Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 408-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 408.
Planul UE de a trimite un milion de obuze în Ucraina, blocat
Un plan al Uniunii Europene de a trimite un milion de obuze de artilerie în Ucraina este blocat, scrie Sky News. Miniștrii de externe au aprobat pachetul la 20 martie.
Prima parte a planului prevede o alocare de 1,09 miliarde de dolari pentru ţările UE care trimit către Ucraina obuzele de artilerie. Legislația în acest caz a fost finalizată acum și se așteaptă să intre în vigoare în zilele următoare, au declarat diplomați, sub rezerva anonimatului.
Planul de achiziţie comună de muniţii a fost întârziat de dezacordurile privind companiile din anumite țări care sunt eligibile pentru contracte, au spus oficialii.
La anunțarea pachetului, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că munițiile vor proveni de la „industria europeană și din Norvegia”.
Diplomații au declarat că Franța, cu o industrie de armament proprie substanțială, a făcut presiuni pentru a restrânge definiția „industriei europene”, pentru a se asigura că o parte cât mai mare din finanțare va merge către companii din UE.
Armata ucraineană: „Cele mai intense lupte” au loc în 3 orașe din estul Ucrainei
„Cele mai intense bătălii” se dau pentru Bahmut, Avdiivka și Mariinka, în estul Ucrainei, trupele ucrainene concentrându-se asupra orașului Bakhmut, care a fost măcelărit, pentru a încerca să-i epuizeze pe ruși, a anunțat joi armata ucraineană, conform CNN.
Forțele ucrainene au respins mai mult de 20 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei joi seară.
Forțele ruse au lansat patru rachete și șapte atacuri aeriene, a precizat Statul Major General.
„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka”, a precizat Statul Major General. „Cele mai intense lupte au loc pentru orașele Bahmut, Avdiivka și Mariinka”.
Forțele ruse își continuă ofensiva pentru a prelua controlul total asupra orașului Bahmut, a precizat armata, iar forțele de apărare ucrainene au respins aproximativ 10 atacuri inamice numai în această zonă. Mai mult de 15 așezări din zona de luptă au fost vizate de bombardamente rusești, a adăugat aceasta.
„Bahmut rămâne principala direcție a atacurilor inamicului. Chiar în cursul acestei zile, au avut loc 302 bombardamente cu diferite calibre de-a lungul liniei de front din sectorul Bahmut de către inamic. Au avut loc 22 de ciocniri de luptă”, a declarat joi la televiziunea națională Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a forțelor armate ucrainene.
„Apărătorii noștri de la Bahmut fac acum principalul lucru: epuizează capacitățile ocupantului, îi doboară moralul, astfel încât, atunci când rezervele noastre, care acum se antrenează cu noile echipamente în străinătate și în Ucraina, vor fi pregătite, vor alunga acest rău din țara noastră pentru totdeauna”, a declarat Cherevatyi.
Cel puţin şapte civili au fost ucişi în estul Ucrainei
Cel puțin șapte civili au fost uciși în două lovituri separate ale artileriei ucrainene, au anunțat agențiile de presă de stat ruse, citând autoritățile din zonele ocupate din estul Ucrainei, relatează The Guardian.
Patru civili au murit în Donețk, după ce obuzele au lovit o parcare, iar alte șase persoane au fost rănite, a precizat agenția de presă de stat Tass.
De asemenea, agenția de știri de stat Ria a declarat că trei persoane au murit în explozii la o stație de autobuz din Lisichansk, la aproximativ 120 km la nord-est de Donețk.
Informaţiile nu au fost verificate în mod independent, precizează The Guardian.
Un regiment de elită rusesc a fost decimat în războiul din Ucraina
Kostroma, un oraș aflat la nord-est de Moscova, care găzduiește un regiment faimos ce îi poartă numele, oferă multe indicii ale pierderilor grele suferite de forțele Rusiei în războiul din Ucraina, scrie BBC.
Regimentul 331 de parașutiști, cunoscut sub numele de regimentul aeropurtat Kostroma, a plătit scump pentru rolul jucat în invazie. O analiză a BBC a confirmat 39 de decese printre militarii regimentului până în aprilie anul trecut, 62 până la sfârșitul lunii iulie, iar acum bilanțul a ajuns la 94. Acestea sunt doar cifrele confirmate – realitatea fiind, cel mai probabil, mai sumbră.
BBC scrie că a întocmit lista după ce a monitorizat conturile soldaților de pe rețelele sociale și a urmărit relatările din presa locală. Datele au fost completate de imaginile obținute de sateliți. O înregistrare video descoperită pe VKontakte (echivalentul rusesc al Facebook) a arătat mai multe morminte de soldați, într-un cimitir la nord-est de Kostroma.
Mormintele filmate corespundeau cu numele soldaților morți identificați. Numărul real al morților este probabil mult mai mare. Unii dintre soldați provin din orașe din afara orașului Kostroma, ceea ce face ca urmărirea informațiilor despre ei să fie mult mai dificilă, scrie BBC. Apoi, mai mulți soldați au fost dați dispăruți – unii pot fi prizonieri, dar este posibil ca unii dintre ei să se numere printre morți.
Mai multe detalii: Un regiment de elită rusesc a fost decimat în războiul din Ucraina. Cum a reacționat comunitatea din orașul soldaților
Xi Jinping: „prioritatea absolută” este de a face presiuni pentru încetarea focului în Ucraina
„Prioritatea absolută” a Beijingului este de a face presiuni pentru încetarea focului și de a pune capăt războiului din Ucraina, le-a spus președintele chinez Xi Jinping șefei Comisiei Uniunii Europene, Ursula Von der Leyen, și președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul întâlnirii lor de joi, transmite CNN.
„China îndeamnă toate părțile să rămână calme și raționale și să lucreze împreună pentru a crea condiții pentru discuții de pace … Ne opunem încercărilor care ar adăuga combustibil la foc și ar complica situația”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, China caută să joace un rol activ în promovarea discuțiilor și dialogurilor de pace.
„China … sprijină Europa în prezentarea de idei și propuneri pentru o soluție politică la criza ucraineană, bazată pe propriile interese fundamentale și pe termen lung, și promovează stabilirea unui cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, se arată în comunicatul de presă.
Xi a mai spus că China și Europa ar trebui să mențină respectul reciproc, să sporească încrederea politică, să consolideze dialogul și cooperarea și să consolideze stabilitatea relațiilor dintre China și UE.
Consilier Zelenski: Nu se pune problema unor concesii teritoriale
Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a exclus discuțiile de pace până când forțele ruse nu vor părăsi întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea ocupată, relatează The Guardian.
Într-o postare pe Twitter, Podoliak a declarat că „nu se pune problema unor concesii teritoriale sau a negocierii drepturilor noastre suverane”.
Mesajul său vine după ce un alt consilier al lui Zelenski, Andri Sibiha, a declarat că Kievul ar putea fi dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei dacă forțele sale ajung la granița peninsulei ocupate de Rusia.
Crimeea se află sub ocupație rusă din februarie 2014 și a fost anexată ilegal de Moscova în luna următoare.
Ucraina a comandat din Polonia 150 de vehicule de luptă pentru infanterie
Ucraina şi-a majorat comanda pentru vehicule de luptă pe roţi pentru infanterie din Polonia de la 100 la 150 de unităţi, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, informează dpa, preluată de Agerpres.
Vehiculele blindate KTO Rosomak vor fi achiziţionate cu ajutorul financiar al SUA şi UE, a precizat Piotr Muller la Varşovia, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a întreprins o vizită în capitala Poloniei.
Echipat cu un tun automat de 30 de mm şi fiind capabil să transporte trei membri ai echipajului şi opt soldaţi, blindatul Rosomak de 22 de tone este o versiune produsă sub licenţă a vehiculului militar finlandez Patria AMV.
În plus, Ucraina a comandat fabricarea a peste 50 de mortiere autopropulsate poloneze M120 Rak. Este planificată şi livrarea a 100 de rachete cu rază scurtă de acţiune pentru sisteme antiaeriene.
Potrivit guvernului polonez, valoarea totală a echipamentului de apărare furnizat până acum Ucrainei de către Polonia se ridică la 2,1 miliarde de euro.
Ruşii susţin că tentativa ucrainenilor de a trece pe teritoriul rusesc a fost dejucată
Agenția rusă de știri Interfax relatează că guvernatorul regiunii rusești Briansk, Alexander Bogomaz, a afirmat că forțele armate au împiedicat o tentativă de pătrundere pe teritoriul regiunii de către un grup de sabotori ucraineni, notează The Guardian.
„Astăzi, departamentul de frontieră al FSB al Rusiei din regiunea Briansk a dejucat o tentativă de pătrundere pe teritoriul Federației Ruse în apropiere de satul Sluchovsk, raionul Pogarsky, de către un grup ucrainean în număr de 20 de persoane”, a transmis Bogomaz.
Potrivit oficialului, forțelor armate ale Federației Ruse au împuşcat sabotorii.
Kremlin: Desfășurarea armelor nucleare în Belarus este răspuns la extinderea NATO
Kremlinul a apărat miercuri, 5 aprilie, decizia Moscovei de a instala arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, respingând criticile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la această măsură, relatează Reuters.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, într-o conferință de presă, că „NATO este cea care se extinde spre Rusia şi nu invers”, astfel că Moscova trebuie să ia măsuri pentru a-şi apăra propria securitate.
Vladimir Putin a anunţat pe 25 martie că a ajuns la un acord corespunzător cu Belarus, pentru a desfăşura arme nucleare tactice pe teritoriul țării. Șeful NATO a subliniat miercuri, 5 aprilie, că decizia Rusiei contrazice o declaraţie comună recentă ruso-chineză, potrivit căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara graniţelor lor.
Aderarea Finlandei la NATO, marți, 4 aprilie, a dublat lungimea frontierei terestre a Alianţei cu Rusia. Moscova a reacționat în urma anunțului aderării, spunând că reprezintă „o nouă agravare a situaţiei” și a precizat că Rusia va continua să monitorizeze situația din Finlanda și desfășurarea infrastructurii și armelor NATO pe teritoriul acesteia.
Mai multe detalii: Kremlin: Desfășurarea armelor nucleare în Belarus este răspuns la extinderea NATO
Polonia va ajuta Ucraina să producă muniție
Producătorul de stat de armament din Ucraina a declarat joi că va lansa producția comună de muniție de 125 mm pentru tancurile din epoca sovietică cu producătorul polonez de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), notează The Guardian.
Ukroboronprom a declarat că Polonia va deveni al doilea stat membru NATO care va ajuta Ucraina să producă muniție.
„În conformitate cu acordul, sunt planificate noi linii de producție pentru a produce un număr mare de muniție pentru tunurile de 125 mm pentru tancuri”, a declarat compania într-un comunicat. Acordul a fost semnat miercuri, în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Polonia.
Ucraina va furniza tehnologia și își va trimite specialiștii în orașele poloneze unde vor fi amplasate facilitățile de producție, având în vedere riscurile ridicate de securitate.
Oficialii Ukroboronprom au declarat că Rusia a atacat în mod constant instalațiile de armament, forțând-o să mute producția în zone mai sigure.
Von der Leyen spune l-a îndemnat pe Xi să ia legătura cu Zelenski
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că l-a încurajat pe președintele chinez Xi Jinping, în timpul vizitei sale la Beijing, să ia legătura cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite The Guardian, care preia Reuters.
Reacţia şefei CE a venit după ce a fost întrebată, în cadrul unei conferințe de presă, dacă este realist ca China să facă presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
De asemenea, ea a spus că a discutat despre dezechilibrele din comerțul dintre UE și China, a evocat îngrijorarea profundă a UE cu privire la faptul că amenințările nucleare sunt localizate în Belarus și a spus că poziția Chinei în Consiliul de Securitate al ONU îi conferă responsabilitatea de a-și folosi influența cu Rusia construită în zeci de ani.
Lituania va trimite Ucrainei un ajutor militar în valoare de 41 de milioane de euro
Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a anunțat joi că țara sa va oferi Ucrainei un nou pachet militar în valoare de 41 de milioane de euro, informează The Kyiv Independent.
În februarie, lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru radare destinate sistemelor de apărare aeriană.
Cu o zi înainte, Cehia și Polonia au anunțat cel mai recent pachet militar pentru Ucraina.
Ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a declarat că țara sa va oferi Ucrainei echipamente militare în valoare de 30 de milioane de dolari, care în prezent sunt depozitate și „nu sunt necesare” pentru apărarea țării.
Între timp, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa a transferat deja patru avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, a pregătit transferul altor patru și pregătește alte șase care „pot fi transferate destul de curând”, ceea ce ridică la 14 numărul total de avioane MiG-29 promise Kievului.
Rusia va lansa un „atac final” cu 400.000 de soldați dacă contraofensiva ucraineană va eșua
Un eșec al ofensivei de la Kiev va permite Rusiei să prindă din scurt Ucraina, a declarat un consilier al lui Vladimir Putin, transmite Sky News. Rusia va putea mobiliza 400.000 de oameni pentru un „atac final” în timp ce Occidentul va fi lipsit de arme, a declarat Dmitri Suslov.
„Dacă ofensiva de la Kiev eșuează, Occidentul va fi în criză de arme și, în acel moment, Rusia va putea mobiliza 400.000 de oameni pentru atacul final”, a spus el.
Comentariile sale vin în contextul în care unii soldați ucraineni și-au exprimat nerăbdarea de a începe o contraofensivă mult așteptată.
Ucraina a antrenat 40.000 de soldați pentru un atac. În tranșeele din Bahmut, epicentrul conflictului, comandantul Naza, în vârstă de 21 de ani, a declarat: „Suntem pregătiți, trebuie să o facem, cu cât mai repede, cu atât mai bine.
„Inamicul trebuie alungat. În acest moment așteptăm ca vremea să se schimbe, noroiul este un obstacol”.
Moscova ia măsuri pentru a-și spori securitatea pe măsură ce NATO își dublează granițele cu Rusia, spune Kremlinul
Granița comună a NATO cu Rusia s-a dublat după aderarea Finlandei la alianța militară, iar acest lucru a creat preocupări de securitate pentru Moscova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„NATO se extinde spre granița cu Rusia. Nu Rusia se apropie cu infrastructura sa militară de granițele NATO”, a declarat Peskov. „Această decizie ne provoacă probleme și preocupări pentru securitatea noastră”.
Declarația lui Peskov vine ca răspuns la remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că Rusia trebuie monitorizată îndeaproape din cauza deciziei sale de a staționa arme nucleare tactice în Belarus.
„Bineînțeles, luăm măsuri pentru a ne asigura de fiecare dată când NATO se apropie de granițele noastre, pentru a reechilibra întreaga arhitectură de securitate de pe continent”, a adăugat Peskov.
Forțele ucrainene din Bahmut „nu pleacă nicăieri”, spune șeful Wagner
Fondatorul grupării de mercenari Wagner a declarat că nu există semne că forțele ucrainene au părăsit orașul Bahmut, scena celei mai lungi și sângeroase bătălii din războiul Rusiei.
Luptele continuă în partea de vest a orașului, a anunțat Evgheni Prigojin pe contul său Telegram. „Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”.
Declarațiile lui Prigojin au venit la o zi după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat că este posibil să decidă retragere a forțelor din orașul asediat din estul țării.
Trupele ucrainene se confruntă cu o situație dificilă în Bahmut, a declarat Zelenskii la o conferință de presă de miercuri în Polonia, dar Kievul va lua deciziile „corespunzătoare” pentru a le proteja dacă riscă să fie încercuite de forțele ruse.
Liderul ucrainean a spus că trupele țării sale din Bahmut au avansat uneori puțin doar pentru a fi împinse înapoi de forțele ruse, dar că au rămas în interiorul orașului.
Ministerul rus al Apărării ar fi demis un comandantul de rang înalt
Ca urmare a pierderilor grele suferite de trupele ruse în estul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării l-a demis „foarte probabil” pe generalul colonel Rustam Muradov din funcția de comandant, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 6 aprilie.
Potrivit informațiilor actualizate, demiterea unor oficiali militari ruși de rang înalt precum Muradov este „probabil” să continue, având în vedere incapacitatea Rusiei de a-și atinge obiectivul de a ocupa întreaga regiune Donbas a Ucrainei.
Muradov a fost numit în rolul de comandant al Grupului de Forțe de Est după eșecul acestuia în atacul asupra Kievului din nord-vest la începutul invaziei la scară largă.
De când Muradov a devenit comandant, Grupul de Forțe de Est a suferit „pierderi excepțional de mari” și nu a reușit să captureze Vuhledar în regiunea Donețk, ca urmare a unor atacuri prost coordonate.
Eșecurile operațiunilor Grupului de Forțe de Est din regiunea Donețk au provocat critici nu numai din partea comentatorilor ruși, ci și a propriilor trupe ale lui Muradov, a scris Ministerul Apărării din Regatul Unit.
Atacurile Rusiei asupra regiunii Donețk au ucis 5 persoane, în ultimele 24 de ore
Cinci persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în urma atacurilor ruse asupra regiunii Donețk, în ultimele 24 de ore, a anunțat joi guvernatorul Pavlo Kirilenko.
Două femei au fost ucise în timpul bombardării satului Oleksievo-Drujkivka, situat la sud de Kramatorsk. Alți patru au suferit răni în urma exploziilor de schije și mine, a precizat Procuratura Generală.
Încă două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în Bahmut, potrivit guvernatorului.
O altă persoană a fost ucisă în satul Serhivka, a scris guvernatorul. În plus, o persoană a suferit răni în Chasiv Iar și alta în satul Vasiutnske, situat la est de Kramatorsk.
Explozia unei mine în regiunea Harkov a rănit un copil de 16 ani
Un băiat de 16 ani a fost rănit de o explozie a unei mine în satul Novoosinove, situat în districtul Kupiansk din regiunea Harkov, pe 5 aprilie, a informat Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina.
Serviciul de Stat de Urgență a emis, de asemenea, un avertisment pentru a evita pădurile, câmpurile, albiile râurilor și alte spații deschise, deoarece operațiunile de deminare în teritoriile recent eliberate continuă.
Pe 29 martie, două persoane au murit și alte două au fost rănite în urma exploziei unei mine în regiunea Harkov.
Explozii puternice în Melitopol
Mai multe explozii puternice au putu fi auzit în cursul nopții în orașul Melitopol. ocupat de ruși, din regiunea Zaporojie, a informat primarul ucrainean aflat în exil, Ivan Fedorov.
„Câteva explozii puternice au fost înregistrate în oraș chiar acum”, a scris Fedorov într-o postare pe Telegram.
Recent, pe 3 aprilie, o mașină-bombă care a explodat în oraș l-a rănit grav pe colaboratorul local Maksim Zubariev.
Polonia și Ucraina au convenit asupra unui acord de producție de muniții
Varșovia și Kievul au semnat un memorandum comun privind reconstrucția zonelor din Ucraina afectate de război și producția de proiectile de 125 mm pentru tancuri, potrivit postului de televiziune polonez TVN24, citat de Sky News.
Documentul a fost semnat în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski în Polonia, unde s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda și cu premierul Mateusz Morawiecki.
„În timpul întâlnirii au fost discutate posibilitățile de sprijin suplimentar pentru Ucraina în lupta pentru libertatea și securitatea Europei, precum și problemele legate de reconstrucția postbelică și implicarea companiilor poloneze în acest domeniu”, se arată într-o postare pe Twitter a biroului lui Morawiecki.
De asemenea, în timpul vizitei a fost anunțat un nou pachet de ajutor militar polonez, care include 100 de transportoare blindate Rosomak, mortiere autopropulsate și sisteme de apărare antiantiaeriană, pe lângă cele 8 avioane de luptă MiG-29 care sunt deja în drum spre Ucraina.
„Această vizită la Varșovia, toate negocierile noastre de astăzi pot fi numite cu adevărat victorioase”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Zelenski a salutat mulțimea care l-a aclamat la Varșovia
Președintele ucrainean a postat pe contul său de Twitter o înregistrare video în care salută publicul din capitala poloneză, relatează Sky News.
El a strigat „Slava Ukraini” în timp ce mulțimea îl aclama, iar apoi a vorbit pentru scurt timp în limba ucraineană.
În postarea lui, Zelenski a descris Polonia și Ucraina ca stând „una lângă alta în toate”.
Ukraine and Poland.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 5, 2023
Together! Side by side in everything. 🇺🇦🇵🇱 pic.twitter.com/Hb0UGvq3ME
Ucraina „este pregătită să discute cu Rusia despre Crimeea” în cazul în care contraofensiva va avea succes
Kievul se arată dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii dacă forțele ucrainene ajung în peninsulă, relatează Sky News.
„Dacă vom reuși să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă și când ne vom afla la granița administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă”, a declarat Andriy Sybiha, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, pentru Financial Times.
Acesta este cel mai important indicator că Ucraina ar putea reveni la masa negocierilor de când discuțiile de pace cu Kremlinul s-au oprit, în urmă cu aproximativ un an.
Rusia a anexat Crimeea în 2014, într-o mișcare care a atras o condamnare internațională pe scară largă. Președintele Zelenski a declarat de mai multe ori că Ucraina trebuie să recucerească peninsula pentru ca războiul să se încheie.
Poliția ucraineană de frontieră: Rusia intenționează să trimită o parte din trupele sale din Belarus în estul Ucrainei
Rușii plănuiesc să trimită aproape 2.000 dintre trupele lor din Belarus în Rusia pentru a le implica ulterior în ostilitățile din estul Ucrainei, a susținut miercuri Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, în cadrul unui briefing de presă, potrivit Ukrainska Pravda.
„Știm că au început măsurile de retragere a unei părți a militarilor ruși din Belarus pe teritoriul rusesc. Am raportat anterior că pe teritoriul Belarusului se află aproximativ 4.000 de militari ruși. Dar numărul lor va scădea și mai mult după măsurile care au început acum. Potrivit informațiilor pe care le avem, din Belarus vor pleca aproximativ 2.000 de soldați, pe care Rusia intenționează să îi implice în viitor în ostilitățile din estul Ucrainei pentru a-și întări grupul” de forțe de acolo, a declarat Andrii Demchenko.
Demchenko a adăugat că frontiera trebuie să fie pregătită pentru orice situație: „Înțelegem perfidia inamicului. Prin urmare, din partea noastră, ca și înainte, atât liniile de demarcație, cât și liniile de frontieră sunt întărite”, a adăugat Demchenko.
Zelenski: Polonia va contribui la formarea unei coaliții care să furnizeze avioane de război Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Polonia va contribui la formarea unei coaliții a puterilor occidentale pentru a furniza avioane de război Ucrainei, așa cum a făcut cu tancurile de luptă, scrie Al Jazeera.
Într-un discurs ținut într-o piață din Varșovia, liderul ucrainean a afirmat că Rusia nu va învinge Europa atât timp cât Ucraina și Polonia stau „umăr la umăr”.
Jumbo • 06.04.2023, 15:34
*** Dar stim INCEPE CONTRAOFENSIVAAAAAAA. HAHAHAHAHAHAHA. In cateva zile, cateva luni, cativa ani, cateva decenii. Ofensiva va incepe in sua, aacolo va fi transferat agentul CIA zelenski. Slavaaaaaaaaaaaaaaa
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.