Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 460
Peste 100 de soldați ruși și mercenari Wagner au dezertat – Statul Major General
Aproximativ 80 de soldați ruși din orașul ocupat Lisichansk, din regiunea Luhansk, precum și aproximativ 30 de mercenari ai Grupului Wagner din apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk au dezertat de pe câmpul de luptă, a informat Statul Major General la 28 mai, potrivit The Kyiv Independent.
Soldații ruși din unitatea Storm-Z „au părăsit în mod voluntar pozițiile de luptă” din Lisichansk care a devenit ultima rezistență ucraineană din regiunea Luhansk în iulie anul trecut. se arată în raport.
Pe 25 mai, alți 20 de soldați ruși, toți foști prizonieri chemați să servească armata în schimbul unei eliberări anticipate, au dezertat, de asemenea, din orașul Svatove din regiunea Luhansk.
Potrivit raportului Statului Major General, aceștia au furat un camion greu Kamaz de producție rusă și „au plecat într-o direcție necunoscută”.
Toate rachetele britanice Storm Shadow și-au lovit țintele rusești – Ministerul ucrainean al Apărării
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a transmis că toate rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow lansate de armata ucraineană până în prezent și-au atins țintele, potrivit The Kyiv Independent.
„Toate au atins ținta în proporție de 100%”, a declarat Reznikov la televiziunea ucraineană la 28 mai.
Rachetele Storm Shadow lansate din aer, dezvoltate în comun de Marea Britanie și Franța și capabile să lovească ținte la o distanță de peste 250 de kilometri, au fost livrate Ucrainei pe 12 mai din Marea Britanie, potrivit CNN.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a calificat ajutorul militar britanic drept „cea mai bună șansă de a se apăra împotriva agresiunii continue a Rusiei”.
„Utilizarea Storm Shadow va permite Ucrainei să respingă forțele rusești cu baza pe teritoriul suveran ucrainean”, a declarat Wallace, potrivit The New York Times.
Mișcarea a fost criticată de autoritățile ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că aceasta va fi întâmpinată cu un „răspuns adecvat” din partea armatei ruse.
Autoritățile din zonele ocupate de ruși continuă presiunile pe populație pentru a accepta pașapoarte rusești
Autoritățile din zonele ocupate de Rusia în Ucraina continuă să constrângă populația locală să accepte pașapoarte rusești, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.
În cea mai recentă actualizare operațională, Statul Major General al Forțelor Armate a declarat că astfel de acțiuni se întâmplă în districtul Nîjni Sirohozî din regiunea sudică Herson.
„În special, ocupanții ruși exercită în mod constant presiuni asupra localnicilor, amenință cu deportarea și confiscarea proprietății”, a precizat acesta.
„Astfel, cetățenii locali cu pașaport ucrainean, permis de conducere și pașaport tehnic pentru un vehicul sunt amenințați cu confiscarea dacă refuză să primească documente de tip rusesc.”
Herson a fost una dintre regiunile pe care Rusia a încercat să le anexeze în septembrie prin organizarea unor referendumuri care au fost condamnate pe scară largă de ONU și de alții ca fiind false.
Într-o actualizare a informațiilor de luna trecută, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia folosește pașapoartele ca „instrument în «rusificarea» zonelor ocupate, așa cum a făcut în Donețk și Luhansk înainte de invazia din februarie 2022″.
Înalt oficial ucrainean, avertizează Iranul că vor exista „consecințe” după atacul cu drone Shahed asupra Kievului
Un înalt oficial guvernamental ucrainean a avertizat Iranul că vor exista „consecințe” după ce capitala Kiev a fost ținta unor drone iraniene Shahed în cursul nopții, scrie The Guardian.
„Teheranul a devenit un aliat cheie al Moscovei în acest război, furnizându-i în mod deliberat arme pentru atacuri asupra orașelor”, a declarat pe Twitter Mihail Podoliak, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei.
„Atacul din această seară asupra Kievului cu 50 de Shaheds de Ziua orașului este o altă confirmare elocventă a acestui adevăr”, a spus consilierul, făcând referire la o sărbătoare anuală care se celebrează în capitală.
„În termeni juridici: Iranul face acest lucru cu intenție directă și realizând consecințele acțiunilor sale. Și cu siguranță vor exista consecințe”.
Podoliak a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va propune guvernului sancțiuni împotriva Iranului pe o perioadă de 50 de ani.
Soldații ucraineni, instruiți de geniștii militari canadieni, în Polonia
Geniștii militari canadieni au instruit soldații ucraineni pentru securizarea terenurilor minate din Ucraina, a raportat Statul Major General al Ucrainei, duminic, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit Statului Major General, cursurile fac parte din misiunea canadiană de instruire UNIFIER.
Operațiunea UNIFIER, misiunea de instruire militară și de consolidare a capacităților forțelor armate canadiene, oferă sprijin soldaților ucraineni de la lansarea sa în 2015. Programul a fost extins recent până la 25 martie 2025.
„În timp ce războiul Rusiei continuă, soldații și civilii ucraineni se confruntă cu o amenințare explozivă pe câmpul de luptă”, a declarat Statul Major General.
La 25 mai, Ministerul canadian al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include muniție și o extindere a programelor sale de pregătire pentru soldații ucraineni.
Zeci de case, unități de învățământ și medicale avariate în Jîtomîr, în urma atacului din cursul nopții
În urma atacului cu drone din noaptea de sâmbătă spre duminică, cel puțin 26 de case, precum și mai multe unități de învățământ și medicale au fost avariate în orașul Jîtomîr, a anunțat consiliul local, potrivit Ukrainska Pravda.
„După avertizarea de raid aerian de astăzi, există pagube în oraș. Mai ales în zonele comune ale clădirilor de apartamente. Ferestrele de deasupra scărilor au explodat”, a precizat Consiliul municipal din Jîtomîr, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Consiliul local a enumerat adresele clădirilor despre care se știe că sunt avariate în acest moment. Lista include 26 de clădiri.
De asemenea, mai multe unități de învățământ și facilități sanitare au fost afectate în urma atacului.
„Instituțiile de învățământ și din domeniul sănătății, deși au ușile și ferestrele distruse, funcționează în mod normal. Doar elevii de la Liceul nr. 25, care urmează temporar cursurile Liceului nr. 33, vor învăța online începând de mâine”, a mai anunțat consiliul municipal.
Duminică dimineață, s-au auzit mai multe explozii în orașul Jîtomîr. Ulterior au apărut informații potrivit cărora, în urma atacului efectuat de ruși cu drone Shahed asupra regiunii cu același nume, a fost lovit un obiectiv de infrastructură.
Șeful cancelariei lui Zelenski: Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate în timpul procesului de aderare la NATO
Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat că Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate în timpul procesului de aderare la NATO, scrie The Guardian.
„Nu vorbim despre articolul 5 (al Tratatului NATO, n.r.) până când nu vom deveni membri ai NATO. Adică, acestea sunt garanții absolut realiste”, a declarat Yermak, pentru site-ul Voice of America (VOA – Vocea Americii).
„În ceea ce privește garanțiile de securitate. Știți că președintele Zelenski a început să vorbească despre această chestiune cu multe luni în urmă, că avem nevoie de garanții de securitate în procesul aderării noastre la NATO. Pentru că principala garanție este aderarea la NATO. NATO este cea mai puternică alianță din lume în prezent. Toată lumea recunoaște acest lucru. Și sunt sigur că așa va fi”, a precizat șeful cancelariei prezidențiale ucrainene.
Articolul 5 al NATO prevede că un atac asupra unei țări membre a Alianței Nord-Atlantlice este perceput ca un atac asupra tuturor statelor membre, ceea ce ar trebui să provoace un răspuns comun.
Lukașenko spune că Putin va da arme nucleare oricărei țări ce se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a afirmat că Moscova va da arme nucleare oricărei țări care se va alătura Uniunii Statale Rusia-Belarus, potrivit presei ruse de stat, scriu The Kyiv Independent și Ukrainka Pravda.
„Este foarte simplu. Țările trebuie să se alăture uniunii dintre Belarus și Rusia și asta este tot: vor exista arme nucleare pentru toți”, a susținut Lukașenko, într-un interviu acordat jurnalistului rus Pavel Zarubin, pe care presa ucraineană îl consideră mai degrabă un „propagandist”.
Potrivit lui Lukașenko, țările apropiate de Moscova, mai ales cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), au o „șansă unică de a se uni”.
Ukrainska Pravda notează că interviul lui Pavel Zarubin cu Lukașenko a fost publicat duminică, 28 mai, deși se pare că a fost înregistrat în timpul Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, care a avut loc la Moscova joi, 25 mai.
Mai multe informații: Lukașenko susține că Moscova va transfera arme nucleare oricărei țări care se va alătura Uniunii Statele Rusia-Belarus
Kuleba: „Aliații europeni sunt în continuare alături de noi în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei”
Ministrul ucrainean de Externe afirmă că aliații europeni ai țării rămân alături de Kiev în ceea ce privește războiul, în contextul în care, potrivit unor relatări, emisarul chinez Li Hui, care a efectuat un turneu în capitalele europene, a îndemnat la acceptarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei ca modalitate de a pune capăt luptelor, relatează CNN.
Interlocutorii occidentali ai diplomatului chinez din timpul recentei sale vizite – care a inclus Kievul, Varșovia, Berlinul, Parisul, Bruxellesul și Moscova – au fost sfătuiți să exercite presiuni asupra Ucrainei și să o forțeze să facă compromisuri în privința cedărilor teritoriale, potrivit The Wall Street Journal.
Dar, într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, Dmytro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a afirmat că partenerii occidentali l-au asigurat că nu au fost luate în considerare astfel de mișcări în discuțiile cu emisarul chinez.
„Mi-am contactat imediat colegii din capitalele pe care Li le-a vizitat și toți mi-au confirmat că nu au existat discuții sau negocieri privind recunoașterea acelor teritorii (pe care Moscova le controlează în prezent în Ucraina) ca fiind ale Rusiei”, a declarat Kuleba.
Mai multe informații: Anunțul lui Dmytro Kuleba despre concesiile teritoriale ale Ucrainei, în urma turneului emisarului Chinei în marile capitale europene
rne.
Armata ucraineană: Atacurile efectuate de forțele ruse în apropiere de Bahmut s-au redus
Atacurile rușilor în apropiere de Bahmut s-au redus ușor, a anunțat duminică Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Guardian.
Serhii Cherevatyi a precizat că în ultimele 24 de ore a avut loc o singură ciocnire militară, conform agenției ucrainene de știri Ukrinform.
„În direcția Bahmut, ocupanții au deschis focul cu diferite arme de 250 de ori. Forțele noastre au lansat, de asemenea, lovituri ca răspuns. Ca urmare, 80 de ocupanți au fost eliminați, 99 au fost răniți, iar un soldat rus a fost luat prizonier. Au fost distruse trei obuziere autopropulsate, un sistem de război electronic și un depozit de muniții”, a declarat reprezentantul grupării estice din cadrul armatei ucrainene.
El a adăugat că, în prezent, trupele grupului de mercenari Wagner sunt înlocuite cu alte unități.
Lukaşenko a fost spitalizat la Moscova, susține un opozant belarus
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost internat într-un spital din Moscova după o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, a scris, într-o postare pe Twitter, opozantul Valeri Ţepkalo, fost ambasador în SUA, relatează publicația Daily Express, citată de news.ro.
„Potrivit unor informaţii preliminare, sub rezerva unor confirmări suplimentare, Lukaşenko a fost transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Central din Moscova, după o întâlnire cu uşile închise cu Putin. În prezent, el se află în continuare sub îngrijire medicală acolo. Specialişti de prim-plan au fost mobilizaţi să se ocupe de starea sa critică”, a scris Ţepkalo.
Informația nu a fost confirmată din alte surse independente.
Mai multe informații: Aleksandr Lukaşenko a fost spitalizat la Moscova, susține opozantul belarus Valeri Ţepkalo
Forțele aeriene ucrainene explică specificul atacului cu drone kamikaze
Forțele ruse controlează dronele kamikaze de fabricație iraniană prin satelit, astfel că aceste aparate încearcă să inducă în eroare sistemul de apărare antiaeriană ucrainean, a explicat colonel Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, care a precizat că, din cauza amenințării atacurilor cu drone Shahed, o alertă de raid aerian poate dura mult timp, scrie Ukrainska Pravda.
O alertă de raid aerian de amploare și de lungă durată a fost emisă pe aproape întreg teritoriul Ucrainei în noaptea de 27 spre 28 mai, din cauza atacului rușilor cu un număr record de drone Shahed. Ihnat a explicat natura înșelătoare a atacului cu drone kamikaze.
„Acestea (dronele de fabircație iraniană Shahed, n.r.) au fost lansate din sud și din nord (de obicei, aceste fronturi sunt folosite de ruși pentru a lansa atacuri cu drone Shahed). Apoi zboară în grupuri, în loturi, spre diferite fronturi. Fiecare dronă are propriul traseu, fiecare UAV (aparat aerian fără pilot, n.r.) are un sistem de navigație GPS și este controlat prin satelit, astfel că poate zbura chiar și în cercuri, iar apoi să lovească la un anumit moment. În acest fel, inamicul încearcă să încurce și să inducă în eroare sistemul nostru de apărare antiaeriană; dronele se folosesc de topografia zonei pentru a dispărea de pe radare”, a explicat conolenul Ihnat, pentru canalul Espreso.tv
„Atât dronele kamikaze, cum ar fi Shahed, cât și rachetele de croazieră sunt concepute pentru a depăși sistemul de apărare antiaeriană, dar, după cum putem vedea, apărarea antiaeriană ucraineană devine din ce în ce mai puternică pe zi ce trece. Ne-am dori să avem mai multe echipamente pentru a obține o rată de succes de 100%. Și poate că avioanele F-16, pe care le așteptăm de atâta timp, pot face față mai bine”, a precizat reprezentantul armatei ucrainene.
Zelenski cere parlamentului ucrainean să impună sancțiuni împotriva Iranului timp de 50 de ani
Președintele Volodimir Zelenski a cerut parlamentului ucrainean să impună sancțiuni suplimentare împotriva Iranului timp de 50 de ani, potrivit proiectului de rezoluție adoptat în urma unei decizii a Consiliului de Securitate Națională și Apărare, relatează The Kyiv Independent.
Proiectul include o interzicere completă a comerțului cu Iranul, a investițiilor și a transferului de tehnologii, precum și oprirea tranzitului iranian pe teritoriul ucrainean și împiedicarea retragerii activelor iraniene din Ucraina.
Parlamentul ucrainean trebuie să aprobe proiectul pentru ca acesta să devină lege. Parlamentul nu a programat încă votul, potrivit site-ului său.
Iranul a furnizat Rusiei echipamente militare, inclusiv dronele kamikaze Shahed, pe care Rusia le-a lansat cu sutele asupra Ucrainei.
SUA și UE au impus sancțiuni împotriva Iranului pentru că a furnizat Rusiei aceste drone.
În recentul atac cu drone din noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a lansat cel puțin 54 de drone Shahed împotriva teritoriului Ucrainei. Apărarea antiaeriană a doborât 52 dintre ele, însă resturile au provocat victime civile la sol, la Kiev.
Șeful mercenarilor Wagner acuză Kremlinul că a interzis relatările despre el în presa de stat
Evgheni Prigojin, fondatorul puternicei forțe de mercenari ruși Wagner Group, se declară convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în presa de stat, avertizând că o astfel de abordare înșelătoare va duce la o reacție din partea poporului rus în câteva luni, relatează Reuters.
Luptătorii lui Prigojin au cucerit luna aceasta orașul ucrainean Bahmut, dar rolul șefului Wagner în această victorie a fost minimalizat la televiziunea de stat. Într-un semn care arată cât de mult este perceput că a încălcat tabuurile Rusiei lui Putin, televiziunea de stat a ignorat căderea Bahmutului timp de 20 de ore și nu a difuzat discursul de victorie al lui Prigojin.
Grupul „Wagner nu este o bucată de săpun alunecos pe care birocrații s-au obișnuit să o bage peste tot; Wagner este o suliță, un pumnal pe care nu îl poți ascunde”, a afirmat Prigojin. „Sunt absolut convins că au interzis (relatările)”, a mai spus el.
„Faptul că birocrații de la nivel înalt, chiar acele turnuri ale Kremlinului, încearcă să închidă gura tuturor ca să nu vorbească despre Wagner nu va face decât să dea un alt impuls poporului”, a susținut Prigojin.
Mai multe informații: Evgheni Prigojin acuză Kremlinul că a interzis relatările despre el în presa de stat, după victoria de la Bahmut, și amenință conducerea că va primi „o palmă de la popor”
Zelenski salută „eroii” apărării antiaeriene care au respins atacul cu drone asupra Kievului
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat duminică „eroii” apărării antiaeriene care au respins cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul invaziei ruse, informează AFP.
„De fiecare dată când doborâţi drone şi rachete inamice, sunt salvate vieţi. (…) Sunteţi eroii noştri”, a mulţumit Zelenski, într-un mesaj postat pe Telegram, potrivit Agerpres.
Ucraina a anunţat că a respins în noaptea de sâmbătă spre duminică „cel mai mare atac cu drone” asupra capitalei sale de la începutul invaziei ruse, autorităţile militare ucrainene afirmând că au distrus 52 din 54 de drone explozive lansate de Moscova asupra ţării, dintre care „mai mult de 40” asupra capitalei Kiev.
1 mort și 8 răniți, în urma atacurilor lansate de ruși asupra regiunilor Herson, Donețk și Zaporojie
Atacurile rusești din regiunile Herson, Donețk și Zaporojie au ucis o persoană și au rănit opt civili în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent.
O persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite în ultimele 24 de ore în atacurile rusești asupra regiunii estice Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.
În plus, o rachetă rusă a lovit un sit industrial din orașul Kramatorsk, care găzduiește guvernul regional al regiunii Donețk începând din 2014, când au început ostilitățile militare între forțele proruse și cele ucrainene.
Potrivit guvernatorului, atacurile din întreaga regiune au avariat mai multe case, conducte de gaz și o rețea electrică. Regiunea Donețk este zona în care au avut loc cele mai aprige lupte între forțele ucrainene și cele ruse.
Patru persoane au fost rănite după ce forțele ruse au atacat 21 de așezări din regiunea vecină Zaporojie, din sud-estul țării, a anunțat duminică guvernatorul Iurii Melașko. Conform acestuia, cele 12 situri civile au suferit pagube.
O altă persoană a fost rănită în Herson, după ce forțele ruse au atacat regiunea sudică, inclusiv capitala regională, de 73 de ori în ultima zi, cu artilerie, mine, tancuri și lovituri aeriene, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin.
Guvernatorul a precizat că atacurile au lovit zone rezidențiale, o uzină și un sit educațional.
În plus, forțele ruse au atacat șase comunități din nordul regiunii Sumî cu artilerie și bombe ghidate, a anunțat administrația militară regională. Atacurile au avariat case și linii electrice, dar nu au fost raportate victime.
Regiunea Sumî, care se învecinează cu Rusia, a fost ținta unor atacuri zilnice ale rușilor, lansate peste graniță, după ce mai multe părți ale regiunii au fost eliberate de trupele ucrainene, la începutul lunii aprilie 2022.
Africa de Sud deschide o anchetă după acuzațiile SUA privind transportul de arme către Rusia
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a numit un grup de experți pentru a investiga acuzațiile SUA potrivit cărora o navă rusă ar fi preluat anul trecut arme de la o bază navală din apropierea Cape Town, a anunțat duminică președinția sud-africană, într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.
Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat pe 11 mai că este convins că o navă rusă, care a acostat la o bază navală din Simonstown, în vestul Cape Town, în decembrie anul trecut, a luat la bord arme din Africa de Sud.
De atunci, Africa de Sud neagă acest lucru.
Acuzațiile au provocat o dispută diplomatică între SUA, Africa de Sud și Rusia și au pus sub semnul întrebării poziția de nealiniere a Pretoriei cu privire la conflictul din Ucraina.
Africa de Sud susține că este imparțială și s-a abținut de la votul asupra rezoluțiilor ONU privind războiul.
„Președintele a decis să fie demarată o anchetă din cauza gravității acuzațiilor, a amplorii interesului public și a impactului acestei chestiuni asupra relațiilor internaționale ale Africii de Sud”, scrie în comunicatul președinției sud-africane.
Occidentul „se jocă cu focul” în cazul livrărilor de avioane F-16 pentru Ucraina, denunţă Lavrov
Occidentul „se joacă cu focul”, a declarat duminică şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat „o escaladare inacceptabilă”, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă. Un fragment din acest interviu a fost postat pe reţelele de socializare de către jurnalistul care a discutat cu ministrul rus, Pavel Zarubin.
„Este o escaladare inacceptabilă” din partea „Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene” care vor „să slăbească Rusia”, a subliniat Lavrov.
Mai multe informații: Serghei Lavrov susține că Occidentul „se jocă cu focul” în cazul livrărilor de avioane F-16 pentru Ucraina și că vrea să „dezmembreze” Rusia
2 morți și 3 răniți, în urma celui mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului
Autorităţile ucrainene au anunțat că atacul asupra Kievului din noaptea de sâmbătă spre duminică s-a soldat cu doi morţi şi trei răniţi, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ucraina susține că a respins „cel mai mare atac cu drone” asupra capitalei sale de la începutul invaziei ruse, autorităţile militare ucrainene afirmând că au distrus 52 din 54 de drone explozive lansate de Moscova asupra ţării, dintre care „mai mult de 40” asupra capitalei Kiev.
„În total, a fost înregistrat un număr record de drone explozive: 54!”, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene, într-un mesaj publicat pe Telegram, susținând că au distrus 52 de drone.
„Acesta este atacul cu drone cel mai mare împotriva capitalei de la începutul invaziei” ruse, a deplâns administraţia militară regională pe Telegram, precizând că acesta „s-a derulat în mai multe valuri, iar alerta aeriană a durat peste 5 ore”.
Conform administraţiei regionale, „după distrugerea dronelor” ruse, mai multe „resturi au căzut pe imobile de şapte etaje” în cartierul Golosiivskii, ucigând o persoană şi rănind o alta.
De asemenea, un incendiu a izbucnit într-o zonă de depozite, iar flăcările s-au răspândit pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, omorând o persoană, potrivit aceleiaşi surse.
În cartierul Solomianskii, un bărbat de 41 de ani a decedat şi o femeie de 35 de ani a fost spitalizată, a anunțat primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko.
„Astăzi, inamicul a decis să-i «felcite» pe locuitori cu Ziua Kievului cu dronele lor ucigaşe”, au subliniat autorităţile regionale, referindu-se la sărbătoarea oraşului celebrată duminică.
Acesta este al 14-lea atac cu drone asupra Kievului de la începutul lunii mai.
Cele 54 de drone explozive au fost lansate „dinspre regiunile Briansk şi Krasnodar” din Rusia, au precizat forţele aeriene ucrainene.
Rușii au lovit în timpul nopții infrastructura din regiunea Jîtomîr
O facilitate de infrastructură a fost lovită în regiunea Jîtomîr, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în timpul unui atacul cu drone Shahed efectuat de ruși, au anunțat autoritățile locale, potrivit Ukrainska Pravda.
„Avertizarea de raid aerian a durat aproximativ cinci ore în timpul nopții. Nu s-au înregistrat victime în Jîtomîr. Există unele pagube”, a transmis Serhii Sukhomlyn, primarul orașului Jîtomîr, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Edilul nu a precizat dacă a fost vorba de un atac țintit sau de resturi căzute după intrarea în funcțiune a sistemelor de apărare antiaeriană.
Ulterior, Vitalii Bunechko, șeful administrației militare din regiunea Jîtomîr, a confirmat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că că rușii au lovit o instalație de infrastructură din regiune. Nu au fost raportate victime.
Mai multe explozii au fost auzite în orașul Jîtomîr în dimineața zilei de duminică.
Bilanțul victimelor a crescut la 4 morți, în urma atacului rușilor asupra spitalului din Dnipro
Trei persoane date dispărute în urma atacului rusesc asupra unității medicale din orașul Dnipro au fost găsite moarte, a anunțat duminică Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit Ukrainska Pravda.
„Cele trei persoane date dispărute în urma atacului cu rachete asupra orașului Dnipro au fost găsite. Din nefericire, acestea au fost ucise. Avem rezultatele examinării mai multor părți de corp găsite la locul tragediei. În total, atacul a luat viața a patru persoane”, a scris guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe Telegram
Oficialul a precizat că, după examinarea fragmentelor de corp, persoanele decedate au fost identificate ca fiind un medic de 56 de ani și un angajat de 64 de ani al spitalului distrus, precum și un angajat de 57 de ani al unei clinici veterinare învecinate.
Pe 26 mai, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unui ambulatoriu și a unei clinici veterinare din orașul Dnipro. Astfel de atacuri care vizează infrastructuri civile sunt interzise prin Convenția de la Geneva.
Rusia avertizează Marea Britanie că războiul va escalada dacă Londra continuă să furnizeze arme Ucrainei
Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a avertizat cu privire la escaladarea războiului din Ucraina, în condițiile în care Marea Britanie și alți aliați occidentali angajează mai multe arme pentru a ajuta armata ucraineană să se apere împotriva invaziei, relatează Sky News.
Andrei Kelin a declarat că acțiunile țărilor NATO, „în special” ale Marii Britanii, riscă să prelungească războiul și să declanșeze o „nouă dimensiune” a acestuia.
„Rusia este de 16 ori mai mare decât Ucraina. Avem resurse enorme”, a declarat Kelin, pentru BBC.
„Mai devreme sau mai târziu, desigur, această escaladare poate căpăta o nouă dimensiune de care nu avem nevoie și pe care nu o dorim. Putem face pace mâine”, a adăugat diplomatul.
Când a fost întrebat despre dovezile tot mai numeroase privind crimele de război ale Rusiei, ambasadorul a spus că Ucraina este cea care comite crime de război, iar apoi a susținut că ONU nu are puterea de a investiga astfel de infracțiuni.
Statul Major General al armatei ucrainene: Rusia a pierdut 206.600 de soldați în Ucraina de la începutul războiului
Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat duminică dimineață că forțele ruse au pierdut 206.600 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, cu un număr estimat de 400 de victime în ultimele 24 de ore, relatează The Kyiv Independent.
De asemenea, conducerea armatei ucrainene precizează că Rusia a pierdut până în prezent:
- 3.797 de tancuri,
- 7.456 de vehicule de luptă blindate,
- 6.192 de vehicule și rezervoare de combustibil,
- 3.425 de sisteme de artilerie,
- 574 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
- 329 de sisteme de apărare antiaeriană,
- 313 avioane,
- 298 de elicoptere,
- 2.993 de drone
- și 18 ambarcațiuni.
Cel puțin doi morți în urma unor atacuri asupra regiunii Harkov
Forțele ruse au lovit în ultima zi, mai multe așezările de frontieră din regiunea ucraineană Harkov, cel puțin doi civili fiind uciși, a anunțat duminică șeful regiunii, Oleg Sinegubov, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.
Un bombardament intens a vizat localitatea Volchansk și zona înconjurătoare, fiind avariate clădiri rezidențiale, garduri, anexe, ferestrele Casei de Cultură și o clădire administrativă.
În satul Shepovatoe, o femeie de 61 de ani a fost ucisă în urma bombardamentelor, iar un bărbat de 60 de ani a fost rănit.
Sâmbătă seară, un bărbat de 60 de ani care se afla în curtea casei a murit în urma bombardamentelor, în Dvurechnaya.
În urma loviturii din Figolevka a fost rănită o femeie de 58 de ani, iar la Tsirkunov a fost, de asemenea, rănită o femeie de 79 de ani.
Rusia anunță că a combătut un atac cu drone asupra rafinăriei de petrol din Krasnodar
Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus mai multe drone care se apropiau de rafinăria de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar, din zona Mării Neagre, au declarat duminică oficiali locali, citați de Reuters.
„Mai multe vehicule aeriene fără pilot (UAV) au încercat să se apropie de teritoriul rafinăriei de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar Krai. Toate au fost neutralizate, iar infrastructura uzinei nu a fost afectată”, au anunțat oficialii, pe Telegram, fără să precizeze cine a lansat atacul.
Rafinăria Ilsky, se află aproape de portul Novorossiisk de la Marea Neagră și are o capacitate de procesare de aproximativ 6,6 milioane de tone pe an. Uzina a fost atacată de mai multe ori în această lună.
Ucraina anunță că Rusia a lansat asupra teritoriilor sale 54 de drone kamikaze, în timpul nopții, dintre care 52 au fost distruse
Forțele Aeriene ale Ucrainei anunță duminică dimineață că Rusia a atacat noaptea trecută „cu drone iraniene Shahed-136/131 din direcția nordică – regiunea Briansk – și din direcția sudică – regiunea Krasnodar”, relatează Ukrainska Pravda.
Autoritățile ucrainene vorbesc despre „un număr record de 54 de drone kamikaze” lansate de Rusia asupra țării vecine.
„Inamicul a lansat un alt atac nocturn asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice din regiunile centrale ale țării, în special în regiunea Kiev. Aici, în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian central, majoritatea dronelor de atac au fost distruse!”, au precizat reprezentanții Forțelor Aeriene, într-o postare pe Telegram.
Din cele 54 de drone trimise asupra Ucrainei, 52 au fost distruse, potrivit aceleiași surse.
Cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului – oficial ucrainean
Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a precizat duminică dimineață pe Telegram că, potrivit informațiilor preliminare, valul de lovituri care a vizat Capitala ucraineană în timpul nopții poate fi considerat cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului.
„Al paisprezecelea atac aerian asupra Capitalei de la începutul lunii mai! Astăzi, inamicul a decis să-i «felicite» pe locuitorii Kievului de Ziua Kievului cu ajutorul UAV-urilor (dronelor – n.r.) lor mortale. Acesta a fost cel mai masiv atac cu drone asupra Capitalei de la începutul invaziei la scară largă, și anume, barajul de muniție «Shahed» (drone de fabricație iraniană – n.r.). Atacul a fost efectuat în mai multe valuri, iar alerta aeriană a durat mai mult de cinci ore!”, a precizat Popko într-un mesaj publicat pe contul de Telegram al administrației.
Atac asupra orașului Nikopol
Mai multe case, o conductă de gaz și o linie electrică au fost avariate în urma a două atacuri lansate în noaptea de 28 mai de forțele ruse asupra orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, care îl citează pe șeful administrației militare regionale, Serghei Lysak.
Artileria grea a a forțelor ruse „a lucrat din nou asupra unui oraș pașnic”, a precizat Lysak.
În urma loviturilor nu au fost înregistrate victime.
Explozii în Jîtomîr
Exploziile au fost auzite în centrul orașului Jîtomîr, din regiunea cu același nume aflată în centrul Ucrainei, în dimineața zilei de 28 mai, a anunțat postul de știri Suspilne, în jurul orei locale 5.30 (aceeași oră în România – n.r.), relatează The Kyiv Independent.
Orașul se află la 140 de kilometri vest de Kiev.
Al 14-lea atac aerian în masă asupra Kievului în această lună. O persoană a murit
Forțele ruse au lansat încă un atac aerian asupra Ucrainei în cursul nopții, vizând capitala Kiev, pentru a 14-a oară în această lună, au anunțat oficialii ucraineni la primele ore ale zilei de 28 mai, relatează The Kyiv Independent.
Administrația militară a orașului Kiev a precizat pe Telegram că, potrivit informațiilor preliminare, apărarea aeriană a Kievului a doborât peste 40 de drone lansate asupra orașului.
Resturi de la o țintă aeriană doborâtă au căzut pe o benzinărie din cartierul Holosiivskyi din Kiev, omorând o persoană și rănind cel puțin una, potrivit autorităților locale.
Primarul Vitali Klitschko a precizat, pe Telegram, că un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost ucis și o femeie de 35 de ani a fost spitalizată, ca urmare a căderii unor resturi în apropierea unei benzinării.
Resturi de la o dronă au căzut și peste o clădire de șapte etaje, distrugând parțial una dintre laturile acesteia și provocând un incendiu la etajul al treilea, a mai spus Klitschko.
De asemenea, resturi au căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje din districtul central Pecherskyi din Kiev, provocând un incendiu la acoperiș. Nu au fost raportate victime, dar autoritățile au precizat că informații suplimentare vor fi disponibile ulterior.
Klitschko a relatat că au avut loc explozii în Kiev imediat după ora locală 1.00 (aceeași oră în România – n.r.), adăugând că apărarea aeriană a funcționat.
Danemarca a înființat un fond de investiții de 133 de milioane de dolari pentru Ucraina
Danemarca a lansat un nou program de ajutorare a Ucrainei, un fond de investiții cu 1 miliard de coroane daneze (133 milioane de dolari), a anunțat Ministerul ucrainean al Economiei, sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.
Noul program a fost anunțat în cadrul forumului de investiții al Ucrainei de la Copenhaga, la care au participat miniștri ucraineni și danezi.
Fondul va finanța proiecte publice și private din Ucraina care se vor baza pe tehnologia și expertiza daneză, se arată în anunț.
Ministrul adjunct al economiei, Oleksandr Hryban, a declarat că Ucraina este interesată de participarea companiilor daneze în domeniul energiei regenerabile, al materialelor de construcții, al reconstrucției utilităților și al tehnologiei militare.
Nu au existat detalii specifice cu privire la modul în care va funcționa fondul.
Până în prezent, Danemarca a oferit Ucrainei un ajutor militar de 1,4 miliarde de dolari și un ajutor umanitar de 212 milioane de dolari.
Austria va da bani Ucrainei pentru echipamente de îndepărtare a minelor terestre
Austria va finanța echipamente de îndepărtare a minelor terestre în valoare de 2 milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat guvernul austriac într-un comunicat, potrivit The Kyiv Independent.
„De la începutul agresiunii rusești, civilii din Ucraina au avut de suferit din cauza minelor terestre și a resturilor explozive de război, interzise la nivel mondial. Aceste obstacole care pun în pericol viața oamenilor la nivel național le refuză accesul la infrastructura esențială”, se arată în declarație.
Guvernul a mai spus că minele periculoase complică, de asemenea, utilizarea terenurilor agricole.
„Aproximativ 10,6 milioane de persoane din Ucraina depind de asistența pentru deminare”, se arată în declarație.
„Având deja peste 250.000 km² de teritoriu ucrainean, suprafața contaminată de minele terestre din Ucraina este de aproximativ trei ori mai mare decât Austria.”
Fermierii ucraineni au fost forțați să curețe minele de teren cu mâna, riscându-și viața pentru sezonul de plantare, a relatat anterior CNN.
Serviciile ucrainene au obținut „informații valoroase” despre incursiunile din regiunea Belgorod
Serviciul de informații militare ucrainean (HUR) a declarat sâmbătă că a obținut „informații valoroase” din incursiunea din regiunea Belgorod, care a fost efectuată de milițiile ruse antiguvernamentale care luptă alături de Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
Reprezentantul Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Iusov, nu a oferit mai multe detalii despre aceste „informații valoroase”.
Vorbind la televiziune, Iusov a subliniat că nu trebuie subminată reacția Kremlinului la operațiunea militară desfășurată de luptătorii voluntari ruși.
Pe 22 mai, grupuri de miliții rusești, care se autointitulează Corpul Voluntarilor Ruși (CVR) și Legiunea Rusia Liberă, au pătruns în zonele limitrofe ale regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu regiunile ucrainene Harkov și Sumî.
Denis Kapustin, cunoscut și sub pseudonimul White Rex și având legături cu extrema dreaptă rusă, conduce așa-numitul Corp al Voluntarilor, a declarat jurnaliștilor pe 24 mai că luptătorii săi au fost pe teritoriul rus timp de aproximativ 24 de ore și au deținut „aproximativ 42 de kilometri pătrați” de teren în Rusia pentru „o perioadă destul de lungă”.
Serviciu secret ucrainean: Rusia a început o operațiune sub steag fals cu arme chimice în regiunea Zaporojie
Serviciul ucrainean de informații militare (GUR) a anunțat sâmbătă că forțele ruse au început o operațiune sub steag fals cu arme chimice în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie, în ceea ce a spus că reprezintă „o încercare de a perturba contraofensiva” ucraineană, relatează The Kyiv Independent.
Serviciul secret a sugerat că soldații ruși ar fi „adevăratele victime” ale „provocării” Moscovei. De asemenea, GUR a acuzat Moscova că plănuiește să însceneze că Ucraina este partea vinovată, folosind pe post de dovezi false urmele de arme chimice de pe corpurile soldaților ruși.
GUR a publicat mai multe mesaje interceptate în care soldații ruși ar fi raportat o amenințare ]n privința unui atac cu arme chimice din partea forțelor ucrainene.
Serviciul ucrainean de informații militare a negat acuzațiile.
„Subliniem faptul că forțele de securitate și apărare ale Ucrainei folosesc, în timpul ostilităților cu trupele ruse, doar mijloace convenționale”, a transmis GUR, într-un comunicat. Moscova nu a reacționat încă la acuzațiile serviciului secret militar.
Informațiile publicate de GUR privind această „provocare” cu arme chimice în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie vin în momentul în care forțele ucrainene se pregătesc să lanseze contraofensiva mult-așteptată. Mulți cred că operațiunea ar putea demara în regiunea Zaporojie.
SBU recunoaște implicarea în atacul asupra Podului Kerci din Crimeea
La șapte luni după explozia care a avariat grav podul care leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea – Podul Kerci -, liderul unui serviciu secret ucrainean a confirmat implicarea Kievului în acest atac, relatează Al Jazeera.
„Deoarece este vorba de o rută logistică pe care trebuia să i-o tăiem inamicului, au fost luate măsuri adecvate”, a declarat Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), într-un interviu acordat jurnalistului ucrainean Dmytro Komarov, pe YouTube. Maliuk nu a dat detalii despre operațiune.
Majoritatea observatorilor presupun de mult timp că Ucraina se află în spatele atacului, deși Kievul a refuzat în mare parte să comenteze incidentul. Maliuk a lăsat să se înțeleagă în decembrie că agenția sa ar fi putut avea ceva de-a face cu aruncarea în aer a podului Kerci.
Guvernator: Rușii au bombardat din nou regiunea Harkov, atacul soldându-se cu un civil ucis
O femeie în vârstă de 61 de ani a fost ucisă, iar un bărbat de 60 de ani a fost rănit într-un nou bombardament rusesc asupra zonei Kupiansk din regiunea nord-estică Harkov, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a avut loc în satul Shypuvate, situat la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Rusia. Bărbatul, care a suferit răni provocate de șrapnel, a fost spitalizat, potrivit guvernatorului.
Ucraina a eliberat întreaga regiune Harkov în timpul contraofensivei de toamnă. Forțele ruse continuă să bombardeze și să lanseze atacuri aeriene asupra regiunii, soldate adesea cu victime civile.
Zonele eliberate din nord-estul Ucrainei sunt, de asemenea, puternic minate din cauza explozibililor lăsați în urmă de trupele ruse care s-au retras.
Contraofensiva Ucrainei este învăluită în confuzie, dar planul oficialilor de la Kiev ar putea fi tocmai acesta (CNN)
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a contribuit sâmbătă la speculațiile potrivit cărora mult-așteptata contraofensivă masivă a Kievului împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei ar putea fi iminentă, scrie CNN.
„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris Zalujnîi sâmbătă dimineață, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Declarația lui Zalujnîi de pe aplicația de mesagerie Telegram a fost însoțită de o înregistrare video care arată soldați ucraineni puternic înarmați pregătindu-se de luptă, pe o coloană sonoră cu muzică amenințătoare și un narator care recită o rugăciune prin care cere putere pentru a-i „anihila” pe dușmanii Ucrainei.
Postarea lui Zalujnîi vine după aproximativ o lună de potențiale indicii că operațiunea de contraofensivă ar putea fi în pregătire, printre acestea numărându-se creșterea anumitor tipuri de atacuri, cum ar fi cele efectuate pe teritoriul Rusiei, și desfășurarea de echipamente militare.
În mod oficial, însă, operațiunea nu a început. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește data la care va începe operațiunea. Dar este posibil ca liderul de la Kiev să nu facă public acest lucru, pentru a ține Moscova în șah.
Mai multe informații: Contraofensiva Ucrainei este învăluită în confuzie, dar tocmai acesta ar putea fi planul Kievului, pe măsură ce oficialii vorbesc deja despre „primii pași”
King_Julian • 28.05.2023, 16:22
Parca erau niste baterii Patriot care au interceptat orice, inclusiv hypersonicele Kindjal - acum ne plangem ca rusii au trimnis niste drone amarate? Nu mai inteleg, oei ucraina are o aparare aa inpenetrabila, ori nu are... Nu poti fi si invingator si victima/cersetor in acelasi timp.
Jumbo • 28.05.2023, 12:28
Gata, s a dus si Lukasenko dupa Putin 😀😀😀. Opozantii lui, automat din exil, impreuna cu isw, departamentul de stat si guvernul sua si toata haita, l au ingropat langa Patriotul Putin. Voi mai credeti???? 😀
Gandalf_the_Grey • 28.05.2023, 14:39
Jumbo • 28.05.2023, 12:28
Gata, s a dus si Lukasenko dupa Putin 😀😀😀. Opozantii lui, automat din exil, impreuna cu isw, departamentul de stat si guvernul sua si toata haita, l au ingropat langa Patriotul Putin. Voi mai credeti???? 😀
Ham, ham, ham - Boeing și cu Zorro, haita de postaci lătrători (comentarii fără cap și fără coadă, nici ei nu înțeleg ce au vrut să spună, de fapt). Încep să am dubii că sunteți plătiți de Ferma de postaci de la Leningrad, hmmm, cred că locația voastră e ceva Adăpost de prin Africa pentru câinii sălbatici africani, hiene, șacali sau alte orătănii de astea care trăiesc și atacă în haită.