Rusia construiește ”fortificații” în jurul Severodonețk, spune un oficial ucrainean
Numărul trupelor ruse a crescut în orașul strategic Severodonețk, din regiunea Luhansk, potrivit șefului administrației militare locale Oleksandr Striuk, citat de Kyiv Independent.
El a spus că rușii „exploatează totul în jur”, pun mai multe mine și „construiesc fortificații”. Forțele ruse au înființat și o tabără de antrenament pentru unii dintre soldații recent mobilizați la Severodonețk, a spus Striuk.
Trupele ruse, în defensivă în faţa presiunii armatei ucrainene
Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menţinea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri oraşul Herson, relatează EFE.
Raportul militar difuzat zilnic de Ministerul rus al Apărării menţionează că trupele ruse au respins atacuri ucrainene în diferite sectoare ale frontului ce are o lungime de peste 1.000 de kilometri, în special în zona Kupiansk din sud-estul regiunii nordice Harkov şi în sectorul Liman din provincia estică Luhansk.
În sud, potrivit raportului, trupele ucrainene au lansat atacuri pe mai multe direcţii, toate respinse. În schimb, mai susţine ministerul rus, trupele ruse au reuşit să înainteze către localităţile Novomihailivka şi Volodimirivka, situate la 20 şi, respectiv, 40 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk, controlat de separatiştii proruşi din anul 2014.
Peste 200 de nave blocate în urma deciziei Rusiei de a renunța la acordul cu cereale
Un total de 218 nave sunt „blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina, citat de Reuters.
„Din cauza faptului că, la 30 octombrie, partea ucraineană nu are permisiunea Centrului Comun de Coordonare să treacă prin coridorul de siguranță și să efectueze inspecții, 218 nave sunt blocate în pozițiile lor actuale”, a transmis ministerul.
Protest uriaș la Praga, împotriva mișcărilor proruse
Zeci de mii de cehi s-au adunat duminică în piața principală din Praga pentru a manifesta împotriva populismului și extremismului în creștere, la două zile după ce o coaliție de mișcări politice de extremă dreapta, grupuri marginale și Partidul Comunist au organizat un protest în același loc, informează Reuters.
Fluturând steaguri cehe, americane, NATO și ucrainene, mulți dintre cei prezenți în mulțime și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, spre deosebire de protestul de vineri, când organizatorii acestuia, care se opun Uniunii Europene și NATO, au cerut discuții directe cu Moscova despre livrările de gaze.
Mai multe informații: Protest uriaș la Praga, împotriva mișcărilor proruse. Cehii au primit un mesaj special din partea Olenei Zelenska
Statul Major al Ucrainei: Rusia va retrage artileria grea din Herson
Forțele ruse intenționează să-și scoată artileria de pe malul drept al râului Nipro din regiunea Herson, a informat duminică Statul Major General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
Unitățile care au fost staționate acolo ar putea fi transferate în alte zone de linie de front, a adăugat sursa citată.
„Retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale arată că nu dorește să onoreze pactele internaționale”
Anunțul Rusiei că își va suspenda participarea la un acord de export de cereale intermediat de Națiunile Unite cu Ucraina este o dovadă că „Moscova nu este dispusă să respecte niciun acord internațional”, a declarat duminică Ministerul de Externe al Poloniei, citat de CNN.
„Polonia, împreună cu partenerii săi din UE, este pregătită să lucreze în continuare pentru a ajuta Ucraina și pe cei care au nevoie să transporte mărfuri esențiale”, a transmis ministerul, pe Twitter.
NATO cere Rusiei să reînnoiască „de urgență” acordul privind exportul de cereale din Ucraina
NATO, prin vocea purtătoarei de cuvânt Oana Lungescu, a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acordul care asigură exporturile de cereale din porturile ucrainene, pe fondul unei crize alimentare globale, relatează Reuters.
„Președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei. Solicităm Rusiei să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență, permițând alimentelor să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ea”, a transmis Oana Lungescu.
Rusia anunță că a recuperat dronele care au atacat flota Mării Negre în Crimeea
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca sâmbătă navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, relatează Reuters.
Ministerul a spus că analiza sa a arătat că dronele au fost echipate cu module de navigație fabricate în Canada pentru un atac despre care a spus că a fost efectuat de Ucraina sub conducere britanică, o afirmație pe care Marea Britanie a negat-o.
„Conform rezultatelor informațiilor recuperate din memoria receptorului de navigație, s-a stabilit că lansarea dronelor maritime s-a efectuat de pe litoral, în apropierea orașului Odesa”, potrivit unui comunicat al ministerului.
Pod cheie din regiunea Luhansk, aruncat în aer de trupele ruse
Un oficial ucrainean a anunțat că trupele ruse au detonat duminică podul Krasna din regiunea estică Luhansk, într-o aparentă încercare de a împiedica forțele ucrainene să avanseze, informează Sky News.
Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a afirmat că forțele ruse se „tem” că ucrainenii sunt „foarte aproape”, în contextul în care contraofensiva din regiune a trupelor Kievului continuă.
Mai multe informații: Pod cheie din regiunea Luhansk, aruncat în aer de trupele ruse, pentru a opri contraofensiva Kievului
Rusia anunţă că este pregătită pentru negocieri
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei, informează Sky News, care preia RIA Novosti.
El a declarat că liderii occidentali vor trebui, de asemenea, să ofere „unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii similare astăzi, afirmând că Vladimir Putin și Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate ale Rusiei”, dar că astfel de discuții ar necesita disponibilitatea SUA de a reveni la „starea din decembrie-ianuarie”.
În decembrie, Kremlinul ceruse ca NATO să nu se extindă și să renunțe la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al altor state din Europa de Est și din Asia Centrală. Acest lucru a fost respins de SUA și NATO la momentul respectiv.
Luna viitoare, la summitul G20 al celor mai mari economii ale lumii vor participa atât Putin, cât și Biden.
Potrivit Politico, oficialii americani fac eforturi pentru a se asigura că cei doi lideri nu își vor intersecta drumurile.
Trupele ruse au respins atacurile ucrainenilor din regiunile Harkov, Herson şi Luhansk
Armata rusă a respins atacurile forțelor ucrainene în regiunile Harkov, Herson și Luhansk, au anunțat duminică agențiile de presă rusești, care au citat Ministerul Apărării, potrivit The Guardian, care preia Reuters.
Ministerul a precizat că artileria ucraineană a tras focuri de armă în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, dar că situația radiațiilor a rămas normală, potrivit TASS. Informaţiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate de Reuters.
Noul ambasador ucrainean îndeamnă Germania să nu primească „dezertori ruşi”
„Ar fi greşit din partea Germaniei să primească dezertori ruşi”, a spus noul ambasador ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, pentru săptămânalul Bild am Sonntag, descriindu-i pe aceştia drept un „risc de securitate”, informează Agerpres.
Ruşii care au fugit din ţară după ce Kremlinul a anunţat o mobilizare parţială sunt „bărbaţi tineri care nu au regrete, dar vor să evite serviciul militar”, a afirmat ambasadorul ucrainean.
Makeiev a spus că, în calitate de ambasador, vrea să asigure că solidaritatea germană cu Ucraina va continua, dar că este nevoie de „mai multă viteză”.
„Când mă uit la acţiunile Germaniei în acest război, mă gândesc câteodată: o maşină sport germană care rulează pe autostradă cu 30 km/h”, a comentat el.
Germania ajută în cele din urmă, „însă numai când este aproape prea târziu”, a adăugat noul ambasador ucrainean.
El şi-a început oficial mandatul luni, succedându-i lui Andrii Melnik, care s-a făcut cunoscut prin criticile sale neobişnuit de aspre la adresa guvernului german.
Grupul Wagner recrutează deținuți ruși care suferă de boli grave
Grupul Wagner acordă acum prioritate „numărului în detrimentul experienței sau calității” atunci când recrutează trupe, susţin serviciile britanice de informaţii.
Potrivit ministerului britanic al Apărării, Grupul Wagner recrutează deținuți ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatită.
Rusia cumpără frigidere și mașini de spălat din Armenia și din Kazahstan pentru a folosi microcipurile în scopuri militare
După invazia Ucrainei, țări precum Armenia și Kazahstan au început brusc să importe cantități mari aparate de uz casnic din Europa, în special mașini de spălat și frigidere, dar și pompe electrice pentru sân! În paralel, au crescut vânzările către Rusia. Oficialii europeni sunt îngrijorați, deoarece cred că Moscova poate obține astfel microcipurile de care are nevoie în scopuri militare, relatează Bloomberg.
Sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei au afectat aproape toate sectoarele economiei sale. În prezent, Moscova nu poate importa o serie de bunuri, inclusiv microcircuite și alte componente necesare producției de echipament militare și arme mai sofisticate, precum sisteme de rachete, avioane de luptă și submarine. În acest context, s-a observat că, în ultimele opt luni, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din țările UE decât în ultimii doi ani la un loc.
De la începutul anului până în august, Kazahstanul a importat frigidere din Europa în valoare de 21,4 milioane de dolari, de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, datele guvernului de la Astana indică faptul că țara a sporit furnizarea de frigidere, mașini de spălat sau pompe electrice pentru sâni către Rusia.
Mai multe detalii: Bloomberg: Rusia cumpără frigidere și mașini de spălat din Armenia și din Kazahstan pentru a folosi microcipurile în scopuri militare
UE îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale
Uniunea Europeană „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
Această decizie „pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina”, a insistat Borrell.
Ambasadorul rus în SUA: „Reacția Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă”
Rusia a acuzat Statele Unite pentru că au făcut afirmații false cu privire la decizia Moscovei de a suspenda acord privind exportul de cereale mediat de ONU, transmite Sky News.
„Reacția Washingtonului la atacul terorist asupra portului Sevastopol este cu adevărat scandaloasă. „Nu am văzut niciun semn de condamnare a acțiunilor nesăbuite ale regimului de la Kiev”, a transmis Anatoli Antonov, ambasadorul rus în SUA, pe Telegram.
Acesta a adăugat: „Toate indiciile conform cărora specialiștii militari britanici ar fi fost implicați în organizarea atacului masiv cu ajutorul dronelor sunt ignorate”.
Marea Britanie a respins afirmațiile Rusiei ca fiind false, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a denunțat decizia Rusiei cu privire la acordul privind cerealele ca fiind „pur și simplu scandaloasă” și a declarat că aceasta va crește foametea.
ONU cere ca acordul privind exportul de cereale să fie continuat
Oficialii Națiunilor Unite au luat legătura cu autoritățile ruse în legătură cu suspendarea anunțată de Moscova a acordului negociat de ONU care permite exportul de cereale din porturile ucrainene, transmite The Guardian.
Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al șefului ONU, Antonio Guterres, a cerut insistent ca acordul să fie continuat.
„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care reprezintă un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni”, a spus acesta.
Președintele ucrainean Zelenski a calificat mișcarea rusă drept „previzibilă” și a acuzat Moscova că „blochează” navele care transportă cereale încă din septembrie. El a declarat că 176 de nave sunt în prezent blocate pe mare, transportând peste 2 milioane de tone de alimente.
Zelenskiy a cerut un răspuns dur împotriva Rusiei din partea organismelor internaționale precum ONU și G20.
Generalul Lapin, șeful armatei ruse în centrul Ucrainei, a fost demis după ce a fost umilit de Kadîrov
Generalul-colonel Aleksandr Lapin a fost demis din funcția de comandant al armatei ruse din centrul Ucrainei, informează compania de stat cecenă de radiodifuziune Grozny şi surse ale Moscow Times, notează Meduza.io. Îndepărtarea generalului vine la scurt timp după ce liderul cecen Kadîrov l-a făcut vinovat de succesul contraofensivei ucrainene.
Informaţia privind demiterea generalului Aleksandr Lapin a fost dată pe surse de grupul media rus RBK, Moscow Times, compania de stat cecenă de radiodifuziune Groznycât, cât şi de canalul Telegram „Grey Zone”, însă nu a existat nicio confirmare oficială, scrie sursa citată.
Aleksandr Lapin a devenit comandant al Districtului Militar Central al Rusiei în 2017, iar în Ucraina a condus trupele ruse care au capturat regiunea Luhansk. Joi, liderul cecen Ramzan Kadîrov îl acuza pe generalul rus că a lăsat cale liberă contraofensivei ucrainene. Potrivit liderului cecen, generalul nu este de găsit și nu-și îndeplinește îndatoririle.
Mai multe detalii: Postul de televiziune cecen anunță că generalul Lapin, șeful armatei ruse în centrul Ucrainei, a fost demis după ce a fost umilit de Kadîrov
Zelenski: Peste 1.000 de persoane au fost eliberaţi de ruşi, din martie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că în total 1031 de persoane au fost eliberate din captivitatea ruşilor începând cu luna martie, informează News.ro.
„Astăzi am reuşit să aducem încă 52 de persoane care s-au aflat în captivitatea ruşilor: 50 dintre apărătorii noştri şi doi civili. Printre ei se află soldaţi din Garda Naţională, din Marină, grăniceri, forţe de ordine…”, a declarat preşedintele ucrainean.
„În total, din luna martie, au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 1031 de oameni”, a adăugat Zelenski.
El a mai spus că Ucraina se confruntă cu deficit de energie, dar face tot posibilul să remedieze acest lucru.
“Facem totul pentru ca întreruperile să fie cât mai previzibile posibil pentru ca oamenii să îşi poată face planurile în funcţie de acestea. Vreau să subliniez un lucru: restabilirea posibilităţii tehnice de alimentare cu curent nu înseamnă că s-a depăşit deficitul de energie din sistem. Teroarea rusă continuă. Este foarte cinică. Uneori atacă în mod repetat, deliberat, acolo unde au început reparaţiile, unde se fac lucrări. Din nefericire, au murit oameni din echipele de reparaţii, de la companiile de energie. Condoleanţe familiilor lor”, a precizat el.
Joe Biden, după ce Rusia a suspendat acordul privind exportul de cereale: „Este pur şi simplu scandalos”
Preşedintele american Joe Biden a reacţionat după decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene, precizând că nu există niciun motivă să facă asta, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Este pur şi simplu scandalos. Nu există niciun motiv să facă asta”, a spus Joe Biden reporterilor după ce a votat anticipat la alegerile la jumătate de mandat în oraşul său natal Wilmington din statul Delaware.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că Rusia foloseşte alimentele ca armă. „Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a utiliza alimentele ca armă, ceea ce afectează direct ţările nevoiaşe şi preţurile alimentelor din întreaga lume şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară”, a spus Adrienne Watson într-un comunicat.
Mai multe informaţii: Joe Biden, după ce Rusia a suspendat acordul privind exportul de cereale: „Este pur şi simplu scandalos”
13 lovituri cu rachete și 15 localități lovite de forțele ruse în Ucraina, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 13 lovituri cu rachete și au lovit Ucraina de 29 de ori cu mai multe lansatoare de rachete, potrivit Statului Major, citat de Kyiv Independent.
Peste 15 localități din regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Harkov și Herson au fost atacate, au adăugat oficialii.
Consilierul lui Zelenski: Negocierile cu Rusia sunt o „pierdere de timp”
Negocierile cu Rusia în timpul războiului său împotriva Ucrainei sunt o „pierdere de timp”, a declarat sâmbătă un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, citat de CNN.
Comentariile au venit după ce Moscova a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale din Ucraina.
„Șantajul nuclear, teroarea energetică, blocarea cerealelor… Putin a transformat alimentele, frigul și prețurile în arme împotriva lumii. Rusia poartă un război hibrid împotriva Europei, luând Africa și Orientul Mijlociu ostatici. Demonstrând încă o dată: negocieri Federația Rusă – o pierdere de timp”, a declarat Mikhailo Podoliak.
Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale din Ucraina
Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul intermediat de ONU ce asigură continuarea exporturilor de produse agricole din porturile ucrainene, după atacul cu drone asupra navelor rusești din Crimeea, transmite Reuters.
Mai multe informații: Rusia se retrage din acordul privind exportul de cereale din Ucraina, după ce a acuzat un atac cu drone asupra navelor sale din Sevastopol
Noi bombardamente asupra Zaporojie
Forțele ruse au lovit sâmbătă infrastructura din Zaporojie, a anunțat guvernatorul regiunii Oleksandr Starukh, citat de Kyiv Independent.
Nu se știe încă ce arme au fost folosite și nici ce instalații au fost avariate, dar nu au fost înregistrate victime, potrivit primarului interimar al orașului Zaporojie, Anatolii Kurtiev.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!