Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 223-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 223.
Oficial american: Forțele ruse alungate din Lîman se deplasează spre Kreminna „pentru a menține linia” de apărare
Trupele ruse alungate din orașul strategic Lîman, din regiunea ucraineană estică Donețk, se deplasează înapoi spre orașul Kreminna, în est, „pentru a menține linia” de apărare, afirmă un înalt oficial militar american, citat de CNN.
Oficialul consideră că eliberarea orașului Lîman de către forțele ucrainene reprezintă o „realizare operațională semnificativă”, deoarece acesta era folosit de forțele ruse ca „centru logistic”.
„Cucerirea (orașului Lîman) are un impact asupra capacității de realimentare a trupelor de-a lungul liniei (…) din regiunea Harkov, până în apropiere de Bahmut și până la sud de Herson”, a precizat oficialul american, într-o convorbire cu reporterii.
Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de mobilizare, anunță presa de stat
Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de înrolare, potrivit serviciului de presă al guvernului regional, citat luni de agenția rusă de stat RIA Novosti.
„În total, în regiunea Leningrad au fost anulate 100 de decizii privind măsurile de mobilizare. Dintre acestea, 76 – din cauza vârstei, una – din cauza numărului de copii minori, două – din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 – din cauza aptitudinilor fizice limitate”, a precizat serviciului de presă al guvernului regional.
Prin decretul președintelui Vladimir Putin, o mobilizare parțială se desfășoară în Rusia din 21 septembrie. Duminică, doi parlamentari ruși de rang înalt au declarat că mobilizarea ar trebui să se desfășoare „în conformitate cu legea”, în urma unor informații privind „incidente eronate de mobilizare a cetățenilor”, notează CNN.
SUA vor trimite Ucrainei 4 sisteme HIMARS în cadrul unui pachet de ajutor de 625 milioane de dolari
Se așteaptă ca următorul pachet de asistență militară al administrației Biden pentru Ucraina să includă patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniții, mine și vehicule rezistente la mine, au declarat luni pentru Reuters două surse din domeniul securității, cu privire la pachetul de 625 de milioane de dolari.
Pachetul, care urmează să fie anunțat chiar marți, este primul pachet de ajutor de când Rusia a anexat cele patru regiuni ucrainene și al doilea pachet de asistență prezidențială (Presidential Drawdown Authority – PDA, autoritatea prezidențială de retragere, n.r.) de când Ucraina a obținut o serie de câștiguri importante pe câmpul de luptă, la mijlocul lunii septembrie.
Prin utilizarea autorității de retragere, cele patru lansatoare HIMARS și rachetele asociate, cele aproximativ 200 de vehicule rezistente la mine (MRAP), muniția pentru obuziere și minele pot fi trimise în Ucraina în zilele următoare.
Cel puțin 6 recruți militari ruși au murit de când a început campania de mobilizare
Cel puțin șase soldați ruși recent încoporați au murit de la începutul mobilizării „parțiale” a țării pentru războiul din Ucraina, decretată în urmă cu mai puțin de două săptămâni de către președintele Vladimir Putin, a anunțat avocatul Pavel Chikov care activează în domeniul apărării drepturilor omului, potrivit The Moscow Times.
Trei dintre soldați au murit la un centru de antrenament al armatei din regiunea Sverdlovsk, a anunțat luni postul local de știri EAN.
„Confirm că trei persoane au murit”, a declarat pentru EAN deputatul federal Maxim Ivanov. „Unul dintre cei mobilizați a murit în urma unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza unei ciroze hepatice”, a precizat deputatul.
Mai multe detalii: Cel puțin 6 recruți ruși au murit în plină campanie de mobilizare. Printre cauzele deceselor: atac de cord, ciroză hepatică, sinucidere
Șefa diplomației germane: Berlinul tratează foarte serios ameninţările nucleare ale lui Putin
Guvernul german tratează „foarte serios” ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe german, Annalena Baerbock într-un interviu, informează agenția de presă DPA.
„Luăm cuvintele lui în foarte serios, orice altceva ar fi neglijenţă”, a declarat Baerbock pentru publicaţia Neue Osnabrücker Zeitung, potrivit Agerpres.
Putin a arătat încă o dată că nu se dă înapoi de la cele mai grave crime de război, a subliniat şefa diplomaţiei germane. În acelaşi timp, liderul de la Kremlin ştie că „nicio ţară din lume – nici măcar cele care, precum China, nu au adoptat o poziţie clară până acum – nu va accepta pur şi simplu să se joace cu focul pe această chestiune. Nu trebuie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în şantaj – Putin ar vedea asta ca pe o invitaţie la o escaladare suplimentară”, a continuat ea.
Reprezentanta Berlinului s-a declarat convinsă că liderul de la Kremlin este în pierdere de sprijin la nivel internaţional. „Greu de crezut că vreo ţară din lume încă îl sprijină pe Vladimir Putin; tinerii ruşi părăsesc ţara cu sutele de mii. Preşedintele rus este mai singur şi mai izolat ca niciodată”, a încheiat ministrul de externe german.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak îl ironizează pe Elon Musk
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a ironizat luni pe Elon Musk, după ce controversatul miliardar a sugerat că Ucraina ar trebui să accepte anexarea peninsulei Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, scrie The Guardian.
Elon Musk a propus pe Twitter propunerea sa de pace între Kiev și Moscova, care mai prevede ca Ucraina să rămână neutră, precum și reluarea alegerilor din regiunile anexate sub supravegherea ONU. “Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris miliardarul, care și-a însoțit postarea de un sondaj.
Podoliak i-a răspuns că există un plan și mai bun de pace. “1. Ucraina își eliberează toate teritoriile sale. Inclusiv Crimeea anexată. 2. Rusia se supune demilitarizării și renunțării obligatorii la armele nucleare, astfel încât să nu-i mai poată amenința pe alții. 3. Criminalii de război sunt judecați de tribunale internaționale. Să votăm?”, a scris consilierul lui Zelenski.
Statul Major General al Ucrainei: Atacurile rușilor din apropierea a 5 așezări din Donețk, respinse
Statul Major General al Ucrainei a anunțat luni că forțele armate ale țării au respins atacurile lansate de ruși în apropierea a cinci așezări, informează The Kyiv Independent.
Astfel, trupele ucrainene au respins încercările forțelor ruse de a avansa în apropierea așezărilor Maiorsk, New York, Zaitseve, Nevelske și Pobieda, din regiunea Donețk.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat două rachete și au efectuat șapte atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei, a adăugat conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front.
Atac cu rachete asupra unui spital din districtul Kupiansk; un medic a fost ucis
Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat luni că o persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită în urma unui atac cu rachete al rușilor asupra unui spital din regiunea Harkov, informează The Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorul regiunii Harkov, clădirea spitalului din districtul Kupiansk a fost aproape complet distrusă în urma atacului.
“Din păcate, un medic anestezist a fost ucis, iar o asistentă a fost rănită. Informațiile despre victime sunt încă în curs de verificare”, a precizat Sinegubov, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război” împotriva Rusiei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul – şi Occidentul în ansamblu – că foloseşte Ucraina ca ”instrument de război” împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, informează agenţia spaniolă de știri EFE, preluată de Agerpres.
”În prezent, Statele Unite şi-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea ţărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică”, a spus Lavrov în plenul parlamentului rus, la şedinţa de ratificare a anexării la Rusia a celor patru regiuni ucrainene.
În plus, şeful diplomaţiei ruse consideră că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea ”unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei”, el afirmând că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada ţări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.
”Rezoluţiile Adunării Generale a ONU care condamnau acestea şi alte acţiuni agresive ale SUA, americanii pur şi simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche şi le-au ieşit pe cealaltă”, a remarcat Lavrov.
Mai multe detalii: Rusia continuă retorica agresivă la adresa Occidentului. Lavrov compară acțiunile SUA din prezent cu cele ale Germaniei naziste
Trupele ucrainene au eliberat satul Borova din regiunea Harkov
Armata ucraineană a eliberat luni satul Borova, din regiunea Harkov, potrivit consiliului local. Borova este situat la est de râul Oskil, scrie The Kyiv Independent.
La începutul lunii septembrie, Ucraina a lansat o contraofensivă în regiunea nord-estică, eliberând orașele Izium, Balakliia și Kupiansk, până la data 10 septembrie. Peste 6.000 de kilometri pătrați și 150.000 de locuitori au fost eliberați în decurs de o săptămână.
La sfârșitul lunii septembrie, forțele armate ucrainene au traversat râul Oskil și și-au continuat contraofensiva, care vizează acum și regiunile vecine Donețk și Luhansk.
După ce trupele ruse au părăsit regiunea Harkov, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că 447 de cadavre au fost găsite la un loc de înmormântare în masă din orașul Izium. Anterior, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că majoritatea cadavrelor prezentau semne de moarte violentă, 30 dintre acestea având și semne de tortură.
Sondaj: Un procent record de 83% dintre ucraineni doresc aderarea la NATO
Un procent record de 83% dintre ucraineni doresc ca țara lor să se alăture NATO, potrivit unui nou sondaj de opinie, efectuat după ce Ucraina a depus cererea de aderare la blocul militar, relatează The Guardian și Al Jazeera.
Sondajul, realizat de institutul de sondaje de opinie Rating Group, cu sediul la Kiev, a intervievat 2.000 de ucraineni după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO printr-o procedură accelerată.
Procentul celor care susțin aderarea la NATO a fost cel mai mare înregistrat vreodată de un sondaj în Ucraina, a precizat Rating Group.
Doar 4% au spus că ar vota împotriva aderării la NATO, în timp 9% au spus că nu vor vota deloc.
În noiembrie anul trecut, un sondaj de opinie arăta că 55% dintre ucraineni susțineau aderarea la NATO, ceea ce ilustrează cât de mult s-a schimbat opinia publică cu privire la chestiunea alianței militare de când a început invazia Rusiei în Ucraina, în luna februarie.
De asemenea, noul sondaj arată că sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut cu șapte puncte procentuale din luna iunie și până acum.
Premierul Borne: Franţa vrea să facă „insuportabil costul războiului pentru Rusia”
Franţa vrea să facă „insuportabil costul războiului pentru Rusia”, a declarat luni şefa guvernului francez Elisabeth Borne, în deschiderea unei dezbateri în Adunarea Naţională asupra războiului din Ucraina, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
„Obiectivul nostru este acelaşi de la început: să facem costul războiului insuportabil pentru Rusia, să lovim puternic economia ei, pentru a o împiedica să-şi finanţeze ofensiva”, a spus Elisabeth Borne. „Rusia este cea care a început acest război. Ea este cea care ne obligă să acţionăm” astfel, a adăugat premierul francez.
„Sancţiunile vor continua atât timp cât Putin va persevera în spirala conflictului şi a confruntării. Abandonarea sancţiunilor ar însemna abandonarea Ucrainei. Aceasta ar însemna să renunţăm la valorile noastre. Ar însemna să ne supunem Rusiei. Franţa, patriotismul, nu înseamnă abandonare. Nu înseamnă renunţare. Nu înseamnă supunere”, a adăugat Elisabeth Borne, adresându-se indirect deputaţilor de extremă dreapta din partidul Adunarea Naţională, acuzaţi de apropiere cu Moscova şi care se opun sancţiunilor economice împotriva Rusiei.
„Şi aceste sancţiuni – spre nemulţumirea celor care îşi maschează fascinaţia pentru imperialismul rus printr-un pretins patriotism – funcţionează”, a subliniat Borne.
„Cu preţurile ridicate la energie, Moscova încearcă deocamdată să menţină iluzia. Însă faptele sunt aici. Propaganda rusă nu trebuie să ne păcălească. Economia rusă este asfixiată”, a mai spus premierul francez.
De asemenea, Elisabeth Borne a anunţat în Adunarea Naţională organizarea „în lunile următoare”, la Paris, a unei conferinţe economice asupra Ucrainei, pentru a „mobiliza companiile franceze” în reconstrucţia acestei ţări.
„Vă anunţ că vom organiza în următoarele luni, la Paris, o conferinţă economică împreună cu autorităţile ucrainene, pentru a mobiliza companiile franceze”, a afirmat Borne, precizând că nevoile Ucrainei pentru reconstrucţie sunt evaluate în prezent la 350 de miliarde de euro.
Cehii au donat 1,3 milioane de dolari pentru un tanc care va fi trimis Ucrainei
Cehia a devenit prima țară ai cărei cetățeni au reușit să doneze o sumă impresionantă, printr-o campanie de strângere de fonduri, pentru a cumpăra un tanc modernizat T-72 din epoca sovietică, care va fi trimis în curând armatei ucrainene pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a anunțat luni un oficial guvernamental ucrainean, potrivit Reuters.
Inițiativa de strângere de fonduri, gestionată de ambasada Ucrainei la Praga, a primit până luni 33 de milioane de coroane (aproximativ 1,31 milioane de dolari), de la 11.288 de donatori, potrivit site-ului campaniei.
Mai multe detalii: Cehii au strâns 1,3 milioane de dolari pentru un tanc T-72 modernizat, care va fi trimis Ucrainei
Presa germană: UE, de acord să antreneze 15.000 de soldați ucraineni
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să găzduiască cât mai curând posibil antrenamente pentru până la 15.000 de soldați ucraineni, relatează revista germană Der Spiegel, potrivit Sky News.
Conform planului, care va fi negociat la Bruxelles săptămâna viitoare, Polonia va primi fonduri UE pentru a înființa un sediu central pentru acest program, în timp ce unele părți vor fi gestionate în alte state UE.
În articolul său, Der Spiegel a citat surse UE anonime.
Germania intenționează să ofere instruire trupelor ucrainene într-un centru de simulare a luptelor, în timp ce inginerii, medicii și alți specialiști ucraineni vor fi, de asemenea, instruiți în această țară, mai scrie revista germană.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în august că Berlinul va instrui soldați ucraineni, în timp ce Danemarca a anunțat că va sprijini un proiect de instruire, condus de Marea Britanie, pentru 130 de soldați.
Administrația Biden monitorizează „îndeaproape” acțiunile Rusiei, pe fondul temerilor că Putin ar putea escalada războiul
SUA urmăresc „îndeaproape” acțiunile Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie, pe fondul temerilor că președintele Vladimir Putin ar putea escalada războiul cu Ucraina, și au „reflectat” asupra unui răspuns la eventuala utilizare a armelor nucleare de către Moscova, afirmă coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicare strategică din SUA, John Kirby.
„Urmărim acest lucru cât de atent putem. Și nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm postura de descurajare strategică. Așa că, știți, cred că luăm aceste amenințări în serios”, a declarat John Kirby pentru CNN, adăugând că nu există indicii că Putin a trecut la pregătiri pentru un atac nuclear.
Kirby a sugerat că SUA au luat măsuri în vederea pregătirii unui răspuns în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare.
„Este o retorică iresponsabilă venită din partea unei puteri nucleare moderne, așa că, bineînțeles, ne-am gândit la modul în care putem să ne asigurăm că ne putem păstra interesele de securitate națională și pe cele ale aliaților noștri din NATO”, a spus el.
Întrebat insistent cu privire la posibilitatea ca vreuna dintre rachetele nucleare tactice ale Rusiei să nu fie detectată, Kirby a precizat că SUA le supraveghează „cât de bine putem”, dar a refuzat să facă alte comentarii.
UE acordă Ucrainei un pachet de asistență financiară de 5 miliarde de euro
Uniunea Europeană a semnat un pachet de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de cinci miliarde de euro (4,88 miliarde de dolari), a anunțat luni comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, potrivit CNN.
„Memorandumul de înțelegere privind acordarea unei asistențe macrofinanciare de 5 miliarde de euro” Ucrainei a fost semnat de UE, a precizat și premierul ucrainean Denis Șmihai, într-o postare pe Twitter, adăugând că este „recunoscător” președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și lui Dombrovskis „pentru o astfel de decizie”.
Șmihal a adăugat că acesta este un alt gest al unei Uniuni Europene hotărâte „să sprijine [Ucraina] în câștigarea acestui război, în reconstrucție și în urmărirea [unui] viitor european”.
Dombrovskis a precizat, pe Twitter, că este „încântat să semneze [un] al doilea memorandum de înțelegere cu Ucraina de când Rusia și-a început războiul brutal”.
Vicepremierul ucrainean anunță o lege care incriminează folosirea pașapoartelor rusești
În timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în interiorul Ucrainei prin anexarea celor patru teritorii rămân neclare, există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din regiunile pe care Rusia le revendică, scrie The Guardian.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, a afirmat luni pe Telegram: „Un pașaport rusesc este o armă inamică și trebuie distrus pe teritoriul nostru”.
Ea a anunțat că a fost aprobat un „proiect de lege privind răspunderea penală pentru pașapoartele rusești forțate”, care „vizează în primul rând pedepsirea celor care emit astfel de pașapoarte și a complicilor lor”.
Rusia recunoaște avansul trupelor ucrainene în Herson
Forțele ucrainene au străpuns apărarea rusă în regiunea strategică Herson din sudul Ucrainei, a recunoscut luni armata rusă, potrivit Al Jazeera.
„Cu unități superioare de tancuri în direcția Zolotaya Balka, Aleksandrovka, inamicul a reușit să pătrundă în adâncimea apărării noastre”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing de presă.
„Trupele ruse au ocupat o linie defensivă pregătită în prealabil și continuă să provoace pagube masive prin tiruri” asupra forțelor Kievului, a susținut Konașenkov.
Herson este una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Moscova săptămâna trecută, în urma unui „referendum” precipitat orchestrat de Kremlin, pe care națiunile occidentale l-au catalogat drept un vot fictiv organizat sub amenințarea armelor.
Herson a fost unul dintre cele mai dure câmpuri de luptă pentru ucraineni.
Vladimir Saldo, șeful regiunii Herson, instalat de ruși, a declarat la televiziunea de stat: „Este o situație tensionată, să spunem așa. (…) Acolo unde se află [rezervorul] Kakhovka, există o așezare numită Dudchany. … În această zonă există o breșă și există așezări cucerite de trupele ucrainene”.
Dudchany se află la aproximativ 30 km sud de locul în care era linia frontului înainte de a fi străpunsă. Astfel, trupele ucrainene înregistrează cea mai rapidă înaintare în sud de la începutul războiului.
Serhii Khlan, un membru al consiliului regional din Herson, a enumerat Osokorivka, Khreschenikvka, Mykhailivka și Zoloto Balka ca fiind așezări recucerite sau în care trupele ucrainene au fost fotografiate.
„Asta înseamnă că forțele noastre armate se deplasează cu putere de-a lungul malurilor Niprului, mai aproape de Berislav”, a precizat Khlan. „Oficial, nu există încă astfel de informații, dar panica de pe paginile de socializare (din Rusia) confirmă în mod absolut aceste fotografii”, a spus el.
Cehia le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia
Republica Cehă a extins luni avertismentul adresat cetățenilor săi de a părăsi Rusia, în urma ordinelor de mobilizare emise de Moscova luna trecută, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Praga, potrivit Reuters și CNN.
Guvernul ceh și-a avertizat deja cetățenii să nu călătorească în Rusia și i-a îndemnat, în februarie, după invadarea Ucrainei de către forțele ruse, pe cei aflați acolo să plece.
„Cetăţenii Republicii Cehe care au şi cetăţenia rusă trebuie să aibă în vedere că atât timp cât se află pe teritoriul Federaţiei Ruse autorităţile ruse îi consideră în primul rând cetăţeni ai Federaţiei ruse. Ambasada Cehă de la Moscova nu le poate asigura protecţia consulară deplină adecvată”, a anunțat ministerul, pe site-ul său.
Mai multe detalii: Autoritățile de la Praga le solicită cehilor care au dublă cetățenie să părăsească Rusia, pentru a evita să fie înrolați în armată
UE îi convoacă pe ambasadorii ruşi după anexările ilegale din Ucraina
Uniunea Europeană l-a convocat luni pe cel mai înalt diplomat rus aflat în post la Bruxelles, în cadrul unei acţiuni coordonate cu statele membre pentru a condamna şi respinge ”anexarea ilegală” a unei părţi a teritoriului ucrainean, informează Agerpres citând AFP.
”Este vorba despre un demers la scara UE şi coordonat de UE”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al blocului comunitar.
Ţările membre ale UE au început vineri să îi convoace pe diplomaţii ruşi după semnarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse după începerea invaziei militare în 24 februarie.
Belgia l-a convocat pe ambasadorul rus vineri, iar Italia şi Austria au făcut acelaşi lucru luni.
Liderii UE au susţinut că nu vor recunoaşte ”niciodată” această ”anexare ilegală” efectuată de Rusia, iar blocul comunitar definitivează în prezent un nou pachet de sancţiuni contra Moscovei.
Directorul centralei nucleare din Zaporojie a fost eliberat, anunță AIEA
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat luni că Ihor Murashov, directorul centralei nucleare de la Zaporojie, a fost eliberat de ruși, informează Sky News.
Murashov fusese reținut de o patrulă rusă în cursul serii de vineri.
Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a susținut că trupele ruse i-au oprit mașina, l-au legat la ochi și apoi l-au răpit.
Mai multe detalii: Directorul centralei nucleare de la Zaporojie a fost eliberat după trei zile. IAEA nu menționează cine a facilitat eliberarea
Soldații ucraineni înalță drapelul național în localitatea Miroliubivka din Herson
O înregistrare video arată cum soldații ucraineni ridică steagul național în Miroliubivka după ce au eliberat această mică așezare din regiunea Herson, scrie The Guardian.
Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a anunţat luni că forțele Kievului au aliberat așezările Arhangelskoe şi Miroliubivka din această regiune ocupată de trupele ruse.
Franţa intenționează să livreze noi arme Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar
Franţa are în vedere să livreze noi echipamente militare Ucrainei, în special 6-12 tunuri Caesar dintr-o comandă destinată Danemarcei, transmite luni AFP, citând o sursă apropiată dosarului, care a confirmat astfel informaţii publicate de cotidianul Le Monde.
Operaţiunea este discutată între cele trei guverne şi nu este încă finalizată, potrivit acestei surse.
Parisul a livrat deja 18 tunuri Caesar (tun de 155 mm montat pe un camion), micşorând cu aproape un sfert parcul armatei terestre franceze, conform Agerpres.
Potrivit Le Monde, aceste tunuri suplimentare produse de Nexter ar urma să provină dintr-o comandă de 19 Caesar dată în 2017 de Danemarca.
Tunurile Caesar destinate Copenhagăi sunt echipate cu o cabină blindată şi opt roţi, în timp de modelul care echipează armata franceză este mai uşor, nefiind blindat, şi are şase roţi. Ele dispun de asemenea de mai multe obuze (30 faţă de 18), care pot fi trase la o distanţă de 40 km.
Parisul are în vedere de asemenea să furnizeze Kievului 20 de vehicule blindate Bastion, potrivit unei surse apropiate dosarului, care a confirmat o informaţie din La Tribune.
Comanda ar fi dată prin Ministerul Apărării, care să le transfere apoi Ucrainei. Operaţiunea ar putea fi pusă în aplicare rapid, mai ales că fabricantul Arquus are deja produse de mai multe astfel de blindate de transport de trupe.
De la începutul conflictului, Franţa a livrat Ucrainei, pe lângă 18 tunuri Caesar, şi tunuri tractate TRF1 de 155 mm (în număr de 15, potrivit unei surse apropiate dosarului), blindate VAB, rachete antitanc Milan şi rachete antiaeriene Mistral.
Rusia mută „Submarinul Apocalipsei”
Submarinul K-329 Belgorod, submarin care transportă o dronă subacvatică Poseidon capabilă să declanșeze tsunami radioactive care distrug coastele inamice, și-a părăsit baza din Marea Albă, avertizează un raport NATO consultat de publicația italiană La Repubblica.
NATO avertizează că submarinul ar putea fi în drum spre Marea Kara și ar putea recurge la testarea dronei Poseidon, denumită de experți și „arma apocalipsei”. Fiecare din 6 torpile nucleare încărcate pe acest submarin are lungimea de 24 de metri și cântărește 100 de tone.
Mai multe detalii: Vladimir Putin mută „arma apocalipsei”. NATO avertizează că un submarin cu echipament nuclear și-a părăsit baza
Forțele ucrainene continuă să înainteze în sudul țării; au cucerit orașul Zolota Balka de pe malul râului Nipru
Forțele ucrainene au obținut noi câștiguri teritoriale în sudul țării, avansând spre orașul ocupat Herson, și cucerind orașul Zolota Balka, situat pe malul vestic al râului Nipru, potrivit unui oficial regional și unui blogger militar prorus, relatează CNN.
„Forțele noastre armate avansează puternic de-a lungul malului Niprului, ajungând mai aproape de Berislav”, a declarat luni Serhii Khlan, consilier al șefului administrației militare din regiunea ucraineană Herson, în cadrul unui briefing de presă.
La rândul său, șeful administrației numite de ruși în Herson a recunoscut că forțele ucrainene avansează de-a lungul râului Nipru. „Ce pot să vă spun, prieteni?”, a afirmat Kirill Stremousov pe Telegram. „Forțele naziste (trupele ucrainene, n.r.) au reușit să treacă puțin mai departe, dar apărarea noastră funcționează”, a precizat acesta.
„Respingem toate atacurile și, ca să fim corecți, cei care se panichează astăzi pe rețelele de socializare trebuie să ia o pauză. Aici nu este Harkov, aici nu este Lîman. Ne menținem liniile de apărare”, a mai susținut Stremousov.
Boris Rozhin, un blogger militar rus, a scris că forțele ruse încearcă să oprească ofensiva Ucrainei. „Dueluri de artilerie au loc între Zolota Balka și Dudchan”, a afirmat acesta, pe Telegram. „Forțele armate ale Ucrainei echipează bastioanele din pozițiile ocupate”, a mai scris bloggerul rus.
Bombardamentele rusești din Zaporojie au ucis 2 civili și au rănit alți 14, anunță Kievul
Bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore efectuate în opt regiuni ucrainene au ucis doi civili și au rănit alți 14, a anunțat luni administrația prezidențială din Ucraina, potrivit Al Jazeera.
Un atac cu rachete a fost efectuat asupra orașului Zaporojie, capitala regiunii cu același nume, ale cărei părți se află sub controlul rușilor și au fost anexate ilegal de Moscova.
Forțele ruse au tras 10 rachete antiaeriene S-300 asupra orașului și a două sate din apropiere, potrivit cancelariei prezidențiale.
Atacul a distrus un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, iar o persoană a fost rănită. Nu au fost raportate victime în cele două sate.
Armata ucraineană: Rușii fac controale pentru recrutare „din ușă în ușă” în zonele ocupate
Forțele ruse efectuează controale „din ușă în ușă” în zonele ocupate din Ucraina, căutând tineri care au vârsta necesară recrutării, a anunțat luni armata ucraineană, potrivit CNN.
„În teritoriile ocupate temporar, măsurile de mobilizare continuă, în timpul cărora forțele de ocupație efectuează acțiuni din ușă în ușă și întocmesc liste cu bărbații eligibili pentru recrutare”, a precizat Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei, într-un comunicat.
Forțele ruse au intensificat, de asemenea, verificările de documente la punctele de control, făcând „cât mai dificilă, pe cât posibil”, părăsirea zonelor ocupate, se mai arată în comunicat.
Oficialii ucraineni au avertizat de ceva timp că Rusia plănuia să se folosească de anexările teritoriale ca pretext pentru a recruta ucraineni din zonele ocupate și a-i folosi drept „carne de tun”.
Localitatea Torskoe, din Donețk, eliberată; trupele ucrainene înaintează și în regiunea sudică Herson
Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Torskoe în regiunea Doneţk din estul țării, una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, informează Agerpres citând agenția spaniolă de știri EFE.
Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi. El a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din această regiune, care a fost recucerit în weekend.
În zona oraşului Liman, a indicat Cerevatîi, forţele ucrainene capturează soldaţi ruşi care nu au reuşit să fugă şi încearcă să elimine minele de pe un teritoriu despre care a spus că ‘este puternic minat.
Armata rusă a suferit sâmbătă a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, retrăgându-se din bastionul prorus Liman (în regiunea Doneţk), la 24 de ore după ce Moscova a anexat ilegal această regiune împreună cu altele trei în estul şi sudul ţării.
Întrebat dacă într-adevăr a fost încercuit un număr mare de soldaţi ruşi în direcţia Liman, Cerevatîi a afirmat că „unii dintre ei au fost eliminaţi fizic, alţii au fost capturaţi, iar alţii au reuşit să plece în coloane sau în grupuri mici”.
În legătură cu această retragere, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării declarase sâmbătă că, „din cauza riscului de a fi încercuite, forţele aliate (trupele regulate ale armatei ruse, cele ale miliţiilor proruse şi ale mercenarilor Wagner) au fost retrase din localitatea Liman pe poziţii mai avantajoase”.
Avansuri și în sudul țării
Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a anunţat luni eliberarea a două aşezări în regiunea Herson, o altă zonă ocupată din sudul Ucrainei pe care Rusia a decis să o anexeze: Arhangelskoe şi Miroliubivka.
Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că forţele ucrainene au înregistrat progrese constante în jurul oraşului strategic Liman, care deschide calea spre Luhansk, şi au străpuns poziţii defensive ruse în nord-estul regiunii Herson.
În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al separatiştilor proruşi vine să confirme aceste informaţii, afirmând că forţele ucrainene încearcă să rupă liniile de apărare ruse în zona satului Kreminna, în estul regiunii Luhansk.
„După ce a trebuit să plecăm din Liman, militarii noştri s-au baricadat la periferia oraşului Kreminna, iar situaţia este destul de fierbinte acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al autoproclamatei Republici Populare Luhansk, Andrei Marociko, pe canalul Soloviov Live.
„Inamicul nu încetează să facă încercări pentru a ne sparge apărarea, dar eroii noştri opun rezistenţă chiar în aceste momente”, a spus el pe canalul unuia din principalii propagandişti ai Kremlinului, Vladimir Soloviov.
Localitatea Torskoe, despre a cărei cucerire se anunţase anterior, este situată la mică distanţă de graniţa administrativă a regiunii Luhansk.
„Unităţile noastre au cucerit deja satul Torskoe în drum spre Kreminna şi atacă cu foc de artilerie unităţile inamice care încearcă să se implanteze acolo şi să construiască o apărare”, indicase purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al armatei ucrainene.
Într-o declaraţie pentru Ukrainska Pravda, Cerevatîi a spus că, după recucerirea Kreminna, armata ucraineană va înainta spre Svatovo şi Rubejnoe, iar mai apoi se va îndrepta spre Severodoneţk şi Lisiceansk, pe care ruşii le-au preluat cu “un efort incredibil” în vară pentru a elibera întreaga regiune Luhansk.
În sudul ţării, şeful administraţiei civil-militare proruse Kiril Stremousov, a afirmat într-o înregistrare video postată pe Telegram că situaţia „este calmă” la Herson, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţase duminică seara, în discursul său cotidian către popor, că trupele ucrainene au eliberat localităţile Arhanghelskoe şi Miroliubivka din regiunea respectivă.
„În direcţia Herson, oricât de straniu ar părea, totul este sub control. Da, naziştii (forţele ucrainene) au înaintat un pic. Dar sistemul nostru de apărare funcţionează. Prin urmare, fără panică, indiferent de ce spun ei, noi suntem pe teritoriul regiunii Herson”, a declarat responsabilul prorus.
Mii de ruși din regiunea Habarovsk, chemați din greșeală la înrolare, au fost trimiși acasă
Mii de oameni din regiunea îndepărtată din estul Rusiei, Habarovsk, chemați să lupte în Ucraina, au fost trimiși acasă din cauza unei mobilizări greșite, potrivit unui oficial local, citat de The Guardian.
În regiunea Habarovsk, la aproximativ 8.500 de kilometri est de Moscova, guvernatorul Mihail Degtyaryov a declarat că un ofițer de înrolare a fost suspendat pentru mobilizare necorespunzătoare.
„Comisarul militar al regiunii Habarovsk, Yuri Laiko, a fost suspendat. Acest lucru nu va avea niciun impact asupra îndeplinirii sarcinilor pe care ni le-a stabilit președintele”, a spus acesta într-un videoclip Telegram.
Degtyaryov nu a precizat motivul concedierii, dar a menționat o serie de greșeli în procesul de recrutare.
„Din câteva mii de compatrioți ai noștri care au primit o citație și au ajuns la birourile militare de înrolare în ultimele 10 zile, aproximativ jumătate au fost trimiși înapoi acasă pentru că nu au îndeplinit criteriile de selecție”
El a adăugat că mobilizarea parțială ar trebui să se aplice numai categoriilor care au fost aprobate de Ministerul Apărării și de președinte. Orice abuz trebuie oprit.
Duma de Stat din Rusia a adoptat în unanimitate anexarea regiunilor ucrainene
Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a aprobat legile privind anexarea a patru teritorii ucrainene la Rusia, potrivit The Guardian.
Niciun parlamentar din Camera inferioară nu a votat împotriva proiectului de lege al președintelui Vladimir Putin și a modificărilor constituționale pentru a include regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk în Rusia.
Parlamentarii din camera superioară, Consiliul Federației Ruse, sunt așteptați să oficializeze mâine anexarea ilegală.
Ramzan Kadîrov, certat de secretarul de presă al lui Putin, după ce a cerut să fie folosite arme nucleare în Ucraina: „Emoțiile ar trebui excluse!”
Folosirea armelor nucleare de către Rusia este posibilă numai în conformitate cu doctrina, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care i-a răspuns astfel lui Ramzan Kadîrov, scrie agenția rusă de presă TASS.
Șeful Ceceniei a cerut să fie atacată Ucraina cu arme nucleare, după ce armata rusă a fost retrasă din Lîman.
„Șefii de regiuni au autoritatea de a-și exprima punctul de vedere, de a face evaluări. La urma urmei, aceștia sunt șefii întregilor regiuni rusești, inclusiv Ramzan Kadîrov, care, după cum știți, a făcut multe încă de la începutul Operațiunii Militare Specială și a avut o contribuție foarte mare la campanie. Și continuă să facă”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, luni, într-o conferință de presă.
Dar, a continuat el, „chiar și în momentele dificile, emoțiile ar trebui excluse din orice evaluări”.
„Folosim arme nucleare pe baza a ceea ce este stabilit în doctrina relevantă”. „Nu pot exista alte considerente aici”, a subliniat el.
Conform doctrinei nucleare ruse (Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare din 2020), utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă dacă inamicul folosește acest sau alte tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federația Ruse și aliațiilor săi, primește informații fiabile despre lansarea de rachete balistice pentru a ataca Rusia și aliații săi, impactul inamicului asupra obiectelor necesare pentru acțiunile de represalii ale forțelor nucleare, precum și în cazul agresiunii împotriva Federației Ruse cu folosirea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.
Ramzan Kadîrov anunță că fiii săi minori vor pleca pe front, în Ucraina
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, a postat luni dimineață un nou mesaj pe canalul de Telegram unde are peste 2,9 milioane de urmăritori și a anunțat că fiii săi de 14,15 și 16 ani urmează să plece pe front, în Ucraina.
Kadârov a postat un video de două minute și jumătate cu cei trei fii ai săi, Ahmat, Eli și Adam, care se antrenează în poligonul de tragere cu diferite arme, inclusiv lansatoare de grenade.
„Vârsta minoră nu ar trebui să interfereze cu pregătirea apărătorilor Patriei noastre. Nepoții Primului Președinte al Republicii Cecene, Eroul Rusiei Ahmat-Hadji Kadîrov, Ahmat, Eli și Adam au 16, 15 și, respectiv, 14 ani.
Dar pregătirea lor militară a început cu mult timp în urmă, aproape de mici. Nu este suficient doar să știi să tragi. Pe baza de pregătire RUS, ei sunt învățați cum să manevreze diferite arme, cum să le folosească la orice distanță și fundamentele teoretice.
Întotdeauna am crezut că scopul principal al oricărui tată este să insufle evlavie în fiii săi și să-i învețe să protejeze familia, oamenii, Patria. Daca vrei pace, pregateste-te de razboi!”, a spus Kadîrov.
Ramzan Kadîrov are 45 de ani și trei soții. El este tatăl a 12 copii, șase fete și 6 băieți, doi dintre aceștia fiind înfiați.
Kremlinul va consulta locuitorii din Herson și Zaporojie cu privire la trasarea granițelor
Kremlinul a declarat luni că se va consulta cu rezidenții care locuiesc în două dintre regiunile ucrainene anexate săptămâna trecută, Herson și Zaporojie, cu privire la modul în care ar trebui definite granițele lor, potrivit The Guardian.
„Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.
Rusia a pretins oficial să anexeze patru teritorii ucrainene săptămâna trecută, dar niciuna nu este pe deplin sub controlul forțelor Moscovei, iar forețele ucrainene continuă să avanseze în sud.
Aceste consultări indică posibilitatea ca mutarea de a anexa cele patru regiuni să fie sfârșitul oricărei ambiții a Rusiei de a duce teritoriul ucrainean dincolo de granițele lor existente.
În schimb, Moscova se poate concentra pe a deține teritoriile pe care le are de fapt și să impună noi granițe care ar a împărți regiunile Herson și Zaporojie, în zone deținute de ucraineni și zone deținute de ruși.
Jumătate dintre bărbații mobilizați într-o regiune din Rusia s-au întors acasă
Jumătate dintre locuitorii mobilizați ai teritoriului rus Habarovsk, aflat la granița cu China, s-au întors acasă după ce au fost convocați din greșeală, a declarat guvernatorul Mihail Degtiarev, relatează publicația Kommersant.
„În zece zile, câteva mii de conaționali ai noștri au primit citații și au ajuns la birourile militare de evidență și înrolare, iar jumătate dintre ei s-au întors acasă, întrucât nu îndeplineau criteriile de selecție pentru intrarea în serviciul militar, conform contractului”, a explicat guvernatorul.
Totodată, el a anunțat că Iuri Laiko, comisarul militar al regiunii, a fost demis.
Mai multe informații: Jumătate dintre mobilizații din Habarovsk, mii de bărbați, s-au întors acasă. Comisarul militar care le-a trimis ordinele a fost demis
Guvernator: Forțele ruse au atacat cu rachete regiunea Zaporojie
Forțele ruse au folosit aproape o duzină de rachete S-300, țintind orașul Zaporojie și două sate din regiune la începutul zilei de 3 octombrie, anunță guvernatorul Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Mai multe obiective de infrastructură au fost distruse, inclusiv un centru de reabilitare pentru copiii cu nevoi speciale.
O persoană a fost spitalizată în urma atacului.
ISW: Eșecurile Rusiei de pe câmpul de luptă o fac să piardă controlul asupra „spațiului informațional”
Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în analiza zilnică despre situația din Ucraina, că propagandiștii de la Kremlin se îndepărtează de narațiunea preferată a Moscovei și își exprimă deschis dezamăgirea față de desfășurarea mobilizării parțiale în Rusia, în timp ce deplâng pierderea orașului cheie Lîman, relatează The Guardian.
”Înfrângerea Rusiei din Harkov și Lîman, combinată cu eșecul Kremlinului de a desfășura mobilizarea parțială în mod eficient și corect, schimbă fundamental spațiul informațional rusesc. Mass-media sponsorizată de Kremlin și bloggeri ruși – o comunitate proeminentă de pe Telegram compusă din corespondenți de război ruși, foști oficiali și naționaliști – deplâng pierderea orașului Lîman, criticând eșecurile birocratice ale mobilizării parțiale. Ei atribuie înfrângerea din jurul Lîmanului și Harkovului eșecurilor militare ruse de a furniza și întări în mod corespunzător forțele ruse din nordul Donbasului și se plâng de lipsa de transparență în ceea ce privește progresul războiului”, se precizează în raportul think thank-ului american.
Unii invitați de la emisiunile de televiziune difuzate la 1 octombrie au criticat chiar decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa patru regiuni ucrainene înainte de a-și asigura granițele administrative sau chiar linia frontului, exprimând îndoielile cu privire la capacitatea Rusiei de a ocupa vreodată în întregime aceste teritorii.
Peste 180 de ruși care încercau să scape de recrutare au fost opriți la frontiera cu Georgia
Rusia a împiedicat peste 180 de bărbați să treacă granița în Georgia pentru a scăpa de mobilizarea parțială ordonată recent de președintele Vladimir Putin, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, potrivit Al Jazeera.
Bărbaților le-a fost înmânat un aviz de recrutare direct la punctul de trecere a frontierei Verkhny Lars, precizează agenția rusă de știri, citând biroul comisarului forțelor armate din republica rusă Osetia de Nord, din Caucaz, care se învecinează cu Georgia.
Interfax mai anunță că vor fi sporite controalele la frontieră care îi vizează pe bărbații eligibili pentru încorporare.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că recruții vor trebui să urmeze antrenamente în „zonele din spatele” zonei de luptă.
Premierul Șmihal: 900 de profesori ucraineni s-au alăturat forțelor armate de la începutul războiului
Prim-ministrul Denis Șmihal a anunțat că 900 de profesori ucraineni s-au alăturat, începând din 24 februarie, forțelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva agresiunii Rusiei, scrie The Kyiv Independent.
În cadrul ceremoniei anuale de decernare a premiului Global Teacher, Șmihal a spus că „acesta este exemplu minunat de a-ți servi poporul”.
Potrivit premierului ucrainean, aproximativ 3.000 de școli au fost distruse sau avariate de când a început războiul, în timp ce alte 1.200 au rămas în teritoriile ocupate.
În ciuda războiului, „procesul educațional continuă pentru că profesorii înțeleg importanța misiunii lor”, a punctat Șmihal.
Trupul unui voluntar britanic decedat după ce a fost luat prizonier în Ucraina a fost returnat acasă
Cadavrul unui voluntar britanic care a murit după ce a fost luat prizonier în Ucraina de către separatiștii proruși a fost returnat în Marea Britanie, informează The Guardian.
Familia lui Paul Urey a strâns 9.000 de lire sterline pentru a-i aduce acasă trupul neînsuflețit, după ce Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a transmis că nu poate plăti cheltuielile de repatriere.
Urey, în vârstă de 45 de ani, a fost luat prizonier de către de separatiștii proruși împreună cu alți cetățeni britanici în luna aprilie, după ce a călătorit la Donețk.
Inițial plănuise să se înroleze în Legiunea Străină Ucraineană, dar a fost respins din motive de sănătate și a devenit voluntar în domeniul ajutorului umanitar.
La scurt timp după ce a fost luat prizonier la un punct de control din apropierea orașului Zaporojie din sud-estul țării, membrii familiei sale i-au implorat pe ruși să îi ofere medicamentele de care avea nevoie pentru a-și gestiona diabetul de tip 1.
Când moartea lui Urey a fost anunțată, în iulie, un oficial rus, Natalya Nikonorov, a spus că decesul a fost cauzat de „insuficiență coronariană acută agravată de edem pulmonar și cerebral”.
Armata ucraineană anunță că a respins atacurile rușilor din apropierea a 7 așezări și că a doborât 8 drone kamikaze
Statul Major General al Ucrainei a anunțat că armata ucraineană a respins duminică atacurile rușilor efectuate în apropierea a șapte așezări și că a doborât opt drone kamikaze de fabricație iraniană, informează The Kyiv Independent.
Potrivit Statului Major General, trupele ucrainene au respins încercările rușilor de a avansa în apropierea orașului Bahmut, a satelor Zaitseve, Spirne și a altor patru așezări din regiunea Donețk.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat patru atacuri, lovind cu succes două depozite de armament ale rușilor și două sisteme de rachete antiaeriene, precizează Statul Major, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.
Armata ucraineană a mai reușit, duminică, să lovească cu succes 14 poziții ale trupelor ruse, cinci posturi de comandă și trei depozite de muniție, potrivit raportului publicat de Statul Major General.
Reprezentata lui Zelenski în Crimeea crede că Ucraina își poate recupera în curând teritoriul anexat
Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit celui mai important reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski în regiune, scrie The Guardian.
Deși nu există nicio sugestie că Ucraina este aproape de a fi în poziția de a-și recâștiga regiunea anexată, Tamila Tasheva și echipa sa își petrec zilele discutând despre modul în care Kievul ar putea redobândi controlul asupra peninsului și despre ce s-ar întâmpla atunci.
„Acesta este momentul X. Chiar acum, totul se întâmplă într-un mod care pare inevitabil”, a spus Tasheva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că se va întâmpla mult mai repede decât credeam acum un an”, a precizat aceasta.
Poliția a găsit în regiunea Harkov cadavrele a 5 civili care au încercat să fugă de sub ocupația rusă
Serhiy Bolvinov, șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, a declarat că cei cinci civili au încercat în luna mai să scape din orașul Kupiansk, ocupat de ruși la acel moment, dar au lovit o mină rusească în satul Vasylenkove, aflat în apropiere, scrie The Kyiv Independent.
Printre cei uciși se numără patru bărbați, cu vârste de 18, 19, 20 și 41 de ani, precum și o femeie de 50 de ani.
Trupurile acestora au fost descoperite duminică, 2 octombrie, după eliberarea zonei din mâinile forțelor ruse.
Membrii Apărării Teritoriale, decorați de Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat pe membrii Forțelor de Apărare Teritorială, relatează Al Jazeera.
Zelenski a remarcat modul în care luptătorii Apărării Teritoriale sunt implicați în eliberarea Harkovului și în apărarea mai multor regiuni, inclusiv Mikolaiv și Zaporojie.
„Regiunea Harkov este eliberată, în special, de către unitățile militare de apărare teritorială din Podolia și din regiunea Kiev”, a spus el.
Liderul de la Kiev a subliniat importanța dezvoltării în continuare a apărării teritoriale, afirmând că „aceasta este cea mai bună bază a securității noastre naționale”.
Lloyd Austin nu exclude posibilitatea ca Putin să recurgă la arme nucleare în Ucraina
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, afirmă că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să continue să sugereze că ar putea folosi arme nucleare în războiul dintre Rusia și Ucraina și consideră că este posibil ca liderul de la Kremlin să și facă acest lucru, scrie Politico.
„Nu există niciun control asupra domnului Putin”, a declarat Austin într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, difuzat duminică dimineață. „Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie”, a precizat secretarul american al Apărării.
Mai multe detalii: Secretarul american al Apărării consideră că nu este imposibil ca Putin să folosească armele nucleare. „Nu există niciun control asupra lui”
Guvernator: Cucerirea orașului Lîman, esențială pentru recuperarea regiunii vecine Luhansk
Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, consideră că recucerirea orașului Lîman din regiunea învecinată Donețk este esențială pentru recuperarea teritoriului pierdut în Luhansk, relatează Reuters.
„Eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk este unul dintre factorii cheie pentru continuarea eliberării regiunii Luhansk”, a scris duminică Haidai pe aplicația de mesagerie Telegram.
Regiunile Luhansk și Donețk alcătuiesc regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde se duc lupte grele între forțele ruse și ucrainene de luni de zile.
Putin a trimis Dumei de Stat proiectele legislative privind “aderarea” celor 4 regiuni ucrainene la Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a trimis Dumei de Stat tratatele privind anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. Documentul a fost publicat duminică în baza de date electronică a Dumei, potrivit CNN.
Putin a trimis, de asemenea, și proiecte de lege privind “aderarea” acestor regiuni la Federația Rusă, a anunțat duminică agenția rusă de stat TASS, citând un comunicat al serviciului de presă al Comisiei pentru Construcția de Stat și Legislație din Duma de Stat.
„Patru proiecte de legi constituționale federale privind intrarea în Federația Rusă a Republicilor Populare Donețk și Luhansk, a regiunilor Zaporojie și Herson au fost înaintate Dumei de Stat de către președintele Federației Ruse”, se arată în comunicatul citat de TASS.
Șeful comisiei parlamentare, Pavel Krasheninnikov a precizat, citat în comunicat, că Duma de Stat va examina proiectele de lege luni, 3 octombrie, iar Consiliul Federației urmează să se întrunească a doua zi.
Duma de Stat și Consiliul Federației sunt cele două camere ale parlamentului rus. Acestea urmează să se întrunească oficial în această săptămână pentru a discuta și vota proiectele legislative privind “aderarea” celor patru regiuni.
TASS precizează că Pavel Krasheninnikov a declarat că autoritățile administrative din regiunile anexate vor fi formate până la 1 iunie 2023. Rubla rusească va deveni singura unitate monetară și până atunci grivna ucraineană va putea circula acolo. Forțele armate ale acestor regiuni urmează să fie incluse în forțele armate ruse.
The Associated Press a găsit dovezi ale existenței a 10 locuri de tortură în orașul Izium
Prestigioasa agenție americană de presă The Associated Press (AP) a găsit dovezi ale existenței a zece locuri de tortură în orașul Izium din regiunea Harkov, în urma retragerii trupelor ruse, scrie The Guardian.
O groapă adâncă, fără soare, cu cifre sculptate în peretele de cărămidă. O închisoare subterană umedă care duhnea a urină și a mâncare stricată. O clinică, o secție de poliție și o grădiniță. Acestea se numără printre cele 10 locuri de tortură folosite de ruși și localizate de jurnaliștii de la The Associated Press de-a lungul orașului ucrainean Izium.
Mai multe detalii: 10 locuri de tortură, într-un singur oraș. The Associated Press a documentat modul în care rușii au semănat durere și frică în Izium
Conducerea militară a Rusiei, criticată pentru retragerea din Lîman
Oficialii ruși au început să critice conducerea militară a țării în urma retragerii forțelor ruse și separatiste din orașul strategic Lîman din regiunea Donețk, relatează CNN.
Parlamentarul rus Andrei Guruliov a declarat sâmbătă, vorbind în direct la Soloviov Live, un canal pro-Kremlin, că nu poate explica această „capitulare” din punct de vedere militar.
„Nu îmi este clar de ce nu au evaluat corect situația la acel moment, nu au întărit grupul de trupe”, a afirmat deputatul din cadrul Dumei de Stat a Rusiei și fost comandant al Armatei 58, generalul-locotenent Andrei Gurulev.
„Aceasta este probabil o etapă importantă nu doar militară, ci și politică, mai ales acum”, a mai spus el, adăugând că „problema este minciuna generală, raportarea unei situații bune. Acest sistem merge de sus până jos”.
Mai multe detalii: Conducerea militară a Rusiei, aspru criticată pentru retragerea din Lîman: “Problema este minciuna generală, sistemul merge de sus până jos”