Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 236.
Rușii au lansat raiduri aeriene asupra regiunii Mikolaiv
Două drone kamikaze au fost doborâte duminică seară în regiunea Mikolaiv, iar ulterior autoritățile ucrainene au anunțat că rușii au lansat atacuri aeriene și că o altă dronă a fost doborâtă, informează Ukrainska Pravda.
„Minus două drone”, a scris Vitaliy Kim, șeful administrației militare din regiunea Mikolaiv, pe contul său de Telegram.
Ulterior, Kim a anunțat că au avut loc atacuri aeriene și că o altă dronă a fost doborâtă.
O alertă de raid aerian a fost declanșată duminică seara în mai multe regiuni din sudul Ucrainei.
Armata ucraineană: O parte a centralei nucleare din Zaporojie se află sub controlul forțelor lui Kadîrov
O parte a centralei nucleare din Zaporizhzhia (ZNPP) a căzut recent sub controlul trupelor liderului cecen Ramzan Kadîrov, susține Centrul Național de Rezistență creat de Forțele pentru Operațiuni Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
Centrul precizează că această parte a centralei se află acum sub controlul unității cecene Akhmat, care aparține Unității Speciale de Răspuns Rapid (SOBR).
„Ocupanții întăresc în mod constant securitatea pe teritoriul instalației, iar numărul posturilor a crescut, ceea ce indică faptul că se simt nesiguri. Se știe că o parte a centralei a căzut recent sub controlul bandei lui Kadîrov – unitatea SOBR Akhmat, care a plasat echipamente și arme direct în sălile turbinelor Nr. 1 și Nr. 2”, a transmis Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.
Acesta mai susține, de asemenea, că Rusia încearcă să conecteze centrala nucleară de la Zaporojie la sistemul său energetic cât mai curând posibil.
Ministru israelian: A venit timpul ca Israelul să sprijine Ucraina
Livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia împinge Israelul să livreze ajutor militar Ucrainei, consideră ministrul israelian pentru legăturile cu diaspora, Nachman Shai, potrivit The Kyiv Independent.
„Nu mai există niciun dubiu cu privire la poziția Israelului în acest conflict sângeros”, a scris duminică Shai, pe pagina sa de Twitter. „A venit timpul ca și Ucraina să primească ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a precizat oficialul guvernamental israelian.
Mai multe detalii: “A venit timpul ca Israelul să sprijine Ucraina”. Un ministru israelian dă semnalul că Ierusalimul ar putea contrabalansa ajutorul iranian pentru Rusia
Ucraina cere SUA să facă „tot posibilul pentru a accelera” livrările de arme, pe fondul intensificării atacurilor rușilor
Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, a declarat pentru CBS News că sistemele de apărare antiaeriană reprezintă o prioritate absolută pentru țara sa, însă acestea sunt „dificil de produs și nu se găsesc de-a gata pe rafturi”.
Potrivit acesteia, Ucraina le cere partenerilor internaționali să accelereze nu doar livrarea, ci și comandarea armelor la producători.
„Avem nevoie să punem la adăpost de rachetele rusești cât mai multe locuri din Ucraina, cât mai mulți copii”, a declarat Markarova, potrivit The Kyiv Independent.
Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în propria casă, pentru că nu a vrut să participe la un concert
Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în propria casă, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, susține ministerul Culturii de la Kiev, potrivit The Guardian.
Dirijorul Yuriy Kerpatenko a refuzat să ia parte la un concert „organizat de ocupanți pentru a demonstra așa-numita «îmbunătățire a vieții pașnice» din Herson”, a precizat ministerul ucrainean, într-o declarație publicată pe pagina acestuia de Facebook.
Concertul din 1 octombrie urma să fie susținut de orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, dar acesta „a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, se arată în comunicat.
Mai multe detalii: Dirijor ucrainean, împușcat în propria casă de soldații ruși pentru că a refuzat să participe la un concert în Herson
Întrevedere turco-ucraineană, la Istanbul, pentru prelungirea acordului privind exporturile de cereale
Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, s-a întâlnit cu ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, duminică, la Istanbul, pentru a negocia prelungirea acordului privind reluarea exporturilor de grâne prin porturile de la Marea Neagră, mediat de ONU, care urmează să expire la 22 noiembrie, informează The Kyiv Independent.
Discuțiile au loc în contextul în care ambasadorul rus la misiunea ONU de la Geneva, Gennadiy Gatilov, s-a plâns că înțelegerea nu oferă un tratament adecvat exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte, semnalând o posibilă dorință a Moscovei de a relua blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
Statul Major al Ucrainei: Rușii intensifică atacurile asupra locuitorilor din regiunea Herson
Statul Major General al forțelor armate ucrainene susține că trupele ruse au intensificat atacurile asupra locuitorilor din regiunea ocupată Herson ocupată și fură de la aceștia bunuri, informează The Kyiv Independent.
Trupele ruse fură proprietăți ucrainene, inclusiv cele care aparțin băncilor și fondului de pensii.
De asemenea, rușii intensifică atacurile asupra ucrainenilor care locuiesc în părțile ocupate ale regiunii Herson, inclusiv prin verificarea invazivă a bunurilor personale și pătrunderea în casele lor, mai afirmă conducerea armatei ucrainene, în actualizarea de duminică a informațiilor operaționale despre situația de pe front.
Consilierul american pentru securitate naţională: SUA nu vor tolera sub nicio formă atacurile nucleare ruseşti
Statele Unite nu vor face nicio diferență în răspunsul lor în cazul în care Rusia va folosi orice fel de armă nucleară în războiul său din Ucraina, a declarat duminică, pentru CNN, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Întrebat dacă SUA ar trata așa-numita utilizare „tactică” a unei arme nucleare – doborârea unei ținte mici sau detonarea în Marea Neagră, de exemplu – în mod diferit față de un atac nuclear la scară largă, Jake Sullivan a oferit următorul răspuns: „Utilizarea unei arme nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina este utilizarea unei arme nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina”.
„Ideea că există cumva diferenţe de utilizare în acest caz, cred că este o idee periculoasă”, a adăugat el.
„Din punctul nostru de vedere, credem că este de datoria Statelor Unite, în colaborare cu aliații și partenerii noștri din NATO și cu alte țări responsabile din întreaga lume, inclusiv cu țări precum China și India, să trimită un mesaj foarte clar și decisiv Rusiei că nu ar trebui să aibă în vedere utilizarea armelor nucleare în acest conflict”, a continuat Sullivan.
Rusia spune că își menține obiectivele de război în ciuda sprijinului NATO pentru Ucraina
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că Rusia își menține obiectivele militare din Ucraina, în ciuda sprijinului occidental pentru această țară, relatează Al Jazeera.
NATO este deja parte „de facto” a conflictului, dar acest lucru nu va influența obiectivele Rusiei, a declarat Peskov pentru agenția rusă de presă Interfax.
Guvernul german și alte state NATO au afirmat până acum că nu sunt parte în acest război. Ajutorul acordat Ucrainei este văzut ca un sprijin pentru dreptul la autoapărare al țării care se străduiește să adere atât la UE, cât și la NATO.
Cum sunt împiedicați de către „trupele de baieră” noii recruți ruși să fugă din Ucraina
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) susține că a interceptat o convorbire telefonică ce dezvăluie modul în care funcționează „trupele de barieră” rusești: deținuții din penitenciare aduși pe frontul din Ucraina sunt împușcați de recruții începători dacă încearcă să fugă, iar aceștia, la rândul lor, sunt eliminați de trupele obișnuite, scrie Ukrainska Pravda, preluată de hotnews.ro.
Principalul serviciu de informații al Ucrainei precizează că interceptarea surprinde discuția dintre un recrut rus și soția acestuia. „Condamnații au fost aduși la noi dintr-o închisoare. Au fost conduși undeva mai în față. Iar noi suntem aici ca niște trupe de barieră: dacă cineva fuge înapoi, îl eliminăm. Așa se procedează aici: adică noi suntem a doua linie aici, care o păzește pe prima, și mai este o linie și în spatele nostru. Nici acolo nu poți fugi. Este imposibil să scapi – ai noștri ne vor împușca…”, afirmă recrutul rus, conform SBU.
Mai multe detalii: Deținuții și noii recruți ruși aduși pe frontul din Ucraina sunt împușcați dacă încearcă să fugă, arată o convorbire interceptată de SBU
Înalt oficial ucrainean: Atacurile rușilor au ucis 10 civili în Ucraina în ultimele 24 de ore
Zece civili au fost uciși, iar alți 14 au fost răniți în Ucraina în urma atacurilor rusești din ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, într-o declarație publicată pe Telegram, potrivit CNN.
În regiunea Donețk, șapte civili au fost uciși și alți trei au fost răniți, potrivit lui Timoșenko. Poliția din regiunea Donețk a raportat la începutul zilei de duminică că trupele ruse au atacat șapte așezări în ultimele 24 de ore, atacuri soldate cu mai mulți morți și răniți în rândul civililor.
Timoșenko a precizat în declarație că a mai fost înregistrat un deces în regiunea Zaporojie, precum și doi morți și trei civili răniți în regiunea Harkov. În plus, 6 persoane au fost rănite în regiunea Dnipropetrovsk, iar alte două persoane au fost rănite în regiunea Herson.
Potrivit comunicatului publicat de poliție, armata rusă a bombardat Avdiivka, Bahmut, Toretsk, Kostyantynivka, Chasiv Yar, Karlivka și Orlivka. Orașul Bahmut a fost cel mai grav lovit, 11 case ale unor civili fiind avariate de lovituri.
Premierul Șmihal: Ucraina și-a „menținut stabilitatea energetică” după atacurile masive ale rușilor
Ucraina a reușit să își mențină stabilitatea energetică după atacurile masive rusești de săptămâna aceasta, care au vizat părți cheie ale infrastructurii sale, a afirmat duminică premierul ucrainean Denis Șmihal, potrivit The Guardian.
Într-o postare pe Facebook, Șmihal a precizat că, în primele trei zile ale săptămânii, Rusia a lansat până la 130 de raiduri cu rachete și drone împotriva unor instalații civile și energetice, în special din capitala Kiev.
El a declarat că specialiștii din domeniu au reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică în aproximativ 4.000 de localități și că oamenii din întreaga Ucraină și-au redus în mod voluntar consumul cu o medie de 10%, ceea ce a facilitat evitarea întreruperilor de curent.
„Agresorul a căutat să-i intimideze pe ucraineni și să paralizeze industria energetică a statului. El nu și-a atins scopul”, a mai afirmat Șmihal.
4 civili au fost răniți în atacurile asupra administrației orașului Donețk, anunță autoritățile separatiste
Patru civili au fost răniți în timpul bombardamentului asupra clădirii administrației orașului Donețk, a anunțat duminică, într-un comunicat de presă, apărarea teritorială a autoproclamatei Republici Populare Donețk, potrivit CNN.
„Numărul persoanelor rănite în timpul bombardamentului asupra clădirii administrației orașului Donețk a crescut la 4 persoane”, se arată în comunicat, precizând că printre persoanele rănite se numără o femeie născută în 1994 și o alta născută în 1964.
Alexei Kulemzin, primarul din Donețk numit de ruși, a precizat că victimele au fost transportate la un spital și că se stabilește gravitatea rănilor lor.
Ministrul Infrastructurii din Ucraina: „Coridorul cerealelor” va continua să funcționeze și după 22 noiembrie
Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Infrastructurii, a afirmat, în timpul unei întâlniri cu ministrul turc al Apărării, că „acordul privind coridorul cerealelor” se va extinde și după 22 noiembrie, informează Ukrainska Pravda.
„Părțile participante la Acordul [privind Coridorul Cerealelor] – ONU, Turcia și Ucraina – și-au exprimat disponibilitatea de a continua să opereze coridorul și au depus eforturi maxime pentru implementarea cu succes a acesteia. Nu există nicio îndoială că coridorul de cereale va continua să funcționeze și după 22 noiembrie”, a scris ministrul ucrainean, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Peste 7,7 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din Ucraina prin „coridorul cerealelor”, începând din 22 iulie, când a fost încheiat acordul cu Moscova pentru reluarea exporturilor de grâne, supervizat de ONU și Turcia. Acest lucru a contribuit la stabilizarea prețurilor alimentelor și la atenuarea amenințării foametei la nivel mondial.
Patru nave cargo încărcate cu 140.000 de tone de produse agricole ucrainene au plecat duminică, 16 octombrie, din porturile Odesa și Pivdennyi.
Ministerul Apărării din Ucraina: Rusia pierde soldați în raport de 6,5 la 1 față de ucraineni pe frontul de sud
Rusia pierde soldați în raport de 6,5 la 1 față de pierderile ucrainene pe frontul de sud, susține Ministerul Apărării de la Kiev, potrivit The Kyiv Independent.
Cifra a fost oferită de ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, citându-l pe Andrii Kovalchuk, comandantul Comandamentului Operațional „Sud” al Forțelor Armate ucrainene.
Potrivit lui Kovalchuk, atunci când raportul pierderilor va atinge punctul „critic” de 8 la 1, „forțele inamice se vor dezintegra din punct de vedere psihologic”.
Armata ucraineană a lansat o nouă ofensivă pe frontul din Herson, iar în dimineața zilei de duminică a fost anunțată o interdicție oficială a presei în zonă.
Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat, într-un interviu acordat vineri publicației The Kyiv Independent, că 10.000 de soldați ucraineni sunt pe punctul de a finaliza pregătirea în Marea Britanie, iar alți 10.000 vor urma imediat. Reznikov a precizat că grupul de la Ramstein, format din 50 de națiuni, a discutat noi programe de pregătire pentru Ucraina – la scară de batalioane.
Fost comandant american: Ucraina poate recuceri Crimeea până în vara anului viitor
Ben Hodges, fostul general aflat la comanda Armatei Statelor Unite din Europa, spune că el crede că eliberarea peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia, este posibilă până în vara anului viitor, informează Al Jazeera.
„Când mă uit la fapte, văd că situația rușilor se înrăutățește cu fiecare săptămână. Se spune că războiul este un test al voinței și al logisticii – iar la ambele capitole Ucraina este net superioară”, a declarat fostul comandant pentru ziarul FAZ.
„Rușii trebuie să piardă [războiul], altfel vor încerca din nou peste doi sau trei ani”, a adăugat el.
În opinia lui Hodges, „singura speranță” a liderilor ruși este că Occidentul va renunța la sprijinul său pentru Ucraina.
Aproape 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus, potrivit unui oficial
Ministerul belarus al Apărării a anunțat că puțin sub 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus ca parte a unei „grupări regionale” de forțe pentru protejarea granițelor țării, relatează Reuters.
„Primele trenuri de trupe cu militari ruși care fac parte din [gruparea regională] au început să sosească în Belarus”, a scris duminică, pe Twitter, Valeriy Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională din cadrul Ministerului Apărării. „Numărul total va fi puțin mai mic de 9.000 de persoane”, a precizat Revenko.
Mai multe detalii: Belarus anunță că va găzdui aproape 9.000 de soldați ruși, în cadrul forței militare comune care va fi desfășurată la granița cu Ucraina
Cel puțin 4 răniți, în urma celor mai recente atacuri asupra regiunii ruse Belgorod
Regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost lovită duminică de mai obuze, soldate cu cel puțin patru răniți, acestea fiind cele mai recente atacuri din zonă, au declarat oficialii ruși, potrivit The Moscow Times.
„Ca urmare a bombardamentelor din Belgorod, trei persoane din aceeași familie au fost rănite”, a postat duminică guvernatorul regional Viaceslav Gladkov pe Telegram, după ce a vizitat respectiva familie. Doua dintre acestea au fost spitalizate.
Într-o postare separată, guvernatorul a precizat că administrația sa a înregistrat „pagube la peste 20 de case” din regiunea Belgorod și că „un bunic a suferit o comoție cerebrală”.
Gladkov a postat fotografii cu pagube, geamuri sparte și cratere în urma loviturilor asupra regiunii Belgorod.
Aproximativ 16 explozii au fost înregistrate în orașul Belgorod, a anunțat duminică Comitetul de anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile grave. Orașul de 330.000 de locuitori, situat la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Ucraina, fusese până de curând rar lovit, spre deosebire de regiunea înconjurătoare.
Atacurile au avut loc la o zi după ce un depozit de petrol a fost lovit în aceeași zonă. Săptămâna trecută, Rusia a susținut că a avut loc o intensificare a atacurilor cu artilerie și rachete asupra teritoriilor sale de la granița cu Ucraina.
6 persoane rănite în urma asupra bombardamentelor asupra orașului Nikopol
Bombardamentele efectuate duminică de ruși asupra orașului Nikopolul au rănit 6 persoane, dintre care două au fost spitalizare, informează The Kyiv Independent.
Forțele ruse au lovit duminică orașul Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, de peste 30 de ori cu artileria și de aproximativ 50 de ori cu lansatoare multiple de rachete Grad, a anunțat șeful adjunct al cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Kyrylo Timoșenko.
Acesta a precizat că țintele Rusiei în oraș au inclus Palatul Culturii, o școală, o cafenea, zone industriale și mai multe substații electrice.
Presa americană: Iranul a acceptat să livreze Rusiei rachete balistice și drone
Oficialii americani și aliați din domeniul securității cred că Iranul a acceptat să furnizeze Rusiei rachete balistice sol-sol și drone de atac destinate utilizării în Ucraina, scrie The Washington Post, citat de The Guardian și de The Kyiv Independent.
Ziarul american afirmă că informațiile furnizate de o țară aliată a SUA sugerează că oficialii iranieni au vizitat Moscova luna trecută pentru a finaliza termenii unui transport de arme suplimentare.
În cadrul acestei înțelegeri, Teheranul a acceptat să trimită Rusiei rachete Fateh-110 și Zolfaghar. Acestea sunt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 de kilometri.
Noile informații vin după ce serviciile secrete britanice au sugerat că este puțin probabil ca Rusia să poată produce rachete la fel de repede cum le folosește în prezent.
Mai multe detalii: Iranul a acceptat să trimită rachete balistice și drone Rusiei pentru războiul din Ucraina, potrivit unor oficiali americani
Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut 65.000 de soldați de la începutul războiului
Rusia a pierdut 65.000 de soldați în Ucraina începând din 24 februarie și până în prezent, a anunțat duminică Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
- Conducerea armatei ucrainene mai susține că Rusia a pierdut, de asemenea:
- 2.529 de tancuri,
- 5.193 de vehicule blindate de luptă,
- 1.589 de sisteme de artilerie,
- 365 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
- 186 de sisteme de apărare antiaeriană,
- 268 de avioane,
- 242 de elicoptere,
- 1.224 de drone,
- 16 ambarcațiuni.
These are the indicative estimates of Russias combat losses as of Oct. 16, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/Q6MszK20pf
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) October 16, 2022
Încă 4 nave încărcate cu produse agricole au părăsit porturile din regiunea Odesa
Alte patru nave care transportă 140.000 de tone de produse agricole au plecat din porturile din regiunea Odesa către țări din Africa, Asia și Europa, a anunțat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează The Kyiv Independent.
Potrivit ministerului, cinci nave încărcate cu 120.000 de tone de produse agricole închiriate prin intermediul Programului Alimentar Mondial al ONU au părăsit porturile din regiunea Odesa cu destinația Etiopia, Yemen și Somalia.
Sâmbătă, ministerul a anunțat că 341 de nave care transportau 7,5 milioane de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de când Kievul și Moscova au semnat, pe 22 iulie, acordul privind reluarea exporturilor de cerealele susținut de ONU și Turcia.
Procuratura Generală a Ucrainei: 423 de copii au fost uciși, iar alți 810 au fost uciși de la începutul războiului
Războiul declanșat de Rusia a ucis 423 de copii ucraineni și a rănit alți 810, din februarie și până în prezent, a anunțat duminică Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Cel mai mare număr de victime a fost documentat în regiunea Donețk, unde 407 copii au fost, în total, uciși sau răniți de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a precizat biroul Procurorului General.
Aceste cifre nu includ, însă, victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care ostilitățile sunt încă în desfășurare.
Rusia susține că a respins încercările forțelor ucrainene de a avansa în Donețk, Herson și Mikolaiv
Rusia susține că a respins eforturile trupelor ucrainene de a avansa în regiunile Donețk, Herson și Mikolaiv și spune că forțele sale au provocat inamicului ceea ce a descris ca fiind pierderi semnificative, informează agenția Reuters, preluată de The Guardian.
Moscova mai susține și că trupele sale au distrus trei obuziere M777 de fabricație americană. Afirmațiile privind aceste evoluții de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate imediat, notează Reuters.
Rusia mai afirmă și că a continuat atacurile aeriene asupra unor obiective militare și ale infrastructurii de energie din Ucraina, folosind arme de precizie ghidate cu rază lungă de acțiune.
Peste 30 de așezări din Ucraina, lovite de atacurile rusești în ultima zi – armata ucraineană
Atacurile au vizat mai ales zonele civile, potrivit datelor publicate de Forțele Armate ucrainene, relatează The Guardian.
Loviturile au țintit în mod deosebit o zonă de la est de capitala Kiev, precum și altele din regiunile de est Donețk, Harkov și Zaprorojie și regiunile sudice Dnipropetrovsk și Herson.
”Încălcând normele dreptului internațional umanitar, Rusia lovește infrastructura critică și locuințele populației civile”, se precizează într-un comunicat al armatei ucrainene.
În același timp, Rusia a continuat să bombardeze poziția trupelor ucrainene „de-a lungul întregii linii de contact”, mai notează sursa citată.
Banca Mondială estimează că rata de sărăcie din Ucraina a crescut de zece ori în contextul războiului
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene aflate departe de linia frontului vor complica situația economică gravă cu care se confruntă țara, care a înregistrat deja o creștere de zece ori a nivelului sărăciei în acest an, a declarat sâmbătă, 15 octombrie, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, citat de Reuters.
Banerji spune că 25% din populația Ucrainei va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, în creștere față de puțin peste 2% înainte de război, rată care ar putea ajunge la 55% până la sfârșitul anului viitor.
În același timp, reprezentantul Băncii Mondiale atrage atenția că iarna care urmează poate fi extrem de dificilă pentru ucraineni, casele distruse și infrastructura critică atacată putând declanșa un val de migrație internă.
Mai multe informații: Rata de sărăcie din Ucraina a crescut de zece ori din cauza războiului – Banca Mondială
Avertismentul Gazprom în legătură cu planurile UE de plafonare a prețurilor pentru pertolul și gazele rusești
Planurile de plafonare a prețului exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor, a declarat directorul general Al Gazprom, Alexei Miller, duminică, 16 octombrie, relatează Reuters.
„O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor”, a declarat Miller, la televiziunea rusă de stat, reluând o amenințare similară a președintelui Vladimir Putin.
Pe fondul războiului din Ucraina, clienții din Uniunea Europeană au încercat să își reducă achizițiile de energie din Rusia, în timp ce G7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.
Mai multe informații: Gazprom amenință că va opri livrările către Europa, dacă prețurile vor fi plafonate
Explozii auzite în orașul rus Belgorod – presa de la Moscova
16 explozii au fost auzite la Belgorod, relatează duminică, 16 octombrie, agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de The Kyiv Independent. Orașul rus se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.
Două persoane au fost rănite în urma atacului, anunță Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.
Ucraina nu a făcut vreo precizare referitoare la posibila sa implicare în incident.
Cu o zi în urmă, pe 15 octombrie, un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol în urma bombardamentelor din Belgorod.
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia continuă „deportările masive”
Rusia continuă să efectueze „deportări masive” de ucraineni, care „probabil echivalează cu o campanie de epurare etnică deliberată”, potrivit specialiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think thank din SUA, relatează The Guardian.
În cea mai recentă evaluare despre conflictul declanșat de Rusia, Institutul pentru Studiul Războiului notează că oficialii de la Moscova „au admis în mod deschis că au plasat copiii din zonele ocupate ale Ucrainei spre adopție pentru familiile ruse”.
„Autoritățile ruse pot fi, totodată, implicate într-o campanie mai largă de epurare etnică prin depopularea teritoriului ucrainean prin deportări și repopularea orașelor ucrainene cu cetățeni ruși”, mai precizează specialiștii americani.
Norvegia a arestat un cetățean rus, surprins în timp ce fotografia un aeroport din nordul îndepărtat
Cetățeanul rus, arestat de autoritățile norvegiene, avea asupra lui o dronă și o cameră de fotografiat. Aceasta este a doua astfel de arestare care are loc în decurs de o săptămână, relatează The Guardian.
Norvegia este în alertă maximă în urma relatărilor privind observarea unor drone în apropierea platformelor de foraj de petrol și gaze offshore operate de principalul producător de energie al țării, relatează AFP.
Bărbatul rus în vârstă de 51 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost arestat vineri, fiind bănuit că a ridicat o dronă în Norvegia, faptă pe care a mărturisit-o. Alături de alte câteva națiuni occidentale, Norvegia a interzis cetățenilor ruși să survoleze teritoriul său, încălcările fiind pedepsite cu până la trei ani de închisoare.
”Poliția a confiscat o cantitate mare de echipament fotografic, inclusiv o dronă și carduri de memorie”, a precizat poliția din orașul nordic Tromso.
Precizările autorităților pro-ruse despre bombardamentul asupra clădirii administrației din Donețk
Primarul impus de Moscova în orașul Donețk, Alexei Kulemzin, afirmă că armata ucraineană a bombardat centrul orașului, folosind un lansator multiplu de rachete HIMARS, relatează publicația rusă independentă Meduza.
Două persoane au fost rănite și au fost transportate la spital. În acest moment, nu există încă informații despre morți în urma atacului.
Clădirea a fost „foarte grav deteriorată” din cauza bombardamentului, mai precizează Kulemzin.
Franța va antrena 2.000 de soldați ucraineni
Până la 2.000 de soldați ucraineni vor urma un antrenament în Franța, timp de câteva săptămâni, a declarat ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, pentru ziarul Le Parisien, citat de The Kyiv Independent.
Anterior, Franța a instruit operatori de artilerie ucraineni cu privire la utilizarea obuzierelor autopropulsate Caesar, pe care Parisul le-a furnizat Kievului, a mai precizat ministrul.
Totodată, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, într-un interviu pentru The Kyiv Independent, 10.000 de soldați ai țării sale sunt pe cale să încheie un antrenament în Regatul Unit și vor fi urmați de alți 10.000.
Atacul asupra recruților din Belgorod, după o ceartă pe tema religiei – consilier al lui Zelenski
Atacul asupra recruților din Belgorod a avut loc după o ceartă pe tema religiei, a precizat Oleksi Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
Potrivit oficialului de la Kiev, atacatorii provin din Tadjikistan. Fostă republică sovietică din Asia centrală este predominant musulmană, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși aparțin diverselor ramuri ale creștinismului.
Jurnaliștii Reuters precizează că nu au putut confirma afirmațiile lui Arestovici.
Două școli din regiunea Zaporojie, distruse de bombardamente
Cele două școli care au fost bombardate se află în districtul Pologiv din regiunea ucraineană Zaporojie, anunță șeful Administrației Regionale de Stat, Oleksandr Starukh, pe Telegram, citat de publicația Ukrainska Pravda.
”Inamicul este învins pe front, așa că distruge infrastructura civilă. (…) În această seară, ocupantul a tras două rachete asupra școlii din satul Vozdvizhivka. Instituția de învățământ a fost aproape complet distrusă. O altă rachetă a lovit un parc local. Casele particulare din jur au fost de asemenea distruse. O școală din satul Dobropilla a fost și ea distrusă de rachete”, a precizat oficialul local.
Nu au fost înregistrate victime în urma atacurilor, a menționat Oleksandr Starukh.
”Aceasta este tactica inamicului – teroarea nesfârșită a civililor. Vom sta și vom riposta. Vom învinge inamicul și vom reconstrui tot ce a fost distrus”, a mai scris pe Telegram șeful administrației regionale din Zaporojie.
Informații britanice: Rusia nu poate produce rachete în același ritm în care sunt folosite în lupte
”Industria de apărare a Rusiei este probabil incapabilă să producă muniții avansate la ritmul în care sunt folosite”, precizează Ministerul britanic al apărării într-un nou raport despre situația din Ucraina, citând informații ale serviciilor secrete, relatează Ukrainska Pravda.
Instituția britanică amintește că în seria de atacuri de pe 10 octombrie ”Rusia a lansat probabil peste 80 de rachete de croazieră în Ucraina”, iar ”Ministerul ucrainean al apărării a raportat că mai mult de jumătate dintre proiectile au fost doborâte”.
În acest context, Ministerul britanic precizează că ”atacurile reprezintă o degradare suplimentară a stocurilor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ceea ce probabil îi va limita capacitatea de a lovi volumul de ținte pe care le dorește în viitor”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 16 October 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 16, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/cSR06lXKTG
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/UYBkbW8aYS
Explozii în clădirea administrației pro-ruse din Donețk
”Clădirea administrației orașului Donețk a fost avariată în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene”, notează agenția rusă de presă RIA Novosti, care citează reprezentanți ai autoproclamatei Republici Populare Donețk, relatează Ukrainska Pravda.
În urma bombardamentelor au ars trei mașini și au fost sparte geamuri ale clădirii, mai precizează publicația ucraineană, care citează informații de pe rețelele sociale.
În acest moment nu există informații despre posibile victime.
Referendum fictiv în Polonia pentru ”anexarea” ambasadei Ruse
Referendumul fictiv a fost organizat sâmbătă, 15 octombrie, în capitala Poloniei, în semn de protest față de anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie de către Rusia, relatează publicația franceză Le Monde, citată de G4Media.ro.
„Anexările sunt la modă în această perioadă a anului. Rușii au «anexat» teritorii ocupate în Ucraina. Am decis să urmăm această cale și să organizăm un referendum privind anexarea ambasadei ruse la Varșovia”, au precizat organizatorii ”consultării” într-un comunicat, referindu-se la anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia, în urma referendumurilor considerate ”o farsă” de comunitatea internațională.
Participanții la acțiune au purtat steagul ucrainean și pancarte cu mesaje precum „Terorusia”, „Jos mâinile de pe Ucraina” și „Opriți acest rău”.
Organizatorii estimează că aproximativ 3.000 de persoane au luat parte la referendumul fictiv.
Urna de vot a fost amplasată în fața reprezentanței diplomatice ruse, iar întrebarea de pe buletine a fost dacă Polonia ar trebui să anexeze ambasada Rusiei, la care existau trei răspunsuri posibile, toate ”da”.
Totodată, organizatorii acțiunii au precizat că intenționează să trimită o scrisoare deschisă liderilor polonezi, prin care să ceară expulzarea ambasadorului rus.
–People have started gathering in front of the Russian Embassy in Warsaw to vote in todays referendum.
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 15, 2022
If a majority of voters support it, the crowd will annex the Russian Embassy and its grounds tonight.
Very high voting frequency reported.
🇵🇱🇺🇦 pic.twitter.com/HLAPrtiMt9
Guvernator: 104 lovituri, asupra regiunii Sumî au avut loc sâmbătă
Forțele ruse au lansat un val de atacuri asupra regiunii Sumî, din nord-estul Ucrainei, în cursul zilei de sâmbătă, potrivit guvernatorului Dmitro Jivițki, citat de The Kyiv Independent.
Au fost vizate șase comunități din regiune, fiind înregistrate 104 lovituri.
Potrivit oficialului, nu există victime.
Cel puțin un civil a fost rănit în urma unor bombardamente care au vizat Nikopol în timpul nopții
Peste 40 de obuze rusești au fost trase în Nikopol peste noapte, rănind un bărbat în vârstă de 47 de ani, a precizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram, citat de The Kyiv Independent.
Forțele ruse au folosit un lansator de rachete multiplu Grad și alte echipamente de artilerie grea pentru a trage în comunitățile Nikopolska și Marhanetska din regiune, potrivit surselor citate.
Peste 30 de clădiri înalte și reședințe private, o întreprindere, mai multe mașini și mai multe linii de transport de gaz au fost avariate în oraș, a mai spus Reznicenko.
Împușcături într-un poligon rus din Belgorod. Doi bărbați au deschis focul și au omorât 11 recruți
Doi bărbați au deschis focul, sâmbătă, 15 octombrie, la un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod, în timpul unui antrenament militar la care participau voluntari care urmau să fie trimiși la război.
În urma atacului, 11 persoane au fost ucise și alte 15 persoane au fost rănite, relatează agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de BBC.
Atacatorii proveneau dintr-o fostă republică sovietică, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, fără a oferi alte detalii. Ei au fost uciși în timpul incidentului.
Mai multe informații: Împușcături într-un poligon rus din Belgorod. Doi bărbați au deschis focul și au omorât 11 recruți. Reacția Moscovei
Zelenski: Rusia a pierdut aproape 65.000 de soldați, dar nici măcar pierderea a 100.000 nu va pune Kremlinul pe gânduri
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a pierdut deja aproape 65.000 de soldați în războiul din Ucraina, informează Ukrainska Pravda.
„Pierderile totale ale inamicului, în termeni de oameni uciși, se apropie de 65.000. Atât de mulți cetățeni ai Rusiei și-au dat viața pentru posibilitatea ca o mână de oameni de la Kremlin să ignore realitatea. Și, după cum continuă «operațiunea de înmormântare» a Rusiei, putem spune că nici măcar 100.000 de cetățeni ruși morți nu vor determina Kremlinul să se gândească puțin”, a declarat liderul ucrainean, în discursul video adresat națiunii sâmbătă seară.
„Doar victoriile adevărate ale Ucrainei, doar apărarea adevărată a acesteia de către lumea liberă în fața teroarii și șantajului rusesc – protecție prin sancțiuni, protecție prin ajutor pentru Ucraina -, doar strămutarea completă a ocupanților de pe teritoriul ucrainean și dezmembrarea capacităților agresive ale statului terorist – toate acestea sunt calea spre pace”, a mai spus Zelenski, în alocuțiunea sa.
Liderul de la Kiev a mai anunțat că Forțele Armate ale Ucrainei continuă „operațiunile active în diferite zone ale frontului”.
„O situație foarte dificilă persistă în regiunile Donețk și Luhansk. Cel mai dificil este frontul de la Bahmut. Ca și în zilele precedente, ne menținem pozițiile. În general, în est și în sud, facem totul pentru a-i face pe ocupanți să simtă că nu au nicio perspectivă, indiferent pe cine trimit să lupte împotriva noastră, se va sfârși doar cu o înfrângere pentru ei”, a mai declarat Zelenski.
Musk anunță că va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina
Elon Musk a afirmat sâmbătă că firma sa de rachete SpaceX va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, la o zi după ce a spus că nu-și mai poate permite să facă acest lucru, informează Agerpres citând agențiile Reuters și AFP.
„La naiba cu asta… chiar dacă Starlink pierde în continuare bani și alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”, a scris Musk, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Reuters notează că nu este clar deocamdată dacă oferta lui Musk este autentică sau dacă nu cumva controversatul miliardar își exprima sarcasmul.
The hell with it … even though Starlink is still losing money & other companies are getting billions of taxpayer $, well just keep funding Ukraine govt for free
— Elon Musk (@elonmusk) October 15, 2022
Mai multe detalii: Elon Musk spune că SpaceX va continua să finanțeze rețeaua Starlink în Ucraina, în ciuda faptului că pierde bani
Rusia susține că avansul trupelor ucrainene în regiunile Herson și Luhansk a fost oprit
Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că trupele sale au stopat încercările ucrainenilor de a avansa în regiunea Herson, informează Al Jazeera.
„În direcția Mikolaiv și Krivoi Rog, inamicul a efectuat încercări ofensive nereușite în apropierea așezărilor Dudchani, Sadok, Ișcenka din regiunea Herson. Ca urmare a acțiunilor trupelor ruse, toate atacurile au fost respinse”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.
Acesta a precizat că trupele ruse au blocat și încercările ucrainenilor de a ataca linia de apărare rusă din apropiere de orașul Lîman, în estul regiunii Luhansk.
De când a lansat contraofensiva din sudul și estul țării, armata ucraineană a reușit să recupereze mari porțiuni de teritoriu aflat sub ocupația rusă.