Relatarea LIVETEXT Libertatea cu a 410-a zi a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 410.
Rușii încearcă să captureze întregul oraș Bahmut. Luptele se întețesc pentru Marinka
Forțele rusești își continuă ofensiva asupra Bahmut, în ultimele lor încercări de a cuceri complet orașul în mare parte ruinat din regiunea Donețk, după opt luni de ostilități, a raportat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Într-o postare pe Facebook, Statul Major General a precizat că forțele ucrainene au respins o ofensivă rusă în apropiere de satul Bohdanivka, la nord-vest de Bahmut, aproape încercuit.
În partea de sud a regiunii Donețk, Statul Major General a raportat că „cea mai aprigă luptă” se duce pentru Marinka, un alt oraș din Ucraina care a fost redus la ruine din cauza atacurilor neîncetate ale Rusiei.
Cele mai recente rapoarte militare ucrainene vin la câteva zile după ce șeful Grupului mercenar Wagner al Rusiei, Evgheni Prigojin, a recunoscut că forțele ucrainene nu se retrag încă din Bahmut.
Chiar dacă bătălia pentru Bahmut devine tot mai grea pentru forțele ucrainene desfășurate în oraș și în jurul acestuia, Kievul a precizat că va continua să apere orașul, cel puțin pentru moment.
Rusia se pregătește pentru evacuări forțate în Crimeea, susține Ucraina
Rusia a „intensificat pregătirile” pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârșitul lunii, a afirmat armata ucraineană, potrivit news.sky.com, citat de Hotnews.ro.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-o postare pe Telegram, că oficialii instalați de Rusia au organizat un „sondaj al populației locale” în orașele Melitopol, Zaporojie și Skadovsk din Herson.
Potrivit aceleași surse, „prezența unui pașaport rusesc, înregistrarea și nivelul de educație” au fost verificate în cadrul anchetei.
„Există o plecare periodică a autobuzelor cu cei care doresc să se evacueze”, a precizat Statul Major General.
Ocupanții răspândesc informații potrivit cărora evacuarea forțată a populației civile va începe la sfârșitul lunii aprilie.
Ministrul de Externe estonian avertizează că „pacea falsă este preludiul unor noi războaie” și cere aderarea Ucrainei la NATO
Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, a recunoscut că nu este mulțumit nici de cantitatea, nici de ritmul de susținere a aliaților în materie de armament „pentru că războiul continuă”, potrivit The Kyiv Independent.
Reinsalu, care anterior a cerut aliaților să trimită în sfârșit tancuri în Ucraina, a subliniat că a nu livra armament crucial pentru Kiev ar fi același lucru cu a „co-semna o decizie pentru ca Ucraina să piardă în teren”, chiar dacă Rusia „se joacă” cu amenințările nucleare.
Reinsalu a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut deja „o greșeală strategică”, crezând că poate obține rezultate rapid în Ucraina. Cu toate acestea, încă mai trebuie să i se dovedească că se înșeală referitor la fragilitatea unității occidentale.
Putin presupune probabil că „puterea de voință a comunității occidentale este de fapt mai slabă decât capacitatea sa de a-și mobiliza societatea și statul, iar în trecut s-a dovedit că a avut dreptate”, a spus Reinsalu, referindu-se la invazia rusă din Georgia în 2008 și în Ucraina în 2014.
Reinsalu a declarat că ar fi „imoral și nedrept” să se sugereze măcar înghețarea unui conflict sau să se facă compromisuri pentru a pune capăt războiului când „încă nu am oferit suficiente arme Ucrainei”.
„Sunt sigur că toate țările sunt interesate de pace, în special cele care se învecinează cu Rusia, dar o pace falsă este doar un preludiu pentru noi războaie”, a declarat ministrul în vârstă de 47 de ani.
Ministrul estonian a susținut că singura modalitate de a obține securitatea europeană este ca Ucraina să adere la NATO.
Estonia, una dintre cele mai mici națiuni din Europa, a fost în prima linie a apelului către aliații NATO de a menține fluxul de arme atât de necesare pentru Ucraina.
Situat pe flancul estic al NATO, la granița cu Rusia, statul baltic a depus eforturi pentru a-i determina pe aliați să mențină ritmul până când Rusia nu va mai putea invada țările vecine.
Ucraina și Polonia vor face împreună mentenanța pentru tancurile T-64
Conglomeratul de stat ucrainean din domeniul apărării Ukroboronprom a anunțat sâmbătă că va lansa un program comun de întreținere a tancurilor T-64 din epoca sovietică cu o unitate a producătorului de armament polonez de stat Polish Armaments Group (PGZ), potrivit The Kyiv Independent.
Acordul, semnat de Ukroboronprom și de producătorul de armament Bumar-Labedy al PGZ, dă startul unui parteneriat ucraineano-polonez pentru repararea și întreținerea tancurilor T-64 în orașul Gliwice din sudul Poloniei.
În postarea pe Telegram publicată de Ukroboronprom se precizează că intenționează să extindă în viitor programul de cooperare în domeniul întreținerii prin adăugarea pe listă a tancurilor T-72 și RT-91.
Potrivit comunicatului, un program de întreținere similar pentru tancurile Leopard 2, din care o mare parte a ajuns deja în Ucraina, este de asemenea în discuție.
Polonia este a doua țară NATO, după Cehia, cu care Ukroboronprom a ajuns la un acord de coproducție în sectorul apărării.
Forțele aeriene ucrainene avertizează despre intensificarea atacurilor aeriene ruse. Acestea cer avioane F-16
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat că forțele rusești folosesc bombe de 500 de kilograme cu explozie puternică, care au fost modificate cu aripi și sisteme de ghidare elementară pentru a permite avioanelor rusești să lovească din afara razei de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei.
Vorbind la televiziunea națională, Ihnat a declarat că se așteaptă ca și bombele mai grele, special concepute de 1.500 de dolari, să fie de asemenea folosite mai mult de Rusia în viitor, fiind deja raportate că au fost lansate asupra unor ținte din nordul regiunii ucrainene Cernihiv în luna martie.
Generalul-locotenent al Forțelor Aeriene Nikola Oleschuk a subliniat în aceeași zi că este nevoie de avioane de luptă mai bune, în special F-16, pentru a contracara amenințarea unor astfel de muniții.
„Acest lucru va face posibilă îndepărtarea avioanelor inamice de granițele noastre și de linia de luptă”, a declarat Oleshchuk, „ceea ce va reduce la minimum probabilitatea utilizării bombelor aeriene ghidate și a altor arme aeriene”.
De asemenea, se înțelege că avioanele moderne vor oferi un sprijin eficient trupelor de pe linia frontului, precum și capacitatea de a asigura o viitoare contraofensivă.
Rușii au lovit cu peste 1.200 de rachete și drone sistemul energetic al Ucrainei
Forțele ruse au folosit peste 1.200 de rachete și drone pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei, potrivit unui comunicat al companiei energetice ucrainene Ukrenergo, scrie CNN.
Ukrenergo nu a precizat penytru ce perioadă sunt aceste date.
Începând din octombrie, forțele Moscovei au lansat sute de rachete și drone asupra infrastructurii energetice departe de linia frontului, întrerupând temporar electricitatea, căldura și apa pentru milioane de oameni.
Dintre cele 1.200 de rachete, 250 au lovit siturile Ukrenergo, provocând daune la 43% din rețeaua electrică principală a Ucrainei, potrivit companiei de utilități. Toate centralele termice și hidroelectrice au suferit diferite grade de avarie, a precizat compania.
„În timpul celor mai reci șase luni ale anului, inamicul a încercat să ne ia energia și căldura prin distrugerea infrastructurii noastre energetice”, a declarat Ukrenergo.
Costul reparațiilor de urgență la rețeaua de energie va ajunge la peste un miliard de dolari, se arată în comunicat, citând o estimare a Băncii Mondiale și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Ukrenergo a declarat că a primit aproape 500 de unități de echipamente de înlocuire, iar altele urmează să fie fabricate și trimise în Ucraina.
Oficial ucrainean: Circa 20.000 de copii au fost deportați în Rusia
Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui ucrainean, a declarat sâmbătă că cel puțin 20.000 de copii au fost deportați în Rusia din zonele ucrainene ocupate temporar de armata rusă, transmite CNN.
„Potrivit datelor oficiale, cel puțin 20.000 de copii au fost deportați de către armata rusă din teritoriile ocupate temporar, separați de părinții lor și transferați cu forța în familiile rusești”, a spus Yermak într-o postare Telegram.
„Propriii lor părinți nu au idee unde sunt copiii lor sau ce s-a întâmplat cu ei”, a adăugat acesta.
Iermak a subliniat „importanța aducerii tuturor copiilor ucraineni deportați înapoi în țara lor și a pedepsirii criminalilor ruși”.
Ucraina va întări apărarea de-a lungul graniței cu Belarus
Forțele ucrainene lucrează pentru a întări liniile și pozițiile defensive de-a lungul graniței cu Belarus și Rusia, a declarat ministerul ucrainean al Apărării, citat de The Guardian.
„Extinderea sistemului de bariere inginerești în zonele care se învecinează cu Belarus și Rusia este în curs de desfășurare. Câmpurile de mine antitanc sunt create în zone accesibile tancurilor și căi probabile de împingere a inamicului adânc în teritoriul nostru, care sunt drumuri, căi forestiere, poduri, linii electrice etc”, a trasmis ministerul, citând un anunț al locotenentului general Serhii Nayev.
Oficial ucrainean: Doar 4 copii au mai rămas în Avdiivka
Doar patru copii mai locuiesc în Avdiivka, unul dintre orașele din prima linie cel mai puternic bombardat, din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă șeful administrației militare a Avdiivka, citat de CNN.
Vitali Barabash a spus că autoritățile știu locația a doi dintre cei patru copii – o fetiță de nouă ani și fratele ei de doi ani – și au spus că plănuiesc o evacuare forțată a acestora săptămâna viitoare.
„Nu putem evacua forțat adulții, așa că trebuie doar să ne bazăm pe responsabilitatea lor și pe instinctul lor de supraviețuire”, a declarat Barabash.
Atac cu rachete asupra regiunii Zaporojie
Forțele ruse au lansat sâmbătă un atac cu rachete care au vizat orașele din prima linie Huliaipole și Orikhiv, în sud-estul regiunii Zaporojie, transmite Kyiv Independent.
În urma atacului, un bărbat de 57 de ani a fost rănit, a declarat guvernatorul Yurii Melashko. Autoritățile ucrainene nu au precizat ce fel de rachete a lansat Rusia în zonă.
Explozii auzite în Crimeea
În Crimeea, au fost raportate explozii în orașul-port Feodosia. Potrivit liderului numit de Rusia în peninsula, explozia a fost cauzată de doborârea unei rachete care a venit din Ucraina.
Consilierul lui Aksionov, Oleg Kriucikov, a transmis, la rândul său, că rămăşiţele proiectilului au căzut într-o localitate fără a provoca victime şi pagube materiale.
„În Feodosia, s-au auzit 2 bubuituri puternice, alarmele mașinii s-au declanșat”, a transmis un martor
„Toată lumea a auzit-o. Dar nu era fum, nu se vedea nimic”, a precizat altul.
31 de copii se întorc în Ucraina după ce au fost „răpiți” de Rusia
Peste 30 de copii s-au întors în Ucraina și au fost reintegrați în familiile lor după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit organizației ucrainene „Save Ukraine”.
„Copiii răpiți de ruși din regiunile Herson și Harkov au fost reuniți cu familiile lor după câteva luni de separare”, a transmis organizația.
Copiii sunt acum în siguranță „dar au nevoie de recuperare psihologică și fizică”.
Analiză: Rusia a eșuat în tentativa de a distruge sistemul energetic al Ucrainei
Campania Rusiei de degradare severă a sistemului energetic unificat al Ucrainei în timpul iernii a eșuat, a transmis Ministerul Apărării al Regatului Unit în actualizarea din 8 aprilie.
Rusia a efectuat lovituri cu rază lungă din octombrie 2022, dar frecvența lor a scăzut de la începutul lunii martie 2023.
Loviturile mai mici de mai puțin de 25 de muniții continuă, dar sunt foarte probabil să aibă un impact mult mai mic asupra sistemului energetic al țării, potrivit celei mai recente actualizări de informații.
Companiile operaționale din Ucraina continuă înlocuirea transformatoarelor și a altor componente critice. Cu toate acestea, principala provocare logistică o reprezintă transformatoarele de înaltă tensiune, care cântăresc cel puțin 100 de tone metrice.
„Situația energetică a Ucrainei se va îmbunătăți probabil odată cu venirea vremii mai calde. Planificarea și pregătirile pentru iarna viitoare probabil au început deja”, a spus ministerul.
Rusia a bombardat regiunile anexate ilegal: numeroase victime și pene de curent
Forțele ruse au folosit rachete, lansatoare de rachete și drone înarmate pentru a bombarda provinciile Ucrainei pe care le-a anexat ilegal, dar pe care nu le controlează pe deplin, provocând victime, daune clădirilor și întreruperi de curent.
Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au lansat 18 lovituri aeriene, cinci lovituri cu rachete și 53 de atacuri cu mai multe lansatoare de rachete între joi și vineri dimineața, potrivit Associated Press.
Rusia își concentrează cea mai mare parte a operațiunilor sale ofensive în estul industrial al Ucrainei, în zona orașelor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka din provincia Donețk, potrivit declarației statului major al Ucrainei.
Patru persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale.
Majoritatea relatărilor de vineri de pe câmpul de luptă se refereau la cele patru provincii ucrainene pe care Rusia le-a anexat în septembrie: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Anexarea nu a fost recunoscută la nivel internațional.
Tot în provincia Donețk, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului Sloviansk, distrugând clădiri rezidențiale, în timp ce un civil a fost rănit în timpul luptei de la Bahmut.
Guvernatorul regional al Donețkului, Pavlo Kyrylenko, a declarat vineri că 15 orașe și sate de pe linia frontului au fost bombardate în regiune. Primarul orașului Donețk, instalat de Moscova, Aleksei Kulemzin, a declarat că bombardamentele ucrainene au ucis o persoană și au rănit șase.
Ministerul rus al apărării a anunțat că a provocat zeci de victime forțelor ucrainene și a distrus drone și alte arme și vehicule de luptă ucrainene în mai multe puncte fierbinți ale frontului de luptă din provinciile anexate.
În provincia Herson din sudul Ucrainei, parțial ocupată, șapte persoane au fost rănite în 24 de ore, a anunțat vineri guvernatorul regional. Oleksandr Prokudin a spus că Rusia a efectuat acolo 46 de atacuri, inclusiv șapte asupra capitalei regionale, cu foc de artilerie grea și avioane.
O fetiță de 10 ani, un băiat de trei ani și o femeie de 30 de ani au fost răniți vineri într-un bombardament rusesc al satului Stanislav din Herson, a declarat șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andri Iermak.
Ministerul rus al apărării acuză Kievul că pregătește provocări pentru discreditarea Rusiei
Kievul pregătește o campanie de informare la scară largă pentru a discredita Federația Rusă pe arena internațională, acuzat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția de stat TASS.
„Conform datelor disponibile, confirmate de mai multe surse independente, sub conducerea biroului președintelui Ucrainei se pregătește o provocare de amploare care vizează discreditarea Federației Ruse pe arena internațională”, se arată în sediu.
Aceștia au precizat că regimul de la Kiev va desfășura o campanie specială de informare pentru a distrage atenția comunității internaționale de la faptele a numeroase crime de război publicate de ONU, „comise de armata ucraineană și de militanții formațiunilor naționaliste”.
Blinken a exclus posibilitatea unor negocieri de încetare a focului între Moscova și Kiev
Potrivit secretarului de stat american, după încheierea unui astfel de acord, Rusia și-ar putea „regrupa trupele și ataca din nou”.
„Rusia trebuie să ajungă în punctul în care este pregătită să intre în negocieri constructive”, a spus Blinken, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea unor discuții de pace între Moscova și Kiev.
Scopul, a spus el, „ar trebui să fie o pace dreaptă și de durată”.
„Pentru unii, ideea de încetare a focului poate fi tentantă, și înțeleg asta, dar dacă ea echivalează cu ratificarea efectivă a confiscării de către Rusia a unui teritoriu mare ucrainean, nu va fi o pace corectă și de durată. Rusia și-ar putea regrupa trupele și atacă din nou după un timp”, a spus secretarul de stat.
Ucraina a doborât un avion rusesc și 7 drone, în ultima zi
Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 și șapte drone, dintre care trei de tip Orlan, trei Lancet și un Merlin, a anunat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de sâmbătă dimineață.
Potrivit raporturile, trupele ruse se concentrează acum în ofensivele către Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk.
Trupele ucrainene au respins peste 60 de atacuri rusești în acele direcții în ultima zi, a spus Statul Major.
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat două rachete, 35 de atacuri aeriene și peste 40 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, a adăugat Statul Major.
Decesul a aproape 20.000 de soldați ruși în Ucraina, confirmat într-o anchetă de presă
Jurnaliştii de la publicația independentă rusă Mediazona şi de la serviciul în limba rusă al BBC, care au lucrat alături de o echipă de voluntari, au identificat 19.688 de militari ruşi ucişi în timpul războiului din Curaina.
Mediazona scrie că în perioada, între 24 martie și 7 aprilie, lista pierderilor confirmate ale Rusiei în Ucraina a crescut cu 1.665 de nume, un record de la începutul războiului. Cu toate acestea, în acest caz, creșterea numărului de decese confirmate poate fi legată mai degrabă de metodele de numărare decât de situația de pe front – jurnaliștii au procesat recent un număr mare de înregistrări, care s-au acumulat de la începutul anului 2023.
Până pe 7 aprilie, Mediazona confirmase moartea a 1.783 de recrutați mobilizați, în creștere față de 1.450 la jumătatea lunii martie.
Jurnaliştii au confirmat, de asemenea, moartea a nouă ofiţeri de rang înalt în ultimele două săptămâni. De la începutul războiului pe scară largă, au confirmat moartea a peste 2.000 de ofițeri ruși.
Ministerul rus al Apărării a publicat ultima dată un bilanț oficial al pierderilor în septembrie 2022, când raportau 5.937 de soldați ruși care au murit. SUA estimează că aproximativ 100.000 de persoane au fost uciși și răniți de fiecare parte. Ucraina spune că pierderile Rusiei ajung la 177.000.
Rușii au bombardat 5 comunități din regiunea Sumî
Trupele ruse au atacat cinci comunități din regiunea Sumî, pe 7 aprilie, a informat administrația militară a regiunii, potrivit Kyiv Independent.
Potrivit raportului, forțele ruse au bombardat comunitățile Bilopillia, Krasnopillia, Seredina-Buda, Novoslobidske și Esman de 12 ori.
Oficialii ucraineni au înregistrat 125 de lovituri în timpul zilei de la diferite arme, inclusiv artilerie, mortiere, avioane și lansatoare de grenade.
Un atac aerian rusesc a avariat o casă din comunitatea Seredina-Buda. Nu au fost raportate victime.
Regiunea Sumî este situată la granița de nord-est a Ucrainei cu Rusia și a fost zilnic ținta atacurilor rusești.
Zelenski: Eliberarea Crimeei este singura cale pentru întreaga lume
Președintele ucrainean a precizat că atunci când Ucraina se va întoarce în Crimeea, pacea va reveni în lume pentru că, potrivit lui, agresorul va pierde, relatează Ukrainska Pravda.
„Pe pământul Crimeei, răul, umilirea, represiunea, crimele și războiul domnesc acum sub tricolorul rusesc. Totuși, acolo unde a început calea răului, acolo, sunt sigur, așteaptă victoria, victoria asupra acestui rău.
Eliberarea Crimeei este singura cale de urmat, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume. Sunt sigur de asta”, a declarat Volodimir Zelenski cu ocazia particopării la un eveniment alături de militari musulmani, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai poporului tătar din Crimeea.
„Așa cum respectăm integritatea teritorială a tuturor statelor, din Europa până în America Latină, ne așteptăm pe bună dreptate la respectarea integrității teritoriale a statului nostru: întreaga Ucraine, de la Polesia până la coasta Mării Negre și Azov, de la orașele din nord până la Sevastopol și Kerci. Toate comunitățile și oamenii din est și sud merită în mod egal să trăiască liber”, a precizat liderul de la Kiev.
Armata ucraineană a distrus trei posturi de observație rusești din sudul țării
Forțele aeriene ucrainene au efectuat două lovituri asupra unor locații unde se află trupe și echipamente militare rusești din sud, a anunțat Comandamentul de Sud al Ucrainei pe 7 aprilie, citat de Kyiv Independent.
Ca urmare a acestor lovituri, forțele ucrainene au ucis nouă soldați ruși și au distrus o dronă de recunoaștere de tip Merlin, un sistem de artilerie de calibru mare, patru vehicule și trei posturi de observație din sudul țării.
Comandamentul de Sud al Ucrainei a mai spus că Rusia are în prezent 10 nave în Marea Neagră.
Mai devreme, pe 6 aprilie, purtătorul de cuvânt al comandamentului, Natalia Humeniuk, a declarat că forțele ucrainene au exercitat presiuni „semnificative” asupra prezenței ruse pe Spitul Kinburn din regiunea Mykolaiv.
Kinburn Spit este o parte de 40 de kilometri lungime și până la 12 kilometri lățime a peninsulei Kinburn, între estuarul Dnipro-Bug și Marea Neagră, în sudul Ucrainei.
Ucraina va opri exporturile de cereale către Polonia
Ucraina a fost de acord să oprească fluxul de cereale către Polonia pentru a menține piața stabilă, cu menținând transporturile către țările din afara UE, controlat de ambele părți „astfel încât să nu rămână niciun bob în Polonia”, a declarat pe vineri Robert Telus, ministrul polonez al agriculturii.
Potrivit The Kyiv Independent, Fermierii polonezi au protestat în mod activ împotriva afluxului semnificativ de cereale ucrainene, din cauza unei amenințări la adresa pieței lor interne.
Prețul cerealelor, în special al grâului, a scăzut sub 230 de dolari pe tona metrică la bursa poloneză în luna martie, la jumătate față de cât era în urmă cu șase luni, când a ajuns la 466 de dolari.
Telus a mulțumit părții ucrainene pentru negocierile în vederea soluționării disputei.
„Înțelegem cu toții cine este de vină pentru această situație, dar noi suntem cei care trebuie să rezolvăm această problemă”, a declarat ministrul ucrainean Nikola Solskyi, făcând aluzie la blocada de cereale impusă de Rusia în Marea Neagră.
Partea ucraineană se va abține de la exporturi până la noul sezon, a spus Solskyi.
Se pare că disputa a fost soluționată în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Polonia, pe 5 aprilie, în timpul căreia s-a întâlnit cu înalți oficiali polonezi.
Rusia a refuzat un schimb de prizonieri musulmani cu ocazia Ramadanului
Autoritățile ruse au respins oferta Ucrainei de a face schimb cu toți prizonierii de război musulmani din ambele tabere la începutul lunii Ramadanului, pe 22 martie, a declarat pentru Vocea Americii Daria Zarivna, consilier de comunicare al șefului biroului președintelui ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.
„Am venit cu propunerea de a face schimb de musulmani «toți pentru toți» din ambele părți, în semn de respect pentru cultura și tradițiile lor, dar partea rusă a primit această idee fără prea mult entuziasm”, a declarat Zarivna.
În cel mai recent schimb de prizonieri, la 3 aprilie, Ucraina a adus înapoi din captivitatea rusă 10 soldați și doi civili, a anunțat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.
Cinci dintre soldați sunt grav răniți, potrivit sediului coordonator.
Soldații au fost capturați în timpul luptelor din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv în apropiere de Bahmut. Un civil era din satul Lypți din regiunea Harkov, iar celălalt era din Mariupol.
Potrivit cartierului general de coordonare, în captivitatea rusă se află încă peste cinci soldați grav răniți, iar Ucraina se aștepta ca aceștia să fie eliberați.
Opt persoane rănite, după un atac al rușilor asupra unei ambulanțe în Herson
Doi membri ai echipajului unei ambulanțe și șase localnici au fost răniți după ce o ambulanță a fost atacată vineri în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a anunțat administrația militară regională într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.
Incidentul a avut loc în orașul Beryslav, în timp ce echipajul ambulanței încerca să ajungă la un rezident care a fost rănit în urma unui bombardament, a precizat administrația.
„Orașul Beryslav se află din nou sub tir de artilerie. Un echipaj de ambulanță a fost atacat”, a declarat administrația. „Medicii se îndreptau spre o femeie care a fost rănită în propria casă. Ambulanța a fost lovită de fragmente de obuze rusești, iar doi paramedici au fost răniți”.
Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al șefului Consiliului Regional Herson, a postat ulterior o actualizare, spunând că, pe lângă cei doi membri ai echipajului de ambulanță, șase rezidenți au fost de asemenea răniți.
„Opt răniți până în acest moment. Doi dintre ei sunt lucrători de ambulanță care se îndreptau spre răniți după bombardament. Potrivit informațiilor preliminare, soldații ruși au aruncat mine din drone asupra ambulanței”, a precizat el.
Serviciile secrete ucrainene spun că documentele clasificate apărute în spațiul public sunt „false”
Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că presupusele documente de război clasificate recent apărute online au fost falsificate de Rusia, potrivit The Kyiv Independent.
„În ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au fost Photoshop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov, la televiziunea națională, vineri.
Potrivit New York Times, documente clasificate care detaliază planurile SUA și NATO de furnizare de ajutoare pentru înarmarea Ucrainei în vederea viitoarei contraofensive au fost postate săptămâna aceasta pe Twitter și Telegram.
Oficiali americani de rang înalt au declarată acest lucru a determinat o investigație a Pentagonului.
Documentele nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și se pare că sunt vechi de cinci săptămâni.
Potrivit analiștilor militari cu care a discutat New York Times, documentele au fost probabil modificate față de formatul lor original, subestimând numărul victimelor de partea rusă și supraestimându-le pe cele de partea ucraineană.
Iusov a declarat că este posibil ca rușii să fi falsificat documentele pentru a perturba sau încetini ajutorul occidental acordat Ucrainei și că cifrele privind pierderile din documente sunt „false” de ambele părți, iar unele dintre informațiile din documente par să provină din surse deschise.
Centrul Național de Rezistență: Ucrainenii deportați sunt asimilați în regiuni izolate din Rusia
Ucrainenii sunt deportați pentru a fi „asimilați în continuare” în regiuni izolate din Rusia, în timp ce autoritățile rusești creează condiții care îi obligă să obțină un pașaport rusesc, a raportat Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene vineri, potrivit The Kyiv Independent.
Peste 2.500 de civili ucraineni captivi au fost deportați în Rusia din teritoriile ocupate, a declarat obudsmanul Dmytro Lubineț.
„Nu putem spune în mod clar câți ucraineni se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse, deoarece Rusia însăși nu ne furnizează niciun număr oficial”, a precizat Lubineț.
Potrivit acestuia și Biroului Ombudsmanului, există dovezi că Rusia ar încerca să recruteze unele dintre aceste persoane în grupul de mercenari Wagner pentru a lupta apoi împotriva Ucrainei.
Până în prezent, Rusia ar fi deportat peste 19.000 de copii ucraineni pe teritoriul său, încălcând Convențiile de la Geneva, a raportat Ministerul Reintegrării la 28 martie.
Până în prezent, doar 327 de copii au fost returnați în Ucraina.