Relatarea Libertatea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 275 s-a mutat aici.
Forbes: Rusia a cheltuit deja un sfert din bugetul anual pentru război
Cheltuielile militare ale Rusiei în cele 9 luni de război au ajuns la aproximativ 82 de miliarde de dolari, adică un sfert din întregul buget anual, potrivit Forbes.
Cele mai mari cheltuieli au fost pentru sprijinul armatei (28,7 miliarde), pe echipamentele pierdute (20,8 miliarde) și pentru salariile personalului militar (15,6 miliarde).
Dacă se ia în calcul doar de sprijinul armatei, cele mai mari cheltuieli s-a datorat utilizării rachetelor (14,1 miliarde de dolari). Rușii au lansat peste 4.000 de rachete asupra Ucrainei, cu un cost mediu de 3 milioane de dolari bucata. În plus, au cheltuit alte 6,6 miliarde de dolari pentru muniția de artilerie.
Herson, sub bombardamentul forțelor ruse. Numărul victimelor a urcat la patru
Yaroslav Ianușevici, șeful Administrației Militare Regionale Herson, a transmis joi, pe Telegram, că trupele ruse au bombardat din nou orașul Herson, iar o clădire înaltă a luat foc. Sunt cel puțin patru victime.
„În jurul orei 17.00, invadatorii ruși au tras cu artilerie și lansatoare multiple de rachete asupra unei zone rezidențiale a orașului. Din cauza bombardamentelor, o clădire înaltă a luat foc. Obuzele inamice au lovit și un loc de joacă pentru copii. Până la această oră, se știe că 10 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, iar patru dintre ele au fost ucise de ruși”, a transmis Yaroslav Ianușevici.
Peste 15.000 de persoane date dispărute în războiul din Ucraina
Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi Matthew Holliday, directorul programului pentru Europa din cadrul Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), citat de Reuters.
Oficialul ICMP a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.
Cifra de 15.000 este avansată cu prudenţă, având în vedere că numai în oraşul-port Mariupol autorităţile estimează că 25.000 de persoane sunt fie decedate, fie dispărute.
„Cifrele sunt uriaşe şi provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste. Pe lângă aceasta, ei (ucrainenii) duc un război în curs de desfăşurare împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Matthew Holliday.
Procesul de investigare a celor dispăruţi în Ucraina va dura ani de zile chiar şi după ce luptele se vor fi oprit, a declarat Holliday într-un interviu pentru Reuters.
Lukașenko spune că Belarus nu se va implica militar în războiul din Ucraina
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a spus că armata sa de 40.000 de oameni nu va putea ajuta Rusia în agresiunea împotriva Ucrainei, deși a recunoscut că țara sa participă la război într-un mod diferit.
„Deși nu am negat niciodată că participăm (n.r. – la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei) în multe direcții. Dar nu ne implicăm, nu ucidem pe nimeni, nu introducem forță de muncă acolo, pentru că nu este nevoie de ea”, a spus Aleksandr Lukașenko.
„Forțele noastre armate – să fie acolo 35-40 de mii – nu vor rezolva problema. Tocmai am vorbit despre asta. Trebuie să negociem înțelept și să vorbim despre pace”, a precizat Aleksandr Lukașenko.
Liderul de la Minsk a adăugat că participarea trupelor belaruse la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu va face decât să înrăutățească situația.
„Aceasta este o prostie totală. Dacă ne implicăm direct în acest conflict cu forțele armate nu vom arezolva nimic, ci dimpotrivă, vom agrava situația. Nu acesta este rolul Belarusului în acest conflict”, a precizat Alexandr Lukașenko.
Statuile din Odesa ale țarinei Ecaterina a II-a și Aleksandr Suvorov vor fi demontate
Comitetul executiv al Consiliului Local Odesa a votat, joi, demontarea monumentelor închinate Ecaterinei a II-a și generalului rus Aleksandr Suvorov.
„La ședința comitetului executiv al Consiliului Municipiului Odesa a fost susținut proiectul de hotărâre privind demontarea și mutarea monumentului Ecaterinei”, a transmis deputatul Oleksiy Honcharenko pe Telegram.
Potrivit deputatului ucrainean, ședința a avut loc cu ușile închise. Anterior, comitetul executiv refuzase să voteze decizia de a muta statuia țarinei Ecaterina a II-a din centrul Odesei.
Ucrainenii au identificat cadavrele a 200 de persoane în teritoriile eliberate din regiunile Mikolaiv și Herson
Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina a comunicat joi, pe Telegram, că în teritoriile eliberate din regiunile Mikolaiv și Herson, au fost depistate 50 de gropi comune, în care au fost identificate cadavrele a aproximativ 200 de civili.
„Căutările au început din prima zi de după eliberare. Trebuie să se lucreze în condiții extrem de grele, pentru că aici situația de securitate este încă instabilă. Până acum au fost depistate 50 de locații, unde experții au exhumat și au identificat cadavrele a aproximativ 200 de victime”, se arată în mesaj.
Echipele sunt asistate de localnici care transmit locurile încă necunoscute unde au avut loc înmormântări în masă. Până acum, cel mai mare număr de morminte a fost găsit în Izium.
O persoană a murit și alta a fost rănită, în urma bombarbamentului rusesc asupra orașului Herson
Șeful Administrației militare din Herson, Halina Luhova, a anunțat, într-un comunicat, că în urma bombardamentele rusești de joi asupra orașului, o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită.
„Astăzi au fost trase 17 obuze, o persoană a murit, iar alta a fost rănită”, se arată în raportul prezentat de Halina Luhova.
Potrivit oficialului ucrainean, în perioada 20-24 noiembrie, inamicul a bombardat de 62 de ori orașul Herson, provocând moartea a 8 persoane și rănirea altor 4.
Halina Luhova a subliniat că rușii bombardează la întâmplare clădiri rezidențiale, iar situația din oraș este foarte tensionată.
Rusia are nevoie de o săptămână pentru a pregăti următorul atac în masă asupra Ucrainei
Trupele ruse vor continua să lanseze lovituri cu rachete la scară largă asupra Ucrainei, dar au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se pregăti pentru următorul atac, a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării.
Rezervele rusești de arme de înaltă precizie sunt epuizate, dar țara mai are încă multe rachete mai puțin precise, potrivit lui Yusov.
El a adăugat că orașele din prima linie precum Zaporojie, Harkov, Mikolaiv și Herson sunt în primul rând expuse riscului, deoarece rachetele rusești S-300 încă pot ajunge la ele.
S-300 este un sistem de rachete sol-aer din era sovietică conceput pentru a doborî ținte aeriene, care are o precizie scăzută atunci când lovește ținte terestre, iar rachetele sale sunt greu de interceptat datorită vitezei lor. Acele rachete alcătuiesc cea mai mare parte din arsenalul Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Informații.
„Ucraina lucrează pentru a proteja infrastructura civilă și populația civilă, dar înțelegem că, în ciuda tuturor slăbiciunilor sale, inamicul este serios și masiv înarmat. Prin urmare, din păcate, teroarea rachetelor poate continua”, a spus Yusov.
Rusia și Ucraina au schimbat 50 de prizonieri de război
50 de ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia pe 24 noiembrie, potrivit șefului administrației prezidențiale Andriy Yermak.
Printre prizonierii de război eliberați s-au numărat 19 apărători de la Mariupol, inclusiv 12 care au participat la bătălia de la Azovstal, 15 persoane care au fost luați prizonieri la centrala nucleară Cernobîl și șapte de pe Insula Șerpilor.
Yermak nu a oferit detalii despre prizonierii la care Ucraina a renunțat în schimb
4.000 de puncte cu energie electrică și acces la internet, deschise în toată Ucraina
Autoritățile au anunțat că au deschis 4.000 de așa-numite „puncte de invincibilitate” în toată Ucraina pentru a ajuta oamenii să facă față consecințelor atacurilor cu rachete ale Rusiei din 23 noiembrie, care au oprit electricitatea, alimentarea cu apă și comunicațiile mobile în multe locuri din Ucraina.
„Punctele de invincibilitate” sunt locuri special echipate în care ucrainenii își pot încărca telefoanele, se pot încălzi, pot avea acces la internet și la rețeaua mobilă, gratuit și non-stop, în cazul unei pene de curent mai lungi de 24 de ore.
Potrivit șefului adjunct al administrației prezidențiale Kirilo Timoșenko, în după-amiaza zilei de 24 noiembrie, toate regiunile ucrainene au fost reconectate la energie electrică. Zonele cu infrastructură critică sunt reconectate mai întâi, iar restabilirea alimentării cu energie electrică a gospodăriilor și a întreprinderilor va dura mai mult timp.
Alimentarea cu apă a fost restabilită în tot Kievul
Anunțul a fost făcut de primarul Kievului Vitali Klitschko. Acesta a precizat că unii consumatori se confruntă în continuare cu o presiune scăzută a apei în gospodăriile lor, deoarece va dura ceva timp până când sistemul de alimentare va relua funcționarea la capacitate maximă, potrivit Kyiv Independent.
Atacurile rusești de miercuri au ucis 10 civili
Numărul morților din atacurile cu rachete rusești de miercuri după-amiază a crescut la 10, a declarat procurorul general al Ucrainei la televiziunea națională, citat de CNN.
„Opt instalații energetice au fost lovite ieri. Din păcate, există informații confirmate despre 10 morți și aproximativ 50 de civili răniți”, a spus Andrii Kostin.
9 camere de tortură, descoperite în Herson
Pe teritoriile eliberate din regiunea Herson au fost descoperite nouă camere de tortură, a joi informat procurorul general Andrii Kostin, citat de Kyiv Independent.
Oficialul a adăugat că au fost găsite și cadavrele a 432 de civili uciși în timpul ocupației ruse. 12 grupuri de procurori lucrează acum în Herson pentru a documenta și a investiga crimele de război rusești, potrivit acestuia.
Atacurile Rusiei au provocat o „pană de curent” fără precedent în Ucraina
Atacurile aeriene rusești împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei de miercuri au provocat „pene de curent” în sistemul energetic al țării, fiind pentru prima dată când toate cele patru centrale nucleare au fost închise în același timp, a declarat ministrul energiei pentru televiziunea națională citat de CNN.
„Trebuie să înțelegem lucrul cheie: ieri, ca urmare a bombardamentelor, a avut loc o întrerupere a sistemului nostru de alimentare”, a spus joi Herman Halușcenko.
„Situația este foarte grea, dar, la ora 4 dimineața, am reușit să pornim sistemul de alimentare. Acum funcționează ca o singură unitate”, a adăugat acesta.
UE pregăteşte al 9-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei
Uniunea Europeană lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters.
„Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Helsinki.
„Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a spus şefa executivului UE.
Centralele nucleare ucrainene au fost reconectate la reţeaua electrică
Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au putut fi reconectate la reţeaua electrică, după ce au fost decuplate cu o zi înainte ca urmare a loviturilor masive ruse, a anunţat joi Ministerul Energeticii din Ucraina, informează AFP.
„După bombardamentele masive de ieri (miercuri), lucrătorii din sectorul energetic au putut (…) reconecta dimineaţa trei centrale nucleare la reţeaua electrică”, a anunţat ministerul pe Telegram, precizând că aceste instalaţii ar urma să înceapă să livreze electricitate cel târziu „în seara aceasta”.
Rusia și Ucraina s-au întâlnit în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre un schimb de prizonieri
Reprezentanții Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre posibilitatea unui schimb de prizonieri de război, potrivit informațiilor Reuters.
Aceștia au călătorit în Abu Dhabi pe 17 noiembrie, unde au discutat despre posibilitatea ca Rusia să reia exporturile de amoniac contra unui schimb de prizonieri care ar elibera un număr mare de prizonieri ucraineni și ruși, au spus trei surse familiarizate cu subiectul pentru Reuters.
Potrivit surselor Reuters, discuțiile au fost mediate de statul arab din Golf și nu au inclus Națiunile Unite, în ciuda rolului central al ONU jucat în reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
440 de copii au fost uciși de la începutul războiului, anunță Ucraina
Numărul total al copiilor uciși de la începutul războiului a ajuns la 440, după ce atacul în masă cu rachete rusești de miercuri a ucis copil în regiunea Kiev, a anunțat joi Parchetul General al Ucrainei. De asemenea, alți 847 de minori au fost răniți, potrivit Kyiv Independent.
Cifrele însă nu includ victimele din teritoriile ocupate de ruși și din zonele în care ostilitățile sunt în desfășurare.
De asemenea, Parchetul General a mai raportat, citând Poliția Națională, că 323 de copii sunt acum considerați dispăruți.
Nu putem continua „să contăm pe noroc” pentru a evita un accident nuclear la Zaporojie
Negocierile cu Kiev și Moscova privind stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie continuă, dar directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) avertizează asupra potențialelor consecințe, notează CNN.
„Nu putem continua să ne bazăm pe noroc pentru a evita un accident nuclear”, a declarat miercuri Rafael Grossi, pentru CNN.
Grossi a spus că negocierile „merg înainte”, dar „aceasta este o zonă de luptă activă, prin urmare, a ajunge la parametrii conveniți pentru aceasta nu este un lucru atât de ușor de făcut”.
Macron a anunţat că va avea în următoarele zile un „contact direct” cu Putin
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că va avea „în următoarele zile” un „contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente, informează AFP.
„Intenţionez să am un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, după un schimb” cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat preşedintele francez, într-o conferință de presă.
De partea rusă, „deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu preşedintele francez”.
„La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
70% din locuitorii Kievului nu au în continuare curent
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a transmis joi că angajații serviciilor de utilități „au lucrat toată noaptea pentru a restabili susținerea vitală a capitalei”, potrivit Kyiv Independent.
Potrivit primarului, alimentarea cu apă a fost deja restabilită pe malul stâng al orașului în urma loviturii bombardamentelor de miercuri. În prezent, 70% din Kiev rămâne fără electricitate, a adăugat acesta.
Zelenski denunţă atacurile cu rachete ale Rusiei drept o crimă împotriva umanităţii
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, scrie ziarul ucrainean Ukrayinska Pravda.
„Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, miercuri, într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o.
La nouă luni de la invazie, declanşată pe 24 februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat „formula terorii” impusă de forţele armate ale Rusiei.
AIEA: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou deconectată de la alimentarea externă
Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie a fost din nou deconectată de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Al Jazeera.
„Ultimul incident (…) evidențiază situația din ce în ce mai precară și mai dificilă a siguranței și securității nucleare”, a transmis organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU, într-un comunicat de presă.
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a pierdut frecvent accesul la energia electrică externă, pe fondul bombardamentelor pe care Rusia și Ucraina și le atribuie reciproc.
Centrala din Zaporojie, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după invazia sa, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la noi apeluri din partea AIEA de a se crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru prevenirea unui dezastru nuclear.
Mai multe detalii: AIEA: Situația de securitate nucleară este „din ce în ce mai precară” la centrala din Zaporojie, care a fost din nou deconectată de la alimentarea externă
Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în orașul Liov și în alte regiuni afectate de atacurile rușilor
Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în aproape 90% din orașul Liov, au anunțat miercuri oficialii ucraineni, după noua serie de atacuri rusești care au lăsat fără electricitate o mare parte din țară, relatează CNN.
Într-un comunicat transmis pe Telegram, primarul din Liov, Andriy Sadovyi, a afirmat că întreruperile planificate, care au devenit regulate în timpul invaziei, vor continua din cauza infrastructurii energetice avariate de război, „astfel încât unele case ar putea rămâne fără electricitate”. De asemenea, apa și încălzirea au fost restabilite și toate serviciile orașului funcționează, a adăugat edilul.
Situația din Odesa este similară, apa și căldura fiind restabilite, potrivit lui Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei.
„Alimentarea cu energie electrică – regiunea este alimentată, consumatorii sunt conectați”, a anunțat Timoșenko. De asemenea, a fost restabilită energia electrică în regiunea Zaporojie.
Potrivit administrației militare din regiunea Ternopil, sistemul energetic de acolo este „în curs de stabilizare”, clienții „fiind conectați treptat la rețea”.
Aproximativ o treime din regiune dispune de energie electrică, instalațiile de infrastructură critică fiind conectate primele la rețeaua electrică.
Administrația Biden condamnă atacurile rusești asupra infrastructurii de energie din Ucraina
Administrația Biden a condamnat miercuri atacurile rusești asupra infrastructurii de generare a energiei electrice din Ucraina, informează CNN.
Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat, într-un comunicat, că Rusia „se îndreaptă din ce în ce mai mult spre atacuri oribile împotriva poporului ucrainean, cu lovituri care dăunează infrastructurii rețelelor energetice, și face acest lucru în mod deliberat, în timp ce se apropie iarna”.
Watson a precizat că atacurile cu rachete „nu par să aibă niciun scop militar”, ci „în schimb, promovează obiectivul regimului Putin de a spori suferința și moartea” ucrainenilor.
SUA avertizează de asemenea că aceste acțiuni arată că „Rusia este dispusă să crească riscul unui incident de securitate nucleară care ar putea nu numai să afecteze și mai mult Ucraina, ci și întreaga regiune”.
Declarația emisă de Watson a amintit și de pachetul suplimentar de asistență de securitate, în valoare de 400 de milioane de dolari, pentru Ucraina, anunțat anterior în cursul zilei de miercuri.
Scholz: Securitatea energetică a Germaniei în această iarnă este „garantată”
Cancelarul federal Olaf Scholz a afirmat miercuri, în contextul crizei de pe piața energiei din Europa, declanșată de războiul Rusiei în Ucraina, că securitatea energetică a Germaniei pentru acest sezon de iarnă este „garantată”, informează CNN.
„Este garantată pentru că guvernul german a schimbat direcția în mod curajos și pentru că gospodăriile și companiile din întreaga țară economisesc energie”, a declarat Scholz la Berlin, în fața Bundestagului, camera inferioare a parlamentului german.
Mai multe detalii: Cancelarul german susține că securitatea energetică a țării sale în această iarnă este „garantată”. Ce motive invocă Olaf Scholz
Kremlinul spune că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale din Ucraina
Kremlinul a transmis miercuri că nu se îndoieşte de „succesul” ofensivei sale militare din Ucraina, într-un moment în care Kievul a denunţat atacurile ruseşti masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, scrie Agerpres citând AFP.
„Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială”, a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă desfășurat la Erevan, capitala Armeniei.
Jumbo • 24.11.2022, 11:45
Coada de topor CIA zelenski vrea ca Putin sa fie condamnat ca terorist, ca i lasa sclavetii fara apa, curent si caldura😀😀😀. Vorbeste ba si cu Scutea de la noi, ca i a deschis dosar penal, il condamna ea prima😀😀😀. Slava Rossiaaaaaaa 😀😀😀