Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 439.
Zelenski: Mai și iunie ar trebui să fie fructuoase în furnizarea de arme și în negocierile cu partenerii
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat duminică seară către popor, că mai și iunie ar trebui să fie fructuoase în furnizarea de arme către Ucraina și în negocierile cu partenerii, potrivit Ukrainska Pravda.
„Săptămâna aceasta se încheie – una foarte fructuoasă pentru Ucraina. Și zilele acestea ne pregătim activ pentru noi evenimente în mai și iunie. Trebuie să facem ca acest timp să nu fie mai puțin fructuos atât în furnizarea de arme pentru soldații noștri, cât și în soluții pentru Ucraina, în negocieri cu partenerii noștri”, a specificat el.
De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat noi pași în viitorul apropiat pentru ca Ucraina să primească sprijin de la statele prietene.
„A fost pregătită o inițiativă legislativă importantă pentru societatea noastră. Se pregătesc decizii de sancționare împotriva agresorului. Așteptăm întâlniri internaționale de diferite niveluri la Kiev. Vorbim cu partenerii noștri despre arme care ne vor ajuta să facem mai mult pentru a restabili pacea”, a explicat Zelenski.
Președintele ucrainean a subliniat că autoritățile ucrainene lucrează, de asemenea, la noi pași pentru a ajuta Ucraina în detaliu cu alți parteneri.
„Îi așteptăm în viitorul apropiat – exact ceea ce este necesar pentru forța noastră de pe linia frontului, pentru protecția cerului nostru, pentru dreptate împotriva teroriștilor și pentru restabilirea mai rapidă a păcii pentru întregul pământ ucrainean. Cu siguranță voi informa despre acele decizii care pot fi discutate public”, a conchis el.
O persoană rănită și daune la infrastructura civilă, după bombardarea regiunii Herson
Pe 7 mai, armata rusă a bombardat două sate, Iantarne și Kizomis, din regiunea Herson, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram.
În urma bombardării satului Iantarne, o femeie de 62 de ani a fost rănită. Într-un alt sat, cinci atacuri aeriene desfășurate de Rusia au distrus trei case, șapte clădiri și o conductă de gaze.
Rusia bombardează constant părțile eliberate de Ucraina din regiunea Herson în noiembrie anul trecut, când armata rusă a fost nevoită să retragă trupele din orașul strategic Herson pe malul estic al râului Nipru.
Rusia încearcă să epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei
Tactica forțele ruse este ca prin modul în care desfășoară atacurile să epuizeze sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN.
„Ele (forțele ruse) testează și încearcă să epuizeze sistemul nostru de apărare aeriană. Ei încearcă să găsească o cale de ocolire. Și își extind, de asemenea, tactica, pentru că nu au un stoc stabil de mijloace cu care să poată opera”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.
Rușii încearcă „să testeze și să afle unde sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”, potrivit afirmațiilor lui Humeniuk.
Comandatul armatei ucrainene a cerut avione de luptă, într-o discuție cu omologul german
Comandatul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, s-a întâlnit în această săptămână Carsten Breuer, numit în fruntea armatei germane în luna martie. Într-o postare pe Telegram făcută duminică, Zalujni a spus că și-a exprimat speranța că aliații occidentali ai Ucrainei se apropie de autorizarea furnizării de avioane de luptă F-16 Ucrainei.
Predecesorul lui Breuer în fruntea armatei germane, Eberhard Zorn, a atras critici după ce a declarat presei că Ucraina nu va putea contracara atacurile forțelor ruse.
De asemenea, Zalujni a mulțumit Germaniei pentru armele pe care le-a oferit deja, inclusiv tunurile de apărare antiaeriană și sistemele de rachete.
Susținătorii occidentali ai Ucrainei au refuzat până acum să ofere Ucrainei avioane de luptă precum modelul F-16. Kievul spune în mod repetat că are nevoie de avioane pentru a se apăra de atacurile aeriene pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor aeriene considerabile a Rusiei.
Oficialii americani sunt încrezători că Ucraina a folosit sistemul Patriot pentru a opri o rachetă hipersonică
SUA au mare încredere în acuratețea afirmației Ucrainei că a folosit un sistem de apărare aeriană Patriot de fabricație americană pentru a intercepta o rachetă hipersonică rusă, potrivit unei surse familiare cu subiectul, relatează CNN.
În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachetele hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută. Interceptarea făcută de Ucraina a oferit acum o demonstrație reală a acestei capacități, ceva ce este interpretat de Pentagon ca o evoluție majoră, a spus sursa.
Președintele rus Vladimir Putin a promovat public capacitățile armelor hipersonice ale Rusiei și le-a prezentat drept capabile să depășească toate sistemele de apărare aeriană existente.
Ucraina se așteaptă la panică în Rusia, odată cu contraofensiva
Ucraina se așteaptă ca liderii militari ruși să intre în panică atunci când va începe anticipata contraofensivă ucraineană, a declarat ministrul adjunct al apărării Volodimir Havrilov pentru ziarul britanic The Independent într-un articol publicat duminică.
Havrilov a întreținut posibilitatea ca evenimentele din această lună sau următoarea să ducă la o prăbușire rapidă a strategiei armatei sau a economiei militare ruse.
Oficialul a spus că apărarea de către Ucraina a orașului Bahmut a fost un „moment cheie” în pregătirile de contraofensivă ale Ucrainei și a sugerat că va urma o catastrofă militară pentru Rusia.
Havriov a mai făcut predicții excesiv de optimiste în noiembrie, când a spus că trupele ucrainene ar putea intra în Crimeea în decembrie și că războiul se va termina până în primăvara anului 2023.
Potrivit documentelor secrete ale serviciilor de informații americane, Washingtonul consideră că încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei este puțin probabilă în 2023.
Rusia susține că a doborât 22 de drone ucrainene deasupra Mării Negre
Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că „în timpul nopții, 22 de drone ucrainene de atac au fost detectate deasupra Mării Negre prin intermediul apărării aeriene”.
„Toate dronele ucrainene au fost distruse de focul sistemelor de rachete antiaeriene sau suprimate prin intermediul războiului electronic”, se arată în comunicat.
De asemenea, Mosova a mai a anunțat că alte 10 drone au fost doborâte în zone din estul Ucrainei.
Serviciile secrete ucrainene avertizează cu privire la posibile provocări rusești de Ziua Victoriei
Moscova ar putea organiza atacuri sub steag fals împotriva populațiilor ruse și belaruse în jurul datei de 9 mai când sărbătorește Ziua Victoriei, a declarat șeful Direcției Generale de Informații a Ucrainei, Andrii Usov, într-o declarație de presă făcută duminică.
Usov a spus că un atac regizat în Belarus ar avea intenția de a atrage Minsk în război, adăugând că nici Ucraina și nici restul lumii nu vor fi păcălite de un astfel de demers. Usov a spus că Rusia a folosit astfel de operațiuni începând din 2014.
Rusia a acuzat recent Ucraina că a încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin, după ce două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului.
În ultimele zile, au avut loc mai multe atacuri în interiorul Rusiei pentru care Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea, inclusiv două atacuri cu drone asupra Kremlinului, în centrul Moscovei, pe 3 mai.
FSB susține că a împiedicat un atac cu drone ucrainene asupra unui aerodrom militar
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat duminică, 7 mari, că ofițerii săi au împiedicat dronele ucrainene să lovească aerodromul militar Severni din regiunea Ivanovo din Rusia.
FSB a susținut că serviciile de informații ucrainene plănuiau să lovească aeronavele sale de avertizare timpurie și control aeropurtate A-50.
Potrivit FSB, ofițerii a descoperit o celulă de sabotaj care trebuia să livreze materiale explozibile din regiunea Cernihiv din Ucraina.
În ultimele săptămâni, a existat un număr tot mai mare de relatări despre atacuri asupra căilor ferate și rafinăriilor de petrol de pe teritoriul Rusiei.
Potrivit raportului Ministerului Apărării din Marea Britanie din 5 mai, aceste acte de sabotaj „aproape sigur au cauzat perturbări localizate pe termen scurt” armatei ruse.
Până acum, nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.
Autoritățile ruse evacuează alte sute de persoane din regiunea Zaporojie
Autoritățile instalate de Rusia în zonele controlate e armata rusă din Regiunea Zaporojie au anunțat că au continuat să evacueze locuitori departe de linia frontului în regiunea anexată.
Vladimir Rogov, un membru al administrației civile-militare numită de ruși din Zaporojie, a precizat pe Telegram că 1.552 de locuitori „sunt în siguranță acum”.
Evacuările au loc pe fondul așteptărilor privind o contraofensivă ucraineană care se profilează, iar regiunea Zaporojie este considerată o țintă posibilă pentru camapnia de eliberare a teritoriului.
Între timp, Iuri Malashko, un oficial ucrainean și șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, a declarat pe Telegram că rușii continuă să bombardeze regiunea, dar fără victime în ultimele 24 de ore.
Ucraina, avertizată de președintele Cehiei cu privire la „dezastrul unei contraofensive eșuate”
Conducerea Ucrainei a fost avertizată în privat de Petr Pavel, președintele Republicii Cehe, un general în rezervă decorat care a fost anterior principalul consilier militar al NATO, împotriva dezastrului unei contraofensive pripite.
În cadrul unor întâlniri recente la Kiev între președintele Volodymyr Zelenskiy și prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, Pavel a avertizat că nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la atacuri de succes asupra orașului Kharkiv din est și a regiunii sudice Kherson anul trecut.
„Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea o altă șansă, cel puțin nu în acest an”, a declarat Pavel într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Londra pentru încoronarea regelui Carol.
Evgheni Prigojin spune că mercenarilor Wagner din Bahmut li s-a promis „toată muniția de care au nevoie”
Șeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis toată muniția și armamentul de care are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra orașului ucrainean Bahmut, scrie The Guardian.
Evgheni Prigojin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram duminică dimineața.
Acesta vine la doar câteva zile după ce a anunțat că intenționează să se retragă din Bahmut, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei, care a fost scena unor lupte grele în ultimele luni, spunând că grupul suferă „pierderi inutile și nejustificate”.
Acest anunț a urmat unui videoclip plin de înjurături în care Prigojin se plângea că forțele sale nu sunt bine aprovizionate și îi critica pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe nume.
Stând pe un câmp înconjurat de cadavre, el a spus: „Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să vă îngrășați în birourile voastre de mahon”.
Rușii au ucis 480 de copii de la începutul invaziei din Ucraina
O fată ucraineană în vârstă de 16 ani, care a fost grav rănită în atacul rusesc asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donețk, pe 29 aprilie, a murit la spital pe 5 mai, ridicând la 480 numărul total de copii uciși de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, potrivit celei mai recente actualizări a Parchetului General.
Cel puțin 964 de copii au fost răniți, se arată în actualizare.
Este de așteptat ca numărul victimelor să fie mai mare, deoarece numărătoarea actuală nu include date din teritoriile ocupate de Rusia sau unde ostilitățile sunt în curs de desfășurare.
Potrivit Biroului Procurorului General, cel mai mare număr de victime a fost documentat în oblasturile Donețk și Harkov.
La începutul lunii aprilie, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a confirmat că „cel puțin” 501 copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului total declanșat de Rusia. Aproximativ 1.000 de copii au suferit răni, inclusiv mutilări pe viață.
De asemenea, 403 copii sunt considerați dispăruți, potrivit Poliției Naționale.
Potrivit bazei de date naționale ucrainene, 19.393 de copii au fost deportați cu forța în Rusia. Până în prezent, Ucraina a reușit să returneze 364 de copii ucraineni relocați forțat de Rusia, iar procesul este în curs de desfășurare.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia se confruntă probabil cu „cel mai grav deficial forței de muncă din ultimele decenii”
Potrivit raportului, populația sa ar fi scăzut cu „două milioane de persoane mai mult decât se aștepta” din cauza impactului pandemiei Covid-19 și a războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit ministerului, până la 1,3 milioane de persoane au părăsit Rusia în 2022, inclusiv „multe persoane mai tinere și bine educate din industrii de mare valoare”. De exemplu, aproximativ 10% din forța de muncă din domeniul IT din Rusia ar fi părăsit definitiv țara.
Oferta de forță de muncă este, de asemenea, limitată de mobilizare, de o „emigrație ridicată din punct de vedere istoric” și de o populație îmbătrânită și în declin, ceea ce va duce „probabil la o reducere a creșterii potențiale a economiei rusești și riscă să alimenteze inflația”.
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat mai devreme în cursul zilei că Rusia a pierdut 194.430 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.
Trupele rusești au atacat regiunea Zaporojie de 75 de ori în ultima zi
Potrivit guvernatorului regiunii, Iurii Malashko, 16 așezări din apropierea liniei frontului au fost sub tirul sistemelor rusești de rachete cu lansare multiplă (MLRS) și al artileriei, scrie The Kyiv Independent.
Nu s-au înregistrat victime, a precizat guvernatorul. Cu toate acestea, atacurile au avariat casele, mașinile și proprietățile rezidenților.
Regiunea Zaporojie a fost supusă unor atacuri frecvente de la începutul invaziei la scară largă. Forțele rusești ocupă în prezent o parte din regiune, inclusiv orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.
La începutul zilei, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia evacuează cu forța locuitorii din Enerhodar în orașele Prymorsk și Berdiansk, ocupate de Rusia.
Statul Major General a precizat că Rusia relochează în principal ucrainenii care și-au luat pașapoarte rusești din primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei din februarie 2022.
O conductă de gaz și linii electrice din regiunea rusă Belgorod, avariate de bombardamentele ucrainenilor
Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii, a declarat că bombardamentele au avariat și o casă din satul Spodariushino, adăugând însă că nimeni nu a fost rănit, notează The Guardian.
Gladkov este membru al partidului Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, iar The Guardian nu a putut să verifice în mod independent această informație.
Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina, dar Belgorod este una dintre numeroasele regiuni din sudul Rusiei unde obiective precum depozite de combustibil și muniție au fost lovite de explozii de la începutul războiului.
Cinci răniți, în urma unui bombardament în regiunea Harkov
Forțele ruse au lovit cu o rachetă S-300 o parcare din Balakliia, regiunea Harkov, la 7 mai, rănind cel puțin cinci persoane, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, scrie The Kyiv Independent.
„Două femei în vârstă de 75 de ani și o femeie de 50 de ani au fost rănite de explozie”, a declarat Syniehubov. „Doi bărbați, în vârstă de 20 și 85 de ani, au răni relativ minore”.
Potrivit guvernatorului, primii respondenți acționează deja la locul atacului.
Forțele ucrainene au eliberat Balakliia și cea mai mare parte a regiunii Harkov în septembrie 2022, după aproximativ șase luni de ocupație rusă.
Rușii au pierdut peste 194.000 de soldați de la începutul războiului
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat, duminică, că Rusia a pierdut 194.430 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, scrie The Kyiv Independent.
Acest număr include 660 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.723 de tancuri, 7.248 de vehicule blindate de luptă, 5.952 de vehicule și rezervoare de combustibil, 3.010 sisteme de artilerie, 554 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 306 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.572 de drone și 18 ambarcațiuni.
Femeie ucisă după ce rușii au bombardat Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk
Forțele ruse au tras peste 30 de obuze asupra orașului Nikopol, situat în regiunea Dnipropetrovsk din centrul-estul Ucrainei, duminică dimineață, ucigând o femeie în vârstă și rănind trei persoane, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, potrivit The Kyiv Independent.
„Peste noapte, (rușii) au lovit de două ori districtul Nikopol. Ei au folosit lansatoare multiple de rachete Grad și artilerie grea. Au fost trase peste 30 de obuze. O femeie în vârstă de 72 de ani a murit. Trei localnici au fost răniți. Unul a suferit o rană la cap. Doi sunt în stare de stres și cu contuzii”, a scris el.
Bombardamentele au avariat, de asemenea, șapte case, o clădire înaltă, au spart geamurile unui cămin universitar, au lovit trei conducte de gaz, o linie electrică, 14 panouri solare, clădiri agricole și cinci mașini.
Rușii evacuează cu forța locutorii din Enerhodar către zonele ocupate de ruși
Trupele ruse evacuează cu forța locuitorii din Enerhodar, oraș situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, către orașele Prymorsk și Berdiansk, ocupate de Rusia, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în ședința sa de dimineață, scrie The Kyiv Independent.
Statul Major General a precizat că Rusia relochează în principal ucrainenii care și-au luat pașapoarte rusești din primele zile ale invaziei.
Anterior, pe 30 aprilie, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în prezent în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina „să ia o decizie pentru a supraviețui” și să ia pașapoarte rusești sau „să plece în orice mod posibil”.
Alți oficiali au răspuns la această declarație, îndemnându-i pe ucraineni să refuze să ia pașapoartele.
Pe 6 mai, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prezenți la centrala nucleară din Zaporojie au declarat că au primit informații potrivit cărora trupele de ocupație rusești au anunțat evacuarea forțată a locuitorilor din Enerhodar, unde locuiesc majoritatea angajaților centralei nucleare, temându-se că aceasta ar putea pune în pericol siguranța nucleară a centralei.
O coadă uriașă de mașini și camioane, unele așteptând timp de cinci ore, a fost văzută blocând punctul de control Chonhar.
Autoritățile de ocupație ruse pregătesc planuri de evacuare în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie, a anunțat Centrul Național de Rezistență din Ucraina la 1 mai.
Presă: Drone doborăte deasupra Crimeei
Dronele au fost doborâte deasupra Crimeei ocupate de Rusia în noaptea de sâmbătă spre duminică, a relatat postul de știri online Baza, pe Telegram, notează The Kyiv Independent.
Postul a precizat că cel puțin una dintre drone a fost doborâtă deasupra Sevastopolului și a căzut în apropiere de Capul Fiolent, aruncând schije metalice la 70 de metri distanță.
Nu au fost raportate victime. Guvernul ucrainean nu a comentat atacurile cu drone.
Mihail Razvozhaev, șeful guvernului rus de ocupație ilegală din Sevastopol, a declarat că orașul a fost atacat de drone pe 1 mai.
Rusia a ocupat Crimeea de când a anexat peninsula în 2014, în urma revoluției EuroMaidan, care l-a înlăturat pe președintele de atunci, Viktor Ianukovici.
Washington Post: Oficialii ucraineni se tem că ofensiva ucraineană ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor
Oficiali ucraineni de rang înalt se tem că viitoarea ofensivă ucraineană mult așteptată, care ar trebui să schimbe cursul războiului, ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor, a relatat Washington Post, citând interviuri cu oficiali ucraineni de rang înalt.
„Așteptările de la campania noastră de contraofensivă sunt supraestimate în lume”, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov pentru Washington Post. „Majoritatea oamenilor … așteaptă ceva uriaș”, a spus el, ceea ce ar putea duce la „dezamăgire emoțională”, a relatat ziarul.
Rezultatul contraofensivei ucrainene este așteptat să fie un punct de cotitură critic în război, care va determina dacă Ucraina își recuperează mai mult din teritoriu sau este presată de aliați să se întâlnească cu Rusia la masa negocierilor.
Livrările occidentale de arme sunt considerate esențiale pentru capacitatea Ucrainei de a lansa o contraofensivă de succes.
„Cred că, sincer, cu cât vom avea mai multe victorii pe câmpul de luptă, cu atât mai mulți oameni vor crede în noi, ceea ce înseamnă că vom primi mai mult ajutor”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru Washington Post într-un interviu acordat la Kiev.
Potrivit Washington Post, partenerii occidentali au spus Kievului că o operațiune militară de succes împotriva Rusiei este necesară pentru a menține fluxul de ajutor militar occidental, dar Reznikov a declarat ziarului că este imposibil de evaluat cum va arăta exact o contraofensivă de succes.
Avertisment AIEA cu privire la siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forțele de ocupație rusești evacuează civilii din orașul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere, potrivit BBC.
Evacuarea are loc înaintea unei contraofensive ucrainene așteptate.
Rafael Grossi a declarat că situația de la centrala din Zaporojie „devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”.
În declarația AIEA se arată că „în timp ce personalul operativ rămâne la fața locului, directorul general Grossi și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condițiile din ce în ce mai tensionate, stresante și dificile pentru personal și familiile acestora”.
În comunicat se precizează că experții AIEA prezenți la centrală au „primit informații potrivit cărora a început evacuarea anunțată a locuitorilor din orașul Enerhodar, aflat în apropiere – unde locuiește majoritatea personalului centralei”.
BBC nu a putut verifica amploarea evacuării raportate.
Grossi a declarat că „trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav”.
AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranța centralei, după ce bombardamentele au provocat unele daune la instalații și întreruperi temporare de energie electrică, fără a declanșa însă vreo scurgere de radiații.
Alertă de raid aerian în majoritatea regiunilor Ucrainei
În majoritatea regiunilor ucrainene a fost declanșată o alertă aeriană întrucât Rusia a ridicat în aer bombardiere, în special cele care transportă rachete Kh-22, relatează Ukrinform.
Grupurile de monitorizare raportează că avioane Tu-22m3, transportatorii supersonicului X-22, au decolat în Rusia.
A fost detectată și activitate a aviației tactice rusești în regiunea Briansk ceea ce indică o amenințare privind un atac asupra regiunii Sumî.
Două persoane, ucise de atacuri rusești asupra Avdiivka
Doi civili au fost uciși ca urmare a atacurilor aeriene efectuate vineri de Rusia asupra orașului Avdiivka din regiunea Donețk, a anunțat sâmbătă liderul administrației militare a orașului, Vitali Barabash.
Atacul aerian a distrus două blocuri în centrul orașului Avdiivka. O familie formată din trei membri locuia într-un apartament din clădirile avariată.
„(După atacat) o femeie a zburat pe fereastră. A fost găsită moartă lângă clădire. Ulterior, un bărbat a fost scos din dărâmături. Este mort și el”, a declarat Barabash pentru televiziunea națională.
O altă femeie, născută în 1936, este în continuare prinsă sub dărâmături, a spus Barabash.
Barabash a mai spus că serviciile de urgență au găsit cadavrul unui lucrător din domeniul utilităților ucis în atacul Rusiei din 30 aprilie asupra Avdiivka.
Bombardamentele rusești au ucis 6 experți care lucrau la deminare
Obuzele rusești au ucis șase experți ucraineni în explozibili implicați în operațiuni de deminare în regiunea Herson, au anunțat sâmbătă serviciile de urgență ucrainene, într-un anunț făcut pe Telegram.
Serviciile de urgență au anunțat că alți doi membri ai echipei de deminare au fost răniți, împreună cu o asistentă. Aceștia au fost internați pentru îngrijiri medicale.
Orașul Herson și așezările din jur au fost sub foc constant al artileriei ruse de când au fost eliberate în noiembrie, forțele ruse retrăgându-se pe malul de est al râului Nipru.
23 de persoane au fost ucise și 46 au fost rănite într-un atac asupra Hersonului pe 3 mai, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin.
Rusia susține că a doborât deasupra Crimeei rachete balistice trase de Ucraina
Forțele ruse de apărare aeriană au doborât sâmbătă două rachete balistice deasupra Crimeei, a anunțat Oleg Kriuchkov, consilier al liderul pro-rus din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, pe Telegram, potrivit agenției de stat rusă Tass.
Anterior, liderul pro-rus din Crimeea, Serghei Aksionov, declarase că o rachetă balistică lansată de sistemul ucrainean de rachete operațional-tactice (OTRK) Grom-2 a fost doborâtă.
„Informații actualizate. Două rachete balistice Grom-2 au fost doborâte peste Crimeea”, a transmis Kriuchkov.
Sâmbătă dimineața, el a raportat că sistemul de apărare aeriană a funcționat în nordul Crimeei și nu au existat daune materiale sau victime umane.
45 de luptători de la Azovstal au fost eliberați din captivitate
Șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, Andri Iermak, a anunțat sâmbătă că 45 de prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri.
Iermak a precizat că toți prizonierii de război, inclusiv 10 ofițeri, au apărat uzina Azovstal din Mariupol, când a fost asediată de trupele ruse în 2022.
Unul dintre prizonierii de război înapoiați a petrecut 2 ani și jumătate în captivitate rusă înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei. Când a fost eliberat, s-a întors în Ucraina, a apărat uzina Azovstal și a fost capturat din nou.
Printre ucrainenii eliberați se numără 42 de bărbați și trei femei.
Jumbo • 07.05.2023, 12:14
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
floris • 07.05.2023, 22:42
Jumbo • 07.05.2023, 12:14
Eu zic ca rusii sa le cedeze centrala construita de ei direct stapanilir lui ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
cand a vrut si Jumbo sa isi injure prietenii rusi ati intervenit si ati moderat comentariul ca s-a saturat si el si nu a mai putut cand a vazut cate crime pot sa faca kremlinezii , ca parca rusi nu as putea sa ii numesc, ca eu sunt prieten cu doi rusi si is niste oameni formidabili, dar is antiputinisti amandoi cum se numesc ei singuri.