Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 306
Statul Major General ucrainean: Forțele ruse au bombardat peste 65 de localități din Ucraina în ziua de Crăciun
Forțele ruse au bombardat peste 65 de așezări din Ucraina în ziua de Crăciun, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale privind evoluția conflictului, potrivit The Kyiv Independent.
Trupele ruse au bombardat orașul Kupiansk, din regiunea Harkov, de peste 10 ori folosind sistemele de lansatoare multiple de rachete și au bombardat în total 25 de așezări din regiune, pe parcursul zilei de duminică.
Aproximativ 40 de așezări au fost vizate în regiunile Donețk, Zaporojie și Dnipropetrovsk, în apropierea orașelor strategice Bahmut și Avdiivka.
Forțele ucrainene ar fi efectuat două lovituri împotriva a cinci puncte de control rusești și a unor grupări de personal militar.
Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a anunțat duminică faptul că trupele ruse au lansat trei rachete spre Kramatorsk, oraș din regiunea Donețk.
Rusia a lansat, de asemenea, o serie de atacuri împotriva Ucrainei în ajunul Crăciunului. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat că forțele ruse au rănit șapte civili din regiune în ajunul Crăciunului. De asemenea, armata rusă a atacat două spitale din Herson, sâmbătă, 24 decembrie. Tot sâmbătă, forțele ruse au ucis 16 civili în regiunea Herson.
Mesajul lui Zelenski din ziua Crăciunului: Întunericul nu ne va împiedica să-i conducem pe ocupanţi spre noi înfrângeri
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, într-un mesaj adresat în ziua Crăciunului, că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-i conducă pe ocupanţii ruși spre noi înfrângeri, subliniind că atunci când poporul Ucrainei este împreună, acesta nu poate fi învins, scrie news.ro.
„Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul în conformitate cu calendarul gregorian. Şi îi felicit încă o dată pe toţi cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile. Şi vreau să ne exprimăm încă o dată recunoştinţa – împreună – faţă de toţi cei care, atât în aceste zile, cât şi în orice alt moment, fac totul pentru ca noi să putem trăi. Să ne trăim viaţa şi în ţara noastră”, a spus liderul de la Kiev.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, mesaj în ziua Crăciunului: Când ucrainenii sunt împreună, nu putem fi învinși
70 de ofiţeri ruşi, răniţi după un atac asupra unui post de comandă din sudul Ucrainei
Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat duminică forţele armate ucrainene, citate de agenția germană de presă DPA.
Nu se ştie câţi au fost omorâţi, dar cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi în urma acestui atac al forţelor Kievului în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino din regiunea Herson, a precizat armata ucraineană, potrivit Agerpres.
De la începutul invaziei, combatanţii ucraineni au atacat în mod repetat centre şi posturi de comandă ruseşti, localizându-le prin monitorizarea traficului radio sau a reţelei de telefonie mobilă. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în astfel de atacuri.
Presa israeliană: Rusia va furniza „foarte curând” Iranului 24 de avioane de luptă
Rusia va furniza „foarte curând” 24 de avioane de vânătoare Sukhoi Su-35 Iranului, a cărui forță aeriană duce lipsă de avioane militare de înaltă calitate, relatează canalul de televiziune israelian i24NEWS, citând surse de informații occidentale care au dorit să rămână anonime, potrivit The Kyiv Independent.
„Rușii caută cumpărători pentru surplusul (de avioane, n.r.) nevândut și se pare că Teheranul va primi aceste avioane foarte curând”, transmite postul TV citat.
i24NEWS precizează că piloții iranieni sunt deja instruiți să piloteze avioane de luptă Sukhoi Su-35.
Nici Teheranul și nici Moscova nu au comentat această informație.
Relatarea i24NEWS vine în contextul în care există tot mai multe dovezi că Iranul a furnizat drone Rusiei, ajutând-o să lanseze atacuri țintite asupra siturilor energetice din Ucraina și să ucidă zeci de civili, notează The Kyiv Independent.
Pe 19 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a primit recent 250 de drone noi Shahed-136 din partea Teheranului.
În afară de drone, Moscova mai cere Teheranului rachete sol-sol, în timp ce se străduiește să își mențină stocurile de arme, a scrie The Associated Press pe 7 decembrie, citând oficiali americani și ONU.
În ciuda dovezilor tot mai multe, Iranul a negat că a furnizat arme Rusiei începând din 24 februarie.
Statul Major General al Ucrainei: Rusia a pierdut peste 102.000 de soldați de la începutul războiului
Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei a anunțat duminică faptul că Rusia a pierdut 102.050 de soldați în Ucraina, de la începutul conflictului și până în prezent, scrie The Kyiv Independent.
Conducerea armatei ucraine mai susține că Rusia a pierdut, de asemenea:
- 3.011 tancuri,
- 6.010 vehicule blindate de luptă,
- 4.635 de vehicule și rezervoare de combustibil,
- 1.991 de sisteme de artilerie,
- 418 sisteme de rachete cu lansare multiplă,
- 212 sisteme de apărare antiaeriană,
- 283 de avioane,
- 267 de elicoptere,
- 1.706 drone,
- 16 ambarcațiuni.
These are the indicative estimates of Russias combat losses as of Dec. 25, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/XgX4d1oEDs
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) December 25, 2022
Conducerea armatei ucrainene avertizează că amenințarea atacurilor aeriene rusești e în continuare valabilă
Începând din octombrie, atacurile neîncetate ale Rusiei asupra instalațiilor de generare a energiei electrice din Ucraina au lăsat în mod regulat milioane de ucraineni fără căldură și apă.
„Amenințarea atacurilor aeriene și cu rachete ale inamicului asupra instalațiilor de infrastructură critică rămâne pe întreg teritoriul Ucrainei”, a avertizat duminică Statul Major General al forțelor armate ucrainene, într-o actualizare a informațiilor operaționale privind războiul, publicată pe Facebook, potrivit The Guardian.
Trupele ruse au bombardat zeci de orașe și poziții de-a lungul liniei frontului, a precizat conducerea armatei ucrainene, atacurile soldându-se cu mai multe victime civile în regiunea Herson, din sudul Ucrainei.
Moscova a negat în mod repetat că atacurile sale vizează civili.
Guvernator: Rusia a atacat sâmbătă spitalele din Herson
Trupele ruse continuă să atace spitalele din părțile eliberate ale regiunii Herson, lansând „atacuri teroriste țintite asupra instituțiilor care oferă asistență oamenilor”, a anunțat duminică guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, potrivit The Kyiv Independent.
„Ieri (pe 24 decembrie), inamicul a lovit două instituții medicale din Herson”, a afirmat Ianușevici.
Într-o postare pe Telegram, guvernatorul a precizat că forțele ruse au atacat teritoriul Spitalului Clinic din regiunea Herson, precum și un spital de psihiatrie, avariind acoperișul și sistemul de încălzire al acestuia din urmă.
Bombardamentele rusești de sâmbătă asupra centrului Hersonului au ucis cel puțin 16 persoane și au rănit zeci de civili, potrivit autorităților ucrainene.
Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România, de la începerea conflictului
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că 4.397 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începerea conflictului din Ucraina, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37%, informează news.ro.
În ultimele 24 de ore, un singur cetăţean ucrainean a depus cerere de azil în ţara noastră, potrivit unui comunicat de presă al MAI transmis duminică.
Mai multe detalii: Câți cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul războiului
Șeful forțelor armate ale Iranului laudă „eficiența” dronelor iraniene în Ucraina
În ultimele luni, forțele ruse au folosit din ce în ce mai mult drone de fabricație iraniană pentru a bombarda Ucraina. Cel mai important general iranian a declarat acum că utilizarea acestora în Ucraina arată că Teheranul este un jucător cheie în domeniul dronelor, relatează Sky News și Al Jazeera.
„Atmosfera creată astăzi de lumea aroganței (referire la Statele Unite și aliații lor, n.r.) în ceea ce privește utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina, face parte din războiul psihologic al inamicului”, a declarat generalul-maior Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate ale Iranului, potrivit agenției iraniene de presă Tasnim.
„În afară de faptul că multe dintre aceste afirmații pot fi false, acest lucru, de fapt, arată eficiența, importanța și rangul înalt al Republicii Islamice în domeniul dronelor”, a precizat
Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, dar a recunoscut în noiembrie că a vândut arme Moscovei înainte de începerea invaziei.
Kievul și aliații săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricație iraniană pentru a efectua atacuri împotriva Ucrainei în timpul conflictului care durează deja de 10 luni, atacuri care au provocat daune semnificative infrastructurii civile și energetice ucrainene.
Ca răspuns, națiunile occidentale au sancționat o serie de firme și generali militari iranieni, inclusiv pe șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri.
Mai multe detalii: Șeful forțelor armate ale Iranului laudă „eficienţa” dronelor iraniene, după ce Occidentul a acuzat Teheranul că a furnizat arme Rusiei
Trupele ruse continuă să bombardeze regiunea Donețk. 7 civili, răniți în ajunul Crăciunului
Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, două persoane au fost rănite în satele Maksymilianivka și Predtechyne, iar alte cinci în orașul Bahmut, unde au avut loc unele dintre cele mai grele lupte din ultimele luni de zile, scrie The Kyiv Independent.
Atacurile rușilor din timpul nopții au lovit orașele Krasnohorivka și Marinka și au avariat clădirea consiliului municipal din satul Maksymilianivka, potrivit lui Kirilenko. Duminică dimineață, trupele ruse au bombardat orașele Orlivka și Avdiivka, avariind un spital de acolo, a adăugat guvernatorul.
În Predtechyne, patru clădiri au fost avariate în urma unui atac cu rachete rusești. O clădire a fost avariată în Bahmut, a precizat Kirilenko.
El a mai spus că trupele ruse au bombardat orașul Vuhledar și împrejurimile sale, precum și satele Torske și Zarichne. Nu au fost raportate victime acolo, a adăugat Kirilenko.
Președintele Volodimir Zelenski a făcut o vizită neanunțată pe 20 decembrie la Bahmut, care a devenit locul unora dintre cele mai grele lupte din ultimele luni. În timpul vizitei sale, Zelenski a înmânat decorații luptătorilor care apără orașul.
Timp de cinci luni, Rusia a făcut din cucerirea Bahmutului obiectivul său principal și probabil are în vedere încercuirea orașului cu „avansuri tactice la nord și la sud”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării, pe data de 3 decembrie.
Șeful grupului Wagner vrea confiscarea averilor oligarhilor ruși care nu sprijină efortul de război
Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner care activează pe frontul din Ucraina, face presiuni pentru naționalizarea averilor oligarhilor ruși, astfel încât fondurile să fie utilizate pentru sponsorizarea efortulului de război al Moscovei, scrie, în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind evoluția conflictului, think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit hotnews.ro.
Prigojin, cunoscut sub porecla „bucătarul lui Putin”, a participat sâmbătă, 24 decembrie, la Sankt Petersburg, la înmormântarea unui mercenar al grupului , unde a afirmat că Rusia trebuie să confiște bunurile și locuințele de lux de la elitele care ignoră sau nu sprijină efortul de război de teama de a-și pierde stilul de viață privilegiat.
Șeful organizației paramilitare a adăugat că acești indivizi înstăriți sprijină o viziune în care „curatorii occidentali” domină Rusia în schimbul sponsorizării stilului lor de viață.
Mai multe detalii: Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, cere ca statul rus să confiște averilor oligarhilor care nu sprijină războiul din Ucraina
Orașele din estul Ucrainei se află sub tirul rușilor
Orașele Kramatorsk și Avdiivka din estul Ucrainei au fost duminică ținta atacurilor rusești, relatează Sky News.
Trei rachete au lovit Kramatorskul, avariind o clădire industrială și mai multe magazine, potrivit șefului administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko.
Nicio persoană nu a fost rănită în urma acestui atac.
În Avdiivka, o femeie a fost rănită după ce forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie și alte arme.
Bombardamentele rușilor au distrus singura biserică din satul Kîselivka din Herson, anunță Reznikov
Singura biserică din satul Kîselivka din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a fost distrusă complet de bombardamentele rusești, a anunțat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit The Guardian.
„Convenția a IV-a de la Haga protejează clădirile religioase în timpul ostilităților, dar pentru criminalii de război ruși nu există nici Dumnezeu, nici respect pentru religie”, a scris Reznikov, într-un mesaj publicat pe Twitter.
The only church in Kyselivka village (Kherson region) was fully destroyed by russian shelling. The Hague Convention IV protects religious buildings during hostilities, but for russian war criminals there is no God, nor any respect for religion#tribunal4russia
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) December 25, 2022
5/13
Locuitorii din Kiev au cântat colinde de Crăciun în timpul alertei de raid aerian
Sirenele de raid aerian au sunat duminică în Ucraina pentru a doua oară.
Dar într-o stație de metrou din Kiev, ucrainenii au continuat să cânte colinde de Crăciun pentru a păstra atmosferă de sărbătoare, notează Sky News.
Right now, during the air alert, the famous Ukrainian carol „Nova radist stala” (New joy has come) is being sung at Khreshchatyk metro station. #UkraineWillWin pic.twitter.com/Cpd9soWRAd
— UkraineWorld (@ukraine_world) December 25, 2022
45% dintre germani se opun livrării de tancuri Leopard către Ucraina
Există o opoziție generalizată în rândul populației germane față de furnizarea către Ucraina a tancurilor Leopard 2, care sunt considerate, în general, un vârf al tehnologiei militare a țării, potrivit unui sondaj publicat la comanda agenției de presă DPA, scrie Al Jazeera.
Sondajul reprezentativ realizat de institutul YouGov pe un eșantion de 2.075 de respondenți a relevat că 45% dintre germani sunt împotriva furnizării tancurilor pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat în mod expres. Sondajul a constatat că 33% sunt în favoarea livării acestor tancuri, iar restul de 22% sunt indeciși.
Cancelarul Olaf Scholz a refuzat cererile repetate ale guvernului ucrainean pentru livrarea tancurilor de luptă, menționând că nicio altă țară care sprijină efortul de război ucrainean nu a furnizat arme de acest tip. De asemenea, germanii au declarat că echipajele tancurilor ucrainene ar avea nevoie de o pregătire intensivă pentru a putea utiliza Leopard 2.
Mai multe detalii: Sondaj: Aproape jumătate dintre germani se opun livrării de tancuri Leopard 2, vârful tehnologiei militare a țării, către Ucraina
Urmările atacului cu o bombă aeriană asupra orașului Bahmut
Un jurnalist ucrainean a distribuit o înregistrare video care arată un crater uriaș în fața unui bloc de locuințe din orașul Bahmut, devenit epicentrul luptelor din Ucraina, relatează Sky News.
Denys Kazansky a precizat că forțele ruse au folosit o bombă aeriană pentru a provoca pagubele, zona fiind situată la doar câțiva metri de clădirile rezidențiale.
Anterior, analiștii au afirmat că, în opinia lor, avansul Rusiei în zona de est a orașului Bahmut a încetinit în ultimele zile.
Primar: 3 rachete rusești au lovit orașul Kramatorsk
Trupele ruse au lansat duminică trei rachete asupra unei zone industriale din orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk, dar până în prezent nu s-au înregistrat victime, a anunțat primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, potrivit The Kyiv Independent.
Honcharenko i-a îndemnat pe locuitorii orașului să rămână în adăposturile subterane, spunând că „pericolul nu a trecut”.
Oamenii stau la coadă la centrul de donare de sânge din Herson
Ucrainenii au răspuns duminică apelului de a dona sânge pentru victimele atacului din ajunul Crăciunului din Herson, relatează Sky News.
Cel puțin 16 persoane au fost ucise și alte 68 au fost rănite în bombardamentele rusești de sâmbătă asupra regiunii Herson.
Duminică dimineață, oficialii ucraineni i-au îndemnat pe civili să doneze sânge pentru răniți.
A blood donation center in Kherson.
— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) December 25, 2022
People lined up to donate and save the victims of yesterday’s shelling.
Photos from the Office of the President pic.twitter.com/4NrMeSPtol
Negocierile cu Rusia nu ar fi decât un mijloc din partea acesteia de a evita orice responsabilitate, spune consilierul președintelui Zelenski
Moscova nu este interesată de nicio negociere întrucât continuă „să ucidă cetăţeni” şi nu caută decât „să fugă de responsabilitate”, a declarat duminică unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, denunţând o afirmaţie anterioară a şefului statului rus, Vladimir Putin, care s-a declarat „pregătit să negocieze cu toţi participanţii la acest proces”, scrie Agerpres care agenția ucraineană de știri Ukrinform.
„Subiectul Putin trebuie să revină la realitate. Rusia a atacat de una singură Ucraina şi ucide cetăţeni. Nu există alte ‘ţări, motive, geopolitică’. Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea. Acest lucru este evident. Prin urmare ne îndreptăm spre tribunal”, a reacţionat Mihailo Podoliak pe Twitter
Principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski se exprimase cu câteva ore mai devreme cu privire la ultimul atac rusesc asupra oraşului Herson în Ajunul Crăciunului, soldat cu 16 morţi şi zeci de răniţi, criticându-i pe cei care susţin aşa-zisele iniţiative de pace ale Kremlinului.
„Le voi reaminti celor care propun să se ţină cont de iniţiativele de ‘pace’ ale lui Putin că chiar în acest moment Rusia ‘negociază’, ucigând locuitorii din Herson, neantizând Bahmut, distrugând reţelele energetice din Kiev şi Odesa, torturând civili la Melitopol… Rusia vrea să ucidă în deplină impunitate”, a scris el pe Twitter.
„Uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor în Ajun de Crăciun! Iată ce înseamnă ‘pacea rusească’! Transformarea Hersonului într-un ‘oraş mort’ cu obuze Grad după ce au fugit în mod laş! Este însăşi esenţa setei de sânge a Rusiei”, a declarat Podoliak.
Occidentul vrea „să divizeze” Rusia în Ucraina, declarase duminică Vladimir Putin, potrivit căruia ofensiva militară a Kremlinului împotriva ţării vecine, care durează de peste zece luni, ar urma să permită „unificarea poporului rus”.
O nouă alertă de raid aerian la Kiev
Pentru a doua oară într-o zi, autoritățile au anunțat o alertă aeriană în toată Ucraina, pentru Ukrayinska Pravda.
„La ora 14:26 au început să sune sirenele în Kiev și regiunea Liov. Câteva minute mai târziu, alarmele s-au răspândit în toată țara. Trebuie să mergeți la adăpost”, au transmis autoritățile ucrainene.
Air alert announced again. pic.twitter.com/noeZxBIVZq
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) December 25, 2022
Papa Francisc a condamnat „războiul fără sens” din Ucraina în mesajul său de Crăciun
Papa Francisc a cerut ca „armele să tacă” în Ucraina după „un război fără sens”, în cadrul tradiţionalului său mesaj de Crăciun rostit duminică de la Vatican, în care suveranul pontif a evocat încă o dată „cel de-al treilea război mondial”, potrivit Agerpres care citează agenţiile de presă internaţionale.
„Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric, în frig şi departe de casele lor din cauza distrugerilor cauzate de 10 luni de război”, a declarat papa Francisc în faţa miilor de credincioşi reuniţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma.
„Fie ca Domnul să ne ajute să fim pregătiţi pentru gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei care suferă şi fie ca El să lumineze spiritul celor care au puterea să facă armele să tacă şi să pună capăt imediat acestui război fără sens”, a adăugat liderul de la Vatican, care pledează fără încetare pentru pace după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie.
Înainte să rostească binecuvântarea sa tradiţională de Crăciun, „Urbi et Orbi”, papa Francisc a făcut, ca de obicei, o trecere în revistă a conflictelor de pe mapamond, citând zece ţări afectate de violenţe sau de tensiuni, pe care le-a descris ca fiind „teatre ale acestui al treilea război mondial”.
Mai multe detalii: Papa Francisc a condamnat „războiul fără sens” din Ucraina în mesajul său de Crăciun
Putin spune că e gata să negocieze „soluţii acceptabile”
Președintele rus Vladimir Putin spune că țara sa este gata să se așeze la masa tratativelor cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.
”Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susţinut Vladimir Putin.
Și a continuat: „Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”.
Mai multe informații: Putin spune că e gata să negocieze „soluţii acceptabile”, acuzând Kievul că refuză discuțiile. „Cred că acționăm în direcția bună, ne apărăm interesele naţionale”
Rușii au pierdut mii de soldați lângă Bahmut, spune guvernatorul din Luhansk
Șeful regiunii Luhansk, Serghei Haidai, spune că forțele ruse au pierdut „mii de soldați” în luptele de din jurul orașului Bahmut, relatează Ukrainska Pravda.
”În ceea ce privește Bahmut, acesta nu mai este nici măcar într-un plan militar strategic, deși există așa ceva, ci este mai mult un simbolism, pe care regimul de la Kremlin îl iubește foarte mult”, a precizat oficialul.
”«Kadîroviții» și «Wagneriții» vor să demonstreze și să-i arate bunicului buncăr că sunt capabili de ceva. Dar între timp, își pierd acolo mii de soldați, care rămân acolo pentru totdeauna”, a mai spus Serghei Haidai.
Alertele de raid aerian s-au oprit în aproape toată Ucraina
Oficialii ucraineni au anunțat că nu au fost înregistrate noi atacuri rusești, deși sirenele de raid aerian au răsunat în aproape toată Ucraina în dimineața zilei de Crăciun, relatează The Guardian.
Informații neconfirmate de pe rețelele sociale au sugerat că sirenele ar fi putut fi declanșate după ce avioane rusești au zburat deasupra Belarusului și că semnalul că alrma s-a încheiat a fost dat după ce avioanele s-au întors la bazele lor, notează Reuters.
La această oră, alertele mai răsună doar în regiunile Luhansk și Crimeea.
Guvernatorul din Herson face apel la donarea de sânge pentru civilii răniți în atacul din Ajunul Crăciunului
Atacurile rusești asupra regiunii Herson au ucis 16 persoane și au rănit 64 în ultima zi, a declarat guvernatorul Iaroslav Ianușevici, pe 25 decembrie, relatează The Kyiv Independent și The Guardian.
Printre victime se numără și cele zece persoane care au fost ucise în atacul asupra centrului orașului Herson din dimineața zilei de 24 decembrie. 55 de persoane au fost rănite, dintre care 18 erau în stare gravă.
În mesajul de duminică, oficialul nu a precizat dacă numărul celor uciși în atacul din Ajunul Crăciunului a crescut.
Forțele rusești ”au deschis focul asupra regiunii Kherson de 71 de ori” în ultima zi, cu artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă și mortiere, a precizat Ianușevici într-un mesaj pe rețelele sociale.
”Inamicul a atacat centrul regional de 41 de ori. Centrul orașului Herson a fost supus unui foc inamic extins: civili au fost uciși și clădiri distruse. Bombardamentele inamice au afectat, de asemenea, spații industriale, unități sanitare, case individuale și blocuri de apartamente”, a mai precizat guvernatorul.
În acest context, Ianușevici a declarat că oricine dorește să doneze sânge pentru a ajuta victimele bombardamentelor de sâmbătă se poate deplasa gratuit cu taxiul la centrul de donare din Herson.
Alertă de raid aerian în toată Ucraina
În dimineața zilei de 25 decembrie, pe tot teritoriul Ucrainei a fost anunțată o alertă aeriană, relatează Ukrainska Pravda.
În urmă cu două zile, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că în perioada sărbătorilor „teroriştii ruşi pot deveni din nou activi” și i-a sfătuit pe oameni să se adăpostească atunci când aud alarmele de raid aerian.
În același timp, în mesajul
Trei salvatori au murit în timpul deminării regiunii Herson
Cei trei salvatori și-au pierdut viața pe 24 decembrie în timp ce participau la operațiuni de deminare în regiunea Herson, relatează Ukrainska Pravda. Cei trei bărbați erau din regiunea Jîtomîr.
”Toți trei au slujit cu abnegație în echipa de salvare de urgență a Direcției principale a Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Jîtomîr și au îndeplinit sarcinile de deminare a teritoriilor regiunii Herson eliberate de inamic”, precizează Biroul principal al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.
Atacuri în Nikopol în noaptea de Crăciun
În noaptea de 25 decembrie, forțele ruse au lovit orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, anunță guvernatorul Valentin Reznicenko, citat de Ukrainska Pravda.
„Rușii nu încetează să agreseze zona Nikopol. În timpul nopții, Nikopolul a fost acoperit cu artilerie grea”, a scris oficialul, pe Telegram, precizând că nu au fost înregistrate victime în urma atacului.
ONU: Cel puțin 6.826 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, și până la data de 19 decembrie, cel puțin 6.826 de civili au fost uciși și alți 10.769 au fost răniți, potrivit datelor agenției Națiunilor Unite pentru drepturile omului, citate de The Kyiv Independent.
Agenția precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, pentru că informațiile din unele zone sunt primite cu întârziere și multe rapoarte privind victimele civile trebuie încă confirmate.
Estimările Ministerului de Interne al Ucrainei indică un bilanț de peste 9.000 de civili uciși, inclusiv 400 de copii, de la începutul războiului.
ISW: Progresele Rusiei în Bahmut au încetinit în ultimele zile
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în cel mai recent raport despre situația din Ucraina, că progresele Rusiei în apropiere de orașul Bahmut din regiunea Donețk au încetinit probabil în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a spune dacă eforturile forțelor Moscovei de a cuceri orașul au încetat, relatează The Kyiv Independent.
Potrivit think tank-ului american, bloggerii militari ruși spun că forțele ucrainene din zonă au reușit să încetinească progresele rusești, unul dintre ei precizând că Ucraina a împins unitățile organizației paramilitare Wagner pe pozițiile anterioare.
Potrivit ISW, ”forțele ruse au făcut progrese generale mai puține în zona Bahmut în noiembrie și decembrie, comparativ cu luna octombrie”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea pe 20 decembrie că Bahmut rămâne „cel mai fierbinte punct” de pe întreaga linie a frontului de 1.300 de kilometri. Cucerirea orașului ar permite forțelor ruse să lanseze atacuri asupra zonelor urbane precum Kramatorsk și Sloviansk din regiunea Donețk.
Statul Major General al Ucrainei: Rușii le interzic locuitorilor din localitatea Hornostaivka (Herson) să iasă din case
Forțele ruse au decretat stare de asediu pentru 10 zile în localitatea ocupată Hornostaivka din regiunea Herson, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale de pe front, potrivit The Kyiv Independent.
Starea de asediu va fi în vigoare din 25 decembrie până pe 3 ianuarie, a precizat conducerea armatei ucrainene.
Pe durata stării de asediu, locuitorilor le este interzis să iasă din case și să se deplaseze prin localitate, potrivit Statului Major General.
Germania a trimis Ucrainei 13 vehicule blindate de recuperare
Germania a furnizat Ucrainei 13 vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 2, a anunțat sâmbătă guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.
Vebiculele Bergepanzer 2 se bazează pe tancurile de luptă Leopard 1. Acestea au sarcina de a recupera vehiculele avariate în luptă și de a oferi sprijin în instalarea și demontarea motoarelor și a turelelor.
Guvernul german a mai anunțat că a furnizat Ucrainei 78 de vehicule de protecție a frontierei, 35 de ambulanțe, 6 camioane de ridicare, 60.000 de cartușe de 40 mm, 18.500 de proiectile de 155 mm, 18 camioane de manipulare a încărcăturii, 50 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor (rezistente la mine DINGO), 12 platforme Oshkosh pentru transportul de tancuri și 3 tancuri Beaver pentru instalarea podurilor.
De asemenea, Germania se pregătește să trimită 50 de sisteme de încălzire pentru soldații de pe câmpul de luptă.
Cu toate acestea, Germania nu va decide în mod unilateral să trimită tancuri occidentale în Ucraina în 2023, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Suddeutsche Zeitung.
Mesajul sfidător al lui Zelenski, din ajunul Crăciunului
Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, dovedind că rămân neînvinşi în ciuda atacurilor rușilor care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj sfidător la adresa Rusiei, informează Agerpres, preluând agenția Reuters.
Mesajul liderului ucrainean vine la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane. Zelenski a subliniat că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia va costa şi mai mult.
„Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm”, a afirmat el.
„Chiar şi în întuneric complet, ne vom găsi unul pe altul pentru a ne îmbrăţişa strâns. Iar dacă nu există căldură, ne vom îmbrăţişa mult timp pentru a ne încălzi”, a mai spus liderul de la Kiev.
„Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna. Există o singură diferenţă – nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”, a punctat Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, mesaj de sărbători: „Ucraina îşi va crea propriul miracol de Crăciun”
Moscova acuză forțele pro-Kiev pentru atacul din Herson
Un oficial pro-rus acuză faptul că forțele ucrainene au lansat bombardamentele de sâmbătă asupra orașului Herson, care au ucis cel puțin 10 persoane și a rănit alte 58, în încercarea de a da vina pe armata rusă, informează Reuters.
Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia la conducerea părții ocupate a regiunii Herson, a afirmat că Kievul a ordonat trupelor să bombardeze orașul.
„Aceasta este o provocare dezgustătoare cu scopul evident de a da vina pe forțele armate ruse”, a scris el pe Telegram.