Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 208.
Zelenski: Ar putea să pară liniște acum, dar noi ne pregătim
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, în mesajul său video adresat națiunii, că nu există acalmie pe front și că, dimpotrivă, Ucraina se pregătește pentru următoarea etapă a eliberării teritoriului său, relatează Ukrainska Pravda.
„Izium, Balaklia, Kupiansk și regiunea Harkov, în general, sunt orașele și așezările pe care le-am eliberat. Aceste cuvinte se aud acum. Se aud peste tot. Mariupol, Melitopol și Herson sunt cuvinte care se vor auzi și ele, dar vor răsuna și (…) mai tare când le vom elibera. Donețk, Horlivka și Luhansk – se vor auzi și ele. Djankoi, Eupatoria, Yalta – și ele vor fi auzite, de asemenea. Cu siguranță”, a spus liderul ucrainean.
„Poate că unii dintre voi s-ar putea gândi acum că după o serie de victorii există o anumită acalmie. Dar aceasta nu este acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie de cuvinte [numele orașelor eliberate – n.r.] care sunt foarte importante pentru noi toți și care cu siguranță vor fi auzite. Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă, toată Ucraina”, a mai afirmat Zelenski.
La începutul lunii septembrie, forțele armate ale Ucrainei au început o contraofensivă în regiunea Harkov. Pe 10 septembrie, Institutul pentru Studiul Războiului anunța că forțele ucrainene au penetrat liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au cucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, în doar cinci zile (începând din 6 septembrie) – mai mult teritoriu decât au ocupat forțele ruse în toate operațiunile lor începând din aprilie.
Guvernator: Aproximativ 200 de ruși au fost uciși într-o explozie, în orașul ocupat Svatove
Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a anunțat că aproximativ 200 de ocupanți au fost uciși, în noaptea de 17 septembrie, în urma unei explozii în orașul ocupat Svatove, informează Ukrainska Pravda.
„În Svatove a avut loc o explozie la fosta stație de autobuz, care a fost transformată în hotel. Aproximativ 200 de soldați ruși au fost uciși acolo”, a afirmat guvernatorul regiunii Luhansk, duminică, la televiziunea națională.
Haidai a mai susținut că rușii își retrag trupele în ariergardă și se pregătesc de apărare.
„Dar și depozitele explodează, de asemenea, și pot avea anumite probleme cu muniția”, a avertizat guvernatorul regional.
Potrivit acestuia, ocupanții „bruiază foarte activ toate comunicațiile, atât cele mobile, cât și internetul, și efectuează inspecții amănunțite asupra populației locale”.
Anterior în cursul zilei de duminică, Serhii Haidai anunțase că au avut loc explozii la un hotel din orașul Svatove, unde erau cazați militarii ruși.
Rusia a desfășurat drone de atac iraniene în Ucraina, anunță armata ucraineană
Armata ucraineană susține că Rusia a desfășurat în Ucraina drone de atac iraniene, scrie duminică The New York Times, preluat de The Guardian.
Potrivit unui oficial militar ucrainean care a vorbit cu The New York Times, rămășițe ale dronelor de atac Shahed-136 au fost descoperite la sol în timpul contraofensivei pe care Ucraina a lansat-o în regiunile din nord-estul țării în această lună.
Shahed-136 este o „dronă kamikaze care transportă un focos de aproximativ 80 de kilograme” și care poate fi lansată din spatele unui camion cu platformă, a explicat publicația americană.
Potrivit colonelului Rodion Kulagin, comandantul operațiunilor de artilerie din cadrul ofensivei de la Harkov, drona cade din cer fără niciun avertisment.
„În loc să tragi 100 de obuze de artilerie, este mai ușor să lansezi una dintre aceste drone” pentru a căuta o țintă, a afirmat Kulagin.
„Este o problemă foarte serioasă”, a spus el, adăugând că, în lipsa unor contramăsuri, dronele „vor distruge toată armata noastră”.
Armata ucraineană anunță că a lovit zeci de bastioane și puncte de control ale rușilor
Armata ucraineană a atacat și lovit mai multe fortărețe rusești, puncte de control și sisteme de apărare antiaeriană în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Astfel, forțele aeriene ucrainene au efectuat 20 de lovituri aeriene, reușind să lovească cu succes 15 bastioane rusești și patru puncte de control ale sistemelor lor de apărare antiaeriană, a precizat Statul Major General, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
De asemenea, artileria ucraineană a lovit nouă bastioane rusești și șapte puncte de control.
Primar: Explozie puternică în centrul orașului ocupat Melitopol
O explozie puternică a zguduit centrul orașului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, a anunțat duminică primarul localității, Ivan Fedorov, potrivit Ukrainska Pravda.
“O explozie puternică a răsunat în Melitopol. Potrivit informațiilor preliminare, explozibilul a fost detonat chiar în centrul orașului – într-una dintre curțile de pe strada Yaroslav Mudry. Așteptăm detalii din partea forțelor de rezistență”, a scris Ivan Fedorov, pe contul său de Telegram.
Ucraina își consolidează câștigurile teritoriale din estul țării
Apărarea ucraineană continuă să își consolideze teritoriile eliberate în partea de est a țării, în timp ce forțele ruse se regrupează, a anunțat duminică armata ucraineană, potrivit CNN.
„Inamicul își regrupează trupele în direcții separate, caută modalități de a retrage rezervele și efectuează recunoașteri aeriene. Inspecțiile sunt intensificate în așezările ocupate”, a transmis Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene, într-o postare pe Facebook.
Oficialii ucraineni descriu situația din regiunea sudică Herson ca fiind „tensionată”, iar un oficial militar regional a declarat că situația umanitară din așezările eliberate este dificilă.
„Poliția ucraineană, ajutoarele umanitare (apă, alimente) intră în așezările eliberate. Sarcinile primare sunt asigurarea oamenilor cu apă, electricitate, lemne de foc și materiale de construcție”, a declarat duminică Serhii Khlan, un consilier militar ucrainean, la televiziunea națională.
Noi imagini din camerele de tortură folosite de ruși în regiunea Harkov
Noi imagini apărute în mediul online, după ce forțele ucrainene au reușit să recucerească o mare parte din regiunea Harkov, arată nu doar atrocitățile comise de ruși, ci și modul în care rușii îi torturau pe civili și pe soldați. Aceștia erau închiși în pivnițe improvizate și, adesea, supuși unor torturi de neimaginat.
Anchetatorii ucraineni au găsit așa-numitele „camere de tortură” și dispozitive folosite de forțele ruse în mai multe zone eliberate din regiunea nord-estică Harkov, a precizat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său adresat națiunii în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit CNN.
„Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov – în diferite orașe și localități”, a declarat Zelenski. „Pe măsură ce ocupanții au fugit, au abandonat și dispozitivele de tortură”, a adăugat liderul de la Kiev.
Mai multe detalii: Imagini îngrozitoare din camerele de tortură descoperite în regiunea Harkov. Civilii erau închiși în cuști și li se aplicau electroșocuri
Armata ucraineană anunță că a respins 8 atacuri ale rușilor
Armata ucraineană a respins opt atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Trupele ucrainene au respins cu succes atacurile din apropierea satelor Vesela Dolyna și Maryinka din regiunea Donețk, precum și atacurile din apropierea localităților Hoptivka și Kupiansk din regiunea Harkov, precizează conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Tot în ultimele 24 de ore, rușii au lansat trei atacuri cu rachete și au efectuat 11 lovituri aeriene. De asemenea, trupele Moscovei au efectuat peste 40 de atacuri cu lansatoare de rachete, avariind infrastructura din 24 de localități.
Biden: Nu există „niciun indiciu până acum” că Beijingul ar fi trimis arme rușilor din Ucraina
Președintele american Joe Biden a oferit, în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CNN, mai multe detalii despre discuțiile purtate iarna trecută cu președintele chinez Xi Jinping despre „greșeala uriașă” pe care ar face-o China dacă ar ajuta Rusia în războiul din Ucraina.
Biden a adăugat că „până în prezent” nu a existat „niciun indiciu” potrivit căruia China ar fi oferit arme sau „alte lucruri pe care Rusia le-a dorit” pentru a ajuta Moscova în războiul din Ucraina.
Președintele american era pe punctul de a adăuga ceva la fraza sa, dar s-a oprit, spunând: „Ei bine, poate că nu ar trebui să mai spun nimic.”
2 morți, în urma bombardamentelor asupra regiunii Dnipropetrovsk
Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a anunțat că două persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite, în urma bombardamentelor asupra acestei regiuni, informează The Kyiv Independent
Potrivit guvernatorului regionale, forțele ruse au bombardat, de patru ori, trei așezări.
Așezările Pokrovsk, Nikopol și Cervonohrîhorivka au fost bombardate de ruși cu lansatoare multiple de rachete Grad, mai multe zone rezidențiale fiind avariate.
Forțele ucrainene au traversat râul Oskil
Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhii Haidai, forțele ucrainene au trecut râul Oskil. Anterior, au circulat informații neconfirmate potrivit cărora trupele ucrainene ar fi cucerit partea de est a orașului Kupiansk, relatează The Kyiv Independent.
Ucrainenii au început să traverseze râul Oskil din regiunea Harkov încă de sâmbătă și controlează acum nu doar malul drept, ci și cel stâng al râului, a anunțat și Centrul de comunicare strategică (StratCom) al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Telegram, conform Ukrainska Pravda.
„Forțele armate ale Ucrainei au trecut râul Oskil. De ieri, Ucraina controlează și malul stâng”, a precizat StratCom.
Mai multe detalii: Contraofensiva din regiunea Harkov continuă: trupele ucrainene au traversat râul Oskil și controlează acum și malul stâng al acestuia
Guvernator: Orașele devastate din regiunea Luhansk nu vor supraviețui iernii
Serhii Haidai, șeful Administrației militare din regiunea Luhansk, susține că este imposibil ca la iarnă să se poată asigura încălzirea locuințelor în această regiune ocupată de ruși, adică exact acolo unde ostilitățile active au continuat, informează Ukrainska Pravda.
Potrivit guvernatorului regional, invadatorii ruși nu au făcut nimic pentru a ajuta populația să restabilească comunicațiile și să repare locuințele care au fost avariate în urma bombardamentelor.
„Va fi imposibil să refacem casele care au supraviețuit în orașe, după ce acestea vor fi expuse la temperaturi scăzute. În cele mai multe cazuri, cetățenii vor încerca să plece la țară și să petreacă iarna în casele abandonate. Bineînțeles, vor exista și cei care vor rămâne în orașe, dar s-ar putea să pierdem zonele verzi. Doar lemnele de foc vor putea fi folosite pentru încălzirea clădirilor (…), așa că vor tăia copacii din parcuri și din curți”, a afirmat Haidai, pe contul său de Telegram.
Forbes: Noul Corp al Armatei a treia ruse a rezistat doar câteva zile în Ucraina
Noul Corp al Armatei a treia ruse a rezistat doar câteva zile în Ucraina, scrie publicația Forbes, citată de The Kyiv Independent.
Pe hârtie, unitatea militară nou-creată a Rusiei este o forță puternică, cu 10.000 de soldați și sute de tancuri T-80 și T-90 și alte vehicule.
Forbes mai scrie că, după ce această divizie a Armatei a treia s-a grăbit să ajungă săptămâna trecută în regiunea Harkov, „corpul s-a topit pur și simplu” din cauza contraofensivei ucrainene.
Forțele Aeriene ucrainene susțin că au doborât 5 drone rusești și un elicopter „Alligator” într-o singură zi
În cursul zilei de sâmbătă, forțele aeriene ucrainene au distrus 5 drone inamice și un elicopter rusesc Ka-52 “Aligator”, a anunțat duminică serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
„Pe 17 septembrie, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene au distrus cinci UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot ) de nivel operațional-tactic și un elicopter Ka-52 în locații diferite”, a transmi serviciul de presă al Forțelor Aeriene.
Avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ucrainene au efectuat sâmbătă aproximativ zece lovituri aeriene împotriva forțelor de ocupație.
Harta interactivă a războiului din Ucraina
Critical Threats și Institutul pentru Studiul Războiului au creat o hartă interactivă a războiului care arată progresele înregistrate de forțele militare ucrainene în recucerirea teritoriilor ocupate de trupele ruse, anunță The Guardian.
Harta cuprinde primele 200 de zile ale invaziei.
Din luna aprilie și până în prezent, forțele ucrainene au eliberat peste 60.000 de kilometri pătrați de teritoriu.
Mai multe detalii: Hartă interactivă: primele 200 de zile de război din Ucraina, în imagini care arată avansul trupelor ucrainene
Rusia acuză că închisoarea din Olevnika a fost din nou bombardată; un prizonier ucrainean de război a fost ucis
Rusia susține că un prizonier ucrainean de război și alți cinci au fost răniți în timpul unui bombardament asupra penitenciarului din Olenivka, din regiunea Donețk, unde Moscova ţine închişi prizonieri de război ucraineni, relatează Ukrainska Pravda.
Potrivit „Ministerului de Justiție” al autoproclamatei „Republici Populare Donețk”, un prizonier de război ucrainean a murit în urma atacului, iar alți cinci prizonieri au fost răniți.
Nu există victime printre ruși.
Pe 29 iulie, presa rusă a anunțat că a avut loc un bombardament asupra coloniei penitenciare din Olenivka, unde erau ținuți prizonierii ucraineni de război. Rușii au susținut atunci că cel puțin 53 de persoane au murit în atac.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora atacul ar fi fost orchestrat de trupele ucrainene. De asemenea, Statul Major General a susținut că rușii au efectuat bombardamentul, încercând astfel să ascundă torturile și uciderea prizonierilor.
Podoliak: „O întâlnire între Zelenski și Putin nu are niciun rost”
Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al liderului ucrainean, a declarat pentru publicația de știri Ukrainska Pravda, că Ucraina nu vede rostul negocierilor dintre președintele Volodimir Zelenski și “dictatorul” rus Vladimir Putin, deoarece Kremlinul nu prezintă niciun fel de încredere și va folosi discuțiile de pace pentru a-și regrupa forțele și a relua ofensiva imediat după aceea, scrie The Kyiv Independent
De asemenea, consilierul prezidențial a adăugat că „Rusia trebuie să răspundă pentru crimele pe scară largă (comise în Ucraina) și să nu fie un exemplu al impunității”.
Cel puțin zece locații care fuseseră folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției naționale a Ucrainei, Igor Klimenko.
Aceste informații vin în urma unor alte relatări care indică posibile atrocități comise de ruși în mai multe părți ale regiunii Harkov, aflată anterior sub ocupație. Pe 15 septembrie, poliția ucraineană a anunțat că a găsit un sit de înmormântare în masă care conținea aproximativ 440 de morminte în Izium, un alt oraș din regiune recent eliberat.
Autoritățile ucrainene continuă să caute noi morminte în Izium
Valeri Marchenko, primarul din Izium, a declarat pentru televiziunea ucraineană de stat că „exhumarea este în curs de desfășurare, mormintele sunt dezgropate și toate rămășițele sunt transportate la Harkov”, transmite Al Jazeera.
El a adăugat că „lucrările vor continua încă două săptămâni, sunt multe morminte. Încă nu au fost găsite altele noi, dar serviciile caută posibile situri de înmormântare”.
Moscova neagă în mod regulat comiterea de atrocități în timpul războiului sau atacarea deliberată a civililor. Kremlinul nu a comentat public până acum descoperirea mormintelor de la Izium.
Șeful administrației proruse care a abandonat zona la începutul acestei luni i-a acuzat pe ucraineni că au organizat atrocitățile de la Izium. „Nu am auzit nimic despre înmormântări”, a declarat Vitaly Ganchev, pentru televiziunea rusă de stat Rossiya-24.
3,7 milioane de tone de alimente au ieșit din porturile ucrainene în cadrul acordului internațional
Un număr total de 165 de nave, având la bord 3,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.
Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.
Ministerul Infrastructurii de a Kiev a adăugat că alte 10 nave încărcate cu 169.300 de tone de produse agricole sunt programate să plece duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră. „La ora locală 10.00 a.m. opt nave au plecat din portul Odesa şi alte două îşi aşteaptă rândul şi condiţii favorabile de navigaţie”, a transmis Ministerul ucrainean al Infrastructurii, într-un comunicat de presă.
Atacurile rușilor continuă pe teritoriul Ucrainei
Cinci persoane au murit în ultimele 24 de ore în atacurile efectuate de ruși Donețk, una dintre cele două regiuni ucrainene pe care Rusia le recunoaște ca state suverane, a anunțat duminică guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, potrivit Al Jazeera.
Bombardamentele din timpul nopții au lovit un spital din orașul Mikolaiv, un port important la Marea Neagră, a anunțat guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitaliy Kim. Acesta a mai spus că bombardamentele au lovit și alte părți ale regiunii, rănind două persoane.
Trei persoane au fost rănite în bombardamentele din timpul nopții efectuate asupra orașului Nikopol, care se află peste râu de centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a anunțat și guvernatorul regional Valentyn Reznichenko.
În regiunea Harkov, unde contraofensiva ucraineană a forțat trupele ruse să se retragă masiv din cea mai mare parte a regiunii, trei persoane au fost ucise, în ultimele 24 de ore, în urma unor atacuri cu rachete, inclusiv o fetiță de 11 ani, potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov.
Autoritățile ruse de ocupație din Herson susțin că au “eliminat” un grup armat
Autorităţile ruse de ocupaţie din Herson, sudul Ucrainei, au anunţat că un grup armat a fost eliminat în lupte sâmbătă seară în centrul acestui oraş, care este ţinta unei contraofensive ucrainene, transmite agenția France Presse, preluată de Agerpres.
„În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat”, a anunșat sâmbătă seară, pe Telegram, administraţia de ocupaţie. „După o luptă scurtă, atacatorii au fost eliminaţi”, a adăugat această sursă, precizând că niciun soldat rus şi niciun civil nu a fost rănit.
În schimb, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, a denunţat o „provocare”. Vorbind la un canal de televiziune ucrainean duminică dimineaţă, ea a declarat că „tirurile şi exploziile de ieri din Herson sunt o provocare a ocupantului”.
Mai multe detalii: Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru împușcăturile și exploziile care au zguduit sâmbătă orașul ocupat Herson
Rusia încearcă să atragă voluntari care să lupte în Ucraina, promițându-le salarii mari
Armata rusă, care caută să angajeze soldaţi pe bază de contract pentru ceea ce numeşte ”operaţiunea militară specială” din Ucraina, foloseşte camioane de recrutare pentru a atrage voluntari, cărora le oferă salarii de aproape 3.000 de dolari pe lună drept stimulent, scrie news.ro citând Reuters.
O unitate specială a staţionat sâmbătă un astfel de camion, într-un parc central din oraşul Rostov, din sudul Rusiei, şi a îndepărtat părţile laterale pentru a dezvălui un birou mobil. Soldaţii în uniforme de camuflaj şi măşti negre şi-au arătat armele trecătorilor interesaţi şi au împărţit broşuri color intitulate ”Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui bărbat adevărat”.
Ofiţerul responsabil de camionul din Rostov a declarat că ruşii şi străinii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care au cel puţin studii liceale, vor fi eligibili. ”Cetăţenii cu mentalitate patriotică aleg să semneze contracte pe trei sau şase luni pentru a participa la operaţiunea militară specială”, a spus maiorul Serghei Ardaşev, promiţând pregătire pentru toată lumea.
Mai multe detalii: “Alegerea unui bărbat adevărat”. Rușii încearcă să angajeze voluntari pentru războiul din Ucraina, oferindu-le salarii de 3.000 de dolari
Oficialii americani se tem că Putin ar putea escalada războiul din Ucraina
Oficialii americani par mai îngrijorați ca oricând că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea escalada războiul din Ucraina pentru a compensa retragerea umilitoare din ultima perioadă a forțelor sale, scrie The New York Times, preluat de news.ro.
Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi serviciile americane de informaţii nu ştiu ce formă ar putea lua escaladarea conflictului militar, dar se pregătesc pentru scenarii sumbre:
- un bombardament și mai nediscriminatoriu asupra oraşelor ucrainene;
- o campanie de asasinate care să vizeze lideri ucraineni de rang înalt;
- un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în ţări NATO precum Polonia şi România, care canalizează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar în ţara devastată de război.
Patru medici uciși, după un bombardament rus asupra unui spital de psihiatrie
Patru medici au fost uciși și doi pacienți răniți după ce forțele ruse au lovit un spital de psihiatrie din satul Strelechya, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.
Spitalul era în curs de evacuare în momentul atacului, întrucât zona era vizată de bombardamente rusești.
„În timpul evacuării, rușii au început un bombardament masiv. Potrivit datelor preliminare, din păcate, 4 medici au murit, 2 pacienți au fost răniți”, a transmis Syniehubov pe Telegram.
Cehia cere tribunal internațional privind crimele Rusiei
Cehia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a solicitat înființarea unui tribunal internațional care să judece acțiunile Rusiei în războiul din Ucraina, ca urmare a descoperii a sute de morminte în orașul Izium, proaspăt eliberat de armata ucraineană în Harkov.
„Milităm pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a spus ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.
„În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și îngrozitoare”, a spus Lipavsky. „Nu trebuie să trecem cu vederea. (…) Facem apel la înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va judeca crimele de război”.
Comandantul armatei britanice: Putin „a eșuat în toate obiectivele sale strategice”
Vladimir Putin „eșuează în toate obiectivele sale strategice militare”, a spus șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie.
Amiralul Sir Tony Radakin a spus că este probabil ca războiul „să continue pentru o lungă perioadă de timp”, în ciuda succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.
Rușii au pierdut mai mult de 50% din soldații deplasați în Harkov
Statul Major al armatei ucrainene afirmă că unele unități ale rușilor și-au pierdut „mai mult de 50% din personal și peste 200 de echipamente” atunci când s-au retras din regiunea Harkov.
De exemplu, una din brigăzile rusești staționate în Harkov a pierdut 90% din trupe, fiind uciși, răniți sau au refuzat să mai participe la lupte.
Rusia a intensificat atacurile asupra țintelor civile
Rusia a reacționat la eșecurile sale militare de săptămâna trecută prin creșterea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă nu ele nu produc niciun impact militar, potrivit celei mai recente actualizări a situației de pe front comunicată de Ministerului Britanic al Apărării.
Rolul acestor atacuri este de a demoraliza morala ucrainenilor în condițiile în care contraofensiva din Harkov a produs rezultatele peste așteptările lor.
Astfel de atacuri de subminare a moralului ucrainenilor au inclus atacuri asupra rețelei electrice sau a unui baraj de pe râul Inhulets de lângă Krivoi Rog.
Reprezentant al Papei Francisc, atacat în regiunea Zaporojie
Cardinalul polonez Konrad Krajewski, trimis al Papei Francisc în Ucraina, a fost prins în mijlocul unui schimb de focuri la Zaporojie, în sudul țării, unde se afla într-o misiune de ajutor umanitar, relatează Vatican News.
Cardinalul a mers în zona primei linii a frontului cu microbuzul încărcat cu provizii, însoțit de un episcop catolic și unul protestant și de un soldat ucrainean. Însă a nimerit chiar în mijlocul unui schimb puternic de focuri.
„Pentru prima dată în viața mea nu știam unde să fug. Nu este suficient să alergi. Trebuie să știi unde să mergi”, a declarat Krajewki.
În cele din urmă, delegația a scăpat cu bine din incident și a continuat să livreze ajutoarele umanitare.
Mai multe informații: „Nu știam unde să fug”. Cardinalul Krajewski și delegația trimisă în numele Vaticanului cu ajutoare umanitare în Ucraina, atacată la Zaporojie
Zelenski: Am putea recurge la mijloace diplomatice pentru a recupera Crimeea
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că Ucraina ar putea recurge la mijloace diplomatice pentru a prelua din nou controlul asupra Peninsulei Crimeea, scrie Ukrainska Pravda.
„Nu există o altă opțiune, o altă soluție: trebuie să eliberăm teritoriul [Crimeei]. S-ar putea întâmpla ca [Ucraina] să recurgă la mijloace diplomatice pentru a recupera Crimeea. Este de netăgăduit faptul că oamenii din Ucraina sunt mai degrabă în favoarea căii diplomatice de rezolvare a acestei probleme. Cine va fi implicat în aceste discuții și când, nu pot spune acum. Dar, cu toate acestea, asta este ceea ce cred eu”, a răspuns Zelenski, întrebat dacă Ucraina poate recupera peninsula anexată de Rusia în 2014.
Liderul de la Kiev a subliniat că „Ucraina își va găsi pacea doar atunci când își va lua înapoi tot teritoriul”.
Zelenski: Armata ucraineană a luat prizonieri sute de soldați ruși în timpul contraofensivei
Forțele armate ucrainene au capturat câteva sute de soldați ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov, îmbunătățind astfel semnificativ “fondul” Ucrainei de schimb de prizonieri de război, afirmă președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat agenției Reuters, potrivit Ukrainska Pravda.
„În orice caz, pot să vă spun cu sinceritate că Rusia a luat prizonieri mai mulți soldați de-ai noștri decât deținem noi soldați ruși sau mercenari – teroriștii – care lucrează pentru Federația Rusă. Așa că obiectivul nostru este de a reîntregi acest fond [fondul de schimb de prizonieri – n.r.]”, a afirmat liderul de la Kiev.
“Mă adresez soldaților ruși: va fi bine pentru ei dacă se vor predea. Îi tratăm ca prizonieri de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva. Scopul nostru este să avem mai mulți dintre ei, astfel încât să ne putem aduce înapoi soldații deținuți în Rusia. Deci avem obiectivul de a alimenta fondul”, a precizat Zelenski.
“Și, ca să fiu sincer, această operațiune [contraofensiva din regiunea Harkov – n.r.] ne-a permis să aducem o contribuție semnificativă la fondul de schimb de prizonieri”, a mai spus președintele ucrainean.
Întrebat câți soldați ruși au fost luați prizonieri în timpul contraofensivei, Zelenski a spus că este vorba de „sute” dintre ei.
Zelenski: A negocia cu Rusia din cauza fricii de arme nucleare este începutul celui de-al Treilea Război Mondial
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, dar a lansat, într-un interviu acordat Reuters, un apel către liderii mondiali să oprească amenințările Rusiei, scrie Ukrainska Pravda.
„Este vorba de distrugerea planetei, de începutul acestui proces. Nu pot să înțeleg cum serviciile speciale, agențiile de informații ale lumii, mințile puternice ale lumii pot permite Rusiei să aibă măcar o șansă să se gândească la asta. Sincer să fiu, mi se pare că acest lucru nu se va întâmpla (utilizarea armelor nucleare de către Rusia, n.r.). Cu toate acestea, nu putem prezice nimic definitiv în legătură cu acest stat”, a afirmat liderul de la Kiev.
“Dar, îmi pare rău că spun asta, să vă fie frică de ceva ce poate face acest stat și, prin urmare, să ajungeți la un acord cu el într-un fel sau altul, este cel mai rău rezultat posibil. Tocmai atunci acesta va fi începutul celui de-al treilea război mondial”, a precizat președintele ucrainean.
Zelenski a subliniat că „nu poate exista un dialog cu oameni care amenință cu armele nucleare”.
„Trebuie să ne gândim cum să continuăm să trăim în lume fără astfel de oameni”, a spus el.
Potrivit președintelui ucrainean, atunci când cunoscuți politicieni ruși spun în ce cazuri Rusia ar putea folosi arme nucleare, „tot ceea ce urmează după cuvintele «în caz de», «în anumite condiții», nici măcar nu ar trebui ascultat”.
„Este necesar să înțelegem cine a spus-o și să facem tot posibilul pentru ca această persoană să nu mai spună nimic și să nu mai amenințe pe nimeni”, a subliniat Zelenski.
Exploziile din Herson, produse în urma unui incident „antiterorist”, anunță presa rusă
Forțele ruse au fost implicate sâmbătă seară într-o operațiune „antiterorist” în orașul ocupat Herson, din Ucraina, relatează publicația EuroWeekly News, care citează presa rusă.
Potrivit sursei citate, „militanții” care se instalaseră într-o clădire nerezidențială din oraș au fost eliminați.
Imagini video încărcate pe rețelele de socializare arată trupe ruse în vehicule blindate trăgând asupra unor ținte încă necunoscute.
Potrivit jurnalistului independent independent Sotiri Dimpinoudis, mai multe surse locale au confirmat activitatea militară în oraș și în jurul acestuia. Focuri de armă și explozii au avut loc în diferite părți ale orașului.
Confruntările de sâmbătă seară vin în contextul în care forțele ucrainene se apropie tot mai mult de orașul care în prezent este apărat de trupele ruse.
În acest moment, nu este clar dacă armata ucraineană a intrat în oraș sau dacă este vorba de o insurecție a locuitorilor Hersonului împotriva ocupanților.
O nouă cameră de tortură, descoperită într-un oraș eliberat din Harkov
Armata rusă a torturat civili într-o pivniță a „miliției populare” din orașul Kozacha Lopan, în perioada în care acesta s-a aflat sub ocupație, a anunțat procuratura din regiunea Harkov, potrivit Ukrainska Pravda.
„Forțele de ordine au descoperit că, în perioada în care așezarea (Kozacha Lopan, n.r.) s-a a aflat sub ocupație, reprezentanții Rusiei au creat o pseudo-agenție de aplicare a legii. În pivnița clădirii în care se afla agenția a fost organizată o cameră de tortură în care civilii erau supuși la torturi inumane”, a transmis Biroul procurorului regional din Harkov, într-un comunicat publicat pe Facebook.
Mai multe detalii: O nouă cameră de tortură, descoperită în Harkov, în beciul unei clădiri a poliției separatiștilor. Civilii, curentați cu un aparat special
Explozii puternice în Hersonul ocupat
Patru explozii puternice au fost auzite, sâmbătă seară, în orașul Hersonul, aflat sub ocupația trupelor ruse, scrie Ukrainska Pravda, citând publicația locală Most.
Conform sursei citate, locuitorii din Herson afirmă că au văzut fum negru înâlțându-se de pe teritoriul fabricii Petrovskyi, acolo unde era baza trupelor de ocupație.
Se știe că acolo se aflau personal și echipamente militare rusești. Un nou lot de echipamente a ajuns recent pe teritoriul fabricii, precum și o unitate de “kadîroviți” (termen care desemnează unitățile Forțelor Armate Ruse aflate în subordinea lui Ramzan Kadîrov, liderul autoritar al Ceceniei), notează Most.
Forțele ruse au bombardat regiunea sudică Mikolaiv
Mai multe sate din regiunea sudică Mikolaiv au fost lovite de bombardamentele rușilor, a anunțat guvernatorul acestei regiuni, Vitaliy Kim, pe canalul său de Telegram, potrivit Al Jazeera.
Orașele de coastă Oceacov și Baștanka, inclusiv zonele din jur, au fost bombardate vineri și sâmbătă, inclusiv în timpul nopții, a precizat oficialul, adăugând că o persoană a murit.
Oceacov a rămas acum fără apă și electricitate.
Rușii au bombardat orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. 5 civili au fost răniți
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a anunțat sâmbătă că trupele ruse au bombardat orașul Kramatorsk cu rachete S-300, cinci civili fiind răniți în urma atacului, informează Ukrainska Pravda.
Poliția din regiunea Donețk a anunțat că o fată de 16 ani se numără printre persoanele rănite în urma bombardamentelor din Kramatorsk.
Cel mai în vârstă civil rănit are 72 de ani. Rușii au avariat 32 de clădiri rezidențiale și au distrus complet două case, a pecizat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe contul său de Telegram.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, rușii au bombardat Kosteantînivka, un alt oraș din regiunea Donețk. În acest atac, au fost rănite cinci persoane, inclusiv un copil.