Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 242.
Premierul ucrainean acuză Rusia că provocat o catastrofă umanitară
Premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că Rusia a aruncat Ucraina într-o catastrofă umanitară atacând infrastructura sa energetică.
Într-o declarație pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine, Shmihal a spus că Rusia dorește ca Ucraina să aibă „o iarnă rece în care mulți oameni ar putea îngheța până la moarte”.
Rusia spune că bombardamentele ucrainene au ucis doi civili într-o așezare de lângă graniță
Doi civili au murit în regiunea Belgorod din Rusia, lângă granița de est a Ucrainei, după ce forțele ucrainene au bombardat zona, a declarat un oficial local. Informația nu a fost confirmată independent.
Primarul din Belgorod, Viacheslav Gladkov, a susținut, de asemenea, că atacul a întrerupt curentul pentru mii de locuitori din zonă.
„În Shebekino (nr. localitatea de la periferia orașului Belgorod), bombardamentul a dus la pene de curent pentru aproape 15.000 de oameni. Va dura cinci până la șase ore pentru a remedierea situației”, a scris el pe Telegram.
Ucrainenii au eliberat două localități din Herson
Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a anunțat sâmbătă că Ucraina a alungat rușii din așezările Charivne și Chkalove din regiunea Herson.
Statul Major a raportat că forțele ruse continuă să părăsească părțile ocupate ale regiunii Herson, adăugând că jafurile au devenit mai frecvente.
Continuă evacuările din Herson
Autoritățile instalate de Rusia în orașul Herson i-au îndemnat pe rezidenți să părăsească orașul sâmbătă, cel mai recent dintr-un șir de apeluri pentru evacuarea civililor acolo în această săptămână.
Hersonul a fost anexat de Rusia chiar luna trecută, într-o decizie nerecunoscută la nivel internațional. Oficialii de la Kiev au acuzat Kremlinul că generează „isterie” pentru a-i obliga pe oameni să plece pe măsură ce contraofensiva ucraineană se apropie.
Un locuitor al orașului Herson a declarat pentru CNN că situația este tensionată, cu oamenii „epuizați emoțional” și străzile goale la mijlocul după-amiezii.
Peste 1,5 milioane de ucraineni, fără energie electrică
Peste 1,5 milioane de abonați la energie din Ucraina au rămas fără curent în urma unui alt val de atacuri rusești, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidenția. Lucrările au început imediat pentru a remedia întreruperile.
Sirenele aeriene au fost activate în toată țara, cu excepția Crimeei anexate Rusiei, potrivit Ministerului Transformării Digitale.
Zelenski: Rusia a lansat 36 de rachete
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat 36 de rachete într-un „atac masiv” asupra Ucrainei.
Într-o postare pe Telegram, el a spus că majoritatea rachetelor lansate pe timpul nopții au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană ale țării.
Rusia a vizat infrastructura critică, cum ar fi centralele electrice și sistemele de alimentare cu apă din Ucraina, în ultimele săptămâni.
„Tuturor angajaților din domeniul energiei care lucrează în prezent la locurile lovite și refac infrastructura noastră: sunteți eroii noștri!”, a transmis Zelenski.
Centrul și vestul Ucrainei au rămas fără curent electric
Sute de mii de oameni din centrul și vestul Ucrainei au rămas sâmbătă fără curent electric ca urmare a bombardamentelor de amploare ale forțelor ruse. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât mai multe drone și rachete, dar unele și-au atins țintele.
Rusia și-a intensificat atacurile asupra centralelor electrice, a sistemelor de alimentare cu apă și a altor infrastructuri cheie din întreaga țară, relatează Associated Press.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat „un atac masiv cu rachete” care vizează „infrastructura critică”, la câteva ore după ce sirenele raidurilor aeriene au sunat în toată țara. Acesta a spus că a doborât 18 din 33 de rachete de croazieră lansate din aer și de pe mare.
Membră a Parlamentului ucrainean: 1,5 milioane de cetățeni sunt în prezent fără electricitate
Kira Rudik, un membră a parlamentului de la Kiev, spune că 1,5 milioane de ucraineni sunt în prezent fără electricitate, în urma atacurilor ruse de asupra centralelor electrice, relatează The Guardian.
”1,5 milioane de ucraineni, fără electricitate în acest moment. Întunericul total și frigul se apropie”, a scris Rudik pe Twitter.
1,5 million of #Ukrainians without electricity right now. Total darkness and cold are coming.
— Kira Rudik (@kiraincongress) October 22, 2022
Folosirea armelor nucleare de către Rusia ar fi „un act de ostilitate împotriva umanității”, spune premierul japonez
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a avertizat sâmbătă că dacă Rusia folosește arme nucleare, această mișcare va fi văzută ca un „act de ostilitate împotriva umanității”, relatează The Guardian.
Kishida, care conduce singura țară lovită vreodată de o bombă nucleară, a descris declarațiile președintelui Vladimir Putin despre folosirea armelor nucleare ca fiind „profund tulburătoare”.
”Actul Rusiei de a amenința cu folosirea armelor nucleare este o amenințare gravă la adresa păcii și securității comunității internaționale și absolut inacceptabil”, a spus liderul de la Tokyo.
Germania anunță că a oferit noi ajutoare militare Ucrainei
Guvernul federal al Germaniei a publicat sâmbătă, 22 octombrie, o nouă listă cu ajutoare militare letale și neletale pe care le-a oferit Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.
Lista include sistemul de apărare aeriană Iris-T SLM, 167.000 de cartușe pentru arme de foc și cinci vehicule blindate.
Pe 15 octombrie, Germania anunța că a livrat Ucrainei 16 tancuri Biber, pe care le-a promis la sfârșitul lunii iulie.
În același timp, Berlinul a refuzat să ofere Ucrainei tancuri de luptă pe care oficialii de la Kiev le-au cerut în mod repetat.
Restricția de circulație în timpul nopții a fost extinsă în regiunea Kiev
Restricția de circulație care vizează regiunea Kiev a fost prelungită din 23 octombrie până în 30 octombrie, fiind valabilă între orele 23.00 și 5.00, a anunțat Administrația Militară Regională, citată de Ukrainska Pravda.
Serviciul de presă al Administrației Regionale precizează că restricția este prelungită săptămânal și că schimbări în sensul reducerii sau extinderii acesteia nu sunt încă așteptate.
În intervalul în care se aplică restricția de circulație cetățenii nu se pot afla pe stradă și în alte locuri publice, deplasarea pe jos sau cu vehicule fiind interzisă, cu excepția persoanelor celor care lucrează la obiectivele de infrastructură critică.
Atacuri aeriene rusești au lovit instalații energetice din vestul Ucrainei
Forțele militare ruse au atacat sâmbătă instalațiile energetice din vestul Ucrainei, a anunțat operatorul rețelei electrice din țară, Ukrenergo, citat de The Guardian.
Într-un mesaj pe Telegram, Ukrenergo a precizat că „amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăși consecințele atacurilor din 10-12 octombrie”.
Operatorul a anunțat că echipele de intervenție încep să repare instalațiile, dar că vor fi impuse restricții în timp ce se încearcă restabilirea alimentării cu energie electrică.
În prezent, restricțiile privind furnizarea de energie se aplică capitală și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasî, Jîtomîr, Sumî, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kirovohrad.
Armata Ucrainei: 18 rachete de croazieră rusești doborâte sâmbătă dimineață. Alte 12 este posibil să-și fi atins ținta
Sistemele de apărare aeriană au doborât în dimineața zilei de sâmbătă, 22 octombrie, 18 rachete de croazieră rusești, anunță Forțele Aeriene ale Ucrainei, citate de The Kyiv Independent.
La ora locală 7, Rusia a început un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii energetice din toată Ucraina. Instalațiile energetice au fost lovite în regiunile Rivne, Hmelnîțkîi , Volîn, Odesa și Kirovohrad.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Rusia a atacat din două direcții. Cel puțin zece avioane au tras 17 rachete de croazieră de tip Х-101 din regiunea Rostov din sudul Rusiei, iar cel puțin 16 rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe navele din Marea Neagră.
Ucraina a anunțat că 13 dintre rachetele X-101 și cinci dintre rachetele Kalibr au fost doborâte, iar 12 rachete și-au atins ținta.
Și primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că „mai multe” rachete rusești care se îndreptau spre capitala ucraineană au fost doborâte.
Alertă de raid aerian anunțată pentru a doua oară sâmbătă
dimineața în toată Ucraina
Sâmbătă dimineață, începând de la ora locală 7.55 (aceeași oră în România – n.r.), alertele de raid aerian au răsunat aproape în toată Ucraina. După o scurtă pauză, începând de la ora 11.40, alarma a pornit din nou, relatează Ukrainska Pravda.
Conform hărții de alertă, alarma aeriană a fost declarată în toată Ucraina, cu excepția Crimeei ocupată de Rusia în 2014.
Alerta de raid aerian înseamnă că există pericolul loviturilor cu rachete, civilii fiind sfătuiți să se adăpostească.
Blinken spune că Putin nu este interesat să oprească războiul
Secretarul de stat american, Antony Blinken, spune că SUA vor menține contactele cu Rusia, dar că orice act diplomație mai cuprinzător depinde dacă președintele Vladimir Putin își va manifesta interesul „pentru oprirea agresiunii”, relatează AFP, citată de The Guardian.
”Nu am văzut nicio dovadă în acest moment. Dimpotrivă, vedem Rusia dublandu-și și triplându-și actele de agresiune”, a spus secretarul de stat al SUA, vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul francez de externe, Catherine Colonna, la Washington.
De asemenea, Blinken a vorbit despre recentele atacuri ale Rusiei asupra centralelor electrice și a altor obiective de infrastructură civilă din Ucraina și despre mobilizarea trupelor pe care le-a numit „carne de tun pe care Putin încearcă să o arunce în război”.
”Diferența fundamentală este că ucrainenii luptă pentru țara lor, pământul lor, viitorul lor. Rusia, nu, și cu cât președintele Putin înțelege mai devreme acest lucru și ajunge la această concluzie, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război”, a mai spus Antony Blinken.
Ukrenergo a limitat alimentarea cu energie electrică
în Kiev și în partea centrală a țării
Operatorul rețelei ucrainene de energie electrică, Ukrenergo, a anunțat sâmbătă, 21 octombrie, că limitează temporar alimentarea din cauza creșterii consumului de energie în capitală și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasî și Jîtomîr, relateaăz Ukrainska Pravda.
„Acest lucru este necesar pentru a reduce sarcina pe rețea și pentru a evita defecțiunile repetate după ce rețeaua electrică a fost deteriorată de atacuri teroriste cu rachete”, se precizează într-un comunicat al Ukrenergo.
De asemenea, operatorul a amintit că un consum rezonabil de energie și economisirea conștientă a energiei electrice în timpul orelor de vârf (de la 6.00 la 11.00 și de la 17.00 la 23.00) vor contribui la reducerea riscurilor de oprire forțată a alimentării.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a părăsit sala de la Consiliul de Securitate al ONU înainte de discursul ambasadorului adjunct al Ucrainei
Ambasadorului adjunct al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, Serhiy Kislytsya, a reacționat la gestul lui Vasili Nebenzia, exprimându-și speranța că în curând Rusia nu va mai face parte deloc din Consiliul de Securitate al ONU, relatează agenția ucraineană de presă Ukrinform.
Nebenzia a plecat din sala înainte de discursul reprezentantului Ucrainei.
”Regret că în Consiliul de Securitate mai trebuie să fie ascultat acest reprezentant, pentru că singurul lucru pe care l-a făcut în aproape opt luni de invazie este să spună minciuni după minciuni. La fiecare întâlnire. Despre fiecare aspect al războiului agresiv ordonat de stăpânul său, în februarie”, a spus Kislytsya.
Totodată, l-a citat pe ambasadorul rus, care a asigurat că „scopul operațiunii militare speciale a Rusiei nu este ocuparea Ucrainei sau prejudicierea populației locale” și că „nu afectează infrastructura civilă de importanță critică”.
Ambasadorul Ucrainei le-a mai spus membrilor Consiliului de Securitate că, în urma atacurilor Rusiei, începând din 24 februarie, agențiile de aplicare a legii ucrainene au înregistrat avarii sau distrugeri în cazul a 51.412 oboective de infrastructură civilă.
Din 10 octombrie, au avut loc aproximativ 300 de atacuri cu rachete și cu drone asupra instalațiilor energetice și a altor infrastructuri civile în Ucraina, iar aproape 40% din instalațiile energetice ale țării au fost avariate sau distruse, a mai spus diplomatul.
Explozii, auzite în mai multe regiuni ale Ucrainei
Exploziile au început să se audă după o alertă de raid aerian în mai multe zone ale țării, relatează sâmbătă oficiali ucraineni, citați de Ukrainska Pravda.
Este vorba despre regiunile Rivne, Kiev, Odesa, Cernihiv și Kirovohrad.
Șeful Administrației Regionale de Stat Kiev, Aleksei Kuleba, a spus că apărarea antiaeriană funcționează în regiune și i-a îndemnat pe locuitori să rămână în adăposturi.
De asemenea, există informații despre probleme în alimentarea cu apă și electricitate în unele regiuni, mai precizează sursa citată.
Armata Ucrainei: Rusia recrutează mercenari străini din Orientului Mijlociu
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează într-un raport de sâmbătă, 21 octombrie, că Rusia recrutează mercenari străini, în special dintr-o țară din Orientului Mijlociu, relatează Ukrainska Pravda.
”Pe lângă căutarea armelor, conducerea militară rusă nu abandonează încercarea de a implica în războiul din Ucraina mercenarii străini. Potrivit informațiilor disponibile, într-una din țările din Orientul Mijlociu continuă recrutarea militanților”, precizează armata Ucrainei.
Atacuri în Nikopol în timpul nopții. Sute de familii, fără energie electrică
Loviturile au vizat peste 20 de clădiri și mai multe conducte de gaz, a precizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent.
Forțele ruse au folosit artilerie grea pentru a trage în comunitățile Nikopolska și Marhanetska din regiune, a spus oficialul.
În urma atacurilor, aproape 1.000 de familii au rămas fără electricitate.
Armata Ucrainei: Rusia crește numărul de nave în Marea Neagră
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunță că Rusia și-a mărit gruparea de nave din Marea Neagră, relatează The Kyiv Independent.
Zece nave ale Rusiei se află acum în Marea Neagră, potrivit Kievului. Printre ele se numără trei portavioane de rachete sol-aer echipate cu 24 de rachete Kalibr.
Guvernator: Forțele ruse lovesc regiunea Cerkasî
Regiunea Cerkasî din centrul Ucrainei a fost vizată de atacuri în timpul nopții de 22 octombrie, anunță guvernatorul, Ihor Taburets, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.
„În timpul unui raid aerian extrem, inamicul a atacat regiunea Cerkasî. Mai multe despre consecințe mai târziu. Serviciile lucrează”, a precizat oficialul.
Anterior, guvernatorul a avertizat în legătură cu riscul de atacuri asupra regiunii.
Reprezentantul Rusiei la ONU spune că țara sa așteaptă lista cu victimele ”operaţiunii cu steag fals” a Ucrainei la Bucha
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a făcut această afirmație în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, relatează agenția rusă TASS, citată de News.ro.
„Aş dori să reiterez că, în ciuda tuturor eforturilor, încă nu am primit o listă cu victimele operaţiunii cu steag fals pe care Ucraina a desfăşurat-o la Bucha în aprilie. Aceasta confirmă încă o dată că autorităţile de la Kiev nu au nimic de spus pentru a-şi dovedi acuzaţiile şi alegaţiile”, a declarat Nebenzia.
El a acuzat Occidentul că „încearcă să pretindă că nu este nevoie să se dovedească nimic şi că oricare dintre acuzaţiile regimului de la Kiev pot fi luate ca atare”.
„Preferaţi să acoperiţi regimul criminal al naţionaliştilor, radicalilor şi naziştilor pur şi simplu, ajutându-i să organizeze provocări şi promovând minciuni despre Rusia şi acţiunile trupelor ruse”, a mai spus Vasili Nebenzia.
Rusia neagă că a avut vreo legătură cu atrocitățile descoperite în luna aprilie, în localitatea Bucha din apropierea Kievului. Moscova afirmă că forțele sale au părăsit zona pe 30 martie, iar „dovezile crimelor” au ieșit la iveală patru zile mai târziu.
Zelenski: Încercările Rusiei de a exacerba criza alimentară sunt o agresiune împotriva fiecărei presoane de pe pământ
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în mesajul să către națiune de vineri seară, că situația este din ce în ce mai tensionată în privința exporturilor de cereale, acuzând forțele ruse că „fac totul” pentru a le încetini și că astfel ”incită în mod deliberat criza alimentară, astfel încât aceasta să devină la fel de acută precum a fost în prima jumătate a acestui an”.
”Astăzi, peste 150 de nave sunt la coadă pentru a îndeplini obligațiile contractuale pentru furnizarea produselor noastre agricole. Aceasta este o coadă artificială. A apărut doar pentru că Rusia amână în mod deliberat trecerea navelor”, a spus liderul de la Kiev, potrivit președinției ucrainene.
Zelenski avertizează că fiecare zi petrecută de aceste nave în așteptare ”înseamnă o creștere a tensiunii sociale și politice în țările care ne consumă produsele agricole” și precizează că printre statele în care exporturile sunt amânate se numără Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc, Liban, Irak, China, Bangladesh și Indonezia.
”În timpul funcționării inițiativei noastre de cereale, din cauza încetinirii din Rusia, am subexportat aproximativ 3 milioane de tone de alimente. Acesta este volumul anual de consum pentru 10 milioane de oameni”, subliniază Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei acuză astfel Rusia că face totul pentru a se asigura că ”cel puțin sute de mii dintre acești oameni devin migranți forțați care vor cere azil în Turcia sau UE sau vor muri de foame”.
Dreptul la hrană și la viață fără foame sunt drepturi fundamentale pentru absolut fiecare persoană de pe pământ. Și de aceea încercările Rusiei de a exacerba criza alimentară sunt și o agresiune împotriva fiecărei persoane de pe pământ.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:
ONU: Peste 6.000 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina
Peste 6.000 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este probabil mult mai mare decât poate fi contabilizat în acest moment, potrivit ONU, informează CNN.
„Până la 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți de la 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, în timp ce vorbea vineri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
„Cel puțin 397 de copii au fost uciși în acest război”, a mai spus ea.
ONU este, de asemenea, îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.
„Combinate cu creșterea prețurilor la gaz și cărbune, privațiunile provocate de aceste atacuri amenință să expună milioane de civili la greutăți extreme și chiar la condiții care le pun viața în pericol în această iarnă”, a spus DiCarlo, subliniind că atacurile care vizează civili și infrastructura civilă sunt interzise.
Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina și-a prezentat raportul în această săptămână Adunării Generale a ONU, a adăugat aceasta.
„Documentul afirmă că există motive rezonabile pentru a concluziona că în Ucraina au fost comise crime de război și încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional”, a spus DiCarlo.
Imagini din satelit: mercenarii Wagner construiesc o fortificație antitanc
O fortificație de aproape 2 kilometri a fost construită în afara orașului Hirske, ocupat de Rusia, în estul Ucrainei, arată imagini din satelit ale Maxar Technologies, transmite CNN.
Fortificația este formată din patru rânduri de piramide de ciment care, speră rușii, vor opri orice vehicule și tancuri ucrainene să se deplaseze spre est. În spatele fortificațiilor antitanc se află un șanț mare.
Imagini suplimentare din satelit de la Agenția Spațială Europeană arată că săparea tranșeelor s-a desfășurat în două etape: prima secțiune a tranșeelor a fost săpată începând cu 25 septembrie; a doua secțiune a tranșeelor a fost săpată între 30 septembrie și 5 octombrie.
Două instituții media din Rusia au relatat de la locul fortificației, pe care au numit-o „Linia Wagner”, făcând referire la grupul de mercenari ruși Wagner. Zvedza TV, organul de presă al armatei ruse, a declarat că este vorba despre o „a doua linie de apărare” în cazul în care ucrainenii ar încerca să pătrundă în zonă.
Deși fortificația ar putea ajuta la apărarea împotriva unui atac frontal, nimic nu împiedică forțele ucrainene să se deplaseze pur și simplu în jurul fortificațiilor, care se întind pe o distanță de doar 1,6 kilometri.
RIA/FAN, un tabloid rusesc, a publicat miercuri o hartă în care susținea că grupul Wagner va continua să își construiască „linia” până când se va întinde spre est de la granița ruso-ucraineană până la Kreminna, iar apoi spre sud până la Svitlodarsk.
O analiză a hărții realizată de CNN a arătat că o fortificație atât de lungă s-ar întinde pe aproximativ 217 kilometri. Imagini suplimentare din satelit analizate de CNN nu au arătat că ar exista alte construcții de-a lungul presupusei traiectorii a „Liniei Wagner”.
O delegație a Congresului SUA vizitează Kievul
Trei membri ai Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA s-au întâlnit vineri la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite CNN.
Este prima vizită a unei delegații a Congresului în capitala Ucrainei în mai bine de o lună și prima de când Rusia a început o campanie de atacuri aeriene care vizează infrastructura civilă din Kiev și din alte orașe importante.
Aflat în apropierea locului unde a avut loc recent un atac cu drone asupra unei centrale electrice din Kiev, reprezentantul Jim Himes, șeful delegației, i-a declarat lui Nic Robertson de la CNN că vizita are ca scop să arate solidaritate cu Ucraina, despre care a spus că „luptă pentru democrația la care ține atât de mult lumea”.
„Am simțit cu toții că este foarte important să fim aici, în mod bipartizan, pentru a face o declarație fără echivoc că poporul Statelor Unite și guvernul Statelor Unite sunt alături de poporul și guvernul Ucrainei”, a declarat Himes.
Reprezentantul republican Mike Turner a declarat că „există un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina și va continua”, întrebat de CNN dacă ajutorul american pentru Ucraina s-ar putea schimba dacă republicanii vor prelua controlul Camerei în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie.
Incendiu la o fabrică din Belgorod în urma unui bombardament
În regiunea Belgorod din Rusia, o substație electrică a fost avariată în urma bombardamentelor, potrivit autorităților locale, există întreruperi în alimentarea cu apă și pene de curent, anunţă guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, potrivit Ukrainska Pravda.
În urma unei lovituri directe de obuz, a izbucnit un incendiu la „una dintre întreprinderile industriale” din districtul Shebekinsky. Există o singură victimă, a transmis acesta.
Guvernatorul a precizat că obuzele au avariat o stație electrică situată lângă întreprinderea industrială.
„Mai mulți consumatori au fost deconectați de la energie electrică, precum și mai multe instalații de alimentare cu apă și canalizare au fost scoase de sub tensiune”, a adăugat el.
У Бєлгородській області „бавовна”, влада каже, через обстріл pic.twitter.com/wUglP1HV5o
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) October 21, 2022
Zelenski acuză Rusia că a întârziat trecerea a peste 150 de nave programate să transporte cereale
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a întârziat trecerea a peste 150 de nave programate să transporte exporturi de cereale prin Marea Neagră.
Într-o alocuțiune video, el a declarat că acțiunile Rusiei înseamnă că Ucraina a livrat cu trei milioane de tone de cereale mai puțin decât era planificat, relatează Reuters.