Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 440.
Zelenski le-a mulțumit piloților ucraineni: Partenerii văd de ce sunt capabile armele transferate în Ucraina
Președintele Volodimir Zelenski le-a mulțumit Forțelor Aeriene ucrainene și altor ramuri ale armatei care apără împotriva atacurilor aeriene ale rușilor. Potrivit acestuia, partenerii internaționali ai Kievului s-au convins de eficiența armelor transferate Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.
„Apărătorii noștri ai cerului – Forțele Aeriene și alte ramuri ale trupelor implicate în apărarea împotriva rachetelor teroriștilor și a Shahed-urilor (drone de producție iraniană, n.r.) – fac o treabă excelentă în aceste zile! Ei ne inspiră nu numai pe noi. Partenerii noștri văd de ce sunt capabili ucrainenii, de ce sunt capabile armele care ne-au fost date (..) și cât de eficienți suntem atunci când acționăm împreună de dragul securității noastre comune”, a spus liderul ucrainean, în discursul său video de luni seară adresat națiunii.
Potrivit lui Zelenski, succesul ucrainenilor în apărarea împotriva agresiunii rusești reprezintă un „antidot” împotriva altor agresiuni. El a subliniat că lumea ar trebui să vadă că o națiune liberă este capabilă să protejeze libertatea în fața invadatorilor.
„Dacă noi o putem face, atunci și alții o pot face. Dacă acționează la fel de îndrăzneț, la fel de precis și în aceeași unitate cu alte națiuni libere. Sunt recunoscător fiecăruia dintre războinicii noștri care oferă Ucrainei acest rezultat! Sunt recunoscător fiecărui partener care îi ajută pe războinicii noștri cu armele de care au nevoie pentru a fi eficienți!”, a mai declarat președintele ucrainean.
În același timp, el a remarcat activitatea soldaților Brigăzii 96 de apărare antiaeriană de la Kiev.
Zelenski anunță „vești bune” despre muniție
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că are vești bune în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție a apărătorilor ucraineni, precizând însă că nu este încă momentul să facă publice aceste informații, scrie Ukrainska Pravda.
„Am avut o întâlnire cu ministrul pentru industrii strategice în ceea ce privește muniția. Există câteva vești bune în această privință. Bineînțeles, nu este momentul să le facem publice”, a declarat liderul ucrainean, în mesajul video adresat națiunii luni seară.
Președintele ucrainean a vorbit, de asemenea, despre reuniunea Comandamentului suprem. El a precizat că mai multe rapoarte au fost prezentate de comandanții zonelor operaționale, de comandantul suprem și de șefii serviciilor de informații.
„Apropo, rapoartele prezentate de Kirilo Budanov (șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei – șeful serviciilor militare ucrainene, n.r.) și de Oleksandr Litvinenko (șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, n.r.) au fost deosebit de amănunțite și relevante, iar noi vom lua anumite măsuri pe baza lor – măsuri care vor consolida apărarea noastră”, a subliniat liderul Zelenski.
Sondaj: 67% dintre ucraineni sunt împotriva oricărui compromis cu Rusia; 82% spun că între Putin și Hitler nu există nicio diferență
Un sondaj publicat luni de Fundația pentru Inițiative Democratice (Democratic Initiatives Foundation) arată că peste 67% dintre ucraineni spun că războiul cu Rusia se poate încheia doar după victoria ucrainenilor, scrie The Kyiv Independent.
Aceștia consideră că niciun compromis cu Rusia nu este acceptabil, arată sondajul. 22% dintre respondenți spun că unele compromisuri sunt, totuși, posibile.
Aproximativ 5% dintre cei chestionați spun că orice compromis este acceptabil atâta timp cât acesta pune capăt războiului.
Potrivit aceluiași sondaj, 82% dintre ucraineni spun că nu există nicio diferență între președintele rus Vladimir Putin și dictatorul nazist Adolf Hitler. 11% dintre respondenți spun că sunt „probabil de acord” cu această afirmație.
De asemenea, ucrainenii consideră că Polonia (68%), SUA (67%) și Marea Britanie (45%) sunt țările care susțin cel mai mult Ucraina, în timp ce președintele polonez Andrzej Duda, liderul american Joe Biden și fostul premier britanic Boris Johnson sunt cei mai importanți susținători ai Kievului.
Cele mai populare două persoane din Ucraina sunt președintele Volodimir Zelenski și comandantul-șef al armatei, generalul Valerii Zalujnîi.
De asemenea, 40% dintre respondeți cred că Biserica Ortodoxă Ucraineană, controlată de Moscova, a ajutat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. 26% spun că sunt „probabil de acord” cu această afirmație.
Italia le „recomandă insistent” cetățenilor săi să părăsească Ucraina
Ministerul de Externe de la Roma a „recomandat cu tărie” ca toți italienii care se află încă în Ucraina să folosească orice fel de mijloc și să părăsească țara, relatează Sky News.
Alerta a fost emisă în urma „atacurilor cu rachete tot mai puternice asupra Kievului și pe întreg teritoriul ucrainean”, a precizat ministerul, pe site-ul său.
„Toate călătoriile în Ucraina (…) sunt puternic descurajate”, a mai transmis ministerul de la Roma, îndemnându-i pe italienii care merg la muncă în Ucraina să ia „măsuri adecvate de prevenire și reducere a riscurilor” și să dea dovadă de „prudență maximă”.
Rusia a lansat un nou val de drone, rachete și lovituri aeriene asupra orașelor ucrainene luni dimineață.
Nu mai puțin de 16 raiduri cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv și Odesa, iar 61 de atacuri aeriene au vizat zone populate și poziții militare.
Guvernator: Regiunea Dnipropetrovsk, atacată cu rachete rusești, probabil Iskander
Forțele ruse au efectuat luni un atac cu rachete asupra orașului Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul regional Serhii Lysak, într-un mesaj publicat pe Telegram, conform Ukrainska Pravda.
„Armata rusă a lansat rachete asupra districtului Pavlohrad. Două explozii au avut loc în hromada Mezhyrich. Forțele inamice au desfășurat probabil rachete Iskander”, a precizat șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk. Hromada este o unitate administrativă care desemnează un oraș, un sat sau mai multe sate și teritoriile lor adiacente.
Guvernatorul a precizat că, până în prezent, nu s-au înregistrat victime sau decese.
Mai multe explozii au zguduit orașul Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk și la finalul zilei de duminică, 30 aprilie. Autoritățile orașului au raportat ulterior că nu a existat niciun pericol chimic în urma exploziilor.
În orașul Pavlohrad se află o uzină chimică folosită pentru depozitarea vechilor rachete din epoca sovietică.
Forțele ruse au atacat regiunea Harkov
Trupele ruse au atacat regiunea Harkov, informațiile preliminare sugerând că acestea au lansat rachete S-300, a anunțat luni seară guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.
„Cel puțin” șase explozii au fost înregistrate până în prezent, a precizat Sinegubov.
Serviciile de urgență se află la fața locului, iar informațiile privind victimele și amploarea pagubelor sunt în curs de clarificare.
Cea mai mare uzină siderurgică din Ucraina le-a transmis angajaților să-și ia liber marți sau să lucreze de la distanță
Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, ArcelorMittal Krivoi Rog, a anunțat că a transmis personalului său să își ia liber marți sau să lucreze de la distanță din cauza amenințării unor noi atacuri aeriene rusești, relatează Reuters.
Compania, care are aproximativ 20.000 de angajați, este situată în orașul central Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, care este adesea ținta atacurilor rusești cu drone și rachete.
Un purtător de cuvânt al combinatului a declarat că măsura reflectă „escaladarea atacurilor inamice în întreaga țară” și doborârea unei drone de recunoaștere în Krivoi Rog, sâmbătă.
Forțele ruse și-au intensificat atacurile aeriene luna aceasta, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o mult așteptată contraofensivă.
De asemenea, Moscova a promis să riposteze după ce a acuzat Kievul de efectuarea unui atac cu drone asupra palatului Kremlinului din Moscova. Ucraina a negat orice implicare în presupusul atac.
Șeful Wagner spune că luptătorii săi au început să primească muniție
Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că trupele sale au început să primească muniția de care aveau nevoie și a raportat lupte grele în orașul Bahmut din estul Ucrainei, relatează Al Jazeera.
„Astăzi, unitățile au avansat maximum 130 de metri… Lupte aprige au loc, dar grupurile (de luptători, n.r.) continuă să avanseze”, a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat pe rețelele de socializare.
„Potrivit datelor preliminare, începem să primim muniție. Nu am văzut (încă) acest lucru în practică”, a adăugat șeful organizației paramilitare.
Armata ucraineană: O parte seminificativă a administrației de ocupație din orașul Skadovsk a plecat duminică
O parte semnificativă a administrației instalate de Moscova la conducerea orașului Skadovsk din regiunea Herson a părăsit duminică orașul ocupat, au anunțat oficialii militari ucraineni, potrivit CNN.
Activitățile administrațiilor districtuale și municipale din Skadovsk au fost „suspendate”, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea sa de luni a informațiilor operaționale privind invazia rusă.
Sâmbătă seara, „ocupanții au încărcat în vehicule documentația, echipamentele de birou și alte bunuri ale instituțiilor de stat”, iar apoi, duminică dimineață, au plecat împreună cu familiile lor, au precizat oficialii militari ucraineni.
Statul Major General susține că rușii plănuiau să transporte „documentele și bunurile jefuite”, pe mare, mai departe pe teritoriul controlat de Rusia.
Skadovsk se află la Marea Neagră.
Conform conducerii armatei ucrainene, o activitate similară a avut loc în satele din apropiere – Krasne, Șevcenko, Șiroke, Ulianivka și Petrivka -, precum și în localitatea Mykhailivka din regiunea Zaporojie, situată la aproximativ 28 de kilometri distanță.
Analiză: Unde ar putea ataca Ucraina?
Timp de aproape 15 luni, armata ucraineană a luptat cu o forță și o eficiență care au depășit așteptările aliaților occidentali și ale lumii întregi. Acum, liderii de la Kiev încearcă să tempereze speranțele, sugerând că se tem că rezultatul iminentei contraofensive ar putea să nu se ridice la înălțimea așteptărilor, scrie publicația americană Washington Post, care face și o trecere în revistă a obiectivelor pe care le-ar putea ataca Kievul pentru a câștiga teren în războiul cu rușii.
„Așteptările cu privire la contraofensiva noastră sunt supraevaluate în lume”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat săptămâna trecută. „Majoritatea oamenilor așteaptă ceva uriaș”, a adăugat el, spunând că asta ar putea produce o „dezamăgire emoțională”.
Citiți continuarea analizei: Unde ar putea ataca Ucraina? Obiectivele-cheie pentru Kiev în mult așteptata contraofensivă
General ucrainean: Rusia speră să cucerească Bahmutul până marți
Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk în speranța de a-l cuceri până marți, 9 mai, a afirmat duminică seara generalul ucrainean Oleksandr Sîrskii, responsabil cu apărarea orașului asediat, promițând să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru, scrie Reuters.
Generalul-colonel Oleksandr Sîrskii, comandantul ucrainean al forțelor terestre, susține că forțele ruse au crescut intensitatea bombardamentelor cu arme grele asupra orașului, au început să folosească echipamente mai avansate și își regrupează trupele.
Mai multe informații: Generalul ucrainean care conduce rezistența la Bahmut: Rusia vrea să cucerească orașul până marți și a intensificat bombardamentele
Președinția Turciei: Războiul din Ucraina nu se poate încheia cu „câștiguri fragmentate” de ambele părți
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, afirmă că războiul din Ucraina nu se poate încheia cu „câștiguri fragmentate”, scrie Al Jazeera.
„La treizeci de ani de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia îi spune Occidentului: «Haideți să facem un nou acord, să demarăm o nouă negociere și să construim o nouă arhitectură de securitate globală. Lăsați-mă să fiu în această arhitectură, (în care) mă simt în siguranță. Lăsați Occidentul, Ucraina, Europa și NATO să fie și ei în ea»”, a declarat Kalin, pentru canalul de știri Haberturk.
Fără a negocia un astfel de acord la nivel strategic, a spus Kalin, el „nu crede că războiul din Ucraina se poate încheia cu câștiguri fragmentate” de ambele părți.
„Aceasta este impresia pe care am avut-o în timpul întâlnirii mele cu Putin”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției turce.
Ministrul polonez al Apărării: 10 avioane de luptă MiG-29 au fost deja furnizate Ucrainei
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a confirmat luni, în timpul unei vizite de stat în Canada, că țara sa a furnizat deja zece avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, relatează publicația Defence24, preluată de The Kyiv Independent.
Anterior, se știa că Polonia a furnizat Ucrainei opt avioane de vânătoare din arsenalul său.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat pe 14 aprilie, în timpul unei conferințe de presă, că Polonia va transfera „treptat” avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, în timp ce Varșovia așteaptă ca propria flotă aeriană să fie suplimentată cu avioane NATO.
Duda a sugerat, de asemenea, la începutul lunii aprilie, că Polonia ar putea fi dispusă să furnizeze întreaga sa flotă de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei, odată ce Forțele Aeriene poloneze vor achiziționa noi aeronave pentru a compensa pierderile.
Pe 13 aprilie, Ministerul slovac al Apărării a confirmat transferul a încă 13 avioane de vânătoare MiG-29 către Ucraina.
Guvernul ucrainean a făcut apel în mod repetat la aliații occidentali pentru a furniza avioane de luptă moderne, argumentând că supremația aeriană este necesară pentru a-și ajuta soldații de pe câmpul de luptă.
Deși a recunoscut transferul de avioane MiG-29 ca fiind un ajutor major, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că este „puțin probabil” ca avioanele de luptă din epoca sovietică „să schimbe situația pe front”.
Kievul anunță întreruperi de energie electrică în 6 regiuni din Ucraina
Bombardamentele rușilor din noaptea de duminică spre luni au provocat întreruperi de energie electrică în mai multe regiuni ale Ucrainei – Herson, Zaporojie (sud), Doneţk, Harkov (est), Sumî şi Cernobîl (nord) – toate situate pe linia frontului sau în apropierea acestuia, a anunţat luni Ministerul Energiei ucrainean, relatează agenția spaniolă de știri EFE, preluată de Agerpres.
„Din fericire, bombardamentele masive din timpul nopţii asupra regiunii capitalei Kiev şi a regiunii Odesa nu au provocat daune infrastructurii energetice”, a anunţat instituţia, pe canalul său de Telegram.
„Atacul cu drone în cursul nopţii trecute nu a afectat principala infrastructura energetică”, a confirmat şi compania energetică ucraineană Ukrenergo, într-un comunicat citat de Reuters.
„În acelaşi timp, din cauza bombardamentelor, consumatorii din regiunile Herson, Harkov, Zaporojie, Doneţk, Sumî şi Cernobîl rămân fără curent electric”, indică ministerul.
Acolo unde situaţia permite, angajaţii din sistemul de electricitate încearcă să restabilească alimentarea, a precizat instituţia, adăugând că peste 24.500 de utilizatori au fost reconectaţi la reţea pe parcursul zilei de luni.
În ultimele 24 de ore, forţele ruse au lansat 16 rachete asupra unor ţinte ucrainene, potrivit agenţiei Ukrinform, în special asupra regiunilor Harkov (est), Herson, Mikolaiv şi Odesa (cele trei din urmă în sudul ţării).
Au fost înregistrate 61 de lovituri aeriene, 52 de tiruri din lansatoare multiple de rachete, în timp ce 35 de drone kamikaze au fost doborâte de forţele armate ucrainene, potrivit Kievului.
Comandant ucrainean: Nu există dovezi ale presupusei lipse de muniție a grupului Wagner
Un comandant ucrainean din orașul asediat Bahmut, situat în estul țării, a declarat că unitatea sa se confruntă cu bombardamente „constante” din partea rușilor și că nu a văzut nicio dovadă a lipsei de muniție despre care s-a plâns șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, relatează CNN.
„Inamicul încearcă să efectueze aceste atacuri 24 de ore din 24, 7 zile din 7… Nu am observat că au un deficit de muniție, așa cum susțin ei. Eu cred că este exact invers. Intensitatea bombardamentelor nu face decât să crească”, a declarat pentru televiziunea ucraineană Ihor Șepetin, comandant de batalion în cadrul brigăzii de apărare teritorială.
Prigojin, si cărui mercenari au condus lupta pentru cucerirea orașului Bahmut din regiunea Donețk, a afirmat în repetate rânduri că luptătorii săi nu au muniție. Săptămâna trecută, el a declarat că se vor retrage din zonă – o amenințare asupra căreia acum se pare că a revenit.
Mai multe informații: Comandant ucrainean: „Nu există dovezi ale lipsei de muniție a mercenarilor Wagner”. Orașul Bahmut, bombardat de peste 400 de ori în ultima zi
Unitățile de poliție aeriană ale NATO, în alertă maximă după incidentul cu avionul rusesc care a șicanat un avion polonez
NATO a anunțat că unitățile sale de poliție aeriană au fost puse în stare de alertă sporită după ce un avion de vânătoare rusesc și un avion polonez care patrula vineri pentru agenția de frontieră a UE, Frontex, au fost aproape de a se ciocni.
„Detașamentele de poliție aeriană ale NATO au fost puse în stare de alertă sporită ca răspuns la comportamentul periculos al unui avion militar rus în apropierea unui avion polonez al Frontex, deasupra Mării Negre, în apropiere de România”, a declarat un oficial NATO care a vorbit sub protecția anonimatului, pentru agenția de presă Reuters.
Oficialul a precizat că NATO „rămâne în stare de vigilență” și a transmis întrebări suplimentare despre incident autorităților poloneze.
Liderii a 6 foste republici sovietice i se vor alătura lui Putin de Ziua Victoriei
Liderii a șase foste republici sovietice vor participa la parada anuală a Rusiei de Ziua Victoriei, care va avea loc marți, 9 mai, la Moscova, scrie The Moscow Times.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, și premierul armean, Nikol Pashinian, și-au confirmat luni participarea la emblematicul eveniment din Piața Roșie, în timp ce președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, și liderul Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, și-au început, tot luni, vizita de două zile în Rusia.
Președintelui rus Vladimir Putin i se va alătura, de asemenea, omologul său din Kârgâstan, Sadyr Japarov – singurul lider străin care a confirmat în avans participarea la uriașa paradă militară.
De asemenea, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a sosit luni seară neanunțat în capitala rusă pentru o „vizită de lucru”, după cum a anunțat serviciul său de presă.
Mai multe detalii: Cei șase lideri străini care i se vor alătura lui Vladimir Putin la Moscova, pentru parada de Ziua Victoriei
Rusia afirmă că își va dezvolta facilitățile militare din Kârgâzstan
Rusia își va dezvolta instalațiile militare din Kârgâzstan, aliatul său din Asia Centrală, a anunțat luni Kremlinul, după discuțiile de la Moscova dintre liderii celor două țări, scrie Al Jazeera.
„Șefii de stat au subliniat importanța consolidării forțelor armate ale Republicii Kârgâzstan și a dezvoltării instalațiilor militare rusești pe teritoriul său”, a transmis Kremlinul, într-un comunicat de presă.
Rusia are o bază militară în Kârgâzstan cu un aerodrom, o facilitate navală pe lacul Issyk-Kul și alte câteva situri militare.
Președintele Sadyr Japarov s-a întâlnit cu Putin luni, în ajunul Zilei Victoriei, o sărbătoare marcată de obicei printr-o paradă militară în Piața Roșie din Moscova.
Guvernator instalat de ruși: Operațiunile reactoarelor de la centrala din Zaporojie au fost suspendate
Evgheni Balițki, guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de trupele ruse a regiunii ucrainene Zaporojie, a anunțat că funcționarea unităților a fost suspendată, relatează agenția de știri rusă de stat TASS, potrivit Al Jazeera.
Balițki a afirmat că această suspendare a avut loc pentru a „evita provocările forțelor armate ale Ucrainei”.
Anunțul acestuia vine în contextul în care Ucraina se pregătește să înceapă în curând o contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși, care ar putea include și regiunea Zaporojie, iar autoritățile ruse au început deja să evacueze oamenii, notează Sky News.
„Am văzut că nivelul (apei din rezervorul Kahovka din apropiere, n.r.) a crescut la 17,8 metri. Ne dăm seama că aceasta este o manipulare. Reactoarele nucleare au fost suspendate”, a precizat Evgheni Balitski, citat de TASS.
Șeful organismului ONU de supraveghere a energiei nucleare, Rafael Grossi, a declarat anterior că toate cele șase reactoare de la cea mai mare centrală nucleară din Europa sunt deja în „oprire la rece”, ceea ce înseamnă că nu produc electricitate, dar sunt încă încărcate cu material nuclear.
Grossi a avertizat sâmbătă că situația din jurul centralei a devenit „potențial periculoasă”, în timp ce oficialii instalați de Moscova au început să evacueze oamenii din zonele din apropiere.
Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate din satele din apropierea liniei de front, inclusiv aproximativ 1.000 de minori, a anunțat luni TASS, citându-l pe Balițki.
Zelenski explică de ce ziua de 9 mai trebuie sărbătorită în Ucraina ca Ziua Europei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat luni de ce ucrainenii vor sărbători de acum înainte Ziua Europei pe 9 mai, scrie European Pravda.
„Răul, din păcate, s-a întors. La fel cum acum 80 de ani răul înainta spre orașele și satele noastre, acum face același lucru… Nu suntem singuri în lupta împotriva răului. Ne luptăm cu el, bazându-ne pe forța comună a popoarelor lumii libere”, a afirmat Zelenski, pe canalul său de Telegram.
Potrivit acestuia, tradiția de a sărbători Ziua Europei „pentru a celebra pacea și unitatea obținute” a fost stabilită cu mulți ani în urmă.
„Începând de mâine, în fiecare an, pe 9 mai, vom onora unitatea noastră istorică – unitatea tuturor europenilor care au distrus nazismul și au învins rasismul. Aceasta va fi Ziua Europei, care a sprijinit ucrainenii timp de nouă ani de agresiune rusă și deja 439 de zile de invazie pe scară largă. Aceasta va fi Ziua Europei, care ne ajută să luptăm pe toate fronturile. Aceasta va fi Ziua Europei – aliatul nostru. Aceasta va fi Ziua Europei – Europa noastră, din care Ucraina a făcut, face și va face parte dintotdeauna”, a subliniat Zelenski.
Anterior, Zelenski a semnat un decret prin care Ucraina va sărbători anual Ziua Europei pe data de 9 mai.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni marți într-o vizită în Ucraina.
Șeful Wagner spune, înainte de Ziua Victoriei, că mercenarii săi sunt „noii eroi” ai Rusiei
În timp ce Ucraina își numără răniții în urma unui nou val masiv de atacuri, liderul grupului de mercenari Wagner își numără propriile victime, peste graniță, în Rusia, notează Sky News.
Evgheni Prigojin a dezvelit un monument în memoria luptătorilor săi care au murit în Ucraina.
Stând printre ceea ce par a fi morminte proaspete în orașul Ekaterinburg, el a afirmat că Rusia are „noi eroi”.
Comentariile sale au fost făcute înainte de evenimentul de marți din Rusia – Ziua Victoriei -, care celebrează victoria sovietică asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Trebuie să înțelegem că țara noastră are noi eroi și o nouă ramură a istoriei noastre”, a spus Prigojin, într-o înregistrare video publicată pe Telegram.
„Acest monument este pentru cei care au murit în noul război al noii cotituri a istoriei noastre. Amintiți-vă de ei”, a adăugat șeful Wagner.
Consiliu municipal: Forțele ruse au început mobilizarea forțată în Mariupolul ocupat
Forțele ruse de ocupație din Mariupol au început mobilizarea locuitorilor, a anunțat luni Consiliul municipal al orașului, aflat în exil, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit consiliului, această informație a fost furnizată de rezidenții aflați încă în oraș.
„În Mariupol au început procedurile de recrutare. Ocupanții caută deja cetățeni care nu și-au îndeplinit «obligațiile militare». Inamicul plănuiește să recruteze oameni până în august. Rusia continuă să ucidă ucraineni pașnici”, a afirmat primarul Vadim Boichenko, aflat de asemenea în exil, citat de consiliul municipal.
Angajații din sectorul public au fost primii care au primit notificări de recrutare, iar unui localnic i s-a ordonat să efectueze un examen medical la comisariatul militar instalat de ruși, a precizat consiliul municipal.
Mariupolul, port situat pe malul Mării Azov în regiunea Donețk, se află sub ocupație rusă din 20 mai 2022, în urma unui asediu de trei luni care a lăsat cea mai mare parte a orașului distrus.
Suspectul în cazul tentativei de asasinat asupra scriitorului Zahar Prilepin, arestat preventiv
Suspectul în cazul exploziei mașinii care a dus la rănirea scriitorului naționalist pro-Kremlin Zahar Prilepin și la uciderea unei alte persoane a fost oficial pus sub acuzare pentru terorism și contrabandă cu arme, a anunțat luni cel mai important organism de investigație al Rusiei, potrivit The Moscow Times.
Alexander Permiakov, suspectul din acest caz, riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzațiile de terorism care i-au fost aduse și 15 ani pentru contrabandă cu arme, a anunțat, într-un comunicat, Comitetul de Anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile majore.
Mai multe detalii: Suspectul în cazul tentativei de asasinat asupra scriitorului rus pro-război Zahar Prilepin, arestat preventiv pentru două luni
Rusia se pregătește pentru parada militară de Ziua Victoriei, dar 21 de orașe au anulat astfel de evenimente
Moscova se pregătește pentru parada militară – elementul de bază al sărbătorilor de Ziua Victoriei în Rusia, dar cel puțin 21 de orașe au anulat astfel de evenimente.
Oficialii regionali s-au referit în mod vag la „situația actuală” ca motiv pentru anularea acestor evenimente. Ei au mai spus că acestea ar putea fi ținta unor sabotori proucraineni, conform Al Jazeera.
Moscova a acuzat Ucraina pentru o serie de atacuri care au vizat mai multe depozite de combustibil și trenuri de marfă în ultima săptămână, precum și pentru un presupus atac cu drone asupra Kremlinului.
Dar sărbătoarea, inclusiv focurile de artificii, se vor desfășura marți în Moscova.
Potrivit agenției de știri ruse de stat TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că „se iau toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea, în special când este vorba de prezența oaspeților străini, de prezența șefului nostru de stat”.
Noua rundă de sancțiuni ale UE are ca scop să împiedice Rusia să ocolească sancțiunile anterioare
Cea de-a 11-a rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei se va concentra pe modul în care se vor tăia în mod eficient căile prin care Moscova poate ocoli orice sancțiuni europene existente, a anunțat luni Comisia Europeană, potrivit CNN.
„(Scopul) este de a împiedica Rusia și complexul său militar industrial să găsească o modalitate de a ajunge la bunuri interzise pentru ei (prin sancțiunile anterioare)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, în cadrul unei conferințe de presă.
Duminică, Financial Times a relatat că un nou pachet de sancțiuni al UE, aflat în curs de examinare, enumeră șapte companii chineze acuzate că au vândut Rusiei echipamente care ar putea fi utilizate în armament.
Beijingul a transmis luni că se opune oricăror măsuri împotriva comerțului bazat pe relația sa cu Rusia. „Îndemnăm UE să nu meargă pe o cale greșită, în caz contrar China își va apăra cu fermitate drepturile legale”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă.
Primar ucrainean: Probleme cu combustibilul și bancomatele au apărut în regiunea Zaporojie, în timp ce Rusia evacuează civilii
Evacuarea unor civili din orașele ocupate de trupele ruse de pe linia frontului din regiunea Zaporojie a dus la apariția unei penurii de combustibil și la probleme cu bancomatele și internetul, potrivit primarului din Enerhodar, Dmytro Orlov, citat de CNN.
Deși Orlov nu se află în prezent în regiunea ocupată, el a declarat că anunțul de evacuare a dus „dacă nu la panică, atunci la o stare de spirit apropiată de aceasta”.
Primul val de evacuări care a început sâmbătă dimineața nu a fost unul masiv, a precizat edilul duminică, într-o postare pe Telegram.
„Unii oameni care au vrut să plece au fost urcați în autobuze. Unii au plecat cu propriile lor vehicule. În consecință, benzinăriile au rămas ieri fără combustibil. Bancomatele nu funcționează sau funcționează cu mari restricții și nu există practic niciun loc de unde să retragi bani. Internetul a picat parțial. Dar prețurile la alimente și medicamente, dimpotrivă, au crescut semnificativ”, a afirmat Orlov.
Forțele rusești au scos echipamentele medicale din spitalul din oraș, au cerut pacienților să se evacueze, iar o serie de departamente ale spitalului și-au încetat activitatea, a adăugat primarul.
Ministerul ucrainean al Apărării: Forțele ruse au obținut câștiguri tactice pe fronturile de la Avdiivka, Bahmut și Lîman
Trupele ruse au avansat recent pe fronturile de la Avdiivka, Bahmut și Lîman, înregistrând anumite câștiguri tactice, a anunțat luni Centrul Militar de Media, o platformă de presă a Forțelor de Apărare ale Ucrainei coordonată de Ministerul Apărării, potrivit Ukrainska Pravda.
„Inamicul a desfășurat recent acțiuni ofensive pe fronturile de la Avdiivka, Bahmut și Lîman, obținând acolo anumite progrese tactice. În același timp, inamicul se află în defensivă activă pe fronturile de la Kupiansk, Novopavlivka, Orihiv și Prydniprovia”, a transmis Centrul Militar de Media.
Pe frontul din Donețk, trupele ruse își concentrează eforturile principale pe cucerirea orașelor Bahmut și Marinka și pe blocarea drumurilor de aprovizionare a orașului Avdiivka.
Pe frontul de la Tavriia, forțele ruse și-au concentrat eforturile primare pe realizarea apărării poziționale, împiedicând trupele ucrainene să securizeze insulele de la gura de vărsare a râului Nipru. De asemenea, aici rușii se concentrează să nu piardă controlul asupra frontierelor deținute și a rutelor logistice din teritoriile ocupate.
Rusia menține două grupuri operaționale de trupe în zonele de frontieră din regiunile sale de graniță, Briansk și Kursk. Rușii fac acest lucru pentru a împiedica desfășurarea forțelor ucrainene în zonele de ostilități active, a precizat Centrul Militar de Media.
China se opune propunerilor UE de sancționare a companiilor care fac comerț cu Rusia
Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că se opune oricăror măsuri împotriva comerțului bazat pe relația sa cu Rusia, relatează CNN.
Această declarație vine ca răspuns la informațiile privind sancțiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva companiilor chineze pentru presupusa implicare a acestora în susținerea mașinăriei de război a Moscovei.
„Am luat act de relatările relevante. China se opune cu fermitate sancțiunilor ilegale sau jurisdicției cu braț lung asupra Chinei din cauza cooperării sino-ruse”, a declarat luni Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului de externe, în cadrul unui briefing de presă.
Duminică, Financial Times (FT) a relatat că șapte companii chineze acuzate că au vândut Rusiei echipamente care ar putea fi folosite în armament au fost incluse în noul pachet de sancțiuni care urmează să fie discutat de statele membre ale UE săptămâna aceasta și care a fost văzut de FT. Lista de sancțiuni trebuie să fie aprobată în unanimitate de cele 27 de state membre înainte de a putea fi pusă în aplicare.
„Cooperarea economică și comercială dintre China și Rusia este deschisă și sinceră. Ea nu vizează niciodată o terță parte și nici nu tolerează intervenția sau coerciția unei terțe părți”, a adăugat Wang, spunându-le reporterilor că Beijingul va lua măsuri ferme pentru a-și proteja interesele.
Zelenski: 4 oameni au fost uciși în atacurile rusești cu drone din timpul nopții asupra Ucrainei
Ucraina afirmă că atacurile cu drone rusești din timpul nopții de duminică spre luni asupra teritoriului țării au ucis patru persoane.
„Din nefericire, răul s-a întors”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs care a marcat victoria din cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.
„Așa cum răul s-a năpustit în orașele și satele noastre atunci, la fel o face și acum. Așa cum i-a ucis pe oamenii noștri atunci, așa face și acum”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit Al Jazeera.
„Și tot răul vechi pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins, la fel cum a fost învins nazismul”, a mai spus Zelenski.
Comisia Europeană propune sancționarea companiilor chineze care ajută Rusia
Cel mai recent pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană împotriva Rusiei include luarea în vizor a companiilor chineze care ajută Kremlinul în războiul său din Ucraina, scrie Al Jazeera.
În timp ce liderii UE trebuie încă să discute și să adopte noua rundă de sancțiuni – cea de-a 11-a -, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Beijingul îndeamnă UE să nu meargă pe „calea greșită”.
China nu a condamnat încă Rusia pentru acțiunile sale din Ucraina, dar a prezentat o propunere de pace pentru încheierea războiului.
Putin, aşteptat să asiste la parada militară din Piaţa Roşie, în ciuda incidentului cu drone deasupra Kremlinului
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste marţi la parada militară din Piaţa Roşie, ce se va desfăşura cu ocazia celebrării la 9 mai a Zilei victoriei împotriva Germaniei naziste, în pofida recentului incident în care două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului, informează agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.
„Mâine, preşedintele îşi va face într-adevăr apariţia la paradă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse de presă Interfax.
Oficialii de la Moscova anunţaseră anterior că securitatea va fi întărită înaintea festivităţilor care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Două drone s-au prăbuşit săptămâna trecută – în noaptea de marţi spre miercuri – deasupra Kremlinului. Oficialii ruşi au susţinut că dronele au fost lansate de Ucraina într-o încercare de a-l asasina pe Putin, dar au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
Ucraina a negat orice implicare în acest incident. Unii observatori internaţionali au sugerat că Rusia ar putea să fi înscenat ea însăşi presupusa tentativă de atac.
Kremlinul acuză Kievul de terorism, după ce generalul Budanov a spus că Ucraina îi va ucide pe ruşi până la victorie
Rusia a acuzat luni Kievul nu doar de sponsorizarea, ci şi de organizarea de acte teroriste, după ce şeful Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), generalul Kirilo Budanov, a declarat că ucrainenii vor continua să îi „ucidă pe ruşi oriunde în lume”, scrie Agerpres care preia agenția spaniolă de știri EFE.
„Este o declaraţie monstruoasă. Această afirmaţie, ceea ce a spus dl. Budanov este o confirmare directă a faptului că regimul de la Kiev nu este doar un sponsor al activităţilor teroriste, ci şi un organizator direct al acestor activităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.
Întrebat de presa occidentală despre atacul de sâmbătă asupra scriitorului naţionalist rus Zahar Prilepin, şeful GUR a răspuns: „Tot ceea ce pot comenta este că am ucis ruşi şi vom continua să ucidem ruşi peste tot în această lume până la victoria completă a Ucrainei”.
Mai multe informații: „Monstruoasa declarație” a generalului Kirilo Budanov care a înfuriat Kremlinul. „Avem servicii speciale care vor face tot ceea ce trebuie făcut”
Bilanțul atacului din 3 mai asupra orașului Herson a crescut la 24 de morți
Bilanțul atacului rusesc din 3 mai asupra orașului Herson a ajuns la 24 de morți, după ce o femeie rănită a murit la spital, a anunțat luni guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.
„În această dimineață, inima unei femei în vârstă de 54 de ani, care a fost grav rănită în timpul bombardamentului rusesc asupra orașului, pe 3 mai, s-a oprit la spital”, a anunțat oficialul ucrainean, pe Telegram.
„Timp de cinci zile, medicii au luptat pentru viața victimei, dar rănile s-au dovedit prea grave”, a precizat guvernatorul.
Trupele ruse au bombardat masiv regiunea Herson și capitala regională pe 3 mai, rănind 48 de civili, a anunțat în aceeași zi președintele Volodimir Zelenski. „O gară și o trecere de cale ferată, o casă, un magazin de hardware, un supermarket alimentar, o benzinărie – ce unește aceste locuri? Urma sângeroasă pe care Rusia o lasă cu obuzele sale, ucigând civili în Herson și în regiunea Herson”, a scris Zelenski, la acel moment.
Comisia Europeană propune a 11-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei
Comisia Europeană propune o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, Eric Mamer, le-a spus reporterilor, la Bruxelles, că pachetul – al 11-lea de când a început războiul – se va concentra pe asigurarea faptului că sancțiunile sunt implementate efectiv, sunt eficiente și nu pot fi eludate, scrie Al Jazeera.
Deși blocul celor 27 de membri nu a adoptat încă măsurile, Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Zelenski, a salutat vestea.
„Ne așteptăm la surprize pentru propagandiștii rușilor, precum și pentru economia” rusă, a afirmat el, într-o postare pe Telegram.
Guvernator numit de Moscova: Aproape 1.700 de oameni au fost evacuați din zona centralei nucleare de la Zaporojie
O evacuare a 1.679 de persoane, dintre care 660 de copii, a fost efectuată în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, afirmă un oficial instalat de Moscova la conducerea părților ocupate din această regiune, relatează Al Jazeera.
„(Persoanele evacuate) au fost deja plasate în centrul de cazare temporară din (regiunea rusă) Berdiansk destinat locuitorilor din teritoriile din regiunea Zaporojie aflate pe linia frontului”, a anunțat, pe Telegram, Evgheni Balițki, guvernatorul regiunii Zaporojie, numit de Rusia.
Ucraina afirmă că a doborât 35 de drone rusești lansate deasupra Kievului
Ucraina afirmă că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât 35 de drone rusești Shahed, de fabricație iraniană, lansate de forțele ruse deasupra Kievului, în mai multe atacuri efectuate în cursul nopții de duminică spre luni, scrie Al Jazeera.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a precizat că, deși dronele de deasupra orașului au fost distruse, cel puțin cinci persoane au fost rănite.
El a adăugat că Rusia a lansat 60 de drone kamikaze de fabricație iraniană în întreaga țară în cadrul acțiunilor sale ofensive din timpul nopții.
9 răniți în urma unui atac al forțelor ruse în regiunea Herson
Trupele ruse au atacat luni satul Stanislav din regiunea sudică Herson, rănind șase civili, inclusiv un copil de 9 ani, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.
Armata rusă a bombardat, de asemenea, așezări din districtele Herson și Berislav, rănind alte trei persoane, potrivit Procuraturii Generale ucrainene.
O clădire a consiliului local, case, clădiri agricole, conducte de gaz și linii electrice au fost avariate în timpul atacurilor, au precizat procurorii.
Anterior în cursul zilei de luni, Administrația militară a regiunii Herson a anunțat că forțele ruse au atacat regiunea de 42 de ori pe parcursul ultimelor 24 de ore.
Forțele armate ucrainene au eliberat malul vestic al râului Nipru din regiunea Herson, inclusiv capitala regională, în noiembrie 2022. După ce trupele ruse s-au retras pe malul estic, acestea au bombardat zilnic Hersonul și malul vestic al râului Nipru.
Kievul susține că Moscova a oprit efectiv acordul privind cerealele
Rusia a blocat efectiv acordul privind cerealele din Marea Neagră prin refuzul de a înregistra navele care sosesc, a transmis luni ministerul ucrainean al Reconstrucției, potrivit Reuters.
„Federația Rusă a oprit din nou efectiv Acordul Cerealelor, refuzând să înregistreze navele care sosesc și să efectueze inspecțiile acestora. Această abordare contravine termenilor acordului actual”, a declarat ministerul într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, 90 de nave, dintre care 62 de nave pentru încărcare, așteptau în apele teritoriale ale Turciei aprobarea pentru a merge în porturile ucrainene.
Mai multe informații: Rusia a oprit acordul privind cerealele din Marea Neagră, spune Ucraina
Alertă aeriană în toată Ucraina după decolarea unui bombardier MiG-31K, capabil să lanseze rachete hipersonice
Alerta antiaeriană a fost activată luni pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza existenţei posibilităţii unui atac rusesc cu racheta supersonică Kinjal („Pumnal”), a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la doar câteva ore după ce Rusia a efectuat atacuri masive cu drone şi rachete în cursul nopţii trecute în special în zona Kievului şi în regiunea Odesa, relatează agențiile EFE şi Reuters.
„Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal”, a spus Ignat, avertizând că armata ucraineană nu dispune de o apărare antiaeriană capabilă să protejeze întregul teritoriu de astfel de rachete.
„Noi nu avem suficiente sisteme Patriot care să poată proteja întregul spaţiu aerian ucrainean de acest tip de armament”, a afirmat Ignat. Kinjal „este o racheta aerobalistică extrem de rapidă şi foarte precisă”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Mai multe detalii: Alertă aeriană în toată Ucraina, după decolarea unui bombardier MiG-31K, capabil să lanseze „invincibilele” rachete hipersonice Kinjal
Un depozit al Crucii Roșii cu ajutoare umanitare, distrus în urma atacurilor din Odesa
Ca urmare a bombardamentelor rusești de duminică asupra regiunii Odesa, un depozit cu ajutoare umanitare al Crucii Roșii a fost distrus, a transmis organizația, citată de Ukrainska Pravda.
„Ca urmare a unui atac cu rachete asupra regiunii Odesa în data de 7 mai 2023, un depozit închiriat de organizația regională Odesa a Societății de Cruce Roșie din Ucraina, cu o suprafață de 1000 mp, a fost complet distrus. Incendiul a distrus complet ajutorul umanitar pentru regiunea Odesa, care se afla în depozit”, a anunțat organizația.
În momentul atacului cu rachete în depozit nu se aflau reprezentanți ai Crucii Roșii.
În aceste condiții, furnizarea de ajutoare umanitare și activitățile unor proiecte ale Organizației Regionale Odesa a Crucii Roșii din Ucraina au fost suspendate.
Cel puțin un om a murit în urma atacurilor cu rachete asupra orașului Odesa
Lovituri cu rachete de luni asupra orașului portuar Odesa, din sudul Ucrainei, au fost soldate cu cel puțin un mort și trei răniți, au anunțat autoritățile regionale, citate de CNN și Unian.
„Date oficiale: trei angajați civili au fost ușor răniți, corpul unui angajat a fost recuperat dintre dărâmături”, a anunțat șefa centrului de presă comun al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humenyuk.
Angajatul decedat era un agent de securitate al depozitului atacat.
Rusia a tras opt rachete cu rază lungă de acțiune asupra orașului în cursul nopții de duminică spre luni, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.
„În jurul miezului nopții, ocupanții ruși au atacat regiunea Odesa cu bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. În total, opt rachete au fost lansate din zona Capului Tarkhankut (Crimeea). Unele dintre rachete nu și-au atins țintele”, au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene.
O persoană decedată, scoasă de sub dărâmături în urma atacului din timpul nopții din Zaporojie
O persoană a murit, iar alta a găsită în viață sub dărâmături, după atacul nocturn din regiunea ucraineană Zaporojie, a anunțat luni Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, citat de Ukrainska Pravda.
„Pe 8 mai, în urma bombardamentelor, a izbucnit un incendiu într-o clădire cu un etaj dintr-o așezare din regiunea Zaporojie. Angajații Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au localizat incendiul care a afectat o suprafață totală de 80 mp. În urma incidentului, salvatorii au recuperat o persoană de sub structurile distruse și au găsit un cadavru”, au precizat autoritățile.
Ursula von der Leyen merge marți la Kiev
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marți, 9 mai, de Ziua Europei, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, a anunțat luni Comisia Europeană, relatează The Guardian.
Deplasarea șefei executivului comunitar în Ucraina reafirmă „sprijinul de nezdruncinat al UE față de această țară”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că vizita se va concentra „pe toate dimensiunile relațiilor noastre cu Ucraina”.
Informații britanice: Rusia recrutează migranți din Asia Centrală pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina
Ministerul britanic al Apărării notează în raportul său din 8 mai, citând serviciile de informații de la Londra, că migranții veniți din țările din Asia Centrală la muncă în Rusia sunt recrutați de autoritățile de la Moscova pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.
În acest sens, recrutorii merg prin moschei și birouri de imigrare.
Pentru cei recrutați sunt oferite bonusuri de înscriere de 2.390 de dolari și salarii de până la 4.160 de dolari pe lună, precum și o variantă rapidă de obținere a cetățeniei rusești, adică în șase luni – un an, față de cinci ani, cât durează procedura de obicei, relatează Radio Europa Liberă.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 8 May 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 8, 2023
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/q3q2D3qfib
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/fEVdSbv4Kq
Mai multe detalii: Rusia recrutează în mod activ migranți din Asia Centrală pentru războiul din Ucraina – serviciile secrete britanice
Un oraș controlat de Rusia din Zaporojie este „sub focul forțelor ucrainene”, spune un oficial instalat de Moscova în regiune
Orașul Polohî „se află sub focul forțelor armate ucrainene”, a declarat luni Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie, instalat de Rusia, relatează CNN.
„Potrivit informațiilor preliminare, există răniți, precum și pagube și distrugeri ale infrastructurii civile”, a adăugat Rogov, precizând și că autoritățile au evacuat deja civili din zonele de pe linia frontului.
„Din cauza intensificării bombardamentelor asupra zonelor de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, a fost luată decizia de a muta temporar locuitorii în zone sigure. Atacurile continue ale Forțele Armate ale Ucrainei sunt o dovadă că această decizie a fost corectă”, a mai spus Rogov.
Evgheni Balitskiy, șeful interimar al regiunii numit de Rusia, a afirmat duminică, 7 mai, că persoanele evacuate „au tot ceea ce au nevoie: hrană, un loc de dormit, contact constant și consultări cu specialiști”.
Forțele ruse controlează mare parte din regiunea ucraineană Zaporojie.
Șeful instalat de Rusia în regiunea Donețk anunță un transpot de cereale din Mariupol
Așa-numita Republică Populară Donețk, teritoriu din estul Ucrainei ocupat și anexat de Rusia, într-o mișcare nerecunosctă de comunitatea internațională, a anunțat primul său export de cereale din portul Mariupol, relatează CNN.
„Prima navă care transportă cereale din Republica Populară Donețk a încărcat în portul maritim comercial Mariupol”, a anunțat luni, pe contul său de Telegram, șeful interimar pro-rus al regiunii, Denis Pușilin.
Autoritățile ucrainene au declarat că grânele exportate de la Mariupol au fost „furate” din țară, dar au adăugat că mișcarea are mai ales scopuri propagandistice, întrucât portul nu este pe deplin operațional.
„Primele trei mii și jumătate de tone de cereale ucrainene din regiunile Zaporojie și Donețk au fost furate cu ajutorul portului maritim Mariupol. Încărcarea a durat aproximativ o săptămână, ceea ce indică eficiența scăzută a portului. Se poate afirma că această încărcătură este mai mult o piesă de propagandă. Dar fapta este faptă. Jefuirea cerealelor ucrainene ia din nou amploare. Acum se face pe mare”, a declarat Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol.
Oraș portuar de la Marea Azov, Mariupol este orașul unde s-au dat unele dintre cele mai intense lupte de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că „zeci de mii” de oameni au murit în timpul asediului orașului. Rusia controlează Mariupol din mai 2022.
Alertă de raid aerian pe tot teritoriul Ucrainei
Sirenele de raid aerian răsună la această oră pe întreg teritoriul Ucrainei, conform hărții de alarmă aeriană, relatează Ukrainska Pravda.
„La ora 11.56 (aceeași oră în România – n.r.) au început să sune sirenele în regiunile Kiev, Volîn, Jîtomîr, Hmelnițki, Chernihiv, Cerkasî și Kirovohrad. Câteva minute mai târziu, alarmele s-au răspândit în toată țara”, anunță sursa citată.
Sunetul sirenelor alertează populația cu privire la amenințarea atacurilor cu rachete și a loviturilor aeriene, civilii fiind sfătuiți să se adăpostească la auzul alarmelor.
Alertele de luni dimineață vin după ce în timpul nopții forțele ruse au atacat teritoriul Ucrainei cu drone Shahed de fabricație iraniană și cu rachete. Autoritățile au anunțat că au fost doborâte toate cele 35 de drone lansate de Rusia, dar există distrugeri în Kiev ca urmare a căderii unor resturi ale acestora. Cinci persoane au fost rănite.
Trei răniți și o persoană dispărută în urma atacului nocturn din Odesa
Trupele rusești au tras până la opt rachete de croazieră Kh-22 în sudul regiunii ucrainene Odesa în cursul nopții de 8 mai, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ihnat, la televiziunea națională, citat de publicația Ukrainska Pravda.
„Unele dintre ele” nu și-au atins țintele, posibil din cauza autodistrugerii sau a vechimii lor, „pentru că acestea sunt rachete sovietice depășite”, a adăugat oficialul militar.
Au fost lovite depozitul unei companii alimentare și o zonă de agrement de pe coasta Mării Negre, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.
„Începând cu dimineața zilei de 8 mai, salvatorii din Odesa au stins un incendiu care a izbucnit după ce o rachetă Kh-22 a lovit unul dintre depozitele infrastructurii logistice, care se află pe teritoriul regiunii Odesa. În prezent, o persoană este considerată dispărută. Operațiunile de salvare continuă”, a anunțat și șeful Administrației militare regionale, Yury Kruk.
Oficialul a precizat că trei persoane, angajați ai depozitului, au suferit răni minore și au primit asistență medicală la fața locului, neavând nevoie de spitalizare.
Trei oameni au murit și 28 au fost răniți, în urma atacurilor din ultima zi, anunță autoritățile ucrainene
Forțele ruse au atacat zece regiuni ucrainene în cursul zilei de duminică, 7 mai, în urma bombardamentelor trei persoane fiind ucise și alte 28, rănite, au anunțat autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.
În total, 127 de localități au fost bombardate de diferite tipuri de arme (…), iar 139 de facilități de infrastructură au fost confirmate ca fiind lovite, au precizat autoritățile.
În regiunea Kiev, raidul aerian a durat aproape patru ore, regiunea fiind atacată de drone. Apărarea antiaeriană a funcționat.
Potrivit informațiilor preliminare, în urma căderii de resturi, în mai multe comunități din regiune s-a aprins iarba uscată. Incendiile au fost stinse. Un autoturism și linii electrice au fost avariate într-una dintre comunități. Nu s-au înregistrat victime.
În orașul Kiev, tot ca urmare a căderii de resturi, au fost avariate case și facilități de infrastructură socială în mai multe cartiere. Există persoane rănite.
Atacuri au avut loc și în regiunile Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov, Luhansk, Donețk, Herson și Odesa.
Rusia a pierdut aproape 195.000 de militari de la începutul războiului, potrivit estimărilor Ucrainei
Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene anunță, în raportul de luni, 8 mai, că Rusia a pierdut 194.970 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022, relatează The Kyiv Independent.
Bilanțul include și 540 de soldați ruși care și-au pierdut viața în ultima zi.
De asemenea, printre pierderile suferite de Moscova în cele peste 14 luni de război se numără și 3.730 de tancuri, 7.253 de vehicule blindate de luptă, 5.958 de vehicule și rezervoare de combustibil, 3.018 sisteme de artilerie, 554 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 306 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.614 drone și 18 ambarcațiuni.
Zelenski propune celebrarea pe 8 mai a Zilei Victoriei asupra nazismului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că propune Radei Supreme (Parlamentul unicameral al Ucrainei – n.r.) să instituie ziua de 8 mai ca Zi a comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ukrainska Pravda.
„La 8 mai, Ucraina și lumea liberă își amintesc șase ani teribili din istoria omenirii. Din 1939 până în 1945. Anii care au costat viața a milioane de oameni, inclusiv a 8 milioane de ucraineni. Anii de ocupație și atrocități, bătălii sângeroase, bombardamente, blocade și execuții în masă, Holocaustul, tot răul pe care nazismul l-a adus în lume, l-a adus în țara noastră”, a spus Zelenski.
„Popoare diferite, în unitate, în alianță, ca parte a coaliției anti-Hitler, s-au opus răului. Popoarele din Europa și America, Asia, Australia, Africa – fiecare are propria istorie de luptă în acel război, dar o istorie comună a victoriei”, a continuat liderul de la Kiev.
Zelenski a menționat că pe 8 mai este ziua în care victoria asupra nazismului este amintită de majoritatea popoarelor lumii. La 8 mai 1945 a intrat în vigoare actul de capitulare necondiționată a Germaniei. Și tot pe 8 mai lumea onorează memoria tuturor celor care și-au pierdut viața în acest război.
„Aceasta este istorie pură, fără impurități ideologice. Și aceasta este istoria poporului nostru, a aliaților noștri, a întregii lumi libere. Astăzi o redăm statului nostru. Astăzi depun un proiect de lege la Rada Supremă a Ucrainei care propune instituirea zilei de 8 mai ca Zi a comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial din 1939-1945”, a precizat Zelenski.
Peste 1.600 de locuitori au fost evacuați din Zaporojie, anunță autoritățile instalate de Rusia în regiune
Printre cei 1.600 de locuitori ai regiunii ucrainene evacuați din Zaporojie se numără 660 de minori și 230 de pacienți psihiatrici, a declarat guvernatorul instalat de Rusia, Evgheni Balitski, relatează CNN.
Oficialul susținut de Moscova a declarat că evacuările, care au început vineri, 5 mai, au fost o „măsură necesară” din cauza „intensificării bombardamentelor asupra așezărilor” din apropierea liniei frontului.
Oficialii de la Kiev au acuzat Rusia că se folosește de evacuări pentru a deporta cu forța cetățeni ucraineni.
Rusia controlează o mare parte din regiunea Zaporojie. Evacuările au loc pe fondul informațiilor privind pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană, regiunea sudică fiind probabil o țintă majoră în timp ce Kievul încearcă să respingă invazia Moscovei.
ISW: Rusia nu este capabilă să desfășoare operațiuni defensive coordonate de-a lungul întregii linii a frontului
Conducerea militară a Rusiei pare să delege din ce în ce mai mult responsabilitățile pentru diferite sectoare ale frontului din Ucraina către diverși comandanți, în timp ce puterea comandantului de teatrului de operațiuni continuă să scadă, a precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport de duminică, 7 mai, relatează The Kyiv Independent.
Analizând situația actuală de pe linia frontului, specialiștii americani estimează că abilitățile generalului de armată Valeri Gerasimov de a-și controla comandanții s-au degradat și probabil că „va limita și mai mult capacitatea armatei ruse de a conduce operațiuni coerente” care implică diferite zone de responsabilitate.
Totodată, ISW menționează că este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să îl înlăture pe Gerasimov din funcția de comandant general de teatru din motive de reputație. Prin urmare, subminarea publică a lui Gerasimov de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și de către liderul cecen Ramzan Kadîrov ar putea avea efecte de durată asupra puterii poziției sale de comandant.
De asemenea, Putin ar putea căuta să îi recompenseze pe comandanții pe care îi favorizează cu responsabilități dincolo de pozițiile lor oficiale, în loc să îi numească pur și simplu într-o poziție mai înaltă, mai scrie în raportul citat.
„Este foarte puțin probabil ca armata rusă să rezolve aceste probleme legate de lanțul de comandă pe termen scurt, iar aceste probleme vor influența probabil modul în care forțele rusești de pe diferite axe răspund la eventualele operațiuni de contraofensivă ucrainene”, concluzionează analiza ISW.
Atacuri și în Zaporojie
Vladimir Rogov, un oficial local instalat de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, a declarat că forțele ruse au lovit un depozit și o poziție a trupelor ucrainene din Orikhiv, un mic oraș din regiune, relatează Reuters, care menționează că informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Separat, forțele rusești au bombardat duminică opt zone din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a precizat administrația militară regională într-o postare pe Facebook.
Noile atacuri au loc în timp ce Moscova se pregătește pentru parada de Ziua Victoriei de marți, 9 mai, o aniversare cheie pentru președintele Vladimir Putin, care a evocat spiritul armatei sovietice care a învins forțele germane naziste pentru a declara că Rusia va învinge Ucraina.
Ucraina anunță că a distrus toate cele 35 de drone Shahed lansate de Rusia noaptea trecută
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat luni dimineață că în timpul nopții apărarea aeriană a distrus 35 de drone lansate de forțele ruse, relatează Ukrainska Pravda.
„În noaptea de 8 mai, inamicul a atacat din nou teritoriul Ucrainei, folosind UAV-uri (drone – n.r.) iraniene de atac Shahed. 35 din cele 35 de drone au fost distruse de apărătorii noștri”, precizează Statul Major.
În același timp, șeful administrației militare a orașului Kiev, Serghei Popko, a anunțat pe Telegram că forțele de apărare aeriană au doborât peste 30 de drone deasupra Capitalei, notează tot Ukrainska Pravda.
„În timpul ultimului raid aerian, care a durat mai mult de 3,5 ore, agresorul a încercat să lovească cu dronele sale. Potrivit informațiilor preliminare, acestea erau muniții iraniene «Shahed» care au atacat Capitala din diferite direcții. Mai mult de 30 de drone inamice au fost detectate și distruse în spațiul aerian al Kievului”, a precizat oficialul.
Kiev, Odesa și Herson, atacate în timpul nopții
Cel puțin cinci persoane au fost rănite în loviturile rusești lansate în timpul nopții asupra Kievului, a anunțat primarul Vitali Klitschko în dimineața zilei de luni, 8 mai, relatează The Kyiv Independent.
Trei persoane au fost rănite în explozii în cartierul Solomyanskyi, iar alte două au fost rănite în urma căderii unor resturi de drone în cartierul Sviatoshynskyi, a precizat Klitschko într-un mesaj pe Telegram.
Administrația militară a Kievului a anunțat că resturi de drone au căzut, de asemenea, în districtul central Shevchenkivskyi. O conductă de gaz de înaltă presiune a fost avariată în urma atacurilor.
Totodată, o mașină parcată a luat foc în curtea unei clădiri rezidențiale din cauza resturilor căzute, iar alte resturi au ajuns pe o altă clădire rezidențială, pe carosabil și pe pista Aeroportului Internațional Ihor Sikorsky din Kiev, au mai transmis autoritățile.
O explozie a fost auzită și în urma unui atac cu rachete care a lovit orașul sudic Odesa de la Marea Neagră, a declarat un oficial local ucrainean.
Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, a precizat că forțele ruse au lansat rachete Kh-22 asupra depozitului unei companii alimentare și asupra unei zone de agrement de pe coasta Mării Negre, fără a fi raportate victime.
De asemenea, presa ucraineană a relatat că au au fost auzite explozii în regiunea sudică Herson.
Mai multe detalii: Imagini cu urmările de atacului din Kiev. Autoritățile ucrainene spun că distrugerile au fost provocate de resturile dronelor doborâte
Zelenski: Mai și iunie ar trebui să fie fructuoase în furnizarea de arme și în negocierile cu partenerii
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat duminică seară către popor, că mai și iunie ar trebui să fie fructuoase în furnizarea de arme către Ucraina și în negocierile cu partenerii, potrivit Ukrainska Pravda.
„Săptămâna aceasta se încheie – una foarte fructuoasă pentru Ucraina. Și zilele acestea ne pregătim activ pentru noi evenimente în mai și iunie. Trebuie să facem ca acest timp să nu fie mai puțin fructuos atât în furnizarea de arme pentru soldații noștri, cât și în soluții pentru Ucraina, în negocieri cu partenerii noștri”, a specificat el.
De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat noi pași în viitorul apropiat pentru ca Ucraina să primească sprijin de la statele prietene.
„A fost pregătită o inițiativă legislativă importantă pentru societatea noastră. Se pregătesc decizii de sancționare împotriva agresorului. Așteptăm întâlniri internaționale de diferite niveluri la Kiev. Vorbim cu partenerii noștri despre arme care ne vor ajuta să facem mai mult pentru a restabili pacea”, a explicat Zelenski.
Președintele ucrainean a subliniat că autoritățile ucrainene lucrează, de asemenea, la noi pași pentru a ajuta Ucraina în detaliu cu alți parteneri.
„Îi așteptăm în viitorul apropiat – exact ceea ce este necesar pentru forța noastră de pe linia frontului, pentru protecția cerului nostru, pentru dreptate împotriva teroriștilor și pentru restabilirea mai rapidă a păcii pentru întregul pământ ucrainean. Cu siguranță voi informa despre acele decizii care pot fi discutate public”, a conchis el.
O persoană rănită și daune la infrastructura civilă, după bombardarea regiunii Herson
Pe 7 mai, armata rusă a bombardat două sate, Iantarne și Kizomis, din regiunea Herson, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram.
În urma bombardării satului Iantarne, o femeie de 62 de ani a fost rănită. Într-un alt sat, cinci atacuri aeriene desfășurate de Rusia au distrus trei case, șapte clădiri și o conductă de gaze.
Rusia bombardează constant părțile eliberate de Ucraina din regiunea Herson în noiembrie anul trecut, când armata rusă a fost nevoită să retragă trupele din orașul strategic Herson pe malul estic al râului Nipru.
Rusia încearcă să epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei
Tactica forțele ruse este ca prin modul în care desfășoară atacurile să epuizeze sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN.
„Ele (forțele ruse) testează și încearcă să epuizeze sistemul nostru de apărare aeriană. Ei încearcă să găsească o cale de ocolire. Și își extind, de asemenea, tactica, pentru că nu au un stoc stabil de mijloace cu care să poată opera”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.
Rușii încearcă „să testeze și să afle unde sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”, potrivit afirmațiilor lui Humeniuk.
Comandatul armatei ucrainene a cerut avione de luptă, într-o discuție cu omologul german
Comandatul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, s-a întâlnit în această săptămână Carsten Breuer, numit în fruntea armatei germane în luna martie. Într-o postare pe Telegram făcută duminică, Zalujni a spus că și-a exprimat speranța că aliații occidentali ai Ucrainei se apropie de autorizarea furnizării de avioane de luptă F-16 Ucrainei.
Predecesorul lui Breuer în fruntea armatei germane, Eberhard Zorn, a atras critici după ce a declarat presei că Ucraina nu va putea contracara atacurile forțelor ruse.
De asemenea, Zalujni a mulțumit Germaniei pentru armele pe care le-a oferit deja, inclusiv tunurile de apărare antiaeriană și sistemele de rachete.
Susținătorii occidentali ai Ucrainei au refuzat până acum să ofere Ucrainei avioane de luptă precum modelul F-16. Kievul spune în mod repetat că are nevoie de avioane pentru a se apăra de atacurile aeriene pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor aeriene considerabile a Rusiei.
Oficialii americani sunt încrezători că Ucraina a folosit sistemul Patriot pentru a opri o rachetă hipersonică
SUA au mare încredere în acuratețea afirmației Ucrainei că a folosit un sistem de apărare aeriană Patriot de fabricație americană pentru a intercepta o rachetă hipersonică rusă, potrivit unei surse familiare cu subiectul, relatează CNN.
În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachetele hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută. Interceptarea făcută de Ucraina a oferit acum o demonstrație reală a acestei capacități, ceva ce este interpretat de Pentagon ca o evoluție majoră, a spus sursa.
Președintele rus Vladimir Putin a promovat public capacitățile armelor hipersonice ale Rusiei și le-a prezentat drept capabile să depășească toate sistemele de apărare aeriană existente.
Ucraina se așteaptă la panică în Rusia, odată cu contraofensiva
Ucraina se așteaptă ca liderii militari ruși să intre în panică atunci când va începe anticipata contraofensivă ucraineană, a declarat ministrul adjunct al apărării Volodimir Havrilov pentru ziarul britanic The Independent într-un articol publicat duminică.
Havrilov a întreținut posibilitatea ca evenimentele din această lună sau următoarea să ducă la o prăbușire rapidă a strategiei armatei sau a economiei militare ruse.
Oficialul a spus că apărarea de către Ucraina a orașului Bahmut a fost un „moment cheie” în pregătirile de contraofensivă ale Ucrainei și a sugerat că va urma o catastrofă militară pentru Rusia.
Havriov a mai făcut predicții excesiv de optimiste în noiembrie, când a spus că trupele ucrainene ar putea intra în Crimeea în decembrie și că războiul se va termina până în primăvara anului 2023.
Potrivit documentelor secrete ale serviciilor de informații americane, Washingtonul consideră că încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei este puțin probabilă în 2023.
Rusia susține că a doborât 22 de drone ucrainene deasupra Mării Negre
Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că „în timpul nopții, 22 de drone ucrainene de atac au fost detectate deasupra Mării Negre prin intermediul apărării aeriene”.
„Toate dronele ucrainene au fost distruse de focul sistemelor de rachete antiaeriene sau suprimate prin intermediul războiului electronic”, se arată în comunicat.
De asemenea, Mosova a mai a anunțat că alte 10 drone au fost doborâte în zone din estul Ucrainei.
Serviciile secrete ucrainene avertizează cu privire la posibile provocări rusești de Ziua Victoriei
Moscova ar putea organiza atacuri sub steag fals împotriva populațiilor ruse și belaruse în jurul datei de 9 mai când sărbătorește Ziua Victoriei, a declarat șeful Direcției Generale de Informații a Ucrainei, Andrii Usov, într-o declarație de presă făcută duminică.
Usov a spus că un atac regizat în Belarus ar avea intenția de a atrage Minsk în război, adăugând că nici Ucraina și nici restul lumii nu vor fi păcălite de un astfel de demers. Usov a spus că Rusia a folosit astfel de operațiuni începând din 2014.
Rusia a acuzat recent Ucraina că a încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin, după ce două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului.
În ultimele zile, au avut loc mai multe atacuri în interiorul Rusiei pentru care Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea, inclusiv două atacuri cu drone asupra Kremlinului, în centrul Moscovei, pe 3 mai.