Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 192
Ucraina anunță că a efectuat atacuri în apropierea centralei de la Zaporojie
Armata ucraineană a anunțat că a efectuat vineri mai multe atacuri asupra pozițiilor rușilor din regiunea din jurul orașului Enerhodar, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, unde s-au deplasat experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Reuters.
Dezvăluirea făcută de Statul Major al forțelor armate este una neobișnuită, deoarece armata ucraineană oferă rareori detalii despre ținte specifice. O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică colectează, în prezent, date la centrala nucleară din Zaporojie, situată la marginea orașului Enerhodar, ocupat de ruși.
„A fost confirmat faptul că în regiunea din jurul orașelor Herson și Enerhodar, lovituri precise ale forțelor noastre armate au distrus trei sisteme de artilerie inamice, precum și un depozit cu muniție și o companie de soldați”, a precizat Statul Major General al Ucrainei, într-o postare pe Facebook.
Administrația Biden cere Congresului SUA peste 13 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina
Administrația președintelui american Joe Biden și-a definitivat cererea adresată Congresului american pentru următoarea lege de finanțare guvernamentală, care include sume suplimentare pentru „patru nevoi critice”, inclusiv sprijin pentru Ucraina, relatează CNN.
Casa Albă solicită 11,7 miliarde de dolari pentru asistență economică și militară pentru Ucraina și încă 2 miliarde de dolari „pentru a ajuta la corectarea impactului pe care războiul lui Putin l-a avut asupra aprovizionării cu energie pe plan intern și pentru a reduce costurile energetice în viitor”, a scris Shalanda Young, directoarea Biroului de Management și Buget (OMB), într-o postare pe blogul său.
Conform unui rezumat al OMB, această cerere de 13,7 miliarde de dolari include:
- 4,5 miliarde de dolari pentru echipamente;
- 2,7 miliarde de dolari pentru sprijin militar;
- 4,5 miliarde de dolari pentru sprijin bugetar direct pentru Ucraina;
- 1,5 miliarde de dolari pentru „uraniu pentru alimentarea reactoarelor nucleare americane pentru a compensa o potențială scădere a livrărilor rusești și 500 de milioane de dolari pentru modernizarea Rezervei strategice de petrol pentru a reduce costurile energetice interne și a asigura accesul sustenabil la resursele energetice”.
Directorul AIEA, detalii despre situația de la centrala din Zaporojie. Doi experți vor rămâne permanent acolo
După ce a vizitat joi centrala nucleară din Zaporojie, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, într-o conferință de presă la Viena, că este preocupat în principal de siguranța personalului centralei și de alimentarea cu energie electrică, relatează CNN.
„Este evident că există multe lupte în acea parte a Ucrainei, astfel încât activitățile și operațiunile militare sunt în creștere acolo, iar acest lucru mă îngrijorează foarte mult”, a declarat vineri șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.
Grossi a precizat că, în timpul vizitei de ieri, el și echipa sa au văzut găuri și urme de bombardament pe clădirile centralei – cel mai mare complex nuclear de acest tip din Europa.
„Integritatea fizică a instalației a fost încălcată nu o dată, ci de mai multe ori, de mai multe ori. Iar acest lucru înseamnă ceva, indiferent de puterea cinetică a ceea ce a fost lansat asupra centralei, și este inacceptabil (…), sub orice criteriu de siguranță și securitate”, a mai afirmat Grossi.
Deși Grossi se află la în prezent Viena, el a precizat că șase experți AIEA rămân la situl nuclear din Zaporojie. Potrivit acestuia, AIEA lucrează pentru a stabili o prezență permanentă pe teitoriul centralei nucleare, formată din doi experți care vor rămâne acolo tot timpul, notează BBC.
Mai multe detalii: Șeful AIEA spune, după vizita la Zaporojie, că principalele sale îngrijorări sunt siguranța personalului și alimentarea cu energie electrică
Statul Major al Ucrainei: Rușii au scos echipamentul militar din centrala de la Zaporojie înainte de vizita AIEA
Statul Major General al Ucrainei susține că armata rusă a îndepărtat echipamentele militare de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie înainte de vizita echipei de inspectori a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), scrie The Kyiv Independent.
Potrivit conducerii armatei ucrainene, aproximativ 100 de unități de echipament militar au fost mutate de la centrala din Zaporojie la centrala rusă Atomenergomash sau în zonele din apropiere.
O misiune a AIEA a sosit joi la Zaporojie pentru a inspecta centrala.
Gazoductul Nord Stream 1, închis pe termen nedeterminat de Gazprom
Nord Stream 1 rămâne închis pe termen nedeterminat, din cauza unor scurgeri de petrol, a anunțat vineri, printr-un comunicat, compania rusă Gazprom, informează BBC. Inițial, gazoductul fusese închis – iar livrarea de gaze către Europa, sistată – pentru trei zile, pentru lucrări de întreținere.
Compania de stat din Federația Rusă a anunțat că a descoperit o defecțiune la gazoduct. Aceasta a fost detectată la stația de compresoare Portovaia, în timpul unei inspecții efectuate alături de muncitori de la Siemens, firma germană care ajută la întreținerea conductei.
Gazprom susține că repararea scurgerilor de ulei din motoarele cheie este posibilă doar în ateliere specializate – la care Rusia s-a plâns anterior că nu are acces, fiind împiedicată de sancțiunile occidentale.
„Importurile de gaze au fost oprite până când această problemă va fi remediată”, se arată în comunicatul Gazprom.
Mai multe detalii: Livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1, sistate pe termen nedeterminat. Gazoductul rămâne închis „din cauza unei defecțiuni”
Rusia a suferit pierderi semnificative în sudul țării, susține armata ucraineană
În cea mai recentă actualizare a situației de pe front, armata ucraineană afirmă că a distrus o trecere cu feribotul pe care forțele ruse o foloseau peste râul Nipru, în sudul țării, relatează CNN.
Unitățile de rachete și artilerie „au efectuat lovituri eficiente asupra trecerii cu feribotul din apropierea satului Lvove [raionul Beryslav] și asupra a două zone în care erau concentrate forțele inamicului”, a precizat Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene.
Un alt depozit de muniții al rușilor a fost distrus în districtul Beryslav din Herson, iar un avion de luptă rusesc Su-25 a fost doborât în aceeași zonă, a precizat comandamentul.
Fiicele lui Putin, incluse pe lista de sancțiuni a Kievului
Fiicele președintelui rus Vladimir Putin au ajuns în fruntea noii liste de sancțiuni impuse de Ucraina, informează CNN.
Potrivit Ministerului ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, guvernul a aprobat o listă care include 99 de persoane fizice și 178 de persoane juridice.
Fiicele liderului de la Kremlin, Katerina Tikhonova și Maria Vorontsova, se află printre cei menționați. Pe listă se mai regăsesc Federația Rusă a Companiilor Industriale și oficiali ai băncilor naționale din Rusia și Belarus.
Anterior în cursul acestui an, SUA au aplicat sancțiuni împotriva persoanelor și entităților enumerate de Ucraina. Kievul a precizat că, de acum înainte, își va corela lista cu țările partenere pentru a include persoanele vizate de sancțiuni.
Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au înjumătățit până acum, comparativ cu anul trecut
Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut, până acum, cu 54,5% în sezonul 2022-2023, la 4,16 milioane de tone, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, potrivit Reuters.
Exporturile de cereale ale țării au scăzut de la începutul războiului, deoarece porturile sale de la Marea Neagră, o rută-cheie pentru transporturi, au fost închise, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și provocând temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.
Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza acordului dintre Moscova și Kiev, intermediat de ONU și Turcia.
Guvernul a anunțat că Ucraina ar putea recolta cel puțin 50 de milioane de tone de cereale în acest an, comparativ cu recordul de 86 de milioane de tone, înregistrat în 2021, din cauza faptului că multe terenuri agricole au căzut în mâinile rușilor.
Guvernator regional: Forțele ruse au atacat în cursul nopții mai multe sate din Mikolaiv
Vitaliy Kim, guvernatorul al regiunii Mikolaiv din sudul Ucrainei, a anunțat că forțele ruse au bombardat mai multe sate în cursul nopții, distrugând parțial clădiri comerciale și rezidențiale, relatează Al Jazeera.
Până acum nu au fost raportate victime, a adăugat guvernatorul regional, pe canalul său de Telegram.
Energoatom anunță că al doilea reactor funcționează acum la centrala din Zaporojie
Operatorul nuclear de stat ucrainean Energoatom a anunțat vineri că un al doilea reactor de la centrala nucleară din Zaporojie este în prezent funcțional, informează CNN.
„Astăzi, 2 septembrie 2022, unitatea de putere nr. 5 a centralei nucleare Zaporojie, care a fost deconectată ieri dimineață (1 septembrie) în urma bombardamentelor cu mortiere efectuate de forțele de ocupație rusești asupra sitului centralei, a fost conectată la rețeaua electrică la ora 13:10, iar reglajul energiei electrice continuă”, a precizat Energoatom, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„Începând de acum, două unități energetice ale centralei funcționează, producând energie electrică pentru nevoile Ucrainei”, a adăugat operatorul.
Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc în mod constant de bombardarea sitului și a zonelor înconjurătoare. CNN precizează că nu poate verifica ce atacuri au fost efectuate sau cine este responsabil de efectuarea lor.
Reprezentanții misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) își continuă activitatea la centrală, a menționat Energoatom.
Primar: Forțele ruse au bombardat Harkovul cu rachete -300
Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a anunțat că trupele ruse au bombardat orașul, în cursul nopții de joi spre vineri, cu rachete antiaeriene S-300, scrie The Kyiv Independent.
Edilul a precizat, într-o postare pe contul său de Telegram, că atacurile rușilor au avariat patru vehicule și două situri de infrastructură, fără a le preciza locația.
Potrivit acestuia, momentan nu există informații despre posibile victime.
Mai multe detalii: Complexul sportiv Lokomotiv din Harkov, distrus de ruși, după un bombardament cu rachete S-300
Serghei Șoigu: Contraofensiva Ucrainei din sud eșuează în mare parte
Contraatacul lansat de trupele ucrainene în sudul țării a eșuat în mare parte, a afirmat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit Al Jazeera.
„Forțele ucrainene continuă să lanseze tentative de atacuri între Mikolaiv și Krivoi Rog, precum și în alte zone, iar inamicul suferă pierderi grele”, a afirmat vineri Șoigu, pe canalul de Telegram al ministerului.
Singurul obiectiv al Kievului în această ofensivă este „de a crea o iluzie în rândul oficialilor occidentali că armata ucraineană este capabilă de atacuri”, a adăugat el.
Kievul vrea să împingă trupele ruse staționate la vest de Nipru înapoi în spatele râului, în regiunea Herson, a precizat Șoigu.
Afirmațiile acestuia nu au putut fi verificate în mod independent, notează Al Jazeera.
Oficial britanic: Forțele ruse suferă „pierderi grele” în fața rezistenței ucrainene
Forțele ruse suferă „pierderi grele” în fața rezistenței ucrainene, care a blocat înaintarea Moscovei și a demonstrat hotărârea poporului ucrainean de a-și „recuceri teritoriul suveran”, a declarat consilierul britanic pentru securitate națională, Stephen Lovegrove, potrivit The Guardian.
Într-un comunicat de presă, Lovegrove a spus că Marea Britanie va continua să ofere Ucrainei asistență umanitară, economică și militară și că sprijinul său „nu se va clătina”. Rezistența ucraineană „a inspirat lumea și a dat dovadă de un curaj uriaș în fața brutalității”, a mai afirmat el.
„Acum, această rezistență curajoasă a blocat înaintarea rusă și a demonstrat hotărârea poporului ucrainean și a forțelor armate de a-și recuceri teritoriul suveran. Riscurile din jurul acestui conflict teribil continuă pe măsură ce Putin constată că nu poate face progrese, forțele sale suferă pierderi grele, iar sancțiunile continuă să îi degradeze mașinăria de război și să scoată bani din buzunarele celor mai bogați oameni din Rusia”, a adăugat Lovegrove.
„În același timp, Rusia încearcă eșuează și în încercarea de a impune o aparență de legitimitate în zonele pe care le controlează temporar, inclusiv prin planuri pentru organizarea de referendumuri de fațadă. Nu va reuși”, a mai afirmat acesta.
G7 aprobă impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc și produsele petroliere
Miniștrii de finanțe din țările G7 au publicat vineri o declarație comună în care au anunțat că au convenit să pună în aplicare un plafon de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești, cu scopul de a „reduce veniturile rusești și capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune”, relatează CNN.
„Astăzi confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și de a pune în aplicare o interdicție cuprinzătoare asupra serviciilor care permit transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global – furnizarea unor astfel de servicii ar fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere sunt achiziționate la un anumit preț sau sub acel nivel («plafonul de preț»), stabilit de larga coaliție de țări care aderă și pun în aplicare plafonul de preț”, scrie în declarația comună publicată de miniștrii de Finanțe din G7.
Scopul plafonării prețurilor la țiței este de a reduce veniturile Rusiei, de a slăbi capacitatea țării de a-și finanța războiul din Ucraina și, de asemenea, de a atenua impactul războiului asupra prețurilor globale ale energiei, se mai arată în declarație.
Mai multe detalii: Țările din G7 au ajuns la un acord pentru plafonarea prețurilor la țițeiul și produsele petroliere rusești
Șoigu anunță încă o dată că rușii au preluat controlul asupra satului Peski din Donețk
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat vineri că forțele Moscovei au preluat controlul asupra unei importante fortificații ucrainene din satul Peski, situat în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, parțial ocupată de Rusia, relatează The Moscow Times.
Moscova a afirmat în repetate rânduri, în ultimele săptămâni, că trupele sale au cucerit Peski, în condițiile în care avansul militar al Rusiei în estul Ucrainei pare să fie blocat.
Ministerul rus al Apărării anunța, încă de pe 13 august, că Peski se află „în totalitate” sub controlul forțelor ruse.
La o săptămână după anunțul ministerului, și Ramzan Kadîrov, liderul cecen, pretindea că forțele sale au „eliberat” satul Peski.
Un reactor de la centrala din Zaporojie încă funcționează, afirmă un oficial pro-rus
Unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala din Zaporojie este operațional, afirmă șeful administrației impuse de Rusia în teritoriile ocupate ale regiunii Zaporojie, relatează CNN.
„O unitate de putere a rămas în funcțiune vineri la centrala nucleară de la Zaporojie, furnizând 60% din capacitatea sa”, a declarat Evgheni Balițki, potrivit agenției ruse de presă de stat RIA Novosti.
Până de curând, două reactoare ale sitului nuclear furnizau energie electrică.
Balițki a mai susținut că administrația sa le-a arătat detalii despre bombardamentele ucrainene din zonă inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care au vizitat joi centrala.
Echipa de la AIEA „a înregistrat toate obiectele pe care le-am arătat. … Ei au spus «noi nu dăm evaluări ale situației militare«». (…) Au înregistrat obuzele care au căzut, loviturile, le-am arătat totul, sunt în protocoale”, a declarat mai Balițki, adăugând că autoritățile locale (susținute de Moscova) sunt interesate de opinia oficială a AIEA privind funcționarea centralei și bombardamentele.
Afirmațiile acestuia vin în contextul în care agențiile ucrainene și rusești de presă continuă să se acuze reciproc de încercarea de a submina misiunea AIEA pentru încearcă să asigure securitatea centralei nucleare din Zaporizhzhia.
Medvedev amenință că „nu va mai exista gaz pentru Europa” dacă Bruxellesul adoptă plafonarea prețurilor
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev afirmă că Rusia va întrerupe aprovizionarea Eruropei cu gaze naturale dacă Bruxellesul va insista în legătură cu plafonarea prețului la gazul rusesc, relatează Al Jazeera.
Reacționând la afirmațiile șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind plafonarea prețului pe care Europa îl plătește pentru gazul rusesc, Medvedev a scris pe aplicația de mesagerie Telegram: „Pur și simplu nu va exista gaz rusesc în Europa”.
Kremlinul spune că activitatea AIEA la Zaporojie este „foarte pozitivă”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Rusia consideră „foarte pozitivă” sosirea inspectorilor AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie dar este „prea devreme” pentru a evalua munca echipei, transmite BBC.
„Principalul este că misiunea este acolo”, a spus el.
Șeful administrației regiunii Zaporojie, controlată de ruși, Yevhen Balitsky, a declarat că de joi nu au mai avut loc bombardamente din partea ucraineană. El a pus acest lucru pe seama prezenței inspectorilor AIEA în zonă.
Oficiali ucraineni: Rusia poate trimite doar aproximativ 300.000 – 350.000 de soldați în Ucraina
Rusia se confruntă cu un deficit de trupe de la începutul războiului la scară largă, în timp ce multe unități sunt ocupate cu lucrări de pază a instalațiilor Kremlinului în țară și în străinătate, a declarat Vadim Skibitsky, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, citat de Kyiv Independent.
Pierderile suferite de Rusia în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 48.700 de militari în Ucraina de la începutul invaziei ăn Ucraina, a transmis vineri Statul Major al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
Statul Major al Ucrainei că Rusia a pierdut și 2.009 tancuri, 4.366 de vehicule blindate de luptă, 3.247 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.126 de sisteme de artilerie, 289 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 153 de sisteme de apărare aeriană, 205 elicoptere, 234 drone, 234 drone și 15 bărci.
Şoigu acuză Ucraina de ”terorism nuclear” la centrala Zaporojie
Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa, au relatat vineri agenţiile de ştiri ruse, citate de Reuters.
”Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru”, a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.
Bombardamente în Sumî și Cernihiv
Serviciul de Grăniceri de Stat a raportat că cele două regiuni nordice au fost bombardate de forțele ruse cu rachete, iar zeci de explozii au fost raportate în fiecare regiune, transmite Kyiv Independent.
Infrastructura civilă, inclusiv clădirile rezidențiale, a fost deteriorată.
Presa rusă: Doi inspectori AIEA vor fi staționați permanent la centrala nucleară de la Zaporojie
Doi inspectori AIEA vor rămâne permanent la centrala nucleară Zaporojie, a declarat reprezentantul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulyanov, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de BBC.
Ucraina: Rusia a suferit ”pierderi semnificative” în sud
Forțele ruse au suferit ”pierderi semnificative” în regiunea de sud a Hersonului în urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri armata ucraineană, citată de CNN.
„Pierderile de forțe ale inamicului au trecut de la zeci la sute. Echipamentele ard și ele… Prin urmare, succesele noastre sunt destul de convingătoare și cred că foarte curând vom putea dezvălui mai multe știri pozitive”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene din sud.
„Continuăm să distrugem inamicul în ceea ce privește logistica, capacitățile, capacitățile sale. Depozitele de muniție explodează, traversările de pontoane explodează”, a mai spus aceasta.
Zelenski îndeamnă AIEA să ceară demilitarizarea Zaporojie
Volodimir Zelenski a transmis joi seară că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub controlul specialiştilor ucraineni.
”Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor”, a transmis Zelenski.
”Cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei. Acesta este exact scopul eforturilor ucrainene şi internaţionale. Şi este grav că nu am auzit încă apelurile adecvate de la AIEA. Deşi am vorbit despre asta cu domnul Grossi la întâlnirea noastră de la Kiev. Aceasta a fost cel mai important punct al acordurilor noastre: demilitarizare şi control deplin de către specialiştii nucleari ucraineni”, a mai spus Zelenski.
Zelenski: Rusia a încercat să intimideze misiunea AIEA
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a susţinut joi seară că există dovezi clare că Rusia a făcut o mulţime de lucruri cinice pentru a deturna misiunea. În special, prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar.
”Ocupanţii au forţat oamenii să îi mintă pe reprezentanţii AIEA – să predea nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva”, a transmis Zelenski, în discursul său zilnic adresat națiunii.
Zelenski a acuzat Rusia că permite doar jurnaliștilor pro-Kremlin să intre în centrala de la Zaporojie.
”Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi şi cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoţită de jurnalişti din presa ucraineană şi internaţională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Deşi s-a promis. Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat un grup de propagandişti de-ai lor. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente”, a mai spus Zelenski.
Marea Britanie: Luptele grele continuă în sudul Ucrainei
Luptele grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, lângă centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.
Forțele ruse continuă să bombardeze Harkov
Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a raportat bombardamente în districtul Kholodnohirskyi, vineri, în jurul orei 6 dimineața. Potrivit informațiilor preliminare, patru mașini au fost avariate, dar nu au fost victime, transmite Kyiv Independent.
Ofensiva rușilor, în 4 direcții din Donbas, a fost respinsă, anunță armata ucraineană
Trupele ucrainene au respins joi atacurile trupelor ruse efectuate în direcția a patru orașe importante din Donbas, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Mai exact, înaintarea forțelor ruse în apropiere de orașele Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, din regiunea Donețk, a fost respinsă, a precizat Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Raport BBC: Rusia a pierdut până acum 900 de soldați de elită în Ucraina
Rusia a pierdut peste 900 de soldați din forțele speciale, parașutiști, pușcași marini și piloți în cele peste șase luni de război în Ucraina, scrie joi serviciul în limba rusă al postului britanic BBC, citând date disponibile public, potrivit The Moscow Times.
Cel puțin 337 de pușcași marini au fost uciși de la începutul invaziei, pe 24 februarie, în timp ce forțele speciale și forțele de ordine din cadrul Gărzii Naționale au pierdut 245 de soldați.
Serviciile militare ruse de informații au pierdut 151 de soldați, unitățile de parașutiști de elită și-au văzut 144 de membri uciși, iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul Federal de Protecție (FSO) au înregistrat, împreună, 20 de decese, conform BBC. Mulți dintre care și-au pierdut viața erau ofițeri. În plus, cel puțin 67 de piloți de luptă au fost uciși.
Mai multe detalii: Câți soldați de elită a pierdut Rusia în primele 6 luni de război
Armata ucraineană își concentrează atacurile asupra podurilor și altor poziții rusești din Herson
Armata ucraineană afirmă că menține presiunea asupra forțelor ruse în regiunea Herson din sudul țării, atacând joi mai multe obiective, inclusiv poduri peste râul Nipru, relatează CNN.
„Unitățile noastre de rachete și artilerie au efectuat misiuni de foc asupra a trei puncte de control, unei stații radar și a două puncte de concentrare a forțelor, armelor și echipamentelor inamice”, a transmis Comandamentul Operațional „Sud” din cadrul armatei ucrainene.
„O încercare de a stabili o nouă trecere de pontoane în zona Dariivka a fost, de asemenea, distrusă de tirul nostru”, a mai anunțat comandamentul, precizând că podul din orașul Kahovka a fost lovit și a devenit inutilizabil pentru forțele de ocupație.
Forțele ucrainene s-au concentrat în ultimele două luni pe distrugerea liniilor de aprovizionare, a depozitelor de muniții și a bazelor militare rusești din sudul Ucrainei, aflate în spatele liniei de front.
Ministerul Ecologiei de la Kiev: Războiul a deteriorat o treime din pădurile ucrainene
Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strileț, a declarat că aproximativ trei milioane de hectare de păduri au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești și a exploziilor de mine, începân din 24 februarie, scrie The Kyiv Independent citând Radio Europa Liberă.
Potrivit oficialului guvernament, costul pagubelor aduse pădurilor și florei este estimat la aproximativ 183 de miliarde de hrivne (5 miliarde de dolari).
Inspectorii au mers la centrala de la Zaporojie în ciuda bombardamentelor din apropiere, spune șeful AIEA
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat că el și echipa sa au mers joi să inspecteze centrala nucleară din Zaporojie în ciuda bombardamentelor din apropierea sitului care au avut loc în cursul zilei, informează CNN.
„După ce am ajuns atât de departe, nu aveam de gând să mă opresc și, împreună cu echipa mea curajoasă, am trecut la acțiune. Au fost momente când tirul era evident”, le-a spus Grossi reporterilor.
„Artileria grea cu mitraliere, mortierele – de două sau trei ori au fost într-adevăr destul de îngrijorătoare, aș spune, pentru noi toți. Am beneficiat de un sprijin splendid din partea echipei de securitate a Națiunilor Unite care se află aici cu mine. Așadar, cred că am arătat că comunitatea internațională este prezentă (…) și că vom continua acest lucru”, a adăugat el.
Afirmațiile lui Grossi vin în contextul în care Ucraina a acuzat forțele ruse că au încercat să perturbe vizita AIEA la centrala nucleară prin bombardamente efectuate joi dimineață asupra orașului Enerhodar, aflat în apropierea sitului.
Șeful AIEA spune că va continua să își facă griji până când situația de la centrala din Zaporojie se va stabiliza
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi că va continua să își facă griji până când situația de la centrala nucleară din Zaporojie se va stabiliza, scrie CNN.
„Sunt îngrijorat și voi continua să fiu îngrijorat în legătură cu centrala până când vom avea o situație mai stabilă, mai previzibilă. Este evident că centrala și integritatea fizică a centralei au fost încălcate de mai multe ori din întâmplare [și] cu intenție”, a declarat Grossi reporterilor, după vizita pe care a efectuat-o pe teritoriul complexului de reactoare nucleare.
„Oriunde v-ați afla și orice ați crede despre acest război, există ceva ce nu se poate întâmpla și de aceea încercăm să punem în aplicare anumite mecanisme și să fim prezenți”, a adăugat el.
Grossi afirmă că AIEA va avea o „prezență continuă” la centrala din Zaporojie
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat joi că organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite „nu pleacă nicăieri” și că va avea o „prezență continuă” la centrala nucleară din Zaporojie, relatează CNN.
„Noi nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, la centrală, și nu se mișcă. Va rămâne acolo. Vom avea o prezență continuă acolo, la centrală”, a declarat presei Grossi, după vizita la situl nuclear din orașul Enerhodar.
Statul Major General al Ucrainei: Putin a ordonat ocuparea regiunii Donețk până la mijlocul lui septembrie
Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei susține că președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până pe data de 15 septembrie, scrie The Kyiv Independent, citând Ukrainska Pravda.
Oleksii Hromov, adjunctul șefului Direcției de operațiuni principale din cadrul Statului Major General, a precizat joi că forțele ruse continuă să păstreze controlul asupra zonelor ocupate din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Mikolaiv, încercând în același timp să creeze condiții favorabile pentru reluarea ofensivei.
Mai multe detalii: Noul termen pe care Vladimir Putin l-a dat trupelor sale pentru a ocupa în totalitate regiunea ucraineană Donețk
Armata ucraineană a lovit podul din Kahovka
Armata ucraineană a anunțat joi că trupele sale au atacat și lovit podul de peste râul Nipru din orașul Kahovka, situat în regiunea Herson, relatează The Kyiv Independent.
Comandamentul Operațional „Sud” a precizat că recentul atac asupra podului a produs câteva găuri suplimentare.
Forțele ucrainene au împiedicat, de asemenea, trupele ruse să construiască un nou pod de pontoane peste râu, în apropierea satului Dariivka, a precizat armata.
Energoatom: Majoritatea inspectorilor AIEA au părăsit centrala din Zaporojie
Majoritatea inspectorilor din cadrul misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv șeful acesteia, Rafael Grossi, au părăsit centrala nucleară de la Zaporojie în urma vizitei efectuate joi, a anunțat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
„Deocamdată, pe teritoriul sitului de la Zaporojie au rămas cinci reprezentanți ai AIEA, care descarcă echipamentele aduse și continuă să lucreze”, a precizat Energoatom.
Este de așteptat ca cei cinci inspectori să rămână la centrală până pe data de 3 septembrie, a mai transmis Energoatom.
Guvernatorul instalat de ruși la conducerea zonelor ocupate din regiunea Zaporojie, Evhen Balytskyi, a declarat și el, pentru RIA Novosti, că misiunea AIEA va rămâne în complexul de reactoare nucleare până sâmbătă.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat reporterilor că el și echipa sa au reușit să examineze „lucrurile cheie” din centrală, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția rusă de stat rusă RIA Novosti.
Kremlinul cataloghează drept „ridicolă” decizia UE de suspendare a acordului privind vizele
Consensul politic al liderilor Uniunii Europene de a suspenda acordul de facilitare a emiterii vizelor dintre blocul comunitar și Moscova, ceea ce va îngreuna obținerea vizelor Schengen de către cetățenii ruși, este „ridicol” și le va complica viața inclusiv europenilor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.
„Acest lucru este rău pentru ruși, pentru că cel mai probabil va dura mai mult și va fi mai dificil de obținut o viză”, a declarat presei Peskov, în cadrul unei conferințe de presă. „Desigur, retragerea acestui acord va face, de asemenea, situația mai dificilă pentru europeni”, a punctat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Mai multe detalii: Decizia UE de a suspenda eliberarea vizelor simplificate pentru ruși este „ridicolă”, afirmă Kremlinul