Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 285.
Rusia ia în calcul interzicerea livrărilor de petrol care fac obiectul plafonării prețului pe baril
Rusia lucrează la posibilitatea de a interzice livrările de petrol care fac obiectul unui plafon de preț impus de Occident, a declarat duminică vicepremierul rus Alexander Novak, relatează Reuters.
„Lucrăm la mecanisme care să interzică utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața”, a spus Novak.
Rusia nu va opera sub un plafon de preț, chiar dacă Moscova trebuie să reducă producția, a spus Novak.
„Vom vinde petrol și produse petroliere doar acelor țări care vor lucra cu noi în condițiile pieței, chiar dacă trebuie să reducem puțin producția.”, a mai spus acesta.
Grupul celor Șapte și Australia au convenit să limiteze prețul barilului de petrol, vineri. Mișcarea de a interzice companiilor de transport maritim să manipuleze încărcături de țiței din Rusia peste plafonul maxim este o încercare de a-l pedepsi pe Putin pentru conflictul din Ucraina, relatează Reuters.
Emmanuel Macron: „Occidentul ar trebui să ia în considerare garanții de securitate pentru Rusia”
Occidentul ar trebui să ia în considerare cum va răspunde la nevoia Rusiei de garanții pentru propria securitate, în cazul în care Vladimir Putin va accepta să poarte negocieri pentru a încheia războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, citat de Reuters.
Într-un interviu pentru postul de televiziune francez TF1, înregistrat în timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută, Macron a afirmat că Europa trebuie să-și pregătească viitoarea „arhitectură de securitate”.
„Asta înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO va veni la uşa sa, desfăşurarea de arme care poate ameninţa Rusia”, a spus Macron.
„Acest subiect va face parte din subiectele pentru pace. Așa că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce suntem gata să facem. Cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind Rusiei garanţii pentru propria sa securitate în ziua în care aceasta se întoarce la masa negocierilor”, a mai explicat liderul francez.
Atât Rusia, cât și SUA au declarat săptămâna asta că sunt deschise la discuții în principiu, deși președintele american Joe Biden a spus că va discuta cu Putin doar dacă va arăta că este interesat să pună capăt războiului.
Propunere ONU de condamnare a Rusiei pentru crime de război în Ucraina, pe modelul Tribunalului de la Nürnberg
Proiectul de rezoluție circulă prin birourile ONU de la New York, și există semne că opoziția SUA față de propunere ar putea slăbi în fața lobby-ului președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, scrie The Guardian.
Beth Van Schaack, ambasadoarea SUA pentru justiția penală globală, a declarat săptămâna aceasta: „Este ceva la care președintele Zelenskiy ține foarte mult. Este ceva ce își dorește Ucraina și cred că asta va avea o mare greutate. Întrebarea este, vor avea voturi la adunarea generală?”
Oponenții planului se tem că această mișcare ar diviza din punct de vedere diplomatic, va diminua statutul Curții Penale Internaționale (CPI) sau va întrerupe activitatea acesteia și va acționa ca un factor de descurajare pentru ca actuala conducere a Rusiei să ajungă la un acord de pace.
Există, de asemenea, îngrijorarea că șefii de stat și miniștrii de externe pot, în temeiul dreptului internațional, să pretindă imunitate funcțională împotriva urmăririi penale în instanțele naționale.
Ucraina dorește ca noul tribunal să înceapă să funcționeze cel târziu până în septembrie 2023, deoarece până atunci consideră că se vor fi documentat cel puțin 26.000 de acte de crimă de război, care au dus la moartea a 7.500 de civili, inclusiv 400 de copii.
Curtea penală internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar conducerea Ucrainei susține că CPI este împiedicată prin faptul că, deși îi poate judeca pe cei acuzați de crime de război individuale, nu poate urmări conducerea Kremlinului pentru crimp la scară largă și agresiune, deoarece Rusia este nu este semnatar al statutului relevant.
Peste 500 de localități ucrainene rămân, în continuare, fără curent electric
Alte 90 de sate au rămas de asemenea fără energie electrică în regiunile Donețk și Herson, împreună cu altele din regiunile Nikolaiev, Zaporojie și Luhansk, după săptămâni de atacuri cu rachete rusești asupra reţelei electrice, a declarat un oficial al Ministerului de Interne, potrivit The Guardian.
„Inamicul continuă să atace infrastructura esențială a țării. În prezent, 507 localităţi din opt regiuni ale ţării noastre sunt întrerupte de la alimentarea cu energie electrică”, a declarat adjunctul ministrului de interne Yevgueny Yenin pentru televiziunea ucraineană, relatează AFP.
„Regiunea Harkov este cea mai afectată, cu 112 sate izolate”, a adăugat Yenin.
Alte 90 de sate au fost deconectate de la rețea în Donețk și Herson, dar și în regiunile Nikolaiev, Zaporojie și Luhansk.
Întreruperile zilnice repetate de curent au lăsat milioane de oameni fără căldură sau iluminat, în timp ce temperaturile exterioare au scăzut sub zero grade Celsius în ultimele zile.
Operatorul privat de energie ucrainean DTEK a declarat joi că aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei rămâne avariată după ce Rusia a început să atace instalațiile energetice ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat operațiuni ofensive de succes în Artemovsk
Trupele ruse care luptă în regiunea Donețk au înregistrat operațiuni ofensive de succes în zona orașului Artemovsk, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konașenkov, citat de agenția de stat Tass.
„În direcția Donețk, trupele ruse desfășoară operațiuni ofensive de succes în zona orașului Artemovsk al Republicii Populare Donețk”, a spus Konașenkov.
Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, personalul și echipamentul ucrainean a fost eliminat.
„Ca urmare a pagubelor provocate de incendii și a acțiunilor trupelor ruse, peste 50 de militari ucraineni și șase vehicule blindate de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse în această direcție într-o zi”, a precizat Konașenkov.
Armata Ucrainei: Rusia folosește arme chimice interzise împotriva soldaților ucraineni
Forțele navale ucrainene au acuzat, pe 4 decembrie, că trupele ruse au folosit grenade lacrimogene K-51 de fabricație sovietică împotriva soldaților ucraineni care luptau în estul țării, relatează Kyiv Independent.
Utilizarea armelor chimice și biologice în război este interzisă de Protocolul de la Geneva din 1925.
Potrivit marinei, trupele ruse aruncă grenade K-51 asupra apărătorilor ucraineni din drone.
„Pentru a se proteja de efectul iritant puternic al muniției interzise, pușcașii marini și-au păstrat pozițiile purtând echipament de protecție chimică”, a spus armata.
Cinci georgieni care luptau pentru Ucraina au fost uciși în regiunea Donețk
Publicația georgiană Mtavari relatează duminică, citând un soldat georgian, că cinci soldați voluntari din Georgia care au luptat pentru Ucraina au fost uciși în timpul unei bătălii de 10 ore în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk. Un comandant georgian a fost rănit în luptă.
Potrivit soldatului citat de Mtavari, cei cinci soldați uciși se aflau în brigada 57 marină din martie 2022.
Presa a relatat că alți soldați georgieni care luptă pentru Ucraina se îndreaptă spre Bahmut pentru a recupera cadavrele și pentru a „ajuta alți georgieni aflați acolo”.
Trupele ruse minează infrastructura din Severodonețk
Potrivit liderului din exil al administrației militare a orașului Severodonețk, Oleksandr Striuk, forțele ruse minează infrastructura din oraș, inclusiv facilități medicale.
Severodonețk este un oraș strategic din regiunea Luhansk, care este ocupat de Rusia din 25 iunie.
Striuk a mai spus că situația umanitară din oraș este dificilă, fără încălzire și aproape fără electricitate. El a adăugat că forțele ruse continuă să jefuiască apartamentele părăsite de localnicii care au fugit de invazia rusă.
La sfârșitul lunii octombrie, Striuk a spus că numărul trupelor rusești a crescut la Severodonețk. Acolo, forțele ruse au înființat anterior și o tabără de antrenament pentru unii dintre soldații recent mobilizați, potrivit lui Striuk.
Analiza: Menținerea aprobării rușilor privind războiul „din ce în ce mai dificilă pentru Kremlin”
În actualizarea zilnică a situației de pe front, publicată pe 4 decembrie, Ministerul Apărării din Regatul Unit a citat sondajul recent care arată că sprijinul public rus pentru războiul împotriva Ucrainei „scade semnificativ”.
Sondajul a indicat că 55% dintre ruși „favorizează discuțiile de pace cu Ucraina” și doar 25% susțin continuarea războiului.
În aprilie, aproximativ 80% dintre ruși au susținut că sprijină războiul împotriva Ucrainei, amintește ministerul.
Potrivit oficialilor britanici, în ciuda eforturilor autorităților ruse de „a impune controlul generalizat al mediului informațional, conflictul a devenit din ce în ce mai tangibil pentru mulți ruși” după ce Putin a decretat „mobilizarea parțială”.
„În vreme ce Rusia este puțin probabil să obțină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menținerea chiar și a aprobării tacite a războiului în rândul populației va fi probabil din ce în ce mai dificilă pentru Kremlin”, a spus ministerul.
Zelenski spune că plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari nu va descuraja Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept neserios și prea puțin acordul încheiat de G7 și Australia care stabilește un plafon de 60 de dolari pentru petrolul rusesc livrat pe mare.
„Nu poți numi drept o decizie serioasă să stabilești o astfel de limită pentru prețurile rusești, care este destul de confortabilă pentru bugetul unui stat terorist”, a spus Zelenski.
„Este doar o chestiune de timp până când instrumentele mai puternice vor trebui oricum folosite. Este păcat că acest timp va fi pierdut”, a completat liderul ucrainean.
Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va furniza petrol țărilor care implementează plafonul și a reiterat că „nu va accepta” plafonul și analizează cum să reacționeze.
Ucraina respinge atacurile rusești în apropierea a 17 așezări
În ultima zi, Ucraina a respins atacurile rusești în apropierea a 17 așezări din regiunile estice Luhansk și Donețk, a transmis duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Forțele ucrainene au doborât și un avion rusesc Su-25 și o dronă de tip Orlan-10.
Unitățile de artilerie ale Forțelor Armate Ucrainene au lovit două puncte de control rusești, un depozit de muniții, trei zone de concentrare a personalului și a armamentelor și o zonă de concentrare a artileriei trupelor ruse, a adăugat Statul Major.
Rusia folosește muniția în Ucraina mai repede decât o poate înlocui
Directorul Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat sâmbătă că forțele ruse din Ucraina folosesc muniție mai repede decât o poate înlocui industria de apărare a țării.
NBC a relatat, citând Pentagonul, că luna trecută Rusia trăgea „20.000 de cartușe de artilerie pe zi”, chiar dacă a suferit o serie de eșecuri pe câmpul de luptă. Haines a declarat pentru NBC News că Rusia folosea muniții de precizie chiar mai repede decât muniția convențională.
Șeful armatei ucrainene a vorbit cu cel al armatei SUA despre nevoile de apărare antiaeriană
Comandantul al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a purtat o conversație telefonică cu omologul său american, generalul Mark Milley, și i-a împărtășit evaluarea situației de pe front.
„A împărtășit evaluări ale situației de pe front și ale riscurilor de securitate provocate de loviturile masive cu rachete ale Rusiei. El a detaliat cererile noastre de arme și echipamente, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. A asigurat că, în ciuda condițiilor dificile de desfășurare a ostilităților, continuăm lupta spre victorie”, a precizat armata ucraineană, citată de Ukrainska Pravda.
Toți colaboratorii ruși au părăsit Oleșki, de lângă Herson
Toți colaboratorii ruși au părăsit orașul Oleșki, situat pe malul estic al râului Nipru, la 23 de kilometri față de orașul Hersonul eliberat de forțele ucrainene, a precizat Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene pe 3 decembrie.
Centrul raportează că acele persoane dețineau funcții în administrația de ocupație și în rândul forțelor de poliție.
Documentul rus care indică faptul că mobilizarea continuă în ciuda declarațiilor guvernului
Un canal rus Telegram dedicat oferirii de sprijin juridic rușilor pentru a evita serviciul militar obligatoriu a publicat un document din 29 noiembrie de la Departamentul de Organizare și Stat Major al Gărzii Naționale Ruse, a relatat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său raport.
Documentul indică faptul că, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie, decretul inițial de mobilizare al lui Putin continuă să fie în vigoare și că „nu există temeiuri legale pentru eliberarea din serviciul militar la expirarea contractului de serviciu.”
Acest raport este în concordanță cu constatările anterioare ale ISW că entitățile ruse se pregătesc pentru mai multe eforturi de mobilizare. Experții citează, de asemenea, tribunalul militar al garnizoanei Odintsovo din regiunea Moscova, care a confirmat din neatenție la mijlocul lunii noiembrie că mobilizarea continuă, în ciuda încheierii sale oficiale.
SUA: Luptele din Ucraina vor scădea în intensitate
Luptele din Ucraina au scăzut în intensitate și probabil că acest lucru va continua în următoarele luni de iarnă, cred agențiile de informații americane. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă de scădere a rezistenței din partea forțelor ucrainene, a declarat directorul american de informații Avril Haines.
Ea a spus că ambele părți vor pregăti pentru o contraofensivă în primăvară, dar vor continua atacurile rusești asupra infrastructurii energetice critice a Ucrainei.
Avril Haines a mai precizat că cea mai mare parte a luptelor au loc în prezent în jurul orașului Bahmut, dn regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Ea a spus că luptele au încetinit după retragerea trupelor Rusiei din vestul regiunii Herson luna trecută.
„Observam deja un fel de ritm redus al conflictului și ne așteptăm ca acesta să fie ceea ce vom vedea în lunile următoare”, a spus ea.
Întâlnire în Belarus între Șoigu și Lukașenko, pe probleme de apărare
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a călătorit sâmbătă la Minsk pentru a se întâlni cu omologul său din Belarus și cu președintele Alexander Lukașenko, potrivit presei de stat din Rusia și Belarus, notează CNN.
Șoigu a discutat despre pregătirea militară și securitatea regională în timpul întâlnirii sale cu Lukașenko, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.
În timpul unei întâlniri anterioare cu ministrul apărării din Belarus, Viktor Khrenin, cei doi au semnat un acord privind cooperarea în domeniul apărării și securitatea regională, potrivit Departamentului de Cooperare Militară Internațională din Belarus.
„Republica Belarus a fost și rămâne partenerul nostru de încredere. Acest lucru este deosebit de important astăzi, în condițiile presiunii fără precedent din partea Occidentului colectiv și a războiului nedeclarat împotriva țărilor noastre”, a spus Shoigu, citat de o altă agenție de presă de stat rusă, RIA Novosti.
De asemenea, Shoigu a lăudat hotărârea Belarusului de a rezista ostilității Statelor Unite și a aliaților lor, potrivit RIA Novosti.
Belarusul se numără printre cei mai fideli aliați ai Moscovei, iar cele două națiuni au organizat exerciții militare comune în perioada de după invazia Ucrainei de către Rusia.
Belarus a servit drept punct de plecare pentru invazia Kremlinului către Kiev, în februarie.
Rusia respinge plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari pe baril
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova „nu va accepta acest plafon”, potrivit agenției de presă RIA, citată de The Guardian.
Răspunsul vine după ce Grupul celor Șapte națiuni plus Australia s-au alăturat UE în adoptarea unui plafon de preț al petrolului rusesc de 60 de dolari pe baril.
Peskov a declarat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului și apoi va răspunde.
Reprezentantul permanent al Moscovei la organizațiile internaționale din Viena, Mihail Ulyanov, a avertizat că națiunile susținătoare își vor regreta decizia.
„Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, a scris Ulyanov pe Twitter.
„Moscova a precizat deja că nu va furniza petrol acelor țări care susțin plafonări de preț împotriva pieței. Așteptați, foarte curând UE va acuza Rusia că folosește petrolul ca armă.”
Grupul Wagner neagă că a trimis scrisori explozive și pachete cu urme de sânge ambasadelor ucrainene din Europa
Un înalt oficial al guvernului rus și liderul grupului de mercenari aliat Moscovei, Wagner, au negat săptămâna aceasta că ar fi trimis pachete periculoase ambasadelor ucrainene din întreaga Europă, potrivit CNN.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat Rusia că se află în spatele celor peste 10 scrisori, care conţineau explozibili sau părţi de animale, trimise unei serii de diplomaţi ucraineni.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a trimis CNN un comentariu cu un singur cuvânt ca răspuns la această acuzație: „psihopați”.
Iar Evgheni Prigojin, oligarhul rus și șeful grupului de mercenari Wagner, a spus că nu are nimic de-a face cu pachetele.
Au existat 17 cazuri de ambasade care au primit fie scrisori cu bombă, fie scrisori cu bombe false sau scrisori care conțineau părți din animale, cum sunt ochii de vacă sau de porc, spunea ministrul ucrainean Kuleba.
Forțele ruse au atacat 8 regiuni ucrainene în ultima zi
Forțele ruse au lansat atacuri asupra a opt regiuni ucrainene din estul, sudul și nordul țării, folosind artilerie și rachete pentru a lovi zonele rezidențiale, au declarat sâmbătă oficialii ucraineni, citați de Kyiv Independent.
În regiunea Donețk, un civil a fost ucis în Soledar, în partea de nord a regiunii, iar alți patru au fost răniți, a informat guvernatorul Pavlo Kirilenko.
În regiunea vecină Luhansk, guvernatorul Serhii Haidai a spus că zonele eliberate ale regiunii sunt acum bombardate cu sisteme rusești de rachete S-300, iar „bătălii disperate” au loc în apropiere de Svatove și Kreminna.
Regiunea Harkov a fost și ea bombardată, iar zonele din apropierea Harkovului, Chuhuiv, Kupiansk și Izium au fost atacate, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.