Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 308.
Ucraina îl acuză pe Viktor Orban de lipsă de respect
Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean, potrivit unor remarci publicate marţi pe site-ul ministerului, scrie Agerpres citând DPA.
Declaraţiile premierului Orban „demonstrează o desconsiderare patologică faţă de Ucraina şi poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse”, a indicat ministerul ucrainean, acuzându-l pe liderul ungar de „miopie politică”.
Comentariile au survenit ca răspuns la o declaraţie a premierului Orban, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina.
Mai multe detalii: Kievul îl acuză de Viktor Orban de „miopie politică”, după ce acesta a spus că Ucraina poate lupta doar pe baza „banilor și armelor” SUA
Blinken promite din nou că SUA vor sprijini infrastructura energetică a Ucrainei
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis din nou marți că „va lucra neobosit cu G7 și alți parteneri pentru a repara, înlocui și apăra infrastructura energetică a Ucrainei”, în contextul în care aceasta se confruntă cu o iarnă grea agravată de atacurile repetate ale rușilor cu rachete și drone, relatează CNN.
Dar acest efort nu va veni fără provocări, notează postul american de televiziune.
O primă tranșă inițială de echipamente electrice americane, despre care un oficial american a declarat pentru CNN că includea elemente mari precum întrerupătoare de circuit, relee, deconectoare, a sosit în Ucraina în urmă cu mai bine de o săptămână – parte a unei promisiuni de mai multe milioane de dolari a administrației Biden de a sprijini sistemul ucrainean de electricitate.
Cu toate acestea, în timp ce SUA și partenerii lor depun eforturi pentru a încerca să aprovizioneze capitala Kiev cu materialele de care are nevoie pentru a menține curentul electric și căldura în această iarnă, aceste țări s-au confruntat cu probleme legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial, a precizat oficialul american.
Există un efort global care încearcă să rezolve această problemă, a explicat oficialul, iar SUA colaborează cu sectorul privat pentru a încerca să reducă lipsa de echipamente, dar, având în vedere problemele existente în lanțul de aprovizionare, nu sunt atât de multe materiale suplimentare care să suplinească lipsurile.
Mai multe detalii: Blinken promite din nou că SUA vor sprijini infrastructura energetică a Ucrainei, dar acest efort vine cu provocări
Cel puțin un mort și 5 răniți, după ce rușii au bombardat orașul Oleșkî din sudul Ucrainei, anunță un oficial local
Cel puțin un om a fost ucis și alte cinci persoane au fost rănite în urma unui bombardament rusesc în orașul Oleșkî, situat în sudul Ucrainei, pe malul estic al râului Nipru, vizavi de Herson, a anunțat primarul din Oleșkî, Evhen Ryshchchuk, într-un anunț publicat pe Facebook, potrivit CNN.
„Ca urmare a bombardării orașului Oleșkî de către ocupanții (ruși), ferestrele unei clădiri înalte de apartamente înalte au fost spulberate. Din nefericire, cinci persoane au fost rănite și o persoană a fost ucisă”, a precizat Ryshchchuk.
Primarul a adăugat că, în afară de clădirea înaltă, chioșcurile din piața orașului au fost avariate de bombardament.
„Condoleanțele mele pentru rudele celui care a murit. Cinci persoane se află în spital, iar o femeie este, din păcate, în stare gravă. De asemenea, am primit informația că ocupanții au ocupat moara de vânt. Așa că nu știu ce se va întâmpla acum cu aprovizionarea cu pâine. Cred că vom vedea. Vă rog să fiți atenți, nu putem ști sau prevedea în aceste zile când pot avea loc bombardamentele. Vă rugăm să rămâneți în siguranță”, a mai transmis Ryshchuk.
Franța vinde Poloniei doi sateliţi de observare
Parisul și Varșovia au semnat un acord pentru vânzarea a doi sateliți francezi de observare către Polonia, a anunțat marți, 27 decembrie, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, potrivit CNN.
„Acest contract major demonstrează încrederea Poloniei în tehnologia și industria noastră”, a scris Lecornu, într-un mesaj publicat pe Twitter, după ce s-a întâlnit cu omologul său polonez la Varșovia.
Anunțul de marți vine la șase săptămâni după ce teritoriul polonez a fost lovit de o rachetă „de fabricație rusească”, care a provocat o explozie în apropierea satului Przewodow din estul Poloniei, situat la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina. În urma acestui incident, doi fermieri polonezi au fost uciși.
Mai multe detalii: Franța semnează un acord prin care vinde Poloniei doi sateliți de observare, la 6 săptămâni după ce o rachetă a lovit această țară
Șeful unei mănăstiri îl acuză pe Zelenski de presiuni asupra creștinilor ortodocși
Șeful Mănăstirii ucrainene a Peșterilor din Kiev îl acuză pe președintele Volodimir Zelenski că face presiuni asupra creștinilor ortodocși, scrie Al Jazeera.
„Ne-am săturat ca inamicul să lovească împotriva poporului nostru; ne-am săturat de mizeria și durerea când oamenii mor de foame în frig și fără lumină”, a declarat Mitropolitul Pavel Lebed, într-un mesaj video adresat președintelui ucrainean.
El i-a cerut lui Zelenski să nu scoată cele două lăcașuri de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene din situl Patrimoniului Mondial UNESCO, la sfârșitul acestei luni.
„Vreți să luați și credința oamenilor? Vreți să le luați și ultima speranță? Nu faceți asta”, a pledat clericul.
Zelenski a interzis organizațiile religioase care au legături cu Rusia.
În noiembrie, serviciul secret ucrainean SBU a percheziționat complexul mănăstirii, principalul sanctuar al Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Un spital din Herson a fost lovit de un bombardament al rușilor, anunță un oficial ucrainean
Maternitatea unui spital din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost lovită de un bombardament rusesc, a anunțat marți Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, potrivit CNN.
„Au bombardat locul în care astăzi s-au născut doi copii. Înainte de atac, medicii au reușit să finalizeze o operație de cezariană. În instituție se află 5 femei care au născut. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit”, a afirmat Timoșenko, prin intermediul platformei de mesagerie Telegram.
Alte zone afectate: Bombardamentele rusești au avariat, de asemenea, infrastructura civilă din localitatea Antonivka din regiunea Herson, precum și orașul Herson, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Facebook, adăugând că s-au înregistrat victime în rândul civililor.
Între timp, amenințarea atacurilor aeriene și cu rachete asupra instalațiilor de infrastructură critică se menține pe întreg teritoriul Ucrainei, în condițiile în care ofensiva trupelor ruse a avut loc în direcția orașelor Bahmut și Avdiivka. De asemenea, rușii au încercat încercând să-și îmbunătățească situația tactică în direcția orașului Lîman, au precizat Forțele Armate ale Ucrainei.
Premierul Șmihal: Întreruperile de curent din Ucraina scad pe măsură ce părți din rețeaua electrică sunt restabilite
Numărul întreruperilor de curent pe teritoriul Ucrainei este în scădere pe măsură ce mai multe părți ale rețelei electrice sunt restabilite și consumul este redus datorită condițiilor meteorologice favorabile, a anunțat marți premierul ucrainean Denis Șmihal, potrivit CNN.
În cazul în care nu vor avea loc noi bombardamente rusești, sărbătoarea de Anul Nou va trece fără întreruperi de urgență, a precizat Șmihal în timpul unei reuniuni a cabinetului de la Kiev, potrivit unui comunicat al guvernului.
„Numărul întreruperilor de urgență este în scădere. Acest lucru a devenit posibil datorită muncii eroice a inginerilor noștri energeticieni de a restabili echipamentele avariate, a reducerii consumului în weekenduri și a absenței vremii geroase. Astăzi, 27 decembrie, după lucrările urgente de reparație, două unități de termocentrale au fost reconectate la rețea”, a mai anunțat Șmihal.
Tot mai mulți consumatori văd cum energia electrică este restabilită cel puțin parțial, pe măsură ce infrastructura este refăcută, a adăugat premierul ucrainean.
„Există un algoritm bine pus la punct pentru prioritatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor. În primul rând – infrastructura critică este reconectată, apoi urmează complexul militar-industrial, în al treilea rând – instalațiile de producție importante, iar al patrulea rând este reconectat sectorul rezidențial”, a explicat Șmihal.
De asemenea, Ucraina crede că Rusia se pregătește să continue atacurile asupra sistemului energetic al țării, potrivit lui Șmihal, care a subliniat că țara sa „este pregătită zilnic pentru noi bombardamente masive”.
„Se poate întâmpla în orice moment: astăzi, mâine sau chiar în noaptea de Anul Nou. Inamicul nu caută doar să dezactiveze încă o substație sau o linie electrică. El urmărește în primul rând să semene frică și panică. Dar nu va reuși. Noi credem în noi înșine, în armata noastră, în inginerii noștri energeticieni, în partenerii noștri”, a adăugat șeful guvernului de la Kiev.
Zelenski: Italia ia în considerare să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Premierul italian Giorgia Meloni a reafirmat marţi „sprijinul deplin” al guvernului său pentru Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat biroul ei într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.
Giorgia Meloni, care şi-a început mandatul în octombrie, a fost o susţinătoare fermă a Kievului, în pofida fricţiunilor privind această chestiune din cadrul coaliţiei sale guvernamentale de dreapta şi a opiniei publice divizate.
„Meloni a reînnoit sprijinul deplin al guvernului italian pentru Kiev, în domeniile politic, militar, economic şi umanitar, (angajamentul) de a repara infrastructura energetică şi de a lucra pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei”, a precizat biroul șefei guvernului de la Roma.
Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Meloni, într-un mesaj publicat pe Twitter, pentru „solidaritatea şi sprijinul său complet” şi a anunțat că Italia ia în considerare să furnizeze Kievului sisteme de apărare antiaeriană.
Thanked @GiorgiaMeloni for solidarity and comprehensive support for 🇺🇦. Commended 🇮🇹 government’s allocation of additional €10 million in aid. Mrs. Meloni informed that the issue of providing air defense systems to protect 🇺🇦 skies is being considered. We discussed #PeaceFormula
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 27, 2022
UE a trimis Ucrainei, de la începutul războiului, peste 77.000 de tone de ajutoare umanitare
Uniunea Europeană a trimis Ucrainei peste 77.000 de tone de ajutoare umanitare de când a început în februarie invazia rusă asupra acestei ţări, a anunţat marţi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenției spaniole de știri EFE.
„Începând din februarie, UE a trimis peste 77.000 de tone de ajutor în natură Ucrainei. Acestea includ provizii vitale, precum medicamente, alimente, adăposturi”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.
Since February, 🇪🇺 has shipped over 77,000 tonnes of in-kind assistance to 🇺🇦
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 27, 2022
This includes life-saving supplies such as medicine, food, shelter items.
As well as fire-fighting vehicles and mobile hospitals.
Europe’s solidarity with Ukraine is only growing stronger.
Ea a precizat că printre bunurile expediate Ucrainei se numără de asemenea vehicule de stingere a incendiilor şi spitale mobile. „Solidaritatea cu Ucraina nu face decât să crească”, a remarcat șefa Comisiei Europene.
Odată cu venirea iernii, UE a trimis Ucrainei, prin intermediul Mecanismului european de Protecţie Civilă, circa 800 de generatoare electrice oferite de 20 de state europene, scrie Agerpres.
De când a început agresiunea rusă, UE, statele sale membre şi instituţiile financiare europene au mobilizat peste 19,7 miliarde de euro pentru a susţine rezilienţa economică, socială şi financiară a Ucrainei.
Statele UE au trimis de asemenea Ucrainei armament şi materiale militare în valoare de circa 3,1 miliarde de euro prin „Fondul European pentru Pace”, constituit din contribuţii ale statelor membre.
UE s-a angajat în plus să ofere Ucrainei anul viitor un ajutor financiar de 18 miliarde de euro.
ISW: Declarația lui Putin privind disponibilitatea de a negocia cu Ucraina este un bluf la adresa Occidentului
Președintele rus Vladimir Putin nu a oferit posibilitatea demarării unor negocieri de pace directe cu Ucraina în interviul televizat din 25 decembrie, ci a urmărit mai degrabă să inducă în eroare Occidentul „pentru a împinge Ucraina să facă concesii prealabile”, scrie think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă evaluare a sa privind conflictul din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.
Declarația lui Putin face parte dintr-o „campanie de informare deliberată”, care a răspândit narațiuni false conform cărora Ucraina, pe care Putin a numit-o „cealaltă parte”, a perturbat eforturile diplomatice ale Rusiei înainte de începutul invaziei la scară largă, potrivit think tank-ului cu sediul la Washington.
„Discuțiile lui Putin despre negocieri s-au concentrat pe discuții ipotetice cu Occidentul, mai degrabă decât cu Ucraina, și reflectă acuzațiile continue ale acestuia potrivit cărora Ucraina este doar un pion occidental”, a mai scris ISW, adăugând că afirmațiile lui Putin din interviul de duminică continuă această linie retorică.
Cuvintele lui Putin, potrivit cărora Rusia „operează într-o direcție corectă”, demonstrează că liderul de la Kremlin „nu a stabilit condiții serioase pentru negocieri și dorește în continuare să își urmărească obiectivele maximaliste”, mai scrie în evaluarea ISW.
Analiștii menționează că Kremlinul nu a publicat transcrierea integrală a interviului lui Putin pe site-ul său oficial, așa cum obișnuia să facă, probabil pentru a ușura interpretarea eronată a declarației lui Putin despre negocierile de pace.
Putin a afirmat pe 25 decembrie că Moscova este „pregătită să negocieze cu toți cei implicați” pentru a se ajunge la „soluții acceptabile” care să pună capăt conflictului din Ucraina
Într-un interviu acordat televiziunii Rossiya 1, controlată de Kremlin, președintele rus a acuzat din nou Kievul și aliații săi occidentali că blochează procesul de negociere. Între timp, Putin a declarat că Rusia va continua să ducă războiul până când obiectivele sale vor fi atinse.
Autoritățile ucrainene au declarat în repetate rânduri că Ucraina va lupta până când armata rusă se va retrage complet de pe teritoriul său, inclusiv din regiunea Donbas din estul țării și din peninsula Crimeea, anexată încă din 2014.
Negocierile dintre Ucraina și Rusia demarate după începutul invaziei s-au încheiat fără niciun progres. Din aprilie, nu au mai avut loc discuții directe între cele două țări.
Vicepremierul rus: Exporturile de gaze rusești vor scădea cu 25% în 2022, comparativ cu anul trecut
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni agenției ruse de presă de stat TASS că se așteaptă ca exporturile de gaze naturale și producția de gaze naturale ale Rusiei să scadă în 2022.
„În ceea ce privește industria gazului, producția și exporturile de gaze vor scădea puternic. Producția de gaze va scădea cu 12% față de 2021, iar exporturile vor scădea cu aproximativ 25%, principalul motiv fiind încetarea facilităților de infrastructură de export”, a declarat el pentru TASS.
Novak a adăugat că producția și exportul de gaze naturale lichefiate vor crește cu peste 8,7%.
În același interviu, Novak a mai spus că Rusia intenționează să extindă facilitățile portuare pentru a furniza resurse energetice pe mare în trei ani.
Rezumând rezultatele din 2021, Novak a spus că exporturile de gaze rusești au crescut cu 10%, ajungând la 763 de miliarde de metri cubi, iar exporturile au crescut cu 3%, comparativ cu anul precedent, ajungând la 250 de miliarde de metri cubi.
Vicepremierul a adăugat că exporturile rusești au fost reorientate către regiunea Asia-Pacific, Africa și America Latină.
Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care au impus plafoane de preț, anunță Kremlinul
Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice livrările de petrol către țările care au introdus plafoane de preț la țițeiul și produsele petroliere rusești, potrivit Kremlinului, relatează CNN.
„Sunt interzise livrările de petrol și produse petroliere rusești către entități juridice și persoane fizice străine, dacă în contractele pentru aceste livrări se prevede, direct sau indirect, utilizarea unui mecanism de fixare a prețurilor. Interdicția stabilită se aplică în toate etapele livrărilor către cumpărătorul final”, se arată în decretul publicat marți pe site-ul Kremlinului.
Interdicția privind livrările de petrol sub efectul plafonării prețurilor intră în vigoare la 1 februarie 2023 și este valabilă până la 1 iulie 2023.
Mai multe detalii: Vladimir Putin a interzis exporturile de petrol rusesc către țările care au impus plafoane de preț
Cele 10 previziuni ale lui Medvedev pentru 2023
Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai loiali aliați ai lui Vladimir Putin care a primit o nouă funcţie în această săptămână, a prezis pentru 2023 un război între Germania şi Franţa şi un război civil în SUA, în urma căruia Elon Musk va deveni preşedinte, informează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
În lista predicţiilor lui pentru 2023, publicate pe conturile sale de Telegram şi de Twitter, el a mai anticipat o întoarcere a Regatului Unit în UE, care în schimb se va prăbuşi.
Mai multe detalii: Un război civil în SUA, în urma căruia Musk va ajunge președinte, și un conflict între Germania şi Franţa, printre previziunile lui Dmitri Medvedev pentru 2023
Ucraina a recuperat trupurile a 42 de soldați căzuți la datorie
Trupurile a 42 de militari căzuți la datorie au fost returnate Ucrainei de către forțele ruse în cadrul unui alt transfer organizat de Biroul Comisarului pentru Persoane Dispărute și de forțele de ordine ucrainene, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Reintegrării, potrivit The Kyiv Independent.
În total, corpurile neînsuflețite a 869 de soldați ucraineni au fost returnate începând din 20 mai, când a avut loc numirea Comisarului.
Germania îşi va deconecta ultimele centrale atomoelectrice în primăvara lui 2023
Germania îşi va deconecta anul viitor, în luna aprilie, ultimele reactoare nucleare aflate în funcţiune, scrie Agerpres citând agenția spaniolă de presă EFE. Măsura era preconizată pentru decembrie 2022, dar care a fost amânată din cauza dificultăţilor în aprovizionarea cu energie provocate de războiul din Ucraina şi de dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc.
Reactoarele nucleare Isar 2 şi Neckarwestheim 2 (ambele din sud), precum şi Emsland (vest), ar fi trebuit să fie deconectate pe 31 decembrie, conform unei foi de parcurs stabilite în 2011.
Mai multe detalii: Germania îşi va deconecta ultimele centrale atomoelectrice în primăvara lui 2023. Scholz a fost cel care a insistat ca acestea să rămână în funcțiune
Lavrov face apel la Occident la maximă reținere „pentru a minimiza riscurile nucleare”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat, într-un interviu acordat marți agenției de presă TASS, că Occidentul trebuie să dea dovadă de reținere în chestiunile nucleare, informează CNN.
„Continuăm să facem apel la Occident să dea dovadă de maximă reținere în acest domeniu extrem de sensibil. Pentru a reduce la minimum riscurile nucleare, este important ca în practică să rămânem angajați față de postulatul inadmisibilității războiului nuclear, confirmat de țările din cadrul grupului celor cinci state nucleare în declarația comună din 3 ianuarie 2022”, a declarat el pentru agenția TASS, controlată de statul rus.
„În conformitate cu logica stabilită în document, orice confruntare militară între puterile nucleare trebuie să fie prevenită, deoarece implică riscul unor catastrofe”, a mai spus șeful diplomației ruse.
Mai multe detalii: Serghei Lavrov cere Occidentului maximă reținere „pentru a minimiza riscurile unui război nuclear”. Ce spune despre relațiile cu SUA
Putin le-a oferit inele de aur liderilor CSI, într-un summit la Sankt Petersburg
Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit luni seară, în cadrul unui summit informal desfășurat la Sankt Petersburg, inele simbolice încrustate cu aur liderilor fostelor republici sovietice care alcătuiesc acum Comunitatea Statelor Independente (CSI), dominată de Moscova, scrie The Moscow Times.
Summitul a avut loc pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat o criză atât în relațiile Rusiei cu Occidentul, cât și în interiorul CSI.
„Trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar dezacorduri și între statele membre ale Comunității”, a declarat Putin, într-o rară recunoaștere publică a tensiunilor care mocnesc în cadrul organizației.
Mai multe detalii: Putin le-a dăruit inele de aur liderilor CSI, în cadrul reuniunii de la Sankt Petersburg. Doar Lukașenko și-a pus pe deget cadoul
Ministrul ucrainean al Energiei se teme de noi atacuri ale rușilor în noaptea de Anul Nou
Situația energiei electrice în Ucraina rămâne „cu adevărat dificilă” din cauza riscului persistent de bombardamente rusești, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, avertizând că în ajunul Anului Nou s-ar putea înregistra „daune maxime asupra sistemului energetic” al țării, informează CNN.
Vorbind marți la televiziunea ucraineană, Halushchenko a declarat că Ucraina încearcă să folosească timpul dintre atacurile rusești pentru a reduce deficitul de energie prin creșterea producției de electricitate și, de asemenea, pentru a crește capacitatea de a transmite electricitate.
În timpul sărbătorilor, riscul de noi bombardamente ar putea fi mai mare, a adăugat Halushchenko.
Mai multe detalii: Ucraina se teme de noi atacuri ale rușilor asupra infrastructurii de energie în noaptea de Anul Nou: „Ei sunt legați de anumite date”
Bahmut rezistă „curajos”, afirmă ministrul adjunct al Apărării din Ucraina
Orașul Bahmut din regiunea ucraineană Donețk rezistă „curajos”, în pofida eforturilor concentrate ale forțelor ruse de a avansa, a declarat marți ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potrivit CNN.
„Bahmut este cu adevărat fortăreața noastră estică acum. Într-adevăr, inamicul și-a concentrat acolo majoritatea eforturilor, a echipamentelor militare și a armelor”, a declarat Maliar, într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, adăugând: „Ei (rușii, n.r.) și-au stabilit sarcina de a ajunge la granițele regiunii Donețk până la sfârșitul acestui an calendaristic. Ei nu mai pot ține acea linie de front imensă, așa că aleg câteva părți unde își pot concentra eforturile la maximum și li se pare că acesta este cel mai ușor obiectiv”.
„Dar puteți vedea cu cât curaj rezistă Bahmut, cât de mult soldații noștri provoacă pierderi inamicului și inamicul pur și simplu nu poate avansa mai departe”, a mai spus ea. „A existat un ușor avans, dar inamicul a fost împins afară”, a adăugat Hanna Maliar.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat marți că în direcțiile Bahmut și Avdiivka forțele ruse au provocat pagube bombardând peste 25 de așezări, inclusiv Bilohorivka, Bahmut, Klishchiivka, Bila Hora, Kurdiumivka, Vodiane, Pervomaiske, Maryinka și Novomykhailivka din regiunea Donețk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut luni seara că situația de pe frontul din Bahmut și din alte zone din estul regiunii Donbas este „dificilă, dureroasă”.
Guvernatorul din Luhansk: Rusia „aduce o cantitate uriașă de rezerve” pentru a lupta în Kreminna
Orașul ucrainean Kreminna, situat la nord-vest de Lisichansk, continuă să fie o zonă în care se duc lupte grele, în timp ce armata rusă continuă să își reînnoiască forțele de acolo, a declarat marți șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serhii Haidai, potrivit CNN.
„Trupele de ocupație ruse au reușit să construiască o apărare foarte puternică într-o lună, chiar puțin mai mult. Ele aduc acolo o cantitate uriașă de rezerve și echipamente. Își reînnoiesc constant forțele”, a declarat Haidai.
El a precizat că militarii ruși au suferit un număr mare de pierderi „dar ei continuă să aducă [personal] nou, pentru că înțeleg că dacă pierd Kreminna, în principiu, întreaga linie de apărare se va prăbuși”.
CNN notează că nu a reușit să verifice numărul de victime înregistrate de ruși.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut luni seară că situația de pe linia frontului din Bahmut, Kreminna și alte zone din regiunea estică Donbas este „dificilă, dureroasă”, în timp ce forțele ruse folosesc toate resursele pe care le au la dispoziție „pentru a reuși cel puțin un avans”.
Orașul Kreminna din regiunea Luhansk din estul Ucrainei a fost ocupat de ruși încă din primăvară.
Kreminna se află pe un drum cheie nord-sud de la Svatove, pe care trupele ruse îl foloseau pentru a se realimenta și care a devenit și mai important pentru ele după ce trupele ucrainene au preluat orașul Kupiansk, un centru de realimentare situat la nord-vest de Kreminna și Svatove. Pierderea orașului Kreminna ar limita capacitatea Rusiei de a-și realimenta trupele din orașul-cheie Severodonețk.
Haidai a declarat că drumul a rămas sub controlul tirurilor de foc ale armatei ucrainene, ceea ce înseamnă că nu există „nicio modalitate sigură și calmă pentru ocupanți de a aduce echipament sau muniție spre Kreminna folosind acest drum”.
Forțele ucrainene păreau a fi pe punctul de a recuceri Kreminna în urmă cu câteva săptămâni, dar oficialii ucraineni au declarat că înaintarea către oraș este dificile din cauza faptului că rușii au minat zona masiv.
„Fiecare metru este dificil, pentru că totul acolo este minat și ei bombardează în mod constant cu calibru mare”, a declarat Haidai, spunând că situația din Kreminna este „radical diferită de cea din Bahmut”.
„[Trupele ruse] încearcă să bombardeze mai puternic, au ocupat toate pădurile, au minat complet totul și nimeni nu cunoaște harta câmpurilor minate. Prin urmare, este foarte dificil să avansezi”, a declarat Haidai.
Lavrov afirmă că SUA au amenințat cu „eliminarea” lui Putin
Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a afirmat, marți, că reprezentanții Ministerului Apărării al Statelor Unite ar fi amenințat că vor da o „lovitură de decapitare” Kremlinului, informează agenția rusă de presă TASS.
„Washington a mers cel mai departe – acolo unii «oficiali fără nume» de la Pentagon au amenințat că vor da o «lovitură de decapitare» Kremlinului, care de fapt reprezintă o amenințare cu eliminarea fizică a șefului statului rus. Dacă astfel de idei sunt de fapt născocite de cineva, acel cineva ar trebui să se gândească foarte atent la posibilele consecințe ale unor astfel de planuri”, a transmis Serghei Lavrov.
Mai multe detalii: Serghei Lavrov susține că SUA ar fi amenințat cu eliminarea fizică a președintelui rus Vladimir Putin
Un militar rus care a refuzat să lupte în Ucraina a fost condamnat la închisoare
În Kamceatka, Federația Rusă, a 35-a instanță de garnizoană militară a condamnat un militar care a refuzat să participe la războiul din Ucraina la un an și opt luni de închisoare într-o colonie de muncă, informează „Kam-24”.
Bărbatul care este originar din Petropavlovsk-Kamchatsky a fost condamnat în temeiul articolului penal privind refuzul de a participa la operațiuni militare sau de luptă.
Potrivit instanței, pe 6 octombrie, militarul a fost dus la departamentul de investigații militare al garnizoanei Petropavlovsk-Kamchatsky. A refuzat să meargă în zona de război, în ciuda mobilizării anunțate în Rusia.
Potrivit instanței, militarul a încălcat statutul forțelor armate ale Rusiei, precum și „normele de drept disciplinar”.
Putin a aprobat acordarea de pașapoarte locuitorilor din cele patru regiuni din Ucraina anexate de Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni, prin decret, acordarea de paşapoarte locuitorilor celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de către Rusia – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Decretul prezidenţial include un regulament privind solicitarea şi acordarea de documente de identitate ruse persoanelor care renunţă la cetăţenia ucraineană. Prevederea include minorii cu vârste sub 14 ani, care pot deveni automat cetăţeni ruşi, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS.
Paşaportul nu va fi acordat sub nicio formă în cazul în care un rezident al uneia dintre cele patru regiuni ucrainene anexate refuză să jure loialitate statului rus.
Solicitanţii trebuie să ridice personal paşaportul la nu mai târziu de 10 zile de la depunerea actelor necesare, potrivit decretului.
Herson, bombardat din nou de ruși. O grădiniță și o stație medicală de urgență, avariate
Șeful administrației militare a regiunii Ucrainei de Est, Yaroslav Ianușevici, a transmis că rușii au tras focuri de artilerie asupra unei întreprinderi din Herson, iar în urma bombardamentului au fost avariate o grădiniță și o stație de ambulanță și asistență medicală de urgență.
„Invadatorii ruși au atacat cu artilerie o întreprindere de infrastructură critică din Herson. Geamurile au fost sparte nu numai în clădirea întreprinderii, ci și la o stație de asistență medicală de urgență, la o grădiniță și o casă. Nu au fost victime”, a anunțat Yaroslav Ianușevici.
Ucrainenii anunță că armata rusă pregăteşte o operaţiune de evacuare forţată şi urgentă în Energodar
Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei a anunțat, marți, că armata rusă pregăteşte o operaţiune de evacuare în Energodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei.
„Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Energodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze”, au declarat sursele citate.
Potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean, „se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea)”, teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014.
„În principiu, „evacuarea” trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, potrivit centrului menţionat.
Residents of #Enerhodar, where the #Zaporizhzhia nuclear power plant is located, are going to be „evacuated” to #Crimea, according to the #Ukrainian Center for National Resistance. pic.twitter.com/NHMbxfEz2A
— NEXTA (@nexta_tv) December 27, 2022
Opt oameni, dintre care patru copii, au fost împușcați de ruși în Makiivka, susțin ucrainenii
Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a transmis, pe Telegram, că opt persoane au fost executate în noaptea de luni spre marți în satul Makiivka, aflat în zona ocupată de ruși din regiunea Donețk.
„Noaptea, în zona ocupată Makiivka a avut loc o crimă teribilă. Opt persoane, dintre care patru copii, au fost împușcate. Dimineața, poliția de ocupație a anunțat descoperirea crimei și reținerea unui local presupus suspect că ar fi vrut pur și simplu să fure o mașină. Este o minciună. Rușii nu dau multe detalii”, a scris Petro Andriușcenko.
Potrivit oficialului ucrainean, crima „a avut un caracter deschis naționalist”, întrucât a fost ucisă o familie de naționalitate romă. În plus, toți cei uciși au răni de gloanțe la cap, provocate de gloanțe trase de la mică distanță.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 103.220 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 620 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 3.016 de tancuri, 6.024 de blindate, 1.998 de sisteme de artilerie, 283 de avioane și 283 de eliocoptere.
Informații britanice: Rușii au transferat unități din Armata 1 tancuri de gardă în Belarus
Ministerului Britanic al Apărării a transmis, marți, în comunicatul zilnic privind războiul din Ucraina, că Rusia a transferat recent în Belarus o parte din unitățile care fac parte din Armata 1 tancuri de gardă.
„Elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă s-au numărat printre forțele ruse care au fost transferate recent în Belarus. Această formațiune a fost probabil pregătită înainte de deplasare. Este puțin probabil să aibă unitățile de sprijin necesare pentru a fi pregătită pentru luptă”, se notează în raport.
Rusia caută să ajungă la granița regiunii Donețk până la sfârșitul anului, potrivit Ministerului ucrainean al apărării
Rusia și-a stabilit obiectivul de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk până la sfârșitul anului, a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Malyar, într-un interviu televizat, citat de The Kyiv Independent.
Regiunea Donbas, alcătuită din regiunile estice Donețk și Luhansk, este scena celor mai intense lupte din acest moment.
Rusia a invadat și ocupat regiunile pentru prima dată în 2014, inclusiv capitala din Donețk. De la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, forțele ruse au ocupat aproape toată regiunea Luhansk și câteva părți din Donețk.
Malyar a mai spus că orașul Bahmut din regiunea Donețk este „fortăreața de est” a Ucrainei, unde Rusia a concentrat cele mai multe echipamente și arme.
”A existat o ușoară înaintare (în Bahmut), dar inamicul a fost împins afară. Astăzi, inamicul încearcă să încercuiască orașul, dar nu reușește”, a mai spus adjuncta ministrului ucrainean al apărării.
Ministerul britanic al apărării: Luptele se concentrează în jurul orașului Bahmut, din Donețk
În ultimele 48 de ore, luptele din Ucraina au rămas concentrate în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk și lângă Svatove din Luhansk, potrivit celui mai recent raport al Ministerului apărării din Regatul Unit, citat de The Guardian.
„Rusia continuă să inițieze atacuri frecvente la scară mică în aceste zone, deși puțin teritoriu a fost cucerit”, scrie în raportul specialiștilor de la Londra.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 27 December 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) December 27, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/tmY17jcQQk
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/zSgoRgPkUe
Patru soldați ucraineni au fost uciși într-o misiune pe teritoriul Rusiei
Cei patru soldați ucraineni au fost uciși în timp ce se aflau într-o misiune specială de recunoaștere în apropierea regiunii rusești Breansk, situată la granița de nord a Ucrainei, relatează The Kyiv Independent.
Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a raportat pentru prima dată decesele, informația fiind ulterior confirmată pe Telegram de soldatul ucrainean Ievhen Karas.
Cei patru soldați au fost identificați ca fiind Iuri Horovets, de 34 de ani, Maksim Mikhailov, 32 de ani, Taras Karpiuk, 38 de ani, și Bohdan Liahov, 19 ani.
Karas precizează că, judecând după publicate de FSB, crede că soldații au fost uciși de explozia unor mine.
Întreruperi de urgență ale curentului electric la Kiev, marți dimineața
În capitala Ucrainei și în regiunea Kiev au loc întreruperi de urgență ale alimentării cu electricitate, în dimineața zilei de marți, 27 decembrie, a anunțat compania privată din industria energetică DTEK, citată de publicața Pravda.
”Inginerii din domeniul energiei electrice ai DTEK, împreună cu specialiștii de la NPC Ukrenergo, alte servicii de urgență și autoritățile de stat fac tot posibilul pentru a stabiliza situația cât mai curând posibil”, a anunțat compania.
”Aceasta este o măsură necesară pentru a echilibra sistemul energetic și a evita defecțiunile echipamentelor. Programele de oprire pentru stabilizare nu sunt încă în vigoare”, au adăugat reprezentanții DTEK.
Luptele din Donbas sunt „dificile și dureroase”, spune Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că luptele din orașele estice Bahmut, Kreminna și din alte zone din Donbas sunt ”dificile și dureroase” pentru trupele țării sale, relatează The Guardian.
Referindu-se la zonele din estul Ucrainei, Zelenski a spus, în mesajul său de luni seară, că ”ocupanții folosesc toate resursele pe care le au la dispoziție – și sunt resurse semnificative – pentru a obține cel puțin un avans”.
Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat luni că peste 60% din infrastructura din orașul Bahmut, care a fost scena unor lupte intense, este parțial sau complet distrusă.
”Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bahmut. Inamicul menține tactica pământului pârjolit”, a spus oficialul ucrainean.
Kuleba: Sistemul de rachete Patriot va fi operațional în Ucraina în mai puțin de șase luni
În urma anunțului de săptămâna trecută, potrivit căruia SUA vor furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot, ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că administrația președintelui american Joe Biden are un plan special pentru ca bateria să fie operațională în mai puțin de șase luni, relatează The Kyiv Independent.
Pregătirea va dura ”mult mai puțin de șase luni”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru Associated Press, fără să ofere un orizont de timp precis, dar precizând că antrenamentul va avea loc în afara Ucrainei.
Antrenamentul pentru operarea sistemului Patriot, care implică de obicei 90 de soldați, durează până la un an, potrivit unor rapoarte citate de publicația ucraineană.
Publicația Politico relata, pe 23 decembrie, că Pentagonul ia în considerare posibilitatea de a instrui soldații ucraineni pentru a opera sistemul Patriot la o bază militară din Statele Unite.
Anterior, forțele americane plănuiau să instruiască trupele Kievului într-o țară terță, cel mai probabil în Germania, înainte de desfășurarea sistemului Patriot în Ucraina.
Patriot este cea mai avansată armă de apărare antiaeriană din arsenalul american.
Ucraina anunță că a neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice ale Rusiei de la începutul lui 2022
De la începutul anului, Rusia a lansat peste 4.500 de atacuri cibernetice care au vizat Ucraina și care au fost neutralizate, a declarat Ilia Vitiuk, şef al departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), citat de AFP, relatează Agerpres.
”Țara agresoare lansează în medie peste zece atacuri cibernetice pe zi. Din fericire, societatea ucraineană nici măcar nu ştie de o mare parte dintre ele. (…) Am intrat în 2022 cu opt ani de experienţă de război hibrid. (…) În momentul invaziei, eram deja pregătiţi pentru cele mai rele scenarii”, a spus oficialul, într-un interviu pentru postul de televiziune ”My-Ukraine”.
În 2020, Ucraina a înregistrat aproximativ 800 de atacuri cibernetice, iar în 2021, peste 1.400, mai precizează sursa citată.
Lavrov: Ucraina îndeplinește propunerile Rusiei sau armata noastră va lua o decizie
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că Ucraina cunoaște bine propunerile Moscovei și, fie le îndeplinește, fie armata rusă va lua o decizie privind evoluția situației, relatează agenția rusă de presă TASS, citată de Reuters.
”Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care decurg de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute inamicului. Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a spus luni, 26 decembrie, șeful diplomației de la Moscova.
În septembrie, Rusia a anunțat că a anexat regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, după ce au organizat referendumuri care au fost respinse ca false și ilegale de Kiev și aliații săi.
Președintele rus Vladimir putin a declarat recent că Moscova este deschisă negocierilor și a dat vina pe Ucraina și pe Occident pentru faptul că discuțiile nu au avut loc până acum.
Armata ucraineană anunță că a respins mai multe atacuri rusești în jurul oraşului Bahmut
Forţele ucrainene au respins, în ultimele 24 de ore, mai multe atacuri ale rușilor în zona din jurul oraşului Bahmut, din regiunea estică Doneţk, a anunțat luni Statul Major General al Ucrainei, potrivit agenției germane de presă DPA, citată de Agerpres.
Artileria ucraineană a lovit trupele ruse din satul Polovinkino, din provincia vecină Luhansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi, a susținut conducerea armatei ucrainene, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale despre evoluția conflictului.
Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, din sudul țării, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, menționează Statul Major General ucrainean.
Zelenski anunță că 9 milioane de ucraineni nu au curent electric nici acum
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 26 decembrie, că lipsurile în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică persistă, aproape nouă milioane de oameni rămânând în continuare fără curent electric, informează Reuters.
Zelenski a afirmat, în obișnuitul său discurs video adresat națiunii, că angajații din sectorul energetic care repară rețeaua electrică după atacurile repetate ale Rusiei cu rachete și drone au reconectat mulți utilizatori în perioada Crăciunului, dar problemele încă nu au fost rezolvate.
Mai multe detalii: Zelenski: „Penuria de energie persistă, aproape 9 milioane de ucraineni sunt fără curent electric”. Ce se întâmplă pe front
Medvedev, numit de Putin prim-vicepreședinte al Comisiei Militar-Industriale a Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Dmitri Medvedev, fost premier și președintele al țării, într-o nouă funcție – cea de prim-vicepreședinte al Comisiei Militar-Industriale, potrivit unui decret publicat de guvern, informează CNN.
Decretul semnat de Putin prevede modificări la nivelul Comisiei Militar-Industriale, numindu-l în funcția de prim-vicepreședinte al acestui for pe Medvedev, care în prezent este și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Mai multe detalii: Medvedev a primit o nouă funcție din partea lui Putin, fiind cooptat în conducerea forului care gestionează complexul militar-industrial al Rusiei
Ucraina acuză Rusia că încalcă acordul privind cerealele
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat pe 26 decembrie că unele dintre navele care au plecat din Ucraina în baza acordului pentru cereale au fost blocate în apele turcești, așteptând să fie inspectate de peste o lună. Ucraina acuză delegația rusă că a oprit în mod deliberat procesul.
În total, 99 de nave așteaptă în prezent să fie inspectate în strâmtoarea Bosfor, dintre care 72 se îndreaptă spre vest pentru a fi încărcate în porturi și 27 transportă deja produse agricole ucrainene.
„Acesta este rezultatul acțiunilor intenționate ale delegației ruse în Centrul Comun de Coordonare care vizează încetinirea procesului de inspecție a navelor”, a spus Ministerul Infrastructurii.
Navele au fost trimise în cadrul acordul semnat în iulie de Ucraina, Rusia și Turcia, care are ca scop deblocarea exporturilor de cereale ucrainene. Centrul Comun de Coordonare a fost înființat pentru a coordona punerea în aplicare a acordului, iar fiecare parte la acord are reprezentanți în cadrul acesteia.
Mai devreme, ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, a declarat că peste 15 milioane de tone de produse au părăsit Ucraina în baza acordului. Aproximativ 44% din toate produsele exportate au fost livrate în Europa, 29% au fost trimise în Asia, 15% în Turcia și 12% în țări africane.
Peste 60% din infrastructura din Bahmut, distrusă
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat pe 26 decembrie că peste 60% din infrastructura orașului Bahmut, este parțial sau total distrusă.
„Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bakhmut. Inamicul folosește tactica pământului pârjolit”, a spus el.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, Serhi Cherevati, a declarat că zonele Bahmut și Avdivka din regiunea Donețk rămân locurile cu cele mai puternice ostilități în stadiul actual al războiului. El a precizat că au existat 28 de episoade de lupte și 225 de bombardamente de artilerie și tancuri rusești în zona Bahmut numai pe 26 decembrie.
Pe 25 decembrie, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că progresele Rusiei în apropiere de Bahmut au încetinit în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a spune dacă eforturile Rusiei de a lua orașul ajung la final.
Ucraina a lovit mai multe zone de concentrare a personalului rus
Ucraina a folosit rachete și artilerie pentru a lovit patru puncte de control și șase zone de concentrare a trupelor ruse în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În aceeași perioadă, forțele ruse au efectuat 19 atacuri cu sisteme de lansare multiplă de rachete, a precizat armata ucraineană.
Potrivit Statului Major General, trupele ruse continuă să-și concentreze eforturile pe ofensivele în direcțiile Bahmut și Liman în regiunea estică Donețk, încercând în același timp să-și îmbunătățească pozițiile tactice în direcțiile Kupiansk, Avdivka și Zaporojie.
Serviciul de Securitate a demascat o metodă folosită de bărbații cu vârstă de recrutare pentru a părăsi Ucraina
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pe 26 decembrie că a demascat modul prin care doi oameni de afaceri din nordul regiunii Cernihiv ar fi ajutat bărbați cu vârstă de recrutare să treacă ilegal granița în Uniunea Europeană.
Potrivit SBU, suspecții cereau 5.000 de dolari pentru înregistrarea bărbaților ca voluntari în baza de date de stat. Statutul de voluntar elimina interdicția de a părăsi țara.
În timpul perchezițiilor la locuințele și locurile de muncă ale suspecților, oamenii legii au descoperit numerar, timbre false și două puști Kalashnikov.
De la începutul invaziei ruse, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, considerați apți pentru serviciul militar, le este interzis să părăsească țara, cu excepția anumitor situații.
Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat, peste 8.000 de bărbați au încercat să părăsească țara în mod ilegal până la jumătatea lunii septembrie.
Kuleba anunță că Ucraina vrea negocieri de pace până în februarie
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina va face tot posibilul pentru a câștiga războiul în 2023, dar diplomația joacă întotdeauna un rol important, potrivit The Guardian.
„Fiecare război se încheie într-un mod diplomatic. Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a subliniat oficialul.
Kuleba a spus că guvernul ucrainean ar dori să aibă un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, iar Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru că nu este vorba despre a face o favoare unei anumite țări ci de a aduce pe toată lumea la un numitor comun.
El l-a indicat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, drept un posibil mediator pentru discuțiile de pace. „S-a dovedit a fi un mediator și un negociator eficient și, cel mai important, un om cu principii și integritate. Așa că am saluta participarea lui activă”, a spus Kuleba.
vudejea • 27.12.2022, 08:45
E bine ca incep sa vorbeasca despre pace desi acest razboi nu ar fi trebuit sa inceapa...Sunt 15-18 milioane de rusi in Ucraina si "spalatoria" nu a prezentat cum s-a ajuns la razboi, despre cum la manifestatiile naziste din Kiev zeci de mii de oameni strigau "moarte rusilor, moarte copiiilor rusi", sau despre 8 ani de bombardamente asupra oraselor separatiste , etc-etc. Am si eu o curiozitate, despre cine vorbeste in 2016 acest profesor-doctor in stiinte politice american? La cine se refera cand spune ca incurajeaza? https://www.bitchute.com/video/54FaDnBcy5T0/
Yefitah • 28.12.2022, 00:08
vudejea • 27.12.2022, 08:45
E bine ca incep sa vorbeasca despre pace desi acest razboi nu ar fi trebuit sa inceapa...Sunt 15-18 milioane de rusi in Ucraina si "spalatoria" nu a prezentat cum s-a ajuns la razboi, despre cum la manifestatiile naziste din Kiev zeci de mii de oameni strigau "moarte rusilor, moarte copiiilor rusi", sau despre 8 ani de bombardamente asupra oraselor separatiste , etc-etc. Am si eu o curiozitate, despre cine vorbeste in 2016 acest profesor-doctor in stiinte politice american? La cine se refera cand spune ca incurajeaza? https://www.bitchute.com/video/54FaDnBcy5T0/
*** Politica nu se învață de pe tik tok, citiți cărțile scrise de Anna Politkovskaya și o să vedeți Rusia adevărată. :)
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.
vudejea • 28.12.2022, 09:49
Yefitah • 28.12.2022, 00:08
*** Politica nu se învață de pe tik tok, citiți cărțile scrise de Anna Politkovskaya și o să vedeți Rusia adevărată. :)
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.
:)) Man, nu am pretentia or aroganta ca as stii politica...Probabil spui ca se invata la scoala :)) Adica, exact ce intrebam si eu or acest profesor-doctor in stiinte politice la universitati din Sua, nu stie politica? Stii tu ca ai citit o carte, una anume. Lasa-i pe rusi asa cum sunt ei, rai si betvi, buni si betivi, nebuni si betivi...Si pe arabi sa-i lasi, pe asiatici si pe hindusi sau budisti...Fara sa stiu politica consider ca-i o nemernicie si o aroganta ce trebuie pedepsita sa cauti sa impui altora valorile tale, felul tau de a trai, adica ce face colonialismul de mii de ani....Altfel ar fi daca esti perfect, ar fi justificat...Asadar, Sua, UE si restul lumii occidentale sunt perfecte? In Sua esti arestat daca nu-ti platesti factura de gunoi si impuscat daca ai piele neagra iar daca n-aii asigurare medicala mori de o masea infectata... Daca vorbesti despre trecut, atunci hai sa vorbim despre cine a provocat doua razboaie si toate nenorocirile mondiale cu zeci si sute de milioane de morti, cu cele mai cumplite atrocitati din istorie...Occidentul e departe de a fii perfect , departe de a avea dreptul sa impuna ceva , cuiva...Asa ca sa lasam raii, bunii si nebunii din alte parti si sa facem ce putem pentru cei de langa noi