Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 304.
Deficitul de electricitate din Kiev, la 50%
Deficitul energetic din regiunea Kiev este de aproximativ 50% pe 23 decembrie, potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba.
El a subliniat că spitalele, sistemele de alimentare cu apă și căldură și alte infrastructuri critice sunt prioritare în ceea ce privește furnizarea de energie electrică.
Kuleba a descris situația ca fiind „dificilă” în districtele Bucha, Brovari și Borispil, unde luminile sunt aprinse doar două până la patru ore pe zi.
Guvernatorul a adăugat că eforturile de a repara daunele cauzate de atacurile rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt în desfășurare non-stop.
Putin solicită industriei ruse de apărare să crească ritmul livrărilor de arme
Președintele Vladimir Putin le-a cerut vineri șefilor industriei de apărare din Rusia să își intensifice eforturile pentru a se asigura că armata rusă primește rapid toate armele, echipamentele și dotările militare de care are nevoie pentru a lupta în Ucraina, informează Reuters.
„Cea mai importantă sarcină cheie a complexului nostru militar-industrial este de a furniza unităților noastre și forțelor de pe front tot ceea ce au nevoie: arme, echipamente, muniții și uniforme în cantitățile necesare și de calitatea potrivită în cele mai scurte termene posibile”, a declarat Putin.
„De asemenea, este important să perfecționăm și să îmbunătățim semnificativ caracteristicile tehnice ale armelor și echipamentelor pentru luptătorii noștri pe baza experienței de luptă pe care am dobândit-o”, a mai spus liderul de la Kremlin.
Mai multe informații: Putin solicită industriei ruse de apărare să crească ritmul livrărilor de arme și echipamente pentru războiul din Ucraina
Centre de urgență suplimentare au fost înființate la Kiev
Autoritățile locale din Kiev au deschis recent 52 de noi centre de urgență echipate cu generatoare de energie, a anunțat vineri primarul Vitali Klitschko. La aceste centre, oamenii se pot încălzi, își pot încărca telefoanele și pot obține informații actualizate în caz de întreruperi prelungite de electricitate și încălzire în casele lor, a precizat Klitschko pe Telegram.
Centrele suplimentare de urgență au fost înființate în districtele Holosiivskyi, Dniprovskyi, Obolonskyi și Sviatoshynskyi ale capitalei, dar autoritățile intenționează să deschidă mai multe în întregul oraș, potrivit primarului.
În total, 532 de centre de urgență ale primăriei funcționează acum, cu alte 100 centre finanțate de companiile locale, potrivit afirmațiilor lui Klitschko.
Kievul a primit recent 49 de generatoare de la autoritățile Riga din Letonia și nouă generatoare din orașul danez Odense, a spus primarul.
Rusia, acuzată că a demolat teatrul din Mariupol „pentru a ascunde crime de război”
Forțele ruse au început să demoleze teatrul din orașul ocupat Mariupol care a fost locul unui atac aerian mortal despre care există informații că a dus la moartea a sute de civili, potrivit unui consilier al primarului ucrainean în exil al orașului.
Petro Andriuşcenko a acuzat autorităţile de ocupație că au încercat să acopere urmările bombardamentului asupra teatrului, care era folosit ca adăpost, când a fost bombardat pe 16 martie.
O investigație a Amnesty International privind atacul asupra teatrului din Mariupol a concluzionat că forțele ruse au comis o crimă de război țintind în mod deliberat clădirea, deși știau că sute de civili se adăposteau acolo.
Autoritățile de ocupație ruse plănuiesc să lase fața teatrului intactă și să distrugă restul structurii, pentru a construi un nou teatru „pe cadavrele oamenilor din Mariupol”, a spus Andriușcenko.
Stoltenberg: Putin nu vrea pace, ci pauză pentru regrupare
„Invitațiile la negocieri” ale Kremlinului urmăresc doar să câștige timp Rusiei pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o opinie semnată în Financial Times.
„(Vladimir) Putin a fost cel care a început războiul. El poate pune capăt azi ieșind din Ucraina. În acest moment, nu dă semne că vrea pace reală”, a spus Stoltenberg.
Potrivit lui Stoltenberg, Rusia arată „dorința de a produce un număr mare de victime”, recrutând peste 200.000 de militari suplimentari în ultimele luni și preluând arme din alte regimuri autoritare, cum ar fi Iranul.
„Rusia speră să înghețe războiul pentru a permite forțelor sale să se regrupeze, să se rearmeze și să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a scris el.
El a adăugat că cele mai multe războaie se încheie cu negocieri de pace, dar „ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este indisolubil legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, astfel că țările occidentale ar trebui să continue să susțină Ucraina.
Rusia transferă mai multe echipamente militare în Belarus
Rusia a început din nou să-și sporească prezența militară în Belarus, livrând peste 100 de echipamente în zonele în care sunt staționate trupele ruse ca parte a comandamentului militar comun.
Grupul de monitorizare Hajun din Belarus a scris că echipamentul militar a fost mutat mai aproape de granița cu Ucraina.
Cel puțin trei eșaloane rusești încărcate cu echipamente militare au sosit în Belarus săptămâna trecută, livrând aproximativ 100 de camioane Ural, camioane cu benzină și patru vehicule de luptă pentru infanterie, a raportat grupul de monitorizare Hajun.
Eșaloanele au sosit pe 12 și 14 decembrie, transportând până la 60 de camioane Ural și vehicule de luptă ale infanteriei. Grupul de monitorizare sugerează că echipamentul este destinat utilizării de către trupele ruse staționate la poligonul de antrenament Abuz-Liasnouskiy din regiunea Brest.
Pe 16 decembrie, sindicatul feroviar independent din Belarus a raportat încă o livrare de echipament militar rusesc primit în regiunea Mahiliou, lângă poligonul de antrenament Asipovichskiy, care găzduiește și trupe rusești.
Pe 20 decembrie, Hajun a observat redistribuirea echipamentului militar rusesc mai aproape de granița cu Ucraina.
Două persoane, ucise după atacurile asupra orașului Herson
Doi civili au fost uciși de bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei în această dimineață, potrivit parchetului regional.
„Potrivit anchetei, în dimineața zilei de 23 decembrie, doi locuitori ai orașului Herson au fost uciși într-un alt bombardament efectuat de către personalul militar rus. Clădirile rezidențiale și infrastructura critică au fost avariate”, a transmis parchetul.
Există un risc „mai mare” de ciocnire între Rusia și SUA, spune ambasadorul Moscovei
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, vorbește despre o creștere a riscului de confruntare între Rusia și SUA, relatează CNN.
”Subliniem faptul că riscul unei ciocniri între cele două mari puteri este ridicat”, a spus diplomatul.
Rusia va continua ”să se străduiască să se asigure că preocupările rusești privind securitatea țării noastre nu sunt ignorate, ci sunt ascultate, cu perspectiva de a lucra împreună pentru a le rezolva”, a adăugat el.
Antonov a comparat starea relațiilor dintre cele două țări cu o „eră glaciară”, adăugând că este greu de spus când vor putea fi reluate discuțiile dintre Moscova și Washington.
”Ambasada rusă este încă forțată să lucreze într-o atmosferă de ostilitate și neîncredere. (…) Din vina cercurilor conducătoare locale, obsedate de ideea de a ne fixa imaginea de «paria internațional», starea dialogului ruso-american este comparabilă cu o eră glaciară”, a spus Antonov.
Doi răniți după ce un vehicul a explodat în Melitopolul ocupat de forțele ruse
Două persoane au fost rănite după ce o mașină a explodat în orașul Melitopol ocupat de forțele ruse, relatează CNN.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova în administrația regiunii Zaporojie, a descris incidentul drept un act terorist.
”Acesta este, desigur, un atac terorist, în spatele căruia se află militanți ai regimului de la Kiev”, a declarat Rogov pentru agenția rusă RIA Novosti, adăugând că mașina a explodat într-o parcare din fața Parcului Gorki din centrul orașului.
Ivan Fedorov, primarul din exil al Melitopolului, a spus că martorii oculari raportează că mașina a fost „detonată”.
Identitatea celor răniți nu este confirmată, dar un cunoscut blogger rus din oraș a spus că sunt membri ai Serviciului de Securitate al Rusiei.
Kremlinul anunță progrese semnificative înregistrate în „demilitarizarea” Ucrainei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că „au fost înregistrate progrese semnificative pe calea demilitarizării ” Ucrainei, acesta fiind unul dintre obiectivele inițiale ale invaziei ruse, relatează CNN.
Vorbind despre livrarea de către SUA a unui sistem de apărare antirachetă Patriot pentru Ucraina, Vladimir Putin a declarat sistemul este unul „vechi” și Rusia „va găsi întotdeauna antidotul”.
Ukrenergo anunță o ușoară îmbunătățire a situației energetice din Ucraina
Furnizorul de energie al Ucrainei, compania de stat Ukrenergo, anunță că deficitul de alimentare cu electricitate a „scăzut ușor”, dar rămâne semnificativ, relatează CNN.
”Toate tipurile de instalații de generare funcționează”, dar ”există încă anumite restricții în sistemul de transport al energiei, cauzate de deteriorarea principalelor rețele de către atacurile rusești”, a transmis Ukrenergo.
”În estul Ucrainei, există avarii la rețelele electrice din zonele din prima linie ca urmare a bombardamentelor rusești. Lucrările de reparații de urgență vor fi începute imediat după ce armata va acorda permisiunea”, a mai anunțat furnizorul.
De asemenea, Ukrenergo a precizat că „reparațiile la instalațiile energetice continuă non-stop, dar pagubele sunt complexe și de amploare, așa că restaurarea lor necesită un timp considerabil”.
Autoritățile din Kiev au menționat că eforturile oamenilor de a consuma energie mai înțelept contribuie la îmbunătățirea situației.
”Căldura și apa sunt furnizate în toate districtele capitalei în mod regulat. Inginerii energetici continuă să repare daunele din rețeaua electrică de la Kiev. Orașul încă trăiește în modul de oprire de urgență”, a transmis administrația din Kiev printr-un comunicat.
Aceste opriri înseamnă că mulți consumatori din Kiev au energie electrică pentru mai puțin de 12 ore pe zi.
Rusia a desfășurat sisteme de rachete antiaeriene Tor în Belarus
Un lot de sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2K a ajuns în Belarus, a anunțat Ministerul apărării de la Minsk, citat de Ukrainska Pravda.
”Lotul de arme a fost primit în cadrul acordului interguvernamental existent privind cooperarea militaro-tehnică dintre Belarus și Rusia. În zilele următoare, acesta vor merge către formațiunile și unitățile militare cărora le sunt destinate”, a transmis instituția din Belarus, citându-l pe ministrul adjunct al Apărării Leonid Kasinsky.
Oficialul a precizat că acesta este un mijloc eficient de distrugere a diferitelor tipuri de ținte aeriene, atât de mare viteză, cât și de mică viteză, la o gamă destul de largă de altitudini.
„Tor” este un sistem tactic de rachete antiaeriene care poate fi folosit pe orice tip de vreme, conceput pentru a apărarea aeriană și antirachetă.
Pe 22 decembrie, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avut o întâlnire cu forțele militare și de securitate pentru a discuta despre recenta verificare surpriză a pregătirii pentru luptă a armatei și despre transferul unor echipamente mai aproape de granița cu Ucraina.
Un diplomat rus spune că discuțiile despre garanții de securitate nu pot avea loc cât timp „mercenarii” NATO sunt în Ucraina
Șeful departamentului pentru America de Nord al Ministerului rus de externe, Alexander Darchiev, a declarat vineri, 23 decembrie, într-un interviu pentru agenția rusă de presă TASS, că discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu pot avea loc cât timp instructorii și „mercenarii” NATO rămân în Ucraina și în timp ce livrările de arme occidentale către această țară continuă, relatează Reuters.
Discuțiile sunt premature ”până când nu se va opri fluxul de arme și finanțarea pentru regimul Zelenski și până când militarii/mercenarii/instructorii americani și ai NATO nu vor fi retrași”.
Rusia îi numește mercenari pe voluntarii străini care luptă alături de armata ucraineană.
Darchiev a mai spus că discuțiile ar trebui să fie precedate și de „recunoașterea realităților pe care le-am definit pe teren”, o aparentă referire la controlul Rusiei asupra unor părți din estul și sudul Ucrainei.
Zelenski s-a întors la Kiev după vizita în SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat vineri, 23 decembrie, un videoclip, pe Telegram, în care spune că s-a întors la muncă la Kiev, după vizita sa la Washington din această săptămână.
„Sunt in biroul meu. Lucrăm spre victorie”, a spus Volodimir Zelenski.
Forțele ruse au bombardat un spital din Harkov și internatul unei școli din Donețk, anunță autoritățile ucrainene
În urma bombardamentelor din ultima zi, internatul unei școli din orașul Kramatork, regiunea Donețk, a fost distrus, iar în regiunea Harkov a fost lovită o clădire a Spitalului Districtual Central, patru muncitori fiind răniți, relatează Ukrainska Pravda.
În timpul nopții, atacurile din Donețk au avut loc asupra așezărilor aflate de-a lungul liniei frontului, iar în dimineața zilei de vineri, forțele ruse au bombardat orașul Avdiivka. Loviturile au avut loc după ce joi după-amiază, un atac cu rachete a distrus internatul unei școli din Kramatorsk. În total, șapte civili au fost răniți în Donțek, în atacurile din ultima zi.
În Harkov, forțele ruse au lansat lovituri cu rachete și artilerie, bombardând așezările de graniță din districtele Harkov, Ciuhuiiv, Kupiansk și Izium, anunță vineri, 23 decembrie, șeful Administrației Regionale de Stat, Oleg Sinegubov.
”În comunitatea Vovchansk, garajele erau în flăcări, în urma loviturilor. Blocul economic al Spitalului Districtual Central a fost avariat. Patru angajați ai spitalului au fost răniți – trei bărbați și o femeie. Un alt bărbat de 62 de ani a suferit și el răni de schije. Toate victimele sunt în stare moderată, nu există amenințări la adresa vieții lor”, a precizat oficialul local, într-o postare pe Telegram.
Sinegubov avertizează și asupra pericolului ridicat reprezentat de mine. La Izium, un bărbat de 25 de ani a fost rănit după ce un dispozitiv exploziv a sărit în aer în pădure.
Regiunea Herson a fost bombardată de 61 de ori în ultima zi
O persoană a murit și alte două au fost rănite în urma bombardamentelor care au vizat orașul Herson și regiunea cu același nume din sudul Ucrainei, pe 22 decembrie, anunță șeful Administrației regionale, Iaroslav Ianușevici, citat de Ukrainska Pravda.
Oficialul local a precizat că forțele ruse au lovit regiunea de 61 de ori în ultima zi.
Au fost lovite cartiere rezidențiale și instituții de învățământ.
Rusia demolează jumătate din teatrul din Mariupol, spune un oficial local
Forțele ruse dărâmă clădirile bombardate din Mariupol, scrie pe Telegram un consilier al primarului orașului din sudul Ucrainei, Petro Andriuşcenko, citat de The Kyiv Independent.
”Ocupanţii din Mariupol au demolat jumătate din Teatrul Dramatic. Aşa că în două zile, acolo nici măcar nu va mai fi o amintire fizică a lui”, a scris Andriuşcenko.
Teatrul Dramatic a fost principalul adăpost anti-bombe al orașului până când două lovituri aeriene rusești l-au vizat pe 16 martie. Aproximativ 300 de oameni au fost uciși în bombardamentele de atunci, majoritatea mame și copii care se adăposteau acolo și așteptau să fie evacuați. Atacul a avut loc deși în apropierea clădirii a fost scris mesajul ”copii”, semn că locul este un adăpost pentru civili, tocmai pentru a nu fi bombardat.
Pe 29 iunie, Amnesty International a numit atacul drept „o crimă de război clară”.
Pentru a masca ruinele, autoritățile ruse au montat un ecran care arată conturul teatrului pe niște panouri, într-o amintire fantomatică a trecutului său, mai notează sursa citată.
Sirenele de raid aerian au răsunat în Mikolaiv
Alarmele de raid aerian au fost auzite vineri dimineață, cu puțin timp înainte de ora locală 7.00, în Mikolaiv, a anunțat guvernatorul regiunii din sudul Ucrainei, Vitali Kim, pe Telegram, relatează The Guardian.
După aproximativ o oră, oficialul a precizat că niciun bombardament nu a avut loc pe teritoriul regiunii Mikolaiv.
Și guvernatorul din Herson, Iaroslav Ianușevici, a anunțat vineri dimineață că alarmele răsună în zonă, însă la scurt timp după aceea a transmis că alerta s-a încheiat.
Mossad: Iranul încearcă să ”aprofundeze şi să extindă” livrările de arme către Rusia
Șeful Mossad-ului, serviciul de informaţii externe israelian, David Barnea, a declarat joi, 23 decembrie, că Iranul vrea să livreze mai multe arme Rusiei, relatează AFP, citată de Agerpres.
”Avertizăm împotriva viitoarelor intenţii ale Iranului, pe care această ţară încearcă să le păstreze secrete, şi anume de a aprofunda şi extinde livrările sale de arme perfecţionate către Rusia”, a spus Barnea, într-un discurs susținut la președinția israeliană, cu ocazia unei ceremonii legate de Hanuka, sărbătoarea evreiască a Luminilor.
Declarația sa vine după ce, la finalul lunii octombrie, președintele Israelului, Isaac Herzog, a spus că a furnizat SUA informații conform cărora în războiul din Ucraina sunt folosite drone fabricate în Iran.
Coreea de Nord neagă că a furnizat muniție Rusiei
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat că a furnizat muniții Rusiei, catalogând informațiile drept ”nefondate” și a criticat SUA pentru că a furnizat arme letale Ucrainei, relatează vineri, 23 decembrie, agenția de presă oficială KCNA, citată de Reuters.
Ziarul japonez Tokyo Shimbun a scris că Phenianul a expediat muniții, inclusiv obuze de artilerie, către Rusia cu un tren care a trecut granița luna trecută și că sunt așteptate transporturi suplimentare în săptămânile următoare.
”Raportul fals al mass-media japoneze conform căruia RPDC (Coreea de Nord – n.r.) a oferit muniții Rusiei este cea mai absurdă cacealma, care nu merită niciun comentariu sau interpretare”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean, într-o declarație transmisă de KCNA.
Casa Albă a declarat joi că Phenianul a finalizat o livrare inițială de arme către gruparea militară privată rusă, Wagner, pentru a ajuta la întărirea forțelor ruse în Ucraina.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a negat afirmația, precizând că este vorba despre „bârfe și speculații”.
Declarația ministerului nord-coreean de externe nu a făcut nicio mențiune despre Wagner.
”RPDC rămâne neschimbată în poziția sa de principiu cu privire la problema «tranzacției cu arme» între RPDC și Rusia, care nu s-a întâmplat niciodată”, a spus purtătorul de cuvânt al Coreei de Nord, adăugând că Statele Unite sunt cele care „aduc vărsare de sânge și distrugere Ucrainei, oferind diferite tipuri de arme letale”.
Bliken a discutat cu liderii G7 propunerile de pace ale lui Zelenski
Secretarul american de stat Antony Blinken a anunțat că a discutat joi dimineață cu colegii săi din Grupul celor Șapte națiuni (G7) propunerea de pace a Kievului, după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, informează CNN.
„Pot doar să vă spun că analizăm ceea ce a prezentat. Tocmai am fost într-o videoconferință cu partenerii noștri din G7 în această dimineață. Și acesta este unul dintre lucrurile despre care am vorbit”, a declarat Blinken pentru postul american de televiziune.
Șeful diplomației americane a calificat propunerile de pace ale lui Zelenski drept „un bun început”. „Sunt lucruri la care toată lumea ar trebui să se poată, într-un fel sau altul, să se ralieze”, a precizat el.
Blinken nu a vrut să spună cât timp va dura ca SUA și Ucraina să evalueze împreună planul.
Mai multe informații: Șeful diplomației americane spune că a discutat cu liderii G7 propunerile de pace ale lui Zelenski și că acestea sunt „un bun început”
SUA impun noi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești
SUA impune noi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești ca urmare a operațiunile rusești împotriva porturilor ucrainene, a anunțat joi secretarul de stat american Antony Blinken.
„Ne angajăm să impunem consecințe grave suplimentare președintelui Putin și facilitatorilor săi pentru războiul inadmisibil al Rusiei împotriva Ucrainei. În urma operațiunilor navale rusești împotriva porturilor ucrainene, inclusiv a celor care furnizează hrană și cereale atât de necesare lumii, Statele Unite impun astăzi sancțiuni entităților navale rusești”, a spus Blinken.
Entitățile sancționate includ companii care produc diferite tehnologii pentru marina Rusiei. Una dintre companiile sancționate este o companie de baterii, Rigel, care este furnizor al marinei ruse de mai bine de 15 ani, a declarat Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, a fost sancționat și un institut central de cercetare științifică, Elektropribor, care produce un sistem de navigație pentru navele de luptă rusești.
„Statele Unite rămân hotărâte să folosească toate măsurile adecvate pentru a descuraja atacurile Rusiei asupra Ucrainei – indiferent dacă aceste atacuri sunt din aer, uscat sau de pe mare. Aceste măsuri de responsabilitate subliniază un mesaj simplu: Kremlinul trebuie să pună capăt campaniei sale brutale împotriva Ucrainei”, a spus Blinken.
Putin spune că Rusia vrea „să pună capăt acestui război”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat reporterilor că Rusia dorește încheierea războiului din Ucraina și că toate conflictele armate se încheie cu negocieri diplomatice.
„Scopul nostru nu este să învârtim volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război. Ne străduim pentru asta și vom continua să luptăm. Ne vom strădui să punem capăt acestui lucru și, desigur, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat Vladimir Putin.
Declarațiile au fost făcute la scurt timp după ce Volodimir Zelenski a vizitat Statele Unite.
„Toate conflictele armate se încheie într-un fel sau altul cu un fel de negocieri pe cale diplomatică. Mai devreme sau mai târziu, orice părți aflate în stare de conflict se așează și încheie un acord. Cu cât această realizare vine mai devreme la cei care ni se opun, cu atât mai bine. Nu am renunțat niciodată la asta”. a susținut liderul rus.
El a minimizat, de asemenea, importanța sistemului de apărare aeriană Patriot pe care SUA au fost de acord să-l furnizeze Kievului, descriindu-l drept „destul de vechi”.
SUA vor începe curând să antreneze soldații ucraineni să folosească sistemul Patriot
Până în prezent, SUA au antrenat aproximativ 3.100 de soldați ucraineni pe diferite sisteme, iar antrenamentele privind sistemele de rachete Patriot recent anunțate urmează să înceapă „foarte curând”, a declarat un înalt oficial al apărării pentru CNN.
Aproape jumătate dintre aceste trupe au fost antrenate pe obuziere M777 sau lansatoare de rachete HIMARS, două dintre sistemele care au fost critice pentru operațiunile ucrainene până acum. Forțele ucrainene au fost, de asemenea, antrenate pe vehicule, diferite forme de artilerie, drone și alte sisteme.
Pentagonul va începe în curând pregătirea personalului ucrainean cu privire la modul de operare și întreținere a sistemului de rachete Patriot, anunțat oficial ieri în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington.
Deși Pentagonul nu a specificat exact când va începe antrenamentul sau cât va dura ucrainenii pentru a stăpâni sistemul complex, un oficial înalt al apărării a declarat miercuri că va începe „foarte curând” și va dura „câteva luni”.
De asemenea, SUA vor începe în curând un program extins de antrenament pentru forțele ucrainene, inclusiv antrenament de manevră comună și antrenament combinat. Acest program va antrena aproximativ 500 de soldați pe lună pentru operațiuni de luptă ample.
Grupul Wagner a adus arme din Coreea de Nord în războiul din Ucraina
Grupul de mercenari care luptă de partea Rusiei a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor Moscovei în Ucraina, potrivit datelor serviciilor de informații americane.
„Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o livrare inițială de arme către Wagner, care a plătit echipamentul. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al consiliului național de securitate.
Cantitatea de armament livrată de Coreea de Nord nu va schimba dinamica de pe frontul din Ucraina, dar SUA este „îngrijorată de faptul că Coreea de Nord intenționează să livreze mai multe echipamente militare grupării Wagner”.
Oficialii americani cred că livrarea de arme din Coreea de Nord este o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de securitate al ONU și intenționează să discute acest lucru la consiliu.
Mai multe informații: Casa Albă acuză Coreea de Nord că livează arme mercenarilor Wagner. Câți bani cheltuie lunar gruparea pentru a lupta în Ucraina