Relatarea Libertatea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 255 s-a mutat aici.
Blinken afirmă că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia ar fi catastrofală pentru Putin
Secretarul american de stat Antony Blinken a afirmat vineri că orice utilizare a unei arme nucleare de către președintele rus Vladimir Putin ar avea consecințe dezastruoase pentru el și pentru națiunea sa, relatează CNN.
„Împreună cu G7, țările din întreaga lume îi spun clar președintelui Putin că orice utilizare a unei arme nucleare ar fi catastrofală pentru el și pentru Rusia”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferințe de presă organizate după reuniunea miniștrilor de externe ai statelor din G7, care a avut loc la Munster, Germania.
G7, prescurtarea de la Grupul celor Șapte, este alcătuit din reprezentanții principalelor state industrializate ale lumii – SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Canada. În cadrul reuniunii din această săptămână, miniștrii de externe au promis în mod colectiv că vor exista „consecințe grave” pentru Rusia dacă Moscova va utiliza armele chimice, biologice sau nucleare în Ucraina.
Forțele ucrainene anunță că au doborât două rachete de croazieră rusești lansate din Marea Neagră
Forțele ucrainene au doborât vineri două rachete de croazieră Kalibr lansate de forțele rusești din Marea Neagră, potrivit Comandamentului aerian „Sud” din Odesa, citat de CNN.
Comandamentul aerian a precizat că o rachetă de croazieră a fost doborâtă deasupra regiunii Herson, iar una a fost doborâtă deasupra regiunii Mikolaiv.
Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că rușii au atacat orașele Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din estul țării.
În plus, regiunea Liov, din vest, și regiunile Harkov, Dnipro și Zaporojie, din est, au fost atacate cu rachete și lovite de bombardamente în ultimele 24 de ore, potrivit actualizării zilnice a informațiilor operaționale de pe câmpul de luptă, furnizată de Statul Major al Ucrainei.
„Există un nivel scăzut al moralului și stării psihologice a personalului din unitățile inamice aflate în regiunea Zaporojie. Acestea sunt consecințele condițiilor nesatisfăcătoare de locuit, a echipamentului precar, a întârzierilor constante și a plăților incomplete ale salariilor, precum și a atitudinii disprețuitoare a conducerii militare față de subordonați”, a precizat vineri conducerea armatei ucrainene.
Statul Major General a mai anunțat că sediul rușilor din orașul Melitopol a fost lovit joi. Melitopolul a fost ocupat de forțele ruse încă din primele zile ale invaziei.
Conducerea armatei ucrainene a precizat că a fost lovită și o clădire administrativă ocupată de ruși în orașul Hola Prystan, din regiunea Herson. Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare de ocupație din regiunea Herson, a confirmat joi atacul, dar a precizat că nimeni nu a fost rănit.
Instalațiile unei companii ucrainene de energie, lovite de 12 ori luna aceasta
Avalanșa de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii civile, în special asupra instalațiilor de energie și de apă, a afectat în mod repetat în luna noiembrie o companie ucraineană, relatează CNN.
Grupul DTEK, care deține centrale termice și pe bază de cărbune în diferite părți ale Ucrainei, a raportat vineri cel mai recent atac cu rachete care i-a afectat instalațiile energetice. Acesta a fost al doisprezecelea atac asupra unei instalații DTEK în ultima lună.
Nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentului de vineri, potrivit informațiilor preliminare.
„În urma atacului inamicului, echipamentul energetic al întreprinderii a fost deteriorat semnificativ. După terminarea bombardamentului, angajații întreprinderii vor începe imediat să elimine consecințele și să reia activitatea”, a precizat DTEK, într-un comunicat. „Din motive de siguranță, doar angajații esențiali sunt prezenți în instalații. Toți ceilalți lucrează de la distanță”, a adăugat compania.
DTEK este cea mai mare companie privată din Ucraina din domeniul energiei și o țintă frecventă a atacurilor efectuate de forțele Moscovei.
Rusia duce un „război sfânt” împotriva „anticristului”, afirmă un aliat al lui Putin
Forțele ruse duc un „război sfânt” împotriva „anticristului”, a afirmat ideologul rus naționalist Alexander Dughin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, potrivit Sky News.
Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Dughin, a cărui fiică, Daria Dughina, a fost asasinată în luna august într-un atac cu mașină-capcană în apropiere de Moscova, a declarat că este de acord cu comentariile făcute de liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a cerut Rusiei să efectueze o desatanizare în Ucraina.
Mai multe detalii: Alexander Dughin: Rusia duce un „război sfânt” împotriva „anticristului” și „Occidentului satanic”
Sullivan: Ucraina are „o nevoie acută de apărare antiaeriană în acest moment critic”
Ucraina are „o nevoie acută de apărare antiaeriană în acest moment critic”, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui amrican Joe Biden, Jake Sullivan, aflat într-o vizită neanunțată la Kiev, potrivit Al Jazeera.
„Recunoaștem nevoia acută de apărare antiaeriană în acest moment critic în care Rusia și forțele ruse fac să plouă cu rachete și drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei țări”, a afirmat Jake Sullivan, într-o conferință de presă.
Sullivan s-a întâlnit vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a reafirma „susţinerea de neclintit” a Washingtonului pentru „Ucraina şi poporul său, care îşi apără suveranitatea şi integritatea teritorială”, a anunţat anterior Casa Albă.
Ucrainenii au strâns 5,5 milioane de dolari în câteva ore pentru 50 de transportoare blindate
O fundație înființată de un comediant ucrainean a strâns în doar 24 de ore suma necesară pentru achiziționarea a 50 de transportoare blindate: peste cinci milioane de dolari. Fundația a mai cumpărat în trecut drone, mașini, sisteme de comunicații și echipamente medicale necesare militarilor de pe front, scrie The Guardian.
Până la Crăciun, 50 de transportoare blindate (APC) FV103 Spartan puțin folosite, aflate până de curând în proprietatea armatei britanice, vor ajunge pe linia frontului pentru a susține efortul de război al Ucrainei, la timp pentru cele mai grele condiții de iarnă.
Mai multe detalii: Cum își sprijină ucrainenii obișnuiți armata: 5,5 milioane de dolari, strânși în doar 9 ore. Sunt bani pentru 50 de transportoare blindate
Consilierul pentru securitate națională al SUA, într-o vizită neanunțată la Kiev
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a efectuat vineri o vizită neanunțată la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali, potrivit CNN.
Sullivan a subliniat sprijinul SUA pentru ucraineni „în timp ce aceștia își apără suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, într-un comunicat de presă.
La Kiev, Sullivan a anunțat un pachet suplimentar de asistență de securitate de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acesta include tancuri T-72 recondiționate și drone, împreună cu rachete sol-aer recondiționate.
De asemenea, el a afirmat că SUA vor continua să ofere asistență economică și umanitară Ucrainei, se mai arată în comunicat.
Blinken: G7 încearcă să ajute Ucraina împotriva atacurilor asupra rețelei de energie
Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat vineri că G7 își concentrează mai mult sprijinul în materie de securitate pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva atacurilor Rusiei asupra rețelei sale energetice, relatează Reuters.
„G7 a convenit să creeze un nou grup de coordonare pentru a ajuta la pregătirea, restaurarea și apărarea rețelei energetice a Ucrainei – chiar rețeaua pe care președintele Putin a brutalizat-o”, a declarat Blinken, după reuniunea de două zile care a avut loc în orașul Munster din vestul Germaniei.
Mai multe detalii: Blinken: Putin pare să fi decis că, dacă nu poate cuceri Ucraina cu forța, va încerca să o înghețe până la supunere
Guvernatorul din Luhansk descrie devastarea din regiunea estică
Un oficial militar ucrainean a analizat devastarea din zonele eliberate ale regiunii estice Luhansk, ceea ce, potrivit lui, l-a lăsat cu „sentimente destul de amestecate”, scrie CNN.
Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a descris durerea de a vedea ce au lăsat rușii în urmă. El a găsit sate distruse, vite bolnave sau moarte și case goale, potrivit unei postări pe Telegram despre vizita sa.
Haidai a precizat că grupul său a găsit cinci-șase persoane „care au rămas acolo până la ultimul” și a ajutat la evacuarea lor dintr-o așezare. El a recomandat civililor să stea departe din cauza bombardamentelor și a minelor din zonă.
În regiune se dau lupte crâncene. În zona Svatove-Kreminna din Luhansk, la nord de Severodonețk, ocupată de ruși, au loc lupte constante, potrivit lui Haidai. El a precizat că rușii își sporesc efectivele în zonă.
„De fiecare dată, în timpul atacului, rușii își trimit soldații (dar nu mai mult de un pluton) pentru recunoaștere, în care nu pot supraviețui. Ei mor, iar următorii merg înainte. Fiecare nou atac este însoțit de faptul că rușii își calcă morții în picioare. Bineînțeles, nimeni nu scoate cadavrele. Pentru ei nu există valoarea vieții umane”, a mai afirmat vineri Haidai.
Olanda va trimite Ucrainei tancuri și arme
Olanda va furniza Ucrainei tancuri și alte echipamente militare grele în valoare totală de 120 de milioane de euro, a anunțat vineri Ministerul olandez al Apărării, potrivit Sky News.
Autoritățile olandeze au precizat că vor cheltui 45 de milioane de euro pentru tancuri T-72, în timp ce cooperează cu SUA și Republica Cehă pentru un transport de 90 de tancuri cehești modernizate.
Decizia Olandei vine după ce SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv recondiționarea unor tancuri T-72 și a rachetelor de apărare aeriană Hawk care să fie trimise Kievului.
Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat reporterilor că SUA vor plăti pentru recondiționarea a 45 de tancuri T-72 din Republica Cehă și pentru finanțarea recondiționării unor rachete de apărare aeriană Hawk.
Putin acuză Polonia că nu a renunțat la „visul său de a prelua părți din Ucraina”
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Occidentul a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste, relatează Reuters.
Fără să citeze dovezi, Putin a repetat o afirmație potrivit căreia Polonia „nu a renunțat la visul de a prelua părți din Ucraina”.
Polonia a negat în mod repetat astfel de afirmații ale oficialilor ruși, despre care spune că sunt dezinformări răspândite de Moscova în încercarea de a semăna discordie între Varșovia și Kiev.
Autoritățile instalate de Moscova în Herson retrag anunțul privind instituirea stării de asediu
Autoritățile instalate de Moscova la conducerea orașului ocupat Herson par să fi dat înapoi la scurt timp după ce au decretat impunerea unei „stări de asediu non-stop”, deși contraofensiva ucrainenilor se apropie de orașul din sudul țării, scrie Al Jazeera.
„În orașul Herson nu există absolut nicio restricție care să limiteze viața orașului”, a afirmat Kirill Stremousov, viceguvernatorul susținut de Rusia al regiunii Herson, pe contul său de Telegram.
Comentariile lui Stremousov au fost făcute la aproximativ o oră după ce acesta a postat pe același canal o înregistrare video în care anunța starea de asediu și impunerea unei interdicții de a ieși din casă valabilă pentru 24 de ore.
Ministerul rus al Apărării publică imagini cu locuitorii din Herson părăsind zona de conflict
Ministerul rus al Apărării a publicat vineri imagini care îi arată pe unii locuitori din Herson traversând râul Nipru, după ce președintele Vladimir Putin a avertizat că civilii care încă locuiesc în provincia ucraineană, pe care Moscova a anexat-o în septembrie, trebuie să fie „evacuați” din zona de conflict, scrie The Guardian.
Papa Francisc avertizează că lumea este „pe marginea unei prăpastii delicate”
Papa Francisc a făcut vineri apel la liderii religioși internaționali să ajute lumea să revină de pe „marginea unei prăpastii delicate” și să se opună unei noi curse de reînarmare, despre care a spus că reproiectează sferele de influență din epoca Războiului Rece, relatează Reuters și CNN.
„După două războaie mondiale teribile, un Război Rece care timp de decenii a ținut lumea în suspans, conflicte catastrofale care au loc în fiecare parte a globului și în mijlocul acuzațiilor, amenințărilor și condamnărilor, continuăm să ne aflăm pe marginea unei prăpăstii delicate și nu vrem să cădem”, a declarat Suveranul Pontif în Bahrain, la o conferință privind dialogul dintre Est și Vest.
Mai multe detalii: Papa Francisc avertizează că lumea se află „pe marginea unei prăpastii delicate” și face apel la evitarea unui nou Război Rece
SUA anunță un ajutor suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
Statele Unite au anunțat vineri un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include fonduri pentru recondiționarea a 45 de tancuri cehești T-72 care vor fi trimise la Kiev, informează Al Jazeera.
O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că nu poate oferi un termen exact pentru furnizarea tancurilor, dar că se așteaptă ca primele unități să fie livrate înainte de sfârșitul anului.
Ea a recunoscut că T-72 sunt „tancuri din epoca sovietică” și au fost alese pentru că ucrainenii sunt deja instruiți pe ele, în loc să fie trimise Kievului alte sisteme de tancuri mai moderne.
Mai multe detalii: SUA anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 400 de milioane de dolari. Ce arme urmează să fie livrate Kievului
Un oficial instalat de Moscova anunță stare de asediu de 24 de ore în orașul Herson
O stare de asediu de 24 de ore a fost impusă în orașul Herson, controlat de trupele ruse, a anunțat vineri un oficial local instalat de Moscova, potrivit Al Jazeera și Sky News.
Kirill Stremousov, viceguvernatorul susținut de ruși al regiunii Herson, a afirmat într-un mesaj video postat pe Telegram că măsura a fost necesară „pentru a ne apăra orașul Herson” de ceea ce el a numit „atacuri teroriste”.
Stremousov a reluat apelurile anterioare pentru ca civilii să părăsească orașul Herson, spunând că au fost observate coloane de vehicule ucrainene în zonele de pe linia frontului și că este posibil un atac.
În ultimele săptămâni, forțele ucrainene s-au apropiat de oraș, singura capitală regională care a căzut în mâinile Moscovei de când aceasta și-a lansat invazia, pe 24 februarie.
Anterior în cursul zilei de vineri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că civilii din Herson trebuie să fie evacuați, deoarece este zona cu „cele mai periculoase acțiuni”.
Recent, au existat speculații potrivit cărora comandanții Moscovei ar putea lua în considerare abandonarea orașului Herson, situat la nord de peninsula anexată Crimeea.
G7: Rusia s-ar confrunta cu „consecințe grave” dacă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare
Folosirea de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare ar avea „consecințe grave”, au transmis vineri miniștrii de externe din G7 într-o declarație comună, după reuniunile din Germania, potrivit CNN.
„Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă”, au afirmat miniștrii.
Miniștrii au respins, de asemenea, acuzațiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregătește o așa-numită „bombă murdară”.
„Inspecțiile efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au confirmat că aceste acuzații sunt nefondate și felicităm Ucraina pentru transparența sa”, au declarat miniștrii.
Aceștia au adăugat că grupul va „continua să contracareze dezinformarea răspândită de Rusia, inclusiv acuzațiile false privind armele biologice”, și va continua „consolidarea capacității de răspuns coordonat a mecanismului de răspuns rapid al G7”.
Întâlnirea din această săptămână a G7, prescurtarea de la Grupul celor Șapte, a reunit liderii unora dintre cele mai mari economii ale lumii.
17 dintre marinarii dispăruți de pe crucișătorul Moskva, declarați morți de un tribunal rus
Un tribunal rus din Sevastopol a declarat decedate 17 persoane din unitatea militară care a slujit pe crucișătorul Moskva, care s-a scufundat după ce a fost atacat de ucraineni cu sistemul de rachete antinavă „Neptun”, pe 14 aprilie, informează portalul SibReal, care a preluat informațiile oferite de o platformă de investigație independentă din Rusia.
Potrivit instanței, reclamanții în aceste cazuri au fost comandantul unității militare 42948, parte din crucișătorul Moskva, precum și părinții militarilor morți.
Mai multe detalii: Tribunalul din Sevastopol i-a declarat morți pe 17 dintre marinarii dispăruți de pe crucișătorul Moskva
Borrell: Putin „așteaptă ca generalul Iarnă” să sprijine invazia Rusiei din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin așteaptă ca „generalul Iarnă” să vină și să sprijine invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, susține șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit Euronews.
Borrell a făcut această declarație în contextul în care miniștrii de externe ai țărilor din cadrul G7 – grupul celor mai industrializate state, care reunește Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, SUA, Japonia și UE – s-au întâlnit în Germania pentru a promite sprijin Kievulului în următoarele luni, de iarnă.
Mai multe detalii: Vladimir Putin „așteaptă ca generalul Iarnă” să ajute armata rusă, spune șeful diplomației europene
Analiști militari occidentali: Rusia i-a trimis deja pe noii recruți pe front, dar rezultatul va fi creșterea numărului de victime
Președintele Vladimir Putin a anunțat vineri că Rusia a recrutat 318.000 de oameni în timpul campaniei de „mobilizare parțială” a rezerviștilor, scrie New York Times. Armata rusă organizează atacuri intense, dar deocamdată ineficiente, în estul Ucrainei, folosind soldații proaspăt recrutați, spun oficialii ucraineni și analiștii occidentali.
Noii recruți au fost trimiși pe linia frontului în încercarea de a opri recentele progrese ucrainene și în același timp de a reconstrui forțele terestre decimate în cele opt luni de război.
Analiștii militari au prevăzut această mișcare, după campania haotică de recrutare din septembrie-octombrie, și au avertizat că ea va avea drept rezultat o creștere a numărului de victime.
Mai multe detalii: Rusia își împinge deja noii recruți pe linia frontului, fără câștiguri vizibile, spun oficialii ucraineni și analiștii occidentali
Oficialii ucraineni au primit generatoare diesel în Herson
Oficialii ucraineni au primit 29 de generatoare diesel în regiunea sudică Herson, relatează Sky News.
Yaroslav Yanușevii, șeful administrației militare regionale din Herson, a scris pe Telegram că generatoarele îi vor ajuta pe locuitori să-și refacă rezervele de apă și instalațiile medicale.
El a adăugat că generatoarele au fost aduse de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și USAID.
Livrarea acestor generatoare vine după săptămâni de atacuri constante ale Rusiei asupra instalațiilor energetice din Ucraina, care au lăsat milioane de locuitori din întreaga țară fără electricitate, încălzire și apă.
Putin: Confruntarea cu „naziștii” din Ucraina a fost inevitabilă
Confruntarea Rusiei cu „regimul neo-nazist” de la Kiev a fost inevitabilă, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, potrivit Sky News.
Vorbind în fața mulțimii, la Moscova, unde a marcat astăzi Ziua Unității Naționale a țării, Putin a părut să reia retorica pe care a mai folosit-o și a declarat că puterile occidentale încearcă să creeze un sentiment „antirusesc” în Ucraina.
El a continuat spunând că, după căderea Uniunii Sovietice, puterile occidentale au început să se „amestece” în Ucraina și Rusia, adăugând: „Ne vom apăra patria”.
Liderul rus a mai spus și că imperiile occidentale au jefuit Africa.
Premierul britanic și cel polonez vor să consolideze flancul estic al NATO, într-un „semnal puternic” pentru Putin
Marea Britanie și Polonia au căzut de acord asupra necesității de a „trimite în continuare un semnal puternic” împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al cancelariei premierului britanic pentru CNN.
Premierul britanic Rishi Sunak și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au discutat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre consolidarea securității flancului estic al NATO, iar Sunak a subliniat că Marea Britanie își sporește capacitatea forțelor și își intensifică activitatea în regiunea baltică. Potrivit purtătorului de cuvânt, ambii au fost de acord cu privire la necesitatea de a-i transmite lui Putin un semnal că intimidarea nu va funcționa.
„Premierul a declarat că așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze legăturile puternice de apărare și securitate dintre Marea Britanie și Polonia, despre care a spus că ar fi în beneficiul securității ambelor țări și a Europei în ansamblu”, a precizat purtătorul de cuvânt.
G7 instituie un „mecanism de coordonare” pentru a ajuta Ucraina să restabilească infrastructura de energie și de apă
G7 a stabilit un „mecanism de coordonare” pentru a ajuta Ucraina „să repare, să restabilească și să își apere infrastructura critică de energie și apă”, au declarat vineri miniștrii de externe ai grupului, într-o declarație comună, după reuniuea de la Münster, potrivit CNN.
Declarația condamnă atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile, „în special a instalațiilor energetice și de apă” din Ucraina.
„Prin aceste atacuri, Rusia încearcă să terorizeze populația civilă. Atacurile la întâmplare împotriva populației civile și a infrastructurii constituie crime de război și ne reiterăm hotărârea de a asigura tragerea deplină la răspundere pentru acestea și pentru crimele împotriva umanității”, au declarat miniștrii de externe.
De la începutul lunii octombrie, Ucraina se confruntă cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie. Aproximativ 450.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate vineri, în timp ce întreruperile de curent continuă în întreaga Ucraină, potrivit primarului orașului, Vitali Klitschko.
Numai în această săptămână, atacurile asupra infrastructurii critice din regiunile Kiev, Cerkasî, Kirovohrad, Harkov și Zaporojie au lăsat milioane de oameni fără electricitate și apă în mod intermitent.
Miniștrii de externe din G7 au cerut Rusiei „să înceteze imediat războiul de agresiune împotriva Ucrainei și să își retragă toate forțele și echipamentele militare”.
Incendiu și explozii, raportate în jurul aerodromului din apropierea orașului Herson
Mai multe înregistrări postate pe rețelele de socializare și pe canalele locale de Telegram indică faptul că au avut loc explozii în apropierea unui aerodrom aflat la nord de orașul Herson – o zonă ocupată de forțele ruse, informează CNN.
Pe una din înregistrările video se poate vedea o coloană mare de fum negru care se ridica din zona Chornobaivka.
Până acum, nu a existat niciun comentariu oficial din partea armatei ucrainene sau a oficialilor numiți de Rusia în zonă.
Mai la nord, pe malul estic al râului Nipru, canalele neoficiale de pe Telegram spun că forțele ruse forțează localnicii să părăsească satul Velyka Lepetykha. Oficialii numiți de Rusia au anunțat deja evacuarea civililor dintr-o zonă de 15 kilometri de-a lungul râului, în timp ce construiesc noi mijloace de apărare în zonă.
Aceleași canale spun că evacuarea obligatorie este în curs de desfășurare și în satul Hornostayivka, aflat mai în aval, în timp ce noi explozii au fost auzite în orașul Nova Kahovka, situat tot pe malul estic al Niprului, în apropierea unui baraj și a unei centrale hidroelectrice de pe râu.
Ministrul ucrainean al Apărării sugerează că rușii s-ar putea retrage din anumite părți ale Hersonului
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a sugerat că forțele ruse s-ar putea retrage din anumite părți ale regiunii Herson, informează CNN.
În cadrul unui briefing de presă ținut la Kiev, Reznikov a declarat: „Cunoaștem cu toții obiceiul rușilor de a arăta gesturi de bunăvoință” – o referire la retragerea rușilor din nordul regiunii Kiev și de pe Insula Șerpilor, ambele descrise de Rusia ca fiind „gesturi de bunăvoință”.
„Cred că sunt potențial pregătiți pentru un astfel de act de bunăvoință”, a spus el. „Dar ei vor trebui să piardă o parte din potențialul lor din cauza acțiunilor forțelor armate ucrainene”, a adăugat ministrul ucrainean.
Reznikov s-a referit, de asemenea, la vremea ploiosă din ultima vreme din Herson, spunând că aceasta „contribuie la viteza evenimentelor. Inamicul folosește canalele de irigații pe post de tranșee”.
Forțele ucrainene avansează pe mai multe fronturi în regiunea Herson, dar unitățile ruse au poziții fortificate pe ambele maluri ale râului Nipru.
Reznikov a mai spus că forțele ruse au folosit deja primul lot de 300 de drone iraniene. Alte sute au fost comandate, potrivit oficialilor ucraineni.
Sediul autorităților ruse din orașul ocupat Melitopol a fost „distrus”, spune primarul
Sediul rus din Melitopol, în sudul Ucrainei, a fost atacat și distrus joi, potrivit primarului orașului Ivan Fedorov, citat de CNN.
„Cartierul general al inamicului a fost distrus ieri, unde se afla personalul forțelor speciale ale FSB; acolo sunt uciși și răniți. Era una dintre cele mai grele ținte în ceea ce privește atingerea ei, în ceea ce privește apărarea antiaeriană și locația”, a spus Ivan Fedorov, într-o conferință de presă.
„A fost extrem de greu pentru civili să părăsească orașul”, a adăugat Fedorov.
Putin spune că locuitorii din Herson trebuie evacuați
Evacuarea civililor din cele mai periculoase zone din Herson „este foarte importantă”, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, citat de agenția rusă de presă TASS, în condițiile în care regiunea este scena unor lupte grele în faţa contraofensivei ucrainene.
„Acum, desigur, cei care locuiesc în Herson trebuie îndepărtați din zona celor mai periculoase acțiuni, pentru că populația civilă nu ar trebui să sufere de bombardamente, de orice ofensivă, contraofensivă și alte măsuri legate de operațiunile militare”, a declarat Putin, în timpul unei întâlniri cu activiști pro-Kremlin.
318.000 de ruși au fost mobilizați în forțele armate ruse, anunță Putin
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a mobilizat 318.000 de oameni în forțele sale armate, informează agenția rusă Interfax, citat de Reuters.
Putin a drecretat pe 21 septembrie „mobilizarea parțială” pe fondul unei serii de eșecuri militare în Ucraina. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a spus că ar urma ca 300.000 de rezerviști să fie recrutați pentru serviciu.
Primar: Aproape 500.000 de gospodării din Kiev au rămas fără electricitate
Începând de vineri dimineață, 450.000 de case din capitala Ucrainei sunt tăiate de la curent, a anunțat orașului, Vitali Klitschko, citat de Kyiv Independent.
Oficialul a spus că autoritățile locale implementează întreruperi de curent din cauza supraîncărcării sistemului energetic al Ucrainei. Klitschko i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să reducă pe cât posibil consumul de energie electrică, deoarece „situația rămâne dificilă”.
Forțele ruse încep „recensământul” în Enerhodar
Pentru a doua zi consecutiv, forțele ruse „împreună cu colaboratorii așa-zisei poliție fac tururi din ușă în ușă și interceptează oamenii în curți” în orașul de sud-est Enerhodar, a declarat Dmitro Orlov, primarul strămutat al orașului, citat de CNN
„Acest lucru a fost anunțat de localnici care au trebuit să participe la «recensământ». În multe cazuri, recensământul se termină cu o scotocire și răsfoire prin aplicațiile telefoanelor mobile. Vă rugăm să fiți conștienți!”, a adăugat Orlov.
Rușii intensifică atacurile cu rachete în est, spune armata ucraineană
Forțele ruse au intensificat atacurile în estul Ucrainei folosind sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), în special în regiunea Donețk, potrivit armatei ucrainene, citată de CNN.
Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că miercuri au fost înregistrate 80 de astfel de atacuri, în timp ce joi „inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete şi 28 de atacuri aeriene şi a tras de peste 45 de ori cu lansatoarele multiple”.
„Comandanții ruși își amenință probabil cu împușcarea soldații care se retrag de pe front”
Informațiile, comunicate de autoritățile britanice, vin pe fondul luptelor dure purtate în acest moment în sudul și estul Ucrainei, înainte de sosirea iernii, scrie The Guardian.
Soldații ruși au un moral scăzut și nu sunt dornici să lupte, ceea ce înseamnă, probabil, că liderii de la Moscova au început să defășoare unități ce au sarcina de a-i amenința pe militarii care intenționează să se retragă, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.
Mai multe informații: Comandanții ruși își amenință probabil cu împușcarea soldații care se retrag de pe front, spune Ministerul britanic al Apărării
Bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din Donețk
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au ucis opt civili și au rănit 14 în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha, a anunțat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, citat de Kyiv Independent.
Medvedev spune că Rusia duce o bătălie sacră împotriva Satanei
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a numit vineri războiul Rusiei din Ucraina drept un conflict sacru cu Satana, avertizând că Moscova își poate trimite toți dușmanii în focurile eterne ale Gheenei, potrivit Reuters.
Medvedev, fostul președinte rus, între 2008 și 2012, a declarat că Moscova se luptă în Ucraina cu „narcomani naziști nebuni” susținuți de occidentali despre care a spus că „le curge salivă pe bărbie din cauza degenerării”.
Ucraina și Occidentul au respins în mod repetat afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit cărora Ucraina este condusă de fasciști care au persecutat vorbitorii de limbă rusă, notează Reuters.
Mai multe detalii: Medvedev: „Rusia duce o bătălie sacră împotriva lui Satana”
Statul Major: Trupele ucrainene au bombardat pozițiile rusești de 21 de ori
Forțele ucrainene au lansat 21 de lovituri împotriva trupelor ruse, lovind 20 de zone ale grupurilor de echipamente militare, precum și pozițiile apărării sale antiaeriene în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.
Soldații ucraineni au doborât și trei drone de luptă Shahed-136 de fabricație iraniană, potrivit sursei citate.
AIEA nu a găsit niciun indiciu că Ucraina ar lucra la o „bombă murdară”
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat joi că nu a găsit niciun indiciu de activitate nucleară nedeclarată în trei locuri din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului ca răspuns la acuzaţiile Rusiei că se lucrează la o „bombă murdară”, informează Reuters.
„În ultimele zile, inspectorii au reuşit să desfăşoare toate activităţile pe care AIEA plănuise să le desfăşoare şi au primit acces neîngrădit”, la obiectivele vizitate, a transmis într-un comunicat AIEA.
„Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent şi a informaţiilor furnizate de Ucraina, agenţia nu a găsit niciun indiciu privind activităţi şi materiale nucleare nedeclarate în aceste locuri”, a adăugat AIEA.
Atacurile forţelor ruse au lipsit de curent electric 4,5 milioane de locuitori
Aproape 4,5 milioane de locuitori au rămas fără electricitate în noaptea de joi spre vineri din cauza atacurilor forţelor ruse împotriva infrastructurii Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski denunţând o „teroare energetică”, transmite AFP.
Numai în această seară, aproximativ 4,5 milioane de consumatori au fost temporar deconectaţi” în Kiev şi în alte zece regiuni din ţară, a subliniat preşedintele Zelenski în discursul său de seară.
Ruşii „nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă, de aceea încearcă să ne zdrobească poporul”, prin „teroarea energetică”, a acuzat el.
Forțele ucrainene pot recuceri Hersonul, spune secretarul american al apărării
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, crede că forțele ucrainene sunt capabile să recupereze Hersonul, numind munca lor „metodică” și „eficientă”, potrivit The Guardian.
„În ceea ce privește problema dacă ucrainenii pot lua sau nu teritoriul rămas pe partea de vest a râului Nipru în Herson, cred cu siguranță că au capacitatea de a face acest lucru. Cel mai important, ucrainenii cred că au capacitatea de a face asta”, a declarat Austin, în timpul unei conferințe cu ministrul Apărării din Coreea de Sud Lee Jong-sup.
„I-am văzut angajându-se într-un efort foarte metodic, dar eficient, de a-și recupera teritoriul suveran. Cred că îi vei vedea continuând să lupte până când vor asigura teritoriul de pe partea de vest a fluviului. Deci, pentru a vă răspunde la întrebare, cred că au capacitatea”, a mai spus acesta.
Rușii au pierdut în Ucraina de două ori mai multe avioane decât în 10 ani de război în Afganistan, susțin ucrainenii
Forțele ucrainene au anunțat, prin vocea comandantul-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, că au distrus 278 de avioane rusești de luptă de la începutul războiului, relatează Sky News. Acest număr este de peste două ori mai mare decât numărul avioanelor pierdute de Uniunea Sovietică în intervenția sa militară în Afganistan, între anii 1978 și 1989.
„În timpul agresiunii la scară largă, apărătorii [ucraineni] au distrus de două ori mai multe avioane [rusești] decât a pierdut Uniunea Sovietică în timpul războiului de 10 ani din Afganistan – 278 de avioane [rusești] în Ucraina față de 118 avioane sovietice în Afganistan”, a scris, într-un mesaj publicat pe Twitter, generalul Valeri Zalujni.
Mai multe detalii: Ucraina susține că a doborât de două mai multe avioane rusești de război pe teritoriul său decât a pierdut Moscova în 10 ani în Afganistan
Josep Borrell: Distrugând Ucraina, Rusia lui Putin comite o crimă de război
Prin distrugerea infrastructurii civile și uciderea populației Ucrainei, Rusia comite o crimă de război, așa că democrațiile occidentale vor continua să sprijine Ucraina, a anunțat înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Münster, Germania, unde are loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Grupului celor Șapte.
„Astăzi (n.r. – joi) am vorbit despre Ucraina, despre războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia lui Putin distruge Ucraina. Ei (n.r. – rușii) nu o pot ocupa, nu pot câștiga pe câmpul de luptă, nu pot câștiga acest război, așa că distrug sistematic țara. Bombardează și distrug infrastructura civilă. Milioane de ucraineni nu au acces la electricitate. Putin vrea să cufunde țara în întuneric în timpul iernii. Aceasta este o crimă de război”, a spus Josep Borrell.
„De aceea ar trebui să sprijinim în continuare Ucraina. Trebuie să-i oferim în continuare arme pentru a se putea apăra. Ar trebui să acordăm asistență economică și financiară Ucrainei și să spunem lumii întregi cauzele și consecințele acestui război”, a subliniat Josep Borrell.
Rușii au bombardat o școală din orașul Pokrovsk
Armata rusă au lansat șase atacuri cu rachete asupra orașului Pokrovsk, regiunea Donețk, a anunțat, joi, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean.
„Teroriștii ruși au lansat șase atacuri cu rachete asupra Pokrovskului. Trei dintre ele au lovit o școală, iar alta a lovit sectorul privat al orașului”, a transmis Kirilo Timoșenko.
Potrivit oficialului ucrainean, consecințele bombardamentului urmează a fi stabilite în cel mai scurt timp.
ONU: Invazia Rusiei în Ucraina a cauzat cea mai rapidă şi cea mai amplă strămutare de persoane din ultimele decenii
Organizaţia Naţiunilor Unite este tot mai îngrijorată de iarna grea cu care s-ar putea confrunta ucrainenii după atacurile asupra infrastructurii energetice, dar şi de numărul mare de persoane strămutate din cauza războiului.
„Invazia rusă în Ucraina a condus la cea mai rapidă şi cea mai amplă strămutare de persoane care a avut loc în ultimele decenii. Aproximativ 14 milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească casele din 24 februarie”, a declarat miercuri Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unitr pentru refugiaţi, într-un comunicat.
„Ucrainenii sunt pe cale să se confrunte cu una dintre cele mai grele ierni din lume în circumstanţe extrem de dificile. Organizaţiile umanitare şi-au mărit drastic răspunsul, dar trebuie să se facă mai multe, începând cu încheierea acestui război fără sens”, a notat Filippo Grandi într-un mesaj adresat Consiliului de Securitate al ONU.
Şeful Pentagonului: Cred că Ucraina va elibera Hersonul
Statele Unite nu au nicio îndoială că armata ucraineană are suficientă forță și mijloace pentru a restabili controlul asupra teritoriilor de pe malul drept al râului Nipru, inclusiv în orașul Herson, a transmis, joi, Lloyd Austin, ministrul american al apărării.
„Referitor la întrebarea dacă ucrainenii pot pune recuceri restul teritoriului regiunii Herson de pe malul drept al Niprului: cu siguranță cred că sunt capabili să o facă. Și cel mai important lucru este că ucrainenii cred că sunt capabili să facă asta”, a spus Lloyd Austin.
„Știm că au recurs la eforturi metodice și extrem de eficiente pentru a-și recâștiga teritoriul suveran. Cred că vor continua presiunea în viitor până vor stabili controlul asupra teritoriului de pe malul drept al râului”, a adăugat Lloyd Austin.
Rușii susțin că au respins cinci atacuri ale armatei ucrainene în regiunea Herson
Armata rusă a respins atacurile forțelor ucrainene în regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.
„Trupele ruse au respins cinci atacuri ale companiilor de infanterie motorizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția a patru localități din regiunea Herson”, a declarat Igor Konașenkov.
„Ca urmare a loviturilor și a acțiunilor trupelor ruse, inamicul a fost aruncat înapoi pe pozițiile inițiale. Pierderile totale ale inamicului s-au ridicat la peste 80 de militari uciși și răniți”, a transmis Igor Konașenkov.
Trei dintre aceste localități se află în partea de nord-est a regiunii Herson – la aproximativ 100 de kilometri de capitală. Zona a cunoscut lupte grele în ultima lună.
43% din bugetul Ucrainei pe 2023 va fi alocat armatei și securității statului
Prim-ministrul ucrainean Denis Shmyhal a anunțat, pe Telegram , că proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2023 adoptat de Rada Supremă vizează victoria Ucrainei în războiul început de Rusia.
„Prioritatea bugetului pe 2023 este asigurarea victoriei. Prin urmare, 43% din toate fondurile vor fi direcționate către armata și securitatea Ucrainei. Este mai mult de 1 trilion de grivne – o sumă uriașă care le va oferi soldaților noștri de pe front tot ceea ce au nevoie”, a scris Denis Shmyhal.
Oficialul ucrainean a menționat că, în ciuda războiului, guvernul nu intenționează să crească taxele. În schimb, va reduce cheltuielile pentru aparatul de stat cu peste 10 miliarde de grivne.
AIEA nu a constatat nicio activitate nucleară nedeclarată la instalațiile din Ucraina
Experții de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au finalizat controale în trei locații din Ucraina, efectuate la solicitarea autorităților acestei țări, și nu au găsit și nu au găsit indicii de activități și materiale nucleare nedeclarate, a transmis șefului agenției, Rafael Grossi, citat de CNN.
„În ultimele zile, inspectorii au reușit să desfășoare toate activitățile planificate de AIEA, li s-a oferit acces liber la facilități. Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent și a informațiilor furnizate de Ucraina, agenția nu au găsit semne de activitate nucleară nedeclarată în aceste locuri”, a spus Rafael Grossi.
În plus, inspectorii au prelevat probe de mediu pentru analiză la laboratoarele AIEA, măsură menită să furnizeze informații despre activitățile trecute și curente legate de managementul materialelor nucleare. Rezultatele prelevării de probe vor fi făcute publice de îndată ce sunt gata, se arată într-un comunicat AIEA.
Rafael Grossi a subliniat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică este pregătită să continue să efectueze controale în Ucraina și în viitor.
„Nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei”, transmite comunității internaționale consilierul lui Zelenski
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a lansat un apel către comunitatea internaţională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei, într-un mesaj postat pe Twitter miercuri seara, informează Agerpres.
„Când cineva vorbeşte de o ”reglementare diplomatică”, acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-şi dea teritoriile şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!”, susţine Podoliak în mesajul său.
Mai multe detalii: Consilier al lui Zelenski, mesaj pentru comunitatea internațională: ”Nu mai propuneţi Ucrainei capitularea sub masca diplomaţiei!”
ivryernest • 04.11.2022, 11:04
Nu înțeleg : ce caută Statele Unite în această galeră ? N.B. Ca să înțelegeți ce spun, vă dau un indice : expresia e luată dintr-o piesă de teatru de Molière (1654).