Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 206.
SBU: Peste 400 de persoane, ținute într-o închisoare supraaglomerată din Kupiansk
Peste 400 de oameni au fost ținuți în celule concepute pentru doar 140 de persoane în orașul Kupiansk, în perioada în care acesta s-a aflat sub ocupație rusă, susține Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, potrivit Sky News.
SBU afirmă că forțele ruse i-au încarcerat și torturat pe locuitorii acestui oraș care au refuzat să coopereze cu ele.
Așa-zisa închisoare a fost amenajată într-o secție de poliție și a devenit supraaglomerată, pentru că foarte mulți oameni au refuzat să-i ajute pe ocupanți, a precizat SBU.
Anchetatorii din regiune caută dovezi ale atrocităților și crimelor de război comise de trupele ruse, după ce zone întinse din regiunea Harkov au fost recucerite de forțele ucrainene în ultimele zile.
Ucraina va primi 40 de vehicule de luptă BMP-1 din Grecia
Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1, informează The Kyiv Independent.
Conform unui acord finalizat cu Germania, Grecia va primi același număr de vehicule blindate de luptă Marder din Germania în schimbul vehiculelor BMP-1 furnizate Ucrainei, a anunțat Ministerul grec al Apărării.
Germania și Grecia au avut nevoie de patru luni pentru a ajunge la un acord asupra acestui schimb.
Zelenski nu se așteaptă ca războiul să se termine prea curând
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este prea devreme pentru a spune că soarta războiului s-a schimbat, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale în această lună, informează Reuters.
Liderul ucrainean a mai afirmat în interviu că rezultatul războiului cu Rusia, intrat deja în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de armament străin către țara sa.
Zelenski a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucha”, un oraș din apropierea Kievului, acolo unde forțele ruse au fost acuzate de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.
„Până în prezent, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov, n.r.). Dar mai sunt și altele, multe persoane au fost îngropate separat. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a afirmat liderul ucrainean.
Mai multe detalii: Zelenski acuză Rusia de crime de război și spune că nu se așteaptă la o încetare rapidă a conflictului militar
Zelenski cere ca Rusia să fie desemnată drept „stat sponsor al terorismului”, Biden nu este de acord
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, vineri după-amiază, ca Rusia să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, relatează Sky News.
Comentariile sale au fost făcute pe fondul protestelor internaționale față de descoperirea unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, recent eliberat.
„Astăzi, lumea trebuie să vadă ce a lăsat în urmă armata rusă…”, a scris, pe Telegram, Zelenski.
„Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți”, a continuat liderul de la Kiev. „Acest lucru trebuie să fie recunoscut din punct de vedere legal. Lumea trebuie să acționeze. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”, a insistat Zelenski.
Ulterior în cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele Joe Biden a fost clar că există alternative mai bune pentru a trage Rusia la răspundere decât desemnarea acesteia ca stat sponsor al terorismului. Kirby a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina, afirmând că Washingtonul va continua să îi ofere ajutor în domeniul apărării.
Casa Albă califică drept „respingătoare” și „îngrozitoare” informațiile privind groapa comună de la Izium
Casa Albă a afirmat vineri că relatările privind existența unui sit de înmormântare în masă în orașul Izium, din estul Ucrainei, sunt „îngrozitoare” și „respingătoare”, relatează CNN.
John Kirby, consilierul pe probleme de comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că descoperirea celor 440 de morminte în acest loc este „în concordanță cu tipul de depravare și cu brutalitatea cu care forțele ruse au dus acest război împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean”.
Kirby a precizat că Statele Unite vor continua să „sprijine în mod activ eforturile de documentare a crimelor de război și a atrocităților pe care forțele ruse le comit în Ucraina și să sprijine eforturile naționale și internaționale de identificare și tragere la răspundere a rușilor”.
Centrul ucrainean pentru comunicare strategică a anunșat joi că unele dintre mormintele descoperite la Izium erau „proaspete” și că trupurile îngropate acolo erau „în mare parte ale civililor”.
Ucraina își „consolidează câștigurile” în jurul Harkovului, afirmă Pentagonul
SUA apreciază că ucrainenii „își consolidează câștigurile” obținute în urma recuceririlor teritoriale din zona Harkov, a transmis vineri Departamentul american al Apărării, potrivit CNN.
„În nord, ceea ce evaluăm este că ucrainenii își consolidează câștigurile după ce au recucerit un teritoriu semnificativ, iar rușii încearcă să își consolideze liniile defensive după ce au fost împinși înapoi”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
Ryder a mai spus că forțele ucrainene avansează în zona Herson cu mișcări „deliberate și calculate” în cadrul contraofensivei lor.
„Ca întotdeauna, obiectivul nostru continuă să rămână acela de a le oferi sprijinul de care au nevoie în lupta lor”, a precizat Ryder.
UE “condamnă aceste atrocități”, după descoperirea sutelor de morminte de la Izium
UE este „profund şocată” de descoperirea sutelor de cadavre îngropate sumar lângă Izium, în Ucraina, şi „condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici”, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (…). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere”, a afirmat Borrell, într-un comunicat de presă. „UE sprijină toate eforturile în acest sens”, a subliniat șeful diplomației europene.
„Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (…) trebuie să înceteze imediat”, a mai spus Borrell.
Putin spune că Rusia „nu se grăbește” să încheie campania din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că nu există planuri de ajustare a operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, în ciuda contraofensivei forțelor Kievului, precizând că Moscova nu se grăbește să încheie campania din țara vecină, relatează agenția France Presse, preluată de The Moscow Times.
„Planul nu este supus ajustărilor”, a declarat presei Vladimir Putin, în timpul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, organizat în Uzbekistan.
„Operațiunile noastre ofensive în Donbas nu se opresc. Ele se desfășoară într-un ritm lent… dar armata rusă ocupă noi și noi teritorii”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Mai multe detalii: Putin anunță că „nu se grăbește” să încheie campania militară din Ucraina și avertizează Kievul cu un răspuns și “mai serios”
Statul Major General ucrainean anunță că a lovit 4 centre ale forțelor ruse
Statul Major General al Ucrainei a anunțat vineri că forțele ucrainene au lovit patru zone în care se aflau trupele ruse și un punct fortificat al acestora, informează The Kyiv Independent.
Armata ucraineană a lovit, de asemenea, o stație de descărcare a echipamentelor, împiedicând armata rusă să trimită noi rezerve, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Vineri, trupele ruse au lansat 4 rachete și 5 lovituri aeriene asupra Ucrainei și au efectuat 12 atacuri cu lansatoare multiple de rachete, potrivit conducerii armatei ucrainene.
2 morți și un rănit, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk
Recentele atacuri efectuate de ruși asupra regiunii Dnipropetrovsk au ucis două persoane persoane și au rănit o alta, informează The Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, trupele ruse au bombardat vineri, cu artilerie grea, satul Velyka Kostromka din regiune, ucigând doi bărbați.
Oficialul a anunțat, de asemenea, că și infrastructura din regiune a fost avariată în urma acestor atacuri, dar nu a oferit alte detalii.
Ce echipamente militare trimise de SUA se află în pachetul de 600 de milioane de dolari
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri că va oferi Ucrainei o asistență suplimentară de securitate de 600 de milioane de dolari pentru a satisface „nevoile critice de securitate și apărare” ale țării, scrie The Guardian.
Potrivit Departamentului Apărării, acest pachet va include:
- muniție suplimentară pentru sistemele de rachete HIMARS;
- 36.000 de obuze de artilerie de 105 mm;
- 1.000 de obuze de artilerie de 155 mm de înaltă precizie;
- 4 radare anti-artilerie;
- 4 camioane și 8 remorci pentru transportul echipamentelor grele;
- sisteme pentru contracararea dronelor.
Mai multe detalii: Muniție pentru sistemele HIMARS, mii de obuze și echipamente pentru deminare, în noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina
Zelenski s-a întâlnit cu comandanții militari pentru a discuta următoarea fază a „eliberării”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu comandanții militari de rang înalt ai armatei pentru a discuta următorii pași în eforturile de „eliberare” a Ucrainei, informează CNN.
Potrivit site-ului președinției ucrainene, oficiali militari precum comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Syrsky, șeful Comandamentului de Vest, Serhiy Litvinov, și șeful Comandamentului de Sud, Andriy Kovalchuk, s-au alăturat întâlnirii prin videoconferință.
„Participanții la reuniune au analizat pașii ulteriori pentru eliberarea teritoriilor din Ucraina și au luat deciziile necesare”, scrie în comunicatul emis de administrația prezidențială de la Kiev.
De asemenea, aceștia „au actualizat lista de arme necesare pentru continuarea operațiunii de eliberare a teritoriilor ucrainene”.
Piesele de schimb, necesare de urgență, au fost livrate la centrala nucleară Zaporojie
Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că piesele de schimb și motorina necesare de urgență au fost livrate vineri la centrala atomică din Zaporojie, care se află sub ocupația trupelor ruse, informează Reuters.
Într-un comunicat de presă, Energoatom a precizat că piesele vor fi folosite pentru a repara liniile electrice deteriorate. Atât Moscova, cât și Kievul se acuză reciproc de bombardarea centralei, cea mai mare de acest fel din Europa.
Ucraina susține că peste 1.000 de oameni au fost torturați și uciși în zonele ocupate
Comisarul pentru drepturile omului din parlamentului ucrainean, Dmitro Lubineț, a declarat vineri că peste 1.000 de persoane au fost torturate și ucise în zonele ocupate de Rusia din regiunea Harkov, a anunțat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.
Dmitro Lubineț a mai spus că în zilele următoare autoritățile ucrainene vor publica numărul exact de persoane găsite în groapa comună din orașul Izium.
Declarația acestuia vine după ce în oraș a fost descoperit un sit de înmormântare în masă cu aproximativ 440 de morminte.
Blinken spune, după descoperirea gropilor comune din Ucraina, că Rusia acționează „oribil”
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că a văzut relatările despre situl de înmormântare în masă descoperit de la Izium, afirmând că acesta „face parte, în mod îngrozitor, dintr-o poveste continuă, în curs de desfășurare” a brutalității rusești în Ucraina, relatează CNN.
Blinken a precizat că este necesar „să se găsească dovezi și să se documenteze atrocitățile care au fost comise”, chiar și în timp ce forțele ucrainene recuceresc teritoriul.
„În multe cazuri, acestea vor echivala cu crime de război”, a declarat Blinken, într-o conferință de presă organizată vineri la Departamentul de Stat.
Blinken a reiterat faptul că SUA nu intenționează să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului, spunând că, din punct de vedere practic, SUA aplică deja sancțiunile care echivalează cu această desemnare, care ar putea avea „consecințe neintenționate”.
Putin: Erdogan ajută la încheierea războiului, dar Zelenski nu este pregătit pentru negocieri
Putin a lăudat vineri eforturile liderului turc Recep Tayyip Erdogan de a pune capăt războiului din Ucraina, dar a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este pregătit să poarte negocieri de pace, relatează Al Jazeera.
Vorbind la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, organizat în Uzbekistan, Putin a afirmat că Erdogan a propus mereu întâlniri cu Zelenski – deși nu a făcut acest lucru și la întâlnirea de acum, de la Samarkand – și că liderul turc a avut o „contribuție semnificativă” la încercările de a pune capăt conflictului.
Detalii șocante despre groapa comună de la Izium
Anchetatorii ucraineni au început vineri exhumarea a celor aproximativ 440 de cadavre găsite în Izium, după eliberarea orașului de sub ocupația rusă, relatează Reuters și The New York Times. Unele cadavre aveau mâinile legate, frânghii în jurul gâtului și urme de violență, imagini care amintesc de atrocitățile din Bucha.
Într-o pădure de pini, aflată în apropiere de un cimitir, au fost găsite zeci de cruci de lemn. Pe unele era scris doar un număr. Pe o alta scria „Șaptesprezece soldați ai armatei ucrainene”. Unele morminte individuale aveau pe ele numele unor persoane, precum și data nașterii și a morții. Lângă mormintele unora dintre persoanele a căror identitate a fost stabilită au fost depuse flori.
Mai multe detalii: „Aici sunt vecinii și prietenii mei”. Cadavre cu mânile legate la spate, descoperite în groapa comună cu 440 de cadavre de la Izium
Zelenski și alți oficiali ucraineni spun că unele cadavre găsite la Izium prezintă „semne de tortură”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat vineri fotografii cu exhumarea în curs de desfășurare a cadavrelor de la situl de înmormântare în masă descoperit în apropierea orașului Izium, relatează CNN.
„Toată lumea ar trebui să vadă acest lucru. O lume în care nu ar trebui să existe cruzime și terorism. Dar toate acestea sunt acolo. Iar numele lor este Rusia”, a scris Zelenski, pe rețelele de socializare, alături de fotografii.
„Peste 400 de cadavre au fost găsite la locul de înmormântare în masă din Izium. Cu semne de tortură, cu copii, cu cei uciși în urma atacurilor cu rachete, cu luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei”, a precizat liderul de la Kiev.
„Rusia lasă doar moarte și suferință”, a continuat el, angajându-se: „Nu veți fugi. Nu vă veți ascunde. Represaliile vor fi pe bună dreptate îngrozitoare”.
Zeci de civili și soldați au fost uciși în bombardamentele efectuate de forțele ruse asupra Iziumului, bombardamente care au durat săptămâni întregi în martie și aprilie. O echipă CNN aflată la fața locului a remarcat că mormintele pe care le-a văzut erau predominant ale unor civili, unele fiind marcate doar cu numere, iar altele cu nume complete și alte detalii.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că „amploarea crimelor comise de invadatori în Izium este enormă. Aceasta este o teroare brutală și sângeroasă”.
„450 de cadavre de civili cu urme de moarte violentă și tortură au fost îngropate într-o centură forestieră. Este greu de imaginat așa ceva în secolul XXI, dar acum este o realitate tragică în Izium”, a spus el.
Sinegubov a precizat că „dintre cadavrele exhumate astăzi, 99% prezintă semne de moarte violentă. Există mai multe cadavre cu mâinile legate la spate, iar o persoană a fost îngropată cu o frânghie în jurul gâtului. În mod evident, acești oameni au fost torturați și executați. Printre cei îngropați se află și copii”.
Camere de tortură, descoperite în regiunea Harkov
Cel puțin 10 locații care au fost folosite de forțele ruse drept ”camere de tortură” împotriva civililor ucraineni au fost descoperite după recucerirea mai multor localități din Harkov, a anunțat vineri șeful poliției ucrainene, Ihor Klimenko, citat de The Kyiv Independent.
Două dintre aceste camere unde erau terorizați oamenii au fost găsite în orașul Balaklia, a spus oficialul. Nu a precizat și unde au fost găsite celelalte opt ”camere de tortură”.
În urmă cu două zile, Ministerul ucrainean al apărării a publicat pe Twitter ceea ce a descris ca fiind ”o cameră de tortură” în Balaklia.
Mai multe detalii: Poliția din Ucraina a găsit ”camere de tortură” în zone eliberate din regiunea Harkov
Ce motiv invocă putin pentru invadarea Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că vrea să destrame Rusia, susținând că a trimis forțele armate să invadeze Ucraina pentru a preveni acest lucru, transmite Reuters.
Luând cuvântul la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în Uzbekistan, Putin a vorbit pentru prima dată despre război, după înfrângerile din nord-estul Ucrainei, de săptămâna trecută.
Putin a amenințat cu lovituri asupra infrastructurii ucrainene, adăugând: ”Vom vedea cum (contraofensiva Ucrainei) se termină”, a spus Putin.
Mai multe detalii: Putin spune în Uzbekistan motivele pentru care a invadat Ucraina
Un oficial prorus și soția acestuia, din orașul ocupat Berdiansk, au fost uciși
Șeful administrației locale susținute de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie a anunțat că un oficial de rang înalt de acolo a fost ucis, informează CNN.
Evgheni Balițki, șeful administrației numite de Rusia, a declarat că Oleg Boiko – un oficial de rang înalt din orașul Berdiansk – și soția sa au fost uciși.
„Un eveniment tragic s-a petrecut noaptea trecută. Adjunctul șefului administrației din Berdiansk, Oleg Boiko, și soția sa, Liudmila, care lucra ca președinte al comisiei electorale din Berdiansk, au fost uciși în mod josnic”, a afirmat Balițki.
Mai multe detalii: Viceprimarul unei localități ocupate de ruși și șefa comisiei de referendum, ambii loiali Kremlinului, omorâți lângă garaj
Armata ucraineană: Mai mulți răniți, în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor eliberate
O mare parte din regiunea ucraineană Harkov a fost recucerită de forțele ucrainene, dar armata anunță că zonele eliberate sunt acum puternic bombardate de artileria rusă, relatează CNN.
Administrația civilă și militară regională din Harkov a anunțat vineri că, „în cursul zilei trecute, inamicul a bombardat masiv așezările recent eliberate din regiunea Harkov, din districtele Harkov, Kupiansk și Izium. Clădirile rezidențiale au fost distruse; există răniți”.
Administrația a precizat că 10 persoane au fost rănite în districtul Kupiansk, inclusiv doi copii. Încă o persoană a fost rănită în districtul Izium, iar una a fost rănită în districtul Harkov, a precizat administrația regiunii Harkov.
Zonele din Harkov de lângă granița cu Rusia au fost, de asemenea, atacate, a precizat aceasta, adăugând că au fost efectuate atacuri cu rachete asupra satului Zolochiv, situat la nord de orașul Harkov.
Putin afirmă că Rusia va „face totul” pentru a opri conflictul din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului indian Narendra Modi că Rusia „va face totul” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de CNN.
Cei doi lideri s-au întâlnit la Samarkand, în Uzbekistan, la finalul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Putin a dat vina pe Ucraina pentru continuarea conflictului.
Mai multe detalii: Putin, la Uzbekistan: Noi vrem ca războiul din Ucraina ”să se încheie cât mai curând posibil”
ONU va trimite o echipă la locul gropii comune descoperite în Izium, potrivit unei surse
O sursă din cadrul Națiunilor Unite a declarat pentru CNN că o echipă de la Agenția de monitorizare a drepturilor omului din cadrul ONU (OHCHR) va merge la Izium și în zonele din jurul acestui oraș cât mai curând posibil.
Echipa de investigare a crimelor de război ar putea veni după aceea, a precizat sursa citată. Destinația prorpiu-zisă a anchetatorilor este neclară în acest moment.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că un sit de înmormântare în masă a fost descoperit în Izium, în regiunea Harkov, după ce zona a fost recucerită la sfârșitul săptămânii trecute. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că au fost găsite cel puțin 440 de morminte.
Ucrainenii au găsit o plută cu bunuri ale marinarilor ruși de pe crucișătorul scufundat „Moskva”
Serviciul ucrainean al Frontierei de Stat a anunțat, vineri, într-un comunicat, că o navă civilă a descoperit o plută de salvare pentru 20 de persoane de pe crucișătorul rusesc „Moskva”, scufundat în luna aprilie în Marea Neagră.
„În Marea Neagră a fost descoperit un dispozitiv care a fost ținut pe linia de plutire doar prin legarea mai multor veste de salvare. Pe plută era o vâslă spartă deteriorată de coroziune, cilindri pentru pomparea aerului, dar și o geantă impermeabilă în care se aflau monede rusești și elemente ale uniformelor marinarilor. Pe veste și uniforme erau numere de luptă”, se arată în comunicat.
„Se pare că pluta a fost defectă și invadatorii (n.r. – rușii), încercând să scape pe ea, au recurs la măsuri disperate. Se pare că, pentru a menține ambarcațiunea cu scurgeri pe linia de plutire, marinarii ruși și-au scos vestele de salvare (ceea ce este strict interzis) și le-a atașat de plută pentru a-și menține flotabilitatea”, se mai notează în comunicatul grănicerilor ucraineni.
Цивільне судно знайшло у морі дірявий пліт з крейсера-потопельника «Москва» – прикордонники pic.twitter.com/BNxirC8kzM
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) September 16, 2022
950 de voluntari din regiunea rusă Voronej au fost trimiși pe front în Ucraina
Regiunea rusă Voronej a trimis în prezent aproximativ 950 de voluntari în Ucraina pentru a participa la ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”, a anunțat vineri guvernatorul din Voronej, Alexander Gusev, pe Telegram.
Potrivit oficialului rus, pe lângă plățile federale pentru participarea la „operațiunea” din Ucraina, voluntarii vor primi câte 100 de mii de ruble o singură dată din partea administrației regiunii, plus 20 de mii de ruble pe lună, timp de o jumătate de an. De asemenea, voluntarilor li s-a promis asistență familiilor lor.
„Mai mult de 125 de tone de marfă umanitară au fost deja livrate soldaților de pe front. A fost cumpărat echipamente în valoare de 34 de milioane de ruble”, a transmis Alexander Gusev.
Tot vineri, guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, a declarat că peste 800 de voluntari din regiune participă la „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Orașul Krivoi Rog, lovit din nou de rachete rusești
În după-amiaza zilei de 16 septembrie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Krivoi Rog, orașul fiind atacat pentru a treia zi consecutiv, a anunțat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare-civile din Krivoi Rog.
„Krivoi Rog lovit din nou cu rachete. Stați în adăposturi. Nu filmați și nu postați nimic pe rețelele de socializare”, a transmis Oleksandr Vilkul.
Potrivit martorilor, în Krivoi Rog a fost auzită o explozie la ora locală 13.07. Cu o zi înainte, la aceeași oră, rușii au lovit o întreprindere locală.
Procurorul general rus din Luhansk a murit, în urma unei explozii care s-a produs în biroul său
Serghei Gorenko, procurorul general din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR), și adjunctul său au fost uciși vineri de o bombă plasată în sediul Procuraturii, informează Interfax.ru.
„Astăzi (n.r. – vineri), procurorul general al LNR Serghei Gorenko și adjunctul său Ekaterina Steglenko au murit în urma unui act terorist”, a anunțat șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, într-un comunicat.
„Conform datelor preliminare, procurorul general al LPR Serghei Gorenko a murit din cauza rănilor provocate în urma unei explozii în biroul său”, au transmis serviciile de urgență din Luhansk.
Potrivit sursei citate de Interfax.ru, un dispozitiv exploziv improvizat ar fi explodat în biroul procurorului general al LPR , situat într-o clădire din centrul orașului Luhansk.
„Potrivit datelor preliminare, vorbim despre un dispozitiv exploziv improvizat. Aceasta este versiunea principală”, au anunțat serviciile de urgență din Luhansk.
Ulterior, autorităție ruse din Luhansk au anunțat că în urma exploziei a murit și adjuncta lui Gorenko, Ekaterina Steglenko.
Ucrainenii au lovit clădirea administrației ruse din regiunea Herson
Clădirea administrației militaro-civilă a regiunii Herson a fost supusă vineri unei lovituri cu rachete, a declarat reporterilor șeful administrației regionale ruse, Kirill Stremousov.
„Lovitura a căzut chiar pe clădirea administrației. Aflăm detaliile”, a precizat Kirill Stremousov.
La rândul ei, Ekaterina Gubareva, adjunctul șefului administrației militaro-civile din Herson, a anunțat că, în urma bombardamentului cu rachete asupra orașului Herson cel puțin o persoană a murit.
„Cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii Forțelor Armate ale Ucrainei în centrul orașului Herson de către rachetele Himars. Cel puțin cinci obuze au căzut în apropierea administrației regionale”, a spus Ekaterina Gubareva.
Ministrul sănătății al regiunii, Vadim Ilmiev, a declarat pentru Interfax.ru că ambulanțele au plecat spre locul exploziilor, iar centrul orașului Herson a fost blocat.
Jens Stoltenberg: „Este extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că contraatacul Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficient, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pentru un război pe termen lung, informează The Guardian.
„Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și să lovească, de asemenea, în spatele liniilor rusești”, a declarat Jens Stoltenberg la radio BBC.
„În același timp, trebuie să înțelegem că acesta nu este începutul sfârșitului războiului, trebuie să fim pregătiți pentru un conflict pe termen lung”, a precizat Jens Stoltenberg.
Cel puțin șase civili au murit în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești
Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a anunțat vineri că, în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, cel puțin 6 persoane au murit și alte 11 au fost rănite în regiunea Donețk.
Potrivit oficialului ucrainean, cinci civili au murit și șase au fost răniți joi, în timp ce vineri dimineață a mai murit o persoană, iar alte cinci au fost rănite.
„Pe 15 septembrie, rușii au ucis 5 civili din regiunea Donețk: la Selidovo, Krasnohorivka, Mariintsa, Soledar și Bakhmut. Încă 6 persoane au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a notat Pavlo Kirilenko.
„La miezul nopții (n.r. – de joi spre vineri), rachetele antiaeriene Smerchiv și S-300 au lovit Selidovo – un mort și 5 răniți. Rachetele au lovit 32 de clădiri cu cinci etaje, o școală, o sală de sport și o grădiniță”, a transmis, ulterior, Pavlo Kirilenko.
SUA au aprobat un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina
Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi, relatează AFP.
Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.
Acest nou anunţ al SUA survine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o vastă contraofensivă.
Patru persoane au murit în regiunea Liov într-un accident rutier în care a fost implicat un vehicul militar
Un accident rutier în care a fost implicat un vehicul militar a avut loc în regiunea Liov. În urma impactului, patru persoane au murit.
„Printre morți se numără un copil. În plus, încă patru persoane au fost rănite, inclusiv doi copii. Poliția, împreună cu angajații Biroului Securității Statului, stabilesc circumstanțele incidentului”, a transmis poliția din regiunea Liov.
Accidentul de circulație a avut loc pe 15 septembrie în jurul orei 20.00 pe autostrada Kiev-Chop în apropierea orașului Brodi.
În urma coliziunii dintre două vehicule, patru pasageri ai unui Volkswagen, inclusiv un băiețel de 7 ani, au murit pe loc. În plus, șoferul și alți trei pasageri, inclusiv doi copii de 4 și 6 ani, au fost răniți și transportați la spital.
Ucrainenii anunță că au respins șase atacuri inamice
Forțele de apărare ale Ucrainei au respins cu succes atacurile din șase zone și anume Odradivka, Zaițeve, Bakhmut, Vesela Dolina, Avdiivka și Novomikhailivka, a transmis vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat pe Facebook.
„Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe perturbarea acțiunilor active ale trupelor noastre în anumite direcții, menținerea teritoriilor capturate temporar și încercările de a ocupa complet regiunea Donețk”, se arată în comunicat.
Totodată, forțele ruse au lansat 11 lovituri cu rachete, 15 lovituri aeriene și au efectuat 96 de atacuri cu sisteme cu rachete asupra obiectelor de pe teritoriul Ucrainei.
Groapă comună cu 440 de cadavre, descoperită în Izium
Autoritățile ucrainene au descoperit o groap comună cu 440 de cadavre în estul orașului Izium, care a fost recent eliberat de sub ocupația rușilor, potrivit șefului de poliție regională din Harkov, citat de The Guardian.
Potrivit lui Serhii Bolvinov, o parte din oamenii găsiți au murit în urma bombardamentelor. „Pot spune că este unul dintre cele mai mari locuri de înmormântare dintr-un oraș mare din (n.r. – zonele) eliberate… 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc. Unii au murit din cauza focului de artilerie… alții au murit din cauza loviturilor aeriene”, a spus Serhiy Bolvinov.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski aseamănă descoperirea macabră din Izium cu ororile din Bucha, în suburbiile Kievului. „Rusia lasă în urma ei doar moarte peste tot și trebuie trasă la răspundere”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat azi-noapte pe Telegram.
Mai multe detalii: Un loc de înmormântare în masă din Ucraina, cu 440 de cadavre, a fost descoperit în Izium
Armata ucraineană susține că rușii încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk
Armata ucraineană a declarat joi că eforturile Rusiei de a avansa în regiunea Doneţk continuă, dar au fost dejucate. De asemenea, a susținut că unele unități rusești care se retrag în regiunea Harkov au fost desființate, transmite CNN.
„Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe încercările de a ocupa pe deplin regiunea Donețk… Inamicul ne bombardează pozițiile de-a lungul liniei de contact, încearcă să ia măsuri pentru a regrupa trupele în direcții separate”, a transmis armata.
Papa Francisc: Este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei
Vorbind cu reporterii după ce s-a întors dintr-o călătorie de trei zile în Kazahstan, Papa Francisc a îndemnat Kievul să fie deschis la un eventual dialog cu Rusia, relatează The Guardian.
Suveranul pontif a fost întrebat dacă este corect din punct de vedere moral ca țările să trimită arme în Ucraina. „Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate…Autoapărarea nu este doar licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu iubește acel ceva. Cine apără (ceva) îl iubește”, a spus Papa Francisc.
„Poate fi imoral dacă intenția este de a provoca mai multe războaie, sau de a vinde arme sau de a arunca arme de care (o țară) nu mai are nevoie. Motivația este cea care, în mare parte, califică moralitatea acestei acțiuni”, a continuat Papa Francisc.
Papa a fost întrebat, de asemenea, dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și dacă există o „linie roșie” pe care Ucraina ar trebui să o traseze, în funcție de activitățile Rusiei, după care ar putea refuza să negocieze.
„Este întotdeauna dificil să înțelegi dialogul cu țări care au început un război… este dificil, dar nu trebuie să fie neglijat. Nu aș exclude dialogul cu nicio putere care se află în război, chiar dacă este cu agresorul. … Uneori trebuie să purtați un astfel de dialog. Miroase urât, dar trebuie făcut”.
Rusia a folosit arme hipersonice „aproape fără efect” în Ucraina
Rusia „a folosit deja unele arme hipersonice în războiul din Ucraina aproape fără niciun efect”, potrivit secretarului adjunct al apărării din SUA, Kathleen Hicks, notează CNN.
Hicks a făcut aceste remarci în timpul unei discuții în cadrul Summitului AFCEA/Intelligence and National Security Alliance 2022 Intelligence and National Security de joi.
În esență, toate rachetele sunt hipersonice – ceea ce înseamnă că se deplasează cu o viteză de cel puțin cinci ori mai mare decât cea a sunetului, mai scrie CNN.
Duma de Stat a Rusiei vrea să-l convoace la raport pe Serghei Şoigu
Camera inferioară a Parlamentului rus ia în calcul convocarea ministrului apărării, Serghei Şoigu, pentru a-l supune unui interogatoriu într-o şedinţă cu uşile închise, a declarat joi deputatul Serghei Mironov, citat de publicaţia rusă Kommersant și Reuters.
Este fără precedent ca Duma să-l convoace la raport pe ministrul apărării. Recent, forțele ruse au fost criticate deschis, chiar la televiziunea rusă, de către experţi militari după victoriile ucrainene în regiunea Harkov.
Mironov, un susţinător al invaziei Rusiei în Ucraina, lider al micului partid pro-Kremlin „Rusia Justă”, a fost citat spunând că Consiliul Dumei de Stat – care se ocupă de afacerile camerei inferioare – ar putea dezbate această problemă luni. Mironov afirmase miercuri, pe Twitter, că partidul său a propus o şedinţă cu Şoigu „pentru ca deputaţii să poată vorbi cu el în spatele uşilor închise şi să-i pună toate întrebările care ne interesează pe noi şi pe cetăţeni”.
Mai multe informaţii: Duma de Stat a Rusiei vrea să-l convoace la raport pe Serghei Şoigu după înfrângerile din nord-estul Ucrainei
Kadîrov face apel pentru mobilizarea ruşilor
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a făcut apel joi, pe Telegram, la regiunile din Rusia să mobilizeze luptători pentru războiul din Ucraina, transmite CNN.
„Rusia este un stat federal în care regiunile pot fi inițiatorii oricăror proiecte. O astfel de iniţiativă ar trebui să fie astăzi automobilizarea”, a transmis Kadîrov.
„Cred că fiecare lider al regiunii este destul de capabil să pregătească, să antreneze și să doteze cel puțin o mie de voluntari”, a adăugat Kadîrov.
Serghei Aksenov, liderul numit de Rusia în Crimeea, a transmis că susţine poziţia lui Kadîrov. „Susțin pe deplin inițiativa liderului Republicii Cecene, prietenul și fratele meu Ramzan Kadîrov, de a pregăti voluntari în regiuni”.
„Trebuie să depunem toate eforturile pentru a-i înfrânge pe naziști cât mai repede posibil și pentru a restabili pacea”, a adăugat Aksenov.
Potrivit acestuia, Crimeea a adunat deja peste 1.200 de voluntari și că formează încă două batalioane, cărora le oferă echipament.
Forțele ruse au lansat 33 de atacuri cu rachete asupra unor obiective militare și civile
Forțele ruse au lansat astăzi 33 de atacuri cu rachete asupra unor obiective militare și civile din Ucraina, avariind infrastructura a peste 20 de localități din regiunile Dnipropetrovsk, Herson, Zaporojie, Donețk, Harkov și Mykolayiv, a anunțat statul major al forțelor armate ucrainene în informarea zilnică, relatează The Guardian.
Statul major a precizat că forțele ruse își îndreaptă atenția spre ocuparea completă a regiunii Donețk, menținerea teritoriilor capturate și perturbarea activităților trupelor ucrainene în alte zone.
„Rămâne amenințarea unor lovituri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei”, a avertizat statul major general.
Zelenski cere SUA, Germaniei, Italiei, Franței și Israelului să furnizeze un sistem de apărare aeriană
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut SUA, Germaniei, Italiei, Franței și Israelului să furnizeze sisteme de apărare aeriană pentru a contracara atacurile rusești asupra infrastructurii civile, în timpul unei conferințe de presă susținute joi cu Ursula von der Leyen, transmite CNN.
Oficialii ucraineni sunt îngrijorați de faptul că, după ce a suferit pierderi pe câmpul de luptă, Moscova se orientează spre lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile critice.
În ceea ce privește sistemele de apărare aeriană, Zelenski a declarat că, pe lângă discuțiile cu SUA, „discutăm cu Franța, Italia, Germania și Israel, deși nu am primit o reacție pozitivă din partea acestuia din urmă [Israel]. Nu sunt multe țări capabile să ne garanteze protecția cerului în ceea ce privește apărarea aeriană. Această problemă trebuie rezolvată în jurul acestor cinci țări”.
Loviturile cu rachete rusești au avariat o stație de pompare a apei de la un baraj important din orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, unul dintre cele mai recente atacuri ale Moscovei într-o serie de bombardamente asupra infrastructurii civile.
În timpul conferinței de presă, Zelenski a cerut, de asemenea, mai mult armament pentru a încerca să-și consolideze câștigurile și să finalizeze acest război cât mai repede posibil.
Jumbo • 16.09.2022, 09:12
Pe *** zelenski l a *** atenția stăpânilor sai😀. Ba iubitor de ***, poate nu înțelegi, Donbas ul e al rușilor, Crimeea e a lor, tot litoralul marii negre e al lor, inclusiv odessa, centralele de la zaporoje și Cernobil e a lor. Panimaesi, mercenar CIA?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.