Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 240.
Zelenski susține că rușii au minat un baraj strategic pe râul Nipru din regiunea Herson
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că forțele ruse au minat un baraj strategic pe râul Nipru, în sudul regiunii Herson, precum și centrala hidroelectrică adiacentă, informează CNN
„Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice de la Kahovka”, a declarat Zelenski, în cadrul unei intervenții prin videoconferință în fața Consiliului Europei.
Potrivit acestuia, explozia barajului va duce la inundarea rapidă a orașului Herson și a peste 80 de așezări.
❗️The Russian military mined the dam and units of the Kakhovka Hydroelectric Power Plant, Volodymyr Zelenskyy said. According to him, the explosion of the dam will lead to the rapid flooding of Kherson and more than 80 settlements.
— NEXTA (@nexta_tv) October 20, 2022
1/2 pic.twitter.com/qwlgGPYmdn
Barajul și centrala hidroelectrică de la Kahovka au funcționat la o capacitate mult redusă, deoarece zona a fost cucerită de forțele ruse în luna martie. Forțele ucrainene se află la aproximativ 40 de kilometri la nord de baraj. În ultimele patru luni, acestea au lansat mai multe atacuri împotriva podului care face parte din baraj, pentru a împiedica utilizarea acestuia de către armata rusă.
Mai multe detalii: Zelenski îi acuză pe ruși că au minat un baraj esențial de pe râul Nipru și că vor să arunce în aer centrala hidroelectrică de la Kahovka
Zelenski: Ucraina nu a ordonat atacul asupra podului din Crimeea
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, pentru postul canadian de știri CTV, că Ucraina nu a ordonat atacul asupra podului Kerci și că explozia s-ar putea datora conflictelor interne din țara condusă de Vladimir Putin, informează The Kyiv Independent.
„Cu siguranță nu noi am ordonat asta, din câte știu eu”, a spus Zelenski. La o zi după explozia din 8 octombrie, președintele rus a acuzat „serviciile secrete ucrainene” că au avariat podul care leagă peninsula anexată Crimeea de Rusia continentală prin strâmtoarea Kerci.
Drept răspuns, forțele ruse au lansat în dimineața zilei de 10 octombrie nu mai puțin de 84 de rachete pentru a ataca Ucraina. Rachetele rusești și dronele kamikaze au lovit centrul Kievului și alte orașe importante din Ucraina, în cel mai important atac coordonat cu rachete împotriva Ucrainei de când a început invazia pe scară largă, în februarie.
Zeci de alte explozii au fost raportate în întreaga Ucraină, inclusiv în Harkov, Krivoi Rig, Liov, Dnipro, Ternopil, Kremenciuk, Hmelnîțkîi și Jîtomir.
Casa Albă afirmă că militari iraniani i-au ajutat pe ruși să lanseze, din Crimeea, atacuri cu drone asupra Ucrainei
Personalul militar iranian a ajutat forțele ruse să lanseze, din peninsula anexată Crimeea, atacuri cu drone asupra Ucrainei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, adăugând că Washingtonul are în vedere impunerea de noi sancțiuni împotriva Teheranului, informează Al Jazeera.
„Evaluăm că personalul militar iranian s-a aflat pe teren în Crimeea și a ajutat Rusia în aceste operațiuni”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
Kirby a declarat că iranienii din Crimeea erau instructori și specialiști din zona de suport tehnic, iar rușii au pilotat dronele, care au provocat pagube semnificative infrastructurii ucrainene.
„Teheranul este acum implicat direct, pe teren și prin furnizarea de arme care au un impact asupra civililor și a infrastructurii civile din Ucraina”, a spus el.
Kirby a adăugat că administrația Biden va căuta modalități de a face mai dificilă vânzarea de către Teheran a unor astfel de arme către Rusia, adăugând că, în acest moment, nu se mai concentrează pe diplomație și pe negocierile nucleare cu Iranul.
Marea Britanie sancționează Iranul din cauza dronelor folosite în atacurile rusești din Ucraina
Marea Britanie pune în aplicare noi sancțiuni împotriva a trei persoane iraniene și a unei întreprinderi responsabile de aprovizionarea Rusiei cu drone folosite pentru a bombarda Ucraina, a anunțat joi, într-un comunicat de presă, Ministerului britanic de Externe, potrivit The Guardian.
Rusia a lansat zeci de drone „kamikaze” asupra Ucrainei, lovind infrastructura din domeniul energiei și ucigând cinci persoane în capitala Kiev în această săptămână. Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele Moscovei, în timp ce Kremlinul a negat că forțele sale ar fi folosit drone iraniene pentru a ataca marți Ucraina.
Prin furnizarea acestor drone, Iranul „participă în mod activ la efortul de război, profitând de pe urma atacurilor detestabile ale Rusiei asupra cetățenilor ucraineni și contribuind la suferința oamenilor și la distrugerea infrastructurii critice”, a transmis Ministerul britanic de Externe.
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva companiei care produce dronele Shahed și împotriva celor trei generali iranieni care au fost joi incluși și pe lista neagră a UE.
Shahed Aviation Industries, despre care Marea Britanie spune că a fabricat dronele, face obiectul unei înghețări a activelor. Șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammed Hossein Bagheri, ofițerul de logistică, generalul Sayed Hojatollah Qureishi, și comandantul unității de drone a Gardienilor Revoluției, generalul de brigadă Saeed Aghajani, sunt vizați de înghețarea activelor și de o interdicție de a intra pe teritoriul britanic.
146 de cadavre au fost găsite într-un loc de înmormântare în masă din Lîman, anunță poliția ucraineană
Departamentul de poliție din regiunea Donețk a anunțat joi că trupurile a 111 civili și 35 de soldați au fost găsite într-un sit de înmormântare în masă din orașul recent eliberat Lîman. Persoanele ucise au fost îngropate în tranșee, iar unele morminte erau nemarcate, a precizat poliția, potrivit The Kyiv Independent.
În Lîman, au fost descoperite 25 de locuri de înmormântare.
Până acum, 58 de locuri de înmormântare în masă au fost găsite în așezările eliberate din regiunea Donețk, a precizat poliția.
Anterior, Oleksandra Havrylko, purtătoarea de cuvânt a poliției din regiunea Donețk, a anunțat că alte 187 de cadavre au fost exhumate dintr-o groapă comună din Lîman, oraș din regiunea Donețk.
Armata rusă se concentrează să țină piept contraofensivei din sud, susține Ucraina
Un oficial ucrainean de rang înalt spune că „sarcina numărul unu” din prezent a forțelor ruse este aceea de a menține linia frontului de sud, relatează CNN.
Rușii își consolidează pozițiile și trimit mai multe resurse în speranța de a ține pe loc forțele ucrainene care se îndreaptă spre Herson, a declarat joi Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major General al armatei.
„Inamicul plănuiește să îndeplinească această sarcină cu ajutorul primului val al mobilizării parțiale și prin creșterea numărului de trupe pe malul vestic al râului Nipru”, a spus el, referindu-se la un curs de apă cheie unde au avut loc recent lupte pe ambele maluri.
Hromov a sugerat că în prezent există peste 40 de grupuri tactice de batalioane rusești în regiunea Herson.
Mai multe detalii: Rușii au peste 40 de grupuri tactice de batalioane în regiunea Herson. Rezistența în fața contraofensivei din sud a ajuns prioritatea numărul 1 a armatei ruse
Armata ucraineană consideră că riscul ca Rusia să redeschidă un front din Belarus este din ce în ce mai mare
Un oficial militar ucrainean de rang înalt spune că există un pericol tot mai mare ca Rusia să deschidă un nou front în război prin coordonarea Moscovei cu Minskul, folosindu-se de Belarus pentru a tăia livrările militare către Ucraina, relatează CNN.
„Amenințarea ca forțele armate ruse să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare”, a declarat joi Oleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.
„De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare ale Ucrainei cu arme și echipamente militare din țările partenere”, a precizat Hromov.
Oficialul a adăugat că forțele de apărare ucrainene „iau măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția nordică”. „În cazul în care inamicul decide să deschidă așa-numitul al doilea front, și anume să desfășoare acțiuni ofensive din Republica Belarus, vom fi pregătiți pentru un răspuns adecvat”, a mai spus Hromov.
Ucraina și Belarus au o frontieră comună de 1.000 de kilometri, mare parte din aceasta fiind slab populată și puternic împădurită. Autoritățile belaruse au negat orice plan de mobilizare, dar au organizat un număr mare de exerciții de instrucție în acest an și au anunțat recent crearea unei grupări comune cu trupele ruse.
Ucraina face apel la aliații internaționali pentru ajutor în domeniul infrastructurii de energie
Ucraina apelează la ajutorul aliaților săi globali în contextul în care se confruntă cu pene de curent provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii sale de energie, informează CNN.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi că Executivul de la Kiev colaborează cu NATO, Uniunea Europeană și alți parteneri pentru a depăși efectele atacurilor masive ale rușilor, care au scos din funcțiune cel puțin 40% din capacitatea de producere a energiei electrice a țării.
Un comunicat al Ministerului de Externe precizează că diplomații ucraineni au apelat la câteva zeci de organizații internaționale și nonguvernamentale și la companii private, solicitându-le generatoare și echipamente pentru sistemul de transport al gazelor.
„Primele livrări au fost deja aranjate din Italia, Franța, Lituania, Finlanda, Germania și Polonia. Primul din cele aproximativ 600 de echipamente va ajunge în Ucraina săptămâna viitoare”, se arată în comunicat.
„Atacurile țintite ale Rusiei asupra infrastructurii critice de energie sunt crime de război pentru care vom trage Rusia la răspundere. Teroarea rachetelor rusești nu va înfrânge nici Ucraina și nici pe partenerii noștri”, a afirmat Kuleba.
Putin a vizitat pe un teren de antrenament trupele ruse recent mobilizate
Președintele rus Vladimir Putin i-a vizitat pe un teren de antrenament din regiunea Riazan, din vestul țării, pe soldații recent mobilizați, potrivit unui comunicat publicat joi de Kremlin și citat de CNN.
În comunicat se precizează că liderul de la Kremlin a inspectat „coordonarea de luptă a unităților și gradul de pregătire a personalului militar pentru îndeplinirea sarcinilor” la situl din Districtul Militar Vest.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a prezentat lui Putin un raport privind pregătirea de luptă a soldaților mobilizați, potrivit comunicatului.
Mai multe detalii: Putin i-a vizitat pe un teren de antrenament pe soldații recent mobilizați. Președintele rus a tras cu o armă automată într-un poligon
Zelenski îi îndeamnă pe scriitori să descrie „teroarea” impusă de Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat joi pe scriitori să descrie „teroarea” impusă de Rusia, într-un discurs adresat prin videoconferinţă participanţilor la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, unul dintre principalele evenimente editoriale din lume, informează AFP.
„În loc să importe cultura, Rusia importă moartea”, a denunţat Zelenski în discursul său difuzat în cadrul evenimentului. „Aşa că vă rog să faceţi totul pentru ca oamenii să ştie despre teroarea pe care Rusia a adus-o în Ucraina”, a spus liderul ucrainean, pentru care „cunoaşterea este răspunsul”, potrivit Agerpres.
„Cărţi, scenarii, articole, reportaje, acestea sunt răspunsurile”, a mai spus el.
Târgul Internaţional de Carte se desfăşoară în perioada 19-23 octombrie la Frankfurt și oferă în acest an un loc principal Ucrainei şi autorilor săi. O serie de autori ucraineni au făcut călătoria la Frankfurt, în pofida dificultăţilor. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, urmează să participe sâmbătă la un eveniment organizat în marja târgului.
Penele de curent s-au extins în 3 regiuni din estul Ucrainei
Compania ucraineană de stat din domeniul energiei a fost nevoită să extindă restricțiile temporare de alimentare cu energie electrică la trei regiuni estice, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu o aprovizionare limitată, informează CNN.
Harkov, Sumî și Poltava au fost adăugate pe lista zonelor aflate sub o „restricție controlată temporară”, potrivit Ukrenergo, furnizorul public de energie.
Compania a anunțat anterior în cursul zilei de joi că a fost nevoită să implementeze restricții privind utilizarea curentului electric în capitala Kiev și în alte regiuni centrale din cauza cererii ridicate de energie din această zonă.
Ihor Tabureț, șeful administrației militare regionale Cerkasî, a declarat că întreruperile de urgență ale energiei electrice sunt necesare pentru a stabiliza rețeaua electrică a țării. Alimentarea cu energie electrică a „facilităților importante din punct de vedere social” va fi menținută, a adăugat el.
Statul Major General al Ucrainei: Rusia și-ar putea retrage trupele experimentate din Herson
Comandamentul rus ar putea păstra pe malul drept al râului Nipru doar trupele recent mobilizate, a declarat joi Oleksii Hromov, un ofițer de rang înalt din cadrul Statului Major General al forțelor armate ucrainene. Statul Major al Ucrainei înțelege că Rusia nu poate rezista forțelor ucrainene în timp ce acestea continuă să avanseze, a afirmat Hromov, potrivit The Kyiv Independent.
Conform evaluării de joi a Ministerului britanic al Apărării, Rusia s-ar confrunta cu o provocare serioasă în ceea ce privește extragerea de trupe și echipamente peste râul lat de 1.000 de metri.
În urmă cu două zile, reprezentanții administrației ruse de ocupației au anunțat o „strămutare organizată” a 50.000-60.000 de ucraineni din regiunea Herson către teritoriile „de pe malul stâng al râului Nipru”. Orașul Herson este situat în întregime pe malul drept al râului.
Zelenski aprobă sancțiuni împotriva a 3.600 de cetățeni și firme din Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat joi sancțiunile Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare împotriva a 2.507 persoane fizice și 1.374 de persoane juridice din Rusia „care nu au avut curajul să se exprime în apărarea umanității” sau care sunt „implicate în agresiunea împotriva Ucrainei”. Cei mai mulți dintre aceștia sunt cetățeni și companii rusești, potrivit cancelariei prezidențiale, scrie The Kyiv Independent.
Pe lista sancțiunilor se află, de asemenea, copii și rude apropiate ale președintelui rus Vladimir Putin, oligarhi și cercul lor apropiat, propagandiști ruși, înalți funcționari ai companiilor de stat și reprezentanți ai Rusiei în regiunile ucrainene ocupate.
Autoritățile separatiste din Herson susțin că au evacuat 15.000 de oameni
Aproximativ 15.000 de civili din partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, din sudul Ucrainei, au fost „relocați” departe de linia frontului, a anunțat joi Kirill Stremousov, un lider regional susținut de Moscova, potrivit CNN și AFP.
„Deja aproximativ 15.000 de locuitori, după ce au ascultat recomandările conducerii regiunii Herson, s-au mutat pe malul stâng al regiunii noastre”, a afirmat Stremousov, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
El i-a încurajat pe oameni să treacă în siguranță pe malul stâng al râului Nipru și a postat o înregistrare video cu o coloană de autobuze.
Oficialii pro-Moscova din Hersonul ocupat plănuiesc să mute până la 60.000 de locuitori peste râul Dnipro, mai adânc în teritoriul controlat de Rusia, în contextul temerilor legate de contraofensiva ucraineană pe frontul de sud.
Kievul a denunțat ceea ce Stremousov și colegii săi au numit o „relocalizare organizată” ca fiind un „spectacol de propagandă” și a acuzat Moscova că încearcă să îi „intimideze” pe rezidenți.
Într-o postare anterioară de joi, Stremousov a publicat îndrumări pentru locuitorii care traversează Nistrul cu privire la ce să ia cu ei. Lista includea bani, documente de identitate, un telefon mobil, produse de igienă personală, haine confortabile, alimente și băuturi pentru două-trei zile și o trusă de prim ajutor.
Stremousov a spus că toate persoanele vor trebui să se înregistreze și apoi să rămână în grupul în care au fost repartizate.
ISW: Rușii ar pregăti o operațiune sub steag fals prin care să arunce în aer barajul din Herson
Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson prin anunțurile făcute de Comandantul Forțelor Armate Ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, care a spus că trebuie să ia „decizii dificile” și a acuzat Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din această regiune, susține Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.
Și discursul guvernatorului interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru. Trupele ruse s-ar pregăti astfel să cedeze orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, în contextul în care administrația de ocupație a anunțat că evacuează malul vestic al rîului Nipru, scrie hotnews.ro.
Practic, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson efectuând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând apoi trupele ucrainene că au bombardat-o. Operațiunea este menită pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu.
Autoritățile ruse intenționează probabil ca prin aceste avertismente să stabilească condițiile de informare pentru ca forțele ruse să avarieze barajul și să dea vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare.
Kremlinul ar putea încerca să profite de un astfel de atac sub steag fals pentru a umbri vestea unei a treia retrageri umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului. Un astfel de atac ar ajuta, de asemenea, Rusia să prezinte Ucraina ca pe un stat terorist care vizează în mod deliberat civili.
Moscova acuză Occidentul că încearcă să pună „presiune” asupra Iranului din cauza presupuselor livrări de drone
Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat puterile occidentale că încearcă să exercite „presiune” asupra Teheranului prin acuzații potrivit cărora Moscova folosește drone de fabricație iraniană în Ucraina – acuzații pe care Rusia și Iranul le neagă, informează Al Jazeera și The Guardian.
„Tot ceea ce se face acum pe pista iraniană este subordonat unui singur obiectiv – presiunea asupra acestei țări. Iar Washingtonul mobilizează țările NATO și UE în acest sens, în sprijinul poziției sale”, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.
Uniunea Europeană a anunțat joi că impune sancțiuni împotriva a trei generali iranieni și a unei firme de armament acuzate că au livrat drone iraniene Rusiei, despre care Kievul spune că au fost folosite pentru atacuri asupra Ucrainei.
Zaharova a respins acuzațiile privind dronele ca fiind „zvonuri”. „Totul nu este altceva decât un set de concluzii nefondate și ipoteze exagerate pe care Marea Britanie și Franța încearcă să le construiască într-o structură și care de fiecare dată se prăbușește în fața tuturor”, a mai afirmat reprezentanta diplomației ruse.
Restricții controlate „temporare” la alimentarea cu energie electrică în Kiev și în regiunile centrale
Furnizorul public de energie al Ucrainei, Ukrenergo, a anunțat joi că a fost „forțat” să pună în aplicare restricții privind utilizarea energiei electrice în capitala Kiev și în alte regiuni centrale din cauza creșterii rapide a consumului în această zonă, relatează CNN.
„Nivelul consumului de energie electrică crește rapid în regiunile centrale ale Ucrainei. Centrul de coordonare al Ukrenergo este obligat să introducă o restricție controlată temporară a consumului de energie electrică în această regiune”, se arată într-o postare pe Facebook. „Cerem locuitorilor din (capitala) Kiev și din regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Cerkasî și regiunea Jîtomir să reducă urgent consumul de energie electrică! Acest lucru va ajuta la reducerea sarcinii pe rețelele electrice și va da timp companiilor energetice să repare echipamentele deteriorate de atacurile teroriste”, precizează furnizorul.
Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la ucraineni să își reducă consumul de energie începând de joi dimineața, de la ora locală 7.00, dar restricțiile au fost voluntare și nu au fost aplicate.
Ihor Taburets, șeful administrației militare regionale Cerkasî, a confirmat pe Telegram că vor avea loc „întreruperi de energie electrică de urgență” în regiune „pentru a stabiliza funcționarea rețelei electrice a țării”. Alimentarea cu energie electrică a „facilităților importante din punct de vedere social” va fi menținută, a adăugat el.
Joi dimineață, administrația militară din regiunea Kiev a postat un calendar al posibilelor întreruperi de energie electrică în cazul în care Ukrenergo ar trebui să echilibreze rețeaua electrică.
Ucraina apelează la grupurile evreiești pentru a convinge Israelul să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană
Guvernul ucrainean a făcut apel la organizațiile evreiești să îl ajute să achiziționeze sisteme moderne de apărare antiaeriană din Israel, în condițiile în care Ucraina continuă să se confrunte cu atacurile rusești, informează CNN.
Israelul a adoptat o politică prin care refuză să trimită echipamente militare în Ucraina, dar a anunțat că este pregătit să ajute această țară cu sisteme de avertizare timpurie. Israelul are unele dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană din lume, inclusiv unele dezvoltate pentru a contracara rachetele balistice iraniene și dronele cu rază lungă de acțiune.
Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că șeful cancelariei prezidențiale, Andrii Yermak, a discutat cu „reprezentanți ai unor importante organizații evreiești, în timpul cărora a subliniat importanța dotării statului nostru cu sisteme moderne de apărare antiaeriană pe care le are Israelul”.
Yermak a declarat în cadrul întâlnirii că Rusia a efectuat 190 de lovituri cu rachete și drone pe teritoriul Ucrainei doar în zilele de 7 și 8 octombrie. „Vorbim despre intenția de a intimida civilii, despre eforturile de a distruge infrastructura critică a Ucrainei înainte de iarnă, de a arunca țara în întuneric și îngheț”, a spus el.
Yermak a mai declarat în cadrul întâlnirii că este „important să se deblocheze cooperarea tehnico-militară între cele două țări” și că organizațiile evreiești ar putea „convinge guvernul israelian să furnizeze statului nostru sistemele necesare”.
Natan Sharansky, președintele consiliului executiv al Agenției Evreiești pentru Israel, a declarat că el crede că „a fi alături de Ucraina în acest moment nu este doar o obligație morală, ci este în interesul Israelului”.
Potrivit cancelariei prezidențiale ucrainene, rabinul-șef al Kievului, Yaakov Dov Bleich, a declarat că „acum se vorbește despre salvarea de vieți. (…) Aceasta este teroare pentru a distruge oameni. Trebuie să facem ceva pentru a opri acest lucru”.
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul va ajuta Ucraina să dezvolte un sistem de alertă de apărare antiaeriană, dar nu intenționează să livreze sisteme de arme.
Autoritățile ucrainene reduc serviciile de transport public pentru economisirea energiei electrice
Autoritățile locale ucrainene au redus joi serviciile de transport electric public, cum ar fi tramvaiele și troleibuzele, în contextul în care restricțiile la consumul de energie au intrat în vigoare la nivel național din cauza bombardamentelor recente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice critice, informează CNN.
Din cele 38 de rute de troleibuze din Kiev, 21 ar urma să fie înlocuite joi cu autobuze „pentru a economisi energie electrică”, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko.
Mai la sud, în Mikolaiv, administrația orașului a redus serviciile de transport electric cu 60%, a anunțat primarul Oleksandr Sienkevych.
În unele regiuni din Ucraina au fost lansate campanii de informare publică pentru a încuraja populația să își reducă consumul de energie.
În regiunea centrală Poltava, autoritățile au distribuit pe Telegram un grafic care arată locuitorilor și proprietarilor de afaceri aparatele electrice pe care trebuie să le închidă. Locuitorii au fost rugați să limiteze utilizarea boilerelor, a fiarelor de călcat, a cuptoarelor cu microunde și a altor electrocasnice.
Acord la nivelul UE pentru noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza dronelor trimise Rusiei
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Iranului pentru că a furnizat Rusiei drone care au fost folosite pentru a ataca Ucraina, a anunțat joi președinția cehă a blocului comunitar, potrivit CNN.
„Ambasadorii UE au convenit asupra unor măsuri împotriva entităților ce furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina”, a anunțat președinția cehă pe Twitter, adăugând că sancțiunile vor intra în vigoare joi după-amiază.
„Statele UE au decis să înghețe bunurile a trei persoane și a unei entități responsabile pentru livrările cu drone”, se arată în comunicat. UE este „pregătită, de asemenea, să extindă sancțiunile la alte patru entități iraniene care figurau deja pe o listă anterioară de sancțiuni”, a mai transmis președinția cehă a blocului.
Iranul a negat în mod repetat că a furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina, săptămâna trecută afirmând că „nu a făcut și nu va face” acest lucru.
Miercuri, purtătoarea de cuvânt a UE, Nabila Massrali, a declarat că blocul comunitar are „suficiente dovezi” pentru a sancționa Iranul în legătură cu furnizarea de drone către Rusia, despre care se crede că au fost folosite împotriva Ucrainei.
La începutul acestei săptămâni, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că un total de 37 de drone iraniene Shahed-136 și trei rachete de croazieră lansate de Rusia au fost doborâte în cursul nopții de duminică spre luni.
Mai multe detalii: Producătorul dronelor Shahed și trei generali iranieni, incluși pe lista sancțiunilor UE din cauza armamentului trimis Rusiei
Luptele din regiunea Herson continuă, în timp ce administrația separatistă „relochează” civilii
Forțele ruse au descurajat o tentativă a trupelor ucrainene de a înainta în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat joi Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit CNN.
„Inamicul a reușit să intre în linia de apărare a unităților rusești în apropiere de Suhanove (regiunea Herson)”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, generalul-locotenent Igor Konașenkov, într-un briefing de presă, adăugând că trupele ruse au ripostat cu succes. „Pozițiile de-a lungul liniei frontului au fost complet recuperate”, a precizat acesta.
CNN notează că nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.
Localitatea Suhanove se află aproape de linia frontului în nord-vestul regiunii Herson, pe malul drept al râului Nipru.
Autoritățile instalate de Moscova și-au continuat joi încercările de a „reloca” până la 60.000 de civili de pe malul drept al râului Nipru, în regiunea ocupată Herson, pe malul stâng, invocând temerile legate de o contraofensivă ucraineană.
Serviciul pentru apărare civilă și situații de urgență din regiunea Herson, înființat de administrația separatistă susținută de Rusia, a cerut joi locuitorilor să se mute „urgent”. „De dragul propriei noastre siguranțe, în legătură cu escaladarea ostilităților, trebuie să vă mutați urgent pe teritoriul din stânga regiunii”, a precizat acesta într-o postare pe Telegram.
Kievul i-a acuzat pe liderii separatiști din Hersonul ocupat că încearcă să-i „intimideze” pe rezidenți și să pună în scenă un „spectacol de propagandă”.
Rușii concentrează forțe la granița dintre Belarus și Ucraina
Fotografii noi din satelit arată că numărul de echipamente militare și trupele rusești a crescut pe aerodromul militar Ziabrivka din Belarus, lângă granița cu Ucraina, informează „Radio Liberty”.
„Tehnica militară și forțele ruse au ajuns la Ziabrivka acum o săptămână și jumătate. Rușii sunt acolo din primăvară, dar în număr limitat. Accesul la Ziabrivka este încă blocat. La fel și trupele ruse, dar acum există mai multe echipamente și oameni”, a declarat o sursă din raionul Gomel.
Imaginea din satelit, realizată pe 16 octombrie, arată că numărul de camioane militare de pe aerodromul Ziabrivka a crescut, teritoriul orașului militar s-a extins și se observă sistemele de rachete S-300 și S-400. De asemenea, se observă și un tren plin cu combustibil.
Jens Stoltenberg: NATO are indicii că Iranul furnizează drone Rusiei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că toate indiciile arată că Iranul furnizează drone pe care Rusia le foloseşte în atacurile sale asupra Ucrainei şi a avertizat că aceasta reprezintă o ”încălcare clară” a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite EFE.
„Totul indică faptul că Iranul îi furnizează Rusiei drone, şi cerem tuturor ţărilor, inclusiv Iranului, să nu sprijine războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a invitat „Iranul să nu furnizeze nici drone, nici rachete” şi a insistat că „inclusiv furnizarea de rachete va reprezenta o încălcare clară a rezoluţiilor” ONU.
Secretarul general al alianței a avertizat că NATO urmăreşte „îndeaproape tot ceea ce face Iranul în ceea ce priveşte furnizarea de ajutor Rusiei” şi a refuzat în două rânduri să intre în detalii cu privire la probele colectate de serviciile de informaţii cu privire la trimiterea de drone sau rachete Moscovei de către Teheran.
Rușii au efectuat peste 300 de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele zece zile
Herman Halușcenko, ministrul ucrainean al energiei a anunțat că începând cu 10 octombrie, „Rusia a efectuat peste 300 de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”.
Guvernul ucrainean a impus restricții privind utilizarea energiei electrice la nivel național pentru prima dată din februarie, în urma unui val de atacuri despre care președintele Volodimir Zelenski a spus că au lovit o treime din totalul centralelor electrice.
În cadrul noului regim de economisire a energiei, alimentarea cu energie electrică în toată Ucraina a fost restricționată joi între orele 7:00 și 23:00.
Ministrul ucrainean al energiei a declarat că guvernul caută o reducere cu 20% a consumului de energie și că ucrainenii au răspuns pozitiv la apelul de a limita consumul.
Maria Zaharova: Livrarea de arme Ucrainei aduce NATO mai aproape de o ciocnire directă cu Rusia
Ajutorul militar acordat Ucrainei de către NATO „aduce alianța mai aproape de linia periculoasă a unei ciocniri militare directe cu Rusia”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, informează TASS.
„Țările NATO, ca și cum ar concura între ele, continuă să livreze arme și muniții către regimul de la Kiev, să-i furnizeze informații, să antreneze soldați ai regimului de la Kiev, să ofere sfaturi asupra conducerii ostilităților, apropiindu-se astfel de linia periculoasă a unei ciocniri militare cu Rusia”, a spus Maria Zakharova.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a precizat că, potrivit ultimelor date, ajutorul militar occidental total acordat Ucrainei a ajuns deja la 42,3 miliarde de dolari, din care 28,3 miliarde de dolari provin din SUA
Oficial de la Kiev: Ucraina a distrus jumătate din potențialul principalei amenințari a NATO, Rusia
Şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, este convins că apartenenţa Ucrainei la NATO va consolida Alianţa.
„Ucraina a distrus deja aproape 50% din potențialul principalei amenințări a NATO care este Federația Rusă. Aderarea Ucrainei la NATO va întări cu siguranță Alianța”, a notat Andriy Yermak pe Telegram.
De la începutul războiului, Forțele Armate ale Ucrainei susțin că au neutralizat 66.650 de militari ruși, precum și 2.567 de tancuri, 5.255 de vehicule de luptă blindate, 1.646 de sisteme de artilerie, 269 de avioane, 243 de elicoptere, dar și multe alte echipamente inamice.
Cel puțin 19 civili au murit în Ucraina în ultimele 24 de ore
Potrivit administrațiilor militare regionale, 19 civili au fost uciși și alți 23 au fost răniți în Ucraina în ultima zi, 19 octombrie, ca urmare a atacurilor armatei ruse, a transmis, joi, pe Telegram, șeful adjunct al biroului președintelui, Kirilo Timoșenko.
În regiunea Donețk s-au înregistrat 13 morți și 5 răniți, în regiunea Zaporojie – 3 morți și 8 răniți, în regiunea Harkov – doi morți (angajații Serviciului de Stat de Urgență care au fost aruncați în aer de o mină) și 5 răniți, în regiunea Herson – un mort și unul rănit și, iar în regiunea Cernihiv – patru răniți.
Alertă aeriană în toată Ucraina
Începând cu ora 10:16, a fost anunțată o alertă aeriană în toată Ucraina, cu excepția Crimeei ocupată de Federația Rusă, au transmis joi autoritățile ucrainene.
În ceea ce privește capitala Kiev, alerta aeriană se prelungește, ea fiind în vigoare la la ora 09.30.
Președintele Elveției este în Ucraina
Președintele elvețian Ignatius Cassis a sosit joi în Ucraina, într-o vizită în cadrul căreia se va întâlni și cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Din nou în Ucraina – la un an după ultima mea vizită. Scopul este să-mi fac o imagine despre război, situația umanitară și lucrările pregătitoare pentru reconstrucția țării”, a spus Ignatius Kassis.
Zurück in der #Ukraine, ein Jahr nach meinem letzten Besuch 🇺🇦 Das Ziel: Mir vor Ort ein Bild der Kriegssituation, humanitären Lage & Vorbereitungsarbeiten für den #Wiederaufbau des Landes machen. pic.twitter.com/xOCdTzMoMJ
— Ignazio Cassis (@ignaziocassis) October 20, 2022
Anterior, Elveția a aprobat includerea a peste 30 de persoane fizice și juridice din Federația Rusă pe lista de sancțiuni, după ce Rusiei a anexat ilegal o parte a teritoriului Ucrainei.
Mikolaiv, bombardat de ruși cu rachete S-300
Șeful Administrației Militare Regionale Mikolaiv, Vitaly Kim, a transmis pe Telegram că trupele ruse au bombardat Mikolaiv joi dimineață cu sistemele de rachete antiaeriene S-300.
„S-300-urile zboară deasupra orașului. Fără victime și distrugeri. Doar gazonul a fost stricat”, a precizat Vitaly Kim.
Anterior, în noaptea de miercuri spre joi, Mikolaiv a fost atacat și cu drone kamikaze „Shahed-136”.Patru drone au vizat una dintre instituțiile de învățământ ale orașului. O altă dronă a căzut pe o proprietate privată.
De asemenea, în urma atacului au izbucnit două incendii, care au fost stinse. Ni s-au înregistrat victime.
Ramzan Kadîrov se laudă că cei trei fii minori ai săi au fost pe front în Ucraina
Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susține că cei trei fii ai săi, dintre care cel mai mic are 14 ani și cel mai mare 16, au fost în prima linie în Ucraina, informează Meduza.
„Akhmat, Eli și Adam s-au apropiat de pozițiile inamicului și au asigurat foc pentru luptătorii care înaintau”, a spus Ramzan Kadîrov pe Telegram.
Ramzan Kadîrov a publicat și o înregistrare video prin care vrea să dovedească faptul că Akhmat, Eli și Adam au fost pe front. Aceasta îi înfățișează pe cei trei băieți trăgând într-o zonă împădurită.
Pe 3 octombrie, Kadîrov a anunțat că își va trimite copiii minori în prima linie în Ucraina. „A sosit momentul să participe într-o luptă adevărată și salut doar această dorință”, a spus șeful Ceceniei. El a menționat că băieții săi au primit pregătire militară „de la o vârstă fragedă”.
Mai multe detalii: Kadîrov susține că fiii lui minori luptă pe frontul din Ucraina: „S-au apropiat de pozițiile inamicului și au tras”
O mașină cu angajați ai serviciului de urgență, aruncată în aer de o mină în regiunea Harkov
Oleh Siniehubov, guvernatorul orașului Harkov, a postat o actualizare a situației de joi în care se spune că ieri două persoane au murit și alte patru au fost rănite când „o mașină în care se aflau angajați ai serviciului de urgență a fost aruncată în aer de o mină” în districtul Izium.
Oficialul ucrainean a lansat un avertisment cu privire la lipsa de energie electrică, „În cursul zilei de ieri, inamicul a mai dat câteva lovituri asupra instalațiilor de infrastructură energetică din întreaga Ucraină, așa că subliniez încă o dată necesitatea de a economisi energia electrică. Astăzi, de la ora 7.00 la 23.00, sunt posibile întreruperi de energie electrică timp de câteva ore în Harkov”, a precizat Oleh Siniehubov.
Cel puțin 428 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului
Parchetul General al Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat pe Telegram, că cel puțin 428 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse
„Până în dimineața zilei de 20 octombrie 2022, peste 1.245 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 428 de copii au murit și cel puțin 817 au fost răniți”, se arată în mesaj.
Datele nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în zonele cu ostilități active și în teritoriile ocupate temporar și eliberate.
Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk – 417, regiunea Harkov – 258, regiunea Kiev – 116, regiunea Mikolaiv – 77, regiunea Zaporojie – 69, regiunea Cernihiv – 68, regiunea Luhansk – 64, regiunea Herson – 57 și regiounea Dnipropetrovsk 31 .
O școală specială din Komișuvakha, lovită de rachetele rusești
Adjunctul șefului biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, a anunțat că joi dimineață, rușii au lansat un atac cu rachetă pe teritoriul unei școli specializate pentru copii din satul de tip urban Komișuvakha, regiunea Zaporizhzhia.
„În această dimineață (n.r. – joi dimineață), în jurul orei 07:20, teroriștii ruși au lansat un atac cu rachetă pe teritoriul unei școli speciale pentru copii din orașul Komișuvakha. Informațiile despre distrugeri și victime sunt în curs de clarificare”, a notat Kirilo Timoșenko.
Ucrainenii susțin că au respins atacurile inamice din apropierea a nouă localități
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat că, în ultimele 24 de ore, unitățile ucrainene au respins atacurile rușilor în zonele locuite din Bilogorivka, regiunea Luhansk și Bakhmut, Bakhmutske, Klishchiivka, Krasnohorivka, Novomykhailivka, Nevelske, Opytne și Maryinka din regiunea Donețk.
„Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrează eforturile pentru a restrânge acțiunile Forțelor de Apărare în anumite direcții, în același timp, nu abandonează încercările de a desfășura acțiuni ofensive în direcțiile Bakhmut și Avdiiv”, se notează în comunicat.
Rușii au bombardat o instalație energetică din regiunea Dnipropetrovsk
Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, a anunțat joi, într-un mesaj pe Telegram, că în raionul Krivorizka, o instalație de infrastructură energetică a fost avariată de bombardamente.
„Noapte agitată în raionul Krivorizka… Rușii au lovit o întreprindere industrială și o instalație de infrastructură energetică”, a scris Valentin Reznichenko.
Potrivit oficialului ucrainean, instalația energetică a fost grav avariată, însă nu există victime.
Legea marțială în cele 4 regiuni ucrainene anexate intră azi în vigoare
Legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat intră în vigoare joi, potrivit decretului semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin și publicat de serviciul de presă al Kremlinului, relatează CNN.
Cele patru regiuni – Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk – nu se află sub controlul deplin al Rusiei. Națiunile occidentale au denunțat aceste anexări, care încalcă dreptul internațional, și au promis că nu le vor recunoaște ca teritoriu al Rusiei.
„Am decis să introduc legea marțială pe 20 octombrie 2022, de la ora 00.00, pe teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk, regiunilor Zaporojie și Herson”, se arată în decretul semnat de Putin.
Potrivit decretului, sunt create sedii de apărare teritorială în autoproclamatele Republici Populare Donețk (RPD) și Luhansk (RPL), precum și în regiunile Zaporojie și Herson.
Miercuri, Viktor Vodolatski, deputat în Duma de Stat a Rusiei, a declarat agenței ruse de stat TASS că introducerea legii marțiale implică consolidarea activității tuturor serviciilor de securitate și de aplicare a legii. Potrivit lui Vodolatski, evacuarea locuitorilor din RPD, RPL și din regiunea Zaporojie nu este prevăzută, dar excepție va face regiunea Herson, unde evacuarea a început deja.
Spania trimite 5 generatoare electrice în Ucraina
Guvernul spaniol a anunţat miercuri trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice au lăsat în întuneric peste o mie de oraşe şi unde sunt prevăzute restricţii de electricitate cu începere de joi, scrie Agerpres citând AFP.
„Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid.
Este vorba de patru generatoare cu o putere de 400 de kilowaţi şi al cincilea de 150 de kilowaţi, care aparţin forţelor aeriene spaniole. Materialul va fi transferat „în următoarele trei zile pe cale terestră spre un centru logistic” din Polonia, de unde va fi apoi trimis în Ucraina, a adăugat Ministerul Apărării.
Ucraina, nevoită să introducă restricții la furnizarea de electricitate în toată țara
Oficialii ucraineni din domeniul energiei au anunțat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă restricții programate la furnizarea de curent electric, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma mai multor zile de lovituri devastatoare cu rachete de croazieră și drone rusești, informează CNN.
„Din nefericire, potrivit noilor date, aproximativ 40% din infrastructura totală și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav avariate”, a declarat Oleksandr Kharchenko, consilier al ministrului ucrainean al energiei.
„Lucrările de restaurare și reparații sunt în curs de desfășurare, dar miracolele sunt posibile doar într-o anumită măsură”, a spus Kharchenko, într-o declarație difuzată la televiziunea națională. „Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm nu doar la întreruperi de urgență, ci și la întreruperi programate astăzi și mâine, pentru a nu supraîncărca rețeaua”, a adăugat el.
„Între 7 dimineața şi 11 noaptea este necesar să reducem utilizarea de curent (…) dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a anunțat și Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.
Mai multe detalii: Ucraina introduce de joi restricții la furnizarea de electricitate în toată țara, în urma atacurilor masive asupra infrastucturii de energie
Președintele Germaniei își anulează deplasarea la Kiev din cauza unor probleme de securitate
Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita planificată la Kiev din motive de securitate, a anunțat miercuri biroul său, potrivit Al Jazeera.
Un oficial din cadrul cancelariei sale a declarat că autoritățile de securitate din Germania și Ministerul de Externe l-au sfătuit pe Steinmeier să nu meargă, dar că vizita va fi reprogramată în curând.
În Germania, președintele are un rol în mare măsură ceremonial. Steinmeier intenționa să viziteze capitala ucraineană în aprilie, dar Kievul a refuzat inițial să-l primească din cauza îngrijorărilor legate de sprijinul acestuia din trecut pentru Rusia. De atunci, ruptura diplomatică dintre Ucraina și Germania a fost reparată.
Departamentul de Stat: Ordinele lui Putin privind legea marțială sunt „tactici disperate pentru controlul” celor 4 regiuni
Ordinele președintelui rus Vladimir Putin de instaurare a legii marțiale în regiunile ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat sunt „tactici disperate pentru a încerca să controleze” aceste teritorii, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.
„Nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni că Rusia recurge la tactici disperate pentru a încerca să impună controlul în aceste zone”, a declarat Patel, în cadrul unui briefing de presă.
„Adevărul este că Rusia nu este dorită în aceste regiuni, iar oamenii din Ucraina resping invazia ilegală a Rusiei și preluarea cu forța a ceea ce este teritoriul ucrainean”, a spus el.
Patel a subliniat că „indiferent de ceea ce spune sau face Kremlinul, indiferent de ceea ce încearcă să promulge prin decrete pe hârtie sau în alt mod, Crimeea, Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie sunt teritorii ucrainene suverane”.
„(Rușii, n.r.) nu au niciun fel de pretenții legale. Nu există nicio jurisdicție pe care să o aibă asupra acelor teritorii. Acesta este pământul Ucrainei, iar Rusia a încălcat în mod flagrant suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și Carta ONU prin actele sale ilegale”, a mai spus Patel.
Liderul separatist din Donețk salută anunțul lui Putin privind decretarea legii marțiale
Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a salutat miercuri anunțul privind decretarea legii marțiale de către președintele rus Vladimir Putin, calificându-l drept „oportun”, relatează CNN.
Comandamentul local al Apărării Teritoriale va avea acum posibilitatea de a se coordona cu autoritățile federale ruse, ceea ce va avea un „impact pozitiv asupra situației”, a spus Denis Pușilin, într-o declarație video publicată pe canalul său de Telegram.
„Acest lucru nu va afecta în mod deosebit și radical restricțiile asupra libertăților rezidenților noștri, deoarece trăim sub legea marțială de opt ani și jumătate”, a adăugat el.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Putin a anunțat instaurarea legii marțiale în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova susține că le-a anexat: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk.
Kievul acuză că legea marțială a fost introdusă în regiunile ocupate pentru a suprima rezistența locuitorilor
Ministerul ucrainean de Externe a condamnat miercuri decretarea de către Kremlin a „legii marțiale” în teritoriile din Ucraina aflate sub ocupație rusă, calificând-o drept o „nouă stare de teroare”, relatează CNN.
Măsura este o încercare „de a suprima rezistența locuitorilor din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care se opun ocupației ruse”, se arată într-o declarație publicată miercuri de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe. „Decretul lui Putin este nul și neavenit. Nu are consecințe juridice pentru Ucraina și cetățenii săi, precum și pentru comunitatea internațională”, precizează ministerul.
Mai multe detalii: Diplomația ucraineană consideră că decretul lui Putin privind legea marțială este „nul și neavenit” și că vizează suprimarea oricărei rezistențe
Biden: Putin se află într-o „poziție incredibil de dificilă”
Președintele american Joe Biden a afirmat miercuri că omologul său rus, Vladimir Putin, se află într-o „poziție incredibil de dificilă” în contextul războiului din Ucraina și că acesta nu mai are alte opțiuni decât să încerce să se poarte „brutal” cu civilii ucraineni pentru a determina Kievul să capituleze, informează anews.com.
„Cred că Vladimir Putin se află într-o poziție incredibil de dificilă”, le-a spus Biden reporterilor de la Casa Albă. „Se pare că singurul instrument pe care îl are la dispoziție este să se poarte brutal cu cetățenii ucraineni, pentru a încerca să-i intimideze și să capituleze. Ei nu vor face asta”, a adăugat liderul american, potrivit AFP.
Mai multe detalii: Biden spune că Putin se află într-o „poziție incredibil de dificilă” în războiul din Ucraina, acesta fiind motivul pentru care îi atacă pe civili
Putin ordonă guvernului să creeze un consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor războiului din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a instruit miercuri guvernul să pregătească până la 20 octombrie un proiect de decret privind înființarea unui consiliu de coordonare pentru a răspunde nevoilor așa-numitei „operațiuni militare speciale” rusești din Ucraina, așa cum se referă la război liderul de la Kremlin, relatează CNN.
Guvernul rus va elabora un proiect de decret „pentru a răspunde nevoilor care apar în timpul desfășurării unei operațiuni militare speciale (inclusiv în ceea ce privește furnizarea și repararea armelor, echipamentelor militare și speciale, a materialului, întreținerea medicală, lucrările de reparații și construcții și logistică și altele)”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
Potrivit comunicatului, consiliul va fi condus de prim-ministrul Rusiei și va include reprezentanți ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului pentru Situații de Urgență, Gărzii Ruse, Serviciului Federal de Securitate (FSB), Serviciului de Informații Externe, Direcției Principale a Programelor Speciale (GUSP), ai altor organisme executive federale și ai Consiliului de Stat al Federației Ruse.
Consiliul va avea prima reuniune la începutul săptămânii viitoare, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti.