Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 315.
Șmihal: Ucraina trebuie să treacă la o „armată puternică pe bază de contract” după încheierea războiului cu Rusia
Premierul ucrainean Denis Șmihal a anunțat marți că Ucraina va trece la o „armată puternică pe bază de contract”, urmând ca țara să renunțe la actualul sistem de recrutare pentru serviciul militar, după încheierea războiului din Rusia, informează The Kyiv Independent.
Ucraina a anunțat mobilizarea generală a bărbaților de vârstă militară la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Potrivit cifrelor citate de ministrul apărării, Oleksii Reznikov, în iulie, 700.000 de bărbați au fost recrutați în forțele armate ucrainene, alături de 60.000 în serviciul gărzii de frontieră, 90.000 în Garda Națională și 100.000 în poliție.
Șmihal a subliniat, de asemenea, importanța de a oferi fiecărui ucrainean abilitățile și cunoștințele necesare pentru a-și apăra țara în cazul unui atac.
El a spus că armata ucraineană depune eforturi active pentru atingerea standardelor NATO pe câmpul de luptă, folosind principiile organizației militare privind planificarea strategică, instruirea, pregătirea militarilor și modul în care războiul poate fi purtat.
„Un alt summit NATO va avea loc la Vilnius în luna iulie. Ne pregătim pentru acesta acum. Ne străduim să asigurăm locul Ucrainei în sistemul de securitate transatlantic”, a mai declarat el.
Armata ucraineană: Rusia continuă să se concentreze pe cucerirea orașului Bahmut din Donețk
Trupele ruse continuă să își concentreze eforturile pe acțiunile ofensive în direcția orașului Bahmut, în încercarea de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, a transmis marți Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit CNN.
„Ocupanții ruși nu renunță la planurile lor de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk. Principalele eforturi se concentrează pe menținerea potențialului ofensiv și pe refacerea pierderilor”, a precizat Statul Major General, în actualizarea zilnică a informațiilor operaționale privind invazia rusă.
„Ocupanții ruși fac încercări de a îmbunătăți situația tactică la direcțiile Lîman și Avdiivka și de a întări gruparea care luptă în direcția Novopavlivka, în detrimentul unităților redislocate din direcția Herson”, a adăugat conducerea armatei ucrainene.
Statul Major General a precizat că Rusia continuă să mențină o prezență militară în zonele de frontieră dintre Belarus și Rusia, dar nu există „semne de formare a unor unități ofensive”.
În actualizarea situației de marți, conducerea armatei ucrainene a adăugat că Rusia a efectuat opt atacuri aeriene și a bombardat Ucraina de 18 ori cu lansatoare de rachete multiple.
De luni de zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, consilierii și generalii săi au catalogat bătăliile pentru Bahmut „feroce” și „dificile”. Asaltul rușilor asupra orașului l-a lăsat în ruine, dar l-a transformat într-un simbol al rezistenței ucrainene. Zelenski a propulsat orașul pe scena mondială atunci când a discutat despre el în timpul discursului său ținut în Congresul SUA, pe 22 decembrie, vorbind despre Bahmut timp de 6 minute.
Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, afirmă cancelaria prezidențială a Ucrainei
Armata rusă continuă să vizeze sistemul energetic și infrastructura civilă a Ucrainei, a declarat marți, 3 ianuarie, Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului cancelariei președintelui ucrainean, într-un mesaj video în care a rezumat informațiile privind atacurile efectuate de ruși în ultimele 24 de ore, informează CNN.
Liniile electrice și mai multe clădiri civile au fost avariate în urma bombardamentelor rusești în localitatea Chervonohryhorivka din regiunea Dnipropetrovsk, a precizat el. „Orașul Nikopol a fost atacat, dar obuzele au căzut într-o zonă deschisă”, a spus Timoșenko.
„În direcția Donețk, orașele Bahmut și Kurakhove au fost și ele bombardate”, a continuat el. „O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în bombardamentul asupra orașului Kurakhove. Un obuz a zburat direct într-o clădire înaltă. Instalația de alimentare cu apă din oraș a suferit pagube”, a detaliat Timoșenko.
Regiunea Kievului a fost bombardată de două ori cu rachete de croazieră Iskander. „O zonă rezidențială, un patioar și o zonă industrială au înregistrat pagube. O persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită”, a adăugat el.
Mai multe detalii: Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă a Ucrainei, anunță cancelaria lui Zelenski. Regiunea Zaporojie a fost bombardată de 86 de ori
Oligarhii ucraineni și-au văzut averile diminuate drastic, în urma invaziei ruse
Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a creat unele victime „colaterale” – şi anume oligarhii ucraineni, scrie publicaţia Politico într-un articol despre aceştia, potrivit Agerpres. Spre exemplu, cel mai bogat om de afaceri ucrainean și-a văzut, în lunile care au trecut de la debutul conflictului, averea diminuată cu aproape 10 miliarde de dolari.
Ucraina este de mult timp considerată ca fiind una dintre cele mai corupte ţări ale lumii, o mare parte din avuţia sa, posturile TV, minele, băncile, comerţul, agricultura, sectorul imobiliar şi altele fiind controlate de un număr restrâns de afacerişti, respectiv câteva zeci.
Dar invazia rusă le-a diminuat drastic averile, iar influenţa lor politică a intrat în declin. Preşedintele Volodimir Zelenski, el însuşi susţinut de un oligarh în campania sa electorală, a impus încă dinaintea războiului o lege de „dezoligarhizare” menită să reducă din influenţa politică dobândită de oligarhi. Iar războiul început în februarie a consolidat acest efort, Zelenski nemaiavând nevoie de susţinerea politică şi financiară a acestora.
Mai multe detalii: Oligarhii ucraineni s-au trezit cu averile diminuate drastic în urma invaziei ruse. Câți bani au pierdut anul trecut
Șeful armatei ucrainene detaliază „luptele crâncene” de pe linia frontului din Luhansk într-o convorbire cu generalul Milley
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a descris luptele care se dau de pe linia Kreminna-Svatove, în estul regiunii Luhansk, în prima sa convorbire telefonică din noul an cu cel mai important general american, șeful Statului Major Reunit, Mark Milley, informează CNN.
Generalul Valeri Zalujni i-a mulțumit, de asemenea, lui Milley pentru „sistemele de rachete antiaeriene fabricate în străinătate, furnizate cu ajutorul său activ”.
În cadrul convorbirii, el a detaliat cum, din 31 decembrie 2022 și până marți dimineață, Rusia „a lansat 14 rachete de croazieră” asupra Ucrainei și a desfășurat 94 de drone iraniene Shahed-136.
„I-am spus despre schimbările în situația operațională și strategică, în primul rând pe uscat și în spațiul aerian al Ucrainei”, a anunțat Zalujni marți, pe Twitter.
„Lupte aprige au loc de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, de asemenea în direcția Lisichansk. Cea mai dificilă situație rămâne în zona Soledar-Bahmut-Mayorsk, rușii încearcă practic să avanseze peste cadavrele lor, dar unitățile Forțelor de Apărare ucrainene constrâng ofensiva inamicului”, a susținut Zalujni.
Orașul ucrainean startegic Kreminna a fost ocupat de forțele ruse încă din primăvara anului 2022 și este situat pe un drum cheie nord-sud dinspre Svatove, pe care trupele ruse îl foloseau pentru a transporta provizii. Pierderea orașului Kreminna ar limita capacitatea Rusiei de a-și realimenta trupele din orașul Severodonețk.
Șeful armatei ucrainene a declarat că forțele sale au reușit să mențină pozițiile și să continue eforturile de contraofensivă în direcția regiunii Donețk.
De asemenea, el a mai afirmat că trupele ucrainene au menținut „în siguranță” liniile defensive în direcția Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, „și au depus eforturi pentru protejarea împotriva bombardamentelor ostile din Herson, în primul rând a civililor și a instalațiilor de infrastructură critică a orașului”.
Guvernator ucrainean: Un depozit de muniții al rușilor a fost distrus în orașul Svatove, pe linia frontului din Luhansk
Armata ucraineană a distribuit o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată distrugerea unui depozit de muniții rusești în orașul Svatove, situat în regiunea estică Luhansk, relatează CNN.
Serhii Haidai, șeful ucrainean al administrației militare din regiunea Luhansk, a afirmat luni, pe Telegram, că forțele ruse aduc, de două săptămâni, muniție în orașul ocupat Svatove.
„Forțele armate ale Ucrainei au urmărit, observând numărul de vehicule Ural care au sosit la bază… și au așteptat… până când «BAM» – și nu mai există niciun depozit al inamicilor”, a scris Haidai.
Svatove este un centru strategic în Luhansk, care este regiunea ucraineană aflată cel mai mult sub controlul rușilor.
Înregistrarea video, distribuită marți de Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei, arată o clădire cu două camioane în exterior, momentul impactului – suprins pe timp de noapte – și depozitul distrus ulterior. Autoritățile nu au precizat în ce zi a avut loc atacul asupra depozitului.
Putin pregătește populația rusă pentru un nou val de mobilizare
În Rusia au apărut primele semne ale unei „campanii” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a „Văduvelor soldaţilor” i-a solicitat preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească țara, scrie publicația independentă The Moscow Times, preluată de Agerpres.
„Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre”, scrie în apelul aşa-numitelor „văduve”, postat pe canalul de Telegram al organizaţiei.
Autorii – sau autoarele – textului cer de asemenea „să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării”.
Mai multe detalii: O asociație a „văduvelor soldaților” ruși îi cere lui Putin să închidă granițele. Este primul semn că Moscova pregătește o nouă mobilizare
Putin intenționează să discute miercuri Erdogan
Președintele rus Vladimir Putin intenționează să discute miercuri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de știri Interfax, potrivit Al Jazeera.
Cei doi lideri au avut mai multe convorbiri telefonice de când Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie a anului trecut. Turcia a acționat ca mediator, alături de Națiunile Unite, în 2022 pentru încheierea acordului care a permis reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Putin ordonă proiecția unor documentare dedicate ofensivei din Ucraina
Președintele Vladimir Putin a ordonat marți guvernului său să organizeze, până în luna februarie, proiecția în cinematografe a filmelor documentare dedicate invaziei Ucrainei și luptei împotriva ideologiei „neonaziste”, scrie AFP, citată de The Moscow Times.
Kremlinul a precizat, într-un comunicat de presă, că Ministerul Culturii are termen până la 1 februarie pentru a pune în aplicare ordinul.
Liderul rus a ordonat Ministerului Apărării să acorde asistență cineaștilor ruși care vor produce documentare dedicate „eroismului participanților la operațiunea militară specială”, a precizat Kremlinul, folosind astfel termenul oficial folosit pentru a desemna ofensiva din Ucraina.
Mai multe detalii: Vladimir Putin ordonă proiecția în cinematografe a unor documentare dedicate „eroismului participanților la operațiunea militară specială”
Autoritățile ruse interzic moneda ucraineană în regiunile anexate
Autoritățile ruse au interzis oficial utilizarea monedei naționale ucrainene – grivna – în cele patru regiuni pe care Moscova a decis să le anexeze unilateral în septembrie, scrie think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă evaluarea a sa privind conflictul din Ucraina, potrivit Al Jazeera.
Toate tranzacțiile din părțile ocupate de ruși ale regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie vor trebui să fie efectuate în ruble rusești, precizează think tank-ul.
Russian-Occupied Areas Update:
— ISW (@TheStudyofWar) January 3, 2023
Russian occupation authorities officially banned the use of #Ukraines national currency and announced that all transactions throughout occupied territories in Donetsk, Luhansk, Zaporizhia, and Kherson oblasts must be tendered in the Russian ruble. https://t.co/2p3ZyiprJF
Premierul Șmihal: Ucraina va accelera trecerea la energia verde după atacurile rușilor asupra sectorului energetic
Ucraina își va accelera tranziția către energia verde după atacurile repetate ale rușilor asupra rețelei sale energetice naționale, a anunțat premierul ucrainean Denis Șmihal, potrivit Sky News și The Guardian.
Națiunea asediată se confruntă cu o penurie de energie și pene de curent după atacurile cu rachete și drone rusești.
Oficialii ucraineni spun că atacurile au afectat aproximativ 40% din infrastructura energetică națională.
„Planurile de tranziție la energia verde și de transformare ecologică rămân relevante. Războiul a făcut ca aceste provocări să devină și mai urgente. Vom utiliza mai activ potențialul energiei regenerabile – energie solară, eoliană, generarea de hidrogen, tehnologii pe bază de hidrogen. Atacurile rusești ne împing spre o reformă fundamentală – construirea unui sistem energetic descentralizat. Acesta va fi mai puțin vulnerabil la atacurile inamicului”, a spus Șmihal în cadrul unei reuniuni a guvernului, potrivit Reuters.
Potrivit premierului ucrainean, crearea condițiilor pentru construirea de mini-stații electrice și de mici instalații de generare a energiei electrice va reprezenta o prioritate în acest an.
De asemenea, guvernul de la Kiev se concentrează pe repararea pagubelor și pe consolidarea securității instalațiilor energetice, în special la centralele nucleare, a mai spus el.
Ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a declarat în octombrie că până la aproximativ 50% din instalațiile de energie solară din Ucraina și aproximativ 90% din parcurile eoliene au fost scoase din funcțiune pentru că au fost avariate în timpul războiului sau au fost ocupate de forțele ruse.
Șeful grupului Wagner recunoaște că soldații ruși nu reușesc să avanseze în Bahmut
Trupele ruse au petrecut săptămâni întregi încercând să ocupe o singură casă în principalul oraș contestat din Donbas, Bahmut, a afirmat șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, recunoscând practic că soldații ruși sunt blocați aici, potrivit The Guardian.
Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigojin – un aliat cheie al lui Putin – a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic, plin de cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei deținuți, care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei încă din vară.
În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă și în saci mortuari. O grămadă de cadavre în saci poate fi văzută stivuită până la nivelul umerilor în colțul uneia dintre încăperi. Prigojin poate fi auzit spunând: „Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare. Vor fi trimiși în curând. Cu toții lucrăm în noaptea de Anul Nou. Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puși în sicrie de zinc și se vor întoarce acasă”.
Mai multe detalii: Șeful mercenarilor Wagner recunoaște că trupele ruse sunt blocate în Bahmut. „Uneori le ia săptămâni întregi pentru a captura o casă”
ONU: Peste 6.900 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului
De la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, şi până în prezent, 6.919 civili au fost ucişi, iar alți 11.075 au fost răniţi în Ucraina, a anunţat marţi Biroul ONU pentru drepturile omului, potrivit agenției spaniole de știri EFE, citată de Agerpres.
Aceste cifre sunt de fapt mult mai mari, atrage atenţia ONU, mai ales în regiunile unde se duc lupte intense şi unde activitatea de monitorizare a observatorilor organizaţiei este mai dificilă.
Până la ora actuală, printre cei decedaţi au fost identificaţi 2.737 de bărbaţi, 1.842 de femei, 216 de băieţi şi 175 de fete.
De asemenea, 2.401 de bărbaţi, 1.729 de femei, 321 de băieţi şi 233 de fete au fost răniţi în primele zece luni de război.
În regiunile Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, numărul victimelor făcute de război a depăşit 9.736 de persoane civile, conform Naţiunilor Unite. În restul ţării, cifra este de 8.258 de victime civile.
În ultima lună din 2022, ONU a înregistrat 188 de decese şi 613 răniţi în Ucraina, ceea ce reprezintă o creştere cu 15,4% în comparaţie cu numărul lunar precedent de victime.
Cele mai multe atacuri (86%) au avut loc în regiunile controlate de guvernul ucrainean, în timp ce 14% dintre acestea au avut loc în regiunile Doneţk şi Luhansk, ocupate de ruşi.
Conform cifrelor ONU, o proporţie de 93% dintre victime a rezultat în urma bombardamentelor, restul fiind cauzate de mine şi alte tipuri de explozibili.
O nouă cameră de tortură folosită de ruși, descoperită în sudul Ucrainei
Procurorii ucraineni au descoperit o cameră de tortură amenajată de forțele ruse de ocupație în satul Oleksandrivka din regiunea Mikolaiv, a anunțat luni Parchetul General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Serviciile speciale ruse au amenajat camera de tortură într-o casă privată confiscată, unde i-au reținut și „torturat cu brutalitate” pe localnicii care au refuzat să coopereze, potrivit procurorilor.
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), forțele ruse au sufocat victimele cu saci de plastic, le-au bătut cu obiecte grele și au folosit electroșocuri împotriva lor, încercând să obțină „adresele patrioților ucraineni, în special ale membrilor mișcării de rezistență”.
În timpul inspecției camerei de tortură, polițiștii și anchetatorii ucraineni au descoperit „instrumente” de tortură, a precizat SBU.
De asemenea, aceștia ar fi identificat mai mulți cetățeni ucraineni care au fost ținuți și torturați acolo de către forțele ruse de ocupație timp de o lună.
Aproximativ 54 de camere de tortură au fost descoperite până în prezent în teritoriile eliberate de sub ocupația rusă, a anunțat Parchetul General al Ucrainei, pe 23 decembrie.
Procurorii ucraineni au precizat că investighează peste 5.079 de cazuri de tortură, vătămări corporale sau alte tratamente inumane care ar fi fost comise de trupele ruse pe teritoriul Ucrainei.
Zelenski a discutat la telefon cu Rishi Sunak
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat marți cu prim-ministrul Rishi Sunak, informează Sky News și The Guardian.
„Prim-ministrul (Rishi Sunak) a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în această după-amiază. Liderii au discutat despre oribilele atacuri cu drone asupra Ucrainei din ultimele zile, iar prim-ministrul a spus că gândurile Regatului Unit sunt alături de poporul ucrainean, care continuă să trăiască sub astfel de bombardamente”, a anunțat un purtător de cuvânt de la Downing Street 10.
„Prim-ministrul a transmis că Ucraina poate conta pe Marea Britanie pentru a continua să o sprijine pe termen lung, așa cum a demonstrat prin livrarea recentă a peste 1.000 de rachete antiaeriene. Eforturi sunt depuse, de asemenea, pentru furnizarea și altor echipamente în următoarele săptămâni și luni pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă”, a adăugat premierul britanic, potrivit purtătorului său de cuvânt.
„Liderii au convenit să păstreze o legătură strânsă în următoarele săptămâni”, a mai precizat biroul premierului britanic.
Zelenski a scris, de asemenea, pe Twitter despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Sunak.
„Împreună cu premierul Rishi Sunak am discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării. Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a ne apropia victoria încă din acest an. Am luat deja decizii concrete în acest sens”, a precizat președintele ucrainean.
Together with 🇬🇧 Prime Minister @RishiSunak, we discussed further defense cooperation. We agreed to intensify our efforts to bring victory closer this year already. We already have concrete decisions for this.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 3, 2023
Guvernator ucrainean: Mai multe părți ale regiunii Herson au fost bombardate luni de aproape 80 de ori
Forțele ruse au bombardat luni de 79 de ori mai multe părți ale regiunii Herson din sudul Ucrainei, ucigând două persoane, potrivit șefului administrației militare a acestei regiuni, Iaroslav Ianușevici, informează CNN.
„Inamicul a tras asupra așezărilor pașnice din regiune cu artilerie, MLRS (sisteme de rachete cu lansatoare multiple, n.r.), mortiere și tancuri”, a scris Ianușevici, pe Telegram.
El a precizat că două persoane au fost ucise și alți nouă locuitori au fost răniți în urma acestor atacuri.
„Armata rusă a bombardat orașul Herson de 32 de ori. Obuzele inamicilor au lovit o piață auto, o companie de utilități, case și blocuri”, a adăugat el.
Serviciu secret ucrainean: Rusia ar putea pregăti o nouă ofensivă dinspre nord și est
Rusia nu intenționează să pună capăt războiului de amploare împotriva Ucrainei, ci se pregătește să desfășoare noi operațiuni ofensive, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Cherniak, pentru presa ucraineană, potrivit The Kyiv Independent.
„Ei (militarii ruși) pot ataca simultan dinspre nord și est. Astfel de acțiuni ale inamicului sunt așteptate, iar trupele noastre sunt pregătite pentru acest scenariu”, a declarat Cherniak pentru RBK-Ukraine, un site de știri ucrainean.
Strategia forțelor ruse este de a menține coridorul terestru spre Crimeea ocupată și de a cuceri întreaga regiune Donețk, potrivit lui Cherniak.
El a precizat că armata rusă nu va putea traversa râul Nipru pentru a recuceri orașul Herson, care a fost eliberat de forțele armate ucrainene pe 11 noiembrie.
Potrivit estimărilor serviciilor ucrainene de informații, armata rusă ar putea pierde încă până la 70.000 de militari în următoarele 4-5 luni de lupte.
Cu toate acestea, conducerea Rusiei este „pregătită pentru astfel de pierderi”, a adăugat Cerniak.
„Ei știu că vor pierde, dar nu plănuiesc să pună capăt războiului”, a spus el.
Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat pentru The Economist la jumătatea lunii decembrie că Rusia se pregătește pentru un nou atac asupra Ucrainei „cel mai devreme în ianuarie, dar mai probabil în primăvară”, încercând să împingă înapoi forțele ucrainene și, eventual, să facă o a doua încercare de a cuceri Kievul.
Potrivit șefului armatei ucrainene, Rusia pregătea aproximativ 200.000 de noi trupe pentru această ofensivă.
Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris că „invitațiile Kremlinului la negocieri” au un singur scop: ca Rusia să câștige timp pentru a-și regrupa forțele și să lanseze apoi un nou atac împotriva Ucrainei.
Guvernator: Minele terestre au ucis doi oameni în zona eliberată a regiunii Herson
Două persoane au fost ucise într-o explozie provocată de minele terestre lăsate de trupele ruse în districtul Beryslav din regiunea Herson, a anunțat marți guvernatorul regiunii, Yaroslav Ianușevici. Potrivit lui Ianușevici, victimele se aflau într-o mașină care a trecut peste o mină rusească în apropierea satului eliberat Mala Oleksandrivka, scrie The Kyiv Independent.
Ucraina a eliberat orașul Herson și alte așezări din regiunea situată pe malul vestic al râului Nipru în noiembrie. Ianușevici a declarat pe 13 noiembrie că forțele ruse au minat „aproape totul” în orașul Herson.
Potrivit lui Serhii Kruk, care conduce Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este minat în urma invaziei la scară largă a Rusiei, ceea ce echivalează cu de două ori suprafața Austriei.
În teritoriile eliberate din Ucraina au fost înregistrate cazuri de uși, obiecte de uz casnic și chiar cadavre în care au fost „plantate” mine capcană.
Macron: Ucraina „are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat marți că Ucraina „are nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată”, în contextul în care l-a primit la Paris pe premierul suedez Ulf Kristersson, informează CNN.
„Victoria Ucrainei este existențială pentru Europa și pentru întreaga lume”, a declarat Kristersson, prezentând prioritățile Suediei în contextul în care țara scandinavă a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie.
Cei doi lideri au menționat cererea Suediei și a Finlandei de aderare la NATO, Macron afirmând că Suedia poate „conta pe sprijinul și solidaritatea Franței”.
Kristersson a declarat că Suedia este „foarte recunoscătoare” pentru „sprijinul puternic”, adăugând că „facem chiar acum exact ceea ce am spus că vom face pentru a putea intra în Alianță cât mai curând posibil”.
Poziția Ucrainei privind negocierile de pace
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a reiterat poziția Ucrainei cu privire la discuțiile privind necesitatea unor negocieri pentru pace.
„Un lucru cheie trebuie reținut. Mai ales când vorbim despre război sau despre negocieri. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să pună mâna pe o parte a teritoriului străin. Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa”, a transmis Podoliak, pe Twitter.
The key thing must be kept in mind. Especially when you want to „talk about war or negotiations”
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) January 3, 2023
RF came to a foreign country to kill its citizens.
RF is massively shelling 🇺🇦.
RF is trying to seize part of foreign territory.
RF is the only author of an unprovoked war in Europe.
Moscova anunță că a distrus două sisteme Himars
Ministerului rus al apărării a anunțat marți că forțele ruse ar fi distrus două lansatoare de rachete Himars operate de Ucraina lângă Kramatorsk, în regiunea Donețk, potrivit agenției de stat ruse Ria Novosti.
Potrivit oficialilor ruși, în timpul unei contraofensive, soldații ruși au reușit să descoperire pozițiile în care se aflau lansatoarele de producție americană și să le distrugă. Ele au fost folosite de soldații ucraineni pentru bombardarea unor așezări controlate de ruși în regiuna Donețk.
Doi comandați ruși, puși sub acuzare de Ucraina pentru atacarea civililor
Autoritățile ucrainene au acuzat pentru prima dată doi comandanți militari ruși de rang înalt pentru infracțiuni legate de atacarea civililor, relatează CNN.
Este vorba despre colonelul-general Serhii Kobilaș, comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerospațiale Ruse, și amiralul Igor Osipov, fostul comandant al Flotei Mării Negre. Cei doi au fost inculpați în lipsă.
Kobilaș și Osipov au fost acuzați în temeiul a două prevederi din codul penal ucrainean, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): prima pentru „planificarea, pregătirea, declanșarea și desfășurarea unui război agresiv”, iar a doua pentru „invadarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei”.
Mai multe informații: Ucraina a pus sub acuzare, în premieră, doi comandanți ruși pentru infracțiuni legate de atacarea civililor
Cel puțin 3.392 de ucraineni sunt ținuți captivi în Rusia și aproape 15.000 sunt dispăruți – oficial de la Kiev
La data de 3 ianuarie, cel puțin 3.392 de soldați și civili ucraineni sunți ținuți captivi de forțele ruse, a anunțat Aliona Verbițka, comisarul președintelui ucrainean pentru drepturile militarilor, precizând că acestea sunt cifre pe care Rusia le-a confirmat oficial, relatează The Kyiv Independent, care citează postul Suspilne.
Informațiile anterioare indicau că aproape 3.400 de soldați ucraineni erau ținuți prizonieri de Rusia. Într-un comentariu pentru Suspilne, Verbițka a precizat că numărul include și civili.
Aceasta a mai spus că cel puțin 15.000 de ucraineni, militari și civili, sunt considerați dispăruți. Anterior, Aliona Verbițka a declarat într-un interviu pentru postul german RND că nu este clar ce s-a întâmplat cu persoanele dispărute. Ele ar fi putut ajunge în captivitate în Rusia, ar fi putut fi deportate pe teritoriul rus sau ucise.
Ucraina a recuperat aproape 1.600 de prizonieri de război în 2022, potrivit Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar. Cel mai recent, pe 31 decembrie, 140 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri.
Încă o cameră de tortură a fost găsită în regiunea Mikolaiv
Autoritățile ucrainene au găsit o nouă cameră de tortură în regiunea Mikolaiv, pe care ocupanții ruși au amenajat-o în satul Aleksandrovka, anunță Procuratura regională și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), citate de Ukrainska Pravda.
„Potrivit anchetei, reprezentanții țării agresoare au confiscat proprietatea asupra locuințelor din sat și au reținut ilegal și torturat cu brutalitate localnicii care au refuzat să coopereze cu inamicul”, precizează Procuratura din Mikolaiv.
”Victimele au fost sufocate cu pungi de plastic, bătute cu obiecte grele și au fost folosite asupra lor șocuri electrice. În timpul inspecției camerei, oamenii legii au descoperit «instrumente» de tortură”, a precizat și SBU, adăugând că, potrivit constatărilor, cetățenii ucraineni au fost ținuți ilegal și torturați acolo timp de o lună.
Bombardamente într-o zonă rezidențială din orașul Kurahove din Donețk
O persoană a murit și alte două au fost rănite în dimineața zilei de marți, 3 ianuarie, după ce trupele rusești au tras focuri de artilerie asupra unei zone rezidențiale din orașul Kurahove, din regiunea Donețk, a anunțat șeful Administrației Regionale, Pavel Kirilenko, citat de Ukrainska Pravda.
O clădire cu mai multe etaje și o instalație de alimentare cu apă au fost avariate.
”Un obuz a lovit direct clădirea înaltă. În plus, infrastructura de alimentare cu apă a fost avariată și au fost sparte ferestrele clădirilor din apropierea locului de impact”, a precizat oficialul, care a adăugat că întreaga regiune Donețk este periculoasă pentru civili și a făcut apel la evacuarea acestora.
Temperaturile ridicate reduc presiunea asupra rețelei electrice din Ucraina – Ukrenergo
Datorită vremii calde, consumul de electricitate în Ucraina a scăzut, iar centralele electrice produc suficientă energie pentru a acoperi necesarul, a anunțat marți, 3 ianuarie, operatorul național Ukrenergo, citat de publicația Pravda și de CNN.
”În plus, datorită vremii senine în timpul dimineații și după-amiezii, producția de energie electrică a centralelor solare este crescută”, au transmis reprezentanții Ukrenergo.
Seara, însă, se preconizează o creștere treptată a consumului. Prin urmare, vor fi aplicate din nou întreruperile programate în alimentarea cu electricitate. Ukrenergo a mărit limitele de consum la nivelul regiunilor pentru a doua jumătate a zilei, pentru a asigura un echilibru în sistemul energetic.
”Inamicul a atacat din nou instalațiile energetice din estul și sudul țării. Din păcate, există pagube în rețelele de distribuție. Lucrările de reparații și de restabilire a energiei vor fi efectuate imediat după primirea autorizațiilor militare”, a mai transmis operatorul ucrainean.
Ucraina anunță că a doborât aproape 500 de drone lansate de Rusia începând din septembrie
Aproape 500 de drone lansate de forțele ruse au fost doborâte de Ucraina începând din luna septembrie și până acum, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ale Ucrainei, relatează agenția Ukrinform, citată de The Guardian.
”Ne vom pregăti. Vom doborî dronele. După cum puteți vedea, 84 de drone au fost doborâte în două zile – în ajunul Anului Nou și în ziua următoare. 100% au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. Astfel de rezultate nu au mai fost obținute până acum. Numărul dronelor se apropie deja de 500 de la 11 septembrie. Adică 500 de drone doborâte”, a declarat Ignat la televiziunea națională din Ucraina.
Forțele ruse au lovit opt regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore. Trei civili au fost uciși
Loviturile rusești care au vizat opt regiuni ucrainene din est, sud și nord au ucis trei persoane și au rănit cel puțin 11 în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților locale, citate de The Kyiv Independent.
Trupele ruse au lovit zonele eliberate din sudul regiunii Herson de 79 de ori. Două persoane au murit și alte nouă au fost rănite, a anunțat guvernatorul Iaroslav Ianușevici, pe 3 ianuarie. Atacurile au afectat o piață auto, o întreprindere publică, case și clădiri înalte din orașul Herson.
O altă persoană a fost ucisă în atacurile din Bahmut, în regiunea Donețk, a scris guvernatorul Pavlo Kirilenko pe Telegram. Rusia a lovit 10 așezări din regiune, distrugând un hotel, o stație de autobuz, o biserică, clădiri agricole și locuințe, potrivit oficialului local.
Vizate de atacuri au fost și 19 așezări din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina din nord-estul regiunii Harkov, potrivit guvernatorului Oleg Sinegubov.
Atacuri au avut loc și în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Mikolaiv, Sumî și Luhansk.
Explozii, auzite în regiunea Kiev, unde geniștii ucraineni fac antrenamente
Autoritățile ucrainene anunță că marți, 3 ianuarie, geniștii fac antrenamente în regiunea Kiev, motiv pentru care vor fi auzite explozii în zonă, relatează Ukrainska Pravda, citând un mesaj de pe Telegram al Administrației militare regionale din Kiev.
”Printre activitățile planificate se numără dezvoltarea abilităților de îndepărtare și eliminare a obiectelor explozive. Prin urmare, sunetele exploziilor pot fi auzite în zonă”, au precizat autoritățile, care îi sfătuiesc pe civili să rămână calmi, să fie prudenți și să aibă încredere doar în informațiile din surse oficiale.
Forțele rusești au suferit pierderi majore în regiunea Herson, anunță Ucraina
Ucraina a confirmat marți, 3 ianuarie, că pe 31 decembrie, armata sa a lovit concentrația de personal și echipamente ale Rusiei din satul Ciulakivka, aflat în regiunea sudică Herson, relatează The Kyiv Independent.
Ciulakivka se află la 67 de kilometri sud de Herson, pe malul estic al râului Nipru, ocupat de ruși. Potrivit armatei ucrainene, 500 de soldați ruși au fost uciși și răniți în atacul din ultima zi a anului trecut.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a mai precizat că în ziua de 1 ianuarie, forțele Kievului au deschis focul asupra trupelor ruse aflate în apropiere de Fedorivka, tot în regiunea Herson.
Ministerul britanic al apărării: Este ”puțin probabil” ca Rusia să pătrundă în apropiere de Bahmut în următoarele săptămâni
Instituția britanică precizează, într-un nou raport despre evoluția războiului, că este ”puțin probabil” ca, în următoarele săptămâni, forțele ruse să creeze o ”breșă semnificativă” în apropiere de orașul Bahmut, din regiunea Donețk, relatează The Guardian.
Acest lucru se explică, în mare parte, prin faptul că Rusia desfășoară operațiuni ofensive în zonă doar la nivel de pluton sau de secțiune, precizează Ministerul apărării de la Londra.
”La jumătatea lunii decembrie, forțele militare rusești și forțele Wagner au crescut probabil frecvența atacurilor lor de infanterie în jurul orașului Bahmut din Donețk. Totuși, multe dintre aceste operațiuni au fost slab susținute”, mai scrie în raportul citat.
”În ultimele 10 zile, Ucraina a trimis întăriri semnificative pentru a apăra zona, iar frecvența asalturilor rusești s-a redus probabil față de vârful de la mijlocul lunii decembrie. Ambele părți au suferit pierderi ridicate”, adaugă specialiștii de la Londra.
ISW: Lovitura ucraineană asupra unei baze ruse din Makiivka a provicat „critici semnificative la adresa conducerii militare” de la Moscova
Atacul ucrainean asupra bazei rusești din Makiivka, din regiunea estică Donețk, a generat „critici semnificative la adresa conducerii militare ruse”, potrivit unui raport recent al Institutului pentruStudiul Războiului (ISW), citat de The Guardian.
”Ministerul rus al apărării încearcă probabil să transfere responsabilitatea pentru slaba sa securitate operațională asupra oficialilor Republicii Populare Donețk și a forțelor mobilizate, dar recunoașterea vagă a loviturii a generat totuși critici la adresa comandamentului militar rus.
Astfel de eșecuri militare profunde vor continua să complice eforturile lui Putin de a liniști comunitatea rusă pro-război și de a păstra narațiunea dominantă în spațiul informațional intern”, precizează specialiștii de la think-thank-ul american.
Mai multe informații: Reacții furioase din Rusia după ce „inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război”
Un reporter german a fost rănit în Ucraina
Reporterul ziarului german Bild, Björn Stritzel, a fost rănit în timp ce relata despre războiul din Ucraina, a anunțat pe 2 ianuarie editorul-șef al publicației, Johannes Boie, relatează The Kyiv Independent.
Boie a precizat că jurnalistul este în siguranță și că starea sa „nu era prea gravă”.
”Totuși, acesta este un memento al tuturor greutăților prin care trec reporterii din Ucraina, ca să arate adevărul”, a adăugat el.
Stritzel a povestit că a fost tăiat în zona frunții „cel mai probabil de o așchie de sticlă” atunci când lua cina.
”Am luat cina când a avut loc explozia (nu sunt sigur ce fel de muniție, încă nu am găsit resturi)”, a scris el pe Twitter.
Jurnalistul nu a precizat unde se află exact în Ucraina.
Pe 31 decembrie, un jurnalist din Japonia a fost internat la Kiev, după ce a fost rănit într-un atac cu rachetă asupra orașului.
Federația Internațională a Jurnaliştilor a transmis pe 9 decembrie că 12 jurnalişti au fost ucişi în Ucraina în timp ce relatau despre invazia rusă. Ucraina a devenit astfel „cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti în 2022”, potrivit federației.
Explozii în orașul Sevastopol din Crimeea – oficial rus
Autoritățile ruse din Crimeea au raportat că apărarea antiaeriană a fost activată în orașul Sevastopol în seara zilei de 2 ianuarie, relatează The Kyiv Independent.
Mihail Razvozhaev, administratorul portului de la Marea Neagră instalat de Moscova, a anunțat, pe canalul său Telegram, că două drone au fost doborâte deasupra mării, fără a oferi alte detalii.
Orașul Kramatorsk a fost atacat în timpul nopții
Forțele ruse au atacat orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk, în seara zilei de 2 ianuarie, a anunțat primarul Alexander Goncharenko, care i-a îndemnat pe oameni să rămână în adăposturi, relatează Ukrainska Pravda.
”Kramatorsk este atacat. Stați în adăposturi, noaptea este agitată”, a transmis oficialul.
După miezul nopții, în oraș au avut loc întreruperi de urgență ale alimentării cu electricitate.
Ucraina anunță că până la 10 unități de echipament militar rusesc au fost distruse sau avariate în atacul de la Makiivka
Statul major al forțelor armate ucrainene a anunțat pe 2 ianuarie că până la 10 unități de echipament militar rusesc de diferite tipuri au fost avariate sau distruse la Makiivka, în regiunea Donețk, relatează The Guardian, care precizează că Ucraina nu revendică public aproape niciodată responsabilitatea pentru atacurile asupra teritoriului controlat de ruși.
Armata Kievului a catalogat atacul de la Makiivka drept „o lovitură asupra forței de muncă și a echipamentelor militare ruse”.
Comandamentul militar al Ucrainei a susținut că până la 400 de soldați ruși au fost uciși în incidentul din regiunea Donețk din estul Ucrainei.
”Moș Crăciun a împachetat aproximativ 400 de cadavre în saci”, a transmis duminică într-un comunicat departamentul de comunicații strategice al forțelor armate din Ucraina.
Ministerul rus al apărării a anunțat un bilanț mult mai mic, de 63 de soldați ruși care au murit în urma atacului, cea mai mare pierdere de vieți omenească raportată de Moscova până acum.
Summit-ul UE-Ucraina va avea loc pe 3 februarie
Reuniunea nu se va desfășura la Bruxelles, așa cum indicau informațiile inițiale, ci va avea loc la Kiev, a anunțat Biroul prezidențial din Ucraina, citat de agenția DPA, relatează Agerpres.
Anunțul a fost făcut după o discuție telefonică purtată luni de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La întâlnire vor participa cei doi oficiali și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Zelenski spune că Rusia pregătește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene
Președintele ucrainean a declarat că atacurile ca scop epuizarea ucrainenilor, a apărării aeriene și distrugerea sectorului energetic, potrivit CNN.
„Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds.”, a spus Zelenski în discursul său de luni. El a adăugat că Moscova urmărește „epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic.”
Zelenski a spus că principala sarcină a Ucrainei este să se asigure că planurile Rusiei cu drone eșuează.
Peste 80 de drone au fost doborâte în Ucraina, de la începutul anului 2023.
„Acest număr poate crește în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni nopțile pot fi destul de agitate.” și a cerut vigilență în rândul forțelor de apărare aeriană.
Regiunea rusă Belogorod, bombardată de armata ucraineană
Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov a spus pe Telegram că „satul Murom din districtul Shebekinsky a fost atacat de forțele armate ucrainene”, potrivit CNN.
El a spus că nu au fost victime, dar bombardarea a provocat pagubel la două case și o mașină.
Gladkov a mai relatat că un cimitir a fost lovit, de asemenea, de bombardamente.
Potrivit lui Gladkov, satul Vyazovoe din regiunea Belgorod a fost atacat și luni.
„Nu au fost victime”, a spus el. „Ferestrele unei case private au explodat, iar fațada și gardul au fost afectate.”
„O linie de electricitate a fost, de asemenea, deteriorată”, a adăugat Gladkov. „Serviciile de urgență sunt la fața locului și se ocupă de consecințe.”
40% dintre teritoriile Ucrainei, ocupate de ruși de la începutul invaziei, au fost recuperate, spune armata ucraineană
Din aceste teritorii eliberate, 28% sunt parte din zonele ocupate de Rusia din 2014, a declarat luni comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, potrivit CNN.
Linia frontului actual are 1.500 km lungime, a spus generalul.
„Forțele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă și 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014”, a scris acesta pe Telegram.
Potrivit lui Zalujnîi, Forțele Armate ucrainene au urmat pregătire militară pe teritoriul a 17 țări europene.
„Mulțumită partenerilor internaționali, a fost antrenați peste 20.000 de soldați”, a spus el.
„În 2022, peste 600.000 de oameni au fost evacuați din zonele ostilităților și au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare.”
Suspectul principal în cazul furtului unui mural de Banksy, din orașul ucrainean Hostomel, riscă 12 ani de închisoare
Ministerul de Interne a anunțat pe site-ul său că bărbatul pe care-l suspectează că a orchestrat operațiunea a primit un „aviz de suspiciune”, relatează Reuters, potrivit The Guardian.
Opera de artă, care înfățișează o femeie cu o mască de gaze și un halat ținând în mână un stingător de incendiu, a fost luată de pe un zid din orașul Hostomel pe 2 decembrie, potrivit oficialilor.
Opera de artă a renumitului artist britanic a fost evaluată la peste 9 milioane de grivne (243.900 de dolari), se arată în comunicatul ministerului.
„Infractorii au încercat să transporte acest graffiti cu ajutorul unor scânduri de lemn și al polietilenei”, se spune.
Pictura murală a fost recuperată. Banksy a confirmat că a pictat pictura murală și alte șase în locuri care au fost lovite de lupte grele după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.
25 de camere de tortură descoperite în zonele eliberate din Harkov
Anchetatorii au descoperit 25 de camere de tortură în zonele eliberate din nord-estul regiunii Harkov, a informat luni șeful poliției regionale Volodimir Timoșko, citat de Kyiv Independent.
Timoșko a descris condițiile de detenție a civililor ca fiind „inumane”, raportând că trupele ruse au folosit șocuri electrice pentru tortură și au rupt degetele oamenilor.
Potrivit acestuia, 920 de cadavre ale civililor uciși de trupele ruse, inclusiv 25 de copii, au fost găsite începând cu 7 septembrie și au fost identificate 656 de cadavre.
În total, 1.699 de civili, inclusiv 74 de copii, au fost uciși și 2.596 au fost răniți în regiunea Harkov de la începutul invaziei, a spus oficialul, adăugând că 9.617 clădiri au fost avariate sau distruse în regiune.
Orașul Bahmut, bombardat de 224 de ori de forțele ruse, în ultima zi
Rusia continuă să-și concentreze principalele eforturi asupra Bahmut, din estul Ucrainei, trăgând de 224 de ori în direcția orașului, în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene, transmite CNN.
„Au fost 34 de lupte și un atac aerian. Inamicul a pierdut acolo 213 de oameni, iar alți 87 au fost răniți”, a spus potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cherevatyi.