Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 38.
Trei rachete au lovit zona Odesa, potrivit șefului militar regional
Trei rachete Iskander lansate din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au lovit, vineri seară, o localitate din regiunea Odesa, a declarat Maksim Marchenko, şeful administraţiei militare a regiunii.
„Sunt victime”, a precizat Maksim Marchenko, care a promis că rușii „vor regreta fiecare lansare de rachete și fiecare atac asupra pământului nostru”.
Președinta Parlamentului European, la Kiev: „Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele”
Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a fost, vineri, la Kiev, unde s-a întâlnit cu mai multe autorităţi locale, dar şi cu premierul Denis Şmihal și președintele Volodimir Zelenski.
La despărțire, Roberta Metsola a promis în continuare ajutor Ucrainei, inclusiv pentru refacerea localităţilor care sunt afectate de război, după încheierea acestuia.
„Rezistenţa şi curajul ucrainenilor au inspirat lumea. Sunt la Kiev pentru a da un mesaj de speranţă. Suntem cu voi”, a scris Roberta Metsola pe Twitter.
„Dragi prieteni ucraineni, în curând vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele. Vom continua să avem grijă de familiile dumneavoastră care au fost forţate să fugă, până când se vor putea întoarce în siguranţă”, a transmis Roberta Metsola.
Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina apreciază foarte mult sprijinul Parlamentului European și și-a exprimat recunoștința pentru vizita liderului său la Kiev.
„Vreau să-ți mulțumesc din suflet, Roberta, ție și întregii tale echipe pentru că ați fost aici într-un moment atât de important pentru statul nostru. Astăzi este un moment important în care ucrainenii cred în fapte și pași concreți. În acest moment, dai dovadă de eroism. Astăzi este eroism să vină cineva în Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.
Orașul Bucha a fost eliberat de ocupanții ruși, anunță primarul localității
Anatoli Fedoruk, primarul din orașul Bucha, a anunțat, vineri, că localitatea ucraineană din regiunea Kiev a fost eliberată de ocupanții ruși, joi, 31 martie, informează BBC.
„31 martie va intra în istoria orașului noastre și a întregii comunități teritoriale ca o zi a eliberării de ocupanții ruși de către Forțele noastre armate”, a spus primarul Anatoli Fedoruk.
„Această zi este fericită, o mare victorie a Forțelor noastre Armate în regiunea Kiev. Cu siguranță vom aștepta și vom face totul pentru a avea o mare victorie în toată Ucraina”, a precizat Anatoli Fedoruk.
Potrivit Statului Major General al armatei ucrainene, înainte de a părăsi orașul Bucha „invadatorii ruși au minat clădirile civile, infrastructura și zonele din cadrul așezării”.
În această săptămână, Rusia s-a angajat să reducă drastic operațiunile militare din jurul Kievului și Cernihivului, în nordul Ucrainei. Forțele ucrainene au contraatacat în mai multe zone din apropierea Kievului și nu numai.
UNESCO: Cel puţin 53 de situri culturale au fost avariate în Ucraina de armata rusă
29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente au fost avariate în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, potrivit anunțului făcut vineri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), relatează AFP.
UNESCO a verificat pagubele la acest 53 de siteuri culturale prin imagini din satelit şi persoane aflate la faţa locului, a explicat un purtător de cuvânt al organizaţiei, potrivit căruia această listă „nu este exhaustivă”.
„Experţii noştri continuă să investigheze o serie de indicii”, a continuat el. Cinci dintre aceste situri se află în regiunea Cernigov (nord), un oraş bombardat de armata rusă şi care se află pe o listă a UNESCO.
Alte cinci situri sunt situate în regiunea Kiev şi 18 în cea a oraşului Harkov, de asemenea ţinta unui puternic bombardament rus, potrivit listei UNESCO consultate de AFP.
De asemenea, alte situri avariate se află între regiunile Sumy (nord-est), Jitomir (vest de Kiev), Zaporojie (sud), Doneţk şi Lugansk (est).
Această listă nu conţine informaţii despre oraşul Mariupol, asediat şi bombardat de forţele ruse, sau Herson, ocupat de aceste forţe.
Trupele ruse au luat prizonieri 200 de militari de la Cernobîl, potrivit primarului
Yuri Fomichev, primarul din Slavutici, orașul în care locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii care lucrează la Cernobîl, a declarat, vineri, că 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene au fost luați probabil prizonieri de armata rusă, aflată în retragere, potrivit BBC.
„Îi considerăm prizonieri de război. Lucrăm la un schimb de prizonieri”, a spus Yuri Fomichev, care nu știa cu precizie dacă forțele ruse au părăsit întreaga zonă de excludere din Cernobîl sau doar zona din imediata apropiere a centralei nucleare.
„Întreaga zonă Cernobîl este foarte mare. Nu putem monitoriza totul – știm doar ce se întâmplă doar în jurul centralei unde se află muncitorii noștri”, a transmis Yuri Fomichev.
Soldații ucraineni erau captivi încă din 24 februarie, prima zi a invaziei rusești, când rușii au cucerit fosta centrala nucleară de la Cernobîl.
Oficialii ucraineni anunțaseră vineri dimineață că rușii au luat mai mulți prizonieri în momentul în care au început să se retragă din Cernobîl, dar nu se știa numărul lor.
Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, transmite Crucea Roșie
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat, vineri, că a amânat pentru sâmbătă încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol.
Potrivit CICR, echipa Crucii Roșii care se îndrepta vineri spre Mariupol a fost nevoită să se întoarcă din drum, din cauză că nu ar fi fost respectate acordurile și condițiile dintre părți.
„Echipa CICR, formată din trei mașini și nouă persoane, nu a ajuns la Mariupol și nici nu a facilitat trecerea în siguranță a civililor astăzi (n.r. – vineri). Vor încerca din nou sâmbătă să facilităm evacuarea în siguranță a civililor din Mariupol”, a anunțat CICR.
„Pentru ca această operațiune să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare. Rolul CICR ca intermediar este să însoțească convoiul de la Mariupol în alt oraș din Ucraina”, a mai transmis Crucea Roșie.
A avut loc un al doilea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia
În regiunea Zaporojie a avut loc, vineri, un nou schimb de prizonieri, în urma căruia au fost repatriați 86 de soldați ucraineni, relatează agenția de știri ucraineană Ukrinform și BBC.
„Schimbul tocmai a avut loc. 86 de militari ucraineni, inclusiv 15 femei, sunt deja în siguranță”, a precizat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei.
Potrivit oficialului ucrainean, schimbul de prizoneri a fost aranjat la Istanbul de grupurile de negociatori al celor două țări.
Nu este încă clar dacă a fost eliberat un număr similar de militari ruși, oficialii de la Kremlinul neanunțând încă acest schimb de prizonieri.
Primul schimb „real” de prizonieri a avut loc pe 24 martie, când au fost repatriați zece militari ucraineni în schimbul a zece soldați ruși.
Au fost deschise nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor
Civilii ucraineni din localităţile Mariupol, Energodar, Berdiansk, Melitopol, Rubejnoie, Nijnee, Severodoneţk, Popasna şi Lisiciansk vor putea fi evacuați, după ce guvernul de la Kiev a comunicat vineri că a deschis nouă coridoare umanitare, informează EFE.
Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk, locuitorii din Mariupol, Energodar, Berdiansk şi Melitopol vor putea fi evacuaţi în Zaporojie, iar locuitorii din Rubejnoie, Nijnee, Severodoneţk, Popasna şi Lisiciansk, vor ajunge la Bahmut.
În ceea ce privește coridoarele spre Zaporojie, Irina Vereșciuk a subliniat că primele două au fost autorizate pentru autoturisme particulare, în timp ce din Berdiansk şi Melitopol oamenii se pot evacua şi cu autobuze.
Primăria din Melitopol a anunțat, vineri, că mai multe autobuze au părăsit orașul, deși Comitetul Internațional al Crucii Roșii a avertizat că efortul de evacuare al civililor rămâne „extrem de complex”.
„Aproximativ 500 de persoane se află în autobuzele care au plecat de la Melitopol la Zaporojie”, a transmis Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei.
Potrivit agenției de presă ucrainene Ukrinform, în total 1.458 de persoane au fost evacuate joi prin trei coridoare umanitare din Mariupol, Melitopol şi Energodar.
Șefa Comisiei Europene: Reputația Chinei, în joc, dacă va ajuta Rusia
China își riscă reputația dacă ajută Rusia să evite sancțiunile internaționale, a avertizat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma unui summit online cu președintele Chinei Xi Jinping, relatează BBC.
„O prelungire a războiului și mai multe perturbări ale economiei mondiale nu sunt în interesul nimănui”, a scris von der Leyen, pe Twitter.
China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia Ucrainei, în vreme ce UE a impus sancțiuni Moscovei.
Președintele Xi a spus că China și Europa ar trebui să ofere stabilitate într-o lume volatilă, după invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a dat semne că ar face vreo propunere pentru a pune capăt războiului. Ulterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că China a fost de acord că „acest război amenință securitatea globală și economia mondială”.
Înalt oficial american: Forțele ruse folosesc o biserică pentru a pregăti un atac asupra Kievului
Forțele ruse și-au stabilit un loc de staționare într-o biserică aflată la nord de Kiev și folosesc acest loc ca bază pentru a stabili un asalt asupra capitalei ucrainene, a declarat vineri un înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters.
”Personalul militar este situat atât pe terenul bisericii, cât și în zona rezidențială din jur”, a afirmat oficialul american, sub rezerva anonimatului și fără a prezenta dovezi. Oficialul a spus că aceste date se bazează pe informații desecretizate.
„Credem că armata rusă folosește această locație ca bază pentru declanșarea unui asalt asupra capitalei Ucrainei”, a mai spus oficialul.
Președinta Parlamentului European a ajuns la Kiev
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat vineri după-amiază, pe contul ei de Twitter, că a ajuns la Kiev, pentru a oferi „un mesaj de speranță”.
„Rezistența și curajul ucrainenilor au inspirat întreaga lume. Mă aflu la Kiev pentru a transmite un mesaj de speranță. Suntem alături de voi”, a scris Roberta Metsola, pe Twitter.
Experți nucleari vor fi trimiși la Cernobîl
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a declarat vineri va conduce o misiune de securitate și siguranță la fosta centrala nucleară de la Cernobîl după ce s-a raportat că trupele ruse au părăsit zona, relatează CNN.
„Voi conduce cât mai curând posibil o misiune de asistență și sprijin a AIEA către centrala nucleară de la Cernobîl. Va fi prima dintr-o serie de astfel de misiuni de securitate și securitate nucleară în Ucraina”, a transmis Rafael Mariano Grossi, pe Twitter.
Directorul AIEA a adăugat că nivelurile de radiații erau „destul de normale” în jurul locului. Vineri dimineață, unele trupe ruse încă se aflau în zona de excludere din jurul centralei nucleare, a declarat şeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom.
Zona este renumită pentru dezastrul nuclear din 1986, când unul dintre reactoare a explodat.
Zelenski, discuție cu președintele Franței despre coridorul umanitar din Mariupol
Volodimir Zelenski a transmis vineri, pe Twitter, că a avut noi discuții cu președintele francez Emmanuel Macron. Președintele ucrainean a oferit câteva detalii despre conversația cu omologul francez, care a atins și subiectul despre coridorul umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, relatează The Guardian.
”Am continuat discuțiile cu președintele Emmanuel Macron. Am vorbit despre combaterea agresiunii ruse. S-a discutat despre procesul de negociere, importanța garanțiilor de securitate. Inițiativa Franței pentru coridoarele umanitare din Mariupol trebuie implementată!”, a transmis Zelenski.
Erdogan: Întâlnirea Putin-Zelenski, ”în viitorul apropiat” la Istanbul
Președintele Turciei a declarat vineri că joi „am discutat cu domnul Zelenski” și că vineri după-amiază „urmează să negociez cu domnul Putin”. Erdogan insistă ca președinții să se întâlnească cât mai repede.
„Domnul Zelenski a avut o atitudine pozitivă și sper ca și domnul Putin să fie de acord cu o întâlnire”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, citat de agenția rusă TASS.
Erdogan are planificată o convorbire telefonică vineri, după ora 16, cu președintele Vladimir Putin. Tot vineri, delegațiile celor două țări, Ucraina și Federația Rusă, discută în format online.
Mai multe informații: Erdogan anunță că întâlnirea Putin-Zelenski ar putea avea loc la Istanbul „în viitorul apropiat”
Primarul Kievului cere locuitorilor să nu se grăbească înapoi acasă
Bătălii „uriașe” au loc în nordul și estul Kievului, Primarul Kievului, a declarat vineri primarul Vitalii Klitschko, care a emis un avertisment pentru locuitorii care au fugit din oraș, relatează BBC.
”Riscul de a muri (la Kiev) este destul de mare și de aceea sfatul meu pentru oricine vrea să se întoarcă este: Vă rog, nu vă grăbiți să reveniți”, a spus primarul Kievului.
Guvernatorul regional al Kievului a declarat vineri că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.
Primarul de la Cernihiv spune că bombardamentele rusești au distrus secția de oncologie a spitalului
Primarul din Cernihiv a declarat că bombardamentele rusești au distrus secția de oncologie a unui spital din orașul din nordul Ucrainei. Atacul vine la doar câteva zile de când Rusia a declarat că va „reduce drastic” asaltul militar asupra Kievului și Cernihivului.
„Unele obuze au lovit direct spitalul regional, iar una dintre clădirile spitalului, mai exact unitatea oncologică, a fost complet distrusă. Trei persoane au suferit răni grave”, a declarat primarul Vladyslav Atrosenko pentru CNN.
El a mai spus că nu există apă sau electricitate, iar orașul ar putea rămâne fără alimente și medicamente într-o săptămână. Singurele provizii care vin sunt furnizate de militari și voluntari.
„În acest moment, trecem printr-o catastrofă umanitară totală”, a spus el.
Ministrul de Externe ucrainean „nu poate confirma sau respinge” presupusa implicare în atacarea depozitului din Rusia
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că nu poate confirma sau infirma presupusa implicare a Ucrainei într-un atac asupra unui depozit petrolier din orașul rus Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informațiile militare, relatează Reuters.
`„Nu pot nici să confirm, nici să resping afirmația că Ucraina a fost implicată în acest lucru pur și simplu pentru că nu dețin toate informațiile militare”, a declarat Dmitro Kuleba.
2.000 de civili, evacuați din Berdiansk în Zaporojie
Aproximativ 2.000 de civili se află în autobuzele de evacuare care au plecat din orașul de coastă Berdiansk către orașul Zaporojie aflat sub controlul guvernului ucrainean. Ei sunt civili evacuați din orașul asediat Mariupol, relatează CNN.
„Convoiul de evacuare a părăsit Berdiansk către Zaporojie”, a anunțat consiliul orășenesc Mariupol într-o declarație pe Telegram. „Multe vehicule private s-au alăturat celor 42 de autobuze escortate de vehicule de la Crucea Roșie și SES (Serviciul de Stat de Urgență). Astăzi ne așteptăm la sosirea unui număr record de rezidenți din Mariupol”.
Evacuările vin după ce Ministerul Apărării de la Moscova a agreat redeschiderea liniilor de evacuare din Mariupol către Zaporojie.
Kremlin: Atacarea depozitului petrolier va afecta negocierile de pace
Kremlinul spune că atacul asupra depozitul de petrol din Belgorod nu creează condiții favorabile pentru a continua discuțiile de pace, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a precizat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la incident și spune că se face totul pentru a reorganiza lanțul de aprovizionare cu combustibil pentru a evita un blocaj.
Ucraina nu a oferit încă un comentariu și nici nu a confirmat dacă se află în spatele atacului.
Detalii planului de evacuare a civililor din Mariupol
Crucea Roșie a transmis că planul de evacuare pentru Mariupol a fost convenit cu „autoritățile de nivel superior” din Ucraina și Rusia.
„Avem permisiunea de a ne merge astăzi și suntem în drum spre Mariupol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii, Ewan Watson, pentru Reuters. „Sperăm că (operația de trecere în siguranță) va începe astăzi”.
Cu toate acestea, organizația nu a primit permisiunea de a livra ajutor umanitar cu convoiul și a plecat fără proviziile medicale și de altă natură pre-stabilite, a adăugat el, fără a oferi detalii.
Echipa Crucii Roșii este formată din 3 mașini care transportă 9 membri ai personalului și intenționează să conducă un convoi de aproximativ 54 de autobuze ucrainene și un număr necunoscut de vehicule private în afara orașului.
Destinația nu a fost încă stabilită, dar va fi în Ucraina, a adăugat Watson.
Unele trupe ruse încă prezente în zona de excludere de la Cernobîl
Unele trupe ruse se aflau încă în „zona de excludere” din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl vineri dimineață, a declarat șeful agenției ucrainene responsabilă de zonă.
Yevhen Kramarenko a confirmat la televiziunea națională că forțele ruse care au ocupat centrala după invadarea Ucrainei pe 24 februarie au părăsit centrala, dar a spus că unele trupe au fost văzute în zona de excludere din afara teritoriului centralei dezafectate.
Zona de excludere a fost stabilită în jurul centralei la scurt timp după ce un reactor a explodat în cel mai grav accident nuclear din lume în 1986.
Forțele ruse se retrag din Cernihiv, dar nu în totalitate
Forțele ruși se retrag din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, dar nu au plecat încă în întregime, a declarat vineri guvernatorul local Viacheslav Chaus, într-un mesaj video preluat de The Guardian.
„Loviturile aeriene și cu rachete sunt posibile în regiune, nimeni nu exclude acest lucru”, a spus guvernatorul Viacheslav Chaus, adăugând că forțele ucrainene au intrat și au preluat localitățile deținute anterior de trupele ruse.
Reuters relatează că Chaus a spus că este încă prea devreme pentru forțele ucrainene din regiunea Cernihiv să se relaxeze, deoarece trupele ruse „sunt încă pe pământul nostru”.
Rusia a declarat marți că va reduce operațiunile în regiunile Cernihiv și Kiev.
Convoiul Crucii Roșii a plecat spre Mariupol
Un mic convoi al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, format din doar trei vehicule, a părăsit Zaporojie, îndreptându-se spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din orașul asediat, după ce a primit garanții de securitate din toate părțile.
Această călătorie la Mariupol a fost descrisă de Crucea Roșie drept „disperat de importantă” pentru a ajuta populația civilă blocată în orașul asediat de peste o lună.
Scopul principal al acestui mic convoi al Crucii Roșii va fi să faciliteze și să însoțească evacuarea civililor din Mariupol în autobuzele puse la dispoziție de guvernul ucrainean. Organizația vrea facă operațiunea într-o singură zi și speră să se întâlnească cu autobuzele pregătite pentru evacuare pe parcursul drumului.
Nu există nicio garanție privind succesul misiunii întrucât precedentele tentative au fost blocate, iar ambele părți s-au acuzat reciproc de eșecul eforturilor.
Rușii blochează intrarea ajutorului umanitar în Mariupol
Un consilier al primarului din Mariupol a declarat vineri că orașul asediat din sudul Ucrainei a rămas închis pentru oricine încearcă să intre și este „foarte periculos” pentru oricine încearcă să plece, potrivit Reuters.
Petro Andriușcenko a declarat că forțele ruse au împiedicat, începând de joi, chiar și cea mai mică cantitate de provizii umanitare să ajungă la populație, arătând clar că „coridorul umanitar” planificat nu a fost deschis.
Un convoi de autobuze care a plecat joi spre Mariupol nu a ajuns în oraș, au declarat oficialii ucraineni joi seară.
Potrivit oficialilor ucrainene, 170.000 de persoane sunt încă blocate în Mariupol. Încercările repetate de a organiza coridoare sigure au eșuat, fiecare parte dând vina pe cealaltă.
Bombardamente în regiunea Luhansk
Mai multe orașe din regiunea Luhansk din estul Ucrainei au fost lovite de „bombardamente puternice” din partea forțelor ruse, a declarat vineri guvernatorul militar regional, Serhii Haidai, într-un comunicat preluat de CNN.
Printre localitățile lovite se numără Severodonețk, Rubijne, Lysychansk, Kreminna și Ivanivka.
Potrivit oficialului, două persoane au murit în Severodonetsk, iar civili din Lysychansk și Toshkivka au fost răniți
„Nu există alimentare centralizată cu apă în Rubijne, Popasna, Severodonetsk și într-o parte a comunității Hirske și în Lysychansk. Douăzeci și opt de localități rămân fără alimentare cu gaz și 22 fără electricitate” a explicat oficialul.
Într-un comunicat separat, guvernatorul a anunțat că soldații ucraineni au reușit să respingă tentativele rușilor de a avansa în Popasna și Novotoshkivske.
Cernihiv și Kiev sunt supuse constant atacurilor aeriene și cu rachete
În ciuda afirmațiilor Rusiei privind reducerea operațiunilor, capitala ucraineană Kiev și orașul Cernihiv din nordul țării sunt supuse constant unor focuri de artiliere sau atacuri cu rachete, potrivit ultimei actualizări despre situația de pe frontul din Ucraina publicat de Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Forțele ucrainene au reluat controlul asupra satelor Sloboda și Lukashivka la sud de Cernihiv. Cele două localități sunt situate de-a lungul uneia dintre principalele rute de aprovizionare dintre oraș și Kiev.
De asemenea, Ucraina a continuat să efectueze contraatacuri cu succes, dar limitate, la est și nord-est de Kiev.
Anterior, serviciile de informații britanice au transmis că Rusia își redistribuie militari din teritoriile ocupate din Georgia pentru a-și intensifica invazia Ucrainei. Este foarte puțin probabil ca Rusia să plănuiască să crească numărul de soldați în acest fel, dar acest lucru indică pierderile neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei.
Președinta Parlamentului European merge la Kiev
Președintele Parlamentului European urmează să ajungă în Ucraina. „În drum spre Kiev”, a scris joi Roberta Metsola într-o postare pe Twitter.
Detaliile despre călătoria liderului european și cu cine se va întâlni nu au fost dezvăluite „din motive de securitate”, potrivit unui oficial parlamentar.
La începutul acestei săptămâni, președintele a spus că este „important ca Parlamentul European să susțină aspirația Ucrainei de a fi țară candidată la aderare”.
Guvernatorul rus din Belgorod acuză că elicopterele ucrainene au atacat un depozit petrolier
Un depozit petroliar a luat foc în orașul rus Belgorod, aproape e granița cu Ucraina, iar guvernatorul regional dă vina pe elicopterele militare ucrainene pentru atac.
Vyacheslav Gladkov a declarat, vineri dimineață, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost cauzat de lovituri aeriene efectuate de două elicoptere ucrainene.
Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru niciuna dintre explozii.
Mai multe informații: Rusia acuză Ucraina că a atacat un depozit petrolier din Belgorod. Momentul exploziei, surprins pe camerele de supraveghere
Forțele ruse au luat cu ele ostaticii după ce au părăsit Cernobîl
Trupele ruse au luat cu ei un număr nespecificat de militari ucraineni pe care îi țineau ostatici după ce au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina. Soldații ucraineneni erau captivi încă din 24 februarie, prima zi a invaziei rusești, când rușii au cucerit fosta centrala nucleară de la Cernobîl.
„În timp ce fugeau de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanții ruși au luat cu ei membri ai Gărzii Naționale, pe care îi ținuseră ostatici din 24 februarie”, a transmis Energoatom, agenția nucleară de stat.
Infomația nu a fost verificată independent de presa internațională, iar numărul ostaticilor este necunoscut.
Mai multe informații: Militarii ruși au luat cu ei ostaticii, când au plecat din Cernobîl. Au luat și ceainice, și aparate, de cafea
Forțele ruse au confiscat 14 tone de ajutor umanitar
Forțele ruse au confiscat joi 14 tone de ajutor umanitar din autobuzele care se deplasau spre Melitopol, în sudul Ucrainei, potrivit Irinei Vereșciuk, vicepremier și ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar.
Cele 14 tone de ajutor umanitar constau în medicamente și alimente pentru popoulația afectată de război.
„Negociem ca autobuzele să fie returnate și ca locuitorii Melitopolului să fie evacuați mâine (nr. vineri) folosind aceste autobuze”, a spus ea.
Cum arată Mariupol după o lună de atacuri rusești
Imagini, verificate de presa internațioante, filmate cu drone din interiorul Mariupol au surprins amploarea distrugerii provocate forțele ruse orașului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei.
Aproximativ 100.000 de oameni rămân în Mariupol, care a fost bombardat constant în ultimele cinci săptămâni. Un convoi de 45 de autobuze în drum spre oraș pentru a evacua civili a fost blocat joi de forțele ruse. Forțele ruse au declarat că vor redeschide, vineri, coridorul de evacuare de la Mariupol spre Zaporojie, la cererea liderilor francezi și germani.
Doi lideri ai serviciului de securitate națională al Ucrainei, acuzați de trădare
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat joi noapte că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”, potrivit BBC.
„Astăzi s-a luat o altă decizie în privința anti-eroilor”, a spus el. „Nu am timp să mă ocup de toți trădătorii, dar toți vor fi pedepsiți treptat”.
El i-a numit pe cei doi oficiali de rang înalt, adăugând că cei „care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean, vor fi inevitabil privați de grade militare înalte”.
Cei concediați sunt doi generali: fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych.
„Generalii la întâmplare sunt în afara drumului nostru!”, a adăugat Zelenski.
Zelenski: Forțele ruse se adună lângă Mariupol
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că situația din sud și regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă. În mesajul video către națiune publicat joi noapte, el a reiterat că Rusia își construiește forțe în apropierea orașului asediat Mariupol, din sud-estul țării, potrivit BBC.
„Vor fi lupte la orizont. Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ce ne dorim”, a spus el.
Anterior, Rusia a anunțat că un coridor umanitar va fi deschis vineri pentru a permite civililor să iasă din orașul-port Mariupol.
Armata rusă ar fi luat prizonieri soldați ai Gărzii Naționale Ucrainene care păzeau centrala de la Cernobîl
La plecarea din centrala nucleară de la Cernobîl, trupele ruse ar fi luat cu ele soldați ai Gărzii Naționale Ucrainene păzeau zona, potrivit canalului Nexta, care adaugă că aceștia ar fi captivi din 24 februarie.
Ministerul ucrainean al Energiei Atomice, citând personalul de la Cernobîl, a anunțat joi, 31 martie, că forțele ruse au părăsit centrala nucleară asupra căreia au preluat controlul încă de la începutul invaziei în Ucraina.
Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizație aflată sub egida ONU, a anunțat că se consultă cu autoritățile ucrainene pentru a trimite prima sa misiune de asistență și sprijin către instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl, relatează Reuters.
Decizia a venit după ce Ucraina a informat AIEA că forțele ruse care controlau situl de la Cernobîl s-au retras, Kievul presupunând că restul forțelor ruse se pregătesc să părăsească locul.
Ministerul ucrainean al Apărării: Cel puțin 148 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse
Cel puțin 148 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în urmă cu cinci săptămâni, a anunțat joi, 31 martie, Ministerul Apărării de la Kiev, într-un mesaj publicat pe Twitter și citat de CNN.
Instituția mai anunță că de la debutul războiului, aproximativ 1.370 de rachete rusești au fost lansate asupra Ucrainei, iar 15 areroporturi ale țării au fost „distruse”.
Totodată, peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza războiului.
Un coridor umanitar va fi deschis vineri la Mariupol, potrivit Moscovei
Ministerul rus al Apărării a anunțat că va deschide vineri, 1 aprilie, un coridor umanitar de la orașul asediat Mariupol către Zaporojie, potrivit agenției de presă TASS, relatează Reuters.
Presa rusă citează un anunț al generalului-colonel Mikhail Mizințev, directorul Centrului Național Rus pentru Managementul Apărării, care a afirmat că Moscova acționează în urma unei solicitări pe care președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, au făcut-o președintelui rus, Vladimir Putin.
Un anunț similar a fost făcut și pentru ziua de astăzi, 31 martie. Ulterior, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a anunțat că un convoi umanitar care se îndrepta către Mariupol a fost blocat de forțele ruse.
„Începând cu ora 12:30, 45 de autobuze au plecat din Zaporojie spre Berdiansk. În acest moment, se află la punctul de control Vasylivka, iar Federația Rusă nu lasă din nou autobuzele să treacă. Din nou și din nou, noi cerem ca întreaga comunitate mondială să-și concentreze atenția și să ajute oamenii să iasă din Mariupol”, a spus Vereshchuk.
Departamentul de Stat al SUA anunță că există rapoarte despre americani reținuți de armata rusă în Ucraina
Departamentul american de Stat „a văzut rapoarte despre cetățeni ai SUA care au fost reținuți de armata rusă în Ucraina și atunci când au fost evacuați prin teritoriul ocupat de forțele ruse sau în Rusia sau Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price, joi, 31 martie, potrivit CNN.
„În ceea ce privește Ucraina, au existat americani care au fost reținuți, care de atunci au fost eliberați. În ceea ce privește Rusia, am vorbit despre câteva dintre aceste cazuri, pur și simplu nu vom spune un număr”, a adăugat Price.
Paul Whelan, Trevor Reed și Brittney Griner sunt cetățeni americani despre care se știe că sunt reținuți în Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că jucătoarei de baschet Brittney Griner i-au fost acordate servicii consulare și că au existat mici progrese în ceea ce-i privește pe ceilalți cetățeni americani.
În urmă cu câteva zile, Departamentul de Stat și-a reînnoit apelul către cetățenii americani de a nu călători spre Rusia și de a părăsi imediat țara. Instituția avertiza atunci cu privire la „posibilitatea hărțuirii” cetățenilor SUA și la riscul unor ”arestări arbitrare”.
Pentagonul anunță că nu e sigur dacă mai există convoiul de vehicule militare ruse către Kiev
Nu este clar dacă mai există acel convoi de vehicule militare ale forțelor ruse care se întindea cândva pe mai bine de 60 de kilometri și părea să se îndrepte către Kiev, potrivit Pentagonului, relatează The Guardian.
„Nici nu știu dacă încă mai există în acest moment… Ei nu și-au îndeplinit niciodată cu adevărat misiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Convoiul blocat a devenit un simbol al dificultăților trupelor ruse de pe câmpul de luptă și a fost atacat în mod repetat de forțele ucrainene în primele săptămâni ale invaziei ruse, mai notează sursa citată.
La începutul lunii martie, imaginile din satelit publicate de Maxar Technologies arătau un convoi uriaș de vehicule militare rusești, lung de aproape 70 de kilometri.
Tancurile și alte vehicule militare blindate se aliniau de la aeroportul Hostomel, din nord-vestul Kievului, până în satul Pribirsk, aflat între Kiev și Cernobîl.
Liderul separatist din Donețk ordonă formarea unei administrații a orașului asediat Mariupol
Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean Mariupol, aflat sub asediul forțelor ruse, potrivit unui decret publicat joi, 31 martie, relatează agenția de presă de stat rusă TASS, citată de CNN.
„O administrație locală a Republicii Populare Donețk urmează să fie formată în orașul Mariupol”, se menționează în document, potrivit TASS.
Orașul-port de la Marea Azov este încercuit de trupele rusești și bombardat de săptămâni la rând, peste 100.000 de oameni aflându-se încă în oraș.
Aproximativ 90% din clădirile rezidențiale din oraș sunt avariate sau distruse, resursele de apă s-au epuizat și comunicațiile au fost întrerupte, potrivit oficialilor ucraineni, care vorbesc despre o catastrofă umanitară în Mariupol.
Orașul se află la granița regiunii Donețk și era sub controlul guvernului ucrainean înainte de invazia rusă.
Biden spune că există indicii că Putin se autoizolează și își concediază consilierii
Întrebat în conferința de presă de joi, 31 martie, cât de dezinformat este președintele rus de consilierii săi, Joe Biden a răspuns: ”Există multe speculații, dar se pare că – nu spun asta cu certitudine – pare să se autoizolează și există unele indicii că i-a concediat sau i-a pus în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi”.
Liderul de la Casa Albă a subliniat însă că nu există dovezi suficiente care să susțină aceste informații.
Declarația sa vine după ce oficiali guvernamentali americani au dezvăluit recent că Vladimir Putin ar fi dezinformat de consilierii săi, cărora le este prea frică să-i spună adevărul despre cât de prost merge invazia din Ucraina și cât de dăunătoare au fost sancțiunile occidentale.
Casa Albă a confirmat aceste informații.
Biden a mai menționat că este „sceptic” că Putin își va retrage toate forțele din jurul Kievului.
„Este o întrebare fără răspuns dacă Putin chiar se retrage acum și se concentrează doar pe Donbas și nu mai e interesat de restul țării… Eu sunt sceptic, nu am dovezi că pune pauză ca să folosească toate trupele pe care le are în Donbas”, a precizat Biden.
Energoatom anunță că cele mai multe dintre trupele ruse ruse de la Cernobîl s-au retras
Multe dintre forțele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl după invadarea Ucrainei au părăsit complexul dezafectat și se îndreaptă către frontiera cu Belarus, a anunțat joi, 31 martie, Energoatom, compania nucleară ucraineană de stat, potrivit Reuters.
„Informația potrivit căreia ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din zona de excludere, au pornit în două coloane spre frontiera ucraineană cu Republica Belarus se confirmă”, potrivit unui comunicat de presă al Energoatom.
Un număr mic de trupe ruse au mai rămas la Cernobîl, a mai precizat Energoatom, adăugând că forțele Moscovei s-au retras și din orașul Slavutîci, aflat în apropiere și unde locuiesc angajații de la Cernobîl.
Reuters precizează că nu a existat nicio reacție imediată a autorităților ruse cu privire la acest subiect. Moscova a negat constant că trupele sale ar fi pus în pericol instalațiile nucleare din Ucraina. Asta în contextul în care Kievul și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorările legate de siguranța centralei de la Cernobîl și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a împiedicat pentru un timp rotația personalului complexului.
Mai multe informații: Energoatom: Majoritatea trupelor ruse de la Cernobîl s-au retras și se îndreaptă către frontiera cu Belarus
Rusia își concentrează atacurile în patru zone, potrivit unui oficial american din domeniul apărării
Atacurile forțelor ruse se concentrează acum pe patru zone, printre care și capitala ucraineană, spune oficialul american, citat de CNN. Este vorba despre Kiev, Cernihiv, Izium (la sud de Harkov) și regiunea Donbas.
„Am văzut că rușii continuă să-și mărească numărul de ieșiri din pozițiile defensive (…) în ultimele 24 de ore, până la peste 300, iar loviturile lor sunt concentrate pe Kiev, Cernihiv, Izium (…) și apoi acea zonă de operare a forței comune, practic Donbasul. Acestea sunt cele patru zone în care își desfășoară cele mai multe lovituri”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.
„Kievul este încă foarte amenințat de atacurile aeriene”, în ciuda anunțurilor Rusiei despre retragerea din zonă, a mai subliniat el.