Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 472.
Primele ajutoare trimise de UE – pompe de apă, bărci și generatoare – au ajuns în regiunile inundate din Ucraina
Ucraina a primit ajutor umanitar din partea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne, potrivit CNN.
UE a precizat că „12 țări europene trimit în Ucraina pompe de apă, cisterne, bărci, generatoare și mai multe ajutoare pentru salvarea de vieți”.
EU civil protection response to the floods caused by the Nova Kakhovka dam blast:
— EU Civil Protection & Humanitarian Aid 🇪🇺 (@eu_echo) June 9, 2023
12 European countries are sending water pumps, tankers, boats, generators, and more life-saving aid to 🇺🇦.
🇦🇹🇧🇪🇨🇿🇩🇪🇩🇰🇫🇮🇫🇷🇱🇹🇳🇴🇳🇱🇵🇱🇪🇸 – thank you for your ongoing solidarity with #Ukraine. 🙏 pic.twitter.com/hKgEeKmAuF
„În prezent, Republica Polonă, Republica Estonia și Republica Federală Germania au transferat următoarele către Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina: echipamente de salvare, echipamente pentru pompieri și vehicule de teren, un vehicul special, generatoare, rezervoare de combustibil și salopete”, a precizat Ministerul ucrainean de Interne, într-un comunicat.
Lituania, Republica Cehă, Finlanda, Austria, Austria, Danemarca, Polonia, Franța și Norvegia trimit, de asemenea, ajutoare umanitare, a adăugat ministerul.
Apa se retrage treptat din regiunile inundate, anunță oficialii ucraineni
Nivelul apei în regiunile din sudul Ucrainei care au fost inundate după distrugerea barajului de la Nova Kahovka începe să scadă, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Al Jazeera.
„35 de așezări rămân inundate pe malul drept (al fluviului Nipru, n.r.), 3.763 de case sunt sub apă, dar apa se retrage treptat”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.
Omologul său din regiunea Mikolaiv, Vitali Kim, a declarat, de asemenea, că „nivelul apei a început să scadă”.
Ucrainenii se bazează pe ajutoarele de apă potabilă în zonele inundate, potrivit organizațiilor de caritate
Ucrainenii care locuiesc în zonele inundate după prăbușirea barajului de la Nova Kahovka sunt „complet dependenți” de ajutoarele pentru apă potabilă, a declarat vineri pentru CNN organizația neguvernamentală World Central Kitchen.
„Drumurile și podurile au fost inundate, astfel că alimentele nu pot fi transportate (în zonă)”, a declarat coordonatorul World Central Kitchen, Yuliya Konovalova. „Apa este deconectată și astfel oamenii depind acum în totalitate de apa furnizată de noi și de alții”, a precizat ea.
Prăbușirea barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei a inundat sate întregi, a distrus case și a lăsat zeci de mii de oameni fără energie electrică sau apă potabilă.
Coordonatorul de pe teren al organizației umanitare Action Against Hunger în regiune, Phil Oldham, a precizat pentru postul american de televiziune că lipsa apei potabile în zonă ar putea însemna că și acei oameni ale căror case nu au fost afectate direct de inundații vor trebui să plece.
„Putem vedea posibilitatea ca va exista o strămutare mult mai mare ca urmare a lipsei de apă potabilă”, a spus Oldham. „Acum, chiar și unele dintre fântânile din zona de deasupra (zonei inundate de baraj) sunt uscate. … Acest lucru ar putea crea deplasări suplimentare mult peste nivelul pe care îl vedem acum direct din zona inundată”, a adăugat el.
Oldham a mai spus că cei care au fost strămutați vor rămâne probabil în afara locuințelor lor timp de luni de zile, chiar și atunci când apele se vor retrage.
Alții din zonă vor încerca să rămână în casele lor indiferent de situație, a precizat Konovalova. „Mulți au rezistat evacuării pentru că nu vor să își părăsească locuințele, pe timp de război, din cauza incertitudinii locurilor de evacuare și relocalizare”, a spus ea.
Zelenski: „O mulțime de probleme” persistă în timp ce operațiunile de salvare continuă, după prăbușirea barajului
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că „există multe probleme” în timp ce operațiunile de salvare în regiunile Herson și Mikolaiv continuă în urma prăbușirii barajului de la Nova Kkhovka, relatează CNN.
„Dar depunem eforturi pentru a le depăși la toate nivelurile posibile”, a declarat Zelenski, în discursul său video de seară, adresat națiunii. El nu a detaliat problemele.
Pe fondul informațiilor privind intensificarea luptelor în sudul țării, Zelenski a spus: „Pentru soldații noștri, pentru toți cei care se află în lupte deosebit de dure în aceste zile. Vedem eroismul vostru și vă suntem recunoscători pentru fiecare minut din viața voastră”.
De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet de asistență de securitate în valoare de peste 2 miliarde de dolari. El a spus că pachetul va asigura „rachete pentru Patriots și alte sisteme de apărare antiaeriană, consolidând apărarea noastră la sol, consolidând puterea tuturor soldaților noștri”.
Marea Britanie acuză pentru prima dată Iranul că furnizează muniție Rusiei
Acuzația Londrei a venit după ce SUA au publicat noi informații despre modul în care Teheranul furnizează sute de drone letale Moscovei, relatează Sky News.
James Cleverly, ministrul de externe, a declarat că Marea Britanie este de acord cu evaluarea SUA și a continuat făcând o referire specifică la muniție.
„Iranul a furnizat Rusiei un flux consistent de arme și muniții care sunt folosite pentru a ucide civili în Ucraina”, a spus el, într-o declarație.
„În schimb, Rusia furnizează Iranului tehnologie militară sofisticată, sprijin financiar și consultanță pe care regimul le-ar putea folosi pentru a-i amenința pe partenerii noștri din Orientul Mijlociu și pentru a suprima protestele”, a adăugat șeful diplomației britanice.
Sky News a dezvăluit săptămâna aceasta un presupus contract de armament despre care o sursă de securitate a declarat că oferă prima dovadă concretă că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul său din Ucraina.
Occidentul vrea să facă din Republica Moldova o a „doua Ucraină”, susține Moscova
Ţările occidentale încearcă să transforme Republica Moldova într-o a „doua Ucraină”, iar autorităţile de la Chişinău le face jocul, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, la postul de televiziune de stat Rossia-24, potrivit presei de peste Prut, scrie Agerpres.
„Occidentul – absolut iresponsabil, lipsit de viziune – vrea să facă din Moldova o a doua Ucraină, şi, din păcate, actuala conducere a Republicii Moldova îi face jocul şi participă activ la aceasta”, a spus Galuzin.
Diplomatul rus a susținut, în schimb, că nu se poate vorbi despre vreo escaladare sau tensiune în relaţiile Rusiei cu poporul Republicii Moldova.
Mai multe informații: Viceministrul rus de Externe: Occidentul vrea să facă din Republica Moldova o a „doua Ucraină”
Armata ucraineană susține că a reușit să avanseze în apropiere de Bahmut
Trupele ucrainene au avansat până la 1.200 de metri în unele zone din direcția Bahmutului, a declarat vineri Serhii Cherevaty, purtătorul de cuvânt al comandamentului estic al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Forțele armate ale Ucrainei au profitat de rotația care are loc în rândul trupelor ruse, atacând inamicul pe nepregătite, a spus el.
„Pe parcursul ultimelor 24 de ore, unitățile noastre au avansat până la 1.200 de metri în unele zone”, a declarat Cherevaty.
Forțele ucrainene încearcă să degradeze potențialul de luptă al Rusiei, în special al unităților de pușcași motorizați și al unităților aeropurtate. Aceasta a fost strategia folosită anterior atunci când s-au confruntat cu trupele de mercenari Wagner, a explicat Cherevaty.
Forțele ruse au încercat să respingă atacurile ucrainenilor recurgând la tiruri de artilerie și rachete și lansând, în total, 368 de bombardamente.
Trupele ruse au lansat, de asemenea, un atac în direcția Lîman-Kupiansk, înregistrând pierderi de 72 de morți și 109 răniți, a precizat Cherevaty. Trupele ucrainene au distrus, de asemenea, două vehicule de luptă blindate, trei sisteme antitanc, trei mortiere, două drone și două depozite de câmp, a adăugat acesta.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior în cursul zilei de vineri că în regiunea Donețk se dau „lupte brutale”.
„Se duc bătălii foarte brutale, dar vedem rezultate”, a declarat Zelenski, indicând că Ucraina ar putea câștiga teritorii în regiunea Donețk, o mare parte din aceasta fiind în prezent ocupată de Rusia.
În urma anunțului lui Zelenski din 3 iunie, potrivit căruia Kievul este „pregătit” pentru contraofensivă, presa occidentală a relatat joi, citând oficiali ucraineni, că Ucraina a început deja operațiunile ofensive în sud-estul țării.
Forțele armate ale Ucrainei ar fi desfășurat și joi operațiuni militare de succes în Bahmut, în regiunea Donețk, dar ar fi suferit „pierderi semnificative” în zonă.
Viceministrul Apărării, Hanna Maliar, a declarat anterior, pe 5 iunie, că forțele ucrainene trec la acțiuni ofensive „în anumite zone” și că armata a avansat cu succes în apropiere de Bahmut, de-a lungul unui „front destul de larg”.
ONU se concentrează pe facilitarea exporturilor rusești înainte de expirarea termenului limită al acordului privind cerealele
Organizația Națiunilor Unite a contribuit la stimularea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, facilitând un flux constant de nave către porturile sale și reducerea tarifelor de transport și de asigurare, a declarat un purtător de cuvânt al ONU după ce oficialii ONU și ruși au discutat despre aceste eforturi, relatează Al Jazeera.
Rebeca Grynspan, înalt funcționar comercial al ONU, s-a întâlnit la Geneva cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Verșinin, în contextul în care Moscova amenință să renunțe la acordul care permite exportul cerealelor și îngrășămintelor ucrainene în condiții de siguranță prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră pe data de 17 iulie, dacă nu sunt eliminate obstacolele din calea propriilor sale transporturi de acest tip.
Pentru a convinge Moscova să continue pactul cunoscut sub numele de Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, a fost încheiat un acord pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu exporturile acesteia de alimente și îngrășăminte.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „ultimele luni au arătat progrese tangibile” în ceea ce privește îmbunătățirea exporturilor rusești, dar a adăugat: „Provocările rămân, dar nu vom scuti niciun efort pentru a depăși toate obstacolele rămase”.
Zelenski salută „eroismul” soldaților ucraineni, despre care spune că duc „bătălii deosebit de dure”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri eroismul forțelor sale armate, în contextul în care a fost raportată intensificarea luptelor în sudul țării, văzută ca un posibil început al mult-așteptatei ofensive a Kievului, scrie Al Jazeera.
„Pentru soldații noștri, pentru toți cei care se află în bătălii deosebit de dure în aceste zile. Vedem eroismul vostru și vă suntem recunoscători pentru fiecare minut din viața voastră”, a declarat Zelenski, în discursul său video de seară, adresat națiunii.
Preşedintele Kazahstanului va lipsi de la „Davosul rusesc”, într-un nou gest de distanţare faţă de Kremlin
Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev nu va participa săptămâna viitoare la forumul economic anual de la Sankt Petersburg, supranumit şi „Davosul rusesc”, a anunţat vineri guvernul de la Astana, după ce liderul Kazahstanului a refuzat să urmeze linia Kremlinului cu privire la invazia rusă în Ucraina la evenimentul organizat anul trecut, informează Reuters, potrivit news.ro.
Guvernul kazah a anunţat că doar doi oficiali vor reprezenta statul din Asia Centrală la forumul din acest an.
Forumul din Sankt Petersburg, fosta capitală imperială a Imperiului Rus, are loc din 1997 şi este considerat de oficialii ruşi drept răspunsul Moscovei la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.
Anul trecut, Tokaev a fost în lumina reflectoarelor respingând pretenţiile Kremlinului în legătură cu Ucraina. Aflat pe scenă împreună cu Vladimir Putin – care se va adresa forumului şi în acest an – Tokaev a declarat atunci că Kazahstanul nu va recunoaşte independenţa republicilor pro-ruse din estul Ucrainei. Afirmațiile sale au ridicat semne de întrebare, deoarece Kazahstanul, care împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră terestră continuă din lume, face parte de zeci de ani din blocurile comerciale şi de securitate conduse de Moscova şi consideră Rusia partenerul său strategic.
Întrebată cine va participa la conferinţa din acest an de la Sankt Petersburg, o purtătoare de cuvânt a guvernului kazah a declarat că vor merge doar vicepremierul Roman Skliar şi ministrul adjunct al economiei, Timur Jaksilikov. Biroul lui Tokaev a refuzat să comenteze motivele pentru care acesta nu participă la forumul de la Sankt Petersburg.
Una din milițiile ruse anti-Putin intenționează să demilitarizeze granița prin forță
Legiunea Libertatea Rusiei (FRL) și Corpul Voluntarilor din Rusia, două grupări paramilitare ruse care se declară anti-Kremlin, au lansat în ultima perioadă multiple incursiuni în regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, existând informații potrivit cărora cele două miliții au reușit chiar și să ia prizonieri mai mulți soldați ruși, scrie Sky News.
Acum, aripa politică a FRL a anunțat că intenționează să demilitarizeze cu forța frontiera rusă, într-un interviu acordat publicației The Kyiv Post.
Aleksey Baranovsky, un reprezentant al FRL, a declarat că grupul se află la 10 km în Rusia și intenționează să avanseze cel puțin 40 km pentru ca tancurile și rachetele Grad să nu mai poată lovi teritoriul ucrainean.
Mai multe informații: Legiunea Libertatea Rusiei, una din milițiile ruse anti-Kremlin, vrea să demilitarizeze granița cu Ucraina prin forță și să-l înlăture pe Putin de la putere
Guvernatorii ruși reclamă atacuri ucrainene cu drone asupra regiunilor Belgorod și Kursk
Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a afirmat vineri că o dronă s-a prăbușit într-o clădire de birouri și a luat foc în orașul Belgorod, scrie The Kyiv Independent.
Gladkov a precizat că nu au existat victime, dar clădirea și două mașini din apropiere au fost avariate.
Mai târziu vineri, guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoyt, a afirmat că o dronă s-a prăbușit în apropierea unui depozit de petrol din capitala regională. El a adăugat că incidentul nu a provocat nicio pagubă instalației și că situația este „sub control”.
The Kyiv Independent notează că nu poate verifica aceste afirmații.
Anterior, Alexander Gusyev, guvernatorul regiunii ruse Voronej, anuțase că o dronă s-a prăbușit în centrul orașului Voronejului, avariind o clădire înaltă și o casă.
Toate cele trei regiuni ruse se învecinează cu Ucraina.
Multiple atacuri izolate cu drone au avut loc pe teritoriul rus după începutul războiului. Aceste atacuri par să se concentreze în principal pe avarierea infrastructurii care susține logistica armatei ruse. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea în cazul celor mai multe dintre aceste atacuri.
Azerbaidjan trimite un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina pentru a atenua efectele inundaţiilor
Guvernul Azerbaidjanului a trimis vineri un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina pentru a atenua pagubele provocate de inundaţiile cauzate de distrugerea barajului Kahovka, informează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.
Avionul transportă conducte, pompe de apă, bărci gonflabile şi veste de salvare în Polonia, de unde vor fi duse pe cale terestră în regiunea ucraineană Herson, a declarat ambasadorul ucrainean Vladislav Kanevski, într-o conferinţă de presă.
Transportul umanitar include, de asemenea, 20 de tone de combustibil pentru echipele şi bărcile implicate în eforturile de salvare.
„Azerbaidjanul se numără printre primele ţări care au trimis Ucrainei un ajutor atât de necesar pentru a depăşi consecinţele aruncării în aer a barajului Kahovka de către regimul terorist rus”, a declarat ambasadorul ucrainean.
Diplomatul a estimat la unsprezece numărul avioanelor cu ajutor umanitar trimise de Baku după începutul războiului.
Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru noul pachet american de sprijin militar
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său american, Joe Biden, pentru noul pachet de asistență în domeniul securității în valoare de 2,1 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline) anunțat vineri, scrie The Guardian.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Zelenski a afirmat că această contribuție este „mai importantă ca niciodată”, în contextul prăbușirii barajului de la Nova Kahovka.
„Apreciem sprijinul puternic acordat conducerii Ucrainei, în lupta noastră împotriva agresiunii ruse, din partea poporului american. Pe fondul terorii rusești fără precedent și al ecocidului provocat de explozia centralei energetice de la Kahovka, acest lucru este mai important ca niciodată. Pas cu pas ne apropiem tot mai mult de eliberarea pământului ucrainean!”, a scris liderul de la Kiev.
Thank you @POTUS for the $2.1 billion security assistance package. We appreciate the strong leadership support of 🇺🇦 in our fight against Russian aggression from the 🇺🇸 people. Amid unprecedented 🇷🇺 terror and ecocide due to the explosion of the Kakhovka HPP, this is more…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 9, 2023
Deputat ucrainean: Fragmente din casele distruse în Herson în urma inundațiilor ajung pe malul Mării Negre, la Odesa
Fragmente din casele distruse de în urma prăbușirii barajului Nova Kahovka din regiunea ucraineană sudică Herson ajung pe malul Mării Negre, în Odesa, afirmă Oleksii Goncearenko, deputat în Parlamentul ucrainean, potrivit CNN.
Goncharenko a distribuit pe Telegram trei înregistrări video despre care a spus că au fost filmate la Dolphin Beach (Plaja Delfinului), în apropierea universității din oraș.
„Portul din Odesa este acolo. Și priviți: Este o casă. Casa a eșuat pe țărm”, a afirmat parlamentarul ucrainean, într-una din înregistrările video.
Mai multe informații: Părți din casele distruse în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka au ajuns pe țărmul din Odesa, anunță un deputat ucrainean | VIDEO
Ungaria anunță că a primit 11 prizonieri de război ucraineni, Kievul spune că nu știe nimic de eliberarea lor
Ungaria afirmă că a primit un grup de prizonieri de război ucraineni din Rusia, o eliberare pe care Ucraina a salutat-o, dar și-a exprimat îngrijorarea că nu a fost informată, relatează Al Jazeera și The Guardian.
Prizonierii de război proveneau din partea de vest a Ucrainei, care se învecinează cu Ungaria, potrivit atât Bisericii Ortodoxe Ruse, care a declarat că a ajutat la eliberarea acestora, cât și vicepremierului ungar Zsolt Semjen.
„Aceasta este datoria mea umană și patriotică … am adus înapoi de la Moscova 11 prizonieri de război din Transcarpatia”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui Semjen.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că a cerut ambasadorului Ungariei în Ucraina să acorde acces imediat la prizonieri și a precizat că nu are cunoștință de această eliberare.
„Eliberarea prizonierilor de război ucraineni este întotdeauna o veste bună”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, adăugând că ministerul a „subliniat necesitatea de coordonare a cooperării în astfel de probleme sensibile”.
Mai multe informații: Ungaria anunță că a primit 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia, Kievul spune că nu a fost informat
5 morți, 13 dispăruți și peste 3.200 de persoane evacuate, în urma spargerii barajului de la Kahovka
Cel puțin cinci persoane au murit și alte 13 sunt date dispărute în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka din regiunea sudică Herson, relatează Sky News.
Peste 3.200 de persoane au fost evacuate din regiunile Herson și Mikolaiv, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului ucrainean de Interne.
Nivelul apei în Herson a început să scadă – dar rămâne în continuare la peste cinci metri înălțime, potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Prokudin.
Minele plutitoare au sporit pericolul în zona de coastă a Ucrainei, afirmă un purtător de cuvânt al armatei
Pericolul în zona de coastă sudică a Ucrainei a crescut, deoarece minele dislocate de prăbușirea barajului de la Nova Kahovka sunt potențial purtate de ape spre Marea Neagră, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit CNN.
„Aceste mine pot intra în coliziune cu minele marine, minele nucleare, care sunt împrăștiate în marea teritorială a Ucrainei – acesta va fi un pericol suplimentar, o amenințare”, a declarat Natalia Humeniuk, reprezentanta Comandamentului Operațional Sud, în cadrul unei conferințe de presă.
Ea a confirmat, de asemenea, relatările potrivit cărora părți din casele distruse de inundații plutesc în derivă spre coasta Odesa din sudul regiunii Herson. Cel puțin 600 de kilometri pătrați (232 de mile pătrate) din regiunea Herson au fost afectați de inundații în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Herson. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a privat zeci de mii de oameni de energie electrică și apă potabilă și a provocat daune masive mediului.
Humeniuk a precizat că forțele ruse continuă să bombardeze malul vestic din Herson al fluviului Nipru, controlat de ucraineni, dar că numărul atacurilor a scăzut.
„Dacă anteior erau 70-80 de atacuri pe zi, acum sunt 30-50”, a spus ea.
„Din cauza inundațiilor, inamicul a pierdut unele poziții de mortiere care anterior au lansat atacuri puternice, inclusiv asupra orașului Herson”, a explicat Humeniuk.
Ea a precizat că trupele ruse continuă să bombardeze zonele de evacuare. „Acolo unde oamenii sunt ajutați să scape din calea apelor mari, inamicul dechide focul și lansează tiruri, inclusiv asupra centrelor unde se adună oamenii care au nevoie sp fie strămutați”, a spus ea.
Avioanele britanice au interceptat de două ori în ultimele 24 de ore aeronave rusești care zburau în apropierea spațiului NATO
Avioane multi-rol Typhoons ale Forțelor Aeriene Britanice (RAF) au fost mobilizate de două ori în ultimele 24 de ore pentru a intercepta avioanele rusești care zburau aproape de spațiul aerian al NATO, a anunțat Ministerul Apărării de la Londra, relatează Sky News.
În această dimineață, avioanele Typhoons au decolat pentru a intercepta o aeronavă care zbura spre Golful Finlandei și Marea Baltică.
Noaptea trecută, avioanele RAF cu baza în Estonia au fost însoțite de forțele aeriene suedeze pentru a intercepta o aeronavă aflată în apropierea spațiului aerian al NATO și al Suediei.
BREAKING: RAF Typhoons have intercepted Russian aircraft flying close to NATO airspace twice in 24 hourshttps://t.co/PAiZ4D1jU3
— Sky News (@SkyNews) June 9, 2023
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/pZZQ9qETVb
Voluntar ucrainean din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”
Oleksandr Babici, un voluntar ucrainean din zona afectată după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, a descris pentru publicul Libertatea ce se întâmplă în partea inundată a Ucrainei: cine sunt cei care nu vor să fie evacuați, ce au făcut rușii și care au fost cele mai dificile momente ale operațiunii.
„Dacă vorbim despre azi, vineri, 9 iunie, pare că nivelul apei e în scădere, situația este mai bună decât ieri”, spune voluntarul.
„Este sub ape partea sudică a orașului, mă refer aici la cartierul Ostriv”, precizează Babici, care afirmă că bărcile „aduc oameni în Piața Corăbiilor din Herson”.
Mai multe informații: EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”
AIEA lansează un program de asistență pentru Ucraina ca răspuns la inundațiile produse după distrugerea barajului de la Kahovka
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară din cadrul Națiunilor Unite (ONU), a lansat vineri un program de asistență pentru ucraineni după ce barajul Nova Kahovka s-a prăbușit la începutul săptămânii, potrivit directorului general al AIEA, Rafael Grossi, relatează CNN.
Grossi va conduce o misiune de asistență în Ucraina „în zilele următoare”, a precizat acesta, unde va prezenta planul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Măsurile vin ca răspuns la recentele solicitări ale Kievului de asistență internațională pentru zonele afectate de inundații, recunoscute de Grossi într-un mesaj video publicat pe Twitter.
Șeful AIEA va efectua, de asemenea, o altă vizită la centrala nucleară din Zaporojie, a adăugat el. Situl nuclear primește apă de răcire – care este esențială pentru siguranță – de la o centrală termică din apropiere, alimentată în amonte de rezervorul adiacent barajului spart.
„Prin utilizarea tehnologiilor nucleare, vom determina efectele asupra apei potabile, a sănătății umane și asupra gestionării solului și a apei și vom evalua integritatea infrastructurii critice”, a declarat Grossi, în scurta înregistrare video.
Today, I am launching a programme of assistance to 🇺🇦 #Ukraine in response to the Nova Kakhovka dam flooding, following President @ZelenskyyUa‘s request for international assistance. pic.twitter.com/RWTE29hZ4O
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) June 9, 2023
Belgia va furniza Kievului muniții de artilerie în valoare de 35 milioane de dolari
Belgia intenționează să furnizeze Ucrainei obuze de artilerie de 105 mm în valoare de 32,4 milioane de euro (35 milioane de dolari), a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării, potrivit Al Jazeera.
Muniția va fi achiziționată de la industria belgiană de apărare și va fi livrată cât mai curând posibil, potrivit unui comunicat de presă.
Incluzând noul pachet de ajutor militar, Belgia a oferit până acum 306 milioane de euro (330 milioane de dolari) în sprijin militar letal și neletal Ucrainei.
SUA anunță un nou pachet de sprijin militar, de 2,1 miliarde de dolari, pentru Ucraina
Pentagonul a anunțat vineri un nou pachet de asistență de securitate în valoare de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care, potrivit unui comunicat de presă, include „capacități critice de apărare antiaeriană și muniție”, relatează CNN.
„Acest pachet USAI (Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei) ilustrează angajamentul continuu atât față de capacitățile critice ale Ucrainei pe termen scurt, cât și față de capacitatea durabilă a forțelor armate ucrainene de a-și apăra teritoriul și de a descuraja agresiunea rusă pe termen lung”, se arată în comunicat.
Potrivit Pentagonului, pachetul include, printre altele, muniții suplimentare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, precum și sisteme HAWK de apărare antiaeriană și rachete pentru acestea.
Mai multe informații: Pentagonul anunță un nou pachet de sprijin militar, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, pentru Ucraina. Ce conține
Moscova susţine că distrus 8 tancuri Leopard ale Ucrainei, dar imaginile arată un elicopter rusesc care bombardează un tractor
Ministerul rus al Apărării a raportat zădărnicirea ofensivei majore a Ucrainei și distrugerea tancurilor Leopard 2. Potrivit lui Serghei Şoigu, opt tancuri de luptă au fost distruse. Numai că, notează agenția Associated Press, într-o analiză preluată de News.ro, și bloggeri militari, citați de Blick, „reușita” a fost ilustrată cu imagini ale bombardării unui tractor.
Kremlinul a postat marţi, 6 iunie, un videoclip pe Telegram, cu un text în care se spune că arată „imagini cu distrugerea unor vehicule blindate străine, inclusiv tancuri Leopard”.
#BREAKING #German Leopard tanks getting destroyed. Russian Federation Ministry of Defense publishes the first video of Leopards getting destroyed#Russia #Leopard #Tanks #Moscow #RussiaUkraineWar #Putin #RussiaNews #breakingnews #UkraineRussianWar pic.twitter.com/ui9EgT2kCp
— Dailyfusenews (@dailyfusenews) June 6, 2023
În imaginile filmate pe timp de noapte pot fi văzute mai multe vehicule, înainte ca elicopterul să lanseze o rachetă ghidată care loveşte unul dintre ele, făcându-l să explodeze.
Analiza vizuală efectuată de Associated Press arată că vehiculele ce apar în înregistrare par a fi de fapt maşini agricole staţionate pe un câmp.
Mai multe detalii: Moscova susţine că distrus 8 tancuri Leopard ale Ucrainei, cu o înregistrare video care arată, de fapt, un elicopter rusesc care bombardează un tractor
Contraofensiva ucraineană a început, afirmă Putin
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei conferințe susținute la Soci, că Ucraina a început mult-așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, dar fără succes, informează Reuters, potrivit The Guardian.
„Ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei a început. Acest lucru este evidențiat de utilizarea rezervelor strategice”, a declarat liderul rus, potrivit unor imagini postate pe Telegram.
„Trupele ucrainene nu și-au atins obiectivele în niciun sector – datorită curajului soldaților ruși, organizării corespunzătoare a trupelor”, a precizat Vladimit Putin.
Mai multe informații: Contraofensiva ucraineană a început, afirmă Vladimir Putin, potrivit căruia pierderile Kievului sunt „impresionante”
Casa Albă: Rusia a primit sute de drone din Iran
Rusia a primit sute de drone de atac din Iran pe care le folosește pentru a lovi Ucraina, a transmis vineri Casa Albă, care arată că Moscova își aprofundează cooperarea cu Iranul într-un „parteneriat de apărare la scară largă”, informează The Guardian.
Casa Albă a spus că dronele sau vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au fost construite în Iran, transportate peste Marea Caspică și apoi folosite de forțele rusești împotriva Ucrainei, relatează Reuters.
”Rusia a folosit UAV-uri iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul și a teroriza populația ucraineană. De asemenea, suntem îngrijorați de faptul că Rusia colaborează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene în interiorul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un comunicat.
Kirby a declarat că SUA au informații potrivit cărora Rusia primește din Iran materiale necesare pentru a construi o fabrică de producere a dronelor care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor.
Potrivit sursei citate, fabrica de producere a dronelor ar urma să fie construită în zona economică specială Alabuga din Rusia.
Casa Albă a mai precizat că Rusia a oferit Iranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește rachetele, electronica și apărarea aeriană.
”Acesta este un parteneriat de apărare la scară largă care dăunează Ucrainei, vecinilor Iranului și comunității internaționale. Continuăm să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a întrerupe aceste activități, inclusiv prin împărtășirea acestor informații cu publicul și suntem pregătiți să facem mai mult”, adaugă sursa citată.
Analiștii americani de informații suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului Kahovka
New York Times relatează că un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că sateliții de spionaj americani au detectat o explozie la barajul Kahovka chiar înainte ca acesta să se prăbușească, notează The Guardian.
”Sateliții echipați cu senzori infraroșii au detectat o semnătură termică care corespunde unei explozii majore chiar înainte ca barajul să se prăbușească”, a declarat oficialul citat de New York Times.
”Analiștii americani de informații suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului … dar agențiile de spionaj americane nu au încă dovezi solide despre cine este responsabil”, adaugă sursa citată.
Oficialul administrației nu a exclus posibilitatea ca avariile anterioare ale barajului sau presiunea crescândă a apei să fi contribuit la prăbușire.
”Experții au avertizat la începutul acestei săptămâni că dovezile disponibile sunt foarte limitate, dar au spus că o explozie într-un spațiu închis, cu toată energia sa aplicată împotriva structurii din jur, ar fi produs cele mai mari pagube. O detonare externă cu o bombă sau o rachetă ar exercita doar o fracțiune din forța sa împotriva barajului și ar fi nevoie de un exploziv de multe ori mai mare pentru a obține un efect similar”, mai arată sursa citată.
Islanda va suspenda operațiunile ambasadei sale de la Moscova
Islanda a anunțat că, începând cu 1 august, va suspenda operațiunile ambasadei sale de la Moscova, transmite The Guardian.
”Aceasta nu este o decizie ușoară, deoarece Islanda s-a bucurat de relații bogate cu poporul rus încă de la independența noastră din 1944. Cu toate acestea, situația actuală pur și simplu nu face viabilă funcționarea unei ambasade în Rusia pentru micul serviciu de externe al Islandei. Sper că într-o bună zi condițiile ne vor permite să avem relații normale și fructuoase cu Rusia, dar acest lucru depinde de deciziile luate de Kremlin”, a transmis Islanda.
Islanda a declarat că, în consecință, a cerut Rusiei să reducă nivelul de reprezentare diplomatică la ambasada sa din Reykjavík.
Islanda operează doar 18 ambasade bilaterale în capitalele străine
Măsura a fost salutată de Ucraina. ”Rusia trebuie să vadă că barbaria duce la o izolare completă. Încurajez alte state să urmeze exemplul Islandei”, a scris mnistrul de externe, Dmytro Kuleba, pe Twitter.
Ucraina: Cinci persoane au murit în urma inundațiilor
Bilanțul victimelor inundațiilor după prăbușirea barajului Kahovka a crescut la 13, după ce numărul celor decedați în părțile controlate de Ucraina a ajuns la cinci, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne pe Telegram, conform CNN.
Patru persoane au murit în regiunea Herson, a transmis instituția.
„În regiunea Herson, 48 de așezări sunt efectiv inundate, printre care: 34 (3.625 de case) – pe teritoriul controlat de Ucraina, 14 – pe teritoriul ocupat temporar”, a precizat ministerul.
„Au fost evacuate 2.412 persoane. 4 persoane au fost ucise. 11 persoane au fost rănite ca urmare a bombardamentelor din timpul evacuării. 13 persoane sunt încă date dispărute”, adaugă sursa citată.
În regiunea Mykolaiv a fost raportat un deces. Ministerul a precizat că 23 de așezări din regiunea Mykolaiv au fost inundate și 825 de persoane au fost evacuate.
Anterior, Vladimir Saldo, șeful numit de ruși în fruntea provinciei ucrainene Herson, anunța că opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii barajului Kahovka din sudul Ucrainei.
Putin: Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus la începutul lui iulie
Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile vor fi gata, pe 7-8 iulie, i-a spus vineri președintele Vladimir Putin omologului său belarus Alexander Lukașenko, în cadrul unei întâlniri la Soci, Rusia, relatează The Guardian.
”Deci totul este conform planului, totul este stabil”, a spus Putin, potrivit unei informări de la Kremlin.
2 persoane au fost ucise în urma unui bombardament rusesc asupra spitalului din Huliaipole
Andrii Yermak, șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina, a afirmat că două persoane au murit după ce Rusia a bombardat un spital din orașul Huliaipole, în apropiere de frontul de sud din regiunea Zaporojie, transmite CNN.
„Rușii au bombardat un spital din orașul Huliaipole”, a spus el, pe Telegram.
Potrivit acestuia, o asistentă medicală și un instalator au murit, iar alte două persoane sunt rănite.
Anterior, Vladimir Rogov, oficial susținut de Kremlin în regiunea Zaporojie a declarat presei de stat ruse că există „lupte violente” pe frontul de sud al Ucrainei.
„Forțele armate ucrainene fac noi încercări de atac în diferite părți ale frontului. Trupele noastre fac tot posibilul pentru a împiedica o pătrundere în adâncimea liniei de apărare”, a declarat Vladimir Rogov pentru RIA Novosti.
Reacția Rusiei după ce Japonia a anunțat că sprijină Ucraina cu echipamente militare
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat vineri că l-a convocat pe ambasadorul japonez în legătură cu decizia Tokyo de a furniza echipament militar Ucrainei, notează The Guardian.
Moscova a declarat că Tokyo a furnizat „vehicule blindate”, precum și vehicule de teren.
”Partea japoneză a fost informată că acest pas va duce la o escaladare a ostilităților și la o nouă creștere a numărului de victime umane ale regimului de la Kiev”, a transmis ministerul de externe de la Moscova.
Japonia a promis luna trecută Ucrainei aproximativ 100 de vehicule de uz militar „precum camioane”, după ce anterior a oferit echipamente de protecție precum căști și veste antiglonț.
Borrell: „Totul indică” că Rusia se află în spatele prăbușirii barajului de la Kahovka
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat vineri că „totul indică” că Rusia se află în spatele ruperii barajului de la Kahovka, pe care Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că l-a provocat, informează The Guardian.
”Barajul nu a fost bombardat. A fost distrus de explozibili instalați în zonele în care se află turbinele. Această zonă se află sub control rusesc. Nu am fost acolo pentru a afla cine a făcut-o. Dar totul pare să indice că, dacă a avut loc într-o zonă aflată sub control rusesc, este greu de crezut că ar fi putut fi altcineva”, a declarat Borrell la televiziunea publică spaniolă.
În orice caz, consecințele pentru Ucraina sunt teribile, atât din punct de vedere umanitar pentru persoanele strămutate, cât și din punct de vedere al mediului, deoarece distrugerea [barajului] va provoca un dezastru ecologic, a adăugat acesta.
Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia și peste 5.800 au fost evacuate, după prăbușirea barajului
Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri Vladimir Saldo, șeful numit de ruși în fruntea provinciei ucrainene Herson, pe care Rusia susține că a anexat-o ilegal, relatează The Guardian, care preia Reuters.
Ucraina continuă să bombardeze salvatorii de pe malul stâng al râului Dnipro, controlat de ruși, acuză Vladimir Saldo.
Într-o postare pe Telegram, Saldo a declarat că nivelul apei în Nova Kahovka, orașul adiacent barajului de pe partea din aval, a scăzut cu 2,5 metri față de vârful de marți.
Cu toate acestea, în Oleshky și Hola Prystan, vizavi de orașul Herson, aflat sub control ucrainean, la gura de vărsare a râului Dnipro, nivelul apei a rămas „la maxim”.
Saldo a declarat că inundațiile ar putea să nu se diminueze timp de încă 10 zile și că un total de 22.273 de case au fost inundate în 17 orașe și sate din partea Hersonului controlat de Rusia.
Oficial susținut de Kremlin: Forțele armate ucrainene fac noi încercări de atac în diferite părți ale frontului
„Forțele armate ucrainene fac noi încercări de atac în diferite părți ale frontului. Trupele noastre fac tot posibilul pentru a împiedica o pătrundere în adâncimea liniei de apărare”, a declarat Vladimir Rogov, oficial susținut de Kremlin în regiunea Zaporojie, pentru RIA Novosti, transmite CNN.
Rogov, care a descris ceea ce se întâmplă drept o „contraofensivă a Forțelor Armate ucrainene”, a avertizat în comentarii separate pe Telegram: „Totul este abia la început”. Ucrainenii „nu și-au angajat încă principalele rezerve” în lupta de acolo, a spus el.
Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va fi anunțat începutul unei contraofensive pe scară largă și nu a comentat nicio mișcare pe frontul de sud în cursul nopții.
Vineri dimineață, într-o altă postare pe Telegram, Rogov a afirmat că unitățile rusești au împiedicat încercarea forțelor ucrainene de a împinge înapoi trupele rusești în apropiere de Orikhiv, la aproximativ 65 km sud-est de Zaporojie.
Ministerul rus al Apărării a raportat lupte grele în sudul și estul Ucrainei în actualizarea sa de vineri dimineață.
Hanna Maliar: Rusia este în defensivă în regiunea Zaporojie
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a transmis, pe Telegram, o actualizare a situației privind operațiunile militare din Ucraina, afirmând că Rusia continuă să fie în defensivă în regiunea Zaporizhzhia, informează The Guardian.
”Estul este epicentrul: Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Maryinka, luptele grele continuă. În toate direcțiile, inamicul efectuează lovituri aeriene și efectuează atacuri de artilerie și mortiere. Cu toate acestea, inamicul nu reușește să își atingă obiectivele. Apărătorii noștri resping atacurile”, a scris Hanna Maliar.
Potrivit acesteia, în direcția Bakhmut, inamicul încearcă să mențină pozițiile ocupate. ”Face încercări de atac, dar nu reușește. Acum, apărătorii noștri desfășoară operațiuni de luptă activă în mai multe zone din direcția Bahmut”, adaugă Maliar.
”La sud: Inamicul desfășoară operațiuni defensive în direcția Zaporojie. Luptele poziționale continuă”, mai transmite Maliar.
Ucraina publică discuția care ar dovedi că Rusia a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka
Serviciul ucrainean de securitate internă (SBU) a declarat vineri că a interceptat o convorbire telefonică care dovedește că un „grup de sabotaj” rus a aruncat în aer stația hidroelectrică și barajul Kahovka din sudul Ucrainei, relatează The Guardian.
În clipul dat publicității se aud doi bărbați neidentificați care discută în limba rusă despre consecințele dezastrului.
În conversație, primul vorbitor începe prin a spune „Știri. Ieri a fost un videoclip pe canalul Telegram – un soldat stătea acolo, cu fața acoperită, în uniformă. Și spune că nu sunt inundații, că oamenii trăiesc normal. Și în spatele lui este o fereastră și se vede apă până la genunchi”.
Al doilea vorbitor spune: „Este amuzant. Este vorba despre faptul că centrala hidroelectrică a fost distrusă?”.
Conversația a continuat:
Primul vorbitor: Da. Principala problemă este că hidrocentrala le răcește reactorul nuclear.
Cel de-al doilea vorbitor: „Nu știu: Asta e bine. Și-au făcut-o singuri. O să explodeze și asta e tot.
Primul vorbitor: Deci băieții noștri au făcut-o. Nu sunt ei, sunt ai noștri.
Al doilea vorbitor: Serios, au fost ai noștri? Au spus că khokholii [termen depreciativ pentru ucraineni] l-au aruncat în aer.
Primul vorbitor: Nu ei l-au aruncat în aer. Grupul nostru de sabotori este acolo. Au vrut să provoace teamă cu acest baraj. Nu a mers conform planului. Mai mult decât au plănuit.
Al doilea vorbitor: Da, bineînțeles. Va fi ca la Cernobîl, nu?
Primul vorbitor: Construit în anii ’50. S-a prăbușit repede, s-a prăbușit.
Reuters relatează că SBU nu a oferit detalii suplimentare despre conversație sau despre participanții acesteia. Acesta a declarat că a deschis o anchetă penală pentru crime de război și „ecocid”.
„Invadatorii au vrut să șantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului și au înscenat un dezastru provocat de om în sudul țării noastre”, a mai transmis SBU.
Trei persoane rănite în urma unui atac cu dronă în orașul rus Voronej
Guvernatorul regional din Voronej, Alexander Gusev, a anunțat că trei persoane au fost rănite în urma unui atac cu dronă asupra orașului rusesc, informează The Guardian.
”A fost acordată asistență medicală pentru trei răniți ușori, nu a fost necesară spitalizarea. Nu există morți”, a scris Gusev, pe Telegram.
Tass relatează că drona viza o uzină de avioane din regiune, dar a fost doborâtă.
Bilanțul atacurilor rusești în Donețk din ultimele 24 de ore: un mort și 7 persoane rănite
Atacurile rusești din regiunea Donețk au ucis o persoană și au rănit alte 7 în ultimele 24 de ore, a transmis vineri guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, informează The Kyiv Independent.
Potrivit lui Kirilenko, o persoană a fost ucisă și patru persoane au fost rănite în localitatea Maksymilianivka.
De asemenea, două persoane au fost rănite în orașul Toretsk și o alta în localitatea Yasna Poliana, care se află la puțin sub 10 kilometri vest de orașul Kramatorsk.
Biroul Procurorului General a scris, la sfârșitul zilei de 8 iunie, că victimele din Maksymilianivka și Toretsk se aflau în casele lor când forțele rusești au început să bombardeze.
Printre răniți se numără un bărbat în vârstă de 61 de ani și cinci femei cu vârste cuprinse între 52 și 71 de ani, toate aflate în prezent sub supraveghere medicală.
Exploziile care au urmat au avariat o unitate comercială, unități medicale, depozite, clădiri agricole și alte obiecte, a adăugat Parchetul General.
Potrivit lui Kyrylenko, 1.555 de persoane au fost ucise și 3.667 de persoane au fost rănite în regiunea Donețk de la începutul războiului, declanșat de Rusia.
Numărul real al victimelor din regiunea Donețk este mult mai mare, având în vedere că nu au fost incluse victimele din Volnovakha și Mariupol, deoarece sunt imposibil de calculat, mai scrie sursa citată.
Orașul rus Voronej, vizat de un atac cu o dronă
Două persoane au fost rănite vineri într-un aparent atac cu dronă în orașul Voronej din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Gusev, relatează Reuters.
Voronej se află la aproximativ 180 km de granița ucraineană și se învecinează cu regiunile rusești Kursk și Belgorod, ambele fiind frecvent supuse bombardamentelor transfrontaliere din partea Ucrainei.
Ucraina susține că a interceptat un apel care dovedește că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka
Serviciul de securitate internă al Ucrainei a anunțat vineri că a interceptat un apel telefonic care dovedește că forțele ruse au aruncat în aer stația hidroelectrică și barajul Kahovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei, informează The Guardian.
Serviciul de securitate al Ucrainei a postat pe canalul său Telegram un clip audio de un minut și jumătate din presupusa conversație.
Atac rusesc în regiunea Jîtomîr
O persoană a fost ucisă și trei au fost rănite într-un atac rusesc în regiunea ucraineană Jîtomîr din nordul țării, relatează The Moscow Times.
Autoritățile militare locale au declarat că resturi de la o rachetă doborâtă au căzut la sol, distrugând patru case și avariind alte 30.
Armata rusă anunță că se dau lupte grele în Donețk și Zaporojie
Armata rusă a raportat vineri lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei de front, informează The Guardian.
Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok al Rusiei a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din regiunea Zaporojie și opt în regiunea Donețk, scrie Reuters. Acesta a raportat lupte cu artilerie, drone și infanterie.
Apa care a inundat regiunea Herson începe să se retragă – guvernator ucrainean
Nivelul apei din regiunea Herson a început să scadă după inundațiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, a anunțat guvernatorul Alexander Prokudin, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.
În timpul nopții trecute, nivelul apei a scăzut cu 20 de centimetri, a precizat oficialul, în timp ce evacuările locuitorilor din zonă continuă.
„Conform situației operative: în medie, de-a lungul malului drept, apa se menține la aproximativ 5,38 m, în Herson – 5,35 m. Vedem deja că apa a scăzut cu 20 cm în timpul nopții. Preliminar, în această dimineață, 3.624 de case au fost inundate în 32 de localități din regiunea Herson. În cursul dimineții, 2.352 de persoane au fost evacuate. Îi salvăm și pe micii noștri prieteni – aproximativ 550 de animale au fost evacuate”, a precizat guvernatorul.
În același timp, Alexander Prokudin i-a îndemnat pe oamenii care se află în zona inundată să plece, iar pe voluntarii care voiau să intervină cu ambarcațiuni la operațiunea de salvare i-a rugat să nu meargă deocamdată în Herson pentru că regiunea este vizată de bombardamente.
„Dacă va fi necesar, vom raporta separat dacă este nevoie de o astfel de asistență! Acum există suficiente forțe pentru a salva oamenii și animalele din zonele inundate”, a mai transmis guvernatorul.
Ucraina afirmă că a doborât patru rachete de croazieră și 10 drone lansate de Rusia în timpul nopții
Forțele aeriene ale Ucrainei anunță în dimineața zilei de vineri, 9 iunie, că noaptea trecută au doborât patru rachete de croazieră și 10 drone de atac lansate de Rusia, relatează The Guardian.
Potrivit autorităților de la Kiev, forțele ruse au lansat în atacul nocturn, în total, șase rachete de croazieră și 16 drone.
Două rachete au lovit un obiect civil din centrul țării în timpul unui atac anterior, de joi seara.
Guvernatorul din Belgorod anunță că apărarea aeriană rusă a doborât mai multe ținte deasupra regiunii
Sistemele de apărare rusești au doborât ținte deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov, într-o postare pe Telegram, citată de Ukrainska Pravda și CNN.
„Sistemul nostru de apărare aeriană a fost activ deasupra Belgorodului, interceptând două ținte aeriene în timp ce se apropiau de oraș. (…) Fragmentele au avariat acoperișul unei case particulare și mașini. Echipele de intervenție se află la fața locului și fac patrule din ușă în ușă”, a precizat guvernatorul regiunii din vestul Rusiei.
„Trei persoane au fost rănite peste noapte, una dintre ele a refuzat să fie internată. Alte două persoane rănite în atac se află în spital”, a precizat Gladkov într-un alt mesaj.
În ultimele săptămâni regiunea rusă Belgorog, aflată lângă frontiera cu Ucraina, a fost vizată de o serie de atacuri cu drone, pentru care Moscova a acuzat Kievul.
În zonă au făcut incursiuni și unele grupuri pramilitare ruse care sprijină Ucraina.
Autoritățile de la Kiev nu obișnuiesc să revendice atacurile care vizează teritoriul Rusiei.
Regiunea Jîtomîr a fost atacată cu rachete, anunță autoritățile locale
O persoană a fost ucisă și mai multe, rănite, în urma unui atac cu rachete care a vizat regiunea nordică Jîtomîr, au anunțat oficialii locali, citați de Ukrainska Pravda.
„Ca urmare a unui alt atac inamic cu rachete, în noaptea de 9 iunie, o zonă rezidențială din sectorul privat din comunitatea noastră a fost lovită. Potrivit primarului Mykola Borovets, conform informațiilor preliminare, șase case au fost distruse și zeci au fost avariate. Din nefericire, o persoană a fost ucisă și există și persoane rănite, cărora li se acordă toată asistența necesară”, a tansmis, într-un mesaj pe Facebook, Consiliul municipal din Zveahel.
În același timp, guvernatorul din Jîtomîr, Vitalii Bunechko, a scris pe Telegram că, „potrivit datelor preliminare, forțele de apărare aeriană au doborât o rachetă în timpul unui raid aerian în regiune”, în timpul nopții trecute.
O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, a mai precizat șeful administrației regionale, adăugând și că în urma căderii fragmentelor de rachete, o clădire rezidențială a fost distrusă și 12 au fost avariate.
Explozii în orașul ocupat Berdiansk
Mai multe explozii au avut loc joi, 8 iunie, în orașul ocupat Berdiansk, din regiunea Zaporojie, a anunțat consilierul primarului din Mariupol Petro Andriușcenko, citat de Ukrainska Pravda.
„Oamenii din Berdiansk spun că au auzit o explozie puternică, după care a început un bubuit puternic. Benzinăria de vizavi de brutărie a luat foc”, a afirmat Andriușcenko.
Zelenski: Bătălii grele au loc în regiunea Donețk, dar vedem rezultate
În regiunea Donețk din estul Ucrainei au loc bătălii intense, a declarat președintele Volodimir Zelenski în mesajul său de joi seară, în contextul informațiilor potrivit cărora contraofensiva așteptată a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate este în curs de desfășurare, relatează The Kyiv Independent.
„Au loc bătălii foarte grele, dar vedem rezultate”, a declarat Zelenski, indicând că Ucraina ar putea câștiga teritoriu în regiunea Donețk, în mare parte ocupată în prezent de Rusia.
Liderul de la Kiev a mai spus că se află în „comunicare constantă cu armata”, inclusiv cu comandanții aflați în cele mai fierbinți puncte ale războiului.
Zelenski a anunțat pe 3 iunie că Ucraina este „pregătită” pentru contraofensivă, iar presa occidentală a relatat joi, 8 iunie, citând oficiali de la Kiev, că Ucraina a început operațiunile ofensive în sud-estul țării.
De asemenea, au apărut informații conform cărora forțele ucrainene au înregistrat progrese la Bahmut, dar că au suferit „pierderi semnificative” în zonă.
Cel puțin 8 persoane au fost rănite după atacul cu rachete asupra regiunii Cerkasî
Orașul Uman din regiunea centrală Cerkasî a fost lovită joi de un atac cu rachete, a anunțat Ihor Taburets, șeful administrației militare a regiunii.
„Avem două ținte lovite: o instalație industrială și la o spălătorie auto. În al doilea caz, în urma loviturii a izbucnit un incendiu”, a spus el.
Opt persoane au fost rănite, dintre care două grav, a spus Taburets, citând informații preliminare.
Serviciile de informații militare: Rusia are suficiente rachete pentru ținte cheie precum Kievul
Rusia poate produce suficiente rachete pentru a continua loviturile împotriva unor ținte cheie precum Kievul, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare Andri Iusov pentru Ukrainska Pravda într-un interviu publicat pe 8 iunie.
Moscova și-a schimbat strategia de bombardare față de iarna trecută. Pe atunci, forțele ruse au folosit cantități mari de rachete într-o încercare nereușită de a paraliza sistemul energetic al Ucrainei.
Această încercare de „blitzkrieg” a consumat o mare parte din stocurile Rusiei pentru un timp. Astfel, a urmat o pauză care a dat Rusiei timp să-și reînnoiască parțial arsenalul.
Tactica actuală implică atacuri combinate de rachete și drone împotriva unor ținte cheie care sunt „sacre” pentru președintele rus Vladimir Putin, precum capitala țării Kiev, potrivit lui Yusov.
Adjunctul șefului de informații pentru apărare, Vadim Skibitski, a declarat pe 19 mai că Rusia poate produce până la 67 de rachete pe lună, inclusiv 35 de rachete de croazieră Kh-101, 25 de rachete de croazieră Kalibr, cinci rachete balistice M723 pentru sistemul Iskander-M și două rachete balistice Kinjal. rachete.
Guvernator: Râul Nipru transportă mine spre litoralul Odesei
Râul Nipro inundat, ca urmare a cedării barajului Nova Kahovka, transportă mine și alte tipuri de muniții neexplodate pe litoralul Odesei, a avertizat guvernatorul Oleh Kiper.
„Din cauza atacului terorist împotriva Hidrocentralei Kahovka, o mare cantitate de gunoi și moloz a intrat în Marea Neagră din râul Nipru”, a scris Kiper pe Telegram.
„În zona mării de lângă coasta Odesei, au fost deja înregistrate mine și muniție neexplodată, precum și fragmente de clădiri și copaci”, a continuat el.
Guvernatorul i-a avertizat pe locuitorii din Odesa să evite deplasările pe plajă și în zonele de coastă.
Forțele ruse au distrus barajul Kahovka pe 6 iunie, declanșând un mare dezastru umanitar și de mediu, au acuzat autoritățile ucrainene. La scurt timp, Serviciul de Stat de Urgență a avertizat că mine ar putea fi dislocate și duse de râul Nipru.
Armata ucraineană anunță că a făcut progrese în zona Bahmut
Trupele ucrainene fac progrese și continuă să avanseze în zona Bahmut din estul Ucrainei, a declarat joi un oficial din armata ucraineană, citat de CNN
„Operațiunea defensivă continuă, inamicul încearcă să ne oprească forțele, dar este învins”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirsiyi, într-o postare pe Telegram.
El a distribuit un videoclip în care se presupune că îi arată soldați ai Brigăzii 77 de asalt aerian care distrug un tanc rusesc.
„Luptele grele continuă pentru fiecare metru pătrat” în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate în actualizarea sa zilnică. Acesta a spus că 26 de ciocniri au avut loc în zonele din prima linie în ultima zi.
Brigada a 3-a de asalt a Ucrainei a anunțat pe Telegram că a împins forțele ruse înapoi „de la 1,8 km de-a lungul liniei frontului și 1,2 km în interiorul țării” în ultima zi în jurul lui Bahmut.
Brigada a 5-a Mecanizată Separată a postat o actualizare, susținând că „ocupanții pierd poziții în zona grădinilor din Bahmut”.
Explozii raportate în regiunea Cherkasî
Locuitorii din regiunea Cherkasy au afirmat că au auzit explozii în timpul alertei de raid aerian la nivel național, relatează publicația locală Suspilne Cherkasă pe 8 iunie.
În jurul orei 19, sirenele de raid aerian au devenit active în toată Ucraina.
Pentru moment, nu există detalii suplimentare despre exploziile din regiune și dacă acestea au produs pagube sau victime.
Salvatorii din Herson se confruntă cu o lipsă de echipamente pe fondul bombardamentelor rusești
Salvatorii se confruntă cu o penurie de resurse în timp ce efectuează evacuări în zonele din Herson controlate de Ucraina, din cauza amplorii inundațiilor cauzate de prăbușirea barajului Nova Kahovka, a declarat un ofițer al serviciilor de urgență pentru CNN.
Există o lipsă de resurse, deoarece rușii continuă să bombardeze malul de vest al râului Nipru, a declarat Maksim Trikur, ofițer la Serviciul de Transport Special de Stat al Ucrainei.
Catastrofa este „fără precedent și provocarea este că este imposibil să acumulați toate resursele într-un timp atât de scurt”, a spus Trikur pentru CNN.
Serviciul de Transport Special de Stat a lucrat împreună cu Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei la evacuarea civililor.
„Există o mare lipsă de echipament. Pentru a spune simplu – avem nevoie de totul: bărci, motopompe, radio-walkie-talkie, lumini – toate echipamentele care ne sunt la îndemână când are loc o catastrofă umanitară ca aceasta”, a spus el.
„Oamenii de acolo nu sunt în măsură să rămână. Locul este de nelocuit, casele sunt inundate, multe vite au fost ucise, transportul în comun nu funcționează”, a adăugat el.
Trikur a spus că majoritatea teritoriilor sunt inundate, iar apele ajung la o înălțime de 5 metri și că „este imposibil de prezis intervalul de timp care va permite oamenilor să se întoarcă la casele lor”.
Ministrul rus al apărării solicită expedierea de noi echipamente militare în Ucraina
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut livrarea rapidă de echipamente militare în primele linii din Ucraina, într-un videoclip postat joi de serviciul de presă al ministerului, citat de CNN.
„Inamicul a încercat să avanseze astăzi. Numai în două ore de la prima bătălie, trupele ruse au distrus 30 de tancuri și 10 vehicule de infanterie. Deci este nevoie de acest echipament, să ne grăbim”, a spus Șoigu cu referire la afirmația sa anterioară că forțele ruse au respins patru atacuri în cursul noapții în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
Șoigu a făcut cererea în cadrul unei vizite la trupele din Districtul Militar de Vest al Rusiei, unde a inspectat pregătirea echipamentelor și armelor pentru expediere către bazele de depozitare, potrivit comunicatului postat de minister.
„Șoigu a ordonat ca restricțiile de timp pentru acceptarea vehiculelor de la întreprinderi să fie reduse și ca acestea să fie gata pentru a fi transferate în unități ale Forțelor Armate Ruse în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicat.
„Șoigu a atras o atenție deosebită asupra pregătirii calitative și expedierii la timp a muniției și a rachetelor către unitățile implicate în operațiunea militară specială și, de asemenea, în curs de pregătire pentru luptă ca parte a antrenamentului de luptă”, se mai arată în comunicat.
Rusia a bombardat o școală unde se adăpostesc cei evacuați din zonele inundate, la scurt timp după ce Zelenski a vizitat Herson
Rusia a atacat joi cu rachete părțile controlate de Ucraina în regiunea sudică Herson, iar martorii oculari spun că există mai multe victime la o școală în care se adăposteau cei evacuații din calea inundațiilor cauzate de cedarea barajului Nova Kahovaka, potrivit Politico.
Bombardamentul a avut loc imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat un punct de trecere unde oamenii erau evacuați din zonele inundate și a cerut „un răspuns global clar și rapid” la distrugerea barajului Nova Kahovka. Kievul și aliații săi spun că Kremlinul a orchestrat operațiunea de distrugere a barajului.
„Orcii (nr. termen folosit de ucraineni pentru ruși) tocmai au tras în școala nr. 2, unde se adăposteau oameni din casele inundate”, a spus Ievhen Rischuk, primarul ucrainean în exil al orașului ocupat Oleshki, care a fost puternic lovit de inundații.
Parchetul General al Ucrainei a transmis ulterior că nouă civili au fost răniți în orașul Herson.
Potrivit mai multor martori oculari, bombardamentul vizează rute importante de evacuare din orașul Herson, pe care Ucraina l-a eliberat în contraofensiva din toamna trecută. El a venit când sute de voluntari, ofițeri de poliție și jurnaliști din întreaga lume lucrau pe principalele rute de ieșire din zonele inundate și în Herson.
Vladimir Putin nu are în plan să viziteze zonele inundate din Herson
Președintele rus Vladimir Putin nu are de gând să viziteze zonele afectate de inundații din părțile controlate de forțele ruse în regiunea ucraineană Herson, a anunțat joi Kremlinul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Putin monitorizează îndeaproape situația din sudul Ucrainei după prăbușirea barajului Kahovka. El a spus că Putin a felicitat eforturile salvatorilor care intervin în zonă. „Relatări despre acțiunile lor sunt primite constant de Putin”, a spus Peskov.
Kremlinul a dat din nou vina pe Kiev pentru prăbușirea barajului, susținând fără dovezi că daunele au fost cauzate de „sabotaj” și „explozie”. Ucraina spune că forțele ruse care ocupă barajul și centrala hidroelectrică de acolo au pus explozibili care au spart barajul.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu persoanele evacuate din zonele inundate din regiunea Herson.
Oficiali americani recunosc „pierderi semnificative” ale Ucrainei, în oameni și echipament, la începutul contraofensivei
Trupele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat rezistență mai mare decât se așteptau din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a trece liniile rusești în estul țării, în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.
Un oficial american a descris pierderile – care includ vehicule blindate MRAP furnizate de SUA – ca fiind „semnificative”.
Forțele ucrainene au reușit să depășească unele forțe rusești din est, în jurul orașului Bahmut. Cu toate acestea, forțele ruse, înarmate cu rachete antitanc, grenade și mortiere, au dat dovadă de „rezistență puternică”.
De asemenea, rușii au săpat linii defensive adânci și au amenajat câmpuni de mine care au afectat puternic blindatele ucrainene.
Ambii oficiali americani spun că pierderile nu vor afecta planurile contraofensivei ucraineane. Oficialii americani și occidentali se așteptau de mult ca contraofensiva să ia timp și să pună personalul și echipamentele ucrainene, inclusiv sistemele furnizate
Jumbo • 10.06.2023, 11:10
Cenzuraaaaaa, nu mai publicati comentarii baieti? Ori v a interzus stapanul? 😀😀😀
Jumbo • 10.06.2023, 09:21
Avanseaza😀. 10 centimetri, pierzand zeci de tancuri si mii de mercenari suacrainieni 😀. Stapanii lui cersenski jubileaza trimitandu i la exterminare pe banderisti, cica i slabesc pe rusi😀. Slava Ucraina, hahahahahahaha.Yankees go home
Jumbo • 09.06.2023, 16:50
Slava ucraina, uraaaaaaaaa, slava zelenski, slava ***, uraaaaaaaaa 😀😀😀😀😀
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.