Kievul susține că forțele sale recâștigă inițiativa în apropiere de Kupiansk și continuă ofensiva pe frontul de sud
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a anunțat marți că „ofensiva inamicului în direcția Kupiansk este în prezent un eșec”, scrie The Kyiv Independent.
Pe acest sector de front, Rusia a comasat trupe masive. „Luptele continuă, dar inițiativa este deja de partea noastră”, a adăugat Maliar, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, a anunțat luni că Rusia concentrează „peste 100.000 de oameni, peste 900 de tancuri, peste 555 de sisteme de artilerie și 370 de MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă, n.r.)” în direcția Lîman-Kupiansk.
Regiunea a fost eliberată în cadrul contraofensivei-surpriză derulate în regiunea Harkov în septembrie 2022 de către forțele ucrainene.
Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe parcursul zilei au avut loc 18 ciocniri armate, Rusia concentrându-și principalele eforturi pe axele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka.
Maliar a mai susținut că trupele ucrainene au avansat pe flancul sudic al Bahmutului.
Potrivit acesteia, de-a lungul frontului sudic, ofensivele ucrainene continuau înaintarea spre Berdiansk și Melitopol.
„În direcția Mala Tokmachka-Novopokrovka și Velika Novosilka-Urozhayne, apărătorii noștri au avut succes”, a precizat Maliar, în mesajul publicat pe Telegram.
Reznikov: Reuniunea de la Ramstein, cu aliații, a demonstrat sprijinul neclintit al acestora pentru Ucraina
Cea mai recentă reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina – cunoscută informal sub numele de reuniunea de la Ramstein – a demonstrat „sprijinul de neclintit al aliaților pentru Ucraina”, a transmis marți, pe Twitter, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit CNN.
A fost acordată prioritate furnizării de arme și echipamente de care Ucraina are nevoie „urgentă” pentru a continua eliberarea teritoriilor ocupate, a precizat ministrul ucrainean.
Reznikov a mulțumit Luxemburgului și Estoniei pentru propunerile lor din domeniul IT, iar Lituaniei pentru inițiativa coaliției de deminare. De asemenea, el i-a mulțumit secretarului american al apărării, Lloyd Austin, pentru că a condus „o coaliție fără precedent împotriva răului”.
#Ramstein 14 has demonstrated our partners’ unwavering support for Ukraine.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) July 18, 2023
✅Priority: The supply of weapons & equipment urgently required for the liberation of 🇺🇦 territory.
✅Focus: Air defense, ammo, & armor.
✅New initiatives!
✅ Thank you to my colleagues 🇱🇺… pic.twitter.com/n0oXV1qlgE
„Împreună, depunem din greu eforturi pentru a obține victoria, o pace dreaptă și un viitor mai bun”, a conchis Reznikov.
SUA și Europa încearcă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar oficialii occidentali se grăbesc să accelereze producția pentru a evita penuria acestor muniții pe câmpul de luptă, care ar putea împiedica avansul trupelor ucrainene.
Scăderea stocului de muniție de artilerie a servit drept semnal de alarmă pentru NATO, au declarat pentru CNN oficiali americani și occidentali, întrucât alianța nu s-a pregătit în mod adecvat pentru posibilitatea unui război terestru prelungit în Europa după decenii de pace relativă.
Viceministrul ucrainean al Apărării: Forțele ucrainene creează condiții pentru noi avansuri în sudul țării
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, afirmă că forțele ucrainene creează condiții pentru a continua să avanseze pe frontul din sudul țării, relatează CNN.
„Sarcina inamicului este să ne oprească înaintarea și depune multe eforturi în acest sens. Inamicul nostru este puternic. Prin urmare, trupele noastre trebuie să se deplaseze în condiții extrem de dificile”, a declarat Maliar marți, la televiziunea națională ucraineană. „În plus, trebuie să creăm anumite condiții pentru continuarea avansării”, a precizat ea.
„Amintiți-vă de eliberarea Hersonului – a durat, de asemenea, mai mult de o zi”, a adăugat Hanna Maliar.
Afirmațiile ei au fost susținute de comandantul forțelor reunite care luptă pe frontul de la Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, care a declarat că Ucraina a înregistrat progrese de-a lungul frontului sudic.
„Luptele continuă în sectorul Tavria, forțele de apărare ucrainene câștigând teren în unele zone, iar inamicul se retrage”, a scris el, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„În ultimele 24 de ore, pierderile inamicului în morți și răniți s-au ridicat la mai mult de trei companii. Au fost distruse 41 de unități de echipament militar inamic”, a adăugat el. „De asemenea, au fost distruse patru depozite de muniții inamice”, a precizat generalul Tarnavskyi.
Kievul a revendicat, de asemenea, câștiguri în estul țării, în jurul Bahmutului, și a susținut că a oprit înaintarea Rusiei în apropiere de Kupiansk.
„Ofensiva inamicului în sectorul Kupiansk este în prezent fără succes. Luptele continuă, dar inițiativa este deja de partea noastră”, a precizat Maliar marți, într-o postare pe Telegram. „Pe flancul sudic, în jurul Bahmutului, astăzi, ca în toate zilele precedente, a avut loc un avans al trupelor noastre”, a precizat viceministrul ucrainean al Apărării.
Trecerile cu feribotul prin strâmtoarea Kerci au fost suspendate în urma atacului asupra podului
Trecerile cu feribotul prin strâmtoarea Kerci, care separă peninsula Crimeea de Rusia, au fost suspendate, a anunțat marți Direcția principală a Ministerului pentru Situații de Urgență din Republica Crimeea, potrivit CNN.
Anunțul a fost făcut în urma atacului de luni efectuat de către forțele ucrainene asupra podului Kerci, care a avariat o parte a carosabilului.
Pe lângă suspendarea trecerilor cu feribotul, se înregistrează întârzieri severe în traficul de pe podul care leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea și care reprezintă o importantă linie de aprovizionare pentru forțele ruse.
Dronele rusești încă au piese fabricate în Occident, afirmă șeful de cabinet al lui Zelenski, care cere noi sancțiuni
O dronă rusească doborâtă în cursul nopții deasupra orașului Mikolaiv a fost fabricată cu piese din țări occidentale, a declarat marți șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak. Drona a fost una dintre cele patru astfel de aparate doborâte deasupra regiunii Mikolaiv la primele ore ale dimineții, scrie The Kyiv Independent.
Yermak a postat pe Telegram o imagine a motorului dronei Shahed, de fabricație iraniană, cu mențiunea „Made in Ireland” clar vizibilă pe carburator.
„Rușii șterg adesea numerele de serie de pe componentele străine”, a adăugat el, postând o a doua imagine a componentelor interne ale dronei, unde numărul de serie a fost îndepărtat.
Yermak a cerut noi sancțiuni și controale consolidate: „Dacă noile drone Shahed și rachete au acum componente occidentale sau asiatice – asta înseamnă că nu există suficiente restricții. De asemenea, companiile producătoare nu ar trebui să accepte ca componentele lor să fie prezente în arme care ucid oameni”.
„Rusia cumpără produse tehnologice străine de mulți ani, dar acum, când acestea devin instrumente de ucidere a oamenilor, de terorism și genocid, acest lucru nu mai poate continua”, a insistat șeful de cabinet al lui Zelenski.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunțat anterior, pe 3 iunie, că autoritățile ucrainene au găsit în interiorul dronelor componente „care nu sunt produse nici în Iran, nici în Rusia”. Danilov a subliniat că este vital să se analizeze modul în care piesele de schimb occidentale pe care Moscova le-ar putea folosi pentru drone ajung în Rusia sau în Iran, în ciuda sancțiunilor.
Rusia intenționează să folosească Turcia pentru a eluda impactul sancțiunilor occidentale
Rusia pare să încerce să se folosească de Turcia pentru a ocoli obstacolele occidentale în calea exportului său de cereale, în urma colapsului de la Marea Neagră acordului privind cerealele, scrie Sky News.
Acordul de un an de zile care a asigurat trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a expirat luni searp, după ce Rusia a refuzat să îl prelungească.
Marți, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, pentru a discuta despre modalitățile de export al cerealelor rusești pe rute „care să nu fie susceptibile de sabotajul Kievului și al Occidentului”.
Nu au fost impuse sancțiuni directe asupra cerealelor rusești, dar cele impuse băncilor, companiilor și persoanelor fizice au îngreunat sarcina exportatorilor de a expedia grânele și de a efectua plățile.
Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, un factor considerat crucial pentru riscul de sărăcie alimentară din unele țări în curs de dezvoltare și pentru prețul global al alimentelor.
Kuleba: Ucraina respinge apelurile la o „pace abstractă” care să permită Rusiei să câştige
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a respins marţi, de la tribuna ONU, apelurile la o „pace abstractă” din partea unor ţări şi comentatori, declarând că, în realitate, ceea ce se cere în acest caz este de a permite Rusiei să se impună în ţara sa, scrie agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.
„Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva”, a declarat Kuleba într-un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, reunită pentru a discuta situaţia din Ucraina.
Potrivit ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate”.
„Alţii spun cu cinism că Ucraina prelungeşte războiul. Ceea ce spun ei de fapt este că Ucraina ar trebui să se predea şi să lase Rusia să îşi finalizeze genocidul cât mai repede posibil”, a insistat el.
„Auzim, de asemenea, voci care cer să nu se mai trimită arme în Ucraina, pentru că nu ajută la pace. Sună fantastic, dar ceea ce vor să spună de fapt aceşti oameni este că Ucraina ar trebui să fie lăsată fără apărare”, a adăugat ministrul ucrainean.
Kuleba a subliniat că, după ce a rezistat mai mult de un an şi jumătate războiului, răspunsul Ucrainei la toate aceste idei este „nu şi iarăşi nu”. „Nu genocidului sub pretextul păcii. Nu unui fals pacifism care justifică crimele agresorului. Nu concesiilor teritoriale de dragul unei iluzii de pace”, a insistat el.
Șeful armatei americane: Contraofensiva ucraineană e „departe de a fi un eșec”, deși înaintează mai lent decât se anticipa
Contraofensiva ucraineană este „departe de a fi un eșec”, în pofida faptului că avansează mai lent decât se anticipa, a declarat marți, 18 iulie, șeful Statului Major Interarme al armatei americane, generalul Mark Milley, care a estimat că lupta care va urma „va fi lungă și sângeroasă”, relatează CNN și Al Jazeera.
„A început în urmă cu aproximativ cinci sau șase săptămâni, iar diferitele simulări de război care au fost făcute în prealabil au prezis anumite niveluri de avans, care au încetinit. De ce? Pentru că aceasta este diferența dintre războiul pe hârtie și războiul real”, a declarat Milley, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Pentagon.
Mai multe informații: Generalul Mark Milley, șeful armatei americane: Contraofensiva Ucrainei este „departe de a fi un eșec”
Opozantul rus încarcerat Ilia Iașin afirmă că Rusia se află în pragul unei „grave crize a statului”
Opozantul rus încarcerat Ilia Iaşin avertizează că țara sa, care se află în pragul unei „grave crize a statului”, ilustrată de rebeliunea eşuată a grupului paramilitar Wagner la sfârşitul lunii iunie, riscă să intre într-o „epocă de tulburări”, informează Agerpres preluând AFP.
Revolta începută de şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a „arătat numeroase probleme grave ale autorităţilor ruse”, a apreciat Iaşin, într-un interviu acordat în scris cotidianului francez Le Figaro.
Mai multe detalii: Opozantul Ilia Iașin denunță o „gravă criză a statului” în Rusia, după revolta lui Prigojin: „Armata a cedat în fața unui bandit”
Șeful diplomației ucrainene recunoaște că alternativele terestre nu pot compensa ruta Mării Negre pentru exportul de cereale
Alternativele terestre actuale nu pot compensa pierderea rutei pe Marea Neagră după ce Rusia a decis să rezilieze acordul privind exportul de cereale, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, potrivit CNN.
Ucraina nu poate accepta pur și simplu că acordul s-a încheiat, a adăugat el, promițând să depună eforturi pentru a încerca să găsească o soluție.
„Trebuie să găsim o alternativă și există discuții foarte active în prezent… dar mesajul-cheie este că o identificarea unei soluții necesită voință politică”, a spus el. „Aceasta nu este o situație ușoară. Trebuie să ne asumăm riscuri și trebuie să demonstrăm că putem merge mai departe fără Rusia”, a precizat șeful diplomației ucrainene.
„Fiecare opțiune este pe masă acum”, a adăugat el.
Există rute alternative pentru exporturile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase, care pot fi trimise pe calea ferată, prin Europa de Est, dar acestea nu pot face față cu ușurință volumului pe care Ucraina dorește să îl exporte.
Încercarea Rusiei de a obține concesii pentru propriile sale exporturi prin blocarea acordului este un „șantaj” care „nu ar trebui tolerat”, a mai spus ministrul. „În loc să joace acest joc, Rusia ar trebui pur și simplu să acționeze cu bună-credință și să implementeze cu bună-credință Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele”, a precizat Dmitro Kuleba.
Spania va trimite săptămâna viitoare Ucrainei cele 4 noi tancuri Leopard promise
Spania a trimis marţi Ucrainei un spital de campanie consolidat, iar săptămâna viitoare alte patru tancuri de luptă Leopard 2A4 promise vor pleca pe mare spre această ţară, în plus faţă de cele şase care au fost deja transferate în aprilie, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de presă EFE.
Titulara de la Ministerul spaniol al Apărării, Margarita Robles, i-a informat pe aliaţi în legătură cu aceste transporturi în timpul unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul Grupului de contact pentru apărare privind Ucraina, cunoscut sub numele de „Formatul Ramstein”, la care a participat prin videoconferinţă.
Împreună cu cele patru tancuri Leopard, vor fi trimise, după reviziile respective, zece transportoare blindate pentru trupe şi mai multe vehicule blindate de teren, camioane uşoare şi ambulanţe.
Un alt transport de arme uşoare şi muniţie de mare calibru va fi trimis de-a lungul acestei veri, a anunţat Robles.
Spitalul de campanie consolidat, donat de Spania, cu o capacitate pentru intervenţii chirurgicale de urgenţă, facilităţi postoperatorii esenţiale, farmacie, sterilizare, laborator şi două module de internare, a fost expediat marţi.
Guvernul ucrainean aprobă planul de reconstrucție a hidrocentralei de la Kahovka
Guvernul ucrainean a aprobat marți un plan pentru reconstrucțiea centralei hidroelectrice (HPP) Kahovka, distrusă în luna iunie, a anunțat Executivul de la Kiev, într-un comunicat de presă, potrivit CNN.
Refacerea sistemelor de irigații din sudul Ucrainei este importantă pentru agricultura țării, iar Hidrocentrala Kahovka va continua să joace un rol cheie, a declarat premierul Denis Șmîhal, în timpul unei reuniuni cu Cabinetul de Miniștri.
„Proiectul va dura doi ani. În prima etapă, vom proiecta toate structurile inginerești și vom pregăti baza necesară pentru restaurare”, a spus Șmîhal. „A doua etapă va începe după eliberarea teritoriilor în care se află centrala hidroelectrică. Aceasta implică lucrările de construcție propriu-zise”, a precizat premierul ucrainean.
Proiectul va fi coordonat de Ministerul ucrainean al Economiei, iar clientul va fi compania de stat Ukrhydroenergo, a precizat el. Decizia de începere a pregătirilor de reconstrucție a fost luată după consultări cu experții, a menționat Șmîhal.
Reconstrucția hidrocentralei de la Kahovka va fi benefică atât pentru sectorul agricol, cât și pentru cel energetic, a adăugat el.
Secretarul american al Apărării: SUA și aliații au discutat planurile de creștere a producției de muniție pentru Ucraina
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care s-a reunit marți în format virtual, a discutat despre „nevoia urgentă de muniție” a Kievului, scrie CNN.
„Am discutat, de asemenea, despre planurile de creștere a producției atât la nivel național, cât și la nivel multinațional, prin intermediul importantei inițiative a Uniunii Europene de a produce mai multă muniție”, a declarat marți Austin.
CNN a relatat marți că SUA și Europa se străduiesc să țină pasul cu nevoile de muniție ale Ucrainei în lupta cu forțele ruse.
Marile firme americane au furnizat echipamente petroliere Rusiei chiar şi la un an după invadarea Ucrainei
O serie de mari furnizori americani de servicii petroliere au furnizat Rusiei echipamente în valoare de sute de milioane de dolari timp de mai multe luni după începutul invaziei din Ucraina, dezvăluie marți The Associated Press (AP), potrivit Agerpres.
Cea mai mare companie este SLB, fosta Schlumberger, care şi-a menţinut şi chiar crescut uşor afacerile pe piață rusă, în timp ce alte firme au plecat în cele din urmă din Rusia.
Mai multe informații: În ciuda sancțiunilor, cele mai importante companii americane au continuat să furnizeze echipamente petroliere Rusiei
Unitatea de forțe speciale transferată în cadrul Gărzii Naționale ruse poate fi desfășurată acum pe front, anunță un deputat rus
Președintele rus Vladimir Putin a transferat unitatea de forțe speciale Grom din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sub jurisdicția Gărzii Naționale Ruse (sau Rosgvardiya), ceea ce îi va permite să fie desfășurată pe frontul din Ucraina, a declarat Alexander Khinshtein, membru al Parlamentului rus din partea partidului lui Putin, Rusia Unită, potrivit CNN.
„Prin decizia președintelui, unitatea Grom este transferată la Garda Națională Rusă împreună cu personalul și întreaga infrastructură (arme, echipamente speciale, muniții, bunuri materiale etc.)”, a declarat Khinshtein, într-un comunicat publicat luni pe contul său de Telegram. „Toți angajații unității Grom, în funcție de decizia lor, sunt transferați pentru a servi în Garda Națională Rusă”, a precizat deputatul.
Acest transfer „subliniază rolul-cheie al Gărzii Naționale în protejarea securității interne a țării”, a mai afirmat Khinshtein.
Khinshtein a indicat că, deși unitatea Grom nu a putut lua parte la luptele din Ucraina, deoarece făcea parte din Ministerul Afacerilor Interne, transferul acesteia în Garda Națională Rusă schimbă această situație, oferind Moscovei încă 7.000 de oameni pe care îi poate redistribui.
Un mort și un rănit în urma unui bombardament al rușilor asupra regiunii Harkov
Trupele ruse au bombardat marți Dvorichna, un sat din regiunea Harkov, omorând un bărbat de 72 de ani și rănind o femeie de 65 de ani, a anunțat administrația militară regională, potrivit The Kyiv Independent.
Dvorichna este situat în fața liniei de consolidare a trupelor ruse din zona orașului Kupiansk. Armata ucraineană a anunțat că în zonă au avut loc lupte grele.
Dvorichna a fost eliberat de către forțele armate ucrainene în timpul contraofensivei lor din regiunea Harkov, în toamna anului 2022.
Macron: Putin a făcut o „greșeală uriașă” prin decizia de a se retrage din acordul privind cerealele
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că liderul rus Vladimir Putin a făcut o „greșeală uriașă” prin decizia sa de a transforma alimentele în „arme” prin retragerea din acordul crucial de la Marea Neagră privind cerealele, relatează AFP.
Vorbind marți cu reporterii la Consiliul Uniunii Europene de la Bruxelles, Macron a spus că Rusia și-a asumat „o responsabilitate uriașă” față de numeroase țări prin participarea la acordul privind cerealele negociat de ONU.
„Țările din Orientul Mijlociu, din Africa, chiar și din Asia depind foarte mult de aceste acorduri, care vor fi afectate de decizia unilaterală a Rusiei”, a afirmat Macron.
„Pentru cei care încă se îndoiau de sinceritatea președintelui Putin și de angajamentul său față de binele comun, vreau să spun că răspunsul este foarte clar, el a decis să transforme alimentele în arme”, a spus liderul francez, continuând prin a o cataloga decizia președintelui rus drept o „greșeală uriașă”.
Macron a subliniat că „responsabilitatea” Franței este de a „facilita” exportul de grâne, cereale și îngrășăminte, ca parte a inițiativei agricole pe care a lansat-o anul trecut pentru a sprijini țările ce se confruntă cu probleme de securitate alimentară.
Franța a reacționat inițial la vestea deciziei Rusiei de a ieși din acordul privind cerealele, acuzându-l pe Putin că „șantajează securitatea alimentară globală”. Într-un comunicat emis luni, ministerul francez de externe a numit Rusia „singura responsabilă” pentru blocarea transportului maritim în Marea Neagră.
UE vrea să majoreze exporturile de cereale ucrainene pe cale terestră
Uniunea Europeană vrea să transporte mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară, în ideea de a contracara decizia Rusiei de a se retrage din acordul intermediat de ONU, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, au anunţat marţi mai mulţi lideri şi oficiali europeni, scrie Agerpres preluând Reuters.
Marţi, mai multe „infrastructuri portuare” ucrainene au fost deteriorate într-un atac cu rachete ruseşti care a vizat Odesa, la câteva ore după expirarea unui acord crucial privind exportul de cereale.
„Asta înseamnă că sute de mii de oameni din întreaga lume nu vor avea acces la alimentele de bază”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, cu ocazia reuniunii la nivel înalt UE-CELAC de la Bruxelles.
Separat, un oficial de rang înalt din UE a spus că blocul comunitar sprijină Turcia şi Naţiunile Unite în eforturile lor de a readuce Rusia în cadrul acordului internaţional.
Cyril Ramaphosa: Arestarea lui Putin în Africa de Sud ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei
Arestarea lui Vladimir Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, a scris președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în mai multe documente judiciare publicate marți, în contextul în care țara acestuia caută soluții pentru a-l primi pe liderul rus la summitul BRICS programat în august, relatează AFP, potrivit The Moscow Times.
Putin a fost invitat la summitul BRICS care va avea loc luna viitoare la Johannesburg, dar el este ținta unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) – o prevedere pe care Pretoria, în calitate de membru al CPI, ar trebui să o pună în aplicare dacă președintele rus va participa fizic la reuniune.
Mai multe informații: Pretextul invocat de Cyril Ramaphosa pentru ca Africa de Sud să nu-l aresteze pe Putin: „Ar fi o declarație de război împotriva Rusiei”
SUA vor anunța un nou sprijin militar, de 1,3 miliarde de dolari, pentru Kiev
Statele Unite vor anunța în următoarele zile un nou ajutor militar, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pentru Kiev, au declarat doi oficiali americani pentru agenția de presă Reuters.
Unul dintre oficiali a precizat că se așteaptă ca pachetul de arme să includă sisteme de apărare antiaeriană, sisteme care să contracareze dronele, drone explozive și muniție.
În plus, Ucraina va primi mai multe sisteme de contra-drone fabricate de compania australiană DroneShield Ltd, alături de radare, senzori și sisteme de analiză.
Washingtonul folosește fonduri guvernamentale în cadrul Inițiativei sale de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI), ceea ce permite administrației președintelui Joe Biden să cumpere arme din industrie, decât să le scoată din stocurile armatei americane.
În anul fiscal 2023, de la 1 octombrie 2022 până la 30 septembrie 2023, Pentagonul a furnizat peste 10,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina în cadrul programului USAI.
Rusia extinde vârsta maximă de mobilizare militară cu cel puţin 5 ani
Parlamentul Rusiei a extins marţi cu cel puţin cinci ani vârsta maximă la care bărbaţii pot fi mobilizaţi pentru a sluji în armată, iar în cazul ofiţerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani, informează Reuters.
Legea adoptată marţi le permite bărbaţilor care şi-au terminat serviciul militar obligatoriu fără niciun alt angajament să fie mobilizaţi până la vârsta de 40, 50 sau 55 de ani, în funcţie de categoria lor, a anunţat Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) pe site-ul său. În toate cazurile, limita de vârstă a fost mărită cu cinci ani.
Mai multe informații: Rusia extinde vârsta de mobilizare în armată, astfel că ofițerii de rang înalt pot fi chemați și la 70 de ani
Turcia, Rusia și șeful ONU au purtat discuții despre acordul privind cerealele
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a discutat marți la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la ieșirea Rusiei din Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, potrivit unor surse diplomatice turcești citate de agenția de presă Anadolu, scrie The Kyiv Independent.
Acordul, care a pus capăt blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene, s-a prăbușit după ce Rusia s-a retras din acord luni. Guvernul ucrainean a calificat decizia Rusiei drept „șantaj”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că acordul a eșuat din cauza faptului că cererile Rusiei nu au fost puse în aplicare. „Prin urmare, acordul a fost reziliat. De îndată ce obligațiile privind partea rusă vor fi puse în aplicare, partea rusă va reveni imediat la punerea în aplicare a acestei înțelegeri”, a spus el.
Putin a precizat că cererile Moscovei se concentrează pe logistică, asigurări și circulația banilor după plata produselor rusești.
Guterres a condamnat decizia și a declarat că milioane de oameni din întreaga lume care riscă să sufere de foame „vor plăti prețul”. Pentru a răspunde cererilor Moscovei, el a propus ca o filială a Băncii Agricole Ruse, aflată pe lista sanțiunilor, să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, ONU s-a oferit să ajute Rusia în ceea ce privește exporturile sale de alimente și îngrășăminte.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că el crede că Rusia dorește să continue acordul privind cerealele, în ciuda faptului că s-a retras.
SUA promit un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru fermierii ucraineni
Samantha Power, șefa departamentului de asistență al SUA (USAID), a promis 250 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe fermierii ucraineni să facă față blocării transporturilor de cereale din Marea Neagră, scrie Al Jazeera.
Power a precizat că investiția axată pe sectorul agricol ucrainean va avea ca scop stimularea infrastructurii agricole și extinderea unor rute alternative de export.
De asemenea, ea a făcut apel la alte guverne și la sectorul privat să sprijine investiția Washingtonului cu alte 250 de milioane de dolari, pentru a-i ajuta pe fermierii „atacați” de politicile Rusiei.
„Avem un interes colectiv în a ne asigura că fermierii ucraineni rămân pe piață”, a declarat Power în cadrul unui briefing de presă la care a participat și vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, în timpul unei vizite în orașul portuar ucrainean Odesa.
„Generalul Armaghedon” a fost înlăturat efectiv din funcție, afirmă un oficial ucrainean din serviciile secrete
O serie de zvonurile au circulat în jurul statutului generalului Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare rusești din Ucraina, după revolta armată de luna trecută a mercenarilor Wagner, scrie Sky News.
Supranumit „Generalul Armaghedon”, acesta ar fi avut o relație bună cu Evgheni Prigojin, iar oficialii americani cred că acesta ar fi știut dinainte de rebeliunea pe care o plănuia liderul Wagner.
Andrei Kartapolov, șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a fost auzit săptămâna trecută spunând într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare: „Surovikin se odihnește în prezent. (El nu este) disponibil pentru moment”.
Dar un purtător de cuvânt al Direcției de informații militare din Ucraina, Andrii Iusov, a declarat marți că generalul Surovikin a fost „înlăturat efectiv din funcție” – sugerând în același timp că soarta acestuia nu a fost decisă.
Andrii Iusov a precizat, în cadrul unui interviu televizat, că o „competiție între broaște și vipere” a început în cercurile de vârf ale Rusiei după rebeliunea Wagner, în urma căreia Surovikin a pierdut.
Rusia nu a făcut până acum nicio declarație oficială cu privire la viitorul generalului Serghei Surovikin.
Zelenski, întâlnire cu înalții oficiali ucraineni, în care s-a discutat despre acordul privind cerealele și evoluția luptelor
Președintele Volodimir Zelensk a anunțat că întâlnirea de marți cu oficialii ucraineni de rang înalt s-a axat pe acordul privind cerealele din Marea Neagră și pe securitatea porturilor ucrainene, scrie Al Jazeera.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Zelenski a adăugat că oficialii ucraineni au oferit, de asemenea, rapoarte de pe linia frontului.
The number one issue on the agenda of today’s Staff meeting is grain exports by sea and port security. Deputy Prime Minister Kubrakov and Naval Forces Commander Neizhpapa reported on supply logistics and the protection of the coastal region.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 18, 2023
There were reports by Minister…
Moscova și Ankara au discutat despre exporturile rusești de cereale
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, despre modalitățile de export al cerealelor rusești prin rute „care nu ar fi susceptibile la sabotajul Kievului și al Occidentului”, a anunțat marți ministerul rus de Externe, potrivit Al Jazeera.
Lavrov a adăugat că Moscova a desființat centrul comun de coordonare din Istanbul după ieșirea Rusiei din acordul de la Marea Neagră privind cerealele.
Rusia a refuzat să prelungească acordul deoarece susține că Occidentul nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în cadrul unei înțelegeri paralele menite să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte rusești.
Continuarea exporturilor ucrainene de cereale comportă „anumite riscuri”, avertizează Kremlinul
Kremlinul a avertizat marți că exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră blocate de Rusia comportă „riscuri”, la o zi după ce Moscova s-a retras din acordul istoric care permitea exporturile de cereale ucrainene pe timp de război, scrie The Moscow Times.
„Fără garanții de securitate adecvate, apar anumite riscuri aici. Dacă un viitor acord este formalizat fără Rusia, atunci aceste riscuri ar trebui luate în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Mai multe informații: Continuarea exporturilor ucrainene comportă „anumite riscuri”, avertizează Kremlinul, acuzând Kievul că folosește în „scopuri de luptă” coridorul de cereale
Parlamentul European solicită CPI să emită un mandat de arestare pe numele lui Aleksandr Lukașenko
Parlamentul European a solicitat marți Curții Penale Internaționale (CPI) să emită un mandat de arestare pe numele președintelui belarus Alexandr Lukașenko, scrie The Kyiv Independent.
„În condițiile în care Curtea Penală Internațională a emis deja mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, deputații europeni solicită CPI să ia în considerare un mandat de arestare similar pentru Alexandr Lukașenko”, a precizat Executivul comunitar, într-o declarație.
Parlamentul European a subliniat că Belarusul, sub regimul Lukașenko, poartă responsabilitatea pentru crimele comise împotriva Ucrainei, în special pentru deportarea copiilor ucraineni.
Parlamentul a cerut adoptarea „tuturor măsurilor necesare la nivel internațional” care să asigure urmărirea penală a liderilor belaruși responsabili de aceste acte.
Într-o amplă denunțare regimului Lukașenko, Executivul comunitar a condamnat abuzurile acestuia în domeniul drepturilor omului, și-a exprimat opoziția față de participarea sportivilor belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 și a cerut eliberarea prizonierilor politici și sancțiuni mai dure din partea UE.
De asemenea, declarația avertizează despre subordonarea crescândă a Minskului față de Moscova și cere UE să sprijine mai intens opoziția democratică din Belarus.
NATO se confruntă cu lipsa munițiilor critice pentru Ucraina
SUA și Europa se luptă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar oficialii occidentali se grăbesc să accelereze producția pentru a evita penuria de muniție pe câmpul de luptă, care ar putea împiedica progresul Kievului, relatează CNN.
Scăderea stocului de muniție de artilerie a servit drept semnal de alarmă pentru NATO, au declarat oficiali americani și occidentali pentru postul american de televiziune, deoarece alianța nu s-a pregătit în mod adecvat pentru posibilitatea unui război terestru prelungit în Europa după decenii de pace relativă.
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută pentru CNN că, deși NATO a fost pregătită de la început pentru o ofensivă de tipul „prima noapte, prima zi”, „nimeni nu și-a pus cu adevărat întrebarea: «Ei bine, ce se întâmplă dacă ‘prima zi, prima noapte’ devine ‘a doua săptămână, a treia săptămână, a patra săptămână?’. Câte dintre capacitățile noastre specifice avem de fapt în stoc?». Și cred că aceasta este întrebarea mai amplă”.
Oficialii americani au subliniat că există un nivel stabilit de muniții în stocurile americane din întreaga lume, în esență o rezervă de urgență, de care armata nu este dispusă să se despartă. Nivelurile acestor stocuri sunt clasificate.
Dar oficialii spun că SUA s-au apropiat de această linie roșie, deoarece au continuat să furnizeze Ucrainei muniție de 155 mm, standardul NATO folosit pentru munițiile de artilerie. SUA au început să intensifice producția de muniție anul trecut, când a devenit clar că războiul se va prelungi mult mai mult decât se anticipa. Dar va dura încă „ani” pentru ca muniția să fie produsă în masă la niveluri acceptabile, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, pentru CNN.
Discuții secrete pentru returnarea copiilor ucraineni duși ilegal în Rusia
În prezent au loc discuții extrem de sensibile pentru a se ajunge la un acord în vederea returnării copiilor ucraineni răpiți și duși în Rusia, dezvăluie Financial Times, potrivit Sky News.
Turcia și Arabia Saudită au fost implicate în discuții, care durează de mai multe luni, potrivit cotidianului britanic, care citează patru persoane familiare cu situația.
Oficialii ucraineni și ruși au întocmit liste cu miile de copii care au fost duși în Rusia și ținuți în case de copii sau adoptați de familii rusești.
Oficialii ambelor părți au refuzat să vorbească direct unii cu ceilalți pe această temă, dar au intervenit mediatori din Arabia Saudită și Turcia.
Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, se pare că este, de asemenea, implicat în aceste discuții, reprezentând partea rusă.
Arabia Saudită a ridicat inițial problema copiilor strămutați forțat în cadrul unei reuniuni a unor membri ai G20 la Copenhaga, a precizat un diplomat care cunoaștea detalii cu privire la discuții.
Țările occidentale i-au dat apoi Riadului mână liberă să continue să medieze în această chestiune.
Ucraina afirmă că Rusia a răpit până la 20.000 de copii. Laboratorul de cercetări umanitare de la Yale susține că cel puțin 6.000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia de la începutul conflictului.
Traficul rutier, redeschis parțial pe podul Kerci
Circulația rutieră a fost deschisă parțial, luni seara târziu, pe o bandă a podului din Crimeea, a anunțat vicepremierul rus Marat Kușnullin pe canalul său de Telegram, la aproape 24 de ore după ce două explozii au avariat podul, relatează Reuters.
„Transportul auto pe Podul Crimeei a fost restabilit (…) pe banda exterioară din dreapta”, a scris luni Khusnullin.
Cu toate acestea, operațiunile cu feribotul au fost suspendate la începutul zilei de marți, din cauza vremii nefavorabile, au relatat agențiile ruse de presă, citând Ministerul pentru Situații de Urgență din Crimeea, din cadrul administrației susținute de Moscova.
În cursul nopții de duminică spre luni, două explozii au avariat podul, cunoscut și sub numele de Podul Kerci sau Podul din Strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală, provocând moartea a două persoane și închizând principala cale de acces a traficului rutier în peninsula anexată.
Moscova a calificat-o drept o lovitură „teroristă” efectuată de cu drone navale ucrainene, iar Kievul a părut să revendice responsabilitatea pentru atac.
Forţele ucrainene revendică succese pe frontul de sud şi recunosc situaţia „complicată” din est
Generalul Oleksandr Sîrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat marţi unele succese pe frontul de sud, însă a recunoscut că sunt probleme cu contraofensiva ucraineană în est, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Situaţia este complicată, dar sub control”, a scris el pe Telegram. Sîrskyi a precizat că forţele ruse s-au concentrat pe direcţia Kupiansk, în raionul Harkov din nord-estul Ucrainei, însă luptătorii de sub comanda sa rezistă.
Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din est afirmase luni că ruşii au concentrat în regiune peste 100.000 de militari şi mai mult de 900 de tancuri.
Generalul a adăugat că ruşii aduc rezerve în sectorul Bahmut, încercând să oprească avansarea forţelor ucrainene. Andri Kovaliov, purtător de cuvânt al armatei, a afirmat că ucrainenii continuă operaţiunile ofensive la sud şi nord de oraşul cucerit de ruşi la sfârşitul lui mai.
În sud, după ce au forţat trupele ruse să se retragă din câteva sate, ucrainenii au înregistrat succese pe direcţiile Mala Tomacika-Novopokrovka şi Velika Novosilka-Urojaine, a spus acelaşi purtător de cuvânt, fără a da alte detalii. „Inamicul opune o rezistenţă puternică şi se duc lupte grele”, a declarat el conform centrului media al armatei ucrainene.
Din iunie, când au lansat contraofensiva sprijinită masiv cu armament de aliaţii occidentali, ucrainenii au recuperat peste 210 kilometri pătraţi din teritoriul ocupat de ruşi, a anunţat luni Hanna Maliar, adjunctă a ministrului apărării de la Kiev.
Ea a vorbit marţi despre o situaţie stabilă, însă favorabilă Ucrainei în sud. Comandamentul de sud a raportat unele succese şi a comunicat că militarii ucraineni îşi consolidează poziţiile după ce au avansat. Conform comandamentului, forţele ruse se angajează mai intens în lupte către Avdeevka şi Marinka, in regiunea Doneţk din sud, însă nu reuşesc să avanseze pentru a se apropia de Marinka şi Krasnohorivka, la vest de oraşul Doneţk.
Cinci persoane au fost rănite în bombardamentele ucrainene asupra unui sat din regiunea rusă Belgorod
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov a raportat, marți, cinci victime în urma bombardării satului Șamino din regiunea urbana Șebekinski.
„Periferia satului Șamino a fost atacată de forțele armate ale Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, cinci civili au fost răniți. Echipele de ambulanță au transportat toate victimele la spitalul orașului. Un bărbat are o rană de schij în torace, medicii evaluează starea lui ca fiind de gravitate moderată. Alte patru au răni ușoare. Se acordă toate îngrijirile medicale necesare”, a transmis Viaceslav Gladkov.
În regiunea Belgorod a fost stabilit un nivel „galben” (înalt) de amenințare teroristă și a fost instituită stare de urgență în 15 localități de frontieră.
Rusia susține că loviturile asupra Odesei au fost o răzbunare pentru atacul podului din Crimeea
Moscova a lansat luni noapte un baraj de drone și rachete în orașul-port ucrainean Odesa, ca răzbunare la atacul Kievului asupra podului din Crimeea, de la începutul acestei săptămâni, a anunțat, marți, Ministerul rus al Apărării, relatează CNN.
„În această noapte (n.r. – luni noapte), Forţele Armate ruse au lansat un atac combinat, ca represalii, folosind arme de înaltă precizie lansate pe mare împotriva instalaţiilor în care actele teroriste împotriva Rusiei erau pregătite cu drone, precum şi împotriva unui şantier naval din apropierea oraşului Odesa, unde au fost fabricate drone maritime”, a informat Ministerul Apărării rus.
Nu este clar dacă aceste lovituri și-au atins într-adevăr ținta așa cum se susține. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat toate cele șase rachete de croazieră rusești Kalibr lansate la Odesa, precum și „marea majoritate” a dronelor de atac Shahed produse de Iran.
38 de ținte aeriene lansate de ruși asupra Ucrainei au fost doborâte
Comandamentul militar operaţional de sud al Ucrainei a anunțat, marți, că toate cele şase rachete de croazieră Kalibr lansate de Rusia în cursul nopţii au fost doborâte deasupra oraşului Odesa. În plus, 21 de drone Shahed de fabricaţie iraniană și și un UAV de recunoaștere au fost doborâte deasupra regiunilor înconjurătoare.
Rachetele de croazieră Kalibr și marea majoritate a dronelor kamikaze au fost distruse în sud – în regiunile Odesa și Mikolaiv, restul UAV-urilor de atac fiind interceptate în regiunile Donețk, Harkov și Dnipropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda.
Acesta a precizat că resturile căzute şi suflul exploziilor au avariat mai multe case şi o infrastructură portuară nespecificată din Odesa, dar nu a dat alte detalii. Nu se ştie nimic dacă există decese, dar un bărbat în vârstă a fost rănit în locuinţa sa şi a fost transportat la spital.
Infrastructura portului Odesa a fost avariată în urma atacurilor ruseşti
Rusia a efectuat în cursul nopţii lovituri cu rachete şi drone în sudul şi estul Ucrainei, care au provocat pagube la infrastructura din portul Odesa de la Marea Neagră, au declarat marţi oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.
„Rămășițele de rachete doborâte și valul de explozie de la doborâre au deteriorat infrastructura portuară, dar și mai multe gospodării private. Un bărbat, care a fost rănit în propria casă, a fost internat la spital”, au transmis autoritățile locale ucrainene.
Potrivit Ukrinform, în urma bombardamentului inamic de luni noapte asupa orașului Odesa, au fost avariate biserica și hotelul „Odesa” de la stația navală.
Cel puțin trei persoane au murit în bombardamentele rusești asupra regiunii Donețk din ultima zi
Pavlo Kirilenko, șeful administrație militare ucrainene din regiunea Donețk, a transmis, marți, că bombardamentele rusești asupra regiunii s-au soldat, în ultima zi, cu mai multe victime în rândul civililor, informează Ukrainska Pravda.
„În ultima zi (n.r.- luni, 17 iulie), soldații ruși au ucis trei locuitori ai regiunii Donețk – în Stepanivka, Makarivka și Stepovo. Alte 4 persoane au fost rănite în timpul zilei – în Spepanivka și Stepovo“, a anunțat Pavlo Kirilenko.
Armata rusă anunță că a dejucat un atac masiv cu drone asupra Crimeei
Armata rusă a anunțat, marți, interceptarea a 28 de vehicule aeriene fără pilot cu care forțele armate ale Ucrainei au încercat să atace obiecte din Crimeea, relatează agenția rusă de presă Interfax.
„În această seară (n.r. – luni seară) a fost suprimată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu 28 de vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective de pe teritoriul peninsulei Crimeea”, a transmis Ministerul rus al Apărării.
Potrivit armatei ruse, 17 drone au fost distruse cu ajutorul apărării antiaeriene, iar restul de 11 au fost suprimate prin bruiaj electronic.
„Ca urmare a atacului terorist dejucat, nu există victime și nici pagube materiale”, se mai arată în comunicat.
Rușii au pornit ofensiva pe direcția Kupiansk
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a anunțat, marți, că situația operațională în direcția est este dificilă, după ce armata rusă a pornit ofensiva în direcția Kupiansk.
„Inamicul a intrat în ofensivă în direcția Kupiansk, stabilindu-și scopul de a învinge forțele de apărare ucrainene din zonă și de a continua ofensiva adânc în formațiunile noastre de luptă. În condiții atât de dificile, am vizitat brigăzile de luptă ale grupului nostru și m-am întâlnit cu comandanții de unități pentru a ne ajusta planurile și a rezolva problemele apărute”, a spus Oleksandr Sîrski.
Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al armatei ucrainene, colonelul Serhi Cherevati, a transmis, luni, că rușii au strâns peste 100.000 de soldați în direcția Lîman-Kupiansk.
„Inamicul a concentrat un grup foarte puternic pe ruta Lîman-Kupiansk, cu peste 100.000 de soldați, peste 900 de tancuri și peste 370 de mrls-uri (n.r. – lansatoare multiple de rachete)”, a anunțat Serhi Cherevati.
Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 239.010 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.
Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 710 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.
De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 4.119 de tancuri, 8.051 de blindate, 4.542 de sisteme de artilerie, 315 de avioane, 310 de elicoptere și 3.839 de drone.
Lupte grele, pe cinci direcții ale frontului, în ultima zi
Statul major al armatei ucrainene, a precizat, marți, într-un comunicat, că în ultima zi, s-au dat 36 de bătălii pe cinci direcții ale frontului, relatează Ukrainska Pravda.
„Inamicul își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Kupiansk, Lîmansk, Bahmut, Avdiivska și Marinska. 36 de ciocniri au avut loc în ultima zi”, se arată în comunicat.
Potrivit armatei ucrainene, în ultimele 24 de ore, inamicul a lansat 5 lovituri cu rachete din sistemul de apărare antiaeriană S-300, peste 40 de atacuri aeriene și a efectuat aproximativ 60 de atacuri cu sisteme de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate.
În urma bombardamentelor, mai mulți civili au fost uciși sau răniți, au fost distruse mai multe clădiri și a fost afectată infrastructura.
Zelenski invită Turcia și ONU să continue activitatea „coridorului de cereale” fără Rusia
Ucraina s-a adresat Turciei și ONU cu propunerea de a continua funcționarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră fără Rusia, care s-a retras luni din acord, relatează Ukrainska Pravda.
Anunțul a fost făcut luni în mesajul său zilnic de președintele ucraienan Volodimir Zelenski, care a precizat că țara sa nu a încheiat niciun acord cu Rusia, ci cu Turcia și ONU.
„Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră poate și trebuie să funcționeze fără Rusia în viitor. Ea rămâne activă. Singurul lucru care rămâne acum este implementarea sa atentă, presiunea decisivă a lumii asupra statului terorist”, a spus Zelenski.
El a anunțat că a trimis scrisori oficiale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu propunerea de a continua activitatea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră sau echivalentul acesteia într-un format trilateral.
„Ucraina, ONU, Turcia pot asigura în comun funcționarea coridorului alimentar și inspecția navelor. Iar acest lucru este necesar pentru toată lumea”, a mai spus liderul de la Kiev.
Atac cu drone în sudul Ucrainei
Forțele rusești au lansat atacuri cu drone asupra regiunilor Odesa, Mikolaiv și Herson din sudul Ucrainei, în cursul nopții de 18 iulie, anunță Comandamentului Operațional de Sud, citat de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.
Primarul din Mikolaiv, Oleksandr Sienkevych, a anunțat pe de Telegram că a fost raportat un incendiu în oraș în urma atacului.
Explozii au fost anunțate, de asemenea, în orașul portuar Odesa, în timp ce guvernatorul regional Oleh Kiper a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.
Imagini din satelit arată podul avariat din Crimeea
Câteva imagini din satelit publicate de compania americană Maxar Technologies arată porțiunea avariată a podului Crimeei din strâmtoarea Kerci, în urma atacului din cursul nopții de duminică spre luni, scrie Sky News.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Mai multe informații: Imagini din satelit arată distrugerile suferite de podul Kerci în urma atacului cu drone navale efectuat de ucraineni
Ucraina poate exporta grâne fără acordul Rusiei dacă primește sprijin internațional, afirmă șeful unei asociații ucrainene
Comunitatea internațională trebuie să „găsească pârghiile” pentru transportul cerealelor din Ucraina pe piața mondială fără acordul Rusiei, a declarat luni președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale, potrivit CNN.
Nikolay Gorbaciov a declarat că este „sigur că Ucraina poate exporta cereale fără Rusia” dacă i se oferă „sprijin internațional”. Afirmația lui a venit după ce Rusia s-a retras din acordul de la Marea Neagră privind cerealele.
„Comunitatea internațională, țările dezvoltate trebuie să găsească pârghiile prin care să mute cerealele din Ucraina pe piața mondială”, a declarat președintele asociației, pentru postul american de televiziune. Potrivit lui Gorbaciov, acest sprijin ar putea veni din partea flotei turcești sau a garanțiilor de asigurare din partea companiilor.
Gorbaciov a respins afirmația președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căreia Ucraina nu a îndeplinit o parte vitală a acordului privind cerealele, care constă în asigurarea exportului de grâne către țările mai sărace, calificând-o drept „manipulare”.
A fost inspectată ultima navă cu cereale ucrainene înainte de expirarea acordului
Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU, potrivit AFP.
„Inspectarea cargoului TQ SAMSUN a fost finalizată de Centrul comun de coordonare”(JCC), a explicat ONU într-un comunicat, precizând că a fost a 1972-a inspecţie efectuată în baza acordului încheiat la 1 august 2022 în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, scrie Agerpres.
Nava, care arbora pavilion turcesc, a „părăsit portul Odesa duminică şi a sosit astăzi la locul de inspecţie la nord de Istanbul pe Marea Neagră”, precizează JCC, centrul comun responsabil de supervizarea aplicării acestui acord semnat la Istanbul în iulie 2022 cu Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite.
Fiecare navă cu destinaţie porturi ale Ucrainei sau provenind de acolo trebuie să se supună unor inspecţii efectuate de reprezentanţi ai celor patru părţi ale Acordului, care expiră luni seara, la miezul nopţii la Istanbul (21:00 GMT).
„Inspecţia a început la 17:35 şi s-a terminat la ora locală 20:20”, mai notează centrul.
Șeful NATO condamnă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind cerealele
Șeful NATO a criticat luni decizia Rusiei de a se retrage din acordul de la Marea Neagră privind cerealele, în ciuda eforturilor de mediere ale Turciei, scrie Al Jazeera.
„Condamn decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, în ciuda eforturilor depuse de aliatul nostru Turcia și de ONU”, a scris, pe Twitter, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a subliniat că „războiul ilegal” al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să „dăuneze milioanelor de persoane vulnerabile din întreaga lume”.
I condemn Russia’s unilateral decision to withdraw from the Black Sea Grain Initiative, despite the efforts by our Ally #Türkiye and the @UN.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 17, 2023
Russia’s illegal war against #Ukraine continues to harm millions of vulnerable people around the world.
Șeful diplomației ucrainene organizează „consultări urgente” la ONU despre acordul privind cerealele
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat luni că organizează „consultări urgente” la Națiunile Unite în urma retragerii Rusiei din Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, informează CNN.
„La instrucțiunea președintelui Volodimir Zelenski, desfășor consultări urgente cu partenerii de la ONU din New York cu privire la următorii pași pe care îi vom face în urma retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele”, a scris Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„Rusia pune în pericol securitatea alimentară globală. Facem tot ce ne stă în putință pentru a păstra coridorul de cereale din Marea Neagră”, a precizat șeful diplomației ucrainene.
On @ZelenskyyUa‘s instruction, I am holding urgent consultations with partners at the UN in New York on our next steps following Russias withdrawal from the Grain Initiative. Russia puts global food security in jeopardy. We do our utmost to preserve the Black Sea grain corridor.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) July 17, 2023
Ucraina susține că avansează pe frontul de sud, în ciuda atacurilor aeriene rusești și a minelor de teren
Ucraina avansează de-a lungul frontului de sud, în pofida loviturilor aeriene rusești și a unei mari concentrații de mine terestre, a declarat luni comandantul Forțelor Mixte Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, potrivit CNN.
„Activitatea continuă în sectorul Tavria. Forțele de apărare îi distrug în permanență pe ruși. Soldații noștri avansează în ciuda zonelor minate și a loviturilor aeriene inamice”, a scris generalul, pe contul său de Telegram.
Tarnavskyi a precizat că forțele ruse au atacat trupele ucrainene, dar a susținut că soldații aflați sub comanda sa au ripostat.
„Unitățile de artilerie ale forțelor de apărare ucrainene din sectorul Tavria au finalizat 1.412 misiuni de tragere”, a adăugat el. „În ultima zi, inamicul a atacat pozițiile noastre de 16 ori și a efectuat 650 de bombardamente”, a mai susținut generalul ucrainean.
Tarnavskyi a adăugat că 25 de unități de blindate militare rusești au fost distruse, împreună cu trei depozite de muniție.
Ucraina revendică responsabilitatea pentru atacul asupra podului Kerci
Podul Kerci, puternic avariat în urma unui atac pe care Moscova l-a pus pe seama Kievului, a fost lovit de „drone navale”, a afirmat luni ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, care ocupă și funcția de vicepremier, informează CNN.
„Ieri, o înregistrare video cu producția de drone rusești Lancet a făcut furori pe internet. Iar astăzi, podul din Crimeea a fost distrus de dronele navale”, a scris Fedorov, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
Mai multe informații: Kievul revendică responsabilitatea pentru atacul asupra podului Kerci. Ce arme au folosit ucrainenii
Putin afirmă că armata rusă „pregătește un răspuns” în urma atacului asupra podului Kerci
Vladimir Putin a declarat luni că ministerul rus al apărării pregătește propuneri de răspuns la atacul care a avariat podul rutier ce leagă penisnula Crimeea de sudul Rusiei, atac pentru care Moscova dat vina pe Ucraina, relatează Sky News.
La finalul unei întâlniri televizate cu oficiali naționali și regionali, organizată pentru a evalua consecințele exploziei, președintele rus a calificat-o drept „un act crud și lipsit de sens”.
De asemenea, Putin a catalogat explozie o drept un atac „terorist” deoarece, a afirmat el, podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea forțelor ruse care luptă în Ucraina.
„Va exista un răspuns din partea Rusiei la atacul terorist asupra podului din Crimeea”, a declarat liderul de la Kremlin.
„Ministerul Apărării pregătește propuneri relevante. Ceea ce s-a întâmplat a fost un alt atac terorist al regimului de la Kiev, care nu a avut nicio logică din punct de vedere militar”, a mai afirmat Putin.
Ucraina nu a revendicat oficial responsabilitatea, dar presa din țară a scris că serviciile de securitate ucrainene au desfășurat drone maritime pentru a ataca podul Kerci.
Mai multe informații: Vladimir Putin califică lovitura asupra podului Kerci drept un „atac terorist” și promite că armata rusă „pregătește un răspuns”
Abiatar • 18.07.2023, 23:36
Se pot termina toate armele in acest razboi? era mai frumos cu sulite, sabii si arcuri 😦
vudejea • 18.07.2023, 22:22
Spalatoria occidentala chiar a devenit penibila din cale-afara...Chiar si hartile anterior credibile acum sunt inghetate :)) Rusii sunt la 15 km de Kramatorsk si la 7 km nord de Kupiansk...De exemplu se dau lupte de infanterie la periferia Minkivka dar hartile nu arata zona pana acolo ca fiind la rusi :)) In spatele Kramatorsk, ucrainenii nu mai au nici campuri minate nici linii de aparare, nici timp or resurse sa faca acestea...Rusii lovesc intens zona Sumi-Harkov de parca s-ar pregati sa atace terestru acolo iar Wagnerii se strang in Belarus...E un infern logistic pentru Ucraina , pentru Nato de fapt :)) Seamana mai mult cu chinezescul "go" decat cu rusescul "sah"...Mor de curios ce urmeaza
Frumosul1 • 18.07.2023, 11:06
Încă nu au ajuns să se lupte cu NATO va fi deranj mare în toată Europa dacă îndrăznesc.jumatate din exporturile Ucrainei trec prin Romania așa că ele vor continua