Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 45
Noi bombardamente au avut loc vineri în estul Ucranei, una dintre ținte fiind gara din orașul Kramatorsk, unde mii de oameni așteptau să fie evacuați către zone mai sigure din țară. Un prim bilanț indică 50 de morți, printre care și mai mulți copii. Atacul a fost, ca și cele de la Bucha și Borodianka, condamnate de liderii europeni. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a avertizat că atrocități similare pot fi văzute ”pe aproape fiecare stradă din Mariupol”, transmițând că ultimele sancțiuni împotriva Rusiei „nu sunt suficiente”.
Pentagonul: Rusia a folosit o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune în atacul asupra gării Kramatorsk
Potrivit unui înalt oficial american al Apărării, Rusia a folosit o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune în atacul asupra gării Kramatorsk, unde cel puțin 50 de persoane au murit, potrivit The Guardian.
Armata americană crede că o rachetă SS-21 Scarab a fost folosită în atac, a spus oficialul. Nu este încă clar dacă au fost folosite muniții cu dispersie. „Nu credem negarea rușilor că ei nu sunt responsabili”, a mai spus oficialul.
Rusia închide 15 birouri pentru drepturile omului pentru „încălcarea legii”
Rusia închide birourile a 15 ONG-uri occidentale, inclusiv cele ale două organizații importante pentru drepturile omului, Amnesty International și Human Rights Watch, potrivit BBC.
Ministerul rus al Justiției a declarat că decizia a fost luată din cauza încălcării legilor rusești, fără a oferi mai multe detalii.
Directorul Amnesty International, Agnes Callamard, a declarat că este doar una dintre multele organizații pedepsite pentru că au comunicat adevărul autorităților ruse.
„Autoritățile (n.r ruse) se înșală profund dacă cred că prin închiderea biroului nostru din Moscova ne vor opri munca de documentare și dezvăluire a încălcărilor drepturilor omului”, a spus directorul organizației.
Și Human Rights Watch a reacționat la anunțul Rusiei.
„Human Rights Watch a avut Rusia în vedere încă din epoca sovietică, când era un stat totalitar închis. Am găsit modalități de a documenta încălcările drepturilor omului atunci și vom face acest lucru în viitor”, a spus organizația într-un comunicat.
Rusia și-a înăsprit legea deja restrictivă a presei după invadarea Ucrainei prin introducerea unei noi legi care amenință să oprească pe oricine consideră că Rusia a răspândit știri „false” despre forțele armate.
Zelenski le-a transmis liderilor UE că ultimele sancțiuni împotriva Rusiei „nu sunt suficiente”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației UE, Joseph Borrell că măsurile din ultimul pachet de sancțiuni „nu sunt suficiente”.
„Aș dori să mulțumesc întregii lumi, Uniunii Europene, Ursulei von der Leyen personal, pentru cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, dar cred că nu este suficient”, a spus el în timpul întâlnirii de la Kiev.
„Pentru că ei [Rusia] ne-au luat multe de la noi, teritoriile, oamenii”, a spus el. În timp ce Ucraina poate „aduce teritoriile înapoi”, Rusia nu poate „aduce acei oameni înapoi la viață”, a spus el. „Vă rugăm să ne ajutați în continuare cu sancțiunile”, a adăugat Zelenski.
Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE a fost adoptat în această săptămână și include o interdicție a importurilor de cărbune rusesc și blochează accesul Rusiei în porturile UE.
Trupele ruse s-au retras complet din Sumi
Statul Major al Ucrainei a declarat vineri că forțele ruse și-au încheiat retragerea din regiunea Sumi, din nordul Ucrainei, dar continuă în același timp acumularea de forțe în estul țării.
„Ocupanții ruși și-au retras complet trupele din regiunea Sumi în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al Statului Major.
Armata Rusiei a anunțat anterior că se retrage din nordul Ucrainei și din jurul Kievului pentru a concentra eforturile în regiunea de est Donbas.
În comunicat, armata ucraineană mai precizează că trupele ruse au continuat desfășurarea de trupe în Zaporojie și Donețk și au continuat o ofensivă în direcția Popasna și Severodonețk, în regiunea Luhansk.
UE oferă Ucrainei o procedură rapidă de aderare
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat vineri președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar care va duce Ucrainei cu un pas mai aproape de obținerea statutului de candidat pentru aderarea la UE, cu ocazia deplasării pe care a efectuat-o vineri la Kiev, potrivit BBC.
Adresându-se președintelui ucrainean, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea procesului de aderare să dureze „săptămâni, nu ani”, întrucât procesul a fost oarecum accelerat din cauza războiului.
„Rusia va coborî în declin economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre viitorul european, asta văd”, a spus ea.
Primind chestionarul într-un plic, Zelenski i-a asigurat pe jurnalişti că va fi gata într-o săptămână.
Mai multe informații: UE oferă Ucrainei o procedură rapidă de aderare. Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre viitorul european”
Interdicție de circulație în Odesa din cauza riscului de atacuri
Autoritățile ucrainene din regiunea Odesa au impus o interdicție de circulație pentru sâmbătă și prima parte a zilei de duminică, drept măsură de protejare a populației după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk.
Din cauza riscului ca un atac similar să aibă loc și în Odesa, regiune din sudul Ucrainei, locuitorii nu pot putea ieși pe străzi de vineri ora 21 până duminică dimineață la 6.
„Fac un apel către locuitorii din Odessa și locuitorii din regiune să înțeleagă restricțiile impuse și să nu le încalce. Astfel de măsuri sunt necesare, în primul rând, pentru siguranța dumneavoastră, ceea ce vă va salva viața, deoarece consecințele pot fi fatale”, a spus șeful Administrației Militare Regionale Odessa, Maxim Marchenko.
Rusia expulzează 45 de diplomați polonezi
Ministerul rus de Externe a anunțat, vineri, că va expulza 45 de diplomați polonezi din Rusia, ca răspuns la o decizie similară luată în martie de executivul de la Varșovia.
„Ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Poloniei de a expulza diplomații ruși, pe baza principiului reciprocității, au fost declarați persoana non grata 45 de angajați ai Ambasadei Republicii Polone și consulatelor generale ale Republicii Polone la Irkutsk, Kaliningrad și Sankt Petersburg”, a precizat ministerul de externe al Rusiei într-un comunicat.
Cei 45 de diplomați polonezi „trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse înainte de sfârșitul zilei de 13 aprilie.”
Mai multe informații: Rusia expulzează 45 de diplomați polonezi, „ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Poloniei”
Procurorul general ucrainean: 164 de cadavre au fost găsite la Bucha
Procurorul general ucrainean Irina Venedyktovae a dezvăluit vineri că 164 de cadavre au fost găsite în orașul Bucha de lângă Kiev, unde au fost descoperite cele mai mari atrocități comise de soldații ruși.
„Până ieri (7 aprilie), 164 de cadavre au fost găsite în Bucha”, a spus ea. „În plus, astăzi 21 de cadavre pe care le-am exhumat din groapa comună înainte să înceapă ploaia abundentă”.
Venedyktova a declarat că 26 de cadavre au fost recuperate ieri de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite dintr-o altă suburbie a Kievului, Borodianka, și că încă două cadavre au fost recuperate vineri. Ea a avertizat că mai multe cadavre ar putea fi găsite în clădirile distruse din oraș.
Șefa Comisiei Europeane avertizează Ungaria: „Dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile UE”
Ungaria va încălca sancțiunile UE dacă își va respecta promisiunea de a plăti în ruble contractele pe care le are cu Rusia pentru energie, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru CNN.
„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – aceasta convertire din euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocoliți sancțiunile pe care le punem Rusiei”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, von der Leyen.
Premierul ungar Viktor Orban a indicat că țara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se cere ca „țările neprietenoase” să fie obligate să plătească gazul în moneda respectivă.
UE a avut discuții cu Budapesta, a declarat Von der Leyen pentru CNN.
„Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că până când nu vedem contrariul, este în regulă. Niciodată până acum nu am văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și, pentru fiecare dintre statele noastre membre, de asemenea, am o întrebare: vrea să fie prima care rupe această unitate? Cred că nu”, a spus ea.
A început întâlnirea dintre Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen
O întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a început la Kiev.
„Negocierile se vor desfășura într-un cerc restrâns, după care șeful statului (nr. Volodimir Zelenski) și reprezentanții UE vor face declarații în fața presei ucrainene și străine și vor răspunde la întrebările acestora”, se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale de la Kiev.
Regatul Unit va trimite mai multe rachete de apărare aeriană și antitanc în Ucraina
Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană și antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate, în valoare de 100 de milioane de lire sterline, a anunțat vineri premierul britanic Boris Johnson.
„Astăzi, pot anunța că Regatul Unit va trimite încă 100 de milioane de lire sterline în echipamente de înaltă calitate forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, care trag cu viteza de trei ori mai mare decât cea a sunetului, alte 800 de rachete antitanc, rachete și muniții de precizie capabile să brăzdeze cerul direct către ținta lor”, a spus el.
Cu ocazia unei conferințe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz la Londra, Johnson a mai spus că Marea Britanie și Germania vor colabora în domeniul securității energetice și al surselor regenerabile, deoarece Europa își propune să elimine treptat dependența de combustibilii fosili ruși.
„Nu ne putem transforma sistemele energetice peste noapte. Dar știm și că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte”, a spus Johnson.
Boris Johnson a condamnat atacul asupra civililor care se pregăteau să evacueze prin gara Kramatorsk, calificându-l ca fiind „de neconceput”.
„Atacul de la gara din estul Ucrainei arată adâncimea în care s-a scufundat cândva lăudata armata a lui Putin. (…) Este o crimă de război să ataci civili fără discriminare, iar crimele rusești din Ucraina nu vor trece neobservate sau nepedepsite”, a declarat premierul britanic.
Olaf Scholz a spus că este de acord că Vladimir Putin „poartă responsabilitatea pentru aceste crime de război”.
„Fac din nou un apel Rusiei să accepte în cele din urmă la încetarea focului și să își retragă trupele. Acest război trebuie să se oprească imediat”, a spus cancelarul german.
Ursula von der Leyen a vizitat gropile comune de la Bucha
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației UE, Josep Borrell și premierul slovac Eduard Heger au vizitat orașul Bucha, de lângă Kiev, scena unor atrocități comise de trupele ruse.
„Este de neimaginat ce s-a întâmplat aici. Am văzut chipul crud al armatei lui Putin, nesăbuința și inima rece cu care au ocupat acest oraș. Aici, în Bucha, am văzut că umanitatea noastră este spulberată. Toată lumea este în doliu pentru oamenii din Bucha. Ei sunt cei care apără granițele Europei, umanitatea și democrația și suntem alături de ei în acestă luptă”, a declarat Ursula von der Leyen în Bucha.
„The unthinkable has happened here. We have seen the cruel face of Putin’s army, the recklessness and the coldheartedness with which they’ve been occupying this city. Here in #Bucha we saw our humanity being shattered” – Ursula von der Leyen @vonderleyen @RaiNews #Ukraine pic.twitter.com/EyyEKq3Msz
— Ilario Piagnerelli (@ilario82) April 8, 2022
Alături de oficialii ucraineni, cei trei lideri europeni au vizitat gropile comune și au aprins candele în memoria civililor uciși de armata rusă.
⚡️Josep Borrell, Ursula von der Leyen and Slovak Prime Minister Eduard Heger visited #Bucha. pic.twitter.com/wZmWGBa9iW
— NEXTA (@nexta_tv) April 8, 2022
Rusia și Ucraina, dispuse să continue negocierile de pace
Rusia și Ucraina sunt dispuse să continue discuțiile, chiar dacă imaginile cu cadavrele găsite în orașul ucrainean Bucha au blocat procesul, a declarat vineri un oficial turc, citat de publicația independentă The Moscow Times.
„Atât Rusia, cât și Ucraina sunt dispuse să țină discuțiile în Turcia, dar sunt departe de a ajunge la un acord asupra unui text comun”, a spus oficialul.
Criminaliștii au început exhumarea unei gropi comune din Bucha
Ruslan Kravchenko de la procuratura din Bucha a declarat pentru Reuters că au exhumat 20 de cadavre, dintre care 18 aveau răni produse de arme de foc și de schije. El a spus că au fost identificate două femei, dintre care una lucrase la un supermarket din centrul orașului.
„Există martori care pot confirma că acești oameni au fost uciși de forțele ruse. Fără niciun motiv, mergeau pe stradă sau erau evacuați”, a spus el pentru Reuters. „Unii dintre ei vorbeau doar ucraineană”.
Kravchenko a spus că anchetatorii criminaliști vor lucra pentru a construi o imagine a ceea ce sa întâmplat cu cei îngropați în groapa comună.
De când trupele ruse s-au retras de la Bucha, săptămâna trecută, oficialii ucraineni spun că sute de civili au fost găsiți morți. Viceprimarul Bucha a spus că peste 360 de civili au fost uciși și aproximativ 260-280 au fost îngropați în groapa comună.
Bilanțul deceselor după atacul din Kramatorsk crește la 50
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a anunțat că bilanțul deceselor în urma atacului cu rachetei asupra gării din Kramatorsk a crescut de la 39 la 50, potrivit Reuters. Printre civilii uciși se numără și 5 copii.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că niciun soldat ucrainean nu se afla în momentul atacului. Primarul din Kramatorsk a spus că la gară se aflau 4.000 de oameni, majoritatea vârstnici, femei și copii, la momentul atacului.
O filmare în care este surprins momentul atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk a fost publicată de Twitter de jurnalistul Yorrick de Vries care relatează despre războiul din Ucraina.
Volgens berichten is er een raketaanval geweest op het treinstation in #Kramatorsk. Daarbij zijn er volgens brandweer en politie tientallen vluchtende burgers bij omgekomen. #UkraineRussiaWar
— Yorrick de Vries (@hugeglassofmilk) April 8, 2022
48.726101919397934, 37.54274434774573 treinstation
48.7268857, 37.54331292 video pic.twitter.com/1u0bRLYEmJ
Ambasada SUA la Kiev afirmă că Putin va fi tras la răspundere pentru atacul din Kramatorsk
Ambasada Statelor Unite la Kiev respinge orice mesaj de negare din partea Rusiei privind atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk. Alături de o imagine cu distrugerile provocate de atacul comis vineri, oficialii americani precizează că Vladimir Putin va fi tras la răspundere pentru această atrocitate.
„Atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, un nod pentru evacuările civile, care a provocat zeci de decese și peste 100 de răniți, este încă o atrocitate comisă de Rusia în Ucraina. Lumea va cere socoteală lui Putin”, a transmis ambasada americană.
Російський ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську, центру евакуації цивільного населення, в результаті якого десятки людей загинули та понад 100 отримали поранення, є ще одним звірством, вчиненим Росією в Україні. Світ притягне Путіна до відповідальності. pic.twitter.com/zyYERMUYP0
— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) April 8, 2022
Fiicele lui Putin și Lavrov, pe lista de sancțiuni a Regatului Unit
Marea Britanie a adăugat vineri pe lista de sancțiuni pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin, dar și pe cea a lui Serghei Lavrov. Oficiialii britanici spun că decizia face parte dintr-un efort de a nu permite celor din cercul apropiat al președintelui rus să se bucure de un stil de viață prin de luxuri în occident în timp ce Kremlinul lovește civilii din Ucraina.
Ultima actualizare a listei de sancțiuni a Marii Britanii introduce înghețarea activelor fiicelor lui Putin, Katerina Tikhonova și Maria Vorontsova, cât și pe cele deținute de Sergheievna Vinokurova, fiica ministrului de externe Serghei Lavrov. Toate cele trei se află și pe lista de sancțiuni a Statelor Unite de la începutul acestei săptămâni.
„Pachetul nostru de sancțiuni fără precedent lovește elita și familiile acestora, în timp ce degradează economia rusă la o amploare pe care Rusia nu a văzut-o de la căderea Uniunii Sovietice”, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss.
Mai multe informații: O viață ținută la secret. Cine sunt fiicele lui Vladimir Putin, vizate acum de sancțiuni
„Pentru copii” – mesajul scris pe racheta care a lovit gara din Kramatorsk
Rămășițele uneia dintre rachetele care au lovit vineri gara din Kramatorsk pare să aibă înscris pe ea cuvintele „pentru copii” scrise în rusă.
Expresia – „za detei” în rusă – sugerează că a fost concupută în sprijinul copiilor sau ca răzbunare la un atac asupra copiilor, mai degrabă decât că este îndreptată împotriva copiilor.
Oficialii ucraineni spun că bombardarea gării din Kramatorsk a ucis cel puțin 39 de persoane, inclusiv patru copii. Stația era folosită pentru evacuarea civililor din regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat în ultimele zile.
O mașină cu muncitori a fost aruncată în aer de o mină antitanc în regiunea Sumî
O persoană a murit și alte patru au fost rănite în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, după ce mașina în care se aflau a fost aruncată în aer de o mină antitanc lăsată în urmă de forțele ruse, anunță șeful Administrației Militare Regionale, Dmitro Zivițki, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.
”Ieri, pe 7 aprilie, în apropiere de satul Bilka, raionul Ohtîrka, o mașină cu o echipă de muncitori Sumyoblenergo a explodat pe o mină antitanc lăsată de armata rusă”, anunță oficialul, precizând că echipa mergea în zonă pentru a rezolva problemele cu electricitatea.
O persoană a murit, iar alte patru au fost rănite, dintre care două au ajuns la spital.
”Subliniez încă o dată: teritoriul regiunii Sumî nu este sigur în acest moment. Armata rusă a lăsat multă muniție și mine”, atrage atenția oficialul local.
Vineri dimineață, Dmitro Zivițki a anunțat că regiunea Sumî este acum liberă de forțele Rusiei.
Ministrul ucrainean de Externe acuză un „masacru deliberat” la Kramatorsk
Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, acuză forțele ruse de ”masacrarea deliberată” a zeci de civili după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk.
”Rușii știau că gara din Kramatorsk era plină de civili care așteptau să fie evacuați. Cu toate acestea, au atacat-o cu o rachetă balistică, ucigând cel puțin 30 de oameni și rănind cel puțin o sută. Acesta a fost un masacru deliberat. Vom aduce fiecare criminal de război în fața justiției”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, pe Twitter.
Russians knew that the train station in Kramatorsk was full of civilians waiting to be evacuated. Yet they stroke it with a ballistic missile, killing at least 30 and injuring at least a hundred people. This was a deliberate slaughter. We will bring each war criminal to justice. pic.twitter.com/cq0CX9wovV
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 8, 2022
La „un act deliberat de intimidare” se referă și Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski.
„Lovitura din gara Kramatorsk este un act deliberat de intimidare. Zeci de civili morți și răniți. Familii cu copii care încercau să se evacueze. Lumea trebuie să înțeleagă: Rusia este un stat terorist. Cumpărarea petrolului și gazelor sale înseamnă finanțarea terorismului”, a scris Podoliak pe aceeași rețea socială.
39 de persoane, ucise la gara din Kramatorsk, potrivit guvernatorului din Donețk
Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite în atacul cu rachete care a vizat gara din Kramatorsk, unde mii de oameni așteptau să plece în zone mai sigure din Ucraina, a anunțat guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kirilenko, pe Telegram.
”La ora 13.00, 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite în bombardamentul gării Kramatorsk”, a scris oficialul, adăugând că mulți dintre răniți sunt în stare gravă.
Oficialul acuză forțele ruse că ”încearcă în mod deliberat să perturbe evacuarea civililor”.
”Pentru ei, viețile oamenilor sunt doar o monedă de schimb și un instrument pentru a-și atinge scopul cinic. Nu pot aștepta! Evacuarea va continua. Oricine dorește să părăsească regiunea va putea face acest lucru. Urmați anunțurile oficiale”, i-a sfătuit guvernatorul pe cetățeni.
Liderii europeni condamnă atacul asupra gării din Kramatorsk
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a condamnat bomnbardamentul asupra gării din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, soldat cu zeci de morți și peste o sută de răniți, potrivit unui prim bilanț.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, șeful diplomaței europene vorbește despre un ”atac fără discernământ” al forțelor ruse.
”Condamn ferm atacul fără discernământ din această dimineață al Rusiei împotriva unei gări din Kramatorsk, care a ucis zeci de oameni și a lăsat mult mai mulți răniți. Aceasta este încă o încercare de a închide căile de evacuare pentru cei care fug de acest război nejustificat și care provoacă suferință umană”, a reacționat Josep Borrell.
I strongly condemn this mornings indiscriminate attack against a train station in #Kramatorsk by Russia, which killed dozens of people and left many more wounded. This is yet another attempt to close escape routes for those fleeing this unjustified war and cause human suffering
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 8, 2022
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că este ”îngrozitor să vezi Rusia lovind una dintre principalele stații folosite de civilii care sunt evacuați din regiunea în care Rusia își intensifică atacul”.
”Este nevoie de acțiuni: mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina sunt în curs de pregătire la UE. Al 5-lea pachet de sancțiuni UE tocmai a fost aprobat”, a adăugat Charles Michel.
Horrifying to see Russia strike one of the main stations used by civilians evacuating the region where Russia is stepping up its attack.
— Charles Michel (@eucopresident) April 8, 2022
Action is needed: more sanctions on Russia and more weapons to #Ukraine are under way from the EU. 5th package of EU sanctions just approved.
O reacție a venit și din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.
”Uciderea brutală a civililor în Kramatorsk este îngrozitoare. Femei, copii, familii au fost ucise și rănite în timp ce sperau să prindă un tren și să fugă de război. Rachetele rusești nu sunt nici false, nici minciuni. Cei responsabili pentru crime de război vor ajunge în fața justiției”, a transmis Metsola pe Twitter.
Brutal killing of civilians in #Kramatorsk is sickening.
— Roberta Metsola (@EP_President) April 8, 2022
Women, children, families were killed and wounded whilst they were hoping to catch a train & flee the war.
Russian missile strikes are neither fake nor lies. Those responsible for war crimes will face justice.
Rusia neagă reponsabilitatea pentru atacul asupra gării din Kramatorsk și acuză Ucraina
Kremlinul neagă că Rusia ar fi fost implicată în lovitura cu rachete asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a decarat, în conferința zilnică de presă, că forțele armate ruse nu au nicio misiune programată vineri, 8 aprilie, la Kramatorsk.
Ministerul Apărării de la Moscova a negat, de asemenea, că forțele ruse ar fi responsabile pentru atac, susținând că racheta folosită era de un tip utilizat doar de armata ucraineană și similară cu cea care a lovit centrul orașului Donețk pe 14 martie, potrivit agenției de presă de stat rusă RIA.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Guvernul rus a negat în mod constant că a atacat civili.
Mai multe informații: Presa de la Moscova neagă că masacrul din gara Kramatorsk ar fi fost provocat de ruși. „Sunt victimele unei rachete Tochka-U trase de ucraineni”
Primar: 4.000 de oameni se aflau în gara din Kramatorsk în momentul atacului
Primarul Kramatorsk, Oleksander Honcharenko, spune că aproximativ 4.000 de oameni erau în gara din oraș, atunci când aceasta a fost bombardată, relatează Reuters.
Un prim bilanț al victimelor indică cel puțin 30 de morți și 100 de răniți.
Șeful Căilor Ferate Ucrainene a precizează că printre morți se numără cel puțin doi copii.
UE impune noi sancțiuni la adresa Rusiei
Noul pachet de sancțiuni, al cincilea impus la adresa Moscovei de la începutul războiului, are ca scop ”creșterea presiunii asupra guvernului și economiei Rusiei și limitarea resurselor Kremlinului pentru agresiunea” din Ucraina, a transmis Consiliul European, printr-un comunicat de presă.
Măsurile adoptate vineri, 8 aprilie, includ, printre altele, interdicții privind importurile de cărbune și alți combustibili fosili din Rusia sau interdicția de intrare în porturile UE pentru navele înmatriculate sub pavilionul Rusiei.
De asemenea, măsurile vizează oficiali, oameni de afaceri și oligarhi ruși, precum și companii sau instituții bancare.
Ce conține noul pachet de sancțiuni:
- interdicția de a cumpăra, importa sau transfera cărbune și alți combustibili fosili solizi de către UE dacă aceștia provin din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând din august 2022. În prezent, importurile de cărbune din UE sunt în valoare de 8 miliarde de euroanual.
- interdicția de intrare în porturile UE pentru navele înmatriculate sub pavilionul Rusiei. Vor fi permise derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie.
- interzicerea transporturilor rutiere de marfă din Rusia și Belarus, inclusiv a tranzitului. Se acordă derogări pentru o serie de produse, precum cele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, și pentru transportul rutier în scopuri umanitare.
- interdicții suplimentare de export, care vizează carburanți pentru avioane și alte bunuri, cum sunt computerele cuantice și semiconductorii avansați, electronice de ultimă generație, software, precum și produse ca lemnul, cimentul, îngrășămintele, fructele de mare și băuturile alcoolice.
- o interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci cheie rusești, reprezentând 23% din cota de piață din sectorul bancar rus.
- alte măsuri economice care le completează pe cele existente: interdicția privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice în statele membre, excluderea oricărui sprijin financiar acordat organismelor publice din Rusia. De asemenea, se interzice vânzarea de bancnote și valori mobiliare în orice monedă oficială a statelor membre ale UE către Rusia și Belarus sau către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din cele două țări.
Mai multe informații: UE adoptă al cincilea set de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce măsuri a anunțat Bruxellesul
Zelenski, după atacul din gara Kramatorsk: ”Este un rău care nu are limite”
Într-o primă reacție la bombardamentul care a vizat gara din orașul ești Kramatrsk, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că forțele ruse ”nu au curajul” să înfrunte trupele Kievului pe câmpul de luptă și astfel ”distrug cu cinism populația civilă”.
Vă avertizăm că urmează imagini cu puternic impact emoțional!
”Ocupanții au lovit gara Kramatorsk cu un Point-U, unde mii de ucraineni pașnici așteptau să fie evacuați… Aproximativ 30 de persoane au murit, aproximativ 100 de persoane au fost rănite în diferite grade. Poliția și salvatorii sunt deja la fața locului”, a scris Zelenski pe Telegram.
Liderul de la Kiev a afirmat că dacă autorii acestor fapte nu vor fi pedepsiți, nu se vor opri.
„Rușii inumani nu abandonează metodele lor. Neavând puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”, a mai precizat Volodimir Zelenski.
Cel puțin 30 de morți și 100 de răniți după atacul asupra gării din Kramatorsk
Potrivit primelor date anunțate de compania națioanală de căi ferate a Ucrainei, peste 30 de persoane au fost ucise și alte peste 100 au fost rănite în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, care era folosită pentru evacuarea civililor către zone mai singure din țară, relatează BBC.
Gara Kramatorsk este una dintre cele mai estice stații feroviare care încă funcționează în Ucraina, iar guvernatorul Donețkului, Pavlo Kirilenko, a scris pe Telegram că mii de oameni erau acolo în acel moment, încercând să urce în trenuri cu care să fugă din calea războiului.
Încercările de evacuare a civililor din Kramatorsk au loc în contextul în care oficialii ucraineni și experții internaționali estimează că o ofensivă rusească de amploare în estul Ucrainei este iminentă.
Atac cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, folosită pentru evacuarea civilor
Două rachete ale Rusiei au lovit vineri, 8 aprilie, o gară din orașul estic Kramatorsk, provocând victime, potrivit companiei de căi ferate de stat din Ucraina, citată de Reuters. Gara era folosită pentru evacuarea civililor din zonele unde au loc bombardamente ale forțelor ruse.
Vă avertizăm că urmează imagini cu puternic impact emoțional!
„Două rachete au lovit gara Kramatorsk. Sunt victime”, se menționează într-un comunicat al Căilor Ferate Ucrainene, fără a fi oferite alte detalii.
”Polițiștii și salvatorii raportează zeci de morți și răniți. Mii de oameni se aflau la stație în timpul loviturii cu rachete, deoarece locuitorii din regiunea Donețk sunt evacuați în regiuni mai sigure din Ucraina”, a scris, la rândul său, pe Telegram, Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk.
Informațiile despre atac nu au putut fi verificate independent.
Trei trenuri care transportau persoane evacuate au fost blocate joi în estul Ucrainei, după un atac aerian asupra unei linii de cale ferată, a amintit compania.
Mai multe informații: Atac cu rachete în gara Kramatorsk, în timp ce civilii erau evacuați spre locuri mai sigure din Ucraina. „Sunt zeci de morți și răniți”
Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră a Rusiei în estul țării, spun oficialii de la Kiev
Oficiali ucraineni, citați de CNN, spun că lupte majore au loc în estul țării, fiind raportate bombardamente puternice în regiunea Donbas, înainte de ceea ce avertizează că ar putea fi o ofensivă majoră a Rusiei.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat vineri dimineață că trupele ruse s-au „retras complet” din nordul Ucrainei către Belarus și Rusia, iar multe dintre ele ar putea fi transferate în est pentru a lupta în Donbas.
Totodată, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat că „bătălia pentru Donbas” este în desfășurare și va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial.
„Nu a atins amploarea maximă”, estimează șeful diplomației de la Kiev, avertizând că ofensiva va implica „mii de tancuri, vehicule blindate, avioane și artilerie”.
Despre o ”bătălie semnificativă” în sud-estul Ucrainei a vorbit recent și șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley.
Trupele Ucrainei „au reușit să învingă atacul rusesc asupra Kievului, dar mai urmează o bătălie semnificativă în sud-est, în jurul regiunii Donbas-Donețk, unde rușii intenționează să adune forțe masive și să-și continue asaltul”, a spus Milley.
Distrugerea orașelor din zona Rubizhne și Popasna din regiunea Lugansk este în curs, spune Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de Interne, în timp ce specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, precizează că progresele recente ale forțelor ruse în jurul Harkovului ar putea pregăti ofensiva către orașul Sloviansk din est care ar putea fi următoarea țintă a Rusiei.
Șefii administrațiilor militare regionale Donețk și Luhansk au cerut rezidenților să plece din zonă. Serghei Haidai, șeful administrației militare din Luhansk, a anunțat, joi, că trupele Rusiei au atacat un pasaj feroviar lângă Barvinkove, astfel că o rută de evacuare a civililor din estul țării a fost întreruptă.
Potrivit oficialului, aproape 500 de persoane erau blocate joi într-o gară din regiunea Luhansk, în timp ce trei trenuri de evacuare au fost oprite în Sloviansk și Kramatorsk, în regiunea Donețk.
Ucraina anunță zece coridoare umanitare planificate pentru vineri
Zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor urmează să fie deschise vineri, 8 aprilie, în Ucraina, a anunțat vicepremierul Irina Vereșciuk, potrivit CNN.
Culoarele includ rute pentru civilii care pleacă din orașul asediat Mariupol, precum și din regiunea Luhansk, care a fost supusă unui bombardament intens în ultimele zile.
În regiunea de est Donețk, un coridor de evacuare este programat să se deschidă de la Mariupol la Zaporojie pentru cei care pot folosi transportul personal.
În regiunea sud-estică Zaporojie, coridoarele vor fi deschise din Berdiansk, Tokmak, Melitopol și Enerhodar.
Iar în Luhansk coridoarele umanitare ar urma să pornească de la Severodonețk, Lisichansk, Popasna, Hirske și Rubijne la Bakhmut.
Zelenski spune că aproape pe fiecare stradă din Mariupol există imagini ca cele din Bucha
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește despre atrocități siimilare celor din Bucha care ar fi fost comise de forțele ruse în orașul Mariupol. În mesajul transmis țării sale în noaptea de joi spre vineri, liderul de la Kiev spune că în orașul-port de la Marea Azov ”aproape pe fiecare stradă este ce a văzut lumea în Bucha”, relatează BBC.
”Ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce au făcut soldații ruși în Mariupol? Acolo, aproape pe fiecare stradă este ce a văzut lumea în Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeași cruzime, aceleași crime atroce”, a declarat președintele ucrainean.
Totodată, Zelenski a afirmat că, potrivit informațiilor sale, trupele ruse adună cadavrele din Mariupol pentru a le folosi ca instrumente de propagandă.
„Vin tot mai multe informații despre ce pregătesc propagandiștii ruși. Vor arăta victimele din Mariupol ca și cum nu ar fi fost ucise de armata rusă, ci de ucrainenii care apără orașul. Pentru asta, ocupanții strâng cadavrele de pe străzi ca să le folosească în altă parte, conform scenariilor de propagandă. Ne luptăm cu invadatori care nu mai au nici o urmă de umanitate. Ca să-și justifice propriile crime, folosesc trupurile oamenilor într-un scenariu, ca instrumente de propagandă”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit liderului de la Kiev, ”aceasta este o crimă de război separată pentru care fiecare dintre acești propagandiști va da socoteală”.
„Tot mai multe țări din lume sprijină nevoia de a exista o investigație completă și transparentă a tuturor crimelor de război ale ocupanților ruși din Ucraina. Fiecare caz de crimă va fi rezolvat. Fiecare act de tortură va ieși la lumină. Și cei care au comis violuri sau jafuri vor fi identificați. Responsabilitatea este inevitabilă”, a mai declarat Zelenski.
Ursula von der Leyen și Josep Borrell, în drum spre Kiev
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a publicat pe contul său de Twitter o imagine în care apare pe peronul unei gări, lângă un tren vopsit în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean.
”Aștept cu nerăbdare Kievul”, este mesajul postat în dreptul fotografiei în care apare, într-un plan îndepărtat și Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
Looking forward to Kyiv.@JosepBorrellF @eduardheger pic.twitter.com/YFAgGr5Tlc
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 8, 2022
De altfel și Borrell a publicat pe Twitter o fotografie, însoțită de mesajul ”În drum spre Kiev”.
На шляху до Києва!
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 8, 2022
Going to Kyiv. #StandWithUkraine @vonderleyen @eduardheger pic.twitter.com/Lw8UaQUZgB
După vizita la Kiev, cei doi oficiali europeni vor călători sâmbătă în Polonia pentru a participa la evenimentul ”Stand Up for Ukraine”, parte a unei campanii globale pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a civililor strămutați în interiorul granițelor țării din cauza războiului.
Mai multe informații: Președinta Comisiei Europene și șeful diplomației UE, în drum spre Kiev
Forțele Rusiei s-au retras complet din nordul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării
Ministerul Apărării de la Londra anunță vineri, 8 aprilie, citând date ale serviciilor de informații britanice, că trupele Moscovei s-au retras complet din nordul Ucrainei către Rusia și Belarus, iar ”cel puțin unele dintre aceste forțe vor fi transferate în Ucraina de est pentru a lupta în Donbas”, notează The Guardian.
”Multe dintre aceste forțe vor necesita o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata să se desfășoare mai la est”, mai precizează ministerul britanic, adăugând că o redistribuire în masă a acestora va dura probabil ”cel puțin o săptămână”.
Între timp, continuă bombardamentele rusești asupra orașelor din estul și sudul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat ”la sud de orașul important din punct de vedere strategic Izium, care rămâne sub controlul lor”, se mai menționează în informarea publicată de Londra.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 8 April 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 8, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/lrfW1pqwQe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/WPHtWTQEnp
Regiunea Sumî, eliberată de forțele rusești, anunță un oficial local
Regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, este acum liberă de forțele Rusiei, potrivit şeful administraţiei regionale, Dmitro Zivițki, citat de Ukrainska Pravda și The Guardian.
Explozii pot fi în continuare auzite în regiune pentru că forțele ucrainene încearcă să elimine muniția rămasă după retragerea trupelor Moscovei, precizează Zivițki într-un mesaj publicat pe Telegram.
„Dacă auziți explozii (și au fost multe în ultimele zile), sunt salvatori și explozivi. Ei neutralizează muniția lăsată de armata rusă pe pământul nostru”, a spus oficialul, adăugând că regiunea încă nu este sigură.
„Există o mulțime de zone minate și neexplorate”, a avertizat Zivițki, care le-a cerut civililor să nu meagă pe marginea străzilor, să nu folosească drumurile forestiere și să nu se apropie de echipamentele distruse.
Patru civili, uciși când încercau să plece cu barca din Herson, anunță autoritățile locale
Ambarcațiunea în care se aflau civilii naviga din satul Pervomaivka, din regiunea ocupată Herson, când a fost atacată la aproximativ 70 de metri de țărm, relatează BBC.
În barcă se aflau 14 persoane, potrivit unui oficial guvernamental din orașul Krîvîi Rih.
Doi bărbați și o femeie au fost uciși pe loc, în timp ce un copil de 13 ani a murit mai târziu. Șapte persoane au fost spitalizate și două au fost date dispărute, a mai spus oficialul. Nu este clar dacă a 14-a persoană din barcă a fost rănită, este dispărută sau nevătămată.
BBC precizează că nu a putut verifica informațiile în mod independent.
Oraș-port din sudul Ucrainei, aflat aproape de peninsula Crimeea, Herson a fost capturat de forțele ruse în a opta zi a invaziei în Ucraina.
Australia trimite vehicule blindate în Ucraina
Australia a trimis în Ucraina primele trei din cele 20 de camioane militare blindate pe care le oferă în urma unei cereri făcute săptămâna trecută de președintele Volodimir Zelenski, relatează BBC.
Vehiculele puternic fortificate Bushmaster vor fi folosite pentru a transporta soldați și civili în zona de război, nu și pentru acțiuni ofensive.
Australia și-a luat angajamentul să ofere Ucrainei ajutoare militare și umanitare de peste 190 de milioane de dolari. De asemenea, de la începutul războiului, Canberra a instituit mai multe sancțiuni la adresa Moscovei.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a afirmat că democrațiile liberale trebuie să se unească pentru a apăra libertatea și „dreptul de a trăi liber de constrângeri, intimidare și de pumnul brutal al forței” și l-a numit pe Volodimir Zelenski un „leu al democrației”.
OMS: Peste 100 de atacuri asupra serviciilor medicale, confirmate în Ucraina
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că de la începutul războiului și până acum a confirmat peste 100 de atacuri care au vizat serviciile de sănătate din Ucraina, potrivit The Guardian.
”Până acum, OMS a verificat 103 incidente care implică atacuri asupra unităților de asistență medicală, cu 73 de persoane ucise și 51 rănite, inclusiv lucrători din domeniul sănătății și pacienți”, a declarat șeful organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă, catalogând aceste date drept „o piatră de hotar sumbră”.
Dintre atacurile confirmate, 89 au afectat instituțiile sanitare, iar majoritatea celorlalte au afectat serviciile de transport, inclusiv ambulanțele.
„Suntem revoltați că atacurile asupra serviciilor de sănătate continuă”, a spus directorul OMS, adăugând că acestea reprezintă „o încălcare a dreptului internațional umanitar”.
More than 100 attacks on health care in #Ukraine verified by WHO since the start of the war on 24 February.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 7, 2022
The attacks so far have claimed 73 lives and injured 51.
Health workers, health facilities are #NotATarget
La rândul său, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat într-o conferință din Liov, că deși serviciile de asistență medicală au ajuns în multe dintre regiunile afectate de război din Ucraina, există încă zone inaccesibile.
”Cred că suntem cu toții de acord că o prioritate cu siguranță ar fi Mariupol”, le-a spus Kluge jurnaliștilor.
Oficialul OMS a mai precizat că organizația „a livrat peste 185 de tone de consumabile medicale în zonele cele mai afectate ale țării, care au ajuns la jumătate de milion de oameni”.
Totodată, „50% din farmaciile din Ucraina ar fi închise și 1.000 de unități sanitare se află în apropierea zonelor de conflict sau a zonelor de control”, a mai spus Kluge.
Zelenski: Rusia este ”cea mai mare amenințare de pe planetă la adresa libertății”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a lăudat pe ucraineni pentru curajul lor, despre care a spus că ar trebui răspândit în toată lumea. În cel mai recent mesaj adresat țării sale, liderul de la Kiev a cerut din nou arme pentru Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia, despre care a afirmat că reprezintă ”cea mai mare amenințare de pe planetă la adresa libertății, la securitatea umană”, relatează BBC.
”Curajul este marca noastră”, a spus Zelenski.
Și a continuat: ”Dacă toată lumea ar avea cel puțin 10% din curajul pe care îl avem noi, ucrainenii, nu ar exista niciun pericol pentru dreptul internațional. Nu ar fi niciun pericol pentru libertatea națiunilor. Vom răspândi curajul nostru”.
Liderul ucrainean a solicitat din nou ca lumea să impună sancțiuni mai îndrăznețe la adresa Rusiei, precizând că „cea mai puternică sancțiune (…) dintre toate” ar fi trimiterea mai multor transporturi de arme care să fie folosite în luptele cu trupele Moscovei.
În ceea ce privește faptul că Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Volodimir Zelenski a afirmat că țara condusă de Vladimir Putin ”nu are nimic de-a face de mult timp cu conceptul drepturilor omului”.
”Poate că într-o zi acest lucru se va schimba. Dar până acum statul rus și armata rusă sunt cea mai mare amenințare de pe planetă la adresa libertății, la securitatea umană, la conceptul drepturilor omului ca atare”, a mai spus Zelenski.
Mai multe informații: Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Ce state s-au opus excluderii
Șeful Pentagonului: Vladimir Putin a renunțat la cucerirea Kievului
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, crede că președintele rus, Vladimir Putin, a renunțat la cucerirea Kievului după ce forțele sale s-au lovit de rezistența armatei ucrainene și s-au retras în cele din urmă, relatează The Guardian.
„Putin a crezut că poate prelua foarte rapid controlul asupra Ucrainei, că poate cuceri repede capitala. S-a înșelat. Cred că Putin a renunțat la eforturile sale de a captura capitala și acum este concentrat pe sudul și estul țării”, a spus șeful Pentagonului joi, 7 aprilie, în timpul unei audieri în Congresul SUA.
Anterior, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Putin „și-a atins exact zero dintre obiectivele sale în interiorul Ucrainei. Nu a preluat Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a distrus Ucraina ca stat național”.
Zelenski: Situația din Borodianka este ”mult mai rea” decât la Bucha
Distrugerea orașului Borodianka, de lângă Kiev, este „mult mai îngrozitoare” decât ce a fost descoperit în Bucha, spune președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cel mai nou mesaj adresat cetățenilor, potrivt BBC și The Guardian.
„Lucrările de demontare a resturilor din Borodinanka au început. Acolo este mult mai rău. Sunt și mai multe victime ale ocupanților ruși”, a declarat Zelenski.
Anterior, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, anunțase că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri în ruină din Borodianka.
„Borodianka este cel mai rău în ceea ce privește distrugerile și în ceea ce privește incertitudinea cu privire la numărul victimelor”, a spus Venediktova, fără să precizeze care ar fi cauza morții acelor persoane.
Procurorul general afirmase marți că numărul victimelor din Borodianka va fi mai mare decât oriunde altundeva, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Borodianka se află la aproximativ 25 km de Bucha. În ambele orașe, care sunt suburbii ale capitalei ucrainene, au avut loc lupte grele pentru cucerirea Kievului.
După retragerea forțelor ruse, în urmă cu o săptămână, trupele ucrainene revenite în Bucha au descoperit o groapă comună și zeci de civili uciși care zăceau pe străzi.
Oficialii ucraineni cred că peste 300 de oameni au fost uciși de forțele ruse în Bucha, iar aproximativ 50 dintre ei au fost executați.
Moscova a negat că ar fi vizat civili și spune că imaginile cu cadavrele din Bucha au fost fabricate de Kiev pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și pentru a deraia negocierile de pace.
4.676 de civili au fost evacuați joi prin coridoarele umanitare
Joi, 4.676 de persoane au putut părăsi în siguranță, prin coridoarele de evacuare, zonele în care se duc lupte, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, într-o postare pe Facebook, potrivit CNN.
Aceasta a spus că 3.256 de oameni au reușit să plece din Mariupol și Berdiansk. Dintre aceștia, 1.205 sunt din Mariupol și 2.050 sunt din orașele Polohy, Vasylivka, Berdiansk și Melitopol, din regiunea Zaporojie.
O coloană de nouă autobuze se îndreaptă spre Melitopol pentru a ajuta la evacuare și pentru a oferi asistență umanitară. De asemenea, pe drumul de întoarcere spre Zaporojie, acestea vor prelua oamenii care vor dori să plece.
Două autobuze au ajuns joi în orașul Tomak și se vor îndrepta vineri spre Zaporojie. Tot vineri, vor fi trimise autobuze din Zaporojie pentru a evacua oamenii din Berdiansk, a mai spus Vereșciuk.
Vicepremierul a adăugat că joi au fost evacuate 1.420 de persoane din orașele Lisichansk, Sievierodonețk, Rubijne și Kreminna, din regiunea Luhansk.
Războiul din Ucraina „va fi unul de durată”, avertizează cel mai important general american
Șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, a transmis joi, în cadrul unei audieri în Congres, mai multe avertismente sumbre pentru milioanele de oameni care speră cu disperare ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă și să oprească atacul asupra Ucrainei, scrie The Guardian.
„În mod ideal, Putin decide să înceteze focul, își oprește agresiunea și are loc un fel de intervenție diplomatică, dar în prezent această opțiune nu pare să se afle într-un orizont apropiat. Va fi un drum lung”, a declarat Milley la Washington, în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA.
Ținând cont de faptul că liderii regionali din Ucraina îi imploră pe locuitorii rămași în regiunea Donbas din estul Ucrainei să plece în timp ce au „ultima șansă” înainte de reluarea ofensivei trupelor ruse, Milley a confirmat și el această ipoteză.
„Urmează o bătălie importantă în sud-est, în jurul regiunii Donbas, unde rușii intenționează să adune forțe și să-și continue asaltul”, a declarat el în fața comisiei.
SUA și NATO nu au fost de acord să furnizeze avioane de luptă Ucrainei sau alte tipuri de armament greu și nici nu au intervenit pentru a stabili o zonă de interdicție aeriană deasupra țării, din cauza riscului că, în această situație, Occidentul ar putea fi atras într-un război direct cu Rusia.
Milley a precizat, totuși, că Statele Unite și aliații lor au livrat Ucrainei aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene și 60.000 de sisteme antitanc. Acest lucru a ajutat Ucraina să împiedice forțele lui Putin să obțină superioritate aeriană, în ciuda bombardamentelor devastatoare ale Rusiei asupra unor părți ale țării.
UE aprobă oficial al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a aprobat joi a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, a anunțat președinția franceză a Consiliului Europei, potrivit CNN.
Noile măsuri includ interzicerea importurilor de cărbune din Rusia, precum și un embargo asupra exporturilor de arme către Moscova.
Pachetul include, de asemenea, închiderea porturilor UE pentru navele rusești și interzicerea exporturilor de produse de înaltă tehnologie către Moscova.
Textul legal care include numele „oligarhilor, actorilor propagandei ruse, membrilor aparatului de securitate și militar și entităților din sectorul industrial și tehnologic” va fi publicat oficial vineri.
Reacția Kremlinului după suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Moscova consideră că decizia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite (ONU), luată joi, a fost ”ilegală” şi ”motivată politic”, relatează news.ro, care preia BBC.
Rusia regretă decizia luată de Adunarea Generală a ONU şi va continua să îşi apere interesele ”folosind toate mijloacele legale posibile”, declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat Sky News.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat în favoarea suspendării Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, în cadrul unei reuniuni desfăşurate joi. 93 de state au votat în favoare excluderii Moscovei din Consiliu, 24 împotrivă, iar 58 s-au abţinut.
Adunarea Generală a mai suspendat, în trecut, o singură ţară din Consiliul pentru Drepturile Omului. În martie 2011, Libia a fost suspendată în unanimitate din cauza violenţelor provocate de către forţele loiale liderului libanez de la acea vreme, Muammar Gaddafi, împotriva protestatarilor.
Oficial ucrainean: „Ultima şansă de a fugi din Donbas”
Un oficial ucrainean îi avertizează pe locuitorii din estul țării că au o „ultimă șansă” de a fugi înainte de o ofensivă rusă majoră așteptată în regiunea Donbas, scrie AFP, potrivit The Guardian.
„Aceste câteva zile ar putea fi ultima șansă de a pleca. Rusia încearcă să taie toate căile posibile de a evacua oamenii”, a declarat Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, parte a Donbasului, unde orașul Severodonetsk este supus unui tir susținut de artilerie și rachete.
Trenurile care urmau să evacueze locuitorii sunt oprite, după loviturile ruşilor pe singura linie aflată încă sub controlul Kievului, a declarat șeful operatorului feroviar ucrainean, Oleksandr Kamichin.
„Așteptăm sfârșitul bombardamentelor pentru a clarifica situația. Pasagerii din aceste trenuri au fost mutați în gară”, a mai spus el.
Bombardamente în Harkov: Cel puţin o persoană a murit şi 14 sunt rănite
Cel puțin o persoană a fost ucisă și 14 rănite în bombardamentele asupra orașului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, în cursul zilei de astăzi, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov, relatează Reuters, preluat de The Guardian.
Oficialul i-a acuzat pe ruşi că au bombardat infrastructura civilă.
Anterior, armata ucraineană a declarat că trupele ruse au bombardat orașul cu obuze și rachete. Rusia neagă că ar fi vizat civili.
Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării declarase că Rusia a folosit rachete pentru a distruge patru instalații de depozitare a combustibilului din orașele ucrainene Mikolaiv, Harkov, Zaporojie și Chuchiv.
Trupele ruse, interceptate când discută despre uciderea civililor din Bucha
Serviciul german de informații externe (BND) a obținut noi detalii asupra atrocităților comise de forțele militare ruse în orașul Bucha, lângă capitala ucraineană Kiev.
BND a interceptat conversațiile armatei ruse în care s-a discutat despre asasinarea civililor din Bucha, iar unele discuții par să facă referire directă la cadavrele descoperite la Bucha după eliberarea de sub controlul forțelor ruse, arată Der Spiegel.
Într-una din convorbirele interceptate, un soldat i-a spus altuia că tocmai a împușcat o persoană aflată pe o bicicletă. Aceasta corespunde cu fotografia cadavrului întins lângă o bicicletă care a fost distribuită în întreaga lume. Într-o altă conversație interceptată, un bărbat spune: „Mai întâi interoghezi soldați, apoi îi împuști”.
Mai multe informații: Der Spiegel: trupele ruse, interceptate când discută despre uciderea civililor din Bucha. Un soldat a vorbit despre execuția unui biciclist
26 de cadavre, găsite sub două clădiri în ruină în Borodianka
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri în ruină în orașul Borodianka, la aproximativ 23 km vest de Bucha, relatează Reuters, conform The Guardian.
Ea nu a precizat dacă autoritățile au stabilit cauza morții, dar a acuzat trupele ruse că au efectuat atacuri aeriene asupra orașului, care este cercetat de autoritățile ucrainene după ce militarii ruşi s-au retras.
„Borodianka este cel mai rău în ceea ce privește distrugerile și în ceea ce privește incertitudinea cu privire la numărul victimelor”, a precizat Irina Venediktova.
Marți, Venediktova a declarat că numărul victimelor din Borodianka ar fi mai mare decât în orice alt loc, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Ucraina a primit zeci de mii de rachete antitanc şi antiaeriene
Ucraina a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat joi şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, informează Agerpres, care preia Reuters.
Sistemele antiaeriene portabile au permis armatei ucrainene să împiedice Rusia să obţină superioritatea aeriană care ar fi ajutat mult trupele ruse în invazia declanşată pe 24 februarie, a remarcat generalul american la o audiere în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA.
El a mai apreciat că Ucraina foloseşte eficient minele terestre în confruntările cu Rusia, forţând astfel unităţile de tancuri şi blindate ruse să pătrundă în zone unde sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc moderne furnizate Ucrainei de statele occidentale. „Acesta este unul din motivele pentru care vedeţi coloană după coloană de vehicule ruse care sunt distruse”, a explicat responsabilul Pentagonului.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut mai devreme la o reuniune a NATO desfăşurată la Bruxelles şi mai mult arme occidentale, insistând că Ucraina are nevoie de acestea pentru a face faţă unei ofensive majore a trupelor ruse aşteptată în Donbas, regiune pe care Moscova se concentrează acum după ce şi-a retras trupele din nordul Ucrainei.
Potrivit estimărilor Kievului, care nu pot fi verificate de surse independente, de la începutul invaziei Rusia a pierdut în Ucraina circa 18.900 de militari (morţi, răniţi şi prizonieri), 698 de tancuri, 1.891 de vehicule blindate, 198 de lansatoare de rachete, 159 de avioane, 135 de elicoptere şi 111 drone.
Kremlinul recunoaşte „pierderi semnificative de trupe”
Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, transmite BBC.
Peskov a fost întrebat la Sky News dacă războiul a fost o „umilință”, având în vedere că Rusia s-a retras din capitală, a pierdut mii de soldați și că președintele Zelenski este încă la putere. El a spus că aceasta a fost o „înțelegere greșită” a ceea ce s-a întâmplat.
Întrebat din nou dacă Rusia a pierdut mii de soldați, el a spus: „Da, avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”.
„We have significant losses of troops”.
— Sky News (@SkyNews) April 7, 2022
Vladimir Putin’s press secretary Dmitry Peskov says it’s a „huge tragedy to us” to have lost Russian troops during the war in Ukraine.https://t.co/X3flQUBL0r
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/PGHoFvdewb
La sfârşitul lunii martie, Rusia a declarat că 1.351 de soldați au fost uciși. Pe de altă parte, un oficial nato citat de presă americană estimează pierderile Rusiei la 7.000 – 15.000.
El a adăugat că retragerea din regiunea Kiev și din orașul Cernihiv din nordul țării a fost un „act de bunăvoință” pentru a „ridica tensiunea” în timpul negocierilor de pace.
Peskov a repetat motivele Rusiei pentru declanşarea războiului în Ucraina, numit „operațiune militară specială”, spunând că Ucraina a devenit „antirusească” și că Rusia este „foarte nervoasă”, deoarece NATO „a început să se apropie de granițele noastre”.
Trei trenuri de evacuare, blocate după un atac aerian al ruşilor
Trei trenuri care urmau să evacueze ucraineni din regiunea Doneţk au fost blocate, după o lovitură aeriană rusă asupra căii ferate din apropierea stației Barvinkove din regiunea Donețk. Mii de pasageri care ar fi trebuit să fie evacuați cu aceste trenuri au fost plasați în stație, potrivit The Guardian, care preia Hromadske.
Russia carried an airstrike on the railway near Barvinkove station (Donetsk Oblast). Three evacuation trains remained blocked, their passengers were placed at the station. This is the only evacuation route controlled by Ukraine from Slovyansk, Kramatorsk and Lyman
— Hromadske Int. (@Hromadske) April 7, 2022
„Atacul aerian al Rusiei distruge singura cale ferată din Sloviansk și Kramatorsk. 3 trenuri de evacuare sunt blocate. De ce să prindem în capcană oameni nevinovați”, a transmis deputatul ucrainean Lesia Vasylenko.
#Russia air strike destroys only railway out of Sloviansk and Kramatorsk. 3 evacuation trains are blocked. Why trap innocent people?
— Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) April 7, 2022