Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 417.
La Bahmut se dau „lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii”
Orașul Bahmut din estul Ucrainei este scena unor „lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Sky News.
Aceste schimburi de focuri au loc în „mijlocul zonei urbane”, a precizat Serhiy Cherevatyi, purtător de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.
Dar el a spus că forțele Kievului continuă să reziste.
„Soldații noștri fac totul, în lupte sângeroase și aprige, pentru a măcina capacitatea de luptă (a inamicului) și a-i frânge moralul”, a declarat el pentru postul de televiziune 1+1.
„În fiecare zi, în fiecare colț al acestui oraș, ei reușesc să facă acest lucru cu succes”. a adăugat reprezentantul armatei ucrainene
Bahmut a devenit, de luni bune de zile, principala țintă a Moscovei în estul Ucrainei.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a afirmat că luptătorii din grupul de mercenari Wagner au capturat alte două zone ale orașului.
Organizația paramilitară Wagner este, încă din vara anului trecut, vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmutul.
Bătălia pentru Bahmut a devenit cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie de la începutul războiului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut nicio mențiune despre Bahmut în discursul său video de sâmbătă seară și a reiterat dorința Kievului de a adera la NATO cât mai curând posibil.
Reacția lui Zelenski după atacul de la Sloviansk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de sâmbătă seară, că în atacul recent al ruşilor la Sloviansk au murit 11 persoane, între care şi un băiețel născut în 2021. „Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat”, a precizat liderul de la Kiev, potrivit news.ro.
Zelenski a subliniat că Rusia trebuie să se retragă de pe teritoriul Ucrainei şi că niciuna dintre încălcările dreptului internaţional de către Rusia nu poate fi ignorată.
El a anunţat noi sancţiuni pentru cei care susţin agresiunea Rusiei şi a detaliat ce a vorbit sâmbătă, într-o lungă discuție, cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
În ceea ce priveşte atacul de la Sloviansk, Zelenski a spus că sub dărâmături mai sunt cadavre. „O operaţiune de salvare este încă în desfăşurare în Sloviansk, Donbas, în urma atacului cu rachete ruseşti de ieri. Se relatează că sub dărâmăturile clădirilor se mai află cadavre, din păcate… Doar această lovitură teroristă a avariat şi distrus peste 50 de clădiri rezidenţiale, dintre care mai mult de 30 sunt blocuri. Peste 20 de persoane au fost rănite, iar până în acest moment, 11 au murit. Printre ei se numără un copil foarte mic – un băiat născut în 2021. Condoleanţe rudelor, tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi… Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat”, a spus liderul de la Kiev.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski, după atacul de la Sloviansk: Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat și uitat
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a pierdut „peste 10.000” de vehicule militare de la începutul invaziei
Rusia a pierdut peste 10.000 de vehicule militare de la începutul invaziei sale în Ucraina, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit Sky News.
Ministerul de la Londra citează trackerul Oryx, care spune că a „documentat pierderile de echipamente rusești”.
Russia has lost 10,000+ military vehicles since its illegal invasion of Ukraine began, according to tracker Oryx. It has also fired most of its modern cruise missiles- for little strategic gain.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 15, 2023
Russia is now scrambling to mobilise its defence industry
🇺🇦 #StandWithUkraine🇺🇦 pic.twitter.com/f95chqstFP
De asemenea, ministerul britanic afirmă că Rusia „a lansat majoritatea rachetelor sale de croazieră moderne” obținând însă doar „un câștig strategic redus”.
Moscova „se străduiește acum să își mobilizeze industria de apărare”, a adăugat ministerul britanic, în evaluarea sa.
Zelenski cere garanții de securitate înaintea summitului NATO
Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina are nevoie de garanții de securitate specifice chiar și înainte de a deveni membră a NATO, scrie The Kyiv Independent.
În mesajul său video de seară, adresat națiunii, Zelenski a spus că poziția statelor membre privind garanțiile de securitate ar trebui să fie suficient de ambițioasă pentru a asigura securitatea în Europa.
Membrii NATO se vor reuni în Lituania la Vilnius, în perioada 11-12 iulie, pentru a discuta despre sprijinul politic și practic pentru Ucraina, despre angajamentele de a crește cheltuielile militare și de a consolida politicile de descurajare pe flancul estic al alianței.
Presa internațională relatează că Lituania caută un angajament din partea aliaților de a continua să sprijine militar Ucraina și de a consolida cooperarea politică, pentru a se asigura că NATO este deschisă la aderarea Ucrainei.
Zelenski a adăugat că forțele ruse trebuie să dispară complet de pe teritoriul ucrainean, iar încălcările dreptului internațional de către Moscova nu trebuie ignorate.
Războiul îi lasă pe ucraineni cu cimitirele minate și bisericile închise cu ocazia Paștelui ortodox
Autoritățile își propun să consolideze măsurile de securitate în întreaga țară, în timp ce ucrainenii se pregătesc să sărbătorească un nou Paște ortodox sub legea marțială, pe măsură ce luptă împotriva războiului declanșat de Rusia, relatează CNN.
Locuitorii sunt descurajați să participe la slujbele din biserici organizate târziu în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar multe cimitire vor rămâne închise din cauza pericolului reprezentat de minele neexplodate și de bombardamentele rusești.
Creștinii ortodocși răsăriteni sărbătoresc Duminica Floriilor și Paștele la o săptămână după ce mulți creștini din SUA și din alte țări occidentale – catolicii – celebrează această sărbătoare.
Oficialii ucraineni au avertizat în trecut că atacurile rușilor se pot intensifica în jurul unor date, sărbători sau evenimente specifice. Oleksiy Biloshytskyi, un oficial din cadrul forțelor de ordine naționale, a declarat că poliția va folosi centre speciale de monitorizare pentru a fi atentă la orice semn de atac.
„Trebuie să ne amintim că inamicul este perfid și poate întreprinde orice acțiune chiar și în această noapte (de Paște)”, a declarat el.
În capitala Kiev, locuitorii vor putea participa la slujbele religioase care vor avea loc seara târziu, în ciuda interdicției de a ieși din case în timpul nopții, dar trebuie să ajungă la biserică înainte de ora la care intră în vigoare interdicția, a declarat joi șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhii Popko, într-o postare pe Telegram.
Popko a spus că cei care merg la biserică și clericii ar trebui să caute adăpostul cel mai apropiat de lăcașul lor de cult și să fie pregătiți să fugă și să se adăpostească în el dacă sună alarma de raid aerian.
Interdicția în Kiev de a ieși din case durează de la miezul nopții până la ora locală 5 dimineața, așa cum este cazul pentru cea mai mare parte a țării.
În regiunea mai largă a Kievului, locuitorii vor putea participa la slujbele din biserici doar atunci când nu este în vigoare starea de asediu (și implicit interdicția de ieșire pe timp de noapte) și doar un număr limitat de persoane vor putea intra în incinta bisericilor și cimitirelor din motive de securitate, a transmis luni administrația militară a regiunii Kiev.
Multe biserici vor transmite slujbele online, a adăugat administrația militară.
În orașul nord-estic Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, oficialii vor închide o serie de cimitire.
Autoritățile au avertizat că unul dintre cimitire, complexul memorial Slobozhanskyi, nu a fost complet curățat de mine explozive.
Alte cimitire din oraș vor fi închise de Paște „pentru a evita provocările inamicului și pentru a proteja cetățenii de atacuri imprevizibile cu rachete”, a anunțat consiliul municipal.
În orașul Herson, situat în sudul țării, locuitorii nu vor putea vizita cimitirele și nici nu vor putea participa la slujbele religioase în timpul orelor prevăzute de interdicția de ieșire din case, a anunțat marți consiliul municipal. Acesta a precizat că interdicția privind cimitirele este cauzată de pericolul reprezentat de mine.
„Inamicul lansează zilnic atacuri ostile asupra populației civile din comunitatea Herson. Din păcate, nu poate fi exclusă posibilitatea unor bombardamente în timpul sărbătorilor”, a avertizat consiliul municipal.
Autoritățile de ocupație din Sevastopol înființează o „apărare anti-sabotaj” care să protejeze submarinele flotei ruse
Traficul maritim în orașul Sevastopol, din peninsula anexată Crimeea, a fost suspendat sâmbătă, pentru a le permite rușilor să instaleze „apărarea anti-sabotaj” care să protejeze submarinele flotei ruse, a anunțat Direcția rusă pentru infrastructura rutieră și de transport, citată de agenția TASS, scrie Ukrainska Pravda.
TASS a relatat că Golful Sevastopol a cunoscut recent numeroase închideri din cauza atacurilor cu drone.
Direcției pentru infrastructura rutieră și de transport a transmis: „Stimați pasageri, navele maritime de pasageri nu operează în prezent. Serviciile de înlocuire pe rute alternative vor fi organizate la punctele terminus din Piața Zakharov și Piața Nakhimov”.
Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea au explicat ulterior că transportul maritim a fost suspendat din cauza „operațiunilor programate de apărare anti-sabotaj”, operațiuni care vizează protejarea submarinelor. Acestea au adăugat că „situația este calmă” în orașul Sevastopol.
Statului Major General al Ucrainei: Rușii avansează pe 4 fronturi; luptele crâncene pentru Bahmut și Mariinka continuă
Trupele ruse din regiunea Donețk încearcă să avanseze spre orașele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, scrie The Kyiv Independent citând Ukrainska Pravda.
În Bahmut și Marinka se dau cele mai grele lupte, 40 de atacuri fiind respinse de către trupele ucrainene în aceste două zone în ultimele 24 de ore.
Forțele ruse au efectuat 19 lovituri aeriene, 15 baraje cu rachete neghidate și patru atacuri cu rachete împotriva centrelor de populație din zonă, a precizat conducerea armatei ucrainene în actualizarea de sâmbătă după-amiază a informațiilor operaționale privind invazia rusă.
Rusia și-a „reenergizat” asaltul de nouă luni asupra Bahmutului, deoarece Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner par să-și fi îmbunătățit cooperarea, potrivit unui raport de vineri al serviciilor occidentale de informații.
În buletinul său zilnic de informații, Ministerul britanic al Apărării a scris că bastioanele ucrainene din partea de vest a Bahmutului – un oraș din regiunea Donețk în mare parte distrus, care este acum epicentrul războiului – au fost ținta „tirurilor de artilerie rusească deosebit de intense în ultimele 48 de ore”.
La cât se ridică numărul soldaților ruși uciși în Ucraina de la începutul războiului, a căror moarte a putut fi verificată
Rusia a pierdut cel puțin de 1.820 de soldați în Ucraina în ultimele două săptămâni, acesta fiind cel mai mare număr de pierderi înregistrate într-un asemenea interval de timp de la începutul invaziei sale și până în prezent, a anunțat vineri serviciul în limba rusă al BBC, citând date pe care le-a colectat în tandem cu publicația rusă independentă de știri Mediazona, scrie The Moscow Times.
Numărul total de soldați ruși uciși în Ucraina pe care cercetătorii au putut să-l verifice a ajuns astfel la 20.451. Soldații neprofesioniști, inclusiv voluntarii, mercenarii și cei înrolați în cadrul campaniei de mobilizare la nivelul întregii țări, reprezintă o treime din acest număr.
Mai multe detalii: Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina, a căror moarte a putut fi verificată, a trecut de 20.000
Zelenski impune sancțiuni împotriva sportivilor ruși și a motoarelor de căutare rusești
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă două decrete, aprobând o propunere a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de a impune sancțiuni împotriva a peste 690 de persoane fizice și juridice din Rusia, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit documentelor publicate pe site-ul președintelui, sancțiunile au fost impuse împotriva unui număr de sportivi ruși, precum și împotriva unor motoare de căutare rusești precum Rambler și Yandex.
Zelenski nu a comentat încă noile sancțiuni. Pe 1 aprilie, liderul de la Kiev a impus sancțiuni împotriva a peste 650 de persoane fizice și juridice care „lucrează pentru agresiunea rusă” și care au legătură cu industria militară rusă.
„Și niciunul dintre cei care îi ajută pe teroriști, lucrează pentru ei, furnizează sau produc arme pentru teroare nu va scăpa de responsabilitate”, a declarat el atunci, într-un mesaj video.
Președintele Braziliei cere SUA să nu mai încurajeze războiul din Ucraina
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat sâmbătă că Statele Unite ar trebui să înceteze „să încurajeze războiul” din Ucraina şi să înceapă să vorbească despre pace, scrie news.ro preluând AFP.
„SUA trebuie să înceteze să încurajeze războiul şi să înceapă să vorbească despre pace. Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace”, a spus Lula la Beijing, la finalul unei vizite în China.
Mai multe detalii: Președintele brazilian Lula da Silva cere Washingtonului, la finalul vizitei în China, „să nu mai încurajeze” războiul din Ucraina
Un document secret american explică cum au fost decimate trupele de comando rusești
Încă din primele zile ale invaziei, trupele speciale ale Moscovei au fost mobilizate în prima linie a frontului, alături de infanterie, de generalii dornici să facă progrese cât mai rapide. Au suferit pierderi grele, cu efecte strategice asupra întregului război, spun documentele clasificate americane, citate de Washington Post.
Războiul din Ucraina a anihilat cel puțin parțial forțele Spețnaz ale Rusiei, iar Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a le reconstrui, au dezvăluit evaluările secrete ale SUA. Analiza se află printre documentele clasificate scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord.
Războiul din Ucraina a anihilat cel puțin parțial forțele Spețnaz ale Rusiei, iar Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a le reconstrui, au dezvăluit evaluările secrete ale SUA. Analiza se află printre documentele clasificate scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord.
Mai multe detalii: Trupele de comando rusești au fost devastate în Ucraina și au suferit un număr masiv de morți. Un document secret SUA explică ce s-a întâmplat
Incendiu pe un teren de antrenament pentru tancuri, în orașul Kazan din Rusia
Ukrainska Pravda relatează că o explozie a fost auzită sâmbătă în zona unui teren de antrenament pentru tancuri din orașul rus Kazan. Un incendiu ar fi izbucnit la fața locului în urma exploziei, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit presei ruse, serviciul local de urgență a afirmat că nu a primit informații despre incendiu. Presa rusă nu a publicat detalii suplimentare.
La sfârșitul lunii februarie, Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat că Ucraina ia în considerare lansarea unei contraofensive majore în această primăvară, care ar putea include lovirea unor aerodromuri și a unor depozite de rachete și artilerie din interiorul Rusiei.
Sistemul american de apărare antiaeriană Patriot, așteptat în Ucraina în următoarele săptămâni
Un sistem american de apărare antiaeriană Patriot este așteptat să ajungă în Ucraina undeva după Paște, a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit Sky News.
În Biserica Ortodoxă, Paștele este celebrat în acest weekend.
Publicul va ști că noul sistem a sosit „imediat ce primul avion rusesc va fi fost doborât”, a declarat Ihnat la televiziunea de stat ucraineană.
Un grup de 65 de soldați ucraineni și-a încheiat luna trecută pregătirea la postul militar Fort Still din Oklahoma. Ei au învățat, când au ajuns înapoi în Europa, și alte lucruri despre sistemul american de rachete, care este folosit pentru a urmări și doborî avioanele inamice.
O baterie de rachete Patriot include, de obicei, șase lansatoare mobile, un radar mobil, un generator de energie și un centru de control al interceptărilor.
Germania și Olanda s-au angajat, de asemenea, să furnizeze câte un sistem Patriot Ucrainei. În plus, un sistem antirachetă SAMP/T promis de Franța și Italia „ar trebui să ajungă în Ucraina în viitorul apropiat”, a precizat săptămâna aceasta Ihnat.
Salvatorii se străduiesc să-i scoată de sub dărâmături pe supraviețuitorii din Sloviansk
Vineri după-amiază, mai multe rachete rusești S-300 au lovit orașul Sloviank din estul Ucrainei, iar o alta a lovit orașul Kramatorsk, situat în apropiere. Unsprezece persoane au fost ucise, inclusiv un copil mic, și cel puțin alte 22 au fost rănite, au anunțat autoritățile locale.
O rezidentă din Sloviansk, Tatiana, avea sâmbătă ochii ațintiți asupra salvatorilor care săpau printre dărâmăturile a ceea a fost cândva ultimul etaj al unei clădiri de apartamente din orașul ei, relatează CNN.
„Copilul care a fost ucis avea doar 2 ani”, a declarat Tatiana pentru postul american de televiziune, cu lacrimi pe obraji. „Tatăl lui este încă aici”, a spus ea, arătând spre clădire. „Dacă ei – salvatorii – ar putea ridica plăcile de ciment, l-ar putea scoate”, a adăugat femeia. „Este frig, iar el este acolo de aproape 24 de ore”, a intervenit un bărbat care se afla lângă ea.
Tatăl și fiul său de 2 ani făceau parte dintr-o familie care a fugit din Sloviansk la începutul războiului. La fel ca mulți alții, ei s-au întors recent după ce forțele ruse au fost respinse în contraofensiva ucraineană din toamna anului trecut.
Racheta a lovit direct clădirea, aruncând resturi în toată zona înconjurătoare. „Îi cunoșteam pe toți cei care au fost uciși”, a declarat Lilya, care locuia încă din 1977 în blocul de apartamente vecin. „Este oribil”, a spus ea.
Primarul din Sloviansk, Vadym Liakh, a anunțat sâmbătă că marți vor începe să circule mai multe trenuri gratuite, care vor oferi cetățenilor posibilitatea de a se deplasa în zone mai sigure din regiunea Donețk, precum și cazare, masă și beneficii sociale. Într-o declarație postată pe pagina sa de Facebook, primarul a precizat că populația actuală a orașului este de 50.000 de locuitori – în creștere de la 20.000, vara trecută.
Într-o altă parte a orașului Sloviansk, un crater adânc marchează punctul de impact al unei rachete în mijlocul unui loc de joacă pentru copii. Vineri a fost o zi ploioasă și rece, iar locul de joacă era gol când racheta a lovit.
Zelenski i-a mulțumit lui Macron pentru planurile de „consolidare a importantului sprijin” militar
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au discutat aproape o oră și jumătate sâmbătă după-amiază, președintele ucrainean mulțumindu-i omologului său francez pentru sprijinul constant al acestuia, relatează Sky News.
Războiul din Ucraina, recenta vizită a lui Macron în China și înregistrarea video cu soldatul ucrainean decapitat au fost subiectele pe care le-au abordat cei doi lideri.
Had a talk with 🇫🇷 President @EmmanuelMacron.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 15, 2023
I thanked the 🇫🇷 leader for condemning the terrible execution of 🇺🇦 soldier by 🇷🇺 war criminals.
We discussed recent President Macron’s visit to 🇨🇳. Grateful for conveying 🇺🇦’s stance on the need to fully withdraw 🇷🇺troops from 🇺🇦 1/2
Zelenski a transmis, într-un mesaj publicat pe Twitter, că a lăudat „intenția Franței de a consolida în continuare importantul sprijinul pentru Ucraina pe câmpul de luptă”.
I praised 🇫🇷 intention to further strengthen support for 🇺🇦 on the battlefield.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 15, 2023
We also discussed the preparations for the @NATO Vilnius summit and its expected results, in particular regarding Ukraine’s obtaining effective security guarantees even before joining the Alliance 2/2
De asemenea, el și-a exprimat „recunoștința pentru condamnarea teribilei și inumanei execuții a unui soldat ucrainean de către criminalii de război ruși”.
Înregistrarea video, care a apărut online săptămâna trecută, arată un bărbat îmbrăcat în trening verde și purtând banderola galbenă folosită în mod obișnuit de soldații ucraineni care țipă înainte ca un alt bărbat să-l decapiteze cu un cuțit.
Kremlinul a descris videoclipul ca fiind „îngrozitor”, dar a precizat că autenticitatea acestuia trebuie verificată, iar între timp a lansat o anchetă cu privire la aceste imagini.
Crește bilanțul victimelor în urma atacului din Sloviansk
Cel puțin 11 persoane au murit, iar alte 22 sunt rănite în urma bombardamentelor de vineri asupra clădirilor rezidențiale din orașul Sloviansk, situat în estul țării, potrivit unui nou bilanț al serviciilor de urgență ale Ucrainei, relatează CNN.
Agenția ucraineană a precizat sâmbătă că alte patru persoane ar putea fi încă prinse sub dărâmături.
„75 de tone de moloz au fost îndepărtate, în total, la fața locului”, menționează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Cel puțin opt explozii au zguduit orașul vineri după-amiază, în timp ce forțele ruse l-au vizat cu rachete S-300, potrivit primarului din Sloviansk, Vadym Liakh. Atacurile au lovit clădiri de apartamente, case, clădiri administrative și curtea unei școli.
Un băiat de 2 ani se numără printre cei uciși în atac, conform edilului.
„Un băiat de 2 ani a fost ucis, iar tatăl său se află în prezent sub dărâmături”, a precizat Liakh la televiziunea națională, sâmbătă dimineața. „Mama se află sub supraveghere medicală în acest moment”, a mai spus primarul din Sloviansk.
Liakh a adăugat că au fost avariate 33 de clădiri cu mai multe etaje, 33 de case și alte câteva clădiri administrative, precum și curtea unei școli.
„Acesta este primul atac masiv de acest fel (asupra Slovianskului) din acest an. Ultimul atac de acest fel a avut loc vara trecută”, a precizat Liakh, menționând: „A fost mai puțin de un minut între explozii”.
Operațiunile de salvare continuă sâmbătă, potrivit primarului.
Guvernul polonez interzice importurile de cereale și alimente din Ucraina
Guvernul de la Varşovia a decis, pentru a proteja sectorul agricol din Polonia, să interzică importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina, a anunţat sâmbătă liderul partidului aflat la guvernare (PiS), Jaroslaw Kaczynski, informează Agerpres care preia agenția Reuters.
„Astăzi, Guvernul a decis asupra reglementărilor care interzic intrarea, importarea de cereale în Polonia, şi a altor tipuri de produse alimentare din Ucraina”, a anunţat Kaczynski. Lista acestor bunuri va fi stabilită de Guvern, şi va include produse „de la cereale la miere, şi foarte, foarte multe lucruri”, a precizat liderul PiS.
„Suntem şi rămânem prietenii şi aliaţii Ucrainei şi o vom sprijini. Dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, să protejeze interesele cetăţenilor săi”, a adăugat el.
Mai multe detalii: Polonia a interzis importurile de cereale și alimente din Ucraina. Jaroslaw Kaczynski: „E de datoria fiecărui stat să protejeze interesele cetăţenilor săi”
Bilanțul morților în urma bombardamentului din Sloviansk a ajuns la 11
Cadavrele a încă două persoane au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri de cinci etaje din Sloviansk, ridicând la 11 numărul total al victimelor atacului de vineri al rușilor, a declarat Veronika Bahal, purtătoare de cuvânt a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, scrie The Kyiv Independent.
De asemenea, au fost raportate 21 de persoane rănite acolo.
Forțele ruse au lansat rachete S-300 asupra orașului Sloviansk, unul dintre puținele hub-uri centrale din regiunea Donețk care au rămas sub control ucrainean, la ora 16.00 pe 14 aprilie, lovind zone rezidențiale și avariind clădiri de apartamente înalte, case, întreprinderi și mașini.
La începutul zilei, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a raportat că cinci persoane s-ar putea afla încă sub dărâmături. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, iar numărul victimelor ar putea continua să crească.
Echipele de salvare caută printre 65 de tone de materiale de construcție distruse atacul cu rachetă, a scris Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Vineri, Parchetul General a raportat că un copil de doi ani salvat de sub dărâmături a murit în timpul transportului la spital.
Antony Blinken: Recentele scurgeri de informații ale serviciilor americane nu au afectat cooperarea cu aliații
Secretarul de stat al SUA a declarat că informațiile ajunse în spațiul public, care vizau inclusiv date sensibile despre războiul din Ucraina, nu au afectat cooperarea cu aliații și parteneriatele de securitate, scrie CNN.
Blinken a comentat scurgerile de informații sâmbătă, în timpul unei călătorii în Vietnam.
„Ne-am angajat cu aliații și partenerii noștri de când au apărut aceste scurgeri de informații și am făcut acest lucru la nivel înalt, iar noi ne-am exprimat clar angajamentul de a proteja serviciile de informații și angajamentul nostru față de parteneriatele de securitate”, a declarat Blinken, vorbind la Ambasada SUA din Hanoi.
„Ceea ce am auzit până acum, cel puțin, este o apreciere pentru măsurile pe care le luăm, iar acest lucru nu a afectat cooperarea noastră”, a declarat Blinken reporterilor.
Joi, FBI l-a arestat pe Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, membru al Gărzii Naționale Aeriene, în legătură cu scurgerea de documente clasificate americane.
Alte două femei au murit în urma bombardamentelor din Herson
Trupele rusești au bombardat orașul Herson din sudul Ucrainei, ucigând două femei, sâmbătă, potrivit șefului Biroului președintelui, Andrii Yermak, potrivit The Kyiv Independent.
La începutul zilei, Administrația militară din regiunea Herson a raportat că opt persoane au fost rănite în regiune din cauza bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore.
Orașul Herson și alte așezări din regiunea de pe malul vestic al râului Nipru, precum Beryslav, au fost ținta continuă a bombardamentelor rusești de când forțele ucrainene le-au eliberat în noiembrie 2022.
Ministerul rus al Apărării: Grupul Wagner a capturat alte două zone din Bahmut
Anunțul a fost făcut sâmbătă de Ministerul rus al Apărării, adăugând că avansul trupelor este susținut de unitățile de parașutiști ale armatei ruse, scrie The Guardian.
„Pe direcția Donețk, cele mai aprige lupte au continuat în orașul Artemivsk”, a precizat ministerul într-o declarație zilnică, potrivit Reuters.
„Unitățile de asalt ale Wagner au avansat cu succes, capturând două zone de la periferia nordică și sudică a orașului”, a precizat acesta.
Comunicatul a precizat că unitățile de parașutiști ale armatei ruse sprijină avansul trupelor Wagner prin reținerea forțelor ucrainene pe flancuri.
Raportul nu a putut fi verificat în mod independent.
Înființarea registrului rus pentru serviciul militar nu înseamnă un nou val de mobilizare – serviciile secrete britanice
Noul registru, înființat printr-un proiect adoptat de Duma de Stat, va permite autorităților ruse să trimită documentele de înrolare în format electronic, „eliminând un obstacol care le-a permis anterior unora să se eschiveze de la încorporare”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.
Ministerul a raportat că, având „datele de convocare” ale indivizilor interconectate online cu alte servicii furnizate de stat, este probabil ca autoritățile să-i pedepsească pe cei care se eschivează de la serviciul militar prin limitarea posibilităților de angajare și a călătoriilor în străinătate.
Chiar și așa, legile care vor intra în vigoare în cursul acestui an, „nu indică în mod specific un nou val major de mobilizare forțată”, a precizat Ministerul britanic al Apărării.
Potrivit ministerului, Rusia are acum ca prioritate o campanie de recrutare de trupe suplimentare de voluntari.
Kremlinul a negat anterior lansarea unui al doilea val de mobilizare a recruților pentru războiul din Ucraina.
Ucraina va primi un ajutor suplimentar de 5 miliarde de dolari de la statele G7
Prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal a precizat că acordul a fost obținut în urma reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, scrie The Guardian.
De asemenea, Elveția va angaja 2 miliarde de dolari pe o perioadă de șase ani, iar Danemarca va crea un fond special în valoare de 1 miliard de dolari.
Spania, Irlanda, Japonia, Lituania, Letonia, Islanda și Olanda vor oferi, de asemenea, sprijin suplimentar Ucrainei, a declarat Șmîhal.
„Toate acestea ne vor ajuta să câștigăm și să asigurăm stabilitatea economiei noastre”, a adăugat el.
Colaborator al rușilor, condamnat la 11 ani de închisoare de justiția ucraineană
Un bărbat a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a furnizat informații care au ajutat la atacurile rusești asupra regiunii Nikolaev, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit SBU, bărbatul a ajutat forțele ruse să coordoneze atacurile cu rachete Kalibr asupra regiunii Nikolaev. De asemenea, el a încercat să furnizeze informații despre locația și mișcarea trupelor ucrainene, în special despre pozițiile de luptă ale artileriei și sistemelor de apărare aeriană ale armatei ucrainene, a scris SBU.
Serviciul de Securitate l-a reținut inițial pe bărbat în august 2022. El a intrat pentru prima dată în atenția SBU pe canalele Telegram pro-Kremlin, unde a justificat războiul total al Rusiei în Ucraina.
În timpul percheziției, SBU a găsit un telefon mobil pe care bărbatul îl folosea pentru a comunica cu rușii.
Cel puțin 31 de răniți și nouă morți în urma atacurilor rușilor din ultimele 24 de ore
Aproximativ 135 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Nikolaev, Dnipropetrovsk și Herson au fost vizate, a raportat centrul media al Ministerului ucrainean al Apărării, sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.
Rusia a atacat așezările cu diferite arme, inclusiv arme de calibru mic, mortiere, tancuri, artilerie, rachete antiaeriene, sisteme de apărare antiaeriană S-300 recondiționate, drone și avioane tactice.
Potrivit centrului media, s-a confirmat că cel puțin 50 de puncte de infrastructură au fost avariate.
Numărul victimelor este încă în curs de verificare în toate regiunile, a scris centrul media. Cu toate acestea, sunt disponibile informații preliminare din oblastele Herson, Donețk și Harkov.
Administrația militară a regiunii Herson a raportat la, sâmbătă, că opt persoane au fost rănite cu diferite grade de gravitate din cauza bombardamentelor rusești.
S-a confirmat că cel puțin nouă persoane au fost ucise – inclusiv un copil de doi ani – și 21 de persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete rusești de vineri asupra orașului Sloviansk din regiunea Donețk.
Numărul victimelor este posibil să crească, având în vedere că echipele de salvare se află încă la fața locului.
Putin a aprobat legea prin care regiunele anexate din Ucraina trec pe fusul orar al Moscovei
Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care trece regiunile anexate Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson la ora Moscovei. Neoficial, regiunile au funcționat deja pe fusul orar al Moscovei de la anexare.
Conform legii adoptate, aceste patru regiuni sunt incluse în al doilea fus orar (ora Moscovei, UTC + 3), trecând de la ora Kievului UTC + 2 iarna și UTC + 3 vara.
În septembrie, în momentul anexării nerecunoste la nivel internațional Putin a declarat că oamenii care trăiesc în regiunile ocupate „Luhansk și Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna”.
Polițiștii din Herson, vizați de atacuri din dronă
Rusia a folosit drone pentru a ataca ofițerii de poliție din Herson, potrivit forțelor de poliție din regiune.
„Armata rusă a atacat din nou ofițerii de poliție cu ajutorul dronelor. În Herson, în zona Korabel, o mașină de poliție a fost atacată de o dronă. Doi polițiști au fost răniți, mașina a fost avariată”, au transmit forțele de ordine.
Ele au adăugat că două mașini din Berislav au fost, de asemenea, vizate, iar un ofițer a fost rănit.
Cinci ucraineni din Melitopol vor fi judecați în Rusia pentru tentative de sabotaj
O instanță din Rostov-pe-Don va judeca „cel mai mare dosar din punct de vedere al numărului de participanți” despre organizarea de acte de sabotaj în orașul Melitopol, ocupat de ruși la începutul războiului.
Potrivit FSB, cinci rezidenți din Melitopol, dintre care un anteprenor, trei militari și un pensionar, ar fi planificat explozii „în locațiile trupelor ruse și în locurile în care se distribuie ajutorul umanitar”.
Potrivit FSB, ucrainenii urmau să arunce cu grenade în echipamentele militare și în soldați și să arunce în aer o mașină.
Cei cinci au fost reținuți, apoi transportați în Crimeea, iar ulterior la centrul de arest preventiv „Lefortovo” din Moscova.
Cinci persoane rămân sub dărâmăturile unei case din Sloviansk
Ccinci persoane rămân blocate sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale lovite de o rachetă rusă, a anunțat primarul orașului, Vadim Liah, potrivit Ukrinfor.
„Sub dărâmăturile casei din prov. Parkov au mai rămas cinci persoane. Le-au fost stabilite identitățile. În plus, nu avem informații despre locuitorii din alte trei apartamente”, a precizat oficialul, la o zi după ce rușii au atacat cu rachete orașul din regiunea Donețk.
Cel puțin nouă persoane au fost ucise și 21 rănite, potrivit unui bilanț prezentat sâmbătă dimineață.
Noua lege rusă privind încorporarea sugerează că Moscova se așteaptă la un conflict de durată
Nouă lege din Rusia care permite trimiterea ordinului de încorpare online înlătură un obstacol care a permis unor bărbați să evite recrutarea în armată și sugerează că Moscova anticipează un conflict de durată în Ucraina, a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualiare zilnică.
Având în vedere că datele privind apelurile persoanelor fizice sunt acum conectate digital la alte servicii online furnizate de stat, este probabil ca autoritățile să-i pedepsească pe cei care se eschivează de recrutare prin limitarea automată a drepturilor de muncă și restricționarea călătoriilor în străinătate.
Măsurile, care vor intra în vigoare mai târziu în cursul anului, nu au indicat în mod specific declanșarea unui nou val major de mobilizare forțată, potrivit informațiilor britanice.
Rusia, deocamdată, acordă prioritate eforturilor de a recruta trupe suplimentare de voluntari. Cu toate acestea, măsura este foarte probabil parte a unei abordări pe termen mai lung de a obține personal, deoarece Rusia anticipează un conflict de durată în Ucraina.
Evgheni Prigojin cere oprirea războiului din Ucraina
Fondatorul grupării de mercenari Wagner argumentează că „guvernul și societatea au nevoie acum de un final clar” al războiului, iar „opțiunea ideală” ar fi „să se anunțe finalizarea operațiunii militare speciale în care Rusia și-a atins obiectivele dorite”, potrivit unui mesaj apărut pe contul de Telegram al serviciului de presă al lui Evgheni Prigojin.
„Pentru autorități și pentru societate, în general. Este necesar, astăzi, să punem un punct decisiv operațiunii militare speciale. Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, să informăm pe toată lumea că Rusia și-a atins obiectivele, iar într-un sens chiar și le-a atins”, spune fondatorul Wagner.
El invocă drept argument pentru „îndeplinirea obiectivelor” faptul că rușii au reșit să „elimine un număr uriaș de luptători ai forțelor armate ucrainene”.
Mai multe informații: Evgheni Prigojin vorbește despre oprirea „operațiunii speciale din Ucraina”. „Rusia și-a atins obiectivele”
Ucrainenii au respins 56 de atacuri, în ultima zi
Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins 56 de atacuri inamice în 4 direcții, pe 14 aprilie, a transmis sâmbătă statul major al forțelor armatele ale Ucrainei în actualizarea zilnică.
„În cursul zilei trecute, inamicul a lansat 9 lovituri aeriene și 19 lovituri cu rachete, dintre care 13 din sistemul de apărare aeriană S-300 împotriva orașelor pașnice Sloviansk și Kramatorsk, a efectuat 42 de atacuri de la sistemele de lansare multiplă de rachetă asupra trupelor noastre și a infrastructurii civile a zonelor populate. Există civili morți și răniți, clădiri înalte și rezidențiale private, precum și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, a transmis armata ucraineană.
Forțele ruse continuă să-și concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în zonele Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka. Cele mai aprige bătălii se dau în continuare Bahmut și Marinka.
Numărul deceselor în Sloviansk crește la nouă
Autoritățile ucrainene au anunțat recuperarea unui al nouălea cadavru, o femeie, de sub dărămăturile unui bloc lovit vineri de atacul cu rachete al Rusiei.
„La ora 23:50 (nr. vineri seară), salvatorii au recuperat cadavrul unei femei decedate de sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din Sloviansk. Căutările pentru încă patru persoane sunt în desfășurare”, a anunțat sâmbătă dimineață, Veornica Bahal, purtătoare de cuvânt al serviciilor de urgență din regiunea Donețk, potrivit Ukrinform.
Rușii au tras cel puțin 7 rachete de tip S-300, , conform informațiilor preliminare, asupra orașului din estul Ucrainei, iar șase dintre ele au lovit sectorul rezidențial și una a lovit teritoriul parcului peisagistic.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost avariate 34 de clădiri înalte, 20 de case rezidențiale, obiecte de infrastructură civilă și 12 autoturisme.
Ucrainenii încep să se retragă din Bahmut
O evaluarea britanică a situației de pe front relatază că trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din părți ale orașului Bahmut, punctul central al înaintării lente a Moscovei prin Donbas.
Trupele ucrainene au apărat cu îndârjire Bahmut, fiind asediate timp de peste jumătate de an cu lovituri aeriene și bombardamente. Comandanții militari ucraineni au respins săptămâna aceasta, ca exagerate, afirmațiile rusești conform cărora forțele ruse controlează acum 80% din oraș.
Evaluarea efectuată de armata britanică spune că Rusia a trimis noi resurse în încercarea de a captura Bahmut, văzut de Moscova ca o piatră de temelie pentru capturarea mai multor teritorii în regiunea Donbas, un obiectiv major de război.
„Forțele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de reaprovizionare, dar s-au retras ordonat din pozițiile pe care au fost forțați să le cedeze”, încheie evaluarea britanică.
8 morți în atacul cu rachete din orașul Sloviansk
Autoritățile ucrainene au actualizat bilanțul loviturilor cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, iar șeful administrației militare din regiunea Donețk precizând că opt persoane au fost ucise și 21 rănite, transmite CNN.
Cel puțin șapte locații au fost lovite de rachete sol-aer S-300, pe care Rusia le-a folosit adesea pentru a lovi ținte terestre, a declarat Pavlo Kirilenko pentru televiziunea națională ucraineană.
„Se confirmă că șapte rachete S-300 au fost lansate asupra clădirilor cu mai multe apartamente”, a spus el.
„Un băiețel a fost scos din dărâmături în fața ochilor mei, în timp ce era încă în viață. Din păcate, a murit în ambulanță”, a spus Kirilenko.
„Atacul de astăzi asupra orașului Sloviansk a fost unul dintre cele mai masive de la începutul acestui an”, a declarat șeful administrației militare a orașului Sloviansk, Vadym Liakh. „Au fost mai multe lovituri asupra diferitelor cartiere ale orașului”.
Rachetele au lovit zone rezidențiale și „clădiri civile obișnuite”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Oamenii se află sub dărâmături. Se face totul pentru a-i salva, se face totul pentru a-i salva pe răniți”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.
Președintele a declarat că atacul este doar un alt exemplu al brutalității Rusiei în timpul invaziei sale.
„Statul malefic își demonstrează încă o dată esența. Pur și simplu ucide oameni în plină zi. Ruinând, distrugând toată viața”, a scris Zelenski, care a precizat „nu vom lăsa nici un inamic nepedepsit”.
Potrivit lui Kirilenko, Kramatorsk a fost, de asemenea, lovit de o rachetă S-300, iar Kostianynivka a fost lovită de artileria sistemului de rachete cu lansare multiplă.
China promite să nu vândă arme niciunei părți
China nu va vinde arme niciuneia dintre părțile implicate în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe al țării, răspunzând astfel îngrijorărilor occidentale potrivit cărora Beijingul ar putea oferi asistență militară Rusiei, scrie Al Jazeera.
„În ceea ce privește exportul de echipamente militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă”, a declarat Qin la o conferință de presă alături de omologul german Annalena Baerbock. „China nu va furniza arme părților relevante ale conflictului și va gestiona și controla exporturile de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările.”
De asemenea, ministrul a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la găsirea unei soluții pașnice la conflict.
Qin Gang este oficialul chinez la cel mai înalt nivel care a făcut o astfel de declarație explicită cu privire la vânzările de arme către Rusia. El a adăugat că China va reglementa, de asemenea, exportul de articole cu dublă utilizare civilă și militară.
Canada a livrat opt tancuri Leopard
Canada a livrat opt tancuri de luptă Leopard 2, iar acestea au ajuns în Polonia, a declarat vineri ministrul apărării, Anita Anand, relatează The Guardian.
Canada anunțase în februarie că va dubla numărul de tancuri promise Kievului cu o lună înainte. Tancurile de fabricație germană sunt printre cele mai avansate din arsenalul militar canadian.
„Toate cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada pentru Ucraina au ajuns acum în Polonia”, a declarat ea pe Twitter.
Germania și Marea Britanie au livrat luna trecută Ucrainei 18 tancuri avansate Leopard și 14 tancuri Challenger 2, care sunt gata să fie desfășurate pe linia frontului după ce trupele ucrainene vor termina antrenamentele pe ele.
Spania s-a angajat, de asemenea, să trimită șase tancuri Leopard. La rândul lor, Statele Unite au promis 31 de tancuri Abrams, dar au declarat că nu le pot livra înainte de toamnă.
✳️ Its official: All eight Leopard 2 battle tanks promised by Canada for Ukraine have now arrived in Poland.
— Anita Anand (@AnitaAnandMP) April 14, 2023
Well continue to #StandWithUkraine, and to provide Ukrainians with the tools that they need to fight and win this war. pic.twitter.com/23OCHILzbW
Sistemele de artilerie Caesar vor ajunge în Ucraina în câteva săptămâni
Nouăsprezece sisteme de artilerie Caesar vor ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni, a anunțat Ministerul Apărării din Danemarca, conform Sky News.
Danemarca a anunțat că va dona armele de artilerie încă din luna ianuarie.
Acest lucru a venit după ce Kievul a solicitat sisteme de armament de la Copenhaga.
Sistemul de artilerie este, în esență, un tun autopropulsat de 155 mm, calibru 52, montat pe camion, dezvoltat de compania franceză Nexter Systems. Poate trage o salvă de mare precizie la distanțe de până la 40 km și își poate schimba poziția foarte rapid.
Jumbo • 15.04.2023, 08:13
Nu v ati saturat sa ne tot puneti pkaca cu rusii rai care ataca doar copii cu suzete n gura? Si stim deja, suacrainienii tinuti in carca de sua, nato si ue, se retrag ordonat, provocand pierderi uriase rusilor rai. Care mai apuca sa se retraga, restul se sacrifica pt sua si Rotschild. Se vor retrage si din Herson, odessa, Liov, kiev, varsovia, Berlin, Londra, Washington, hahahahahahaha. SLAVAAAAAA
Gandalf_the_Grey • 16.04.2023, 12:05
Jumbo • 15.04.2023, 08:13
Nu v ati saturat sa ne tot puneti pkaca cu rusii rai care ataca doar copii cu suzete n gura? Si stim deja, suacrainienii tinuti in carca de sua, nato si ue, se retrag ordonat, provocand pierderi uriase rusilor rai. Care mai apuca sa se retraga, restul se sacrifica pt sua si Rotschild. Se vor retrage si din Herson, odessa, Liov, kiev, varsovia, Berlin, Londra, Washington, hahahahahahaha. SLAVAAAAAA
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.