Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 253.
Olena Zelenska îi îndeamnă pe aliații occidentali să își mențină sprijinul pentru Ucraina
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat că țara sa va avea probleme dacă Occidentul își va abate atenția de la războiul declanșat de ruși și va înceta să ajute Kievul, scrie Al Jazeera.
„Nu vreau să cred că sprijinul (pentru Ucraina) se estompează. Cred că nu se va diminua”, a declarat Zelenska pentru agenția Reuters, într-un interviu acordat în marja celui mai mare eveniment tehnologic din Europa, Web Summit-ul de la Lisabona.
Comentariul soției președintelui ucrainean vine în contextul în care o criză economică din ce în ce mai gravă, declanșată de război, afectează Europa. Observatorii se tem că inflația record, alături de criza energetică, pune la încercare solidaritatea aliaților occidentali.
„Cred că bunul simț, empatia, emoțiile și relațiile umane vor învinge”, a adăugat Olena Zelenska, îndemnându-i pe oameni să se gândească la lumea în care vor să trăiască în viitor. „Dacă acest lucru este greșit, vom avea probleme”, a adăugat ea.
„Dacă cineva crede că agresiunea poate fi justificată… această persoană se află sub influența propagandei”, a mai spus Zelenska.
„Cu cât presiunea financiară și sancțiunile sunt mai mari asupra agresorului, cu atât mai puține oportunități va avea pentru a purta un război împotriva Ucrainei. Sperăm că acest lucru va funcționa”, a precizat soția președintelui Zelenski.
Ucraina susține că a lovit importante sisteme militare ruse din Herson
Oficialii ucraineni susțin că forțele Kievului au lovit o țintă importantă în regiunea sudică Herson, în timp ce autoritățile proruse continuă să facă presiuni asupra civililor să plece, relatează CNN.
Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Herson, a declarat că forțele ucrainene au lovit sistemele de apărare antiaeriană rusești aflate în apropierea stadionului din orașul Herson. Aceste sisteme au fost folosite, de asemenea, pentru a bombarda regiunea Mikolaiv, uneori cu efecte devastatoare.
Khlan a postat o fotografie care, potrivit lui, arată „rămășițele echipamentului”.
Khlan a precizat că au avut loc și alte bombardamente ucrainene în zona podului Antonivski, acolo unde forțele ruse și administrația prorusă au fost nevoite să folosească feriboturi și poduri de pontoane pentru a realimenta malul vestic, pe care au rămas mii de soldați ruși.
El a spus că în orașul Kahovka – situat pe malul estic al râului Nipru – cele trei străzi aflate cel mai aproape de râu au fost evacuate cu forța. El a precizat că rușii din „sapă, amenajând tranșee de beton”.
Khlan a precizat că rușii „sapă pe malul estic, pregătindu-se pentru apărare, gândindu-se că acest lucru face imposibilă ofensiva noastră. Dar mișcarea de rezistență și Forțele Armate ale Ucrainei continuă să lupte”.
Khlan a repetat ceea ce au afirmat și alți oficiali ucraineni: că autoritățile susținute de Rusia au părăsit orașul Herson – aflat pe malul vestic al râului – pentru a-și stabili cartierul în orașul Skadovsk, situat mult mai aproape de Crimeea.
„În ceea ce privește «evacuarea» urgentă și obligatorie cerută de ruși, oamenii noștri nu vor pleca nicăieri. Dacă localnicii nu au avut posibilitatea de a merge pe teritoriul eliberat sau au decis să rămână acasă, atunci cu siguranță nu vor să meargă în Rusia”, a mai spus Khlan.
Liderii ţărilor Ligii Arabe au evitat, la summitul lor, să ia partea cuiva în conflictul ruso-ucrainean
Liderii statelor membre ale Ligii Arabe, reuniţi la un summit la Alger, s-au ferit de orice poziţie partizană asupra războiului declanşat de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţia germană de presă DPA, preluată de Agerpres.
La încheierea acestui summit miercuri, primul desfăşurat în ultimii trei ani din cauza pandemiei de COVID-19, liderii participanţi au îndemnat la o soluţionare politică a conflictului din Ucraina ce are de asemenea repercursiuni economice asupra ţărilor arabe.
Ei au pledat pentru „angajamentul faţă de principiile de non-aliniere şi o poziţie arabă comună asupra războiului din Ucraina bazată pe respingerea folosirii forţei”, se arată în declaraţia finală a summitului din capitala Algeriei. În aceeaşi declaraţie se menţionează că o soluţionare politică a acestei crize trebuie să fie conformă Cartei ONU şi să răspundă „preocupărilor de securitate” ale părţilor în conflict.
Mai multe ţări arabe au susţinut că ar putea juca un rol de mediator în războiul ruso-ucrainean, aparent într-un efort de a menţine relaţiile bune cu Moscova. Totuşi, aproape toate ţările arabe au votat luna trecută rezoluţia ONU de condamnare a anexării de către Rusia a celor patru provincii ucrainene.
34 de camere de tortură și închisori, descoperite în 6 regiuni ucrainene
Poliția națională ucraineană a descoperit 34 de camere de tortură și închisori în regiunile Sumî, Kiev, Cernihiv, Harkov, Donețk și Herson, scrie publicația de știri Hromadske International din Ucraina, potrivit The Guardian.
Toate zonele în care au fost găsite aceste camere de tortură au fost ocupate, la un moment dat, de forțele ruse.
Zelenski îi mulțumește lui Erdogan pentru ajutorul acordat în salvarea acordului privind cerealele
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că i-a mulțumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru „participarea activă a acestuia la menținerea acordului privind cerealele”, după ce Rusia a transmis că se va alătura din nou înțelegerii supervizate de ONU, relatează CNN.
Zelenski a precizat într-o postare pe rețelele de socializare că, în timpul convorbirii telefonice cu Erdogan, i-a mulțumit președintelui turc și pentru „sprijinul său ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Zelenski a adăugat că au discutat, de asemenea, despre „măsuri suplimentare pentru returnarea prizonierilor noștri de război capturați” și a deținuților politici.
„Sprijinul Turciei este important pentru noi în această chestiune”, a mai scris el.
Spania a trimis Ucrainei o baterie de sisteme de apărare antiaeriană, patru sisteme Hawk, tunuri și obuze
Spania a transferat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include o baterie a complexului de rachete antiaeriene Aspide, sisteme de apărare antiaeriană Hawk, sisteme de rachete antitanc, tunuri și obuze, informează European Pravda.
Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, în cadrul unui briefing la Kiev cu omologul său spaniol, Jose Manuel Albares.
„Sunt foarte bucuros că există un nou pachet, acesta este deja în drum spre Ucraina, iar în viitorul apropiat, statul nostru își va consolida capacitățile de apărare prin primirea unei baterii de sisteme de rachete antiaeriene Aspide și rachete pentru ea, patru sisteme de apărare aeriană Hawk, sisteme de rachete antitanc, tunuri și obuze, precum și alte echipamente militare”, a declarat Dmytro Kuleba.
Ministrul a menționat că decizia Spaniei, luată acum câteva săptămâni, de a transfera sisteme Hawk a devenit un semnal pentru alte țări să înceapă să caute astfel de sisteme pentru a le trimite Ucrainei. „Este exact ceea ce am cerut Spaniei, este ceva care ne va ajuta să ne protejăm infrastructura civilă”, a mai spus Kuleba.
Sistemele Aspide sunt concepute pentru a proteja obiecte strategice, cum ar fi întreprinderi industriale, aerodromuri sau porturi maritime. Acestea pot funcționa ca parte a unui sistem de apărare antiaeriană eșalonat și pot face schimb de date cu alte tipuri de sisteme de apărare antiaeriană.
Sistemul de apărare antiaeriană Hawk este predecesorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, de producție americană. Anterior, în presă au apărut informații că SUA iau în considerare posibilitatea de a trimite Ucrainei și aceste sisteme.
Rusia anunță în ce context va apela la utilizarea armelor nucleare
Rusia a anunțat miercuri că doctrina sa nucleară îi va permite, în cazul în care va fi nevoie, utilizarea armelor atomice doar în mod defensiv și că liniile directoare stricte ale acesteia „urmăresc exclusiv obiective defensive”, informează CNN.
O declarație emisă de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse pecizează că armata rusă „se ghidează în mod strict și consecvent după principiul că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.
„Abordările doctrinei ruse în această sferă sunt definite cu cea mai mare acuratețe” și nu lasă loc pentru o „interpretare extensivă”, a afirmat ministerul.
Mai multe detalii: Rusia spune că va folosi armele nucleare doar ca răspuns defensiv la un atac care îi amenință existența
Ucraina avertizează Iranul să se aștepte la acțiuni „absolut necruțătoare” dacă va mai continua să livreze arme Rusiei
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a anunțat miercuri că Iranul a fost informat prin canale diplomatice cu privire la consecințele pe care le va suporta dacă Teheranul va trimite Rusiei noi livrări de arme, drone de atac și rachete balistice, informează CNN.
Kuleba a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, că „pericolul este real” în ceea ce privește noile livrări de arme din partea Iranului, despre care se vehiculează că vor fi făcute în viitorul apropiat.
Marți, CNN a relatat, citând oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului, că Teheranul se pregătește să trimită Moscovei aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac, pe care Rusia le va folosi în războiul său împotriva Ucrainei.
„Am spus și voi repeta din nou că, atunci când vine vorba de complicitatea oricărei țări la agresiunea rusă și la uciderea cetățenilor noștri, vom fi absolut nemiloși în acțiunile noastre de răspuns, pentru că este vorba de protecția statului nostru și a cetățenilor noștri”, a declarat Kuleba. „O decizie mult mai înțeleaptă din partea Iranului ar fi să își reducă complet cooperarea militară, furnizarea către Rusia a oricăror arme folosite împotriva Ucrainei”, a adăugat Kuleba.
Iranul a negat în mod repetat că trimite Rusiei armament, în ciuda dovezilor clare care demonstrează contrariul.
Moscova anunță că îi va înmâna ambasadorului britanic „dovezile” privind implicarea Londrei în atacul de la Sevastopol
Moscova îl va convoca „în viitorul apropiat” pe ambasadorul britanic pentru a-i înmâna „dovezile” care ar atesta că Marea Britanie a ajutat la orchestrarea atacului din Crimeea asupra Flotei ruse de la Marea Neagră, iar apoi le va face publice, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe, potrivit agenției France Presse, preluată de The Moscow Times.
„Ambasadorul britanic va fi convocat și i se vor înmâna materialele corespunzătoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, adăugând că întâlnirea va avea loc „în viitorul apropiat”.
„Materialele de bază vor fi predate ca dovezi părții britanice și vor fi, de asemenea, prezentate publicului larg”, a adăugat ea.
Aliații occidentali vor aloca peste 25 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul energetic al Ucrainei
Uniunea Europeană și alți aliați occidentali, inclusiv SUA, Japonia și Marea Britanie, vor aloca 25,5 milioane de euro pentru a acoperi nevoile energetice urgente ale Ucrainei, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean al Energiei, potrivit The Kyiv Independent.
Fondurile vor fi canalizate prin intermediul Fondului de sprijin energetic al Ucrainei, creat de Comisia Europeană, a precizat ministerul.
„Niciun sistem energetic nu a fost proiectat sau construit pentru a rezista la atacuri cu rachete țintite și la distrugere. Sectorul energetic al Ucrainei are nevoie nu doar de finanțare, ci și de cele mai bune tehnologii și soluții la nivel mondial, precum și de expertiza care să-i permită să reziste atacurilor Rusiei”, conform unui comunicat de presă.
Ministerul a precizat că UE intenționează, de asemenea, să aloce 13 milioane de euro pentru refacerea laboratoarelor de la centrala nucleară de la Chornobîl, avariate de trupele ruse, și alte 3,5 milioane de euro, prin intermediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a sprijini, în general, industria nucleară ucraineană.
Kievul, nevoit să recurgă la opriri de urgență ale rețelei electrice
Autoritățile de la Kiev au început să închidă rețeaua electrică a capitalei ucrainene, după o creșterea a consumului de electricitate, scrie The Guardian citând Reuters.
Administrația orașului a precizat, într-un comunicat de presă, că această măsură a fost necesară pentru a „evita accidentele majore cu echipamente electrice”.
Atacurile repetate din ultimele săptămâni ale rușilor, cu drone și rachete, au afectat grav rețeaua electrică din capitala Ucrainei și din regiunea adiacentă.
Forțele ucrainene au lovit trecerea de lângă podul Antonovski folosită de ruși
Forțele ucrainene au lovit încă o dată podul Antonovski și trecerea de pontoane folosită de trupele ruse pentru a traversa râul Nipru, care unește cele două maluri din zona Hersonului ocupat, anunță portalul Nexta TV.
Explozii auzite în Hersonul ocupat de ruși
Televiziunea ucraineană Suspilne relatează că miercuri s-au auzit explozii în orașul Herson, aflat sub ocupația rușilor. Momentan nu sunt disponibile informații suplimentare, scrie The Kyiv Independent.
SUA acuză Phenianul că livrează Moscovei obuze pentru războiul din Ucraina
Statele Unite dispun de informații care indică faptul că Phenianul furnizează pe ascuns Rusiei un număr „semnificativ” de obuze de artilerie pentru războiul din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, potrivit Reuters.
Kirby a afirmat, în cadrul unui briefing de presă organizat online, că Coreea de Nord a încercat să ascundă transporturile prin intermediul unor țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
„Informațiile noastre sunt că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, n.r.) face livrări pe ascuns și vom monitoriza pentru a vedea dacă transporturile sunt primite”, a declarat Kirby, adăugând că Washingtonul se va consulta cu Națiunile Unite despre chestiunile legate de tragerea la răspundere a regimului de la Phenian în privința acestor livrări de armament.
Mai multe detalii: Casa Albă acuză Coreea de Nord că furnizează pe ascuns Rusiei obuze de artilerie
Rusia afirmă că se angajează să prevină un război nuclear
Moscova afirmă că este pe deplin angajată în prevenirea războiului nuclear, precizând că evitarea unui conflict între puterile nucleare ale lumii reprezintă principala sa prioritate, relatează Al Jazeera.
„Ne reafirmăm pe deplin angajamentul față de declarația comună a liderilor celor cinci state cu arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și evitarea unei curse a înarmărilor începând cu 3 ianuarie 2022”, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe, într-un comunicat de presă.
Această declarație comună a Rusiei, Statelor Unite, Chinei, Marii Britanii și Franței spune că cele cinci state au fost de acord că „un război nuclear nu poate fi câștigat”.
Presa americană: Comandanții ruși au discutat despre folosirea unei arme nucleare tactice în Ucraina
Comandanţi militari ruşi de rang înalt au discutat recent despre momentul și felul în care Moscova ar putea folosi armament nuclear tactic în Ucraina, ceea ce a alimentat creşterea îngrijorării la Washington şi în capitalele țărilor aliate, scrie miercuri The New York Times (NYT), potrivit Agerpres.
Cotidianul american, care citează înalţi funcţionari americani, precizează că preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la aceste conversaţii, care au avut loc în timp ce retorica nucleară a Rusiei se intensifica, iar forţele militare ruse înregistrau eşecuri pe câmpul de luptă.
Dar faptul că liderii militari ruşi de rang înalt au abordat această temă, notează The New York Times, a alarmat administraţia preşedintelui american Joe Biden, deoarece confirma frustrarea generalilor ruşi din cauza erorilor tactice şi sugera că ameninţările voalate ale lui Putin de a folosi armele nucleare s-ar putea materializa.
Mai multe detalii: Liderii militari ruși au discutat când și cum ar putea utiliza arme nucleare tactice în Ucraina, susțin oficiali americani citați de NYT
Putin: Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din nou din acordul privind cerealele dacă Ucraina folosește coridorul în scopuri militare
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova își rezervă dreptul de a se retrage din acordul privind cerealele dacă Kievul își încalcă promisiunile și folosește coridorul umanitar din Marea Neagră pentru transportul grânelor în scopuri militare, relatează CNN și The Guardian.
Putin a precizat că Rusia consideră că garanțiile scrise ale Ucrainei, care au fost primite cu ajutorul Turciei și al ONU, sunt suficiente pentru a relua acordul privind cerealele.
„Am cerut asigurări și garanții de la partea ucraineană că nimic de genul [atacului de la Sevastopol] nu se va întâmpla în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare. Prin intermediul Ministerului Apărării am primit informații de la partea turcă, potrivit cărora Ucraina a dat astfel de asigurări că aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare. În acest sens, am dat instrucțiuni Ministerului Apărării pentru a relua participarea noastră deplină la această activitate. În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri în cazul în care aceste garanții sunt încălcate de Ucraina”, a declarat Putin.
Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații în cadrul unei reuniuni cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei.
Șeful diplomației spaniole, într-o vizită la Kiev pentru a dona 30 de ambulanțe Ucrainei
Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a sosit miercuri la Kiev pentru a livra 30 de ambulanțe Ucrainei, potrivit autorităților spaniole, informează CNN.
„Tocmai am ajuns la Kiev pentru a transmite angajamentul și sprijinul Spaniei față de poporul și guvernul Ucrainei în apărarea suveranității, păcii și libertății sale; și pentru a susține și a mulțumi membrilor Ambasadei Spaniei în Ucraina pentru activitatea lor”, a scris Albares, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Ministerul spaniol de Externe a transmis că Albares a luat un tren de noapte de la Przemysl, Polonia, spre Ucraina. Anterior, vizita acestioa în capitala ucraineană fusese ținută secretă.
Ambulanțele donate sunt echipate special pentru îngrijirea femeilor însărcinate, a precizat pentru CNN biroul de presă al Ministerului de Externe.
Albares va vizita zonele afectate de recentele atacuri cu rachete rusești și va aduce un omagiu ucrainenilor care au murit în război, a adăugat biroul de presă. De asemenea, se așteaptă ca acesta să se întâlnească cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, și cu prim-ministrul Denis Șmihal.
Victimele de război din Ucraina lansează un proces împotriva grupării Wagner
Un grup care spune că este compus din victime de război din Ucraina a deschis un proces la Înalta Curte de Justiție din Regatul Unit împotriva Wagner, gruparea paramilitară rusă implicată în războiul Rusiei din Ucraina și a liderului său, Evgheni Prigojin.
„Acțiunea va permite cetățenilor ucraineni obișnuiți și curajoși să depună cereri de despăgubiri legale împotriva actorilor dominanți din „Mașina de Război a lui Putin”, și de a obține despăgubiri pentru atrocitățile comise în Ucraina”, a transmis firma de avocatură care reprezintă victimele.
„În timp ce Putin și [Grupul Wagner] continuă să comită acte de terorism în Ucraina, victimele ucrainene care introduc această acțiune în justiție aleg să folosească statul de drept și justiția pentru a riposta”, mai spun avocații.
Medvedev vrea să reintroducă pedeapsa capitală în Rusia
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a susținut că sabotorii „galben-albaștri” care se opun politicii de stat ruse cu privire la invazia Ucrainei au început să opereze în Rusia și comit atacuri teroriste.
Fostul președinte și premier a spus că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a existat o singură sentință „pentru astfel de nenorociți – execuție pe loc, fără proces”, sugerând că aceasta trebuie reimplementată.
Opt jurnalişti au fost ucişi în Ucraina, după 24 februarie
Cel puţin opt jurnalişti au fost ucişi în timp ce relatau despre războiul din Ucraina, de când forţele ruse şi-au început invazia totală în 24 februarie, potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Ucraina.
„Rusia ar trebui adusă în fața justiției pentru crime de război, vărsare de sânge și moartea a zeci de mii de oameni, inclusiv jurnalişti”, se arată în comunicatul sindicatului.
Marea Britanie sancționează încă patru oligarhi ruși
Alexander Abramov și Alexander Frolov au fost adăugați pe lista de sancțiuni a Regatului Unit. Astfel, activele din Marea Britanie a celor doi au fost puse sub sechestru drept sancțiune pentru rolul lor în „sectoare de importanță majoră” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina. Abramov are o avere globală netă estimată la 4,1 miliarde de lire sterline, iar Frolov la 1,7 miliarde de lire sterline.
Amândoi au interdicția de a intra sau de a rămâne în Regatul Unit, au restricții pentru a-și aterizarea avioanelor în Regatul Unit sau a acostării ambarcațiunilor în porturile din Marea Britanie.
Pe lista de sancțiuni au mai fost adăugați Airat Shaimiev și Albert Shigabutdinov. Shaimiev este CEO-ul OAO Tatatodor, o companie de stat de transport și construcții, care este implicată în construirea și întreținerea drumurilor din Rusia.
Shigabutdinov este directorul general și CEO al grupului de companii AO Taif, care operează în sectoarele energiei, serviciilor financiare și comunicațiilor informaționale.
„Niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare”, spun SUA
Casa Albă a transmis miercuri că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.
John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională, a spus că nu are niciun comentariu cu privire la un articol din New York Times, potrivit căruia au existat discuții între liderii militari ruși despre utilizarea acestora.
„Am fost clar de la început că afirmațiile Rusiei despre potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a declarat Kirby. „Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”.
Rusia susţine că Ucraina este dispusă să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare ale ţărilor NATO
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat miercuri că Ucraina este dispusă să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare din ţările membre ale NATO, transmite EFE.
„Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o «bombă nucleară murdară», dar şi disponibilitatea (Ucrainei) de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a declarat Şoigu într-o reuniune prin videoconferinţă a statelor majore din Rusia şi Belarus.
Şoigu a susţinut că, recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”.
Rusia reia acordul privind exportul de cereale ucrainene
Rusia va participa din nou la acordul negociat de Turcia și ONU care facilitează exporturile de produse agricole din porturile ucrainene, „după ce a primit garanții scrise din partea Ucrainei de a nu folosi coridorul umanitar pentru operațiuni de luptă împotriva Moscovei”, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de presă TASS.
Mai multe informații: Rusia anunță că reia acordul privind exportul de cereale ucrainene, afirmând că a primit „garanțiile scrise necesare” din partea Kievului
Trupele ucrainene fac progrese în Luhansk
Forțele ucrainene se îndreaptă spre o autostradă importantă în timp ce fac progrese teritoriale treptate în regiunea Luhansk, potrivit CNN.
Avansul ucrainean se concentrează pe un drum care merge spre sud de la granița cu Rusia până la părți din Luhansk capturate de forțele ruse la începutul verii.
Oficialii ucraineni spun că drumul este deja sub controlul focului lor.
„Am lovit tot ce se poate muta acolo. Nu permitem inamicului să mute personal, echipament militar sau muniție prin el”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cherevatyi.
Bilanțul victimelor în urma atacurilor din Donețk și Harkov
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au ucis patru persoane și au rănit alte 10 în regiunea Donețk, a anuțat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii, citat de Kyiv Independent.
În Harkov, șapte persoane, inclusiv doi copii – un băiat de 4 ani și o fetiță de 6 ani – au fost rănite, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii.
Trupele ruse au instalat sisteme de război electronic la centrala din Zaporojie
Forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii care adăposteşte reactorul nr.5 de la centrala nucleară din Zaporojie, a anunţat marţi seara Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), citată de Unian.
„Pe acoperişul celui de-al cincilea reactor nuclear au fost instalate echipamente de război electronic pentru combaterea mijloacelor de recunoaştere aeriană. O rotaţie de trupe a fost observată în zona industrială a centralei nucleare din Zaporojie”, a transmis GUR într-un comunicat.
Oficialii ucraineni au mai spus că personalul de comandă este cazat în oraşul Enerhodar în apartamentele locuitorilor care au plecat de aici.
Orașul Nikopol, bombardat de forțele ruse cu rachete
Orașul Nikopol din sudul Ucrainei și un oraș din apropiere de-a lungul fluviului Nipru au fost lovite de mai multe lansatoare de rachete în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, citat de The Guardian.
„Rușii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe tot parcursul nopții și miercuri dimineață”, a scris Reznichenko, pe Telegram.
Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat el.
Ucraina a lansat 33 de lovituri împotriva forțelor ruse în ultimele 24 de ore
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat miercuri că forțele ucrainene au lansat 33 de lovituri împotriva trupelor ruse, lovind 26 de zone ale grupurilor de echipamente militare, potrivit Kyiv Independent.
De asemenea, soldații ucraineni au doborât un elicopter rusesc, două drone Orlan-10, șase drone de luptă Shahed-136 de fabricație iraniană și două drone de tip Kub în ultimele 24 de ore.
Zelenski cere o apărare mai puternică pentru coridorul de export de cereale ucrainene
Lumea trebuie să răspundă ferm oricăror încercări ale Rusiei de a perturba coridorul de export de cereale al Ucrainei, a transmis marți președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
Zelenski a declarat că navele pleacă încărcate din porturile ucrainene datorită eforturilor depuse de Turcia și de ONU pentru a menține coridorul deschis și funcțional.
„Dar este nevoie de o apărare fiabilă și pe termen lung pentru coridorul de cereale”, a declarat Zelenski.
„Rusia trebuie să fie în mod clar conștientă că va primi un răspuns dur din partea lumii la orice măsuri de întrerupere a exporturilor noastre de alimente. În mod clar, în joc sunt viețile a zeci de milioane de oameni”, a adăugat Zelenski.
Zelenski: Rusia va face totul pentru a distruge viaţa normală
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis marți că autorităţile vor continua eforturile de a da oamenilor electricitate şi căldură, chiar dacă „Rusia va face totul pentru a distruge viaţa normală”, potrivit News.ro.
„Am continuat activitatea noastră diplomatică pentru ca lumea să reacţioneze ferm la o nouă escaladare rusă, la teroarea împotriva instalaţiilor noastre energetice şi la încercarea Rusiei de a exacerba din nou criza alimentară”, a transmis Zelenski, în mesajul său zilnic adresat națiunii.
Armata ucraineană a bombardat 3 depozite de muniții rusești în sud
Forțele ucrainene au ucis, în ultima zi, 25 de trupe rusești și au distrus un lansator de rachete multiplă Grad, un obuzier autopropulsat de calibru mare Akatsia precum și complexul de rachete antiaeriene Tor, a anunțat miercuri Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
De asemenea, ucrainenii au distrus și 11 vehicule blindate pe linia frontului de sud.
Autoritățile din Kiev pregătesc „stații de încălzire” alimentate cu generatoare
Autorităţile din capitala Ucrainei Kiev pregătesc peste 1.000 de puncte de încălzire în tot oraşul în cazul în care sistemul de termoficare este dezactivat de atacurile ruse, a declarat miercuri primarul Vitali Klitschko, pe Telegram.
Atacurile cu rachete și drone au deteriorat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei și au lăsat deja pentru scurt timp mari părți ale Kievului fără energie și apă, determinând raționalizarea energiei.
Miercuri, Klitschko a transmis că autoritățile orașului iau în considerare diferite scenarii din cauza atacurilor cu rachete.
„Cel mai rău este acela când nu va exista nicio energie electrică, apă sau încălzire centrală. Pentru asta, pregătim peste 1.000 de puncte de încălzire în orașul nostru”, a spus el.
87.000 de ruși mobilizați au fost trimiși pe frontul din Ucraina
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că mobilizarea parțială s-a încheiat, 300.000 de ruși fiind chemați sub arme. Dintre aceștia, 87.000 au ajuns pe frontul din Ucraina.
„Din cei 300.000 chemați în cadrul mobilizării parțiale, 87.000 au fost trimiși în zone de luptă în care se desfășoară acțiunile din cadrul operațiunii militare speciale (SVO)”, a declarat Serghei Șoigu.
De asemenea, Serghei Șoigu a reamintit că recruții care au intrat acum în serviciul militar nu vor fi trimiși în Ucraina.
„Toți recruții care și-au încheiat serviciul vor fi trimiși acasă”, a precizat Serghei Șoigu.
Dmitri Medvedev amenință Ucraina cu folosirea armelor nucleare
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a notat, pe Telegram, că eliberarea teritoriilor de către Ucraina reprezintă un „motiv direct” pentru ca Rusia să utilizeze armele nucleare.
„Cunoscuta teză a țărilor occidentale: „Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul.” Ce înseamnă asta de fapt? Urmați logica formală simplă. Dacă nu Rusia câștigă, atunci va câștiga probabil Ucraina. Scopul Ucrainei în război a fost enunțat de regimul de la Kiev – recuperarea tuturor teritoriilor care i-au aparținut anterior”, a scris Dmitri Medvedev.
„Adică să le smulgă de la Rusia. Aceasta este o amenințare la adresa existenței statului nostru și a dezintegrării actualei Rusii. Și asta înseamnă un motiv direct pentru aplicarea clauzei 19 din principiile politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”, a notat Dmitri Medvedev.
În același timp, oficialul rus de rang înalt a precizat că în acest fel Ucraina „planifică un conflict nuclear”: „Ce este acesta, dacă nu o provocare directă a unui război mondial cu folosirea armelor nucleare?”, s-a întyrebat retoric Dmitri Medvedev.
Regiunea Kiev ar putea rămâne fără curent electric timp de două săptămâni, dacă continuă atacurile rusești
Șeful administrației militare regionale Kiev, Oleksiy Kuleba, nu exclude ca regiunea capitalei Ucrainei să rămână complet fără electricitate dacă Federația Rusă continuă bombardamentul asupra infrastructurii.
„După 10 octombrie, situația s-a schimbat serios, armata rusă a început să ne distrugă intenționat infrastructura energetică, ceea ce este critic. Înțelegem că regiunea Kiev devine din nou un avanpost al orașului Kiev. Ei lovesc aici direct astfel încât Kievul să rămână fără lumină”, a spus Oleksiy Kuleba.
Întrebat dacă ar putea avea loc o întrerupere totală a curentului electric , ofiocialul ucrainean a răspuns afirmativ.
„Da, dacă atacurile cu rachete asupra infrastructurii noastre energetice continuă și nu o putem proteja cu apărarea aerienă. Dacă există daune pe care le putem repara în două săptămâni, aceasta va indica că trebuie să rezistăm două săptămâni. Dacă există alte daune, procesul de reparare poate dura mai mult sau, după caz, mai puțin timp”, a explicat Oleksiy Kuleba.
Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare ruse Wagner, l-a laudat pe Volodimir Zelenski
Fondatorul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, l-a caracterizat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider puternic şi încrezător în forţele sale, care nu trebuie subestimat, relatează Reuters.
„Deşi este preşedintele unei ţări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic şi agreabil”, a scris Prigojin pe reţeaua de socializare rusă Vkontatke.
„Nu-l subestimaţi!”, a atras el atenţia într-un mesaj următor, după ce a fost întrebat de ce laudă un preşedinte pe care Moscova în cele mai multe reacţii îl critică sau ridiculizează.
„Pentru a deveni puternic, pentru a învinge, trebuie să-ţi tratezi adversarul cu respect. Să nu-l subestimezi. Trebuie să vezi mereu care sunt propriile tale puncte slabe şi ce este bun şi important să vezi din experienţa inamicului”, a explicat Evgheni Prigojin.