Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 419.
Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia intensifică loviturile aeriene și atacurile de artilerie asupra Bahmutului
Trupele ruse au sporit intensitatea atacurilor aeriene și de artilerie în zona orașului Bahmut, din regiunea Donețk, a anunțat luni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, potrivit The Kyiv Independent.
„Inamicul pur și simplu rade clădirile și structurile din Bahmut”, a afirmat Maliar, într-o postare pe Telegram.
Acțiunile ofensive „nereușite” ale Rusiei continuă în sectoarele de front de la Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Marinka, orașe din regiunea estică Donețk, potrivit oficialului ucrainean.
Forțele ruse au efectuat o operațiune de asalt în zona orașului Kupiansk din regiunea Harkov, dar și aceasta a fost de asemenea „nereușită”, a mai susținut Maliar.
Orașele Bahmut și Marinka rămân „în epicentrul ostilităților”, a adăugat oficialul guvernamental ucrainean.
Rusia și-a „reenergizat” asaltul asupra Bahmutului, care durează deja de nouă luni de zile, după ce Ministerul rus al Apărării și grupul de mercenari Wagner și-ar fi îmbunătățit cooperarea, a afirmat un raport al serviciilor occidentale de informații de vineri, 14 aprilie.
Reznikov și-a cerut scuze Turciei pentru o comparaţie cu victimele cutremurului devastator din februarie
Ministrul ucrainean al apărării, Olexii Resnikov, a prezentat luni scuze Turciei pentru că a comparat pierderile războiului ucrainean cu victimele cutremurului din Turcia, scrie Agerpres preluând DPA.
„Ucrainenii simpatizează cu poporul turc”, a scris Reznikov, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Resnikov declarase anterior ziarului spaniol La Razon, într-un interviu, că pierderile armatei ucrainene sunt mai mici decât numărul de morţi în urma cutremurului din Turcia, fără a da detalii concrete.
Peste 50.000 de persoane au murit, numai în Turcia, în cutremurul de la începutul lunii februarie.
Ucrainenii înţeleg ce înseamnă să îngropi mii de oameni nevinovaţi – prieteni şi vecini, a mai scris ministrul. ”Sunt recunoscător prietenilor noştri turci pentru sprijinul lor de neclintit şi pentru poziţia fermă privind Crimeea de când a început invazia rusă”, a precizat Reznikov.
Armata ucraineană evocă „bătălii sângeroase fără precedent” în Bahmut
Forțele ucrainene au raportat „bătălii sângeroase fără precedent” în Bahmut, în timp ce Kievul continuă cu disperare să țină piept ofensivei ruse în orașul din estul țării, aflat sub asediu, relatează Euronews.
„Lupte sângeroase fără precedent în ultimele decenii au loc în mijlocul zonei urbane a orașului”, a declarat Serhiy Cherevatyi, purtător de cuvânt al comandamentului militar de est al Ucrainei.
„Soldații noștri fac totul în aceste bătălii sângeroase și aprige pentru a măcina capacitatea de luptă (a inamicului) și a-i distruge moralul”, a declarat el pentru presa ucraineană.
În cea mai recentă declarație care a recunoscut în mod deschis rolul-cheie al Grupului Wagner în lupta de lângă Bahmut, Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile de asalt ale organizației de mercenari au capturat două cartiere din suburbiile orașului – cu sprijinul unităților aeropurtate ale armatei regulate ruse.
Bahmut, un fost centru minier, în prezent transformat în mare parte în ruine, a fost o țintă cheie a campaniei trupelor ruse în estul Ucrainei, care durează de luni de zile.
Cucerirea acestuia ar oferi forțelor ruse o victorie mult așteptată pe câmpul de luptă și, potențial, le-ar deschide calea pentru a amenința marile orașe din regiune deținute de ucraineni, precum Sloviansk și Kramatorsk.
Zelenski avertizează că fiecare întârziere în livările de armament înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni, într-un discurs, că se fac pregătiri pentru o nouă întâlnire în format Ramstein, el așteptându-se ca în cadrul reuniunii să fie luate „decizii temeinice”, scrie news.ro. Potrivit acestuia, fiecare întârziere în ceea ce priveşte livrarea de armament înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.
„Este foarte important să înţelegem acest lucru: de fiecare dată când auzim că aprovizionarea promisă cu arme este întârziată, de fiecare dată când există îndoieli cu privire la tipul de arme pentru Ucraina, la raza de acţiune sau la alte caracteristici – de fiecare dată înseamnă că soldaţii ucraineni îşi dau viaţa ca să avem acest timp… timpul pentru a convinge că aprovizionarea cu armele necesare trebuie să aibă loc până la urmă. Fiecare inamic eliminat acum este un metru de pământ ucrainean eliberat mâine”, a declarat Volodimir Zelenski.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: De fiecare dată când aprovizionarea cu arme întârzie, soldații ucraineni își pierd viața
Guvernator: Forțele ruse au bombardat regiunea Dnipropetrovsk; un civil a fost rănit
Trupele ruse au lovit luni cu artilerie grea districtul Nikopol din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, rănind un bărbat de 42 de ani și avariind infrastructura și locuințele, a anunțat guvernatorul regional Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul rușilor a avariat nouă case, două clădiri de apartamente, o școală sportivă și un cămin din Nikopol. De asemenea, a provocat un incendiu la o întreprindere, conform guvernatorului.
În urma atacului au fost avariate mai multe mașini, o parcare, anexe, situri de telefonie mobilă și linii electrice, a precizat guvernatorul regiunii.
Armata rusă a lovit, de asemenea, așezarea Chervonohryhorivka, situată în apropiere de Nikopol, a adăugat Lysak. Consecințele atacului sunt în curs de verificare.
Nikopolul, controlat de ucraineni, se află peste râul Nipru de orașul Enerhodar, construit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa și ocupat de forțele ruse încă din 4 martie 2022. Rusia a folosit centrala nucleară ca bază pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei.
Efectul recrutărilor făcute de Grupul Wagner: numărul deținuților din închisorile rusești a scăzut cu 17.000 în 2022
Numărul deținuților din coloniile penitenciare din 35 de regiuni rusești a scăzut cu 17.248 în 2022, arată o analiză publicată luni de publicația independentă rusă Mediazona, potrivit The Moscow Times.
Diminuarea acestui număr, arată Mediazona, a fost probabil rezultatul recrutării de deținuți pentru grupul rus de mercenari Wagner, care luptă în Ucraina alături de armata rusă și de separatiști.
Întrucât analiza Mediazona a luat în calcul numărul de deținuți din închisorile aflate în mai puțin de jumătate din regiunile Rusiei, cifrele la nivel național ar putea fi mult mai mari.
Mai multe detalii: Câți deținuți „au pierdut” anul trecut închisorile din Rusia, în urma recrutărilor făcute de grupul de mercenari Wagner
Secretarul general adjunct al NATO: Următoarele câteva luni vor fi mai intense din punct de vedere militar în Ucraina
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că războiul din Ucraina va mai continua şi a precizat că NATO încearcă să îl scurteze prin sprijinirea Ucrainei. Geoană crede că următoarele luni vor fi mai intense din punct de vedere militar, în Ucraina, scrie news.ro.
Întrebat, luni seară, când se va sfârşi războiul din Ucraina, Mircea Geoană a explicat că nici măcar NATO nu poate răspunde „precis” la această întrebare.
„Răspunsul este că poate să dureze mai mult, mai puţin. Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea ţărilor NATO, training, echipamente noi, forţe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie şi dânşii de o pauză, pentru că un an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu rămâne în continuare un pericol. De aceea credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina şi poate după şase luni de zile vom avea o imagine puţin mai clară”, a declarat Mircea Geoană, la Antena 3.
„Nu vreau să dau nici semnale prea optimiste. Credem că acest război va mai continua şi acest lucru este un lucru pe care încercăm şi noi să îl ajutăm pe ucraineni. Încercăm să scurtăm războiul pentru că pacea până la urmă este este lucru pe care îl dorim cu toţii”, a mai spus Geoană.
Republica Moldova a împiedicat o delegație rusă să intre în țară
Rustam Minnihanov, președintele Republicii Tartastan din Federația Rusă, spune nu i s-a permis să intre în Republica Moldova, unde urma să participe la un congres organizat de Victor Petrov, unul dintre candidații proruși la funcția de bașcan al Gagauziei, Victor Petrov, informează TV8.md.
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a confirmat faptul că liderul Tartastan nu a fost lăsat să intre pe teritoriul țării, însă neagă că acesta ar fi fost declarat „persoană non-grata”.
Mai multe detalii: Șeful Republicii ruse Tartastan nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Explicațiile autorităților de la Chișinău
Șeful cancelariei lui Zelenski afirmă că „va exista o pedeapsă dură” după „mărturisirile” fostului comandant Wagner
Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat, ca răspuns la înregistrarea video în care un fost comandant Wagner recunoaște că ar fi împușcat o fată din Ucraina în cap, că „mărturisirea nu este suficientă” în acest caz, relatează Sky News.
Andrii Yermak afirmă că „trebuie să existe o pedeapsă” după ce foștii luptători Wagner au recunoscut aparent că au ucis copii ucraineni în înregistrarea video publicată astăzi de grupul pentru drepturile omului Gulagu.net.
El a mai scris că va exista o pedeapsă „dură și corectă” pentru presupusele fapte.
Russian terrorists confessed to numerous murders of Ukrainian children in Bakhmut and Soledar. Confession is not enough.
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) April 17, 2023
There must be a punishment. Tough and fair. And it will definitely be.
How many more crimes like these have been committed?
Înregistrarea video nu a putut fi verificată în mod independent.
Suedia a lansat cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani
Suedia a lansat luni cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani, cu participarea a până la 26.000 de soldaţi din 14 ţări, în timp ce statul scandinav se confruntă cu un impas în privinţa aderării la NATO, relatează agențiile de știri AFP şi DPA, preluate de Agerpres.
„Exerciţiile au loc în aer, pe uscat şi pe mare într-o mare parte a ţării”, au anunţat forţele armate suedeze, într-un comunicat de presă.
Manevrele, numite Aurora 23, vor continua până pe data 11 mai şi vor fi concentrate în nordul şi sudul ţării, precum şi pe insula strategică Gotland, a precizat armata. Acestea au rolul de a exersa respingerea unui atac armat major asupra Suediei. La exerciții vor participa militari din SUA, Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Norvegia, Letonia, Lituania, Ucraina, Danemarca, Austria, Germania şi Franţa, majoritatea membre ale NATO.
Mai multe detalii: Suedia a început „Aurora 23”, cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 25 de ani, la care participă cele mai importante state NATO, dar și Ucraina
Un fost comandant Wagner ar fi recunoscut că a împușcat în cap o fată ucraineană
O înregistrare video publicată online ar arăta cum un fost comandant al grupului de mercenari ruși Wagner recunoaște că a ucis o fată în Ucraina, relatează Sky News.
Fostul luptător face presupusa mărturisire într-o înregistrare video publicată de proiectul rus pentru drepturile omului Gulagu.net.
El pare să recunoască faptul că a împușcat o fată – despre care se spune că avea cinci sau șase ani – în cap.
În lunga înregistrare de pe Gulagu.net, el și un alt fost recrut al grupului Wagner par să recunoască masacrele din orașele estice Soledar și Bahmut – inclusiv uciderea copiilor și bătrânilor ucraineni.
Ambii bărbați susțin că ordinele pentru împușcarea civililor au venit de la șeful Wagner, Evgheni Prigojin.
Acesta le-ar fi cerut mercenarilor să „ucidă pe toată lumea”.
Sky News notează că nu poate verifica în mod independent autenticitatea înregistrării video.
Lavrov: Moscova este interesată să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”
Rusia este „interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe comune de presă cu ministrul brazilian de externe Mauro Vieira, la Brasilia, relatează CNN și Sky News.
Lavrov le-a mulțumit, de asemenea, colegilor săi brazilieni pentru „înțelegerea excelentă” a situației din Ucraina și a spus că Rusia este recunoscătoare pentru „dorința Braziliei de a contribui” la căutarea unor posibile soluții.
„Am explicat deja în detaliu motivele pentru ceea ce se întâmplă și obiectivele pe care le urmărim”, a declarat Lavrov.
De asemenea, ministrul rus de externe este așteptat să se întâlnească luni cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit programului Ministerului brazilian de Externe publicat online.
Rusia a repetat deseori că orice sfârșit al conflictului trebuie să recunoască noile „realități” politice – inclusiv recunoașterea celor patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a anexat într-o mișcare considerată ilegală de către Kiev și Occident.
În schimb, Ucraina a susținut în repetate rânduri că pacea va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.
„Pacea adevărată înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Pacea adevărată înseamnă o patrie sigură pentru oamenii din Crimeea ucraineană”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, într-un discurs susținut săptămâna trecută la Conferința de securitate de la Marea Neagră, organizată de la București.
Mai multe detalii: Serghei Lavrov susține că Rusia vrea pace: „Suntem interesați de încheierea conflictului ucrainean cât mai curând posibil”
Forțele ucrainene au respins 50 de atacuri ale rușilor, anunță Statul Major General al Ucrainei
Forțele de apărare ale Ucrainei au respins luni 50 de atacuri pe care le-au efectuat trupele ruse pe cinci fronturi. Cele mai crâncene bătălii s-au dat, în continuare, pentru controlul orașelor Bahmut și Marinka, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, în actualizarea de după-amiază a informațiilor de pe front, potrivit Ukrainska Pravda.
„Pe parcursul zilei, inamicul a lansat 34 de lovituri aeriene, a efectuat 31 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), rănind civili. Agresorul rus continuă să folosească tactici de teroare, iar nivelul de amenințare cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicat”, a precizat conducerea armatei ucrainene.
Statul Major General a precizat că forțele ruse suferă pierderi considerabile și își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive pe fronturile de la Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka.
Pe parcursul zilei, apărătorii ucraineni au respins peste 50 de atacuri rusești în zonele menționate ale frontului. Cele mai dure bătălii, pentru orașele Bahmut și Marinka, au continuat.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri asupra unor grupuri de soldați ruși. De asemenea, apărătorii ucraineni au doborât o dronă rusă de recunoaștere Merlin.
Forțele de rachete și artileria ucrainene au lovit două grupuri de personal militar, precum și o bază rusă de război electronic.
Avioane rusești de vânătoare și de spionaj, interceptate în apropierea spațiului aerian al NATO
Avioanele britanice RAF Typhoon au interceptat două avioane de luptă rusești și un avion de spionaj care zburau aproape de spațiul aerian al NATO deasupra Mării Baltice, relatează Sky News.
În cadrul unei misiuni comune cu Forțele Aeriene Germane, piloții RAF (Royal Air Force) au interceptat cele trei aeronave rusești deasupra Golfului Finlandei.
RAF a precizat că unul dintre avioane a fost identificat ca fiind o aeronavă rusă de colectare de informații care zbura dinspre Rusia continentală spre enclava Kaliningrad, situată în apropierea Poloniei.
Acesta era însoțit de două avioane de vânătoare rusești care își au baza în Kaliningrad și care au zburat cu el spre sud, prin spațiul de nord-vest al zonei de zbor estoniene.
Avioanele Typhoon ale RAF și cele germane au escortat aeronava prin această zonă înainte de a o preda forțelor aeriene suedeze.
„Vedem deseori avioane militare rusești care zboară deasupra Mării Baltice, așa că aceasta a fost o interceptare de rutină pentru noi. Cu toate acestea, importanța interceptării acestor avioane și angajamentul nostru pentru apărarea colectivă a spațiului aerian al NATO rămâne statornic și hotărât”, a declarat un pilot al RAF, într-un comunicat punblicat pe site-ul forțelor aeriene britanice.
Forțele aeriene britanice și germane acționează împreună în cadrul operațiunii Azotize pentru a proteja flancul estic al frontierei NATO.
Lavrov a ajuns în Brazilia
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit luni în Brazilia, în contextul în care președintele Luiz Inácio Lula da Silva face presiuni pentru demararea unor discuții de pace care să pună capăt conflictului din Ucraina, scrie Al Jazeera.
Până în prezent, președintele brazilian Lula a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, propunând în același timp ca mai multe națiuni, inclusiv Brazilia și China, să medieze pacea.
Sâmbătă, la Beijing, Lula a declarat că SUA trebuie să înceteze să mai „încurajeze” continuarea luptelor și să înceapă să discute despre pace.
El a mai sugerat luna aceasta că Ucraina ar trebui să renunțe la peninsula Crimeea pentru a pune capăt războiului, lucru pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, l-a respins.
Se pare că poziția lui Lula a fost apreciată la Moscova. Un document din dosarele scurse de la Pentagon, consultat de The Associated Press, arăta că, încă de la sfârșitul lunii februarie, ministerul de externe al Rusiei susținea planul lui Lula de a înființa un club de mediatori presupus imparțiali, deoarece „ar respinge paradigma «agresor-victimă» a Occidentului”.
Ministrul ucrainean de externe se declară sceptic în privința eforturilor diplomatice ale Rusiei pentru încheierea unei păci
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a afirmat luni că este sceptic în ceea ce privește eforturile de a opri conflictul cu Rusia, afirmând că președintele rus Vladimir Putin „vrea război”, scrie The Guardian.
În cadrul unei vizite în Irak, prima efectuată în această țară de un ministru de externe ucrainean în ultimii 11 ani, Kuleba a declarat: „Rusia caută război. Iar acesta este cel mai mare impediment, cel mai mare obstacol în calea păcii”.
„Nu te comporți așa când vrei pace. Așa că, indiferent ce spun oficialii ruși… astăzi Rusia vrea război”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
„Avem nevoie ca Rusia să fie de acord cu un lucru foarte simplu: trebuie să oprească războiul și să se retragă de pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru va crea loc pentru diplomație”, a mai spus el.
Bagdadul a transmis că este pregătit să ajute la negocierea unei încetări a focului, potrivit AFP. În weekend, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a declarat, în timpul unei vizite Beijing, că a discutat despre o mediere comună, alături de China și Emiratele Arabe Unite, a conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Sâmbătă, biroul președintelui francez Emmanuel Macron a transmis într-un comunicat că acesta a „discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii pași în organizarea unui summit de pace”.
În 2021 și 2022, Irakul a mediat mai multe runde de negocieri între oficialii rivalilor regionali Arabia Saudită și Iran.
Germania insistă ca sectorul nuclear rus să fie trecut pe lista sancțiunilor
Germania face presiuni pentru ca UE să includă sectorul nuclear într-un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat Ministerul german al Economiei, potrivit Al Jazeera.
„Guvernul federal a discutat cu Comisia Europeană, pronunțându-se în favoarea includerii sectorului nuclear civil. Acesta ar trebui să facă parte din următorul pachet de sancțiuni”, a precizat ministerul, într-un comunicat.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a spus că faptul că sectorul nuclear beneficiază în continuare de un tratament preferențial în cadrul sancțiunilor nu poate fi justificat.
„Tehnologia nucleară este un domeniu extrem de sensibil. Nu se mai pot face «afaceri ca de obicei»”, a declarat Habeck sâmbătă, la postul de televiziune ntv.
Toate țările UE trebuie să fie de acord pentru ca blocul să impună sancțiuni, dar Ungaria a promis că se va opune oricărei restricții asupra industriei ruse de energie nucleară.
Ministrul ucrainean al infrastructurii merge în Turcia pentru a discuta despre acordul privind cerealele
Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, va vizita marți Turcia pentru a discuta despre acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a anunțat luni Ministerul turc al Apărării, relatează Reuters.
Kubrakov se va întâlni cu ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, în orașul Kayseri din centrul Turciei, potrivit unui comunicat al ministerului.
Anterior în cursul zilei de luni, Kremlinul a afirmat că perspectivele pentru o reînnoire a acordului nu sunt „atât de strălucitoare”. Rusia s-a plâns în repetate rânduri că sancțiunile economice occidentale o împiedică să exporte produse agricole și că aceste obstacole trebuie să fie ridicate pentru a fi de acord cu orice prelungire a Inițiativei de la Marea Neagră privind cerealele. Ucraina a transmis anterior că dorește să prelungească acordul cu un an și să îl extindă pentru a include mai multe porturi.
Ambasadoarea SUA la Moscova l-a vizitat în închisoare pe jurnalistul Wall Street Journal arestat
Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, l-a vizitat luni pe reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat în Rusia, a anunțat ambasada americană, într-un mesaj publicat pe Twitter, potrivit CNN.
„L-am vizitat astăzi pe Evan Gershkovich de la WSJ la închisoarea Lefortovo – prima dată când ni s-a permis accesul la el după reținerea abuzivă a acestuia de acum mai bine de două săptămâni”, a scris Tracy, în mesaj.
„El este sănătos și rămâne puternic. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea lui imediată”, mai scrie în postare.
#AmbTracy: I visited @WSJs Evan #Gershkovich today at Lefortovo Prison – the first time we’ve been permitted access to him since his wrongful detention more than two weeks ago. He is in good health and remains strong. We reiterate our call for his immediate release. #FreeEvan
— Посольство США в РФ/ U.S. Embassy Russia (@USEmbRu) April 17, 2023
Statele Unite l-au desemnat pe Gershkovich anterior în cursul acestei luni ca fiind o victimă a „detenției arbitrare” , ceea ce oferă o susținere suplimentară afirmațiilor guvernului american și ale Wall Street Journal potrivit cărora acuzațiile de spionaj împotriva reporterului sunt nefondate. De asemenea, această catalogare va permite administrației Biden să exploreze căi precum un schimb de prizonieri pentru a încerca să obțină eliberarea lui Gershkovich.
Reporterul WSJ va depune apel împotriva deciziei de plasare în detenție
Marți, Evan Gershkovich va face apel împotriva arestării sub acuzația de spionaj și plasării sale în detenție în cea mai cunoscută fostă închisoare a KGB din Moscova, scrie Al Jazeera.
Potrivit unui document judiciar rusesc public, Tribunalul Districtual Lefortovo va audia o plângere depusă de Gershkovich împotriva deciziei de a-l menține în detenție în închisoarea Lefortovo în timp ce cazul este investigat.
Documentele judiciare au oferit puține detalii despre acest caz.
Închisoarea Lefortovo, care în perioada sovietică era condusă de KGB, este în prezent administrată de Serviciul Federal de Penitenciare al Rusiei.
Kremlinul a afirmat că reporterul WSJ se ocupa de spionaj „sub acoperirea” jurnalismului.
Slovacia suspendă importurile de cereale din Ucraina
Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a anunțat luni guvernul de la Bratislava, potrivit agențiilor de presă Reuters şi TASR, preluate de Agerpres.
Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.
Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.
Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.
Mai multe detalii: Slovacia a suspendat și ea importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeană consideră că măsura este „inacceptabilă”
„V-au trădat credința”. Prezentatorul rus Soloviov le-a transmis un mesaj soldaților ucraineni
Un prezentator al televiziunii de stat ruse le-a cerut soldaților ucraineni din provincia estică Donbas să se „predea” și a acuzat Kievul că le-a „uitat” numele, relatează Sky News.
Într-o înregistrare video distribuită de jurnalistul BBC Francis Scarr, Vladimir Soloviov le-a spus telespectatorilor săi că a vizitat posturile mobile de radio ale Rusiei pentru a trimite un mesaj trupelor ucrainene.
The latest episode of ‘Vladimir Solovyovs weekend adventures at the „front” ‘ is definitely my favourite
— Francis Scarr (@francis_scarr) April 17, 2023
This time he visited one of Russias mobile radio propaganda stations and sent out a message to Ukrainian soldiers pic.twitter.com/swcad1hk0j
„Spuneți-mi ce faceți în Donbas?”, a spus Soloviov, în emisiunea lui.
„Timp de opt ani ați ucis și violat oamenii din Donbasul liber și mândru. De ce vă aflați aici?”, a continuat prezentatorul TV.
Mai multe detalii: Mesajul transmis de popagandistul rus Vladimir Soloviov soldaților ucraineni: „Timp de opt ani ați ucis și violat oamenii din Donbas”
Rusia a atacat 7 regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore; cel puțin 3 oameni au fost răniți
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat atacuri în regiunile Harkov, Zaporojie, Sumî, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Herson și Donețk, provocând pagube materiale pe scară largă și rănind cel puțin trei persoane, relatează The Kyiv Independent.
Districtele Harkov, Kupiansk, Chuhuiv și Izium din regiunea Harkov au fost vizate de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a scris guvernatorul regional Oleg Sinegubov, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Cel puțin 11 clădiri au fost avariate, iar incendiile au trebuit să fie stinse, potrivit lui Sinegubov. În satul Kurylivka, situat în districtul Kupiansk, o casă a fost avariată în urma atacurilor rusești cu mortiere.
O altă casă, din satul Pershotravneve, situat în districtul Izium, a fost distrusă. Cu toate acestea, nu au fost raportate victime.
Rusia a lansat 56 de bombardamente împotriva a 16 așezări din regiunea Zaporojie în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul Iurii Malașko. Bombardamentele au inclus 46 de lovituri de artilerie, patru lovituri aeriene, patru atacuri cu drone și două atacuri cu rachete lansate de la MLRS (sisteme de lansatoare multiple).
Potrivit lui Malașko, au fost raportate cel puțin 52 de cazuri de avariere a infrastructurii, inclusiv a apartamentelor, caselor și mașinilor. Un bărbat în vârstă de 61 de ani a fost spitalizat după ce a fost rănit.
Ministrul chinez al apărării a lăudat legăturile dintre China și Rusia
Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a lăudat legăturile Beijingului cu Moscova în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc duminică la Kremlin.
„Avem legături foarte puternice. Acestea depășesc alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece… Ele sunt foarte stabile”, a spus acesta în comentariile transmise de televiziunea rusă, potrivit Al Jazeera.
El a adăugat că legăturile dintre Rusia și China „au intrat deja într-o nouă eră”. „Aceasta este prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcția de ministru al apărării din China. Am ales în mod special Rusia pentru această vizită pentru a sublinia natura specială și importanța strategică a legăturilor noastre bilaterale”, a declarat Li.
Putin a salutat cooperarea militară dintre cele două țări și a declarat: „De asemenea, cooperăm activ prin intermediul departamentelor militare, schimbăm în mod regulat informații utile, cooperăm în domeniul tehnico-militar, desfășurăm exerciții comune”. „Acesta este, fără îndoială, un alt domeniu important care consolidează natura exclusiv de încredere și strategică a relațiilor noastre”, a adăugat el.
Miniștrii de externe din Ucraina și Irak au discutat despre război și comerț
Ministrul irakian de externe, Fuad Hussein, a discutat despre ultimele evoluții din Ucraina cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, care se află în vizită la Bagdad, scrie Al Jazeera.
Cei doi miniștri au trecut în revistă chestiuni legate de regiune, dimensiunile economice ale războiului și modul în care pot continua relațiile comerciale dintre cele două țări.
Hussein a mai spus că Irakul dorește să fie parte a soluționării prin dialog a conflictului.
Ministerul rus al Apărării revendică cucerirea a două districte din orașul Bahmut
Ministerul rus al Apărării a afirmat că „detașamente de asalt” au cucerit două districte din centrul și nord-vestul orașului Bahmut, aflat în epicentrului luptelor din Ucraina, scrie CNN.
Ministerul Apărării nu a oferit detalii suplimentare cu privire la aceste locații. Informația nu a putut fi verificată în mod independent, notează postul american de televiziune.
Anunțul Moscovei vine după ce Statul Major General al armatei ucrainene a transmis că „inamicul a lansat atacuri nereușite în vecinătățile Khromove și Ivanivs’ke”, suburbii situate la vest și, respectiv, la sud-vest de Bahmut.
În actualizarea de luni dimineață, Statul Major General al Ucrainei a mai spus că în Bahmut „sunt în desfășurare lupte grele”.
Un primar din Rusia urmărit pentru corupție spune că a ajuns pe front în Ucraina
Autoritățile au spus că edilul plecat la război este în concediu și că el se află în continuare pe lista persoanelor căutate, scrie Novaia Gazeta.
Rustiam Abușaev, primarul din Bolșoi Kamen, un orășel din Orientul Îndepărtat al Rusiei, plasat în prezent pe lista de urmăriți federali, a publicat un mesaj video pentru a anunța că se află în Ucraina, pentru a lua parte la campania militară a Kremlinului.
„Dragi prieteni! În prezent mă aflu în zona de operațiuni militare speciale. Am luat decizia de a veni aici cu mult timp în urmă, dar am simțit nevoia acută de a face acest lucru atunci când am participat la evenimentele organizate pentru familiile recruților”, a spus el.
Mai multe detalii: Un primar din Rusia urmărit pentru corupție a anunțat că a ajuns pe front în Ucraina, „să apere interesele patriei”
Kievul spune că acordul privind cerealele din Marea Neagră este în pericol
Ministerul ucrainean al restaurărilor a declarat că inițiativa pentru cereale din Marea Neagră este în pericol de a fi oprită după ce Rusia a blocat din nou inspecțiile navelor în cadrul acordului.
Inițiativa permite exportul în siguranță de cereale din unele porturi ucrainene de la Marea Neagră.
„Pentru a doua oară în 9 luni de existență a inițiativei privind cerealele, nu a fost întocmit un plan de inspecție și nici măcar un vas nu a fost inspectat. Acest lucru amenință funcționarea inițiativei cerealelor”, a transmis oficialul ucrainean pe Facebook.
Rusia susține că forțele ucrainene au lovit regiunea Belgorod
Un sat din regiunea Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, a fost lovit în cursul nopții de forțele ucrainene, a susținut guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.
„Satul Krasnoie, districtul urban Shebekinski [din regiunea Belgorod], a intrat sub focul Forțelor Armate ale Ucrainei”, a anunțat Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.
Presa locală a relatat că două drone au aruncat dispozitive explozive improvizate în centralele termice locale.
Gladkov a spus că nu au fost victime, dar că un depozit de fân a luat foc când o fermă a fost lovită.
Ucraina nu a confirmat implicarea sa în incident.
Ucraina nu a găsit arme chinezești pe câmpul de luptă
Ucraina nu a găsit nicio armă de producție chinezească care să fie folosită de Rusia pe câmpul de luptă, a declarat secretarul pentru securitate națională și apărare, Oleksi Danilov, potrivit Kyiv Independent.
„În cazul în care acest lucru se va schimba, vom notifica prompt atât societatea (ucraineană), cât și lumea. Cu toate acestea, având în vedere implicarea Chinei în afacerile mondiale, nu este clar de ce ar alege să furnizeze arme Federației Ruse în acest moment”, a spus Danilov.
Danilov a adăugat că, atunci când Ucraina a putut confirma că Rusia a început să folosească drone fabricate în Iran pentru a ataca Ucraina, autoritățile „au făcut imediat o declarație” și au făcut apel la țările ale căror componente au fost folosite la fabricarea dronelor.
China s-a poziționat public ca un potențial mediator între Rusia și Ucraina. Pe 14 aprilie, ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat că țara sa nu va vinde arme niciunei părți a războiului.
Cu toate acestea, Li Shangfu, nou-numitul ministru al Apărării al Chinei, a vizitat Rusia pe 16 aprilie pentru prima sa vizită oficială în străinătate și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, spunând că „a ales în mod special Rusia” pentru a „sublinia natura specială și importanța strategică a relațiilor bilaterale dintre cele două țări.
China a lansat un „plan de pace” în 12 puncte cu ocazia aniversării unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei și a fost criticată de mulți dintre aliații Ucrainei pentru că nu au cerut în mod explicit retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
Kremlin spune că șansele pentru extinderea tratatului privind cerealele nu sunt prea mari
Perspectivele pentru o reînnoire a inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, în care Rusia permite Ucrainei să trimită exporturi agricole din porturile sale de la Marea Neagră prin Turcia, „nu sunt atât de strălucitoare”, a precizat Kremlinul, citat de Reuters.
Rusia s-a plâns în mod repetat că sancțiunile economice occidentale o împiedică să-și exporte propriile produse agricole și că sancțiunile trebuie ridicate pentru ca Moscova să fie de acord cu orice prelungire.
Ucraina a declarat anterior că dorește să prelungească acordul cu un an și să îl extindă pentru a include mai multe porturi.
Vladimir Putin a avut o întrevedere cu ministrul apărării Serghei Șoigu
Președintele rus Vladimir Putin a avut luni o întâlnire cu ministrul apărării Serghei Șoigu cu privire la exercițiile navale desfășurate în prezent de flota rusă din Pacific, relatează CNN.
Etapa finală a exercițiilor va începe marți și va include dezvoltarea loviturilor cu rachete cu lansări electronice, i-a spus Șoigu lui Putin într-un clip video prezentat de Kremlin.
Deși prioritatea Rusiei este Ucraina, „nimeni nu a anulat sarcinile de dezvoltare a flotei”, i-a transmis Putin lui Șoigu.
Ca parte a exercițiilor, se așteaptă ca portavioanele strategice de rachete să zboare deasupra Oceanului Pacific și să efectueze trageri simulate de artilerie asupra unor grupuri de nave ale unui presupus inamic, a adăugat el.
Potrivit lui Putin, prima etapă a exercițiilor rapide din Flota Pacificului a avut loc „la un nivel foarte înalt”, ceea ce înseamnă adesea că a fost mulțumit de performanță.
Rusia atacă suburbiile din Bahmut, luptele grele continuă în interiorul orașului
Forțele ruse au lansat ceea ce armata ucraineană a spus că sunt „atacuri fără succes” împotriva suburbiilor orașului Bahmut, în timp ce luptele grele continuă în interiorul orașului asediat de mai multe luni.
„Lupte grele sunt în desfășurare în Bahmut”, a spus Statul Major al armatei ucrainene într-o actualizare publicată luni dimineață. „Inamicul a lansat atacuri fără succes în vecinătățile Khromove și Ivanivske”, referindu-se la suburbiile din jurul periferiei lui Bakhmut.
Mișcarea sugerează o încercare a Moscovei de a încercui soldații ucraineni rămași în Bahmut. În ciuda afirmațiilor că forțele rusești avansează în interiorul orașului, imaginile geolocalizate luni de CNN arată luptători ucraineni care dețin poziții în centrul Bahmut.
„În ciuda pierderilor grele, Federația Rusă nu renunță la planurile de ocupare a teritoriului nostru”, a spus Statul Major. „Adversarul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe acțiunile ofensive asupra Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka”.
Ucraina mai spune că a respins 60 de atacuri rusești asupra Bahmut și Marinka, în ultimele 24 de ore.
Slovacia a predat Ucrainei cele 13 avioane promise
Slovacia a predat Ucrainei toate cele 13 avioane de luptă MiG-29 pe care le-a promis, a anunţat luni Ministerul slovac al Apărării, citat de Reuters.
Slovacia s-a alăturat Poloniei care a promis în martie să ajute Ucraina cu avioane în lupta cu invazia Rusiei și a livrat primele patru avioane luna trecută.
Până în prezent, statele occidentale au respins solicitările Kievului de a oferi avioane de luptă.
Peste 50 de atacuri asupra regiunii Zaporojie, în ultimele 24 de ore
Armata rusă a tras de 56 de ori asupra a 16 zone populate din regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore, relatează radiodifuzorul ucrainean Suspilne.
Aceste atacuri au curprins 46 de lovituri de artilerie, patru lovituri aeriene, patru din dronă și două atacuri cu MLRS. Un bărbat a fost rănit în urma bombardamentelor.
Zaporojie este una dintre regiunile Ucrainei pe care Rusia a anexat-o, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional, deși nu o controlează în întregime.
În ciuda luptelor interne, Ministerul Apărării sprijină Wagner pentru a captura Bahmut
În ciuda faptului că există lupte interioare între Ministerul rus al Apărării și fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, luptătorii Wagner sunt sprijiniți cu mijloace moderne pentru a captura orașul Bahmut, relatează Institutul pentru Studiul Războiului.
Bloggerii militari ruși relatează că luptătorii Wagner folosesc tancuri T-90 în Bahmut, ceea ce indică faptul că conducerea rusă a alocat grupării mijloace mai moderne pentru a captura orașul.
Experții mai notează că Wagner a returnat 130 de prizonieri de război ucraineni pe 16 aprilie, ceea ce indică faptul că Wagner a putut efectua schimbul independent de Ministerul rus al Apărării.
Wagner ar putea încerca să mobilizeze militari ruși să semneze contracte cu Wagner, posibil în încercarea de a compensa pierderile din Ucraina.
Ca exemplu, analiștii citează faptul că militarii mobilizați din regiunile Moscova și Ivanovo ale Federației Ruse susțin într-o plângere publicată pe 16 aprilie că Wagner a forțat 170 de militari mobilizați să semneze contracte cu gruparea.
Responsabilitatea operațiunilor ofensive rusești în Ucraina se mută către forțele aeriene
Responsabilitatea operațiunilor ofensive ale Rusiei în Ucraina pare să fie transferată din ce în ce mai mult către Forțele Aeropurtate Ruse (VDV), relatează Institutul pentru Studiul Războiului.
De asemenea, Ministerul Apărării din Regatul Unit a transmis pe 16 aprilie că generalul colonel Mihail Teplinski, comandantul VDV, e „foarte probabil să revină la un rol major în Ucraina”, după ce a fost demis în ianuarie 2023.
Renumirea lui Teplinski, deși pentru un „rol necunoscut”, este probabil un indiciu că Rusia se pregătește să „schimbe comandanții superiori” după o ofensivă de iarnă eșuată și pe fondul unei potențiale viitoare contraofensive ucrainene, a adăugat ISW.
Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, recenta „carieră turbulentă” a lui Teplinski indică probabil „tensiuni intense” între segmente ale Statului Major al Rusiei cu privire la invazia Rusiei pe scară largă a Ucrainei.
Cu toate acestea, ISW a remarcat că implicarea lui Teplinski nu va restabili VDV la „statutul său anterior de forță de elită din cauza pierderilor pe scară largă ale celor mai de elită unități rusești”.
Ce a rămas în urma „atacului masiv cu rachete” care a vizat orașul Snihurivka
Doi tineri ucraineni, de 17, respectiv 18 ani, au murit după ce un „atac masiv cu rachete” a lovit orașul Snihurivka, situat în regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, scrie Sky News.
Snihurivka a fost lovit de aproximativ 10 rachete S-300, au anunțat autoritățile ucrainene, susținând că rachetele au vizat ținte civile.
Parchetul General al Ucrainei a publicat mai multe fotografii cu locul atacului.
O alianță de cinci țări, creată pentru a „izola Rusia lui Putin” pe piața energiei nucleare
O alianță între Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și Franța a fost înființată în încercarea de a scoate „Rusia lui Vladimir Putin” de pe piața internațională a energiei nucleare, relatează Sky News.
Ca parte a acordului, cele cinci națiuni își vor folosi propriile resurse de energie nucleară pentru a „submina controlul Rusiei asupra lanțurilor de aprovizionare”.
De asemenea, alianța va sprijini „aprovizionarea stabilă cu combustibili pentru nevoile actuale, precum și garantarea dezvoltării și implementării în condiții de siguranță și securitate a combustibililor pentru reactoarele avansate de mâine”, se arată într-o declarație comună a celor cinci țări.
Secretarul britanic pentru securitate energetică, Grant Shapps, a declarat: „Marea Britanie a fost în centrul eforturilor globale de a sprijini Ucraina, de a-l învinge pe Putin și de a se asigura că nici el și nici alții ca el nu vor mai putea crede vreodată că pot șantaja lumea” cu privire la aprovizionarea cu energie.
Kievul afirmă că piloții săi învață rapid să opereze elicopterele americane Black Hawk
Antrenamentul forțelor speciale ucrainene pe elicopterele Black Hawk de fabricație americană s-a dovedit imediat promițător, a transmis duminică Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit CNN.
Elicopterele Black Hawk sunt superioare elicopterelor pe care Ucraina le folosea până acum, Mi-8 și Mi-24, în „aproape toate aspectele”, potrivit ministerului.
„Recent, forțele speciale ale serviciilor de informații ale apărării ucrainene au efectuat antrenamente regulate pe elicopterul multifuncțional Black Hawk într-una dintre zonele de pe linia frontului. Forțele speciale au exersat aterizarea grupurilor de luptă pe câmpul de luptă, evacuarea, aterizarea de pe cabluri de aterizare și zboruri de noapte”, a precizat ministerul, într-un comunicat.
Piloții ucraineni au fost impresionați de „fiabilitatea, ușurința de operare și capacitatea de supraviețuire în luptă” a aeronavei, a spus un inginer de zbor al elicopterului, potrivit agenției de stat Ukrinform.
„Având experiență în operarea Mi-8 și Mi-24, am zburat pe Black Hawk în prima zi în care l-am primit. Pur și simplu ne-am așezat și am efectuat zborul”, a declarat un pilot ucrainean, citat de serviciul de informații militare al Ucrainei.
Abilitatea piloților ucraineni în ultimul an a crescut „enorm”, a adăugat pilotul.
Oficial militar: Ucraina a doborât un avion de vânătoare, în timp ce Rusia lansează atacuri constante pe frontul de est
Forțele ruse continuă să organizeze atacuri intense asupra orașelor și pozițiilor ucrainene din estul țării, potrivit unor noi informații furnizate de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
Zona dintre orașele Lîman și Kupiansk – care a fost recucerită de forțele ucrainene în urmă cu șase luni și care constituie cea mai nordică fâșie a liniei frontului – se află sub cel mai intens tir, cu 300-400 de atacuri pe zi efectuate de ruși, a declarat, pentru CNN, Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene.
Soldații ucraineni din forțele aeropurtate au doborât un avion rusesc Su-35 deasupra orașului Chervonopopivka, aflat în apropiere, a precizat Cherevatyi.
Toate ofensivele rușilor din zonă au eșuat sâmbătă, a afirmat armata ucraineană.
Forțele Kievului au raportat, de asemenea, operațiuni rusești de minare în patru localități din est.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene detaliază luptele care se dau stradă cu stradă în bătălia „fără precedent” pentru Bahmut
Orașul Bahmut – în prezent scena celor mai aprige lupte dintre trupele ruse și cele ucrainene – a fost zguduit de aproape 100 de bombardamente în ultimele 24 de ore, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.
Aproximativ 30 de schimburi de focuri au avut loc în timp ce ambele tabere duc o luptă stradă cu stradă – și chiar casă cu casă – pentru controlul orașului, a declarat Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene.
Noi înregistrări video publicate de armata ucraineană ilustrează intensitatea luptelor.
Într-una dintre acestea, soldații ucraineni din Brigada a 3-a de Asalt pot fi văzuți trăgând dintr-o poziție aflată în interiorul unui apartament distrus situat la primul etaj al unei clădiri.
Sunetul constant al schimburilor de focuri de armă și al exploziilor vorbește despre ceea ce Cherevatyi a descris ieri ca fiind „cea mai sângeroasă dintre bătălii, fără precedent în ultimele decenii”.
Rusia anunță un mic avans: Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică că mercenarii Wagner au cucerit încă două blocuri în nordul și sudul Bkhmutului, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti. Unități ale Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, VDV, le oferă trupelor Wagner sprijin, a adăugat Ministerul Apărării.
CNN nu a putut să verifice în mod independent anunțul ministerului rus, dar Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, DC, a părut să susțină afirmațiile rușilor, pe baza unor imagini geolocalizate.
Rusia vizează ruta de aprovizionare: Trupele Moscovei au lansat sâmbătă un asalt asupra orașului Khromove, care se află de-a lungul principalei rute de aprovizionare a orașului Bahmut, dinspre Chasiv Yar spre vest, a precizat Cherevatyi.
Operațiunile logistice nu au fost ușoare, a declarat purtătorul de cuvânt pentru CNN, dar au continuat.
„Încă putem livra muniție, provizii, medicamente, alimente și să ne scoatem răniții. Bineînțeles că este dificil, dar este posibil”, a spus el. „Artileriștii noștri sunt angajați în operațiuni de contra-baterie pentru
Jumbo • 17.04.2023, 12:37
Mai sunt doar 2 strazi de cucerit din Bahmut ul rusesc:strada Rotschild si strada Sua, botezate dupa stapanii lui *** hahahahahahaha. Pe urma odessa, Liovul, Kievul, Varșovia, Berlin, Londra, Paris, Washington. YANKEES GO HOME
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Gandalf_the_Grey • 18.04.2023, 07:27
Jumbo • 17.04.2023, 12:37
Mai sunt doar 2 strazi de cucerit din Bahmut ul rusesc:strada Rotschild si strada Sua, botezate dupa stapanii lui *** hahahahahahaha. Pe urma odessa, Liovul, Kievul, Varșovia, Berlin, Londra, Paris, Washington. YANKEES GO HOME
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Cred că nu e necesar să-ți fie tradus îndemnul și invitația călduroasă „pașol na turbinca, ciorti” *** ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, calomnie.
anonimus • 18.04.2023, 14:55
Gandalf_the_Grey • 18.04.2023, 07:27
Cred că nu e necesar să-ți fie tradus îndemnul și invitația călduroasă „pașol na turbinca, ciorti” *** ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, calomnie.
Gandalfe ar avea de lucru cu tine un psiholog nu gluma :)
floris • 18.04.2023, 22:35
anonimus • 18.04.2023, 14:55
Gandalfe ar avea de lucru cu tine un psiholog nu gluma :)
mai degraba jumbo are nevoie de psiholog ca e mai turbat !!!!!
Gandalf_the_Grey • 23.04.2023, 12:59
floris • 18.04.2023, 22:35
mai degraba jumbo are nevoie de psiholog ca e mai turbat !!!!!
Dragă domnule, ești aproape de realitate, doar scoți cuvântul „mai” și-ai picat exact pe adevăr. Bine, ar fi corect să spunem despre „adevărul”de tip jumbo c-***, da' e Sfântu Gheorghe și nu se cade să vorbim despre ***...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.