Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 425.
Zelenski: Fiecare zi liniștită, departe de linia frontului, este câștigată într-o bătălie crâncenă
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut duminică apel la ucrainenii care locuiesc departe de linia frontului să onoreze și să respecte munca soldaților care luptă și să îi ajute, scrie Ukrainska Pravda.
„Este important să înțelegem că în fiecare dintre orașele noastre, în fiecare sat, oriunde este acum mai multă sau mai puțină liniște. Peste tot unde astăzi a fost doar o zi liniștită și însorită de primăvară… Fiecare astfel zi liniștită, în zonele din spate (din spatele frontului, n.r.) este câștigată de luptătorii noștri în luptele brutale de pe front. În bătălii zilnice!”, a afirmat liderul ucrainean, în discursul său video de seară, adresat națiunii.
„Vă rog, respectați acest lucru. Și ajutați-i întotdeauna pe soldații noștri atunci când este nevoie, sprijiniți întotdeauna statul și apărarea cât mai mult posibil”, i-a îndemnat Zelenski pe cetățenii ucraineni.
De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit Brigăzii 80 de asalt aerian pentru activitatea „exemplară” de eliminare a forțelor ruse în apropiere de Bahmut.
Zelenski a mulțumit și Brigăzii 35 de pușcași marini Contraamiral Ostrohradskyi, Brigăzii 55 de artilerie Zaporizhzhian Sich, parașutiștilor din Brigada 79 de asalt aerian, precum și Brigăzii 54 mecanizate Hetman Mazepa.
Zelenski anunță „evenimente internaționale” care ar putea contribui la furnizarea de armament suplimentar
Ucraina pregătește „mai multe evenimente internaționale importante” care ar putea contribui la furnizarea de armament suplimentar către soldații ucraineni, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară adresat națiunii, potrivit Ukrainska Pravda.
„Continuăm să pregătim mai multe evenimente internaționale importante care pot da mai multă forță statului nostru și pot oferi soldaților noștri mai multe arme. Aproape în fiecare zi au loc discuții relevante cu partenerii, discuții care sunt sarcini importante pentru diplomația noastră. Discuții, conversații, întâlniri”, a spus Zelenski.
„Și le mulțumesc tuturor celor implicați în astfel de activități pregătitoare. În majoritatea absolută a cazurilor, această muncă este invizibilă pentru publicul larg. Și pe bună dreptate. Așa funcționează. Rezultatul (pe care îl obținem) se bazează pe pregătire. Mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru a obține aceste rezultate pentru Ucraina! Cancelaria (prezidențială, n.r.), guvernul, misiunile noastre diplomatice – le mulțumesc tuturor celor implicați!”, a adăugat liderul de la Kiev, în discursul său.
Statul Major General ucrainean susține că un schimb de focuri între luptătorii Wagner și soldații ruși a avut loc în regiunea Luhansk
O ceartă care a izbucnit între soldații armatei ruse și luptătorii grupului de mercenari Wagner a degenerat într-un schimb de focuri în orașul Stanîțea-Luhanska, situat în regiunea ocupată Luhansk, a anunțat duminică Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea de seară a informațiilor de pe front, potrivit The Kyiv Independent.
Conform Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, în urma confruntării au existat victime de ambele părți.
„Acestea (diversele forțe ruse, n.r.) încearcă să transfere responsabilitatea pentru propriile calcule tactice greșite și pierderi una asupra celeilalte”, scrie în actualizarea publicată de conducerea armatei ucrainene.
Deși nu a apărut nicio dovadă externă care să susțină afirmația privind schimbul de focuri, forțele Wagner s-au aflat adesea în conflict cu Ministerul rus al Apărării, din mai multe motive, inclusiv din cauza livrărilor de muniție.
Regiunea Luhansk a fost ocupată în totalitate de trupele ruse la începutul lunii iulie 2022, după cucerirea orașului Lisiceansk, ultimul oraș important din regiune care se mai afla sub control ucrainean.
Rușii au suferit pierderi grele pe frontul de la Avdiivka, susține Statul Major General al Ucrainei
Forțele rusești au încercat fără succes să avanseze pe frontul de la Avdiivka, înregistrând pierderi grele. Forțele armate ale Ucrainei au respins numeroase atacuri ale rușilor în partea de nord și de centru a frontului de la Marinka, a anunțat Statul Major General al Ucrainei, în actualizarea de duminică seară a informațiilor operaționale privind invazia rusă, potrivit Ukrainska Pravda.
„Pe parcursul zilei, ocupanții au efectuat 28 de lovituri aeriene, precum și 10 lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a infrastructurii civile. Au fost distruse și avariate clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile. Probabilitatea unor lovituri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne semnificativă”, a transmis conducerea armatei ucrainene.
Forțele ruse își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe fronturile de la Bahmut, Avdiivka și Marinka, orașe din estul Ucrainei. Aproximativ 45 de atacuri au fost respinse în aceste zone de către Forțele Armate ale Ucrainei. Cele mai aprige bătălii se dau în continuare pentru orașele Bkhmut și Marinka, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele aeriene ucrainene au efectuat 11 lovituri asupra concentrărilor de soldați și echipamente militare ale rușilor. De asemenea, au fost doborâte două drone rusești de recunoaștere de tip Merlin și una de tip Orlan-10, a adăugat conducerea armatei ucrainene.
Primul sistem de apărare antiaeriană Patriot, trimis de Germania, a intrat în serviciul de luptă al armatei ucrainene
Sistemul de apărare antiaeriană Patriot, construit în SUA, este deja în serviciul de luptă, protejând țara de atacurile Rusiei, după ce a sosit recent în Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, potrivit The Kyiv Independent.
Conform lui Ihnat, armata ucraineană va folosi cea mai avansată armă de apărare antiaeriană din arsenalul american împotriva țintelor aeriene rusești care nu puteau fi doborâte până acum, inclusiv împortiva rachetelor sol-aer S-300.
Ihnat a adăugat, de asemenea, că „speră că vor exista rezultate în legătură cu avioanele rusești” care efectuează atacuri asupra Ucrainei.
Având în vedere că Rusia folosește pe câmpul de luptă din Ucraina din ce în ce mai mult bombe ghidate lansate din aer, se așteaptă ca raza de acțiune extinsă a sistemului Patriot să ajute la contracararea acestei amenințări în absența avioanelor de luptă occidentale superioare, cum ar fi F-16.
Pe 18 aprilie, guvernul de la Berlin a anunțat că Germania a livrat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot și rachete pentru acesta.
O baterie Patriot are între patru și opt lansatoare concepute pentru patru rachete fiecare și se așteaptă ca sistemul să îmbunătățească semnificativ apărarea infrastructurii critice și a orașelor ucrainene împotriva atacurilor constante cu rachete ale Rusiei.
De ce durează luni de zile pentru ca tancurile moderne de luptă, donate de aliații NATO, să ajungă pe frontul din Ucraina
Șase tancuri Leopard 2 au părăsit Spania și urmează să ajungă în Ucraina în mai puțin de o săptămână, a declarat weekendul acesta ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles. Între timp, Statele Unite vor începe, de luna viitoare, antrenarea forțelor ucrainene pe tancurile lor principale de luptă – modelele Abrams -, încercând să le aducă pe câmpul de luptă împotriva Rusiei înainte de sfârșitul verii, scrie CNN.
Dar chiar și cu livările și antrenamentele în desfășurare, vehiculele de luptă donate Ucrainei de statele membre ale NATO nu vor avea un impact imediat asupra războiului acesteia cu Rusia, avertizează experții.
Tancurile de luptă principale moderne sunt piese de armament complicate. Având un aspect formidabil și robust la exterior, o mare parte din eficiența lor pe câmpul de luptă se reduce la sistemele electronice și informatice sofisticate care stau la baza construcției lor. Aceste sisteme identifică țintele și îndreaptă tunul principal al tancului asupra lor.
Mai multe detalii: De ce durează luni de zile pentru ca tancurile occidentale de luptă să ajungă pe frontul din Ucraina
Un civil ucis în urma bombardamentelor asupra orașului Herson
Armata rusă a bombardat orașul Herson din sudul Ucrainei, ucigând un bărbat în vârstă de 80 de ani, a anunțat duminică guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Prokudin, atacul a fost efectuat cu ajutorul mortierelor.
Potrivit Procuraturii Generale, duminică, în urma bombardamentelor rusești asupra a două comunități din regiunea Herson, au fost rănite trei persoane.
Orașul Herson și alte teritorii eliberate din regiunea cu același nume au fost bombardate puternic în mod constant după retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al râului Nipru, în noiembrie 2022.
Joi, 20 aprilie, Prokudin a anunțat că forțele ruse au bombardat satul Kizomîs din regiune, ucigând un bărbat în vârstă de 59 de ani. Cu două zile mai devreme, nouă civili au fost răniți și o persoană a fost ucisă ca urmare a bombardamentelor rusești asupra zonei din apropierea pieței centrale din Herson.
Pe 10 aprilie, trupele ruse au bombardat regiunea Herson de aproape 80 de ori, lansând 360 de obuze.
Podoliak îi răspunde ambasadorului chinez din Franța după afirmațiile despre suveranitatea Ucrainei
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, a criticat și el comentariile făcute de ambasadorul Chinei în Franța despre suveranitatea Ucrainei, scrie The Guardian.
Ambasadorului chinez la Paris, Lu Shaye, a pus la îndoială apartenența Crimeei la Ucraina și a negat suveranitatea țărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Lu Shaye a declarat într-o emisiune de la La Chaîne Info că țările din fosta URSS „nu au un statut efectiv în dreptul internațional, pentru că nu există niciun acord internațional care să concretizeze statutul lor de țări suverane”.
Podoliak a afirmat că statutul țărilor post-sovietice este „consacrat în dreptul internațional”, în timp ce a contestat și comentariile lui Lu cu privire la Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.
All post-Soviet Union countries have a clear sovereign status enshrined in international law. Except for Russia, which fraudulently took a seat in the UN Security Council. It is strange to hear an absurd version of the „history of Crimea” from a representative of a country that…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 23, 2023
„Toate țările din Uniunea post-sovietică au un statut suveran clar, consacrat în dreptul internațional. Cu excepția Rusiei, care a ocupat în mod fraudulos un loc în Consiliul de Securitate al ONU. Este ciudat să auzi o versiune absurdă a «istoriei Crimeii» de la un reprezentant al unei țări care este foarte scrupuloasă privind istoria sa milenară. Dacă vrei să fii un actor politic important, nu repeți ca papagalul propaganda outsiderilor ruși…”, a scris duminică Podoliak, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a reacționat duminică, afirmând că declarațiile lui Lu Shaye sunt „inacceptabile” și că speră ca aceastea să nu reflecte poziția oficială a Beijingului.
„Comentarii inacceptabile ale ambasadorului chinez în Franța. UE nu poate decât să presupună că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei”, a precizat Borrell, într-un mesaj publicat de asemenea pe Twitter.
Unacceptable remarks of the Chinese Ambassador to France questioning the sovereignty of the countries which became independent with the end of the Soviet Union in 1991.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 23, 2023
The EU can only suppose these declarations do not represent Chinas official policy.
Reacția lui Borrell reprezintă cel mai recent semn de indignare în Europa față de afirmațiile făcute vineri de ambasadorul chinez din Franța, notează AFP.
Lavrov va prezida reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce tensiunile cu SUA cresc
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken, nu intenționează să se întâlnească în marja reuniunii Consiliului de Securitate al ONU pe care Lavrov o prezidează luni, potrivit unor oficiali ruși, scrie CNN.
Tensiunile continuă să crească între Rusia și Statele Unite din cauza invaziei Moscovei în Ucraina și a adâncirii disputelor diplomatice.
„Nu există astfel de planuri. În general, nu avem o agendă cu americanii pentru discuții la nivel ministerial în acest moment”, a declarat duminică viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti.
Dispută pe tema vizelor: Înainte de reuniunea de luni de la ONU, Moscova și-a intensificat retorica într-o dispută diplomatică cu Washingtonul. Rusia „nu va ierta” SUA pentru că nu a acordat vize jurnaliștilor ruși pentru a călători în SUA și a acoperi declarațiile lui Lavrov, a afirmat ministrul rus, într-un interviu acordat duminică.
Presa rusă de stat rusă a indicat că Moscova va lua măsuri de retorsiune împotriva reporterilor americani. „Statele Unite nu ar trebui să aibă nicio îndoială că jurnaliștii americani vor experimenta un disconfort maxim după refuzul Washingtonului de a elibera vize americane pentru grupul de jurnaliști ruși care trebuiau să ajungă la evenimentele ONU de la New York”, a declarat o sursă diplomatică, potrivit agenției de știri TASS.
Rusia și ONU: În această lună, Rusia conduce Consiliul de Securitate al ONU – chiar organismul în care membrii au criticat Moscova pentru invazia acesteia din Ucraina – datorită regulilor procedurale care prevăd că fiecare stat membru preia, prin rotativă, conducerea consiliului în ordine alfabetică.
Deși poziția de lider nu permite Moscovei să ia decizii unilaterale pentru acest organism, aceasta și-a folosit funcția pentru a manevra întâlnirile privind Ucraina și pentru a portretiza SUA și alte țări occidentale ca făcând acuzații false împotriva Rusiei.
Pe lângă faptul că va prezida reuniunea de luni, Lavrov urmează să se întâlnească cu secretarul general al ONU, António Guterres, la New York, în această săptămână. Se așteaptă ca cei doi să discute despre acordul privind cerealele din Marea Neagră.
Șeful Grupului Wagner le spune mercenarilor săi „să nu ia prizonieri de război”: „Îi vom ucide pe toți cei aflați pe câmpul de luptă”
Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că de acum înainte le va da instrucțiuni mercenarilor săi să nu ia prizonieri de război, scrie The Kyiv Independent.
„Îi vom ucide pe toți cei aflați pe câmpul de luptă. Nu mai luați prizonieri de război!”, a spus Prigojin duminică, într-o înregistrare audio ca răspuns la o întrebare postată pe contul de Telegram al serviciului său de presă.
Se pare că decizia lui Prigojin a fost luată ca răspuns la o așa-numită „conversație interceptată”, postată pe un cont de Telegram afiliat Wagner care susține că discuția era între doi soldați ucraineni care decideau să împuște un prizonier de război.
Vocile din fișierul audio de 21 de secunde vorbesc în limba rusă și nici măcar nu menționează că presupusul lor prizonier este rus. De asemenea, presupușii soldați din înregistrare nu dau vreun indiciu că ei ar fi ucraineni, notează The Kyiv Independent.
Nu se oferă nicio dovadă vizuală sau informații contextuale cu privire la înregistrare, ceea ce face ca autenticitatea acesteia să fie foarte îndoielnică. Presa rusă și canalele de Telegram au produs în trecut mai multe „conversații interceptate” false, realizate cu stângăcie, pretinzând că discuțiile erau purtate între soldați sau comandanți ucraineni, mai scrie publicația citată.
Moscova „nu va ierta” SUA după ce jurnaliștilor ruși li s-au refuzat vizele pentru vizita la ONU
Moscova „nu va ierta” Statele Unite pentru faptul că au refuzat să elibereze vize jurnaliştilor ruşi care îl însoţesc pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, luni şi marţi la ONU, a declarat duminică ministrul rus, înainte de plecarea sa la New York, scrie Agerpres citând AFP.
„Nu vom uita, nu vom ierta”, a avertizat Lavrov în faţa presei, denunţând decizia „laşă” a Washingtonului.
„O ţară care se autointitulează cea mai inteligentă, cea mai puternică, cea mai liberă, cea mai corectă «s-a dezumflat» şi chiar a făcut un lucru stupid”, a deplâns Lavrov, ironic asupra faptului că Statele State, refuzând să acorde vize jurnaliştilor ruşi, au arătat, potrivit acestuia, „ce valorează declaraţiile (lor) privind libertatea de expresie”.
Rusia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în aceasta lună, în plină ofensivă militară în Ucraina pentru care fost condamnată la nivel internaţional.
Mai multe detalii: Serghei Lavrov afirmă că Moscova „nu va ierta” SUA pentru că au refuzat să elibereze vize jurnaliștilor ruși pentru reuniunea de la ONU
3 civili răniți, după ce rușii au bombardat Nikopolul din drone
Trei locuitori ai orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au fost răniți în urma unui atac rusesc cu drone, a anunțat duminică Serhii Lysak, șeful administrației militare regionale, potrivit Ukrainska Pravda.
„Trei civili au fost răniți în Nikopol! Acest lucru dovedește încă o dată că avem de-a face cu teroriști. Aceștia au desfășurat din nou drone pentru a ataca orașul. (Dronele) au lansat dispozitive periculoase. S-au produs cel puțin patru explozii. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost rănit de șrapnel. Alți doi au suferit contuzii și răni provocate de explozii”, a scris guvernatorul Serhii Lysak, într-un mesaj publicat pe Telegram.
ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la Prigojin să-l convingă pe Putin să accepte ideea trecerii trupelor ruse în defensivă
Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene. Retorica lui Prigojin, care în mod greşit a fost interpretată ca un apel la încetarea războiului, vizează de fapt, să determine o îngheţare a conflictului, o pauză care să permită o refacere a forţelor puternic slăbite ale Moscovei, arată o analiză realizată de Institut pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, potrivit news.ro.
Este posibil ca în acest demers, Prigojin să aibă complicitatea celor care conduc armata regulată, Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov, care, deşi duşmani declaraţi ai acestuia, ar fi făcut pace cu şeful organizației paramilitare Wagner în încercarea de a se folosi de el pentru a-l convinge pe Putin să accepte această strategie, scrie ISW.
Liderul de la Kremlin este însă încăpăţânat şi nu pare dispus să renunţe la obiectivele lui maximale de „denazificare” şi „demilitarizare” a Ucrainei, insistând pe ofensivă.
Este posibil ca Putin să ezite să se angajeze într-o încetare a focului din cauza influenţei pe care o au la Kremlin mai multe figuri pro-război, deocamdată rămase misterioase, sau din cauza îngrijorării privind implicaţiile pentru stabilitatea regimului său.
În orice caz, contraofensiva ucraineană ar putea decide deznodământul unei lupte pentru influenţă la Kremlin, conchide ISW în analiza sa.
O echipă CNN a fost la un pas de a fi lovită de un bombardament în orașul Orikhiv
O echipă de jurnaliști de la postul american de televiziune CNN a reușit să scape la limită dintr-un atac cu rachete, în timp ce făceau un reportaj săptămâna aceasta în orașul Orikhiv, din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
Este orașul în care locuitorii stau aproape tot timpul în adăposturi subterane, aflându-se sub un atac constant al forțelor ruse, ceea ce face extrem de periculoasă întoarcerea lor la suprafață.
Mai multe detalii: Momentul în care o echipă CNN scapă la limită dintr-un bombardament în Orikhiv, orașul în care ucrainenii sunt forțați să se ascundă constant în subteran
Guvernator: 2 civili răniți în urma bombardamentele rusești asupra regiunii Herson
Forțele ruse au bombardat duminică satul Kizomîs din raionul Bilozerka, din regiunea Herson, rănind doi civili, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.
O femeie de 85 de ani a fost rănită la cap și la piept, în timp o femeie de 57 de ani a fost rănită la unul dintre brațe, conform guvernatorului.
Cele două femei rănite au fost spitalizate în capitala regională.
O școală locală și 25 de case au fost avariate, a precizat Prokudin.
Potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, forțele ruse au bombardat cel puțin cinci localități din regiunea Herson, de 56 de ori în total în ultimele 24 de ore, rănind un civil din Herson.
Conform informațiilor disponibile, forțele ruse au desfășurat artilerie și bombe ghidate lansate din aer. Mai multe clădiri rezidențiale și anexe au fost avariate în urma atacului, notează Ukrainska Pravda.
Forțele ucrainene au eliberat malul vestic al râului Nipru din regiunea Herson, inclusiv capitala regională, în noiembrie 2022. De când trupele ruse s-au retras pe malul estic, acestea au bombardat zilnic Hersonul și malul vestic al râului.
Ucrainenii se așteaptă ca forțele ruse să lanseze în curând un asalt asupra orașului Vuhledar
Oleksii Dmytrashkivskyi, purtătorul de cuvânt al Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare a Frontului Tavriia, consideră că Rusia va începe în curând operațiuni de asalt în apropierea orașului Vuhledar din regiunea Donețk, scrie Ukrainska Pravda
El a declarat duminică, într-o emisiune la televiziunea națională, că rușii au lovit sâmbătă orașul Vuhledar de șase ori, folosind avioane de luptă.
„Inamicul folosește tactica pământului pârjolit. (Rușii) fac acest lucru pentru a-i împiedica pe apărătorii noștri să mențină linia frontului oriunde. Casele sunt distruse; în argoul militar, ei numesc acest lucru «demontarea caselor», etaj cu etaj, iar acest lucru se întâmplă în ambele orașe, Bahmut și Vuhledar”, a susținut Dmytrashkivskyi.
Armata ucraineană: Forțele ruse au atacat regiunea Herson cu 4 avioane Su-35
Forțele ruse au efectuat atacuri aeriene împotriva regiunii Herson cu patru avioane de luptă Su-35 în cursul zilei de ieri, a anunțat Comandamentul de Sud al Ucrainei duminică, potrivit The Kyiv Independent.
Avioanele rusești au lansat cinci bombe ghidate KAB-500, avariind mai multe case, a precizat armata ucraineană.
Nu au fost raportate victime.
De asemenea, forțele ruse au bombardat cel puțin cinci așezări din regiune, de 56 de ori în total, rănind un civil din capitala regională, a adăugat armata ucraineană.
Duminică, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a cerut „răbdare” cu privire la informațiile despre un posibil avans ucrainean pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson.
Armata ucraineană cere „răbdare” în legătură cu informațiile despre o posibilă înaintare în regiunea Herson
Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a cerut duminică „răbdare” în legătură cu informațiile privind un posibil avans ucrainean pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson, scrie The Kyiv Independent.
Afirmațiile lui Humeniuk vin la o zi după ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA care analizează războiul din Ucraina, a confirmat că trupele ucrainene au ocupat noi poziții pe malul estic al râului Nipru.
Subliniind că „eforturile foarte dificile” continuă în sudul țării, Humeniuk a declarat că nu poate confirma sau respinge raportul ISW deoarece „condițiile unei operațiuni militare necesită tăcere până când este suficient de sigur pentru militarii noștri”.
Sâmbătă, ISW a anunțat că a văzut pentru prima dată imagini geolocalizate, care pot fi crezute, ale pozițiilor ucrainene de pe malul estic al râului Nipru, iar Ucraina pare să fi făcut unele progrese pe câmpul de luptă, în mare parte blocat, din regiunea Herson.
ISW a afirmat că „forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul râului Nipru la nord de Oleshky (7 kilometri sud-vest de orașul Herson) și au avansat până la periferia nordică a așezării de pe autostrada E97, precum și la vest de Dachi (10 kilometri sud de orașul Herson)”.
Informațiile privind o posibilă înaintare a trupelor ucrainene în sud vin la aproape o jumătate de an după ce Ucraina a eliberat orașul Herson și malul vestic al râului Nipru, în toamna anului 2022. Trupele ruse în retragere au fugit pe malul estic.
O fostă parlamentară suedeză s-a înrolat în armata ucraineană
Caroline Nordengripp, fostă membră a Parlamentului din partea partidului conservator de dreapta „Democrații Suedezi” (SD), a fost acceptată și s-a înrolat în ZSU, Forțele Armate din Ucraina, relatează Obozrevatel.
Într-o serie de postări pe pagina sa de Instagram, Nordengripp a mărturisit că, din momentul în care a aflat despre invadarea Ucrainei, „nu am avut nicio îndoială: trebuie să fiu pe front, să apăr libertatea acestei țări, de fapt libertatea noastră a tuturor“.
Mai multe detalii: O fostă deputată suedeză s-a înrolat în armata ucraineană: „Nu puteam sta acasă, indiferentă”
Rusia spune că a obținut noi câștiguri pe teren în bătălia pentru Bahmut
Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică faptul că forțele sale au cucerit mai mult teritoriu în Bahmut, în timp ce își continuă încercarea de a prelua controlul total al orașului din regiunea estică Donețk, informează Reuters.
Bătălia pentru Bahmut s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase lupte din cele 14 luni de război, orașul din estul Ucrainei fiind aproape complet distrus de bombardamentele de artilerie și de luptele urbane.
Duminică, Ministerul rus al Apărării a precizat că trupele ruse au securizat încă două blocuri în districtele vestice ale Bahmutului și că unitățile aeropurtate asigură întăriri în nord și sud.
Evgheni Prigojin, șeful organizației paramilitare Wagner care conduce asaltul asupra orașului, a afirmat că trupele sale controlează 80% din Bahmut. Kievul a negat în mod repetat afirmațiile potrivit cărora forțele sale sunt pregătite să se retragă.
Mai multe detalii: Moscova anunță că forțele ruse au cucerit și mai mult teritoriu în Bahmut, iar Evgheni Prigojin susține că trupele sale controlează 80% din oraș
Atacuri aeriene raportate pe linia frontului din Ucraina
Rusia a continuat bombardamentele asupra orașelor și localităților ucrainene de-a lungul liniei frontului de război în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit oficialilor ucraineni, relatează CNN.
Atacurile cu rachete, artilerie și drone au fost efectuate de la Harkov, în nord-est, până la Odesa, în sud-vest, au precizat oficialii ucraineni.
În Odesa, comandamentul militar ucrainean din sud a transmis că Rusia a vizat apărarea antiaeriană a orașului prin intermediul unui atac cu o dronă kamikaze.
„Ei încearcă să localizeze apărarea noastră antiaeriană” din Odesa, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Humeniuk. Nu au fost raportate victime în Odesa.
În Zaporojie, cel puțin un om a fost rănit și 10 case au fost distruse în peste 70 de atacuri de artilerie, potrivit lui Iurii Malașko, șeful administrației militare din regiunea Zaporojie.
O clădire cu nouă etaje a fost distrusă de un atac rusesc în Vuhledar, oraș din regiunea Donețk, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale din Donețk. Forțele ruse au suferit, la începutul anului, o înfrângere în apropiere de Vuhledar.
Mai la nord, orașul Haorkov și regiunea adiacentă au fost lovite de atacuri cu rachete, distrugând mai multe case și proprietăți private.
Medvedev: Moscova ar putea rezilia acordul privind cerealele din Marea Neagră
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului privind cerealele din Marea Neagră, care permite exporturi vitale de cereale din Ucraina, relatează Reuters.
Țările G7 ar lua în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, a raportat săptămâna trecută agenția japoneză de știri Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze.
Mai multe detalii: Dmitri Medvedev avertizează că Moscova va renunța la acordul privind cerealele dacă „idioții” din G7 interzic exporturile către Rusia
Tancurile spaniole Leopard 2 vor ajunge în Ucraina „în șase zile”
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a confirmat că șase tancuri Leopard 2 de fabricație germană sunt în drum din Spania spre Ucraina și urmează să ajungă în decurs de o săptămână, scrie The Kyiv Independent, care citează CNN.
Sâmbătă, ministrul spaniol a declarat că Leopardurile de fabricație germană au părăsit orașul portuar spaniol Santander „împreună cu 20 de vehicule de transport greu” și că se așteaptă ca deplasarea pe mare să dureze între cinci și șase zile.
„În șase zile, trecând printr-o altă țară, vor ajunge în Ucraina”, a spus Robles, citat de CNN.
Cu o săptămână mai devreme, Robles a declarat că Spania va livra alte patru Leopards în Ucraina după reparații „cât mai curând posibil”, potrivit CNN.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că peste 230 de tancuri – inclusiv câteva zeci de tancuri Leopard 2 – au fost deja livrate Ucrainei.
Pentru a facilita întreținerea tancurilor, Germania, Polonia și Ucraina au semnat la 21 aprilie o scrisoare de intenție pentru a deschide un centru de întreținere în Polonia pentru tancurile de luptă principale Leopard 2, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.
Fiul lui Dmitri Peskov, primele declarații după ce a fost pe front, înrolat în rândul mercenarilor Wagner: „Am primit Medalia pentru Curaj”
Nikolai Peskov, 33 de ani, susține, într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, că a luptat în Ucraina, în rândurile mercenarilor Wagner. Anterior, Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul companiei militare private, afirmase că fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului a fost recrutat de Wagner, ca artilerist, chiar la propunerea tatălui său.
„De fapt, a fost inițiativa mea. Și decizia mea. La început nu existau atât de multe informații ca acum. Deci, da, a trebuit să merg la tatăl meu. Am întrebat cum pot contacta compania Wagner. Și m-a ajutat cu asta. Atât”, declară Nikolai Peskov. „Nu puteam să stau pe margine și să privesc prietenii și alți oameni merg în zona operațiunii speciale din Ucraina”, a adăugat el.
„Părinții m-au întrebat dacă sunt sigur că am înțeles unde mă duc? Și am răspuns: da! Atunci mergi înainte, mi-a spus tata”, a precizat Nikolai Peskov.
Mai multe detalii: Fiul lui Dmitri Peskov, primele declarații după ce a fost pe front, înrolat în rândul mercenarilor Wagner: „Am primit Medalia pentru Curaj”
Regiunea Harkov, vizată de un atac cu rachete
Forțele ruse au lansat în cursul serii trecute lovituri cu rachete asupra regiunii Harkov, avariind o instalație agricolă din cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și o zonă rezidențială dintr-un sat din apropiere, a anunţat duminică guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, conform The Kyiv Independent.
Guvernatorul a precizat că una dintre rachetele S-300 a explodat în aer, iar o altă rachetă a lovit solul. Atacul a avariat serele și atelierele din Harkov, a precizat el.
În localitatea vecină Kotliary, la puțin peste 10 kilometri sud-est de Harkov, o rachetă a lovit o zonă rezidențială, distrugând două case și avariind 10, potrivit lui Siniehubov. El a adăugat că un garaj și patru mașini au fost de asemenea avariate.
Nu au fost raportate victime.
Rusia a lansat o nouă campanie majoră pentru recrutarea de voluntari
Ministerului britanic al Apărării notează că Rusia a lansat o nouă campanie majoră pentru recrutarea de voluntari.
Este o „campanie omniprezentă” pe rețelele de socializare, panourile publicitare și televiziunea rusească, arată sursa citată.
„Noile reclame fac apel la mândria masculină a potențialilor recruți, făcând apel la „bărbați adevărați”, subliniind beneficiile financiare ale înrolării”, arată ministerul britanic.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 23 April 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 23, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/EAO2VGwncm
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/S5hmwFoNdq
Reacția Franței după comentariile ambasadorului chinez la Paris despre suveranitatea Ucrainei
Ministerul francez de Externe și-a exprimat „consternarea” după declarațiile ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye, care a pus la îndoială apartenența Crimeei la Ucraina și a negat suveranitatea țărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică, relatează Le Monde.
Lu Shaye a declarat într-o emisiune de la La Chaîne Info că țările din fosta URSS „nu au un statut efectiv în dreptul internațional, pentru că nu există niciun acord internațional care să concretizeze statutul lor de țări suverane”.
De asemenea, întrebat dacă este de părere că regiunea Crimeea aparține Ucrainei, diplomatul a afirmat că „depinde de modul în care percepeți problema (…) nu este atât de simplu”, adăugând că provincia a fost „rusă la început”.
În acest context, Ministerul francez de Externe cere Chinei „să spună [dacă aceste cuvinte] reflectă poziția sa, ceea ce [speră] că nu este cazul”.
De asemenea, Parisul subliniază că Ucraina a fost recunoscută pe plan internațional „în cadrul unor frontiere care includeau Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China, la căderea URSS, ca nou stat membru al Națiunilor Unite” și că anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 este „ilegală în conformitate cu dreptul internațional”.
Ministrul italian al Apărării pledează pentru negocieri Ucraina-Rusia mediate de China
Ministrul Apărării din Italia, Guido Crosetto, susține ideea ca Ucraina și Rusia să fie aduse la masa negocierilor, cu medierea Chinei.
Într-un interviu acordat publicației La Stampa, citat de Libero Quotidiano și Ukrainska Pravda, ministrul italian a declarat că țara sa simte „un angajament constant și zilnic pentru a încerca [să aducem ambele părți la] masa păcii. Pentru că, în prezent, singurul lucru pe care putem încerca să îl facem nu este să punem capăt războiului, ci să oprim confruntarea și să încercăm să punem la aceeași masă doi interlocutori care nu comunică între ei și nu au nimic în comun”.
În acest context, Crosetto a afirmat că i-ar plăcea „ca Europa să joace un rol mai important în încercarea de a stinge focul cu apă. Pentru că vă pricepeți de minune să turnați gaz, dar nu există nimeni care să fie pompier”.
„Avem nevoie de pompieri într-o lume în care ONU, care ar fi trebuit să fie un pompier, și-a pierdut capacitatea de a fi unul; deoarece Consiliul de Securitate este blocat de membri permanenți precum Rusia, China, SUA. Prin urmare, avem nevoie de un alt interlocutor pentru pace. (…) China ar trebui să fie un interlocutor la masa negocierilor”, a adăugat Guido Crosetto.
În același timp, Mihailo Podoliak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a subliniat că o „soluționare pașnică” a conflictului este imposibilă „după 423 de zile de război sângeros”.
„Când cineva vorbește despre o «soluționare pașnică», Ucraina aude doar «predare, capitulare, respectarea ultimatumului rusesc». După 423 de zile de război sângeros, acest lucru este imposibil, pentru că este un război de exterminare inventat, purtat de Federația Rusă, nu un «conflict» mitic”, a scris Podoliak pe Twitter.
ISW: Forțele ucrainene au ocupat poziții de pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că bloggerii militari ruși „au furnizat suficiente imagini geolocalizate și rapoarte sub formă de text pentru a confirma că forțele ucrainene au stabilit poziții în estul regiunii Herson începând cu 22 aprilie, deși nu se știe la ce scară și cu ce intenții”, relatează Ukrainska Pravda.
„Imaginile geolocalizate publicate de un blogger militar rus la 22 aprilie arată că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul râului Nipru la nord de Oleshky (7 km sud-vest de Herson) și au avansat până la periferia nordică a așezării de pe autostrada E97, precum și la vest de Dachi (10 km sud de Herson)”, mai scrie în raportul citat.
Specialiștii de la think-thank-ul american mai precizează că bloggerii ruși au menționat recent că „forțele ucrainene au menținut poziții în zona estică din Herson timp de săptămâni, au creat linii de aprovizionare stabile către aceste poziții și efectuează în mod regulat ieșiri în zonă, toate acestea indicând lipsa controlului rusesc asupra zonei”.
Alte informații indică posibile avansuri ucrainene pe insulele din delta râului Nipru, la sud-vest de orașul Herson.
„Este posibil ca forțele rusești să aibă ca prioritate menținerea apărării în zonele urbane, cum ar fi Oleshky și Nova Kakhovka, lăsând insulele din delta râului Nipru fără control. Întinderea și intenția acestor poziții ucrainene rămân neclare, precum și capacitatea și dorința Ucrainei de a menține poziții susținute în această zonă”, mai scrie în raportul ISW.
Două persoane au fost rănite în Mikolaiv în urma exploziei unei mine
Doi civili au fost răniți în urma unei explozii provocate de o mină antipersonal în orașul Snihurivka din regiunea Mikolaiv sâmbătă, 22 aprilie, a anunțat pe Telegram Ivan Kukhta, care conduce administrația militară din Snihurivka, relatează The Kyiv Independent.
Incidentul a avut loc în apropierea unei foste fabrici de apă minerală. Unul dintre răniți a fost transferat la spitalul local.
Oficialul local i-a avertizat pe locuitori cu privire la pericolul minelor terestre și a adăugat că această comunitate rămâne una dintre cele mai minate și contaminate cu muniție explozivă.
Snihurivka a fost ocupat de trupele ruse pe 19 martie 2022. Forțele Moscovei au părăsit orașul șapte luni mai târziu, la începutul lunii noiembrie.
De la începutul invaziei ruse, cel puțin 124 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise de exploziile minelor, a potrivit datelor anunțate de Ministerul Apărării pe 22 aprilie. Alte 286 de persoane au fost rănite de exploziile minelor, inclusiv 33 de copii.
Armata ucraineană anunță că a respins aproape 60 de atacuri ale Rusiei în ultimele 24 de ore
În cursul zilei de 22 aprilie, forțele de apărare ucrainene au respins 58 de atacuri ale trupelor ruse în trei direcții, menționează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook, citat de Ukrainska Pravda.
„Pe parcursul zilei trecute, Federația Rusă a lansat opt rachete, 37 de lovituri aeriene și a efectuat aproximativ 45 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor și așezărilor noastre. Există morți și răniți în rândul populației civile, case și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate”, se precizează în raportul citat.
Potrivit autorităților ucrainene, eforturile principale ale forțelor ruse sunt concentrate pe operațiuni ofensive în direcțiile Bahmut, Avdiivka și Marinka.
De asemenea, Statul Major General al Ucrainei precizează că trupele sale au lansat opt lovituri asupra zonelor de concentrare a rușilor, într-o zi.
Forțele ruse au atacat cinci comunități din regiunea Sumî în ultima zi, anunță autoritățile locale
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au tras peste 64 de focuri de armă de diferite tipuri, în cinci comunități din regiunea nord-estică Sumî, a anunțat Administrația militară regională, citată de Ukrainska Pravda.
Un lan de porumb a luat foc în urma unuia dintre atacuri. Nu au fost înregistrate victime.
Administrația militară a mai spus că nu au fost observate grupuri de forțe rusești dislocabile dincolo de graniță.
Regiunea Sumî se află la frontiera de nord-est a Ucrainei cu Rusia și este ținta bombardamentelor și atacurilor ale Rusiei de peste graniță.
Forțele ruse au bombardat Harkovul și regiunea adiacentă cu rachete S-300
Forțele ruse au atacat regiunea Harkov și orașul cu același nume cu rachete sol-aer S-300 sâmbătă seara târziu, au anunțat guvernatorul regional Oleg Sinegubov și primarul Ihor Terekhov, pe Telegram, relatează The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda
Atât orașul, cât și zonele învecinate au fost atacate. Pagubele totale și victimele sunt încă în curs de evaluare. Atacurile rusești au provocat, de asemenea, un incendiu la un sit de infrastructură civilă din oraș.
„Atenție! Locuitori ai orașului Harkov și ai regiunii (Harkov), ocupanții desfășoară noi atacuri! Vă rugăm să țineți cont de sirenele de avertizare. Rămâneți în adăposturi!”, a transmis Sibegubov.
„Potrivit primelor informații, forțele inamice au desfășurat rachete S-300. Amploarea distrugerilor și numărul victimelor nu au fost încă confirmate”, a precizat guvernatorul regional.
„Harkovul este atacat”, a scris, la rândul său, primarul orașului, Ihor Terekhov.
Terekhov a adăugat ulterior că un incendiu a izbucnit la o instalație de infrastructură civilă din districtul Novobavarskyi. Lucrătorii Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei au fost trimiși la locul atacului. Informațiile privind victimele nu au fost încă confirmate.
Șeful administrației militare din regiunea Harkov a precizat că una dintre rachetele rusești a lovit un cartier rezidențial privat din satul Kotliary, din districtul Harkov.
Cel puțin alte cinci locații din orașul Harkov și din regiune au fost, de asemenea, lovite, a mai anunțat guvernatorul Sinegubov.
Tânăr tătar din Crimeea, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că ar fi dat 12 dolari unui batalion de voluntari
Un tribunal din peninsula Crimeea, anexată de Rusia încă din 2014, a condamnat un tătar la șapte ani de închisoare pentru că ar fi transferat 500 de coroane (12 dolari) unui batalion de voluntari ucraineni, numit tot „Crimeea”, potrivit ombudsmanului Dmytro Lubineț, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit lui Lubineț, acuzatul, Appaz Kurtamet, în vârstă de 21 de ani, a împrumutat banii unui prieten, care s-a alăturat batalionului.
Avocatul lui Kurtamet intenționează să facă apel la decizie.
Potrivit ombudsmanului, forțele de ordine ruse l-au arestat pe Kurtamet pe 23 iulie 2022, în timp ce se îndrepta spre rudele sale care locuiesc în peninsula anexată.
Procesul a început în februarie anul acesta, iar acuzarea a cerut o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani.
Șeful celei mai înalte autorități executive a tătarilor din Crimeea, Refat Chubarov, a declarat că sentința în acest caz expune impunitatea ocupanților.
Forțele ruse și autoritățile de ocupație i-au persecutat în mod regulat pe tătarii din Crimeea de când aceasta a fost ocupată, în 2014. Persecuția ia adesea forma unor sentințe cu ani grei de închisoare pentru acuzații inventate, susține The Kyiv Independent.
Zelenski spune că este „esențial” ca Rusia să fie împiedicată să eludeze sancțiunile
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că eliminarea tuturor posibilităților Rusiei de a eluda sancțiunile impuse împotriva ei reprezintă o sarcină cheie pentru toți cei care doresc ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, scrie Ukrainska Pravda
„Pachetele noastre de sancțiuni sunt elaborate cu atenție, mai ales în ceea ce privește sincronizarea lor cu partenerii noștri. Aceasta este o sarcină cheie comună pentru noi toți, pentru absolut toți cei care doresc un sfârșit mai rapid al războiului, o victorie mai rapidă pentru noi. Sarcina este de a elimina orice oportunitate pentru Rusia de a eluda sancțiunile. Fiecare schemă rusă care face posibilă ocolirea sancțiunilor prelungește războiul, oferă agresorului noi oportunități”, a spus liderul ucrainean, în discursul său video de seară, adresat națiunii.
„În consecință, cu cât mai dur este regimul de sancțiuni împotriva Rusiei, cu cât sunt mai multe restricții împotriva statului terorist și a tuturor persoanelor aferente, restricții impuse împotriva întregii economii ruse de război, cu atât mai aproape este, prin urmare, sfârșitul agresiunii. Și le sunt recunoscător tuturor celor care înțeleg acest lucru în întreaga lume”, a adăugat Zelenski.
Liderul de la Kiev a precizat că sâmbătă au intrat în vigoare trei noi măsuri de sancționare care îi vizează pe cei care investesc în agresiunea rusă și o susțin.
„În primul și în cel mai important rând, este vorba de un alt pachet de sancțiuni împotriva firmelor rusești din industria de apărare care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancțiuni: producători de arme, de componente ale acestora și așa mai departe. Celelalte două liste includ persoane fizice și entități juridice care îi ajută pe ruși să ocolească sancțiunile împotriva lor, întrețin proprietățile criminalilor de război sau sunt implicate în distrugerea libertății atât pe teritoriul Rusiei însăși, cât și pe teritoriul nostru”, a mai declarat el.
Zelenski a menționat, de asemenea, importanța adoptării unor măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruse.
„Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută și la crearea dependenței altor state – pe teritoriul cărora sunt implementate așa-numitele proiecte nucleare «energetice» ale Rusiei. Orice formă de energie este o armă pentru Kremlin. Pentru ei, și energia nucleară este o armă. Și, apropo, este exact ceea ce se întâmplă la centrala nucleară din Zaporojie, pe care Rusia o folosește ca armă pentru a șantaja lumea. (Rusia) folosește posibilitatea unui dezastru nuclear drept șantaj”, a mai afirmat liderul ucrainean.
Anterior în cursul zilei de sâmbătă, Zelenski a semnat două decrete prin care a impus sancțiuni împotriva a sute de persoane fizice și juridice din Rusia, inclusiv împotriva Partidului Comunist al Federației Ruse, a Comitetului Central al Partidului Comunist al Federației Ruse și a Partidului Liberal Democrat din Rusia.
Un civil din regiunea Herson, ucis de o mină lăsată de ruși
Un civil din regiunea Herson a fost ucis de un dispozitiv exploziv lăsat de ruși, a anunțat sâmbătă administrația militară regională, potrivit Ukrainska Pravda.
„Un civil a fost ucis în hromada (o unitate administrativă care desemnează un oraș, un sat sau mai multe sate și teritoriile adiacente acestora, n.r.) Velyka Oleksandrivka de un explozibil lăsat de ruși. Tragedia s-a petrecut pe malul râului Inhuleț, între satele Davydiv Brid și Bilohirka. Acolo, un bărbat de 30 de ani a dat peste un exploziv rusesc. El a suferit răni incompatibile cu viața”, a transmis administrația militară din regiunea Herson.
Administrația militară a reiterat că pericolul reprezentat de mine rusești plantate în regiunea Herson rămâne extrem de ridicat. Zonele principale de pericol sporit sunt malurile lacurilor de acumulare, câmpurile, fâșiile forestiere, marginile drumurilor, terenurile virane.
Sâmbătă, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că 124 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise de dispozitive explozive în Ucraina de la începutul invaziei ruse și până în prezent.
Statului Major General al Ucrainei: Luptele intense pentru Bahmut continuă, numeroase atacuri respinse în apropiere de Marinka
Luptele aprige pentru controlul asupra orașelor Bahmut și Marinka, din estul țării, continuă, a anunțat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a precizat că, pe parcursul zilei, numeroase atacuri au fost respinse în sectorul de front de la Marinka de către trupele ucrainene, scrie Ukrainska Pravda.
„Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele ruse au efectuat trei atacuri cu rachete și 24 de atacuri aeriene, precum și 20 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS, n.r.). Există morți și răniți în rândul populației civile, clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate. Probabilitatea unor atacuri aeriene și cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne semnificativ de ridicată”, a transmis conducerea armatei ucrainene, în actualizarea de seară a informațiilor operaționale despre invazia rusă.
Forțele ruse își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe fronturile de la Bahmut, Avdiivka și Marinka. Aproximativ 40 de atacuri au fost respinse în aceste zone de către forțele armate ucrainene. „Cele mai aprige lupte continuă pentru orașele Bahmut și Marinka”, a precizat Statul Major General al Ucrainei.
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele aeriene ucrainene au efectuat opt lovituri asupra concentrărilor de efectiveși echipamente militare rusești; unitățile Forțelor de Rachete și Artilerie au lovit trei grupuri de soldați ruși și un depozit de muniții, mai scrie în actualizarea publicată de conducerea armatei ucrainene.
Armata ucraineană afirmă că respinge atacurile constante ale rușilor asupra a două orașe din estul țării
Situația din orașele Avdiivka și Marinka din estul Ucrainei „rămâne foarte dificilă”, trupele Kievului rezistând atacurilor constante ale Rusiei, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.
„Bombardamentele de acolo nu se opresc niciodată”, a declarat oficialul, Oleksii Dmytrashkivskyi, la televiziunea națională ucraineană. „Mulțumită bunei activități a artileriei noastre, niciunul dintre atacurile inamicului nu a avut succes”, a precizat reprezentantul armatei ucrainene.
Forțele ruse au „luat cu asalt” pozițiile ucrainene de 24 de ori în zonă pe parcursul ultimei zile, a precizat Dmytrashkivskyi. El a afirmat că asalturile „nu au avut succes” și că trupele Moscovei s-au retras de fiecare dată.
Potrivit purtătorului de cuvânt, Rusia a lansat mai puține atacuri în ultima vreme asupra unui al treilea oraș estic, Vuhledar, care se află la sud-vest de Marinka.
Avdiivka, care găzduiește o mare topitorie, este de luni de zile vizat de trupele ruse, devenind scena unor lupte grele. Orașul este în mare parte distrus, deși aproximativ 1.800 de civili au rămas încă acolo, în ciuda eforturilor de autorităților a-i convinge să plece, spun oficialii locali.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers în Avdiivka marți, în timpul unei vizite în regiunea de pe linia frontului.
Orașul Avdiivka este înconjurat de trupele ruse din trei părți, dar forțele ucrainene controlează încă rutele spre vest.
Soldații ucraineni spun că le lipsește puterea de foc a apărării antiaeriene pentru a opri atacurile aeriene rusești
Soldații ucraineni au declarat pentru The Times că au rămas fără muniție pentru apărarea antiaeriană, în timp ce trupele ruse au început recent să trimită mai multe elicoptere și avioane pentru a ataca Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Forțele aeriene ucrainene au avertizat recent că rușii ar putea recurge la efectuarea mai multor lovituri aeriene, ținute până acum la distanță de armele letale ale apărării antiaeriene ucrainene.
Situația dezastruoasă a Ucrainei în ceea ce privește muniția ar putea încuraja și ajuta forțele ruse să preia controlul asupra cerului, au spus soldații ucraineni pentru The Times.
Documentele Pentagonului scurse online în luna aprilie au dezvăluit că SUA se așteaptă ca Ucraina să rămână fără rachetele sale primare de apărare antiaeriană în luna mai, dacă nu primește mult mai multă muniție foarte repede.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost uzată de o iarnă cu raiduri regulate cu rachete și drone rusești.
Forțele aeriene ucrainene afirmă că Rusia își modifică bombele pentru a le transforma în bombe ghidate, extinzându-le raza de acțiune și permițând bombardierelor să aplice lovituri precise.
Rușii își îmbunătățesc de asemenean capacitățile de bruiaj, folosind sisteme despre care soldații ucaineni cred că au sosit recent din China, potrivit The Times.
Forțele aeriene ucrainene au avertizat pe 8 aprilie cu privire la intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei și au reînnoit apelul către aliați de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16. Ucraina a făcut apel în repetate rânduri la aliații săi occidentali pentru trimiterea de avioane de luptă F-16, astfel încât să-și poată proteja spațiul aerian de atacurile rusești și să-și pregătească viitoarea contraofensivă. Cu toate acestea, aliații occidentali au respins până acum ideea.