Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 471.
Cel puțin 8 persoane au fost rănite după atacul cu rachete asupra regiunii Cerkasî
Orașul Uman din regiunea centrală Cerkasî a fost lovită joi de un atac cu rachete, a anunțat Ihor Taburets, șeful administrației militare a regiunii.
„Avem două ținte lovite: o instalație industrială și la o spălătorie auto. În al doilea caz, în urma loviturii a izbucnit un incendiu”, a spus el.
Opt persoane au fost rănite, dintre care două grav, a spus Taburets, citând informații preliminare.
Serviciile de informații militare: Rusia are suficiente rachete pentru ținte cheie precum Kievul
Rusia poate produce suficiente rachete pentru a continua loviturile împotriva unor ținte cheie precum Kievul, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare Andri Iusov pentru Ukrainska Pravda într-un interviu publicat pe 8 iunie.
Moscova și-a schimbat strategia de bombardare față de iarna trecută. Pe atunci, forțele ruse au folosit cantități mari de rachete într-o încercare nereușită de a paraliza sistemul energetic al Ucrainei.
Această încercare de „blitzkrieg” a consumat o mare parte din stocurile Rusiei pentru un timp. Astfel, a urmat o pauză care a dat Rusiei timp să-și reînnoiască parțial arsenalul.
Tactica actuală implică atacuri combinate de rachete și drone împotriva unor ținte cheie care sunt „sacre” pentru președintele rus Vladimir Putin, precum capitala țării Kiev, potrivit lui Yusov.
Adjunctul șefului de informații pentru apărare, Vadim Skibitski, a declarat pe 19 mai că Rusia poate produce până la 67 de rachete pe lună, inclusiv 35 de rachete de croazieră Kh-101, 25 de rachete de croazieră Kalibr, cinci rachete balistice M723 pentru sistemul Iskander-M și două rachete balistice Kinjal. rachete.
Guvernator: Râul Nipru transportă mine spre litoralul Odesei
Râul Nipro inundat, ca urmare a cedării barajului Nova Kahovka, transportă mine și alte tipuri de muniții neexplodate pe litoralul Odesei, a avertizat guvernatorul Oleh Kiper.
„Din cauza atacului terorist împotriva Hidrocentralei Kahovka, o mare cantitate de gunoi și moloz a intrat în Marea Neagră din râul Nipru”, a scris Kiper pe Telegram.
„În zona mării de lângă coasta Odesei, au fost deja înregistrate mine și muniție neexplodată, precum și fragmente de clădiri și copaci”, a continuat el.
Guvernatorul i-a avertizat pe locuitorii din Odesa să evite deplasările pe plajă și în zonele de coastă.
Forțele ruse au distrus barajul Kahovka pe 6 iunie, declanșând un mare dezastru umanitar și de mediu, au acuzat autoritățile ucrainene. La scurt timp, Serviciul de Stat de Urgență a avertizat că mine ar putea fi dislocate și duse de râul Nipru.
Armata ucraineană anunță că a făcut progrese în zona Bahmut
Trupele ucrainene fac progrese și continuă să avanseze în zona Bahmut din estul Ucrainei, a declarat joi un oficial din armata ucraineană, citat de CNN
„Operațiunea defensivă continuă, inamicul încearcă să ne oprească forțele, dar este învins”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirsiyi, într-o postare pe Telegram.
El a distribuit un videoclip în care se presupune că îi arată soldați ai Brigăzii 77 de asalt aerian care distrug un tanc rusesc.
„Luptele grele continuă pentru fiecare metru pătrat” în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate în actualizarea sa zilnică. Acesta a spus că 26 de ciocniri au avut loc în zonele din prima linie în ultima zi.
Brigada a 3-a de asalt a Ucrainei a anunțat pe Telegram că a împins forțele ruse înapoi „de la 1,8 km de-a lungul liniei frontului și 1,2 km în interiorul țării” în ultima zi în jurul lui Bahmut.
Brigada a 5-a Mecanizată Separată a postat o actualizare, susținând că „ocupanții pierd poziții în zona grădinilor din Bahmut”.
Explozii raportate în regiunea Cherkasî
Locuitorii din regiunea Cherkasy au afirmat că au auzit explozii în timpul alertei de raid aerian la nivel național, relatează publicația locală Suspilne Cherkasă pe 8 iunie.
În jurul orei 19, sirenele de raid aerian au devenit active în toată Ucraina.
Pentru moment, nu există detalii suplimentare despre exploziile din regiune și dacă acestea au produs pagube sau victime.
Salvatorii din Herson se confruntă cu o lipsă de echipamente pe fondul bombardamentelor rusești
Salvatorii se confruntă cu o penurie de resurse în timp ce efectuează evacuări în zonele din Herson controlate de Ucraina, din cauza amplorii inundațiilor cauzate de prăbușirea barajului Nova Kahovka, a declarat un ofițer al serviciilor de urgență pentru CNN.
Există o lipsă de resurse, deoarece rușii continuă să bombardeze malul de vest al râului Nipru, a declarat Maksim Trikur, ofițer la Serviciul de Transport Special de Stat al Ucrainei.
Catastrofa este „fără precedent și provocarea este că este imposibil să acumulați toate resursele într-un timp atât de scurt”, a spus Trikur pentru CNN.
Serviciul de Transport Special de Stat a lucrat împreună cu Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei la evacuarea civililor.
„Există o mare lipsă de echipament. Pentru a spune simplu – avem nevoie de totul: bărci, motopompe, radio-walkie-talkie, lumini – toate echipamentele care ne sunt la îndemână când are loc o catastrofă umanitară ca aceasta”, a spus el.
„Oamenii de acolo nu sunt în măsură să rămână. Locul este de nelocuit, casele sunt inundate, multe vite au fost ucise, transportul în comun nu funcționează”, a adăugat el.
Trikur a spus că majoritatea teritoriilor sunt inundate, iar apele ajung la o înălțime de 5 metri și că „este imposibil de prezis intervalul de timp care va permite oamenilor să se întoarcă la casele lor”.
Ministrul rus al apărării solicită expedierea de noi echipamente militare în Ucraina
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut livrarea rapidă de echipamente militare în primele linii din Ucraina, într-un videoclip postat joi de serviciul de presă al ministerului, citat de CNN.
„Inamicul a încercat să avanseze astăzi. Numai în două ore de la prima bătălie, trupele ruse au distrus 30 de tancuri și 10 vehicule de infanterie. Deci este nevoie de acest echipament, să ne grăbim”, a spus Șoigu cu referire la afirmația sa anterioară că forțele ruse au respins patru atacuri în cursul noapții în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
Șoigu a făcut cererea în cadrul unei vizite la trupele din Districtul Militar de Vest al Rusiei, unde a inspectat pregătirea echipamentelor și armelor pentru expediere către bazele de depozitare, potrivit comunicatului postat de minister.
„Șoigu a ordonat ca restricțiile de timp pentru acceptarea vehiculelor de la întreprinderi să fie reduse și ca acestea să fie gata pentru a fi transferate în unități ale Forțelor Armate Ruse în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicat.
„Șoigu a atras o atenție deosebită asupra pregătirii calitative și expedierii la timp a muniției și a rachetelor către unitățile implicate în operațiunea militară specială și, de asemenea, în curs de pregătire pentru luptă ca parte a antrenamentului de luptă”, se mai arată în comunicat.
Rusia a bombardat o școală unde se adăpostesc cei evacuați din zonele inundate, la scurt timp după ce Zelenski a vizitat Herson
Rusia a atacat joi cu rachete părțile controlate de Ucraina în regiunea sudică Herson, iar martorii oculari spun că există mai multe victime la o școală în care se adăposteau cei evacuații din calea inundațiilor cauzate de cedarea barajului Nova Kahovaka, potrivit Politico.
Bombardamentul a avut loc imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat un punct de trecere unde oamenii erau evacuați din zonele inundate și a cerut „un răspuns global clar și rapid” la distrugerea barajului Nova Kahovka. Kievul și aliații săi spun că Kremlinul a orchestrat operațiunea de distrugere a barajului.
„Orcii (nr. termen folosit de ucraineni pentru ruși) tocmai au tras în școala nr. 2, unde se adăposteau oameni din casele inundate”, a spus Ievhen Rischuk, primarul ucrainean în exil al orașului ocupat Oleshki, care a fost puternic lovit de inundații.
Parchetul General al Ucrainei a transmis ulterior că nouă civili au fost răniți în orașul Herson.
Potrivit mai multor martori oculari, bombardamentul vizează rute importante de evacuare din orașul Herson, pe care Ucraina l-a eliberat în contraofensiva din toamna trecută. El a venit când sute de voluntari, ofițeri de poliție și jurnaliști din întreaga lume lucrau pe principalele rute de ieșire din zonele inundate și în Herson.
Vladimir Putin nu are în plan să viziteze zonele inundate din Herson
Președintele rus Vladimir Putin nu are de gând să viziteze zonele afectate de inundații din părțile controlate de forțele ruse în regiunea ucraineană Herson, a anunțat joi Kremlinul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Putin monitorizează îndeaproape situația din sudul Ucrainei după prăbușirea barajului Kahovka. El a spus că Putin a felicitat eforturile salvatorilor care intervin în zonă. „Relatări despre acțiunile lor sunt primite constant de Putin”, a spus Peskov.
Kremlinul a dat din nou vina pe Kiev pentru prăbușirea barajului, susținând fără dovezi că daunele au fost cauzate de „sabotaj” și „explozie”. Ucraina spune că forțele ruse care ocupă barajul și centrala hidroelectrică de acolo au pus explozibili care au spart barajul.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu persoanele evacuate din zonele inundate din regiunea Herson.
Oficiali americani recunosc „pierderi semnificative” ale Ucrainei, în oameni și echipament, la începutul contraofensivei
Trupele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat rezistență mai mare decât se așteptau din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a trece liniile rusești în estul țării, în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.
Un oficial american a descris pierderile – care includ vehicule blindate MRAP furnizate de SUA – ca fiind „semnificative”.
Forțele ucrainene au reușit să depășească unele forțe rusești din est, în jurul orașului Bahmut. Cu toate acestea, forțele ruse, înarmate cu rachete antitanc, grenade și mortiere, au dat dovadă de „rezistență puternică”.
De asemenea, rușii au săpat linii defensive adânci și au amenajat câmpuni de mine care au afectat puternic blindatele ucrainene.
Ambii oficiali americani spun că pierderile nu vor afecta planurile contraofensivei ucraineane. Oficialii americani și occidentali se așteptau de mult ca contraofensiva să ia timp și să pună personalul și echipamentele ucrainene, inclusiv sistemele furnizate de Occident, la un risc ridicat.
Washington Post: A început contraofensiva ucraineană
Contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene împotriva forțelor ruse a început, deschizând o fază în război menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să mențină sprijinul occidental în război, anunță publicația americană Washington Post.
Trupele ucrainene și-au intensificat atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit patru oficiali din forțele armate ale țării, care au vorbit sub condiția anonimatului cu Washingtont Post, întrucât nu erau autorizați să discute public despre evoluția de pe front.
Trupele ucrainene includ unități de atac specializate înarmate cu arme occidentale și instruite în tactica NATO.
Bloggerii militari ruși au scris despre lupte grele care au loc în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului care a fost mult timp văzută ca o țintă probabilă a noii campanii ucrainene.
Prin incursiunea spre sud prin câmpurile plate din Zaporojie, forțele Kievului ar putea urmări să rupă coridorul de pământ care leagă Rusia continentală de Peninsula Crimeea ocupată, întrerupând liniile cruciale de aprovizionare rusești. De asemenea, ar putea încerca să elibereze orașul Melitopol, pe care Rusia l-a stabilit ca capitală ocupată a regiunii, și Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie.
Ucraina confirmă că se află în ofensivă în regiunea Zaporojie
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că Rusia se află „activ în defensivă” în zona Orihiv din regiunea Zaporijie, o posibilă confirmare că Ucraina atacă în această direcție.
„În est, trupele noastre sunt active în direcția Bahmut. Luptele continuă. În unele locuri, inamicul încearcă să treacă la ofensivă, dar fără succes. În direcția Zaporojie, în zona Orihiv, inamicul este activ în defensivă”, a precizat Hanna Maliar.
De altfel, bloggerii militari ruși au scris astăzi despre activitatea din regiunea Zaporojie, iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, citat de Tass, că un atac a fost respins. În plus, un oficial pro-rus din regiune a anunțat începerea contraofensivei ucrainene ca urmare a atacurilor din Zaporojie.
Un oficial pro-rus anunță debutul contraofensivei ucrainene în Zaporojie
Oficiali susținuți de Moscova din teritoriile ocupate ale Ucrainei au declarat joi presei ruse că contraofensiva ucraineană este în desfășurare.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat agenției de stat ruse RIA Novosti că armata ucraineană aplică „forță maximă” împotriva pozițiilor rusești din regiunea Zaporijie, cu atacuri concentrate în jurul orașului Orihiv.
Într-un interviu acordat joi, Rogov spune pentru RIA că forțele ucrainene au câștigat teritoriu lângă satul Rabotino, unde „bătăliile continuă”, dar a spus că atacurile ucrainene au fost respinse cu succes în altă parte.
Oficialul pro-rus a sugerat că trupele ucrainene intenționau să captureze orașul Tokmak pentru a ajunge la Marea Azov, ceea ce ar rupe „podul de uscat” care leagă în prezent forțele rusești de Peninsula Crimeea anexată de Rusia.
Ucraina riscă să piardă milioane de tone de recolte
Ucraina ar putea pierde câteva milioane de tone de recolte din cauza inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul țării, a declarat joi ministerul ucrainean al Agriculturii, informează The Guardian.
„Fără o sursă de alimentare cu apă, este imposibil să se cultive legume. Cerealele și semințele oleaginoase vor fi cultivate folosind un model extensiv cu randamente scăzute”, a adăugat sursa citată.
Ministerul a declarat săptămâna aceasta că distrugerea barajului va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei și ar putea transforma în „deșerturi” cel puțin 500.000 de hectare de terenuri rămase fără irigații.
Ministerul a mai transmis că terenurile inundate vor necesita o evaluare agroecologică completă a stării solului și, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate metode speciale de refacere a solului.
Două persoane au fost ucise în Hola Pristan
Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Herson, Vladimir Saldo, a declarat joi că Ucraina a bombardat un punct de evacuare a civililor afectați de ruperea barajului Kahovka în orașul Hola Prystan, ucigând două persoane, relatează Reuters.
Rusia acuză Ucraina că a bombardat salvatorii ruşi din zona inundată
Kremlinul a acuzat joi Ucraina că a bombardat salvatorii ruși din zona inundată după ce uriașul baraj Kahovka din regiunea ucraineană Herson a fost distrus, informează The Guardian.
Rusia nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmației.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că președintele rus Vladimir Putin nu are în plan să viziteze zona dezastrului.
Contraofensiva Ucrainei va începe indiferent de aruncarea în aer a barajului Kahovka de către Rusia
Contraofensiva ucraineană va începe indiferent de aruncarea în aer de către Rusia a centralei hidroelectrice de la Kahovka, deoarece calendarul a fost aprobat, a transmis Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al Apărării, informează Ukrainska Pravda.
„Ucraina a confirmat deja calendarul contraatacului și acesta va începe indiferent de catastrofa provocată de ocupanți”, a subliniat Anušauskas pe Twitter.
Ministrul lituanian a adăugat că, la reuniunea de la Ramstein, va fi reînnoit sprijinul militar pentru Ucraina „pentru ca nimic să nu lipsească în lupta împotriva ocupanților”.
Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, a declarat că Ucraina este pregătită pentru o contraofensivă, dar lupta va fi de durată.
Avertismentul Crucii Roşii, după inundaţiile de la Kahovka
Minele împrăștiate de inundațiile care au curs în aval de la barajul Kakhovka ar putea reprezenta un pericol grav pentru civili în deceniile următoare, a declarat Crucea Roșie, potrivit The Guardian.
„În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval”, a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii.
„Ne uităm cu o anumită groază la știrile care apar”, a declarat Tollefsen într-un clip audio, potrivit Reuters, adăugând că minele din al doilea război mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.
Numărul exact de mine din Ucraina nu este clar, a spus Tollefsen. „Știm doar că numărul este masiv”, a spus Tollefsen.
Tollefsen a spus că problema cu minele nu este neapărat numărul nominal de mine, ci locul unde au fost amplasate – în special într-o țară puternic agricolă precum Ucraina.
Bilanţul atacurilor ruseşti din ultimele 24 de ore: 3 morți, inclusiv un copil
Forțele ruse au lansat atacuri asupra a nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, provocând victime în rândul civililor și pagube în locuințele oamenilor și în infrastructura civilă, informează The Kyiv Independent.
Au fost raportate atacuri rusești în Donețk, Sumî, Cernihiv, Harkov, Herson, Zaporojie, Mykolaiv, Dnipropetrovsk și Luhansk.
Centrul media al Ministerului ucrainean al Apărării a anunţat că 145 de așezări ucrainene și 104 facilități de infrastructură au fost lovite.
Trupele ruse ar fi folosit mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), sisteme antiaeriene, drone și aviație tactică.
În estul regiunii ucrainene Donețk, Rusia a bombardat orașul Ukrainsk la sfârșitul zilei de miercuri, ucigând o familie – bunicul, fiul său și un nepot în vârstă de 4 ani, a raportat Parchetul General.
Alte cinci persoane au fost rănite în oraș, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între trei și 13 ani, au scris procurorii.
Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, 14 blocuri înalte și două reședințe private din Ukrainsk au fost avariate în atac.
Rusia a lovit alte șase așezări și trei comunități din regiunea Donețk, rănind două persoane și avariind mai multe case, două clădiri administrative și o instalație de infrastructură, a precizat Kirilenko.
Forțele ruse au tras asupra a 21 de așezări de pe linia frontului din regiunea Zaporojie, rănind un bărbat în vârstă de 68 de ani, a raportat administrația regională.
Treizeci și două de instalații civile din regiune au fost distruse, a adăugat administrația.
Zelenski a vizitat Herson după distrugerea barajului
Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Herson, care a fost afectată de inundații în urma distrugerii barajului Nova Kahovka. Trei persoane au murit pe malul ucrainean al râului Nipru, în timp ce autoritățile de ocupație de pe malul stâng au declarat că cel puțin cinci persoane au fost ucise, relatează The Guardian.
Guvernatorul regional al Ucrainei, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 600 de kilometri pătrați din regiune sunt sub ape și că Ucraina a evacuat până acum aproape 2.000 de persoane.
„Este important să se calculeze pagubele și să se aloce fonduri pentru despăgubirea rezidenților afectați de dezastru și să se elaboreze un program de compensare a pierderilor sau de relocare a întreprinderilor din regiunea Herson”, a scris Zelenski, pe Telegram.
Cinci persoane au murit în urma inundaţiilor de la Kahovka
Cinci persoane au murit din cauza inundațiilor după distrugerea centralei hidroelectrice Kahovka, relatează Tass, citându-l pe primarul impus de Rusia din Nova Kakhovka ocupată, cea mai apropiată așezare de baraj, notează The Guardian.
Explozii auzite în Luhansk
Agenția de știri de stat rusă Tass a relatat că „rachete au zburat deasupra Luhanskului, mai multe explozii au fost auzite în oraș”, notează The Guardian.
Atacul cu rachete ar fi avut loc în zona industrială a orașului. Au fost auzite patru explozii, scrie Ukrainska Pravda, care citează RIA Novosti.
РосЗМІ повідомляють про вибухи в окупованому Луганську pic.twitter.com/13iG2zWI9L
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) June 8, 2023
Orașul ocupat este cel mai mare din regiunea Luhansk, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat la sfârșitul anului 2022.
600 de kilometri pătrați din regiunea Herson sunt inundați
Cel puțin 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson au fost inundați în urma distrugerii barajului Nova Kahovka, potrivit unui comandant militar regional, transmite CNN.
Apele au crescut până la un nivel mediu de 5,61 metri, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson, într-o declarație pe Telegram.
Prăbușirea barajului și a centralei hidroelectrice a trimis torenți de apă care s-au revărsat pe râul Dnipro.
Malul estic, care se află mai jos decât cel vestic, a suferit cel mai mult din cauza inundațiilor. Din întreaga zonă inundată, 68% a fost pe malul estic și 32% pe cel vestic, a declarat Prokudin.
Aproape 2.000 de persoane au fost evacuate acum din „zona periculoasă”, fiind adăpostite și hrănite în adăposturi de ajutor temporar, a precizat Prokudin.
„În pofida pericolului extrem și a bombardamentelor rusești constante, evacuările din zona inundată continuă”, a spus el.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că forțele ruse au tras asupra salvatorilor care încearcă să ajungă în zonele inundate care se află sub control rusesc.
14.000 de case inundate şi aproape 4.300 de persoane evacuate în Hersonul ocupat de Rusia
Agenția de știri de stat rusă Tass, care citează serviciile de urgență din porțiunea de sud a regiunii ucrainene Herson ocupată, anunţă că până la 14.000 de locuințe au fost inundate și aproape 4.300 de persoane au fost evacuate, transmite The Guardian.
Peste 14.000 de case au fost inundate în urma surpării hidrocentralei Kahovska, iar aproape 4.300 de persoane au fost evacuate, anunță serviciile de urgență.
De asemenea, 23 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 21 au fost spitalizate, au raportat serviciile medicale.
AIEA va întări prezența la centrala din Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că își va consolida prezența la centrala nucleară din Zaporojie, pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele de apă pentru răcirea reactoarelor centralei, informează The Guardian.
„AIEA va consolida prezența AIEA la fața locului, înlocuind echipa actuală cu un grup mai mare”, a anunțat miercuri AIEA.
„Posibila pierdere a principalei surse de apă de răcire a centralei complică și mai mult o situație de securitate și siguranță nucleară deja extrem de dificilă și provocatoare”, a precizat directorul general Grossi.
Agenția a declarat că lucrează pentru a se asigura că există cât mai multă apă de răcire în cazul în care nu va mai putea fi accesat rezervorul Kahovka. Nivelul apei din rezervor continuă să scadă, a precizat agenția.
Aceasta a explicat că nivelul apei din rezervor a scăzut deja cu 2,8 metri de marți, dar că rata orară de pierdere a scăzut la „între 5 și 7 centimetri pe oră, de la un vârf de aproximativ 11 cm/oră”.
„În cazul în care nivelul scade sub 12,7 metri, ZNPP nu va mai putea pompa apă din rezervor către sit.”, a precizat AIEA, adăugând că acest nivel ar putea fi atins în două zile.
Oficial: Va fi nevoie de cel puțin 5 ani și 1 miliard de dolari pentru a construi o nouă centrală electrică după distrugerea barajului Kakhovka
Construirea unui nou baraj și a unei noi stații hidroelectrice pe locul centralei hidroelectrice distruse de la Kahovka va dura cel puțin cinci ani și va necesita cel puțin un miliard de dolari, a declarat miercuri șeful companiei energetice de stat ucrainene Ukrhydroenergo, Ihor Syrota, transmite The Kyiv Independent.
„Aceasta este o instalație hidroelectrică complexă a cărei reconstrucție va dura ceva timp. În prezent, elaborăm un proiect pentru amplasarea stației”, a spus el.
Potrivit lui Syrota, Ucraina nu cunoaște încă amploarea totală a pagubelor provocate de distrugerea barajului de către Rusia. Aruncarea în aer a barajului a declanșat un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.
Pe 6 iunie, Syrota a declarat că Ucraina a decis că va construi o nouă centrală electrică pe locul centralei distruse de la Kahovka după ce va elibera teritoriul, deoarece acesta este situat pe malul estic al râului Dnipro, ocupat de Rusia.
De asemenea, compania de stat caută în prezent modalități de a stabili alimentarea cu apă din rezervoarele situate în amonte de râu a zonelor care suferă de lipsă de apă ca urmare a distrugerii barajului.
Autoritățile ucrainene plănuiesc să foreze puțuri suplimentare în regiunile Herson și Mykolaiv pentru a avea acces la apă proaspătă, a declarat Syrota.
Zelenski: Peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Mikolaiv
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kakhovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti, informează News.ro. „Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, precizează Zelenski, în discursul de miercuri seară.
”Astăzi, se acordă atenţie maximă consecinţelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrică Kakhovka. Zeci de aşezări de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continuă. În bătaia focului! Artileria ruşilor continuă să tragă, indiferent ce ar fi. Barbari”, a afirmat Zelenski.
El a precizat că, până în prezent, peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Mykolaiv.
”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate. Şi aceasta este o altă crimă deliberată a Rusiei: după ce statul terorist a provocat un dezastru, maximizează daunele produse”, a arătat preşedintele Ucrainei.
Potrivit acestuia, este nevoie de un răspuns ”clar şi rapid” din partea lumii la ceea ce se întâmplă.
”Este imposibil chiar să stabilim exact câţi oameni din teritoriile temporar ocupate din regiunea Herson ar putea să moară fără salvare, fără apă de băut, fără mâncare, fără asistenţă medicală. Armata noastră şi serviciile speciale salvează cât de mulţi oameni se poate, în pofida bombardamentelor. Dar este nevoie de eforturi pe scară largă. Avem nevoie ca organizaţii internaţionale, precum Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, să se alăture imediat operaţiunii de salvare şi să ajute oamenii din partea ocupată a regiunii Herson. Fiecare persoană care moare acolo este o sentinţă privind arhitectura internaţională existentă şi organizaţiile internaţionale care au uitat cum să salveze vieţi. Dacă acum nu este nicio organizaţie internaţională în zona acestui dezastru, înseamnă că ea nu există deloc, că este incapabilă să funcţioneze. Toate apelurile relevante ale Ucrainei şi ale guvernului nostru au fost făcute”, a subliniat Volodimir Zelenski.
El le-a mulţumit liderilor şi şefilor de stat şi de guvern pentru sprijinul exprimat faţă de Ucraina şi condamnarea ecocidului rusesc.
”Împreună trebuie să îi ducem pe ocupanţi în faţa justiţiei. Ei au controlat barajul şi întreaga centrală hidroelectrică pentru mai mult de un an. Propagandiştii ruşi discutau la modul serios şi public chiar scenariul unui dezastru cauzat de om, pe care l-au provocat. Toamna trecută, am avertizat lumea despre faptul că Rusia a minat hidrocentrala de la Kakhovka. Am cerut atât trimiterea unei misiuni internaţionale de observare la Kakhovka, cât şi deminarea unităţilor şi facilitărilor centralei. Din păcate, atenţia lumii nu a fost de ajuns pentru a ne asigura de toate acestea. Acum trebuie să concentrăm atenţia lumii pe eliminarea consecinţelor unei alte catastrofe cauzate de Rusia şi trebuie să prevenim alte viitoare activităţi distructive ale ocupanţilor”, a adăugat Zelenski.
El a menţionat că a discutat cu preşedintele turc Erdogan, despre situaţia din zonele inundate, operaţiunea de salvare şi nevoile urgente pentru ajutorarea oamenilor, dar şi despre riscurile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul ruşilor.
”Avem o înţelegere cu AIEA privind intensificarea muncii reprezentanţilor Agenţiei la centrală. Dar este clar că atâta timp cât ocupanţii sunt acolo, nu poate exista siguranţă totală. De aceea, dezocuparea Ucrainei este o misiune fără alternative”, a spus preşedintele ucrainean.
El a amintit şi discuţia cu preşedintele francez Macron, despre consecinţele actului de terorism rusesc de la centrală şi despre cum pot fi ajutaţi oamenii din regiunile afectate, dar şi despre acţiunile defensive şi măsurile internaţionale care se pregătesc.
De asemenea, el s-a referit la aspecte importante pentru toată ţara, dar în special pentru oamenii din regiunile care depind de acumularea de la Kakhovka.
”Vom asigura apă potabilă pentru toată lumea. În toate regiunile, districtele, oraşele şi satele unde este necesar. Toate sistemele de alimentare necesare vor fi puse la punct acolo unde există în prezent o livrare de apă potabilă. Principalul principiul este sustenabilitatea alimentării. Lumea va fi cu noi. Partenerii noştri sunt informaţi complet despre ce se întâmplă şi ce fel de ajutor avem nevoie. Indiferent de consecinţele economice, sociale şi de mediu ale acestui dezastru, toate elementele de bază ale vieţii vor fi păstrate. Regiunile Herson, Mykolaiv, Zaporojie şi Dnipro – vedem cu toţii problemele şi vom face tot ce este posibil şi imposibil să rezolvăm problemele create de ocupanţi”, a transmis Zelenski.
El a subliniat că responsabilitatea directă a autorităţilor din toate zonele afectate este să îi ajute pe oameni.
Zelenski le-a mulţumit, de asemenea, luptătorilor care continuă să lupte cu ocupanţii, felicitându-I pe cei din direcţiile Bakhmut, Avdiivka, Khortytsia şi Tavria.
Membrii NATO ar putea trimite trupe în Ucraina, avertizează Anders Rasmussen, fost șef al Alianței
Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, , potrivit The Guardian.
Rasmussen, care l-a consiliat oficial pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la locul Ucrainei în viitoarea arhitectură de securitate europeană, a efectuat un turneu în Europa și la Washington pentru a evalua schimbările de poziție înainte de începerea summitului critic din 15 iulie.
El a avertizat, de asemenea, că și chiar dacă un grup de state membre ar oferi Ucrainei garanții de securitate, altele nu vor permite ca problema viitoarei aderări a Kievului la NATO să fie exclusă de pe ordinea de zi a reuniunii de la Vilnius.
Rasmussen a făcut aceste declarații în contextul în care actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că problema garanțiilor de securitate va fi pe ordinea de zi la Vilnius, deși a adăugat că NATO – în conformitate cu articolul 5 din Tratatul de la Washington – oferă garanții de securitate depline doar membrilor Alianței.
Expert american în armata rusă: Distrugerea barajului de la Kahovka nu va afecta planurile Kievului privind contraofensiva
Un expert american în armata rusă a declarat că este sceptic că prăbușirea masivului baraj de la Nova Kahovka va împiedica, pe termen scurt, planurile militare ale Ucrainei pentru contraofensivă, scrie The Guardian.
Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a spus că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”.
El a scris, într-un mesaj publicat pe Twitter: „Barajul Kahovka se află la cel puțin 160 de kilometri de locul în care ar putea avea loc o mare parte din operațiuni, în cel mai apropiat punct”.
If the Ukrainian plan is to break through RF lines in Zaporizhia and advance to the ground lines of communication from Crimea, or sever the ‘land bridge’ (and I won’t speculate as to what it might be), the resultant flooding is unlikely to impede such an operation.
— Michael Kofman (@KofmanMichael) June 7, 2023
„O operațiune ucraineană de traversare a râului în sudul Hersonului, sub baraj, a fost întotdeauna o perspectivă riscantă și, prin urmare, cu probabilitate scăzută. Nu există nicio dovadă că o astfel de operațiune era în curs de desfășurare sau că ar fi făcut neapărat parte din planurile ucrainene de ofensivă”, a adăugat Michael Kofman.
Zelenski acuză forțele ruse că trag asupra salvatorilor care intervin în zonele inundate din Hersonul ocupat
Forțele ruse trag în salvatorii ucraineni care încearcă să ajungă la oamenii rămași blocați în zonele inundate din Hersonul ocupat, după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat Politico.
„De îndată ce ajutoarele noastre încearcă să îi salveze, se trage asupra lor”, a declarat Zelenski, referindu-se la eforturile de a ajunge la locuitorii orașelor de pe malul ocupat de Rusia al fluviului Nipru, care a fost inundat de ape după ce exploziile au distrus parțial barajul marți.
Conform Kievului, apele amenință 80 de așezări atât pe malul ucrainean, cât și pe cel ocupat de Rusia.
„Au murit oameni, animale”, a declarat Zelenskyy. „De pe acoperișurile caselor inundate, oamenii văd oameni înecați plutind. Se poate vedea asta și de pe partea cealaltă. Este foarte greu să evacuezi oamenii din partea ocupată a regiunii Herson. Atunci când forțele noastre încearcă să-i scoată, sunt împușcați de ocupanți de la distanță”, a mai susținut liderul de la Kiev.
Mai multe informații: Rușii trag asupra salvatorilor, în zonele inundate în urma distrugerii barajului Nova Kahovka, acuză Zelenski, care mai spune că pe ape plutesc cadavre
Sunak: Marea Britanie nu poate încă spune că Rusia este vinovată pentru distrugerea barajului de la Kahovka
Marea Britanie nu poate încă spune că Rusia este responsabilă pentru distrugerea barajului de la Nova Kahovka, situat pe linia frontului dintre forțele ruse și cele ucrainene, a declarat miercuri premierul britanic Rishi Sunak, în timpul unei vizite în Statele Unite, potrivit The Guardian și Sky News.
Întrebat dacă Rusia este vinovată pentru acest incident, Sunak a declarat pentru ITV: „Încă nu pot spune asta definitiv încă. Știți, serviciile noastre de securitate și militare analizează” prăbușirea barajului.
„Dar dacă este adevărat, dacă se dovedește a fi intenționat, atunci va reprezenta un nou nivel de josnicie. Ar fi un act îngrozitor de barbarie din partea Rusiei”, a adăugat premierul britanic.
Ucraina lansează o anchetă pentru „ecocid” și crime de război în cazul prăbușirii barajulului Nova Kahovka
Ucraina investighează incidentul de la barajul Nova Kahovka ca fiind o crimă de război și un posibil „ecocid”, sau distrugere criminală a mediului, a anunțat Parchetul General ucrainean într-un comunicat de presă, publicat miercuri, potrivit CNN.
„Încadrarea juridică este de ecocid și încălcare a legilor și cutumelor de război. Un grup de investigatori din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei și al Poliției Naționale, creat special pentru acest caz, lucrează la anchetă”, a precuzat Parchetul.
Procurorul general Andrii Kostin l-a informat pe ambasadorul chinez în Ucraina, Fan Xianrong, cu privire la procedură, în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri.
„Ucraina a inițiat proceduri cu privire la această crimă, calificând-o drept o încălcare a legilor și cutumelor de război și ecocid. Aceasta a provocat daune grave pe termen lung oamenilor și mediului”, i-a spus Kostin, potrivit unui comunicat al Parchetului General.
„Consecințele sunt catastrofale. Peste 40.000 de persoane au fost afectate. Casele și infrastructura au fost distruse, terenurile au devenit improprii pentru agricultură, iar aprovizionarea cu apă a fost întreruptă într-o serie de regiuni, atât în zonele controlate de guvern, cât și în teritoriile ocupate temporar de Rusia”, se mai arată în comunicat.
Ministerul ucrainean al Protecției Mediului și al Resurselor Naturale a declarat miercuri că prăbușirea barajului a fost cel mai mare act de ecocid pe care Rusia l-a comis de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului, care a avut loc pe teritoriul ocupat de Rusia. Cauza prăbușirii rămâne neclară, iar o analiză CNN a imaginilor din satelit arată că barajul a fost deteriorat cu doar câteva zile înainte de a se prăbuși.
bogy_692003 • 09.06.2023, 09:52
Bai nea gandalf, pana la urma nu m-ai lamurit - esti din servicii sau esti de-a lui nea soros? Ca prea ne vrei binele, noua tuturor!
bogy_692003 • 09.06.2023, 08:36
Bai nea gandalf, pana la urma nu m-ai lamurit - esti de prin servicii sau esti sorosist? Ca prea vrei "binele" nostru, al tuturor.
Mazavalt • 09.06.2023, 01:42
"Adjunctul șefului de informații pentru apărare, Vadim Skibitski, a declarat pe 19 mai că Rusia poate produce până la 67 de rachete pe lună, inclusiv 35 de rachete de croazieră Kh-101, 25 de rachete de croazieră Kalibr, cinci rachete balistice M723 pentru sistemul Iskander-M și două rachete balistice Kinjal. rachete." Nu ai cum sa nu iubesti propaganda asta... Serios sa le spuna cineva cracanatilor ca S-a INVENTAT internetul SI tot ce declara RAMANE... Rusi produc 2 Kinjaluri pe luna.... nu mai departe de acum 2-3 saptamani spuneau ca produc 80 de rachete kinjal pe luna..... HOTARATIVA BA CU MINCIUNILE SI PROPAGANDA.....Ati spus ca ati controlat un sat din Rusia..... NU e adevarat am vazut pe canalul lui Patrick Lancaster....Terminati cu tampeniile.... AU recunoscut stapani din america ca Ienicerii ucrainieni au pierderi semnifficative.... Adica cu tot antrenamentul lor, au dat de Armata rusa :))), de care radeau cand trimiteau pe twitter cate un filmulet, cu o grenada aruncata din drona asupra unui rus care avea niscai treaba....Sau ala care era empatis si se ruga la drona sa nu ffie bombardat asa-i? Mai sunt 50% din iei valizi? ca dupa o contraoffefnsiva ratata vine sfarsitul Ucrainei... sau poate cine stie isi baga NATO coada... isi trimite teroristi sa "pacifice" regiunea ....