ceapline: 25 de morţi
25 de persoane, printre care doi copii, au murit în urma atacului de la Ceapline, conform celui mai recent bilanţ, după ce operaţiunile de salvare şi căutare au fost finalizate, informează 24tv.ua.
Potrivit oficialilor, alte 31 de persoane au fost rănite.
Joe Biden va discuta cu Zelenski
Președintele SUA, Joe Biden, va discuta telefonic cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în urma anunțului privind acordarea unui nou ajutor militar american de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează The Guardian.
John Kirby, coordonatorul de comunicare din cadrul Consiliului de Securitate Națională, a declarat că SUA vor continua să „mobilizeze lumea liberă” și să „mobilizeze aliații și partenerii” pentru a sprijini Ucraina, în contextul în care invazia rusă împlinește șase luni.
El a precizat că apelul telefonic dintre Biden și Zelenski va reafirma aceste angajamente și îi va oferi, de asemenea, președintelui ucrainean o actualizare a livrărilor de arme americane și îl va felicita cu ocazia zilei independenței Ucrainei, potrivit Casei Albe.
„Președintele așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, a declarat Kirby, precizând totodată că nu există planuri de călătorie care să fie discutate pentru ca Biden să viziteze Kievul. El a spus că dacă o „călătorie are sens”, aceasta va fi luată în considerare.
Doi copii, printre victimele atacului de la Ceapline
Doi copii sunt printre victimele atacului asupra localităţii Ceapline, conform președintelui administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, informează Unian.
„Operațiunile de căutare și salvare continuă în localitatea Ceapline. Atacul rusesc a ucis peste 20 de persoane, printre care doi băieți – 6 și 11 ani. Aceştia se jucau acasă când rachetele rusești au lovit localitatea”, a transmis acesta.
Potrivit acestuia, polițiștii au deschis dosare penale pentru încălcarea legilor războiului.
În jurul miezului nopții, președintele Zelenski a anunțat în discursul său că 22 de persoane au murit, cinci dintre ele au fost arse într-o mașină, iar un băiat de 11 ani care se afla într-o casă lovită de o rachetă rusă a fost ucis.
SUA condamnă planul Rusiei de a organiza procese pentru prizonierii de război ucraineni
SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relatează AFP, conform Agerpres.
„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat.
Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze” atenţia comunităţii internaţionale de la „atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina” de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.
„Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva”, se arată în comunicatul care cere Moscovei „să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional”.
ONU şi-a exprimat marţi o îngrijorare similară, subliniind că este interzisă înfiinţarea de tribunale doar pentru a judeca astfel de cazuri.
Rusia se pregătește să organizeze referendumuri în teritoriile ocupate
Rusia face pregătiri pentru organizarea de referendumuri în zonele ocupate de în Ucraina, potrivit serviciilor secrete americane citate de The Guardian.
„Avem informații că Rusia continuă să se pregătească pentru a organiza aceste referendumuri false în Herson, Zaporojie și în așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk. Am aflat, de asemenea, că liderii ruși au instruit oficialii să înceapă să se pregătească pentru organizarea de referendumuri false și în Harkov. Iar aceste referendumuri ar putea începe în câteva zile sau săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al lui Biden, John Kirby.
Kirby a declarat că organizarea de referendumuri, menite să fie un pas spre anexare, sunt o provocare pentru organizatorii ruși în fața opoziției aproape totale a populației Ucrainei.
„Informațiile noastre sunt că oficialii ruși sunt atât de îngrijorați de faptul că va exista o participare scăzută la vot… încât încearcă să găsească soluții de rezolvare și cum ar putea comunica acest lucru”, a mai spus acesta.
Explozii auzite în regiunea Kiev
Oficialii ucraineni raportează explozii în apropiere de Kiev în această dimineață. Forțele armate ucrainene au transmis că „mai multe” explozii au fost auzite joi, în jurul orei 3 dimineața, în districtul Vyshgorod, un district situat la nord de centrul orașului, într-o alertă emisă prin intermediul contului de Telegram, informează The Guardian.
„Avem informații despre mai multe zgomote de explozii într-una dintre comunitățile din districtul Vyshgorod. Suntem în curs de clarificare a informațiilor. Serviciile de urgență lucrează deja”, a declarat şi şeful administrației militare regionale din Kiev, Oleksiy Kuleba.
Kuleba a îndemnat locuitorii să se adăpostească imediat. Ulterior, Oleksi Kuleba a anunţat că Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Vishgorod, la nord de centrul orașului. Șeful regiunii a precizat că, până în prezent, nu s-au înregistrat victime sau pagube la clădirile rezidențiale sau la instalațiile de infrastructură.
Potrivit serviciilor de urgență din Ucraina, la ora 03:21 a fost emisă o alertă de raid aerian în întreaga regiune.
Volodimir Zelenski, mesaj la finalul Zilei Ucrainei: Nu există bombe care să poată şterge libertatea
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că independenţa ţării sale nu se va sfârşi niciodată, dând asigurări că vor mai exista Zile ale Independenţei în anii următori, informează News.ro.
„E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată”, a declarat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte.
Preşedintele Ucrainei a continuat: „Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta – de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie. Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea – aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni”.
„Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi”, a adăugat Zelenski.
Mai multe informaţii: Volodimir Zelenski, mesaj la finalul Zilei Ucrainei: Nu există bombe care să poată şterge libertatea
Bilațul persoanelor ucise în atacul asupra gării din Ceapilne a crescut la 22
Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că 22 de persoane au fost ucise în atacul cu rachete efectuat miercuri de către trupele ruse asupra gării din localitatea Ceapline, din regiunea Dnipropetrovsk, relatează Sky News.
Ministerul a precizat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că aproape alte 50 de persoane au fost rănite.
.@ZelenskyyUa
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 24, 2022
22 people were killed, and near 50 more were injured after russian shelling of Chaplyne railway station in the Dnipro region. pic.twitter.com/kK2AP7uIYy
Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase că 15 oameni au murit în urma acestui atac.
Șeful unui serviciu secret ucrainean: Ofensiva rusă încetinește
Unul dintre cei mai importanți oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informații militare a sugerat că ofensiva Rusiei încetinește din cauza „oboselii morale și fizice” din rândul trupelor sale și din cauza bazei „epuizate” de resurse a Moscovei, scrie BBC citând Reuters.
Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a făcut aceste declarații la televiziunea ucraineană, oferind unul dintre cele mai puternice semnale de până acum că autoritățile de la Kiev consideră că puterea militară Rusiei ar putea fi în declin.
„Rusia a încetinit destul de serios ritmul asaltului său. Motivul îl reprezintă epuizarea bazei lor de resurse, precum și o oboseală morală și fizică din cauza luptelor”, a declarat Budanov.
Declarația acestuia vine după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că Moscova și-a încetinit în mod deliberat campania din Ucraina, lucru care, potrivit deminitarului rus, a fost determinat de necesitatea de a reduce numărul victimelor civile.
Mai multe detalii: Șeful serviciului secret al armatei ucrainene a dezvăluit motivele pentru care ofensiva rușilor a încetinit
Un copil de 11 ani, printre victimele atacului asupra gării din Ceapline
Un copil de 11 ani se numără printre persoanele ucise în atacul de miercuri asupra gării din mica localitate Ceapline din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat pe Twitter președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefanciuk, potrivit CNN.
„În urmă cu puțin timp, 15 persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost ucise în timpul unui atac cu rachete asupra gării din Ceapilne. Alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite. De ce mai este nevoie pentru ca lumea să recunoască această țară (Rusia, n.r.) ca fiind teroristă? Noi nu vom uita. Nu vom ierta”, a scris Ștefanciuk.
Biroul regional al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Dnipropetrovsk a precizat, pentru CNN, că salvatorii încă intervin la fața locului.
Just recently, 15 people, including an 11-year-old child, were killed during a rocket attack on the Chaplyne railway station. About 50 more were wounded.
— Ruslan Stefanchuk (@r_stefanchuk) August 24, 2022
What else is needed for the world to recognize this ersatz country as a terrorist?
We will not forget. We will not forgive.
SUA vor trimite Ucrainei sistemele VAMPIRE de doborâre a dronelor, în cadrul celui mai recent pachet de ajutor militar
Statele Unite vor furniza Ucrainei sistemele VAMPIRE de distrugere a dronelor, care folosesc „în esență, mici rachete pentru a doborî rachetele de pe cer”, a anunțat miercuri subsecretarul pentru politici al Departamentului american Apărării, Dr. Colin Kahl, potrivit CNN.
Sistemele VAMPIRE de distrugere a dronelor sunt incluse în cel mai recent pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari, anunțat miercuri.
SUA continuă să „antreneze forțele ucrainene pe toate sistemele” pe care SUA și aliații din NATO le furnizează, a precizat Kahl. Această instruire a avut loc pe „bază de rotație”, a adăugat el.
În ceea ce privește antrenamentul pentru sistemele incluse în ultimul pachet de asistență militară, SUA consideră că există „timp pentru a-i instrui pe ucraineni cu orice sistem cu care nu sunt familiarizați”, a adăugat Kahl.
16.500 de persoane au fost reținute în Rusia, în 6 luni, pentru că s-au opus războiului
Aproximativ 16.500 de ruși au fost arestați pentru că au protestat față de invazia din Ucraina, începută în urmă cu șase luni, pe 24 februarie, arată datele unui grup independent pentru drepturile omului, citat de publicația The Moscow Times.
Cele mai multe arestări au fost în prima lună a războiului, înainte ca parlamentarii ruși să adopte o legislație care incriminează practic orice discurs sau act care critică războiul, se arată pe site-ul OVD-Info, ce aparține unei organizații neguvernamentale ce militează pentru respectarea drepturilor omului.
Cele mai multe arestări au avut loc în orașele Moscova și Sankt Petersburg. Peste 3.800 din persoanele reținute au fost puse sub acuzare pentru infracțiuni care presupun amenzi, în timp ce 224 de persoane se confruntă cu urmărirea penală pentru că au numit „operațiunea militară specială” din Ucraina drept „război” sau „invazie”, a precizat OVD-Info.
Mai multe detalii: Bilanț din Rusia: numărul celor care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au condamnat invazia din Ucraina
Zelenski: Cel puțin 15 morți în atacul asupra gării din regiunea Dnipropetrovsk
Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite în urma unui atac asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul alocuțiunii sale de miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU, informează CNN și The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc în gara din localitatea Ceapline, cel puțin 50 de persoane fiind rănite. Zelenski a mai declarat că se așteaptă ca numărul răniților să crească.
Potrivit lui Zelenski, patru vagoane de tren au luat foc în urma atacului. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare, a precizat liderul ucrainean.
⚡️Zelensky: Russia attacks train station in Dnipropetrovsk Oblast, kills at least 15 people.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) August 24, 2022
According to Zelensky, Russia attacked a railway station in the village of Chaplyne on Aug. 24, killing at least 15 people and injuring 50.
📷Demokratychna Sokyra/Telegram pic.twitter.com/Wc4Vp7wLHU
Terrorist Russia keeps killing Ukrainian civilians. At least 15 killed in a Russian missile strike on a train station in Chaplyne, Dnipropetrovsk region. As @ZelenskyyUa stressed at UNSC: terrorist Russia must be stopped now before it kills more people in Ukraine and beyond. pic.twitter.com/GSbMbrYEc2
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 24, 2022
Mai multe detalii: Cel puțin 22 morți și 50 de răniți, în urma unui atac cu rachete asupra gării din Ceapline. Imagini cu urmările
Mai multe explozii puternice în regiunea Hmelnițkii, rușii au lansat 4 rachete din Belarus
Mai multe explozii puternice au fost raportate miercuri în regiunea ucraineană Hmelnițkii, relatează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Guvernatorul Serhiy Hamalyi a precizat că rachetele rusești au lovit miercuri seară unele instalații de pe teritoriul regiunii și i-a îndemnat pe oameni să rămână în case, fără a oferi alte detalii.
Potrivit grupului de monitorizare militară Belarusian Hajun, patru rachete au fost lansate din regiunea Homel din Belarus spre teritoriul ucrainean.
Armata ucraineană: Ofensivele rușilor în direcția a 5 orașe, respinse
Statul Major General al Ucrainei a anunțat miercuri că forțele armate ale țării au respins ofensivele trupelor ruse efectuate în cinci direcții, informează The Kyiv Independent.
Statul Major General a precizat, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front, că armata ucraineană a respins ofensivele rușilor în direcțiile orașelor Sloviansk, Bahmut, Avdiivka, Novopavlivka și Buh Sud.
Biden va discuta joi cu Zelenski
Președintele american Joe Biden va discuta joi cu omologul său ucrainean, Volodomir Zelenski, pentru a-l pune la curent cu livrările de arme americane și pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, a anunțat Casa Albă, potrivit CNN.
John Kirby, șeful departamentului de comunicare din cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că SUA vor continua să „mobilizeze lumea liberă” și să „mobilizeze aliații și partenerii” pentru a sprijini Ucraina, în contextul în care invazia rusă va intra în luna a șaptea. El a spus că în cadrul discuției telefonice dintre Biden și Zelenski aceste angajamente vor fi reafirmate.
„Președintele așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, a declarat Kirby, precizând totodată că nu există planuri în privința unei eventuale vizite a lui Biden la Kiev. Kirby a precizat că o vizită va fi luată în considerare doar dacă aceasta „are sens”.
Mai multe detalii: Biden va discuta joi cu Zelenski. Informațiile deținute de SUA despre planul rușilor în Ucraina