Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 287.
Noi explozii la Dnipro
Presa locală relatează activitatea apărării aeriene ucrainene împotriva dronelor rusești din zonă. Alertele de raid aerian sunt active în prezent în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Poltava, Mikolaiv, Odesa și Kirovohra, transmite Kyiv Independent.
Frontex: Numărul persoanelor care trec graniţa Ucrainei spre UE a rămas constant
Agenţia UE pentru protecţia frontierelor, Frontex, a transmis marţi că nu a identificat schimbări semnificative în privinţa numărului de persoane care traversează graniţa Ucrainei spre blocul comunitar, în ciuda atacurilor dure ale Rusiei asupra infrastructurii esenţiale a ţării, relatează DPA.
În ultima săptămână, 229.542 persoane au părăsit Ucraina pentru o ţară din UE, în timp ce 208.988 persoane s-au întors în Ucraina din blocul comunitar, a scris Frontex pe Twitter.
Datele comparative de săptămâna trecută nu erau încă disponibile, precizează DPA.
De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, Frontex a înregistrat 11,9 milioane de intrări din Ucraina în UE şi aproape 9,2 milioane de ieşiri din UE spre Ucraina.
Oficial american: SUA nu „permit” sau „încurajează” Ucraina să lovească în Rusia
Departamentul de Stat al SUA a declarat că SUA nu „permite” sau „încurajează Ucraina să lovească dincolo de granițele sale” cu ajutorularmelor letale, după ce Rusia a pus pe seama Ucrainei mai multe atacuri recente asupra infrastructurii militare ruse, transmite CNN.
„Oferim Ucrainei ceea ce are nevoie să folosească pe teritoriul său suveran, pe pământul ucrainean, pentru a-i ataca pe agresorii ruși, agresorii ruși care au trecut granița”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
„Am fost foarte clari că acestea sunt arme defensive”, a spus Price.
„Rusia aproape și-a epuizat stocurile de rachete de înaltă precizie”
Șeful Serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia aproape și-a epuizat arsenalul de rachete de înaltă precizie și că, până în prezent, Moscova nu a primit rachete balistice din Iran, informează CNN.
„Cu toate acestea, după cum vedem, au decis să meargă până la capăt, până la zero, ceea ce, de fapt, este foarte rău pentru însăși Federația Rusă, iar militarii de acolo sunt conștienți de această problemă”, a adăugat el.
Mai multe informații: Rusia aproape și-a epuizat stocurile de rachete de înaltă precizie, susține șeful serviciului ucrainean de informații militare
Înalt oficial american sugerează că Ucraina este în spatele atacurilor cu drone asupra bazelor rusești
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a sugerat marți că ucrainenii s-au aflat în spatele recentelor lovituri cu drone asupra a două baze rusești și l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin că a comis crime de război prin țintirea populației civile și a infrastructurii, potrivit CNN.
Într-un interviu acordat CNN, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland a remarcat că „nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea” pentru loviturile cu drone de luni asupra bazelor rusești.
„Dar țintele erau bombardierele foarte precise pe care rușii le-au folosit pentru a ataca infrastructura critică”, a spus ea, remarcând că „poporul ucrainean este incredibil de inovator; își fac propriile drone, care sunt incredibil de eficiente”.
Deficitul de energie electrică în Ucraina, la 19%, după ultimul atac rusesc
Prim-ministrul Denis Șmihal a transmis marți că deficitul de energie electrică din Ucraina este de 19% după ultimele lovituri cu rachete rusești, potrivit Kyiv Independent.
Lucrătorii din domeniul energiei vor elimina în următoarele zile consecințele atacului Rusiei de luni asupra infrastructurii critice, dar deficitul de capacitate din sistem va dura, a spus Șmihal. Sistemul de energie al Ucrainei a rămas însă intact și sub controlul operatorului de rețea de stat Ukrenergo, conform lui Șmihal.
Orban: Relatările că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului UE pentru Ucraina sunt „fake news”
Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news””, a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban, ca reacţie la informaţiile de la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni de finanţe, potrivit agenţiei oficiale de presă ungare MT.
„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt „fake news”. Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a reacționat premierul ungar Viktor Orban.
Ucraina cere spitalelor să suspende temporar operațiile programate
Ministerul Sănătății al Ucrainei a transmis marți că le cere oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale până când situația energetică din interiorul țării se stabilizează, transmite Reuters.
Într-un comunicat, ministerul a spus că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că operațiile planificate ar trebui suspendate temporar pe fondul potențialelor întreruperi de curent.
„Acestea vor fi efectuate atunci când situația în jurul furnizării de energie electrică se va stabiliza”, se arată în comunicat.
Ministerul a adăugat că doar un medic poate determina nivelul de urgență al unei anumite proceduri chirurgicale.
Un nou centru de detenție rusesc, descoperit în regiunea Herson
Ocupanții din Rusia au folosit centrul de detenție pentru a reține peste 100 de persoane cu opinii pro-ucrainene, potrivit procurorilor ucraineni, citați de Kyiv Independent. Ele ar fi putut fi supuse unei presiuni fizice și psihologice.
Zelenski s-a întâlnit la Harkov cu soldații răniți
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți soldații răniți din regiunea Harkov, pentru a marca Ziua Forțelor Armate a țării, transmite CNN.
În videoclipul difuzat de administrația prezidențială, președinte a fost surprins înmânând premii medicilor militari și făcând selfie-uri cu soldații răniți.
„Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați salvat războinicii, i-ați ajutat pe eroii noștri să supraviețuiască. Și în această zi, aș dori să urez sănătate oamenilor care susțin sănătatea armatei noastre”, le-a transmis Zelenski medicilor militari.
Ungaria a blocat prin veto un pachet de ajutor UE pentru Ucraina
Ungaria s-a opus marți unui pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și țările UE să caute o modalitate alternativă de a se asigura că ajutorul va ajunge în Kiev anul viitor, potrivit The Guardian.
Decizia guvernului ungar a fost văzută pe scară largă ca o modalitate prin care prim-ministrul Viktor Orbán foloseşte dreptul său de veto ca pârghie pentru a asigura partea de fonduri de redresare a UE care îi revine ţării sale. UE a încercat să rețină unele fonduri destinate Budapestei din cauza încălcării statului de drept, notează The Guardian.
Cel puţin şase civili ucişi într-un bombardament la Doneţk, anunţă primarul prorus
Cel puţin şase persoane au fost ucise marţi într-un bombardament al oraşului Doneţk, în estul Ucrainei, anunţă un reprezentant prorus numit de către Moscova în această regiune pe care Rusia pretinde că a anexat-o la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP.
”Potrivit unor date preliminare, şase civili au fost uciţi azi (marţi) în urma unui bombardament, la Doneţk”, a anunţat primarul oraşului, Aleksei Kulemzin, într-o postare pe Telegram.
Peste 440 de copii au murit în Ucraina, de la începutul războiului
Un număr de 443 de copii au fost uciși și alți 853 au fost răniți în Ucraina, de la începutul războiului, a anunțat marți Procuratura Generală, citată de Kyiv Independent. Cea mai recentă victimă: o fetiță de 1 an, din regiunea Zaporojie.
Numărul de copii uciși și răniți din cauza războiului este posibil să fie mai mare, deoarece nu include victime în teritoriile ocupate sau unde ostilitățile sunt în desfășurare.
Șoigu acuză Ucraina de „terorism nuclear” la centrala Zaporojie
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat marţi că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat ameninţarea unei posibile catastrofe nucleare, informează Reuters.
Potrivit lui Şoigu, forţele ruse iau „toate măsurile” pentru a asigura siguranţa centralei nucleare, cea mai mare din Europa, în faţa „terorismului nuclear” din partea Kievului.
„În schimb, regimul de la Kiev caută să creeze aparenţa unei ameninţări de catastrofă nucleară, continuând să bombardeze centrala în mod deliberat”, a adăugat ministrul rus.
Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina
Rusia şi Ucraina au anunţat marţi că au schimbat 60 de prizonieri fiecare, în cel mai recent dintr-o serie de astfel de schimburi, informează Reuters.
Printre cei care au fost returnați Ucrainei s-au numărat zeci de persoane care au apărat oțelăria asediată Azovstal din orașul-port Mariupol, a anunțat şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi suport psihologic.
Volodimir Zelenski a mers în Donbas
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene din Donbas, în estul țării, potrivit unei postări pe pagina sa de Instagram.
„Cred că data viitoare ne vom întâlni în Donețk și Luhansk – aflate sub control ucrainenea, sunt sigur că și în Crimeea”, a transmis Zelenski.
Administrația prezidențială a distribuit imagini și videoclipuri cu Zelenski în fața unui semn albastru și galben, indicând că se afla în Sloviansk, orașul la aproximativ 40 de kilometri de Bahmut, aflat sub asediul forțelor ruse de câteva luni.
Donbasul cuprinde regiunile Donețk și Lugansk, care împreună acoperă o mare parte din estul Ucrainei. Este un loc semnificativ din punct de vedere istoric și cultural, a cărui apropiere de Rusia a dictat o mare parte a existenței sale turbulente. El a fost în prima linie a conflictului din 2014, iar în prezent este în mare parte ocupat de armata rusă.
Kremlinul: „Nu există perspective pentru discuții de pace în acest moment”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este de acord cu afirmațiile secretarului de stat american, Antony Blinken, despre necesitatea unei păci durabile în Ucraina, dar că Moscova nu vede perspectiva unor discuții, „pentru moment”.
Într-un interviu acordat ieri Wall Street Journal, Blinken a spus că președintele Vladimir Putin „a început acest război și el ar putea pune capăt mâine” și că a existat „întotdeauna o rampă de ieșire” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Președintele Zelenski a spus, noi am spus, alții au spus, că la un moment dat acest lucru se va termina și aproape sigur se va termina cu o soluție diplomatică, cu o negociere. Dar ceea ce cred că trebuie să vedem este o pace dreaptă și durabilă, nu o pace falsă”, a declarat Blinken pentru WSJ.
Peskov a transmis că este de acord cu Blinken privind „pacea durabilă, dar vede diferit perspectivele.
„Că rezultatul ar trebui să fie o pace justă și durabilă – se poate fi de acord cu asta. Dar în ceea ce privește perspectivele pentru un fel de negocieri, nu vedem niciunele momentan”, a transmis Peskov.
Trei trenuri de pompieri trimise pentru a lupta împotriva incendiului pe aerodromul rus
Căile Ferate din Moscova au trimis trei trenuri de pompieri pentru a ajuta la stingerea „incendiului la aeroportul” din Kursk, în vestul Rusiei, potrivit oficialilor regionali.
Dimineață, guvernatorul regional Roman Starovoit a anunțat că un atac din dronă a lovit un petrolier aflat lângă aerodromul din Kursk. Kursk este situat la aproximativ 90 de kilometri de granița cu Ucraina.
Atacul vine la o zi după ce Moscova a susținut că Ucraina a folosit drone pentru a ataca două baze aeriene militare aflate în interiorul teritoriului rus. Kievul nu a confirmat și nici nu a infirmat responsabilitatea.
Starovoit a declarat că a ținut o ședință a „comisiei antiteroriste” și a decis „prelungirea nivelului galben al pericolului terorist” pentru 15 zile.
Analiză : Exploziile de la bazele aeriene rusești pot fi „unele dintre cele mai semnificative eșecuri strategice”
În urma exploziilor de la Baza Aeriană Engels din regiunea Saratov și de la aerodromul Diagiliaevo de lângă Riazan din 5 decembrie, Rusia ar putea să-și mute temporar bombardierele pe aerodromuri mai dispersate și poate sancționa ofițerii ruși „considerați responsabili pentru că au permis incidentul”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Cauzele exploziilor nu au fost confirmate, dar două bombardiere Tu-95 BEAR au fost avariate, iar trei persoane au fost ucise.
Ucraina nu a confirmat și nici nu a infirmat responsabilitatea pentru incidente.
Dacă se confirmă că Ucraina este responsabilă, atacurile sunt cele mai ambițioase incursiuni ale Ucrainei pe teritoriul rus de până acum, la 600-700 de kilometri de zonele controlate de ei..
Forțele ruse vor să încercuiască orașul Bahmut
Soldații ruși au continuat să avanseze treptat în zona orașului Bahmut, dar nu reușit încă să-și îndeplinească obiectivul de a înconjura orașul. Ei au condus operațiuni ofensive în regiunea Avdiyivka-Donețk. În plus, grupurile de asalt rusești încearcă să pătrundă adânc în pozițiile ucrainene, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.
În plus, trupele ruse au efectuat un alt val de atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pe 5 decembrie.
Institutul a evaluat anterior că, în timp ce sistemele de apărare aeriană furnizate de Occident continuă să oprească mare parte din rachete, procentul mic de lovituri rusești care ocolesc apărarea aeriană ucraineană au un „impact semnificativ” asupra infrastructurii critice.
Institutul sugerează, de asemenea, că forțele ucrainene probabil au lovit două baze aeriene strategice rusești pe 5 decembrie, cauzându-le pagube minore, dar acest lucru a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi zonele din spatele frontului și, eventual, de a perturba campania rusă de a viza infrastructura ucraineană.
Acest lucru a produs reacții în rândul comunității de bloggeri ruși, care au ajuns la concluzia că „Moscova este sub amenințare de pe teritoriul ucrainean”.
Atacuri rusești în sudul și centrul Ucrainei
Bombardamente rusești au fost raportate în cursul noapții în regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii ucraineni.
Infrastructura critică și clădirile rezidențiale au fost afectate de atacurile din suburbiile orașului Zaporojie, a declarat Oleksandr Staruh, șeful administrației militare regionale Zaporojie. Nimeni nu a fost rănit, potrivit informațiilor preliminare.
În regiunea Dnipropetrovsk, bombardamentele au continuat peste noapte, a declarat Valentin Reznichenko, șeful administrației sale militare regionale. Gazoductele, liniile electrice și peste 10 case au fost avariate în districtul Nikopol, a spus Reznichenko.
Peste 9.000 de familii au rămas, de asemenea, fără apă în apropierea comunității Chervonohrihorivka, după ce linia electrică care alimentează stația de pompare a fost întreruptă, a spus guvernatorul. Nu au fost raportate victime.
Armata ucraineană respinge atacurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunea Donețk
În ultima zi, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Verkhnokamianske, Bahmut, Andriivka, Yakovlivka, Soledar, Kurdiumivka și Krasnohorivka din regiunea Donețk, a informat marți Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Armata Rusiei a lansat 17 atacuri aeriene și 38 de atacuri cu rachete împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore. Armata Ucrainei a lovit două centre de comandă și opt concentrări rusești de echipamente și personal militar în aceeași perioadă, a adăugat Statul Major.
Atac din dronă asupra unui aerodrom din Rusa
Un atac din dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusească Kursk a provocat un incendiu la un rezervor de stocare a petrolului, a declarat marți guvernatorul regiunii.
„Nu au fost victime. Incendiul este localizat. Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului”, a declarat Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii
Presupusul atac vine la o zi după ce Rusia a învinuit Ucraina pentru atacurile cu drone asupra a două baze militare ale aviației rusești. Ucraina nu a confirmat atacurile.
Rusia a atacat Zaporojie în cursul nopții
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, a anunțat că Rusia a atacat periferia orașului Zaporojie în cursul nopții de 6 decembrie. Una dintre rachete a lovit comunitatea Stepne.
Facilitățile de infrastructură critică și clădirile rezidențiale au fost avariate în urma atacului. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a spus Staruh.
Rusia nu va renunța la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie pentru a crea o zonă de siguranță nucleară
„Retragerea Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie sau transferul controlului asupra acesteia către o terță parte este exclusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat pe 2 decembrie că speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată în prezent de trupele ruse, până la sfârșitul acestui an.
„Există o propunere concretă privind securizarea Zaporojie și s-au făcut progrese importante”, a spus el.
„Cele două părți sunt acum de acord asupra unor principii de bază. Primul este cel al protecției: înseamnă să accepți că nu trageți asupra centralei și din centrală. A doua este recunoașterea faptului că AIEA este singura cale posibilă de urmat”, a spus Grossi, citat de CNN.
Zaharova a spus că „a susține că părțile sunt aproape de acord este prematur”.
Rusia a atacat de 84 de ori regiunea Sumi
Guvernatorul regiunii Sumi, Dmitro Zhivyiski, a spus că forțele ruse au vizat comunitățile Shalihine, Krasnopillia, Bilopillia, Miropillia și Esman.
Forțele ruse au lovit o mănăstire din comunitatea Shalihine, distrugând o clădire administrativă și clădiri agricole. Vitele din ferma mănăstirii au murit din cauza rănilor de schije, a adăugat guvernatorul.
În comunitatea Bilopillia, un garaj, un tractor și trei mașini au fost avariate în urma atacurilor Rusiei, a spus Zhivitski.
Ucraina se confruntă cu noi pene de curent
Ucraina a avertizat că vor fi din nou pene de curent de urgență în mai multe regiuni, deoarece trebuie să repare daunele provocate de atacurile cu rachete de luni, despre care spunea că au distrus case și au întrerupt alimentare cu electricitate, relatează BBC și Reuters.
O nouă serie de atacuri cu rachete rusești a avut loc luni, exact în momentul în care penele de curent de urgență urmau să se încheie, cu daunele anterioare reparate.
Atacurile, care au aruncat din nou anumite părți ale Ucrainei în întuneric, cu temperaturi sub zero grade Celsius, au fost doar ultimele dintr-o serie care au lovit infrastructura critică în această săptămână.
Zelenski spune că se depun „eforturi maxime” pentru a restabili electricitatea
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în mesajul să zilnic, că „eforturile maxime” continuă în toată Ucraina pentru a stabiliza rețeaua electrică în urma unui alt val de atacuri rusești, potrivit CNN.
Potrivit lui Zelenski, lucrările de reparații continuă „în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie și Harkov.
„Pentru a stabiliza rețeaua electrică, a fost necesară trecerea la opriri de urgență în multe regiuni. Din Zakarpattia până în regiunea Kiev, de la Kirovohrad până în regiunile Sumi și Harkov”, a spus Zelenski.
Lupte grele continuă în estul Ucrainei
Luptele din estul Ucrainei continuă să fie concentrate în zona Bakhmut din Doneţk, potrivit oficialilor ucraineni, citați de CNN.
Serhii Haidai, șeful administrației militare a regiunii Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bakhmut – și toate așezările de la Lisichansk la Bakhmut sunt importante pentru ei”.
Haidai a spus că armata ucraineană a distrus un „număr mare de personal al ocupanților și echipamentele acestora” în satul Bilohorivka.
4 morți în urma bombardamentelor în orașul Donețk
Patru persoane au fost ucise în urma bombardamentelor ucrainene asupra centrului orașului Donețk, din estul Ucrainei, potrivit șefului administrației Donețk, numit de Moscova, citat de CNN.
„Ca urmare a bombardării zonelor centrale din Donețk în această seară, patru persoane au fost ucise. Patru civili au fost răniți în diferite grade de severitate”, a declarat Alexei Kulemzin pe Telegram.
Agenția de știri de stat rusă RIA a raportat că „trupele ucrainene au bombardat centrul orașului Donețk, focul a fost îndreptat asupra clădirilor rezidențiale”.
Întreruperi de curent electric în toată Ucraina după noile bombardamente
Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează AFP.
„Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale”, a anunţat Ukrenergo pe Telegram.
”Situaţia este dificilă, dar sub control”, a adăugat compania, în timp ce forţele Kievului au anunţat că ar fi distrus peste 60 din cele circa 70 de rachete lansate de armata rusă.