Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 212.
Volodimir Zelenski, mesaj pentru ruși: „Protestați, opuneți-vă, fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a amintit sâmbătă cetățenilor ruși care sunt pierderile armatei ruse în peste șase luni de război și le-a cerut să protesteze, să se opună sau să predea ca să nu sufere aceeași soartă, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială.
„55.000 de soldați ruși au murit în șase luni de război. Sute de mii au fost rănite sau mutilate. Vreți mai mulți? Atunci protestați, opuneți-vă, fugiți sau predați-vă în captivitate ucraineană. Aceste sunt opțiunile pentru a supraviețui”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat pe Telegram direct poporului rus.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, mesaj direct către ruși după mobilizare: „55.000 de soldați ruși au murit, sute de mii au fost răniți. Vreți mai mulți?”
Prizonierii ucraineni eliberați de ruși au fost torturați cu brutalitate, susțin oficiali de la Kiev
Mulți dintre ucrainenii eliberați în cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei Rusiei prezintă semne de tortură violentă, a declarat joi șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, informează AFP și The Guardian.
„Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kirilo Budanov, şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, fără a oferi detalii despre natura presupuselor acte de tortură.
Potrivit oficialului ucrainean, există şi „persoane a căror condiţie fizică este mai mult sau mai puţin normală în afară de subnutriţia cronică din cauza condiţiilor proaste de detenţie”. Aceşti prizonieri au fost deţinuţi în mai multe unităţi din teritorii ucrainene ocupate de trupele ruse, precum şi în Rusia, a adăugat Budanov, care a participat la organizarea acestui schimb
Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, „absolut toţi” ucrainenii predaţi „au nevoie de reabilitare psihologică”.
Orașul Kupiansk, recent eliberat de ucraineni, bombardat de ruși. Doi copii, printre răniți
Serviciul de presă al Administrației Militare Regionale Harkov (OVA) a anunțat, joi, că trupele ruse au bombardat orașul Kupyansk, recent eliberat, din regiunea Harkov, în urma căruia o femeie în vârstă și doi copii au fost răniți.
„În Kupiansk , doi copii de șapte ani au fost răniți, starea lor este moderată. Au fost rănioți de schije, îân urma unei explozii. Este internată și o femeie de 72 de ani, în stare gravă”, a transmis OVA.
Recruții nu vor fi trimiși în Ucraina, anunță Statul Major rus
Recruții care vor fi chemați pentru efectuarea serviciului militar în această toamnă nu vor fi trimiși în zona de operațiuni militare speciale din Ucraina, a precizat Vladimir Tsimliansky, reprezentant al Direcției Principale de Organizare și Mobilizare a Statului Major al Forțelor Armate din Federația Rusă.
„Cetăţenii chemaţi în serviciul militar nu vor fi implicaţi în operaţiune militară specială din Ucraina, iar toţi militarii înrolaţi al căror termen a expirat vor fi liberați şi trimişi cu promptitudine la locurile lor de reşedinţă”, a transmis Vladimir Tsimliansky.
„Evenimentele viitoarei recrutări nu sunt în niciun fel legate de desfășurarea operațiunii militare speciale. Ca și până acum, aceasta se va desfășura la data stabilită de legislația Federației Ruse și într-o manieră planificată”, a spus Vladimir Tsimliansky.
„În toamna acestui an, 120.000 de oameni vor fi chemați pentru serviciul militar”, a spus Vladimir Tsimliansky, care a adăugat că nu vor fi recrutați studenții la zi.
Linie fierbinte deschisă în Rusia pe tema mobilizării
Cetăţenii ruși vor putea afla informaţii despre mobilizarea parţială anunţată în Rusia pe linia fierbinte deschisă la numărul 122, a anunțat, joi, vicepremierul Dmitri Cernîşenko.
„În conformitate cu decretul președintelui și în numele premierului, vom folosi linia fierbinte 122 pentru a informa cetățenii asupra problemelor de mobilizare parțială. Serviciul este deschis în toate regiunile țării, gata să primească apeluri. Guvernatorii ajută la organizarea muncii operatorilor pe liniile fierbinți”, a declarat Dmitri Cernîșenko.
Mai multe detalii: Rusia a lansat linia fierbinte pe probleme de mobilizare. „Serviciul este deschis în toate regiunile țării”
Antony Blinken: „Nu îl putem lăsa pe Putin să scape aşa”
Secretarul american de Antony Blinken a lansat joi, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU, un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei, relatează agențiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa. Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pentru care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri”, a declarat șeful diplomației americane.
Mai multe detalii: Șeful diplomației americane, către Consiliul de Securitate al ONU: „Putin nu poate fi lăsat să scape așa”. Reacția lui Lavrov
Tanchiștii și șoferii, printre rezerviștii ruși care vor mobilizați primii
Pușcașii, tanchiștii, artileriștii, șoferii sau mecanicii auto vor fi chemați în primă fază a mobilizării parțiale decretate pe 21 septembrie, a anunțat, joi, Vladimir Tsimliansky, reprezentant al Direcției Principale de Organizare și Mobilizare a Statului Major al Forțelor Armate din Federația Rusă, citat de Interfax.ru.
„În cadrul mobilizării parțiale, vor fi chemate categorii de cetățeni care sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor. Aceștia sunt, desigur, pușcașii, tanchiștii, artileriştii, șoferii și mecanicii auto”, a precizat Vladimir Tsimliansky.
Potrivit oficialului rus, ordinea de înrolare a cetăţenilor în rezervă nu a fost stabilită, dar se acordă prioritate bărbaților care au specialităţi militare adecvate.
Mai multe detalii: Autoritățile ruse au anunțat categoriile de rezerviști care vor fi mobilizate în „primul val”
Șeful ONU: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei „nu dă niciun semn de încetare”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit la ședința consiliului de securitate, unde a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „nu dă niciun semn de încetare”.
Adresându-se la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a spus că retoria privind un conflict nuclear este „total inacceptabilă”.
În ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, Guterres a descris situația ca fiind „de mare îngrijorare”.
”Orice daune aduse infrastructurii nucleare, deliberate sau nu, ar putea avea consecințe teribile pentru oamenii din întreaga planetă”, a spus Guterres.
Erdogan: Schimbul de prizonieri este un pas important către sfârșitul războiului
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că schimbul de prizonieri efectuat între Rusia și Ucraina, care implică aproape 300 de persoane și mediat de Turcia, a fost un pas important către încheierea războiului, a informat joi postul de televiziune turc NTV, citat de Reuters.
”Turcia a primit acum rezultatul credinței sale în puterea dialogului și a diplomației. Acest schimb de prizonieri, care a avut loc sub medierea Turciei, este un pas important către încheierea războiului. Vom continua eforturile noastre pentru a atinge pacea și stabilitatea în viitor” a spus el la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite.
Kremlinul insistă că acțiunile Rusiei în Ucraina fac parte „operațiunea militară specială”
Rusia continuă să considere războiul din Ucraina o ”operaţiune militară specială”, în pofida mobilizării parţiale anunţate miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite CNN.
Întrebat în conferința sa zilnică de presă dacă acţiunile desfăşurate de Rusia în Ucraina ar trebui denumite „operaţiune militară specială” sau „război” în vederea mobilizării parţiale anunţate de Putin, Peskov a spus: „Nu, aceasta este o operațiune militară specială”.
Întrebat dacă, în acest sens, statutul ostilităților s-a schimbat, Peskov a a negat.
Cel puțin șase morți, într-o lovită cu rachete în centrul orașului Donețk
Separațiștii instalați de ruși în estul Ucrainei au anunțat joi că cel puțin șase civili au fost uciși și alți șase răniți într-o lovitură cu rachete într-o piață din centrul orașului Donețk, transmite Reuters.
„Armata Ucrainei trage în centrul orașului Donețk”, a declarat Alexei Kulemzin, primarul din Donețk, instalat de Rusia, într-o postare pe Telegram.
„Conform informațiilor primite, șase persoane au fost ucise și șase persoane au fost rănite”, a mai susținut Alexei Kulemzin.
Ucraina, invitată să părăsească Zaporojie, altfel va fi considerată ”ocupant”
Un responsabil prorus numit de Moscova în administraţia din regiunea Zaporojie a declarat joi că trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, întrucât, în caz contrar, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept ”ocupante”, relatează mediile de stat ruse, citate de Agerpres.
Armata rusă controlează în prezent 73% din teritoriul regiunii Zaporojie.
”După referendumul ce va fi urmat de ieşirea regiunii din componenţa Ucrainei prin declararea independenţei şi alipirea la Federaţia Rusă, forţele ucrainene vor fi percepute ca ”ocupante”, iar oricare dintre acţiunile lor drept agresiune împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Rogov, membru în Consiliul principal al administraţiei Zaporojie.
Medvedev: Armele nucleare strategice pot fi folosite pentru a apăra noi regiuni
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile unite Rusiei din Ucraina, transmite Reuters.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a susținut că vor avea loc referendumuri planificate de autoritățile instalate de Rusia și separatiste pe mari părți ale teritoriului ucrainean și că „nu există cale de întoarcere”.
”Occidentul și toți cetățenii țărilor NATO în general trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale”, a avertizat Medvedev.
Bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din Zaporojie
Forţele ruse au atacat în cursul dimineţii de joi cu rachete centrul administrativ al regiunii Zaporojie şi împrejurimile sale, au anunţat autorităţile ucrainene.
Şeful administraţiei militare ucrainene din regiune, Oleksandr Staruh, a informat despre cel puţin un mort şi cinci persoane rănite, citat de Kyiv Independent.
Șeful adjunct al cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Kirill Timoşenko, a declarat că nouă rachete au lovit Zaporojie indicând că una dintre rachete a lovit un hotel din centrul oraşului, iar sub dărâmături se află mulţi oameni, o operaţiune de salvare fiind în curs de desfăşurare.
Pierderile suferite de Rusia în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 55.510 de militari în Ucraina din 24 februarie, a transmis joi Statul Major al Ucrainei.
De asemenea, Rusia a pierdut și 2.236 de tancuri, 4.776 de vehicule blindate de luptă, 3.630 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 169 de sisteme de apărare aeriană, 253 de avioane, 2194 elicoptere, drone și 15 bărci.
Marea Britanie: Rusia a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina
Rusia ”se va confrunta probabil cu provocările logistice și administrative” pe care le presupune recrutarea a 300.000 de militari în rezervă pentru a lupta în Ucraina, a susținut Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC.
Decizia Kremlinului de a înrola mai multe persoane în războiul din Ucraina este ”efectiv o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina”, au transmis oficialii britanici.
Orașul Zaporojie, bombardat joi dimineață
Secretarul Consiliului orașului Zaporojie, Anatolii Kurtiev, a anunțat joi pe canalul său Telegram că ”infrastructura civilă a fost distrusă” și că „sunt victime”, transmite CNN. Atât presa pro-rusă cât și ucraineană au relatat că e vorba de cinci explozii.
Alerta de atacuri teroriste a fost extinsă în regiunea rusă Belgorod, de la granița cu Ucraina
În regiunea Belgorod din Federația Rusă, nivelul „galben” de pericol terorist a fost prelungit până pe 7 octombrie, a anunțat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de Ukrainska Pravda.
De asemenea, până pe 7 octombrie, se prelungește decizia de interzicere a lansării de petarde și artificii.
În urmă cu o săptămână, Gladkov a anunțat că un incendiu a izbucnit în apropierea punctului de control Nekhoteevka de la granița cu Ucraina, iar terminalul vamal a fost avariat. Guvernatorul a acuzat că totul s-a întâmplat din cauza bombardamentelor lansate de Ucraina.
Institutul pentru Studiul Războiului: Mobilizarea anunțată de Putin nu va afecta deocamdată cursul războiului
Mobilizarea parțială aunțată de președintele rus Vladimir Putin nu va afecta cursul conflictului din Ucraina în următoarele luni, estimează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, relatează Ukrainska Pravda.
”Anunțul din 21 septembrie al președintelui rus Vladimir Putin privind «mobilizarea parțială» a reflectat multe probleme cu care se confruntă Rusia în invazia Ucrainei, pe care este puțin probabil ca Moscova să le poată rezolva în lunile următoare. Ordinul lui Putin de a mobiliza o parte din rezerva «antrenată» rusă, adică a celor care au încheiat serviciul militar obligatoriu, nu va crea o forță de luptă rusă semnificativă în următoarele luni. Ar putea fi suficient pentru a menține nivelurile actuale de forță militară rusă în 2023 prin compensarea victimelor, deși nici acest lucru nu este clar încă”, se precizează într-un nou raport al think thank-ului american.
”Mobilizarea parțială din Rusia nu va priva, prin urmare, Ucraina de oportunitatea de a elibera mai mult din teritoriul său ocupat în timpul iernii”, mai estimează specialiștii americani.
Liz Truss anunță că Marea Britanie va oferi ajutor militar Ucrainei până la victoria sa
Premierul britanic Liz Truss a promis, în discursul său de la Adunarea Generală a ONU, că Regatul Unit va continua să sprijine Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.
”În acest moment critic al conflictului, promit că vom menţine sau vom spori sprijinul nostru militar pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar (…) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa”, a declarat Truss, la New York.
Referindu-se la anunțul de miercuri al președintelui rus Vladimir Putin, care a decretat mobilizarea parțială în țara sa, premierul britanic a spus că liderul de la Kremlin ”încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal” în Ucraina.
”Asta nu va funcţiona. Alianţa internaţională este puternică, iar Ucraina este puternică. Ucrainenii nu doar îşi apără propria ţară, ci apără valorile noastre şi securitatea lumii întregi. Pentru asta noi trebuie să acţionăm”, a mai precizat Liz Truss.
Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Comandanții regimentului Azov au fost eliberați
Comandanții regimentului Azov care au fost capturați de la uzina Azovstal din Mariupol, la finalul lunii mai, au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Kievul l-a eliberat în schimbul lor pe oligarhul ucrainean Viktor Medvechuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, relatează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
Schimbul de prizonieri a fost negociat de Turcia, după cum a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și a implicat eliberarea din captivitate a 215 militari ucraineni, în schimbul a 55 de soldați ruși plus Medvechuk. De asemenea, 10 cetățeni străini care au luptat de partea Ucrainei și au fost capturați au fost eliberați.
„Sunt 108 luptători din Regimentul Azov, un total de 188 de eroi de la Azovstal și Mariupol, 8 răniți în timpul atacului terorist rusesc de la Olenivka. În total 215 eroi, aceștia sunt soldați ai Gărzii Naționale, ai armatei noastre, marinei, grăniceri, polițiști, forțe de securitate, angajați SBU și alții”, a declarat Volodimir Zelenski.
Mai multe informații: Comandanții Regimentului Azov au fost eliberați de ruși în schimbul lui Viktor Medvechuk, oligarhul ucrainean apropiat de Putin, arestat la Kiev
UE pregătește noi sancțiuni la adresa Rusiei
Miniștrii de Externe din statele membre UE au stabilit miercuri, 21 septembrie, să pregătească un nou set de sancțiuni la adresa Rusiei. Anunțul a fost făcut de șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a precizat că măsura se va concretiza în curând, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Borrell a explicat că sancțiunile vor viza noi sectoare ale economiei ruse, iar pe lista celor vizați de măsuri vor fi adăugate noi nume.
”Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a spus Josep Borrell, la finalul reuniunii care a fost convocată în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York.
Într-o declarație adoptată miercuri seară, miniștrii de externe ai UE au promis că vor continua să sprijine Ucraina cu arme și au condamnat referendumurile de anexare la Rusia care sunt pregătită în patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația trupelor Moscovei.
Zelenski a cerut ”o pedeapsă justă” împotriva Rusiei, în discursul transmis în fața Adunării Generale a ONU
Președintele ucrainea Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a ”încălcat într-o manieră neruşinată” principiile Națiunilor Unite și a cerut ”o pedeapsă justă” împotriva Moscovei în discursul său transmis în format video în fața Adunării Generale a ONU de la New York, relatează AFP, citată de News.ro.
”O crimă a fost comisă contra Ucrainei şi noi cerem o pedeapsă justă. (…) Pedeapsă pentru că a încercat să fure teritoriul nostru, pedeapsă pentru uciderea a mii de persoane, pedeapsă pentru tortură şi umilirea femeilor şi bărbaţilor”, a spus liderul de la Kiev, solicitând și înființarea unui tribunal special și a unui fond de compensare pentru victime.
De asemenea, Zelenski vrea ca Rusia să fie lăsată fără drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.
”Suntem pregătiţi pentru pace. Dar o pace onestă şi dreaptă”, a spus președintele ucrainean, explicând că pacea ar trebui să implice de la ”răzbunare” la restabilirea integrităţii teritoriale până la ”garanţiile de securitate”.
Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”
„Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal”, a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme”, a adăugat șeful AIEA.
Declarațiile lui Grossi au fost făcute miercuri după o reuniune privind situația la reprezentanța Franței la ONU, inaugurată de președintele Emmanuel Macron.
Șeful AIEA a transmis că a discutat și cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, dar și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
După întâlnirea cu aceștia, nu s-a ajuns la un acord privind stabilirea unei zone de protecție în jurul centralei, a spus Grossi, dar a precizat că „negocierile reale privind parametrii” acestei zone abia „au început”.
Forțele ruse au bombardat din nou în zona centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat, ieri, 21 septembrie, Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, care precizează că în urma atacului a fost deteriorat echipamentul de comunicații al uneia dintre unități.
China spune că poziția sa cu privire la suveranitatea Ucrainei nu se schimbă, după anunțul lui Putin de mobilizare a rezerviștilor
Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a cerut părților „să participe la dialog și consultări și să găsească o modalitate de a rezolva problemele de securitate ale tuturor țărilor” în urma anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Federația Rusă și posibilitatea utilizării armelor nucleare.
„Poziția Chinei cu privire la Ucraina rămâne consecventă și clară. Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinute”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe.
„Facem apel la părţile interesate să implementeze un armistiţiu prin dialog şi consultare şi să găsească o soluţie care să satisfacă preocupările de securitate legitime ale tuturor părţilor, imediat ce va fi posibil”, a precizat Wang Wenbin.
Pe 28 februarie, la patru zile după invazia Rusiei din Ucrainei, ministerul afacerilor externe al Republicii Populare Chineze a cerut respect și sprijin pentru integritatea teritorială a tuturor țărilor.
Rusia a eliberat zece prizonieri de război străini capturați în Ucraina
Guvernul Arabiei Saudite a anunțat, miercuri, că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război, în urma medierii prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman.
Se precizează că din grup fac parte cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat, eliberați ca parte a unui schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.
Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi, transmite BBC.
„Autoritățile saudite i-au primit și transferat din Rusia în Regat și facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranță în țările lor”, se arată într-un comunicat al ministerului saudit de externe.
Rușii mobilizați vor fi trimiși pe front după ce se vor antrena cel puțin o lună
Pregătirea cetățenilor ruși care vor fi mobilizați pentru a participa la „operațiunea militară specială” din Ucraina va dura mai mult de o lună, a declarat, miercuri, Viktor Bondarev, șeful Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse.
„Desigur, nu vor ajunge acolo într-o lună. Vor ajunge acolo după ce se va lua decizia că da, acești oameni, aceste unități sunt pregătite pentru luptă”, a spus Viktor Bondarev într-un interviu pentru canalul TV Vmeste-RF.
Mai multe detalii: Rușii care vor fi mobilizați se vor pregăti mai mult de o lună înainte de a fi trimiși la război în Ucraina, susțin autoritățile de la Moscova
Rușii au ieșit în stradă, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială
Sute de oameni au fost reținuți în Rusia miercuri, după ce au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva mobilizării militare parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, relatează The Moscow Times.
Primele manifestări au avut loc în Siberia și în estul îndepărtat, de unde au apărut imagini cu forțele de ordine intervenind violent pentru a-i risipi pe protestatari sau pentru a-i reține.
În același timp, procuratura din Moscova a avertizat că persoanele care fac apel la organizarea de evenimente în masă neautorizate și care participă la proteste „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației în vigoare.
Mai multe detalii: Proteste în Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Manifestanții sunt luați cu forța de poliție – VIDEO