Relatarea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 469 | s-a mutat aici:
Lavrov: Avioanele F-16 construite de SUA ar putea „găzdui” arme nucleare dacă ar fi trimise în Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare și a avertizat că livrarea acestora către Kiev va duce la o escaladare și mai mare a conflictului, relatează Al Jazeera.
„Trebuie să ținem cont de faptul că una dintre modificările avionului F-16 poate «găzdui» arme nucleare”, a declarat Lavrov, într-un discurs susținut luni la o bază militară din Dușanbe, în Tadjikistan, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului de Externe.
„Dacă ei nu înțeleg acest lucru, atunci nu au nicio valoare ca strategi și planificatori militari”, a adăugat șeful diplomației ruse.
Zelenski cataloghează distrugerea barajului de la Nova Kahovka drept o „bombă ecologică de distrugere în masă”
Preşedintele Volodimir Zelenski a descris marţi seara ruperea barajului Kahovka din sudul Ucrainei drept „o bombă ecologică de distrugere în masă” şi a declarat că doar eliberarea întregii ţări ar putea garanta că noi acte „teroriste” nu vor mai avea loc, relatează Reuters.
„O astfel de distrugere deliberată de către ocupanţii ruşi şi alte structuri a centralei hidroelectrice este o bombă ecologică de distrugere în masă”, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, în mesajul său video, adresat națiunii.
Liderul de la Kiev a mai spus că distrugerea barajului „nu va opri Ucraina şi ucrainenii”.
„Ne vom elibera întreg pământul. Numai eliberarea completă a pământului ucrainean de sub ocupanţii ruşi va garanta că nu vor mai exista astfel de atacuri teroriste”, a adăugat Zelenski, în discursul său.
Centrala nucleară din Zaporojie poate evita problemele cauzate de prăbușirea barajului
Problemele cauzate de prăbușirea barajului Nova Kakhovka pot fi evitate la centrala nucleară din Zaporojie dacă se iau „măsurile necesare”, a transmis marți Inspectoratul ucrainean de stat din domeniul reglementării nucleare, potrivit CNN.
Centrala de la Zaporojie folosește apa din barajul Nova Kahovka – care s-a prăbușit marți, provocând o serie evacuări în zonă – pentru a-și răci reactoarele nucleare. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Compania de stat ucraineană de energie nucleară Energoatom a luat în considerare „posibilul impact al unei scăderi a nivelului apei din rezervorul Kahovka” înainte de prăbușirea barajului și a „elaborat măsuri pentru un astfel de caz”, se arată într-un comunicat al inspectoratului.
În cazul în care aceste măsuri sunt implementate și toate unitățile centralei sunt oprite, scăderea nivelului apei „nu ar trebui să afecteze siguranța radiațiilor nucleare de la centrala nucleară din Zaporojie”, se mai arată în comunicat.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat marți, într-un comunicat, că reactoarele centralei au fost oprite „de mai multe luni”. Centrala de la Zaporojie a fost ocupată anul trecut de trupele ruse, după începutul invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina.
Zelenski susține că Rusia poartă „răspunderea penală” pentru prăbușirea barajului de la Nova Kahovka
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat din nou Moscova pentru prăbușirea barajului de la Nova Kahovka și a declarat că Rusia ar trebui să poarte „răspunderea penală” pentru „ecocid”, informează CNN.
„În opinia noastră, aceasta este o crimă, Procuratura Generală a înregistrat-o deja. Procuratura va avea dovezi. Există o clasificare modernă – ecocid”, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat marți presei naționale.
„Cred că ar trebui să existe o răspundere penală… Instituțiile internaționale, inclusiv Curtea Penală Internațională, ar trebui să reacționeze”, a precizat Zelenski.
Atât Kievul, cât și Moscova se acuză reciproc că se află în spatele ruperii barajului, deși nu este clar dacă barajul a fost atacat în mod deliberat sau dacă prăbușirea acestuia a fost rezultatul unei defecțiuni structurale.
Zelenski s-a referit la un raport al serviciilor secrete ucrainene de anul trecut care susținea că trupele ruse de ocupație au minat barajul.
Între 35 și 80 de așezări ar urma să fie inundate din cauza ruperii barajului, a adăugat el, precizând că guvernul ucrainean depune eforturi pentru a furniza apă potabilă locuitorilor din zonele inundate și celor învecinate.
„Consecințele tragediei vor fi clare peste o săptămână. Când apa va dispărea, va deveni clar ce a rămas și ce se va întâmpla în continuare”, a mai spus liderul de la Kiev.
Într-un mesaj publicat ulterior în cursul zilei de marți pe Twitter, Zelenski a afirmatcă a vorbit cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și că au „discutat modalități de a minimiza riscurile pentru securitatea ZNPP (centrala nucleară din Zaporojie, n.r.)”, pe care Grossi urmează să o viziteze săptămâna viitoare.
Central de la Zaporojie folosește apa din barajul de la Nova Kahovka pentru a-și răci reactoarele nucleare.
UE mobilizează sprijin pentru a ajuta Ucraina după prăbușirea barajului
Uniunea Europeană își mobilizează sprijinul pentru a ajuta Ucraina în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a calificat distrugerea barajului drept un „atac scandalos” din partea Rusiei, relatează CNN.
„Rusia va trebui să plătească pentru crimele de război comise în Ucraina. Distrugerea barajului, un atac scandalos asupra infrastructurii civile, pune în pericol mii de oameni din regiunea Herson”, a scris marți Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Nu este clar ce a cauzat prăbușirea barajului, care s-a produs loc în timp ce Ucraina se pregătea pentru iminenta contraofensivă pe scară largă. Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși au declarat că barajul s-a prăbușit în urma unei explozii și se învinovățesc reciproc pentru acest lucru.
Rusia a respins „ferm” orice responsabilitate pentru incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că Moscova crede „fără echivoc” că este vorba de un „sabotaj deliberat” din partea Ucrainei.
UE mobilizează sprijin prin intermediul mecanismului său de protecție civilă, a precizat Ursula von der Leyen, adăugând că blocul comunitar depune eforturi pentru a asigura livrarea rapidă de pompe de apă, furtunuri de incendiu, bărci și stații mobile de purificare a apei.
Liderii statelor membre ale UE, inclusiv cei din Germania și Irlanda, au condamnat public incidentul.
Nici șeful diplomației blocului comunitar, Josep Borrell, nu s-a abținut, afirmând într-un comunicat că „atacurile” reprezintă o „nouă dimensiune a atrocităților rusești”.
Polonia cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei
Polonia a cerut marți mai multe sancțiuni împotriva Rusiei pentru presupusa aruncare în aer a barajului de la Nova Kahovka.
„Ca răspuns la acest act, este necesar să se impună noi sancțiuni severe împotriva Federației Ruse”, se arată într-o declarație a Ministerului polonez al Afacerilor Externe, potrivit Al Jazeera.
Polonia „condamnă necondiționat aruncarea în aer a barajului. Acesta este încă un act scandalos de barbarie rusească pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, o încălcare gravă a normelor de bază ale dreptului umanitar și de protecție a mediului și o aparentă crimă de război”, se mai arată în declarație.
Franța se declară pregătită să ajute Ucraina după distrugerea barajului de la Nova Kahovka
Franța a oferit asistență Ucrainei în urma distrugerii barajului Nova Kahovka din sudul țării.
„Franța este pregătită să ofere asistență autorităților ucrainene pentru a răspunde consecințelor distrugerii parțiale a barajului”, se arată într-o scrisoare a Ministerului francez de Externe, potrivit Al Jazeera.
ONU: Sute de mii de oameni sunt în pericol după prăbușirea barajului de la Nova Kahovka
ONU a avertizat marți că distrugerea barajului de la Nova Kahovka ar putea crea un dezastru ecologic și ar putea avea consecințe umanitare grave pentru sute de mii de oameni, scrie Al Jazeera.
„Suntem grav îngrijorați de distrugerea barajului Kahovka, (…) și de impactul umanitar grav asupra a sute de mii de oameni de ambele părți ale liniei frontului”, a transmis agenția umanitară a ONU, OCHA (Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare este), într-un comunicat de presă.
Oficiali americani și occidentali văd semne potrivit cărora contraofensiva Ucrainei începe, afirmă un înalt oficial NATO
Oficialii americani și occidentali văd semne că începe mult-așteptata contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei și au observat o „creștere substanțială a luptelor” în estul țării în ultimele 48 de ore, în timp ce trupele ucrainene caută slăbiciuni în liniile de apărare ruse, a declarat marți un înalt oficial NATO, potrivit CNN.
În timp ce atacurile preliminare, cunoscute și sub numele de operațiuni de „shaping”, sunt în desfășurare de cel puțin două săptămâni, forțele ucrainene au început în ultimele zile să testeze pozițiile rușilor cu lovituri de artilerie și atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile pe care le pot străpunge, au declarat pentru postul american de televiziune oficialul NATO și un înalt oficial european din cadrul serviciilor de informații militare.
Prăbușirea masivului baraj din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși, care a declanșat marți un val de evacuări, după ce apele s-au revărsat de la centrala hidroelectrică Nova Kahovka, ar putea complica unele dintre planurile Ucrainei, au precizat oficialii citați.
Ruperea barajului ar putea îngreuna acum trecerea râului Nipru de către trupele ucrainene și atacarea pozițiilor rusești de acolo, au adăugat doi oficiali occidentali. Iar prăbușirea barajului a creat deja o provocare umanitară semnificativă pe care guvernul ucrainean va trebui să se concentreze și să canalizeze resurse pentru rezolvarea ei.
„Orice lucru care ar fi putut fi planificat în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramat”, a declarat un ambasador european la Washington. „În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundațiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor și drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care a fost planificat înainte”, a precizat diplomatul.
SUA și comunitatea occidentală de informații încă analizează cine este responsabil pentru distrugerea barajului, dar oficialii înclină să considere că Rusia este vinovată, a mai spus ambasadorul.
Amnesty: Este nevoie de un răspuns internațional urgent pentru dezastrul de la barajul Nova Kahovka
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International afirmă că autoritățile ruse, ucrainene și internaționale trebuie să acorde prioritate evacuării și siguranței civililor în contextul distrugerii barajului de la Nova Kahovka, solicitând totodată o anchetă imediată, scrie Al Jazeera.
„Normele dreptului umanitar internațional protejează în mod specific barajele, din cauza pericolelor pe care distrugerea lor le reprezintă pentru civili. Distrugerea barajului Kahovka este o catastrofă care pune în pericol viața, siguranța și bunăstarea a zeci, dacă nu sute de mii de persoane care trăiesc în raza de acțiune a apelor”, a declarat Marie Struthers, director regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al organizației.
„Autoritățile tuturor părților implicate trebuie să acorde prioritate evacuării și siguranței civililor afectați de distrugerea barajului și să ia măsuri pentru a minimiza celelalte consecințe ale acestuia”, a adăugat Marie Struthers.
Secretarul american al Apărării a făcut o paralelă între al Doilea Război Mondial și războiul din Ucraina
Mii de persoane s-au adunat marți pe plajele din Normandia, în Franța, pentru a-și aminti de cei care au murit luptând pentru libertate în cel de-al Doilea Război Mondial, ceremoniile având o semnificație reînnoită, deoarece vorbitorii, inclusiv secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au făcut o serie de paralele cu războiul din Ucraina declanșat de Rusia, relatează CNN.
În urmă cu 79 de ani, Ziua Z (D-Day) a dat startul eliberării Europei, odată cu debarcările aliaților pe mare și în aer, în Normandia, Franța.
Primul pas spre victorie – și pace – în Europa, a avut un cost mare pentru soldații americani și aliați, dintre care aproximativ 10.000 aveau să fie uciși, răniți sau dați dispăruți pe teritoriul francez în acea primă zi fatidică.
Paralelele cu războiul din Ucraina au apărut în mod repetat în discursurile și comentariile despre comemorarea Zilei Z. Mulți vorbitori au subliniat lupta pentru libertate, împotriva ocupației, care a dus la eliberarea Europei, cât și lupta Kievului împotriva invaziei Rusiei.
Austin, la cimitirul de război american de lângă Omaha Beach, a vorbit despre războiul din Ucraina și despre aceeași dorință – ca și în urmă cu 79 de ani, în Normandia – de a căuta o lume „în care cei care vorbesc despre tiranie și genocid vor fi alungați”.
„Dacă atunci trupele democrațiilor lumii și-au putut risca viața pentru libertate, cu siguranță că cetățenii democrațiilor lumii pot risca confortul nostru pentru libertate acum”, a spus el.
Consiliul de Securitate al ONU, convocat într-o reuniune de urgenţă în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka
Consiliului de Securitate al ONU a convocat pentru pentru marţi, ora locală16.00 (20.00 GMT) o reuniune de urgenţă în legătură cu distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, informează agenția germană de presă DPA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut să vorbească online în cadrul evenimentului, potrivit unei surse.
Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, i s-a cerut să informeze cel mai puternic organism al organizaţiei internaţionale în legătură cu distrugerea barajului din sudul Ucrainei, scrie Agerpres.
Zeci de mii de oameni au trebuit să fie evacuaţi în urma unei exploziei de la barajul din Nova Kahovka, au anunţat marţi autorităţile ucrainene.
Numai în partea dreaptă a fluviului Nipru, controlată de Ucraina, trebuie să fie salvaţi 17.000 de locuitori, a declarat într-o intervenţie televizată procurorul general adjunct al Ucrainei, Viktoria Litvinova.
În plus, aproximativ 25.000 de persoane de pe malul sudic al râului, care este ocupat de Rusia, sunt, de asemenea, în pericol. Puţine informaţii sunt disponibile în prezent cu privire la soarta acestora.
Premierul ucrainean Denis Shmîhal a declarat că inundaţiile ameninţă nu mai puţin de 80 de localităţi. Guvernatorul militar Oleksandr Prokudin a anunțat că cel puțin opt oraşe, inclusiv părţi din regiune, au fost parţial sau complet inundate. Nu există deocamdată informaţii despre eventuali morţi sau răniţi.
Organizaţia caritabilă locală Caritas a anunţat înfiinţarea unor centre pentru refugiaţi în caz de inundaţii în oraşele Odesa şi Mikolaiv. Până în prezent, au fost raportate 600 de case inundate. În cazul în care nivelul apei din rezervorul Kahovka va scădea sub 14 metri, aproximativ 200.000 de persoane din afara regiunii Herson s-ar putea confrunta cu o penurie de apă, a avertizat organizaţia.
Rusia îl convoacă pe ambasadorul Belgiei, după ce grupările anti-Kremlin ar fi folosit arme belgiene în raidurile din Belgorod
Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul Belgiei pentru a protesta față utilizarea de „arme belgiene” de către grupurile înarmate proucrainene care au atacat luna trecută teritoriul rus, relatează Al Jazeera.
Moscova s-a plâns anterior că grupările de sabotaj ucrainene au folosit arme occidentale pentru a desfășura raiduri pe teritoriul regiunii Belgorod, aflată la granița cu Ucraina.
Casa Albă monitorizează îndeaproape prăbușirea barajului Nova Kahovka. SUA „nu pot spune cu certitudine” ce s-a întâmplat în cazul ruperii acestuia
Casa Albă a anunțat marți că monitorizează îndeaproape impactul prăbușirii masivului baraj de le Nova Kahovka, de pe râul Nipru, din Ucraina, relatează CNN și Al Jazeera.
Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, a declarat că Statele Unite analizează informațiile privind ceea ce ar fi putut provoca prăbușirea barajului, dar a precizat că „nu putem spune în mod concludent, în acest moment, ce s-a întâmplat”.
„Am văzut relatările potrivit cărora Rusia a fost responsabilă pentru explozia de la baraj, pe care, reamintesc, forțele ruse l-au preluat ilegal anul trecut și îl ocupă de atunci”, a declarat Kirby, adăugând că SUA colaborează cu ucrainenii pentru a aduna mai multe informații.
Kirby nu a vrut să spună dacă SUA au ajuns la concluzia că Rusia se află cel mai probabil în spatele prăbușirii barajului, sau dacă a fost un act intenționat.
Barajul critic de la Nova Kahovka este cel mai mare rezervor din Ucraina din punct de vedere al volumului. Este ultimul din cascada de șase baraje din epoca sovietică de pe râul Nipru, o importantă cale navigabilă care traversează sud-estul Ucrainei. În aval se află mai multe orașe și localități, inclusiv Herson, un oraș carea avea aproximativ 300.000 de locuitori înainte de invazia Moscovei.
Prăbușirea barajului, care alimentează centrala hidroelectrică ucraineană Kahovka, ar putea „foarte bine să aibă un impact devastator asupra securității energetice a Ucrainei și cu siguranță va avea un impact asupra sistemului de canale al Ucrainei”, a mai declarat Kirby, fapt ce a determinat SUA să se adreseze Ucrainei pentru a-i oferi asistență umanitară.
Cu toate acestea, Kirby a refuzat să spună ce efect, dacă este cazul, cred Statele Unite că va avea prăbușirea barajului asupra contraofensivei de vară a Ucrainei.
Peste 1.000 de persoane au fost evacuate din orașul Kherson și din zonele controlate de ucraineni din regiune, potrivit unui oficial local
Peste 1.000 de persoane au fost evacuate din orașul Herson, situat în sudul Ucrainei, și din alte zone ale regiunii mai largi, aflate sub control ucrainean, în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka, a anunțat marți un oficial local prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, potrivit CNN.
Oleksandr Prokudin, guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, a afirmat că 1.364 de persoane au fost evacuate din zonele inundate, inclusiv 1.221 de persoane din districtul Ostriv din capitala regională, până marți seară (ora locală).
De asemenea, oficialul a mai spus că peste 1.000 de case din zonele controlate de ucraineni din regiunea Herson „par să fie sub ape”.
Prokudin a precizat că a înțeles că așezările Korsunka și Dnipriany de pe malul estic al râului Nipru – ocupate de Rusia – au fost „complet inundate”, iar altele – Krynky, Kozachi Laheri, Pishchanivka, Oleshky, Kardashynka, Hola Prystan și Stara Zburiivka – au fost „parțial inundate”.
Într-o postare anterioară pe Telegram, Prokudin anunțase că zeci de case din regiune au fost inundate.
„Apa continuă să vină și să inunde așezările din regiunea Herson. Până în prezent, se știe că 71 de case sunt inundate”, afirmase el. „Numai în satul Tiahynka, două poduri și 33 de case sunt inundate. În Burhunka, trei case sunt sub ape. În Odradokamyanka, un pod este inundat, ceea ce îngreunează accesul în așezare. În satul Kozatske, 30 de case sunt inundate”, precizase guvernatorul regional.
Barajul critic de la Nova Kahovka este cel mai mare rezervor din Ucraina din punct de vedere al volumului. Este ultimul din cascada de șase baraje din epoca sovietică de pe râul Nipru, o importantă cale navigabilă care traversează sud-estul Ucrainei. În aval se află mai multe orașe și localități, inclusiv Herson, un oraș carea avea aproximativ 300.000 de locuitori înainte de invazia Moscovei.
Nu este clar ce a cauzat prăbușirea barajului, care a avut loc în momentul în care Ucraina se pregătea pentru o contraofensivă larg anticipată. Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși au declarat că barajul s-a prăbușit în urma unei explozii și se învinovățesc reciproc pentru acest lucru.
Zelenski: Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka nu va afecta campania de recucerire a teritoriului
Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia, dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, potrivit agenției de presă Reuters, preluată de Agerpres.
„Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat”, a afirmat Zelenski, într-o postare pe paginile sale de socializare, după o reuniune a comandamentului militar.
„În acelaşi timp, ruperea barajului nu va avea niciun efect asupra capacităţii Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu”, a afirmat el.
Distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, va inunda liniile defensive ruseşti de-a lungul Niprului, dar mai ales va împiedica o potenţială operaţiune ucraineană în zonă pentru a recuceri teritorii ocupate, comenta anterior agenția France Presse.
Mai multe informații: Volodimir Zelenski: Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka nu va afecta contraofensiva ucraineană
SUA știau despre planul Ucrainei de a ataca gazoductul Nord Stream, dezvăluie presa americană
Un articol publicat de prestigioasa publicație americană The Washington Post a dezvăluit că SUA dețineau informații despre planul Ucrainei de a ataca gazoductul Nord Stream cu trei luni înainte ca acesta să fie aruncat în aer, scrie Al Jazeera.
Citând mai multe scurgeri de informații, The Washington Post a relatat că, în iunie anul trecut, CIA a aflat că o echipă de șase persoane din cadrul forțelor de operațiuni speciale ucrainene intenționa să arunce în aer conducata care face transporta gaze între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică.
Moscova susține că suburbia Berkhivka a orașului Bakhmut se află sub controlul forțelor sale
Ministerul rus al Apărării afirmă că Berkhivka, o suburbie a orașului Bahmut, se află în întregime sub controlul Moscovei, scrie Al Jazeera.
„Un atac al luptătorilor Forțelor Armate ale Ucrainei a fost respins cu succes de unitățile ruse”, a anunțat ministerul, pe Telegram.
Instituția condusă de Serghei Șoigu a precizat că „o relatare a unor surse individuale despre presupusa abandonare a suburbiei Berkhivka de către trupele ruse nu corespunde realității”.
Comentariile ministerului vin după ce șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus asaltul forțelor ruse în Bahmut, a acuzat Ministerul Apărării că a abandonat parțial trupele Wagner din Berkhivka.
Ursula von der Leyen: Rusia va trebui să „plătească pentru crimele de război comise în Ucraina”
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că Rusia va trebui să „plătească pentru crimele de război comise în Ucraina”, scrie The Guardian.
Ea a catalogat distrugerea barajului Nova Kahovka drept un „atac scandalos asupra infrastructurii civile, care pune în pericol mii de oameni din regiunea Herson”.
Ursula von der Leyen a confirmat, de asemenea, că UE a declanșat mecanismul său de protecție civilă, care va „livra rapid” pompe de apă, furtunuri de incendiu, stații mobile de purificare a apei și bărci pentru cei afectați de aruncare în aer a barajului.
Russia will have to pay for the war crimes committed in Ukraine.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 6, 2023
The destruction of the dam, an outrageous attack on civilian infrastructure, puts at risk thousands of people in the Kherson region.
Europe is mobilising support through our civil protection mechanism.
Evgheni Prigojin ironizează bilanțurile prezentate de Moscova privind pierderile ucrainene
Şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept „elucubraţii” bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a susținut că a respins două ofensive majore în două zile, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Nu sunt decât nişte elucubraţii”, a spus Prigojin, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Uciderea a 1.500 de soldaţi într-o zi este „un adevărat masacru”, a ironizat şeful grupului Wagner, luându-l peste picior pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.
„De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând”, l-a ironizat Prigojin pe reprezentantul armatei ruse.
Mai multe informații: Evgheni Prigojin ironizează bilanțul prezentat de Moscova privind pierderile ucrainene. „Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând”
Șeful ONU: Cel puțin 16.000 de persoane „și-au pierdut deja casele” în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka
Mii de persoane și-au pierdut deja casele, iar alimentarea cu apa potabilă este pusă în pericol pentru „multe alte mii” din cauza prăbușirii barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei, afirmă secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, potrivit Sky News.
Organismul internațional nu dispune de informații independente privind modul în care s-a produs ruperea barajului, a declarat marți Antonio Guterres, dar a calificat-o drept o „catastrofă umanitară, economică și ecologică uriașă”.
„Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile critice trebuie să înceteze. Trebuie să acționăm pentru a asigura tragerea la răspundere și respectarea dreptului umanitar internațional”, le-a spus Guterres reporterilor.
ONU se coordonează cu guvernul ucrainean pentru a trimite apă potabilă și tablete de purificare a apei, a adăugat el.
Cel puțin 71 de case au fost inundate în părțile din Herson controlate de Ucraina, anunță guvernatorul regional
Oleksandr Prokudin, guvernatorul părților din regiunea Herson situate pe malul vestic al râului Nipru și aflate sub controlul guvernului de la Kiev, Ucraina, anunță că cel puțin 71 de case și trei poduri au fost avariate din cauza ruperii barajului Nova Kahovka, scrie Al Jazeera.
„Evacuăm oamenii din așezările care se află în zona inundabilă. În acest scop, au fost implicate 50 de autobuze și un număr mare de persoane, (inclusiv) voluntari, ofițeri de poliție, servicii de urgență și personal al administrației militare”, a precizat el, într-un comunicat publicat pe Telegram, adăugând că apa continuă să inunde orașele și satele din regiune.
SUA au informații care indică faptul că Rusia se află în spatele exploziei de la barajul Nova Kahovka, anunță presa americană
NBC News relatează că guvernul american deține informații care indică faptul că Rusia se află în spatele exploziei de la barajul Nova Kahovka, citând doi oficiali americani și unul occidental, scrie The Guardian.
“The United States government has intelligence that is leaning toward Russia as the culprit of the attack on the dam in Ukraine, according to two U.S. officials and one Western official” @ckubeNBC @Abs_NBChttps://t.co/yGLngKBXUC pic.twitter.com/nnwAWy8QTh
— Rob Lee (@RALee85) June 6, 2023
Administrația președintelui Joe Biden depune eforturi pentru a declasifica o parte din aceste informații și a le împărtăși publicului încă de marți după-amiază.
Oficialul occidental a declarat că prăbușirea barajului Nova Kahovka pare să facă mai dificilă pentru forțele ucrainene încercarea de a traversa râul Nipru.
Mai multe informații: Guvernul SUA are informații care arată că Rusia este autoarea atacului asupra barajului de la Nova Kahovka, dezvăluie presa americană
Orașul Oleșkî din regiunea Herson este „aproape complet inundat”, afirmă un oficial prorus
Orașul Oleșkî, situat în partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, în sudul Ucrainei, este „aproape complet inundat” în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka, a anunțat marți un oficial susținut de Kremlin, potrivit CNN și Al Jazeera.
„Cea mai dificilă situație este acum în Alyoșki (numele ruse pentru Oleșkî, n.r.). Orașul este aproape complet inundat”, a afirmat Andrey Alekseenko, șeful guvernului regiunii Herson, susținut de Moscova, într-o postare pe Telegram.
Alekseenko a precizat că este nevoie de „vehicule speciale” pentru evacuarea oamenilor din Oleșkî, iar unele dintre acestea „sunt aduse din Crimeea”.
„Problemele de comunicații complică și aici situația”, a adăugat el.
Alekseenko – care a postat o înregistrare video cu un autocar care circula pe o autostradă inundată – a precizat că peste 100 de autobuze au fost conduse în „zonele de coastă” din părțile regiunii Herson ocupate de Rusia, pentru a ajuta oamenii să fugă de inundații. „Cinci mii de locuri pentru persoanele evacuate sunt pregătite în așezări sigure”, a adăugat el.
Finlanda expulzează 9 diplomaţi ruși, acuzându-i de activităţi de „spionaj”
Finlanda a anunţat marţi expulzarea a nouă diplomaţi de la Ambasada Rusiei din Helsinki, pe care îi acuza că au profitat de statutul lor diplomatic pentru a desfăşura activităţi de spionaj pe teritoriul ţării, informează agențiile de presă EFE şi Reuters, preluate de Agerpres.
Decizia a fost aprobată în timpul unei reuniuni la Helsinki între preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi Comisia pentru politică externă şi de securitate a guvernului. În cadrul acestei reuniuni au fost abordate şi alte subiecte, între care războiul din Ucraina şi summitul NATO, prevăzut să aibă loc între 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania.
„Finlanda va expulza nouă persoane care lucrează la ambasada Rusiei şi care au acţionat în calitate de agenţi de informaţii. Activităţile lor încalcă Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice”, a declarat guvernul finlandez într-un scurt comunicat, adăugând că îl va informa pe ambasadorul rus despre aceste expulzări.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului finlandez de Externe, Finlanda nu a expulzat niciodată până acum atât de mulţi angajaţi ai ambasadei ruse din Helsinki pentru presupuse activităţi de spionaj, misiunea diplomatică rusă numărând în prezent 112 persoane.
„Este un regres semnificativ pentru serviciile de informaţii ruse în Finlanda şi este în conformitate cu obiectivele noastre de contraspionaj”, a precizat Serviciul de informaţii finlandez (Supo) pe contul său de Twitter.
Preşedintele finlandez şi guvernul de la Helsinki au condamnat, de asemenea, în comunicat, aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, un atac pe care l-au calificat drept un „dezastru umanitar şi de mediu”.
„Explozia marchează o escaladare a războiului într-un mod nou, provocând distrugeri pe scară largă în Ucraina, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru mediu”, au denunţat oficialii finlandezi.
Ucraina acuză Rusia de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka şi de o crimă de război deliberată, în timp ce Kremlinul susţine că Ucraina însăşi a sabotat această infrastructură.
Șoigu susține că Rusia a „zădărnicit” contraofensiva ucraineană
Moscova a susținut marți că a respins, după trei zile de lupte, contraofensiva mult-așteptată a Kievului în estul Ucrainei, potrivit presei ruse de stat, scrie The Moscow Times.
„Timp de trei zile, regimul ucrainean a lansat o ofensivă îndelung promisă în diferite puncte de-a lungul liniei frontului”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
„Încercările de ofensivă au fost zădărnicite, inamicul a fost oprit, soldații și ofițerii ruși au dat dovadă de curaj și eroism în lupte”, a spus el, afirmând totodată că trupele Kievului au suferit „pierderi semnificative și incomparabile”.
Potrivit lui Șoigu, în trei zile de lupte, Ucraina a pierdut „3.715 militari, 52 de tancuri, 207 vehicule blindate, 134 de mașini, cinci avioane și două elicoptere”.
Mai multe informații: Serghei Șoigu afirmă că Rusia a „zădărnicit” contraofensiva ucraineană, după 3 zile de lupte, și acuză Kievul de distrugerea barajului Nova Kahovka
Mesajul lui Zelenski pentru trimisul Vaticanului: Încetarea focului în Ucraina „nu va duce la pace”
Încetarea focului în Ucraina „nu va duce la pace”, i-a transmis marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trimisului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Şeful statului a subliniat că o încetare a focului şi îngheţare a conflictului nu vor duce la instaurarea păcii”, a subliniat preşedinţia ucraineană într-un comunicat de presă, potrivit căruia Zelenski a cerut Sfântului Scaun „să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean” care constă în recuperarea de către Kiev a tuturor teritoriilor ocupate de forţele ruse.
Distrugerea barajului de la Kahovka, marţi, în sudul Ucrainei, va avea „consecinţe teribile pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu trimisul special al papei Francisc.
„Această crimă comportă ameninţări enorme şi va avea consecinţe teribile pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu”, a mai afirmat Zelenski în discuţia cu cardinalul italian Matteo Zuppi.
„Numai eforturi conjugate, izolarea diplomatică şi presiunea asupra Rusiei pot influenţa agresorul şi pot aduce o pace dreaptă pe teritoriul ucrainean”, a subliniat Volodimir Zelenski în mesajul său.
Mai multe informații: Ce mesaj i-a transmis Volodimir Zelenski emisarului Papei Francisc, în cadrul întâlnirii de la Kiev
Ruperea barajului de la Nova Kahovka este „o altă consecință devastatoare” a invaziei Rusiei în Ucraina, afirmă șeful ONU
Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat marți că este clar că prăbușirea barajului Nova Hakovka din regiunea Herson, în sudul țării, este „o altă consecință devastatoare a invaziei rusești în Ucraina”, relatează CNN.
El a adăugat că ONU nu are acces la informații pentru a verifica în mod independent cauza distrugerii barajului.
„Am văzut cu toții imaginile tragice care au apărut astăzi cu privire la uraișa catastrofă umanitară, economică și ecologică din regiunea Herson din Ucraina”, le-a spus Guterres reporterilor.
„Tragedia de astăzi este încă un exemplu al prețului îngrozitor al războiului asupra oamenilor. Porțile suferinței se revarsă de mai bine de un an”, a adăugat el. „Acest lucru trebuie să înceteze. Atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile critice trebuie să înceteze”, a precizat șeful ONU.
Guterres a declarat că, drept răspuns, Organizația Națiunilor Unite și partenerii umanitari „grăbesc acordarea de sprijin în coordonare cu guvernul Ucrainei – inclusiv apă potabilă și tablete de purificare a apei și alte tipuri de asistență critică”.
„Mai presus de toate, fac apel la o pace justă, în conformitate cu Carta ONU, cu dreptul internațional și cu rezoluțiile Adunării Generale”, a mai spus acesta.
Ucraina îi evacuează pe locuitorii din regiunea Herson cât mai repede posibil, afirmă ministrul economiei
Ucraina încearcă să îi evacueze pe locuitorii din regiunea Herson „cât mai repede posibil” după ce baraj Nova Kahovka din sudul Ucrainei s-a prăbușit, a declarat marți ministrul Economiei, Iulia Svyrydenko, pentru CNN.
Svyrydenko a spus că 80 de așezări se află în prezent într-o zonă inundată.
„Ceea ce încercăm să facem în acest moment este să evacuăm oamenii cât mai repede posibil”, a adăugat ea.
Ucraina a acuzat forțele Moscovei de comiterea unui act de „ecocid”. Kremlinul a negat implicarea în atac și a acuzat Ucraina de „sabotarea deliberată” a barajului Nova Kahovka, care furnizează apă pentru o mare parte din sud-estul Ucrainei, inclusiv pentru centrala nucleară din Zaporojie și peninsula Crimeea.
„Suntem absolut siguri că nu este vorba de o avarie structurală, suntem absolut siguri că a fost făcută de partea rusă. Și este un mare dezastru provocat de om”, a mai afirmat Svyrydenko, adăugând că distrugerea barajului „a fost folosită ca o armă ecologică”.
Comitetul Rus de Anchetă investighează prăbușirea barajului Nova Kakovka
Comitetul Rus de Anchetă a inițiat o anchetă penală în cazul prăbușirii barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka, care a produs inundații în regiunea Herson din sudul Ucrainei, scrie CNN.
Comitetul a deschis dosarul sub acuzația de act terorist comis de un grup de indivizi, care a provocat pagube materiale semnificative și alte consecințe grave, rezultă dintr-un comunicat oficial publicat pe Telegram.
Inundarea localităților din regiunea Herson a fost cauzată de distrugerea hidrocentralei de către forțele armate ale Ucrainei, potrivit Comitetului de Anchetă al Rusiei.
Ce spune Ucraina: Între timp, mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și personalități militare au acuzat marți Kremlinul de sabotarea barajului, spunând că forțele ruse au aruncat în aer barajul după ce au intrat „în panică”.
Administrația orașului Nova Kahovka, instalată de Moscova, a anunțat marți că pregătește o „evacuare planificată” a cetățenilor din cauza creșterii nivelului apei, determinată de avariile la barajul Kahovka, îndemnându-i pe locuitori să-și strângă lucrurile esențiale.
Premierul ucrainean: Nu există „victime civile” în urma inundațiilor apărute după prăbușirea barajului Nova Kahovka
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat marți că nu există „victime civile din cauza apelor mari” după prăbușirea barajului Nova Kahovka din regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, relatează CNN.
Premierul a reiterat că există provizii de apă potabilă și că situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie este „sub control”.
Barajul Nova Kahovka furnizează apă centralei nucleare, care se află în amonte, de-a lungul râului Nipru. Distrugerea barajului a reactivat îngrijorările legate de siguranța centralei nucleare.
De cealaltă parte a barajului, oamenii au fost evacuați din zonele de risc, pe fondul temerilor că nivelul crescut al apei ar putea pune în pericol viețile ucrainenilor.
În total, 885 de persoane au fost evacuate în întreaga regiune Herson, potrivit unei actualizări transmise anterior în cursul zilei marți, pe Telegram, de către Ministerul ucrainean de Interne.
„Aproximativ 80 de așezări” se află în zona inundabilă de-a lungul râului Nipru, a postat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe conturile sale de socializare, după o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare.
Zelenski a precizat că au fost ordonate evacuări cu efect imediat.
Între timp, primarul instalat de ruși la Nova Kahovka, Vladimir Leontyev, într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat Russia 24, a declarat că evacuările locuințelor situate de-a lungul râului Nipru în Nova Kahovka sunt, de asemenea, în curs de desfășurare.
Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru acest incident. Armata ucraineană a acuzat forțele ruse de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Kremlinul a negat implicarea și a acuzat Ucraina de „sabotarea deliberată” a barajului.
Orașul Nova Kahovka a fost inundat în urma prăbușirii barajului, anunță autoritățile instalate de ruși
Primarul din Nova Kahovka numit de ruși a declarat că acest oraș din sudul ocupat al Ucrainei a fost inundat de apă după ce barajul s-a rupt în timpul nopții, ceea ce a declanșat un val de evacuări pe fondul temerilor unor efecte devastatoare pe scară largă, informează CNN.
„Orașul este inundat”, a declarat Vladimir Leontyev, la televiziunea rusă de stat Rossiya-1.
Administrația orașului a anunțat pe Telegram că în districtul urban Nova Kahovka a fost introdus un regim de urgență.
Între timp, ministerul de interne ucrainean a anunțat evacuări în masă în zonele eliberate de pe malul vestic al râului Nipru, în apropiere de baraj, adăugând că oficialii ucraineni „sunt îngrijorați” în legătură cu oamenii de pe malul estic ocupat de forțele ruse.
Armata ucraineană spune că este „echipată cu toate ambarcațiunile necesare” pentru traversarea obstacolelor de apă
Forțele armate ucrainene au declarat că sunt „echipate cu toate ambarcațiunile necesare” pentru „traversarea obstacolelor de apă”, după ce prăbușirea unui baraj major și a unei centrale hidroelectrice a provocat inundații în unele părți ale regiunii Herson din sudul Ucrainei, relatează CNN.
Armata ucraineană a reiterat, într-un comunicat de presă, că ea consideră că forțele ruse sunt responsabile pentru avarierea barajului Nova Kahovka, care traversează râul Nipru.
Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc pentru incidentul de marți dimineață, care a declanșat evacuări din zonele din apropiere, în timp ce au apărut scene dramatice cu apa care țâșnea dintr-o ruptură uriașă a barajului.
Ucraina cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU și noi sancțiuni împotriva Rusiei după catastrofa de la baraj
Ucraina a cerut marţi convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în urma distrugerii parţiale a barajului de la Nova Kahovka, într-o regiune controlată de Moscova, pe care Kievul o acuză de incident, deşi Rusia neagă, scrie Agerpres preluând AFP.
„Ucraina solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a cerut UE şi G7 „să impună noi sancţiuni devastatoare împotriva Rusiei”.
„Lumea trebuie să reacţioneze”, a declarat la rândul său preşedintele Volodimir Zelenski. Rusia este în război împotriva vieţii, a naturii, a civilizaţiei”, a reacţionat el pe Telegram, acuzându-i pe ruşi că au „minat” barajul înainte de a-l „arunca în aer”.
„Rusia a detonat o bombă, cauzând daune masive mediului”, a afirmat Zelenski, într-un discurs rostit în format de videoconferinţă la summitul „B9”, o organizaţie care reuneşte nouă ţări din Europa Centrală şi de Est membre NATO, potrivit unei înregistrări video difuzate de serviciile sale.
„Acesta este cel mai mare dezastru de mediu provocat de om în Europa în ultimele decenii”, a continuat el, adăugând că distrugerea parţială a barajului Kahovka ridică temeri cu privire la efectele grave asupra florei şi faunei din această parte sudică a Ucrainei.
„Rusia este vinovată de un ecocid brutal”, a spus Zelenski, adăugând că forţele Moscovei „trebuie să fie trase pe deplin la răspundere”.
Potrivit preşedintelui ucrainean, „este fizic imposibil de aruncat în aer (barajul) într-un fel sau altul din exterior prin bombardamente”, versiune avansată de Moscova pentru a explica distrugerile din timpul nopţii.
În schimb, Rusia a denunţat un act de „sabotaj deliberat” din partea Kievului, afirmând că unul dintre scopurile Ucrainei a fost acela de a „priva de apă Crimeea”, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.
O mare artistă a Ucrainei, după distrugerea barajului Nova Kahovka: „O nouă demonstrație despre cum Putin produce dezastre de scară mondială”
Ruslana, câștigătoare a concursului Eurovision în 2004, a transmis un mesaj după dezastrul de la Nova Kahovka.
„De dimineață, statul terorist Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka (…) E o nouă demonstrație despre cum putin (sic) și rusia (sic) produc dezastre de scară mondială. Fac apel către comunitatea internațională să asiste la evacuarea civililor și să ofere tot ajutorul necesar pentru a minimiza numărul de persoane afectate de acest act terorist. Nu pot sublinia suficient cât de devastator poate fi un potop de această amploare. În 2008, în timpul inundațiilor din Carpați, fiecare minut a fost crucial”, a spus ea, alăturând, pe Instagram, un videoclip filmat pe baraj în 2019.
Ce implicații are distrugerea barajului Nova Kahovka pentru războiul dintre Ucraina și Rusia
Barajul Nova Kahovka, situat în părțile controlate de trupele ruse ale regiunii Herson, în apropierea liniei de front, și care alimentează sudul Ucrainei și peninsula anexată Crimeea cu apă potabilă, a fost distrus marți dimineață, inundând zona din jurul său, într-un incident care ar putea amenința centrala nucleară de la Zaporojie, din apropiere, scrie The Moscow Times. Distrugerea barajului Kahovka a declanșat un torent de apă care a inundat deja un mic oraș și zeci de sate, provocând evacuarea a sute de oameni.
Mai multe informații: Ce înseamnă catastrofa de la barajul Nova Kahovka pentru războiul dintre Ucraina și Rusia
Serghei Șoigu spune că trupele ucrainene suferă pierderi uriașe, în timpul contraofensivei
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că o contraofensivă ucraineană a fost respinsă timp de trei zile de forțele ruse, care au provocat peste 1.500 de victime în acest proces, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit agenției ruse Tass, pe 4 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul a două brigăzi, au încercat să atace în cinci direcții, nu au avut succes și au pierdut 300 de soldați.
Pe 5 iunie, regimul de la Kiev a încercat o ofensivă în șapte direcții cu forțele a cinci brigăzi, au fost oprite și au suferit pierderi semnificative, a declarat ministrul. Potrivit acestuia, în timpul tentativei de ofensivă din 5 iunie, pierderile Ucrainei s-au ridicat la peste 1.600 de militari.
Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.
Toate animalele de la grădina zoologică din Nova Kahovka au murit în urma inundațiilor
O grădină zoologică din Nova Kahovka ocupată, „Kazkova Dibrova”, este complet inundată din cauza exploziei de la barajul Kahovka, a anunțat ,marți ,organizația pentru drepturile animalelor UAnimals, potrivit the Kyiv Independent.
„Doar lebedele și rațele au putut scăpa”, a scris organizația.
UAnimals a aflat acest lucru de la o sursă din conducerea grădinii zoologice, care a rămas anonimă din motive de securitate.
„Am făcut tot posibilul să salvăm grădina zoologică sub ocupație. Acum, ea nu mai există”, a declarat sursa, citată de UAnimals.
Primarul exilat din Nova Kahovka, Volodimyr Kovalenko, a raportat inundații majore în oraș în primele ore ale dimineții de 6 iunie.
Alertă în Herson din cauza minelor de teren dislocate în urma viiturilor
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a îndemnat civilii din regiunea Herson, pe 6 iunie, să rămână vigilenți la minele dislocate de inundații după ce forțele rusești au aruncat în aer barajul Kahovka, potrivit The Kyiv Independent.
„Nu vă apropiați și nu atingeți obiectele explozive sub nicio formă!”, a avertizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
Forțele rusești au distrus barajul centralei hidroelectrice Kahovka la primele ore ale zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Aproape 1.300 de civili au fost evacuați din regiunea Herson până la ora locală 15:00, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.
Serghei Șoigu acuză Ucraina că a aruncat în aer barajul Nova Kahovka
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Nova Kahovka ca parte a unui plan de redistribuire a unităților din regiunea Herson, aflată în apropiere, pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, scrie The Guardian.
Reuters relatează că o declarație a Ministerului rus al Apărării semnată de Șoigu a declarat că ruperea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace în apropiere de Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul din Herson în zona de operațiuni ofensive”.
Lărgirea râului Nipru cu inundații este posibil să îngreuneze sarcina trupelor ucrainene de a forma un cap de pod și de a alunga trupele rusești de pe malul stâng al râului și din porțiunea sudică a regiunii Herson, pe care Rusia o ocupă și pe care a pretins că o anexează
De partea cealaltă, Consiliului Național de Securitate și Apărare al ucrainei a transmis că sabotarea barajului a fost dusă la capăt de o brigadă a armatei ruse, care era staționată la centrala electric ocupată de ruși.
Nivelul apei din rezervorul hidrocentralei Kahovka a scăzut cu aproape 1,5 metri
Nivelul apei din rezervorul hidrocentralei Kahovka a scăzut cu aproape 1,5 metri în urma exploziei care a distrus barajul centralei, marți, în regiunea Kherson, a anunțat guvernatorul regiunii Nipropetrovsk, Serghei Lysak, potrivit The Kyiv Independent.
„Ne pregătim pentru o situație de urgență”, a declarat Lysak, adăugând că districtul Nikopolski din regiune și Krîvîi Rih dispun de echipamentul necesar pentru a face față livrării și tratării apei.
Potrivit lui Lysak, se depun eforturi pentru a asigura furnizarea de apă în orașele Krîvîi Rih, Marhanets, Pokrov și Nikopol.
„Toate calculele (sunt efectuate de) Ministerul Infrastructurii”, a spus el. „Sarcinile sunt clare. Toată lumea lucrează”.
Barajul Kahovka a fost aruncată în aer de o brigadă a armatei ruse – Consiliul Național de Apărare al Ucrainei
Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer de către Brigada 205 de pușcași motorizați a Rusiei, a declarat pe 6 iunie șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, citat de postul de știri ucrainean Liga, notează The Kyiv Independent.
Membrii brigăzii au fost staționați la centrala electrică de lângă Nova Kahovka, ocupată de Rusia, și au controlat instalația, a declarat Danilov la televiziunea națională.
Informația despre cine a aruncat în aer barajul a fost raportată pentru prima dată de Mihail Podoliak, un consilier al șefului Biroului prezidențial al Ucrainei, citat de publicația Ukrainska Pravda.
Podoliak a adăugat că distrugerea centralei electrice de către Rusia a fost o utilizare indubitabilă a armelor de distrugere în masă fără discriminare, conform Convențiilor de la Geneva.
Aproximativ 1300 de oameni au fost evacuați din calea inundațiilor
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că aproape 1.300 de persoane au fost evacuate din regiunea Herson începând cu ora locală 15.00, după ce forțele rusești au aruncat în aer barajul Kahovka, marți dimineață, potrivit The Kyiv Independent.
Eforturile de evacuare sunt desfășurate de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență în coordonare cu poliția și autoritățile locale.
Cinci centre temporare de asistență au fost înființate pentru persoanele evacuate în regiunea Herson înainte de a fi mutate în locații mai sigure, potrivit Ministerului de Interne.
Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat anterior că civilii vor fi transportați cu autobuzul și trenul la Nikolaev, Hmelnîțkîi, Odesa, Kirovohrad, Kiev și alte orașe.
Se așteaptă ca nivelul apei să continue să crească pentru încă 24 de ore, astfel că autoritățile vor lucra „non-stop” pentru a ajuta civilii, a declarat ministrul de interne Igor Klymenko la televiziunea națională.
Serviciul de stat pentru situații de urgență a emis, de asemenea, un avertisment pentru civili, îndemnându-i să rămână vigilenți și să fie atenți la orice mină care ar fi putut fi dislocată de inundații.
Forțele ruse au distrus barajul centralei hidroelectrice Kahovka în primele ore ale zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Reprezentanții Moscovei din Herson spun că nu este necesară o „evacuare pe scară largă” din cauza inundațiilor
Un guvernator numit de Rusia în Herson a declarat că nu va fi necesară o „evacuare pe scară largă” a locuitorilor după ce inundațiile cauzate de distrugerea barajului de la hidrocentrala Kahovka, potrivit CNN.
„Acest lucru nu va afecta foarte mult situația din regiunea Herson. Nici măcar nu va fi necesară o evacuare pe scară largă a oamenilor. Majoritatea locuitorilor rămân în locurile lor, deși a fost trimis transport pentru ei”, a declarat Vladimir Saldo pe Telegram.
Potrivit lui Saldo, distrugerea barajului a dus la scurgerea unei cantități „mari, dar nu critice” de apă pe râul Dnipro, care a provocat măturarea câmpurilor agricole de-a lungul coastei și perturbarea infrastructurii civile.
Kievul și Moscova s-au acuzat una pe alta pentru distrugerea barajului.
Ministerul ucrainean al Energiei: „Nicio amenințare” la adresa aprovizionării electrice a țării, după distrugerea barajului
Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că explozia de la hidrocentrala și barajul Nova Kahovka din Herson nu amenință aprovizionarea cu energie electrică a țării, potrivit CNN.
Explozia produsă în timpul nopții la barajul Nova Kahovka din regiunea sudică nu a afectat în mod direct sistemele de alimentare cu energie electrică la nivel național, dar aprovizionarea regională cu energie electrică este în pericol din cauza inundațiilor, a precizat ministerul într-o declarație.
„Nu există amenințări la adresa stabilității aprovizionării cu energie electrică. Energia electrică generată este suficientă pentru a acoperi nevoile consumatorilor”, transmite ministerul.
Aproape 12.000 de persoane din regiunea Herson au rămas fără energie electrică din cauza inundațiilor „și ar putea exista probleme cu aprovizionarea cu apă”, a adăugat declarația. „Sunt pregătite măsuri preventive anticriză”.
Mai la est, ministerul a declarat că „nu există o amenințare directă” la adresa centralei nucleare din Zaporojie, în ciuda „scăderii treptate a nivelului apei” la bazinele de răcire a combustibilului uzat. Centrala din regiunea de sud-est se află în amonte de barajul distrus și se află, de asemenea, sub control rusesc.
Cel puțin 150 de tone de ulei de motor s-au deversat în râul Dnipro, după explozia de la Kahovka
Cel puțin 150 de tone de ulei de motor au fost deversate în râul Dnipro după ce forțele ruse au aruncat în aer barajul Kahovka pe 6 iunie, a anunțat Biroul președintelui, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit Biroului Președintelui, există riscul ca alte 300 de tone de ulei să se scurgă în râu.
Președintele Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei după ce forțele ruse au distrus barajul centralei hidroelectrice Kahovka în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Atacul a avut loc în jurul orei locale 2:50, a scris biroul președintelui.
Nu au fost raportate victime civile sau militare în urma exploziei, dar 80 de așezări se află în zona imediat inundată.
Membrii Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare au convenit asupra unui set de măsuri internaționale în urma atacului, inclusiv convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU și apelarea la organizații precum Curtea Penală Internațională.
Kremlinul „respinge cu fermitate” acuzațiile cum că ar fi responsabil pentru distrugerea barajului Kahovka
Kremlinul a declarat că „respinge cu fermitate” acuzațiile potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru afectarea unui baraj și a unei centrale hidroelectrice în sudul Ucrainei ocupate, în timp ce Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații cu privire la distrugerea barajului, notează CNN.
În cadrul unei convorbiri obișnuite cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că el crede „fără echivoc” că incidentul a fost un „sabotaj deliberat” din partea Ucrainei, adăugând că președintele rus Vladimir Putin este ținut la curent cu situația.
Peskov a afirmat că atacul a fost „planificat și efectuat la ordinul primit de la Kiev, de la regimul de la Kiev. Regimul de la Kiev trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecințele”.
El a susținut că Ucraina a vrut să „priveze Crimeea de apă” și să distragă atenția de la câmpul de luptă.
Reprezentanții Moscovei din Crimeea spun că locuitorii peninsulei nu vor fi afectați de distrugerea barajului Kahovka
Inundațiile provocate de distrugerea barajului Nova Kahovka nu vor afecta locuitorii din Crimeea, potrivit șefului administrației peninsulei, susținut de Moscova, notează CNN.
Barajul a furnizat apă pentru o mare parte din peninsulă, care a fost anexată de Rusia în 2014.
Oficialul instalat de Rusia, Serghei Aksenov, a declarat că un canal care leagă rezervorul de Crimeea va seca puțin, dar în prezent există rezerve de 40 de milioane de metri cubi.
Aksenov a declarat că se fac eforturi pentru a minimiza întreruperea aprovizionării cu apă a Crimeei și că „există mai mult decât suficientă apă potabilă” în prezent.
Crimeea a avut mai multe de probleme de aprovizionare cu apă de când a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, după ce Ucraina a tăiat aprovizionarea cu apă.
Forțele ruse au capturat canalul din nordul Crimeei și au început să restabilească alimentarea cu apă a peninsulei în zilele imediat următoare invaziei.
Maia Sandu condamnă distrugerea barajului de la Nova Kahovka: „Suntem pregătiți să oferim asistență”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat distrugerea barajului de la Nova Kakhovka și a oferit sprijinul Moldovei, potrivit CNN.
I strongly condemn the destruction of the Nova Kakhovka Dam this morning.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 6, 2023
Russia’s targeting of critical infrastructure amounts to war crimes.
President @ZelenskyyUa, we stand ready to provide assistance in response to the floods and support efforts to mitigate the impact
„Condamn cu fermitate distrugerea barajului Nova Kakhovka în această dimineață. Atacarea de către Rusia a infrastructurii critice reprezintă crime de război. Domnule președinte Zelenskiy, suntem pregătiți să oferim asistență ca răspuns la inundații și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului.”, a scris Maia Sandu pe Twitter.
Aproximativ 900 de locuitori din Herson, evacuați din cauza inundațiilor, până la această oră
Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că 885 de locuitori din regiunea Herson au fost evacuați până la ora locală 11:00 a.m., în urma distrugerii de către Rusia a barajului centralei hidroelectrice Kahovka, potrivit CNN.
Potrivit ministerului, evacuarea este în curs de desfășurare, întrucât aproximativ 80 de localități sunt expuse riscului unor potențiale inundații, majoritatea fiind sub ocupație rusă.
În timp ce echipele de salvare evacuau civilii din Herson, forțele rusești au bombardat orașul, rănind doi ofițeri de poliție, a declarat anterior ministerul.
Aproximativ 16.000 de locuințe ale oamenilor din regiunea Kherson sunt situate în zone de „risc critic” de inundații, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin.
Forțele rusești au distrus barajul centralei hidroelectrice Kahovka de peste râul Dnipro în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Inundațiile au ajuns la localitățile de pe malurile râului Nipru
Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că localitățile de pe malurile râului Nipru din regiunea Herson încep să se confrunte cu inundații în urma distrugerii barajului Nova Kahovka marți dimineață, scrie CNN.
În timp ce apa din rezervorul Kahovka continuă să se scurgă cu rapiditate, oficialii ucraineni au avertizat că nivelurile vor fi „critic de ridicate” în câteva ore. Rezervorul conține în mod obișnuit aproximativ 18 kilometri cubi de apă, potrivit Reuters.
Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, a declarat marți, într-o declarație pe Telegram, că aproximativ 16.000 de persoane de pe malul vestic al râului se află într-o „zonă critică”.
Aproximativ 80 de așezări, dintre care majoritatea sunt ocupate de forțele ruse, se află în zona de potențiale inundații, a declarat anterior Ministerul ucrainean de Interne.
Rușii atacă regiunea Herson, în timp ce autoritățile ucrainene evacuează civilii din calea apelor
Doi ofițeri de poliție din Herson au fost răniți de focuri de artilerie rusească în timp ce încercau să evacueze civilii din inundațiile provocate de distrugerea de către Rusia a centralei hidroelectrice Kahovka, a anunțat Ministerul de Interne, marți, potrivit The Kyiv Indepednent.
„Doi ofițeri de poliție din Herson au fost răniți de schije în timpul eforturilor de evacuare din oraș. A fost anunțată o evacuare, iar oamenii sunt evacuați. Iar rușii bombardează (oamenii) cu artileria”, a scris Ministerul de Interne.
Aproximativ 16.000 de locuințe ale oamenilor din regiunea Herson se află în zone de „risc critic” de inundații după ce forțele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka, marți, potrivit guvernatorului regiunii Herson, Oleksandr Prokudin.
Armata ucraineană: Distrugerea barajului Kahovka nu va opri contraofensiva ucraineană
Armata ucraineană a declarat că este „echipată cu toate ambarcațiunile și podurile de pontoane necesare pentru traversarea obstacolelor de apă”, adăugând că acțiunile Rusiei „nu vor opri Forțele de Apărare ale Ucrainei, care sunt pregătite să elibereze teritoriile ocupate de Ucraina”, scrie The Kyiv Independent.
Armata a declarat că forțele ruse au distrus barajul „din frica de armata ucraineană” și a „succesului Forțelor de Apărare ale Ucrainei în desfășurarea acțiunilor ofensive”.
Între timp, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a calificat distrugerea barajului drept o „etapă fundamental nouă a agresiunii rusești”.
Forțele rusești au distrus barajul centralei hidroelectrice Kahova de peste râul Dnipro în dimineața zilei de 6 iunie, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Ministerul ucrainean al Apărării: Rușii au aruncat în aer barajul Nova Kahovka „din panică”
Forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kahovka „din panică”, potrivit unui comunicat transmis marți de departamentul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, notează CNN.
„Ocupanții au aruncat în aer barajul rezervorului Kahovka din panică – acesta este un atac terorist evident și o crimă de război care va deveni o dovadă într-un tribunal internațional”, se arată în declarația de pe canalul Telegram al serviciului de informații al apărării.
„Acest act terorist este un semn al panicii regimului Putin”, a continuat declarația.
Distrugerea barajului a creat un „pericol mortal” pentru cetățenii ucraineni din așezările de pe ambele maluri ale râului Dnipro.
De asemenea, „afectează ecosistemul întregii regiuni a Mării Negre” și sporește amenințarea unei „catastrofe nucleare”, a precizat Defense Intelligence.
Ukrhydroenergo: Centrala Kahovka este „ireparabilă”
Centrala hidroelectrică Kahovka este „ireparabilă” după ce a fost aruncată în aer de forțele rusești, a anunțat, marți, compania energetică de stat ucraineană Ukrhydroenergo, potrivit The Kyiv Independent.
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat la începutul zilei de 6 iunie că forțele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka.
„Ca urmare a exploziei, sala de mașini din interiorul Centralei Hidroelectrice Kahovka a fost complet distrusă. Centrala este ireparabilă”, a scris Ukrhydroenergo.
Nivelul apei din rezervorul de la Kahovka „scade rapid” de la ora locală 9:00, a anunțat Ukrhydroenergo.
Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că evacuarea așezărilor aflate în pericol este deja în desfășurare.
Sute de oameni au fost evacuați deja din regiunea Herson, din cauza inundațiilor
742 de oameni au fost evacuați din regiunea Herson până la ora locală 10:00, după ce forțele ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka, a anunțat Ministerul de Interne, marți, potrivit The Kyiv Independent.
„Apa este în creștere. Situația este complicată și mai mult de eroziunea anumitor drumuri, care împiedică accesul la unele așezări. Echipele de evacuare caută rute alternative”, a precizat ministerul.
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat la începutul zilei de marți că forțele ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka, ceea ce a dus la un dezastru umanitar și de mediu.
Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 80 de așezări sunt expuse riscului unor potențiale inundații, majoritatea fiind sub ocupație rusă.
Charles Michel dă vina pe Rusia pentru distrugerea barajului Kahovka
Președintele Consiliului European a părut să dea vina pe Rusia pentru explozia de la barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei, scriind pe Twitter că „Rusia și reprezentanții săi” vor fi trași la răspundere, potrivit CNN.
„Sunt șocat de atacul fără precedent de la barajul Nova Kahovka”, a declarat Charles Michel. „Distrugerea infrastructurii civile se califică în mod clar drept o crimă de război – și vom trage la răspundere Rusia și reprezentanții săi.”
Incidentul – pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc – va fi abordat la următorul summit al Consiliului UE de la Bruxelles, unde se va propune „mai multă asistență pentru zonele inundate”, a spus el.
„Gândurile mele cu toate familiile din Ucraina afectate de această catastrofă”, a adăugat el.
Apa de la barajul Kahovka va „atinge un nivel critic”, avertizează un oficial ucrainean
Apa de la barajul distrus Nova Kahovka va „atinge un nivel critic” în cinci ore, a declarat marți un înalt oficial ucrainean, potrivit The Kyiv Independent.
„Apa din rezervor scade rapid, aproximativ 15 centimetri pe oră. În cinci ore, apa va atinge un nivel critic”, a declarat pentru CNN Mihail Podolyak, consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei.
Armata ucraineană a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce un înalt oficial instalat de Rusia a declarat că distrugerea acestuia a fost „un atac terorist grav”. Barajul furnizează apă pentru o mare parte din sud-estul Ucrainei și peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.
Rusia a pierdut peste 210.000 de soldați de la începutul războiului
Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a raportat, marți, 6 iunie, că Rusia a pierdut 211.150 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, cu aproximativ 800 de victime raportate doar luni, 5 iunie, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.860 de tancuri, 7.543 de vehicule blindate de luptă, 6.332 de vehicule și rezervoare de combustibil, 3.603 de sisteme de artilerie, 590 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 351 de sisteme de apărare aeriană, 313 de avioane, 299 de elicoptere, 3,212 drone și 121 de avioane.
Evacuarea localităților afectate de inundații din Herson este în desfășurare
Aproximativ 16.000 de locuințe din regiunea Herson sunt situate în zone de „risc critic” pentru inundații, după ce forțele ruse au aruncat în aer hidrocentrala Kahovka, a informat guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, marți, potrivit The Kyiv Independent.
Vorbind la televiziunea națională, Prokudin a spus că locuitorii așezărilor afectate sunt evacuați cu autobuzele spre Herson, apoi spre Nikolaev, Hmelnîțki, Odesa, Kirovohrad, Kiev și alte orașe.
Un tren de evacuare este, de asemenea, programat să plece din Herson la ora 12:00. ora locala.
Începând cu ora locală 7:30 dimineața., mai multe localități din Herson au fost „inundate total sau parțial”, potrivit lui Prokudin.
„Înțelegem că și alte așezări vor fi afectate de inundații și suntem pregătiți pentru asta”, a spus el.
Prokudin a cerut oamenilor să urmărească doar informațiile din surse oficiale și să rămână calmi.
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat la începutul zilei de 6 iunie că forțele ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică Nova Kahovka.
AIEA: „Fără risc imediat pentru siguranța nucleară” la centrala de la Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat marți că experții săi „monitorizează îndeaproape situația” și că nu există „niciun risc imediat pentru siguranța nucleară” la centrala nucleară Zaporojie în urma distrugerii unui baraj major din apropiere.
Barajul Nova Kahovka din regiunea Herson furnizează apă pentru o mare parte din sud-estul Ucrainei, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, care se află în amonte .
Între timp, agenția nucleară a Ucrainei a declarat marți că distrugerea barajului poate avea consecințe negative pentru centrala nucleară, dar situația este sub control.
„Apa din rezervorul Kahovka este necesară pentru ca centrala să poată fi alimentată pentru condensatoarele turbinelor și sistemele de siguranță ale ZNPP”, a spus Energoatom într-un comunicat publicat pe Telegram. „Iazul de răcire este acum plin: începând cu ora 8:00 [ora locală], nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei.”
Armata: Distrugerea barajului va afecta „cu siguranță” centrala nucleară Zaporojie, dar situația este „sub control”
Distrugerea barajului Nova Kahovka va afecta „cu siguranță” funcționarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată în prezent de forțele ruse, dar situația este „sub control”, a declarat marți un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
„Potrivit experților, acest lucru va afecta cu siguranță funcționarea [CNE Zaporojie]. Dar nu este nevoie să escaladăm situația acum și să tragem cele mai pripite concluzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, la televiziunea națională. „Situația este în prezent sub control”, a adăugat ea.
Anterior, Andri Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că distrugerea barajului „va reprezenta, de asemenea, o amenințare pentru [centrala nucleară Zaporojie]”.
Centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale invaziei.
Volodimir Zelenski spune că „teroriști ruși” sunt responsabili de distrugerea barajului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus pe seama „teroriştilor ruşi” ceea ce a numit „distrugerea” barajului Nova Kahovka.
„Distrugerea barajului hidroelectric Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că rușii trebuie alungaţi din fiecare colţ al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare”, a transmis Zelenski.
El a precizat că a convocat Consiliul de Securitate și Apărare pentru a organiza operațiunile în condițiile în care sunt așteptate inundații puternice în zonele din jurul barajului.
Anton Gerashchenko, un fost ministru și consilier al Ministerului de Interne, a sugerat pe rețelele de socializare că aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de inundații.
About 16,000 people are in „critical zone” in Kherson region on the right bank of the Dnieper river – head of Kherson regional military administration.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 6, 2023
Evacuation trains will take people to safety from Kherson. pic.twitter.com/rmltVcc9yI
Forțele ruse au atacat Harkovul
Forțele ruse au lansat mai multe rachete asupra orașului Harkov, în cursul nopții, a informat primarul din Harkov, Ihor Terehov, într-o postare pe Telegram.
Terekhov a precizat că serviciile de stat de urgență intevin la locul exploziilor. Lovituri au fost raportate în centru, precum și în cartierul Slobidski al orașului. Nu au fost raportate victime.
Anterior, pe 5 iunie, guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov a raportat că forțele ruse au atacat orașul Balaklia din regiunea Harkov. Atacul s-a soldat cu o persoană ucis și opt rănite.
Atacuri aeriene asupra Kievului
Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului, în cursul nopții, dar oficialii din capitala Ucrainei spun că sistemele de apărare aeriană au doborât peste 20 de rachete de croazieră.
„Toate au fost doborâte, nu au fost lovituri”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev, într-o postare pe Telegram.
Martori au precizat pentru agenția Reuters că au auzit mai multe explozii care au sunat ca sisteme de apărare aeriană, în timp ce orașul a fost sub alertă de raid aerian timp de mai bine de patru ore, începând imediat după miezul nopții de marți.
Resturile după doborârea rachetele au lovit mai multe drumuri și au deteriorat linii electrice în districtul Desnianski din Kiev, a spus armata. Districtul, de pe malul stâng al râului Nipru, este cel mai populat din Kiev.
Barajul de la Nova Kahovka a fost distrus
Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de ruși din regiunea Herson din Ucraina a fost aruncat în aer de forțele ruse, a anunțat marți comandamentul sudic al Forțelor Armate ucrainene.
„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă și zonele probabile de inundații sunt în curs de clarificare”, au transmis forțele ucrainene pe pagina lor de Facebook.
Oleksandr Prokudin, șeful regiunii Herson, a postat un videoclip pe Telegram în care spune că, în urma avariei la barajul Nova Kahovka, „apa va atinge un nivel critic în 5 ore” și anunță că au început evacuările.
The Kakhovka Dam on the Dnipro River has been blown up. Russia had mined the dam many months ago in anticipation of a potential Ukrainian offensive. pic.twitter.com/dHqZtp83gk
— Ukraine Reporter (@StateOfUkraine) June 6, 2023
Barajul mare Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost distrus, iar teritoriul este inundat, a confirmat marți și agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă apropiată de subiect.
O a doua agenție de știri de stat, RIA, l-a citat pe primarul instalat de ruși în Nova Kakhovka, care spune că partea superioară a barajului a fost distrusă de bombardamente. Primarul a negat anterior că barajul ar fi fost aruncat în aer. Tass l-a citat apoi spunând că distrugerea barajului a fost un „act terorist grav”.
Barajul traversează râul Nipru și reține un rezervor enorm de apă. Barajul în sine are 30 de metri înălțime și sute de metri lățime. A fost construită în 1956 ca parte a hidrocentralei Kahovka. Apa din rezervor alimentează peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, precum și centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa.
ONU: Cel puțin 8.900 de civili au murit în timpul invaziei ruse din Ucraina
Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a confirmat luni că cel puțin 8.983 de civili au murit și alți 15.442 au fost răniți în Ucraina în timpul invaziei ruse, scrie The Kyiv Independent.
„OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, ca urmare a lipsei de informații din unele zone în care au avut loc ostilități intense”, scrie în raportul agenției ONU.
Această precizare se referă în principal la orașele ocupate Mariupol, din regiunea Donețk, și Lisiciansk, Popasna și Sievierodonetsk din regiunea Luhansk, unde există relatări privind existența a numeroase victime civile.
Din numărul total de 24.425 de victime, 13.079 dintre acestea au fost raportate în regiunile Donețk și Luhansk, predominant în părțile controlate de guvernul ucrainean (9.877).
În luna mai, OHCHR a confirmat 174 de morți și 684 de răniți în rândul civililor. Din acest număr, 721 de victime (84%) au fost raportate în teritoriile controlate de guvernul de la Kiev. Marea majoritatea a deceselor și a rănirilor (94%) au fost cauzate de arme explozive cu efecte pe arii extinse. Restul victimelor din luna mai au apărut din cauza minelor și a resturilor explozive.
„Armele explozive cu efecte pe arii extinse” se referă la artilerie, rachete, mortiere și alte proiectile trase în salve pe o arie extinsă.
Rebelii anti-Kremlin susțin că dețin controlul unui oraș din regiunea rusă Belgorod
Un grup de rebeli pro-Ucraina, cunoscut sub numele de Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), a postat mai multe înregistrări video în care pretinde că deține controlul asupra orașului Nova Tavolzhanka din regiunea rusă Belgorod, relatează Sky News.
Zona de frontieră a fost supusă mai multor atacuri în ultimele săptămâni, Rusia dând vina pe Ucraina, iar Kievul negând că se află în spatele acestor incursiuni. Două grupări armate proucrainene, dintre care unul este RDK, au revendicat responsabilitatea pentru aceste raiduri.
Într-o înregistrare video postată de RDK, cel puțin patru luptători sunt prezentați pe un drum rezidențial din apropierea periferiei sudice a orașului Nova Tavolzhanka, la aproximativ un kilometru și jumătate de granița cu regiunea ucraineană Harkov.
Doi luptători apar în fața camerei: unul ține în mână steagul albastru al RDK, în timp ce altul spune că gruparea este singura forță rămasă în oraș.
„Din moment ce (guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov) nu își poate controla teritoriul, vom discuta cu liderii săi, care se află la Moscova”, au declarat luptătorii care apar pe înregistrare.
Într-o altă înregistrare, un soldat este înregistrat în timp ce se deplasează pe o stradă pustie.
Sky News notează că nu a reușit să verifice în mod independent veridicitatea acestor clipuri video.
Cele două înregistrări au fost publicate la doar o zi după ce Denis Nikitin, comandantul Corpului Voluntarilor Ruși, a apărut într-o declarație video comună a RDK și a celeilalte grupări anti-Kremlin, Legiunea Libertatea Rusiei, care desfășoară raiduri pe teritoriul rus.
Cele două miliții s-au oferit să se întâlnească cu Gladkov pentru discuții și pentru o potențială predare a doi soldați ruși luați prizonieri, dar guvernatorul Belgorodului le-a respins oferta.
Piloții ucraineni au fost deja trimiși în Marea Britanie pentru pregătire pe avioanele F-16, anunță premierul Șmîhal
Primele grupuri de piloți ucraineni au fost deja trimis în Marea Britanie pentru a primi instruire pe avioanele de luptă occidentale, a afirmat luni premierul ucrainean, potrivit Sky News.
Denis Șmîhal a făcut acest anunț pe Telegram după ce s-a întâlnit cu ministrul britanic de Externe, James Cleverly, în cursul zilei de luni.
În mesaj, el a precizat că i-a mulțumit șefului diplomației britanice pentru „sprijinul său de neclintit” și pentru „disponibilitatea” Regatului Unit de a-i antrena pe piloții ucraineni.
„Primele grupuri au fost deja trimise în Marea Britanie. Pe câmpul de luptă, forțele armate ale Ucrainei sunt reformate la standardele NATO”, a adăugat Șmîhal.
Antrenarea acestor piloți vine ca parte a unui plan internațional comun de a oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, produse de SUA.
Marea Britanie a pledat cu tărie pentru ca aceste avioane să fie furnizate Kievului, dar nu are în flota sa niciun F-16 care poate fi donat, așa că s-a oferit, în schimb, să-i instruiască pe piloții ucraineni în privința modului de operare a acestora.
Restricțiile UE privind importurile de cereale din Ucraina, prelungite oficial până pe 15 septembrie
Uniunea Europeană va prelungi până pe 15 septembrie restricțiile la importurile de produse agricole ucrainene impuse de cinci state membre care încearcă să își protejeze fermierii, a anunțat luni Executivul comunitar, potrivit Al Jazeera.
Blocul comunitar va „elimina treptat până pe 15 septembrie” măsurile care vizează grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina, adoptate din cauza „blocajelor logistice” din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
Zelenski laudă trupele ucrainene care luptă în estul țării, după înformațiile privind avansurile înregistrate în jurul Bahmutului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat trupele care luptă în jurul Bahmutului, după ce oficialii ucraineni au anunțat că unitățile Kievului au recucerit teritorii de pe flancul nordic și cel sudic al orașului distrus din estul țării, relatează CNN și Al Jazeera.
„Sunt recunoscător fiecărui luptător, tuturor apărătorilor noștri, care ne-au oferit astăzi veștile pe care le așteptam cu toții în direcția Bahmut. Bine lucrat, războinicilor!”, a declarat Zelenksi, în discursul său video de luni seară, adresat națiunii.
„Vedem cât de isteric reacționează Rusia la orice pas pe care îl facem acolo, la toate pozițiile pe care le luăm. Inamicul știe că Ucraina va învinge”, a mai spus Zelenski, în mesajul său video.
Anterior în cursul zilei de luni, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a afirmat pe Telegram că Ucraina „desfășoară acțiuni ofensive” de-a lungul liniei de front din est și că a avansat între 200 și 1.600 de metri în jurul așezărilor Orikhovo-Vasylivka și Paraskoviivka, la nord de Bakhmut, și între 100 și 700 de metri în jurul localităților Ivanivske și Klishchiivka, care se află la sud-vest de oraș.
Jumbo • 13.06.2023, 15:05
Sunt curios, cand va fi distrus Pentagonul, ca va fi distrus curand, iar rusii vor spune ca au informatii ca sua l au distrus, ce circ va face propaganda? 😀😀😀. Da, rusii sunt neam de mazochisti,si au lasat crimeea lor fara apa distrugand barajul ala, isi dau singuri cu tesla n...cap😀😀😀. Sa vezi ca isi vor distruge singuri si centrala atomica de la zaporoje
Alamar13 • 07.06.2023, 04:14
Cam 15% din terenul agricol ucrainean a fost cumparat de maoisti. Aliatii " fara limite" a criminalului nazist din Kremlin. Mai mult ca sigur , dupa Victorie si Eliberare , Duma din Kyev , va reajusta aceasta eroare funciara. Acesta este un alt motiv ptr. care Stapanul nazistilor rusi , din Peking , l-a mustrat pe Adolf Putin ,acum cateva luni , sa inceteze cu prostiile de a lansa rachete nucleare tactice asupra Ucrainei. Adica maoistii, nu doresc ca nazistii aflati sub controlul lor , sa le iradieze cho mein nul , de anul viitor.
Gandalf_the_Grey • 07.06.2023, 10:21
Alamar13 • 07.06.2023, 04:14
Cam 15% din terenul agricol ucrainean a fost cumparat de maoisti. Aliatii " fara limite" a criminalului nazist din Kremlin. Mai mult ca sigur , dupa Victorie si Eliberare , Duma din Kyev , va reajusta aceasta eroare funciara. Acesta este un alt motiv ptr. care Stapanul nazistilor rusi , din Peking , l-a mustrat pe Adolf Putin ,acum cateva luni , sa inceteze cu prostiile de a lansa rachete nucleare tactice asupra Ucrainei. Adica maoistii, nu doresc ca nazistii aflati sub controlul lor , sa le iradieze cho mein nul , de anul viitor.
Statistică de la HQ bolșevic, evident. Uăăi, voi nici măcar să vă legați singuri la șireturi nu sunteți în stare, d-apoi să numărați hectarele și să citiți actele de proprietate care mai trec și prin paradisuri fiscale, pffff, ce pretenții intelectuale ai acum!
Alamar13 • 07.06.2023, 04:08
Acum sa disecam problema : CINE are de gastigat , de pe urma acestui atac terorist nazist ? Ucraininenii ... datorita reliefului si geografiei , armatat ucraineana , nu poate lansa o contra ofensiva in a cea regiune datorita solului si a mlastinilor. Tot asa cum nici o armata nu va invada Delta Dunarii cu tancuri , blindate si tunuri. Deci , din punct de vedere militar , aceasta zona , ptr. ucrainieni este nula , atta tactic , cat si startegic. Acum...Ce au nazistii rusi , de castigat... La prima vedere , nimic militar. Dra la a doua vedere , ptr a distrage resurse de la Contra ofensiva ucraineana , cred nazistii rusi , acum Ucraina va deturna , echipamnet , timp militari si resurse , ptr. a salva populatia civila din cele cca 80 ( opt zeci ) de orasele si sate care au fost si vor fi inundate. Acest " incident" coincide tocmai , in ajunul declansarii Contra Ofensivei ucrainiene. Deci, acum am stabilit cine castiga si cine nu. Mai sunt cei care mentioneaza , ca vezi Doamne , Crimeea nu mai are apa. Serios ? Dupa atrocitatile crimele si genocidul facut de nazistii rusi in Ucraina , si zecile si sutele de mii de rusi ucisi si raniti in acest razboi criminal ,lui Adolf Putin ,voi chiar credeti ca , acestui monstru ai pasa de apa din Crimea ? Crimee pe care chiar si Putin stie , ca este , numai o chestiune de timp , pana o va pierde . Deja , rusii , pro rusii si administratia din localitatile , din nordul Crimeei , au inceput exodul catre rusia nazista.
VolodimirZelenski • 07.06.2023, 08:43
Alamar13 • 07.06.2023, 04:08
Acum sa disecam problema : CINE are de gastigat , de pe urma acestui atac terorist nazist ? Ucraininenii ... datorita reliefului si geografiei , armatat ucraineana , nu poate lansa o contra ofensiva in a cea regiune datorita solului si a mlastinilor. Tot asa cum nici o armata nu va invada Delta Dunarii cu tancuri , blindate si tunuri. Deci , din punct de vedere militar , aceasta zona , ptr. ucrainieni este nula , atta tactic , cat si startegic. Acum...Ce au nazistii rusi , de castigat... La prima vedere , nimic militar. Dra la a doua vedere , ptr a distrage resurse de la Contra ofensiva ucraineana , cred nazistii rusi , acum Ucraina va deturna , echipamnet , timp militari si resurse , ptr. a salva populatia civila din cele cca 80 ( opt zeci ) de orasele si sate care au fost si vor fi inundate. Acest " incident" coincide tocmai , in ajunul declansarii Contra Ofensivei ucrainiene. Deci, acum am stabilit cine castiga si cine nu. Mai sunt cei care mentioneaza , ca vezi Doamne , Crimeea nu mai are apa. Serios ? Dupa atrocitatile crimele si genocidul facut de nazistii rusi in Ucraina , si zecile si sutele de mii de rusi ucisi si raniti in acest razboi criminal ,lui Adolf Putin ,voi chiar credeti ca , acestui monstru ai pasa de apa din Crimea ? Crimee pe care chiar si Putin stie , ca este , numai o chestiune de timp , pana o va pierde . Deja , rusii , pro rusii si administratia din localitatile , din nordul Crimeei , au inceput exodul catre rusia nazista.
Rusia, stat terorist. Toata lumea stie asta.
Mazavalt • 07.06.2023, 13:22
VolodimirZelenski • 07.06.2023, 08:43
Rusia, stat terorist. Toata lumea stie asta.
NATO = North Atlantic Terrorist Organization Pana si Affricani sau prins de numele NATO si au inceput sa colaboreze cu China.....
Gandalf_the_Grey • 07.06.2023, 19:15
Mazavalt • 07.06.2023, 13:22
NATO = North Atlantic Terrorist Organization Pana si Affricani sau prins de numele NATO si au inceput sa colaboreze cu China.....
Hahahahaha! Ce glumă de propagandă de tip Urzica ori Cațavencu ai în repertoriu! Țările africane, peste tot unde este posibil, au început să le „ofere” al treilea picior „investitorilor” chinezi care-i tratau cu fente și dume: termene de PF mult întârziate, proceduri gen AliBaba - una e-n poză, alta primești în colet și alte chestie „profesionale” de tip PRC.