Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 443.
Ofițer ucrainean: Forțele Kievului sunt în ofensivă la Bahmut
Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat aproape 50 de lovituri aeriene în ultima zi, în timp ce luptele intense pun presiune asupra pozițiilor avansate rusești la vest de orașul Bahmut, relatează CNN.
Statul Major al armatei a declarat joi că Rusia a efectuat, de asemenea, șase atacuri cu rachete.
Forțele rusești continuă să avanseze în jurul orașului Bahmut și au efectuat o serie de lovituri aeriene în zonă, a declarat armata de la Kiev. Dar forțele ucrainene au exploatat breșe în flancurile rusești la sud și vest de oraș pentru a recuceri o parte din teritoriu, potrivit Statului Major General.
Un ofițer desfășurat în zonă a declarat că Ucraina se află într-o „fază ofensivă activă” în jurul Bahmut, după luni de acțiuni în principal defensive.
„În acest moment, au loc evenimente dinamice atât pe flancul sudic, cât și pe cel nordic al Bahmut, dar nu vom vorbi încă despre rezultat”, a declarat maiorul Maksym Zhorin pe Telegram.
Zelenski se va întâlni sâmbătă cu Papa Francisc
Volodimir Zelenski se va întâlni sâmbătă cu Papa Francisc, au declarat surse diplomatice pentru Reuters, transmite Sky News. Președintele ucrainean urmează să se întâlnească cu liderul religios la Vatican, potrivit sursei citate.
Călătoria planificată, care nu a fost anunțată oficial, are loc la doar două săptămâni după ce Papa a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Cei doi lideri au vorbit la telefon în mai multe rânduri de la începerea războiului, declanşat de Rusia, prima dată la mai puțin de 48 de ore de la debutul invaziei.
În timpul acelei convorbiri, papa și-ar fi exprimat durerea și solidaritatea cu țara.
Un oficial rus neagă doborârea unei rachete hipersonice Kinjal în Ucraina
Ministerul Apărării din Rusia a negat joi doborârea unei rachete hipersonice Kinjal, anunţată la începutul lunii mai, în Ucraina, şi a subliniat că sistemele antirachetă occidentale nu sunt capabile să oprească acest tip de proiectil, transmite EFE, preluată de Agerpres.
Un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării a declarat pentru mai multe instituţii media ruseşti că ştirea doborârii unei Kinjal de către Ucraina a fost o „minciună” şi o „încercare de a prezenta dorinţele drept o realitate”.
„Problema este că viteza unei rachete Kinjal depăşeşte limitele sistemelor antirachetă furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot”, a afirmat acesta.
Potrivit reprezentantului militar, „racheta Kinjal efectuează o manevră antirachetă pe ultima parte a zborului său care include o apropiere practic verticală de ţintă, ceea ce exclude interceptarea de către sistemele de rachete antiaeriene”.
„Nu este prima dată când pretind că ne-au interceptat rachetele. Numărul de interceptări este de două sau trei ori mai mare decât lansările noastre”, a spus el.
Reprezentantul Ministerului rus al Apărării s-a referit la necesitatea părţii ucrainene de „a justifica folosirea excesivă a rachetelor sistemelor occidentale de apărare antiaeriană” şi de a obţine o cantitate mai mare din acestea.
Anterior, comandantul forţelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a afirmat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă rusească Kinjal, pe 4 mai, cu sistemul american Patriot, o informaţie confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick S.Ryder.
Prigojin susţine că zone din jurul Bahmutului sunt recuperate de ucraineni
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a plâns din nou că zonele capturate de luptătorii săi în jurul orașului Bahmut din estul țării, cu prețul unor pierderi grele, sunt acum pierdute în favoarea ucrainenilor, notează CNN.
„Situația de pe flancurile vestice se dezvoltă conform celui mai rău dintre scenariile prevăzute. Acele teritorii care au fost eliberate cu sângele și cu viețile camarazilor noștri în fiecare zi progresând cu zeci sau sute de metri pe parcursul mai multor luni, astăzi sunt abandonate aproape fără luptă de către cei care ar trebui să ne țină flancurile”, a declarat Prigojin joi, într-un mesaj pe Telegram.
Pe de altă parte, un comandant de batalion ucrainean din zonă a declarat pentru CNN că forțele regulate rusești sunt cele care opun cea mai mare rezistență, în timp ce unitățile Wagner au fost primele care au fugit.
Comandant ucrainean: Luptătorii Wagner „au fugit” primii din Bahmut
Comandantul ucrainean al unui batalion implicat în luptele de lângă Bahmut din această săptămână a declarat pentru CNN că primii ruși care au abandonat zona au fost luptătorii Wagner, contrazicând afirmațiile șefului grupului de mercenari potrivit cărora trupele ruse au fugit inițial de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei.
Comandantul primului batalion al Brigăzii a 3-a de asalt a declarat unei echipe CNN din estul Ucrainei că, în timp ce unitățile Wagner și-au părăsit postul la sud-vest de orașul Bahmut, trupele Brigăzii a 72-a a armatei ruse au rămas și au luptat.
Practic, acesta contrazice afirmaţiile șefului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acuzat Brigada 72 că și-a abandonat pozițiile.
Potrivit acestuia, soldații ruși au capitulat doar după ce au fost înconjurați. „Am petrecut două ore încercând să îi convingem să se predea”.
El a spus că Prigojin a vrut să dea vina pe armata rusă pentru eșec, dar aceștia au fost soldați buni și au luptat din greu. Prigojin este un mincinos, a adăugat el.
Acesta a mai spus că aproximativ 300 de soldați ruși au fost uciși, însă este posibil să fi fost mai mulți.
Liderul Wagner afirmase că „una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre, abandonându-și pozițiile. Au fugit cu toții și au lăsat descoperit un front de aproape 2 kilometri lățime și 500 de metri adâncime”.
Polonia a dat Ucrainei cele mai multe tancuri
Polonia a oferit Ucrainei cele mai multe tancuri de până acum, donând 325 de tancuri pentru a ajuta țara în lupta împotriva Rusiei, a declarat reprezentanța permanentă a Poloniei pe lângă UE.
În total, 575 de tancuri au fost livrate Kievului de la începutul războiului.
Franța a donat 85, Germania a trimis 80, iar SUA a dat 76, a adăugat aceasta.
Comandant ucrainean: Gruparea Wagner nu rămâne fără muniții – atacurile lor sunt în creștere
Luptătorii Wagner și-au intensificat atacurile cu obuze și artilerie în ultimele zile și nu se confruntă cu o lipsă de muniții, a declarat un comandant al brigăzii ucrainene din Bahmut, transmite Sky News.
De săptămâni întregi, șeful grupului mercenar Wagner, Evgheni Prigojin, se plânge că armata rusă a privat forțele sale de muniție suficientă pentru a cuceri zona.
Potrivit colonelului ucrainean Roman Hryshchenko, comandantul Brigăzii 127 de apărare teritorială a Ucrainei, forțele Wagner nu au înregistrat „un deficit de muniție”.
„În ultimele zile, intensitatea bombardamentelor și a artileriei cu rachete a crescut”, a declarat Hryshchenko.
Acesta a mai spus că forțele ruse au efectuat atacuri constante în oraș, dar trupele ucrainene le-au respins.
„Situația este dificilă. Inamicul aruncă o mare parte din forțele sale asupra noastră”, a adăugat el.
El și restul brigăzii sale au locuit în ruinele din Bakhmut timp de aproape două luni, a spus el.
Cel puţin 6 persoane au fost rănite, după ce forţele ruse au bombardat regiunea Donețk
Forțele ruse au bombardat Torețk la 11 mai, rănind cel puțin șase persoane, a scris șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit lui Yermak, o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială din oraș, care se află chiar lângă linia frontului de când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în 2014.
Medicii acordă asistență celor șase persoane care au fost rănite, a adăugat Yermak.
Regiunea Donețk este locul în care au loc cele mai crâncene lupte din timpul războiului între forțele ucrainene și cele rusești, în condițiile în care Rusia încearcă să ocupe întregul Donbas, alcătuit din regiunile Donețk și Luhansk.
Japonia promite un miliard de dolari pentru vecinii Ucrainei să primească refugiați
Japonia va oferi un miliard de dolari pentru a-i ajuta pe vecinii Ucrainei să primească refugiați din țara afectată de război, a anunțat joi ministrul japonez de finanțe, informează CNN.
„Pe lângă confirmarea rezultatelor ajutoarelor noastre financiare [acordate Ucrainei] de până acum, am dori să discutăm și despre cum să ne consolidăm cooperarea cu instituțiile financiare internaționale și să ajutăm țările vecine Ucrainei, inclusiv în preluarea refugiaților ucraineni”, a declarat ministrul japonez de finanțe Shunichi Suzuki, potrivit televiziunii publice japoneze NHK.
Suzuki a vorbit la reuniunea miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale din cadrul G7 de la Niigata.
„Aș dori să obținem rezultate concrete și să le aducem mai departe la summitul de la Hiroshima”, a spus Suzuki.
Reacţia preşedintelui sud-african, după ce ambasadorul SUA a declarat că o navă rusă a încărcat arme şi muniţii din Africa de Sud
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că guvernul său analizează informaţiile de presă potrivit cărora Africa de Sud ar fi furnizat arme Rusiei, atunci când a fost întrebat de un lider al opoziției în parlament despre acest subiect, relatează The Guardian.
Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat joi presei sud-africane, în cadrul unui briefing, că Washingtonul crede că o navă rusă a încărcat arme și muniții din Africa de Sud în decembrie.
„Chestiunea este analizată și în timp vom putea vorbi despre ea”, a declarat Ramaphosa în fața parlamentarilor.
Brigety a declarat că oficialii americani au avut îngrijorări cu privire la neutralitatea declarată a Africii de Sud în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina.
„Printre lucrurile pe care le-am observat se numără andocarea cargoului rusesc Lady R în Simons Town între 6 decembrie și 8 decembrie 2022, despre care suntem siguri că a încărcat arme, muniții… în timp ce se întorcea în Rusia”, a spus Brigety în cadrul briefingului, potrivit unei înregistrări analizate de Reuters.
Regiunea Zaporojie, bombardată de ruşi
Oficialul ucrainean care conduce administrația militară regională din Zaporojie, Iurii Malashko, a declarat joi că armata rusă a bombardat mai multe orașe și sate din regiune, rănind civili și avariind mai multe proprietăți, informează CNN.
„După 70 de atacuri, au fost înregistrate zeci de distrugeri în 20 de așezări”, a declarat Malashko pe Telegram.
Malashko a precizat că în satul Malokaterynivka, opt persoane au fost rănite de obuze cu dispersie. Trei dintre ele erau lucrători de ambulanță care s-au deplasat la fața locului, a spus el. De asemenea, au existat pagube în localitățile Huliaipole, Orikhiv și Stepnohirsk.
Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a emis joi o declarație în care susține că apărarea aeriană rusă și echipajele de artilerie Akatsiya au distrus punctul de desfășurare temporară al Ucrainei din apropierea Huliaipole. Ministerul a susținut că a fost distrus un depozit de muniții al Brigăzii 102 de artilerie ucrainene.
„În direcțiile Donețk Sud și Zaporojie, atacurile, lansate de aviația și artileria Grupului de Forțe Vostok, au dus la neutralizarea unităților inamice din apropierea localităților Vuhledar și Prechistivka (Republica Populară Donețk), Malinivka, Huliapole, Novodanilivka și Kamianske (regiunea Zaporojie)”, a susținut ministerul.
Un blogger militar rus a declarat că în regiunea Herson forțele aeriene ruse au folosit bombe puternice FAB-500 pentru a ataca depozite ucrainene. CNN precizează că nu poate verifica independent această afirmație.
Prigojin spune că declarațiile lui Zelenski despre contraofensiva ucraineană sunt un „șiretlic” și că aceasta este deja în desfășurare
Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, califică drept un „șiretlic” declarațiile lui Volodimir Zelenski, potrivit cărora Ucraina mai are nevoie de timp înainte de a lansa așteptata contraofensivă de primăvară. „Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”, a spus Prigojin, relatază Agerpres, care citează agențiile Reuters și EFE.
Liderul Wagner spune că trupele ucrainene au început o contraofensivă în orașul Bahmut. „Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”, a declarat Evgheni Prigoijin, pe Telegram, răspunzând unei întrebări adresate de presa rusă. Armata Ucrainei „atacă pe flancuri pe frontul de la Artemovsk (numele rusesc al oraşului Bahmut) şi, din nefericire, în unele locuri cu succes.
Cum am spus de multe ori, planul armatei ucrainene este deja în desfăşurare, noi îi zdrobim, ei la rândul lor ne zdrobesc pe noi”, a adăugat Prigojin. Totodată, șeful Wagner a afirmat că după Bahmut, armata ucraineană vrea să atace „Briansk, Belgorod, intrând pe teritoriul rus, şi Zaporojie”. Evgheni Prigojin a mai spus că gruparea Wagner „va continua să-şi îndeplinească misiunile de luptă, în pofida deficitului oribil de muniţii şi a încălcării tuturor promisiunilor de către Ministerul Apărării” din Rusia.
Mai multe detalii: Prigojin spune că declarațiile lui Zelenski despre contraofensiva ucraineană sunt un „șiretlic” și că aceasta este deja în desfășurare
Britanicii anunță că vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow
Marea Britanie a confirmat că furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut pentru lupta împotriva forțelor ruse, relatează BBC. Racheta de croazieră Storm Shadow are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.
Anunțul a fost făcut în Camera Comunelor de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Decizia vine în urma cererilor repetate din partea Ucrainei pentru mai multe arme din Occident.
„Armele vor oferi Ucrainei noi capacități în timp ce pregătește o contraofensivă care să respingă forțele ruse de pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a subliniat Wallace.
Rachetele Storm Shadow, operate de forțele aeriene britanice și franceze, folosite în Golf, Irak și Libia, au raza de acțiune mai mare, astfel încât piloții ucraineni vor putea sta mai departe de linia frontului.
Citește mai multe Britanicii anunță că vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow
„Contraatacuri eficiente” sunt în desfășurare în Bahmut, spune comandantul militar ucrainean
Forțele ucrainene au anunțat că desfășoară „contraatacuri eficiente” în zona Bahmut. Precizările lor confirmă cele spune anterior de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, care a precizat Kievul a cucerit un teritoriu important în oraș după ce liniile au fost abandonate de o brigadă rusă.
Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Sirski, a confirmat într-o postare pe Telegram că forțele ucrainene au făcut câștiguri semnificative în zonă.
„Datorită apărării noastre bine gândite în sectorul Bahmut, obținem rezultate din acțiunile eficiente ale unităților noastre. În special, desfășurăm contraatacuri eficiente. În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut rezista atacului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la 2 kilometri”, a precizat Sirski.
În comentariile făcute marți, Prigojin a spus că „una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre, abandonându-și pozițiile. Toți au fugit și [au pus] la dispoziție un front de aproape 2 kilometri lățime și 500 de metri adâncime.”
Contraofensiva nu poate fi îndreptată către centrala Zaporojie, spune șeful agenției nuclare a Ucrainei
Șeful agenției ucrainene pentru energie nucleară Energoatom, Petro Kotin, a precizat că armata țării sale înțelege că va trebui să ocolească centrala nucleară Zaporojie atunci când va lansa mult așteptata sa contraofensivă, pentru a evita avarierea ei.
„Există responsabilitatea pe care o au de a păstra integritatea, chiar dacă este ocupată de ruși”, a spus el pentru CNN, în timpul unui interviu la Kiev. „Acest lucru este pe deplin înțeles de toată lumea, de armata noastră.”
Kotin a explicat că Ucraina ar putea elibera centrala nucleară fără a folosi forța, pur și simplu prin întreruperea liniilor de alimentare.
„Nu este necesar [să folosești forța]. Ceea ce este necesar este să se taie legătura dintre CNE Zaporojie și Crimeea. Ceea ce trebuie făcut este doar să fie luat din nou Melitopolul și apoi această comunicare între ruși și lanțul de aprovizionare și liniile de aprovizionare de unde pot ieși efectiv”, a spus el.
„Vor fi înconjurați de forțele ucrainene și singurul drum de ieșire în Crimeea va fi capturat de noi. Asta înseamnă că vor avea doar două opțiuni, fie să se predea, fie să iasă de acolo”, a adăugat el.
Kotin a continuat spunând că forțele ruse au evacuat oameni din orașul apropiat Enerhodar în ultimele zece zile, adăugând că ar putea evacua și o parte din personalul din fabrică.
Ucraina spune că jafurile rusești au crescut în regiunile ocupate
Într-o declarație publicată joi dimineață, Hanna Maliar a spus că trupele ruse au folosit „presupusa necesitate de a asigura evacuarea populației” în regiunea de sud Zaporijie ca „pretext” pentru a confisca vehicule și alte bunuri private.
„În special, în așezările Tokmak, Polohi, Kamianka, Rozivka, Mikhailivka, Molochansk, Enerhodar, Chernihivka pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Zaporizhzhia, ocupanții ruși, sub masca așa-numitelor măsuri de evacuare, au furat proprietățile întreprinderilor locale și cetățenilor”, a spus Maliar.
„În Enerhodar, noaptea, aproximativ 20 de vehicule au fost furate de pe teritoriul întreprinderii private Elektropivdenmontazh-10 și un depozit a fost jefuit.”
Maliar a adăugat că trupele ruse „vor folosi o altă navă de marfă care a sosit în portul Berdiansk pe 7 mai pentru a muta bunurile furate pe teritoriul Crimeei ocupate temporar”.
O femeie a fost ucisă de atacurile rusești asupra Sloviansk
Forțele ruse au lovit orașul Sloviansk din regiunea Donețk cu o rachetă S-300 în dimineața zilei de 11 mai, a anunțat primarul Vadim Liah.
Atacul a ucis o femeie și a rănit-o pe fiica acesteia, potrivit departamentului regional de poliție. Mai multe case și o mașină au fost, de asemenea, avariate în oraș.
Pe 11 mai, guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a declarat că atacurile rusești au ucis trei civili și au rănit încă doi în regiune în ultimele 24 de ore.
Sloviansk este situat la aproximativ 45 de kilometri nord de orașul aprig contestat Bahmut.
Zelenski: „Avem nevoie de mai mult timp pentru contraofensivă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că țara are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru o contraofensivă mult așteptată de primăvară, într-un interviu acordat, joi, mai multor publicații străine.
„Putem merge înainte și să avem succes. Dar am pierde mulți oameni. Cred că este inacceptabil. Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a declarat Zelenski.
El a spus că armata ucraineană are brigăzi de luptă care sunt pregătite, dar încă lipsesc vehiculele blindate promise de statele partenere.
El a reiterat ideea că Kievul nu va accepta cedarea niciunui teritoriul în schimbul unei rezoluții de pace.„Toată lumea va avea o idee. Ei nu pot face presiuni asupra Ucrainei să predea teritorii. De ce ar trebui vreo țară din lume să-i dea lui Putin teritoriul său?”, a întrebat Zelenski.
El a mai spus că ucrainenii au început să experimenteze efectul penuriei de armament rusesc pe câmpul de luptă, observând că „au încă multe în depozitele lor, dar deja vedem că au redus bombardamentele zilnice în unele zone”.
Depozit de stocare a petrolului din Rusia, lovit de o dronă ucraineană
O dronă ucraineană a atacat un depozit de stocare a petrolului din regiunea rusă Briansk, aflată la granița cu Ucraina, a declarat joi guvernatorul local într-o postare pe canalul său Telegram.
Depozitul era situat în apropiere de orașul Klintsi și aparținea de compania petrolieră rusă Rosneft. În urma atacului, un rezervor de stocare a fost parțial avariat, a precizat guvernatorul Alexander Bogomaz.
Nu au exista victime umane în urma atacului.
Capacitatea rusă de luptă constrânsă în jurul Bahmut, vulnerabilă la atacuri localizate
Atacurile de uzură în zona Bahmut și „problemele omniprezente cu capacitatea de luptă a Rusiei” fac forțele ruse vulnerabile la atacurile ucrainene localizate, relatează Institutul pentru Studierea Războiului în raportul său din 10 mai.
„Angajamentul aparent al comandamentului militar rus pentru elemente ale unei formațiuni care a suferit două înfrângeri succesive pe axa Bahmut alături de elemente Wagner deja uzate oferă probabil forțelor ucrainene oportunități de exploatare cu contraatacuri limitate”, se arată în raport.
În ciuda contraatacurilor, grupul de mercenari Wagner a continuat operațiunile ofensive în zonă. Comunicările recente ale șefului lui Wagner, Eevgeni Prigojin, susțin că grupul său nu a primit muniția solicitată din Rusia, ceea ce probabil limitează capacitatea de luptă.
În același timp, împuterniciții ruși continuă încercările de a consolida controlul în teritoriile ucrainene ocupate. Raportul face referire la „eliminarea rezidenților ucraineni din casele lor din zonele ocupate sub pretextul evacuărilor umanitare”.
Kremlinul afirmă că „operațiunea” din Ucraina este „foarte dificilă”
perațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă”, dar va continua, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru un post de televiziune bosniac, citat de agenția de stat rusă Tass.
El a mai precizat că Rusia a reușit să deterioreze grav puterea militară ucraineană și această muncă va continua.
„Operațiunea militară specială continuă. Aceasta este o operațiune foarte dificilă și, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Peskov.
Ucraina continuă să bombardeze părțile din Donbas ocupate de Rusia, iar Peskov a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul și de a împinge forțele pro-Kiev înapoi.
„Am reușit să lovim destul de mult mașina militară ucraineană”, a spus Peskov, menționând că Rusia a lansat nenumărate lovituri cu rachete împotriva a ceea ce el a spus că sunt ținte militare în toată Ucraina.„Această muncă va continua”, a spus el.
Ucraina acuză Rusia că vizează în principal ținte civile, acuzație negată de Moscova.
Rusia a bombardat 6 comunități din regiunea Sumî
Forțele ruse au vizat comunitățile Velika Pisarivka, Bilopillia, Iunakivka, Khotin, Esman și Novoslobidske, potrivit administrației militare regionale din Sumî.
Oficialii au înregistrat 65 de lovituri de mortariere și artilerie în cele șase comunități.
Bombardarea satului Pavlivka din comunitatea Bilopillia de către Rusia a ucis o persoană și a deteriorat o reședință, un garaj pentru fermă și o linie electrică. În comunitatea Iunakivka, atacurile rusești au afectat o reședință.
Regiunea Sumî este situată la granița de nord-est a Ucrainei cu Rusia. A fost ținta atacurilor zilnice ale Rusiei peste graniță, de când părți din regiune au fost eliberate de sub controlul rusesc la începutul lui aprilie 2022.
Unitățile rusești care și-au abandonat pozițiile din Bahmut au fost deja învinse de două ori
Cea de-a 72-a Brigadă Separată de Puști Motorizate a Federației Ruse, care conține unități care au fost învinse lângă Bahmut de apărătorii ucraineni din Brigada a 3-a Separată de Asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei, A suferit anterior alte două înfrângeri importante în regiunile Harkov și Herson, arată Institutul pentru Studiul Războiului.
„Problemele legate de capacitatea de luptă a armatei ruse, exacerbate de atacurile constante din zona Bahmut, sunt de natură să limiteze semnificativ capacitatea forțelor ruse din zonă de a se apăra împotriva contraatacurilor locale ucrainene”, relatează ISW.
Brigada a fost formată în regiunea Orenburg a Federației Ruse, ca parte a Corpului 3 de Armată, o nouă formație formată în principal din batalioane de voluntari. .
În septembrie 2022, presa a relatat că acest corp era desfășurat în regiunea Harkov și că contraofensiva ucraineană din regiunea Harkiv a distrus în mare parte părțile componente ale corpului. Printre aceștia, notează raportul, a existat probabil cea de-a 72-a brigadă separată de puști motorizate.
ISW a reamintit, de asemenea, că mass-media ucraineană a presupus că, după contraofensiva ucraineană din Harkov, elementele supraviețuitoare ale celei de-a 72-a Brigăzi Separate de Puști Motorizate au fost probabil redistribuite în Mikolaiv, unde au suferit pierderi în timpul contraofensivei de sud a Ucrainei din octombrie 2022.
„Goliat se clatină” – amiral de top al NATO, despre forțele ruse din Ucraina
Alianţa Nord-Atlantică consideră că forţele ruse în Ucraina se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai dificilă, a afirmat miercuri, 10 mai, Rob Bauer, un amiral de top al NATO, conform agenției germane de presă DPA, preluată de Agerpres.
„Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile”, a afirmat Bauer, care este preşedintele Comitetului militar al NATO, într-o reuniune la Bruxelles. „Goliat se clatină. Şi asta pentru că David a demonstrat o imensă rezistență şi iscusinţă tactică susţinute de 50 de naţiuni din întreaga lume”, a mai spus Bauer, într-o aluzie la povestea biblică despre David şi Goliat, în care tânărul păstor David îl ucide cu o praştie pe temutul uriaş Goliat.
Amiralul Bauer a făcut aceste comentarii în deschiderea unei reuniuni a şefilor militari ai Alianţei, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de noile planuri regionale de apărare. Aceste planuri au fost dezvoltate pentru a apăra mai bine teritoriul Alianţei Nord-Atlantice în cazul unui atac din partea Rusiei sau a unor grupări teroriste şi prevăd o creştere a numărului de trupe cu grad ridicat de pregătire.
Mai multe detalii: „Goliat se clatină” – amiral de top al NATO, despre forțele ruse din Ucraina. Capitolul la care crede că Moscova își păstrează superioritatea
Poliția ucraineană a descoperit 385 de cadavre în zonele eliberate din regiunea Donețk
Cadavrele a 385 de civili și militari ucraineni au fost descoperite de la eliberarea unor zone din regiunea Donețk în toamna anului 2022, a anunțat miercuri Poliția Națională din Ucraina, conform The Kyiv Independent.
Conform sursei citate, 309 victime erau civili. Printre cei găsiți se numără 174 de bărbați, 117 femei și șase copii. Până în prezent au fost identificate 282 de persoane, a precizat Poliția Națională.
Forțele de ordine au examinat locurile în care au avut loc atacurile trupele ruse, au intervievat locuitorii din zonă și au căutat rudele victimelor identificate. De asemenea, au identificat martori și au reconstituit evenimentele.
„Scopul anchetatorilor este de a stabili identitatea și soarta fiecărei persoane ucise”, a transmis Poliția Națională.
Ucraina anunţă că luptătorii Wagner s-au retras la Bahmut din cauza lipsei de coordonare cu armata rusă
Luptătorii Wagner au fost retrași în Bahmut din alte zone în care au avut misiuni de luptă, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Ei au fost înlocuiți de trupe regulate ale armatei ruse în acele zone, a precizat ea, conform CNN.
În timp ce situația din jurul Bahmut pare să devină mai fluidă, armata ucraineană nu a pierdut nicio poziție în zonă în ultima zi, a declarat Maliar pe Telegram.
Bloggerii militari ruși au făcut rapoarte similare, dar s-au plâns că există o coordonare redusă între luptătorii wagner și forțele ruse.
Italia cere cetățenilor săi să părăsească Ucraina
Italia le-a cerut miercuri cetățenilor săi aflați încă în Ucraina să părăsească „imediat” țara, înaintea unei anticipate contraofensive ucrainene împotriva forțelor ruse, informează CNN.
„Atacurile cu rachete asupra întregii țări continuă. Toți compatrioții încă prezenți sunt sfătuiți să părăsească imediat Ucraina. Risc de prăbușire a infrastructurii energetice”, a precizat ambasada Italiei la Kiev pe site-ul său.
Președintele ucrainean Zelenski a dat asigurări că o contraofensivă „va avea loc”, dar a ezitat să se pronunțe asupra unei date exacte.
Cehia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă
Cehia ar putea oferi Ucrainei câteva dintre avioanele sale de luptă L-159 pentru a sprijini contraofensiva planificată de aceasta, a declarat președintele Petr Pavel, conform Sky News.
„Merită să ne gândim dacă am putea furniza Ucrainei avioanele noastre L-159”, a declarat Petr Pavel.
„În calitate de aeronave de sprijin direct de luptă, [avioanele] ar putea, de asemenea, să ajute semnificativ Ucraina în contraofensivă”, a adăugat acesta.
Orice decizie privind livrările militare revine guvernului.
Praga s-a numărat printre cei mai fideli aliați ai Kievului, furnizând o serie de echipamente, de la muniții la tancuri, în valoare de miliarde de dolari.
L-159 este un avion de luptă ușor, fabricat în Cehia, conceput pentru sprijinul aerian al forțelor terestre, pentru recunoaștere și, parțial, și pentru misiuni de luptă aeriană.
Slovacia și Polonia au furnizat Ucrainei avioane de luptă MIG-29 din epoca sovietică în martie.