Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 232.
Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană
Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, a anunţat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat canalului France 2, notează AFP.
„Vom livra radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone”, a spus el.
Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei tunuri Caesar.
Ucraina spune că un oraș a fost lovit miercuri de peste 300 de obuze
Forțele ruse continuă să lanseze operațiuni ofensive pe fondul ritmului mult mai ridicat al atacurilor cu rachete, a transmis armata ucraineană, citată de CNN.
Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a transmis miercuri seară că forțele inamice „încearcă să desfășoare acțiuni ofensive pe direcțiile Bakhmut și Avdiivka”, ambele în regiunea de est Donețk. Acele atacuri și altele din Donețk au fost respinse.
De asemenea, zone din Dnipropetrovsk și Zaporojie au fost atacate, în special orașul Orihiv. Svitlana Mandrych, șef adjunct al Orihiv, a declarat că un total de 324 de obuze au lovit orașul miercuri.
”Nouă locuitori răniți… Infrastructura orașului este distrusă. Populația este eliminată. Mai avem o noapte de supraviețuire înainte. Acum auzim din nou explozii” a spus ea, făcând un apel către orășeni să rămână în adăposturi.
Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc va atrage „aproape sigur un răspuns fizic”
Cursul războiului din Ucraina se va schimba în cazul în care Vladimir Putin decide să folosească armele nucleare în conflict, decizie care va „atrage aproape sigur un răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și, eventual, din partea NATO, a declarat miercuri un înalt oficial NATO, citat de Reuters.
Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova va avea „consecințe fără precedent” pentru Rusia, a avertizat oficialul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită de Reuters.
Mai multe informații: Oficial NATO: Un atac nuclear rusesc va atrage „aproape sigur un răspuns fizic” din partea NATO
Înalt general american numește atacul Rusiei asupra infrastructurii civile drept „crimă de război”
Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun, a numit atacurile Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina drept „crime de război”, transmite CNN.
„Rusia a lovit în mod deliberat infrastructura civilă cu scopul de a dăuna civililor. Aceștia au vizat bătrânii, femeile și copiii din Ucraina. Atacurile nediscriminatorii și deliberate asupra țintelor civile sunt o crimă de război în regulile internaționale de război”, a spus Milley.
Ucraina a doborât două drone kamikaze deasupra regiunii Vinița
Informația a fost furnizată de guvernatorul regiunii Vinița, Serhii Borzov. Televiziunea Suspilne a raportat explozii în regiunea Vinița.
Statul Major: Rusia a lansat 3 rachete și 4 lovituri aeriene asupra orașelor pașnice
În cursul zilei de miercuri, invadatorii ruși au lansat trei rachete și patru lovituri aeriene asupra infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale ale Ucrainei, iar Forțele de Apărare Aeriană ucrainene au distrus 10 drone kamikaze inamice, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Șeful AIEA merge la Kiev după discuțiile cu Putin în Rusia
Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), se întoarce în capitala ucraineană Kiev, după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, unde cei doi au discutat probleme legate de securitatea nucleară, transmite CNN.
„După cum sa convenit cu președintele Ucrainei Zelenski, după întâlnirile mele de la Sankt Petersburg, mă întorc la Kiev”, a scris Grossi pe Twitter.
Ucraina cere populație să reducă consumul de energie cu 25%
Guvernul ucrainean face apel la populație să își reducă consumul de electricitate pentru a evita pene de curent și dorește reducerea cererii în orele de vârf cu 25%, relatează CNN.
Oamenilor li se cere să reducă consumul de energie de la 17:00 la 22:00 în toată Ucraina cu 25% pentru a stabiliza sistemul energetic, care a fost deteriorat de atacurile cu rachete rusești.
Ce conține lista de arme pe care o dorește Ucraina de la Occident
Ucraina vrea sisteme multiple de lansare de rachete, artilerie și apărare aeriană ca priorități de top actuale în materie de arme, potrivit unui document oferit miniștrilor apărării care participă la o reuniune a Grupului de contact al apărării din Ucraina găzduită miercuri de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Bruxelles, transmite CNN.
În cadrul Sistemelor de lansare multiplă de rachete (MLRS), documentul susține că Ucraina are nevoie de „sisteme și muniție MLRS standard NATO”. Documentul mai afirmă că Kievul are nevoie de mai multă artilerie pentru obuziere remorcate, obuziere cu șenile autopropulsate și obuziere cu roți non-standard, precum și cantități mari de „muniție suplimentară de 155 mm, 152 mm și 122 mm”.
A treia cerință este „apărarea aeriană”, inclusiv rachetele pentru sistemele actuale de apărare aeriană cu rază medie de acțiune ale Ucrainei, S-300 și SA-11.
Olanda oferă Ucrainei rachete antiaeriene în valoare de 15 milioane de euro
Ministrul Apărării al Olandei, Kaisa Ollongren, a anunțat miercuri transferul de rachete antiaeriene suplimentare în valoare de 15 milioane de euro către Ucraina pentru a întări apărarea aeriană, potrivit Pravda.
De obicei, Olanda este reticentă în a dezvălui informații despre sprijinul militar specific acordat Ucrainei, dar de data aceasta guvernul a decis să facă o excepție pentru a arăta că ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei nu au fost lipsite de consecințe.
„Singurul rezultat pe care îl va obține Putin este că vom furniza și mai mult din cauza acestui tip de atac”, a declarat Ollongren la o reuniune ministerială a Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles.
Oficial NATO: Rusia a epuizat o mare parte din muniția de precizie
Rusia și-a epuizat o parte semnificativă din muniția de precizie ghidată în invazia sa în Ucraina, iar industria sa nu poate produce toate tipurile de muniție și sisteme de armament din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat miercuri un înalt oficial NATO pentru Reuters.
Oficialul a spus că nu știe cât va timp îi va lua Rusiei să mobilizeze cei 300.000 de soldați pe care îi urmărește Moscova și a sugerat că ar putea dura câteva luni.
Kremlin: Putin și Erdogan vor analiza opțiunile de pace în Ucraina la întâlnirea de joi
Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni joi cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru discuții în Kazahstan, întâlnire la care este probabil ca turcii să prezinte idei pentru pace în Ucraina, a declarat pentru presă Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului, citat de Reuters.
”Acum mulți spun că turcii sunt gata să vină cu alte inițiative în contextul soluționării conflictului ucrainean”, a spus Ușakov.
„Există informații în presă conform cărora partea turcă prezintă considerații specifice în acest sens, nu exclud ca Erdogan să abordeze în mod activ acest subiect în timpul contactului de la Astana. Așa că ne așteaptă o discuție foarte interesantă și, sper, utilă”, a adăugat acesta.
Oficial pro-rus: O zonă de siguranţă la centrala Zaporojie, imposibilă aproape de linia frontului
O zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie controlate de ruşi în Ucraina este imposibilă atât timp cât linia frontului se află la 100 km distanţă, a declarat miercuri liderul regiunii instalat de Rusia, citat de Reuters.
„Pot să vă spun că negocierile sunt extrem de nesigure atât timp cât linia frontului este la 100 kilometri de centrală”, a declarat Evgheni Baliţki la televiziunea rusă de stat.
El a avertizat că nu este posibilă închiderea centralei, în ciuda temerilor că bombardamentele i-ar putea compromite și mai mult siguranța.
„Nu este o jucărie, nu poţi să o porneşti şi să o opreşti ca un comutator. Există (un proces de) overclocking, există răcire şi aşa mai departe”, a spus Baliţki.
Stoltenberg: Apărarea aeriană va fi „prioritatea supremă” în sprijinul NATO pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților NATO să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, numind măsura o „prioritatea de vârf”, potrivit Kyiv Independent.
„Atacurile oribile împotriva orașelor ucrainene demonstrează nevoia urgentă de mai multă apărare aeriană pentru Ucraina”, a spus Stoltenberg.
Alimentarea externă a centralei nucleare Zaporojie, restabilită
Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la energia electrică, a anunțat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Rafael Grossi a transmis pe canalul său de Twitter că a fost informat de echipa sa că alimentarea externă a instalației a fost restabilită.
Patru elicoptere rusești doborâte în 18 minute, anunță ucrainenii
În dimineața zilei de 12 octombrie, unitățile aeriene au distrus cel puțin 4 elicoptere de atac ale invadatorilor ruși în 18 minute, a transmis miercuri serviciul de presă al forțelor aeriene ucrainene.
„De la 8:40 a.m. până la 8:58 a.m., pe 12 octombrie, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene au distrus cel puțin patru elicoptere de atac inamice (probabil Ka-52), care asigurau sprijin cu foc forțelor de ocupație terestre în sudul Ucrainei”, se arată în mesaj.
Conform informațiilor preliminare, un elicopter a căzut pe teritoriul eliberat recent de sub ocupația rusescă, restul de trei în spatele liniei frontului.
Potrivit forțelor aeriene rusești au fost atacate încă două elicoptere, existând posibilitatea ca numărul confirmat de elicoptere doborâte să crească.
Șeful Rosatom: Centrala nucleară Zaporojie este planificată să funcționeze cu combustibil rusesc
Centrala nucleară Zaporojie va fi modificată să funcționeze pe combustibil rusesc, după ce, până în prezent, mai multe blocuri ale stației au funcționat cu combustibil american Westinghouse, a declarat șeful Rosatom, Alexei Lihaciov, pentru Interfax.ru.
„Desigur”, a răspuns Lihaciov la întrebarea dacă este planificat transferul acestor unități la combustibil rusesc. Șeful Rosatom nu a precizat însă când se va realiza acest lucru.
„Aceasta este o problemă pur tehnică, nu una politică. Facem cel mai bun combustibil pentru reactorul VVER”, a precizat Alexei Lihaciov.
Șapte civili au murit și nouă au fost răniți, după ce rușii au bombardat o piață din Avdiivka
Vitali Barabaș, șeful administrației militare a orașului Avdiivka, a anunțat, pe Telegram, că în urma bombardamentului rusesc de miercuri dimineață asupra unei pieței centrale, șapte persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite.
„Astăzi este o altă zi ploioasă pentru Avdiivka noastră. Dimineața, spiritele rele rusești au adus încă o dată moartea pe pământul nostru, furiș, ca întotdeauna, bombardând piața centrală la o oră de vârf cu tancurile și sisteme cu reacție. Șapte locuitori din Avdiivka au fost uciși, alți nouă au fost răniți”, a scris Vitali Barabaș.
Potrivit poliției, orașul Avdiivka a fost bombardat cu lansator de rachete Grad
Cinci localități din regiunea Herson, eliberate de armata ucraineană
Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri, 12 octombrie, recucerirea a unor noi localități din regiunea sudică Herson, pe care Rusia a anunțat că a anexat-o în urma referendumurilor de la finalul lunii septembrie.
„Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav din regiunea Herson: Novovasîlivka, Novogrigorivka, Nova Kameanka, Trîfonivka, Cervone”, precizează preşedinţia ucraineană.
Mai multe detalii: Ucraina a anunțat că a eliberat alte cinci localități din regiunea Herson
Rușii împiedică alimentarea cu motorină a centralei nucleare Zaporojie, acuză Energoatom
Societatea ucraineană de energie nucleară Energoatom a acuzat miercuri forțele ruse de faptul că împiedică un convoi care transportă carburant diesel să intre în centrală, în urma unei noi întreruperi a alimentării cu electricitate a Centralei Nucleare Zaporijie, relatează AFP.
„Energoatom a pregătit și a trimis un alt lot de motorină către ZNPP Zaporojie. Cu toate acestea, începând cu ora 10.00, partea rusă nu permite trecerea convoiului de vehicule al companiei”, a transmis Energoatom.
„Ocupanții (n.r. – rușii) continuă să neglijeze siguranța nucleară și de radiații a celei mai mari centrale nucleare din Europa, amenințănd lumea cu un dezastru de radiații”, a precizat Energoatom.
Centrala nucleară se alimentează în prezent cu electrcitate de la generatoare diesel de salvare, prevăzute în cazul întreruperii alimentării cu electricitate din exterior.
Papa Francisc a condamnat „atacurile necruțătoare” asupra orașelor ucrainene
Papa Francisc a făcut apel către cei care „au soarta războiului în mână” să înceteze „bombardamentele necruțătoare” asupra orașelor ucrainene.
„Inima mea este întotdeauna îndreptată către poporul Ucrainei, în special către cei care trăiesc în locurile lovite de bombardament”, a spus papa Francisc.
Suveranul Pontif s-a rugat pentru o mediere care „să schimbe inimile celor care au soarta războiului în mâinile lor, pentru ca ei să înceteze acest val de violență și să reconstruiască conviețuirea pașnică”.
14 civili au murit și 34 au fost răniți în Ucraina în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore
Ca urmare a atacurilor ruse din ultima zi, 11 octombrie, 14 civili au fost uciși și 34 de persoane au fost rănite, a transmis, pe Telegram , șeful adjunct al Biroului președintelui, Kirilo Timoșenko.
Potrivit oficialului ucrainean, s-au înregistrat șase răniți în regiunea Vinnytsia , trei răniți în Dnipropetrovsk șase morți și 17 răniți în Donețk, opt morți și șapte răniți în regiunea Zaporojie și un rănit la Liov.
Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețea
Din cauza bombardamentelor rusești, centrala nucleară Zaporojie funcționează din nou pe generatoare diesel, după ce „ocupanții au deteriorat substația”, informează compania ucraineană Energoatom.
„Pe 12 octombrie, la ora 08:59, în urma tirului de rachete al trupelor ruse, substația Dniprovska din regiunea Dnipropetrovsk a fost avariată. Drept urmare, linia de comunicație de 750 kV a ZANE – Dniprovska a fost deconectată accidental. Ca urmare, CNE Zaporojie a fost complet dezactivată. Generatoarele diesel au pornit automat”, a notat Energoatom.
Mai multe detalii: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată pentru a doua oară în cinci zile
FSB a reținut doi ucraineni care are fi plănuit acțiuni de sabotaj la Moscova și Breansk
Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a anunțat „suprimarea acțiunilor de sabotaj pregătite de serviciile speciale ale Ucrainei” în regiunea Moscova și în orașul Breansk, după ce a reținut doi cetățeni ucraineni, informează Interfax.ru
În primul caz, FSB a raportat că a „oprit pregătirea de către serviciile speciale ale Ucrainei a actelor de sabotaj și terorism cu arme de înaltă precizie în regiunea Moscova”, reținând un ucrainean.
Este vorba despre „un cetățean din Ucraina, născut în 1972, care, la instrucțiunile SBU, într-o nișă specială dintr-o mașină, care a intrat în Rusia prin Estonia, avea ascunse sisteme portabile de rachete antiaeriene Igla de la Kiev pentru a pregăti acte teroriste”.
În al doilea caz, FSB a anunțat prevenirea unui atac terorist la unul dintre terminalele de transport și logistică din Breansk.
Serviciul secret de la Moscova a raportat că în acest caz a arestat un cetățean al Ucrainei, născut în 1967, „care, la instrucțiunile SBU, a sosit de la Kiev în tranzit prin Estonia spre una dintre regiunile de frontieră ale Rusiei”.
Potrivit FSB, într-un apartament închiriat, sub supravegherea unui specialist – un inginer în explozivi al serviciului special ucrainean, persoana arestată a asamblat un dispozitiv exploziv improvizat (IED) și a verificat canalul inițierii acestuia.
Ucraina a primit din SUA încă patru lansatoare HIMARS
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării a anunțat, miercuri, într-un mesaj pe Twitter, că țara sa a primit alte 4 lansatoare multiple HIMARS din SUA.
„Au sosit alte patru alte (n.r. – lansatoare) HIMARS de la partenerii noștri americani. Mulțumesc președintelui Joe Biden, secretarului apărării Lloyd Austin și poporului american. Ora HIMARS: Un moment bun pentru ucraineni și unul prost pentru ocupanți. Este o veste bună înainte de (reuniunea) Ramstein 6, unde merg miercuri. Vor veni și altele”, a notat Oleksii Reznikov.
Rușii au reținut opt persoane după atacul de pe podul Kerci
Serviciul federal rus de securitate (FSB) a anunțat că a reținut cinci cetățeni ruși și trei cetățeni din Ucraina și Armeniei în cadrul anchetei atacului terorist de pe podul din Crimeea.
Persoanele reținute au participat la pregătirea „atacului terorist” de pe podul din Crimeea, au anunțat miercuri serviciile de securitate.
FSB a transmis că, împreună cu Comisia de anchetă, s-a stabilit că „organizatorul atacului terorist de pe podul din Crimeea a fost Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărări”.
„În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei, au fost reținuți în cadrul dosarului penal”, au precizat serviciile de securitate.
FSB susține că explozivii care au cauzat prăbușirea unei secțiuni a podului au fost trimiși de la Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia.
Mai multe detalii: Opt persoane au fost arestate în Rusia în legătură cu atacul de pe podul Kerci. Serviciul rus de securitate a stabilit traseul explozibilului
Ucraina a distrus luni majoritatea dronelor iraniene
Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai recentă actualizare a situației din Ucraina, în care raportează că 60% dintre dronele Shahed lansate de Rusia pe 10 octombrie au fost distruse în aer. Dronele sunt fabricate în Iran.
„Aceste drone sunt lente și zboară la altitudini joase, ceea ce face ca dronele singure să fie ușor de vizat folosind apărarea antiaeriană convențională. Există o posibilitate realistă ca Rusia să fi obținut un oarecare succes atacând cu mai multe drone în același timp”, relatează Ministerului Apărării din Regatul Unit.
Peste 100 de obuze au lovit Nikopol
Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a anunțat că orașul Nikopol a fost vizat peste noaptea de 100 de obuze rusești, distrugând o reședință privată și rănind grav o fetiță de 6 ani și pe mama ei.
În total, peste 30 de clădiri și reședințe private, două grădinițe, o școală, o serie de magazine, un sistem de transport de gaze și linii electrice au fost avariate în urma atacului.
Explozie raportată în orașul ocupat Melitopol
Primarul ucrainean al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat luni dimineață că s-a auzit o explozie puternică în diferite părți ale orașului, dar mai proeminent în partea de nord.
Din primele informații, un vehicul a explodat. Nu există informații despre victime la momentul publicării.
Melitopol, regiunea Zaporojie, a fost ocupat de forțele ruse în primele zile ale războiului.
Rusia a suferit pierderi în sudul Ucrainei
Trupele ruse au suferit pierderi de echipamente și personal în sudul Ucrainei, relatează Kyiv Independent, citând Comandamentul Operațional al Ucrainei.
Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că a finalizat peste 300 de misiuni de tragere, țintind și distrugând două obuziere autopropulsate rusești Gvozdika și un APC.
Armata ucraineană a distrus, de asemenea, un depozit de muniții în apropierea satului Dudchany din regiunea Herson, precum și un post de control și un centru de comunicații în districtul Sukhanovo din aceeași regiune.
De asemenea, armata rusă a pierdut cel puțin 23 de soldați pe linia frontului de sud, un vehicul blindat și o dronă iraniană de tip Shahed.
SUA: Afirmația lui Lavrov privind negocierile cu Occidentul nu reprezintă o ofertă „constructivă și legitimă”
Washingtonul nu consideră afirmația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina, drept o „ofertă constructivă și legitimă” de a se angaja în dialog, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Reuters.
Lavrov a declarat anterior, în cursul zilei de marți, că Moscova este deschisă la discuții, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.
Price a afirmat, în timpul unei conferințe de presă, că, dacă Rusia este serioasă în ceea ce privește demararea negocierilor, atunci un prim pas ar fi să înceteze „atacul brutal” asupra Ucrainei.
„Nu considerăm că aceasta este o ofertă constructivă și legitimă de a se angaja în dialogul și diplomația care sunt absolut necesare pentru a vedea sfârșitul acestui război brutal de agresiune”, a spus Price.
Zelenski: Mai mult de jumătate din rachetele și dronele rusești lansate marți au fost doborâte
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că mai mult de jumătate din rachetele și dronele lansate marți de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei, informează CNN.
În discursul său video adresat zilnic națiunii, Zelenski a precizat că 20 din cele 28 de rachete lansate marți dimineață au fost doborâte.
„Peste 15 drone (au fost lansate, n.r.), aproape toate fiind drone iraniene de atac. Majoritatea au fost doborâte”, a precizat liderul ucrainean.
El l-a lăudat pe soldat ucrainean, Dmytro Șumskyi, pentru că a doborât luni două rachete de croazieră rusești cu ajutorul unui sistem antiaerian de rachete portabil.
„Dacă nu ar fi fost atacurile de astăzi, am fi restabilit deja alimentarea cu energie electrică, alimentarea cu apă și comunicațiile, pe care teroriștii le-au afectat ieri. Iar astăzi Rusia va mai reuși un singur lucru: să ne întârzie puțin restabilirea” acestora, a afirmat Zelenski.
Președintele ucrainean a precizat că alimentarea cu electricitate și comunicațiile au fost restabilite în majoritatea orașelor și satelor afectate de loviturile rusești.
„În anumite orașe și districte, lucrările încă se desfășoară”, a spus el, menționând că au existat restricții în alimentarea cu energie electrică în unele zone pentru a menține stabilitatea sistemului energetic al țării.
„Acolo unde au fost distrugeri, infrastructura va fi reînnoită peste tot. Acolo unde au existat pierderi, se construiește deja sau se va construi. Acolo unde au existat speranțe ale inamicului, vor exista ruine ale statalității ruse”, a mai afirmat președintele ucrainean, în discursul său.
Zelenski a mai spus că oficialii ucraineni se vor întâlni miercuri cu partenerii lor din Germania, pentru a discuta despre nevoile militare ale Ucrainei.
„Mă aștept ca partenerii noștri să facă progrese în chestiunea apărării antiaeriene și antirachetă și să încheiem acorduri privind noua aprovizionare cu alte arme și muniții de care avem nevoie”, a adăugat liderul de la Kiev.
7 morți și 7 răniți, în urma bombardamentelor de marți asupra regiunii Zaporojie
Atacurile efectuate marți de către trupele ruse asupra regiunii Zaporojie au ucis șapte persoane și au rănit alte șapte, informează The Kyiv Independent citându-l pe șeful adjunct al cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Kirilo Timoșenko.
Victimele sunt din localitățile Orikhiv și Stepnohirsk, despre care Timoșenko a precizat că au fost bombardate marți cu brutalitate de către forțele ruse.
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat, de asemenea, că forțele ruse au atacat orașul Zaporojie în cursul dimineții de marți, lovind obiective de infrastructură.
Începând din 3 octombrie, atacurile rușilor asupra regiunii Zaporojie au ucis cel puțin 50 de persoane și au rănit alte 77.
Ucraina afirmă că 30% din infrastructura de energie a țării a fost lovită de rachetele Rusiei
Aproximativ 30% din infrastructura de energie a Ucrainei a fost lovită de rachete rusești începând de luni, a anunțat marți ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, potrivit CNN.
Ministrul a declarat pentru postul american de televiziune că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia a vizat „în mod dramatic” infrastructura de energie a Ucrainei.
El a spus că unul dintre motive îl reprezintă faptul că exporturile de electricitate ucrainene către Europa „ajută țările europene să economisească gazul și cărbunele rusesc”, adăugând că Ucraina încearcă „să se reconecteze rapid de la celelalte surse”.
Luni, guvernul ucrainean a îndemnat populația din întreaga țară să își „limiteze” consumul de energie. Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Halușcenko a spus că aceasta este „una dintre opțiunile aflate pe masă”.
Ministrul a precizat că sistemul ucrainean de energie „este încă stabil”, dar a făcut apel la partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei „sisteme de protecție antiaeriană care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura”.
„Transmitem acest mesaj partenerilor noștri: trebuie să protejăm cerul”, a spus el. „Rușii nu joacă pe baza legilor internaționale. Nu le pasă de niciun fel de acorduri sau convenții internaționale”, a punctat oficialul guvernamental ucrainean.
Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că atacurile sale au vizat instalații militare și din domeniul energiei de pe teritoriul ucrainean.
Șeful AIEA s-a întâlnit cu Putin și a cerut crearea unei zone de protecție la centrala din Zaporojie
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a reluat marți apelurile pentru instituirea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Al Jazeera.
„Nu mai este timp de pierdut”, a declarat Rafael Grossi după discuțiile de la Sankt Petersburg. El a spus că situația din jurul centralei nucleare ocupate de Rusia este „din ce în ce mai periculoasă, instabilă și solicitantă” din cauza atacurilor militare frecvente în zonă.
Grossi a propus instituirea unei zone de încetare a focului pentru evitarea un accident nuclear. Demilitarizarea centralei nucleare, prin retragerea trupelor ruse, nu este luată în calcul de Moscova.