Peste 180 de ruși care încercau să scape de recrutare au fost opriți la frontiera cu Georgia
Rusia a împiedicat peste 180 de bărbați să treacă granița în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială ordonată recent de președintele Vladimir Putin, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, potrivit Al Jazeera.
Bărbaților le-a fost înmânat un aviz de recrutare direct la punctul de trecere a frontierei Verkhny Lars, precizează agenția rusă de știri, citând biroul comisarului forțelor armate din republica rusă Osetia de Nord, din Caucaz, care se învecinează cu Georgia.
Interfax mai anunță că vor fi sporite controalele la frontieră care îi vizează pe bărbații eligibili pentru încorporare.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că recruții vor trebui să urmeze antrenamente în „zonele din spatele” zonei de luptă.
Premierul Șmihal: 900 de profesori ucraineni s-au alăturat forțelor armate de la începutul războiului
Prim-ministrul Denis Șmihal a anunțat că 900 de profesori ucraineni s-au alăturat, începând din 24 februarie, forțelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva agresiunii Rusiei, scrie The Kyiv Independent.
În cadrul ceremoniei anuale de decernare a premiului Global Teacher, Șmihal a spus că „acesta este exemplu minunat de a-ți servi poporul”.
Potrivit premierului ucrainean, aproximativ 3.000 de școli au fost distruse sau avariate de când a început războiul, în timp ce alte 1.200 au rămas în teritoriile ocupate.
În ciuda războiului, „procesul educațional continuă pentru că profesorii înțeleg importanța misiunii lor”, a punctat Șmihal.
Trupul unui voluntar britanic decedat după ce a fost luat prizonier în Ucraina a fost returnat acasă
Cadavrul unui voluntar britanic care a murit după ce a fost luat prizonier în Ucraina de către separatiștii proruși a fost returnat în Marea Britanie, informează The Guardian.
Familia lui Paul Urey a strâns 9.000 de lire sterline pentru a-i aduce acasă trupul neînsuflețit, după ce Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a transmis că nu poate plăti cheltuielile de repatriere.
Urey, în vârstă de 45 de ani, a fost luat prizonier de către de separatiștii proruși împreună cu alți cetățeni britanici în luna aprilie, după ce a călătorit la Donețk.
Inițial plănuise să se înroleze în Legiunea Străină Ucraineană, dar a fost respins din motive de sănătate și a devenit voluntar în domeniul ajutorului umanitar.
La scurt timp după ce a fost luat prizonier la un punct de control din apropierea orașului Zaporojie din sud-estul țării, membrii familiei sale i-au implorat pe ruși să îi ofere medicamentele de care avea nevoie pentru a-și gestiona diabetul de tip 1.
Când moartea lui Urey a fost anunțată, în iulie, un oficial rus, Natalya Nikonorov, a spus că decesul a fost cauzat de „insuficiență coronariană acută agravată de edem pulmonar și cerebral”.
Armata ucraineană anunță că a respins atacurile rușilor din apropierea a 7 așezări și că a doborât 8 drone kamikaze
Statul Major General al Ucrainei a anunțat că armata ucraineană a respins duminică atacurile rușilor efectuate în apropierea a șapte așezări și că a doborât opt drone kamikaze de fabricație iraniană, informează The Kyiv Independent.
Potrivit Statului Major General, trupele ucrainene au respins încercările rușilor de a avansa în apropierea orașului Bahmut, a satelor Zaitseve, Spirne și a altor patru așezări din regiunea Donețk.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat patru atacuri, lovind cu succes două depozite de armament ale rușilor și două sisteme de rachete antiaeriene, precizează Statul Major, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Armata ucraineană a mai reușit, duminică, să lovească cu succes 14 poziții ale trupelor ruse, cinci posturi de comandă și trei depozite de muniție, potrivit raportului publicat de Statul Major General.
Reprezentata lui Zelenski în Crimeea crede că Ucraina își poate recupera în curând teritoriul anexat
Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit celui mai important reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski în regiune, scrie The Guardian.
Deși nu există nicio sugestie că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a-și recâștiga regiunea anexată, Tamila Tasheva și echipa sa își petrec zilele discutând despre modul în care Kievul ar putea redobândi controlul asupra peninsului și despre ce s-ar întâmpla atunci.
„Acesta este momentul X. Chiar acum, totul se întâmplă într-un mod care pare inevitabil”, a spus Tasheva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că se va întâmpla mult mai repede decât credeam acum un an”, a precizat aceasta.
Poliția a găsit în regiunea Harkov cadavrele a 5 civili care au încercat să fugă de sub ocupația rusă
Serhiy Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, a declarat că cei cinci civili au încercat în luna mai să scape din orașul Kupiansk, ocupat de ruși la acel moment, dar au lovit o mină rusească în satul Vasylenkove, aflat în apropiere, scrie The Kyiv Independent.
Printre cei uciși se numără patru bărbați, cu vârste de 18, 19, 20 și 41 de ani, precum și o femeie de 50 de ani.
Trupurile acestora au fost descoperite duminică, 2 octombrie, după eliberarea zonei din mâinile forțelor ruse.
Membrii Apărării Teritoriale, decorați de Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat pe membrii Forțelor de Apărare Teritorială, relatează Al Jazeera.
Zelenski a remarcat modul în care luptătorii Apărării Teritoriale sunt implicați în eliberarea Harkovului și în apărarea mai multor regiuni, inclusiv Mikolaiv și Zaporojie.
„Regiunea Harkov este eliberată, în special, de către unitățile militare de apărare teritorială din Podolia și din regiunea Kiev”, a spus el.
Liderul de la Kiev a subliniat importanța dezvoltării în continuare a apărării teritoriale, afirmând că „aceasta este cea mai bună bază a securității noastre naționale”.
Lloyd Austin nu exclude posibilitatea ca Putin să recurgă la arme nucleare în Ucraina
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, afirmă că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să continue să sugereze că ar putea folosi arme nucleare în războiul dintre Rusia și Ucraina și consideră că este posibil ca liderul de la Kremlin să și facă acest lucru, scrie Politico.
„Nu există niciun control asupra domnului Putin”, a declarat Austin într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, difuzat duminică dimineață. „Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie”, a precizat secretarul american al Apărării.
Mai multe detalii: Secretarul american al Apărării consideră că nu este imposibil ca Putin să folosească armele nucleare. „Nu există niciun control asupra lui”
Guvernator: Cucerirea orașului Lîman, esențială pentru recuperarea regiunii vecine Luhansk
Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, consideră că recucerirea orașului Lîman din regiunea învecinată Donețk este esențială pentru recuperarea teritoriului pierdut în Luhansk, relatează Reuters.
„Eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk este unul dintre factorii cheie pentru continuarea eliberării regiunii Luhansk”, a scris duminică Haidai pe aplicația de mesagerie Telegram.
Regiunile Luhansk și Donețk alcătuiesc regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde se duc lupte grele între forțele ruse și ucrainene de luni de zile.
Putin a trimis Dumei de Stat proiectele legislative privind “aderarea” celor 4 regiuni ucrainene la Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a trimis Dumei de Stat tratatele privind anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Documentul a fost publicat duminică în baza de date electronică a Dumei, potrivit CNN.
Putin a trimis, de asemenea, și proiecte de lege privind “aderarea” acestor regiuni la Federația Rusă, a anunțat duminică agenția rusă de stat TASS, citând un comunicat al serviciului de presă al Comisiei pentru Construcția de Stat și Legislație din Duma de Stat.
„Patru proiecte de legi constituționale federale privind intrarea în Federația Rusă a Republicilor Populare Donețk și Luhansk, a regiunilor Zaporojie și Herson au fost înaintate Dumei de Stat de către președintele Federației Ruse”, se arată în comunicatul citat de TASS.
Șeful comisiei parlamentare, Pavel Krasheninnikov a precizat, citat în comunicat, că Duma de Stat va examina proiectele de lege luni, 3 octombrie, iar Consiliul Federației urmează să se întrunească a doua zi.
Duma de Stat și Consiliul Federației sunt cele două camere ale parlamentului rus. Acestea urmează să se întrunească oficial în această săptămână pentru a discuta și vota proiectele legislative privind “aderarea” celor patru regiuni.
TASS precizează că Pavel Krasheninnikov a declarat că autoritățile administrative din regiunile anexate vor fi formate până la 1 iunie 2023. Rubla rusească va deveni singura unitate monetară și până atunci grivna ucraineană va putea circula acolo. Forțele armate ale acestor regiuni urmează să fie incluse în forțele armate ruse.
The Associated Press a găsit dovezi ale existenței a 10 locuri de tortură în orașul Izium
Prestigioasa agenție americană de presă The Associated Press (AP) a găsit dovezi ale existenței a zece locuri de tortură în orașul Izium din regiunea Harkov, în urma retragerii trupelor ruse, scrie The Guardian.
O groapă adâncă, fără soare, cu cifre sculptate în peretele de cărămidă. O închisoare subterană umedă care duhnea a urină și a mâncare stricată. O clinică, o secție de poliție și o grădiniță. Acestea se numără printre cele 10 locuri de tortură folosite de ruși și localizate de jurnaliștii de la The Associated Press de-a lungul orașului ucrainean Izium.
Mai multe detalii: 10 locuri de tortură, într-un singur oraș. The Associated Press a documentat modul în care rușii au semănat durere și frică în Izium
Conducerea militară a Rusiei, criticată pentru retragerea din Lîman
Oficialii ruși au început să critice conducerea militară a țării în urma retragerii forțelor ruse și separatiste din orașul strategic Lîman din regiunea Donețk, relatează CNN.
Parlamentarul rus Andrei Guruliov a declarat sâmbătă, vorbind în direct la Soloviov Live, un canal pro-Kremlin, că nu poate explica această „capitulare” din punct de vedere militar.
„Nu îmi este clar de ce nu au evaluat corect situația la acel moment, nu au întărit grupul de trupe”, a afirmat deputatul din cadrul Dumei de Stat a Rusiei și fost comandant al Armatei 58, generalul-locotenent Andrei Gurulev.
„Aceasta este probabil o etapă importantă nu doar militară, ci și politică, mai ales acum”, a mai spus el, adăugând că „problema este minciuna generală, raportarea unei situații bune. Acest sistem merge de sus până jos”.
Mai multe detalii: Conducerea militară a Rusiei, aspru criticată pentru retragerea din Lîman: “Problema este minciuna generală, sistemul merge de sus până jos”
O explozie puternică s-a auzit în centrul orașului Sevastopol din Crimeea
Duminică, în jurul orei 15:00, o explozie a răsunat în partea centrală a orașului Sevastopol din peninsula ocupată Crimeea, informează Radio Europa Liberă.
Potrivit canalului de Telegram „Krymskiy Veter” , explozia a avut loc pe bulevardul General Ostryakov, în apropiere de centrul comercial „Moskovskiy”. Canalul de Telegram „ChP Sevastopol” scrie, de asemenea, despre o explozie care s-a produs într-o gospodărie, adăugând că la fața locului intervin polițiști și pompieri ruși.
Guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, susține că a fost vorba despre o explozie cauzată de o lovitură puternică de fulger, scrie Ukrainska Pravda.
„A avut loc o explozie în clădirea de birouri de lângă centrul comercial Moskovskiy (în fosta clădire a magazinului de proximitate). Clădirea nu este conectată la sistemul de alimentare cu gaz. Conform primelor presupuneri ale salvatorilor, un fulger a lovit acoperișul. Ca urmare, geamurile ferestrelor s-au spart în unele încăperi. Nu a avut loc niciun incendiu; nimeni nu a fost rănit. Ministerul pentru Situații de Urgență lucrează în prezent la fața locului”, a transmis guvernatorul Sevastopolului.
În prezent, nu există o reacție oficială din partea Ministerului rus al Apărării.
Sâmbătă, s-au auzit o serie de explozii puternice și a fost vizibilă o coloană de fum negru în apropierea aerodromului Belbek din Sevastopolul ocupat. Guvernatorul numit de ruși a susținut că un avion a luat foc.
Macron îi promite lui Zelenski noi sancţiuni împotriva Rusiei, după anexarea celor 4 regiuni ucrainene
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat duminică să „conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni” împotriva Rusiei, după anexarea de către Moscova a celor patru regiuni ucrainene, informează AFP, potrivit Agerpres.
În timpul unei discuţii la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şeful statului francez a condamnat din nou în mod ferm anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei franceze.
„El a reafirmat hotărârea Franţei de a ajuta Ucraina să-şi recâştige deplina suveranitate şi integritate teritorială, şi să conlucreze cu partenerii săi europeni la noi sancţiuni”, menționează Palatul Élysée.
UE a reacţionat miercuri la anexarea celor patru regiuni ucrainene ocupate total sau parţial de Moscova, propunând în special plafonarea preţului la petrolul rus şi adăugarea de noi restricţii în schimburile comerciale cu Moscova.
Kuleba: Ucraina este pregătită să faciliteze rotația experților AIEA de la centrala din Zaporojie
Ucraina este pregătită să faciliteze rotația experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară din Zaporojie (ZNPP), a anunțat duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potrivit CNN.
Kuleba a scris pe Twitter că a vorbit cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și „a subliniat că Rusia trebuie să-și retragă trupele și echipamentele militare de la centrală”.
I spoke to @RafaelMGrossi to inform him Ukraine is ready to facilitate rotation of IAEA experts at the ZNPP. I stressed Russia must withdraw troops and military equipment from the station. He assured IAEA spares no effort to ensure the release of ZNPP director abducted by Russia.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) October 2, 2022
Potrivit șefului diplomației ucrainene, Grossi a dat asigurări că AIEA „nu face rabat de la niciun efort care să asigure eliberarea directorului ZNPP răpit de Rusia”.
Grossi a afirmat sâmbătă că AIEA a primit informații despre reținerea directorului general al centralei nucleare din Zaporojie, Ihor Murashov, și că agenția „a fost în contact cu autoritățile relevante și a fost informată că domnul Murashov se află în detenție temporară”, potrivit unui comunicat al organismului de supraveghere nucleară din cadrul ONU.
Stoltenberg: Avansul Ucrainei în Lîman arată că poate respinge forțele ruse
Cucerirea orașului Lîman de către forțele ucrainene demonstrează că Ucraine face progrese și că este capabilă să respingă trupele ruse, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru NBC, potrivit Reuters.
„Am văzut că au reușit să ia un nou oraș, Lîman, și asta demonstrează că ucrainenii fac progrese, sunt capabili să respingă forțele ruse datorită curajului, datorită vitejiei, abilităților lor, dar bineînțeles și datorită armelor avansate pe care Statele Unite și alți aliați le oferă”, a spus Stoltenberg într-un interviu acordat postului american de televiziune.
Șeful NATO a precizat că cel mai bun mod de a contracara anexarea unor părți din Ucraina de către Rusia în reprezintă susținerea în continuare a guvernului de la Kiev.
Întrebat despre cererea Ucrainei de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică, Stoltenberg a spus că „orice decizie de aderare trebuie luată prin consens, toți cei 30 de aliați trebuie să fie de acord pentru a lua o astfel de decizie”.
Stoltenberg a mai spus că NATO susține ancheta privind aparentul sabotaj al conductelor rusești Nord Stream, care merg din Rusia spre Europa pe sub Marea Baltică.
„Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm și unitar din toate unghiurile”, a subliniat Stoltenberg.
Vicepremierul rus afirmă că refacerea conductelor Nord Stream este posibilă
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak afirmă că este posibil din punct de vedere tehnic să se refacă infrastructura offshore distrusă a conductelor Nord Stream, conform agenției ruse de stat TASS, preluată de Al Jazeera.
„Nu au existat niciodată astfel de incidente. Desigur, există posibilități tehnice de refacere a infrastructurii, este nevoie de timp și de fonduri corespunzătoare. Sunt sigur că se vor găsi posibilități adecvate”, a declarat duminică vicepremierul rus.
Consilier al lui Zelenski: Ucraina are deja sprijinul a 10 țări din NATO pentru a adera la alianță
Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris duminică pe Twitter că Ucraina are deja sprijinul a zece țări din Alianța Nord-Atlantică pentru a adera la NATO, precizând că cei care susțin cererea de aderare sunt „în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvite ale imperiului [rus]”, relatează The Guardian.
Acesta a adăugat: „Suntem recunoscători pentru leadership și responsabilitate. Istoria se scrie astăzi”.
Within 48 hours of @ZelenskyyUa signing application to join NATO, 10 bloc countries supported Ukraine’s membership in the Alliance – mostly countries that remember poisonous claws of ru-empire. We are grateful for the leadership and responsibility. History is being made today.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 2, 2022
Președintele Zelenski a anunțat vineri că Ucraina își depune candidatura pentru aderarea la NATO și a semnat o cerere accelerată de aderare la alianța de securitate formată din 30 de state.
„Măcelarul din Alep”, demis a treia oară
General-colonel Aleksandr Juravlev, 56 de ani, a fost înlăturat de la comanda Districtului Militar de Vest al armatei ruse, anunță comunitatea de informații InformNapalm și portalul de informații militare ucrainean Defense Express. Site-ul Ministerului rus Apărării continuă să îl listeze pe Juravlev drept comandantul Districtului.
Juravlev a fost demis pe 28 septembrie, pentru „eșecuri pe front”, chiar în timpul luptelor din jurul Lîmanului, oraș-cheie din regiunea Donețk, estul Ucrainei, recucerit de armata Kievului.
Mai multe detalii: Generalul rus Aleksandr Juravlev, supranumit „Măcelarul din Alep”, demis a treia oară, după eșecurile de pe front, anunță ucrainenii
Un soldat rus îi mărturisește mamei sale că trebuie să lupte doar cu echipament militar învechit
Un militar rus îi spune mamei sale, într-o conversație telefonică interceptată de Direcția Principală de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, că situația de pe frontul din Ucraina este foarte grea, în condițiile în care trebuie să lupte doar cu echipament vechi, relatează Ukrainska Pravda, potrivit hotnews.ro.
„Totul este o mizerie. Orice se întâmplă aici este o rușine totală. De fiecare dată când ne uităm la echipamentul nostru, ne vine să plângem”, îi povestește soldatul rus mamei sale.
Mai multe detalii: Un soldat rus, interceptat când îi spune mamei sale să nu creadă propaganda oficială: „Tot ce avem aici este vechi, este o rușine totală”
Patru rachete rusești au lovit orașul Zaporojie, nu au fost înregistrate victime
Trupele ruse au lovit orașul ucrainean Zaporojie cu patru rachete S-300 în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat șeful administrației regionale, Oleksandr Starukh, potrivit CNN.
Nu au fost raportate victime, dar unele infrastructuri industriale au fost distruse, potrivit unui comunicat al lui Starukh publicat pe contul acestuia de Telegram.
Rachetele au lovit centrul regional și zonele suburbane. Trupele ruse și separatiste ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu și orașul cu același nume. În ciuda acestui fapt, Moscova pretinde că a anexat întreaga regiune în urma unor referendumuri denunțate pe scară largă de Kiev și de Occident ca fiind un simulacru.
„Trupele ocupantului continuă să sufere pierderi pe front, așa că singurul lor răspuns este să distrugă structurile civile. Încercarea inamicului este sortită eșecului. Respectăm toate regulile de siguranță și ne punem încrederea în Forțele Armate ale Ucrainei!”, mai scrie în comunicatul lui Starukh.
Germania, Danemarca şi Norvegia vor cumpăra pentru Ucraina 16 obuziere slovace Zuzana-2
Germania, Danemarca şi Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina, a anunţat duminică Ministerul Apărării german, precizând că livrarea acestor obuziere cu rază lungă de acțiune va începe anul viitor, informează Reuters.
Armele, care pot lansa şase proiectile pe minut la o distanţă de până la 40 de kilometri, vor fi construite în Slovacia, potrivit ministerului german. Cele trei ţări vor cheltui 92 de milioane de euro pe aceste sisteme, conform Agerpres.
Ucraina, care în ultimele săptămâni a înregistrat succese notabile în contraofensiva împotriva Rusiei, a declarat că are nevoie de arme mai multe şi mai grele pentru a putea respinge invazia pe care Moscova a lansat-o în februarie.
Rușii au atacat orașul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, cu o dronă kamikaze
Trupele ruse au atacat duminică, cu o dronă kamikaze, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, relatează Sky News.
Drona a lovit o școală din oraș și a distrus două etaje ale acesteia, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.
Un incendiu izbucnit în urma atacului cu dronă a fost stins, a adăugat guvernatorul regional.
În ultimele săptămâni, Rusia a început să folosească drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a ataca obiective din Ucraina. Rușii au efectuat atacuri cu ajutorul dronelor fără pilot Shahed-136, cunoscute și sub numele de drone kamikaze, care zboară la o altitudine joasă.
Russia is stepping up its use of Iranian drones this weekend
— Samuel Ramani (@SamRamani2) October 2, 2022
Ukraine says it shot down 5 drones, while 2 passed through its air defences. A suicide drone also struck Zelensky’s hometown of Kryvvi Rih destroying 2 stories of a school
Atacul de duminică a venit în contextul în care forțele ucrainene își continuă contraofensiva după ce au preluat controlul asupra orașului strategic Lîman din estul țării, de unde s-au retras trupele ruse.
2 civili morți și 7 răniți, în bombardamentele asupra regiunii Mikolaiv
Guvernatorul Vitaliy Kim a anunțat că atacurile efectuate de ruși asupra regiunii Mikolaiv în ultimele 24 de ore au ucis două persoane și au rănit alte șapte, potrivit The Kyiv Independent.
Guvernatorul regiunii Mikolaiv a precizat sâmbătă că mai multe rachete rusești S-300 sol-aer au lovit peste noapte teritoriul unui spital și o zonă din apropierea a două clădiri rezidențiale înalte.
Forțele ruse au bombardat, de asemenea, un sat din apropierea orașului Mikolaivului, ucigând două persoane, potrivit oficialului ucrainean.
Șefii statelor NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj de sprijin pentru Ucraina
Președinții statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est, printre care se numără și Klaus Iohannis, au semnat o declarație comună prin care și-au exprimat „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, transmite duminică, 2 octombrie, Administrația Prezidențială.
„Noi, preşedinţi ai unor state din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declaraţie: reiterăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”, se precizează în declarația comună.
În același timp, șefii statelor NATO din regiune își exprimă sprijinul ferm pentru „decizia Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei” și fac apel la Rusia „să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate” din Ucraina.
Mai multe informații: Iohannis și șefii statelor NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj de sprijin pentru Ucraina. „Susținem decizia privind viitoarea aderare”
Papa Francisc îi cere lui Vladimir Putin să oprească „spirala de violență și de moarte” din Ucraina
Suveranul Pontif a făcut apel la încetarea ostilităților din Ucraina în rugăciunea „Îngerul Domnului”, de duminică, 2 octombrie, pe care a rostit-o în fața a mii de de oameni prezenți în Piața Sfântul Petru, relatează Vatican News.
”Ce altceva trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înțelegem că războiul nu este niciodată o soluție, ci numai distrugere? În numele lui Dumnezeu și în numele simțului omeniei care sălășluiește în fiecare inimă, reînnoiesc apelul meu pentru ca să se ajungă imediat la încetarea focului”, a spus Papa Francisc.
Suveranul Pontif a avut câte un mesaj direct către președinții ambelor țări implicate în conflict.
„Apelul meu se îndreaptă mai întâi de toate către președintele Federației Ruse, rugându-l stăruitor să oprească, din iubire față de poporul său, această spirală de violență și de moarte. Pe de altă parte, fiind profund îndurerat pentru nespusa suferință a populației ucrainene după agresiunea pe care a suferit-o, îndrept un apel la fel de încrezător și către președintele Ucrainei ca să fie deschis la propunerile serioase de pace”, a cerut Papa Francisc.
Mai multe informații: Papa Francisc, apel la Vladimir Putin să oprească „spirala de violență și de moarte” din Ucraina. Ce i-a cerut lui Volodimir Zelenski
Rusia anunță că a distrus șapte depozite de armament din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au distrus șapte depozite de artilerie și rachete în regiunile ucrainene Harkov, Zaporojie, Mikolaiv și Donețk, relatează The Guardian.
Radarul de ghidare pentru un sistem de rachete de apărare antiaeriană S-300 a fost, de asemenea, distrus lângă Nova Kaluha, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, notează Reuters.
Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene
Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat un pachet de documente depus de președintele Vladimir Putin cu privire la intrarea Republicilor Populare Donețk și Luhansk, Zaporojie și Herson în Federația Rusă. Cele patru rezoluții corespunzătoare au fost publicate duminică pe site-ul Curții Constituționale, relatează agenția rusă de presă Tass.
Pe baza tratatelor de aderare la Rusia, Curtea Constituțională subliniază că cele patru regiuni fac deja parte din Federația Rusă din 30 septembrie.
Anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia nu este recunoscută de UE, NATO sau Ucraina.
Zelenski anunță că orașul Lîman este complet eliberat de forțele ruse
Ucraina deține controlul deplin în orașul Lîman din regiunea Donețk, a anunțat duminică, 2 octombrie, președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj video publicat pe Telegram, relatează The Guardian.
„Începând cu ora 12.30, Lîman este complet eliberat. Datorită militarilor noștri. Glorie Ucrainei!”, a spus Zelenski.
Deocamdată, forțele armate ruse nu au făcut nicio precizare, duminică, în legătură cu statutul orașului.
Forțele ruse au capturat orașul Lîman în luna mai și l-au folosit ca centru logistic și de transport pentru operațiunile lor din nordul regiunii Donețk.
Aceasta este cea mai mare pierdere pe câmpul de luptă a Rusiei de la contraofensiva fulger a Ucrainei în regiunea de nord-estică Harkov, de luna trecută, notează sursa citată.
Un nou bilanț al victimelor atacului asupra convoiului umanitar din Zaporojie
Numărul deceselor în urma atacului de pe 30 septembrie asupra convoiului umanitar din Zaporojie a crescut la 31, relatează The Kyiv Independent.
Guvernatorul Oleksandr Starukh a anunțat că încă una dintre persoanele rănite a murit.
Șeful Poliției Naționale Ihor Klymenko precizase sâmbătă, la 1 octombrie, că în urma atacului, 92 de oameni au fost răniți.
Bombardamentul a avut loc în timp ce „oamenii stăteau la coadă pentru a părăsi teritoriul ocupat temporar pentru a-și lua rudele și a aduce ajutoare”, a declarat atunci guvernatorul.
O mașină a fost aruncată în aer de o mină în regiunea Sumî. O persoană a murit
Patru angajați ai firmei de telecomunicații Ukrtelecom se aflau în mașina care a fost aruncată în aer de explozia minei, în apropierea orașului Ohtîrka din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, relatează publicațiile The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Șeful Administrației Regionale de Stat Sumy, Dmitri Zivițki, a precizat într-un mesaj pe Telegram, că cel care și-a pierdut viața era șoferul mașinii, acesta murind pe loc din cauza rănilor suferite. Ceilalți trei angajați au fost transportați la spital.
Guvernator: Bombardamentele rusești continuă în regiunea Harkov
Atacurile rusești continuă în regiunea Harkov, în ciuda încercărilor de deminare a zonei, anunță guvernatorul ucrainean Oleg Sinegubov, într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian.
Potrivit oficialului, bombadamentele recente au fost foarte puternice în orașul Kupiansk și zona înconjurătoare, precum și în Vovchansk și satul Gatishche din districtul Chuguiv.
O femeie în vârstă de 71 de ani a fost rănită și spitalizată în urma atacurilor.
În ultima zi, 704 dispozitive explozive au fost neutralizate în zonă, mai precizează guvernatorul din regiunea Harkov, aflată în nord-estul Ucrainei.
Ucraina anunță că Rusia a pierdut peste 60.000 de soldați de la începutul războiului
Începând din 24 februarie, când a fost declanșată invazia rusă în Ucraina, și până acum, Moscova a pierdut 60.110 de soldați, potrivit estimărilor publicate duminică, 2 octombrie, de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.
În cele peste șapte luni de război, printre pierderile suferite de Rusia, conform estimărilor Ucrainei, se numără și:
- 2.377 de tancuri
- 4.975 de vehicule de luptă blindate
- 1.405 de sisteme de artilerie
- 337 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
- 176 de sisteme de apărare aeriană
- 264 de avioane
- 227 de elicoptere
- 1.015 drone
- 15 bărci
Șeful AIEA cere eliberarea directorului general al centralei nucleare Zaporojie
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organism al ONU, a cerut eliberarea lui Ihor Murașov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie, despre care șeful Energoatom, agenția atomică ucraineană, a anunțat sâmbătă că a fost răpit de o patrulă rusă, relatează The Guardian.
Grossi a precizat că reținerea acestuia de către Rusia reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității nucleare.
„Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, și-a exprimat speranța că domnul Murașov se va întoarce la familia sa în siguranță și prompt și își va putea relua funcțiile importante la centrală”, a transmis AIEA.
IAEA has been in contact w/ relevant authorities seeking clarifications on temporary detention of #Ukraine #Zaporizhzhya NPP Murashov; detention has very significant impact on the individual & the 7 nuclear safety & security pillars, @RafaelMGrossi said. https://t.co/KYluTWhsfZ pic.twitter.com/oPQQuHiSX8
— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) October 1, 2022
Secretarul american al apărării salută recapturarea orașului Lîman
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat recucerirea de către forțele ucrainene a orașului Lîman, un bastion-cheie rusesc din regiunea estică Donețk, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
”Suntem foarte încurajați de ceea ce vedem acum”, a declarat oficialul american sâmbătă, 1 octombrie, într-o conferință de presă.
Austin a remarcat că Lîman a fost poziționat peste liniile de aprovizionare folosite de Rusia pentru a-și împinge trupele și materialele spre sud și vest.
”Fără aceste rute, va fi mai dificil. Deci, prezintă un fel de dilemă pentru ruși în viitor”, a spus secretarul apărării, fără să precizeze dacă recucerirea orașului strategic de către forțele ucrainene ar putea duce la o escaladare a conflictului.
În ultima perioadă, oficialii americani au denunțat retorica nucleară a Rusiei, iar președintele Joe Biden l-a îndemnat public pe Vladimir Putin să nu folosească armele nucleare.
Șeful AIEA merge în Ucraina și Rusia pentru a discuta despre zona de securitate din jurul centralei Zaporojie
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare Ucraina și Rusia pentru discuții suplimentare privind stabilirea unei zone de siguranță nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie, relatează publicația Ukrainska Pravda.
”Directorul general Grossi continuă consultările și eforturile care vizează acordul și implementarea timpurie a unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie. Se așteaptă să viziteze Kiev și Moscova săptămâna viitoare”, au anunțat reprezentanții AIEA, sâmbătă, fără a oferi alte detalii despre vizita lui Rafael Grossi în cele două țări.
Situația de la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-a agravat în luna august, în contextul bombardamentelor pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc.
AIEA a trimis o misiune de experți la Zaporojie iar pe 6 septembrie a prezentat concluziile verificărilor, precizând, printre altele, că ”este nevoie urgentă de o zonă de siguranță pentru prevenirea unui accident nuclear”.
Noi atacuri în Zaporojie, în timpul nopții
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat duminică dimineața, pe Telegram, că în noaptea de 2 octombrie, forțele ruse au lovit orașul și suburbiile acestuia, relatează The Kyiv Independent.
Ulterior, într-un alt mesaj, oficialul a precizat că, potrivit informațiilor preliminare, în atac au fost folosite patru rachete S300 care au vizat infrastructura industrială.
Nu au fost raportate victime în urma bombardamentelor.
Institutul pentru Studiul Războiului: Retragerea rușilor din Lîman arată că pentru Putin sunt prioritare teritoriile ocupate din sudul Ucrainei
Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în cel mai recent raport despre situația din Ucraina, că „decizia de a nu consolida liniile de front vulnerabile Kupiansk sau Lîman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar, și sugerează că îi pasă mult mai mult să mențină terenul strategic al regiunilor Herson și Zaporojie decât de regiunea Luhansk”, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit think thank-ului american, surse ucrainene și ruse au remarcat în mod constant că forțele ruse au continuat să-și consolideze pozițiile în regiunile Herson și Zaporojie, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkov-Izium și a pozițiilor ruse din jurul Lîman, din regiunea Donețk.
De asemenea, specialiștii americani precizează că Rusia „probabil stabilește condiții pentru a-și asuma responsabilitatea legală pentru centrala nucleară Zaporojie”.
Zelenski anunță că luptele continuă în Lîman
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit sâmbătă că luptele continuă în orașul strategic Lîman din regiunea Donețk, în ciuda anunțului făcut de Moscova privind retragerea trupelor ruse din acest oraș, relatează Al Jazeera și The Guardian.
„Steagul ucrainean se află deja la Lîman, în regiunea Donețk. Luptele continuă acolo”, a declarat Zelenski, în mesajul său video de sâmbătă seară, adresat națiunii.
„Ucraina va recuceri ceea ce îi aparține”, a spus liderul de la Kiev. „Nu există nicio urmă de pseudo-referendum acolo”, a afirmat Zelenski, adăugând că rușii vor vedea în curând o realitate „din ce în ce mai” diferită față de ceea ce spun oficialii de la Moscova, potrivit The Kyiv Independent.
O femeie, ucisă în bombardamentele rusești asupra orașului Mikolaiv
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă că a recuperat cadavrul unei femei de sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din orașul Mikolaiv, distrusă de o rachetă rusească, informează Ukrainska Pravda.
Este vorba despre o femeie de 29 de ani, potrivit Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Mikolaiv.
Oficialii ucraineni anunțaseră anterior că 5 persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete de tip S-300 efectuat sâmbătă de ruși asupra orașului.
Ministrul german al Apărării, într-o vizită supriză în Ucraina
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, prima sa vizită în această țară de când a început invazia rusă, în luna februarie, informează Al Jazeera.
Lambrecht a vizitat orașul portuar Odesa din sudul țării, a precizat Ministerul german al Apărării într-un comunicat de presă, fără a preciza cât a durat vizita. Ministerul a precizat, într-o postare pe Twitter, că Lambrecht s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.
+++NEWS+++ Verteidigungsministerin Lambrecht traf heute in der Ukraine ihren Amtskollegen @oleksiireznikov. Wir unterstützen unsere Freunde solange es nötig ist. 🇩🇪🤝🇺🇦 pic.twitter.com/wOBGgV2skS
— Verteidigungsministerium (@BMVg_Bundeswehr) October 1, 2022
Șoigu a inspectat facilitățile de cazare pentru recruți
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat facilitățile de cazare pentru recruți la o unitate militară din afara Moscovei, a anunțat ministerul, potrivit Al Jazeera.
Ministerul Apărării a distribuit o înregistrare video care îi arată pe Shoigu și pe primarul Moscovei, Serghei Sobîanin, vizitând condiţiile de la centrele Patriot şi Avangard din Kubinka, precum și pe recruți la un exercițiu de instruire.
Întrebat de un jurnalist dacă femeile vor fi chemate în armată, în cadrul mobilizării parțiale ordonate luna trecută de președintele Putin, Șoigu a răspuns: „Nu. Nu, acest lucru nu era în planuri și nu este în planurile de viitor. Nu intenționăm și nu vom convoca femei”.
Mai multe detalii: Cum a răspuns ministrul rus al apărării la întrebarea dacă vor fi recrutate și femei în cadrul mobilizării parțiale
Serviciu secret ucrainean: Belarus se pregătește să primească soldați și echipamente din Rusia
Serviciile de informații din Ucraina susțin că țara vecină, Belarus, se pregătește să primească soldați ruși și echipamente militare, scrie The Kyiv Independent, citând site-ul de știri nv.ua.
Direcția de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat că Belarus se pregătește să primească până la 20.000 de soldați ruși.
De altfel, pe data de 20 septembrie, 130 de mercenari ai grupării Wagner, care ar putea fi implicați în organizarea de provocări la granița dintre Belarus și Ucraina, au sosit la Minsk din Federația Rusă, mai susține direcția ucraineană de informații.
În prezent, în Belarus se află aproximativ 1.000 de soldați ruși, un sistem de rachete Iskander și trei sisteme de rachete S-300.
Guvernatorul din Sevatopol: Explozia de pe aerodromul Belbek, cauzată de o detonare parțială a muniției
O detonare parțială a muniției s-a produs în timpul incidentului de pe aerodromul Belbek din orașul Sevastopol, acolo unde, anterior în cursul zilei de sâmbătă, un avion a ieșit de pe pistă și a luat foc, relatează agenția rusă de stat TASS, citându-l pe guvernatorul local, în încercarea de a explica cauza exploziilor uriașe din Peninsula Crimeea.
Potrivit guvernatorului din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, pilotul a reușit să se ejecteze.
„Referitor la situația de pe Belbek. Avionul a ieșit de pe pistă în timpul aterizării, a avut loc o explozie parțială de muniție. Pilotul a reușit să evacueze”, a scris guvernatorul Razvozhaev, pe canalul său de Telegram.
Incendiul a fost stins rapid, a susținut Razvozhaev, precizând că aerodromul nu a fost avariat.
Anterior, guvernatorul anunțase că avionul a ieșit de pe pista aerodromului Belbek și a luat foc. Imaginile filmate în zona aerodromului și distribuite pe rețelele de socializare arată atât exploziile produse, cât și nori negri de fum. Guvernatorul Razvozhaev îndemnase populația la calm.
Zelenski mulțumește SUA pentru noul pachet de sprijin de 12,35 miliarde de dolari
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit pe Twitter omologului său american, Joe Biden, pentru că a semnat vineri un nou pachet important de sprijin pentru Ucraina, scrie BBC citând AFP.
“Cu o zi înainte, legea a fost susținută de ambele camere ale Congresului SUA. Apreciem acest act puternic de solidaritate a poporului american cu cel ucrainean”, a scris Zelenski.
Thank you @POTUS for signing into law $12.35 bln in supplemental support for 🇺🇦. The day before, the bill was backed by both houses of 🇺🇸 Congress. We appreciate this powerful act of solidarity of the 🇺🇸 people with 🇺🇦. And the bicameral and bipartisan support of our state. 1/2
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 1, 2022
Sprijinul în valoare de 12,35 miliarde de dolari (11,08 miliarde de lire sterline) include atât ajutor economic, cât și militar. El ridică la 65 de miliarde de dolari suma pe care guvernul american a acordat-o Ucrainei până acum în acest an.
Vineri, președintele Biden a declarat că „va continua să furnizeze Ucrainei echipamentul de care are nevoie pentru a se apăra”, după ce Rusia a anunțat că anexează cele patru regiuni ocupate ucrainene ocupate de forțele sale.
Kadîrov: Rusia ar trebui să folosească o armă nucleară de mică putere în Ucraina
Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina – o armă nucleară tactică – după noua înfrângere majoră suferită de trupele ruse pe câmpul de luptă, la Lîman, un oraș strategic din regiunea Donețk, prospăt anexată de Rusia, relatează Reuters.
În timp ce Rusia a confirmat pierderea bastionului său Lîman din estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanții de vârf pentru eșecurile lor și a scris pe canalul său de Telegram: „După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.
Mai multe detalii: Ramzan Kadîrov cere Moscovei, după noua înfrângere din Ucraina, de la Lîman, să folosească armele nucleare tactice
Explozii uriașe la principala bază militară a rușilor din Crimeea
În Peninsula Crimeea au fost raportate mai multe explozii uriașe, care ar fi fost provocate de un avion ce a luat foc în timpul aterizării pe aerodromul Belbek, informează euroweeklynews.com.
Sâmbătă, 1 octombrie, mai multe relatări au inundat rețelele de socializare, anunțând explozii și un incendiu pe aerodromul Belbek din Crimeea.
„Explozii majore la principala bază aeriană militară rusă din Belbek, în Crimeea ocupată de Rusia”, a scris o persoană, în timp ce o alta a publicat o înregistrate video în dreptul căreia a precizat: „Un avion a luat foc în timpul aterizării pe aerodromul Belbek din Crimeea. S-au raportat explozii”.
BREAKING: Aircraft catches fire during landing at Belbek airfield in Crimea. Explosions reported. pic.twitter.com/kY1qaaI4dR
— Faytuks News Δ (@Faytuks) October 1, 2022
Incidentul a fost confirmat și de guvernatorul rus din Sevastopol. „Situație extraordinară la aerodromul Belbek. Potrivit salvatorilor, avionul a derapat de pe pistă în timpul aterizării și a luat foc. Pompierii se află în prezent la fața locului. Vă rugăm să vă păstrați calmul”, a transmis acesta.
Mai multe detalii: Explozii uriașe la principala bază militară a rușilor din Crimeea. Guvernatorul din Sevastopol spune că un avion a luat foc în timpul aterizării