Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 521.
Cel puțin cinci răniți în urma atacului asupra Dnipro
Cel puțin cinci persoane au fost rănite în atacul rusesc asupra Dnipro, potrivit unui nou bilanț anunțat de ministrul de interne Ihor Klymenko.
„Printre victimele rănite se numără patru bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 53 de ani și o bunică de 77 de ani”, a scris Klymenko pe Telegram.
„Tuturor li s-a acordat asistență medicală fără spitalizare”.
Sediul SBU, lovit de atacul rusesc asupra orașului Dnipro
Cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Dnipropetrovsk a fost avariat vineri în atacul cu rachete rusești asupra orașului Dnipro, pe baza imaginilor și înregistrărilor video distribuite pe rețelele de socializare.
Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că clădirea SBU, precum și un bloc de apartamente înalt, au fost avariate în urma atacului.
„Dnipro. Vineri seara. O clădire înaltă și clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei au fost lovite. Teroarea rachetelor rusești lovește din nou”, a transmis Zelenski pe Twitter.
El a subliniat că situația din oraș a fost discutată împreună cu cele mai importante instituții. „Am purtat conversații prompte cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Stat de Urgență și șeful administrației militare”, a completat președintele.
Trei persoane, rănite în atacul din Dnipro
Cel puțin trei persoane au fost rănite în urma atacului rusesc care a avariat vineri un bloc de apartamente din Dnipro, a informat ministrul de Interne Ihor Klimenko.
„Începând cu 21:30, trei persoane au cerut ajutor medical”, a scris Klimenko pe canalul său Telegram. „La fața locului lucrează serviciile de salvare și poliția. Se verifică apartamentele. Oamenii primesc asistența necesară”.
Clădirea autorităților de ocupație din Donețk a fost avariată în urma unui atac
Autointitulatul „minister de interne” al autorităților ruse de ocupație din regiunea Donețk a fost avariat în urma unui atac, a anunțat vineri Petro Andriușcenko, consilier al primarului aflat în exil din Mariupol.
Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a susținut că un atac ucrainean a afectat clădirile din jurul pieței Dzerjinski din centrul orașului.
RIA Novosti nu a făcut nicio mențiune despre clădirea „ministerului de interne” în relatarea sa.
Un bloc din Dnipro, lovit de un atac rusesc
Un bloc de apartamente a fost lovit vineri seară de un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro, potrivit imaginilor distribuite de locuitori. Fotografiile și filmările arată pagube importante cauzate clădirii.
A missile strike by the Russians on a multi-story house in #Dnipro is reported. Details are still unknown. pic.twitter.com/C4lcLsFPm3
— NEXTA (@nexta_tv) July 28, 2023
Vineri seară, s-au auzit explozii în orașele Dnipro și Zaporijie din Ucraina.
Televiziunea Suspilne Dnipro a relatat că s-au auzit explozii în jurul orei 20.30, în urma unei sirene de raid aerian.
Cam în aceeași perioadă în care au fost raportate exploziile, Forțele Aeriene au anunțat un risc de atac cu rachete balistice în regiunile din est și sudul țării. Cu puțin înainte de ora 21.00, Forțele Aeriene au raportat o decolare a unui avion de luptă rusesc MiG-31.
Ukraine Interior Minister Ihor Klymenko says a Russian missile struck a residential building in Dnipro this evening. First videos circulating from the attack site show damage to a high-rise apartment complex and several floors collapsed. There are wounded; rescuers at the scene. pic.twitter.com/q0SfMIuiEC
— Christopher Miller (@ChristopherJM) July 28, 2023
Moscova promite să se răzbune pentru atacul asupra orașului Taganrog
Moscova își rezervă dreptul de a lua măsuri dure ca răspuns la un atac cu rachete care a rănit vineri cel puțin 12 de persoane în regiunea de graniță Rostov, la granița cu Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.
Maria Zaharova a acuzat că atacul asupra orașului Taganrog, din sud-vestul Rusiei, a fost „îndreptat împotriva populației civile și a infrastructurii pașnice”. „Evident, nu are niciun sens militar”, a precizat oficialul.
Zaharova a cerut comunității internaționale să condamne atacul. „Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri dure de represalii”, a spus ea.
Explozie la o rafinărie petrolieră din Rusia
O explozie a avut loc vineri la rafinăria petrolieră Kuibishev, deținută de Rosneft, din orașul rus Samara, a anunțat parlamentarul Alexander Khinshtein pe rețelele de socializare.
El a spus că nimeni nu a fost rănit și că rafinăria nu a suferit pagube grave. Capacitatea fabricii este de 7 milioane de tone metrice pe an (140.000 de barili pe zi).
Khinshtein a spus că concluzia preliminară a anchetatorilor a fost că explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv.
Agenția de presă RIA, citând oficiali de la Rosneft, a declarat că incidentul a avut loc într-o clădire veche nefuncțională și că nimeni nu a fost rănit și niciun echipament nu a fost avariat.
Agenția de presă TASS a mai spus că uzina face obiectul unor lucrări de întreținere sezonieră planificată.
A doua rachetă doborâtă deasupra regiunii Rostov, lângă Taganrog
O a doua rachetă a fost doborâtă vineri deasupra regiunii Rostov din Rusia, lângă orașul Taganrog, unde a fost raportată o explozie mai devreme, a anunțat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, pe canalul său Telegram.
„O a doua rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană, de data aceasta în districtul Azov. Se stabilesc consecințe”, a transmis Golubev.
Informații similare au fost împărtășite de Ministerul Apărării al Rusiei, care a susținut că Ucraina a lansat atacul în jurul orei 17:15 folosind sistemul antiaerian S-200. Potrivit ministerului, proiectilul a fost doborât, iar resturile au căzut într-o zonă pustie.
Mai devreme, pe 28 iulie, în jurul orei 16:00, presa și oficialitățile ruse au raportat o explozie în centrul orașului Tangarog, un oraș din regiunea Rostov situat pe malul Mării Azov.
Potrivit lui Golubev, cel puțin 12 persoane au fost rănite, iar nouă dintre ele au fost internate în spital. Ministerul rus al Apărării a dat vina pe Ucraina pentru atac, susținând că acesta a fost efectuat de un sistem S-200. Racheta a fost doborâtă, dar orașul a fost afectat de resturi căzute, a susținut ministerul.
Rostov Region Governor Vasily Golubev said that a „missile exploded” in the center of Taganrog
— NEXTA (@nexta_tv) July 28, 2023
According to the head of the region, there are no fatalities. So far it is known about 12 injured as a result of the explosion. It is noted that at the site of the explosion formed a… pic.twitter.com/lP1VVCeNTz
Kievul anunță că a repins atacurile Rusiei în direcțiile Lîman și Kupiansk
Șeful forțelor terestre ucrainene a afirmat că forțele ruse atacă constant în direcțiile Kupiansk și Lîman, în regiunea Donețk, dar că linia de apărare a Ucrainei se menține fermă.
„Inamicul atacă în mod constant în direcțiile Kupiansk și Lîman folosind cele mai profesioniste unități ale sale. În fiecare zi respingem numeroase atacuri în aceste zone. Niciuna dintre pozițiile noastre nu a fost pierdută”, a precizat el.
Oleksandr Sîrski a spus că principala sarcină a trupelor ucrainene în acest moment este de a elimina artileria inamică acolo unde este posibil și a înregistrat mici progrese în direcția Bahmut.
„Situația în direcția Bakhmut este foarte tensionată dar treptat avansăm și ne eliberăm pământurile. Inamicul se agață de fiecare centimetru, efectuând atacuri intense de artilerie și mortier”, a precizat Sîrski.
O explozie de rachetă a fost raportată într-un orașul rusesc de lângă graniță
Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul a lansat o rachetă asupra orașul rusesc Taganrog, care este situat în regiunea de sud-vest Rostov, lângă granița cu Ucraina.
„Regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist cu o rachetă antiaeriană a sistemului de apărare antiaeriană S-200 transformată într-o versiune de atac asupra infrastructurii rezidențiale a orașului Taganrog, regiunea Rostov”, a transmis ministerul.
The moment of a missile strike on the center of #Taganrog pic.twitter.com/86BPVUke2r
— NEXTA (@nexta_tv) July 28, 2023
Guvernatorul regional Vasili Golubev a mai precizat vineri într-o postare pe Telegram că a avut loc o explozie de rachetă în mijlocul orașului.
„Sunt mai multe victime, ambulanțele se ocupă de victime. Patru persoane au fost rănite ușor de sticlă spartă”, a spus el, precizând că nu există persoane decedate.
Agenția de stat rusă RIA Novosti a citat serviciile locale de urgență spunând că cel puțin 10 persoane au fost rănite.
Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat racheta, fragmente din care au căzut asupra orașului și au deteriorat clădiri, a declarat ministerul apărării.
Ucraina acuză Rusia că amenință navele civile în Marea Neagră
Șeful de cabinet al președintelui ucrainean a declarat că Rusia amenință navele civile în Marea Neagră și a îndemnat comunitatea internațională să condamne ceea ce el a spus că sunt „metodele teroriștilor”.
„Navele de război rusești amenință civilii în Marea Neagră, încălcând toate normele dreptului maritim internațional”, a scris Andri Iermak pe Telegram.
Vladimir Putin spune că va discuta planul de pace propus de liderii africani
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că planul de pace propus de liderii africani pentru războiul din Ucraina va fi discutat astăzi la summitul de la Sankt Petersburg.
„Acesta este un subiect foarte important și cu siguranță îl vom discuta astăzi. Astăzi vom avea un timp special dedicat acestui lucru, în ceea ce privește pacea (în Ucraina)”, a spus Putin.
Vorbind la summit, Putin a spus că războiul din Ucraina nu este de vină pentru „dificultățile” de pe piețele globale de alimente și energie. În schimb, el a susținut că au început să apară în timpul pandemiei de Covid-19 și a dat vina pe SUA și UE pentru tipărirea unor sume mari de bani.
„SUA au avut o problemă colosală, iar zona euro a avut o problemă colosală”, a spus Putin. „Banii tipăriți au început să fie folosiți pentru a cumpăra alimente pe piețele mondiale și prețurile au crescut imediat”, a adăugat el.
Putin a acuzat, de asemenea, SUA și UE pentru politica lor energetică, acuzându-le că nu au reușit să investească în dezvoltarea combustibililor fosili.
„Toate acestea au dus la o creștere a resurselor energetice. În cele din urmă, acest lucru s-a reflectat în costul îngrășămintelor. Este o greșeală după alta! Acestea sunt lucruri fundamentale care au dat peste cap piețele de alimente, îngrășăminte minerale și energie. Acesta este motivul creșterii prețurilor!”, a spus Putin.
Forțele ucrainene își continuă ofensiva în jurul orașului Bahmut
Forțele ucrainene își continuă ofensiva în jurul orașului Bahmut, aflat în conflict în estul țării, încercând să avanseze la nord și la sud de oraș, potrivit comandantului forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, care a descris situația ca fiind „foarte tensionată”, potrivit CNN.
„Inamicul se agață de fiecare centimetru, desfășurând lovituri intense de artilerie și mortiere”, a explicat Syrskyi în timpul unui briefing de vineri. „Înaintăm treptat și ne eliberăm pământul”.
Sîrskîi a continuat spunând că, în astfel de condiții dificile, este important să gestionăm cu atenție soldații de pe front și să îi sprijinim cu focuri de contra-baterie, pentru a-i proteja de artileria intensificată a Rusiei.
„Pentru a-și susține trupele din zona Klishchiivka, Kurdiumivka și Andriivka, inamicul a concentrat o cantitate semnificativă de artilerie, a cărei distrugere este una dintre principalele sarcini ale trupelor noastre”, a explicat el.
Potrivit Statului Major General, forțele ucrainene au respins, de asemenea, un contraatac rusesc în zonă.
„Apărătorii ucraineni au respins cu succes atacurile adversarului în zonele de la vest și sud de Klishchiivka”, a precizat acesta.
Președintele Egiptului a cerut vineri Rusiei să reactiveze acordul pe cereale
Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a îndemnat vineri Rusia să reactiveze acordul privind cerealele din Marea Neagră, prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime în ciuda războiului, acord din care Rusia s-a retras săptămâna trecută, potrivit The Guardian.
Sisi a declarat în cadrul unui summit Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că este „esențial să se ajungă la un acord” privind relansarea acordului.
Rusia a renunțat pentru că a spus că Occidentul nu va elimina barierele sancțiunilor care, potrivit Rusiei, îi împiedică propriile exporturi agricole.
Câștiguri consolidate de-a lungul frontului de sud pentru Ucraina
Forțele ucrainene și-au consolidat câștigurile de-a lungul frontului sudic după ce au reușit să captureze satul Staromaiorske din regiunea Donețk și au respins atacurile rusești în est, au declarat oficialii, potrivit CNN.
„[Joi], sub tirul intens al aviației și artileriei inamice, soldații ucraineni au eliberat așezarea Staromaiorske din regiunea Donețk și consolidează liniile obținute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalov, în timpul unui briefing de vineri.
„În același timp, inamicul a făcut încercări nereușite de a recâștiga terenul pierdut în zonele Rivnopil și Makarivka din regiunea Donețk”, a spus el, dar a adăugat că „ocupanții ruși continuă să opună o rezistență puternică”.
Se așteaptă acum ca forțele ucrainene să își îndrepte atenția spre satul vecin Urozhaine, aflat chiar peste râul Mokri Yali, la est. Oficialii ruși și bloggeri militari pro-Moscova bine conectați se tem că pozițiile lor din sat vor fi acum foarte greu de menținut.
Rapoartele potrivit cărora Ucraina își consolidează câștigurile vin la o zi după ce doi oficiali americani au declarat pentru CNN că Ucraina a angajat mai multe forțe în sud-estul țării, într-un semn că Kievul a identificat potențiale puncte slabe în liniile de apărare rusești și își intensifică contraofensiva.
Viktor Orban dă încă o dată vina pe Occident pentru război și cere discuții de pace
Premierul ungar Viktor Orban a făcut din nou apel la discuții de pace cu Rusia, repetând ideea falsă a Kremlinului că Occidentul luptă împotriva Rusiei, prin intermediul ucrainenilor, potrivit The Kyiv Independent.
Orban a adăugat că Ucraina și-ar fi pierdut suveranitatea, probabil în favoarea aliaților săi occidentali, și a susținut că Kievul a rămas fără resurse pentru a continua lupta.
Afirmația sa conform căreia „Occidentul luptă până la ultimul soldat ucrainean” a fost reluată textual din ceea ce a spus anterior președintele rus Vladimir Putin, care a încercat să prezinte invazia ca un răspuns rusesc la provocarea NATO.
Ungaria este membră a UE și a NATO, dar guvernul lui Orban a fost relativ receptiv față de Rusia și ostil Ucrainei.
O schemă de a trimite 11 prizonieri de război ucraineni (POW) din Rusia în Ungaria și de a ascunde locul unde se află aceștia a fost cel mai recent dintr-o serie de scandaluri diplomatice între Kiev și Budapesta.
Un proiectil cu dispersie neexplodat a ucis un fermier și a rănit un altul în regiunea Nikolaiev
Un proiectil neexplodat a ucis un om și a rănit un altul în regiunea Nikolaiev, a declarat șeful poliției regionale, Serghei Shaihet, pe Telegram, vineri, 28 iulie, potrivit The Kyiv Independent.
Cei doi fermieri lucrau pe câmp, în apropiere de satul Lepetiha, adunând paie pentru a hrăni animalele pentru iarnă. Unul dintre ei a călcat pe un proiectil cu dispersie, detonându-l.
Un bărbat de 48 de ani a murit pe loc, în timp ce celălalt a fost spitalizat în urma exploziei.
Poliția i-a avertizat pe toți civilii să fie prudenți, mai ales în zonele expuse la bombardamente.
Putin le-a spus liderilor africani că analizează „cu atenție” propunerea de pace cu Ucraina
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul analizează „cu atenție” propunerea de pace a liderilor africani pentru războiul din Ucraina și a confirmat că țara sa a anulat 23 de miliarde de dolari din datoriile țărilor africane, potrivit CNN.
„Aceasta este o problemă stringentă, nu ocolim luarea ei în considerare”, a declarat Putin la summitul Rusia-Africa de vineri, referindu-se la propunerea de pace.
„Iar acum Africa este pregătită să ajute la rezolvarea unor probleme care sunt, ca să spunem așa, în afara zonei intereselor sale primare. Vă respectăm inițiativele și le vom lua în considerare cu atenție”, a adăugat el.
La jumătatea lunii iunie, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și alți câțiva lideri africani au călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au prezentat o inițiativă de pace în 10 etape la care mai multe țări africane au fost de acord să participe.
„Trebuie să existe o dezescaladare a conflictului”, a declarat Ramaphosa la acea vreme. „Și noi susținem că trebuie să existe o dezescaladare de ambele părți, astfel încât pacea să găsească o cale de a rezolva problema”, a adăugat el.
Dar, în timpul acestei „misiuni de pace” conduse de Ramaphosa în iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice negocieri de pace cu Rusia până când trupele Moscovei nu se vor retrage de pe teritoriul țării sale.
Polonia dublează efectivele de trupe ca răspuns la amenințarea ruso-belarusă
Dimensiunea armatei poloneze este aproape dublată ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia și Belarus, a declarat vicepremierul polonez Iaroslav Kaczynski în timpul unei vizite în orașul Koden, în apropiere de granița cu Belarus, pe 27 iulie, notează The Kyiv Independent.
Unitățile existente sunt suplimentate și sunt create trei noi divizii, pentru un total de șase, o a șaptea fiind posibilă. Prezența militară poloneză la granița cu Belarus este, de asemenea, consolidată.
Recent, mii de soldați Wagner și echipamente grele au pătruns în Belarus din Rusia.
Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că a intermediat un acord între Kremlin și Wagner, pentru ca mercenarilor să li se permită să părăsească pașnic Rusia în schimbul retragerii, după rebeliunea eșuată din iunie.
Anterior, Centrul Național de Rezistență din Ucraina a raportat că Wagner recruta în Belarus, una dintre condițiile de înrolare fiind disponibilitatea de a participa la lupte în Polonia și Lituania.
Oficial, Belarus și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, au declarat că mercenarii se află acolo pentru a antrena trupele belaruse.
Ucraina a declarat că granița sa cu Belarus este sigură și că este monitorizată.
Frontiera ucraineană: Minskul folosește Wagner pentru a agrava situația de la graniță, dar nu reprezintă o amenințare
Belarusul folosește forțele Wagner pentru a amenința și a destabiliza o situație deja tensionată, dar nu reprezintă o amenințare militară la adresa Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Gărzii de Frontieră, Andrii Demchenko, la 28 iulie, la televiziunea ucraineană, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit lui Demchenko, deși granița cu Belarus este sigură, serviciile de informații ucrainene continuă să monitorizeze mercenarii pentru activități neobișnuite.
Comentariile au fost făcute în contextul în care cel de-al 13-lea convoi de mercenari Wagner a sosit în Belarus, format din peste 80 de vehicule, potrivit grupului de monitorizare belarus Belarusian Hayun.
Vehiculele includ vehicule blindate, camioane de combustibil, autobuze de pasageri, camioane de marfă, camionete și vehicule de pasageri, printre altele. Convoiul a inclus, de asemenea, un autobuz gri cu stema roșie și verde a Belarusului lui Lukașenko.
Se crede că peste 5.000 de mercenari Wagner se află în prezent în Belarus, transferați acolo după revolta lor de scurtă durată împotriva armatei ruse în iunie.
Liderul belarus Alexander Lukașenko a afirmat că luptătorii Wagner cer cu insistență să atace Polonia, membră NATO.
Instalație petrolieră din orașul ocupat de ruși Șahtarsk, atacată de dronele ucrainene
Agenția rusă de presă de stat Tass afirmă că o dronă a atacat o instalație petrolieră în orașul ocupat Șahtarsk, în regiunea Donețk.
Primarul ocupant al orașului impus de Rusia, Alexander Shatov, a declarat: „La locul incendiului, au fost găsite fragmente de la o dronă. După toate probabilitățile, au atacat cu o dronă”. El a spus că la fața locului a fost stins un incendiu.
Într-un raport separat, se vehiculează afirmații din partea serviciilor de urgență din Hersonul ocupat, potrivit cărora trei civili au fost răniți pe malul stâng al râului Nipru de bombardamentele ucrainene din nord.
Trei blocuri avariate de atacurile rușilor în regiunea Sumî
Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, raportează că trei clădiri rezidențiale și un garaj au fost avariate peste noapte de bombardamentele rusești în Seredina-Buda, în regiunea Sumî, potrivit The Guardian.
Ministerul rus al Apărării anunță că a distrus o dronă ucraineană care viza regiunea Moscovei
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a distrus o dronă pe care Ucraina a lansat-o în cursul nopții pentru a ataca regiunea Moscovei, scrie CNN.
O tentativă a Kievului „de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot la bord asupra unor instalații din regiunea Moscovei a fost dejucată. Vehiculul fără pilot a fost distrus cu ajutorul mijloacelor de apărare aeriană”, a precizat ministerul într-un comunicat pe Telegram.
Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a adăugat acesta.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat, de asemenea, atacul.
CNN nu a reușit să verifice veridicitatea informațiilor.
Mai multe informații: Rusia anunță că a dejucat un atac asupra Moscovei. „Drona a fost doborâtă de forţele Ministerului Apărării”
Forțele ucrainene continuă contraofensiva pe cel puțin trei direcții
Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive de-a lungul graniței dintre Donețk și regiunea Zaporojie și au avansat pe 27 iulie, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare, potrivit The Kyiv Independent.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat imagini care arată că forțele ucrainene au eliberat Staromaiorske, situat la aproximativ nouă kilometri sud de Velika Novosilka, în vestul regiunii Donețk, în urma unor lupte grele în zonă.
Imaginile geolocalizate publicate pe 26 iulie indică faptul că forțele ucrainene au făcut, de asemenea, progrese marginale la nord de Klishchiivka (la șapte kilometri sud-vest de Bahmut). Imaginile sugerează, de asemenea, că forțele ucrainene au făcut progrese suplimentare la est de Robotine (situat la 10 kilometri sud de Orihiv, regiunea Zaporojie) în timpul operațiunilor ofensive din 26 iulie.
ISW a menționat că este probabil ca forțele ucrainene să fi avansat mai mult în vestul regiunii Zaporojie, față de cât a putut institutul să confirme vizual până în prezent.
Imaginile geolocalizate publicate pe 27 iulie arată că un singur vehicul blindat ucrainean a ajuns la pozițiile antitanc rusești la nord-vest de Verbove (17 kilometri sud-est de Orihiv), la aproximativ 3,5 kilometri dincolo de linia frontului evaluată în prezent de ISW.
„Faptul că acest singur vehicul ucrainean a avansat atât de mult spre liniile de apărare rusești, aparent fără a fi atacat de ruși,sugerează că forțele ucrainene ar fi putut face progrese în zona înconjurătoare la sud-est de Orihiv, despre care ISW nu a avut încă o confirmare vizuală”, se arată în raport.
Forțele ucrainene, pentru prima dată în fața unei linii defensive a rușilor numită „dinții dragonului”
Forțele ucrainene din sudul Ucrainei pot fi văzute pentru prima dată la una dintre liniile defensive rusești numită „dinții dragonului”, la care rușii lucrează de mult timp, într-un nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești, CNN.
CNN a geolocalizat videoclipul într-o zonă aflată la est de micile sate Nove și Harkove din regiunea ucraineană Zaporojie.
Videoclipul a fost filmat de pe o poziție militară rusă și arată un vehicul militar ucrainean care se deplasează pe un câmp, îndreptându-se spre un șanț în fața unui rând mare de „dinți de dragon”, piramide de beton și bare de armătură care pot servi drept bariere împotriva tancurilor.
AFU vehicle reached the dragon teeth russian first line of defense, but apparently falls into an anti-tank ditch pic.twitter.com/wbgQ6bGM1q
— Mr. Parrot ™ (@parrot_soldier) July 27, 2023
Din imagini, se vede cum șoferul vehiculului începe să fugă înapoi spre o linie de copaci.
De luni de zile, imaginile din satelit arată că rușii au instalat „dinții de dragon” pe teritoriul pe care îl controlează în Ucraina. „Dinții” sunt dispuși pe trei rânduri adânci care se întind pe sute de kilometri, de o parte și de alta a liniilor de beton, forțele ruse au săpat, de asemenea, tranșee masive antitanc.
Linia defensivă reprezintă, de asemenea, un obstacol semnificativ pe care contraofensiva va trebui să găsească modalități de a-l depăși în zilele, săptămânile și lunile care vor urma.
Putin mulțumește Coreei de Nord pentru sprijinul acordat Rusiei în Ucraina
„Sprijinul ferm” al Coreei de Nord pentru invazia din Ucraina întărește determinarea celor două țări de a face față grupurilor occidentale, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin într-un discurs adresat oficialilor nord-coreeni, potrivit unui raport al presei de stat nord-coreene, notează CNN.
Putin nu a intrat în detalii cu privire la natura sprijinului acordat de Phenian în ceea ce el a numit „operațiunea militară specială” a Rusiei, dar oficialii americani au declarat anul trecut că Nordul a vândut milioane de rachete și obuze de artilerie Rusiei pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.
„Solidaritatea cu Rusia în probleme internaționale cheie evidențiază interesele noastre comune”, a declarat Putin în discurs, potrivit agenției de stat Korean Central News Agency.
Discursul liderului rus a fost pentru a oferi felicitări Coreei de Nord cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a armistițiului Războiului din Coreea, cunoscută ca Ziua Victoriei în Nord.
Putin a citat în mod special piloții sovietici, despre care a afirmat că „au efectuat zeci de mii de zboruri de luptă” pentru că au contribuit la „anihilarea inamicului”, a precizat KCNA.
„Experiența istorică a prieteniei combative are valori nobile și servește ca o bază fiabilă pentru a dezvolta în continuare legătura dintre Rusia și Coreea de Nord în domeniul politicii, economiei și siguranței”, a declarat Putin, potrivit KCNA, care a împărtășit o versiune scrisă a discursului lui Putin, dar nu a precizat dacă acesta a fost adresat prin intermediul unei înregistrări video sau în scris oficialilor nord-coreeni.
De asemenea, Putin i-a urat liderului nord-coreean Kim Jong Un sănătate și realizări în activitatea sa pentru bunăstarea poporului său, potrivit KCNA.
Rușii au bombardat orașul Zaporojie
Trupele ruse au bombardat orașul Zaporojie în seara zilei de joi. În urma atacului, nu au fost înregistrate victime, a anunțat Iurii Malașko, șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, într-un mesaj publicat pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.
„Inamicul a lovit un oraș pașnic cu multe mii de locuitori, pentru că suferă pierderi. Specialiștii lucrează deja pentru a face față consecințelor atacului terorist asupra orașului. Nu am primit nicio informație despre victime”, a scris guvernatorul Malașko.
Forțele ruse „nu vor învinge, prin distrugerea infrastructurii, spiritul ucrainean (…) și determinarea noastră de a-i alunga pe criminalii ruși de pe teritoriul ucrainean!”, a mai afirmat Malașko.
Suspilne, postul public de radiodifuziune din Ucraina, a relatat despre exploziile din Zaporojie la ora locală 18:19. La ora 18:47, sirena de raid aerian a încetat, dar la ora 21:00 a fost emisă o nouă avertizare de atac aerian.
Statul Major General al Ucrainei: Forțele ucrainene avansează pe două fronturi
Pe parcursul ultimelor 24 de ore, Forțele de Apărare ale Ucrainei au continuat să desfășoare operațiuni ofensive pe fronturile de la Melitopol și Berdiansk și să-și consolideze pozițiile capturate recent, a transmis Statul Major general al armatei ucrinene, în cea mai recentă actualizare a informațiilor operaționale privind invazia rusă, potrivit Ukrainska Pravda.
Statul Major General afirmă că forțele ruse de ocupație au desfășurat două rachete de croazieră Kalibr pentru a efectua un atac asupra infrastructurii portuare din Odesa și au lansat opt drone de atac Shahed asupra unor ținte din alte părți ale Ucrainei. Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus toate cele opt drone de atac rusești.
Forțele rusești au efectuat în total 27 de bombardamente aeriene pe parcursul zilei și au desfășurat sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în alte 30 de atacuri asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a așezărilor civile. „S-au înregistrat victime și decese în rândul civililor, iar infrastructura portuară și clădirile rezidențiale din sudul Ucrainei au fost avariate”, menționează conducerea armatei ucrainene, în actualizare.
Forțele ruse și ucrainene s-au angajat în 30 de ciocniri armate pe parcursul zilei de joi, precizează Statul Major General.
În același timp, aeronavele ucrainene au efectuat șase bombardamente aeriene asupra unor zone în care erau concentrate personal militar, arme și echipamente rusești, un atac asupra sistemelor rusești de apărare antiaeriană și unul asupra unui post de comandă rusesc.
Astfel, unitățile Forțelor de Rachete și Artilerie ale Ucrainei au lovit un post de comandă rusesc, un grup de personal militar, cinci unități de artilerie de câmp, un punct de depozitare a combustibilului și lubrifiantului și un sistem de război electronic.
Guvernatorul regiunii Liov ordonă investigarea dispariției truselor tactice de prim ajutor
Guvernatorul regiunii Liov, Maksym Kozytskyi, a anunțat joi că a cerut forțelor de ordine să investigheze dispariția a aproape un milion de dolari în materiale militare donate de voluntari pentru soldații ucraineni, scrie The Kyiv Independent.
Anterior, pe 25 iulie, grupul de investigație NGL Media a dezvăluit că truse tactice de prim ajutor în valoare de aproximativ 910.000 de dolari, achiziționate și trimise de voluntari americani către armata ucraineană, au dispărut în Liov.
Grupul a remarcat posibila implicare în acest caz a administrației militare din regiunea Liov și a fundațiilor caritabile locale.
Kozytskyi a precizat că a făcut apel la Procuratura din regiunea Liov și la forțele de ordine locale să investigheze informațiile descoperite de NGL Media. „Dacă faptele prezentate de jurnaliști se confirmă, atunci cei vinovați ar trebui să fie aduși în fața justiției”, a scris guvernatorul, pe Telegram.
„Toți ar trebui să fie conștienți de consecințele acțiunilor lor. Mai ales în timp de război”, a precizat oficialul.
Cu toate acestea, el a precizat că nu este clar încă dacă trusele de prim ajutor măcar au intrat pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit investigației NGL Media, voluntarii americani au fost abordați în toamna anului 2022 de persoane care pretindeau că au legături cu Administrația Militară a regiunii Liov și cu fundații caritabile locale pentru a facilita transportul ajutoarelor din SUA către regiunea ucraineană.
Ajutoarele, care au totalizat aproximativ 1,1 milioane de dolari, au inclus, de asemenea, măști de gaze, încălțăminte pentru uniformele de iarnă și saci de dormit, însă trusele de prim ajutor, cea mai valoroasă parte a încărcăturii, au fost cele care nu au ajuns la destinație.
Viceministrul ucrainean al apărării confirmă că satul Staromaiorske din regiunea Donețk a fost recucerit
Armata ucraineană a recucerit satul Staromaiorske de pe frontul de sud, în timp ce își intensifică contraofensiva, a anunțat joi ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, potrivit Al Jazeera.
„Staromaiorske, din regiunea Donețk, a fost eliberat. Apărătorii noștri efectuează în prezent operațiuni de îndepărtare” a trupelor ruse din acest sat, a afirmat Maliar, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Parlamentul de la Kiev a prelungit legea marțială și mobilizarea generală cu încă 90 de zile
Parlamentul ucrainean a aprobat joi două proiecte de lege care prelungesc legea marțială și mobilizarea generală pentru încă 90 de zile, informează The Kyiv Independent.
Președintele Volodimir Zelenski a înaintat miercuri parlamentului o propunere pentru prelungirea celor două măsuri până pe data de 15 noiembrie. Cel mai recent, legea marțială și mobilizarea generală au fost prelungite pe 18 august.
Președintele ucrainean a declarat pentru prima dată legea marțială pe 24 februarie 2022, la începutul invaziei ruse pe scară largă.
În conformitate cu legea marțială, bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece pot fi chemați în serviciul militar.
Ambele măsuri au fost prelungite de mai multe ori de la începutul războiului.