Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 307
Armata ucraineană anunță că a respins mai multe atacuri rusești în jurul oraşului Bahmut
Forţele ucrainene au respins, în ultimele 24 de ore, mai multe atacuri ale rușilor în zona din jurul oraşului Bahmut, din regiunea estică Doneţk, a anunțat luni Statul Major General al Ucrainei, potrivit agenției germane de presă DPA, citată de Agerpres.
Artileria ucraineană a lovit trupele ruse din satul Polovinkino, din provincia vecină Luhansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi, a susținut conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale despre evoluția conflictului.
Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, din sudul țării, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, menționează Statul Major General ucrainean.
Zelenski anunță că 9 milioane de ucraineni nu au curent electric nici acum
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 26 decembrie, că lipsurile în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică persistă, aproape nouă milioane de oameni rămânând în continuare fără curent electric, informează Reuters.
Zelenski a afirmat, în obișnuitul său discurs video adresat națiunii, că angajații din sectorul energetic care repară rețeaua electrică după atacurile repetate ale Rusiei cu rachete și drone au reconectat mulți utilizatori în perioada Crăciunului, dar problemele încă nu au fost rezolvate.
Mai multe detalii: Zelenski: „Penuria de energie persistă, aproape 9 milioane de ucraineni sunt fără curent electric”. Ce se întâmplă pe front
Medvedev, numit de Putin prim-vicepreședinte al Comisiei Militar-Industriale a Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev, fost premier și președintele al țării, într-o nouă funcție – cea de prim-vicepreședinte al Comisiei Militar-Industriale, potrivit unui decret publicat de guvern, informează CNN.
Decretul semnat de Putin prevede modificări la nivelul Comisiei Militar-Industriale, numindu-l în funcția de prim-vicepreședinte al acestui for pe Medvedev, care în prezent este și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Mai multe detalii: Medvedev a primit o nouă funcție din partea lui Putin, fiind cooptat în conducerea forului care gestionează complexul militar-industrial al Rusiei
Kievul acuză Moscova că a lansat anul acesta peste 4.500 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei
Peste 4.500 de atacuri cibernetice ruseşti împotriva Ucrainei, lansate de la începutul anului, au fost neutralizate de serviciile de securitate cibernetică ale țării, a anunțat luni un oficial ucrainean, potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres.
Ilia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) a spus că „ţara agresoare lansează în medie peste zece atacuri cibernetice pe zi”.
Mai multe detalii: Rusia a efectuat peste 4.500 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei în 2022, acuză Kievul. Ce sectoare au fost cele mai vizate
Ucraina acuză Rusia că încalcă acordul privind cerealele
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat pe 26 decembrie că unele dintre navele care au plecat din Ucraina în baza acordului pentru cereale au fost blocate în apele turcești, așteptând să fie inspectate de peste o lună. Ucraina acuză delegația rusă că a oprit în mod deliberat procesul.
În total, 99 de nave așteaptă în prezent să fie inspectate în strâmtoarea Bosfor, dintre care 72 se îndreaptă spre vest pentru a fi încărcate în porturi și 27 transportă deja produse agricole ucrainene.
„Acesta este rezultatul acțiunilor intenționate ale delegației ruse în Centrul Comun de Coordonare care vizează încetinirea procesului de inspecție a navelor”, a spus Ministerul Infrastructurii.
Navele au fost trimise în cadrul acordul semnat în iulie de Ucraina, Rusia și Turcia, care are ca scop deblocarea exporturilor de cereale ucrainene. Centrul Comun de Coordonare a fost înființat pentru a coordona punerea în aplicare a acordului, iar fiecare parte la acord are reprezentanți în cadrul acesteia.
Mai devreme, ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, a declarat că peste 15 milioane de tone de produse au părăsit Ucraina în baza acordului. Aproximativ 44% din toate produsele exportate au fost livrate în Europa, 29% au fost trimise în Asia, 15% în Turcia și 12% în țări africane.
Peste 60% din infrastructura din Bahmut, distrusă
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat pe 26 decembrie că peste 60% din infrastructura orașului Bahmut, este parțial sau total distrusă.
„Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bakhmut. Inamicul folosește tactica pământului pârjolit”, a spus el.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, Serhi Cherevati, a declarat că zonele Bahmut și Avdivka din regiunea Donețk rămân locurile cu cele mai puternice ostilități în stadiul actual al războiului. El a precizat că au existat 28 de episoade de lupte și 225 de bombardamente de artilerie și tancuri rusești în zona Bahmut numai pe 26 decembrie.
Pe 25 decembrie, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că progresele Rusiei în apropiere de Bahmut au încetinit în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a spune dacă eforturile Rusiei de a lua orașul ajung la final.
Ucraina a lovit mai multe zone de concentrare a personalului rus
Ucraina a folosit rachete și artilerie pentru a lovit patru puncte de control și șase zone de concentrare a trupelor ruse în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În aceeași perioadă, forțele ruse au efectuat 19 atacuri cu sisteme de lansare multiplă de rachete, a precizat armata ucraineană.
Potrivit Statului Major General, trupele ruse continuă să-și concentreze eforturile pe ofensivele în direcțiile Bahmut și Liman în regiunea estică Donețk, încercând în același timp să-și îmbunătățească pozițiile tactice în direcțiile Kupiansk, Avdivka și Zaporojie.
Serviciul de Securitate a demascat o metodă folosită de bărbații cu vârstă de recrutare pentru a părăsi Ucraina
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pe 26 decembrie că a demascat modul prin care doi oameni de afaceri din nordul regiunii Cernihiv ar fi ajutat bărbați cu vârstă de recrutare să treacă ilegal granița în Uniunea Europeană.
Potrivit SBU, suspecții cereau 5.000 de dolari pentru înregistrarea bărbaților ca voluntari în baza de date de stat. Statutul de voluntar elimina interdicția de a părăsi țara.
În timpul perchezițiilor la locuințele și locurile de muncă ale suspecților, oamenii legii au descoperit numerar, timbre false și două puști Kalashnikov.
De la începutul invaziei ruse, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, considerați apți pentru serviciul militar, le este interzis să părăsească țara, cu excepția anumitor situații.
Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, peste 8.000 de bărbați au încercat să părăsească țara în mod ilegal până la jumătatea lunii septembrie.
Kuleba anunță că Ucraina vrea negocieri de pace până în februarie
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina va face tot posibilul pentru a câștiga războiul în 2023, dar diplomația joacă întotdeauna un rol important, potrivit The Guardian.
„Fiecare război se încheie într-un mod diplomatic. Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a subliniat oficialul.
Kuleba a spus că guvernul ucrainean ar dori să aibă un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, iar Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba despre a face o favoare unei anumite țări ci de a aduce pe toată lumea la un numitor comun.
El l-a indicat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, drept un posibil mediator pentru discuțiile de pace. „S-a dovedit a fi un mediator și un negociator eficient și, cel mai important, un om cu principii și integritate. Așa că am saluta participarea lui activă”, a spus Kuleba.
Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU
Ucraina a cerut înlăturarea Rusiei din poziția de membru permanent al consiliului de securitate al ONU, argumentând că prezența „ilegitimă” a Moscovei în ONU a fost „marcată de războaie și confiscări ale teritoriilor altor țări”.
„Ucraina cere statelor membre ale ONU să priveze Federația Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să o excludă din ONU în ansamblu”, a transmis ministerul ucrainean de externe.
Acesta a susținut că Rusia a ocupat ilegal „locul URSS în consiliul de securitate al ONU” de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
„Din punct de vedere juridic și politic, nu poate exista decât o singură concluzie: Rusia este un uzurpator al scaunului Uniunii Sovietice în consiliul de securitate al ONU”, mai transmite Kievul.
Trei decenii de prezență „ilegală” în ONU „au fost marcate de războaie și confiscări ale teritoriilor altor țări”, a spus Kiev.
Un jurnalist ucrainean a murit pe front
Anton Kolomiets, jurnalist și regizor din Herson, a murit pe front, a anunțat Consiliul Național al Radiodifuziunii și Televiziunii pe Facebook, potrivit Ukrinform.
„A lăsat în urmă o soție cu doi fii mici. Ne întristăm alături de familia, prietenii și colegii lui Anton. Această pierdere dureroasă va rămâne în memoria și inimile tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Erou”, notează Consiliul Național.
Kolomiets a absolvit ca director de televiziune la Universitatea de Stat din Herson. El a lucrat la canalul Scythia TV, care mai târziu a devenit filiala din Herson a Suspilny.
16 explozii în regiunea Sumî, în jumătate de oră
Armata rusă a atacat granița regiunii Sumî folosind mortiere în după-amiaza zilei de 26 decembrie, cu 16 explozii raportate în mai puțin de jumătate de oră.
Comandamentul Operațional Pivnich a precizat că nu au existat victime în ceea ce privește personalul sau echipamentul și nici daune aduse infrastructurii civile.
Zelenski a vorbit cu premierul Indiei despre „o formulă de pace”
Volodimir Zelenski a anunțat că a vorbit cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, într-un apel telefonic în care a discutat despre o „formulă de pace”.
„Am avut o conversație telefonică cu Narendra Modi și i-am urat o președinție de succes a G20. Pe această platformă am anunțat formula de pace și acum contez pe participarea Indiei la implementarea acesteia”, a scris Zelenski pe Twitter.
El a adăugat că i-a mulțumit, de asemenea, lui Modi „pentru ajutorul umanitar și sprijinul din partea ONU” în timpul apelului.
Incendiu de proporții în Novosibirsk
Un incendiu de proporții a izbucnit în depozitele din orașul rusesc Novosibirsk. Incendiul a cuprins aproximativ 1.800 de metri pătrați, iar martorii au raportat explozii.
Presa locală relatează că o clădire cu rol de depozit cu două etaje este în flăcări. Depozitul este complet cuprins de flăcări, structurile s-au prăbușit și există o amenințare pentru clădirile învecinate.
Până acum nu există detalii despre posibile victime.
FSB anunță că un „grup de sabotaj” ucrainean a fost „lichidat”
Serviciul de securitate rus FSB a anunțat că un „grup de sabotaj” ucrainean a fost „lichidat” în timp ce încerca să intre în regiunea Briansk, duminică, relatează presa de stat rusă.
„În urma unei ciocniri din 25 decembrie 2022, patru sabotori care au încercat să pătrundă pe teritoriul regiunii Briansk din Ucraina au fost distruși. Presușii sabotori erau înarmați cu arme de fabricație străină și patru dispozitive explozive improvizate”, a spus FSB, citat de Ria.
Nu a existat niciun comentariu imediat asupra incidentului din partea Ucrainei.
Peste 15 milioane de tone de produse au fost exportate prin ”coridorul de cereale” de la Marea Neagră, anunță Turcia
Începând din luna august, 585 de nave de marfă cu peste 15 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin ”coridorul de cereale”, a anunțat ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, citat de agenția turcă Anadolu, relatează The Kyiv Independent.
44% din totalul produselor exportate au fost livrate în Europa, 29% au fost trimise în Asia, 15%, în Turcia și 12%, în țările africane, a mai spus oficialul de la Ankara.
”Coridorul de cereale” sau Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră este acordul intermediat de ONU pe care Ucraina, Rusia și Turcia l-au semnat în iulie pentru a debloca exporturile de cereale din porturile ucrainene care fuseseră blocate Moscova.
În octombrie, Rusia a declarat că își suspendă participarea la acord după ce a acuzat un atac cu drone ucrainene asupra navelor sale de luptă din portul Sevastopol, din Crimeea. Ulterior, a revenit asupra deciziei, la începutul lunii noiembrie.
Luptele continuă în apropiere de Kreminna, anunță guvernatorul din Luhansk
Forțele armate ucrainene se află ”nu departe” de orașul Kreminna, iar ”luptele sunt în curs de desfășurare”, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, pe 26 decembrie, citat de The Kyiv Independent.
Kreminna se află la doar 25 de kilometri nord-vest de Severodonețk, un oraș important din regiunea Luhansk, pe care trupele rusești l-au ocupat în iunie.
Ucraina va cere eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU
Ucraina intenționează să ceară luni revocarea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat duminică seara ministrul de externe Dmitro Kuleba, relatează France 24.
”Ne vom exprima oficial poziția noastră. Avem o întrebare foarte simplă: Are Rusia dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și să fie în cadrul Națiunilor Unite?”, a declarat oficialul ucrainean, la televiziunea națională.
Kuleba a spus că problema locului permanent al Rusiei în consiliu – poziție pe care o dețin și Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China – este deja discutată în cercurile diplomatice.
Consiliul de Securitate al ONU este format din 15 membri, care au sarcina de a aborda crizele globale prin adoptarea de sancțiuni, autorizarea acțiunilor militare și aprobarea modificărilor la Carta ONU. Cei cinci membri permanenți, care au drept de veto, pot bloca orice rezoluție și reflectă dinamica puterii de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Reacția Ucrainei după atacul asupra bazei aeriene din Rusia
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat luni, 26 decembrie, fără a indica responsabilitatea Kievului pentru atacul cu dronă asupra bazei aeriene ruse Engels, că acesta a fost ”consecința a ceea ce face Rusia”, relatează CNN.
”Dacă rușii au crezut că războiul nu va afecta pe nimeni din adâncurile Rusiei sau de oriunde altundeva, s-au înșelat profund. Prin urmare, după cum vedem, astfel de lucruri se întâmplă din ce în ce mai des și să sperăm că asta va fi doar în beneficiul Ucrainei”, a declarat Ihnat.
În același timp, un purtător de cuvânt al Forțelor de Securitate și Apărare din sudul Ucrainei a avertizat cu privire la un posibil răspuns al Rusiei.
”Acest lucru amintește de evenimentele din 5 decembrie, așa că ar putea exista un deja vu, o repetare a acestei situații, după care rușii au lansat un atac masiv cu rachete. Prin urmare, ar trebui să fim pregătiți pentru acest lucru, să ținem cont de el în planurile noastre și să nu uităm să ne adăpostim”, a avertizat oficialul, referindu-se la un alt atac care a vizat aceeași bază aeriană, la începutul lunii decembrie.
Mai multe informații: Cum comentează Ucraina atacul de la o bază aeriană rusă, aflată la 500 km de granițele sale. Moscova a anunțat că trei oameni au murit „în urma doborârii unei drone ucrainene”
Șeful serviciilor de informații din Ucraina: Vom elibera Crimeea prin forță și diplomație
Ucraina va elibera Crimeea, regiune ocupată de Rusia în 2014, printr-o combinație de forță militară și diplomație, a declarat Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ucrainei, pentru Liga.net, relatează The Kyiv Independent.
”Nu se va întâmpla nimic fără forță. Unitățile noastre vor merge acolo cu armele în mână”, a spus Budanov.
”Ucraina este o țară recunoscută în cadrul granițelor din 1991, iar cine nu este de acord cu acest lucru nu este de acord cu ordinea mondială care a existat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și cu principiile ONU”, mai spus oficialul.
Potrivit șefului serviciilor de informații ucrainene, nu este de așteptat să se producă o schimbare majoră pe câmpul de luptă în timpul iernii, pentru că ”Rusia se află în prezent într-un punct mort”.
El a precizat și că atacurile cu rachete asupra infrastructurii țării sale au loc mai rar acum din cauza „diminuării rapide” a arsenalului de rachete al Rusiei.
”Industria lor nu este capabilă să acopere cantitatea pe care o consumă. În ciuda tuturor eforturilor lor, este nerealist”, a declarat Budanov, adăugând că Rusia încearcă să cumpere muniție, tancuri și rachete ”din toată lumea”.
Deficit ”semnificativ” în alimentarea cu energie a ucrainenilor în a doua zi de Crăciun
Deficitul de energie electrică în sistem rămâne semnificativ pe 26 decembrie, anunță Ukrenergo, operatorul de stat din Ucraina, citat de publicația Pravda. Din cauza depășirii limitelor de consum, au fost introduse opriri de urgență în Kiev și în cinci regiuni.
„Pe 26 decembrie, deficitul de capacitate în sistemul energetic rămâne semnificativ. Există, de asemenea, limitări în sistemul de transport al energiei electrice ca urmare a daunelor semnificative aduse rețelelor (…) prin atacurile în masă ale rușilor. În acest sens, au fost stabilite limite de consum pentru toate regiunile”, precizează Ukrenergo printr-un comunicat.
Compania de stat a subliniat că, din cauza depășirii limitelor de consum, au fost introduse opriri de urgență în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov, Liov, Kiev și în orașul Kiev.
Ukrenergo mai menționează că din cauza ”complexității pagubelor”, lucrările de refacere a rețelelor ”necesită un timp considerabil”.
Arme furnizate de Rusia au fost dislocate în Belarus, spun oficiali de la Minsk
Sistemele de rachete tactice Iskander furnizate de Rusia, care sunt capabile să transporte focoase nucleare, și sistemele de apărare aeriană S-400 au fost desfășurate în Belarus și sunt pregătite să își îndeplinească sarcinile prevăzute, a declarat Leonid Kasinsky, un oficial înalt al Ministerului apărării din de la Minsk, relatează The Guardian.
”Militarii noștri și echipajele și-au finalizat pe deplin pregătirea în centrele comune de antrenament de luptă ale forțelor armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus. Aceste tipuri de arme (sistemele Iskander și S-400) sunt în serviciul de luptă astăzi și sunt pe deplin pregătite pentru a-și îndeplini sarcinile”, a precizat oficialul.
Nu este clar câte dintre sistemele Iskander au fost desfășurate în Belarus, dar trimiterea lor în țara vecină vine după vizita lui Vladimir Putin la Minsk din 19 decembrie, pe fondul îngrijorărilor din Ucraina că Moscova face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura unei noi ofensive terestre și a deschide un nou front.
Forțele ruse au folosit Belarus ca rampă de lansare pentru atacul lor asupra capitalei ucrainene de la începutul invaziei.
Iskander-M, un sistem mobil de rachete ghidate, are o rază de acțiune de până la 500 km și poate transporta focoase convenționale sau nucleare.
Rusia anunță că poate relua livrările de gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a anunțat pe 25 decembrie că Moscova este gata să reia aprovizionarea cu gaze a Europei prin conducta Yamal-Europe, relatează Reuters, citată de Agerpres.
”Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Novak pentru agenţia rusă de presă TASS.
Conducta Yamal-Europe nu mai este utilizată din decembrie 2021 după ce Polonia a ales să folosească gazul stocat în Germania, renunțând la cel cumpărat din Rusia. Ulterior, în luna mai a acestui an, autoritățile poloneze respins cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble și au reziliat acordul cu Moscova. Gazprom a întrerupt apoi aprovizionarea cu gaze, iar Moscova a impus sancțiuni companiei care deţine tronsonul polonez al Yamal-Europe.
Medvedev: Numai armele nucleare împiedică Occidentul să declare război Rusiei
Arsenalul nuclear al Rusiei și regulile stabilite de Moscova pentru utilizarea sa sunt singurii factori care împiedică Occidentul să înceapă un război împotriva Rusiei, a declarat fostul președinte Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, relatează Reuters.
Medvedev a afirmat, într-un articol publicat duminică, 25 decembrie, în ziarul Rossiiskaya Gazeta, că Moscova își va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat și țara va fi total demilitarizată.
”Este Occidentul pregătit să declanșeze un război în toată regula împotriva noastră, inclusiv un război nuclear, din partea Kievului? (…) Singurul lucru care îi oprește pe dușmanii noștri astăzi este înțelegerea faptului că Rusia se va ghida după principiile fundamentale ale politicii de stat privind descurajarea nucleară. Iar în cazul în care va apărea o amenințare reală, va acționa în consecință”, a scris fostul lider de la Moscova.
„Lumea occidentală face un echilibru între dorința arzătoare de a umili, jigni, dezmembra și distruge Rusia cât mai mult posibil, pe de o parte, și dorința de a evita o apocalipsă nucleară, pe de altă parte”, a continuat el.
Dacă Rusia nu obține garanțiile de securitate pe care le cere, ”lumea va continua să se clatine în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial și a catastrofei nucleare. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a o preveni”, a mai spus Medvedev.
Președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali au spus în mod repetat că politica Rusiei privind armele nucleare dictează că acestea pot fi folosite dacă există o amenințare la adresa integrității teritoriale.
Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experților.
La începutul acestei luni, liderul de la Kremlin a spus că riscul unui război nuclear este în creștere, dar a insistat că Rusia își vede propriul arsenal nuclear ca pe un element de descurajare pur defensiv.
Mai multe informații: Medvedev le spune rușilor că doar armele atomice îi opresc pe vestici să le declare război și-i ceartă pe compatrioții care nu participă
Explozii la baza aeriană Engels din Rusia
Cel puțin o explozie a avut loc luni dimineață, la baza aeriană Engels, din regiunea rusă Saratov, aflată la sute de kilometri de linia frontului din Ucraina, anunță presa ucraineană și cea rusă, citate de Reuters, relatează Agerpres.
Localnici citați de pagina rusească de știri Baza au declarat că au auzit sirenele de raid şi o explozie, iar presa ucraineană scrie că a fost vorba despre cel puțin două explozii.
Ministerul rus al apărării a anunțat, între timp, că sistemele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană deasupra aerodromului, iar trei soldați au fost uciși, relatează agenția TASS. Avioanele aflate la baza aeriană nu au fost avariate, mai transmite Moscova.
Mai multe informații: Explozii la o bază aeriană rusă, aflată la sute de km de linia frontului ucrainean. Moscova anunță „trei morți după doborârea unei drone”
Statul Major General ucrainean: Forțele ruse au bombardat peste 65 de localități din Ucraina în ziua de Crăciun
Forțele ruse au bombardat peste 65 de așezări din Ucraina în ziua de Crăciun, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale privind evoluția conflictului, potrivit The Kyiv Independent.
Trupele ruse au bombardat orașul Kupiansk, din regiunea Harkov, de peste 10 ori folosind sistemele de lansatoare multiple de rachete și au bombardat în total 25 de așezări din regiune, pe parcursul zilei de duminică.
Aproximativ 40 de așezări au fost vizate în regiunile Donețk, Zaporojie și Dnipropetrovsk, în apropierea orașelor strategice Bahmut și Avdiivka.
Forțele ucrainene ar fi efectuat două lovituri împotriva a cinci puncte de control rusești și a unor grupări de personal militar.
Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a anunțat duminică faptul că trupele ruse au lansat trei rachete spre Kramatorsk, oraș din regiunea Donețk.
Rusia a lansat, de asemenea, o serie de atacuri împotriva Ucrainei în ajunul Crăciunului. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat că forțele ruse au rănit șapte civili din regiune în ajunul Crăciunului. De asemenea, armata rusă a atacat două spitale din Herson, sâmbătă, 24 decembrie. Tot sâmbătă, forțele ruse au ucis 16 civili în regiunea Herson.
Mesajul lui Zelenski din ziua Crăciunului: Întunericul nu ne va împiedica să-i conducem pe ocupanţi spre noi înfrângeri
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, într-un mesaj adresat în ziua Crăciunului, că întunericul nu îi va împiedica pe ucraineni să-i conducă pe ocupanţii ruși spre noi înfrângeri, subliniind că atunci când poporul Ucrainei este împreună, acesta nu poate fi învins, scrie news.ro.
„Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul în conformitate cu calendarul gregorian. Şi îi felicit încă o dată pe toţi cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile. Şi vreau să ne exprimăm încă o dată recunoştinţa – împreună – faţă de toţi cei care, atât în aceste zile, cât şi în orice alt moment, fac totul pentru ca noi să putem trăi. Să ne trăim viaţa şi în ţara noastră”, a spus liderul de la Kiev.
„Când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unul faţă de celălalt, nu putem fi învinşi. Fie ca întotdeauna să fie aşa!”, a mai declarat Zelenski, în mesajul său video adresat națiunii în ziua de Crăciun”, a mai spus președintele ucrainean.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, mesaj în ziua Crăciunului: Când ucrainenii sunt împreună, nu putem fi învinși
70 de ofiţeri ruşi, răniţi după un atac asupra unui post de comandă din sudul Ucrainei
Cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi după un atac asupra unui post de comandă rusesc din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au anunțat duminică forţele armate ucrainene, citate de agenția germană de presă DPA.
Nu se ştie câţi au fost omorâţi, dar cel puţin 70 de ofiţeri ruşi au fost răniţi în urma acestui atac al forţelor Kievului în timpul unei reuniuni în localitatea Zabarino din regiunea Herson, a precizat armata ucraineană, potrivit Agerpres.
De la începutul invaziei, combatanţii ucraineni au atacat în mod repetat centre şi posturi de comandă ruseşti, localizându-le prin monitorizarea traficului radio sau a reţelei de telefonie mobilă. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în astfel de atacuri.