Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 224-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 224.
Ucraina ar putea reporni centrala nucleară Zaporojie pentru a vedea dacă este sigură
Energoatom ar putea reporni centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, pentru a verifica standardele de siguranță, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, potrivit The Guardian.
Eventuala repornire vine la câteva săptămâni după ce au existat temeri din ce în ce mai mari cu privire la un dezastru cauzat de radiații la centrala ocupată de ruși.
Energoatom, compania nucleară de stat ucraineană, a închis cele șase reactoare rămase ale centralei pe 11 septembrie, pe fondul luptelor din zonă. Activitatea militară rusă a întrerupt sursele de alimentare pentru sistemele de siguranță, stârnind temeri cu privire la o criză de siguranță nucleară, a menționat AP.
Dar președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat astăzi poate reporni două dintre reactoare, în zilele următoare, pentru a „proteja instalațiile de siguranță pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad”.
„Dacă aveți temperatură scăzută, veți îngheța totul în interior. Echipamentele de siguranță se vor deteriora. Deci aveți nevoie de încălzire și singura căldură va veni de la reactorul de lucru.”, a spus Kotin.
Chiar și cu reactoarele oprite, deteriorarea sistemelor sau defecțiunile din cauza vremii reci ar putea duce în continuare la o catastrofă, a spus președintele companiei.
Zelenski: Forțele ucrainene înaintează „repede și puternic” spre Herson
Forțele ucrainene au împins și mai mult linia frontului spre orașul Herson, ocupat de ruși, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN.
„Armata ucraineană avansează destul de rapid și puternic în sudul țării noastre în cadrul operațiunii defensive în curs”, a spus Zelensky în discursul său de seară. „Doar în această săptămână, zeci de așezări au fost deja eliberate de pseudo-referendumul rusesc.”
În regiunea de sud a Hersonului, el a spus că orașele Liubîmivka, Hreșcenivka, Zolota Balka, Bileaiivka, Ukraiinka, Velîka, Mala Oleksandrivka și Davîdiv Brid au fost toate eliberate, „și aceasta nu este o listă completă”.
„Războinicii noștri nu se opresc. Și este doar o chestiune de timp când îl vom alunga pe ocupant de pe tot pământul nostru”, a spus el.
Hersonul este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia a susținut că le anexează, încălcând dreptul internațional.
Diplomat rus: Ajutorul militar acordat Ucrainei grăbește posibilitatea unei „confruntări militare directe”
Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina grăbește posibilitatea unei „ciocniri militare directe” între Rusia și NATO, a declarat marți un diplomat rus, citat de CNN.
„SUA continuă să pompeze mai multe arme în Ucraina, facilitând participarea directă a luptătorilor și a consilierilor săi la conflict”, a declarat Konstantin Vorontsov, șeful delegației ruse la Comisia de dezarmare a Națiunilor Unite, în cadrul primului comitet al Adunării Generale a ONU.
„Acest lucru nu numai că prelungește luptele, dar duce și situația mai aproape de o linie periculoasă a unei ciocniri militare directe între Rusia și NATO”, a adăugat el.
Comentariile diplomatului vin după ce SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar în valoare de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Într-o declarație de marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit despre forțele ucrainene care folosesc în mod eficient sprijinul SUA pentru a continua „contraofensiva reușită de a-și recupera pământurile confiscate ilegal de Rusia”.
Directorul centralei Zaporojie va fi înlocuit după eliberarea din detenția Rusiei, a declarat organul de pază nuclear al ONU
Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, nu își va continua îndatoririle la centrală după eliberarea sa din închisoare, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit CNN.
Murashov a fost reținut de o patrulă rusă, a declarat sâmbătă președintele companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, Petro Kotin.
Kotin a spus că Murashov se afla în mașina sa în drumul de la fabrică când a fost oprit, scos din mașină și condus într-o direcție necunoscută în timp ce era legat la ochi.
AIEA a declarat luni că a primit confirmarea că Murashov s-a întors la familia sa în siguranță.
„AIEA înțelege că dl Murashov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina și nu își va continua îndatoririle la ZNPP. Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol”, a spus AIEA într-o declarație actualizată marți.
AIEA, organul de pază nuclear al Națiunilor Unite, a declarat că „absența lui Murashov de la serviciu în acest fel a avut un impact imediat și grav asupra luării deciziilor în asigurarea siguranței și securității centralei”.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, urmează să călătorească la Kiev și apoi la Moscova, în cursul acestei săptămâni, pentru consultări „în scopul de a conveni și implementa o zonă de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul ZNPP, cât mai curând posibil”.
Oficial ucrainean: Rusia încearcă să stabilească o „frontieră de stat” la linia de control în regiunea Zaporojie
Rusia încearcă să stabilească o „frontieră de stat” în punctul care împarte controlul rus de cel ucrainean în regiunea Zaporojie din Ucraina, a declarat marți un oficial regional ucrainean, potrivit CNN.
Numărul de persoane care ies din teritoriul ocupat de ruși prin punctul de control Vasîlivka a scăzut de la câteva mii pe zi săptămâna trecută, înainte de pretinsele anexări ale Rusiei, la doar o câțiva acum, potrivit guvernului ucrainean, care spune că punctul de trecere este închis.
În stabilirea acestor frontiere, ei pun reguli de trecere, a declarat Aleksandr Starukh, șeful Autorității Militare Regionale Zaporojie, la televiziunea națională.
Zaporojie este unul dintre cele patru teritorii din Ucraina pe care Rusia pretinde că le-a anexat.
Aceste acțiuni sunt o copie a ceea ce Moscova „a făcut cu Crimeea și Donbasul”, a spus Starukh.
Kremlinul nu pare să știe exact ce teritorii a anexat, întrucât, mari părți din regiunile despre care spune că aparțin Rusiei sunt încă controlate de forțele ucrainene.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „vom continua să ne consultăm cu populația din aceste regiuni”.
Giorgia Meloni i-a promis lui Volodimir Zelenski „sprijinul său deplin”, într-o convorbire telefonică
Giorgia Meloni, care urmează să devină următorul prim-ministru al Italiei, a promis marți toată susținerea ei pentru Ucraina într-un apel telefonic cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat partidul ei Frații Italiei, potrivit The Guardian.
Potrivit Reuters, într-unul dintre primele ei apeluri telefonice cu un lider străin, de la câștigarea alegerilor săptămâna trecută, Meloni „și-a subliniat angajamentul față de orice efort diplomatic util pentru încheierea conflictului” cu Rusia, se arată în comunicatul partidului.
Acesta a adăugat că Zelenski a invitat-o să viziteze Kievul cât mai curând posibil și și-a exprimat recunoștința pentru armele pe care Italia le-a trimis Ucrainei în urma invaziei ruse.
Meloni a fost unul dintre puținii lideri politici italieni care a susținut fără rezerve decizia premierului în exercițiu Mario Draghi de a livra arme în Ucraina, chiar dacă ea afla în opoziție.
În schimb, cei doi aliați politici ai lui Meloni, Liga și Forza Italia, care erau ambii în coaliția lui Draghi, au fost mult mai rezervați, reflectând legăturile lor strânse din trecut cu președintele rus Vladimir Putin.
Subliniind profunzimea acestor legături, liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, a declarat luna trecută că Putin a fost „împins” să invadeze Ucraina și a vrut să pună „oameni cumsecade” la conducere la Kiev.
Lukașenko spune că țara sa „participă” la război, însă nu militar
Alexandr Lukașenko a declarat marți că țara sa a este implicată în războiul ruso-ucrainean, dar că nu este o parte militară activă în conflict, potrivit CNN.
„În ceea ce privește participarea noastră la o operațiune militară specială din Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri militare, relatează agenția de știri de stat Belta.
El a spus apoi că țara sa „participă” la război, împiedicând răspândirea acestuia în Belarus și împiedicând „o lovitură asupra Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale din Polonia, Lituania și Letonia”.
„Așa cum am spus, nimeni nu va împușca ruși în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a spus liderul belarus.
El a adăugat că Belarus este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiați.
El a subliniat că nu intenționează să anunțe vreo mobilizare, dar că vrea să învețe din experiența Rusiei.
Lukașenko a fost un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin, iar țara sa a fost folosită ca punct de plecare pentru trupele ruse în februarie.
Trupele ruse se retrag rapid din estul şi sudul Ucrainei
Hărțile Ministerului rus al Apărării par să arate retrageri rapide ale forțelor de invazie ruse din zonele din estul și sudul Ucrainei, unde au fost supuse unei presiuni severe din cauza contraofensivei ucrainene, relatează Reuters, conform The Guardian.
Informarea video zilnică a ministerului rus nu a menționat nicio retragere, dar pe hărțile folosite pentru a arăta locația presupuselor lovituri ruse, zona care desemnează controlul militar rusesc era mult mai mică decât în ziua precedentă.
În nord-estul Ucrainei, forţele ruse păreau să se fi retras cu aproximativ 20 km spre est, până la granița cu provincia Luhansk.
Acest lucru ar însemna că au eliberat ultimele rămășițe ale provinciei ucrainene Harkov – unde Rusia a menținut timp de câteva luni o administrație de ocupație – cu excepția unei mici porțiuni între orașul Dvorichna și frontiera rusă.
În provincia Herson din sudul Ucrainei, linia de control al Rusiei pe malul drept al râului Dnipro s-a mutat cu 25 km spre sud pe hartă, pe o linie care pleacă spre vest de la orașul Dudchany, situat pe malul râului.
Ambele zone sunt câmpuri de luptă în care Ucraina a raportat progrese, deși fără a oferi detalii complete.
Joe Biden a discutat astăzi cu președintele Zelenski
Președintele SUA, Joe Biden, a discutat în această dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Casa Albă, informează CNN.
Convorbirea are loc în contextul în care SUA urmează să anunțe un alt pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include încă patru sisteme de rachete, cunoscute sub numele de High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), precum și obuziere și muniție suplimentară.
SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina
SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), precum și mai multe obuziere și muniție, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării, relatează CNN.
Pachetul, care intră sub incidența unei Autorități Prezidențiale de Reducere a Activității și va fi extras direct din stocurile SUA, include, de asemenea, 16 obuziere de 155 mm și 16 obuziere de 105 mm, împreună cu muniția aferentă, a precizat oficialul.
Acest pachet va oferi Ucrainei un total de 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare succes împotriva forțelor ruse. Ucrainenii au folosit muniția GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), lansată din vehiculul HIMARS, pentru a efectua lovituri de precizie împotriva centrelor logistice rusești, a posturilor de comandă, a depozitelor de muniție și nu numai.
Cu cel mai recent pachet de 625 de milioane de dolari, ajutorul SUA pentru Ucraina se ridică la peste 16,8 miliarde de dolari, de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie.
Ucraina confirmă eliberarea a 2 orașe din sudul regiunii Herson
Forțele ucrainene au recucerit două orașe din sudul regiunii Herson – Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka, a confirmat marți Ministerul ucrainean al Apărării, conform CNN.
„Soldaţii ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”, a declarat Ministerul Apărării pe Twitter.
Iurii Sobolevskyi, șeful adjunct al consiliului regional Herson, a confirmat eliberarea orașului Velika Oleksandrivka pe Telegram.
Anunțurile vin în contextul în care oficiali și analiști pro-ruși, precum și oficiali ucraineni, afirmă că forțele ucrainene fac progrese semnificative spre orașul Herson ocupat, situat pe malul vestic al râului Dnipro.
Herson este unul dintre cele patru teritorii parțial ocupate pe care Rusia susține că le anexează încălcând dreptul internațional.
Aproape 700.000 de ruşi au plecat din ţară, după mobilizarea anunţată de Putin
Până la 700.000 de cetățeni ruși au părăsit țara în urma ordinului președintelui Vladimir Putin de mobilizare „parțială” din 21 septembrie, a relatat Forbes Rusia, care citează o sursă familiarizată cu estimările Kremlinului, potrivit The Moscow Times.
Mulți dintre cei 700.000 de ruși au plecat în țările vecine din Caucazul de Sud și Asia Centrală. Aproximativ 200.000 au intrat în Kazahstan în ultimele două săptămâni, iar peste 53.000 de ruși au trecut granița georgiană în prima săptămână după mobilizare.
Alți 66.000 de cetățeni ruși au intrat, de asemenea, în țările UE în urma anunțului de mobilizare, a calculat agenția europeană de frontieră Frontex.
Ucraina va primi următoarea tranşă de ajutor de la UE până la mijlocul lunii
Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au convenit astăzi să integreze plățile de sprijin ale UE către Ucraina în bugetul pentru 2023, pentru a face plățile mai structurate și mai previzibile, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează The Guardian.
Vorbind cu jurnaliștii după o reuniune a miniștrilor, Dombrovskis a recunoscut că plățile din acest an ale UE către Ucraina au fost cu greu regulate – un motiv de îngrijorare pentru Kiev, care trebuie să plătească în mod regulat salariile lucrătorilor publici și pensiile.
UE a convenit să sprijine Ucraina cu 9 miliarde de euro (7,85 miliarde de lire sterline) în luna mai, dar a făcut prima plată de 1 miliard de euro abia în iulie.
Potrivit Reuters, Dombrovskis a declarat că următoarea tranșă de 5 miliarde de euro va fi efectuată până la jumătatea lunii octombrie, iar restul de 3 miliarde de euro în două tranșe, în noiembrie și decembrie.
Directorul CIA: Președintele rus Putin poate fi „destul de periculos și nechibzuit” dacă este încolțit
Președintele rus Vladimir Putin poate fi „destul de periculos și nesăbuit” dacă este încolțit, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu pentru CBS, transmite CNN.
Putin „trebuie să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, [ci] de ceea ce se întâmplă acasă și de ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a declarat Burns pentru CBS.
Directorul CIA a remarcat în special faptul că, în ciuda promisiunii Chinei din februarie privind o „prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere sprijinul militar pe care Putin l-a solicitat și „și-a controlat entuziasmul față de modul în care Rusia a condus războiul”.
Provocările în creștere ale Rusiei l-au lăsat pe Putin cu mai puține opțiuni, ceea ce îl face mai periculos, a sugerat Burns.
„Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a spus Burns.
Locuitorii din teritoriile ucrainene anexate au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia
Locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat marți ministrul adjunct de externe al Rusiei, Evgheni Ivanov, pentru agenția de presă de stat RIA Novosti, transmite CNN.
„La fel cum a fost și în cazul Crimeii. În termen de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere”, a declarat Ivanov, adăugând că în noile teritorii, eliberarea documentelor va fi accelerată.
Potrivit Kremlinului, se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să semneze marți documentele privind anexarea celor patru regiuni ucrainene – autoproclamatele republici populare Luhansk și Donețk, regiunile Herson și Zaporojie.
Semnarea legilor de către Putin ar finaliza ultima etapă a procesului de anexare, bazat pe sistemul juridic rusesc.
Potrivit CNN, anexarea este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, iar guvernele occidentale au promis să nu recunoască regiunile ca teritoriu rus.
Peste 200.000 de ruşi au intrat în Kazahstan, după mobilizarea parţială anunţată de Putin
Peste 200.000 de cetățeni ruși au sosit în Kazahstan, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, potrivit ministrului kazah de interne Marat Akhmetzhanov, informează CNN.
Dintre cei 200.000 de sosiți, peste 147.000 au plecat deja din 21 septembrie, a declarat Akhmetzhanov pentru agenția de știri de stat kazahă Kazinform.
Luni, Akhmetzhanov a declarat că peste 7.000 au sosit și 11.000 au plecat, potrivit Kazinform. El a mai spus că 68 de ruși au solicitat cetățenia kazahă.
Rusia și Kazahstanul sunt ţări vecine care împart o graniță lungă de 7.000 de kilometri.
Lukașenko: Participăm în Ucraina, dar nu ucidem pe nimeni
Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a declarat marți că țara sa participă la „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, dar fără să își trimită armata în țara vecină.
„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem trupele nicăieri. Nu le încălcăm obligațiile”, a spus Aleksandr Lukașenko.
Potrivit liderului de la Minsk, participarea Belarusului este pentru a „preveni răspândirea acestui conflict pe teritoriul Belarus”. Și, de asemenea, pentru a preveni un atac asupra Belarusului „sub pretextul unei operațiuni militare speciale a Poloniei, Lituaniei și Letoniei”, pentru că „nimeni nu îi va împușca pe ruși în spate de pe teritoriul Belarusului”.
În același timp, Lukașenko a acuzat Ucraina de provocări la graniță. „În mod constant (n.r. – Ucraina) efectuează recunoașteri optice, radio-electronice, radio-tehnice asupra trupelor și facilităților de pe teritoriul nostru. Adesea, cu dronele lor încalcă granița de stat”, a precizat Alșeksandr Lukașenko.
Peste 200.000 de ruși au fost încorporați de la începutul mobilizării parțiale
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marți că din 21 septembrie, ziua în care a fost decretată mobilizarea parțială, peste 200 de mii de oameni au ajuns în Forțele Armate Ruse.
„Pregătirea personalului unităților formate se desfășoară la 80 de poligoane de antrenament și în șase centre de pregătire”, a spus Serghei Șoigu.
Potrivit ministrului rus al apărării, oficialii de resort au fost instruiți să furnizeze mobilizaților seturile necesare de îmbrăcăminte și alte bunuri și să-i numească în funcții militare.
Serghei Șoigu a anunțat că Rusia dorește să recruteze până la 300.000 de militari în cadrul inițiativei de mobilizare parțială.
Zelenski exclude negocierile cu Putin
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care declară oficial „imposibilă” perspectiva oricăror discuții ucrainene cu președintele rus Vladimir Putin.
Zelenski a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare „Cu privire la acțiunile Ucrainei ca răspuns la încercarea Federației Ruse de a anexa teritoriile statului nostru, în scopul garantării securității spațiului euro-atlantic, al Ucrainei și al restabilirii acestuia. integritate teritoriala.”
Decretul a oficializat comentariile făcute de Zelenski, vineri, după ce președintele rus a proclamat că patru regiuni ocupate ale Ucrainei fac parte din Rusia.
„El (n.r. – Putin) nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia , dar cu un alt președinte al Rusiei”, a spus, vineri, Volodimir Zelenski.
Prima clauză a decretului, care a fost pregătită de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei la 30 septembrie, prevede că „(Ucraina a decis) să declare imposibilitatea de a purta negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”.
Un tren militar nuclear rusesc se îndreaptă spre Ucraina
Trenul militar nuclear a fost văzut marți în mișcare, deplasându-se în direcția Ucrainei, ca un posibil avertisment către Occident, relatează Daily Mail..
Imaginile cu trenul militar nuclear rusesc arată o serie de transportoare blindate încărcate pe vagoane platformă, împreună cu alte vehicule militare, deplasându-se prin centrul Rusiei, în direcția Ucrainei. Videoclipul a fost postat pe Telegram, pe canalul pro-rus Rybar.
Potrivit experților, echipamentele militare observate în tren ar aparține Diviziei a 12-a a Ministerului Apărării din Rusia, specializată pe depozitarea, întreținerea și furnizarea de arme nucleare.
Analiștii militari au susținut că această mișcare a armatei ruse ar putea fi un semn al escaladării conflictului din Ucraina din partea Moscovei sau al efectuării la scară largă a unor teste nucleare de pregătire.
Vladimir Putin a spus clar că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, iar tensiunile au crescut de la anexarea a patru regiuni din Ucraina.
Acest eveniment vine în timp ce NATO a avertizat că submarinul nuclear Belgorod al Rusiei și-a părăsit baza sa de la Cercul Arctic, existând suspiciuni că Moscova ar putea efectua teste cu temuta rachetă subcavatică Poseidon.
Consiliul Federației a ratificat anexarea celor patru regiuni ucrainene la Rusia
Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a ratificat în unanimitate în ședința de marți încorporarea la Federația Rusă a regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina, în urma unui vot similar dat luni în Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei, relatează The Guardian.
Documentele ratificate de Consiliul Federației și Duma de Stat se întorc acum la Kremlin pentru semnătura finală a președintelui Vladimir Putin, pentru a finaliza procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, care reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.
Mai multe detalii: Consiliul Federației a ratificat anexarea la Federația Rusă a regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson
Marea Britanie anunță că va susține Ucraina „până la victorie”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina „până la victorie”, promite ministrul său de externe, James Cleverly, relatează AFP.
„Nu suntem comentatori. Suntem actori pe teren, facem diferenţa apărându-ne valorile. Credem în libertate, în statul de drept. Credem că un agresor nu poate să îşi invadeze vecinul cu impunitate”, a subliniat James Cleverly.
„Din acest motiv, suntem alături de ucrainenii curajoşi care îşi apără patria. Marea Britanie are rezistenţa strategică necesară pentru a-i ajuta să obţină victoria. Îi vom susţine până când suveranitatea lor va fi restaurată. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea (regiunilor) Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie”, a promis James Cleverly.
Harkov, bombardat din nou de ruși. Probleme pe rețeaua feroviară
Oficialii ucraineni au anunțat că orașul Harkov a fost din nou ținta bombardamentelor rusești. O femeie a murit, iar infrastructura feroviară a fost avariată.
„Marți, la 06:48 o rachetă a lovit întreprinderea din districtul Kholodnohirsky. A izbucnit un incendiu. Un atac cu rachetă a avariat infrastructura din districtul Novobavarsky. O femeie de 46 de ani a murit. A izbucnit și un incendiu, care este ținut sub control”, a transmis Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale de stat din Harkov.
Ca urmare a bombardamentelor rusești din Harkov, rețeaua feroviară este parțial dezactivată, dar întârzierile trenurilor sunt minime, a anunțat Ukrzaliznytsia, compania care gestionează rețeaua feroviară din Ucraina.
„Noaptea, inamicul a atacat din nou pașnicul Harkov. Ca urmare a loviturii cu rachete, avem o întrerupere a curentului în rețeaua noastră, dar întârzierile trenurilor sunt minime, cursa Kiev – Harkov a ajuns la Harkov cu o întârziere de 9 minute. , iar următorul tren Harkov – Kiev a plecat conform programului la 8:28”, a transmis Ukrzaliznytsia.
Cel puțin patru răniți, după ce rușii au bombardat orașul Nikopol
Șeful administrației militaro-civile Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat, într-un comunicat, că în noaptea de luni spre marți, rușii au bombardat orașul Nikopol, rănind patru persoane.
„Nikopol a fost cel mai afectat. Acolo au lovit aproximativ 30 de obuze „Grad” rusești și de artilerie grea. Patru bărbați – 28, 48, 50 și 66 de ani – au fost răniți. Doi dintre ei sunt în spital”, a transmis Valentin Reznichenko.
În plus, mai mult de 30 de clădiri înalte au fost avariate. Într-una dintre clădiri au fost distruse 4 apartamente.
De asemenea, în urma bombardamentului au fost afectate o școală, o farmacie, o întreprindere industrială, un ascensor de cereale, mai multe magazine și clădiri administrative.
Oficial american: Forțele ruse alungate din Lîman se deplasează spre Kreminna „pentru a menține linia” de apărare
Trupele ruse alungate din orașul strategic Lîman, din regiunea ucraineană estică Donețk, se deplasează înapoi spre orașul Kreminna, în est, „pentru a menține linia” de apărare, afirmă un înalt oficial militar american, citat de CNN.
Oficialul consideră că eliberarea orașului Lîman de către forțele ucrainene reprezintă o „realizare operațională semnificativă”, deoarece acesta era folosit de forțele ruse ca „centru logistic”.
„Cucerirea (orașului Lîman) are un impact asupra capacității de realimentare a trupelor de-a lungul liniei (…) din regiunea Harkov, până în apropiere de Bahmut și până la sud de Herson”, a precizat oficialul american, într-o convorbire cu reporterii.
Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de mobilizare, anunță presa de stat
Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de înrolare, potrivit serviciului de presă al guvernului regional, citat luni de agenția rusă de stat RIA Novosti.
„În total, în regiunea Leningrad au fost anulate 100 de decizii privind măsurile de mobilizare. Dintre acestea, 76 – din cauza vârstei, una – din cauza numărului de copii minori, două – din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 – din cauza aptitudinilor fizice limitate”, a precizat serviciului de presă al guvernului regional.
Prin decretul președintelui Vladimir Putin, o mobilizare parțială se desfășoară în Rusia din 21 septembrie. Duminică, doi parlamentari ruși de rang înalt au declarat că mobilizarea ar trebui să se desfășoare „în conformitate cu legea”, în urma unor informații privind „incidente eronate de mobilizare a cetățenilor”, notează CNN.
SUA vor trimite Ucrainei 4 sisteme HIMARS în cadrul unui pachet de ajutor de 625 milioane de dolari
Se așteaptă ca următorul pachet de asistență militară al administrației Biden pentru Ucraina să includă patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniții, mine și vehicule rezistente la mine, au declarat luni pentru Reuters două surse din domeniul securității, cu privire la pachetul de 625 de milioane de dolari.
Pachetul, care urmează să fie anunțat chiar marți, este primul pachet de ajutor de când Rusia a anexat cele patru regiuni ucrainene și al doilea pachet de asistență prezidențială (Presidential Drawdown Authority – PDA, autoritatea prezidențială de retragere, n.r.) de când Ucraina a obținut o serie de câștiguri importante pe câmpul de luptă, la mijlocul lunii septembrie.
Prin utilizarea autorității de retragere, cele patru lansatoare HIMARS și rachetele asociate, cele aproximativ 200 de vehicule rezistente la mine (MRAP), muniția pentru obuziere și minele pot fi trimise în Ucraina în zilele următoare.
Cel puțin 6 recruți militari ruși au murit de când a început campania de mobilizare
Cel puțin șase soldați ruși recent încoporați au murit de la începutul mobilizării „parțiale” a țării pentru războiul din Ucraina, decretată în urmă cu mai puțin de două săptămâni de către președintele Vladimir Putin, a anunțat avocatul Pavel Chikov care activează în domeniul apărării drepturilor omului, potrivit The Moscow Times.
Trei dintre soldați au murit la un centru de antrenament al armatei din regiunea Sverdlovsk, a anunțat luni postul local de știri EAN.
„Confirm că trei persoane au murit”, a declarat pentru EAN deputatul federal Maxim Ivanov. „Unul dintre cei mobilizați a murit în urma unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza unei ciroze hepatice”, a precizat deputatul.
Mai multe detalii: Cel puțin 6 recruți ruși au murit în plină campanie de mobilizare. Printre cauzele deceselor: atac de cord, ciroză hepatică, sinucidere
Șefa diplomației germane: Berlinul tratează foarte serios ameninţările nucleare ale lui Putin
Guvernul german tratează „foarte serios” ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe german, Annalena Baerbock într-un interviu, informează agenția de presă DPA.
„Luăm cuvintele lui în foarte serios, orice altceva ar fi neglijenţă”, a declarat Baerbock pentru publicaţia Neue Osnabrücker Zeitung, potrivit Agerpres.
Putin a arătat încă o dată că nu se dă înapoi de la cele mai grave crime de război, a subliniat şefa diplomaţiei germane. În acelaşi timp, liderul de la Kremlin ştie că „nicio ţară din lume – nici măcar cele care, precum China, nu au adoptat o poziţie clară până acum – nu va accepta pur şi simplu să se joace cu focul pe această chestiune. Nu trebuie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în şantaj – Putin ar vedea asta ca pe o invitaţie la o escaladare suplimentară”, a continuat ea.
Reprezentanta Berlinului s-a declarat convinsă că liderul de la Kremlin este în pierdere de sprijin la nivel internaţional. „Greu de crezut că vreo ţară din lume încă îl sprijină pe Vladimir Putin; tinerii ruşi părăsesc ţara cu sutele de mii. Preşedintele rus este mai singur şi mai izolat ca niciodată”, a încheiat ministrul de externe german.
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak îl ironizează pe Elon Musk
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a ironizat luni pe Elon Musk, după ce controversatul miliardar a sugerat că Ucraina ar trebui să accepte anexarea peninsulei Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, scrie The Guardian.
Elon Musk a propus pe Twitter propunerea sa de pace între Kiev și Moscova, care mai prevede ca Ucraina să rămână neutră, precum și reluarea alegerilor din regiunile anexate sub supravegherea ONU. “Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris miliardarul, care și-a însoțit postarea de un sondaj.
Podoliak i-a răspuns că există un plan și mai bun de pace. “1. Ucraina își eliberează toate teritoriile sale. Inclusiv Crimeea anexată. 2. Rusia se supune demilitarizării și renunțării obligatorii la armele nucleare, astfel încât să nu-i mai poată amenința pe alții. 3. Criminalii de război sunt judecați de tribunale internaționale. Să votăm?”, a scris consilierul lui Zelenski.
Statul Major General al Ucrainei: Atacurile rușilor din apropierea a 5 așezări din Donețk, respinse
Statul Major General al Ucrainei a anunțat luni că forțele armate ale țării au respins atacurile lansate de ruși în apropierea a cinci așezări, informează The Kyiv Independent.
Astfel, trupele ucrainene au respins încercările forțelor ruse de a avansa în apropierea așezărilor Maiorsk, New York, Zaitseve, Nevelske și Pobieda, din regiunea Donețk.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat două rachete și au efectuat șapte atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei, a adăugat conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front.
Atac cu rachete asupra unui spital din districtul Kupiansk; un medic a fost ucis
Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat luni că o persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită în urma unui atac cu rachete al rușilor asupra unui spital din regiunea Harkov, informează The Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorul regiunii Harkov, clădirea spitalului din districtul Kupiansk a fost aproape complet distrusă în urma atacului.
“Din păcate, un medic anestezist a fost ucis, iar o asistentă a fost rănită. Informațiile despre victime sunt încă în curs de verificare”, a precizat Sinegubov, într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război” împotriva Rusiei
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul – şi Occidentul în ansamblu – că foloseşte Ucraina ca ”instrument de război” împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, informează agenţia spaniolă de știri EFE, preluată de Agerpres.
”În prezent, Statele Unite şi-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea ţărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică”, a spus Lavrov în plenul parlamentului rus, la şedinţa de ratificare a anexării la Rusia a celor patru regiuni ucrainene.
În plus, şeful diplomaţiei ruse consideră că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea ”unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei”, el afirmând că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada ţări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.
”Rezoluţiile Adunării Generale a ONU care condamnau acestea şi alte acţiuni agresive ale SUA, americanii pur şi simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche şi le-au ieşit pe cealaltă”, a remarcat Lavrov.
Mai multe detalii: Rusia continuă retorica agresivă la adresa Occidentului. Lavrov compară acțiunile SUA din prezent cu cele ale Germaniei naziste
Trupele ucrainene au eliberat satul Borova din regiunea Harkov
Armata ucraineană a eliberat luni satul Borova, din regiunea Harkov, potrivit consiliului local. Borova este situat la est de râul Oskil, scrie The Kyiv Independent.
La începutul lunii septembrie, Ucraina a lansat o contraofensivă în regiunea nord-estică, eliberând orașele Izium, Balakliia și Kupiansk, până la data 10 septembrie. Peste 6.000 de kilometri pătrați și 150.000 de locuitori au fost eliberați în decurs de o săptămână.
La sfârșitul lunii septembrie, forțele armate ucrainene au traversat râul Oskil și și-au continuat contraofensiva, care vizează acum și regiunile vecine Donețk și Luhansk.
După ce trupele ruse au părăsit regiunea Harkov, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că 447 de cadavre au fost găsite la un loc de înmormântare în masă din orașul Izium. Anterior, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că majoritatea cadavrelor prezentau semne de moarte violentă, 30 dintre acestea având și semne de tortură.