Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 239.
Spania trimite 5 generatoare electrice în Ucraina
Guvernul spaniol a anunţat miercuri trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice au lăsat în întuneric peste o mie de oraşe şi unde sunt prevăzute restricţii de electricitate cu începere de joi, scrie Agerpres citând AFP.
„Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid.
Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole. Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina, a adăugat Ministerul Apărării.
Ucraina, nevoită să introducă restricții la furnizarea de electricitate în toată țara
Oficialii ucraineni din domeniul energiei au anunțat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă restricții programate la furnizarea de curent electric, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma mai multor zile de lovituri devastatoare cu rachete de croazieră și drone rusești, informează CNN.
„Din nefericire, potrivit noilor date, aproximativ 40% din infrastructura totală și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav avariate”, a declarat Oleksandr Kharchenko, consilier al ministrului ucrainean al energiei.
„Lucrările de restaurare și reparații sunt în curs de desfășurare, dar miracolele sunt posibile doar într-o anumită măsură”, a spus Kharchenko, într-o declarație difuzată la televiziunea națională. „Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm nu doar la întreruperi de urgență, ci și la întreruperi programate astăzi și mâine, pentru a nu supraîncărca rețeaua”, a adăugat el.
„Între 7 dimineața şi 11 noaptea este necesar să reducem utilizarea de curent (…) dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a anunțat și Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.
Mai multe detalii: Ucraina introduce de joi restricții la furnizarea de electricitate în toată țara, în urma atacurilor masive asupra infrastucturii de energie
Președintele Germaniei își anulează deplasarea la Kiev din cauza unor probleme de securitate
Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita planificată la Kiev din motive de securitate, a anunțat miercuri biroul său, potrivit Al Jazeera.
Un oficial din cadrul cancelariei sale a declarat că autoritățile de securitate din Germania și Ministerul de Externe l-au sfătuit pe Steinmeier să nu meargă, dar că vizita va fi reprogramată în curând.
În Germania, președintele are un rol în mare măsură ceremonial. Steinmeier intenționa să viziteze capitala ucraineană în aprilie, dar Kievul a refuzat inițial să-l primească din cauza îngrijorărilor legate de sprijinul acestuia din trecut pentru Rusia. De atunci, ruptura diplomatică dintre Ucraina și Germania a fost reparată.
Departamentul de Stat: Ordinele lui Putin privind legea marțială sunt „tactici disperate pentru controlul” celor 4 regiuni
Ordinele președintelui rus Vladimir Putin de instaurare a legii marțiale în regiunile ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat sunt „tactici disperate pentru a încerca să controleze” aceste teritorii, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.
„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că Rusia recurge la tactici disperate pentru a încerca să impună controlul în aceste zone”, a declarat Patel, în cadrul unui briefing de presă.
„Adevărul este că Rusia nu este dorită în aceste regiuni, iar oamenii din Ucraina resping invazia ilegală a Rusiei și preluarea cu forța a ceea ce este teritoriul ucrainean”, a spus el.
Patel a subliniat că „indiferent de ceea ce spune sau face Kremlinul, indiferent de ceea ce încearcă să promulge prin decrete pe hârtie sau în alt mod, Crimeea, Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie sunt teritorii ucrainene suverane”.
„(Rușii, n.r.) nu au niciun fel de pretenții legale. Nu există nicio jurisdicție pe care să o aibă asupra acelor teritorii. Acesta este pământul Ucrainei, iar Rusia a încălcat în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și Carta ONU prin actele sale ilegale”, a mai spus Patel.
Liderul separatist din Donețk salută anunțul lui Putin privind decretarea legii marțiale
Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a salutat miercuri anunțul privind decretarea legii marțiale de către președintele rus Vladimir Putin, calificându-l drept „oportun”, relatează CNN.
Comandamentul local al Apărării Teritoriale va avea acum posibilitatea de a se coordona cu autoritățile federale ruse, ceea ce va avea un „impact pozitiv asupra situației”, a spus Denis Pușilin, într-o declarație video publicată pe canalul său de Telegram.
„Acest lucru nu va afecta în mod deosebit și radical restricțiile asupra libertăților rezidenților noștri, deoarece trăim sub legea marțială de opt ani și jumătate”, a adăugat el.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Putin a anunțat instaurarea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.
Kievul acuză că legea marțială a fost introdusă în regiunile ocupate pentru a suprima rezistența locuitorilor
Ministerul ucrainean de Externe a condamnat miercuri decretarea de către Kremlin a „legii marțiale” în teritoriile din Ucraina aflate sub ocupație rusă, calificând-o drept o „nouă stare de teroare”, relatează CNN.
Măsura este o încercare „de a suprima rezistența locuitorilor din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care se opun ocupației ruse”, se arată într-o declarație publicată miercuri de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe. „Decretul lui Putin este nul și neavenit. Nu are consecințe juridice pentru Ucraina și cetățenii săi, precum și pentru comunitatea internațională”, precizează ministerul.
Mai multe detalii: Diplomația ucraineană consideră că decretul lui Putin privind legea marțială este „nul și neavenit” și că vizează suprimarea oricărei rezistențe
Biden: Putin se află într-o „poziție incredibil de dificilă”
Președintele american Joe Biden a afirmat miercuri că omologul său rus, Vladimir Putin, se află într-o „poziție incredibil de dificilă” în contextul războiului din Ucraina și că acesta nu mai are alte opțiuni decât să încerce să se poarte „brutal” cu civilii ucraineni pentru a determina Kievul să capituleze, informează anews.com.
„Cred că Vladimir Putin se află într-o poziție incredibil de dificilă”, le-a spus Biden reporterilor de la Casa Albă. „Se pare că singurul instrument pe care îl are la dispoziție este să se poarte brutal cu cetățenii ucraineni, pentru a încerca să-i intimideze și să capituleze. Ei nu vor face asta”, a adăugat liderul american, potrivit AFP.
Mai multe detalii: Biden spune că Putin se află într-o „poziție incredibil de dificilă” în războiul din Ucraina, acesta fiind motivul pentru care îi atacă pe civili
Putin ordonă guvernului să creeze un consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor războiului din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a instruit miercuri guvernul să pregătească până la 20 octombrie un proiect de decret privind înființarea unui consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor așa-numitei „operațiuni militare speciale” rusești din Ucraina, așa cum se referă la război liderul de la Kremlin, relatează CNN.
Guvernul rus va elabora un proiect de decret „pentru a răspunde nevoilor care apar în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale (inclusiv în ceea ce privește furnizarea și repararea armelor, echipamentelor militare și speciale, a materialului, întreținerea medicală, lucrările de reparații și construcții și logistică și altele)”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
Potrivit comunicatului, consiliul va fi condus de prim-ministrul Rusiei și va include reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului pentru Situații de Urgență, Gărzii Ruse, Serviciului Federal de Securitate (FSB), Serviciului de Informații Externe, Direcției Principale a Programelor Speciale (GUSP), ai altor organisme executive federale și ai Consiliului de Stat al Federației Ruse.
Consiliul va avea prima reuniune la începutul săptămânii viitoare, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti.
Presa rusă: Ministerul de Externe nu intenționează să închidă misiunile diplomatice din Occident
Moscova nu intenționează să își închidă misiunile diplomatice din țările occidentale, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Evgheni Ivanov, pentru agenția de stat RIA Novosti, potrivit CNN.
„Nu există astfel de planuri”, a spus Ivanov. „Avem deja numărul minim de angajați peste tot, iar într-o serie de țări europene nu există niciunul, cu excepția ambasadorului. Prin urmare, nu există nicio țară în care să reducem numărul de angajați, doar dacă închidem complet misiunea”, a adăugat Ivanov.
Anunțul acestuia vine după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Rusia își va reduce prezența diplomatică în țările occidentale.
Înalt oficial american: Decretarea legii marțiale este o „tactică disperată” a lui Putin
În contextul în care președintele rus Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat, un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat pentru CNN că această măsură este considerată o „tactică disperată” prin care liderul de la Kremlin încearcă să își afirme controlul asupra situației și că SUA nu sunt surprinse că liderul rus a recurs la ea.
Oficialul a afirmat că cel mai recent anunț al lui Putin nu schimbă faptul că pretențiile Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran nu sunt legitime. Acesta a precizat că oficialii americani urmăresc modul în care ucrainenii resping deja ultima mișcare a lui Putin.
Sprijinul SUA pentru ucrainenii care își apără suveranitatea rămâne neschimbat și continuă, a adăugat înaltul oficial american.
Consilier militar: Probabilitatea unui nou atac din Belarus este scăzută, dar ar putea crește în primăvară
Este foarte puțin probabil ca Rusia să reușească să adune suficiente forțe în Belarus pentru lansarea unui nou atac asupra Ucrainei de pe teritoriul țării conduse de Aleksandr Lukașenko, consideră Evghenii Sylkin, consilier de comunicare strategică pentru Comandamentul Forțelor Reunite din Ucraina, relatează agenția Ukrinform.
Forțele ruse și belaruse desfășoară în prezent exerciții în Belarus, în cadrul unei grupări militare comune nou create.
Potrivit cifrelor oficiale, contingentul rus este format din 10.000 de soldați, 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate și 100 de mortiere, a precizat Sylkin.
În timp ce probabilitatea de a strânge suficiente trupe pentru un nou asalt înainte de sfârșitul anului este „foarte scăzută”, amenințarea „ar putea crește semnificativ în primăvară”, a adăugat Sylkin.
Guvernator: Măsurile de securitate în teritoriile controlate de Rusia din regiunea Zaporojie vor fi întărite
Teritoriile din regiunea Zaporojie controlate de Rusia vor întări măsurile de securitate în urma implementării legii marțiale, a anunțat miercuri guvernatorul instalat de ruși, Evgheni Balițki, într-o declarație publicată pe canalul său de Telegram, potrivit CNN.
„Toate măsurile de securitate care sunt în vigoare pe teritoriul regiunii Zaporojie vor continua să funcționeze și vor fi consolidate”, a declarat Balițki.
Toate evenimentele culturale vor fi anulate, iar starea de asediu va continua să funcționeze pe durata aplicării legii marțiale, a precizat acesta.
„Bineînțeles, va fi consolidată protejarea ordinii și siguranței publice, precum și siguranța instalațiilor și a obiectivelor energetice care prezintă un pericol sporit pentru viața și sănătatea oamenilor. Activitatea punctelor de control militar va fi de asemenea întărită”, a adăugat Balițki.
Zelenski, „întâlnire strategică” privind securitatea instalațiilor din infrastructura de energie
Oficialii ucraineni lucrează la crearea unor puncte de alimentare mobile după ce Rusia a lansat noi lovituri împotriva infrastructurii energetice a țării, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.
Zelenski a avut în cursul zilei o „întâlnire strategică privind securitatea instalațiilor energetice” cu oficiali de rang înalt pentru a discuta măsurile de „eliminare a consecințelor în cazul unei defecțiuni a sistemului energetic al Ucrainei”, a scris liderul ucrainean, pe Facebook.
“Lucrăm la crearea de puncte de alimentare mobile pentru infrastructura critică a orașelor, localităților și satelor. Ne pregătim pentru diferite scenarii cu posibile consecințe. Ucraina se va apăra singură. Indiferent de ceea ce plănuiește și face inamicul”, a precizat Zelenski.
Sentorii ruși au aprobat decretul privind instituirea legii marțiale în cele 4 regiuni ucrainene
Camera Superioară a Parlamentului Rusiei, Consiliul Federației, a aprobat miercuri decretul președintelui Vladimir Putin care instituie legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod unilateral, informează Al Jazeera.
Oficial prorus: Administrația din Herson va guverna împreună cu armata după introducerea legii marțiale
Conducerea regiunii ucrainene Herson după introducerea legii marțiale va fi realizată de administrație împreună cu armata rusă, a declarat miercuri guvernatorul regiunii, Vladimir Saldo, un oficial numit de Moscova, pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, potrivit CNN.
„Legea marțială spune că puterea în regiuni ar trebui să fie transferată către armată în conformitate cu prevederile legii. Facem toată această muncă împreună cu armata. Acum am transferat deja aproape tot aparatul administrației militare și civile pe malul stâng, ei vor lucra acolo. Toate funcțiile, care sunt necesare pentru desfășurarea în continuare a viații, vor fi înființate”, a declarat Saldo, citat de RIA.
Liderii instalați de Rusia la conducerea regiunii Herson au început miercuri să accelereze masiv relocarea a până la 60.000 de persoane, pe fondul avertismentelor privind capacitatea Rusiei de a rezista unei contraofensive ucrainene. Potrivit lui Saldo, peste 7.000 de locuitori au părăsit deja regiunea Herson.
„Scoatem oamenii de acolo pentru a le permite militarilor să își îndeplinească mai ușor sarcinile și pentru a proteja populația civilă”, a afirmat Saldo, adăugând că activitatea de evacuare se desfășoară în mai multe direcții.
Potrivit lui Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației regionale din Herson, de asemenea numit de Moscova, introducerea legii marțiale pe teritoriul regiunii Herson le va facilita militarilor desfășurarea misiunilor de luptă. „Introducerea legii marțiale va simplifica unele dintre sarcinile armatei. Nu vom mai face jocurile pe care le facem de aproape șapte luni. Nu vor mai exista conversații cu naziștii”, a declarat Stremousov miercuri, într-o emisiune la televiziunea rusă de stat Canal 1.
Rusia anunță o tentativă eșuată a ucrainenilor de a prelua controlul asupra centralei de la Zaporojie
Armata rusă anunță că a respins o tentativă ucraineană de a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, informează Al Jazeera.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, a declarat miercuri că forțele ucrainene au folosit 37 de bărci într-o tentativă de debarcare care viza preluarea centralei de pe malul stâng al râului Nipru.
Konașenkov a precizat că forțele ruse au zădărnicit atacul și au distrus grupul de debarcare.
Moscova afirmă că 5 milioane de locuitori din teritoriile anexate se află în prezent pe teritoriul rus
„Aproximativ 5 milioane de locuitori” din teritoriile anexate de Moscova – Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie – se află în prezent în Rusia, a afirmat miercuri secretarul Consiliului rus de securitate, Nikolai Patruşev, relatează Agerpres citând AFP.
„Circa 5 milioane de locuitori din Donbas şi regiunile din sud-estul Ucrainei au găsit refugiu în Rusia”, a declarat el la finalul unei reuniuni a Consiliului de securitate, potrivit agenţiilor ruse de presă. Nikolai Patruşev a mai susținut că „o atenţie specială va continua să fie acordată” acestor persoane venite din regiunile ucrainene anexate de Moscova.
„Pe măsură ce condiţii de securitate vor fi create în aceste regiuni, statul va furniza o asistenţă completă pentru întoarcerea lor în aceste locuri de reşedinţă permanentă”, a promis el, fără a preciza când s-ar putea întâmpla acest lucru.
Potrivit unui buletin al Ministerului rus al Apărării publicat miercuri, 4,6 milioane de persoane care trăiau în Ucraina, între care aproape 700.000 de copii, au venit în Rusia de la începutul ofensivei ruse, pe 24 februarie.
Oficiali regionali: Cel puțin 3 centrale electrice ucrainene au fost lovite miercuri de atacurile rușilor
Cel puțin trei instalații ucrainene din domeniul infrastructurii de energie au fost atacate miercuri de forțele ruse, potrivit unor oficiali regionali ucraineni, relatează CNN.
Cea mai recentă informație despre un astfel de atac a venit din regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei. Svitalana Onyshchchuk, șefa administrației militare regionale, a anunțat că rușii au lovit centrala electrică pe cărbune de la Burștîn.
„Din păcate, regiunea noastră a fost atacată astăzi cu rachete. Centrala noastră termică de la Burștîn a fost lovită. În urma atacului, a izbucnit un incendiu”, a scris Onyshchchuk, într-o postare pe Facebook.
„Toate serviciile de urgență intervin la fața locului. Slavă Domnului că nu există victime”, a adăugat Onyshchchuk.
Anterior în cursul zilei de miercuri, oficialii din regiunea Vinița din centrul Ucrainei și din districtul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, situată în partea central-estică, au raportat atacuri rusești asupra unor instalații ale infrastructurii de energie.
Consilier al lui Zelenski, după ce Putin a introdus legea marțială: Nu schimbă cu nimic situația pentru Ucraina
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a catalogat decizia lui Vladimir Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o „pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”, transmite Reuters.
„Implementarea «legii marțiale» pe teritoriile ocupate de către Rusia ar trebui considerată doar ca o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăților ucrainenilor de către o altă «regrupare»”, a transmis Mihailo Podoliak, pe contul său de Twitter.
„Martial law” implementation on the occupied territories by RF should be considered only as a pseudo-legalization of looting of Ukrainians property by another „regrouping”. This does not change anything for Ukraine: we continue the liberation and deoccupation of our territories.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 19, 2022
Podoliak a spus că măsura „nu schimbă nimic” situația pentru Ucraina.
Mai multe detalii: Consilierul lui Zelenski, reacție după ce Putin a decretat legea marţială în regiunile ucrainene anexate: „O pseudo-legalizare a jafului”
Marea Britanie îl avertizează pe Putin că vor exista „consecințe grave” dacă va folosi armele nucleare
Președintele rus Vladimir Putin se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, a anunțat miercuri Downing Street, potrivit The Guardian.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, s-a aflat la Washington pentru a discuta cu omologul său american, Lloyd Austin, în contextul în care liderul rus ar putea detona un focos nuclear deasupra Mării Negre.
Downing Street nu a comentat întâlnirea lui Wallace cu Lloyd, dar a precizat: “Îi transmitem foarte clar lui Vladimir Putin că utilizarea armelor nucleare va duce la consecințe grave”.
“Aș evita să speculez asupra acestei probleme. Cred că publicul trebuie să fie asigurat din nou de faptul că ne asumăm un rol important în acest domeniu. Cred că ar fi o greșeală să ne lăsăm atrași în speculații pe această temă, în loc să ne concentrăm asupra a ceea ce vedem zi de zi, și anume un atac barbar și fără sens asupra civililor din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.
Guvernator: Ucrainenii au bombardat o substație electrică din regiunea rusă de graniță Belgorod
Peste 2.000 de persoane din regiunea Belgorod din vestul Rusiei au rămas fără curent electric în urma unui atac cu rachete asupra unei substații electrice pe care guvernatorul regiunii l-a atribuit Ucrainei, informează The Moscow Times.
„Forțele armate ale Ucrainei au tras asupra unei substații din Șebekino, iar transformatorul substației a fost avariat de bombardament”, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe contul său de Telegram.
El a adăugat că nu au existat oameni răniți sau morți în urma atacului.
Legea marțială în cele 4 regiuni ucrainene anexate va intra în vigoare joi
Legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat va intra în vigoare joi, potrivit decretului semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin și publicat de serviciul de presă al Kremlinului, relatează CNN.
Cele patru regiuni – Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk – nu se află sub controlul deplin al Rusiei. Națiunile occidentale au denunțat aceste anexări, care încalcă dreptul internațional, și au promis că nu le vor recunoaște ca teritoriu al Rusiei.
„Am decis să introduc legea marțială pe 20 octombrie 2022, de la ora 00.00, pe teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk, regiunilor Zaporojie și Herson”, se arată în decretul semnat de Putin.
Potrivit decretului, sunt create sedii de apărare teritorială în autoproclamatele Republici Populare Donețk (RPD) și Luhansk (RPL), precum și în regiunile Zaporojie și Herson.
Miercuri, Viktor Vodolatski, deputat în Duma de Stat a Rusiei, a declarat agenței ruse de stat TASS că introducerea legii marțiale implică consolidarea activității tuturor serviciilor de securitate și de aplicare a legii. Potrivit lui Vodolatski, evacuarea locuitorilor din RPD, RPL și din regiunea Zaporojie nu este prevăzută, dar excepție va face regiunea Herson, unde evacuarea a început deja.
Alerta de raid aerian din Kiev a fost ridicată
Alerta de raid aerian care era în vigoare la Kiev de la începutul după-amiezii de miercuri a fost ridicată, relatează o echipă de jurnaliști CNN aflată în capitala ucraineană.
Ucraina a anunțat că a doborât miercuri cel puțin patru rachete de croazieră și opt drone deasupra țării.
Anterior în cursul zilei de miercuri, primarul Kievului anunțase că mai multe rachete rusești au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene. El i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei „continuă să funcționeze”.
Grupul Wagner construieşte o linie de apărare în regiunea Luhansk
Grupul paramilitar Wagner a început construcţia unei linii fortificate de apărare în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat miercuri fondatorul și patronul grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, citat de AFP.
„Un complex de fortificaţii este în curs de construcţie pe linia de contact, numită «linia Wagner»”, a declarat acest om de afaceri, apropiat Kremlinului, pe reţelele de socializare ale companiei sale Concord, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, „este vorba de o apărare pe mai multe niveluri”, dar nu a precizat lungimea acestei linii, nici locul exact al acesteia şi nici cât timp ar putea dura lucrările.
Mai multe detalii: Mercenarii Wagner construiesc o linie de apărare în Luhansk, deși „bucătarul lui Putin” se laudă că simpla prezența a acestora e un “zid inexpugnabil”
Israelul anunță că nu va livra armament Ucrainei
Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare antiaeriană, a anunțat miercuri ministrul israelian al apărării Benny Gantz, care a precizat că țara sa nu intenționează să livreze Kievului sisteme de armament, informează CNN.
Gantz a făcut acest anunț în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii țărilor Uniunii Europene care a avut loc în Israel.
„Am trimis o solicitare ucrainenilor de a ne transmite informații despre nevoile lor în materie de alerte de apărare antiaeriană. Odată ce vom obține aceste informații, vom putea ajuta la dezvoltarea unui sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieți”, a afirmat Gantz.
Mai multe detalii: Israelul anunță că nu va furniza armament Ucrainei, deși va ajuta Kievul să dezvolte un sistem de alertă împotriva atacurilor aeriene
Ucrainenii susțin că au doborât cel puțin 4 rachete de croazieră și 8 drone rusești de la începutul zilei
Oficialii ucraineni afirmă că forțele armate au doborât miercuri cel puțin patru rachete de croazieră și opt drone rusești deasupra țării, informează CNN.
Centrul Ucrainean de Comandă Aeriană, care acoperă regiunile nordice și centrale, a precizat într-o postare pe Facebook că a „doborât două rachete de croazieră și 8 UAV-uri (drone, n.r.)” până la ora locală 15.00.
Centrul a adăugat că alte două rachete de croazieră au fost interceptate de forțele de apărare aeriană din cadrul armatei ucrainene.
Anterior în cursul zilei de miercuri, primarul Kievului a declarat că mai multe rachete rusești au fost doborâte deasupra capitalei ucrainene. El i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei „continuă să funcționeze”.
Putin semnează un decret care impune restricții suplimentare în 8 regiuni ruse din apropierea graniței cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un al doilea decret care, printre altele, impune restricții de circulație în și dinspre opt regiuni ruse care se învecinează cu Ucraina, informează CNN.
Restricțiile de circulație se aplică în regiunile sudice rusești Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov – care se învecinează cu Ucraina – și în teritoriile Crimeea și Sevastopol, anexate de Rusia în 2014.
Decretul publicat pe site-ul Kremlinului enumeră alte măsuri, printre care: „întărirea protecției ordinii publice și asigurarea securității publice, protecția instalațiilor militare, a instalațiilor importante de stat și speciale, a instalațiilor care asigură activitatea vitală a populației, funcționarea instalațiilor de transport, de comunicații, a instalațiilor energetice, precum și a instalațiilor care prezintă un pericol sporit pentru viața și sănătatea oamenilor și pentru mediul natural”, precum și „introducerea și menținerea unui regim special de intrare și ieșire de pe teritoriu, precum și restricționarea libertății de circulație pe acesta”.
Acesta este cel de-al doilea decret semnat astăzi de președintele rus în ceea ce privește modificările și restricțiile din regiunile ruse. Putin a mai semnat miercuri un decret prin care a impus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat sfidând dreptul internațional – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Rusia nu controlează în totalitate aceste teritorii, iar armata ucraineană continuă să avanseze în ofensiva sa din aceste regiuni.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat miercuri pentru RIA Novosti că Rusia nu intenționează să închidă frontierele în lumina introducerii legii marțiale în cele patru regiuni.
Rușii au atacat infrastructura ucraineană de energie din regiunea Vinița
Noi atacuri rusești au vizat miercuri infrastructura energetică din regiunea Vinița din centrul Ucrainei, a anunțat Serhii Borzov, șeful administrației militare regionale, pe Telegram, potrivit CNN.
„Inamicul lovește din nou instalațiile de energie”, a scris Borzov. „Există, de asemenea, atacuri în regiunea Vinița. Serviciile de salvare se află la fața locului”, a precizat guvernatorul.
Rusia și-a intensificat rapid atacurile țintite asupra instalațiilor ucrainene de energie, lăsând mai multe orașe fără energie electrică. 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse în doar o săptămână, a anunțat marți președintele Volodimir Zelenski.
Putin a decretat legea marțială în regiunile ucrainene anexate
Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care impune legea marțială în cele Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, anexate ilegal de Rusia la finele lunii septembrie, informează agenția rusă de presă de stat TASS.
„Am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități constitutive ale Federației Ruse. Acesta va fi trimis imediat spre aprobare Consiliului Federației, iar Duma de Stat va fi informată cu privire la decizie”, a anunțat Putin la ședința Consiliului de Securitate, care se desfășoară la Moscova.
Vladimir Putin nu a precizat ce măsuri vor fi luate în temeiul legii marțiale. Dar, potrivit legislației ruse, introducerea legii marțiale înseamnă un control mai strict impus de autoritățile ruse în zonele anexate, implicit restricții de circulație pentru cetățeni.
Mai multe detalii: Vladimir Putin a introdus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate
Rusia încearcă să „intimideze” locuitorii din Herson cu evacuarea, acuză Kievul
Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acuză că Rusia încearcă să „intimideze” civilii din Herson, după ce locuitorilor li s-a spus să treacă pe malul stâng al râului Nipru pe fondul amenințărilor cu bombardamentele din regiune, relatează CNN.
„Rușii încearcă să intimideze locuitorii din Herson cu mesaje false despre bombardarea orașului de către armata noastră și, de asemenea, organizează un spectacol de propagandă cu evacuarea”, a precizat Andriy Yermak, pe Telegram.
Yermak a numit mișcarea „o tactică destul de primitivă”, spunând că „Forțele Armate ale Ucrainei nu trag în orașele ucrainene”.
Liderii proruși din Herson încep să evacueze civilii
Conducerea impusă de Moscova în regiunea ocupată Herson din sudul Ucrainei anunță că a început să evacueze civilii pentru a-i îndepărta de linia frontului, relatează CNN.
Vladimir Saldo, guvernatorul Hersonului, susținut de Kremlin, a declarat la televiziunea rusă că intenționează să mute până la 60.000 de oameni pe malul stâng al râului Nipru.
Ucraina a spus anterior că Rusia deportează civili, în timp ce grupurile pentru apărarea drepturile omului și organismele internaționale au avertizat că practica poate constitui o crimă împotriva umanității.
Locuitorii din Herson au primit miercuri dimineață un mesaj text prin care li se cere să părăsească orașul din cauza amenințării cu bombardamente ale armatei ucrainene, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.
Evacuarea în masă a cetățenilor din Herson vine pe fondul eforturilor Kievului de a recuceri teritoriul din sud.
Adjunctul lui Saldo, Kirill Stremousov, a spus că situația este „stabilă”- în zonă, dar a susținut că armata ucraineană ar putea lovi „în orice moment” și a cerut oamenilor să treacă pe malul stâng al râului Nipru.
Adjunctul șefului ucrainean al regiunii Herson, Yurii Sobolevskyi, a caracterizat „evacuările” Rusiei drept o „deportare semivoluntară a populației ucrainene”.
Sobolevskyi a confirmat pentru CNN că evacuările sunt în desfășurare.
„Oamenii chiar pleacă. Acum sunt mulți oameni în portul Herson. Astăzi au început să trimită în masă SMS-uri oamenilor despre evacuare. De asemenea, au început să distribuie broșuri despre acțiunile în timpul evacuării. În același timp, în rândul populației se răspândește mesajul că, dacă pleacă în Rusia, vor primi certificate pentru locuințe”, a declarat Sobolevskyi.
Ucraina spune că a doborât 223 de drone kamikaze de fabricație iraniană de la jumătatea lunii septembrie
Forțele aeriene ucrainene au anunțat pe miercuri, 19 octombrie, că Ucraina a doborât în total 223 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană începând din 13 septembrie, când prima dronă a fost distrusă, relatează The Kyiv Independent.
Pe 17 octombrie, Rusia a atacat Ucraina cu 43 de drone, dintre care 37 au fost distruse. 28 de drone au fost folosite pentru atacarea Kievului în acea zi, mai precizează sursa citată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a comandat până la 2.400 de drone Shahed-136 din Iran.
Pe de altă parte, Iranul neagă acest informații, ministrul său de externe Hossein Amirabdollahian afirmând că Teheranul „nu a trimis niciodată și nu va trimite niciodată” arme Rusiei pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei.
Oficial instalat de Rusia în Herson: Militarii se vor bate până la moarte. Întregul oraş va fi păstrat
Șeful administraţiei ruse de ocupaţie din Herson, Vladimir Saldo, a declarat miercuri, la televiziunea Rossiya 24, că ”militarii se vor bate până la moarte” și întregul oraș Herson ”va fi păstrat”, relatează AFP, citată de News.ro.
”Întregul oraş (Herson) va fi păstrat. Însă trebuie să ne asigurăm că civilii sunt în siguranţă. Nimeni nu va abandona Hersonul. Militarii se vor bate până la moarte”, a spus oficialul instalat de Moscova în regiunea din sudul Ucrainei.
Totodată, Saldo a anunţat că timp de șapte zile va fi interzisă intrarea civililor în regiune.
Șefa Comisiei Europene cataloghează drept ”crime de război” atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri, într-un discurs susținut în Parlamentul European, că atacurile lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice a Ucrainei constituie ”crime de război”, relatează CNN și Reuters.
„Ieri am văzut din nou atacurile țintite ale Rusiei împotriva infrastructurii civile. Acestea marchează un alt capitol dintr-un război deja foarte crud. Ordinea internațională este foarte clară. Acestea sunt crime de război”, a spus Ursula von der Leyen
„Atacuri țintite asupra infrastructurii civile cu scopul clar de a lăsa bărbații, femeile, copiii fără apă, electricitate și încălzire odată cu venirea iernii, acestea sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim așa”, a mai declarat șefa Executivului comunitar.
Mai multe informații: Ursula von der Leyen spune că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene sunt „crime de război”
Kievul își retrage ambasadorul din Kazahstan în urma unei declarații pe tema „uciderii rușilor”
Ambasadorul Ucrainei la Astana, Petro Vrublevski, urmează să fie retras pe fondul unui conflict diplomatic dintre Ucraina, Kazahstan și Rusia, relatează agenția France Presse, citată de The Guardian.
Moscova a cerut să fie expulzat, după ce diplomatul a acordat un interviu în care a făcut comentarii despre „uciderea” rușilor. Ulterior, el și-a cerut scuze pentru observații, însă Kazahstanul nu l-a expulzat, ceea ce a stârnit critici din partea Rusiei.
Acum, potrivit agenției citate, Astana a informat Kievul despre „inacceptabilitatea” declarației lui Vrublevski, iar biroul președintelui ucrainean a răspuns rechemându-l pe ambasador.
În august, Vrublevski a spus că ucrainenii „încearcă să omoare cât mai mulți ruși” pentru că, cu cât ucid mai mulți acum, „cu atât copiii noștri vor trebui să ucidă mai puțini”.
60.000 de oameni vor fi evacuați în următoarele șase zile din Herson, anunță liderul instalat de Moscova în regiunea ucraineană
Autoritățile intenționează să evacueze din Herson până la 60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul presiunii crescânde a unei contraofensive ucrainene, a anunțat guvernatorul Vladimir Saldo, instalat de Rusia la conducerea regiunii sudice, relatează The Guardian.
Saldo a precizat că civilii sunt mutați pe malul stâng al Niprului pentru a „păstra oamenii în siguranță” și a permite armatei „să acționeze cu hotărâre”.
„Am calculat că aproximativ 50-60 de mii de persoane sunt planificate să fie mutate pe malul stâng al Niprului. Dacă vorbim de 50-60 de mii (n.r. – persoane), atunci vor fi circa 10 mii pe zi, deci vor fi necesare șase zile (n.r. – pentru evacuare)”, a declarat Vladimir Saldo, citat de agenția rusă de presă Interfax.
Râul Nipru străbate regiunea Herson. Orașul Herson se află la nord de râu, unde Rusia controlează unele părți de teritoriu. Cea mai mare parte a regiunii se află însă la sud de Nipru, zonă pe care Rusia o ocupă în prezent. Între ele există posibilități limitate de trecere, una fiind Podul Antonovskiy, care a fost o țintă frecventă a atacurilor ucrainene.
Mai multe informații: Populația din regiunea Herson va fi evacuată pe malul stâng al Niprului în 6 zile, anunță autoritățile proruse
Ministrul Apărării din Estonia spune că Rusia va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a-şi reface armata
Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, estimează că Vladimir Putin având nevoie „de la doi la patru ani” pentru a-și reface forțele armate la nivelul de dinainte de război, în condițiile în care arsenalul rus s-a diminuat în cele aproape opt luni de conflict, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Consensul, mai mult sau mai puţin, este că Rusiei îi va lua de la doi la patru ani pentru a-şi reface unele capacităţi sau chiar capacităţi similare cu ceea ce avea înainte de război”, a spus oficialul estonian într-o conferință de presă de la Washington.
Totodată, el a subliniat că sancţiunile occidentale impuse Rusiei au afectat mai ales producţia de avioane şi mentenanţa elicopterelor.
Mai multe informații: Rusiei îi vor trebui cel puțin doi ani pentru a-şi reconstrui armata, spune ministrul Apărării din Estonia
Guvernator: Patru civili au fost uciși și 12 răniți în ultima zi, în atacurile din Donețk
Guvernatorul regiunii Donețk, din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, a anunțat miercuri dimineață, pe Telegram, că în ultima zi, patru oameni au fost uciși în Kurakhovo, Bakhmut, Kurdiumivka și Siversk, iar alți 12 au fost răniți, relatează The Kyiv Independent.
În același timp, în orașul Lîman, recent eliberat de forțele ruse, au fost găsiți încă opt civili uciși în timpul ocupației.
”În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, mai precizează oficialul.
Belarus verifică dacă cetățenii sunt eligibili pentru serviciul militar, dar spune că nu există planuri de mobilizare
Ministerul apărării din Belarus a anunțat printr-un comunicat că a început să convoace cetățenii pentru a le verifica eligibilitatea pentru serviciul militar, însă precizează că nu plănuiește înceapă o mobilizare, relatează Reuters.
„Activitățile de înregistrare și înrolare militare sunt strict de rutină și se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, a transmis Ministerul din Belarus.
Întreruperi în alimentarea cu electricitate și apă în Enerhodar, orașul în care se află centrala nucleară Zaporojie
Orașul Enerhodar din regiunea sudică Zaporojie, aflat sub controlul forțelor ruse, se confruntă cu întreruperi de curent și apă din cauza bombardamentelor de peste noapte, a anunțat miercuri, 19 octombrie, primarul Dmitro Orlov într-o postare Telegram, relatează CNN.
„Noaptea, Enerhodar a fost din nou sub foc. Orașul este parțial fără electricitate și apă. Bombardarea, mai întâi a zonei industriale și apoi a orașului însuși, a început în jurul miezului nopții și nu s-a oprit dimineața”, a spus Orlov, adăugând că nu există informații despre posibile victime.
Ucraina s-a confruntat în ultimele zile cu atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii critice și a surselor de energie.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că, începând din 10 octombrie, 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse de bombardamente.
Forțele pro-ruse spun că au respins o încercare ucraineană de a relua controlul asupra centralei Zaporojie
O încercare de a relua controlul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) de către bărci încărcate cu forțe speciale ucrainene a fost respinsă, afirmă Vladimir Rogov, unul dintre liderii instalați de Moscova în regiunea sudică Zaporojie, citat de agenția rusă RIA Novosti, relatează The Guardian.
”Aseară, un grup mare de bărci pline cu militanți ai forțelor de operațiuni speciale au părăsit regiunea de sud a orașului Zaporojie și alte zone. Tentativa de debarcare a fost respinsă”, a spus Rogov.
El a declarat pentru agenția de presă rusă că aproximativ 30 de bărci au participat la încercarea de debarcare, dar că situația este sub control și nu există planuri de evacuare a orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară. The Guardian precizează că RIA Novosti nu a publicat nicio dovadă care să susțină aceste informații, în afară de afirmațiile lui Rogov.
Forțele ruse au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa încă din primele zile ale războiului. Centrala este operată în continuare de personal ucrainean. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat zona, existând riscul unui accident nuclear. Încercările de declarare a zonei drept una demilitarizată din motive de securitate nucleară au eșuat. Centrala nucleară se află în Zaporojie, una dintre regiunile ucrainene pe care Rusia a anunțat că le-a anexat la finalul lunii septembrie.
Mai multe informații: Rusia spune că a respins o tentativă ucraineană de a recuceri centrala nucleară Zaporojie. „Bătălia a durat cel puțin 3 ore”
Armata ucraineană anunță că a doborât 13 drone kamikaze în regiunea Mikolaiv miercuri dimineața
Forțele ucrainene au doborât 13 drone kamikaze deasupra regiunii sudice Mikolaiv miercuri dimineața, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Aerian de Sud al Ucrainei, relatează CNN.
„În noaptea de 18 spre 19 octombrie, regiunea Mikolaiv a fost atacată de dronele kamikaze inamice Shahed-136. Un total de 11 drone au fost doborâte de Comandamentul Aerian Sud și două de soldați ai Gărzii Naționale a Ucrainei”, se precizează în postare.
CNN nu poate confirma în mod independent informațiile armatei ucrainene.
Spre deosebire de dronele militare tradiționale, mai mari și mai rapide, care se întorc la bază după aruncarea rachetelor, dronele kamikaze sunt proiectate să se prăbușească într-o țintă și să explodeze.
Oficialii americani spuneau, în luna august, că Rusia a cumpărat aceste drone din Iran și își învăța militarii cum să le folosească. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a comandat 2.400 de drone Shahed-136 din Iran. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei.
Atacuri în Zaporojie, în timpul nopții
Rusia a lovit noaptea trecută ”infrastructura critică” dintr-un sat din regiunea sudică Zaporojie, a anunțat guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, relatează The Guardian.
„La unitate a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid de salvatori. Nu există victime”, a precizat oficialul.
Rusia a lovit infrastructura energetică din regiunea Dnipropetrovsk
Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare Krivoi Rog, din regiunea sud-estică Dnipropetrovsk, a anunțat miercuri dimineață, pe Telegram, că forțele ruse au lovit o instalație energetică din zonă, relatează The Kyiv Independent.
În urma atacurilor mai multe așezări au rămas fără electricitate.
Institutul pentru Studiul Războiului: Implementarea inegală de către Rusia a mobilizării parțiale provoacă fracturi sociale
”Implementarea inegală de către președintele rus Vladimir Putin a mobilizării parțiale provoacă fracturi sociale care determină spațiul informațional rusesc să marginalizeze și mai mult comunitățile minorităților etnice”, precizează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de The Kyiv Independent.
Think thank-ul american scrie în raportul său din 18 octombrie despre conflictul din Ucraina că ”împușcătura din 15 octombrie de la un teren de antrenament din regiunea Belgorod a fost probabil o consecință naturală a politicii continue a Kremlinului de a folosi comunitățile sărace și minoritare pentru a suporta greul eforturilor de generare a forței de luptă, protejând în același timp etnicii ruși și cetățenii ruși mai bogați”.
Surse ruse au precizat atunci că doi cetățeni ruși de etnie tadjică care au fost mobilizați forțat au fost cei care au deschis focul.
„Spațiul informațional rusesc a răspuns în mare măsură cu o retorică xenofobă virulentă împotriva migranților din Asia Centrală și a altor grupuri sociale periferice”, mai constată ISW.
Rusia avertizează că bătălia pentru Herson va începe într-un „viitor foarte apropiat”
Kirill Stremousov, administratorul adjunct instalat de Rusia în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a precizat într-un mesaj publicat pe Telegram marți seara că „în viitorul foarte apropiat, va începe bătălia pentru Herson”, relatează The Guardian.
„Populația civilă este sfătuită să părăsească zona viitoarelor ostilități, dacă este posibil, pentru a nu se expune la riscuri inutile”, a adăugat Stremousov.
Noul comandant al armatei Moscovei din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunțat marți că civilii sunt „relocați” din orașul Herson, ocupat de forțele ruse, descriind situația militară drept „tensionată”.
„Inamicul încearcă continuu să atace pozițiile trupelor ruse”, a spus Serghei Surovikin în primul său interviu televizat de când a fost numit la începutul acestei luni la conducerea armatei, adăugând că situația este deosebit de dificilă în jurul orașului Herson.
La centrala nucleară Zaporojie a fost reluată conexiunea cu ultima linie electrică
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat pe 18 octombrie că centrala nucleară Zaporojie a restabilit conexiunea la ultima linie de alimentare de 750 de kilovolți rămasă în funcțiune, după trei întreruperi care au avut loc în decurs de zece zile, relatează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.
”Experţii AIEA prezenţi la centrala Zaporojie au fost informaţi de către personalul ucrainean că a fost restabilită conexiunea la aproape 18 ore după ce linia a fost deconectată de la un sistem de protecţie care ia automat o astfel de măsură atunci când tensiunea scade prea mult”, se precizează într-un comunicat al AIEA.
În timpul celor două opriri de pe 8 și, respectiv, 12 octombrie, generatoarele diesel de urgență ale stației au furnizat energie electrică de rezervă necesară pentru răcirea reactorului și alte funcții importante de siguranță.
„Întreruperile repetate arată cât de precară continuă să fie situația de securitate nucleară la cea mai mare centrală nucleară din Europa”, a precizat Grossi.
Deși nu au existat bombardamente în vecinătatea uzinei în timpul zilei pe 18 octombrie, echipa AIEA a observat patru explozii de mine în ultimele 24 de ore.
Șeful serviciilor de informații ucrainene spune că războiul „ar trebui să se termine” până în vara viitoare
Șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, generalul-maior Kirilo Budanov, se așteaptă la „victorii semnificative” ale Kievului până la sfârșitul acestui an și estimează că războiul ar trebui să se încheie până vara viitoare, relatează CNN.
„Înfrângerea Rusiei este inevitabilă. Nu poate fi oprită și va duce la distrugerea sa. Vom face progrese semnificative până la sfârșitul anului. Vor fi victorii semnificative. Veți vedea în curând”, a spus Budanov, care speră ca printre zonele în care Ucraina va întregistra victorii să fie și orașul Herson, din sudul țării.
„La sfârșitul primăverii ar trebui să se termine. Până la vară, totul ar trebui să se termine”, estimează generalul-maior, precizând și că Ucraina vrea să revină la granițele sale din 1991, ceea ce ar însemna recucerirea Crimeei și a zonelor din regiunile Donețk și Luhansk ocupate din 2014.
Totodată, Kirilo Budanov spune că nu crede că Rusia va folosi armele nucleare în război.
„Teoretic, ei pot, dar nu vor face decât să accelereze dezintegrarea Federației Ruse, iar ei știu și înțeleg foarte bine acest lucru. Nu sunt atât de proști pe cât ne-am dori să fie”, a afirmat șeful serviciilor de informații de la Kiev.
Budanov mai crede că actualul obiectiv al Kremlinului în războiul din Ucraina este ”să nu piardă”.
„Unii înțeleg clar că ar trebui să se oprească și să caute un fel de soluție pașnică, alții cred că Rusia va înceta să mai existe dacă nu va continua, dacă sunt învinși, ca să spunem așa. (…) Nu mai este o chestiune de câștig – acum este «să nu pierzi»”, a mai spus Budanov.
Zelenski, despre faptul că Rusia folosește dorne iraniene: Reprezintă recunoaşterea falimentului său militar şi politic
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în mesajul său către națiune transmis marți seară, că ”cele 237 de zile ale acestui război dovedesc că suntem capabili să găsim un răspuns la orice ameninţare”. Potrivit liderului de la Kiev, faptul că Moscova folosește drone iraniene în război este un indiciu al ”falimentului său militar şi politic”, relatează News.ro.
”Lucrăm cu partenerii pentru a oferi şi mai multă protecţie cerului ucrainean. În ultima zi, peste 10 regiuni ucrainene au suferit atacuri teroriste. Regiunea Jîtomir şi regiunea Kiev, regiunea Sumî, Dnipro şi Krivoi Rog, regiunea Harkov şi Zaporojie, Mikolaiv şi alte oraşe din sudul Ucrainei, Donbas. Ori de câte ori este posibil, încercăm să accelerăm lucrările de restaurare”, a spus Zelenski.
Liderul ucrainean a făcut din nou apel la cetățeni să limiteze consumul de electricitate la orele de vârf, subliniind că acest lucru va ajuta la menținerea stabilității sistemului energetic al țării.
Zelenski a vorbit și despre faptul că în ultima vreme forțele ruse au folosit drone iraniene pentru atacurile din Ucraina.
”Ar trebui să ne amintim că însuşi faptul că Rusia a apelat la Iran pentru o astfel de asistenţă reprezintă recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic. Timp de decenii, au cheltuit miliarde de dolari pentru complexul lor militar-industrial, iar în cele din urmă au mers să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de simple. Oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic. Nu face decât să dovedească lumii că Rusia se află pe traiectoria înfrângerii sale şi încearcă să atragă pe altcineva în rândul complicilor săi în teroare”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Guvernatorul rus din Herson anunță noi evacuări de civili
Liderul susținut de Rusia din regiunea ucraineană Herson, anexată ilegal de Rusia, a anunțat marți că va exista o nouă „relocare organizată” a civililor departe de așezările din prima linie a frontului.
„Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța relocarea organizată a populației civile din comunitățile Berislav, Bilozerka, Snihurivka și Oleksandrivka pe malul stâng al râului Nipru”, a spus Vladimir Saldo pe Telegram
„Această decizie a fost determinată de crearea unor fortificații defensive la scară largă, astfel încât orice atac să poată fi respins. Nu există loc pentru civili în zona în care armata operează. Lăsați armata rusă să-și facă treaba”, a spus el.
Saldo a spus că toți civilii care au decis să se mute „în regiunile Rusiei” vor primi asistență pentru a găsi locuințe.
Noul comandant al forțelor ruse: Scopul Rusiei este o Ucraina „prietenoasă”, independentă de Occident
Noul comandant al așa-numitei „operațiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina” a declarat marți că obiectivul țării sale este crearea unei Ucraine „prietenoase” cu Rusia și independentă de Occident.
„Rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, a spus generalul Serghei Surovikin la televiziunea de stat. „Dorim un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie prietenoasă cu statul rus”.
Surovikin și-a preluat funcția de comandă a operațiunilor din Ucraina în urmă cu puțin peste o săptămână, în urma unei numiri aprobate de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
NATO: Ucraina va obține sisteme anti-drone în zilele următoare
NATO va livra Ucrainei în zilele următoare sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta țara să se apere împotriva dronelor, inclusiv a celor din Iran, pe care Rusia le folosește pentru a viza infrastructura critică, a declarat marți secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.
Ucraina a declarat că atacurile cu drone au distrus aproape o treime din centralele sale electrice în ultima săptămână, după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii aflate departe de linia frontului, după ce a suferit o serie de eșecuri militare ca urmare a contraofensivei ucrainene.
„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să îndeplinim ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să furnizăm și mai multe sisteme de apărare aeriană”, a spus Stoltenberg. „NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone pentru a contracara amenințarea specifică a dronelor, inclusiv a celor din Iran”.
Peste 1.000 de localități, fără energie electrică din cauza bombardamentelor rusești
Atacurile rusești au lăsat fără energie electrică peste 1.100 de sate și orașe din Ucraina, după ce au vizat instalațiile energetice din întreaga țară, au transmis autoritățile de la Kiev.
Armata rusă a lansat aproximativ 190 de atacuri folosind rachete, drone kamikaze și artilerie în 16 regiuni, inclusiv capitala Kiev, au declarat serviciile de urgență ale Ucrainei.
Peste 70 de persoane au fost ucise și alte 240 au fost rănite în atacuri.
„Deocamdată, 1.162 de așezări din regiunile Dnipropetrovsk, Kirovogod, Jitomîr, Harkiv, Donețk, Zaporojie, Luhansk, Mikolaiv și Herson rămân fără de electricitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Oleksandr Khorunzhi.
Jumbo • 19.10.2022, 16:28
Rușii sunt oameni de caracter, nu târâtoare ca mercenarii zelenkisto-sua-rotschilzisti. RUȘII NU SE ASCUND DUPĂ CIVILI. Vine iarna, sa vedem ce face zelenski când i o sari populimea n gat ca n are căldură, apa, curent. Slavaaaaaaaaaaaaaaa 😀