Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 394-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 394.
Zelenski spune că în regiunea Herson zeci de sate au fost distruse, dar oamenii se întorc acolo
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit joi seară, în mesajul adresat națiunii, despre situația din regiunea Herson, pe care a vizitat-o în timpul zilei.
„Pe teritoriul liber al regiunii Herson, peste 50 de sate au fost aproape complet distruse de ocupant. În unele locuri, mai mult de 90% din clădiri sunt ruinate. Dar chiar și în astfel de sate, oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viața încă prevalează”, a spus liderul ucrainean.
Zelenski a adăugat că s-a întâlnit în Herson cu cei responsabili de apărarea și situația socială din regiune, analizând separat situația energetică și problemele legate de reconstrucție.
Suedia a aprobat un ajutor militar de peste 550 de milioane de euro pentru Ucraina
Parlamentul suedez a aprobat joi, 23 martie, un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 6,2 miliarde de coroane (peste 553 de milioane de euro), relatează The Kyiv Independent.
Noul pachet include tancuri Leopard 2, sisteme de artilerie autopropulsate Archer, sisteme de rachete Robotsystem 97, precum și muniție.
Parlamentul suedez a aprobat, de asemenea, trimiterea a 14 sisteme Archer în Marea Britanie pentru a înlocui sistemele de artilerie autopropulsate AS-90 mai vechi pe care le-a donat Ucrainei.
Archer este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie din lume, capabil să lanseze proiectile la o distanță de până la 50 de kilometri.
Ucraina anunță că a interceptat două rachete rusești de croazieră, lansate spre Odesa
Apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat joi seară două rachete rusești lansate spre regiunea Odesa, au anunțat oficiali ucraineni, citați de CNN.
Comandamentul aerian de sud al Ucrainei a precizat că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete ghidate aer-sol Kh-59 trase de avioane de vânătoare rusești Su-35 din Marea Neagră în regiunea Odesa”.
Este pentru a doua oară în această săptămână când rachete Kh-59 au fost lansate spre regiunea din sudul Ucrainei.
AIEA a renunțat la ideea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că instituția pe care o conduce a renunțat la inițiativa de stabilire a unei zone demilitarizate în jurul centralei Zaporojie și că acum este vorba despre încetarea ostilităților în apropierea centralei nucleare, relatează Deutsche Welle.
„Suntem conștienți de dificultățile suplimentare pe care le va aduce (crearea unei zone demilitarizate – n.r.), mai ales în regiunea de ostilități active. Va fi extrem de dificil să se desfășoare procesul de verificare – la mai mult de o milă (peste 1,6 km – n.r.) de zona demilitarizată, teritoriul va fi extrem de militarizat. Prin urmare, nu mai luăm în considerare acest lucru”, a declarat Grossi, adăugând că negocierile pe această temă au durat opt luni.
„Am ajuns la concluzia că problema teritorială, din diverse motive pentru Ucraina, poate fi considerată și ca o legitimare a prezenței rusești”, a explicat Grossi motivele opririi negocierilor.
Spania anunță că va trimite primele sale șase tancuri Leopard în Ucraina până la sfârșitul săptămânii viitoare
Primul transport de tancuri din Spania va fi trimis în Ucraina săptămâna viitoare după ce oficialii vor finaliza testele finale de tragere pe teren, a anunțat joi Ministerul spaniol al apărării într-un comunicat citat de CNN.
Este vorba despre șase tancuri Leopard 2A4, care au fost supuse unor verificări finale la o fabrică de armament de lângă Sevilla, în sudul Spaniei.
Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a vizitat joi fabrica și a declarat că alte patru tancuri Leopard care vor fi trimise în Ucraina vor ajunge la uzină în curând pentru inspecție și testare.
Între timp, primul grup de soldați ucraineni care vor învăța cum să opereze tancurile spaniole își încheie pregătirea la o bază militară din nordul Spaniei, a anunțat săptămâna trecută Ministerul apărării.
Margarita Robles a declarat inițial luna trecută în parlamentul spaniol că țara va trimite șase tancuri Leopard în Ucraina. O zi mai târziu, premierul Pedro Sánchez, aflat în vizită la Kiev, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a anunțat că Spania își va mări angajamentul și va oferi 10 vehicule grele de luptă.
Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse s-au retras dintr-un oraș din Herson, apoi a infirmat anunțul
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat la 23 martie că forțele rusești sunt încă staționate în Nova Kahovka, în regiunea Herson, infirmând afirmația sa inițială potrivit căreia acestea au părăsit orașul, relatează CNN și The Kyiv Independent.
Potrivit armatei ucrainene, informația privind presupusa plecare a militarilor ruși publicată pe pagina sa de Facebook a fost o greșeală.
„Ocupanții sunt încă localizați temporar în Nova Kahovka. Informația despre presupusa retragere a inamicului din această așezare a fost făcută publică ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”, au anunțat Kievul.
„Cu toate acestea, vom elibera cu siguranță și Nova Kahovka”, a adăugat armata Ucrainei în declarația sa de dezmințire.
Anterior, Statul Major General al Ucrainei a anunțase că „toate unitățile armatei ruse” s-au retras din orașul Nova Kahovka, ocupat de Rusia, jefuindu-i înainte pe locuitorii acestuia.
Până la momentul dezmințirii oficiali numiți de Rusia în Herson și bloggeri militari infirmau deja informația privind retragerea din oraș.
Vladimir Saldo, șeful instalat de Rusia în regiunea Herson, a declarat că „toți militarii ruși din Nova Kahovka, precum și din alte locuri de pe malul estic al râului Dnipro, rămân pe pozițiile lor”.
Nova Kahovka se află pe malul estic al râului Nipru și găzduiește centrala hidroelectrică Kahovka, care o conectează cu malul vestic al râului, controlat de Ucraina.
După ce forțele armate ucrainene au eliberat orașul Herson și alte așezări de pe malul vestic în noiembrie 2022, trupele rusești au fost împinse pe malul estic al râului, de unde au tras asupra teritoriilor eliberate.
Vremea caldă, potrivită pentru ca rușii să înceapă să folosească echipamente grele, spune șeful Wagner
Încălzirea vremii creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele în Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, relatează CNN.
„Primăvara se apropie. Solul se usucă”, ceea ce înseamnă că „totul este pregătit pentru ca noi să începem să folosim echipamente grele pe câmpuri”, a spus Prigojin.
În același timp, șeful Wagner a admis că Ucraina a primit un sprijin important din partea țărilor NATO, inclusiv echipamente militare, vehicule blindate și tancuri Leopard, precum și aproximativ 200.000 de militari instruiți.
Oficialii de la Kiev au avertizat de mult timp cu privire la lansarea unei ofensive de primăvară, pe fondul intensificării atacurilor militare din partea Rusiei.
Oficialii ucraineni afirmă că rușii au suferit pierderi grele în puncte fierbinți de-a lungul liniilor de front
Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au continuat bombardamentele în întreaga regiune Donețk, cu peste 200 de lovituri numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore, dar susțin că rușii pierd sute de oameni pe zi pe linia frontului, relatează CNN.
Orașul Bahmut din estul țării rămâne „punctul central al atacului principal al inamicului”, spune Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene.
Cherevatyi precizează că este greu de spus dacă intensitatea atacurilor rusești în jurul Bahmut a scăzut din cauza unor factori precum vremea, rotația unităților sau rezervele aduse de ruși, dar că tacticile lor au rămas aceleași, cu grupuri mici „care încearcă să ne epuizeze apărarea”.
Luptătorii din grupul de mercenari Wagner se află în apropiere de Bahmut, iar trupele rusești asigură întăriri acolo unde este necesar, a adăugat Cherevatyi.
„Îi doborâm. De fapt, nu vor mai exista luptători Wagner în scurt timp dacă vor continua aceeași dinamică”, mai spune oficialul.
El a precizat și că mai la nord, grupul Wagner este mai puțin prezent în jurul orașelor Lîman și Kupiansk, unde forțele regulate rusești, sprijinite de miliția Luhansk, au efectuat peste 400 de atacuri în ultima zi.
„Principala sarcină acum este de a rezista, de a epuiza forțele inamicului, în timp ce unitățile sunt antrenate atât în Ucraina, cât și în străinătate, dotate cu noi echipamente de apărare și coordonate”, a declarat Cherevatyi.
Între timp, în orașul Avdiivka și în jurul acestuia, în regiunea Donețk, continuă bombardamentele intense și atacurile aeriene rusești împotriva apărării ucrainene.
„Tot timpul cât am fost în oraș, au fost explozii. Nu am văzut nicio clădire care să nu fi fost avariată. Din păcate, în Avdiivka sunt încă civili. Oamenii locuiesc în subsoluri”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Oleksii Dmitrașkivski.
Potrivit acestuia, rușii încearcă să ocolească orașul „iar atacurile sunt însoțite în mod constant de bombardamente”.
„Ieri inamicul a reușit 26 de atacuri și a suferit pierderi destul de importante. Peste 100 de persoane au fost ucise și peste 240 au fost rănite. În timpul zilei, ei atacă cu ajutorul avioanelor, al artileriei și al oamenilor. Suferă pierderi grele în ceea ce privește forța de muncă și echipamentul”, a mai spus oficialul.
Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO
Președintele Sauli Niinisto a semnat joi, 23 martie, legea privind aderarea Finlandei la NATO. Legea a fost adoptată de Parlament cu o largă majoritate pe 1 martie, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Aderarea Finlandei a fost ratificată de toate statele NATO, cu excepția Turciei și Ungariei. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan și-a dat săptămâna trecută acordul pentru primirea țării nordice în cadrul alianței, Parlamentul urmând să ratifice aderarea. La rândul său, Budapesta a anunțat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei.
Rusia a reacționat la decizia Finlandei, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de externe, Maria Zaharova, care a declarat joi că hotărârea țării nordice de a se alătura NATO este „dezechilibrată” și „contraproductivă”, a relatat agenția rusă Ria Novosti, citată de CNN.
Mai multe detalii: Legea privind aderarea Finlandei la NATO a fost semnată de președintele Sauli Niinisto. Reacția Rusiei
NATO respinge plângerile Moscovei după ce Londra a anunțat că va trimite Kievului muniție cu uraniu sărăcit
„Aliații NATO respectă regulile internaționale și dreptul internațional în tot ceea ce fac în sprijinul lor pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, pentru AFP, întrebat în legătură cu planurile britanice și nemulțumirile rusești, relatează Al Jazeera.
„Ceea ce este periculos este războiul, care ia mii de vieți. Cel mai important lucru care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca președintele Putin să oprească războiul”, a mai spus șeful NATO în timpul evenimentului de lansare a unei noi flote de avioane NATO-UE de realimentare în aer, la o bază aeriană din Olanda.
Moscova a avertizat miercuri, 22 martie, că va avea loc o escaladare „serioasă” a conflictului din Ucraina dacă Londra va trimite Kievului obuze cu uraniu sărăcit.
Zelenski a făcut un nou apel pentru livrarea de arme cu rază lungă de acțiune, într-un discurs adresat liderilor UE
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reînnoit apelul ca țara sa să primească mai multe arme cu rază lungă de acțiune din partea aliaților occidentali, în cadrul unui discurs transmis liderilor UE reuniți la Bruxelles, relatează The Guardian.
Zelenski s-a adresat oficialilor participanți la summitului UE printr-un mesaj video, dintr-un tren în mișcare aflat într-o zonă neprecizată din Ucraina.
Liderul de la Kiev a vizitat miercuri pozițiile militare de pe linia frontului din apropierea orașului asediat Bahmut, unde s-a întâlnit cu militarii ucraineni și a ținut un moment de reculegere pentru cei uciși în război, iar joi a mers în regiunea Herson.
El le-a vorbit liderilor UE despre situația de pe linia frontului, iar relatarea sa despre scenele „devastatoare” la care a fost martor a avut un mare impact asupra celor 27, adaugă publicația britanică.
Potrivit unei surse UE, citate de The Guardian, Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni cu privire la cinci factori care ar putea prelungi războiul, printre care a menționat întârzieri în livrarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, lipsa de avioane moderne și slăbiciunile sancțiunilor occidentale.
Este de așteptat ca liderii UE reuniți la Bruxelles să aprobe decizia de a furniza un milion de cartușe Ucrainei în următorul an.
Acord între Curtea Penală Internațională și Kiev pentru deschiderea unui birou în Ucraina
Acordul privind deschiderea unui birou al Curții Penale Internaționale (CPI) în Ucraina a fost semnat joi, 23 martie, de reprezentanții CPI și cei ai Kievului, relatează AFP, citată de Agerpres.
Acordul este încheiat la mai puțin de o săptămână după ce instanța internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare ilegală a unor copii din Ucraina și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
„Nu este decât un început, un bun început. Sunt convins că nu ne vom opri până când toţi autorii crimelor internaţionale comise în Ucraina nu vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.
După emiterea mandatului de arestare pe numele liderului de la Kremlin, Rusia a anunțat deschiderea unei anchete penale împotriva procurorului şi a trei judecători ai Curții Penale Internaționale.
CPI a denunțat, miercuri, „amenințări” din partea Moscovei la adresa unor membri ai Curții.
Bombardamente în orașul Berislav din regiunea Herson
Atacul asupra orașului Berislav a avut loc în după-amiază zilei de joi, 23 martie. În urma bombardamentelor au fost avariate o clădire administrativă, o clădire rezidențială, un muzeu și o redacție de ziar, au anunțat autoritățile din regiunea ucraineană Herson, citate de Ukrainska Pravda.
„Obuzele au vizat infrastructura civilă a orașului. Bombardamentele au avariat clădirea administrativă a administrației de stat a districtului Berislav, muzeul de istorie locală, ziarul Mayak, teritoriul parcului central al orașului și zona adiacentă bisericii Sfânta Adormire, precum și o clădire rezidențială”, a scris pe Telegram, șeful administrației regionale de stat din Berislav, Vladimir Litvinov.
„Muniția rusă nu a rănit oameni. Dar centrul orașului din regiunea Herson, frumos și confortabil chiar și dimineața, a fost desfigurat de lovitura vicleană a trupelor rusești, care distrug fără milă pământul nostru natal”, a precizat și Administrația regională de stat din Herson.
Forțele ucrainene au eliberat orașul Berislav de sub ocupația rusă pe 11 noiembrie 2022.
Finlanda va oferi încă trei tancuri Leopard 2 Ucrainei
Finlanda a promis încă trei tancuri Leopard 2 din arsenalul său pentru Ucraina, ajungând astfel la un total de șase vehicule grele de luptă, relatează joi, 23 martie, The Kyiv Independent care citează postul filandez MTV Uutiset.
Finlanda va sprijini Ucraina și cu instruire legată de utilizarea și întreținerea tancurilor.
Transferul face parte din cel de-al 14-lea pachet de ajutor pentru apărare acordat de Finlanda Ucrainei de la începutul invaziei rusești.
Ministrul apărării de la Helsinki, Antti Kaikkonen, a confirmat, de asemenea, că Ucraina a solicitat Finlandei să-i furnizeze avioane de vânătoare F/A-18 Hornet.
Oficialul a precizat că țara sa „va răspunde la această solicitare în timp util”.
Slovacia a transferat primele avioane de luptă MiG-29 către Ucraina
Patru din cele 13 avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei au fost transferate de Slovacia joi, 23 martie, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Ministerului slovac al apărării, relatează The Kyiv Independent.
Transferul a fost coordonat de piloții ucraineni cu ajutorul Forțelor Aeriene slovace, au precizat autoritățile de la Bratislava.
Prim-ministrul slovac Eduard Heger a anunțat la 17 martie că guvernul său a aprobat furnizarea către Ucraina a 13 avioane de luptă MiG-29, Slovacia fiind al doilea stat NATO, după Polonia, care a promis Kievului avioane de luptă.
Procurorul general al Ucrainei cere judecarea lui Putin în absență
Liderii ruși ar trebui să fie judecați pentru declanșarea războiului din Ucraina, chiar dacă nu pot fi arestați și aduși în fața instanței în persoană, a declarat procurorul general al Ucrainei.
Andri Kostin a spus că un tribunal care să judece crimele de agresiune ar trebui să organizeze așa-numitele procese în lipsă.
Declarațiile au fost făcute la scurt timp după ce s-a întâlnit cu procurorul șef al Curții Penale Internaționale de la Haga. Săptămâna trecută, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l pe acesta că a comis crime de război prin deportare copiilor din Ucraina în Rusia.
În timp ce Curtea Penală Internațională poate urmări crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina, nu poate urmări crima de agresiune din cauza constrângerilor legale.
Zelenski a mers pe linia frontului din Herson
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers în provincia sudică Herson, pe linia frontului. Vizita vine la câteva părți ale regiunii, inclusiv orașul Herson, au fost eliberate de sub ocupație rusească.
„O călătorie de lucru în regiunea Herson. Satul Posad Pokrovske, unde multe case și infrastructură socială au fost avariate ca urmare a agresiunii pe scară largă a Rusiei”, a anunțat Zelenski într-o postare pe Telegram. „Sunt restabilite alimentarea cu energie electrică și apă, un ambulatoriu medical este reconstruit, iar oamenii se întorc”.
„Am vorbit cu localnicii despre problemele și nevoile lor actuale. Vom restaura și reconstrui totul”, a adăugat el.
Forțele ruse au distrus o mare parte din infrastructura energetică din Herson înainte de a se retrage pe malul de est al râului Nipru. Cele două părți continuă să facă schimb de lovituri de artilerie, dintr-o parte în alta, ceea ce a împiedicat lucrările de reparații, iar întreruperile de curent rămân frecvente.
Deplasarea vine după ce, miercuri, Volodimir Zelenski a fost pe linia frontului în regiunea Donețk, în apropiere de orașului disputat Bahmut.
Atac asupra colaboratorilor din orașul ocupat Melitopol
Mai multe explozii au fost rapotare joi, 23 martie, în orașul Melitopol, ocupat de ruși, din regiunea Zaporojie. Ele au fost o încercare a partizanilor ucraineni de a arunca în aer mașina unui colaborator rus, potrivit presei controlate de Rusia.
Un dispozitiv exploziv improvizat ar fi fost instalat pe mașina unui „polițist” din Melitopol, care ulterior a fost internat în spital, pe nume Serhii Skovirk.
Vladimir Rogov, membru al administrației de ocupație din regiunea Zaporojie, a declarat că victima este în stare „stabilă”.
Ucraina va putea trece la ofensiva în Bahmut „foarte curând”, spune comandantul suprem
Epuizarea continuă a forțelor ruse care luptă pentru Bahmut va permite Ucrainei să intre în contraofensivă „foarte curând”, a declarat un general ucrainean de rang înalt într-o postare de pe Telegram.
„[Rușii] pierd forțe semnificative [în Bahmut] și rămân fără energie”, a declarat generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.
„Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut în trecut lângă Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a spus el, referindu-se la cazurile în care trupele ruse s-au retras anterior în fața contraofensivelor ucrainene.
Sirski a spus că forțele ruse – formate în mare parte din luptători de la compania militară privată Wagner – continuă să încerce să cucerească Bahmut „cu orice preț, în ciuda pierderilor atât de soldați, cât și de echipament”.
Numărul deceselor după atacul cu drone asupra regiunii Kiev crește la 9
Cel puțin nouă persoane au murit în urma unui atac cu drone rusești asupra regiunii Kiev, care a avut loc marți seară, a anunțat joi serviciul de stat de urgență al Ucrainei într-un comunicat.
Serviciul a declarat că a finalizat eforturile de căutare și salvare după ce a recuperat nouă cadavre din clădirea distrusă.
Marți, un val de atacuri rusești cu drone Shahed, produse de Iran, a lovit o clădire rezidențială din orașul Rjishchiv, la aproximativ 80 de kilometri sud-est de capitala Kiev.
Forțele ucrainene au respins peste 80 de atacuri rusești, în ultimele 24 de ore
Forțele ucrainene au respins 83 de atacuri rusești, pe 22 martie, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea de joi dimineață.
Trupele ruse își concentrează eforturile în ofensivele împotriva Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Shahtarsk în regiunea Donețk.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri împotriva bazelor temporare rusești în ultimele 24 de ore, în timp ce forțele de rachete și artilerie ale Ucrainei au distrus un punct de control, trei baze pentru trupele și echipamentele rusești, un depozit de muniții și o stație de război electronic.
Pe 22 martie, Rusia a lansat 48 de atacuri aeriene și 75 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă din regiunile Jîtomir și Kiev.
Forțele ruse au lansat, de asemenea, 21 de drone Shahed-136 din regiunea Briansk, care împarte granița atât cu Ucraina, cât și cu Belarus. Ucraina a doborât 16 dintre aceste drone.
Rusia apelează la tancuri vechi pentru a compensa pierderile
Armata rusă a pierdut atât de multe tancuri, după 24 februarie 2022, încât apelează la vehicule blindate antice pentru a compensa pierderile actuale pe câmpul de luptă, conform constatărilor făcute de Oryx, o echipă care culege informații despre conflicte din sursă deschisă.
Grupul de cercetare a raportat pe 22 martie că forțele ruse au trimis un tren încărcat cu tancuri T-54/55 din Primorsky Krai către vestul Rusiei, iar surse de pe rețelele de socializare au speculat că forțele ruse le-ar putea disloca în Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, în ultima sa actualizare.
Potrivit Oryx, care documentează pierderile rusești în Ucraina, armata rusă a pierdut undeva în jur de 1.871 de tancuri distruse, avariate, abandonate sau capturate de la declanșarea invaziei.
ISW a transmis că pierderile de vehicule blindate rusești „constrâng în prezent” capacitatea armatei ruse de a conduce un război de manevră mecanizat eficient, iar forțele ruse ar putea desfășura tancuri T-54/55 în Ucraina pentru a se pregăti pentru contraofensivele mecanizate anticipate ucrainene.
„Desfășurarea de echipamente inferioare pentru a reface capacitatea armatei ruse de a desfășura un război de manevră mecanizată poate determina o degradare suplimentară a forței de muncă ruse în Ucraina”, potrivit ISW.
Capacitatea ofensivă rusă este în scădere în Bahmut, dar luptele dure persistă
Armata ucraineană a transmis că Bahmut rămâne una dintre zonele în care se desfășoară cele mai aprige lupte deși capacitatea ofensivă a forțelor ruse se diminuează.
„Federația Rusă își continuă agresiunea armată împotriva Ucrainei, concentrându-și principalele eforturi pe încercările de a ocupa complet regiunile Donețk și Luhansk”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare a situației de pe front. „Cele mai înverșunate lupte au loc în părțile de sud și de nord ale Bahmut”.
„În direcția Bahmut, inamicul continuă să conducă acțiuni ofensive, dar potențialul său ofensiv este în scădere”, mai transmit oficialii ucraineni.
Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse continuă să piardă un număr mare de soldați în eforturile de a cuceri Bahmut.
„Inamicul continuă să încerce să cucerească orașul, pierzând o cantitate semnificativă de forță de muncă, arme și echipament militar”, afirmă armata ucraineană. „Apărătorii noștri au respins numeroase atacuri inamice non-stop în zonele Bahmut, Bohdanivka și Predtechine.”
Crește numărul de morți în urma atacului cu drone din Kiev
Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac cu drone ruse în regiunea Kiev, a anunțat miercuri serviciul de stat de urgență al Ucrainei într-un comunicat, citat de CNN.
„Până la ora 18:00, 8 persoane au murit, 7 persoane au fost rănite și 1 persoană a fost salvată”, se arată în comunicat.
„Este posibil ca patru persoane să se afle sub dărâmături”, au mai spus oficialii ucraineni.
Zelenski: Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor” din partea Moscovei
Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor ruseşti”, a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie, relatează AFP.
„Vom răspunde cu certitudine ocupantului la toate atacurile împotriva oraşelor noastre (…) Toate atacurile ruseşti vor primi un răspuns militar, politic şi juridic”, a subliniat preşedintele ucrainean în discursul său zilnic.
Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească pentru a sprijini Ucraina într-un război de lungă durată
Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina și, prin urmare, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu pentru The Guardian, publicat miercuri.
Jens Stoltenberg a spus că președintele rus este angajat într-un „război de uzură” și a spus că dorește ca membrii NATO să fie de acord ca să cheltuiască 2% din PIB, la următorul summit al alianței, în capitala Lituaniei, Vilnius.
Luptele acerbe, centrate în prezent la Bahmut, demonstrează că Rusia este dispusă „să mai arunce mii și mii de soldați, să facă multe victime pentru câștiguri minime”, a mai spus șeful NATO.
Numărul persoanelor rănite în atacul cu rachete din Zaporojie a crescut la 33
Numărul persoanelor rănite în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra unui bloc din Zaporojie a crescut la 33, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Iurii Malashko, potrivit The Kyiv Independent. De asemenea, a fost confirmat și decesul unei persoane.
Trei copii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani se află în spital cu răni uşoare. Echipele de căutare și salvare se află încă la fața locului.
Două rachete rusești au lovit o clădire rezidențială din Zaporojie, conform Administrației militare din regiunea Zaporojie.
Blinken: China urmărește să vadă cum răspunde lumea la invazia Rusiei în Ucraina
China urmărește „cu mare atenție” să vadă cum reacţionează Washingtonul și lumea la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, conform The Guardian.
Dacă Rusiei i se va permite să atace Ucraina cu impunitate, aceasta ar „deschide o cutie a Pandorei” pentru potențialii agresori și ar duce la o „lume de conflicte”, a declarat el.
„Miza în Ucraina merge mult dincolo de Ucraina … Cred că are un impact profund în Asia, de exemplu. Invazia Rusiei asupra vecinului său a dus la dezbateri privind modul în care războiul va afecta gândirea militară a Chinei în ceea ce privește Taiwanul. Cred că dacă China privește acest lucru – și o face cu mare atenție – va trage învățăminte pentru modul în care lumea se unește, sau nu, pentru a face față acestei agresiuni”, a transmis Blinken, la câteva ore după ce președintele chinez X
Adaoli.8761 • 24.03.2023, 15:16
De data asta rușii nu ucid și fură ceasuri, ucid și încearcă să fure tot. Să sperăm că măcar în final,va exista o justiție, pe lângă cea divina. Rușii dă-mi!
Jumbo • 24.03.2023, 07:43
Cenzura, daca n o publici pe asta, te reclam la CNA, DNA, SRI, SIE, KLAUS. SLAVAAAAAA UCRAINA. Hahaha
Jumbo • 24.03.2023, 07:06
Zelenski, ai inceput ba contraofensiva???? *** hahahahahahaha. Sau de suacrainieni Rotschilzieni???? S a refugiat Putin in China de frica contraofensivei tale *** Ti ai distrus poporul, *** doar ca sa ti servesti stapanii sua. Mafiotule. Slava, hahahahahahaha
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.