Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 238.
Guvernatorul rus din Herson anunță noi evacuări de civili
Liderul susținut de Rusia din regiunea ucraineană Herson, anexată ilegal de Rusia, a anunțat marți că va exista o nouă „relocare organizată” a civililor departe de așezările din prima linie a frontului.
„Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța relocarea organizată a populației civile din comunitățile Berislav, Bilozerka, Snihurivka și Oleksandrivka pe malul stâng al râului Nipru”, a spus Vladimir Saldo pe Telegram
„Această decizie a fost determinată de crearea unor fortificații defensive la scară largă, astfel încât orice atac să poată fi respins. Nu există loc pentru civili în zona în care armata operează. Lăsați armata rusă să-și facă treaba”, a spus el.
Saldo a spus că toți civilii care au decis să se mute „în regiunile Rusiei” vor primi asistență pentru a găsi locuințe.
Noul comandant al forțelor ruse: Scopul Rusiei este o Ucraina „prietenoasă”, independentă de Occident
Noul comandant al așa-numitei „operațiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina” a declarat marți că obiectivul țării sale este crearea unei Ucraine „prietenoase” cu Rusia și independentă de Occident.
„Rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, a spus generalul Serghei Surovikin la televiziunea de stat. „Dorim un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie prietenoasă cu statul rus”.
Surovikin și-a preluat funcția de comandă a operațiunilor din Ucraina în urmă cu puțin peste o săptămână, în urma unei numiri aprobate de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
NATO: Ucraina va obține sisteme anti-drone în zilele următoare
NATO va livra Ucrainei în zilele următoare sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta țara să se apere împotriva dronelor, inclusiv a celor din Iran, pe care Rusia le folosește pentru a viza infrastructura critică, a declarat marți secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.
Ucraina a declarat că atacurile cu drone au distrus aproape o treime din centralele sale electrice în ultima săptămână, după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii aflate departe de linia frontului, după ce a suferit o serie de eșecuri militare ca urmare a contraofensivei ucrainene.
„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să îndeplinim ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să furnizăm și mai multe sisteme de apărare aeriană”, a spus Stoltenberg. „NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone pentru a contracara amenințarea specifică a dronelor, inclusiv a celor din Iran”.
Peste 1.000 de localități, fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești
Atacurile rusești au lăsat fără energie electrică peste 1.100 de sate și orașe din Ucraina, după ce au vizat instalațiile energetice din întreaga țară, au transmis autoritățile de la Kiev.
Armata rusă a lansat aproximativ 190 de atacuri folosind rachete, drone kamikaze și artilerie în 16 regiuni, inclusiv capitala Kiev, au declarat serviciile de urgență ale Ucrainei.
Peste 70 de persoane au fost ucise și alte 240 au fost rănite în atacuri.
„Deocamdată, 1.162 de așezări din regiunile Dnipropetrovsk, Kirovogod, Jitomîr, Harkiv, Donețk, Zaporojie, Luhansk, Mikolaiv și Herson rămân fără de electricitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Oleksandr Khorunzhi.
Rușii au probleme în aprovizionare cu rachete
Agenția de Informații pentru Apărare a Ucrainei consideră că aprovizionarea Rusiei cu mai multe tipuri de rachete este extrem de scăzută.
„Industria rusă de apărare nu poate produce suficiente rachete noi, iar cele cu care au intrat în război pe 24 februarie se epuizează deja”, a spus generalul Kirilo Budanov, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei.
„Pentru multe articole, această cifră a scăzut deja sub nivelul critic. Mă refer la nivelul de 30%”, a adăugat el.
Budanov a susținut că aprovizionarea Rusiei cu rachete de croazieră „Iskander”, de exemplu, a scăzut la 13% din nivelurile normale.
ONU: Rusia, responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului
O comisie a Națiunilor Unite a constatat că forțele ruse sunt responsabile pentru „marea majoritatea” a încălcărilor drepturilor omului la începutul războiului său din Ucraina.
Soldații au bombardat fără discernământ zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care fugeau în acte care ar putea fi considerate crime de război, a declarat Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina.
Raportul său a analizat evenimentele din cele patru provincii nordice Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi de la invazia Rusiei din 24 februarie până în martie.
În această perioadă au fost comise și abuzuri de către trupele ucrainene, inclusiv cazuri de persoane care nu luat parte la conflict dar au fost împușcate, torturate sau rănite.
„Forțele armate ruse sunt responsabile pentru marea majoritate a încălcărilor identificate, inclusiv crimele de război. Forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului internațional umanitar în unele cazuri, inclusiv două incidente care sunt calificate drept crime de război”, a rezumat Consiliul ONU pentru drepturile omului.
Bilanțul deceselor după prăbușirea avionului militar rusesc crește la 14
Cel puțin 14 persoane au murit în urma prăbușirii unui avion de luptă rusesc într-o clădire rezidențială din orașul Eisk, din sudul Rusiei, a declarat marți un oficial local.
„Tragedia a luat viața a 14 persoane. Aduc sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor”, a declarat marți guvernatorul din Krasnodar, Veniamin Kondratiev, într-o declarație pe canalul său de Telegram.
Kondratiev a adăugat că trupul celei de-a 14-a persoane decedate a fost găsit de salvatori în timp ce curăța dărâmăturile.
Parlamentul Estoniei desemnează Rusia drept „regim terorist”
Parlamentul Estoniei a desemnat marți Rusia drept „regim terorist” și „stat care sprijină terorismul” pentru războiul său din Ucraina. De asemenea, a desemnat grupare de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia, precum și forțele armate ale autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, ca fiind organizații teroriste.
„Sprijinind apelul Parlamentului Ucrainei către țări și organizații internaționale, Parlamentul declară regimul rus un regim terorist, iar Federația Rusă un stat care susține terorismul, ale cărui acțiuni trebuie să fie confruntate împreună”, a spus președintele parlamentului Estoniei într-un comunicat.
Acesta a spus că Rusia ar trebui să fie deposedată de locul său permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
O întâlnire între Zelenski și Putin în Turcia nu este încă posibilă, spune purtătorul de cuvânt al lui Erdogan
În prezent, nu există condițiile pentru o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel rus Vladimir Putin în Turcia, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara, într-un interviu acordat canalului A Haber, citat de Ukrainska Pravda.
Oficialul turc a precizat însă că invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan de a organiza o întâlnire între Zelenski și Putin rămâne valabilă.
Kalin a spus totodată că „trebuie deschisă ușa diplomației” și că „soluția trebuie să găsită în cadrul integrității teritoriale Ucrainei”.
Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a mai precizat că Turcia negociază cu ONU o prelungire a acordului privind exportul de cereale, în cel mai bun caz pentru șase luni sau un an.
Kremlin: Nu există încă o decizie privind încheierea mobilizării parțiale
Președinția rusă a precizat marți, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, că nu a fost stabilită o dată de închiere a mobilizării parțiale, deși până la 40 de regiuni ale țării au îndeplinit cota de recruți, relatează CNN.
Ministerul rus al Apărării stabilește cota pentru fiecare regiune, a spus Peskov. Totuși, îndeplinirea acestei cote în regiuni nu înseamnă că mobilizarea s-a încheiat. Procesul se poate termina doar cu un decret prezidențial.
„Nu au existat astfel de decizii cu privire la încheierea mobilizării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Luni, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat îndeplinirea cotei în capitala rusă.
„Atât timp cât mobilizarea parțială nu este finalizată de către oficialul care a anunțat-o, legalitatea acesteia se păstrează. Adică trebuie să așteptați decretul prezidențial”, a explicat și avocatul rus pentru drepturile omului, Pavel Chikov, pe Telegram.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială pe 21 septembrie, iar vineri 14 octombrie, a declarat că aceasta va fi încheiată în două săptămâni. Liderul de la Moscova a precizat atunci și că au fost recrutați aproximativ 222.000 de rezerviști din totalul de 300.000, conform planificării.
Primele imagini cu conducta Nord Stream 1 după scurgerile de gaze din Marea Baltică
Imagini cu avariile suferite de conducta Nord Stream 1 după exploziile de la finalul lunii septembrie au fost publicate marți de ziarul suedez Expressen.
În filmarea subacvatică se vede o gaură uriașă în conducta Nord Stream 1, la 80 de metri adâncime, pe fundul Mării Baltice. Potrivit ziarului suedez, cel puțin 50 de metri din conducta de gaz au dispărut în urma exploziei, care a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter.
Mai multe informații: Primele imagini cu gazoductul Nord Stream după exploziile din Marea Baltică. „Lipsește o porțiune de 50 de metri”
Rusia anunță că regiunile ucrainene anexate sunt protejate de arme nucleare
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, 18 octombrie, că regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, anexate de Rusia la finalul lunii septembrie, se află sub protecția arsenalului nuclear rusesc, relatează Reuters.
Întrebat într-o conferință de presă dacă cele patru regiuni se află sub umbrela nucleară a Moscovei, reprezentantul Kremlinului a precizat că „aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse, iar securitatea lor este asigurată la același nivel ca și restul teritoriului Rusiei.
Comunitatea internațională nu recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene, care a avut loc în urma unor referendumuri catalogate drept ”o farsă” de Occident.
Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni și încă nu le definește granițele.
Mai multe informații: Kremlin: Teritoriile ucrainene anexate sunt protejate de arme nucleare rusești
Poliția ucraineană anunță că a exhumat trupurile a cinci copii uciși în Lîman, oraș eliberat de forțele ruse
Cadavrele a trei fete și doi băieți au fost descoperite în orașul Lîman, din regiunea ucraineană Donețk, după ce zona a fost recucerită de forțele Kievului, precizează Poliția Națională a Ucrainei, citată de Ukrainska Pravda.
„Anchetatorii au găsit patru copii într-o groapă comună din cimitir. Un alt băiat a fost îngropat de mama lui în curte. S-a stabilit preliminar că toți au murit din cauza rănilor de schije ca urmare a bombardamentelor rusești.
Polițiștii au exhumat fete născute în 2021, 2019 și 2008 și băieți născuți în 2011 și 2012. Două dintre fetițe sunt surori. După un control medico-legal, copiii vor fi reînhumați”, precizează poliția.
De două săptămâni în Lîman au loc investigații la locul celei mai mari gropi comune descoperite în partea eliberată a regiunii Donețk.
Anchetatorii caută și interoghează rude, încercând să stabilească istoricul tuturor victimelor.
În dimineața zilei de 18 octombrie, 35 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și 131 de civili au fost exhumați în regiunea Kramatorsk. Se iau măsuri pentru identificarea morților și stabilirea cauzelor deceselor.
45 de morminte au fost găsite în teritoriile eliberate, 33 dintre ele în Svyatogorsk și 12 în Lîman. Între timp, poliția continuă să primească zilnic informații de la rezidenți despre morminte noi.
Trupele ucrainene au recucerit orașul Liman pe 1 octombrie, iar trei zile mai târziu acolo a fost arborat oficial steagul ucrainean.
Procuratura din Kiev: Cel puțin două persoane au murit și una a fost rănită în urma atacurilor de marți
Atacurile lansate de forțele ruse asupra unei instalații de alimentare cu energie electrică din districtul Desnianskyi din Kiev, în dimineața zilei de 18 octombrie, au fost soldate cu doi morți și un rănit, potrivit Procuraturii Generale din Kiev, citate de The Kyiv Independent.
Loviturile care au vizat infrastructura energetică din capitala ucraineană au provocat întreruperi de alimentare cu apă și electricitate într-o parte a orașului, aproape 50.000 rezidenți rămânând fără curent electric.
Peskov: Kremlinul nu are nicio informație despre folosirea dronelor kamikaze iraniene în recentele atacuri din Ucraina
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, 18 octombrie, că președinția rusă „nu are nicio informație” cu privire la utilizarea dronelor kamikaze de fabricație iraniană în atacurile asupra orașelor ucrainene din această săptămână, relatează Reuters.
„Se folosesc echipamente rusești cu denumire rusă. Toate întrebările suplimentare ar trebui adresate Ministerului Apărării”, a declarat Peskov, întrebat dacă Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina.
La rândul său, Iranul neagă că a furnizat drone Rusiei.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că evaluarea sa arată că dronele iraniene au fost folosite în atacul de luni dimineață care a vizat Kievul. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karinne Jean-Pierre, a acuzat Teheranul că a mințit atunci când a spus că Rusia nu folosește drone iraniene în Ucraina.
Liderii europeni au spus că utilizarea dronelor iraniene ar marca o escaladare gravă a conflictului și ar trebui să ducă la impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului.
Numărul deceselor în urma atacurilor de luni, de la Kiev, a ajuns la cinci
Încă o persoană a murit în urma atacurilor cu drone kamikaze care au avut loc luni, la Kiev, astfel că bilanțul victimelor ajunge la cinci, a anunțat marți, primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, citat de The Guardian.
Cea de-a cincea victimă este o femeie în vârstă care a fost găsită fără viață printre dărâmături. Primarul din Kiev precizează că operțiunile de căutare și salvare continuă.
Primarul Kievului le cere civililor să economisească energia electrică și să-și facă provizii de apă potabilă
În contextul atacurilor asupra capitalei ucrainene, primarul Vitali Klitschko a făcut apel la rezidenți să încerce să economisească energia electrică și să se aprovizioneze cu apă potabilă, relatează The Guardian.
”La Kiev, în urma atacurilor cu rachete ale barbarilor ruși, două obiective de infrastructură critică au fost avariate. În prezent, furnizarea de servicii de alimentare cu energie electrică și apă este parțial limitată în multe case din partea stângă a capitalei. În unele case, este posibilă o scădere a presiunii în rețeaua de alimentare cu apă, o schimbare a culorii și a transparenței apei”, a explicat primarul capitalei ucrainene.
”Fac un apel către toți locuitorii Kievului să economisească energie electrică cât mai mult posibil. Nu porniți aparate electrice puternice – aparate de aer condiționat, ceainice electrice, cuptoare cu microunde etc. În casele în care alimentarea cu apă a fost deja oprită temporar, locuitorii sunt rugați să găsească cea mai apropiată stație de pompare sau automate de distribuție a apei potabile și să facă provizii”, le-a mai transmis Vitali Klitschko locuitorilor capitalei ucrainene.
Zelenski: 30% din centralele Ucrainei au fost distruse începând din 10 octombrie
Președintele Volodimir Zelenski precizează într-o postare pe Twitter că începând „din 10 octombrie, 30% din centralele Ucrainei au fost distruse, provocând pene de curent masiv în întreaga țară”, relatează The Guardian.
Descriind atacurile rusești asupra surselor de energie drept „un alt tip de atacuri teroriste rusești”, liderul ucrainean a spus că „nu mai este spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”.
Unele zone din Kiev și din alte regiuni ale Ucrainei sunt în prezent fără electricitate și apă din cauza loviturilor care au avariat infrastructura.
”Explozii puternice”, în spatele scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream – poliția daneză
Poliția daneză anunță marți, 18 octombrie, că o investigație preliminară a avariilor la cele două conducte Nord Stream din Marea Baltică arată că scurgerile de gaze au apărut în urma unor ”explozii puternice”, relatează Reuters.
Primele concluzii ale autorităților din Danemarca sunt similare cu cele ale Suediei, care au anunțat că avariile de la gazoducte par a fi provocate de explozii și că acest caz este investigat ca un act de sabotaj grav.
Patru scurgeri de gaze au fost depistate la finalul lunii septembrie la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, din Marea Baltică.
Mai multe informații: Poliția daneză anunță că „explozii puternice” au provocat scurgerile de gaze din conductele Nord Stream
Întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă în urma atacurilor din Jîtomîr și Dnipropetrovsk
Cele două atacuri care au vizat o instalație energetică din Jîtomîr, la vest de Kiev, au provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică și apă, au anunțat oficialii ucraineni, citați de CNN. Probleme similare sunt și în regiunea Dnipropetrovsk, din sud-estul țării.
Primarul orașului Jîtomîr, Serhii Sukhomlyn, a declarat că orașul se confruntă cu pene de curent.
„Dimineața a început cu lovituri la Jîtomîr. Acum nu există energie electrică sau alimentare cu apă în oraș”, a spus oficialul, precizând că spitalele lucrează cu o sursă de alimentare de rezervă.
În același timp, unele districte din Dnipro, precum și orașele Synelnykove și Vasylkivka din regiunea Dnipropetrovsk au rămas fără electricitate după ce Rusia a lovit, marți, 18 octombrie, de două ori o instalație de infrastructură energetică, relatează The Kyiv Independent.
Una dintre stațiile de pompare ale companiei de apă „Dniprovodokanal” a fost deconectată de la sursa de energie electrică, ceea ce a creat probleme cu alimentarea cu apă pe malul stâng al Niprului, a precizat Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii.
Anthony Blinken spune că folosirea dronelor iraniene în război indică ”disperararea Rusiei”
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, spune că faptul că Rusia folosește drone kamikaze, fabricate în Iran, în războiul din Ucraina, arată ”disperarea” Moscovei, relatează The Guardian.
„Vedem aceste drone, așa cum ați spus. Ce fac ei? Ei atacă civili. Ei atacă infrastructura critică precum centralele electrice, spitalele, lucrurile de care oamenii au nevoie în viața lor de zi cu zi, care nu sunt ținte militare. Și este un semn de disperare crescută a Rusiei, dar este și un semn al nivelurilor la care ajung și pe care le-am văzut în mod repetat când vine vorba de vizarea civililor și a infrastructurii civile”, a spus Anthony Blinken.
„Vrem să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere împotriva acestei agresiuni, chiar dacă îi împing pe ruși înapoi de pe teritoriul pe care Rusia l-a ocupat”, a mai precizat secretarul de stat american.
Mai multe informații: Anthony Blinken spune că folosirea dronelor iraniene în războiul din Ucraina „este un semn de disperare crescută a Rusiei”
Rusia a lovit infrastructura energetică din Jîtomîr – oficial ucrainean
Forțele ruse a lovit de două ori o instalație de alimentare cu energie electrică din orașul Jîtomîr, din centrul Ucrainei, a anunțat marți dimineață, pe Telegram șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski, Kirilo Timoșenko, citat de The Kyiv Independent.
Echipajele Serviciului de Stat de Urgență se află la locul atacului, a precizat Timoșenko.
Energoatom: Rușii au răpit doi oficiali de la centrala nucleară Zaporojie
Forțele ruse au reținut luni, 17 octombrie, doi oficiali de la centrala nucleară Zaporojie pe care i-au dus într-o direcție necunoscută, anunță Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, citat de publicația Pravda.
Este vorba despre șeful serviciului de tehnologie a informației al Zaporojie, Oleg Kostiukov, și asistentul directorului general al uzinei, Oleg Oshek. Potrivit reprezentanților Energoatom, în acest moment, nu se știe nimic despre locul în care se află cei doi oficiali și despre starea lor.
Compania ucraineană a făcut apel la directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și la comunitatea internațională să ia toate măsurile posibile pentru a elibera angajații centralei și pentru a le facilita întoarcerea la serviciu.
La începutul lunii octombrie, directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Ihor Muraşov, a fost răpit în timp ce pleca de la uzină. La trei zile distanță, AIEA a anunțat luni eliberarea oficialului.
Noi explozii la Kiev
Vitali Klitschko, primarul Kievului, a anunțat pe Telegram că noi explozii au loc în capitala ucraineană marți dimineață.
Forțele ruse au tras trei rachete către o instalație de alimentare cu energie electrică din districtul Desnianskyi, au informat șeful adjunct al biroului președintelui Kirilo Timoșenko și primarul Vitali Klitschko, citați de The Kyiv Independent.
Atacuri, raportate în mai multe orașe ucrainene marți dimineață
Noi atacuri sunt raportate în dimineața zilei de marți, 18 octombrie, în mai multe orașe din Ucraina, la o zi după ce Rusia a lansat lovituri cu drone la Kiev și în alte părți ale țării, relatează The Guardian.
Autoritățile au anunțat că au loc bombardamente în Krivoi Rog, Dnipro, Harkov și Mikolaiv.
În Mikolaiv, atacul a distrus total o aripă a unui bloc de apartamente. Cel puțin un bărbat a murit în atac, a anunțat guvernatorul regional Vitali Kim.
În Dnipro, loviturile au vizat infrastructura energetică, provocând „daune grave”, potrivit lui Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.
Totodată, șeful Administrației Militare Regionale din Harkov a anunțat că Rusia lansează lovituri asupra orașului Harkov, precum și asupra regiunii.
„Atenție, locuitori din Harkov și din regiune: ocupanții ruși atacă. Stați în adăposturi!”, le-a cerut Oleh Syniehubov civililor.
Cel puțin 13 morți, în urma prăbușirii avionului Su-34 peste o clădire din orașul rusesc Eisk
Autoritățile ruse au anunțat marți dimineață că a ajuns la 13 numărul deceselor după ce un avion Su-34 s-a prăbușit peste o clădire cu nouă etaje din orașul Eisk, Teritoriul Krasnodar. Printre victime se numără și trei copii.
„Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, după curățarea molozului, trupurile morților au fost găsite la locul accidentului. 13 persoane au decedat în accident, inclusiv trei copii. 19 răniți, patru dintre ei au fost transportați în siguranță pentru tratament la spitalul regional din Krasnodar, restul continuă să primească tratament la spitalul din Eisk”, a declarat Alexei Kuznetsov, ministru adjunct al sănătății al Federației Ruse, relatează cotidianul Moskovskii Komsomoleț.
Mai multe informații: 13 morți în blocul peste care a căzut un avion militar rusesc, la Eisk. Pilotul, filmat lângă locul exploziei: „Ați fost doborâți, nu?”
Explozii în Krivoi Rog
Șeful administrației militare a lui Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a confirmat, marți dimineață, pe Telegram, că au avut loc explozii în partea de nord a orașului, relatează The Guardian și The Kyiv Independent. Krivoi Rog este orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
”În jurul orei 6.30 dimineața, forțele de ocupație teroriste au lovit partea de nord a Krivoi Rog”, a anunțat oficialul, fără să facă precizări despre consecințele atacurilor.
Vilkul a avertizat că sunt posibile lovituri repetate și le-a cerut oamenilor să rămână în adăposturi.
De asemenea, în timpul nopții, au fost atacate comunitățile Myrivska și Pokrovsk din districtul Nikopol. Au fost avariate liniile electrice din satul Vyshchetarasivka și aproape o mie de familii sunt fără electricitate. Totodată, atacurile au vizat o întreprindere agricolă și un turn de telefonie mobilă.
Cel puțin un om a murit în atacurile care au avut loc în Mikolaiv în timpul nopții
În timpul bombardamentului nocturn, forțele ruse au lovit o clădire cu două etaje, sub dărâmăturile căreia a fost găsit cadavrul unui bărbat, anunță guvernatorul din regiunea sudică Mikolaiv, Vitali Kim, marți dimineață, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.
”Noaptea, Mikolaiv a fost din nou bombardat cu rachete S-300. A fost lovită o clădire cu două etaje. Cadavrul unui bărbat a fost găsit sub dărâmături, operațiunile de căutare și salvare continuă”, a precizat Vitali Kim.
Oficialul a menționat și că începând cu ora locală 6.20, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în orașul Mikolaiv.
Zelenski: Când capacitățile sale teroriste vor fi neutralizate, Rusia nu va avea de ales decât să se gândească la pace
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său către națiune de luni seară despre nevoia ca lumea să oprească ”teroarea rusă” și a cerut partenerilor sisteme de apărare aeriană mai moderne pentru țara sa.
”Lumea poate și trebuie să oprească această teroare. Când vorbim despre nevoia Ucrainei de apărare aeriană și antirachetă, vorbim despre vieți reale care sunt luate de teroriști. Reușim să doborâm câteva dintre rachete și drone. În doar 12 ore, începând de duminică, de la ora 21.00, 37 de «Shahed» iraniene (drone – n.r.) și mai multe rachete de croazieră au fost distruse. Dar pentru a garanta protecția cerului nostru și pentru a reduce capacitățile teroriștilor ruși la zero, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană mult mai moderne și de o mai mare dotare cu rachete pentru astfel de sisteme”, a spus Zelenski, în mesajul publicat de președinția ucraineană.
Liderul de la Kiev precizează că sprijinul forțelor ucrainene nu este doar în interesul țării sale, pentru că ”cu cât Rusia are mai puține oportunități teroriste, cu atât acest război se va încheia mai repede”.
Rusia nu are nicio șansă pe câmpul de luptă. Și încearcă să-și acopere înfrângerile militare cu teroare. De ce are nevoie de teroare? Să pună presiune asupra noastră, asupra Europei, asupra lumii întregi.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:
”Teroriştii trebuie neutralizaţi. Această regulă se aplică la fel de eficient peste tot și va afecta teroarea rusă în același mod. Când capacitățile teroriste ale Rusiei vor fi neutralizate prin eforturile comune cu partenerii noștri, Rusia nu va avea de ales decât să se gândească la pace”, a mai declarat președintele Ucrainei.
Mai multe informații: Volodimir Zelenski a anunțat condiția în care Rusia va trebui „să se gândească la pace”
Rusia a lovit regiunea Sumî de aproape 300 de ori într-o zi, spune guvernatorul local
Guvernatorul regiunii Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunțat luni seară că în ultima zi zona a fost lovită de aproape 300 de ori de forțele ruse, relatează The Kyiv Independent.
Dmitro Zhivițki precizează, într-o postare pe Telegram, că a fost atacată infrastructura din regiune, iar în urma bombardamentelor, cinci persoane au murit și 14 au fost rănite și au ajuns la spital.
SUA cataloghează atacurile Rusiei de luni drept „crime de război”
Rusia va fi trasă la răspundere pentru „crimele de război”, a transmis Casa Albă luni, la câteva ore după ce armata rusă atacat orașele ucrainene cu drone în timpul orelor de vârf ale dimineții, ucigând cel puțin patru oameni într-un bloc de apartamente din Kiev.
Purtătoarea de cuvânt a președintelui american Joe Biden, Karine Jean-Pierre, a declarat presei că SUA „condamnă cu fermitate atacurile Rusiei de astăzi” și a spus că evenimentele „continuă să demonstreze brutalitatea lui Putin”.
„Vom continua să impunem sancțiuni Rusiei, să-i tragem la răspundere pentru crimele lor de război”, a spus Jean-Pierre.
Zelenski spune că Ucraina a respins unele atacuri cu drone
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară, în discursul zilnic către națiune, că forțele ruse au lansat un nou val de atacuri cu drone, adăugând că unele dintre vehiculele aeriene fără pilot au fost doborâte.
Zelenski nu a spus unde au avut loc atacurile și nici dacă se referă la unele noi care au avut loc luni seară sau la cele de dimineață din mai multe regiuni, inclusiv capitala Kiev.
Rusia a tras luni zeci de drone în mai multe orașe în timpul orelor de vârf ale dimineții, ucigând cel puțin patru persoane într-un bloc de apartamente din Kiev.
15 cadavre, exhumate zilnic în regiunea Donețk
Poliția din regiunea Donețk spune că exhumeze în continuare 10-15 cadavre pe zi în zonele din regiune ocupate anterior de ruși.
„Până acum, în regiunea Donețk sunt cunoscute 43 de gropi comune”, a declarat Oleksandra Havrylko, ofițer de presă al Poliției din regiunea Donețk, în timpul unei conferințe de presă.
„De exemplu, două gropi comune, cu civili și militari, au fost găsite în Lîman. Mai mult, Poliția regională primește informații despre înmormântările din curțile oamenilor, unde fiecare mormânt poate conține până la 10 persoane.
Mulți oameni au murit din cauza rănilor provocate de explozivi, a spus Havrylko, dar poliția are și informații despre cetățenii „care au fost uciși prin violență”.
Apărarea aeriană a regiunii Kiev răspunde unui atac cu drone rusești
Primarul din Boryspil, la periferia orașului Kiev, a transmis că are loc un atac din dronă și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.
„Sistemul de apărare aeriană funcționează deasupra orașului nostru, așa că recomand tuturor să rămână în adăposturi”, a spus Volodimir Borisenko pe Facebook. „Situația este sub control. Forțele noastre armate își fac treaba bine. Dar amenințarea rămâne.”
„Fâșia strălucitoare de lumină este armata noastră care încearcă să vadă dronele inamice, așa că nu intrați în panică. Stați în adăposturi”, a adăugat primarul.
Un avion militar rus s-a prăbușit peste un bloc
Aeronava militară Su-34 s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din orașul Eisk, sudul Rusiei, peste un bloc de locuințe, care a fost cuprins de flăcări, notează BBC.
Mass-media locală relatează că incendiul a cuprins 5 etaje ale blocului, mai multe apartamente fiind distruse, potrivit BBC. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Krasnodarului, din care face parte Eisk, a transmis că toți pompierii din regiune au fost trimiși la fața locului pentru a stinge incendiul.
Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul, un bombardier Su-34, se afla într-un zbor de antrenament când unul dintre motoarele sale a luat foc.
Mai multe informații: Bloc în flăcări în sudul Rusiei, după ce un avion militar s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din orașul Eisk