Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 433.
Noi bombardamente în regiunea Herson
Armata rusă a bombardat luni seară orașul Herson. În urma atacului, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost rănit, a anunțat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regional, citat de Kyiv Independent.
Din cauza bombardamentelor, mai multe case au luat foc, a spus Prokudin, adăugând că salavatorii lucrează la fața locului.
De asemenea, trupele ruse au lansat două bombe aeriene ghidate în satul Kizomys, la aproximativ 30 de kilometri de Herson, a anunțat Administrația Militară a Regiunii Herson.
Armata ucraineană: Rusia încă nu a capturat complet Bahmut
Armata ucraineană a transmis că este blocată într-o „luptă de poziție”, în timp ce luptele aprige continuă să dăinuie în Bahmut, adăugând că a reușit să respingă forțele ruse după o serie de contraatacuri, transmite CNN.
„Pot confirma cu siguranță informația conform căreia inamicul din Bahmut a părăsit anumite poziții după unele dintre contraatacurile noastre”, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, la televiziunea ucraineană.
„Există o luptă de poziție acolo”, a spus Cherevatyi, explicând că linia frontului se schimbă constant.
„Uneori, inamicul are un oarecare succes după o lovitură puternică de artilerie și distrugerea infrastructurii și poate merge mai departe. Dar contraatacăm și adesea ne recâștigăm pozițiile după ce am provocat pierderi inamicului”, a adăugat acesta.
Șeful Wagner cere din nou Rusiei mai multe muniții pentru a captura orașul Bahmut
Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și-a reînnoit luni apelul către ministerul rus al apărării de a crește transporturile de muniție către luptătorii săi care încearcă să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei, relatează Reuters.
Într-un videoclip postat pe canalul său Telegram, Prigojin a spus că are nevoie de cel puțin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asalt.
„300 de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă – nu prea multe… Dar nu ni se oferă mai mult de o treime din asta”, a spus Prigojin în timp ce inspecta cutii cu puști într-un depozit despre care a susținut că se află în Soledar, la nord-est de Bahmut.
Un copil a murit în urma bombardamentelor ruse asupra unei școli din Cernihiv
Trupele ruse au bombardat luni districtul Novhorod-Siverskyi din regiunea de nord Cernihiv, a anunțat guvernatorul Viacheslav Chaus, citat de Kyiv Independent.
Atacul a vizat o instituție de învățământ, iar un copil care se afla în apropiere a fost ucis, a spus Chaus.
Autoritățile pro-ruse pregătesc evacuarea populației în Zaporojie
Autoritățile de ocupație ruse plănuiesc evacuarea populației în părțile ocupate din regiunea Zaporojie, a informat luni Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.
Potrivit unor surse locale, autoritățile de ocupație se pregătesc pentru evacuarea muncitorilor și a familiilor acestora, a scris Centrul Național de Rezistență.
General ucrainean: Situația la Bahmut este „destul de complicată”
Generalul-colonel ucrainean Oleksandr Sirskii a spus luni că luptele la sol sunt „destul de complicate” în Bahmut, pe fondul unei bătălii istovitoare pentru controlul asupra orașului, transmite CNN.
„Inamicul a efectuat numeroase atacuri, încercând să distrugă apărarea pozițiilor noastre în mai multe direcții. În ciuda pierderilor semnificative, noi grupuri de asalt ale lui Wagner, luptători de la alte companii private și parașutiști se grăbesc constant în luptă. Dar inamicul nu reușește să preia controlul asupra orașului”, a declarat Sirskii.
Bahmut a fost asediat de forțele ruse, în mare parte din grupul paramilitar Wagner, de luni de zile.
Moscova susține că noul atac masiv cu rachete a vizat ținte militare
Ministerul rus al Apărării a transmis că „toate țintele vizate au fost lovite” într-un atac mortal cu rachete lansat asupra Ucrainei, în urma căreia au fost răniți zeci de oameni, inclusiv copii, transmite CNN.
„Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac cu rachete și cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, aer și maritim, asupra complexului militar-industrial al Ucrainei”, a transmis ministerul într-un comunicat, adăugând că asaltul asupra Bahmut este în desfășurare.
Oficialii ucraineni au raportat că loviturile cu rachete din orașul Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk, au rănit cel puțin 34 de persoane, inclusiv cinci copii.
Incidente în două regiuni ale Rusiei. Linii electrice aruncate în aer și un tren cu combustibil deraiat în urma unei explozii
Presa de la Moscova a relatat luni despre două incidente care au avut loc peste noapte pe teritoriul Rusiei, notează The Guardian și The Kyiv Independent. Un tren care transporta provizii de combustibil a deraiat în regiunea Briansk, aflată lângă granița cu Ucraina, și linii electrice au fost aruncate în aer în regiunea Leningrad, din nord-vestul țării, au anunțat oficialii locali.
Guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, a anunțat pe Telegram că un tren de marfă a deraiat în urma exploziei unui dispozitiv de pe șinele de cale ferată.
„Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat, iar o locomotivă a unui tren de marfă a deraiat”, a precizat Bogomaz, pe Telegram, adăugând că nu au fost raportate victime.
Autoritățile locale au menționat că trenul deraiat transporta „combustibil și materiale de construcții”.
În imaginile distribuite pe rețelele sociale se văd mai multe vagoane cisternă răsturnate și cuprinse de flăcări și fum.
У Брянській області РФ підірвали залізничні колії – з рейок зійшов поїзд, що перевозив паливо: лежать 7-8 вагонів, була пожежа. Відео з Telegram-каналу „База” pic.twitter.com/vr5PpYTnfX
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) May 1, 2023
Totodată, Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a anunțat, tot pe Telegram, că a fost aruncat în aer un suport pentru o linie de transmisie a energiei electrice. Potrivit oficialului, un dispozitiv exploziv a fost găsit și pe un al doilea pilon, dar alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă.
The Guardian precizează că afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Autoritățile din Rusia au declarat că investighează ambele incidente.
Forțele ruse au bombardat 11 regiuni în ultima zi. Peste 100 de case au fost avariate
Trupele Rusiei au atacat 11 regiuni din nordul, estul și sudul Ucrainei în utima zi. În atacuri au fost folosite focuri de artilerie, mortiere, drone și rachete, trei persoane fiind ucise, și peste o sută de clădiri rezidențiale, avariate, relatează Ukrainska Pravda, care citează oficiali locali.
În regiunea Kiev, raidul aerian din noaptea de 1 mai a durat aproape trei ore. Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost înregistrate victime sau pagube.
În Jîtomîr, o dronă kamikaze rusă a lovit una dintre instalațiile industriale din regiune.
În regiunea Cernihiv, au avut loc bombardamente cu mortiere și forcuri de artilerie în timpul nopții și au fost trase două rachete dintr-un elicopter în regiunile Novgorod-Seversky și Koryukovsky. Nu au existat victime sau distrugeri.
Regiunea Sumî, aflată la frontiera cu Rusia, a fost atacată de șase ori, iar în Zaporojie, au fost lovite așezări din apropierea liniei frontului. Pagube au fost raportate la mai multe clădiri rezidențiale și la rețeaua de utilități, dar nu au fost înregistrate victime
Regiunea Dnipropetrovsk a fost atacată cu rachete, șapte dintre ele fiind doborâte, potrivit autorităților locale. Cel puțin 34 de persoane au fost rănite în orașul Pavlohrad, unde a fost avariată și o întreprindere industrială. Într-o zonă rezidențială, au fost avariate 19 clădiri înalte, 25 de case, 6 instituții de învățământ și 5 magazine. De asemenea, aproape 40 de clădiri rezidențiale au fost avariate în Verbkovskaya, 2 în Yuryevskaya, iar o școală a fost avariată în Mezhiritskaya.
Anterior, pe 30 aprilie a fost lovit orașul Nikopol din aceeași regiune, un bărbat de 48 de ani fiind ucis, iar o femeie de 46 de ani și un bărbat de 80 de ani, răniți.
Alte două persoane au fost ucise în urma atacurilor din Herson. Lovituri au avut loc și în regiunile Harkov, Luhanks, Donețk și Mikolaiv.
Bombardamentele au provocat daune semnificative rețelei energetice în două regiuni – Ministerul ucrainean al Energiei
În urma valului recent de bombardamente există daune semnificative la infrastructura de rețea în regiunile Dnipropetrovsk și Herson, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, citat de publicația Pravda.
„În seara zilei de 30 aprilie și în noaptea de 1 mai, inamicul a lansat un alt atac masiv asupra Ucrainei. Nu au fost înregistrate pagube la instalațiile de generare a energiei electrice. Cu toate acestea, există daune semnificative la rețelele de distribuție. Ca urmare, unii dintre consumatorii din orașul Dnipro și din regiune sunt lipsiți de energie electrică. Situația cu alimentarea cu energie electrică în regiunea Herson a devenit, de asemenea, mai complicată”, mii de locuitori fiind deconetați de la rețea, a precizat ministrul German Galushchenko.
Problema avariilor va fi rezolvată în câteva zile, a mai precizat oficialul.
Ministerul britanic al Apărării: Lucrările defensive rusești sugerează o „îngrijorare profundă” că Ucraina ar putea face o străpungere majoră
Ministerul britanic al Apărării amintește, în raportul său de luni, 1 mai, că Rusia a construit, începând din vara anului 2022, „unele dintre cele mai extinse sisteme de lucrări militare defensive văzute în lume în ultimele decenii”.
„Aceste sisteme de apărare nu se află doar în apropierea actualelor linii de front, ci au fost săpate și în adâncimea zonelor pe care Rusia le controlează în prezent. Imaginile arată că Rusia a depus un efort deosebit pentru a fortifica granița de nord a Crimeei ocupate, inclusiv cu o zonă defensivă cu mai multe straturi în apropierea satului Medvedevka”, în raportul citat.
Totodată, specialiștii britanici precizează că forțele ruse au săpat „sute de kilometri de tranșee în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 01 May 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 1, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/Wu1lvnsXTe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/PRlzMJHXoX
Aceste sisteme „evidențiază îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o străpungere majoră”, menționează ministerul britanic.
În același timp, specialiștii de la Londra spun că „unele lucrări au fost probabil cerute de comandanții locali și de liderii civili într-un efort de a promova povestea oficială potrivit căreia Rusia este «amenințată» de Ucraina și NATO”.
Cel puțin 34 de răniți în urma atacurilor din Dnipropetrovsk
Un nou bilanț al atacurilor care au vizat orașul Pavlohrad din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk indică cel puțin 34 de răniți, a anunțat guvernatorul Serhiy Lysak, citat de The Kyiv Independent.
„Deja 34 de persoane au fost rănite din cauza unei lovituri de rachetă în Pavlograd. Printre acestea se numără cinci copii. Cea mai tânără fată are doar 8 ani.
Oamenii au vânătăi, fracturi, tăieturi, contuzii, intoxicații cu substanțe rezultate din ardere. Două femei, de 45 și 55 de ani, se află la terapie intensivă. Restul personelor sunt tratate în regim ambulatoriu”, a precizat guvernatorul.
O persoană a murit și alte trei au fost rănite în urma bombardamentelor din Herson
Administrația regională din Herson a anunțat luni, pe Telegram, că o persoană a fost ucisă și alte trei, rănite, în atacurile din ultimele ore, printre cei răniți numărându-se și un copil, relatează The Guardian.
Zonele rezidențiale din regiune au fost atacate de 39 de ori cu 163 de obuze, în timp ce orașul cu același nume a fost atacat de opt ori cu 41 de obuze, a mai precizat administrația într-o postare pe Telegram.
ISW: Schimbările comandamentului rusesc împiedică desfășurarea unei campanii coerente în Ucraina
Schimbările constante ale comandamentului rusesc făcute de președintele Vladimir Putin au afectat capacitatea Moscovei de a desfășura o campanie coerentă în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport citat de The Guardian.
Potrivit specialiștilor de la think thank-ul american, reticența președintelui de a numi un comandant general al teatrului de operațiuni pentru invazia sa a avut „efecte în cascadă asupra armatei ruse, inclusiv alimentarea unei rupturi intense, dezorganizarea structurilor de comandă și alimentarea unor așteptări de neatins”.
Faptul că Vladimir Putin nu a numit la început un comandant general poate fi legat de așteptările sale că invazia nu va dura mult și Kievul va fi capturat în câteva zile.
„Putin a vrut probabil să declare această invazie rapidă o victorie geopolitică personală”, precizează ISW.
Schimbările ulterioare au fost fie „ascunse, fie anunțate cu grijă” de Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu „pentru a se proteja de critici, pentru a stabili țapi ispășitori pentru eșecurile militare, pentru a liniști anumite voci din spațiul informațional rusesc sau pentru a amplifica eforturile de a prezenta publicului rusesc câștigurile teritoriale marginale drept victorii operaționale”, mai scrie în raportul citat.
„Putin a făcut de mult timp o rotație a personalului în poziții guvernamentale ca o modalitate de a se asigura că nicio figură nu acumulează prea multă influență politică și de a menține sprijinul în rândul facțiunilor concurente. De asemenea, Putin evită în mod obișnuit demiterea directă a oficialilor și, în schimb, îi retrogradează temporar pentru a-i încuraja să încerce să-i recâștige favorurile și pentru a-și păstra opțiunile pentru numiri viitoare”, mai notează ISW.
Papa Francisc anunță că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în Ucraina
„O misiune este în curs acum, dar încă nu este publică. Când va fi cazul, o voi dezvălui”, a spus Papa Francisc duminică, 30 mai, într-o discuție cu jurnaliștii la bordul avionului cu care s-a întors din Ungaria, la Vatican, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
„Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor. Nu poţi ajunge niciodată la pace prin închidere. Nu este uşor”, a mai precizat Suveranul Pontif.
Totodată, Papa Francisc a spus că, la Budapesta, a discutat despre războiul din Ucraina cu premierul Viktor Orban și cu mitropolitul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse în capitala Ungariei.
„În aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufiţa Roşie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul către pace”, a declarat Papa.
Mai multe detalii: Papa Francisc anunță că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în Ucraina: „Este în curs acum, dar încă nu este publică”
Ucraina a contraatacat în Bahmut. Forțele ruse au părăsit unele poziții – comandant ucrainean
În ultimele zile, forțele ucrainene au respins numeroase atacuri ruse în direcția Lîman, au capturat zece soldați ruși în Bahmut și au forțat trupele Moscovei să părăsească unele poziții din zonă prin contraatacuri, a declarat comandantul Grupului de forțe din est Alexander Syrsky, citat de Ukrainska Pravda.
„Pentru a înainta, inamicul face eforturi maxime și nu ține cont de nimic. În ciuda pierderilor semnificative, noi grupuri de asalt Wagner, luptători din alte companii private, parașutiști sunt în mod constant aruncați în luptă. (…) Situația este destul de complicată. În același timp, în unele secțiuni ale orașului (Bahmut – n.r.), inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții”; a precizat comandatul.
Syrsky a precizat că luptele continuă în direcția Bahmut, dar forțele ruse nu au reușit încă să străpungă apărarea pozițiilor ucrainene.
25 de răniți în regiunea Dnipropetrovsk, în atacul cu rachete din timpul nopții
Atacul cu rachete care a vizat noaptea trecută regiunea ucraineană Dnipropetrovsk a provocat 25 de răniți, dintre care trei copii, a anunțat șeful Administrației militare regionale, Serghei Lysak, citat de Ukrainska Pravda.
„Inamicul a atacat cu rachete. Șapte dintre ele au fost doborâte de comandamentul militar aerian «Vostok». Dar există și lovituri. Pavlograd a fost lovit. Inițial, 25 de persoane au fost rănite. Trei dintre ele sunt copii”, a precizat Serghei Lysak.
Potrivit oficialului, o întreprindere industrială a fost avariată în Pavlograd, unde a izbucnit un incendiu.
Într-o zonă rezidențială, au fost avariate 19 clădiri, 25 de case, șase instituții de învățământ școlar și preșcolar, cinci magazine.
Pagube există și în alte comunități din regiune. În Verbkovskaya, aproape 40 de clădiri rezidențiale au fost avariate, iar în Yuryevskaya, două. În Mezhiritskaya, o școală a fost avariată.
Un nou atac cu rachete asupra Ucrainei
Alertele de raid aerian au răsunat luni dimineață în toată Ucraina. Forțele ruse au lansat un nou atac cu rachete în noaptea de 1 mai. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat că 15 din cele 18 rachete de croazieră lansate de trupele Moscovei au fost distruse, relatează Ukrainska Pravda.
„În jurul orei 2.30 (aceeași oră în România – n.r.), invadatorii ruși au atacat Ucraina cu avioane strategice – nouă Tu-95 din regiunea Olenegorsk (regiunea Murmansk) și două Tu-160 din regiunea Mării Caspice”, a scris Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Telegram.
Potrivit acestuia, în total 18 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 au fost lansate din aer, iar forțele de apărare aeriană au distrus 15 dintre ele.
De asemenea, Administrația militară a orașului Kiev a raportat că apărarea aeriană a distrus toate rachetele și dronele lansate de Rusia asupra Capitalei.
„În această noapte, inamicul a făcut un alt atac aerian masiv asupra Ucrainei. Al doilea la rând în ultimele 3 zile. Potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de la avioane strategice (de tip Tu95ms). În Capitală, alarma a durat aproximativ trei ore”, a precizat Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev.
Oficialul a precizat că forțele ruse au lansat simultan rachete de croazieră și drone, iar „potrivit informațiilor preliminare, în spațiul aerian al Kievului, toate rachetele și dronele inamice au fost distruse”.
Popko a adăugat, de asemenea, că, potrivit primelor date, nu există victime civile și nici distrugeri de instalații rezidențiale sau de infrastructură.
Întâlnire între şeful de stat major al armatei ucrainene şi comandantul suprem aliat al forţelor NATO
Comandantul suprem aliat al forţelor NATO Christopher Cavoli s-a întâlnit duminică cu şeful statului major ucrainean Valerii Zalujnii pentru a discuta situaţia de pe fronturile războiului cu Rusia, în contextul în care Ucraina se pregăteşte pentru declanşarea unei ofensive de primăvară pentru recucerirea teritoriilor din est, relatează dpa.
„Am descris posibile scenarii, ameninţări şi precondiţii pentru acţiunile noastre viitoare”, a postat duminică pe Telegram Valerii Zalujnii, fără a specifica unde s-a întâlnit cu comandantul suprem aliat al trupelor NATO (SACEUR).
Valerii Zalujnii susţine că i-a vorbit lui Christopher Cavoli despre faptul că Ucraina are nevoie de o gamă largă de arme şi sisteme de apărare antiaeriană care „ar ajuta-o să răspundă provocărilor contracarării agresiunii ruse”.
Volodimir Zelenski, discuție telefonică cu Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron și omologul ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit la telefon duminică și au discutat despre nevoile militare ale Ucrainei, transmite Reuters.
Zelenski a spus că a avut o discuție lungă și semnificativă cu Macron, în timpul căreia cei doi și-au coordonat pozițiile cu privire la război și la modul de a pune capăt conflictului dintre Ucraina și Rusia
„Sunt recunoscător Franței și lui Emmanuel pentru sprijinul acordat țării noastre și poporului nostru”, a transmis Zelenski.
La rândul său, Emmanuel Macron i-a transmis lui Zelenski angajamentul său de a asigura „tot ajutorul necesar Ucrainei pentru a-şi restabili suveranitatea şi integritatea teritorială”, potrivit unui comunicat transmis de Palatul Elysée.
Macron „a vorbit despre coordonarea europeană în materie de asistenţă militară pentru a a avea capacitatea de a răspunde nevoilor de durată ale Ucrainei”, a precizat preşedinţia franceză.
Ucrainenii din teritoriile ocupate, sfătuiți să-și facă pașapoarte rusești până la eliberare
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în prezent în regiunile Ucrainei ocupate de ruși să ia o decizie de supraviețuire și să-și facă pașapoarte rusești. În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească astfel de teritorii „în orice mod posibil”, potrivit Kyiv Independent.
Pe 27 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-și ia cetățenia rusă. Acei ucraineni care aleg să-și păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024.
„Acest decret are ca scop legalizarea pașaportării forțate, care are loc pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei”, a spus Lubineț.
El a adăugat că ucrainenii care refuză să-și schimbe pașapoartele cu cele rusești pot fi arestați, transformându-i într-o „categorie separată de ostatici civili”.
Șeful Wagner: Contraofensiva ucraineană ar putea fi „o tragedie pentru Rusia”
Şeful grupului militar privat rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, duminică, că oamenii săi, care luptă în special la Bahmut (în estul Ucrainei), duc lipsă de muniţie şi a avertizat că o ofensivă ucraineană ar putea reprezenta „o tragedie” pentru Rusia, relatează AFP.
„Noi (Wagner) nu avem decât 10-15% din muniţiile de care avem nevoie”, a subliniat şeful Wagner într-un interviu pentru corespondentul de război pro-Kremlin Semion Pegov.
Prigojin a spus că se aşteaptă la o contraofensivă ucraineană spre jumătatea lui mai. „Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru ţara noastră”, a avertizat el.
Mihail Mizinţev, „Măcelarul Mariupolului” responsabil de logistică, a fost înlocuit de Rusia
Armata rusă a anunţat duminică numirea unui nou şef pentru logistica militară, generalul Aleksei Kuzmenkov, care îl înlocuieşte în acest post pe generalul Mihail Mizinţev, relatează AFP.
„Generalul Aleksei Kuzmenkov a fost numit ministru adjunct al Apărării, care răspunde de aprovizionarea materială şi tehnică a forţelor armate ruse”, a anunţat armata într-un comunicat.
Până acum, Kuzmenkov era director adjunct al Gărzii naţionale ruse (Rosgvardia), un post pe care îl ocupa din 2019, potrivit comunicatului.
Fost şef al Centrului de control al apărării naţionale, Mizinţev, supranumit de media occidentale „Măcelarul de la Mariupol”, este vizat de sancţiuni occidentale pentru rolul său în asediul asupra oraşului portuar din sud-estul Ucrainei, devastat de bombardamente.
bozo76 • 03.05.2023, 05:21
Eu sunt de acord cu cerevatyi. Ukraina castiga si merge in cosmos. Au deschis aia deja in centru vechi berea la 13 lei paharu. Hai noroc. De dumping de orice fel se ocupa Daea pana ii baga astia pensia.
Jumbo • 01.05.2023, 11:45
Cica rusii rai n au trimis 18 rachete ci doar 3,care si au atins tintele. Toate. Restul rachetelor distruse erau ucrainiene, si le au distrus singuri. Slava Ucraina, uraaaaaaaaa, hahahahahahaha
floris • 02.05.2023, 06:51
Jumbo • 01.05.2023, 11:45
Cica rusii rai n au trimis 18 rachete ci doar 3,care si au atins tintele. Toate. Restul rachetelor distruse erau ucrainiene, si le au distrus singuri. Slava Ucraina, uraaaaaaaaa, hahahahahahaha
sa spunem prin absurd ca e asa cum spui tu , dar de ce au trimis si "numai" alea 3 ??? si de ce te bucuri asa tare ca rusii ataca cu rachete ? Ai o problema grava, vezi ca in spitale mai sunt si psihologi sau chiar si psihiatri. Chiar daca nu simti durere, fa-le totusi o vizita, poate ai noroc si reusesc sa te ajute !!!
Jumbo • 03.05.2023, 10:28
floris • 02.05.2023, 06:51
sa spunem prin absurd ca e asa cum spui tu , dar de ce au trimis si "numai" alea 3 ??? si de ce te bucuri asa tare ca rusii ataca cu rachete ? Ai o problema grava, vezi ca in spitale mai sunt si psihologi sau chiar si psihiatri. Chiar daca nu simti durere, fa-le totusi o vizita, poate ai noroc si reusesc sa te ajute !!!
Nu conteaza, spitalele oricum le distrug rusii rai. Ca s tare prosti. Consuma miliarde pe armament si munitie pe care le folosesc ca sa ucida sugari, copii, femei, batrani... Slava Ucraina, hahahahahahaha.Yankees go home
VolodimirZelenski • 01.05.2023, 15:16
Jumbo • 01.05.2023, 11:45
Cica rusii rai n au trimis 18 rachete ci doar 3,care si au atins tintele. Toate. Restul rachetelor distruse erau ucrainiene, si le au distrus singuri. Slava Ucraina, uraaaaaaaaa, hahahahahahaha
Rușii nu știu nici să tragă cu praștia, daremite să tragă ch rachete!