Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 244.
Reznikov a discutat cu Benny Gantz despre cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a avut luni o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Benny Gantz. Cei doi au discutat despre situația de securitate din Ucraina, despre dezvoltarea cooperării în domeniul securității între cele două țări și despre furnizarea de ajutor umanitar și medical în Ucraina, informează The Kyiv Independent.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a solicitat în mod repetat Israelului ajutor militar, solicitări care au fost respinse până în prezent. Cu toate acestea, având în vedere că Iranul este văzut din ce în ce mai mult ca fiind de partea Rusiei, alegerea Israelului de a refuza ajutorul militar este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării.
Președintele Volodimir Zelenski a cerut luni Israelului, în timpul unui discurs online ținut la o conferință a cotidianului Haaretz, să ofere mai mult ajutor țării sale în războiul împotriva Rusiei.
Ucraina acuză Rusia că întârzie deliberat navele care ar trebui să transporte cereale
Kievul susține că Rusia întârzie intenționat sosirea din Turcia a peste 165 de nave de marfă care se îndreaptă spre porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale, relatează Al Jazeera.
Inspectorii ruși „au prelungit în mod semnificativ inspecția navelor. (…) Ca urmare, peste 165 de nave au fost blocate într-o coadă în apropierea strâmtorii Bosfor și acest număr continuă să crească zilnic”, a afirmat Ministerul ucrainean de Externe.
„Avem motive să credem că întârzierile în ceea ce privește inspecțiile efectuate de Rusia asupra navelor Inițiativei pentru cereale sunt motivate politic”, a adăugat ministerul.
Navele așteptau să treacă de procesul meticulos de inspecție cerut de acordul susținut de Turcia și de ONU, menit să ducă grânele ucrainene pe piețele externe și să atenueze temerile legate de o criză alimentară globală.
SUA: Rusia va suporta consecințele utilizării unei „bombe murdare” sau a unei bombe nucleare în Ucraina
Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o așa-numită „bombă murdară” sau o armă nucleară convențională, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit Reuters.
SUA și alte țări occidentale acuză Rusia că plănuiește să folosească amenințarea unei presupuse utilizări a unui dispozitiv cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare a războiului din Ucraina.
Întrebat dacă Washingtonul ar trata utilizarea unei „bombe murdare” la fel ca orice altă bombă nucleară, Price a spus că „ar exista consecințe” pentru Rusia în ambele cazuri.
„Indiferent că folosește o «bombă murdară» sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari în această privință”, a declarat Price, în cadrul unui briefing de presă.
UE susține solicitarea Ucrainei ca AIEA să investigheze acuzațiile privind „bomba murdară”
Uniunea Europeană sprijină decizia Ucrainei de a invita experți ai organismului de supraveghere nucleară din cadrul Națiunilor Unite să investigheze „acuzațiile false” ale Rusiei, potrivit cărora Kievul intenționează să însceneze Moscovei folosirea de arme nucleare în Ucraina, i-a transmis luni șeful diplomației blocului comunitar, Josep Borrell, ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, potrivit CNN.
„(Noi) salutăm decizia Ucrainei de a solicita trimiterea unei misiuni de experți AIEA. Sprijinul UE pentru Ucraina continuă fără încetare, inclusiv în combaterea dezinformării”, a scris Josep Borrell, într-un mesaj publicat pe Twitter, după convorbirea cu ministrul Kuleba.
Arriving in Uruguay, I held a call with @DmytroKuleba on Russias latest false allegations.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 24, 2022
Welcome Ukraines decision to request an @iaeaorg expert mission to be dispatched.
EU support to Ukraine continues unabated, including in countering disinformation.
Borrell s-a referit la afirmațiile Moscovei ca fiind „cele mai noi acuzații false ale Rusiei”.
Duminică, ministerul rus al Apărării a anunțat că deține informații care arată că Ucraina plănuiește o provocare legată de detonarea unei așa-numite „bombe murdare” sau a unei arme nucleare de mică putere pe teritoriul său. Ministerul de la Moscova nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține afirmația.
Ce este o „bombă murdară”
Moscova acuză, începând de duminică, faptul că Ucraina construiește o „bombă murdară” cu scopul de a o lansa pe teritoriul său împotriva trupelor ruse. La modul cel mai simplu, o „bombă murdară” este o bombă convențională care conține materiale radioactive, biologice sau chimice care se împrăștie în urma exploziei unei astfel de arme, explică agenția France Presse, citată de The Moscow Times.
Utilizarea de materiale radioactive ar transforma această bombă într-un tip de dispozitiv de dispersie radiologică (RDD), un termen adesea utilizat ca sinomim pentru cel de „bombă murdară”.
Mai multe detalii: Ce este o „bombă murdară”, arma despre care Moscova și Kievul se acuză reciproc că se pregătesc să o detoneze în Ucraina
Ministru iranian: Teheranul nu va rămâne indiferent dacă se dovedește că Rusia folosește dronele iraniene în Ucraina
Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, afirmă, pe fondul acuzațiilor că Iranul furnizează armament Moscovei, că Teheranul nu va rămâne indiferent dacă se va dovedi că dronele sale sunt folosite de Rusia în războiul din Ucraina, relatează Al Jazeera.
„Dacă ni se dovedește că dronele iraniene sunt folosite în războiul din Ucraina împotriva oamenilor, nu ar trebui să rămânem indiferenți”, a declarat Amirabdollahian, potrivit presei iraniene de stat.
Între timp, cooperarea în domeniul apărării între Teheran și Moscova va continua, a adăugat Amirabdollahian.
Armata ucraineană anunță că i-a alungat pe ruși din 4 localități din Donbas
Forțele armate ucrainene i-au alungat pe soldații ruși din localitățile Karmazînivka, Measojarîvka și Nevske din regiunea Luhansk, precum și din Novosadove, localitate situată în regiunea Donețk, a anunțat luni Statul Major General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
„Forțele aeriene au efectuat 17 lovituri în cursul zilei. S-a confirmat că au fost lovite 13 grupuri de arme și echipamente militare și patru poziții de sisteme de rachete antiaeriene. În plus, unitățile de apărare antiaeriană au doborât două elicoptere pe fronturi diferite.
Forțele ucrainene de rachete și artilerie au lovit patru posturi de comandă, zece grupuri de personal, arme și echipamente, șase puncte de depozitare a munițiilor, un sistem de rachete antiaeriene, o zonă de poziții de tragere a artileriei și alte trei locuri importante folosite de inamic”, a transmis Statul Major General, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front.
Pentru a încetini contraofensiva forțelor armate ucrainene, rușii continuă să amplaseze mine pe podurile și trecerile de pe rutele de retragere din regiunile Mikolaiv și Herson, a precizat conducerea armatei ucrainene.
De asemenea, armata rusă continuă să recruteze în mod activ prizonieri atât din Rusia, cât și din teritoriile ocupate temporar, mai susține Statul Major General al forțelor armate ucrainene.
De ce este atât de importantă regiunea Herson pentru armata rusă
Regiunea Herson oferă acces direct spre Crimeea, control asupra Mării Negre, dar are și o valoare simbolică pentru forțele ruse, relatează Reuters. Ea a căzut sub control rusesc în primele zile ale invaziei, dar acum, la 8 luni distanță, rușii se chinuie să mențină controlul în fața unei ofensive ucrainene tot mai puternice.
Regiunea Herson se învecinează cu Crimeea și oferă Moscovei un pod terestru spre peninsula pe care a anexat-o ilegal în 2014. Reluarea de către Ucraina a zonelor din regiunea Herson ar priva Moscova de acel coridor terestru. De asemenea, ar aduce artileria ucraineană cu rază lungă mai aproape de Crimeea, pe care Moscova o consideră de o importanță vitală pentru interesele sale.
Mai multe detalii: De ce este regiunea Herson, din sudul Ucrainei, atât de importantă pentru Kremlin: „Pierderea ei va fi privită negativ în interiorul Rusiei”
Stoltenberg: Aliații NATO resping acuzațiile Rusiei privind „bomba murdară”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat luni cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu omologul britanic al acestuia, Ben Wallace, despre acuzația Rusiei, lipsită de dovezi, potrivit căreia Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul său, scrie The Guardian.
Alianța respinge acuzația Moscovei, a afirmat Stoltenberg, avertizând că Rusia „nu trebuie să o folosească drept pretext pentru o escaladare” a războiului din Ucraina.
„Rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a adăugat șeful NATO, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Spoke with 🇺🇸 @SecDef & 🇬🇧 @BWallaceMP about #Russias false claim that #Ukraine is preparing to use a dirty bomb on its own territory. #NATO Allies reject this allegation. Russia must not use it as a pretext for escalation. We remain steadfast in our support for Ukraine.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) October 24, 2022
Zelenski critică neutralitatea Israelului în faţa „alianţei” dintre Moscova şi Teheran
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea respectată de Israel de când a început invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut posibilă, potrivit lui, o „alianţă” între Moscova şi Teheran, care a dus inclusiv la furnizarea de drone iraniene pentru armata rusă, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o”, a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz.
Potrivit lui Zelenski, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma deciziei israeliene din 2014 „de a «nu deranja» Kremlinul”, după anexarea Crimeii de către Rusia, în aşa fel încât să fie păstrate bunele relaţii diplomatice între cele două ţări.
Mai multe detalii: Zelenski critică neutralitatea Israelului în faţa „alianţei” dintre Moscova şi Teheran, care a făcut posibilă folosirea dronelor iraniene în Ucraina
SUA: Nu există indicii că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina
Un înalt oficial militar american afirmă că Washingtonul nu a văzut niciun indiciu că Rusia a decis să folosească arme nucleare, chimice sau biologice în războiul din Ucraina, informează Al Jazeera.
„Încă nu am văzut nimic care să indice că rușii au luat decizia de a folosi arme nucleare”, le-a declarat jurnaliștilor oficialul american, adăugând ulterior că același lucru este valabil și pentru armele chimice și biologice.
Afirmațiile acestuia vin după avertismentele repetate ale Rusiei că Ucraina ar putea folosi o așa-numită „bombă murdară”, avertismente care au stârnit temeri legate de o escaladare a războiului din partea Moscovei.
Șefii de stat major din Rusia și SUA au discutat despre riscul unei „bombe murdare” în Ucraina
Șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gerasimov, și președintele Statului Major Întrunit al Forțelor SUA, Mark Milley, au vorbit luni la telefon și au discutat despre posibilitatea evocată de Moscova ca Ucraina să folosească o „bombă murdară”, relatează agenția rusă de stat RIA, potrivit Reuters.
Convorbirea a avut loc la scurt timp după o conversație similară între Gerasimov și omologul său britanic, Tony Radakin.
Potrivit unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării, șeful Statului Major al Apărării, Tony Radakin, a respins afirmațiile Rusiei privind „bomba murdară” a Ucrainei.
„Șeful Statului Major al Apărării a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește acțiuni de escaladare a conflictului și a reafirmat sprijinul de durată al Regatului Unit pentru Ucraina”, se arată în comunicatul transmis de ministerul britanic, potrivit Al Jazeera.
A statement on the Chief of the Defence Staffs call with the Russian Chief of the General Staff, General of the Army Valery Vasilyevich Gerasimov: pic.twitter.com/0OTbnTIoLv
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 24, 2022
„Liderii militari au convenit amândoi asupra importanței menținerii unor canale deschise de comunicare între Marea Britanie și Rusia pentru a gestiona riscul unor calcule greșit și pentru a facilita dezamorsarea” conflictului, a precizat ministerul Apărării de la Londra.
Miniștrii de externe ai Franței, Marii Britanii și Statelor Unite au transmis anterior, într-o declarație comună, că resping „acuzațiile evident false ale Rusiei”. Ucraina susține că acuzația venită din partea rușilor este un semn că Moscova plănuiește ea însăși să efectueze un astfel de atac și că apoi va da vina pe Kiev.
Un aliat al lui Putin respinge informațiile potrivit cărora Rusia ar fi rămas fără arme
Fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut luni, într-o declarație publicată pe canalul său de Telegram, că producția militară rusă de arme și echipamente este în creștere, relatează CNN și Al Jazeera.
„Citind analizele inamicului, am întâlnit în mod repetat declarații potrivit cărora echipamentele militare și armele din Rusia se vor epuiza în curând. Ca și cum totul a fost deja epuizat”, a afirmat Medvedev.
„Nu mai sperați! Producția de arme și echipamente speciale este în creștere, de la tancuri și tunuri la rachete de înaltă precizie și drone. Așteptați un pic!”, a mai spus șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Mai multe detalii: „Trebuie doar să așteptați!”. Medvedev anunță că Rusia ia măsuri pentru a accelera producția de arme destinate războiului din Ucraina
Serviciu secret ucrainean: Recruții ruși vor fi echipați cu căști și veste antiglonț de fabricație iraniană
Recruții ruși vor fi echipați cu căști și veste antiglonț fabricate în Iran, susține Direcția Principală de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Aproximativ 1.500 de veste antiglonț și 1.500 de căști produse în Iran se află deja în depozitele din Rusia, pregătite pentru a fi livrate Diviziei a 3-a de pușcași motorizați din cadrul armatei ruse, a precizat Direcția de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev.
Potrivit ministerului, furnizarea de veste antiglonț din Iran este un răspuns la lipsa severă de echipament militar de bază din cadrul armatei ruse, iar aceste căști și veste sunt destinate noilor recruți mobilizați de Rusia în ultima lună.
Moscova acuză Kievul că a intrat în ”faza finală” de fabricare a unei „bombe murdare”
Moscova a afirmat luni că Ucraina aproape a finalizat dezvoltarea unei „bombe murdare”, după ce ministrul rus al apărării a afirmat, în cadrul unor convorbiri telefonice cu omologii din NATO, că forțele Kievului plănuiesc să utilizeze această armă, scrie The Moscow Times citând AFP.
„Potrivit informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a fabrica o așa-numită «bombă murdară». Această activitate se află în faza finală”, a transmis luni generalul-locotenent Igor Kirillov, responsabil în cadrul armatei ruse de substanţele radioactive, chimice şi biologice, într-un comunicat de presă.
Conform acestuia, Kievul plănuiește să acuze Rusia de „utilizarea armelor de distrugere în masă în Ucraina și să lanseze astfel o puternică campanie antirusească în lume”.
Mai multe detalii: Rusia susține că Ucraina se află în „etapa finală” de creare a „bombei murdare”. Din ce elemente ar fi compusă arma
Șeful diplomației ruse pune sub semnul întrebării viitorul acordului privind cerealele
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a pus sub semnul întrebării viitorul acordului privind exporturile de cereale, susținut de ONU și de Turcia, afirmând că mai este „mult de lucru” de făcut înainte ca acordul să poată fi reînnoit luna viitoare, informează CNN.
Acordul a permis Ucrainei – unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume – să exporte din nou, de la începutul lunii august, cereale din porturile sale de la Marea Neagră, după ce rușii impuseseră o blocadă navală.
Lavrov a declarat că Moscova dorește ca ONU să furnizeze dovezi că exporturile, care trebuie să treacă printr-un centru de monitorizare din Istanbul, sunt direcționate către cele mai sărace țări din lume. În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice (OCI), care a avut loc luni la Moscova, șeful diplomației ruse a precizat că a cerut Națiunilor Unite date privind destinațiile finale ale cerealelor.
Mai multe detalii: Lavrov amenință că Rusia nu va prelungi acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră. Ce motive invocă șeful diplomației ruse
86% dintre ucraineni consideră că este necesar să continue rezistența armată împotriva Rusiei – sondaj
86% dintre ucraineni sunt de părere că țara lor ar trebui să continue să lupte împotriva Rusiei, chiar dacă aceasta nu încetează să atace orașele ucrainene, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, citat de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Același sondaj mai arată că doar 10% consideră că Ucraina ar trebui să demareze negocieri de pace pentru a pune capăt atacurilor cât mai curând posibil, inclusiv dacă acest lucru presupune concesii făcute în fața Rusiei.
Potrivit rezultatelor sondajului, opinia privind continuarea rezistenței armate este susținută chiar și în estul Ucrainei, în special de locuitorii din regiunile Harkov și Donețk, care sunt supuse unui tir constant de rachete și artilerie.
În rândul respondenților vorbitori de limbă rusă, majoritatea covârșitoare (66%) consideră, de asemenea, că ar trebui să se opună rezistență armată. Aproximativ 29% dintre respondenții vorbitori de limbă rusă s-au declarat în favoarea începerii negocierilor, chiar dacă aceastea presupun concesii.
Institutul nu a discutat cu locuitorii din teritoriile ucrainene ocupate temporar și cu acei cetățeni care au părăsit țara după ce Rusia și-a început invazia pe scară largă.
Ministerul rus al Apărării s-a pregătit deja pentru detonarea „bombei murdare”: și-a plasat forțele în alertă
Ministerul Apărării de la Moscova amenință cu consecințele folosirii așa-numitei „bombe murdare”, acuzând Ucraina că se pregătește pentru detonarea acesteia și anunță că și-a pregătit deja forțele și mijloacele pentru a acționa în condiții de „contaminare radioactivă”, scrie Ukrainska Pravda.
„Ministerul Apărării a organizat activități pentru a contracara eventualele provocări din Ucraina: forțele și mijloacele sunt pregătite pentru a îndeplini sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a transmis instituția condusă de Serghei Șoigu, potrivit agenției de stat RIA Novosti.
Anunțul vine după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat anterior, în cadrul unui briefing de presă, că este la latitudinea Occidentului să creadă sau nu informațiile despre „bomba murdară”, după convorbirile telefonice ale ministrului rus al Apărării cu omologii săi occidentali.
Ministerul Apărării de la Moscova a dezvăluit scenariul utilizării „bombei”. Repezentanții ministerului spun că detonarea acesteia va duce la contaminarea radioactivă pe o suprafață de până la câteva mii de metri pătrați.
„Ucraina se așteaptă să intimideze populația locală, să crească fluxul de refugiați în Europa și să catalogheze Rusia drept terorist nuclear ca urmare a unei provocări cu folosirea unei «bombe murdare»”, a mai transmis ministerul rus al Apărării.
Rusia acuză Occidentul că i-a furat aurul prin intermediul sancțiunilor
Moscova a acuzat luni țările occidentale, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că i-au „furat practic” rezervele de aur și de valută prin intermediul sancțiunilor impuse împotriva sa, informează Reuters.
Întrebat de reporteri, în cadrul unui briefing de presă, despre propunerea Uniunii Europene de a transfera în Ucraina activele rusești înghețate, Dmitri Peskov a spus: „În general, o mare parte din activele noastre au fost practic furate de anumite țări occidentale”.
Mai multe detalii: Kremlinul acuză Occidentul că „practic a furat” aurul și rezervele valutare ale Rusiei prin intermediul sancțiunilor
Administrația de ocupație din Herson acuză trupele ucrainene că au lansat 19 rachete asupra barajului de la Kahovka
Autoritățile ruse spun că trupele ucrainene au tras cu rachete asupra unei importante centrale hidroelectrice din sudul regiunii Herson, informează Al Jazeera.
Vladimir Rogov, un membru de rang înalt al administrației regiunii Herson, instalate de ruși, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că armata ucraineană a lansat 19 rachete asupra hidrocentralei Kahovka și că a lovit-o de trei lovituri.
El a adăugat că nu au existat daune critice la centrala Kahovka, care continuă să funcționeze.
În ultimele zile, Moscova și Kievul se acuză reciproc că se pregătesc să arunce în aer barajul de la Kahovka.
Ucraina îi invită pe experții AIEA să dezmintă acuzațiile Rusiei privind „bomba murdară”
Ucraina îi invită pe experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) aflați în țară să dezmintă afirmațiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Kievul intenționează să folosească o „bombă murdară”, a afirmat luni ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, potrivit CNN.
Dmytro Kuleba a precizat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că a discutat la telefon cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„În timpul apelului (…) am invitat oficial AIEA să trimită de urgență experți la instalațiile pașnice din Ucraina, despre care Rusia pretinde în mod înșelător că dezvoltă o bombă murdară”, a scris el.
Kievul, SUA și alți oficiali occidentali au respins afirmațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina plănuiește să folosească o așa-numită „bombă murdară” pentru a o prezenta apoi drept o operațiune rusească sub steag fals. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a sunat omologii din SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia într-un „carusel” telefonic pentru a susține că Ucraina plănuiește să detoneze o armă care combină explozibili convenționali și uraniu.
Zelenski a declarat duminică: „Dacă Rusia sună și spune că Ucraina ar pregăti ceva, atunci asta înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”.
Kremlinul acuză Parisul și Berlinul că nu sunt interesate de negocierile de pace cu Ucraina
Kremlinul afirmă că Franța și Germania nu au arătat „nicio dorință” de a participa la medierea de pace cu Ucraina, lăudând în același timp oferta președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a organiza negocieri, scrie The Guardian.
Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, nu au arătat „nicio dorință de a asculta poziția Rusiei sau de a participa la eforturile de mediere”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a adăugat: „Ankara are o poziție diferită de cea a Parisului și Berlinului (…) și și-a declarat disponibilitatea de a continua eforturile de mediere”, a precizat Peskov.
Kremlinul afirmă că amenințarea cu folosirea „bombei murdare” de către Ucraina există în ciuda neîncrederii occidentale
Amenințarea ca Ucraina să folosească o „bombă murdară” încă există indiferent dacă țările NATO cred sau nu, a declarat luni, 24 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.
„Neîncrederea lor (țărilor NATO – n.r.) față de informațiile care au fost transmise de partea rusă nu înseamnă că amenințarea utilizării unei bombe murdare încetează să existe. Amenințarea este clară. Această informație a fost adusă la cunoștința omologilor ministrului apărării. Acum depinde de ei să creadă sau nu”, a declarat Peskov în conferința sa zilnică de presă.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avut mai multe discuții telefonice cu omologi din Occident, cărora le-a spus că există riscul ca Ucraina să folosească o ”bombă murdară” pe propriul teritoriu.
În mesajul său de duminică seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră din Europa, iar această persoană este cea care i-a ordonat tovarășului Șoigu să sune în diverse părți”.
Ministerul ucrainean al apărării: Peste 90 de localități au fost recurcerite în Herson
În regiunea sudică Herson, forțele de apărare ucrainene au eliberat peste 90 de localități, unde trăiesc peste 12.000 de oameni, precizează Ministerul apărării de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.
În zonele eliberate se implementează măsuri ”de stabilizare”, mai transmite instituția ucraineană, adăugând că luptătorii celei de-a 59-a brigăzi de infanterie motorizată sunt foarte aproape de așezările ocupate de ruși și se pregătesc să îi respingă.
Șeful serviciilor secrete ucrainene: Rusia aduce noi unități militare în Herson în timp ce se pregătește să apere orașul
Generalul-major Kirilo Budanov, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru Ukrainska Pravda că, pe de o parte, Rusia mută în afara Hersonului răniții, banii lichizi, autoritățile administrative și instituțiile financiare pe care le-a instalat aici, iar, pe de altă parte, aduce mai multe trupe în regiune, relatează CNN.
„Banca rusă Promsvyazbank și alte structuri financiare pe care rușii le-au adus acolo sunt eliminate. Ei scot numerar, servere de internet, așa-zisele autorități de ocupație. Toți cei care nu pot merge, sunt grav răniți, sunt scoși, încearcă să-i scoată cât mai curând posibil din spitale și pe cei care pot merge. Ei creează iluzia că totul este pierdut. Și, în același timp, aduc noi unități militare acolo și pregătesc străzile orașului pentru apărare”, a spus Budanov.
Șeful serviciilor secrete ucrainene afirmă că Moscova acționează de teamă că trupele ucrainene ar putea să recucerească barajul Kakhovka, care se află la est de Herson, și să încercuiască trupele ruse în oraș.
„Ei înțeleg că, dacă preluăm controlul asupra barajului Kakhovka vor trebui să ia o decizie foarte repede. Fie vor trebui să părăsească foarte, foarte repede orașul, fie riscă să ajungă în aceeași situație în care s-au aflat unitățile noastre din Mariupol. Înțelegând toate acestea, pregătesc terenul pentru ca, la nevoie, să iasă foarte repede de acolo. Cu toate acestea, nu se pregătesc să plece acum. Se pregătesc să se apere”, a explicat el.
Budanov a acuzat că rușii au minat barajul, însă a spus că nu crede că îl vor distruge complet, pentru că asta ar însemna să fie inundată o mare parte din regiunea Herson și ar întrerupe alimentarea cu apă a Crimeei și a centralei nucleare Zaporojie.
Primarul din Melitopol: Copiii din Energodar au fost duși în Rusia pentru o ”perioadă nedeterminată”
Primarul orașului Melitopol, din regiunea ucraineană Zaporojie, Ivan Fedorov, scrie pe Telegram, luni, 24 octombrie, că rușii nu-i vor mai aduce la părinții lor pe copiii din orașul Energodar, aflat în aceeași regiune, care au fost trimiși în ”tabere de vară” în Rusia și Crimeea, relatează Ukrainska Pravda.
Potrivit oficialului, inițial, rușii au anunțat trimiterea copiilor la „odihnă” și „antrenament”, dar acum, părinții au fost anunțați că ei sunt reținuți pentru o perioadă nedeterminată.
„Primii au fost copiii din Energodarul ocupat temporar. Ar fi trebuit să se întoarcă deja. Cu toate acestea, rușii au luat legătura cu părinții lor și le-au cerut să le trimită copiilor haine de iarnă. Adică ei nu se vor întoarce încă”, a scris Ivan Fedorov.
El precizează și că, anterior, forțele ruse au încercat să trimită copiii din Melitopol peste graniță, dar rezistența părinților i-a împiedicat să facă acest lucru.
Fedorov le cere astfel părinților din teritoriile ocupate să nu-și dea copiii ocupanților ruși.
„Există o mare probabilitate ca rușii să-i folosească drept scut uman și să nu se mai întoarcă acasă”, avertizează primarul.
Belarusul anunță că după ”consolidarea” graniței, militarii săi se retrag în unități
Ministerul Apărării de la Minsk anunță că militarii din Belarus revin în unitățile lor permanente după a arătat cum militarii din Belarus revin la punctul lor permanent de desfășurare după „consolidarea” frontierei de stat, relatează Ukrainska Pravda.
„Militarii din Belarus, care au îndeplinit cu succes sarcinile de consolidare a secțiunilor graniței de stat, se întorc la punctul de desfășurare permanentă. Ei au fost întâmpinați de reprezentanți ai comandamentului unității militare, precum și rude și prieteni”, a transmis ministerul.
Belarusul nu a precizat câți militari se întorc în unități.
Ministerul a publicat pe Telegram imagini cu modul în care militarii au fost întâmpinați cu „pâine și sare” în unități.
Aleksandr Lukașenko a anunțat pe 10 octombrie desfășurarea unei forțe militare comune cu Rusia, invocând „agravarea situației de la frontieră” și a acuzând Kievul și statele NATO că vor să lanseze un atac asupra Belarusului.
Precizările Moscovei despre cele două prăbușiri ale unor avioane militare peste clădiri rezidențiale din ultima săptămână
Un avion militar SU-34 s-a prăbușit luni, 17 octombrie, peste un bloc de locuințe din orașul Eisk, din sudul Rusiei, iar la mai puțin de o săptămână distanță, o altă aeronavă de luptă a căzut peste o clădire rezidențială din orașul Irkuțk, din Siberia.
Primul accident, soldat cu cel puțin 14 morți, a fost provocat de doi pescăruși care au intrat în motoarele avionului în momentul decolării, au anunțat anchetatorii, citați de agenția rusă TASS.
În cazul avionului SU-30, care s-a prăbușit pe 23 octombrie peste o clădire din Irkuțk, autoritățile ruse anunță că o defecțiune și o eroare de pilotaj sunt considerate, în acest moment, principalele cauze ale accidentului, relatează agenția Interfax, care citează Comitetul de Investigații al Federației Ruse.
Cei doi piloți ai avionului au fost singurele victime ale accidentului de duminică.
Mai multe informații: Rusia spune că doi pescăruși au provocat prăbușirea avionului militar peste un bloc din Eisk. Ce s-a întâmplat în cazul din Irkuțk
Rusia anunță că a distrus un depozit cu 100.000 de tone de carburant al aviației ucrainene
Armata rusă a anunțat duminică distrugerea depozitului de carburant, precum și a unor depozite de muniție și a unui rezervor cu combustibil diesel, folosite de forțele ucrainene, relatează AFP, citată de News.ro.
”Un depozit în care se aflau peste 100.000 de tone de carburant destinat Forţelor aeriene ucrainene a fost distrus în apropiere de localitatea Smela, în regiunea Cerkasî”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, printr-un comunicat.
Noi întrerurpei temporare ale alimentării cu electricitate, luni, la Kiev și în alte șapte regiuni ucrainene
Întreruperile temporare de electricitate au fost introduse luni la Kiev și în alte șapte regiuni ale Ucrainei pentru a fi reparate echipamentele avariate de bombardamentele rusești, a anunțat Ukrenergo, operatorul ucrainean de energie, citat de publicația Pravda.
Întreruperile vor viza regiuni precum Harkov, Poltava și Sumî. Cel mai mare volum de restricții va fi aplicat în capitală și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cerkasî și Jîtomîr.
Ukrenergo amintește că aceste măsuri vor ajuta la reducerea sarcinii rețelei electrice și le vor oferi inginerilor timp să repare echipamentele deteriorate.
ONU cere „măsuri urgente” pentru a preveni întârzierile navelor cu cereale din Marea Neagră
Organizația Națiunilor Unite cere să fie luate „măsuri urgente” pentru a preveni întârzierile navelor care navighează în cadrul Inițiativei Mării Negre privind cerealele, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Ismini Palla, pentru CNN.
Oficialii ucraineni au acuzat Moscova că încetinește în mod intenționat transporturile de cereale care au loc în baza acordului semnat în iulie de Ucraina și Rusia, cu Turcia și ONU.
„Organizația Națiunilor Unite convoacă zilnic părțile, a îndemnat la participarea deplină și cu bună-credință la inițiativă și a vorbit despre necesitatea de a lua măsuri suplimentare urgente, astfel încât lanțul de aprovizionare să nu fie perturbat, iar inițiativa să continue să livreze alimente mai multe și foarte necesare lumii”, a spus Palla.
În prezent există „peste 150 de nave care așteaptă să se deplaseze în jurul Istanbulului, iar aceste întârzieri au potențialul de a provoca întreruperi în lanțul de aprovizionare și în operațiunile portuare”, a mai spus reprezentanta ONU.
Ea a declarat și că Centrul Comun de Coordonare (JCC) – format din reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Ucrainei și ai ONU – a recunoscut problema întârzierilor și discută modalități de gestionare a acestora.
În ultimele săptămâni, Rusia s-a plâns că o parte a acordului care permite exportul produselor sale agricole și a îngrășămintelor nu este respectată.
Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, a declarat săptămâna trecută că Moscova ar putea părăsi acordul, potrivit Reuters. Ulterior, președintele Vladimir Putin a intervenit, spunând că Rusia va închide coridoarele de export dacă acestea sunt folosite pentru a comite „atacuri teroriste”.
90% din producția de energie eoliană a Ucrainei a fost distrusă în război, spune adjunctul ministrului de externe
Războiul Rusiei în Ucraina a avut un impact devastator asupra infrastructurii de energie regenerabilă a țării, potrivit viceministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, citată de CNN.
Dzheppar a scris duminică pe Twitter că 90% din infrastructura de energie eoliană a Ucrainei și între 40% și 50% din infrastructura de energie solară au fost distruse.
„Rusia continuă să terorizeze ucrainenii și să provoace o criză energetică în țara noastră”, a precizat Dzheppar, cerând țărilor aliate să ajute la protejarea spațiului aerian al Ucrainei.
Due to #russian invasion of #Ukraine, 90% of Ukraine’s wind energy infrastructure & about 40-50% of the solar energy infrastructure is destroyed.#russia keeps terrorizing Ukrainians and it’s course to create energy crisis in our country. Help us protect 🇺🇦 sky now. Stop🇷🇺terror pic.twitter.com/lnVN5dlHZq
— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) October 23, 2022
Energia solară și eoliană au reprezentat 7% din consumul de energie al Ucrainei în 2021, potrivit TEK, o companie ucraineană de comercializare a energiei.
Ministerul Energiei de la Kiev nu oferă în prezent o defalcare a surselor de energie ale țării din cauza restricțiilor impuse în contextul legii marțiale.
Șase persoane au fost ucise în atacurile din Donețk, în ultimele 24 de ore
Atacurile rusești din ultima zi care au vizat regiunea ucraineană Donețk au fost soldate cu șase morți și cinci răniți, anunță guvernatorul Pavlo Kirilenko, luni, 24 octombrie, citat de The Kyiv Independent.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, în regiunea Donețk au fost ucise 1.085 de persoane și 2.465 au fost rănite. Bilanțul nu include victimele din Mariupol și Volnovakha, precizează oficialul.
În ultimele 24 de ore, Rusia a atacat și regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, distrugând o linie electrică, șapte locuințe private, o instituție de învățământ, o mașină și o clădire nerezidențială, a anunțat guvernatorul Vitalii Kim.
Atacuri au avut loc în ultima zi și în regiunea Harkov din est. Aici, la fel ca în Mikolaiv, nu au fost înregistrate victime.
Mesajul transmis de SUA, Franța și Marea Britanie după ce Rusia a acuzat că Ucraina se pregătește să folosească „o bombă murdară”
Miniștrii de externe din SUA, Franța și Marea Britanie au semnat o declarație comună prin care resping „acuzațiile false exprimate în mod transparent de Rusia conform cărora Ucraina se pregătește să folosească «o bombă murdară» pe propriul teritoriu”, relatează agenția Ukrinform.
„Mai devreme, miniștrii apărării din fiecare dintre țările noastre au vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la cererea acestuia. Țările noastre au spus clar că respingem cu toții acuzațiile false exprimate în mod transparent de Rusia conform cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Lumea ar vedea orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare. În continuare, respingem orice pretext pentru escaladarea Rusiei”, se precizează în declarația comună.
Serghie Șoigu a purtat o serie de discuții telefonice cu omologii ai săi din Occident cărora le-a spus că că Rusia se teme că Ucraina ar putea folosi „o bombă murdară” în război.
Mai multe informații: SUA, Franța și Marea Britanie resping „acuzațiile false ale Rusiei” că Ucraina se pregătește să folosească „o bombă murdară”
Iranul anunță că va livra Rusiei turbine pentru industria gazelor
Autoritățile de la Teheran au anunțat duminică, 23 octombrie, semnarea unui contract cu Moscova pentru furnizarea a „40 de turbine” care vor fi folosite în industria gazelor din Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.
„În prezent, 85% din instalaţiile şi echipamentele necesare industriei gazelor sunt fabricate în interiorul ţării şi, ţinând cont de această capacitate, recent a fost semnat un contract pentru exportul a 40 de turbine de fabricaţie iraniană în Rusia”, a spus directorul executiv al companiei iraniene de gaze (Iranian Gas Engineering and Development Company), Reza Noushadi, citat de agenţia de presă a Ministerului Petrolului, Shana.
Încheierea contracului are loc în contextul în care industria rusă a gazelor este afectată de sancțiunile occidentale, impuse după declanșarea invaziei din Ucraina.
Mai multe informații: Iranul va furniza Rusiei 40 de turbine pentru industria gazelor
Informații britanice: Forțele armata ucrainene au tot mai mult succes în doborârea dronelor iraniene
Ministerul britanic al apărării precizează, într-un nou raport despre evoluția războiului, că Rusia continuă să folosească drone (UAV) iraniene împotriva țintelor din toată Ucraina, iar ”eforturile ucrainene de a învinge UAV-urile Shahed-136 sunt din ce în ce mai reușite”, relatează The Guardian.
”Surse oficiale, inclusiv președintele Zelenski, susțin că până la 85% din atacuri sunt interceptate”, precizează instituția britanică.
Acest drone sunt lente, zgomotoase și zboară la altitudini joase, ceea ce le face să fie ușor de țintit de apărarea aeriană convențională.
”Probabil că Rusia folosește un număr mare de UAV-uri Shahed-136 iraniene pentru a străpunge în apărarea aeraină ucraineană din ce în ce mai eficientă. Probabil că le folosește ca înlocuitor pentru armele de precizie cu rază lungă de acțiune fabricate în Rusia, care devin din ce în ce mai rare”, mai scrie în raportul Ministerului britanic al apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 24 October 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 24, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/jVDRARAQjJ
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/rWoxv4qHni
25.000 de persoane au plecat din Herson, anunță Moscova
Autoritățile ruse din teritoriul ocupat Herson îndeamnă în continuare locuitorii să plece din zonă, avertizând că se așteaptă o contraofensivă ucraineană în regiune, relatează The Guardian.
Începând de marți, 18 octombrie, aproximativ 25.000 de persoane au fost evacuate, a anunțat șeful adjunct al regiunii, instalat de Rusia, Kirill Stremousov.
„Vă recomandăm din nou să părăsiți orașul și malul de vest al Niproului. Nu vom renunța la Herson”, a spus Stremousov într-un mesaj video publicat pe Telegram.
Administrația rusă din Herson le-a spus civililor să ia cu ei „documente, bani, obiecte de valoare și haine” din cauza „situației tensionate de pe front” și a raportat duminică, 23 octombrie, că a existat „o creștere bruscă” a numărului de civili care încearcă să fugă.
Vladimir Saldo, guvernatorul interimar din regiunea Herson, a anunțat, miercuri, că este planificată evacuarea a până la 60.000 de locuitori din patru raioane pe malul stâng al Niprului, în șase zile.
Ucraina anunță că a distrus un radar rusesc din Herson
”Soldații noștri au scurtat durata de viață a stației radar Zoo-1 din regiunea Herson”, a anunțat luni Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.
Ucraina mai anunță că, în ultimele 24 de ore, forțele sale armate au ucis șapte soldați ruși.
Zelenski: Există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în această parte a Europei
Volodimir Zelenski a vorbit, în mesajul său de duminică seară, despre faptul că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a discutat la telefon cu mai mulți lideri occidentali cărora le-a spus că este îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să plănuiască să folosească o așa-zisă „bombă murdară”.
”Când astăzi (duminică, 23 octombrie – n.r.) ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic și îi sună pe miniștrii de externe cu povești despre așa-zisa bombă nucleară «murdară», toată lumea înțelege totul bine. Înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat în acest război”, a declarat Zelenski.
El a continuat cu o serie de acuzații la adresa Moscovei, afirmând: ”Rusia a fost cea care a șantajat cu dezastrul cu radiații de la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta este traiectoria rachetelor rusești care trece, în special, peste instalațiile nucleare ucrainene. Trupele rusești au minat barajul și agregatele de la Kakhovka și șantajează cu detonarea lor. Rusia este cea care folosește muniții cu fosfor, mine antipersonal interzise și întreaga gamă de arme împotriva infrastructurii civile”.
”Ucraina este întotdeauna despre redresare. Întotdeauna despre viață. Și există un singur subiect care poate folosi arme nucleare în partea noastră a Europei, iar acest subiect este cel care i-a ordonat tovarășului Shoigu să sune în diferite părți”, a mai afirmat Zelenski.
”Dacă Rusia sună și spune că se presupune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un lucru: Rusia a pregătit deja toate astea. Cred că acum lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil”, a spus președintele Ucrainei.
Zelenski le cere primarilor să renunțe la vitrinele și panourile luminoase ale magazinelor ca să economisească energie
Președintele ucrainean Volodirmir Zelenski a anunțat duminică seară că în toate regiunile țării ”a fost restabilită posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică”. El a făcut apel din nou, atât la oficialii locali, cât și la cetățeni, să folosească în mod responsabil sursele de energie.
”Desigur, în multe orașe și raioane, companiile noastre energetice trebuie să facă întreruperi de stabilizare. Acest lucru se întâmplă pentru ca toți oamenii să aibă acces la energie, în condițiile în care nu este posibil să se producă în cantități suficiente. Restaurarea instalațiilor energetice distruse de atacurile teroriste este o sarcină mult mai lungă și mai dificilă”, a spus liderul de la Kiev în mesajului publicat pe site-ul președinției.
În acest context, Zelenski a cerut din nou populației să consume electricitate ”foarte conștient”.
”Vă rugăm să nu uitați să limitați utilizarea aparatelor inutile și consumatoare de energie”, a subliniat președintele Ucrainei.
El s-a adresat apoi liderilor comunitățiilor și primarilor orașelor.
”Vă rugăm să vă asigurați că energia nu este irosită. Acum nu este cu siguranță momentul pentru vitrine și panouri luminoase. Este necesar să consumăm cât mai puțină de energie în spațiul public”, a mai cerut Zelenski.
Ucraina avertizează că Rusia ar putea plănui un atac sub steag fals
Rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc chiar ei, a subliniat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, în replică la acuzațiile formulate de Serghei Șoigu, ministru rus al apărării, în discuțiile avute vineri cu omologii din Marea Britanie, Franța și Turcia.
„Minciunile rusești despre faptul că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară” sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase. În primul rând, Ucraina este un membru ferm al TNP (tratatul de neproliferare nucleară): nu avem nicio „bombă murdară” și nici nu intenționăm să achiziționăm una. În al doilea rând, rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc ei înșiși”, a scris duminică Kuleba pe Twitter.
Mai multe informații: Ucraina avertizează că Rusia ar putea plănui un atac sub steag fals după ce Șoigu și presa rusă au acuzat Kievul că pregătește folosirea unei „bombe murdare”
Ucraina respinge afirmația Rusiei că intenționează să escaladeze conflictul
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a respins cu vehemență sugestia Rusiei că țara sa vrea să folosească o „bombă murdară”- o armă care combină material radioactiv cu explozibili convenționali.
„Minciunile rusești despre faptul că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară” sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase. În primul rând, Ucraina este un membru ferm al TNP (tratatul de neproliferare nucleară): nu avem nicio „bombă murdară” și nici nu intenționăm să achiziționăm una. În al doilea rând, rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc ei înșiși”, a scris duminică Kuleba pe Twitter.
5 persoane rănite în atacurile cu rachete din Mikolaiv
Cinci persoane au fost rănite după ce două rachete au lovit orașul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, sâmbătă seara, potrivit unui oficial ucrainean.
Trei dintre cele cinci victime au fost internate în spital, a declarat Hanna Zamazeieva, șefa consiliului regional Mikolaiv, pe Telegram.
„O clădire cu cinci etaje a fost distrusă, iar o altă clădire rezidențială de zece etaje, un loc de joacă pentru copii, o conductă de încălzire și zeci de mașini au fost avariate semnificativ”, a scris Zamazeieva. „Acestea sunt consecințele bombardamentelor teroriste pe timp de noapte de către ocupanți cu rachete S-300 în orașul Mikolaiv.”
Ucraina a arestat doi membri din conducerea producătorului aeronautic Motor Sich
Serviciul de informații al Ucrainei (SBU) a anunțat duminică că a reținut doi oficiali ai producătorului ucrainean de motoare de aviație Motor Sich, sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.
SBU „l-a reținut pe președintele gigantului industrial Motor Sich, el este suspectat de colaborare cu Federația Rusă”, se arată într-un comunicat. De asemenea, serviciul l-a reținut și pe șeful departamentului pentru activități economice străine al companiilor.
SBU nu a făcut public numele acestora. Potrivit SBU, reținerea lor face parte dintr-o anchetă penală privind „furnizarea ilegală de către Motor Sich de bunuri militare pentru avioanele ofensive rusești”.
Mai multe informații: Ucraina a arestat doi membri din conducerea producătorului aeronautic Motor Sich, pentru colaborare cu Rusia
Trupele ruse pierd teren în Herson
Potrivit unui oficial ucrainean, armata rusă retrage trupele din pozițiile de pe râul Nipru în regiunea sudică Herson.
„Își mută unitățile și ofițerii de elită de pe malul de vest, lăsându-i doar pe cei mobilizați și care pot fi dispensabili”, a declarat duminică Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.
„Continuăm să mutăm prima linie. Dar ei sunt ferm fixați în spatele liniei lor defensive”, a continuat Humeniuk. „Ei încearcă să-și concentreze forțele pe malul de est.”
Jumbo • 24.10.2022, 12:12
Valeu, stapanul onu si al lumii, amerlocul, nu si mai recupereaza din cereale si alte resurse naturale, armamentul de sute de miliarde de dolari neacoperiti livrat cozii de topor CIA zelenski 😀. Sariti baaaaa😀😀😀