Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 247.
Putin nu arată niciun regret în timp ce războiul continuă în Ucraina
Președintele Vladimir Putin nu a arătat, joi, niciun regret pentru războiul său din Ucraina, insistând că „operațiunea militară specială” încă își atinge obiectivele și că dominația Occidentului asupra afacerilor mondiale se apropie de sfârșit, relatează Reuters.
Întrebat dacă au existat dezamăgiri în ultimul an, Putin a răspuns simplu: „Nu”, deși a mai spus că se gândește mereu la pierderile Rusiei în Ucraina.
Pentagon: Niciun indiciu că exercițiile nucleare rusești sunt „activitate de acoperire”
Statele Unite nu au văzut încă niciun indiciu că exercițiile anuale „Grom” în curs de desfășurare ale forțelor sale nucleare ale Rusiei ar putea fi o acoperire pentru o desfășurare reală, a declarat joi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.
Vladimir Putin susţine că ştie „cu aproximaţie” unde ar pregăti Ucraina o „bombă murdară”
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze „cât mai repede posibil” instalaţiile nucleare ucrainene, acuzând din nou Kievul că pregăteşte folosirea unei „bombe murdare” în conflictul ruso-ucrainean, relatează agenţia EFE.
„Noi suntem favorabili (unei inspecţii a AIEA în Ucraina n.red). Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (ucrainenii n.red) lucrează la asta”, la pregătirea unei „bombe murdare”, a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.
Pentagon: SUA sunt „preocupate” de escaladarea războiului în Ucraina
SUA este „cu siguranță îngrijorată” de escaladarea în Ucraina, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, citat de CNN.
„Atât timp cât avem canalele de comunicare deschise și suntem capabili să comunicăm, știți, ce este important pentru noi, atunci cred că avem ocazia să gestionăm escaladarea”, a spus Austin.
Austin a mai spus că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina va avea ca rezultat „un răspuns foarte semnificativ din partea comunității internaționale”.
„Vom continua să comunicăm că orice tip de utilizare a unei astfel de arme sau chiar discuțiile despre utilizarea unei astfel de arme sunt periculoase și iresponsabile”, a spus Austin, care a adăugat că dacă Rusia ar folosi una, „are potențialul de a schimba lucrurile în comunitatea internațională”.
Zelenski amenință rușii că vor fi asediați de Ucraina dacă rămân la Herson
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat joi, pentru ziarul italian Corriere della Sera, că „desigur” că vor putea să-i învingă pe ruși în regiunea de sud a Hersonului, unul dintre teritoriile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, dar este dificil din cauza civililor care sunt acolo, transmite CNN.
Pentru Rusia „nu contează câți oameni vor fi morți mâine… Pentru noi este foarte important, nu putem doar să împingem oamenii, să mergem acolo și să murim”, a explicat Zelenski.
Întrebat dacă crede că Ucraina ar putea intra în Hersonul ocupat de ruși, Zelenski a spus:
„Nu văd ca ei să plece din Herson… Cred că este un atac informațional. Pentru noi, nu vreau să spun toate secretele, să venim acolo, să luăm mai mulți oameni din niște locuri periculoase și să mergem acolo. Cred că a fost atacul lor informațional. Deci, ei nu sunt pregătiți să plece din Herson. Dar ei știu că, dacă vom avea succes, nu vor avea posibilitatea de a ieși”, a spus Zelenski.
Zelenski a adăugat că rușii vor fi asediați dacă rămân pentru că „ei cunosc această problemă și situația periculoasă”.
Casa Albă promite „un răspuns” dacă Rusia va ataca sateliții americani
Orice atac asupra infrastructurii SUA va fi întâmpinat cu un răspuns, a transmis joi Casa Albă, după ce un înalt oficial al ministerului rus de externe a declarat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicați în războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a adăugat, în fața jurnaliștilor, că informațiile publice disponibile arată că rușii au încercat să urmărească tehnologii antisatelit.
Putin spune că Occidentul joacă „un joc periculos, sângeros și murdar”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul joacă un joc „periculos, sângeros și murdar” asupra Ucrainei, iar Statele Unite și aliații săi vor trebui în cele din urmă să discute cu Rusia, transmite Reuters.
Putin a mai spus că Occidentul a fost orbit de colonialism și încearcă să stăpânească restul lumii.
„Rusia va începe să folosească majoritatea trupelor sale mobilizate în 2 săptămâni”
Rusia va folosi personalul recrutat pentru a restrânge armata ucraineană în anumite zone de linie frontală, precum și pentru a întări armata rusă în alte zone, a anunțat șeful adjunct al Statului Major General Oleksii Hromov, citat de Kyiv Independent.
„Implicarea principală a mobilizaților în zona de luptă este așteptată aproximativ în 1-2 săptămâni”, a spus Hromov.
Kievul se va confrunta cu pene de curent mai stricte și mai lungi după loviturile cu drone
Agenția pentru energie a Ucrainei va implementa întreruperi de urgență „severe” și „fără precedent” în capitala Kiev, pentru a evita o „pana totală”, a anunțat administrația orașului, pe canalul de Telegram, potrivit CNN.
Anunțul vine după bombardamentele rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene de peste noapte, care au lăsat Kievul și regiunea înconjurătoare cu „o lipsă de energie de 30% din consum”.
„Pentru a preveni o întrerupere completă a capitalei și a regiunilor centrale ale Ucrainei, compania energetică de stat Ukrenergo introduce restricții de urgență fără precedent. Programul întreruperilor anunțat ieri nu mai este relevant. Din păcate, în următoarele zile vor fi implementate întreruperi mai severe și mai lungi”,au transmis autoritățile ucrainene.
Trei civili au fost uciși în urma luptelor din Bakhmut
Trei civili au fost uciși miercuri în Bakhmut, în timp ce trupele ruse continuă ofensiva de a ocupa orașul cu importanță strategică din estul Ucrainei, potrivit CNN.
Rusia amenință că va doborî sateliții comerciali occidentali
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Konstantin Vorontsov, a transmis, în cadrul unei ședințe ONU, că Rusia poate considera sateliții comerciali americani și occidentali drept ținte legitime, dacă aceștia sunt folosiți pentru a ajuta Ucraina în război, informează TASS.
„Dorim să subliniem o tendință extrem de periculoasă care s-a manifestat clar în cursul evenimentelor din Ucraina. Vorbim despre utilizarea de către Statele Unite și aliații săi a componentelor infrastructurii civile în spațiu, inclusiv cele comerciale, în conflicte armate”, a precizat Konstantin Vorontsov.
Mai multe informații: Rusia amenință că va doborî sateliții comerciali americani și occidentali care sunt folosiți în războiul din Ucraina
Kremlinul acuză Ucraina că s-a retras din negocierile cu Rusia „la ordinul” Statelor Unite
Kremlinul a acuzat joi Ucraina că s-a retras din negocierile de pace din martie cu Rusia „la ordinul” Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la „un echilibru foarte, foarte dificil” între Kiev şi Moscova, informează France Presse.
„Textul era de fapt gata (…). Şi apoi, brusc, partea ucraineană a dispărut de pe radar, a declarat că nu mai vrea să continue negocierile”, a deplâns purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
Acesta a spus că Vladimir Putin a considerat „evident” că „o asemenea respingere a acordurilor deja convenite a avut loc în mod clar la ordinul Washingtonului”.
Ruşii au atacat infrastructură energetică din regiunea Kiev
Regiunea Kiev, inclusiv capitala, se confruntă cu un deficit de 30% în ceea ce privește capacitatea de a genera energia de care are nevoie, în urma loviturilor forţelor ruse care au vizat peste noapte infrastructura energetică, a declarat guvernatorul regional.
„Noaptea trecută inamicul a avariat instalațiile infrastructurii energetice din regiunea noastră. O serie de instalații critice au fost dezactivate”, a declarat Oleksiy Kuleba, într-un clip video pe Telegram.
De asemenea, administrația militară a regiunii Kiev a declarat că regiunea trebuie „să se pregătească pentru întreruperi de energie electrică de urgență pentru o perioadă nedeterminată” din cauza loviturilor rusești, potrivit Reuters.
Mesaje contradictorii din partea Rusiei cu privire la armele nucleare
Îngrijorările legate de utilizarea armelor nucleare în războiul din Ucraina continuă să se amplifice, în timp ce Moscova transmite mesaje contradictorii, transmite CNN.
Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, Andrey Kelin, a declarat miercuri la CNN că Moscova nu va folosi arme nucleare în Ucraina, dar în aceeași zi președintele Vladimir Putin a condus un exercițiu de antrenament în care a exersat lansarea unui atac nuclear masiv.
„Rusia nu va folosi arme nucleare. Nici nu se pune problema”, a declarat Kelin pentru Christiane Amanpour, prezentatoarea internațională principală a CNN, într-un interviu acordat la Londra.
„Ministrul Apărării [Serghei] Shoigu a asigurat fiecare ministru că nu vom folosi arme nucleare… acest lucru a fost spus de ministrul Apărării și de președintele nostru”.
Cu toate acestea, în aceeași zi, Forțele de descurajare strategică ale Rusiei au efectuat un exercițiu de antrenament pentru a efectua „un atac nuclear masiv ca răspuns la un atac nuclear inamic”, potrivit unei declarații a Kremlinului.
Exercițiile au implicat antrenamente de lansări practice de rachete balistice și de croazieră, a adăugat acesta.
„În poligonul Kura din Kamchatka, racheta balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul Plesetsk, iar racheta balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents”, se arată în declarație.
Avioanele militare rusești Tu-95MS au fost folosite pentru lansările practice ale rachetelor de croazieră cu baza în aer, potrivit comunicatului.
Ucraina se pregătește pentru un posibil viitor atac lansat din Belarus
Ucraina și-a întărit forțele în regiunea nordică din apropierea Belarusului pentru a contracara orice posibil nou atac rusesc de la graniță, a declarat statul major al Kievului, potrivit The Guardian.
„În momentul de față, crearea unei forțe de atac [în Belarus] nu este observabilă. [Dar] există și vor exista amenințări. Noi reacționăm, ne-am mărit deja trupele în direcția nordică”, a declarat Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției principale de operațiuni a Statului Major General.
Belarus este principalul aliat al Rusiei în conflict și a permis forțelor rusești să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina.
Ucraina distruge o cazarmă rusă în regiunea Luhansk
Aproape 60 de militari ruși, inclusiv cel puțin 10 ofițeri, au fost uciși după ce Ucraina a atacat cazarma din apropierea satului ocupat Korzhove, a anunțat guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, pe 27 octombrie, transmite The Kyiv Independent.
După lovituri separate în regiunea Luhansk, aproximativ 100 de soldați ruși răniți au fost aduși la Holubivka pe 24-25 octombrie, potrivit lui Haidai.
Autorităţile pro-ruse din Crimeea anunţă că o centrala termoelectrică a fost atacată de o dronă
Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea au susținut că un vehicul aerian fără pilot (UAV) a fost folosit pentru a efectua un atac asupra centralei termoelectrice de la Balaklava în noaptea de 26-27 octombrie, informează Ukrainska Pravda.
Mihail Razvozhayev, un „guvernator” numit de ruși în orașul Sevastopol (Crimeea), a afirmat că centrala termoelectrică Balaklava a fost atacată de drone în timpul nopții.
El a afirmat că un transformator care era în pană și în curs de întreținere a luat foc. Razvozhayev a declarat că au existat „pagube minime la transformator” și nu au existat victime.
El a adăugat că acest incident nu afectează alimentarea cu energie electrică a Sevastopolului și a peninsulei.
Sateliții comerciali ai Statelor Unite și ai aliaților săi ar putea deveni ținte legitime pentru Moscova
Sateliții comerciali ai Statelor Unite și ai aliaților săi ar putea deveni ținte legitime pentru Moscova dacă se vor implica în războiul din Ucraina, a amenințat un oficial de rang înalt al Ministerului rus de Externe.
„Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru un atac de represalii. Vorbim despre implicarea unor componente ale infrastructurii spațiale civile, inclusiv comerciale, de către Statele Unite și aliații lor în conflicte armate”, a declarat Konstantin Vorontsov, directorul adjunct al departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul Ministerului de Externe, potrivit agenției ruse de știri Tass.
Rusia a lansat 18 atacuri aeriene împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat pe 27 octombrie că forțele ruse au lansat, de asemenea, patru atacuri cu rachete și 56 de atacuri cu MLRS.
De asemenea, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Bilohorivka în regiunea Luhansk și Bakhmut, Ivanhrad, Soledar, Maiorsk, Krasnohorivka și Marinka în regiunea Donețk, notează The Kyiv Independent.
Președintele ucrainean Zelenski a afirmat, miercuri seară, că forțele ucrainene au doborât aproape 250 de elicoptere rusești pe parcursul războiului.
„Rusia nu va putea recupera aceste pierderi. Le mulțumesc tuturor luptătorilor noștri pentru o astfel de demilitarizare treptată și ireversibilă a inamicului”, a transmis preşedintele ucrainean
Incendiu la un depozit de combustibil dintr-un oraş din regiunea Doneţk
Un depozit de combustibil din orașul Șahtarsk, ocupat de Rusia, din regiunea ucraineană Donețk, a luat foc.
Șeful administrativ al orașului, Vitali Khotsenko, numit de Moscova, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că 12 rezervoare de combustibil au fost avariate în apropierea gării ca urmare a bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene.
Primarul orașului, Alexander Shatov, a afirmat că trupele ucrainene au bombardat gara, provocând incendiul, potrivit sursei citate.
Australia trimite mai multe vehicule blindate în Ucraina
Australia a anunţat joi că va trimite 70 de soldați în Marea Britanie pentru a ajuta la antrenarea trupelor ucrainene și va trimite încă 30 de vehicule blindate Ucrainei, relatează Reuters.
„Ne așteptăm ca acesta să fie acum un conflict prelungit”, a declarat ministrul Apărării, Richard Marles, la televiziunea ABC. Cel mai recent pachet duce sprijinul Australiei pentru Ucraina la aproximativ 425 milioane de dolari de la începutul conflictului, în februarie.
„Suntem conștienți de faptul că Ucraina trebuie să fie sprijinită acum pe termen lung dacă vrem să punem Ucraina într-o poziție în care să poată rezolva acest conflict în condițiile sale”, a spus el.
Australia, unul dintre cei mai mari contribuitori non-NATO la sprijinul acordat de Occident Ucrainei, a furnizat ajutoare și echipamente de apărare și a interzis exporturile de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia. De asemenea, a impus sancțiuni împotriva a sute de persoane și entități rusești.
Regiunea Kiev, lovită de forţele ruse în timpul nopții
Forțele ruse au atacat regiunea Kiev în cursul nopții, au anunțat oficiali regionali, citați The Guardian.
Guvernatorul regional din Kiev, Oleksi Kuleba, nu a dezvăluit locul atacului, dar a declarat că la fața locului se află salvatori.
„Rușii terorizează noaptea regiunea Kievului. Salvatorii și toate serviciile de urgență se află la fața locului”, a transmis acesta pe Telegram.
Administrația de stat a orașului Kiev a emis miercuri, în jurul miezului nopții, alerte de alarmă de raid aerian, îndemnând locuitorii să se adăpostească.
Forțele ruse ar fi lovit, de asemenea, orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, într-un atac nocturn.
Primarul interimar din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a raportat că forțele ruse au lovit orașul, precum și zona înconjurătoare, provocând un incendiu.
Zelenski: Cele mai aprige lupte se dau în regiunea Donețk
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că în direcția Bakhmut și în orașul Avdiyivka se dau în prezent cele mai aprige lupte.
„Situația de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative. Cele mai aprige bătălii sunt în regiunea Donețk, pe direcția Bakhmut și Avdiyivka. Nebunia comandamentului rus este acum cel mai vizibilă acolo. Zi de zi, timp de luni de zile, ei conduc oamenii spre moartea, concentrează acolo puterea maximă a loviturilor de artilerie”, a spus Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a subliniat că toți militarii ucraineni care dețin poziții în aceste direcții în regiunea Donețk „sunt pur și simplu eroi”.
Anthony Blinken: Putin a fost avertizat personal despre consecințele folosirii armelor nucleare
Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost avertizat personal cu privire la consecințele pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei, informează Bloomberg.
„Am comunicat acest lucru foarte clar și direct rușilor, inclusiv președintelui Putin”, a subliniat Anthony Blinken.
Oficialul american de rang înalt a precizat că declarațiile Federației Ruse despre presupusa pregătire a așa-zisei „bombe murdare” de către partea ucraineană reprezintă „o altă fabricație” a Kremlinului.
Secretarul de stat american a reamintit că declarații similare au mai fost făcute de Federația Rusă, care i-a acuzat pe alții de ceea ce se pregătea să facă ea însăși. În acest sens, șeful Departamentului de Stat al SUA a calificat acțiunile Federației Ruse drept „iresponsabile”.
Ramzan Kadîrov amenință: „Teritoriul nostru este Odesa, Kiev, Harkov. Ucraina ne aparţine toată”
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a vorbit ca despre un ”jihad” despre Războiul rus în Ucraina, într-o înregistrare video pe Telegram, relatează AFP.
„Vă dau cuvântul meu. îi atacăm zilnic. Nu-i vom lua prizonieri pe aceşti şeitani (n.r. – demoni, în arabă)”, a avertizat Ramzan Kadîrov.
”Îi vom arde. Teritoriul nostru este Odesa, Kiev, Harkov. Ucraina ne aparţine toată”, a amenințat Ramzan Kadîrov.
Citeşte întreaga ştire: Liderul cecen Kadîrov proclamă un „jihad” împotriva Kievului și spune că Rusia vrea întregul teritoriu al Ucrainei
Peste 70.000 de civili au părăsit regiunea Herson „într-o săptămână”, spun autorităţile proruse
”Peste 70.000” de civili şi-au părăsit locuinţele ”într-o săptămână” în regiunea Herson, după ce autorităţile de ocupaţie proruse au demarat evacuarea lor la 19 octombrie, potrivit AFP, care îl citează pe liderul prorus al regiunii instalat de Moscova.
”Sunt sigur că peste 70.000 de persoane au plecat într-o săptămână după ce a fost organizată traversarea” de pe malul drept al fluviului Nipru pe cel stâng, mai departe de linia frontului, a declarat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie rusă, în direct la postul de televiziune Krîm24.
Ministrul apărării ucrainean spune că nu crede că Putin va folosi arme nucleare
Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume. Iar eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina au sporit îngrijorările occidentale că ar putea folosi o armă nucleară tactică, relatează Reuters.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, este însă sceptic privind posibilitatea ca Putin să recurgă la o astfel de măsură.
„Părerea mea este că Putin nu va folosi arme nucleare”, a spus Reznikov într-un briefing de presă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!