Relatarea LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 509 | s-a mutat aici:
Vladimir Putin i-a ironizat pe liderii europeni pentru dependenţa lor totală de SUA
Televiziunea de stat rusă a prezentat duminică un interviu înregistrat în care preşedintele rus Vladimir Putin îi ironizează pe politicienii europeni, pe care îi descrie drept total dependenţi de SUA, informează Agerpres, care preia DPA.
„Dacă li se spune mâine: Am decis să vă spânzurăm pe toţi, ei vor întreba un singur lucru, plecându-şi ochii: ‘Putem să facem asta cu frânghii fabricate la nivel local? „, a spus Putin, citat de agenţia de ştiri TASS.
„Cred că asta va fi un fiasco pentru ei pentru că este foarte puţin probabil ca americanii să refuze un contract atât de mare pentru industria lor textilă”, a adăugat Putin.
Mai multe detalii: Putin i-a ironizat pe liderii europeni pentru dependenţa lor totală de SUA: „Dacă li se spune mâine: Am decis să vă spânzurăm pe toţi, ei vor întreba un singur lucru”
Forţele ruse au lovit Zaporojie de 52 de ori în ultimele 24 de ore
Rusia a bombardat orașul Zaporojie din sudul Ucrainei și zonele învecinate cu 52 de lovituri în decurs de aproximativ 24 de ore în acest weekend, potrivit unui lider ucrainean din regiune, transmite CNN.
Atacurile cu rachete au provocat rănirea a trei femei adulte și a patru bărbați adulți în Sepnohirsk, un sat la sud de orașul Zaporojie, a declarat duminică Iurii Malashko, șeful administrației militare regionale, într-o postare pe Telegram.
Atacul a vizat, de asemenea, orașul în sine și cel puțin nouă așezări din jur, a precizat Malashko.
Un membru al consiliului municipal din Zaporojie a declarat că atacurile au avariat infrastructura și au lăsat părți ale orașului fără energie electrică.
Regiunea Herson, bombardată de forţele ruse
Forțele ruse au bombardat regiunea Herson și au rănit două persoane duminică, 16 iulie, a anunțat administrația militară a regiunii Herson, informează The Kyiv Independent.
Potrivit administrației militare, o femeie de 54 de ani și un bărbat de 49 de ani au fost răniți în timp ce se aflau pe proprietatea lor în localitatea Rozlyv.
De asemenea, un lan de grâu din satul Bilozerka a luat foc.
Herson și alte așezări din regiunea de pe malul vestic al râului Dnipro au fost bombardate continuu de când au fost eliberate de forțele ucrainene în noiembrie anul trecut, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii și la moartea unor civili.
New York Times: Aproximativ 20% din armamentul Ucrainei a fost distrus în primele săptămâni ale contraofensivei
Distribuie Ucraina își regândește strategia după ce a pierdut aproximativ 20% din armament la începutul contraofensivei sale, scrie New York Times, citat de Euronews.
Aproximativ 20% din armamentul și vehiculele trimise de Ucraina pe linia frontului au fost avariate sau distruse în primele săptămâni ale contraofensivei, notează NYT. Potrivit sursei citate, acest lucru a forțat Ucraina să își regândească strategia și să încetinească puțin ritmul, ceea ce a dus la mai puține pierderi în următoarele săptămâni.
Mai multe detalii: New York Times: Aproximativ 20% din armamentul Ucrainei a fost distrus în primele săptămâni ale contraofensivei
Volodimir Zelenski: Lumea este inspirată de curajul nostru
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a transmis duminică pe Twitter un mesaj de încurajare însoţit de mai multe imagini din război.
„Lumea crede în Ucraina. Lumea este inspirată de curajul nostru, inspirată de eroii noștri. Și, cel mai important, ucrainenii cred în Ucraina, ucrainenii văd de ce suntem cu toții capabili atunci când suntem împreună. Suntem cei mai puternici atunci când suntem uniți”.
Hanna Maliar: Luptele din estul Ucrainei „s-au intensificat”
Luptele din estul Ucrainei „s-au intensificat oarecum”, în timp ce forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone de pe frontul estic, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram, informează The Guardian.
Potrivit acesteia, forțele ruse au atacat în direcția Kupyansk, în regiunea Harkov, timp de două zile succesive.
„Suntem în defensivă. Există lupte aprige, pozițiile ambelor părți se schimbă dinamic de mai multe ori pe zi.
Maliar a mai spus că cele două armate se lovesc reciproc în jurul orașului în ruină Bahmut, dar că forțele ucrainene „avansează treptat” de-a lungul flancului său sudic, a relatat Reuters.
Ea a adăugat că trupele Kievului respingeau, de asemenea, atacurile rusești în apropiere de Avdiivka și Maryinka.
Putin spune că ofensiva ucraineană nu are succes
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că o contraofensivă ucraineană menită să recucerească teritoriul „nu a avut succes” și că încercările de a trece de apărarea rusă au eșuat, notează The Guardian.
Putin a făcut aceste remarci într-un interviu acordat televiziunii de stat, ale cărui extrase au fost publicate duminică, potrivit Reuters.
„Toate încercările inamicului de a străpunge apărarea noastră … nu au avut succes pe parcursul întregii ofensive”, a declarat Putin.
Doi copii au fost răniți după ce o mină a explodat în regiunea Herson
Doi băieți, de 8 și 10 ani, au fost răniți de un explozibil în Tryfonivka duminică, 16 iulie, potrivit Administrației militare din regiunea Herson, notează The Kyiv Independent.
Copiii ar fi găsit un obiect necunoscut pe stradă, care a explodat în timp ce se jucau.
Victimele rănite au suferit contuzii și traumatisme craniene, în timp ce băiatul mai mic a fost rănit, de asemenea, de schije în brațe și trunchi și a suferit arsuri pe picioare. Ambii au fost spitalizați în stare moderată.
Administrația a avertizat părinții să le explice copiilor de ce obiectele necunoscute pot fi periculoase.
Pe 14 iunie, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat că 20 de copii au fost uciși și 69 au fost răniți în explozii de mine și alte obiecte pe teritoriul Ucrainei începând cu 24 februarie anul trecut.
Potrivit ministrului de interne Igor Klymenko, aproape o treime din Ucraina a fost minată din februarie 2022.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a declarat că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 10 ani pentru a-și demina teritoriile după război.
Dronă rusească, doborâtă deasupra orașului Sumî
O dronă rusă a fost doborâtă deasupra orașului Sumî de către apărarea aeriană ucraineană la ora 11:30 duminică, 16 iulie, potrivit administrației militare regionale, notază The Kyiv Independent.
Aceasta a fost a doua țintă interceptată de apărarea aeriană în zonă în acea zi, potrivit anunțului.
Anterior, pe 3 iulie, o dronă rusă a lovit Sumî, omorând trei persoane și avariind trei clădiri din centrul orașului.
Regiunea Sumî, o regiune din nord-estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia, a fost supusă în ultimele zile unui intens atac rusesc, 110 obuze lovind opt comune pe 16 iulie.
Regiunea a fost supusă unor bombardamente regulate de când forțele rusești s-au retras din nordul Ucrainei în primăvara anului 2022.
Forțele ucrainene au bombardat orașul rus Shebeniko, anunță autoritățile din Belgorod
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat duminică că forțele ucrainene au bombardat cu rachete Grad orașul rusesc Shebekino, situat în apropierea graniței ucrainene, ucigând o femeie care se afla pe bicicletă, scrie The Guardian.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care aproape niciodată nu revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei, potrivit Reuters.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul din Belgorod, a declarat că rachetele Grad au lovit o zonă de piață, avariind o clădire și două mașini.
Gladkov a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram:
„Spre marea noastră durere, o persoană a fost ucisă – o femeie care mergea pe bicicletă pe trotuar în momentul bombardamentului. Rănile pe care le-a suferit din cauza schijelor erau incompatibile cu viața.”
Sistemul de armament Grad (grindină) este un lansator de rachete multiple montat pe camion. Utilizarea acestuia împotriva zonelor civile este considerată o crimă de război de către activiștii pentru drepturile omului.
Putin anunță că Rusia dispune de „stocuri suficiente” de muniție cu dispersie
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia dispune de un „stoc suficient” de bombe cu dispersie și că Moscova își rezervă dreptul de a le folosi dacă astfel de muniții sunt folosite împotriva forțelor rusești din Ucraina, scrie The Guardian.
Într-un interviu acordat televiziunii de stat, ale cărui extrase au fost publicate duminică, Putin a declarat:
„Bineînțeles, dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce.”
El a adăugat că Rusia nu a folosit încă aceste arme, în ciuda unei „anumite penurii de muniții la un moment dat”.
Ucraina a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, muniții interzise în peste 100 de țări. Kievul s-a angajat să le folosească doar pentru a le disloca concentrații de soldați inamici, potrivit Reuters.
Ministerul britanic al Apărării: Elemente Wagner au ajuns în Belarus. Grupul ar urma să-și continue activitatea în Africa
Aranjamentele provizorii ale Grupului Wagner cu statul rus prind contur, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării, publicată duminică, 16 iulie, potrivit The Kyiv Independent.
Începând cu 15 iulie, „cel puțin un mic contingent” de luptători Wagner a sosit într-o tabără din Belarus, la câteva zile după ce armata de închiriat a predat statului rus 2.000 de echipamente militare, inclusiv tancuri, a precizat ministerul.
Grupurile de social media legate de Wagner și-au reluat activitatea, subliniind activitățile sale în Africa. Serviciile secrete britanice consideră că Moscova va accepta dorința grupului Wagner de a menține o prezență extinsă în țările africane.
Belarus a declarat că a ajuns la un acord pentru ca Grupul Wagner să își antreneze soldații. Dictatorul bielorus Alexander Lukașenko a ajutat la medierea unui acord după rebeliunea de o zi a grupului Wagner din 24 iunie, pe care dictatorul rus Vladimir Putin a numit-o trădare.
Revolta a fost declanșată după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că armata rusă i-a atacat mercenarii, după luni de zile de certuri mediatizate cu Ministerul rus al Apărării.
Luptătorii Wagner capturaseră Rostov pe Don și se îndreptau spre Moscova, doborând avioanele rusești care veneau să-i intercepteze. Dar Prigojin a anulat asaltul, spunând că nu vrea să verse sânge rusesc. I s-a permis să plece în Belarus.
Președintele Bulgariei dă vina pe Ucraina pentru războiul cu Rusia
Președintele bulgar Rumen Radev a criticat Ucraina în timp ce vorbea cu jurnaliștii pe 14 iulie, afirmând că Kievul „insistă să poarte război”, în timp ce „Europa plătește pentru tot”, scrie The Kyiv Independent.
Bulgaria este membră atât a NATO, cât și a UE, care a trimis de două ori ajutor militar Ucrainei.
Cu toate acestea, Radev s-a pronunțat în trecut împotriva armelor pentru Kiev și a sancțiunilor pentru Moscova, s-a referit la invazie ca la un „conflict” și a cerut discuții de pace între cele două țări. În declarația sa recentă, el a spus că ajutorul cu arme nu face decât să crească numărul victimelor.
În vizita sa anterioară la Sofia, președintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul nu are un rezultat pașnic decât dacă Rusia părăsește complet Ucraina.
Ambasada Ucrainei la Sofia a subliniat că Rusia este cea care a invadat, iar obiectivul Ucrainei este să aibă pace pe întreg teritoriul său. Ambasada a declarat că narațiunile care învinovățesc Kievul sunt în concordanță cu propaganda rusă.
Premierul bulgar Nikolai Denkov a avut cuvinte similare pentru Radev, comentând că Federația Rusă este o amenințare mai mare și mai semnificativă pentru membrii NATO, precum și pentru pacea și stabilitatea din regiunea euro-atlantică.
„Astăzi, el repetă niște declarații rusești care nu au nimic de-a face cu ceea ce membrii UE și NATO prezintă ca poziție”, a declarat Denkov.
El a adăugat că este în interesul național al Bulgariei să se pună capăt războiului, ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina, ca Ucraina să devină membră a NATO și ca Bulgaria să își consolideze capacitățile de apărare.
În cadrul recentei reuniuni de la Vilnius, țările NATO au promis că Ucraina va deveni membru în viitor, dar nu au spus când și cum ar putea realiza acest lucru.
Mulți observatori au subliniat că acest lucru arată semne de dezacord în ceea ce privește aderarea Ucrainei în rândul membrilor alianței.
Explozii raportate în orașele ocupate Luhansk, Berdiansk și Mariupol
În dimineața zilei de 16 iulie, pe rețelele de socializare au fost raportate explozii în orașele ocupate Luhansk, Berdiansk și Mariupol, scrie The Kyiv Independent.
Rapoartele despre Berdiansk și Luhansk, inclusiv o înregistrare video a unei explozii în Luhansk, au fost postate de locuitorii și de canalele de propagandă pro-ruse.
La scurt timp după aceea, consilierul primarului exilat din Mariupol, Petro Andriușcenko, a postat că s-au auzit explozii puternice în cartierul de la malul mării din Mariupol.
El a spus că apărarea aeriană rusă este extrem de activă în acea zonă, remarcând că „se întâmplă ceva foarte plăcut”.
Un civil a fost ucis, iar un altul a fost rănit în urma bombardamentelor rușilor în Harkov
Un civil a fost ucis și un altul rănit în bombardamentele rusești din regiunea ucraineană Harkov, în timp ce șapte au fost răniți într-un sat din Zaporojie, au declarat duminică oficiali ucraineni, potrivit The Guardian.
Un bărbat în vârstă de 33 de ani a murit și un altul a fost rănit urma atacurilor rusești asupra unor clădiri rezidențiale din satul Kolodiazne din regiune, în cursul nopții, a declarat Oleh Sinehubov, guvernatorul din Harkov, potrivit Reuters.
El a precizat că Rusia a lansat în cursul nopții patru rachete sol-aer S-400 asupra orașului Harkov, avariind ușor o clădire rezidențială.
Guvernatorul din Zaporojie , Iuriy Malashko, a postat pe Telegram că trei femei și patru bărbați au fost răniți și mai multe case au fost avariate în urma unor bombardamente rusești puternice cu lansatoare multiple de rachete asupra satului Stepnohirske, sâmbătă după-amiază.
The Guardian nu a putut verifica independent aceste relatări.
Forțele ruse au bombardat Zaporojie, rănind o persoană
Forțele rusești au bombardat Zaporojie în noaptea de 16 iulie, întrerupând curentul electric într-o parte a unui cartier din capitala regională și rănind o persoană, a anunțat primarul interimar Anatoliy Kurtiev, potrivit Kyiv Independent.
Un obiectiv infrastructură a fost lovit, potrivit lui Kurtiev. El nu a oferit detalii suplimentare în afară de faptul că o explozie produsă de atac a spulberat ferestrele din apropiere.
Rusia a ocupat o parte din regiunea Zaporojie, dar nu a reușit niciodată să ajungă în oraș, lovindu-l intermitent de la distanță.
Rușii au doborât nouă drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea
Forțele de apărare aeriană și flota Rusiei din Marea Neagră au interceptat duminică dimineața devreme nouă drone ucrainene deasupra portului Sevastopol din Crimeea, a declarat un oficial instalat la Moscova, potrivit The Guardian.
„Nu au fost avariate obiective, nici în oraș, nici în zona de apă”, a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului, instalat de Moscova.
Două drone aeriene au fost doborâte deasupra mării, cinci au fost interceptate de forțele de război electronic ale Rusiei, iar două drone de la suprafața apei au fost distruse pe țărmul exterior, a adăugat Razvozhayev.
Loviturile au avut loc deasupra portului din Sevastopol și a districtelor Balaklava și Hersones din oraș.
Transportul maritim, inclusiv feriboturile de pasageri, a fost suspendat timp de câteva ore duminică dimineață, au declarat autoritățile.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la atacul din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Explozii raportate în Sevastopol
Explozii au fost auzite, în cursul nopții de 15 spre 16 iulie, în orașul Sevastopol din peninsula Crimeea, spun autoritățile pro-ruse din cel mai mare oraș al Crimeei anexate de ruși în 2014.
Mihail Razvozhaev, șeful guvernului de ocupație rusă din Sevastopol, susține că apărarea antiaeriană rusă și flota au respins atacurile cu drone. Atacurile au avut loc în zona Golfului Sevastopol și în Balaklava.
Momentan, nu sunt disponibile informații privind victimele sau daunele aduse infrastructurii civile sau critice.
Peninsula Crimeea se află sub ocupație rusă din 2014, în urma unui fals referendum organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului.
De la începutul invaziei pe scară largă a Moscovei, președintele Volodimir Zelenski a promis în repetate rânduri că va elibera întreg teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea.
Zelenski: Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţia rusă
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, sâmbătă, într-un nou discurs, că nu poate lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă, deoarece ocupaţia a adus violenţă şi umilirea oamenilor, informează News.ro.
“Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea… Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă. Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri – fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus Zelenski.
Mai multe detalii: Zelenski: Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţia rusă
Ministerul britanic al Apărării: 18.000 de soldați ucraineni de infanterie au fost antrenați în țară până în prezent
Marea Britanie a antrenat până în prezent 18.000 de infanteriști voluntari ucraineni în cadrul programului de pregătire al Operațiunii Interflex, a anunțat sâmbătă ministerul britanic al Apărării.
De la începutul programului lansat de guvernul britanic, la 26 iulie anul trecut, soldații ucraineni au fost instruiți cum să „supraviețuiască și să fie letali în lupta lor împotriva invaziei ilegale a patriei lor”.
În urmă cu un an, ambasadorul ucrainean în Regatul Unit, Vadym Prystaiko, declarase într-un interviu că Marea Britanie intenționează să antreneze 10.000 de voluntari ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani care au fost de acord să apere țara pe câmpul de luptă la fiecare 120 de zile.
„Cei mai mulți dintre ei nu au o educație militară de bază și nu au fost în armată”, a spus Prystaiko. „Ei sapă tranșee, învață cum să mânuiască armele și conduc vehicule de luptă”.
Trei persoane au fost rănite, după un atac rusesc în regiunea Zaporojie
Trupele rusești au atacat orașul Stepnohirsk din regiunea Zaporojie cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, rănind trei persoane, a scris pe Telegram șeful biroului președintelui Andrii Iermak, informează The Kyiv Independent.
Potrivit lui Iermak, atacul a lovit o clădire administrativă a consiliului local. Două femei și un bărbat au fost răniți, a precizat Iermak.
Regiunea Zaporojie este una dintre axele contraofensivei ucrainene în curs de desfășurare, dar bombardamentele rusești au vizat de mult timp zonele din apropierea liniei de front din sud-estul țării, încă din primele zile ale războiului pe scară largă.
În cursul nopții de 15 iulie, Rusia a lansat drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană asupra regiunilor Mykolaiv și Zaporojie, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele trei drone în regiunea Mykolaiv, dar a existat o lovitură în regiunea Zaporojie, a adăugat Humeniuk. Ea nu a dezvăluit ce a fost lovit.
În ultimele 24 de ore, forțele ruse au bombardat de 45 de ori orașele și satele din linia frontului din regiunea Zaporojie, vizând zone precum Huliaipole, Orikhiv și satele eliberate din Novodarivka, a raportat guvernatorul regiunii Zaporojie, Iuriy Malashko.
Pe 13 iulie, trupele rusești au lovit orașul Orikhiv din regiunea Zaporojie, ucigând un bărbat de 40 de ani și rănind un alt civil, a raportat administrația regională.
Încă un general rus a fost demis
Potrivit unui cont Telegram din Rusia, generalul-maior Vladimir Seliverstov a fost demis din funcția de comandant al Diviziei 106 Aeropurtate, transmite Sky News. Anterior, a fost demis şi generalul-maior Ivan Popov.
În calitate de lider al grupului, generalul-maior Seliverstov a fost implicat în luptele din jurul Bahmut de la începutul acestui an. Potrivit relatărilor, motivul demiterii nu a fost dezvăluit.
Potrivit analiștilor militari, demiterile generalilor sunt un indiciu al divizării din cadrul forțelor rusești după revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin și a Grupului Wagner.